Daca nu v-ati dat seama inca, declar deschis: am o mare pasiune pentru mancare. Si n-am decit vreo 5 kg. in plus, zau.
Deci, ce-ati pregatit sau ce si unde planuiti sa mancati duminica? Bineinteles, inafara de oua vopsite.
Menu Mistinguett:
Drob (ca la mama lui, cu rinichi, ficat si inimi de miel, in prapure)
pulpa de miel umpluta cu masline, garnitura de cartofi noi rosii la cuptor, ceapa caramelizata
salata mixta cu sos japonez
pasca si cozonac
Si poate alt dulce, sa vedem ce timp am
Eu de Paste nu am sa gatesc nimic,asa ca voi minca la restaurant.
misto meniu si eu mor dupa drob si drobul in prapure nu se compara cu absolut nimic altceva pe lumea asta mmmm
Dar nu ne-ai spus tu ce mananci, Carmi.
Te invit la un drob?
INVITA-MA PE MINE MISTINGUETT!!!VIN CU PLACERE LA UN DROB BUN...
Vegas, esti oricand binevenita
A iesit de nota 20 drobul. Mai e un pic de tot.....
Draga Mistinguett eu de obicei mananc ce mi se pune in farfurie deoarece lucrez foarte mult si nu prea am timp sa gatesc. Insa stiu oricand sa apreciez o mancare buna.
Maine voi mance miel haiducesc. Fript in lut cica.de-abia astept !Multumesc mult de invitatie si scuze pentru intarzierea cu care iti raspund.
Nu mananc "doar" bunatatile descrise de tine mai sus. La noi nu mai e nimic in plus insa mancarurile mamei sunt extra. Sper ca reusesc s-o mostenesc! In orice caz ma straduiesc btw cum e salata mixta?cu sos japonez?
Carmi, esti musafirul ideal daca mananci orice
Te rog, te implor sa-mi spui cum a fost mielul haiducesc. Si unde il mananci?
Te mai rog sa scrii si tu o reteta din ale mamei tale daca ai timp. Ce-ti place tie mai mult.
Salata mixta e compusa din frunzulite de tot felul: laptuca, spanac tinar, papadie si ce se mai gaseste. Se poate si cu o vinegreta din otet, ulei, sare piper si un pic de zeama (sau coaja) de lamaie, dar in momentul asta eu folosesc ulei de susan ori de cate ori am ocazia, il iubesc la nebunie.
Sosul japonez (sant multe retete, dar asta e usoara):
3 linguri de otet de vin (sau otet de orez daca e)
1 lingura de ulei de susan
1 lingura de sos soia
1 lingurita de zahar
(optional 1 lingura de vin alb)
Dar promit retete ceva mai putin exotice daca vad ceva interes pe-aici...
Masa de Paste a fost gustoasa (bineinteles, ce era pe masa, nu masa in sine ).
Pacat ca a trecut...
QUOTE (Mihai @ May 1 2003, 05:50 PM) |
Masa de Paste a fost gustoasa |
Masa traditionala de Paste: drob, friptura de miel, sarmale, salata boeuf (ehhh, asta nu e foarte traditional, dar imi place mie ), pasca, placinta, cozonac...
Cel mai mult? Cred ca drobul
Si mie tot drobul, cred.
Ei, sa ne fie de bine!
Poate mai auzim si de la alta lume ce au mancat...
mey, masa de paste a fost cum a fost (fara oua rosii ca eu nu prea suport ouale) dar azi am bagat un gratar la socru-miu de mi-am lins destele mici, cotlete de porc, carne de pasare, cartofi pe jar si pe gratar, bere, vin, palinca, umbra dar cald....sincer, a fost mai bine ca de paste.... acu ma dreg cu un vinisor alb ..... yammmii
Petman, gratar......mmmmmm... yummy indeed!
Trece tramvaiul 11 pe la socrul tau? (glumesc)
Uite, sa-ti zic una buna care merge la gratarel (si la altele), daca iti place conopida. Si daca nu-ti place, incearc-o, s-ar putea sa iti placa asa. Si daca nici asa nu e bine, poate place altcuiva care citeste.
