niciodata nu reusesc sa o fac ca la romani... e destul de buna si cum o fac eu, dar nu are chiar acelasi gust ca salata de vinete care am mancat in romania...
si saptamana urmatoare avem o petrecere la sectia de romana la facultate si am promis sa aduc salata de vinete...
puteti sa-mi dati niste sfaturi ce as putea sa fac fals eu... sau ma dati reteta cum o faceti voi si eu vad ce nu fac bine?
sau e, cum a spus un prieten al meu, ca vinete in germania nu au acelasi gust ca in germania, si niciodata n-o sa reusesc sa fac adevarata salata de vinete?
Rikita, incearca cu ulei de floarea-soarelui
Am retete pt. tine, http://www.rennkuckuck.de/php/phorum/read.php?f=16&i=5&t=5
Iti voi da reteta mea, sper sa iti placa...
Reteta mea de vinete
Se coc vinetele pe flacara sau gratar, dar flacara sa fie, le cojesti si le lasi cateva ore sa se scurga pe un plan incliinat (sucul acela al lor e maar si strica gustul si pe deasupra cade greu la ficat).
Apoi:
* cureti cateva cepe potrivite (sau una mare), o dai pe o razatoare nu foarte fina - potrivita, si apoi intr-un tifon bun storci bine ceapa de zeama.
* pui in vasul de mixer ceapa stoarsa cu putina sare(sare daca nu e destula mai adaugi si pe parcurs), apoi adaugi putin ulei de floarea soarelui de buna calitate si vegeta (nu prea multa vegeta ca strica gustul) si mixezi pana se face ca o pasta.
* adaugi acum doua galbenusuri de ou si amesteci cu mixerul pana se face mainoneza, adaugi ulei si faci mainoneza in continuare (sa fie cam/aproape aceiasi cantitate de mainoneza pe care o ai si de vinete, poate fi si cu o idee mai putina maioneza)
* vinetele le pui la robotul de bucatarie pentru a le marunti bine si apoi le adaugi la maioneza facuta dupa care amesteci iar cu mixerul sau cu robotul pana se omogenizeaza bine.
Sper sa-ti iasa bune, pofta buna!
PS: Tu nu esti romanca? de unde esti?
Rikita, iti dau si reteta mea de salata de vinete - care o fac atat de des...
Eu coc vinetele direct pe flacara de aragaz data la maxim dar invelite in 2 folii de aluminiu. Le coc pentru 5 minute pe fiecare parte (pe 4 parti) dupa care desfac folia de aluminiu (taiata cu un cutit si atentie, sunt aburi fierbinti). Cu ajutorul unui vas mic cu apa foarte rece in care imi inmoi degetele de fiecare data, "jupoi" pielita si le transfer pe un fund de lemn pe care il las inclinat (pun un prosop de bucatarie sub unul din capete) pentru 30 de minute.
Vinetele nu se toaca cu cutitul sau nimic metalic (le innegreste), eu mi-am adus din tara un tocator de vinete (care arata ca un cutit din lemn) dar cu putin chin le poti toca cu o lingura sau paleta de lemn. Deasemeni nu recomand sa faci vinete cu mixerul, eu am incercat o data si au iesit foarte apoase.
Deci, se toaca vinetele si se pun intr-un castron. Se picura ulei (eu folosesc de masline, mi se pare mai gustos, dar poti folosi si vegetal) si se amesteca cu lingura de lemn. Pun cam o ceasca de cafea de ulei (deja nu mai masor) la aprox. 1.5 kg de vinete (greutatea lor crude). O alta indicatie ca vinetele au suficient ulei ar fi ca se deschid la culoare, devin cremoase si incep sa prinda o anumita stralucire (glistening in engleza). Dupa aceea pun ceapa - tocata f f marunt sau data prin razatoare si scursa, asa cum zice si Tri. Se pune sare dupa gust. Si gata.
Eu nu pun maio. Maioneza se pune de obicei ca sa le deschida la culoare (daca e prea multa strica gustul ala de afumatura) si eu nu am gasit necesar niciodata.
In orice caz sper ca orice reteta incerci sa-ti iasa si sa ne spui si noua.
Desi nu-mi place deloc sa fac mancare (mai bine mor de foame...spre rusinea mea), salata de vinete o fac cu cea mai mare placere, si e printre putinele macaruri in a caror productie particip
Pe scurt o fac cam asa:
- autoritatea suprema coace vinetele, sau le aducem gata facute de acasa
- iau doua galbenuse de oua si incep sa fac maioneza. Ca sa nu se taie, la inceput pun o lingurita de mustar. Apoi invart la lingura aia de lemn si adaug ulei pana cand se face o pasta destul de groasa care nu curge.
