M-am ales cu o dracie d'asta si de voie - de nevoie tre sa demonstrez putina bunavointa si o folosesc. Asa ca spuneti-mi si mie cum, dati-mi retete, va rog!
Uite una de pe net. Dar tot nu mi-e clar ce e wok-ul.
Uite ce-am gasit pe net despre wok:
The main advantage of wok beyond its constructed material is its curved concave shape. The shape produces a small, hot area at the bottom which allows some of the food to be seared by intense heat while using relatively little fuel. The large sloped sides also make it easier for chefs to employ the tossing cooking technique on solid and thick liquid food with less spillage and a greater margin of safety. Curved sides also allows a person to cook without having to "chase the food around the pan" since bite-sized or finely chopped stir-fry ingredients usually tumble back to the center of the wok when agitated.
The curve also provides a larger usable cooking surface versus western-styled pots and pans, which typically have vertical edges. This allows large pieces of food seared at the bottom of the wok to be pushed up the gently sloped sides to continue cooking at a slower rate. While this occurs another ingredient for the same dish needing high heat is being cooked at the bottom. The pointed bottom also allows even small amounts of oil to pool. As such large food items can be shallow fried, while finely chopped garlic, hot peppers, green onions, and ginger can be essentially deep-fried in both cases with very small amount of cooking oil.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wok#Advantages
Iote, asta e:
Multam de reteta!
Sigur e wok si nu kawa? Pentru ca procesul e total diferit... iar daca e kawali, ai grija, s-ar putea sa arzi mancarea.
Detalii despre minunatiile astea chinezesti: http://myherbalcare.wordpress.com/2007/05/04/wok-ul-tigaia-chinezeasca-2/
Mara, nu vad poza.
Mihai, tu faci misto de mine cand si asa sunt chinuita?
Energie, da o cautare pe google images.
Am vazut... nu pare atat de mare pe cat ziceai tu. Sau doar te plangeai?
E poza, heloooo! In realitate e mare cat China.
Atunci, mult succes in a-ti demonstra bunavointa despre care vorbeai la inceput.
Mai na o reteta din alta parte, sa nu zici ca eu nu as deborda de bunavointa:
Tu clar ai bunavointa ! Acu tre sa si testez, iar ultima reteta chiar suna f. bine. Sar-naaaaaaaa!
Atunci, iata incununarea bunavointei mele:
da si tu search pe google la "retete wok".
O sa fii surprinsa.
Ideea era sa bage Misti, Felinuta si alte fete dragi ceva retete testate...
Mara, eu n-am wok pentru simplul fapt ca am un spatiu restrans si e un chin fiecare obiect pe care-l adaug in bucatarie.
Din cauza asta nu am nici retete.
Tot ce pot sa-ti spun e ca metoda folosita e de stir-fry, metoda pe care eu o folosesc cu o tigaie normala si merge bine zic eu.
Eu fac multe cu metoda asta, cea mai simpla e cu ciuperci: toc cipercile feliute cat mai subtiri si le arunc in tigaia in care am incins niste o lingura-doua de ulei (sau unt); focul trebuie sa fie la mazim iar eu amestec in ele din cinci in cinci secunde; se fac repejor, initial o sa lase niste zeama, dar tot amestec la ele pana zeama se evapora; in momentul ala arunc niste patrunjel tocat peste ele si putin sos de soia, de preferat light ca e mai putin sarat si nu risti cu sarea; le mai ametesc putin sa se atinga toate ciupercutele de sosul de soia si apoi le arunc intr-o farfurie. Sunt excelente, ce sa zic altceva? Si se fac extrem de usor, mai mult iti ia sa le speli si sa le toci.
Da un semn daca iti suna apetisant.
Mie imi suna apetisant...
Oare am voie?
Super, suna excelent! Multam de reteta, o incerc in week-end!
Energie, ai voie, cu conditia sa nu mananci paine (sau altceva) pe langa.
@Energie, eu zic ca ai voie, e ceva foarte sanatos iar metoda stir-fry e total diferita de metoda prajitului.
Eu zic ca poti sa consumi langa niste piept de pui la grill (sper sa nu ma bata Mara )
@Mara, sa-mi zici cum ti-a iesit!
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)