Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Bucataria si Barul Hanului _ Retete De Craciun Si Revelion

Trimis de: binanca pe 29 Nov 2007, 10:02 AM

Reteta de Leber pentru Craciun -testate, iata si dovada:

Timp de preparare:3 ore.
Ingrediente: 1 ficat de porc, 1-2 spline de porc, 1-2 plamani, 1 ou, 1 capatana de usturoi, 2 linguri de sare, 1 lingurita de piper macinat, 2 foi de dafin, piper boabe,1/2 pahar de vin, mate groase de porc.
Ustensile: masina de tocat prevazuta cu palnie speciala pentru umplut mate.
Preparare:
1. Mai intai se fierb ficatul, splina si plamanii, adunand din cand in cand spuma.
2. Se trec prin masina de tocat.
3.Se amesteca tocatura cu oul, sarea, piperul, usturoiul si 1 ceasca de zeama de la maruntaiele pentru toba, daca ati facut si toba, sau apa simpla. Atentie: zeama in care a fiert ficatul se arunca.
4. Se spala matele cu apa si otet, pentru a le albi si a indeparta mirosul neplacut.
5. Umpleti matele cu tocatura, folosind masina de tocat cu palnia speciala.
6. In matele umplute turnati apa sau zeama in care au fiert maruntaiele de toba cat cuprinde.
7.Legati capetele matelor cu ata.
8. Puneti o farfurie in oala de fiert astfel incat sa nu se lipeasca leberul de fundul oalei.
9. Puneti leberul peste farfurie si acoperiti cu apa sau zeama de la maruntaiele pentru toba, impreuna cu 2 foi de dafin, cateva boabe de piper, si jumatate de pahar de vin alb sau rosu, pentru a degresa compozitia.In general, tineti cont ca vinul rosu inchide putin culoarea leberului.
10. Fierbeti leberul la foc mic si nu uitati sa il intepati din cand in cand cu un ac subtire, pentru a evita ruperea matului.
11.Dupa ce a fiert, puneti leberul intr-o tava sub o greutate (eventual cateva borcane pline) pentru a se scurge.
12. Se serveste ca aperitiv, cu mustar, alaturi de celelalte preparate traditionale de Craciun.




Trimis de: motanul_incaltat pe 29 Nov 2007, 10:10 AM

Asta e un fel de reclama pentru site-ul poftei mari ? biggrin.gif

Trimis de: SORIN pe 29 Nov 2007, 12:30 PM

Arata super salatra aia clapping.gif

Sorin.

Trimis de: Sushi pe 29 Nov 2007, 06:53 PM

QUOTE(SORIN @ 29 Nov 2007, 11:30 AM) *
Arata super salatra aia clapping.gif

Sorin.



o fi faina de uitat la ea dar cand vad cata maioneza are.... unsure.gif

Trimis de: Mistinguett pe 29 Nov 2007, 09:21 PM

Binanca, bine ai venit la Han!
Ti-am editat postul pentru motivul mentionat - daca m-am inselat si postul tau (numarul 1 si unic pana acum) nu a fost cu intentia de reclama, ii voi inapoia link-urile. Daca nu m-am inselat, subiectul va fi inchis si arhivat.

(Asa ca cei care vreti reteta de leber, copiati-o repede biggrin.gif )

Trimis de: binanca pe 30 Nov 2007, 09:49 AM

QUOTE(Mistinguett @ 29 Nov 2007, 09:21 PM) *
Binanca, bine ai venit la Han!
Ti-am editat postul pentru motivul mentionat - daca m-am inselat si postul tau (numarul 1 si unic pana acum) nu a fost cu intentia de reclama, ii voi inapoia link-urile. Daca nu m-am inselat, subiectul va fi inchis si arhivat.

(Asa ca cei care vreti reteta de leber, copiati-o repede biggrin.gif )

Buna,
Imi place forumul si intentionez sa postez in continuare - retete cu poze, etc.- toate au insa un autor... cum crezi, merita mentionat?

Trimis de: Mistinguett pe 30 Nov 2007, 09:54 AM

Categoric merita mentionat autorul, chiar asa e frumos - doar ca in conformitate cu regulile hanului, reclamele pentru alte site-uri nu-s prea permise. Sper ca intelegi. Cum spuneam, sper ca sa fi inteles eu gresit si tu sa nu fi facut reclama intentionat celuilalt site.

Deci... asteptam sa mai postezi smile.gif

p.s. tot o regula a Hanului (stiu, Mihai are multe reguli laugh.gif) este recomandat sa nu faci quote postului imediat anterior.

