Am citit diverse lucruri despre asa-zisa dieta mediteraneana si recunosc ca ma atrage. Dar cand spun dieta nu ma refer la un soi de cura de slabire, ci la un mod de a manca, la un anumit tip de alimentatie specific zonei amintite. Asa ca ar fi interesant de postat aici retete caracteristice zonei, fie ca sunt luate direct de la mama lor, fie ca sunt combinatii proprii, bazate pe principiile din amintita "dieta".
Si accentuez: retete sau discutii pe marginea lor, nu bla bla-uri despre cat e de sanatoasa dieta mediteraneana, ce antioxidanti sau alte substante contine etc etc etc. Ca de asta am deschis topicul aici si nu la Corpul uman.
- Consum mare de : fructe, vegetale ( intre 7-10 portii/zi) , rosii, vinete, cartofi, fasole, mazare - toate proaspete, nuci si seminte . Masline , ulei de maslin din prima presare ( virgin oil), ulei de rapita pentru salade si ptr. gatit. .
- Consum in cantitati mici la moderat : peste ( in mod frecvent , dar nu prajit ci la gratar !) , produse lactate( branza de capra, lapte slab, la fel iaurt) , si foarte putina carne rosie.
- Consum de oua : de loc sau pana la 3 ori pe saptamana ( cate un ou/zi)
- Vinul rosu nelipsit la masa : putin la moderat ( francezii beau 1/2 litru la masa )
Pai daca stii retete scrie aici, nu ma trimite la Raduleasca.
Nu stiu daca vinetele se pot consuma crude, la fel fasolea păstăi, dar celelalte vegetale este benefic sa le consumi fără prelucrare termică, în stare proaspătă. E cam greu în condiţiile unei vieţi trepidante. Ce facem, mergem cu cartoful crud la serviciu? Cred că dieta asta are dezavantajul că-ţi cere mult timp pentru pregătirea meselor şi aprovizionarea zilnică. Greşesc?
Crude nu se pot consuma chiar toate legumele, însă majoritatea se pot coace puţin pe grătar, după ce au fost feliate. Mă rog, fasole la grătar n-am încercat, de ce să zic. Dar rondelele de vinete sunt chiar gustoase.
Se găsesc foarte multe reţete, inclusiv de sosuri şi băuturi, în cartea "Dieta mediteraneană" scrisă de Myrsini Lambraki şi publicată la noi prin 2001.
O reţetă de acolo:
Eu una sunt un mare fan al acestui mod de a te alimenta si de viata,chiar.
Nu sunt atoatestiutoare in ale gastronomiei,stim si practicam citeva retete la noi in casa din ce-am furat cu ochiul pe unde-am umblat si din cartile lui Jamie(ma refer la cea cu bucatarie italiana).
Cam care-ar fi descoperirile mele.In primul rand pestele,cit mai proaspat si cit mai curat gatit,fructele de mare(preferabil proaspete si ele)dupa care mor de pofta tot timpul,uleiul de masline extravirgin oricind si oriunde,pastele dar fara sosuri grele-faceam cindva frecvent sos ragu,acum din ce in ce mai rar-,rizotto in cit mai multe feluri posibil,cit te tine imaginatia,paella,legumele la gratar-vinete,dovlecei verzi,ardei gras,ciuperci,legumele gratinate-broccoli,sparanghel,dovlecel,conopida,la francezi am mincat celebrele quiche,sper sa invat sa fac si asta,bruschettele,tulpina de telina in aproape toate retetele,anghinarea la pizza,mezelurile crud-uscate prezente si la francezi(charcuterie),prosciutto di Parma la italieni,jamon-ul spaniolilor,cous-cous-ul magrebienilor si multe altele de care nu-mi mai amintesc acum...
Tzatziki ( rapid de preparat, pentru cei comozi)
Se curata de coaja citiva castraveti, se dau pe razatoare, se sareaza si se lasa vreo 5 minute. Se storc bine se amesteca cu iaurt gras (cit mai gras) , se aduga usturoi pisat si marar verde tocat.
Sos tzatziki cu vinete pane
2 vinete mai subtiri (500 g), sare, piper, 2 oua, 100 g pesmet, untdelemn.
Pentru sosul tzatziki: 150 g iaurt, 200 g branza moale de vaca, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.
Preparare: Se spala vinetele si se taie pe lung, in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel.
Se amesteca ouale cu sare si putin piper.
Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
Sosul tzatziki: Se amesteca iaurtul si branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi.
