Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Bucataria si Barul Hanului _ Retete Pentru Incepatori

Trimis de: Mistinguett pe 10 May 2003, 07:18 PM

O sa pun aici cateva retete usoare si bune (zic eu) pentru cei pe care ar vrea sa pregateasca ceva dar nu stiu de unde sa inceapa (cartile de bucate intimideaza cateodata).

Va rog sa contribuiti si voi cu favoritele voastre.

PUI LA CUPTOR

Se spala puiul bine si se usuca/sterge cu servete de hartie. Se sareaza si pipereaza in cavitate si pe-afara.
Se unge tot puiul cu unt moale. Se ridica usor pielea de pe piept, cu grija sa nu se rupa, si se intinde cat mai bine pe toata suprafata pieptului cu 2 linguri de unt moale amestecat cu 1 lingura de rozmarin tocat marunt. In cavitatea puiului se pune o lamaie taiata in 4. Se leaga puiul cu sfoara de bucatarie (bumbac).

Se da la cuptor la foc mare pentru primele 15-20 de minute, apoi se reduce focul la mediu. Este gata cand, intepat cu o furculita in pulpa, sucul este limpede si fara culoare.

Trimis de: Mistinguett pe 10 May 2003, 07:58 PM

Ne-am saturat de iahnie si pilaf? Ce-ar fi sa le combinam? Uh, au facut-o altii inaintea noastra. Si poate nu suna apetisant pentru unii, dar va asigur ca e delicios.

Orez cu fasole - stil cubanez (Congri)

Pentru fasole:

1 cana fasole uscata (rosie de preferat)
2 litri apa
1/2 ceapa mica (netocata)
1/2 de ardei verde (bucata intreaga)
2 catei de usturoi (intregi)
2 fire de coriandru verde (sau patrunjel daca nu e coriandru)
1/2 lingurita chimen pisat

Pentru orez:

1 1/2 cani orez, spalat in cateva ape
2 cani cu ceapa tocata
3 linguri de ulei (de preferat de masline)
1/4 cana cu ardei verde sau gogosar, taiat cubulete mici
1/2 lingurita chimen
1/2 lingurita maghiran faramitat

Pentru fasole:
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cat sa o acopere cu vreo 5 cm., pentru 4 ore sau peste noapte. Se scurge, se pune in 2 litri de apa cu restul ingredientelor si se aduce la fiert pe foc mare, apoi se micsoreaza focul la mediu. Se fierbe acoperit, amestecand din cand in cand, pana cand fasolea e fiarta (50 de minute). Se sareaza si se strecoara de zeama, care se pastreaza si ea. Se arunca ceapa, usturoiul, ardeiul si firele de coriandru.

Pentru orez:
3-4 cani de zeama de la fasole se da in fiert intr-o cratita pe foc mediu. Se pune orezul si se da in fiert. Se reduce focul la mediu-mic, se acopera si se fierbe 20 de minute, pana cand aproape tot lichidul este absorbit. Se "desface" (dezlipeste) orezul cu o furculita.


Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare pe foc mediu-mare. Se pune ceapa, ardeiul, usturoiul, chimenul si maghiranul, se soteaza pana cand ceapa se aureste, cam 5 minute. Se adauga orezul si fasolea, se lasa sa se incalzeasca totul, inca 5 minute, se sareaza si pipereaza dupa gust.

Se serveste cu orice friptura de porc sau pui.

Trimis de: Mistinguett pe 18 May 2003, 08:18 AM

Olivada cu cimbru

2-3 catei de usturoi (sau unul mai zdravan, daca e turcesc)
4 lingurite de frunzulite de cimbru
1/2 lingurita de coaja de portocala rasa fin
2 cani de masline (de preferat si verzi si negre), samburii scosi si taiate marunt (se pastreaza sucul care-l lasa)

Se face usturoiul pasta, se adauga cimbru si coaja de portocala si se zdrobesc impreuna. Se adauga si maslinele si se zdrobesc si ele cu restul pana se face o pasta mai grunjoasa. Se sareaza si pipereaza.

Se serveste rece sau calda. Ca sa fie incalzita, se pune pasta intr-o craticioara cu 1-2 linguri de suc de la masline, pe foc mic, amestecandu-se pina s-a incalzit.

Se poate manca pe paine, se amesteca in piure de cartofi, sau cu paste fainoase.

Se pastreaza bine in frigider intr-un borcan inchis ermetic, pentru cel putin o saptamana.

Trimis de: mimi pe 10 Jun 2003, 07:50 PM

Buna,
imi pare rau ca nu am timp sa intru in toate "post"-urile ca sa va cunosc pe toti..pana acum am postat doar in "animale de companie" si "prin lumea intreaga"....
Acum am un pic de timp si m-am gandit sa mai intru si prin alte "post"-uri...si m-am oprit aici..vreau sa va dau o reteta de PASTE CU CARNE ,cum se fac aici,in Italia.
-ingrediente:carne tocata ptr sos,paste(din cele in forma de spirala sau de scoica sunt mai bune).ceapa(sau usturoi in cazul cand nu aveti ceapa),sos din pulpa de rosii,sare,piper.
-preparare:se taie ceapa marunt si se pune in cratita ,cu un pic de ulei .Se lasa pe foc pana cand ceapa devine galbuie.Se adauga sosul de rosii,carnea,sare si piperul(nu va zgarciti la piper).Daca sosul este prea gros puneti un pic de apa,iar focul sa fie mic.
Intre timp se pune intr-o alta oala, la fiert pastele, cu un pic de sare.
Intr-un castron se pune mozzarella(daca nu este pisata deja ...se piseaza).Se adauga peste mozzarella,pe rand pastele si dupa aceea sosul cu carnea(binenteles cand sunt gata).Se amesteca si se servesc calde...
pofta buna
ps:daca nu ati inteles ceva va rog sa intrebati

Trimis de: Mistinguett pe 11 Jun 2003, 08:09 PM

40.gif mimi

Bine-ai venit la Han si sper sa continui sa participi la Bucatarie, ca eu ma zbat cam singura pe aici cu postatul retetelor.

