Versiunea pentru tiparit a acestui topic
HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Bucataria si Barul Hanului _ Ce Dulceţuri Exotice Ati Mancat?
Trimis de: Mihai pe 23 Aug 2007, 12:14 AM
Ce dulceturi exotice (a se citi "care nu se gasesc de cumparat in magazine") ati mancat pana in prezent?
Incep eu, sa ma laud: de fragi, de soc, de dovlecel si de lychee - in fine, aceasta se gaseste in Grecia. Dar voi?
Trimis de: Energie pe 15 Feb 2008, 11:05 AM
Dulceata de dovlecel? Cum e?
Trimis de: Cla pe 15 Feb 2008, 11:35 AM
Eu am primit servit in Grecia o dulceata de nuci verzi.
Dar chiar ca mi-a fost prea dulce.
Trimis de: LINICA pe 15 Feb 2008, 11:52 AM
Si eu am mancat de soc, de fragi, de dovlecel, de fragi, de nuci verzi, de pepene galben.
Energie, dulceata de dovlecel aduce nitel cu pepenele galben la gust. E buna, buuna.
Trimis de: Mihai pe 15 Feb 2008, 12:53 PM
Hmmm... eu nu am mancat de pepene galben.
Dar, mai nou, am o dulceata de vinete, pe care abia astept sa o deschid.
Trimis de: Mihai pe 15 Feb 2008, 01:10 PM
Astea nu sunt dulceturi de comert. Cel putin nu in Romania.
Dar in Grecia am vazut si de dovlecei, si de vinete. In comert insa gasesti de fragi (care este deosebita) sau de nuci verzi.
Trimis de: Energie pe 15 Feb 2008, 01:12 PM
Pai bine ca le mentionezi, dupa care ne lasi sa stim ca nu ne atingem de ele daca nu plecam prin strainataturi.
Trimis de: Energie pe 15 Feb 2008, 01:17 PM
Am gasit http://www.bizoo.ro/firma/CasaMatei.
Trimis de: Mihai pe 15 Feb 2008, 01:18 PM
Hehe, dragut.
Trimis de: abis pe 15 Feb 2008, 04:09 PM
Sesam = susan.
Trimis de: Cla pe 15 Feb 2008, 04:22 PM
Mersi, abis... susan, da.
Trimis de: Mihai pe 18 Feb 2008, 01:16 PM
QUOTE(Energie @ 15 Feb 2008, 01:05 PM)
Unde se pot gasi in comert dulceturi de vinete si/sau dovlecei?
Am vazut dulceata de dovleac (nu dovlecel) in Mega Image.
Importat din Bulgaria.
Trimis de: cactus pe 18 Feb 2008, 02:04 PM
QUOTE(Cla @ 15 Feb 2008, 04:01 PM)
Dulceata de dovlecei gasesc si la mine, la turci sau rusi.
Nu pricep - dovlecel ? De care ? Din dovleci de aia mari si grashi pe care-i coci in duba nu se poate face ??? Hai, ca dovleci de aia gasesc si aici. Clarence ficior fain ce eshti, ia scorneshte tu o retzeta... Potzi s-o dai si deseara pe mess daca n-ai chef s-o pui aici.
Bai dă uei - dulceatza de gogonele ati halit ? Io da - si-i faina... Si am beut tzuica de roshii (părădăici) - o aromă teribilă si dupa al treilea pahar cazi drept ca o scandură... Io am băut 4 si am fost prashtie - asta era la o nuntă în Nadlac; s-o măritat fata ăluia de tzinea cazanul de tzuică al comunei (pe vremea aia nu era orash) -si ăla facea tot felul de experimente. Imi aduc aminte de tzuica de gutui - să bolunzeshti...
Dar sa revenim la dulcetzuri - dulceata de coaje de lubenitza - FARA s-o pui in inainte în nu stiu ce maclavais - nu se poate face ??? Clarence - deshteptarea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hai bagă retzeta nu mai sta ........
