Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Bucataria si Barul Hanului _ Dieta Mediteraneana

Trimis de: nefertiti pe 8 Aug 2007, 10:53 AM

Am citit diverse lucruri despre asa-zisa dieta mediteraneana si recunosc ca ma atrage. Dar cand spun dieta nu ma refer la un soi de cura de slabire, ci la un mod de a manca, la un anumit tip de alimentatie specific zonei amintite. Asa ca ar fi interesant de postat aici retete caracteristice zonei, fie ca sunt luate direct de la mama lor, fie ca sunt combinatii proprii, bazate pe principiile din amintita "dieta".
Si accentuez: retete sau discutii pe marginea lor, nu bla bla-uri despre cat e de sanatoasa dieta mediteraneana, ce antioxidanti sau alte substante contine etc etc etc. Ca de asta am deschis topicul aici si nu la Corpul uman. thumb_yello.gif

Trimis de: March pe 8 Aug 2007, 12:59 PM

- Consum mare de : fructe, vegetale ( intre 7-10 portii/zi) , rosii, vinete, cartofi, fasole, mazare - toate proaspete, nuci si seminte . Masline , ulei de maslin din prima presare ( virgin oil), ulei de rapita pentru salade si ptr. gatit. .

- Consum in cantitati mici la moderat : peste ( in mod frecvent , dar nu prajit ci la gratar !) , produse lactate( branza de capra, lapte slab, la fel iaurt) , si foarte putina carne rosie.

- Consum de oua : de loc sau pana la 3 ori pe saptamana ( cate un ou/zi)

- Vinul rosu nelipsit la masa : putin la moderat ( francezii beau 1/2 litru la masa )





Trimis de: nefertiti pe 8 Aug 2007, 01:25 PM

QUOTE(March @ 8 Aug 2007, 01:59 PM) *
vinete, cartofi, fasole, mazare - toate proaspete


Asta nu o inteleg si suna ca si cum e "culeasa" de pe net. Cum adica proaspete? Cartofi cruzi? Vinete crude? Wtf?

Trimis de: March pe 8 Aug 2007, 01:43 PM

QUOTE(nefertiti @ 8 Aug 2007, 02:25 PM) *
Asta nu o inteleg si suna ca si cum e "culeasa" de pe net. Cum adica proaspete? Cartofi cruzi? Vinete crude? Wtf?

Ce nu stii ca vinetele se pot prepara si baga la congelator ? Cartofi pot fi la pachet sub forma de praf pentru piure ? Mazarea congelata la pachet ? Toate se gasesc si asa in tarile mediteraniene.
Si ce ti-am spus io acolo mai sus am mancat in Grecia, Italia, Spania direct din gradina , preparate, pe masa , ca sa zic asa.
Daca vrei sfaturi serioase uita-te la reclama lui Radulesca ! tongue.gif

Trimis de: nefertiti pe 8 Aug 2007, 01:48 PM

Pai daca stii retete scrie aici, nu ma trimite la Raduleasca. tongue.gif

Trimis de: Frisky pe 8 Aug 2007, 02:04 PM

Nu stiu daca vinetele se pot consuma crude, la fel fasolea păstăi, dar celelalte vegetale este benefic sa le consumi fără prelucrare termică, în stare proaspătă. E cam greu în condiţiile unei vieţi trepidante. Ce facem, mergem cu cartoful crud la serviciu? Cred că dieta asta are dezavantajul că-ţi cere mult timp pentru pregătirea meselor şi aprovizionarea zilnică. Greşesc? smile.gif

Trimis de: Fantasee pe 8 Aug 2007, 02:59 PM

Crude nu se pot consuma chiar toate legumele, însă majoritatea se pot coace puţin pe grătar, după ce au fost feliate. Mă rog, fasole la grătar n-am încercat, de ce să zic. laugh.gif Dar rondelele de vinete sunt chiar gustoase. licklips.gif

Se găsesc foarte multe reţete, inclusiv de sosuri şi băuturi, în cartea "Dieta mediteraneană" scrisă de Myrsini Lambraki şi publicată la noi prin 2001.
O reţetă de acolo:

QUOTE
Vinete Kios cu brânză feta şi busuioc - 4 porţii

4 vinete de mărime medie
6 linguri de brânză feta, tipul tare, tăiată cuburi
4 căţei de usturoi zdrobiţi
2 linguri ulei de măsline
1 lingură busuioc proaspăt

1. Se coc bine vinetele pe ambele părţi. Se ia un cuţit ascuţit şi se despică în lung ca să se lase să se scurgă zeama. Se amestecă într-un castron cuburile de brânză feta, busuiocul, usturoiul şi uleiul de măsline.

2. Se umplu vinetele cu umplutura din castron, se închid şi se pun pe grătarul cuptorului, lăsându-se 10 minute sau până se topeşte brânza feta.
Se servesc deschise (desfăcute) de îndată ce sunt scoase din cuptor.


Cartea se găseşte în librăriile mari, merită investiţia. ohyeah.gif

Trimis de: March pe 8 Aug 2007, 03:03 PM

QUOTE(Frisky @ 8 Aug 2007, 03:04 PM) *
Nu stiu daca vinetele se pot consuma crude, la fel fasolea păstăi, dar celelalte vegetale este benefic sa le consumi fără prelucrare termică, în stare proaspătă. E cam greu în condiţiile unei vieţi trepidante. Ce facem, mergem cu cartoful crud la serviciu? Cred că dieta asta are dezavantajul că-ţi cere mult timp pentru pregătirea meselor şi aprovizionarea zilnică. Greşesc? smile.gif
Io n-am zis crude ci proaspete. Adica nu congelate sau semipreparate

Trimis de: Michelle pe 8 Aug 2007, 03:21 PM

Eu una sunt un mare fan al acestui mod de a te alimenta si de viata,chiar.
Nu sunt atoatestiutoare in ale gastronomiei,stim si practicam citeva retete la noi in casa din ce-am furat cu ochiul pe unde-am umblat si din cartile lui Jamie(ma refer la cea cu bucatarie italiana).
Cam care-ar fi descoperirile mele.In primul rand pestele,cit mai proaspat si cit mai curat gatit,fructele de mare(preferabil proaspete si ele)dupa care mor de pofta tot timpul,uleiul de masline extravirgin oricind si oriunde,pastele dar fara sosuri grele-faceam cindva frecvent sos ragu,acum din ce in ce mai rar-,rizotto in cit mai multe feluri posibil,cit te tine imaginatia,paella,legumele la gratar-vinete,dovlecei verzi,ardei gras,ciuperci,legumele gratinate-broccoli,sparanghel,dovlecel,conopida,la francezi am mincat celebrele quiche,sper sa invat sa fac si asta,bruschettele,tulpina de telina in aproape toate retetele,anghinarea la pizza,mezelurile crud-uscate prezente si la francezi(charcuterie),prosciutto di Parma la italieni,jamon-ul spaniolilor,cous-cous-ul magrebienilor si multe altele de care nu-mi mai amintesc acum...

Trimis de: March pe 8 Aug 2007, 03:21 PM

Tzatziki ( rapid de preparat, pentru cei comozi)

Se curata de coaja citiva castraveti, se dau pe razatoare, se sareaza si se lasa vreo 5 minute. Se storc bine se amesteca cu iaurt gras (cit mai gras) , se aduga usturoi pisat si marar verde tocat.

Sos tzatziki cu vinete pane

2 vinete mai subtiri (500 g), sare, piper, 2 oua, 100 g pesmet, untdelemn.
Pentru sosul tzatziki: 150 g iaurt, 200 g branza moale de vaca, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.