- vinetele coapte le tai marunt marunt cu un cutit de lemn. Cu cat mai marunt cu atat mai bine.
- amestec tocatura de vinete cu maioneza
- pun sare dupa gust
- pun usturoi dupa gust - 2-3-4 bucati. Personal imi place sa se simta bine. E nasol daca trebe sa pupi pe careva dupa aia, dar daca-i dai si lui salata, problema o sa fie reciproca.
- o bag la frigider. Daca e calda nu prea are gust...
- o scot de la frigider si o mananc pe paine cu rosii si cu branza.
Inca ceva: totul se face fara mixer. Mixerul face spuma si scoate apa din salata, iar la final o sa fie un fel de crema de unt cu un gust mai putin placut.
....nu stiu cine naiba m-a pus sa va povestesc toate astea, dar acuma innebunesc de foameee
multumesc!
o sa incerc toate retetele si dupa asta decid care versiune imi place cel mai mult...
TriRegnum - sunt din germania.
QUOTE |
....nu stiu cine naiba m-a pus sa va povestesc toate astea, dar acuma innebunesc de foameee |
QUOTE |
o sa incerc toate retetele si dupa asta decid care versiune imi place cel mai mult... |
chiar daca incerci toate retele mai adauga si putina zeama de lamaie... mai ales daca pui maioneza
E foarte buna si cu ceapa taiata marunt!
Sa va spun cum le fac si eu.
Eu le fac numai pe gratar. Le cam intorc cu grija tot la 10 minute. Am grija sa nu se sparga coaja. Pe gratar cind le coci, coaja se intareste bine. Le iei jos si le pui pe ceva inclinat, eu tai putin virful vinetei sa se scurga zeama aia...Dupa ce s-au racit, crestez vinata si bag mina si scot miezul cu f mare usurinta, coaja fiind tare, you can scoop out the insides, parca am inteles ca stii engleza, nu? Eu nu le jupoi ca nu trebuie, scot miezul rapid si il pun in strecuratoarea de plastic. Le acopar cu o farfurie de plastic si le bag la frigider peste noapte sau 24h.
Rikita se scurge peste jumatate de cana de zeama din ele (eu fac 6 vinete mari). Zeama aia cum spunea Tri, e rea ptr stomac, ficat si intestine, un sistem digestiv sensibil nu o suporta, + ca face gaze...
Cind le prepar, pun vinetele pe o planseta si le toc repede, in 3 minute sint tocate. Tai ceapa rosie dulce marunt (mie imi plac vinetele crunchy) si le pun in castron. Citeodata pun si ceapa verde. Apoi tai 1 ardei rosu marunt si il bag in vinete, nu numai ca le inmulteste dar ii da si culoare frumoasa prin contrast + ca e f sanatos, la urma eu pun sare si maioneza din borcan (Best foods), cred ca aveti si voi mayo comerciala, pui dupa ochi, poate 2 linguri, sau poti pune ulei de masline ca e mai sanatos. Eu nu pun vegeta ca are msg si ii schimba gustul. Amesteci totul si ai o salata superba. Nu e subtire, nu curge, e groasa. Se maninca cu rosii.
De unde am invatat sa pun ardei...
In RO aveam o vecina care avea colita, grozav ii placeau vinetele dar nu suporta deloc ceapa, a fost f creativa cind a inlocuit-o cu ardei. De la ea am furat idea, si iti spun sincer, cine maninca vinete cu ardei la mine, imi fura idea. Nu ma supar deloc.
Guess what?? Miine fac vinete, deja salivez....
Un ultim lucru...nu pot convinge deloc prietenii americani sa guste macar... imi spun ca: "It looks disguisting!" Stii ce le spun: "Fain! More for me!"
Sfat:
Pentru a evita neplacerile cu ficatul sau pancreasul, dupa ce vinetele sint coapte si curatate, dar intregi, aruncati-le pentru 3-4 minute intr-o cratita in care clocoteste apa cu putina sare. Apoi se scot si se scurg bine.
Gustul nu se schimba, salata ramine la fel de buna, insa nu se mai produce aciditate in stomac.
,,Smecheria'' o stiu de la o adevarat doamna, de alta data, care e o gospodina desavirsita!
Apa usor sarata in care au fost date in clocot vinetele se innegreste!
@Ligia
QUOTE |
maioneza din borcan (Best foods), cred ca aveti si voi mayo comerciala, pui dupa ochi, poate 2 linguri, sau poti pune ulei de masline ca e mai sanatos |
am incercat ieri si a explodat o vinete.