Ia o conopida si ori o desfaci buchetele ori o tai felii. Pune-o intr-o tava, stropeste-o cu vreo 2 linguri de ulei (de preferat de masline), optional citiva catei de usturoi ori zdrobiti cu latura cutitului ori tocati daca ai chef sa depui mai mult efort, si amesteca sa fie unsa ea asa, mai peste tot. Bag-o la cuptor (preincalzit la 200, deci foc mare), pentru vreo 15-20 de minute, pina incepe sa se maroneasca pe la colturi.
Da-i cu sare, piper, si mai stropeste-o cu un pic de ulei de masline. Se serveste calda. Cu vin alb. Sau rosu.
Contopida imi place, merge si murata si la cuptor.... nu e o problema.... Problema e ca tramvaiul nu prea ajunge in Suceava ...
cica saracu miel trebuia invelit in lut (cu blanita cu tot) si pus intr-o groapa in care ard cu flacara mica busteni de lemn de vita de vie.buuun se lasa vreo trei ore si se curata de "coaja" si se serveste cu salata de cartofi. Da ni s-a facut mila de saracu miel si i-am dat pace si-o fi traind si acuma......
ferma la care am fost e aunui prieten si trebuia sa ne alegem mielul viu si il pregatea un macelar din sat.dar am renuntat repede cand am vazut mieii.
multumesc de retete.
reteta de-a mamei?hmmm nu stiu care s-o aleg.....
face o ciorba de crap si friptura de miel excelente!ca si restul de mancare....
decand nu mai stau cu parintii imi lipseste mult mancarea ei mai ales tocanele de ciuperci cu mamaliga....mi-e foame ....iara.....
imi pare rau da parasesc pe moment topicul .....nu mai rezist
yummm, ciorba de crap... Ce idee buna!
Mai gandeste-te ce iti place mult, si cere-i retete ca sa le impartasesti cu noi te rog frumos. Daca gateste asa de bine, nu e pacat sa se piarda retetele? zi si tu daca nu am dreptate...
Cu mielutul, te inteleg, dar maaare pacat... sa mananci miel haiducesc nu ai ocazia de multe ori in viata in zilele noastre.
Ah abia astept Pastele. Merge o pastrama de miel prajita si cu ustoroi rumenit. Si drobul cu ou fiert in el, cum face mama. Pastele asta nu voi fi in Romania, dar sper sa gasesc si acolo unde oi merge bunatati.
Branza ,oua , lapte , cartofi ,orez din care fac retete : cartofi umpluti cu branza si pe deasuprea un ou cu lapte orez cu salata mexicana , oua umplute cu ciuperci si maioneza .
Sunt ovo lacto vegetarian....adio miei chinuiti la sacrificare .
in mod cert ... multe oo fierte
Pai la mine traditia e asa: se merge la biserica, se asculta cat mai mult din slujba de Inviere, se ia lumina si usurel-usurel spre casa, unde se aprinde candela, se papa familionul care n-a catadicsit sa vina la slujba si se mananca. Meniul de noapte: drob, ou, ridichi, branza noua, icre. Serios, altceva nu-mi trebuie.
Meniul se repeta dimineata, desigur dupa ce se ia pasca, vin rosu si inchinatul de rigoare, dupa spalatul pe fata cu apa in care a stat un ou ros si niste banuti. Probabil mai sunt si altele pe masa, dar mie tot alea de mai sus imi plac. Evident ca toti suntem frumos imbracati, masa e de sarbatoare... Ah, si am uitat sa spun ca mama ma trezeste de sarbatori cu cantece, de Craciun sunt colinde, de Paste "Hristos a inviat".
La pranz e mai complicat (eu nu mananc miel), dar avem aperitivele: drob, oua, branza, salata boeuf, ciuperci cu maioneza, legume, eventual o salata improvizata de-a mea. Apoi vin ciorbele: miel si inca un soi. Scurta pauza de alcolizare. Friptura de miel la cuptor (sau gratar, depinde de vreme), friptura de pui si salata de verzituri. Pauza de alcolizare si conversatie. Tort si prajitulete. Apoi fiecare zace cateva ore pe unde apuca si pe seara o luam de la capat.