Am o reteta care o dedic Oribilului Mosh, dar sper ca o s-o incerce mai multa lume caci e usoara si delicioasa.

Tzatziki

Este un sos care merge grozav cu carnea la gratar... Delicios si racoritor.

Un pahar mare de iaurt se pune intr-o strecuratoare cu tifon desupra unui vas, si se lasa la frigider peste noapte (se scurge zerul si iaurtul se ingroasa).

2-3 castraveti maricei (ajustati cantitatea in functie de marime) se dau prin razatoarea cu gauri mari, se presara cu sare si se lasa cateva ore

2-3 catei de usturoi mari, zdrobiti bine

sare, piper

marar, tocat marunt si menta daca va place, tot maruntita

optional, ceapa verde taiata marunt

Se scurg castravetii de apa lasata, se pune iaurt cat sa devina o crema, se amesteca restul de ingrediente, se ajusteaza dupa gust.

Daca sunteti in graba, se poate si cu iaurtul si castravetii nescurse, dar o sa fie un pic mai apos.

Si vreau comentarii daca incercati, cum va place?

Trimis de: Mistinguett pe 21 Jun 2003, 11:31 PM

Asta este o reteta foarte usor de facut, si chiar daca vi se pare ciudata va incurajez sa o incercati - e deosebit de buna.
Cu totii avem resturi de paine care se intareste. Pastrati-o in pungi la congelator, si cand se strange de o tavita (cam de 35x25, cu marginile inalte), incercati reteta asta.

BUDINCA DE PAINE
(sau alt fel de "pain perdu")

Painea taiata in cuburi de 2 cm
Coaja si zeama de la o portocala si o lamaie
5 oua
3 cani de lapte
2/3 cana zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1/2 cana stafide
un praf de nucsoara

Amestecati totul (inafara de paine) cu un tel, pana se topeste zaharul.
Painea se pune in vasul uns cu unt, se toarna compozitia peste paine (ar trebui sa ajunga la nivelul painii), se amesteca usor si se da la frigider 2 ore.
Se pune la cuptorul preincalzit la 175 pentru 40 de minute sau pana se aureste frumos.

Ideal se serveste cu sos caramel, dar daca nu e, nu e. wink.gif

Trimis de: Mistinguett pe 27 Jun 2003, 07:01 AM

Va mai dau o reteta desi bag seama ca pe-aici nu se omoara nimeni cu gatitul. Dar poate o folosi generatiilor viitoare, cine stie.

Tot ce va zic este ca urmatoarea am incercat-o chiar asta-seara, doar ce am mancat, si este incredibil de buna mai ales pentru cat e de usoara. Aveti nevoie de doar 2 ingrediente mai exotice, care stiu ca le gasiti. Incercati-o, ca si un copil poate sa o faca, si va garantez ca nu mai mancati la restaurantul chinezesc.

Pui Corean

4 pulpe de pui, taiate in 2 (copane si ciocanele)
1/2 cana sos soia (100-125 ml)
1/2 cana apa
1 lingura susan
1 lingurita zahar
2-4 cepe verzi, taiate in bucati de 1 cm
1 catel mare de usturoi (ala turcesc - daca e de-ala mic, aproximati)

Se pun pulpele in tava, restul ingredientelor se amesteca, se toarna peste pui, se da la cuptor la 200 C/400F (foc mare) pentru 45 de minute. Din 10 in 15 minute mai intoarceti puiul in sos ca sa nu se usuce suprafata.
Se serveste pe orez fiert simplu.

* cred ca ar fi si mai delicios daca puiul ar fi dezosat si taiat cuburi de 2-4 cm. In cazul asta ajustati timpul de coacere, probabil 30 de minute este arhi-suficient.

Trimis de: mimi pe 27 Jun 2003, 04:17 PM

mmmm.....Misti...mi-ai facut o pofta....din pacate prietenul meu nu mananca carne de pasare sad.gif ...eu mananc pui doar in timpul zilei,la pranz,...cand nu este el acasa...si daca fac doar ptr mine nu prea ma deranjez mult...de obicei mi-l fac prajit si gata...
Sa va dau o reteta de VARZA CU CARNATI...
-ingrediente:varza,carnati,ulei,usturoi
-preparare:se toaca o varza de marime mijlocie(reteta este ptr doua persoane) .Se pune intr-o cratita cu ulei (nu foarte mult ulei),se adauga usturoiul taiat bucatele mici si deasupra carnatii(200-300gr) si putina apa.Se lasa pe foc(nu in cuptor)amestecand din cand in cand pana este gata,cam 45 de minute.
pofta buna..
PS:Misti...sa speram ca mai vin si altii,cu alte retete...oricum ale tale sunt foarte interesante..

Trimis de: Mistinguett pe 10 Jul 2003, 04:28 AM

Si eu tot sper ca mai vin si altii cu retete, si nu imi pierd speranta inca.
Uite o reteta care nu e cu pui si am facut-o acum cateva seri - este super.

Braciolatini

1.5 Kg carne de vita foarte slaba, fara nervuri (pulpa)
2 cani de pesmet
1 cana parmesan
1 lingurita sare grunjoasa
1 lingurita piper
2 catei de usturoi, taiati marunt
1/4 cana patrunjel, taiat marunt
1/2 cana ulei de masline

Carnea se taie felii subtiri (5 mm) - cel mai usor se taie daca e bagata la congelator o ora si e semi-congelata. Se bate un pic daca e nevoie. Feliile trebuie sa fie cat mai subtiri si cat de cat egale.
Intr-un castron se amesteca pesmetul, parmezanul, sarea, piperul, usturoiul si patrunjelul.
Se unge fiecare felie de carne cu ulei, apoi se pune o gramajoara de o lingurita-2 (in functie de marimea feliei) din amestec, se ruleaza (daca e suficient de mare, se indoaie lateralele inauntru, apoi se ruleaza - ale mele au fost mai mici si nu am indoit capetele si a fost ok) felia de carne si se pune pe o friganea. Ar trebui sa iasa cam 6 bucati pe teapa, aprox. 8 tepe.
Se ung pachetelele iar cu ulei si se presara din amestec pe ambele parti.
Se pun ori pe gratar ori broiler-ul de la aragaz cat mai departe de foc (10 cm) pentru 6 minute pe fiecare parte, nu mai mult.