Se serveste alaturi de vinetele pane prajite
o reteta care mie mi-e foarte draga
Pasta Aglio, Oglio E Peperoncino
Se fierb pastele. De care si cate doriti. Intr-o tigaie se pune ulei de masline. Cat de mult va place. Se taie usturoi feliutze. Cat usturoi? Depinde de cat de mult va place si se arunca usturoiul in tigaie, se prajeste pana-si schimba culoarea fara a deveni maro! Acuma eu las usturoiul acolo, prietena mea il scoate si se adauga ardei iuti taiati rondele finute. Se arunca toata treaba asta peste pasta fiarta. Al dente sau cum va place. Langa trebuie musai o sticla de vin bun ca altfel nu reusiti
E mortal de buna
ce simpla... sigur nu ai uitat ceva?
ca sa fie mortal de buna as adauga un oarecare fel de carne: tocanita, file de peste, piept de pui prajit...
tocmai am facut niste bruschette. am curatat o rosie de seminte, pulpa am taiat-o bucatele mici, la fel si 3 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, si am amestecat toate astea, cu sare si piper, in afara de intenstinele rosiei care le pastrez pentru un sos sau altceva.
Am prajit 3 felii de paine si le-am dat apoi cu ulei de masline si am pus compozitia de mai sus pe ele. Delicios!
cat de curand o sa fac si pinzimonio, betigase de legume servite crude alaturi de un castron cu sare si ulei de masline. Fiecare betigas se da prin sare, ulei si se papa asa cum este
Ba stiu si ei, vezi aici: http://italianfood.about.com/od/polentarecipes/Polenta_Recipes.htm
Ihi.
Bruschettele nu se fac cu paine toast,este o blasfemie sa folosesti painea toast la asa ceva ! cel mai bine este cu paine de casa,din aia coapta pe vatra!painea toast...yaak! la crostini merge o bagheta grosuta.
O reteta de paste care-mi place mie mult!
2 catei de usturoi,citeva capere si rondele de masline negre cit va place se pun in blender se fac o pasta.cind pastele sunt fierte al dente se pun in tigaie cu un strop de ulei de masline,pasta rezultata,putin pesto si rosii fie proaspete cubulete,fie uscate la soare ,fie pomodorri pelati de la cutie tot cubulete(ultimele doua variante iarna cind nu avem rosii proaspete)Se mai tin 5 min pe foc amestecind sa se lege pasta de masline de spaghetti,mie-mi plac cel mai mult bavete sa folosesc la asta.
era o figura de stil,totusi...chestia asta cu painea e un punct sensibil la mine...m-au enervat odata finii ca ne-au invitat la ei,pe noi si pe mai multi, la genul asta de bruschette cu paine toast si-ti puneai rosiile amestecate cu usturoi si alte verdeturi cu lingura din castron,la sfarsit unii s-au bagat cu painea direct in zama...toata chestia care se voia de mare rafinament culinar mi s-a parut o grosolanie la adresa bucatariei italiene
E baccala, Michellle
"Bacalhau means codfish in Portuguese, but the word almost always refers to salt cod and the dishes made from it, as fresh cod is rarely consumed in Portugal. In Spanish speaking countries the dried fish and its resulting dishes are called bacalao, in Italy, baccalŕ, and in Greece, vakalaos, bakaliaros or bakalarakia." Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau
Crema de care zici, chiar am o reteta in spaniola care cred ca o inteleg dar daca se ofera cineva http://recetas.mundorecetas.com/receta5681.html&38, recunoscatoare as fi. Chiar am pestele sarat si vreau sa fac atascaburras si baccalao clasic (ca un fel de tocana de peste care se serveste cu orez).
Cat despre bruschetta, asta e ce stiu eu: painea se da cu ulei de masline si se prajeste (intotdeauna) si calda fiind se freaca bine cu jumatati de catei de usturoi. Cea mai des intalnita este cea cu rosii - (si se lasa sa stea cel putin 10 min dupa ce se pune pe felia de paine, ca sa absoarba apa de la rosii) dar se face cu o varietate de legume si vegetale. Reteta de bruschetta e de baza, nu poti fi prea puritan in privinta ei pentru ca pana la urma e paine prajita cu usturoi si rosii
Si da, italienii au polenta, dupa cum o au mai toate tarile balcanice si sud-americane sub multe alte nume si reincarnari. Eu in Venetia am mancat polenta cu ficat venetian, si acolo da bine.
baccala -aha!uite-asa mai invata omul despre ce maninca pe la altii,la spaniola nu ma bag sa traduc,dar din cite-inteleg eu cam asa continea si crema mea(peste sarat,cartofi si usturoi) era bun,dar ce sa zic polenta prajita nu m-a fascinat nici acasa niciodata ca mi se pare reciclata...
la paine eu insa nu fac rabat niciodata,am acest principiu daca tot maninci paine macar sa fie de calitate,la fel si cu pizza daca n-are blatul bun ,copt atunci, in cuptor de lemne ,mai bine n-o maninc! focaccia sa fie, doar cu ulei de masline si frunze de busuioc,dar facuta ca la mama ei acasa bate orice pizza cu nustiu cite ingrediente puse deasupra
Si eu sunt la fel cu painea, trebuie sa fie de-un fel ca sa o mananc, altfel mai bine lipsa. Dar bruschetta se face numai cu painea prajita.