Cat mai avem, 2 saptamani pana la Paste?
salata de boeuf si icrele sunt preferatele mele
si totusi, lasind gluma la o parte, Pastele e singura data din an cind maninc friptura de miel, si uneori... chiar si drob.. dar asa odata la doi ani
norocul maica-mii ca ceilalti musterii fac repede curat in tava, si nu se amaraste crezind ca nu le are cu bucataria
mie imi place drobul, da' friptura de miel nu...
Va rog tare mult sa treceti prin locurile in care se sacrifica miei si sa vedeti cum sunt omorati de vii , si cand le da blana jos inca mai misca .
QUOTE (Plutarh @ 7 Apr 2006, 11:42 AM) |
sa vedeti cum sunt omorati de vii |
QUOTE (Olaf @ 7 Apr 2006, 12:48 PM) |
Si oua rosii (desi... cu aviara... ). |
Olaf sunt si alte moduri de a sacrifica miei....nu-n moduri asa barbare...
La mine de Paste se mananca curcan... sau pui. Sau rabdari prajite, sa fiu mai exacta, de cand nu mai creste bunica-mea curci si i-au murit toate gainile (Olafule... aviara!!! ). Nici oua nu cred sa mai avem, mai ales ca ne-am obisnuit cu astea "ecologice" si nu as mai putea manca un ou fara "stampila calitatii" (nu spun care e, ca doar vorbim de mancare..) pe el Poate o pasca, dar nu stiu cum se face....
Oricum, un singur fel de mancare va fi cu siguranta nelipsit si anul asta, ca-n fiecare an... Vinul!
Eu nu manânc copii. Nici miel, nici vitel, nici purcel.
Cred ca o sa fac vânat. Vreun mistret, cerb sau... iepure salbatic
Si la astea merge bine un vin rosu
QUOTE (Plutarh @ 6 Apr 2006, 10:37 AM) |
Branza ,oua , lapte , cartofi ,orez din care fac retete : cartofi umpluti cu branza si pe deasuprea un ou cu lapte orez cu salata mexicana , oua umplute cu ciuperci si maioneza . Sunt ovo lacto vegetarian....adio miei chinuiti la sacrificare . |
am luat o bucata de carne de miel. Abia am gasit nefeliata. Am mai luat si ficat si niste carne tocata. Miine o sa iau niste inimi de pui. Matusa-mea mi-a trimis reteta de umplutura pentru carnea de miel. Usturoi verde nu gasesc si cred ca ala face cam tot farmecul. Poate miine!
Sper sa reusesc sa aplatizez cit mai frumos bucata de carne (azi mi-a ascultit administratorul de la noi cutitele) si sa o impatur in 2, s-o umplu cu compozitia de maruntaie fierte + tocata, carne tocata, oua taiate marunt, verdetzuri. Dar trebuie sa reusesc!
QUOTE (Carmelita @ 13 Apr 2006, 02:55 PM) |
am luat o bucata de carne de miel. Abia am gasit nefeliata. Am mai luat si ficat si niste carne tocata. Miine o sa iau niste inimi de pui. Matusa-mea mi-a trimis reteta de umplutura pentru carnea de miel. Usturoi verde nu gasesc si cred ca ala face cam tot farmecul. Poate miine! Sper sa reusesc sa aplatizez cit mai frumos bucata de carne (azi mi-a ascultit administratorul de la noi cutitele) si sa o impatur in 2, s-o umplu cu compozitia de maruntaie fierte + tocata, carne tocata, oua taiate marunt, verdetzuri. Dar trebuie sa reusesc! |
"la noi" la Satu Mare se umple miel de paste. Coaste de miel in mod normal. Io am gasit numa pulpa. Sa vedem ce facem...
Chiar incep sa ma intreb acum... ce mananc eu de Paste p acolo, prin tari straine?
Si unde duc Lumina daca nu sunt acasa?