Bineinteles ca reteta se poate injumatati.

Ca desert, o prajitura asemanatoare cu negresa Afroditei - doar ca reteta asta cica este a marii Katherine Hepburn. La linkul de mai jos o puteti citi in engleza, insotita de o povestioara draguta. Nu am facut reteta, cine-o-ncearca prima/ul sa raporteze.

Negresa Domnisoarei Hepburn

1/2 cana cacao
1/2 pachet de unt
2 oua
1 cana zahar
1/4 cana faina
1 cana de nuci taiate sau zdrobite
1 lingurita vanilie
un praf de sare

Se pre-incalzeste cuptorul la 165 de grade (mediu).
Se topeste untul intr-o craticioara si se amesteca bine impreuna cu cacao, pana este uniform. Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca, apoi se adauga ouale, unul cate unul. Se adauga zaharul, faina, nucile, vanilia si sarea. Se toarna intr-o forma de 20x20 cm unsa cu unt. Se dau la cuptor 40 de minute - indicatia KH este sa nu fie coapte prea mult. Trebuie sa fie cleioase. Este esential sa fie lasate la racit inainte de a se taia.

Va atentionez ca link-ul va functiona doar cateva zile - dupa o saptamana articolele sunt arhivate si apoi se platesc.
http://www.nytimes.com/2003/07/06/nyregion/06ctylett.html

Trimis de: gand pe 15 Jul 2003, 03:15 PM

Cred ca mi-e foame..


-1 conopida;
-100 ml maioneza;
-zeama de la 2 lamai;
-5 lg ulei;
-1 leg marar, sare, piper.
-eventual usturoi

Conopida se desface buchetele, se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Zeama de la lamai se freaca cu uleiul, sarea si piperul. Cand conopida e fiarta, se strecoara, se pune intr-o salatiera si se toarna sosul pregatit anterior si maioneza. Se presara marar verde, tocat.

Bon appetit!

Trimis de: Mistinguett pe 1 Aug 2003, 10:43 AM

QUOTE (Mistinguett @ Jul 9 2003, 10:28 PM)
Negresa Domnisoarei Hepburn


Am facut-o asta-seara si este foarte-foarte buna, excelenta! si foarte usor de facut - dureaza mai mult sa pregatesti ingredientele decat sa o amesteci si sa o pui in tava. Ies cam 8 patrate, nu e mult, dar merita.
O sa o servim cu inghetata dupa cina. biggrin.gif

p.s. cateva mentiuni: lasati untul cu cacao sa se raceasca cel putin 5 minute inainte sa puneti ouale, cuptorul preincalzit la foc mediu, controlati dupa 30 de minute sa nu fie prea uscata. Nu uitati sa o lasati sa se raceasca inainte de a o taia.

Trimis de: Mistinguett pe 14 Aug 2003, 02:45 AM

Miel cu paste la cuptor

500 gr. rosii decojite, semintele scoase (pastrati zeama) si taiate mic
(sau pentru cine poate, rosii la cutie 400 gr.)
6 catei zdraveni de usturoi, zdrobiti cu latura cutitului si taiati marunt
2 linguri de ulei (de preferat de masline)
sare si piper
1 lingura de sovarv (oregano) uscat (sau cimbru)
2 kg de pulpa de miel (poate fi calitate inferioara) cu os, taiata bucati
1 cana de orzo (pasta in forma de orez) sau spaghete rupte in bucati de aprox. 5 cm
parmezan ras

Intr-o tava de aprox. 25x30 cm. se pune uleiul, rosiile si zeama lor, usturoiul, sovarvul, sare si piper, 1 cana de apa, se amesteca un pic, se pune carnea si se da la cuptorul preincalzit (foc mediu-mare) pentru o ora. Se intoarce carnea in sos la fiecare 15 minute. Dupa o ora sosul ar trebui sa fie scazut un pic, dar nu ingrosat. Se adauga 2 cani de apa(fiarta in prealabil) si 1 cana de paste. Se da iar la cuptor pentru 20-30 de minute sau pana cand pastele sunt fierte. Se serveste cu parmezan ras.

Excelent, am facut-o si garantez rezultatul.

Trimis de: Vegas2002 pe 31 Aug 2003, 08:22 AM

Nu vad unde este reteta completa pt. "negresa" sad.gif sad.gif sad.gif

Trimis de: Roxana pe 1 Sep 2003, 01:54 PM

Sea food pasta--celor ce le plac fructele de mare

ingrediente: paste ( angel hair pasta--adica foarte subtiri )( dar se pot folosi de care aveti.
sea food adica shrips( creveti) carne de crab,scalops( nu stiu cum e in romaneste) in fine--pot fi amestecate sau doar un singur fel. Cantitatea cam jumate de kg, cam pentru 4 persoane.
un pahar de vin alb sau vermuth
2 rosii mari si coapte
ulei de masline cam 2-3 linguri
cascaval ras--cam o cana de cafea
sare si piper
masline taiate ( din cele verzi d e a borcan)
usturoi 3-4 catei mari

Se prajesc usor fructele de mare. Se adauga rosiile tocate marunt. Usturoiul pisat si vinul. Se fierb un pic impreuna toate intr-o tigaie cit mai mare. Separat se fireb patele dar numai8 ce se inmoie . Se aduga pastelein tigaia cu restul ingrdientelor , se amsteca si se lasa sa se fiarba impreuna vreo 5 minute sau pina pastele sint moi. Se adauga cascavalul ras si se potriveste de sare si piper.
se pot servi cu salaataverde alturea pofta buna!