Nu ma face sa intru in subiectul pizza si 100 de toppinguri
Cred ca am facut eu teoria pizzei pe undeva pe-aici. Dar... Uite cum vad eu lucrurile cand e vorba de puritanism in bucatarie - si o sa iau tot bruschetta de exemplu ca de la ea s-a pornit discutia Indiferent ce paine folosesti, daca o dai cu ulei, o prajesti si fie o freci cu usturoi si pui rosii cubulete deasupra, fie ca pui pe ea rosii amestecate cu usturoi, ramai in acelasi amestec de arome, deci consider ca tot bruschetta se cheama. Daca insa folosesti ketchup in loc de rosii, fie el si amestecat cu usturoi, nu-ti mai dau voie sa-i zici bruschetta.
Si crede-ma ca-s puritana cand e vorba de mancare
ma rog,poate pentru tine o fi acelasi amestec de arome,si painea prajita miroase la fel indiferent ca e de casa sau e toast,pentru mine nu! in plus gustul nu e stimulat doar pe cale olfactiva - arome ,ci in principal rezulta din stimularea papilelor gustative ,dupa ce trec puternicele mirosuri dai de gustul painii si ale mele papile se simt dezgustate de painea toast fie ea si prajita-de gustibus!
Care-i teoria pizzei,ca m-ai facut curioasa?
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=3208
E bine de stiut tot ce ai scris acolo,pentru cei care mai inneaca inca pizza in ketchup si o coc la microvawe(am vazut asta chiar acum la Venetia,singura scuza fiind ca cei care lucrau acolo erau chinezi,vai!).
O mica completare da-mi voie...eu cu broccoli n-am mincat pina acum(mi-o fi scapat),dar frecvent cu carciofi(anghinare) si-mi place la nebunie!
Voi cand ziceti paine toast la ce va referiti? aia patrata-alba-pufoasa-feliata?
Re. broccoli si in general toppings de pizza - in ziua de azi se cam pune orice pe pizza, californienii pun si ananas. Dar cred ca i-am stricat topicul lui nefe, continuam la subiectul de pizza daca vrei, ca dupa aia sunt nevoita sa ma auto-moderez
Ca sa raman in topic: referitor la legume/verdeturi, nu crude, dar procesate minimal. La gratar sau cuptor (foc mare + timp mic) cu sare, piper, ulei de masline de calitate. Fara sosuri grele, fara gatit la nesfarsit (gen tocana).
La cuptor (cred ca am pus reteta de conopida la cuptor dar nu m-a ascultat nimeni): foc maxim, conopida sau chiar fasole verde, date cu s+p si ulei f f putin, conopida 20 de min pe fiecare parte, fasolea 10 pe fiecare parte. Intr-un singur rand, nu aglomerate in tava. La fasolea verde se poate rade un pic de coaja de lamaie dupa ce e scoasa din cuptor. Eu una dau cartofii prajiti la o parte pt. asta, si e buna si dupa ce s-a racit (desi abia scoasa din cuptor e mortala).
Peste la gratar sau innabusit (s+p, o lingurita de ulei, 3 de apa, pus capac), cel putin o data pe saptamana.
Tehnic, bruschetta se face doar cu paine prajita. Dar grilled, nu toast. Si in nici un caz amaraciune de paine din aia cozonac, feliata, care sta pe raft in magazin si cate o luna.
Da,aia zicem noi la paine toast-cea din poza cu pricina!Eu din aia nu as cumpara vreodata dar am mincat croque-madame facuta cu ea si m-am mai razgindit un pic,caci era bunut!
later edit:in sfarsit m-am facut inteleasa:ideea era nu de a praji sau nu painea,evident ca trebuie prajita(grilled cum ziceti voi) ci de a nu folosi cozonacul ala cu gust dulceag si gretos la bruschette;eu,una nu mi-as invita musafiri sa le dau asa ceva sub pretextul de bruschette nici daca-as fi in cea mai neagra saracie...asta m-a deranjat la finii mei,dar ma rog,o sa mi-i educ pe gustul meu pina la urma...
Cit despre pizza eu zic ca era perfect in topic,mai putin californienii !
Care poza? unde e poza ca mi-a scapat.
Nelamurirea mea a pornit de la faptul ca in postul ei, Carmen nu a zis ce fel de paine a folosit, decat ca a prajit painea. Uite si acum am mai citit odata si nu vaz unde a zis ea de paine toast. cred ca-s eu mai slow azi
Si uite ca mi-am mai adus aminte de ceva, ca tot vorbim de paine: in dieta mediteraneana, cat mai putina paine si pasta, mai ales facute cu faina alba.
Editat sa adaug: axel, esti prea tehnic grill, toast, same thing pana la urma. Nu trebuie neaparat pe gratar, poti si intr-o tigaie sa o prajesti (fara ulei, of course).