QUOTE (Tyra @ 13 Apr 2006, 11:11 PM) |
Chiar incep sa ma intreb acum... ce mananc eu de Paste p acolo, prin tari straine? Si unde duc Lumina daca nu sunt acasa? |
QUOTE (Mistinguett @ 26 Apr 2003, 08:52 AM) |
pulpa de miel umpluta cu masline |
Pulpa de miel cu masline
Ingrediente
o pulpa de miel 2 kg
500 mil de vin rosu
20 g menta
100g usturoi
20 g knorr
100g susan
100g miere
150g ulei de masline
pentru bait
-2 pahare de vin alb/3 foi de dafin /boabe de mustar /boabe de piper/un catel usturoi/busuioc uscat/
Pentru umplutura:
-500 grame de masline verzi si negre fara sambure
-cascamal ras 300g
-piper.002g
Mod de preparare
Se tine la bait de seara si pana dimineata sa tineti carnea in acest sos
Se dezoseaza carnea de pe linga os astfel ca pulpa sa fie ca o foaie in momentul indepartari osului , si se tine in sosul obtinut 4 ore . Dupa acest timp carnea scoate din sos se condimenteaza pe ambele parti : cu knorr, menta usturoul pisat .
Se intinde pe masa de lucru se unge cu ulei de masline se adauga peste aceasta masline si cascavalul ras , piper dupa se ruleaza se unge cu miere toata suprafata pulpei se presara susanul .
Se infasoara intr-intr-o folie de aluminie se leaga cu o ata mai groasa de la un capat pornind si terminind la celalalt se pune intr-o tava adinca si se toarne sosul folosit la fragezimea carni se da la cutorul bine incins circa 1ora completindu-se cu vin indoit si menta pisata cu apa.
Dupa acest timp pulpa se scoate se lasa 10 minute sa se raceasca se indeparteaza ata cu care a fost legata folia se indeparteaza acestea
QUOTE (nefertiti @ 15 Apr 2006, 04:21 PM) | ||
Dai reteta? |
multumesc, Misti
suna foarte bine, chiar si pe mine care nu mananc miel de obicei ma face sa salivez . o sa o incerc.
ce garnituri mai merg la miel, in afara de orez?
Orez??? Hm.
Orice verde. Daca nu stufat, spanac. Ia spanac abia iesit si fa salata cu fragmentele de portocala, nuci si o vinegreta simpla. Sparanghel la gratar sau la cuptor (10 min la foc mare, dati cu s&p si ulei de masline). In cel mai rau caz cartofi noi (au iesit?), sau salata verde cu ceapa tot verde si verdeata. Hai ca ma gandesc la salata aia buna untoasa de primavara si
sparanghel nu vreeuuuuu
@ nefe: O salata de sparanghel e foarte buna.
Se taie sparanghelul (adica se cojeste)
5 min. la fiert, se scoate din apa.
Din apa aia cu gust, dupa ce s-a racit, se face un sos de salata.
Se pune in asta sparanghelul taiat in bucati de vreo 3 cm.
Cu ceapa verde + arpagic
Sa vezi ce fain e
QUOTE |
ce garnituri mai merg la miel, in afara de orez? |
QUOTE (Cla @ 20 Apr 2006, 06:41 AM) |
Eu as pune la miel o bucata de câine ciobanesc cu brânza de la stâna |
Miel in toate felurile si salata verde in prostie. A, si vin rosu la greu
Cum zice Misti e cel mai corect si sanatos si why not...f gustos!!Optati pentru verde,deci! Daca amesteci (in tubul digestiv )carbohidrati grei cum sunt cartofi sau orez(desi eu de combinatia miel cu orez n-am auzit, poate cu cous cous la magrebini? ) cu grasimile (in cantitate apreciabila) si proteinele din carnea de miel...te-ai scos!Nici nu trebuie sa te mai urci pe cantar ca-l dereglezi
Linga friptura de miel aromata si bine gatita merge o salata simpla ,cel mult cu o rosie si castravete eventual cu ceapa verde,merge sparanghelul la abur,merg niste andive cu un dressing de mustar,o lingura de piure de spanac si cam atat.Cei prea mult strica!
edit.Cred ca salata taboule merge foarte bine cu mielul...vezi reteta http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?&act=ST&f=109&t=5559
hmmm... graul ala nu ma atrage. cred ca merg pe clasica salata verde, ceapa verde, ridichi...