Trimis de: Roxana pe 1 Sep 2003, 02:03 PM

Pui cordon bleu

Ingredinente
atitia piepti de pui citi mesni sint la masa--dar piepti cit mai mari.
felii de cascaval la numar cit pieptii d epui
felii se sunca afumata
sare si piper
usturoi
cascaval ras 2-3 linguri
un paharel de vin rosu
pesmet


Se taie pieptul de pui pe lateral, in asa fel incit sa se desfaca ca un fluture dar nu taiat complet.Sa arate dublu ca marime insa va fi mai subtire. Presarati sarea si piperul si usturoiul pisat. Se aseaza o felie d ecascaval si appoi una de sunca afumata. Se ruleaza totul ( arata ca o sarma mare) se sustine cu 2-3 scobitori infipte ca sa tina rulul impreuna. Se pune in tava sau intr-un vas de yena si se stropeste cu vin . Se preara pesmetul si cascavalul ras desasupra si se d ala cuptor cam 45min. o ora--pina carnea de pui este gata.
Se servesc feirbinti , cu cartofi si salata. Pofta buna!

Trimis de: Valheru pe 9 Sep 2003, 06:40 PM

@roxana:si se mai poate si cu ciuperci


cartofi pont neuf ( sper ca am scris bine )


sunt banalii cartofi prajiti insa dupa ce s-au prajit pe jumtate ii scoattei din cratita si lasati sa se incinga iar uleiul
vor iesi crocanti pe dinafara si moi pe dinauntru
un deliciu


Trimis de: mimi pe 13 Sep 2003, 06:15 PM

ce se mai poate cu ciuperci?puii cordon bleu?
vegas ..vazi ca negresa este la mesajul lui misti din 10 iulie...acelasi cu braciolatini..
eu vreau sa incerc maine sau luni, puii cordon bleu..dar nu cu carne de pui(nu mananca sotul meu) ci cu carne de vita...sper ca iese bun si asa...si o sa fac si negresa..va multumesc la toti ptr retete si ...mai asteptam altele..

Trimis de: Praetorian pe 17 Sep 2003, 10:27 PM

HMMMMM !!! Sotul tau nu mananca pui.... Ghinionul lui smile.gif
Sa va spun ce am mancat eu asta seara.
PUI SHANGHAI cu cartofi natur.
DECI...
2 piepti mari de pui, fara pielite, dezosati, taiati mai intai felii subtiri si apoi suvite sau dreptunghiuri.
Se prepara un sos Bechamel din 3 oua, doua polonice de lapte, delikat de legume dupa gust, piper la fel, delikat de friptura de pui, doua linguri zdravene de mustar de masa dulce cu boabe in el, maghiran uscat cam o lingura, puse intr-un vas in care se bat bine de tot cu telul, pana se amesteca. Se ingroasa cu faina pana arata ca o compozitie de chec sau o smantana mai groasa. Se tavalesc bucatelele de pui prin el si se pun in tigaia cu mult ulei incins. Vor iesi ca niste gogosele pufoase, pe care le puneti intr-un vas pe care ati asezat in prealabil, servetele sau prosoape de hartie(ca sa se scurga bine de ulei).
Cartofii se curata si se taie in 4 pe lung, se pun intr-un vas la fiert cu putina sare, un pic de delikat si o lingura de ulei(daca se poate sa fie de masline). Dupa ce se fierb, se scurg si se aseaza pe un platou, deasupra presarand KNOR DELIKAT - VERDETURI DIN GRADINA. Daca mai aveti si o salata de ardei copti capia sau o salata de morcov dat prin razatoare, doua cepe tocate marunt, un ardei capia, si un ardei verde tocate marunt cubulete, sare si putin piper, o lamaie stoarsa, o lingurita de ulei de masline.... Si sa aveti pofta !!!
O sticla de vin alb si rece ar incheia o cina extrem de reusita.
DECI POFTA BUNA !!!

Trimis de: mimi pe 19 Sep 2003, 02:11 PM

am facut "vita" cool.gif cordon bleu ...a iesit foarte bun..deci ..am pus carne de vita -nu de pui,in loc de cascaval,pe care aici nu-l gasesc ,am pus mozzarella,iar in loc de sunca am pus prisciutto(un fel de sunca de praga),iar cartofii i-am pus langa carne in tava ,presarand printre ei bucatele de mozzarella si de prosciutto .
Praetorian,nu se poate si... " vita shanghai"? tongue.gif

crema de zahar ars:

se pune intr-o cratita,pe foc, 150 g. zahar .dupa ce zaharul s-a caramelizat se ia cratita de toarte , se apleaca un pic si se roteste in sens circular ,atat cat trebuie, ca zaharul sa acopere si peretii cratitei cam la o palma-o palma jumate.se pune la racit.

separat se bat 8 oua(intregi) cu 200 g.zahar ,vanilie,un litru lapte.

se toana compozitia peste zaharul caramelizat si se baga la cuptorul incins.se lasa in jur de 40 de minute.ca sa se verifice daca este gata se ia cratita de toarte si se apleaca un pic...daca se desprinde frumos ,compozitia,de pe peretii cratitei...este gata..
ps:in reteta originala este si indicatia de a se pune sub cratita o oala cu apa...nu am inteles niciodata ptr ce...probabil ca sa nu se lipeasca...oricum eu nu o folosesc si imi place cum iese...nu-mi place sa ma complic degeaba...
pofta buna


Trimis de: kristina pe 19 Sep 2003, 09:43 PM

Multumesc 40.gif Praetorian pentru reteta "Pui Shanghai". Pana acum am mancat numai la restaurant si chiar ma intrebam cum e facut; abia astept sa incerc si eu.