Trimis de: Mihai pe 30 Nov 2007, 11:36 AM

Bine ai venit la Han, binanca! han.gif

In mod normal nu editam linkurile sursa, dar e ciudat cand cineva se inregistreaza si primul mesaj pe care il trimite face referire la alt site. smile.gif
Te asteptam si cu alte retete, dar si prin alte camarute ale Hanului. flowers.gif

Trimis de: Zikkă pe 30 Nov 2007, 12:15 PM

sar'na
s'traiti

io la astea visez


Trimis de: binanca pe 30 Nov 2007, 07:32 PM

Asta e muschi umplut pentru Craciun:

V-as spune si reteta, dar...

Trimis de: tikky pe 30 Nov 2007, 08:24 PM

farfurie din asta am si eu laugh.gif laugh.gif

Trimis de: Mistinguett pe 30 Nov 2007, 10:39 PM

Binanca, tare mi-e ca e o neintelegere la mijloc (sau poate nu? hmmm)
Poti posta retetele, poti spune ale cui sunt - doar mai usor cu reclama catre alte forumuri.
Probabil ca Mihai e cel mai indicat sa te lamureasca. Sefu', ai microfonul. biggrin.gif

Trimis de: fiica_lunii pe 16 Dec 2009, 12:46 PM

Eu cred ca acest topic merita reinviat, acum in prag de Craciun.
Voi ce gatiti pentru Craciun si Revelion?
Eu azi mi-am cautat retete pentru oua umplute. Am gasit cateva variante interesante pe care vreau sa vi le impartasesc:

Oua umplute cu ficat si carne de vita
Ingrediente: Oua umplute: 20 oua, 1/2 kg ficat de porc, 1/2 kg carne de vita, piper, vegeta, o lamaie, 1/2 l ulei.
Sos: o cana lapte, 3 galbenusuri, o ceapa, piper, vegeta, sare.
Se fierb ouale cu sare timp de 25 min. Se lasa ouale in apa rece pentru a se decoji mai bine. Intre timp se fierb ficatul si carnea de vita. Cand sunt gata se dau prin masina de tocat. Se amesteca si se condimenteaza cu sare, vegeta, piper si 1/2 lamaie stoarsa. Se amesteca continutul, dupa care se iau 2 galbenusuri si un ou crud si se face maioneza. Se adauga putina zeama de lamaie, iar apoi se adauga peste continut. Se decojesc ouale fierte, se taie in doua si se scoate galbenusul. Acesta se amesteca cu continutul de aluat. Se ia o lingurita si se introduce aluatul in albusurile scobite. Se pun intr-o tava, iar in varful oualelor umplute se pune cate o frunza de patrunjel.
Se ornamenteaza platoul cu ouale umplute cu sos de oua. Se prepara din 3 galbenusuri, o cana lapte, 3 linguri faina, vegeta, piper, o ceapa tocata marunt. Ceapa se caleste cu margarina, dupa care se toarna galbenusurile, batute in prealabil. Se condimenteaza cu sare, piper, vegeta, dupa gust. Se toarna cate putin lapte. Se dizolva faina cu putin lapte si se toarna deasupra. Lasam se se faca bine sosul, iar la urma punem o legatura de patrunjel taiat. Se amesteca sosul si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit il punem intr-o forma sau o punga, o intepam la varf si ornamentam platoul cu ouale umplute. La mijlocul platoului se pune putin sos, in care sa stea ouale umplute ridicate in sus.
Se pot servi si ca garnitura pentru gratar de carne de porc si cu salata de castraveti murati.

Oua umplute cu sardele
Ingrediente
6 oua,
2 sardele frecate cu unt,
3 lingurite mustar,
1 lingurita cas ras,
sare,
piper,
1/2 pahar maioneza,
sardele pentru ornat,
masline ;
Mod de preparare
1Se fierb ouale in apa sarata.
2.Se curata de coaja, se taie in jumatati si se scot galbenusurile
3.Galbenusurile se pun intr-un bol si se zdrobesc cu furculita , apoi se amesteca cu pasta de sardele, casul ras pe razatoarea mica,sarea si piperul.
4. Se umplu ouale cu aceasta umplutura, se aseaza pe un platou si deasupra se toarna maioneza.Printre jumatatile de oua se aseaza sardelePe fiecare ou , se pun masline taiate rondele .Fiecare poate orna ouale umplute dupa gust si fantezie.

