Am gasit azi o lista cu euri.....voi ce parere aveti de aceste substante...."nenaturale"?
iata cum se prezinta...
E-urile considerate de oncologi drept "criminale"
Suspecte:
E 125, E 141,
E 150, E 171,
E 172, E 173,
E 240, E 241,
E 477;
Periculoase:
E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida);
Toxice:
E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
E 466 (afecteaza tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprima vitamina B12); E 320,
E 321 - antioxidanti din margarina (cresc colesterolul); E311, E 312 (ataca sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lamâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)
Cancerigene:
E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeana si tarile din fosta URSS.
E-urile bune:
vitamina E naturala E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, oua, peste, soia);
vitamina C naturala - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
clorofila E 140 - colorant natural
lecitina E 322 - antioxidant natural
pectina E 440 - gelifiant natural
caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o alga marina.
Cum va hraniti? Care e legislatia in alte tari?
Sursa: http://desprecopii.com/info.asp?id=358
Nu tin cont de e-uri ca nu cred ca sunt pe lista de ingrediente. In SUA exista o agentie (FDA) Food and Drug Administration, care reglementeaza tot ce poate fi desfacut pe piata de consum. Si care nu stiu ce branza face - probabil ca ne fereste de multe, dar si multe cretinitati decide (in cazul branzei de ex., ca tot veni vorba de branza - trebuie sa fie "aged" (invechita) timp de 60 de zile...)
Legislatia aici e foarte severa, si un produs nou trece prin ani de testari pana sa fie permis pe piata. In fiecare saptamana/luna auzi ca ce era declarat sanatos in trecut e acum descoperit a nu fi sanatos. Ex. clasice: untul versus margarina, fundul de taiat din lemn versus cel din plastic...
Dar incerc sa mananc mai "naturist", atat cat e posibil. Nu-mi permit totul organic, sunt prea scumpe pentru buzunarul nostru, dar unde pot...
Ma uit in special la carne (pui in special) si oua sa fie "fara antibiotice si hormoni". Am prins gust pentru laptele de soia, care la inceput nu mi-a placut deloc. (Laptele aici, daca nu e organic, e de la vaci injectate cu hormoni). Imi plac la nebunie boabele de soia fierte (sunt ca boabele de fasole verde dar mai mari) si date cu sare si piper.
Prefer un unt adevarat (70% grasimi) margarinei. Cred eu ca e mai sanatos decat "plastice" daca e consumat in moderatie. Uleiul de masline il folosesc la orice aproape, cel vegetal doar la prajeli (care sunt rare in bucataria mea) dar si pe asta vreau sa-l inlocuiesc cu ulei de arahide care cica are "punctul de fum" mai ridicat si cica e mai bun.
Ma uit la lista de ingrediente si evit produsele cu liste lungi, care includ multi termeni chimici si prezervanti. Ma feresc cat pot de MSG (monosodium glutamat) care imi da stari de somnolenta si dureri de cap.
La chinezi asta e folosit in loc de sare, si si-a facut loc in multe produse.
Cam asta...
Pai la noi atatea e-uri sunt pe produse ca, oricat as vrea, nu prea am cum sa ma feresc de ele...Insa incerc s-o tin pe legume, fructe si ceaiuri, ca astea-s naturale si mai purifica organismul
De mult timp tot vroiam sa ma documentez in legatura cu Eurile , dar ba nu aveam timp, ba ma prindea o stare de "puturosenie".Acum uite ca gasesc subiect interesant pe forum.Cum am vazut subiectul am si copiat totul pe calculator ca sa am sa citesc mai atent.Am citit si m-am dus la frigider si am scos ce aveam pe acolo sa vad ce Euri din lista am pe produsele din frigider.Am scos o ruda de salam nou-nouta , care nu era inceputa inca si am gasit pe ea E452, care nu e in lista si E300, care deasemenea nu e pe lista.Am gasit si niste pateu pe care era E250 si E300 care iarasi nu i-am gasit.Am inceput sa fiu dezamagit deoarece nu gaseam Eurile de pe produse in lista.Daca nu sunt in lista inseamna ca nu ataca organismul ?
Am mai cautat si am gasit un Iaurt Milli Fruita de capsuni , pe care am gasit E440 si E120 pe care le-am gasit in lista.
Pe produsele asteam am gasit Euri la mine in frigider.Am cautat si pe o sticla de Mirinda de struguri produsa de PEPSI si nu am gasit nici un E. Asa sa fie oare ?
Poate gaseste cineva o lista cu mai multe informatii despre Euri.
Sunt interesat ... de ceea ce mananc ! Foarte bun subiect Carmi !