Trimis de: Praetorian pe 20 Sep 2003, 01:49 AM

Cea mai simpla reteta pe care o cunosc, mai simpla decat cea de Oua ochiuri.
Cumperi doua ciolane afumate, de porc.
Le pui intr-un vas cu presiune, ca sa fiarba mai repede. Cand a fiert destul, cat carnea proape cade de pe oase, o scoti si o lasi un pic sa se raceasca. Prepari un mujdei de usturoi, si tai bucatile de carne cum poti de mari sau mici. pui carnea in farfurii, mujdeiul la mijlocul mesei si daca vrei mustar. Eu personal prefer hreanul de la Megaimage sau alte magazine de undepoti lua asa ceva.
Eu odata pornit sa mananc asa ceva, nu ma mai opresc pana nu termin tot ce e pe masa. Pur si simplu nu pot.
Incercati si voi. Daca nu va place nu aveti ce pierde. Nu se gateste cu multa munca si nici in timp prea lung.
Pofta buna !!!

Kristina, a fost bun ceea ce ai gatit ? Adica ti-a placut ? Daca DA, ma bucur. smile.gif

Trimis de: genicon pe 20 Sep 2003, 10:06 PM

Hehehe... scuze de off-topic, dar cred ca o sa imi fie tare folositoare retetele de aici o data ce imi voi incepe viata de student... biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 28 Sep 2003, 08:46 AM

PUI CROCANT
(sau KFC e mic copil laugh.gif )

pui taiat in bucati (aripi, pulpele taiate in 2)
lapte batut
sos picant (tabasco)
cimbru sau patrunjel
pesmet
parmezan
sare si piper

In doua castronele se pregatesc ingredientele:
1 - lapte batut, sos picant (cateva picaturi), sare si piper
2 - pesmet, parmezan, cimbru (patrunjel) si piper

Se da puiul prin lapte, se lasa sa se scurga un pic, se tavaleste bine prin pesmet. Se aseaza intr-o tava unsa foarte putin cu ulei.
Se da la cuptorul incins in prealabil (foc mare) - 40 de min. (se intoarce puiul dupa 20 de min.)



Trimis de: Vegas2002 pe 28 Sep 2003, 10:03 AM

Am sa incerc reteta asta cit de curind,voi face poza "tavei" cu pui si am sa o postez si comentez cum mi-a iesit,promit thumb_yello.gif

Trimis de: Praetorian pe 28 Sep 2003, 10:22 PM

Nu mai stiu cum se numeste reteta... Este ceva chinezesc oricum.
Se taie pieptul de pui bucatele mici
Se prajeste in ulei d'ala chinezesc (am uitat cum ii zice)
Separat se face un sos de ceapa, ardei, rosii, morcovi si ananas. Poti sa pui si mere daca vrei mai dulce
pana iese ceva asemanator cu ce gasesti in borcan la uncle bean's (dar mult mai bun)
Poti sa pui si muguri de bambus daca ai. Se mai face separat si orez (in ce fel vrei)

Reteta by AXA

Trimis de: mimi pe 29 Sep 2003, 02:49 PM

biscuiti cu alune:

Ingrediente ptr. 6 persoane:150 g de faina,80 g margarina,70g zahar,50 g alune(deja curatate si prajite putin) , 2 oua, o jumatate de lingurita de drojdie,vin alb.

Preparare:Macinati foarte fin alunele , amestecati cu zaharul si cu faina pe care ati amestecat-o in prealabil cu drojdia.Faceti in mijloc o gaura ,puneti galbenusurile,margarina moale si un pic de vin.Amestecati foarte rapid cu o lingura de lemn, apoi formati o " minge " si lasati-o in frigider sa se "odihneasca"(in partea mai putin rece).Dupa acest timp , intindeti coca intr-o foaie cu o grosime de o jumatate de centimetru si taiati-o in forma de patratele sau rondele;asezati-le in tava de cuptor data cu unt si faina;le ungeti cu albusurile de ou batute putin si le bagati la cuptorul incins ,la 180 ptr. aproape 10 minute,pana devin un pic aurii..

Eu le-am facut ieri si au iesit bune...nu bateti toate albusurile ca sunt prea mult(eu am batut unul si mi-a ramas)...sa fie cu adevarat bine macinate alunele...si cam atat...eu le-am facut sub forma de stelute,inimioare si rondele si le-am pus zahar farin pe deasupra..(daca le dati cu mai mult zahar farin la stelute , ca sa iasa albe ,le puteti folosi si de craciun...)...aa si puteti sa puneti ,in loc de alune si arahide sau nuci...

POFTA BUNA


Trimis de: chatonel pe 12 Oct 2003, 10:39 AM

Chili con carne
Se marunteste o ceapa si se pune la prajit, 2 ardei grasi si 2 ardei iuti la borcan. Apoi se pune carnea tocata de vaca cca 1kg si se prajeste putin. Apoi se pune fasolea rosie 2 cutii mari si se lasa sa dea un clocot.
Pofta buna

Trimis de: kristina pe 24 Oct 2003, 07:40 PM

Pui cu bere.


Bucatile de pui se spala, se condimenteaza (dupa gust), se aseaza intr-o cratita. Se toarna bere deasupra (cam o cutie) si se da cratita (acoperita) la cuptor pentru circa o ora si jumatate. Merge cu garnitura de orez sau cartofi. Puiul iese putin mai dulce si are un gust mai deosebit.

Pofta buna.

Trimis de: Mistinguett pe 1 Dec 2003, 01:41 AM

O reteta de supa crema absolut fantastica, mai ales pentru cat e de usoara. Buna de impresionat soacra.

SUPA CREMA DE CONOPIDA CU CURRY

O conopida mica (pana in 1 kg), floretele taiate in bucati
o ceapa mijlocie, taiata marunt
o lingurita de ulei (masline de preferat)
1/2 lingurita de zahar
2 lingurite praf de curry
un cartof mare (100 gr) taiat cuburi (2 cm)
4 cani supa de pasare (sau apa+supa concentrata la cubulete)

Se incinge uleiul pe foc mediu-mare si se soteaza ceapa 5 minute, pana devine translucida. Se adauga zaharul si curry, se amesteca 1 minut. Se adauga conopida si cartoful, se mai amesteca 1 minut. Se adauga supa de pasare si se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la mediu, se acopera si se fierbe 35 de minute.