Vezi, daca-mi ziceai mie sa scot poza stiam si eu acum despre ce era vorba. Dar reteta nu ti-o scot ca e corecta in principiu (dar sa incerci si sa dai painea prajita cu usturoi in loc sa-l pui in rosii, sa vezi ce chimie se intampla acolo)
In rest, stai linistita si papa sanatoasa Si continua sa pui poze te rog, ca asa e frumos, fiecare cu bordeiul si obiceiul lui. Daca am gati toti la fel ce boring ar fi lumea asta
@Michelle, daca dai cu ochii de postul asta, nu-l citi, ignora-l, ca e tot o blasfemie, deci nu-ti strica inca o zi .
@Restul cititorilor:
Eu am papat bruscheta din asta la mama ei, in italia, facuta de o italianca (gagica lui fratello ). A facut bruscheta din asta la un gratar la iarba verde. A taiat felii groase dintr-o paine de casa cu gauri multe si mari (era painea aia o nebunie ) si le-a pus pe gratar, le-a parlit unpic si pe-o parte si pe alta, dupa care a luat sticla cu ulei de masline super-extra-virgin si a turnat pe feliile de paine fierbinti; a mai presarat niste sare si bruschetele au fost gata: vaaai ce bunatate!!! fara usturoi, fara nimic, mancam de uitasem de fripturi si de tot, alergam prin farfurie dupa ultima picatura de ulei si aveam senzatia ca as putea trai mancand numai asa ceva!
Eu ignor doar prima ta propozitie care e malitioasa si nu te caracterizeaza ,Felina,restul citesc cu placere caci imi da dreptate-painea de casa rulz!
Mey, ca sa terminam odata controversia asta cu bruschetta:
- se face de la simpla, cum zice pisoiul, pana la amestecuri mai complicate. Painea se prajeste fie pe gratar fie pe tava - si asta pe foc sau in cuptor. Exista probabil sute de toppings pentru bruschetta si inca se mai inventeaza. Da, e super-excelenta cu paine de casa, dar am vazut-o si pe bagheta frantuzeasca si zau ca n-a avut accent.
Cum ziceam, pana la urma e paine prajita cu rosii (sau ce vrem noi deasupra).
Si hai sa va mai zic ceva: italienii nu prea fac paine cu coaja groasa, painea lor traditionala e in cea mai mare parte cu coaja subtire si palida.
Si ca sa incetam si cu discutia despre painea toast: daca am de ales intre a manca o bruschetta cu paine toast si a nu manca, daca mi-e foame ghici ce aleg? fara discutii, prima varianta. Bineinteles ca as putea manca rosia goala, dar e mai buna in bruschetta
Felinus, am mai zis eu demult-demult, cred ca la discutia cu uleiul de masline: pune intr-o farfurioara un pic de ulei de masline bun, rade un catel mic de usturoi il el, pune si niste patrunjel tocat marunt, s&p, si manjeste niste paine buna in amestecul asta si sa-mi zici cand te-ai oprit
Si inca una pentru Nefe: paine prajita unsa un pic cu pesto, cu o lingura de ricotta si o felie de rosie deasupra. Chiar o sa fac zilele astea si o sa-i fac o poza.
Alta, ca tot veni vorba de ricotta: frunze de andiva sau felii de ardei gras/gogosar cu ricotta pe ele, s&p.
Si chiar n-a zis nimeni nimic de salata caprese: felii de rosii si mozzarella, alternate, s&p, ulei de masline picurat peste si o sifonada de busuioc presarata peste. E favorita mea acum in sezonul rosiilor. (sosul care ramane... nu se arunca )
Cu riscul sa par o ignoranta, da' nu stiu ce e ricotta.
Uitasem sa zic: da, Misti, vrem poze!
Ma multumesc cu joiana.
Cre'ca ne trimite Misti la plimbare, ne modereaza de nu mai pupam bruschete din alea fitoase.
Asa rea de moderare ma stiti voi pe mine, mey?
O sa pun poze cand oi avea, curand sper - poate chiar azi ca am niste ricotta in frigider (Dar n-am pesto facut inca). Pana atunci, cand te duci la supermarket, da o geana pe la branze(turi), alea de-s pe raft pe langa lapte. Unde e si crema de branza etc.
Eu scoaca nu stiu ce e, asa ca nu ma contrazic, o cred pe Carmen ca foarte probabil ea a facut comparatie. Stiu de branza dulce dar ricotta nu e asa scursa, e mai umeda un pic (si deci nu asa innecacioasa).
Cu riscul de a parea iar Gica-contra-cel plin de fite,dar nu e adevarat!Ricotta nu este branza dulce, ricotta este branza facuta din zer (ceea ce ramine dupa ce se face o data branzica)cu un continut mare in proteine si saraca in grasimi,seamana mai mult cu urda atat ca ciobaneii nostri nu reusesc sa faca o urda sa nu miroasa teribil a oaie sau a alt animal.Branza dulce cea pe care ti-o poti face singura in casa e mai curand cottage cheese
ah!si e foarte buna pentru cheese-cake in combinatie cu mascarpone si la cannoli cu ricotta si spanac:rolleyes:
Ardei cu ricotta (dulce, ca e si sarata - ricotta salata), s&p, cativa stropi de ulei extra virgin (spaniol, arbequina), mica frunzulita de busuioc. Super gustare.