Preparare: Se spala vinetele si se taie pe lung, in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel.
Se amesteca ouale cu sare si putin piper.
Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
Sosul tzatziki: Se amesteca iaurtul si branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi.
Se serveste alaturi de vinetele pane prajite

Trimis de: Sushi pe 13 Aug 2007, 08:44 PM

o reteta care mie mi-e foarte draga

Pasta Aglio, Oglio E Peperoncino

Se fierb pastele. De care si cate doriti. Intr-o tigaie se pune ulei de masline. Cat de mult va place. Se taie usturoi feliutze. Cat usturoi? Depinde de cat de mult va place ohyeah.gif si se arunca usturoiul in tigaie, se prajeste pana-si schimba culoarea fara a deveni maro! Acuma eu las usturoiul acolo, prietena mea il scoate si se adauga ardei iuti taiati rondele finute. Se arunca toata treaba asta peste pasta fiarta. Al dente sau cum va place. Langa trebuie musai o sticla de vin bun ca altfel nu reusiti biggrin.gif
E mortal de buna wub.gif

Trimis de: Erwin pe 14 Aug 2007, 12:08 AM

ce simpla... sigur nu ai uitat ceva? unsure.gif

ca sa fie mortal de buna as adauga un oarecare fel de carne: tocanita, file de peste, piept de pui prajit... drool.gif

Trimis de: Sushi pe 19 Aug 2007, 07:03 PM

QUOTE(Erwin @ 14 Aug 2007, 12:08 AM) *
ce simpla... sigur nu ai uitat ceva? unsure.gif

ca sa fie mortal de buna as adauga un oarecare fel de carne: tocanita, file de peste, piept de pui prajit... drool.gif


n-am uitat nimic.
Uite aici o varianta a retetei, ingredientele sunt aceleasi, modul de preparare e putin diferit.

http://www.incucina.tv/ricette/1040/1042/416/ricetta.asp

Trimis de: Sushi pe 20 Aug 2007, 07:19 PM

tocmai am facut niste bruschette. am curatat o rosie de seminte, pulpa am taiat-o bucatele mici, la fel si 3 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, si am amestecat toate astea, cu sare si piper, in afara de intenstinele rosiei care le pastrez pentru un sos sau altceva.
Am prajit 3 felii de paine si le-am dat apoi cu ulei de masline si am pus compozitia de mai sus pe ele. Delicios!

cat de curand o sa fac si pinzimonio, betigase de legume servite crude alaturi de un castron cu sare si ulei de masline. Fiecare betigas se da prin sare, ulei si se papa asa cum este smile.gif

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2007, 11:37 AM

QUOTE(Sushi @ 20 Aug 2007, 08:19 PM) *
tocmai am facut niste bruschette. am curatat o rosie de seminte, pulpa am taiat-o bucatele mici, la fel si 3 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc, si am amestecat toate astea, cu sare si piper, in afara de intenstinele rosiei care le pastrez pentru un sos sau altceva.
Am prajit 3 felii de paine si le-am dat apoi cu ulei de masline si am pus compozitia de mai sus pe ele. Delicios!


thumb_yello.gif

A pus si marius reteta aia cu pastrav la cuptor pe undeva, cred ca mergea si aici. Desi cred ca mediteraneenii nu stiu de mamaliga, dar... ohyeah.gif

Trimis de: abis pe 21 Aug 2007, 12:22 PM

Ba stiu si ei, vezi aici: http://italianfood.about.com/od/polentarecipes/Polenta_Recipes.htm ohyeah.gif

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2007, 01:03 PM

Ihi. smile.gif

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 12:52 PM

Bruschettele nu se fac cu paine toast,este o blasfemie sa folosesti painea toast la asa ceva ! cel mai bine este cu paine de casa,din aia coapta pe vatra!painea toast...yaak! la crostini merge o bagheta grosuta.

O reteta de paste care-mi place mie mult!

2 catei de usturoi,citeva capere si rondele de masline negre cit va place se pun in blender se fac o pasta.cind pastele sunt fierte al dente se pun in tigaie cu un strop de ulei de masline,pasta rezultata,putin pesto si rosii fie proaspete cubulete,fie uscate la soare ,fie pomodorri pelati de la cutie tot cubulete(ultimele doua variante iarna cind nu avem rosii proaspete)Se mai tin 5 min pe foc amestecind sa se lege pasta de masline de spaghetti,mie-mi plac cel mai mult bavete sa folosesc la asta.

Trimis de: Sushi pe 30 Aug 2007, 01:35 PM

QUOTE(Michelle @ 30 Aug 2007, 11:52 AM) *
Bruschettele nu se fac cu paine toast,este o blasfemie sa folosesti painea toast la asa ceva ! cel mai bine este cu paine de casa,din aia coapta pe vatra!painea toast...yaak! la crostini merge o bagheta grosuta.


eu am fost la serviciu cand am facut-o si numai paine de aia am avut. blasfemie? vorbim totusi despre niste bruschete...

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 01:49 PM

era o figura de stil,totusi...chestia asta cu painea e un punct sensibil la mine...m-au enervat odata finii ca ne-au invitat la ei,pe noi si pe mai multi, la genul asta de bruschette cu paine toast si-ti puneai rosiile amestecate cu usturoi si alte verdeturi cu lingura din castron,la sfarsit unii s-au bagat cu painea direct in zama...toata chestia care se voia de mare rafinament culinar mi s-a parut o grosolanie la adresa bucatariei italiene

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 01:58 PM

QUOTE(nefertiti @ 21 Aug 2007, 12:37 PM) *
thumb_yello.gif

A pus si marius reteta aia cu pastrav la cuptor pe undeva, cred ca mergea si aici. Desi cred ca mediteraneenii nu stiu de mamaliga, dar... ohyeah.gif

De italieni sunt sigura ca stiu,ii zice polenta,chiar am mincat de curand la Venetia baccara cu polenta prajita la recomandarea chelnerului,era un fel de crema de peste cu usturoi la care evident mergea f bine mamaliga...

Trimis de: Mistinguett pe 30 Aug 2007, 08:30 PM

E baccala, Michellle smile.gif

"Bacalhau means codfish in Portuguese, but the word almost always refers to salt cod and the dishes made from it, as fresh cod is rarely consumed in Portugal. In Spanish speaking countries the dried fish and its resulting dishes are called bacalao, in Italy, baccalŕ, and in Greece, vakalaos, bakaliaros or bakalarakia." Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

Crema de care zici, chiar am o reteta in spaniola care cred ca o inteleg biggrin.gif dar daca se ofera cineva http://recetas.mundorecetas.com/receta5681.html&38, recunoscatoare as fi. Chiar am pestele sarat si vreau sa fac atascaburras si baccalao clasic (ca un fel de tocana de peste care se serveste cu orez).

Cat despre bruschetta, asta e ce stiu eu: painea se da cu ulei de masline si se prajeste (intotdeauna) si calda fiind se freaca bine cu jumatati de catei de usturoi. Cea mai des intalnita este cea cu rosii - (si se lasa sa stea cel putin 10 min dupa ce se pune pe felia de paine, ca sa absoarba apa de la rosii) dar se face cu o varietate de legume si vegetale. Reteta de bruschetta e de baza, nu poti fi prea puritan in privinta ei pentru ca pana la urma e paine prajita cu usturoi si rosii biggrin.gif

Si da, italienii au polenta, dupa cum o au mai toate tarile balcanice si sud-americane sub multe alte nume si reincarnari. Eu in Venetia am mancat polenta cu ficat venetian, si acolo da bine. smile.gif

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 09:15 PM

baccala -aha!uite-asa mai invata omul despre ce maninca pe la altii,la spaniola nu ma bag sa traduc,dar din cite-inteleg eu cam asa continea si crema mea(peste sarat,cartofi si usturoi) era bun,dar ce sa zic polenta prajita nu m-a fascinat nici acasa niciodata ca mi se pare reciclata...

la paine eu insa nu fac rabat niciodata,am acest principiu daca tot maninci paine macar sa fie de calitate,la fel si cu pizza daca n-are blatul bun ,copt atunci, in cuptor de lemne ,mai bine n-o maninc! focaccia sa fie, doar cu ulei de masline si frunze de busuioc,dar facuta ca la mama ei acasa bate orice pizza cu nustiu cite ingrediente puse deasupra drool.gif

Trimis de: Mistinguett pe 30 Aug 2007, 09:59 PM

Si eu sunt la fel cu painea, trebuie sa fie de-un fel ca sa o mananc, altfel mai bine lipsa. Dar bruschetta se face numai cu painea prajita.

Nu ma face sa intru in subiectul pizza si 100 de toppinguri laugh.gif

Cred ca am facut eu teoria pizzei pe undeva pe-aici. Dar... Uite cum vad eu lucrurile cand e vorba de puritanism in bucatarie - si o sa iau tot bruschetta de exemplu ca de la ea s-a pornit discutia Indiferent ce paine folosesti, daca o dai cu ulei, o prajesti si fie o freci cu usturoi si pui rosii cubulete deasupra, fie ca pui pe ea rosii amestecate cu usturoi, ramai in acelasi amestec de arome, deci consider ca tot bruschetta se cheama. Daca insa folosesti ketchup in loc de rosii, fie el si amestecat cu usturoi, nu-ti mai dau voie sa-i zici bruschetta.