Se trece prin sita (sau blender, pentru cine poate). Se reincalzeste si se sareaza si pipereaza dupa gust.

Se serveste cu o lingura de iaurt.

Trimis de: mimi pe 2 Dec 2003, 03:37 PM

Tort de fructe:
blat:
5 oua, 1 cana de zahar,3 linguri ulei , un vf. cutit praf de copt , 1 cana de faina
se separa galb. de albusuri, albusurile se bat spuma,se pune putina sare si cana de zahar.Galbenusurile se freaca cu lingurile de ulei(3).Se amesteca cu albusurile.Se adauga faina , amestecata in prealabil cu praful de copt.Devine la fel ca cea de checuri.Se unge forma cu unt,se pune hartia si se unge si ea.Se tapeteaza cu faina.45min. la cuptor la 150°.Se baga la frigider.
A doua zi se taie pe jumatate.Se insiropeaza...siropul facut din:1/2 cana de zaharsi o cana de apa se fierbe per 5 min.Se pune si zeama de la un compot de ananas.
Crema:1/2 l lapte, 2 galb,3 linguri cu vf de amidon(care se dizolva cu putin din laptele rece),1 cana zahar,vanilie, f putin unt.Se amesteca totul pe foc. Cand crema se raceste bine(neaparat racita)se amesteca cu albusurile batute spuma ca la bezea.
ornarea:ornatul il las la latitudinea fiecaruia....o idee:se aseaza pe platou prima parte de blat insiropat si se intinde deasupra o parte din crema..peste crema se aseaza felii de ananas ,de portocala,de kiwi...si ce mai credeti voi de cuviinta...du pa aceea se aseaza a doua perte de blat si crema si iar feliile de fructe...pe margine se poate pune frisca...


Trimis de: Mistinguett pe 3 Dec 2003, 11:53 PM

VARZA DE BRUXELLES

500 gr varza de Bruxelles
o felie de costita
1 lingura de ulei
vegeta sau supa de pui

Varza de curata de cotoare si foile tari de la suprafata, se spala si se usuca. Se taie jumatati, si jumatatile in fasii de 2-3 mm.
Se incinge o lingura de ulei si se prajeste costita taiata in fasiute subtiri, apoi se adauga varza, se caleste cateva minute amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de vas. Cand devine usor translucida se pun cateva linguri de supa de pui si se caleste pana se evapora lichidul. Se potriveste de sare, se pune un strop de piper si se serveste ca garnitura.



Trimis de: fiul pe 10 Dec 2003, 06:49 PM

Sal
Sunt si eu student si caut niste retete f f f simple si sa se poata face la resou.
Va provoc thumb_yello.gif
Eventual cu ingrediente ieftine (orez, spaghete, ceapa, parizer, gem, zahar, lapte) si sa nu dureze mult ca timpul costa bani.
Pun si eu o reteta devil.gif
SUPER BURGER STUDENTESC

Se taie o paine pe orizontala si intre cele doua bucati se baga:
parizer ceapa branza suc de rosii, carnati, varza zahar, ou prajit, muraturi etc....

Pofta buna!!!

Trimis de: Mistinguett pe 10 Dec 2003, 09:07 PM

Fiule, bine-ai venit la Han!

Reteta de varza de Bruxelles (de ex) este rapida si usoara si se face intr-o tigaie, la fel chili con carne scrisa de chatonel - dar promit ca ma uit prin retetarul meu sa vad ce ar mai corespunde cerintelor tale.

Tot ce pot sa spun ca raspuns la reteta ta de burger stundentesc este ca ar trebui sa se cheme "alandala" si ca foarte probabil te va rasplati cu un ulcer pana la terminarea facultatii. rolleyes.gif Daca mancarea este ceva cu care doar iti umpli stomacul, mai sanatoasa e o salata consistenta si o bucata de carne sau carnat la gratar. Sau paste fainoase cu sos de rosii si o multivitamina.

Gatitul, pe langa un resou si o tigaie/cratita, implica condimente, un pic de rabdare si un pic de vointa.

Pana voi reveni cu noi retete pentru tine (si de-alde Geni), uite una usoara - si de facut, si de digerat.

4 felii de paine
2 felii sunca
2 felii cascaval
unt

Se ung feliile de paine cu unt, 2 cate 2 se fac sandvisuri cu sunca si cascavalul. Se unge tigaia cu un pic de unt si se prajesc sandvisurile pe ambele parti pana se auresc usor (de preferat sa se puna o greutate deasupra lor, ca de ex. alta tigaie) - 1-2 minute. Se servesc cu muraturi (castraveciori) sau salata verde.

Trimis de: halcyon_lll pe 10 Dec 2003, 09:38 PM

Am nimerit si eu pe la topicul propus de Misti (sper ca nu te superi daca iti zic asa, dar am vazut ca majoritatea forumistilor iti zic Misti) si aduc o reteta care imi place la nebunie.

PLACINTA DE CARTOFI

Ingrediente:cartofi,oua,sare,faina,piper,ulei
Mod de lucru:se curata cartofii de coaja si se dau prin razatoare (mare sau mica, cum vreti) si se pun intr-un bol mai maricel. Peste ei se adauga ouale,sare,piper,faina cat cuprinde si se amesteca pana cand se obtine un aluat-pasta omogen. atentie cartofii nu se scurg de apa si amidon!!! Se pune o tigaie pe foc cu ulei in ea (nici prea mult nici prea putin) si dupa ce uleiul s-a incins, se pune cu o lingura o cantitate din pasta de cartofi si cu ajutorul lingurii se intinde astfel incat sa se acopere suprafata tigaii. Dupa ce prima parte s-a copt se ia cu un cutit si se intoarce cu grija pe cealalta parte si se lasa sa se friga!
Pofta mare!!!!