Iata o lista pe care o scrisesem mai de mult pe unul dintre site-urile mele (momentan off-line):
QUOTE (E-uri Periculoase) |
E122 (azoburina) descriere: colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea de ce e periculos: poate produce reactii adverse grave la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina observatii: interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia; E 123 (anaranthul) descriere: folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri de ce e periculos: provoaca astm si hiperaciditate observatii: in testele pe animale a provocat afectiuni la nasterea puilor si chiar moartea E 132 (indigotina) descriere: colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti de ce e periculos: poate crea voma, greata, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice E 155 (brun HT) descriere: utilizat la ciocolata si prajituri de ce e periculos: reactii alergice la aspirina si astmatice; poate produce o accentuata sensibilitate dermica observatii: interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia E 210 (acidul benzoic) descriere: se adauga la bauturi alcoolice, produse de bucatarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente de ce e periculos: crize de astm, hiperaciditate la copii observatii: in urma testarii pe animale in laborator a fost asociat cu cancerul E 211 (benzoatul de sodiu) descriere: folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu; se mai adauga in lapte, produse de brutarie si dulciuri; prezent in multe medicamente; de ce e periculos: provoaca urticarie si agraveaza astmul observatii: Asociatia Consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen E 250 (nitrit de sodiu) descriere: utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii separate industrial (fara el hot-dog-ul si bacon-ul ar avea culoarea gri inchis) de ce e periculos: produce cantitati mici de substante cu potential cangerigen observatii: companiile care proceseaza carnea adauga acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine; industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulica E 312 (galat de dodecil) descriere: folosit pentru a preveni rancezirea alimentelor grase; utilizat in uleiuri, margarina, untura, sosuri de plante de ce e periculos: iritatie gastrica sau cutanata; nu este permis in alimente pentru sugari si cei mici, deoarece provoaca tulburari hematologice E 420 (sorbitol) descriere: indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza; folosit in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice; utilizat la produsele cosmetice de ce e periculos: tulburari gastrice E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu) descriere: folosit in sare, lapte praf si faina de ce e periculos: probleme placentare in timpul sarcinii; boala Alzheimer E 952 ( ciclamat) descriere: indulcitor artificial de ce e periculos: cancerigen observatii: interzis in SUA (inca din 1970!!!) si Anglia |
Va doresc o saptamana buna tutoror.
Draga Misti...din toate ce spuse mai sus, ma pricep doar la uleiuri si mai ales la cel de masline.
Cel mai bun ulei e cel nerafinat ce contine mai putin de 1% acid. Din pacate majoritatea uleiurilor de masline vandute in state sant rafinate.
De paradoxul Frantuzesc toata lumea stie...mananca gras dar din cauza vinului rosu nu prea au probleme de inima.
La fel exista paradoxul Grecesc....cei mai mari consumatori de ulei de masline din lume...23 de litrii de cap de persoana pe an. Daca luam cosumul mediu de ulei pe cap de persoana ( 70 miligrame pe zi ) si facem un calcul ai sa vezi ca grecii nu prea cunosc alte uleiuri.
Pot discuta aici o saptamana, asa ca inchei aici...ultimul sfat: Cel mai bun ulei de prajit in el e cel de canepa. Totul e functie de gust.
Sorin.
ps. nici un medicament impotriva colesterolului nu da rezultate mai bune ca o lingura de ulei de masline nerafinat pe zi.
"Va Temeti De "e"-uri?" > Nu. La cate noxe inghit zilnic din atmosfera, de cand deschid gemul dimineata ca sa "aerisesc" camera, si pana ma bag la nani... ceva E-uri in plus nu ma mai afecteaza; este absurd sa incerc sa ma hranesc... ecologic cand totul in jur e poluat; daca as schimba mediul, poate ar avea o logica, dar asa...
De temut nu ma tem, dar incerc sa le evit pe cit posibil (in sensul ca decit sa cumpar suc "natural" de portocale mai bine iau un kil de portocale, sau in loc de salam iau carne si-o fac snitel). De fapt la cite E-uri am bagat in mine pina acum nu se prea mai cunoaste efectul evitarii lor.
Pe linga E-uri mai avem si inlocuitori bagati in hrana. Asa imi explic de ce parizerul pe care-l mincam acu' 4-5 ani nu avea aproape nici un gust si nu era deloc hranitor --> era facut din resturi de pui de la dezosarea mecanica (sau ceva de genul asta). Dupa aia, cind au inceput scandalurile cu aditivii si inlocuitorii m-am prins si eu cum devine cazul.
(Ca fapt divers, din cind in cind mai cumpar cite un suc si ma uit cu atentie la eticheta: daca n-are nitzel benzoat de sodiu parca nu-i suc adevarat, n-are feeling ).