Ba daaa, e minunata salata taboule, nici mie nu mi-a venit sa cred ca pot manca atata patrunjel verde si sa-mi placa. Graul aproape ca nu se simte. Eu am mancat-o langa pui la gratar, facut cu ceva plante aromate. Bunt rau!
O legenda despre ouale rosii...
Legendele spun ca primul ou de Paste a fost daruit de catre Sfanta Maria Magdalena imparatului Tiberiu. In vremea aceea era obiceiul ca atunci cand cineva dorea sa-l vada pe imparat, sa aduca si un dar pentru el. Cei avuti aduceau, de obicei, bijuterii, vase si obiecte scumpe, iar cei saraci, oamenii de rand, aduceau ceea ce aveau la indemana. Maria Magdalena care a fost o femeie bogata, dar a renuntat la toata averea pentru a-l urma pe Iisus, s-a prezentat in fata imparatului doar cu un ou de gaina. Era tot ceea ce-i mai ramasese. Pe-atunci era obiceiul ca sa se dea oua drept daruri si in prima zi din an sau cu ocazia zilei de nastere a cuiva. Maria Magdalena i-a dat oul imparatului, salutandu-l:"Christos a inviat". Acesta a replicat ca e destul de greu de crezut ca cineva se poate trezi din moarte, la fel de greu ca si cum oul acela alb pe care l-a primit de la ea sa poata sa-si schimbe singur culoarea in rosu. Si, in acel moment, spune legenda, imparatul a vazut cu mare mirare cum oul din mana lui incepe sa se inroseasca. Oul vopsit a devenit astfel un simbol al Invierii lui Christos. Din acel moment, obiceiul de a darui un ou vopsit sau impodobit intr-un anume fel, in ziua de Pasti. a devenit tot mai des intalnit la foarte multe popoare. La inceput, s-au vopsit ouale de gaina sau alte pasari de curte. Mai tarziu, au aparut, la ucrainieni si la rusi, dar si la popoare din vestul Europei, ouale din lemn, vopsite, oua din portelan, din os sau din sticla. Crestinii copti din Egipt (din sec. X -Xll, dupa cum spun scrrierile vechi,) isi daruiau oua rosii in dimineata Pasti. La fel procedau alsacienii din sec. al XV-lea si al XVI-lea, numai ca ouale din aceasta parte a lumii erau divers colorate. In cronicile regale engleze se specifica faptul ca in anul 1200 s-au cheltuit 18 lire pentru a cumpara 450 de oua care urmau sa fie pictate si impodobite cu foita de aur. Acestea au fost impartite de catre regele Eduard al ll-lea membrilor familiei sale in dimineata de Paste. In acel timp se credea ca era de bun augur pentru cineva sa primeasca un astfel de ou aurit. Era ca un talisman care inlatura saracia si aducea bogatia celor care il primeau. Acest obicei a fost si mai mult exploatat la curtea lui Ludovic al XIV -lea, care a facut o adevarata institutie din pregatirea oualor pentru dimineata Pastelui. Pe de-o parte, lui, regelui, trebuia sa ii fie adus cel mai mare ou de pasare, ouat in saptamana dinaintea Pastelui, din fiecare provincie a regatului sau. Pe de alta parte, in dimineata de Pasti, la castelul sau, el era inconjurat de sute de cosuri in care erau ouale aurite pe care le daruia membrilor familiei, apropiatilor, valetilor si slujitorilor credinciosi. In Rusia medievala exista, ca si in alte tari crestine, traditia schimbului de oua impodobite, in dimineata de dupa Inviere. Cronicile vorbesc despre tarul Alexix (1645 - 1676) care a daruit intr-un an, de Paste, treizeci si sapte de mii de oua impodobite, unele, de pasare, vopsite cu motive florale, altele, din lemn sau din os, pictate. Si la curtea lui Petru cel Mare se daruiau pisanki - oua de pasare vopsite si krashenki - oua din lemn, din os, sticla sau portelan. Probabil, ca cele mai renumite oua de Pasti sunt ouale create din pietre si metale