Am rāvnit īncă din băncile primarelor clase pentru-o reţetă magică a acestor miracole ale bucătăriei. Mama este cāt se poate de privată īn această privinţă de cānd m-a apucat furia culinară
Astfel, care este reţeta perfectă de clătite şi cum trebuieşte platoul a fi servit?
ce intelegi prin "mama privata" ?
nu atat aluatul, cat continutul conteaza
platoul "trebuieste" a fi servit cat mai plin, si cu APERITIVE asortate imprejur: daca e de dulce, suc sau vin dulce, daca e picanta compozitia...e... aici vine inspiratia ta
Multumescu-ti, maestre. M-ai edificat complet ... NU!
Retete de clatite:
http://www.culinar.ro/cautare_rezultat.php?titlu=clatite
Dom'le, chiar n-ai baza-n mine ca nu nu gaseam un link pe net? Cat de greu mi-ar fi fost?
Atentam la talentul culinar al forumistilor, nicidecum la resursele internetiste.
Multumesc oricum
QUOTE (rebel @ 8 Dec 2004, 06:24 PM) |
Dom'le, chiar n-ai baza-n mine ca nu nu gaseam un link pe net? Cat de greu mi-ar fi fost? Atentam la talentul culinar al forumistilor, nicidecum la resursele internetiste. Multumesc oricum |
Pai daca nu pasam mai departe generatiilor care au sa vina ce talente desprinseram noi de la alor nostri, unde-i a ajunge natiunea asta fara printipuri?
rebel, simon ne-a demonstrat candva la "zi-ne ce ai in cap" cum NU se fac clatitele. Adica torni laptele in castron si dup-aia faina si sa ramai fara faina pt a oPtine consistenta dorita a aluatului
Asa ca fa-o invers, apa ai la robinet daca-i gata laptele
O reteta proprie? hmm... eu fac aluatul dupa ochi... faina, 2 oua, un pic de sare si zahar vanilat, lapte + putina apa minerala carbogazoasa (asta pt ca se umfla un pic in tigaie), o tigaie, foc
Compozitia pentru clatite...exact cum spunea Cla, din ochi dar este important cu ce vrei sa fie clatitele.
De exemplu, sunt cele cu cascaval ras, putin piper, puse la cuptor putin cat sa se topeasca acel cascaval si eventual servite cu smantana deasupra, daca nu ti se pare prea mult. Cred ca nu trebuie sa mai spun cat de bune sunt
Cla, cand mama zmeului am facut eu asta ???
deci Rebel, ai deschis topicu asta de lene sa cauti, sincer sa fiu... lasa vrajeala cu "sa vad cum fac altii"; in retetele alea de pe net .. tot "altii" sint; intelegeam daca ziceai ca vrei sa vezi cu ce DIFERA de reteta ta ...
insa chiar sint curios daca tu gatesti singur ..
Nu mai tin minte, simon, dar asa de haioasa a fost faza ca n-o uit candva prin vara...
cele mai bune clatite sunt cele facute de altii si servite de tine, exact asa cum iti plac. parerea mea.
Saaaau....poti sa faci urmatorul lucru
Cand treci prin Sighisoara, sa te opresti putin si la Vila Franka, un restaurant de pe Dealul Garii. Pe langa privelistea superba.....(se vede tot orasul), te rog sa gusti din clatitele lor.
Sunt delicioase, cu miere si nuci, cu dulceata, inghetata sau fructe servite cu ananas caramel.
Am fost la sighisoara in iarna trecuta si am mancat o pizza super, habar n-am unde e sau cum se numeste restaurantul, se vedeau niste ziduri de cetate pe fereastra
Sa aud ulei, faina, zahar, lapte... mai merge, dar clatite cu cu miere si nuci, fructe servite cu ananas caramel Potoliti-va ca mi-e pofta!!!
Ce sa zic, se pare ca a fost generos topicul Ne-a inspirat
Pt. umplutura: se face rost de prune uscate, imbibate in Armagnac , se toaca prunele in bucatele mici cu cutitul, se pun in marmelada de prune + frisca. Se amesteca tot si gata umplutura. Se aseaza clatitele (sau invelite ca crepes) pe tava, se stropesc cu Armagnac, se tin sub nas socrului - care va admira aroma de Armagnac - si li se da foc.
Se inmaneaza instantaneu soacrei inainte de ce si-a stins socrul mustata si...
Mmm.. Clatitele.. Nu am intalnit inca persoana careia sa nu-i lase gura apa la simpla pomenire a acestui cuvant
Majoritatea am vazut ca prefera clatitele umplute cu crema de ciocolata. Pe mine nu ma prea incanta umplutura asta, sincera sa fiu.. Preferatele mele sunt clatitele cu branza dulce si stafide, la cuptor cu sos de budinca sau cu glazura sau frisca deasupra..
Mama face si clatite la cuptor umplute cu carne, ciuperci si-asa mai departe si servite cu smantana deasupra. Eu una nu ma prea omor dupa ele dar lumea pare sa le aprecieze
P.S: Cla, pare groaznic de buna reteta.. Si ce gospodin e nenea, ptu! sa nu se deoache
QUOTE (Serenity @ 11 Dec 2004, 12:07 AM) |
Nu am intalnit inca persoana careia sa nu-i lase gura apa la simpla pomenire a acestui cuvant |
am incercat varianta lui Cla cu Amaretto
Amaretto e "tuica" de migdale... la ce marmelada ai pus-o? la caise merge
peaches... scria pe borcan... si combinatia a fost ok
atit ca nu le-am mai dat foc
si la piersici merge, te cred ca a fost bun. Si-i pacat sa le dai foc, combustibilul asta se bea
Ce sa va spun ca eu aseara la pe la 12 faceam clatite cu dulceata la camin...O pofta de moment.