Am auzit astazi ca in America absolut toate vacile sunt injectate cu hormoni de crestere care ar afecta si consistenta laptelui. E adevarat din cate stiti? sau ati mai auzit undeva asta?
Altii au lansat zvonul ca boala vacii nebune ar fi sabotaj impotriva industriei britanice pentru a "anihila" productia locala si de-a incuraja importurile de carne din alte tari.....
ce parere aveti?
ah sa va mai sperii nitel si cu fructele....
Conservanții sunt substanțe chimice care împiedică dezvoltarea microorganismelor prin blocarea unor enzime vitale a acestora sau prin distrugerea membranei lor celulare. Nu avem nici o garanție că aceste fenomene, chiar dacă nu sunt sesizabile prin mijloacele actuale de investigare, nu au loc și în organismul nostru, undeva la scară moleculară, dar cu efecte grave în timp. În ultima perioadă, piețele noastre au fost invadate de tot felul de fructe a căror perioadă de coacere este în cu totul alt sezon al anului. În mod normal fructele, în special cele de toamnă, se pot păstra o perioadă de timp, dar semnele îmbătrânirii și degradării lor vor deveni evidente. Cum de totuși cele din comerț arată de parcă tocmai ar fi fost luate din pom? Nimic mai simplu: după recoltare, ele sunt tratate cu niște substanțe care împiedică degradarea lor fizică. Dar ceasul biologic al fructului lucrează în continuare, energiile degradându-se și fructul devenind o masă vegetală moartă, pe care îmi vine să o asemuiesc cu o bucată de plastic gustos. Dacă aceste substanțe ar rămâne doar pe coaja fructului, nu ar fi nici o problemă, dar ele se absorb în interior, de aici rămânând doar un pas până la pătrunderea lor în organismul nostru. Știm despre aceste substanțe că în doze rezonabile nu au efect toxic vizibil și imediat asupra organismului uman, dar nu știm ce efecte pot avea în timp la scară moleculară și ce boli ascunse ar mai putea favoriza.
sursa:
http://terapiicomplementare.fidelia.ro/hrana.shtml
Special pentru Necro (tanx)
Coloranti (E100-E181)
E102 - tartrazina are culoarea galbena si se stie ca provoaca crize de stm si urticatie la copii, tumori ale tiroidei, tulburari in cromazomi, eczeme si hiperactivitate. Este interzis in Norvegia, austria si Finlanda
E107 - galben 7G nerecomandabil persoanelor suferinde de astma, provoaca alergii. Interzis in Franta, Norvegia, SUA, Japonia si Elvetia
E124 - rosu aprins 4R este interzis in SUA si Norvegia
E133 - albastrul stralucitor FCF, colorant albastru folosit la produsele lactate, sinteti, interzis in Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, Norvegia, Danemarca, Grecia, Italia, Spania
E150 - caramel simplu
E155 - maro ciocolatiu HT provenit din gudronul de huila, folosit in cremele de ciocolata interzis in SUA, Australia, Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Norvegia
E173 - aluminiul
E175 - aur , interzis in Australia
Conservanti (E200 - E290)
E200 - acid sorbic ce se poate obtine din fructe de padure sau sintetic , poate provoca iritatii
E211 - benzoatul de sodiu este folosit ca antiseptic, conservant pentru bauturi racoritoare, produse lactate si din carne condimente produse de patiserie, poate provoca urticaria sau agrava astmul
Acizi antiozidanti (E269 - E385)
E320 - BHA este un derivat din titei, care intarzie alterarea datorita oxidarii, si se foloseste in uleiurile comestibile, guma de mestecat, margarina, arahide, produse instant din cartofi. Este interzis in alimentatia sugarilor iar restaurantele Mc'Donalds din Sua au eliminat acest aditiv din produsele lor din 1986
Saruri minerale (E500-E585)
E510 - clorura de amoniu
E514 - sulfatul de amoniu
E554 - Sodiu aluminiul silicatul este folosit in sare, substitute de lapte praf si faina. Aluminiul cauzeaza probleme ale placentei la femeile gravide si este legat de cresterea riscului de boala lui Alzheimer
Intensificatori de aroma (E620 - E640)
E622- monopotasiu glutamat poate provoca greata , varsaturi , diaree crampe abdominale si se gaseste in substitute de sare, sarace in sodiu
E631- disodiu inosat poate fi produs din carne sau sardine , poate provoca guta nu este permis in alimentatia sugarilor si copiilor mici
Diverse (E900 - E1520)
E925 - clorul distruge substantele nutritive, este cancerigen
E954 - zaharina de calciu & sodiu, indulcitori artificiali, cancerigeni, interzis in SUA si Marea Britanie
Voi reveni....