QUOTE |
am incercat ieri si a explodat o vinete. |
Tri Regnum...Rikita e nemtoaica...nu stie ea exact cum e cu pluralul...
btw: vreau si eu salata de vinete...please...
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov
QUOTE |
Tri Regnum...Rikita e nemtoaica...nu stie ea exact cum e cu pluralul... |
QUOTE |
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov |
QUOTE (Zorro @ 12 Jul 2004, 03:50 PM) |
Va rog din suflet sa inchideti topicul asta! De fiecare data cand il citesc, parca as fi cainele lu' Pavlov |
multumesc pt. corectare. ma bucur daca ma corectati, pt. ca e asa cum spune flower: nu intotdeauna stiu cum e cu plurarul (si uneiori nici cu genitivul etc.)
ah, dar a reusit bine salata care am facut! hm! (asta ca sa fac invidiosi cei carora (ii? le?) e foame
"celor carora le e foame"
Si zi-ne cum ai facut pana la urma. Ma bucur ca ti-au iesit.
Tocmai am cumparat vreo 3 kilograme de vinete... La Craiova pretul variaza intre 18.000 si 30.000.
Frumoase, dolofane... O minunatie !
Si-o sa fac si o maioneza zdravana, de aceea care ramine ,,ţeapănă'' pe lingura, chit ca o sa mi-o ia bila razna... Abia astept ...
Ma duc sa le coc.
Asta e singura parte care nu imi place la salata de vinete... Coptul...
am incercat si reteta ta, si cea a lui triregnum... doar le am variat un pic pt. ca nu am avut mixer acasa si nici nu hartia asta de aluminium...
Eu nu folosesc hirtie de aluminiu... Le spal si le pun direct pe flacara de la aragaz.
E drept ca dupa copt, aragazut iti cam da de treaba...
Rikita, au iesit bune?
P.S. Misti, si eu am facut salata de vinete cu mixerul doar o singura data.
Si mie mii-au iesit cam apoase...
De atunci am revenit la metoda traditionala.
E cea mai sigura.
au iesit bine... trebuie sa spun ca mi-a placut mai mult cu maioneza, dar dupa asta cineva mi-a spus ca daca fac maioneza acasa din oua atunci e pericol de salmonele... cu maioneza cumparata tot se poate?
se poate si cu maioneza cumparata... gustul nu e acelasi, dar cine ti-z spus ca e pericol de salmonela? din cate stiu este mentionata data cand sunt ouate si nu cred ca le cumperi de oriunde...
Rikita, tocmai ca e mai bine fara mixer, dupa cum am spus e de preferat sa nu folosesti nimic metalic la prepararea vinetelor. Cat despre maioneza facuta acasa, nu mi-as face probleme daca o folosesti repede si/sau o tii la frigider. E ok si cu cea de la supermarket, desi cel putin ce gasesc eu aici e mult diferita la gust - plus ca daca iei in consideratie toate chimicalele puse in ea ca sa tina pe raft...
Diana-Maria, folia de aluminiu: desi nu face parte din reteta nationala, pe mine m-a invatat o prietena acum ani de zile si de atunci numai asa le coc. Nu aragaz murdar, nu am nevoie de plita. Nu altereaza gustul vinetelor ci doar face treaba mai rapida si mai curata, poate trebuia sa specific asta.
Misti, m-ai convins!
Data viitoare asa fac !
Multumesc pentru sfat!
Nu cred totusi ca maioneza din comert se potriveste pentru salata de vinete.
E mai acra si e plina de ,,E''-uri.
In ceea ce priveste salmonella... apare in carnea de pasare care nu e preparata cum trebuie , in oua, maioneze, creme, lapte sau de la fructe si legume care se maninca nespalate .
Salmonella apare in maioneza daca aceasta din urma nu e consumata in stare proaspata si e lasata la o temperatura ridicata.
Daca maioneza e facuta in casa, din oua proaspete, e tinuta de frigider si se maninca repede, nu e nici un pericol.
M-am superdistrat cand am vazut topicul - am crezut ca e un topic despre cat de mult ne place noua salata de vinete!
Oricum e ok! Rikita - nu stiu daca s-a scris aici sau daca tu asa faci, dar eu dau un pont
Chestia cea mai beton pe care o poti face la salata e in primul rand sa le toci cu mixerul si nu cu tocator sau cutit pe fund de lemn!
Apoi - incearca sa pui usturoi in salata si mai putina ceapa! Iese o chestie ca mori de placere si colegii tai o sa fie dati pe spate klaaar! Bafta!
M-am apucat acum sa coc niste vinete si mi-am adus aminte ca nu am mentionat ceva de foarte mare importanta: vinetele se coc pe foc cat se poate de mare.