Oua umplute ca la mama acasa (pate de ficat, de casa)
Ingrediente
oua fierte tari(8)
1 caserola mica ficatei pasare
1 ceapa mare
cativa catei usturoi
condimente(sare, piper,boia iute)
maioneza(1 lingura mare)
smantana sau iaurt
verdeata(de preferat patrunjel)
putin ulei(eu am folosit de masline)
muratura, castraveti murati
Mod de preparare
Ouale se fierb tari, se lasa sa se raceasca in apa rece, se curata de coaja si se taie in jumatate, se scoate galbenusul din fiecare ou.
Ceapa tocata fin impreuna cu usturoiul pisat se caleste in putin ulei(eu am folosit de masline) si se adauga ficateii, sare, piper boiaua de ardei(daca doriti puteti pune si condimente pentru pui, nu exagerati cu condimentele e mai bun sa-si pastreze gustul de baza), eventual putina apa, se mesteca din cand in cand cu o lingura de lemn si se lasa sa se innabuse ficateii sub capac la foc mic cateva minute.
Cand ficateii sunt gata se amesteca intr-un castron galbenusurile cu patrunjel tocat marunt,ficateii tocati,si sucul de ceapa de la ficatei, bine de tot cu o lingura de lemn pana obtinem o pasta.Se gusta eventual daca mai doriti condimente dupa gust.
Cu o lingura se umple din aceasta compozitie ouale , se freaca o lingura de maioneza cu putina smantana(sa nu fie gretoasa) si se toarna deasupra oualor, se presara cu patrunjel tocat fin.
Se servesc reci impreuna cu un castravecior murat.
Din compozitia ramasa se unge o felie de paine sau un biscuite(dupa cum va lasa kilogramele).
Pofta buna!
Tipsuri
1Daca nu serviti de obicei carne impreuna cu produse lactate se poate lasa smantana deoparte si acoperi doar cu maioneza.
2Nu folositi exagerat de multe condimente, cel mai bine e sa sa rezervati la cele de baza, ceapa, usturoi , piper, sare si boia de ardei.

Oua umplute cu ciuperci
Ingrediente
4 oua1 galbenus1 castravete murat100g ciuperci din conserva1 lingurita mustarzeama de lamaiepatrunjel verdeuleisare,piper.
Mod de preparare
-Fierbem ouale,le decojim si le taiem in jumatati.Scoatem galbenusurile.Doua galbenusuri fierte le amestecam cu unul crud .Mixam bine pana se omogenizeaza.Din ele si din mustar,zeama de lamaie si ulei, facem o maioneza.
-Galbenusurile fierte le amestecam cu patrunjelul verde taiat marunt si ciupercile din conserva maruntite si ele.
-Adaugam 2 linguri de maioneza la acest amestec si omogenizam.Saram si pieperam.Cu el umplem jumatatile de albus.
-Ornam cu maioneza ramasa,cu o feliuta de castravete murat si patrunjel verde.

oua umplute cu branza sarata

ingrediente
4 oua, 2 lg branza sarata, patrunjel, 200 ml ulei, 50 gr unt zeama de la jumatate de lamaie.
3 oua se fierb.
apoi se curata de coaja si se taie in doua pe lungime
galbenusurile,branza,untul si patrunjelul se amesteca bine
Cu aceasta compozitie se umple albusurile de ou,se pun pe un platou cu umplutura in jos.
Din un ou se face maioneza cu 200 ml ulei si zeama de lamaie
se toarna maioneza peste oua si se decoreaza dupa placere!

Oua grecesti
Ingrediente si cantitati:
6 oua fierte tare;
1/4 ceasca branza feta;
6 masline mari verzi;
1/4 ceasca de maioneza;
1/2 lamaie;
praf de oregano.
Sfatul Eva: Cauta in supermarket o varianta de maioneza degresata!
Mod de preparare:
1. Taie ouale pe jumatate si indeparteaza tot galbenusul, pastrand doar albusul.
2. Amesteca maioneza cu branza feta maruntita si cu maslinele taiate in bucati mici.
3. Umple jumatatile de ou cu aceasta compozitie si orneaza-le apoi, dupa bunul plac, cu felii de lamaie taiate in sferturi sau, si mai simplu, presara praf de oregano deasupra.

Trimis de: fiica_lunii pe 16 Dec 2009, 12:50 PM

Eu ma gandeam sa fac pentru sarbatori un platou cu oua umplute in care sa combin doua variante din retetele de mai sus:
- pt jumate din oua sa folosesc reteta "Oua umplute ca la mama acasa (pate de ficat, de casa)"
- pt cealalta jumate una din retetele cu oua umplute cu branza

Ce alte mancaruri puneti voi pe masa, de sarbatori? Va rog impartasiti-le smile.gif

Trimis de: nefertiti pe 17 Dec 2009, 08:06 AM

In afara de traditionalele "porcarii", ce se mai poate face de Craciun? Un meniu mai altfel...