Trimis de: vampirella pe 11 Dec 2003, 12:01 AM

banane al vino sorry.gif
Banane 6
Vin rosu mai slabut 1 sticla
Zahar 200 g
scortisoara 1 ramurel


1 Taiati bananele in bucati lungi de 4 cm

2 Varsati vinul intr-o tigaie....puneti inautru zaharul+scortisoara...si faceti infierbintare bine dar fara sa fierbeti....Cand vinul va fi cald puneti bananele si lasatile sa se coaca...intoarceci cu foarta multa atentie si lasatile inauntru pt 5minute.
3 Trageti tigaia de pe foc, lasati vinul sa se raceasca iar apoi scoateti scortisoara afara.
4 Puneti totul in firgider si lasati-o o ora...se poate servi apoi vinul cu banane in cupe sau in strachini individuale drool.gif


p.s. cer scuze pt grama...poate mimi care e in italia ma poate ajuta cu translate lol


Trimis de: axel pe 11 Dec 2003, 12:57 AM

QUOTE (fiul @ Dec 10 2003, 06:59 PM)
Sal
Sunt si eu student si caut niste retete f f f simple si sa se poata face la resou.
Va provoc thumb_yello.gif
Eventual cu ingrediente ieftine (orez, spaghete, ceapa, parizer, gem, zahar, lapte) si sa nu dureze mult ca timpul costa bani.
Pun si eu o reteta devil.gif
SUPER BURGER STUDENTESC

Se taie o paine pe orizontala si intre cele doua bucati se baga:
parizer ceapa branza suc de rosii, carnati, varza zahar, ou prajit, muraturi etc....

Pofta buna!!!

Pai atunci sa-ti prezint o reteta de sandwitch pe care o stiu nu de la fiul ci de la filu. O asemanare de nume total intamplatoare rofl.gif
Reteta este strict pentru studenti, in special cand se afla in mare criza financiara.
Sandwitch-ul se numeste sandwitch royal cu paine.
Cum se prepara un sandwitch cu paine: se ia o felie de paine si se introduce intre doua felii de paine.
Cum se prepara un sandwitch royal cu paine: se ia un sandwitch cu paine si se introduce intre doua felii de paine.

Acum ma gandeam la o extensie a retetei: sandwitch royal cu paine extra devil.gif

Trimis de: Cain pe 11 Dec 2003, 04:41 PM

pai fiule, poti sa faci cu incredere mazare, pilaf, ciorba, tocana de cartofi... ai o gramada de optiuni wink.gif
mazare, repede si... bun:
intr-o oala de 2-3 kile: calesti 2 cepe mijlocii, taiate marunt, cu carnea (poti face cu carne de porc, taiata bucati cat juma de palma, sau cu pulpe de pui), pana se face ceapa aurie; pui apa, cam cat sa acopere bucatile de carne, 1-2 cubulete de maggy sau knorr, pui 2 morcovi curatati si taiati in 2 sau 4 si lasi la fiert, pana intra usor furculita in carne. apoi pui deasupra doua conserve de mazare (conserva sau borcan de 800 grame), scurse de zeama lor, in prealabil. le lasi la fiert, pana se face si mazarea, pui doua lingurite de bulion, o legatura de marar tocat marunt, si gata.

merge, sau e prea complicata ? wink.gif

Trimis de: halcyon_lll pe 11 Dec 2003, 04:57 PM

Mai subtire cu acel cuburi magice ca dauneaza grav sanatatii!!!! Asta de la Han am aflat-o!!!

Trimis de: Cain pe 11 Dec 2003, 06:30 PM

bai, ma lasi ?? iesi din casa, scoate capul pe geam, iei o gura de... asa zis aer, si te intoxici la fel de tare. asa ca... pana apare altceva, pune delikat in mancare.

Trimis de: halcyon_lll pe 11 Dec 2003, 08:25 PM

pai... eu cam pun delikat in mancare sorry.gif Da' de la Han am citit ca acele substante dauneaza sanatatii asa ca las-o mai moale!!!

Trimis de: Cain pe 11 Dec 2003, 08:39 PM

no, hai ca vaz ca vorbesc degeaba. da, e daunator. ca fumatul, bautul, mancatul de margarina, de inghetata, de... asa ca eu mai bine zic, daca ti-e frica de ele, atunci nu mai manca. nu mai bea. nu mai respira. mori. nu vrei ? pai atunci las-o jos, si pune ce iti da gust la mancare, si gata... ce o tot dam din fanta'n sprite....

Trimis de: flori pe 16 Sep 2007, 10:47 AM

O reteta minunata pentru studenti sau pentru cine vrea sa pregateasca o masa festiva si nu are prea mult timp si prea multi bani. Nu se coace nu se fierbe si e delicioasa...
Prajitura cu crema de brinza
2 pachete de biscuiti petit beur sau fursecuri cu unt ca500g
2 cutii cu crema de brinza (nesarata). 500g
1/2 pachet unt, ca 100g
Nuci prajite 250g
5 linguri de zahar
1 paharel de frisca (250g)
8g de gelatina topita rapid cu 1-2 linguri de apa clocotita.
Coaja rasa de la o lamaie si vanilie

Biscuitii se maruntesc cu mana intr-un castron si se framinta cu untul moale. 1/3 din aceasta compozitie se aseaza intr-o tava patrata sau rotunda (poate fi si o tava de unica folosinta) si se preseaza bine.
Brinza se amesteca bine cu zaharul si coaja de lamaie. Gelatina se topeste pe foc mic cu 1 lingura de apa pina devine transparenta (atentie mare ca aici e tot secretul! Se ia de pe foc imediat ce devine transparenta ca altfel fiind cantitate mica se evapora). cind s-a racit putin se adauga in crema de brinza impreuna cu frisca batuta bine. Se amesteca usor si se toarna peste blatul de biscuiti cu unt. Deasupra se presara restul de biscuiti amestecati cu nucile prajute si maruntite. Se lasa la frigider peste noapte. Timp de preparare ca 20 min. Este un desert delicios si in forma rotunda, poate fi un tort delicios in ocazii speciale. Sper sa va prinda bine...Succes si pofta buna!