Poza/e cu pesto maine, trebuie sa ma duc la piata azi dupa-amiaza sa iau busuioc (si rosii bune).
Super!dar probabil ai gasit in TM...eu am rugat pe cineva sa-mi aduca de la Sibiu,capitala branzeturilor ca sa zic asa si mirosea prea puternic ca sa pot face cheese-cake cu ea,dar asta a fost undeva prin aprilie,ma gandesc ca toamna daca animalul maninca iarba mai uscata o mirosi mai putin...
Insalata Caprese - felii de rosie alternate cu felii de mozarella, s&p, ulei de masline, sifonada de busuioc - asta in dreapta, in stanga e un aranjament mai putin traditional.
Paine prajita (bagheta frantuzeasca ), pesto, ricotta, felie de rosie. Nu am cuvinte sa descriu cat e de bun amestecul asta de gusturi - crocant, dulce, aromat... e ca o explozie
[quote name='Michelle' date='30 Aug 2007, 01:52 PM' post='584612'] la crostini merge o bagheta grosuta.
Cum spuneam si eu pe pagina anterioara!
Misti, salivez de cate ori vad a doua poza.
Dar prima ce-o avea?
Eu week-endul trecut am facut in draci bruschette... de se uita barbatu-meu siderat cata paine cu rosii pot sa bag in mine. I-am zis ca voi sunteti de vina, ca daca nu citeam ditamai dezbaterea nu pofteam in halul ala!
Da, daa, reteta a fost buna, saru-manaaa!
Pese: painea a fost toast (dar neagra), sa nu ma auda Michelle.
Mara,data viitoare sa bagi o paine de secara,sa vezi diferenta! e si mult mai sanatoasa
Phuai, nu pot sa cred ce pe faza ai fost!
Intre noi fie vorba, eu fac asa mofturi la paine incat, daca am timp, prefer sa o fac eu. De obicei e integrala, cu ceva secara si seminte de floarea soarelui si susan pe deasupra.
Deci ti-ai luat masina de facut paine? pai,de la o posesoare de asa instrument,scula,cum sa-i zic ma astept sa bage niscai retete de facut paine...
Neah, nici o masina, eu framant minunea! Mi se zice Heidi, ca cica numai prin munti isi mai fac aia singuri paine. Promit sa revin cu reteta mea preferata.
De paine, daaaa???? Ca acum mi s-a lasat la paine de casa si mor si-mi dau cu fundul de pamant daca nu manac
asta-i painea care o fac eu si e neframantata. doar dospita 12 ore+
cateodata ii bag si ceva seminte de floarea soarelui, dar nu mereu
si eu tot reteta aia neframantata o fac
reteta o am de http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=14201
Pffffff.... superbe painile Acum mi-e si mai ciuda ca am examene si teoretic fiecare minut liber ar trebui sa-l ocup cu invatatul. Dar dupa, cand voi zburda libera, garantat imi incerc si eu norocul. Tin minte ca am ajutat-o pe bunica odata sa faca si am framantat la painea aia de mi-am dislocat umerii
Carmen multam de felie si reteta!
Carmen, super blonda ta Imi place rau crapatura aia, zici ca-i de comanda.
E cea mai tare reteta de paine, baiatul asta care a propagat-o e genial (si la magazinul lui face o pizza bianca de i s-a dus buhul).
Sere, sa o incerci, mult n-ai de muncit la ea. O amesteci intr-o seara (2-5 min) si o coci a doua zi intre paragrafe
O sa fii asa de mandra de tine.
Eu fac reteta http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=13045, dar in diverse combinatii, faina integrala cu secara, adaug seminte de floarea soarelui, susan, mac... depinde ce am prin casa si ce inspiratie am. Dar trebuie sa o incerc si pe cea data de Sushi, ca arata minunat!
Am gasit http://steamykitchen.com/blog/2007/09/10/no-knead-bread-revisited/#more-168 care arata cu poze cum se face. Sper sa va placa
Astea-s schimbarile care le fac eu retetei originale: dublez cantitatea de sare, inlocuiesc 1/2 de cana de faina alba cu faina intregrala (si asta cere 1/4 de cana de apa in plus pentru ca faina integrala cere mai multa hidratatie) si nu ma incurc cu servete, pun intr-un castron dat cu faina, din care o arunc in cratita fierbinte cu o paleta. Practic nu ating coca mai deloc.
Iata si painica mea
IMG_0502.JPG ( 95.31K )
: 32
p.s. Carme, scuze ca n-am raspuns la tel, dar chiar n-am auzit.