Trimis de: fiica_lunii pe 17 Dec 2009, 08:20 AM

Daca nu-ti plac "porcariile" incearca cu niste "gainarii" sau "pescarii".
Inlocuieste carnea de porc cu pui(ori curcan) sau peste, mergi pe retete mediteraneene care sunt mai usoare, in loc de salata boeuf incearca o salata de pui, in loc de traditionala friptura de porc la cuptor fa un peste la cuptor etc

Trimis de: fiica_lunii pe 17 Dec 2009, 08:31 AM

Voi da in continuare o reteta pentru cei care nu gusta "porcariile" traditionale smile.gif Nu este traditionala, nici specifica sarbatorilor, dar este minunata. Eu am incercat-o de mai multe ori, la mesele cu parintii si socrii si a avut un succes nebun (va dati seama ce inseamna sa te laude soacra smile.gif) )

TARTINE CU PASTA DE BRANZA, SUNCA SI OUA
Aceste tartine sunt deosebit de gustoase si perfecte mai ales pentru petreceri sau intalniri, iar asezate pe o felie de paine taiata cu o forma de fursecuri, vor parea niste floricele.
Ingrediente:
• 200 g branza de vaci proaspata (sau crema de branza Philadelphia)
• 50 g unt
• 100 g sunca presata
• 2 oua fierte tari
• 3 fire ceapa verde
• 1/4 ardei rosu
• sare, piper dupa gust
1. Untul si crema de branza, la temperatura camerei, se spumeaza impreuna cu ajutorul unui mixer.
2. Sunca, ouale, ceapa si ardeiul se taie in cubulete foarte mici. Ardeiul se stoarce foarte bine inainte de a-l pune in compozitia de branza deoarece lasa foarte multa apa. Toate ingredientele se amesteca bine impreuna.
3. Din compozitie se formeaza rulouri (batoane) care se strang foarte bine in folie de plastic si se dau la rece.
4. Inainte de a taia feliute pentru a servi este indicat sa se puna timp de 5-10 minute la congelator; in acest fel va fi mult mai usor de taiat felii perfecte. Fiecare felie se aseaza pe o felie de paine care a fost decupata in prealabil cu o forma de fursecuri sau pe felii de paine facuta in casa intr-o forma de floare.

Mentionez ca eu nu am facut batoane. Pur si simplu am pus crema respectiva in boluri pe masa. E o minunatie.

Trimis de: dascalita pe 17 Dec 2009, 09:18 AM

Eu voi face pe langa "porcariile" traditionale ( carnati,toba si caltabos) o racitura de cocos si curcan la cuptor.
Nu voi reusi sa implementez mari inovatii pentru ca ai mei sunt traditionali si,cam au dreptate! Cand sa mananci caltabosi daca nu la Craciun? Am mai scos carnea de porc din meniu de ceva ani si am inlocuit-o cu curcan sau alta zburatoare. Anul acesta sarmalele vor fi din piept de curcan, dar am si ceva carne de mistret pentru friptura.
Sa aveti sarbatori fericite!

Trimis de: nefertiti pe 17 Dec 2009, 11:24 AM

Merci pentru reteta, fiica_lunii, suna bine. smile.gif

Si eu folosesc mai mult carne de pui, inclusiv la salata de boeuf.

Nu zic ca nu vreau deloc porc, vroiam doar sa aud si alte retete posibile. smile.gif

Trimis de: fiica_lunii pe 18 Dec 2009, 10:18 AM

Cu placere, nefertiti!
Adevarul e ca nici eu nu vreau sa fac numai preparate cu carne de porc. O sa fac o ciorba de vacuta sau de perisoare(din carne de vacuta), plus ouale umplute cu ficat de pui si crema de branza. Friptura va fi de porc, carnatii afumati si pastrama.
Adevarul este ca e destul de grea carnea de porc si e bine sa ai si niste feluri de mancare cu ajutorul carora sa-ti relaxezi bila care sufera saraca ... nu mai spun de ficat, care sufera si el de sarbatori.
Principalul e sa ne ferim de excese s totul va fi bine.

PS: Nefertiti, inca o sugestie: crema aia de branza(si alte creme de branza sau pate) poti sa o introduci cu ajutorul unui spritz in coji de mini-eclere (din alea rotunde cumparate sau facute in casa).

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)