Si crede-ma ca-s puritana cand e vorba de mancare wink.gif

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 10:18 PM

ma rog,poate pentru tine o fi acelasi amestec de arome,si painea prajita miroase la fel indiferent ca e de casa sau e toast,pentru mine nu! in plus gustul nu e stimulat doar pe cale olfactiva - arome ,ci in principal rezulta din stimularea papilelor gustative ,dupa ce trec puternicele mirosuri dai de gustul painii si ale mele papile se simt dezgustate de painea toast fie ea si prajita-de gustibus!

Care-i teoria pizzei,ca m-ai facut curioasa?

Trimis de: Mistinguett pe 30 Aug 2007, 10:33 PM

http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=3208 thumb_yello.gif

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 10:56 PM

E bine de stiut tot ce ai scris acolo,pentru cei care mai inneaca inca pizza in ketchup si o coc la microvawe(am vazut asta chiar acum la Venetia,singura scuza fiind ca cei care lucrau acolo erau chinezi,vai!).
O mica completare da-mi voie...eu cu broccoli n-am mincat pina acum(mi-o fi scapat),dar frecvent cu carciofi(anghinare) si-mi place la nebunie!

Trimis de: Mistinguett pe 30 Aug 2007, 11:11 PM

Voi cand ziceti paine toast la ce va referiti? aia patrata-alba-pufoasa-feliata?

Re. broccoli si in general toppings de pizza - in ziua de azi se cam pune orice pe pizza, californienii pun si ananas. Dar cred ca i-am stricat topicul lui nefe, continuam la subiectul de pizza daca vrei, ca dupa aia sunt nevoita sa ma auto-moderez biggrin.gif

Ca sa raman in topic: referitor la legume/verdeturi, nu crude, dar procesate minimal. La gratar sau cuptor (foc mare + timp mic) cu sare, piper, ulei de masline de calitate. Fara sosuri grele, fara gatit la nesfarsit (gen tocana).

La cuptor (cred ca am pus reteta de conopida la cuptor dar nu m-a ascultat nimeni): foc maxim, conopida sau chiar fasole verde, date cu s+p si ulei f f putin, conopida 20 de min pe fiecare parte, fasolea 10 pe fiecare parte. Intr-un singur rand, nu aglomerate in tava. La fasolea verde se poate rade un pic de coaja de lamaie dupa ce e scoasa din cuptor. Eu una dau cartofii prajiti la o parte pt. asta, si e buna si dupa ce s-a racit (desi abia scoasa din cuptor e mortala).

Peste la gratar sau innabusit (s+p, o lingurita de ulei, 3 de apa, pus capac), cel putin o data pe saptamana.

Trimis de: axel pe 30 Aug 2007, 11:37 PM

Tehnic, bruschetta se face doar cu paine prajita. Dar grilled, nu toast. Si in nici un caz amaraciune de paine din aia cozonac, feliata, care sta pe raft in magazin si cate o luna.

Trimis de: Michelle pe 30 Aug 2007, 11:40 PM

Da,aia zicem noi la paine toast-cea din poza cu pricina!Eu din aia nu as cumpara vreodata dar am mincat croque-madame facuta cu ea si m-am mai razgindit un pic,caci era bunut!
later edit:in sfarsit m-am facut inteleasa:ideea era nu de a praji sau nu painea,evident ca trebuie prajita(grilled cum ziceti voi) ci de a nu folosi cozonacul ala cu gust dulceag si gretos la bruschette;eu,una nu mi-as invita musafiri sa le dau asa ceva sub pretextul de bruschette nici daca-as fi in cea mai neagra saracie...asta m-a deranjat la finii mei,dar ma rog,o sa mi-i educ pe gustul meu pina la urma...
Cit despre pizza eu zic ca era perfect in topic,mai putin californienii !

Trimis de: Mistinguett pe 31 Aug 2007, 01:08 AM

Care poza? unde e poza ca mi-a scapat.
Nelamurirea mea a pornit de la faptul ca in postul ei, Carmen nu a zis ce fel de paine a folosit, decat ca a prajit painea. Uite si acum am mai citit odata si nu vaz unde a zis ea de paine toast. cred ca-s eu mai slow azi laugh.gif

Si uite ca mi-am mai adus aminte de ceva, ca tot vorbim de paine: in dieta mediteraneana, cat mai putina paine si pasta, mai ales facute cu faina alba.

Editat sa adaug: axel, esti prea tehnic laugh.gif grill, toast, same thing pana la urma. Nu trebuie neaparat pe gratar, poti si intr-o tigaie sa o prajesti (fara ulei, of course).

Trimis de: Sushi pe 31 Aug 2007, 09:26 AM

QUOTE(Mistinguett @ 31 Aug 2007, 12:08 AM) *
Care poza? unde e poza ca mi-a scapat.
Nelamurirea mea a pornit de la faptul ca in postul ei, Carmen nu a zis ce fel de paine a folosit, decat ca a prajit painea. Uite si acum am mai citit odata si nu vaz unde a zis ea de paine toast. cred ca-s eu mai slow azi laugh.gif


eu am fost la serviciu cand am facut bruscheta si am scris si postat poza doar asa ca idee, n-am avut pretentia de high-cuisine si nici nu m-am gandit ca o sa se oripileze careva la vederea gustarii mele, c-am mancat-o eu n-am dat-o la porci. am rugat administratorul sa reteta si poza dar vad c-o scos numai poza.
Deci io stiu c-o sa dati cu pietre si ca risc chiar sa fiu banata dar eu daca mananc din cand in cand cate-o felie de paine de aia alba ca si cozonacul yakkii etc nu ma intoxic-
Deci imi cer public scuza c-am oripilat papilutzele domnitzelor si sper sa reusiti sa treceti peste momentul acesta si sa va continuati activitatile, indiferent care ar fi acestea.

Trimis de: Mistinguett pe 31 Aug 2007, 10:31 AM

Vezi, daca-mi ziceai mie sa scot poza stiam si eu acum despre ce era vorba. Dar reteta nu ti-o scot ca e corecta in principiu tongue.gif (dar sa incerci si sa dai painea prajita cu usturoi in loc sa-l pui in rosii, sa vezi ce chimie se intampla acolo)

In rest, stai linistita si papa sanatoasa smile.gif Si continua sa pui poze te rog, ca asa e frumos, fiecare cu bordeiul si obiceiul lui. Daca am gati toti la fel ce boring ar fi lumea asta biggrin.gif

Trimis de: Felina pe 31 Aug 2007, 12:13 PM

@Michelle, daca dai cu ochii de postul asta, nu-l citi, ignora-l, ca e tot o blasfemie, deci nu-ti strica inca o zi wink.gif mwah1.gif .

@Restul cititorilor:

Eu am papat bruscheta din asta la mama ei, in italia, facuta de o italianca (gagica lui fratello tongue.gif ). A facut bruscheta din asta la un gratar la iarba verde. A taiat felii groase dintr-o paine de casa cu gauri multe si mari tongue.gif (era painea aia o nebunie ohmy.gif ) si le-a pus pe gratar, le-a parlit unpic si pe-o parte si pe alta, dupa care a luat sticla cu ulei de masline super-extra-virgin biggrin.gif si a turnat pe feliile de paine fierbinti; a mai presarat niste sare si bruschetele au fost gata: vaaai ce bunatate!!! fara usturoi, fara nimic, mancam de uitasem de fripturi si de tot, alergam prin farfurie dupa ultima picatura de ulei si aveam senzatia ca as putea trai mancand numai asa ceva!

Trimis de: Michelle pe 31 Aug 2007, 02:19 PM

Eu ignor doar prima ta propozitie care e malitioasa si nu te caracterizeaza mwah1.gif ,Felina,restul citesc cu placere caci imi da dreptate-painea de casa rulz!