Mai usurel Carmiiiiiiiiiii...m-a luat ameteala
Folositi uleiul de masline cat mai mult !!
Si daca aveti intrebari...va stau la dispozitie.
Cred ca de acum o sa mananc doar varza ca iepurii.
Sorin.
QUOTE (Carmi @ Jun 16 2003, 12:26 PM) |
Am auzit astazi ca in America absolut toate vacile sunt injectate cu hormoni de crestere care ar afecta si consistenta laptelui. E adevarat din cate stiti? sau ati mai auzit undeva asta? |
Misti...nu fac misto cu uluieui de canepa. Totul e vorba de gusturi. Si nici nu are mirosul ala nasol ca cel de soi.
Eu folosesc Canola.
Sorin.
Sorine, cand e prea stransa... folosim si uleiul... Nu inteleg de ce il recomanzi atata, doar nu e panaceu.... Ma rog, fiecare cu punctul lui de vedere.
Misti, viermele ala amarat intra in fruct... de fapt mai bine zis intra in floare, si deja EXISTA in fruct, la formarea lui. Ceea ce inseamna ca in loc de vierme, inauntru are un pumn de substante nocive... bleah ! Prefer viermele
"decit sa cumpar suc "natural" de portocale mai bine iau un kil de portocale" > Eu mai bine iau o bere. E si satioasa, trece si setea...
Una din multele mele magarii... Scuze. Dar totusi nu inteleg dece recomanzi atata uleiul respectiv. Ai citit ceva despre el, cum ca ar avea proprietati de, cum sa zic, curatare interna? Sau tie ti-a dovedit utilitatea? Pentru ca mie mi se pare un ulei .. greu. In cantitati ceva mai mari, este chiar gretos, ceea ce nu pot sa spun despre un ulei normal de floarea-soarelui, scapat peste o salata de rosii. A, maslinele alea dau un gust aparte, placut de cele mai multe ori... totusi ...
Cain, in caz ca vorbesti de uleiul de masline (ca eu sunt confuza, nu mi-e clar daca te referi la cel de masline sau cel de canepa), da, a fost dovedit ca uleiul de masline are o influenta buna asupra organismului. Reduce riscul bolilor de inima, si chiar al cancerului (colon si altele) - contine colesterol "bun". Nu trebuie folosit in cantitati mari, de multe ori o lingura este de ajuns pentru o salata. NU este un ulei de prajit, dar poate fi folosit in rest la orice alta mancare. Este delicios si se serveste des la restaurante amestecat cu un pic de sare, piper, patrunjel si usturoi zdrobit intr-o farfuriuta sa inmoi painea in el ca gustare inainte de aperitiv.
Cat de gretos - daca e gretos e vechi. Uleiul de masline trebuie consumat la un an de la imbuteliere (recolta din octombrie 2002 este pe piata acum, si este bun pana in 2004). Regulile de etichetare devin din ce in ce mai stricte - exista o comisie internationala de care e musai sa asculte toti producatorii de ulei din lume. Sunt insa calitati si calitati de ulei de masline. Cel mai comun este uleiul "extra virgin" care este prima presa - este cel mai aromat si fin.
Te-am convins sa-l incerci?
Sorin, canola e de rapita. Canepa e altceva cred.
Buna Misti...stiu din ce e facut canola si doar am spus ca-l folosesc la prajit. Canepa nu-l folosesc din cauza pretului piperat.
Poti folosi doar ulei de masline ( ca Grecii ) si in orice cantitate...daca te lasa buzunarul. Uleiul de masline incins isi pierde calitatile exact ca si cel rafinat. ( tot proces de incalzire )
Gretos?? Am sa-ti trimit un clip in care ai sa vezi cum beau un paharel de ulei de parca zici ca e vodca.
Comisia internationala e compusa din cateva zeci de " gustatori de meserie " exact ca la vinuri. Daca nu gresesc sant 8 sau 9 teste de gust facute. Gata nu vreau sa " fac pe nebunu" ...cine e interesat ...stau la dispoziteie.
Sfaturi utile:
Folositi cat mai mult ulei de masline.
Folositi virgin si extra virgin.
Nu se tine mai mult de doi ani.
A se pastra la intuneric si racoare.
Dupa deschiderea ambalajului a se pastra in vase de sticla, nu de plastic sau de metal.
Incercati sa evitati cat mai mult contactul cu aerul.
Puteti prajii...dar pierde din calitati.
Daca scoate fum ca uleiul obisnuit....e de proasta calitate.
Folositi uleiul dim masline Siriene..e cel mai bun.....si Kalamata din Grecia.
Sant peste 40 de soiuri de masline, cu diferite calitati si gusturi...alegeti cel preferat.