Carmen, n-am vrut sa fac concurenta link-ului tau, mi s-a parut doar dulce faza cu pustiul.
Gata, o pusai la dospit Maine dimineata sau la noapte o comit, si dup-aia o fac bruschete toata
P.S. Fetele, acolo zice 14 ore. E buba daca o las numai 12?
Sere, e bine ca macar la inceput sa respecti 100% reteta originala.
Pe a mea, a doua , abia am scos-o din cuptior , de data asta am respectat reteta 100%, o sa pun si poze dupa ce se raceste putintel.
Io nu poci respecta retetele si pace! (sa pui neaparat poza )
E in cuptior, pana acum arata promitator... adica nu s-a lipit de oala si a facut crusta. Ce mi-e ciuda e ca s-a lipit de dracia aia de prosop dat cu faina, si un sfert din cantitatea de aluat a ramas pe prospop. m-a pus sa respect reteta cu prosopul....
Misti, nu ne certa prea rau ca suntem off-topic
Edit1: Mi s-a lipit de oala, desi e de teflon, fir-ar sa fie! Sunt curioasa cum o scot...
Edit2: Iacata si animalul. De bun, e bun la gust... dar data viitoare o dau naibii de oala si toata smecheria si o pun pe-o tava normala direct in cuptor.
... cred ca trebuia sa presari mai multa faina pe servet inainte sa invelesti aluatul.
Tesatura trebuie sa fie 100% din fibre naturale, ... cinepa, in, bumbac ... fara nici un ados de fibre sintetice, pentru ca acestea impiedica 'respiratia' aluatului si evaporarea umezelii (vaporilor de apa).
Poate se indura sa dea cineva o reteta verificata de piine cu cartofi.
E super la gust , dar tre sa mai exersez la design.... Cum o faci sa fie asa inalta? Ca la mine fu atat de moale ca atunci cand am pus-o in oala s-a facut ca o balega. Si dintr-o faina alba, 00(0) din aia, a iesit un miez tare "semi"
Iesea fum din ea si m-am ars la mana prin prosop, deci nusht...
Edit la 6 dimineata : m-am mai gandit la o chestie... eu am cuptor pe gaz, si evident ca nu am prea avut cum sa controlez temperatura. Am citit prin culinar ca tre sa fie flacara relativ mare, asa ca am facut-o medie. Nu s-a prins painea decat cand a inceput sa se arda pe fund..... deci banuiesc ca trebuia sa fac focul mai mic.
Topic cu paine vad ca ati facut , da' cu mamaliga aveti?
PeSe: Sere urmeaza reteta de ti-am pasat-o aseara! Autoarea ei nu greseste ever! Nici la mancare, nici la sfaturi, nici la cautat pe net, nici la nimic! Nush cum face femeia asta de e asa inteleapta, desi n-a apucat nici juma' de secol alive
Pai reteta aia am si urmat-o, tu Buba e cuptorul, sunt sigura. Ca reteta e pentru cuptor electric, cand poti seta temperatura sa fie constanta la 260 de grade de exemplu. Al meu e pe gaz. Plus ca avem oale diferite, etc. O sa mai incerc o data si de data asta renunt la oala, sau dupa alea 30 de minute cu capac, o scot si o pun direct pe gratar...
iti zic io una de mamaliga cand termin cursu' 4
Ok, astept pe baricade
Sere, cuptor cu gaz am si eu dar are termostat/termometru. Nu are importanta ca e pe gaz sau electric, chiar deloc. Daca nu ai termometru la cuptor (poti cumpara unul - e cativa lei - care il agati in cuptor si care este mult mai bine calibrat decat cuptoarele - de multe ori cuptorul are un 10-15 grade minus) - incinge cuptorul pana aproape de maxim (cred ca maxim e 300C? cam pe-acolo)
Deci temperatura la cuptor mare, nu medie.
Referitor la lipit, sfatul meu e sa pui mai multa faina pe aluat desi vad ca are ceva faina pe ea (si renunta la servet ca arunci cu faina in toata bucataria cu el) si sper ca nu arunci apa in oala inainte sa pui coca (ceea ce raceste oala care trebuie sa fie asa cum zici tu de incinsa, sa scoata fum). Ideea e cand arunci aluatul in oala incinsa crusta s-a si format si nu are cum sa se lipeasca decat daca 1. oala nu e suficient de incinsa (zici ca fuse dar la fel de bine zici ca a fost cuptorul pe mediu, so: hm) 2. nu are destula faina/tarate aluatul la suprafata
Iar aluatul trebuie sa fie moale, deci nu aia e cauza.
Oala trebuie sa fie oala cu capac care sa i se potriveasca - ca e din lut, fonta, smaltuita-- nu conteaza desi cu cat mai grea cu atat mai bine pentru ca rezista mai bine la temperaturi inalte (sa nu faci in oala de teflon ca nu stiu ce iese). Daca o sa o scoti din oala si o pui pe gratar o sa ti se arda fundul painii.