Trimis de: Mistinguett pe 31 Aug 2007, 10:32 PM

Mey, ca sa terminam odata controversia asta cu bruschetta: biggrin.gif
- se face de la simpla, cum zice pisoiul, pana la amestecuri mai complicate. Painea se prajeste fie pe gratar fie pe tava - si asta pe foc sau in cuptor. Exista probabil sute de toppings pentru bruschetta si inca se mai inventeaza. Da, e super-excelenta cu paine de casa, dar am vazut-o si pe bagheta frantuzeasca si zau ca n-a avut accent.
Cum ziceam, pana la urma e paine prajita cu rosii (sau ce vrem noi deasupra).
Si hai sa va mai zic ceva: italienii nu prea fac paine cu coaja groasa, painea lor traditionala e in cea mai mare parte cu coaja subtire si palida.

Si ca sa incetam si cu discutia despre painea toast: daca am de ales intre a manca o bruschetta cu paine toast si a nu manca, daca mi-e foame ghici ce aleg? fara discutii, prima varianta. Bineinteles ca as putea manca rosia goala, dar e mai buna in bruschetta tongue.gif

Felinus, am mai zis eu demult-demult, cred ca la discutia cu uleiul de masline: pune intr-o farfurioara un pic de ulei de masline bun, rade un catel mic de usturoi il el, pune si niste patrunjel tocat marunt, s&p, si manjeste niste paine buna in amestecul asta si sa-mi zici cand te-ai oprit biggrin.gif

Si inca una pentru Nefe: paine prajita unsa un pic cu pesto, cu o lingura de ricotta si o felie de rosie deasupra. Chiar o sa fac zilele astea si o sa-i fac o poza.
Alta, ca tot veni vorba de ricotta: frunze de andiva sau felii de ardei gras/gogosar cu ricotta pe ele, s&p.

Si chiar n-a zis nimeni nimic de salata caprese: felii de rosii si mozzarella, alternate, s&p, ulei de masline picurat peste si o sifonada de busuioc presarata peste. E favorita mea acum in sezonul rosiilor. (sosul care ramane... nu se arunca biggrin.gif)

Trimis de: nefertiti pe 31 Aug 2007, 10:53 PM

Cu riscul sa par o ignoranta, da' nu stiu ce e ricotta. rolleyes.gif sorry.gif

Trimis de: Sushi pe 31 Aug 2007, 11:05 PM

QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 09:53 PM) *
Cu riscul sa par o ignoranta, da' nu stiu ce e ricotta. rolleyes.gif sorry.gif


branza normala, dulce, din aia ce se face din lapte de vaca pus la prins si dat un clocot mic si apoi lasata la scurs in tifon. Asa se face la noi, in SM, sunt convinsa ca-n alte parti se face din lapte de ceva mai nobil decat vaca rofl.gif

"dulce" am scris pentru ca asa-i zice in zona de nord vest, nu pentru ca ar avea zahar. Daca e fiarta mai mult ii zice scoaca. devil.gif

Trimis de: nefertiti pe 31 Aug 2007, 11:07 PM

laugh.gif

Uitasem sa zic: da, Misti, vrem poze!

Trimis de: Sushi pe 31 Aug 2007, 11:10 PM

QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 10:07 PM) *
laugh.gif

Uitasem sa zic: da, Misti, vrem poze!


poze pot sa pun si eu, vrei cu vaca sau cu scoaca? rofl.gif






http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta_cheese

Trimis de: nefertiti pe 31 Aug 2007, 11:13 PM

Ma multumesc cu joiana. ohyeah.gif
Cre'ca ne trimite Misti la plimbare, ne modereaza de nu mai pupam bruschete din alea fitoase.

Trimis de: Sushi pe 31 Aug 2007, 11:17 PM

QUOTE(nefertiti @ 31 Aug 2007, 10:13 PM) *
Ma multumesc cu joiana. ohyeah.gif
Cre'ca ne trimite Misti la plimbare, ne modereaza de nu mai pupam bruschete din alea fitoase.


nu m-am umflat de la painea toast si crezi ca ma balonez io de la o trimitere doua trei, cate-or fi? jamie.gif


Trimis de: Mistinguett pe 1 Sep 2007, 12:48 AM

Asa rea de moderare ma stiti voi pe mine, mey? biggrin.gif
O sa pun poze cand oi avea, curand sper - poate chiar azi ca am niste ricotta in frigider (Dar n-am pesto facut inca). Pana atunci, cand te duci la supermarket, da o geana pe la branze(turi), alea de-s pe raft pe langa lapte. Unde e si crema de branza etc.
Eu scoaca nu stiu ce e, asa ca nu ma contrazic, o cred pe Carmen ca foarte probabil ea a facut comparatie. Stiu de branza dulce dar ricotta nu e asa scursa, e mai umeda un pic (si deci nu asa innecacioasa).

Trimis de: Michelle pe 1 Sep 2007, 08:32 AM

Cu riscul de a parea iar Gica-contra-cel plin de fite,dar nu e adevarat!Ricotta nu este branza dulce, ricotta este branza facuta din zer (ceea ce ramine dupa ce se face o data branzica)cu un continut mare in proteine si saraca in grasimi,seamana mai mult cu urda atat ca ciobaneii nostri nu reusesc sa faca o urda sa nu miroasa teribil a oaie sau a alt animal.Branza dulce cea pe care ti-o poti face singura in casa e mai curand cottage cheese

ah!si e foarte buna pentru cheese-cake in combinatie cu mascarpone si la cannoli cu ricotta si spanac:rolleyes:

Trimis de: Mistinguett pe 1 Sep 2007, 08:45 AM

Ardei cu ricotta (dulce, ca e si sarata - ricotta salata), s&p, cativa stropi de ulei extra virgin (spaniol, arbequina), mica frunzulita de busuioc. Super gustare.



Poza/e cu pesto maine, trebuie sa ma duc la piata azi dupa-amiaza sa iau busuioc (si rosii bune).

Trimis de: nefertiti pe 1 Sep 2007, 09:12 AM

QUOTE(Michelle @ 1 Sep 2007, 09:32 AM) *
...atat ca ciobaneii nostri nu reusesc sa faca o urda sa nu miroasa teribil a oaie sau a alt animal.


blink.gif Cum nu? Eu am gasit urda f buna si fara miros puternic.

Trimis de: Michelle pe 1 Sep 2007, 11:25 AM

Super!dar probabil ai gasit in TM...eu am rugat pe cineva sa-mi aduca de la Sibiu,capitala branzeturilor ca sa zic asa si mirosea prea puternic ca sa pot face cheese-cake cu ea,dar asta a fost undeva prin aprilie,ma gandesc ca toamna daca animalul maninca iarba mai uscata o mirosi mai putin...

Trimis de: Mistinguett pe 2 Sep 2007, 08:34 AM


Insalata Caprese - felii de rosie alternate cu felii de mozarella, s&p, ulei de masline, sifonada de busuioc - asta in dreapta, in stanga e un aranjament mai putin traditional. biggrin.gif


Paine prajita (bagheta frantuzeasca tongue.gif), pesto, ricotta, felie de rosie. Nu am cuvinte sa descriu cat e de bun amestecul asta de gusturi - crocant, dulce, aromat... e ca o explozie drool.gif

Trimis de: Michelle pe 2 Sep 2007, 08:55 AM

[quote name='Michelle' date='30 Aug 2007, 01:52 PM' post='584612'] la crostini merge o bagheta grosuta.