Trimis de: Felina pe 18 Feb 2008, 02:22 PM
Eu am mancat dulceata de nuci verzi - e dementiala, nu ratati
Trimis de: cactus pe 18 Feb 2008, 04:11 PM
QUOTE(Cla @ 18 Feb 2008, 02:37 PM)
Si da, e din ala mare pe care-l coci in duba.
La noi se face din aia "eingelegt als süß-sauer",
Tu nu pricepi sa bagi retzetaaaa
la dulceatza de dovleac
In alta ordine de idei, stiu ca se face dulceatza de cactus si mai stiu ca exista un cactus care are nishte fructe grozave - am vazut in Germania Mare da n-am stiut cum se halesc si mi-o fost rushine sa intreb ka sa nu zika nemtzalaii ca-s incult si in schimb am luat un saculetz cu ierburi de Proventza - si ala s-o gătat si nu stiu cand mai ajung in Nemtzia. Asta e - Bagă retzeta la chestia aia din dovleac ca sambata vreau sa halesc - mai ales ca vineri am si rezultatul de la doftor; măcar să stiu si io o treaba. Pusici, tu draga
Trimis de: Rehael pe 18 Feb 2008, 04:34 PM
QUOTE(cactus @ 18 Feb 2008, 02:04 PM)
Bai dă uei - dulceatza de gogonele ati halit ? Io da - si-i faina...
Si eu, si eu!... Si stiu sa si fac.
Trimis de: Mihai pe 18 Feb 2008, 04:44 PM
Exista atat dulceata de dovlecel (d-ala folosit la ciorbe), cat si dulceata de dovleac (d-ala folosit la placinte).
@Rehael: poate pui si reteta.
Trimis de: exergy33 pe 18 Feb 2008, 04:55 PM
dulceata din flori de portocal
Trimis de: cactus pe 18 Feb 2008, 05:24 PM
QUOTE(Rehael @ 18 Feb 2008, 04:34 PM)
Si eu, si eu!... Si stiu sa si fac.
Nu dai retzeta ? - plz. tu draga. Multzam...
Trimis de: Mihai pe 18 Feb 2008, 05:26 PM
Si de trandafiri exista - se gaseste si in comert.
De curmale nu stiu...
Trimis de: Cla pe 18 Feb 2008, 05:29 PM
QUOTE(cactus @ 18 Feb 2008, 03:11 PM)
am luat un saculetz cu ierburi de Proventza - si ala s-o gătat si nu stiu cand mai ajung in Nemtzia.
Daankeee!! Acum stiu ce-ti aduc: Kräuter der Provence pt. gatit si Van Nelle de fumat
Sau invers...
Trimis de: cactus pe 18 Feb 2008, 05:32 PM
QUOTE(Cla @ 18 Feb 2008, 05:24 PM)
Ps: exista si una de trandafiri?
... ca eu cunosc sirop si limonada de-aia.
Inca ceva: de curmale?
Multzam mult de tot, tu draga... Face moshu cactus. Tequilla ??? Was ist das ???
Trimis de: Cla pe 18 Feb 2008, 05:38 PM
Multumesc, Mihai, cautam
Si pe-aia de smochine.
@cactus: Tequila are fantastica proprietate da a-ti scoate greata amestecului de sare cu lamâie
Trimis de: SORIN pe 18 Feb 2008, 08:31 PM
QUOTE(Mihai @ 18 Feb 2008, 05:26 PM)
De curmale nu stiu... :hmmm
Beduinii din peninsula Sinai fac "miere" din curmale si e super
Bag curmalele in burduf, scot tot aerul si le lasa pana se fac ca mierea! Cele mai bune sunt cele din curmale Majoul!
Sorin.
Trimis de: Rehael pe 18 Feb 2008, 08:48 PM
QUOTE(Mihai @ 18 Feb 2008, 04:44 PM)
@Rehael: poate pui si reteta.
QUOTE(cactus @ 18 Feb 2008, 05:24 PM)
Nu dai retzeta ? - plz. tu draga. Multzam...