pretioase in atelierele lui Carl Faberge, oua care au luminat prin frumusetea lor, diminetile de Pasti de la curtea tarilor rusi. Primul ou Faberge a fost creat de catre bijutierul Mihail, Perikhin in anul 1885, nascut in orasul siberian Petrovskiy Zavod si ajuns seful bijutierilor din atelierul Faberge. Oul a fost comandat de catre }arul Alexandru al lll-lea, pentru a fi daruit sotiei sale, Maria Feodorovna. Oul, numit in cataloagele de azi "Oul cu gaina" era un ou din ivoriu cu marginile din email albastru inchis. In interiorul oului se afla o gaina din aur, cu ochi de rubine. In burta gainii era o coroana de aur impodobita cu perle si in interiorul acestei coroane se ascundea de fapt "surpriza" - un inel din aur, pe care tarul il daruia sotiei lui de Pasti. A fost atat de mare surpriza pe care acest ou a lasat-o, incat, atat timp cat a trait, in fiecare an tarul ii daruia sotiei sale un alt ou realizat in atelierul lui Faberge, cu alte surprize, din ce in ce mai sofisticate si mai scumpe. Dupa moartea tarului Alexandru al lll-lea, fiul lui, Nicolae al ll-lea, a continuat traditia oualor Faberge daruite in dimineata de Pasti. El a comandat insa, pana in anul mortii sale, cate doua oua diferite, in fiecare an, unul pentru sotia lui, Alexandra Feodorovna, si unul pentru mama lui. Astfel, au fost comandate pentru casa imperiala ruseasca 54 de asemenea opere de adevarata arta a miniaturii si a bijuteriei. Fiecare ou avea in el "surpriza" care ramanea necunoscuta pana in momentul daruirii, chiar si pentru tar. Pentru a le realiza, au fost folosite pietre si metale pretioase, aur, argint, ivoriu, cristale, perle naturale, jad, diamante, safire, rubine, dar si pietre semipretioase, piatra lunii, olivina, granate, turcoaze etc. Fiecare ou a primit un nume, in functie de infatisare sau de un eveniment deosebit petrecut in anul respectiv. Iata doar cateva din numele lor: "Oul de Azov", "Oul Cucului", "Oul Inaltarii" "Oul Incoronarii", "Oul Palatului Danez", "Oul trenului transsiberian", "Oul lui Petru cel Mare", "Oul pelicanului de aur". "Surprizele" pe care tarinele le gaseau in aceste oua puteau fi cel mai adesea bijuterii, dar si miniaturi animaliere sau un tren in miniatura, care functiona, daca era montat pe niste sine minuscule, tras fiind de o locomotiva din aur care avea o sirena ce suiera. Acesta a marcat momentul inaugurarii celui mai lung traseu feroviar, Moscova - Vladivostok. Unele din aceste oua Faberge s-au pierdut, altele se pastreaza in colectii particulare sau in muzee. Multe din familiile aristocrate ruse si-au comandat, la randul lor, oua -bijuterii de Paste, dar acestea n-au ajuns la perfectiunea celor comandate de familia imperiala. Marii magnati rusi, imbogatiti peste noapte, dau zeci de milioane de euro pentru a cumpara un astfel de ou - bijuterie, in cazul in care se anunta vanzarea la una din marile case de licitatii, care sa bucure ochii si sa creasca orgoliile in dimineata sfanta a zilei de Paste In ce ne priveste, vom petrece si Pastele din acest an vegheati de oua rosii, unele pictate cu flori de primavara, altele avand incrustate vechile motive romanesti: al fusului, al lantului si al florii pastelui, al sforii lui Iuda. Iar carligul ciobanului, grebla stilizata, sapa, plugul, luna si stelele asezate la capetele oualor ne vor aduce aminte inca o data ca Pastele este si o sarbatoare a primaverii, a innoirii si a sperantei. (http://www.bpt.ro/index.php?location=fructe_exotice)
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)