Cam atat...sper sa nu se supere prietena mea Misti
Sorin.
ps. folosesc peste 20 de litrii anual.
Mda, m-ati convins, o sa iau o sticluta, sa fac testul. Mama a luat, si a folosit o vreme, dar numai la salate.
" Am sa-ti trimit un clip in care ai sa vezi cum beau un paharel de ulei de parca zici ca e vodca. " > Nuuuu... Omule, vrei sa lesin ?
"Este delicios si se serveste des la restaurante amestecat cu un pic de sare, piper, patrunjel si usturoi zdrobit intr-o farfuriuta sa inmoi painea in el ca gustare inainte de aperitiv." > A inceput deja sa-mi ploua in gura. Incerc cu proxima ocazie !
Deci treaba e ca imi plac maslinele la nebunie, pot sa mananc un kil lejer, uitandu-ma la tv. Masline marinate, caci crude nu am vazut nicaieri in bucale... desi sint dispus sa le incerc si crude. Cand eram mic ma omoram dupa alea verzi, dar acum parca s-au prostit, nu mai imi place ce aduc negustorii nostri. Sper ca pasiunea pentru fruct sa mi se transfere si spre ulei, ca tot spuneti voi ca este benefic.
Ma bucur ca ai decis sa incerci uleiul de masline Lucru bun. Vezi daca-l faci cu usturoi sa pui suficient ulei, patrunjelui si usturoiul doar sa-i dea gust, si sa ai o paine proaspata si cu coaja crocanta, yummm...
Tine minte, cand cumperi uleiul, uita-te pe etichete si vezi daca scrie anul recoltei si aciditatea. Deci recolta 2002 ar trebui sa fie acum pe piata, aciditatea sub 1%. Eu am acum un Kalamata, firma ILIADA - bun rau, foarte aromat.
Cu maslinele, am o pasiune noua: masline italienesti, verzi (un verde mai aprins decat la maslinele verzi marinate) - sunt aproape crude, doar un pic marinate, sunt mai tarisoare... le mananc in nestire, ca pe fructe.
Mi-aduc aminte cu drag pe vremea copilariei mele, pe Martisor era inca o bacanie a unui grec, ce bunatati avea - unde-s bacaniile de altadata?
Suntem asa OFF TOPIC ca trebuie sa zic ceva de e-uri: Uleiul de masline n-are E-uri care fac rau
Nu am citit cu atentie , recunosc , dar ma surprinde plasarea benzoatului in clasa aditivilor periculosi. Poi ala e prezent in orice aliment care necesita conservare. Si cum zicea cine va mai sus , se foloseste ca si conservant pentru medicamente.
Credeti ca aia nu au studiat influenta "excipientilor" (ca asa se numesc sunstantele auxiliare din medicamente) asupra organismului uman ??
Foarte important : nu zic ca nu ar dauna. Dar ca in orice domeniu , exista limite de folosire intr-un produs. Daca e in limite , problemele nu sunt asa de grave.
Iar acesta consideratie se poate extrapola si altor produse , adica E-uri.
Tin sa mentionez ca am introdus o oroare in mesajele mele de aici.
Am scris de cateva ori de ulei de canepa....dar am gresit cu traducerea. M-am referit la cotton ( bumbac ) si nu la canepa.
Misti..astept sa ma tragi iar de urechi
Scuze...
Sorin.
QUOTE (SORIN @ Jun 29 2003, 09:11 PM) |
Am scris de cateva ori de ulei de canepa....dar am gresit cu traducerea. M-am referit la cotton ( bumbac ) si nu la canepa. Misti..astept sa ma tragi iar de urechi |
Nici eu nu am auzit inca de ulei de bumbac. Suna a ceva care s-ar folosi la ungerea agregatelor.
Dar nu ma mai mira nimic.
Gataaaaaaaa...m-am sucarit Ma duc sa caut prin rafturi si am sa va ung putin
Sorin.
Intrebare despre E-uri:
E407 am inteles ca e toxic
ce stim despre: E 471, 472 (emulgatori) E1412 (amidon modificat) E340 (ortofosfat de sodiu), E412, 466 (stabilizatori) E160a (colorant).
M-am uitat pe listele de mai jos, dar nu le-am vazut.
Am citit tot threadul din scoarta in scoarta cu jumatate din alimentele din frigider in brate "perchezitionandu-le" de E.Am incercat sa vad ce are fiecare.Toate erau impostoare .. fiecare detinea cate un E.Vai de mine .. si de frigiderul meu.
Acum parca ma obsedeaza ideea asta de a manca cat mai natural , dar nu stiu ce sa mai mananc.