Cum spuneam si eu pe pagina anterioara! tongue.gif

Trimis de: nefertiti pe 6 Sep 2007, 08:15 AM

Misti, salivez de cate ori vad a doua poza. ohyeah.gif

Trimis de: Mara pe 7 Sep 2007, 02:53 PM

Dar prima ce-o avea? drool.gif

Eu week-endul trecut am facut in draci bruschette... de se uita barbatu-meu siderat cata paine cu rosii pot sa bag in mine. sorry.gif I-am zis ca voi sunteti de vina, ca daca nu citeam ditamai dezbaterea nu pofteam in halul ala! rolleyes.gif

Trimis de: Sushi pe 7 Sep 2007, 04:33 PM

QUOTE(Mara @ 7 Sep 2007, 02:53 PM) *
Dar prima ce-o avea? drool.gif

Eu week-endul trecut am facut in draci bruschette... de se uita barbatu-meu siderat cata paine cu rosii pot sa bag in mine. sorry.gif I-am zis ca voi sunteti de vina, ca daca nu citeam ditamai dezbaterea nu pofteam in halul ala! rolleyes.gif


dezbaterea a fost pe marginea painii nu a retetei rolleyes.gif

Trimis de: Mara pe 7 Sep 2007, 04:37 PM

Da, daa, reteta a fost buna, saru-manaaa! mwah1.gif

Pese: painea a fost toast (dar neagra), sa nu ma auda Michelle. sorry.gif laugh.gif

Trimis de: Michelle pe 7 Sep 2007, 04:43 PM

Mara,data viitoare sa bagi o paine de secara,sa vezi diferenta! e si mult mai sanatoasa jamie.gif

Trimis de: Mara pe 7 Sep 2007, 04:47 PM

Phuai, nu pot sa cred ce pe faza ai fost! laugh.gif

Intre noi fie vorba, eu fac asa mofturi la paine incat, daca am timp, prefer sa o fac eu. De obicei e integrala, cu ceva secara si seminte de floarea soarelui si susan pe deasupra. biggrin.gif

Trimis de: Michelle pe 7 Sep 2007, 04:50 PM

Deci ti-ai luat masina de facut paine? pai,de la o posesoare de asa instrument,scula,cum sa-i zic ohyeah.gif ma astept sa bage niscai retete de facut paine... jamie.gif

Trimis de: Mara pe 7 Sep 2007, 04:52 PM

Neah, nici o masina, eu framant minunea! Mi se zice Heidi, ca cica numai prin munti isi mai fac aia singuri paine. rofl.gif Promit sa revin cu reteta mea preferata.

Trimis de: Serenity pe 7 Sep 2007, 09:03 PM

De paine, daaaa???? biggrin.gif Ca acum mi s-a lasat la paine de casa si mor si-mi dau cu fundul de pamant daca nu manac cry.gif

Trimis de: Sushi pe 7 Sep 2007, 10:20 PM

QUOTE(Serenity @ 7 Sep 2007, 09:03 PM) *
De paine, daaaa???? biggrin.gif Ca acum mi s-a lasat la paine de casa si mor si-mi dau cu fundul de pamant daca nu manac cry.gif



a mea e la dospit, maine o fac si-ti dau o felie de poza mwah1.gif

Trimis de: Mistinguett pe 8 Sep 2007, 11:04 AM

asta-i painea care o fac eu si e neframantata. doar dospita 12 ore+
cateodata ii bag si ceva seminte de floarea soarelui, dar nu mereu

Trimis de: Sushi pe 8 Sep 2007, 04:22 PM

si eu tot reteta aia neframantata o fac









reteta o am de http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=14201

Trimis de: Serenity pe 8 Sep 2007, 05:51 PM

Pffffff.... superbe painile wub.gif Acum mi-e si mai ciuda ca am examene si teoretic fiecare minut liber ar trebui sa-l ocup cu invatatul. Dar dupa, cand voi zburda libera, garantat imi incerc si eu norocul. Tin minte ca am ajutat-o pe bunica odata sa faca si am framantat la painea aia de mi-am dislocat umerii laugh.gif

Carmen mwah1.gif multam de felie si reteta!

Trimis de: Mistinguett pe 10 Sep 2007, 02:04 AM

Carmen, super blonda ta smile.gif Imi place rau crapatura aia, zici ca-i de comanda.
E cea mai tare reteta de paine, baiatul asta care a propagat-o e genial (si la magazinul lui face o pizza bianca de i s-a dus buhul).
Sere, sa o incerci, mult n-ai de muncit la ea. O amesteci intr-o seara (2-5 min) si o coci a doua zi intre paragrafe laugh.gif
O sa fii asa de mandra de tine.

Trimis de: Mara pe 10 Sep 2007, 08:10 AM

Eu fac reteta http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=13045, dar in diverse combinatii, faina integrala cu secara, adaug seminte de floarea soarelui, susan, mac... depinde ce am prin casa si ce inspiratie am. Dar trebuie sa o incerc si pe cea data de Sushi, ca arata minunat! drool.gif

Trimis de: Mistinguett pe 10 Sep 2007, 07:43 PM

Am gasit http://steamykitchen.com/blog/2007/09/10/no-knead-bread-revisited/#more-168 care arata cu poze cum se face. Sper sa va placa biggrin.gif

Astea-s schimbarile care le fac eu retetei originale: dublez cantitatea de sare, inlocuiesc 1/2 de cana de faina alba cu faina intregrala (si asta cere 1/4 de cana de apa in plus pentru ca faina integrala cere mai multa hidratatie) si nu ma incurc cu servete, pun intr-un castron dat cu faina, din care o arunc in cratita fierbinte cu o paleta. Practic nu ating coca mai deloc.

Trimis de: Sushi pe 11 Sep 2007, 08:21 AM

QUOTE(Mistinguett @ 10 Sep 2007, 07:43 PM) *
Am gasit http://steamykitchen.com/blog/2007/09/10/no-knead-bread-revisited/#more-168 care arata cu poze cum se face. Sper sa va placa biggrin.gif

Astea-s schimbarile care le fac eu retetei originale: dublez cantitatea de sare, inlocuiesc 1/2 de cana de faina alba cu faina intregrala (si asta cere 1/4 de cana de apa in plus pentru ca faina integrala cere mai multa hidratatie) si nu ma incurc cu servete, pun intr-un castron dat cu faina, din care o arunc in cratita fierbinte cu o paleta. Practic nu ating coca mai deloc.


si eu dublez cantitatea de faina si tot asa, nu ma ametesc cu servete, din castron direct in oala si gata. Doar ca trebuie avut maaaare grija la manevrat oala la 250 grade Celsius, e pericoloso ardersi rofl.gif

pe linkul dat de mine reteta este explicata pe romaneste, exemplificata cu poze pas cu pas, plus ca mai sunt si nenumarate marturii ale celor ce-au comis-o jamie.gif

Trimis de: Felina pe 11 Sep 2007, 05:47 PM

Iata si painica mea sorry.gif

 IMG_0502.JPG ( 95.31K ) : 32



p.s. mwah1.gif Carme, scuze ca n-am raspuns la tel, dar chiar n-am auzit. pls.gif

Trimis de: Mistinguett pe 11 Sep 2007, 06:36 PM

Carmen, n-am vrut sa fac concurenta link-ului tau, mi s-a parut doar dulce faza cu pustiul.

Trimis de: Sushi pe 11 Sep 2007, 06:41 PM

QUOTE(Mistinguett @ 11 Sep 2007, 06:36 PM) *
Carmen, n-am vrut sa fac concurenta link-ului tau, mi s-a parut doar dulce faza cu pustiul.


si io am un fix cu promovarea a tot ce este romaneste asa ca ne-am facut amandoua damblaua mwah1.gif

Trimis de: Serenity pe 12 Sep 2007, 05:12 PM

Gata, o pusai la dospit devil.gif Maine dimineata sau la noapte o comit, si dup-aia o fac bruschete toata devil.gif laugh.gif

P.S. Fetele, acolo zice 14 ore. E buba daca o las numai 12?

Trimis de: Felina pe 12 Sep 2007, 06:23 PM

Sere, e bine ca macar la inceput sa respecti 100% reteta originala.

Pe a mea, a doua biggrin.gif , abia am scos-o din cuptior tongue.gif , de data asta am respectat reteta 100%, o sa pun si poze dupa ce se raceste putintel. wub.gif

Trimis de: Serenity pe 12 Sep 2007, 06:26 PM

Io nu poci respecta retetele si pace! tongue.gif (sa pui neaparat poza tongue.gif )

Trimis de: Sushi pe 12 Sep 2007, 08:06 PM

QUOTE(Serenity @ 12 Sep 2007, 06:26 PM) *
Io nu poci respecta retetele si pace! tongue.gif (sa pui neaparat poza tongue.gif )



sere e bine si 12 ore la dospit, io personal o las 20 pana la 24 smile.gif

Trimis de: Serenity pe 13 Sep 2007, 10:49 AM

E in cuptior, pana acum arata promitator... adica nu s-a lipit de oala si a facut crusta. Ce mi-e ciuda e ca s-a lipit de dracia aia de prosop dat cu faina, si un sfert din cantitatea de aluat a ramas pe prospop. devil.gif m-a pus sa respect reteta cu prosopul.... laugh.gif

Misti, nu ne certa prea rau ca suntem off-topic pls.gif

Edit1: Mi s-a lipit de oala, 50.gif desi e de teflon, fir-ar sa fie! Sunt curioasa cum o scot... blink.gif

Edit2: Iacata si animalul. De bun, e bun la gust... dar data viitoare o dau naibii de oala si toata smecheria si o pun pe-o tava normala direct in cuptor.