Trimis de: coconut pe 25 Sep 2007, 12:17 PM

http://www.ginuca27.blogspot.com/ E nou, dar bun! drool.gif wub.gif

Trimis de: andra_v pe 25 Sep 2007, 07:16 PM

In special pt. studenti, dar nu numai. La mese festive.
Oua umplute:
Fierbi ouale cel putin un sfert de ora. Le tai in doua. Intr-un castron toci marunt piept de pui (unii prefera pate de ficat, cantitatea proportionala cu numarul de oua) si il amesteci cu galbenusele fierte, mustar, sare, muraturi taiate marunt. Umpli albusele cu pasta obtinuta si decorezi ouale cu frunze de patrunjel, gogosari fin taiati, eventual maioneza. De preferinta se aseaza ouala pe un platou decorat cu frunze de salata pe margine.

Rosii/gogosari umpluti cu branza de vaci:
Se goleste rosia de miez, pastrand intreaga suprafata legumei. Branza de vaci (de preferinta grasa, la pachet) se amesteca cu sare, ardei/gogosar tocat marunt, marar si un strop de ulei. Preferabil de masline. Optional, se adauga putina telemea grasa si moale, pt. a obtine o pasta cu care umpli rosiile/gogosarii, sau ardeii.

Trimis de: Michelle pe 25 Sep 2007, 09:18 PM

Prima reteta invatata de mine,asa la modul aplicat,in clasa aV a la ora de gospodarie...asta cu ardeii cu pasta de branza,atata ca noi puneam si ceapa,2 feluri de branza,unt ca sa se faca cremoasa,iar verdeturi dupa gust...acuma merg mai mult pe busuioc proaspat

Trimis de: andra_v pe 16 Oct 2007, 04:41 PM

Tot la ora de gospodarie am invatat sa facem salata de fructe: tai in cubulete banane, felii de portocale, grep, mere, pere si le amesteci intr-un castron cu o lingura de rom/visinata. Unii prefera frisca deasupra. Eu una nu pun.

Trimis de: Felina pe 18 Nov 2009, 01:15 PM

QUOTE(Mistinguett @ 27 Jun 2003, 05:01 AM) *
Va mai dau o reteta desi bag seama ca pe-aici nu se omoara nimeni cu gatitul. Dar poate o folosi generatiilor viitoare, cine stie.

Tot ce va zic este ca urmatoarea am incercat-o chiar asta-seara, doar ce am mancat, si este incredibil de buna mai ales pentru cat e de usoara. Aveti nevoie de doar 2 ingrediente mai exotice, care stiu ca le gasiti. Incercati-o, ca si un copil poate sa o faca, si va garantez ca nu mai mancati la restaurantul chinezesc.

Pui Corean

4 pulpe de pui, taiate in 2 (copane si ciocanele)
1/2 cana sos soia (100-125 ml)
1/2 cana apa
1 lingura susan
1 lingurita zahar
2-4 cepe verzi, taiate in bucati de 1 cm
1 catel mare de usturoi (ala turcesc - daca e de-ala mic, aproximati)

Se pun pulpele in tava, restul ingredientelor se amesteca, se toarna peste pui, se da la cuptor la 200 C/400F (foc mare) pentru 45 de minute. Din 10 in 15 minute mai intoarceti puiul in sos ca sa nu se usuce suprafata.
Se serveste pe orez fiert simplu.

* cred ca ar fi si mai delicios daca puiul ar fi dezosat si taiat cuburi de 2-4 cm. In cazul asta ajustati timpul de coacere, probabil 30 de minute este arhi-suficient.



Am facut aseara reteta asta si pulpele de pui dezosate pe care le-am folosit au iesit de o fragezime greu de imaginat. Totusi gustul de usturoi copt nu mi-a placut. Data viitoare o sa marinez puiul cu usturoi si cand o sa fie sa-l pun la cuptor, o sa-l curat de usturoi.

Multumesc de reteta! smile.gif

Trimis de: CharonOfNyx pe 8 Jun 2010, 03:16 PM

Pliz, help!

Duminica, prin plimbarile mele, m-am procopsit cu un iepure de casa. Mi l-a taiat si jupuit o tanti draguta si mi l-a dat cu forta. smile.gif
Cica e tanar, fraged.

Stie cineva o reteta necomplicata? Sa nu stau cu el 5 ore in cuptor? Cum se face baitzul acela pentru fragezire?
Ce condimente se folosesc pentru carnea de iepure? Cu ce garnituri merge? Ce bauturi se potrivesc?

Trimis de: Cla pe 8 Jun 2010, 04:20 PM

QUOTE(Cla @ 8 Jun 2010, 04:13 PM) *
@ Charon: Carnea de iepure de casa nu se compara cu unul salbatic, de-aceea se si pun alte mirodenii.
Iepurele de casa se gateste la fel ca o gaina, un fel de papricas.
(Daca i-ai pune mirodenii ca la cel salbatic i-ai strica gustul.)
Eu pun la iepurele de casa pastārnac, ceapa, morcovi si telina (dar nu prea multa telina ca strica gustul)
Si cartofi.
(Cartofii se potrivesc foarte bine daca ai bagat prea multa sare, o sug)

Ca adaos - salata de telina rosie.

Un iepure de casa nu trebuie fragezit, asta se face cu cel de cāmp. (Pentru ca cel salbatic alearga si are muschi, cel de casa nu are pe unde sa se plimbe)

Baga-l īn cuptor si sa vezi ce bun e. smile.gif

Succes ! smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)