De exemplu mananc ceva care stiu sigur ca e natural: Omleta facuta din gaini care nu au fel si fel de "injectii" cu produse chimice .. sunt gaini 100% made in romania .. sunt rustice , la fel ca si laptele pe care il beau .. e 100% natural din tzatza vaci.Si mai cateva alimente aduse de la tara.
Dar mancand zi de zi aceleasi alimente m-am cam plictisit si mai vreau si altceva.A am uitat sa precizez ca mai mananc si ceva rosi,castraveti,ardei, ... astia toti de la mine din gradina (tot naturali,fara a fi afectati de ceva chimice).
Acum am mai vazut pe aici ca lumea zice sa tot mananc ulei de masline , dar cum sa tot mananc la ulei ? si in plus nici nu prea imi plac maslinele.. nu le mananc .
Ce mai mananca lumea , ca sa zica ca mananca natural ? Cei de aici de pe forum care au grija de ei ce mananca dimineata la pranz si seara ? Sa mai schimb si eu ...
Apropo de sucuri m-am uitat pe ele .. pe mai toate chiar si pe cappy & prigat .. si ele au acizi .. etc ..ce sucuri mai bea lumea ( cu conditia sa fie naturale).
Apropo de E am mai gasit o pagina interesanta http://www.codexalimentarius.net/
Nu ma tem, ma ingrozesc, mai ales sint mai " sensibiloasa" din fire si de la ele am facut o data o alergie urita, cu edem...adica m-am umflat ca o perna pneumatica... si m-am chinuit o saptamina sa-mi revin! Unde mai pui ca se manifesta si cu un prurit puternic si-mi venea sa ma scarpin ca ursul Baloo....
Revin la uleiul de masline: am cumparat asa ceva, si m-a dezamagit profund: salata mea... nu are gust de masline E doar mai .. grasa ! E clar: in uleiul ala o sa tin si vreo 4-5 masline, eventual le storc putin inauntru !
Cain, iti recomand cu toata inima uleiul de masline care poarta numele de "Minerva" . E grecesc si sticlele sint paralelipipedice. Si o sa vezi ca nu e chiar asa.
Daca nu gasesti, fii atenta: uleiul de masline bun este verde-inchis spre kaki.
Pai asta era galbui-spre-verde ... O sa caut Minerva.
Cain, vezi ca uleiul de masline este intr-adevar mai "uleios" decat cel vegetal/floarea soarelui/etc. Si nu te astepta sa se umple salata de masline, ca nu o sa se-ntample
Nuuu??? Nici macar o frunzulita, acolo, ceva? Nu puiule, ziceam ca nu are gust de .. masline. Bine, nici ala de floarea-soarelui nu are gust de seminte
Ma tem de "E"-uri, de aceea am lipita pe frigider o lista cu cateva din cele nocive. Sincera sa fiu, nu consult aproape niciodata lista. Sper insa ca poate se mai uita mama pe ea din cand in cand.
sincer nici nu ma mai gandeam de mult la "e"-uri (pana cand am gasit topicul asta din intamplare). In ziua de azi aprope tot ceea ce mancam contine "e"-uri si deja nu mai tin cont de ele. In general in sezon incerc sa mananc mai multe fructe decat chestii cu "e"-uri. Nu de alta dar ajuta si la slabit.
nu toate e-urile sunt la fel de pacatoase, dar... am nimerit o prajiturica ce continea vreo 22 de e-uri... cum basca mea au reusit sa combine atitea pe o chestie asa de mica...
Cââââtîîî????
Eu am o alimentatie cat se poate de nesanatoasa si imbibata in E-uri (semipreparate cat cuprinde, dulciuri, fast food, cola). Deocamdata nu-mi fac probleme. Daca oi ajunge sa prind minunata varsta de 40 de ani, mi-am propus sa o las mai moale...
Daca apuci 40 de ani, apuci suta cu siguranta; o sa fii deja conservata in e-urile alea
Pai daca-i asa, E-urile astea ar trebui sa fie un adevarat elixir al tineretii Nici mortii nu se mai descompun de la ele! 8ca tot vorbeam de mancare ).
pai e-urile cred ca sunt jumatate din alimentatia mea. cealalta jumatate e pe baza de bere.
chiar, n-am verificat daca si in bere sunt e-uri..
Roaga-te sa fie. Poate scapam de banii aruncati pe creme antirid...
pai, multpreadelicata serenitate, crezi ca io-s nebuna sa dau banii pe bere ca sa imi dau cu ea pe ochi?!?! cat de zarghit la neron poti sa fii sa irosesti berea in ase fel?
si ce creme anti-rid? o sa iti io neste lucruri.. care nu mai are legatura nici cu_conservantii, nici cu e-urili.. poate cu pluralurile..
Pai aia ziceam si io. Cu cat e mai multe, cu-atat mai bine!