Sub nici o forma nu renunta la oala ca acolo e jumatate din chimia retetei
Miezul a iesit semi (adica un pic umed?) pentru ca 1. n-ai tinut-o la cuptor suficient de mult dupa ce i-ai scos capacul sau 2. ai taiat-o in timp ce era fierbinte (asteapta cel putin 45 de minute sa o tai)
Daca o scoti din oala, bate cu degetul pe fundul ei si daca suna a gol, e facuta. Daca nu, pune-o inapoi in oala si mai da-i 5-10 min max.
Mai incearca, iti iese pana la urma, iti garantez.
Pai dupa jumatate de ora, cand am scos capacul, nu era lipita de fund. Problema, din ce am vazut eu e ca s-a ars fundul painii si a devenit foarte lipicios... ai vazut tu cum se face coaja de paine arsa, zici ca-i clei.
Miezul a iesit "semi" adica mai negru, asa... Ca la painea semi
Deci sa dau flacara la maxim la cuptor? Si ce-ar fi sa pun hartie de copt pe oala?
Stiu ca una lume a pus si hartie de copt - la modul ca a pus aluatul in ultima faza pe hartie, si cand a fost de pus in oala l-a aruncat acolo cu hartie cu tot.
N-am incercat, nu stiu ce sa-ti zic. Mi-e ca dupa aia ai hartie prinsa de paine
Ce oala ai tu?
Iote-o (inauntru are teflon):
Mey, oala arata a fi ok desi cum ziceam nu stiu cum reactioneaza teflonul. Poate ala sa fie de vina? incearca atunci cu hartie de copt si vezi ce iese.
Temp. la cuptor as zice aproape de maxim. O tzara mai putin.
Orice faci, Misti, nu-ti reuseste, e "apa de New York"
Nu e ca aia de acasa...
am refacut-o cu ceva faina tipic austriaca, am avut emotii nu s-a crapat de-asupra ca de obicei dar a facut o coaja mamma mia
A 2-a poza arata a kaputt
Am dat "in Auftrag" sa aflu de o reteta de paine cu cartofi, facuta de o priceputa, de meserie.
Astept s-o primesc, o incerc si pun poze
Daca nu-mi reuseste... pt ca daca-mi reuseste, o pastrez pt mine
Ce pofta imi faceti cu painile astea!
E muuult mai misto varianta a 2-a!Cu asta chiar merge o bruschetta...
Hmmm, deci aici se lauda lumea cu painile ?
Atuncea indraznesc si eu
Iar pentru dieta mediteraneana reteta mea preferata.Dupa ce ati mancat asta nu mai vreti altceva
Linguine cu piept de pui si vinete
Pentru patru persoane
1 vanata, patru piepti de pui mici sau doi mai mari, 500 gr de linguine (adica un fel de spagetti ) 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 dosa de rosii (adica rosii belite de piele, intregi la conserva ) patrunjel taiat marunt, sare, piper, ulei de masline
Vanata se spala , se taie in felii subtiri , se pune sare peste ele.
Carnea se spala, se usuca cu un servet , se taie in bucatele si se pune la fript in putin ulei, se sareaza si se pipareaza.Cand e gata se scoate afara. In tigaie se frig pe amandoua partile bucatile scurse de vanata.Se scot afara.
Intre timp se fierb linguinele in apa cu sare .
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se prajeste iara cu putin ulei .Se adauga rosiile taiate mai mari si se pune sare si piper dupa gust.Se frig cam cinci minute ,nu la foc mare.Se adauga patrunjelul si carnea , la urma pasta scursa de apa.Si la urma de tot vinetele.Noua astea din urma nu ne plac amestecate in sos asa ca aranjez totul pe o farfurie mare si pun bucatile fripte de vinete deasupra.
Pofta buna.
Si asta e coaja de la paine, cred ca trebuia sa o mai las la cuptor sa iasa mai bruneta , asa blonda pare ca ar veni din Suedia.
Mie asta "blonda' imi place cel mai mult.
@Oiski, tu dupa ce reteta faci painea? Arata minunat!
@Carmen, superbe poze, mi-e foame!!!
Pai dupa reteta aia de pe culinar , reteta care o foloseste si Carmen.
Da arata un pic altfel .Stii tu, cate bordeie atatea obiceie .
Asaaa, am facut pâinea cu cartofi
Si m-am îmbârligat sa iau ceva pt Nefe-old
Asa, fa-mi pofta!
Facem un deal, nefe
Acum 3 ani am aparut in Brasov cu 12 borcane de Nutella, de ce sa nu aduc macese la Timisoara
Dar deal-ul e asa: As vrea in schimb dude. Albe sau negre, nu conteaza, mie-mi plac blondele si brunetele
Astea nu se gasesc la noi de cumparat, de dude vorbesc
Deal! Da' asta inseamna sa vii cand e sezonul dudelor.