Cu mare placere!
Reteta este asta de http://www.gustos.ro/retete-culinare/conserve-si-muraturi/dulceata-de-patlagele-verzi-gogonele.html, dar cu niste mici modificari care s-au cerut in momentul in care am preparat-o... pentru ca (banuiesc) gogonelele mele au fost mai mici decat cele obisnuite, mai precis din acelea tip "strugure"
Juliete ( astea nu prea sunt gustoase coapte dar dulceata sau murate sunt super ).
O sa transcriu reteta cu modificarile mele...
Ingrediente
Circa
100 de gogonele verzi de marimea prunelor, 1 kg zahar, ½ baton vanilie, zeama de la o lamiie, ¾ l apa
Mod de preparare
Fiecare gogonea se taie in jurul cotorului, scotindu-se pe aici, cu ajutorul unui ac de par, toata saminta (
de fapt samanta o sa iasa mai usor dupa oparire iar daca nu se poate scoate toata sa stiti ca nu-i chiar bai, e bine daca scapati macar de o parte din ea pentru ca strica aspectul siropului). Se pregatesc pe aragaz 3 vase cu apa clocotita. Se pun patlagelele curatate de simburi in primul vas si se lasa sa fiarba cam 4-5 minute. Se scot din aceasta apa si se pun din nou la fiert in al doilea vas cu apa clocotita, lasindu-le sa fiarba cam 10 minute. Se scot si se pun la fiert pentru a treia oara in cel de-al treilea vas cu apa clocotita timp de 10 minute, apoi se pun in apa rece, se scoate repede pielita de pe ele (
la unele se poate scoate, la altele nu... dar deasemenea pentru soiul asta de gogonele nu trebuie sa va faceti griji) si se asaza pe un servet sa se zvinte (eu le-am pus intr-o strecuratoare). In acest timp s-a pus zaharul la legat cu ¾ l apa, s-a luat spuma si s-a adaugat vanilia. Cind siropul este legat, nu insa prea tare, se pun gogonelele si zeama de lamiie (eu am pus si cojile de la lamaie sa fiarba in sirop, dau o aroma placuta). Se lasa sa fiarba la foc mic, curatind spuma care se mai formeaza, pina cind dulceata este bine legata. Se ia de pe foc, se acopera cu un servet ud si se pune in borcane dupa ce s-a racit.
Alte retete propun si introducerea unui miez de nuca in gogoneaua scobita.
Trimis de: cactus pe 18 Feb 2008, 09:17 PM
multzam, tu draga; teribil de complicat ; lasa ca ma vad cu Clarence si o mai transformam noi cumva...
Trimis de: LINICA pe 19 Feb 2008, 05:07 PM
Rahael, multumesc si eu, ca si mie mi-ai starnit pofta. Stiam de dulceata, dar nu am mancat niciodata.
Vorbesc cu mama si pun aici si reteta de la dulceata de dovlecel.
Trimis de: Cla pe 19 Feb 2008, 06:12 PM
QUOTE(cactus @ 18 Feb 2008, 08:17 PM)
multzam, tu draga; teribil de complicat ; lasa ca ma vad cu Clarence si o mai transformam noi cumva...
E foarte simplu, cactus. Femeile fac dulceata si noi ne roim la Limbrik
Dar fara mobil (Handy) , ca ne-or intreba de reteta
Trimis de: exergy33 pe 30 Apr 2011, 11:06 AM
Pana saptamana trecuta nu mancasem dulceata de masline verzi.
Am vazut, am cumparat, am gustat
Indulcirea si aromatizarea artificiala nu a reusit sa neutralizeze mirosul acela specific de masline.
N-as putea spune ca mi-a placut.
Trimis de: Cla pe 30 Apr 2011, 12:22 PM
Ce Dulceţuri Exotice Ati Mancat?
Pai,........ nuci verzi asta fost facute in Grecia, dulci ca dracu, cred ca devin de la turci.
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)