.. e-uri sau plurale ?
apropo de treaba cu descompusu, am citit ceva de genul asta acu vrei 6 luni, se plangeau administratorii de cimitire ca nu mai putrezesc astia in 7 ani, ca sa le adune oasele si sa le impacheteze, sa faca loc la altii proaspeti; si cica toata vina o au e-urile ... oare alde Tutankamon sau Ramses aveau si ei o alimentatie bazata pe e-uri ?
alecsa, vezi ca respectiv combinatia dintre vitamina e si vitamina be dauneaza grav aripioarelor ingrasare placuta
asta cu descompusu' imi place.. parca ma vad.. ..
cat despre vitaminele iEsi Be... las' simioane, ca pluralurile actioneaza ca_caloriile negative - ajuta la slabit.
am citit io intr-o carte.. deocamdata nu prea se vaz semnili, da' io's capatzanoasa si mai incerc!
QUOTE |
.. e-uri sau plurale ? |
QUOTE |
se plangeau administratorii de cimitire ca nu mai putrezesc astia in 7 ani |
QUOTE (alexa @ 10 Feb 2006, 02:19 PM) |
chiar, n-am verificat daca si in bere sunt e-uri.. |
eu merg pe o alimentatie foarte sanatoasa, care consta dstul de mult in fast food (KFC - prietenii stiu d c) dar nu ma dau in laturi nici de la McD sau Spring, supe la plic (mai ales cele chinezesti ), suc (mai rar cola in ultima vreme), floricele, chipsuri...si asa am ajuns mare si frumoasa.... (sau mai aproape de adevar...doar mare - pe latzime). am citit eu undeva ca de la atatea E-uri o sa ajungem sa nu mai putrezim deloc...conservantii actioneaza si dupa moarte (a noastra) asa ca nepotii mei s-ar putea sa aiba surprize cand o sa ma dezgroape la 7 ani.
QUOTE (gabitza ^ @ 12 Feb 2006, 08:26 PM) |
nu ma dau in laturi nici de la McD sau Spring, supe la plic (mai ales cele chinezesti ) |
crezi ca supravietuieste virusul in procesul de deshidratare si conservare?
trebe ca e tare
Nu stiu, dar n-as vrea sa fac testul pe pielea mea proprie, asa ca ma aPtin...
cla
QUOTE |
Nu m-as incumeta sa cumpar supa de gaina la plic |
bai ... io zic sa terminati cu prostiile astea... pina nu va afla autoritatile si se apuca sa carantineze si sa omoare plicurile cu supa de pui
Va spun eu c-o sa ajungem niste sfinti cu totii! de la E-urile astea, ne conservam foarte bine! Eu am scos deja cam tot ce se poate: mezeluri, dulciuri (mai ales napolitane, ciocolata >>> decat ce este cu 70% cacao e adevarat ciocolata!) dar mai ales cosmetice! Cremele de corp, geluri de dus si alte nimicuri "nevinovate" de te miri de ce ne simtim asa lesinati si fara vlaga! Dupa ce ca suntem bombardati cu aerul asta poluat, sa mai si mancam ce nu trebuie nu-i o idee prea stralucita. Insa e greu sa te abti si nu pentru ca nu vrei ci pentru ca nu prea poti: ce mananci la servici? Ce infuleci in scurta, mult prea scurta pauza de masa dintre doua sedinte la birou? La capitolul asta inca mai lucrez, va anunt daca atunci cand gasesc raspunsuri
ca să mâncăm doar "bio" e aproape imposibil, mai ales că producătorii s-au prins de fază şi nu mai scriu deloc pe etichete Exxx ci denumirea mai mult sau mai puţin comercială a aditivilor, trebuie să fii expert ca să îţi dai seama ce e E şi ce e natural pe lista aia şi chiar aşa, ce să mai mâncăm?
Normal ca e imposibil, dar poti elimina napolitanele, produsele de fast-food, maionezele, ketch-up-urile, prajiturile din comert, inghetata, pate-urile, conservele. Stiu ca suna restrictiv...Am invatat o verisoara din Germania care facea supa din plicurile cu pui sa-i gateasca copilului o supa de legume foarte usor de realizat: i-am curatat cartofii, morcovii, dovleceii, cateva cepe. Nu m-am obosit sa tai marunt legumele, cand nu ai timp e suficient sa tai cartoful in patru, uneori chiar deloc!!! Am adaugat ardei si rosii. Toate astea le-am pus la fiert fara condimente, minunatii. Nu e rau sa adaugi uleiul la sfarsit, ideal ar fi sa nu fiarba deloc. Verdeata o prefer cruda. Nu fierb legumele mult, pt. a nu-si pierde mult din calitatile nutritive. Nu ne-a luat mult timp, iar Elena a fost superincantata. Fetita si mai si.