 Picture_005.jpg ( 76.31K ) : 26
 Picture_006.jpg ( 69.2K ) : 22
 

Trimis de: exergy33 pe 13 Sep 2007, 11:01 AM

... cred ca trebuia sa presari mai multa faina pe servet inainte sa invelesti aluatul. smile.gif
Tesatura trebuie sa fie 100% din fibre naturale, ... cinepa, in, bumbac ... fara nici un ados de fibre sintetice, pentru ca acestea impiedica 'respiratia' aluatului si evaporarea umezelii (vaporilor de apa).

Poate se indura sa dea cineva o reteta verificata de piine cu cartofi. smile.gif

Trimis de: Sushi pe 13 Sep 2007, 08:11 PM

QUOTE(Serenity @ 13 Sep 2007, 10:49 AM) *
E in cuptior, pana acum arata promitator... adica nu s-a lipit de oala si a facut crusta. Ce mi-e ciuda e ca s-a lipit de dracia aia de prosop dat cu faina, si un sfert din cantitatea de aluat a ramas pe prospop. devil.gif m-a pus sa respect reteta cu prosopul.... laugh.gif

Misti, nu ne certa prea rau ca suntem off-topic pls.gif

Edit1: Mi s-a lipit de oala, 50.gif desi e de teflon, fir-ar sa fie! Sunt curioasa cum o scot... blink.gif

Edit2: Iacata si animalul. De bun, e bun la gust... dar data viitoare o dau naibii de oala si toata smecheria si o pun pe-o tava normala direct in cuptor.


e super faina, felicitari biggrin.gif de gust ce zici`?

Trimis de: Serenity pe 13 Sep 2007, 08:16 PM

E super la gust drool.gif, dar tre sa mai exersez la design.... tongue.gif Cum o faci sa fie asa inalta? Ca la mine fu atat de moale ca atunci cand am pus-o in oala s-a facut ca o balega. cry.gif Si dintr-o faina alba, 00(0) din aia, a iesit un miez tare "semi" tongue.gif

Trimis de: Sushi pe 13 Sep 2007, 10:17 PM

QUOTE(Serenity @ 13 Sep 2007, 08:16 PM) *
E super la gust drool.gif, dar tre sa mai exersez la design.... tongue.gif Cum o faci sa fie asa inalta? Ca la mine fu atat de moale ca atunci cand am pus-o in oala s-a facut ca o balega. cry.gif Si dintr-o faina alba, 00(0) din aia, a iesit un miez tare "semi" tongue.gif


Sere io banui ca nu tz-o fo oala chiar asa de incinsa cum cere legea devil.gif am dreptate? tongue.gif

Trimis de: Serenity pe 13 Sep 2007, 11:47 PM

Iesea fum din ea si m-am ars la mana prin prosop, deci nusht... laugh.gif

Edit la 6 dimineata laugh.gif : m-am mai gandit la o chestie... eu am cuptor pe gaz, si evident ca nu am prea avut cum sa controlez temperatura. Am citit prin culinar ca tre sa fie flacara relativ mare, asa ca am facut-o medie. Nu s-a prins painea decat cand a inceput sa se arda pe fund..... deci banuiesc ca trebuia sa fac focul mai mic.

Trimis de: Sushi pe 14 Sep 2007, 07:33 PM

QUOTE(Serenity @ 13 Sep 2007, 11:47 PM) *
Iesea fum din ea si m-am ars la mana prin prosop, deci nusht... laugh.gif

Edit la 6 dimineata laugh.gif : m-am mai gandit la o chestie... eu am cuptor pe gaz, si evident ca nu am prea avut cum sa controlez temperatura. Am citit prin culinar ca tre sa fie flacara relativ mare, asa ca am facut-o medie. Nu s-a prins painea decat cand a inceput sa se arda pe fund..... deci banuiesc ca trebuia sa fac focul mai mic.


focul tre sa fie la cel mai mare posibil. in reteta scrie 260 de grade, cuptorul meu merge insa numai pana la 250, asa ca la maximum smile.gif

Trimis de: Afrodita pe 14 Sep 2007, 07:58 PM

Topic cu paine vad ca ati facut harhar.gif , da' cu mamaliga aveti? rofl.gif

PeSe: Sere urmeaza reteta de ti-am pasat-o aseara! Autoarea ei nu greseste ever! Nici la mancare, nici la sfaturi, nici la cautat pe net, nici la nimic! Nush cum face femeia asta de e asa inteleapta, desi n-a apucat nici juma' de secol alive rofl.gif wink.gif

Trimis de: Serenity pe 14 Sep 2007, 08:40 PM

Pai reteta aia am si urmat-o, tu cry.gif Buba e cuptorul, sunt sigura. Ca reteta e pentru cuptor electric, cand poti seta temperatura sa fie constanta la 260 de grade de exemplu. Al meu e pe gaz. Plus ca avem oale diferite, etc. O sa mai incerc o data si de data asta renunt la oala, sau dupa alea 30 de minute cu capac, o scot si o pun direct pe gratar...

iti zic io una de mamaliga cand termin cursu' 4 tongue.gif

Trimis de: Afrodita pe 14 Sep 2007, 09:00 PM

Ok, astept pe baricade biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 15 Sep 2007, 12:02 AM

Sere, cuptor cu gaz am si eu dar are termostat/termometru. Nu are importanta ca e pe gaz sau electric, chiar deloc. Daca nu ai termometru la cuptor (poti cumpara unul - e cativa lei - care il agati in cuptor si care este mult mai bine calibrat decat cuptoarele - de multe ori cuptorul are un 10-15 grade minus) - incinge cuptorul pana aproape de maxim (cred ca maxim e 300C? cam pe-acolo)
Deci temperatura la cuptor mare, nu medie.

Referitor la lipit, sfatul meu e sa pui mai multa faina pe aluat desi vad ca are ceva faina pe ea (si renunta la servet ca arunci cu faina in toata bucataria cu el) si sper ca nu arunci apa in oala inainte sa pui coca (ceea ce raceste oala care trebuie sa fie asa cum zici tu de incinsa, sa scoata fum). Ideea e cand arunci aluatul in oala incinsa crusta s-a si format si nu are cum sa se lipeasca decat daca 1. oala nu e suficient de incinsa (zici ca fuse dar la fel de bine zici ca a fost cuptorul pe mediu, so: hm) 2. nu are destula faina/tarate aluatul la suprafata

Iar aluatul trebuie sa fie moale, deci nu aia e cauza.
Oala trebuie sa fie oala cu capac care sa i se potriveasca - ca e din lut, fonta, smaltuita-- nu conteaza desi cu cat mai grea cu atat mai bine pentru ca rezista mai bine la temperaturi inalte (sa nu faci in oala de teflon ca nu stiu ce iese). Daca o sa o scoti din oala si o pui pe gratar o sa ti se arda fundul painii.
Sub nici o forma nu renunta la oala ca acolo e jumatate din chimia retetei laugh.gif

Miezul a iesit semi (adica un pic umed?) pentru ca 1. n-ai tinut-o la cuptor suficient de mult dupa ce i-ai scos capacul sau 2. ai taiat-o in timp ce era fierbinte (asteapta cel putin 45 de minute sa o tai)
Daca o scoti din oala, bate cu degetul pe fundul ei si daca suna a gol, e facuta. Daca nu, pune-o inapoi in oala si mai da-i 5-10 min max.

Mai incearca, iti iese pana la urma, iti garantez.

Trimis de: Serenity pe 15 Sep 2007, 12:19 AM

Pai dupa jumatate de ora, cand am scos capacul, nu era lipita de fund. Problema, din ce am vazut eu e ca s-a ars fundul painii si a devenit foarte lipicios... ai vazut tu cum se face coaja de paine arsa, zici ca-i clei.

Miezul a iesit "semi" adica mai negru, asa... Ca la painea semi tongue.gif

Deci sa dau flacara la maxim la cuptor? Si ce-ar fi sa pun hartie de copt pe oala? tongue.gif

Trimis de: Mistinguett pe 15 Sep 2007, 12:42 AM

Stiu ca una lume a pus si hartie de copt - la modul ca a pus aluatul in ultima faza pe hartie, si cand a fost de pus in oala l-a aruncat acolo cu hartie cu tot.
N-am incercat, nu stiu ce sa-ti zic. Mi-e ca dupa aia ai hartie prinsa de paine laugh.gif

Ce oala ai tu?

