Am citit astazi despre broccoli, si mi-am amintit subit !!!, ca anul acesta am redescoperit guliile.
Mie imi plac tare mult salata.
Ele arata ca niste portocale mari - la marime, dar verzi ca varza, cu care de altfel seamana la gust.
Se curata de coaje pentru a fi pregatite.
Eu razuiesc, dau cu sare, las un pic, storc apoi o singura gulie de marimea unei portocale mari.
Amestec cu doua rosii potrivite, un morcov dat pe razatoare, marar, patrunjel, ulei de masline, lamaie, dar se poate pune si otet.
Alaturi, felii de cas de oaie.
Voi ce retete iubiti mai mult ?
Salata de gulii? Tre' sa incerc si eu, mersi de reteta
Eu o fac cu sos Bechamel, ca "zuspais" (banateneste)
O tai in bucatele mici (bineinteles dupa decojit si eliberata de partile tari), o fierb ( impreuna cu frunzele fragede din mijloc, taiate mic, alea dau gust bun )
Din zama aia fac un sos Bechamel, sare, piper alb, o târa de nucsoara (de pe razatoare), învârt guliile inauntru, gata.
Un tip pt cine nu stie: daca se face un sos cu rântas, una din 2 trebuie sa fie rece la amestecat.
Ori untul cu ceapa, ori zeama. Asa se evita "galustele"
Dar mai e inca un truc, daca n-ai timp: Stingi rântasul cu lapte rece si dup-aia poti sa pui zeama fierbinte peste
Bine, maestre bucatar !
Am vazut un adevarat maestru la TV: Paul Bocuse.
Atât a vorbit ca a uitat sa taie stampila de pe porc inainte de ce l-a bagat la cuptor
Apropos, gulii cu porc, stie cineva vreo reteta ?
As avea ceva de la Sanda Marin, dar asa ceva gaseste oricare. Reteta mea personala:
Apropňs, la fel o poti face cu Zucchini
Asadar, se ia un porc, i se taie gâtu'... no, pt altele cazuri te duci la macelar
Ti-as recomanda niste carne din gât (ceafa). Nu-i uscata
O tai in bucati mici. O prajesti cu ceapa intr-un pic de ulei sau untdelemn.
Se stinge cu vin alb. De preferinta unu' ieftin, ca ala bun se bea pe lânga
Se arunca guliile inauntru (taiate dupa optica), cu sare, piper alb, bla, marar, foi de dafin.
Nu se leaga( inca). Cand e carnea gata, se leaga sosul si se adauga si ceva smântâna.
Pofta buna! Se serveste cu piure de cartofi si salata de rosii sau de ardei copti...
Inca una: de multe ori se intampla sa nu-ti fie sosul destul de gros (legat)
No problem: bagi un cartof pe razatoare deasupra sosului, sa vezi ce se-ngroasa
Mie-mi plac guliile pane. Se curata, se fierb si se taie felii, nici prea subtiri, nici prea groase. Se bat ouale, in care se pune putin mustar, si faina, se dau prin amestecul ala si se prajesc. Se pot face si crude, tot la fel.
Ce bun, CriCri !
Am luat trei retete de aici. Abia astept sa le fac!
Pofta buna !
Hmm! Retete cu gulii nu stiu! Dar stiu ca sint foarte recomandate in curele de slabire...Insa cu porc sau pane .Oricum ar fi sint gustoase si nu ingrasa, tinind cont de faptul ca tot ce-i gustos ingasa ele fac exceptie de la regula!
E frumos sa vezi oamenii cand cumpara guliile:
Tocmai ce-i mai bun arunca = frunzele.
Si ajung cu o gulie beton, adica ca lemnu', acasa
@ flori: incearca sa faci sarmale in foi de gulie
Da, da!
Sarmale in flori de gulie !
vaaaaaaaai! O minunăţie !
Cla multumesc Pare o idee foarte buna, voi incerca!
Mai am ceva: Daca cumperi gulii, nu arunca frunzele.
Cele de-afara poti sa le arunci, daca nu vrei sa faci sarmale. (La sarmale, se pastreaza, ca e nevoie de ele)
Daca faci o carne si iti doresti un zuspais, faci asa:
Pe cele din mijloc, care-s mai fragede, le pastrezi.
Se cojeste gulia, se arunca partea lemnoasa si se taie dupa cum vrei.
Se fierbe, dar nu se arunca apa.
Faci un rântas, stingi cu lapte sau smântâna, adaugi apa aia, guliile fierte, bagi marar si frunzele de gulie taiate marunt.
Sare, piper dupa gust. (sau Vegeta)
Pe lânga, un purrée de cartofi.
Pofta buna!
Sorry, am uitat sa scriu: Merge bine la chiftele
Si sa nu va fie frica de colesterina, Ladies: 89% din gulie e apa. Da-i buuuna...
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)