De multe ori mi-am pus pt. birou pieptul/pulpa gatite la tava in doua felii de paine integrala, atata lehamite mi-au facut e-urile din comert. Mai comand la pranz un gratar cu salata verde/de rosii. Ma salveaza o cantina studenteasca in complexul in care lucrez.
Daca fac abuz la ceva astea sunt fructele de sezon, momentan struguri, ultimele prune de pe piata, mere, pere. Romanesti, gustoase si superdulci.
Asta doar in cazul in care faina n-are E-uri
Exista si faina cu E-uri (scrie pe eticheta ca e faina care "creste singura"), dar in general e putin probabil sa aiba.
hei, am căutat în toate supermarketurile din TM făină integrală şi n-au decât 000 sau 650 pentru pizza sau patiserie... nu găseşti decât făină albă de grâu... am întrebat şi la o brutărie de la sat, n-a ştiut să-mi zică, că nu găsesc nici ei, iar cei care au nu divulgă secretul concurenţei
vroiam pentru mama, ea coace pâine acasă din când în când, aici găsesc la colţ pâine fără amelioratori, de secară, foarte bună...
cei care au.. de fapt coloreaza faina alba...
si cred ca si merele devin deja periculoase...
Cla, si eu am precizat ca este imposibil sa mananci curat 100%, dar macar evit e-urile pe cat posibil. Faina integrala este faina alba+neagra, fara indepartarea taratelor. Cu alte cuvinte, faina care necesita minimum de prelucrare.
Sa mor io, cine naiba se numeste in Elvetia Angst?
As întelege ca Heidi, Peter, Clara...
E sanatoasa zaharina? Dar aspartamul? Eu stiam ca Aspartamul (E 951) e de evitat si zaharina e ok, ca de aia imi si indulcesc cafeaua cu Süßstoff. Dar am gasit asta: "Chiar daca pare inofensiva, zaharina nu este recomandata de specialistii in alimentatie. Nici alti indulcitori nu sint prea bine suportati de organism si de aceea trebuie consumati in cantitati reduse: consumul de xilitol, malitol si izomalt nu trebuie sa depaseasca 50 mg pe zi. Ca o alternative, exista un inlocuitor al zaharului, obtinut din albumine - aspartamul - care, de 200 de ori mai dulce decat zaharul, este considerat inofensiv." De aici am luat citatul http://www.culinar.ro/articole/citeste/873 .
Astept raspuns urgent, ca nu stiu maine dimineata daca sa-mi indulcesc cafeaua cu zaharina sau nu !
! Acuma la modul serios, e chiar asa de toxica pastiluta aia mica de zaharina?
Eu nu am auzit pana acum ca zaharina ar fi periculoasa.
Si mai am o intrebare: care otet e mai sanatos ?
Am inteles ca cel de mere.
Sau na, asa umbla vorba printre cunoscutii mei.
Eu fac parte din oamenii care nu au deloc grija sa manance sanatos, dar doua lucruri le evit mereu: Margarina si zaharina. Din cate stiu eu, zaharina e extrem de cancerigena.
eu si zaharul rafinat il cam evit,prefer zaharul brun,nerafinat la cafea sau prajituri facute de mine in casa sau mierea in ceai;
de asemenea in ultima vreme nu am mai folosit deloc Delikat,maggi,bors magic si alti potentatori de gust in genul asta...compozitia lor nu-mi inspira nici cea mai mica incredere
De azi am trecut pe zahar brun.
Fructoza sub ce forma se gaseste in magazin?
Si mai am cateva intrebari:
1. E sanatoasa untura de cocos? Din asta am luat : www.palmin.de
2. ulei de samburi de struguri?
3. ulei de samburi de bostan / dovleac ?
4. ulei de rapitza ?
5. unt de arahide ?
6. otetul de Modena ?
Am inlocuit zaharina cu zahar brun, am cumparat otet de mere.
Acuma ma macina alte intrebari:
1. Pe cutia de fulgi de porumb scrie la ingrediente ca, contine si Niacin. E sanatos sau sa trec pe mamaliga cu lapte in loc de fulgi cu lapte? http://en.wikipedia.org/wiki/Niacin
2. Cat de sanatos/toxic e praful de copt?
3. Dar zaharul vanilat? Citisem candva ca e mai sanatos de folosit zahar amestecat cu bobitele din pastaia de vanilie, dar nu mai gasesc reteta.
Treci tu pe mamaliga in loc de fulgi!
Folosesc zaharul vanilat rar de tot, la prajituri/crema de vanilie (cand nu am vanilie).
Suntem ceea ce mancam!
http://www.ziua.net/display.php?data=2008-04-14&id=236065
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)