Trimis de: Serenity pe 15 Sep 2007, 12:54 AM

Iote-o (inauntru are teflon):

 Picture.jpg ( 55.11K ) : 19
 

Trimis de: Mistinguett pe 15 Sep 2007, 01:04 AM

Mey, oala arata a fi ok desi cum ziceam nu stiu cum reactioneaza teflonul. Poate ala sa fie de vina? incearca atunci cu hartie de copt si vezi ce iese.

Temp. la cuptor as zice aproape de maxim. O tzara mai putin.

Trimis de: Cla pe 15 Sep 2007, 01:13 AM

Orice faci, Misti, nu-ti reuseste, e "apa de New York" tongue.gif

Nu e ca aia de acasa... rolleyes.gif

Trimis de: Sushi pe 19 Sep 2007, 07:31 PM

am refacut-o cu ceva faina tipic austriaca, am avut emotii smile.gif nu s-a crapat de-asupra ca de obicei dar a facut o coaja mamma mia ohyeah.gif











Trimis de: Cla pe 19 Sep 2007, 08:14 PM

A 2-a poza arata a kaputt rofl.gif

Trimis de: Cla pe 19 Sep 2007, 08:21 PM

Am dat "in Auftrag" sa aflu de o reteta de paine cu cartofi, facuta de o priceputa, de meserie.
Astept s-o primesc, o incerc si pun poze smile.gif
Daca nu-mi reuseste... biggrin.gif pt ca daca-mi reuseste, o pastrez pt mine spoton.gif

Trimis de: nefertiti pe 19 Sep 2007, 08:24 PM

Ce pofta imi faceti cu painile astea! laugh.gif

Trimis de: Michelle pe 19 Sep 2007, 08:34 PM

E muuult mai misto varianta a 2-a!Cu asta chiar merge o bruschetta...

Trimis de: Sushi pe 19 Sep 2007, 09:53 PM

QUOTE(Michelle @ 19 Sep 2007, 08:34 PM) *
E muuult mai misto varianta a 2-a!Cu asta chiar merge o bruschetta...

pe mine subiectul bruscheta chiar ma plictiseste deja dar ma rog, la bruschi io n-am mancat ever paine cu gauri asa de mari, plus ca are coaja crocanta si in caz de prajire se face beton. La toate mesele unde am fost invitata in case italiene s-a facut dintr-o paine mai compacta.

Trimis de: Oiski-Poiski pe 20 Sep 2007, 08:59 AM

Hmmm, deci aici se lauda lumea cu painile ?
Atuncea indraznesc si eu


 DSC01225.JPG ( 52.26K ) : 15
 

Trimis de: Oiski-Poiski pe 20 Sep 2007, 09:12 AM

Iar pentru dieta mediteraneana reteta mea preferata.Dupa ce ati mancat asta nu mai vreti altceva rolleyes.gif

Linguine cu piept de pui si vinete

Pentru patru persoane

1 vanata, patru piepti de pui mici sau doi mai mari, 500 gr de linguine (adica un fel de spagetti ) 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 1 dosa de rosii (adica rosii belite de piele, intregi la conserva ) patrunjel taiat marunt, sare, piper, ulei de masline

Vanata se spala , se taie in felii subtiri , se pune sare peste ele.

Carnea se spala, se usuca cu un servet , se taie in bucatele si se pune la fript in putin ulei, se sareaza si se pipareaza.Cand e gata se scoate afara. In tigaie se frig pe amandoua partile bucatile scurse de vanata.Se scot afara.

Intre timp se fierb linguinele in apa cu sare .

Ceapa si usturoiul se taie marunt si se prajeste iara cu putin ulei .Se adauga rosiile taiate mai mari si se pune sare si piper dupa gust.Se frig cam cinci minute ,nu la foc mare.Se adauga patrunjelul si carnea , la urma pasta scursa de apa.Si la urma de tot vinetele.Noua astea din urma nu ne plac amestecate in sos asa ca aranjez totul pe o farfurie mare si pun bucatile fripte de vinete deasupra.

Pofta buna.




Trimis de: Oiski-Poiski pe 20 Sep 2007, 09:19 AM

Si asta e coaja de la paine, cred ca trebuia sa o mai las la cuptor sa iasa mai bruneta , asa blonda pare ca ar veni din Suedia.


 DSC01218.JPG ( 52.28K ) : 19
 

Trimis de: nefertiti pe 20 Sep 2007, 10:02 AM

Mie asta "blonda' imi place cel mai mult. drool.gif drool.gif

Trimis de: Felina pe 20 Sep 2007, 11:00 AM

@Oiski, tu dupa ce reteta faci painea? Arata minunat! smile.gif

@Carmen, superbe poze, mi-e foame!!! tongue.gif

Trimis de: Oiski-Poiski pe 20 Sep 2007, 11:03 AM

Pai dupa reteta aia de pe culinar , reteta care o foloseste si Carmen.
Da arata un pic altfel .Stii tu, cate bordeie atatea obiceie .

Trimis de: Cla pe 22 Sep 2007, 06:26 PM

Asaaa, am facut pâinea cu cartofi drool.gif


 Paine_cu_cartofi.jpg ( 45.09K ) : 14
 

Trimis de: Cla pe 22 Sep 2007, 06:30 PM

Si m-am îmbârligat sa iau ceva pt Nefe-old tongue.gif


 Gem_de_macese.jpg ( 57.29K ) : 17
 

Trimis de: nefertiti pe 22 Sep 2007, 07:53 PM

Asa, fa-mi pofta! drool.gif

Trimis de: Cla pe 22 Sep 2007, 08:14 PM

Facem un deal, nefe
Acum 3 ani am aparut in Brasov cu 12 borcane de Nutella, de ce sa nu aduc macese la Timisoara dunno.gif rolleyes.gif
Dar deal-ul e asa: As vrea in schimb dude. Albe sau negre, nu conteaza, mie-mi plac blondele si brunetele biggrin.gif
Astea nu se gasesc la noi de cumparat, de dude vorbesc wink.gif

Trimis de: nefertiti pe 22 Sep 2007, 08:28 PM

Deal! Da' asta inseamna sa vii cand e sezonul dudelor. ohyeah.gif

Trimis de: Sushi pe 22 Sep 2007, 08:47 PM

QUOTE(Cla @ 22 Sep 2007, 08:14 PM) *
Facem un deal, nefe
Acum 3 ani am aparut in Brasov cu 12 borcane de Nutella, de ce sa nu aduc macese la Timisoara dunno.gif rolleyes.gif
Dar deal-ul e asa: As vrea in schimb dude. Albe sau negre, nu conteaza, mie-mi plac blondele si brunetele biggrin.gif
Astea nu se gasesc la noi de cumparat, de dude vorbesc wink.gif


nici aici nu sunt de cumparat dar am gasit in parcul de langa mine 5 duzi ce fac dude de trei culori: albe, negre si roze. Crengile atarna pana aproape la pamant deci nici nu-s greu de cules. Plus c-am dus un cearceaf si l-am pus sub dud si da-i la scuturat io cu nevasta lui alysoft2tausendsiceva, ca el s-o jenat cu noi cred ca statea ascuns dup-un cos de gunoi blink.gif

Trimis de: Cla pe 22 Sep 2007, 09:18 PM

QUOTE(nefertiti @ 22 Sep 2007, 08:28 PM) *
Deal! Da' asta inseamna sa vii cand e sezonul dudelor. ohyeah.gif

Mi-i prea timpuriu, pune-le la Congi. smile.gif
Nici borcanele de macese nu vin cand e sezonul wink.gif
Da' stii ce? Facem o tranzactie, cum am facut odata cu frate-meu: Ne-am intalnit la cea mai frecventata piata din oras:"Ma, ai marfa?" - "Clar, ai banii?" - "Da, aici" - "Mersi, hai s-o stergem"... N-am vazut vreun politai prin zona tongue.gif
(I-am dat cheile pe care si le-a uitat la mine) rofl.gif
La fel facem si noi: In mijlocul Pietii Unirii facem tranzactia de dude si macese, cu priviri conspirative...
"Ai dude?" jamie.gif - "Ai macese?" unsure.gif rofl.gif