Reteta mea e simpla: faina, apa minerala carbogazoasa, lapte(cand am), oua, zahar, un pic de sare,esenta de lamaie/rom sau coaja rasa de lamaie/portocala, zahar vanilat. Le bat bine si fac un aluat nici subtire, nici gros.
Scuze, dar cantitatile depind de cat de multe vrei sa faci.
Mie imi place tortul de clatite cu branza, facut la cuptor.YUMMMMY!!!!
Mai nou am gasit o reteta cu unt si praf de copt, pe care am incercat-o, dar iasa un fel de "scovergi", cum le numesc unii.sunt bune.
Fel principal:
Intr-un castron, o mancare de legume, deasupra o clatita, deasupra ei carne de vita si pui (un soi de tocanita), iarasi o clatita, cascaval ras (din ala care se intinde cand s-a topit), si un ou spart deasupra. Se da la cuptor ataat cat sa se topeasca cascavalul si sa se faca oul...
Desert:
Clatite umplute cu inghetata. Deasupra, whisky flambat, iar cand se stinge focul, o tona de frisca deasupra
Olaf, astea deja seamana cu lasagna...
am incercat si eu un fel de tort de clatite... in sensul ca dupa ce le-am facut, mi-a fost lene sa le rulez separat, asa ca am pus o clatita, am dat cu crema de ciocolata, am mai pus o clatita... etc... si la sfirsit am taiat felii ca din tort
a fost bun si cald, dar dupa ce l-am tinut la frigider a fost bestial...
Azi mi-am incercat si eu talentele prin bucuatarie si am facut specialitatea mea "clatite cu scortisoara"
Se face asa: oua, zahar, sare, faina si laptele se toarna incet ca sa nu se faca cocoloase si se amesteca intr-una.
Compozitia: se ia un gem de prune se toarna intr-un bol si se amesteca cu doua zahar vanilat si o lingurita de scortisoara ( sau o jumatate de lingurita ..depinde de marimea ei) Se amesteca bine si voila compozitia. Restul va inchipuiti si voi. Mie imi plac la nebnunie ..si cine a gustat din ele au zis ca-s bestiale
Sa vedem cum stam la rand la toilet in seara asta.
P.S. poate am sanse sa ies sanatos..dar macar stiu ca dak ma imbolnavesc, o fac satisfacut
tocmai mi-a venit o idee...
daca macin nuca, amestec cu zahar si rom, dau putin la cuptor... iese exact ca nuca de cozonac, bag stafide in maglavaisul ce iese, si totul in clatite...
daca nu mai apar pe han dupa aia, inseamna ca a fost fatal
Sa nu te puna sfantul sa le papi tu pe toate iar!!!
pai... tre sa le incerc, nu? ca sa vad daca sunt bune
Dadada, dar sa ne lasi si nou cate una, tot ca sa vedem daca-s bune.
negociem
Ce (cat) ceri pentru o clatita din aia?
un borcan cu ducleata de gutui
Done! Da' tre sa vii dupa el!
asteapta numa
Adica te fofilezi si nu vad clatita?!
de vazut... le fac poze
Alta idee de umplutura: o banana taiata felii subtirele, o lingura-2 de smantana, impaturita clatita in 3 si deasupra ori zahar pudra, ori frisca. Pe onoarea mea ca e excelenta, chit ca suna ciudat cu smantana.
he he, cu smantana nu e rau deloc. si cu brinza dulce... o nebunie ce poate sa iasa
QUOTE (mutulica @ 23 Jul 2005, 08:50 PM) |
de vazut... le fac poze |
Clatite cu mere (,) rase in aluat a incercat cineva pana acum? Buune. A facut mama la un moment dat si au iesit mai pufoase ca cele obisnuite. Se puteau manca simple, cu un pic de zahar presarat deasupra, dar si cu smantana si zahar. Ma rog, in definitiv fiecare pune ce vrea in ele, important este ca sunt gustoase
da asa le-ati facut ???
se umplu clatitele cu un amestec de branza dulce si stafide , zahar vanilat , se ruleaza , se pun intr-o forma una langa alta se toarna peste smantana si miere si se baga la cuptor pana se rumenesc bine
sau
se umplu clatitele cu Nutella , se ruleaza , se pun intr-o forma si se toarna peste 200 gr frisca lichida amestecata cu un galbenus +zahar vanilat Se dau la cuptor cam 20 minute si cand se serveste se pune peste cubulete de mar taiat
Eu le fac mai simplu, le ung cu Nutella, trag un rand de frisca si le impaturesc.
QUOTE (Oiski-Poiski @ 23 Jul 2005, 10:19 PM) |
se umplu clatitele cu un amestec de branza dulce si stafide , zahar vanilat , se ruleaza , se pun intr-o forma una langa alta se toarna peste smantana si miere si se baga la cuptor pana se rumenesc bine |
La noi se gasesc prune in Armagnac. Alea sa le tragi peste clatite (Topfenpalatschinken), aia-i durere...
Dupa ce le-ai scos din cuptor, faci o frisca, tai prunele alea imbibate in bucatele mici si le amesteci in frisca (+un pic de Armagnac) ... Se pune peste clatite...
--
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)