Poooti Mara, dar stii ca jucam o mica piesa de teatru...
Adica: Noi ne facem ca am face o tranzactie si tu vii din duba si te faci ca ne amendezi, ok?
Ar fi fain daca am gasi un fraier de la EVZ sau asa, care n-are habar de nimic si fotografiaza chestia asta, as pune-o imediat pe Han la "Poze Hazlii"
Ia uite ce fetisuri are Mara!
p.s. Acum mi-am dat seama: Mara vrea sa fie politai din ala care confisca marfa!!!
daaa, ala de sta cu castile pe urechi si aude ce vorbiti in timp ca altul va fotografiaza! Auzi la ea, fetis!
Desi ceea ce discutati voi pe aici (mai ales ultimile postari) nu-mi pare a avea legatura cu dieta mediteraneeana, am sa va dau o reteta pe care am experimentat-o azi. Nu stiu daca v-am mai spus dar am un aparat care gateste cu abur. Am cumparat de la piata broccoli (mai nou taranii cultiva asa ceva) am curatat-o am spalat-o (nu, n-am pieptanat-o) am mai pus alaturi 2-3 cartofi, ardei kapia, o ceapa, morcov. Am pus totul la abur impreuna cu o cana de orez thai, chestia care gateste are 2 etaje, asa ca lam fiert la abur totul timp de 35 min. Am desfacut o sticla de vin alb demisec, am pus totul pe doua platouri, orezul separat, legumele separat. Am preparat un sos alb si alaturi am pus ulei de masline si sos de soia. Totul a fost delicios, mai ales vinul. Data viitoare am sa incerc dupa "abureala" sa calesc legumele in putin ulei, cred ca va fi mai bun.
eu fac maine un risotto desi nu-s prietena cu orezul dar acuma parca mi s-a facut pofta...
ma mai documentez pe net despre cum se face risottoul ideal si revin maine cu povesti, impresii si etc
Am gasit un site misto: http://www.lareserve.biz/condimente.htm.
Cred ca s-a mai discutat despre asta pe undeva, dar mi-e lene sa caut... Care ulei de masline e bun pentru prajit? Sau se poate folosi oricare?
Orice ulei de masline pt. gatit. Se mentioneaza pe eticheta.
Inca nu am vazut ulei din ala, dar mai caut.
Sambata cred ca experimentez asta:
Ingrediente
- un pui
- 1 kg ardei capia
- 4 cepe, tocate marunt
- oregano
- menta
- ulei de masline
- 1/2 cana vin alb
- sare, piper
Preparare
1. Se coc ardeii, apoi se scot si se acopera cu folie transparenta (cica asa se umfla si se cojesc mai usor).
2. Se caleste ceapa in uleiul de masline, se adauga bucatile de pui si se rumenesc un pic pe ambele parti. Se toarna vinul, niste apa, se pune sare si piper si se fierbe inabusit vreo 30-40 minute.
3. Cand carnea e gata se adauga oregano, o lingura de menta taiata marunt si se amesteca. Carnea, cu tot cu sos, se toarna apoi intr-un alt vas (din sticla termorezistenta zic ei) si se amesteca cu jumatate din ardei. Iar ardeii ramasi se pun in strat deasupra. Se pune capac si se baga la cuptor pt vreo jumatate de ora. Se ia capacul si se mai lasa sa se rumeneasca un pic ardeii.
Cum a ieşit, nefe? Că pe mine mă omoară reţeta...
tot o reteta de la capitolul asta: paste fainoase cu unt si salvie. Adica untul se topeste pana se maroneaza, se adauga frunzele de salvie spalate si uscate cu un servet si se pune peste pastele fainoase. Foarte bune! Salvia are o aroma puternica si e delicioasa
Merje si cu frunze de salvie uscate? Ca numa' d-alea am Oricum, nu stiu daca exista vreun topic special despre paste, da' eu is innebunita dupa ele... asa ca daca mai aveti retete faine, bagati, bagati!
Am facut-o pe-aia cu usturoi si ulei de masline pe care ai scris-o tu undeva si despre care zicea lumea ca pare insipida, da' a fost bestiala Multam!
probabil ca gustul nu e exact ca si atunci cand salvia e proaspata dar eu o sa incerc si iti comunic - ca am salvie uscata cu manutzele astea doua
nu cred ca este topic dedicat pastelor, mie mi.-s dragi. deschizi tu unu?
Ba http://www.hanuancutei.com/forum/content/Bucataria-si-Barul-Hanului/3353/Pasta/.
ieri am mancat paste cu pesto. Am luat un borcanas care-mi ajunge pana merg in concediu. Ca sa-mi variez meniul astazi o sa fac paste cu ton. Adica fierb pastele, pun conserva de ton peste ele si amestec Tineti-mi pumnii sa-mi reuseasca
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)