QUOTE(Sushi @ 22 Sep 2007, 08:47 PM) *
io cu nevasta lui alysoft2tausendsiceva, ca el s-o jenat cu noi cred ca statea ascuns dup-un cos de gunoi blink.gif


rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: Mara pe 22 Sep 2007, 11:09 PM

QUOTE(Cla @ 22 Sep 2007, 10:18 PM) *
La fel facem si noi: In mijlocul Pietii Unirii facem tranzactia de dude si macese, cu priviri conspirative...
"Ai dude?" jamie.gif - "Ai macese?" unsure.gif rofl.gif

Pot eu sa fiu al' de va fileaza, din duba alba, pot, pot? rofl.gif

Trimis de: Cla pe 23 Sep 2007, 12:18 AM

Poooti Mara, dar stii ca jucam o mica piesa de teatru... biggrin.gif
Adica: Noi ne facem ca am face o tranzactie si tu vii din duba si te faci ca ne amendezi, ok? biggrin.gif
Ar fi fain daca am gasi un fraier de la EVZ sau asa, care n-are habar de nimic si fotografiaza chestia asta, as pune-o imediat pe Han la "Poze Hazlii" rofl.gif

Trimis de: nefertiti pe 23 Sep 2007, 07:23 AM

Ia uite ce fetisuri are Mara! rofl.gif rofl.gif

p.s. Acum mi-am dat seama: Mara vrea sa fie politai din ala care confisca marfa!!! rofl.gif

Trimis de: Mara pe 23 Sep 2007, 09:12 AM

daaa, ala de sta cu castile pe urechi si aude ce vorbiti in timp ca altul va fotografiaza! tongue.gif Auzi la ea, fetis! rofl.gif

Trimis de: marduk pe 28 Sep 2007, 04:48 PM

Desi ceea ce discutati voi pe aici (mai ales ultimile postari) nu-mi pare a avea legatura cu dieta mediteraneeana, am sa va dau o reteta pe care am experimentat-o azi. Nu stiu daca v-am mai spus dar am un aparat care gateste cu abur. Am cumparat de la piata broccoli (mai nou taranii cultiva asa ceva) am curatat-o am spalat-o (nu, n-am pieptanat-o) am mai pus alaturi 2-3 cartofi, ardei kapia, o ceapa, morcov. Am pus totul la abur impreuna cu o cana de orez thai, chestia care gateste are 2 etaje, asa ca lam fiert la abur totul timp de 35 min. Am desfacut o sticla de vin alb demisec, am pus totul pe doua platouri, orezul separat, legumele separat. Am preparat un sos alb si alaturi am pus ulei de masline si sos de soia. Totul a fost delicios, mai ales vinul. rofl.gif Data viitoare am sa incerc dupa "abureala" sa calesc legumele in putin ulei, cred ca va fi mai bun.

Trimis de: Sushi pe 6 Oct 2007, 05:13 PM

eu fac maine un risotto desi nu-s prietena cu orezul dar acuma parca mi s-a facut pofta...
ma mai documentez pe net despre cum se face risottoul ideal si revin maine cu povesti, impresii si etc

Trimis de: nefertiti pe 8 Oct 2007, 06:18 PM

Am gasit un site misto: http://www.lareserve.biz/condimente.htm.

Trimis de: Sushi pe 8 Oct 2007, 09:26 PM

QUOTE(nefertiti @ 8 Oct 2007, 06:18 PM) *
Am gasit un site misto: http://www.lareserve.biz/condimente.htm.


io la capitolul condimente is lesinata dupa cimbru si marar. Primul nu se gaseste aici deloc, al doilea mai rar si miroase a apa unsure.gif

Trimis de: Sushi pe 31 Dec 2007, 10:45 PM

QUOTE(Sushi @ 19 Aug 2007, 06:03 PM) *
n-am uitat nimic.
Uite aici o varianta a retetei, ingredientele sunt aceleasi, modul de preparare e putin diferit.

http://www.incucina.tv/ricette/1040/1042/416/ricetta.asp


executata de o italianca













si aici portia mea ohyeah.gif


Trimis de: nefertiti pe 26 Feb 2008, 08:36 PM

Cred ca s-a mai discutat despre asta pe undeva, dar mi-e lene sa caut... Care ulei de masline e bun pentru prajit? Sau se poate folosi oricare? unsure.gif

Trimis de: andra_v pe 26 Feb 2008, 08:44 PM

Orice ulei de masline pt. gatit. Se mentioneaza pe eticheta.

Trimis de: SORIN pe 26 Feb 2008, 08:55 PM

QUOTE(nefertiti @ 26 Feb 2008, 08:36 PM) *
Cred ca s-a mai discutat despre asta pe undeva, dar mi-e lene sa caut... Care ulei de masline e bun pentru prajit? Sau se poate folosi oricare? unsure.gif


Ai dreptate thumb_yello.gif Uleiul de masline pt. gatit e cel Ordinary.....adica ramasitele de la stoarcere....nu e cu nimic mai bun deca cel de soia, porumb sau floarea soarelui! Doar mult mai scump blink.gif

Andra...Bunica mea are o poza pe un ATV....sa fi vazut tu ce Whelie facea in tinerete rofl.gif rofl.gif

Sorin.

Trimis de: nefertiti pe 28 Feb 2008, 07:40 PM

Inca nu am vazut ulei din ala, dar mai caut.

Sambata cred ca experimentez asta:

Ingrediente
- un pui
- 1 kg ardei capia
- 4 cepe, tocate marunt
- oregano
- menta
- ulei de masline
- 1/2 cana vin alb
- sare, piper

Preparare
1. Se coc ardeii, apoi se scot si se acopera cu folie transparenta (cica asa se umfla si se cojesc mai usor).
2. Se caleste ceapa in uleiul de masline, se adauga bucatile de pui si se rumenesc un pic pe ambele parti. Se toarna vinul, niste apa, se pune sare si piper si se fierbe inabusit vreo 30-40 minute.
3. Cand carnea e gata se adauga oregano, o lingura de menta taiata marunt si se amesteca. Carnea, cu tot cu sos, se toarna apoi intr-un alt vas (din sticla termorezistenta zic ei) si se amesteca cu jumatate din ardei. Iar ardeii ramasi se pun in strat deasupra. Se pune capac si se baga la cuptor pt vreo jumatate de ora. Se ia capacul si se mai lasa sa se rumeneasca un pic ardeii.

Trimis de: Serenity pe 12 Mar 2008, 05:23 AM

drool.gif Cum a ieşit, nefe? Că pe mine mă omoară reţeta... drool.gif

Trimis de: Sushi pe 27 Oct 2008, 10:54 PM

tot o reteta de la capitolul asta: paste fainoase cu unt si salvie. Adica untul se topeste pana se maroneaza, se adauga frunzele de salvie spalate si uscate cu un servet si se pune peste pastele fainoase. Foarte bune! Salvia are o aroma puternica si e delicioasa wub.gif

Trimis de: Serenity pe 28 Oct 2008, 12:40 AM

Merje si cu frunze de salvie uscate? Ca numa' d-alea am sad.gif Oricum, nu stiu daca exista vreun topic special despre paste, da' eu is innebunita dupa ele... asa ca daca mai aveti retete faine, bagati, bagati!

Am facut-o pe-aia cu usturoi si ulei de masline pe care ai scris-o tu undeva si despre care zicea lumea ca pare insipida, da' a fost bestiala drool.gif Multam! mwah1.gif

Trimis de: Sushi pe 28 Oct 2008, 12:56 AM

probabil ca gustul nu e exact ca si atunci cand salvia e proaspata dar eu o sa incerc si iti comunic - ca am salvie uscata cu manutzele astea doua smile.gif

nu cred ca este topic dedicat pastelor, mie mi.-s dragi. deschizi tu unu?

Trimis de: Mistinguett pe 30 Oct 2008, 01:52 AM

Ba http://www.hanuancutei.com/forum/content/Bucataria-si-Barul-Hanului/3353/Pasta/. biggrin.gif

Trimis de: Sushi pe 30 Oct 2008, 09:15 AM

ieri am mancat paste cu pesto. Am luat un borcanas care-mi ajunge pana merg in concediu. Ca sa-mi variez meniul astazi o sa fac paste cu ton. Adica fierb pastele, pun conserva de ton peste ele si amestec rofl.gif Tineti-mi pumnii sa-mi reuseasca rofl.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)