Si azi o sa pun si eu usturoi la ele - stiu ca tarile arabe fac asa la salata lor de vinete ("baba ganouj"), n-are ce sa fie rau.
Dar Yoyo, un mare NU pentru mixer.
Pune usturoi - o sa iasa beton iti zic eu!
De ce nu e ok cu mixerul Misti?
Ca iese... apoasa, zemuita... na, cum sa ii mai spun !
Eu toc vinetele cu un cutit sau cu tocatorul special... Cum imi e mai la indemina.
Da, Misti, ai dreptate.Daca nu se coc la foc ultra-iute, se afuma si se amarasc.
Plus ca se innegresc.
Pai le lasi sa se scurga zeama din ele si apoi le toci cu mixerul. Si asa ies zemoase?
Eu am vazut facute cu mixerul si erau bune...
Chiar lasate in frigider la scurs peste noapte,tot apoase ies...
Eu asa am patit-o!
asta cu salmonella ar putea sa fie o paranoia germana... aici multora i-e frice de asta, cunosc multi oameni ca niciodata nu mananc ceva cu oua ... cum sa spuna... roh...
E asa imi trebuie daca imi bag nasul in aceasta arie...acum stomacul meu isi cere dreptul la salata de vinete!
Asta e partea naspa ca mai stau cam 2 ore la servici...partea buna e ca sigur mai am catea vinete facute si concelate asa ca....dau un telefon mamei sa se uite si daca si poate sa le si faca pina apar acasa!
Yummy, Yummy. Eu nu fac salata de vinete, dar o mananc . Cu ceapa sau cu mayo. Cu mixerul (YoyoMan ) sau manual. Oricum e buna. Guten Appetit, Rikita
azi coc vinetele, miine fac salata de vinete si ciorba de dovlecei
mummmm
hai sa va zic si eu ceva "secrete" pt salata de vinete.
incercati sa coaceti niste ardei sau gogosari si sa-i dati prin masina, iar apoi sa-i amestecati cu vinetele batute, sau cum le faceti fiecare...
ardei/gogosarii copti dau o aroma de-ti pica falcile
cat despre maioneza, ea poate fi facuta si din pufuleti, cel putin in timpul postului asa se face, sau cu cartofi fierti(raciti si pisati) si mustar. mie imi place sa pun in maioneza cativa stropi de suc de lamaie, pt ca o albeste si nici nu e riscul asa de mare ca sa se taie.
si mai e ceva, poate a mai spus cineva, nu stiu. vinetele pot fi si frecate cu ulei. sunt mult mai sanatoase asa, doar ca mai trebuie amestecate de fiecare data cand sunt servite, in cazul in care iasa uleiul la suprafata. sunt la fel de bune.
cri-cri
Oai oai oai ce chestii super ne-ai ziiis! Sa stii ca trebe musai sa incerc. Thanks!
dar ati incercat salata de vinete cu dovlecei?
dovleceii se pot face si ei salata, exact ca vinetele, doar ca se fierb, nu se coc si apoi se bat, dupa ce se scurg bine. (le mai puteti lasa in strecurator si dupa batere).
salata devine mai "usoara", se mai albeste si nu-si pierde gustul de vinete.
Yoyo sunt curioasa daca ti-a placut salata...
Scuze ca n-am apucat sa citesc tot, dar ati incercat sa faceti salata de vinete cu usturoi in loc de ceapa? Si maioneza, evident! A, si ideea este sa frecati vinetele cu ulei, apoi se adauga maioneza, usturoiul pisat, sare. Uff, ce pofta mi s-a facut!
QUOTE |
Scuze ca n-am apucat sa citesc tot, dar ati incercat sa faceti salata de vinete cu usturoi in loc de ceapa? |
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 4 Aug 2004, 04:22 PM) |
Yoyo sunt curioasa daca ti-a placut salata... |
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 4 Aug 2004, 03:22 PM) |
dar ati incercat salata de vinete cu dovlecei? salata devine mai "usoara", se mai albeste si nu-si pierde gustul de vinete. |
waw ce pofta mi-ati facut cu salata de vinete si multumesc cri-cri si mara o sa incerc si combinatiile voastre
scuzati de intrebarea, dar ce sunt dovlecei?
Riki, daca a tradus google corect, dovlecel = Eierkürbis . Eu habar n-am de germana...
ati incercat salata de fasole verde(pastai) cu usturoi? sau ati auzit de asa ceva? se fierb pastaile, se scurg, se toaca/taie/macina sau se lasa mai lungi(cum prefera fiecare), se face maioneza, se toaca usturoiul si se amesteca toate.
se pune sare, putin piper , patrunjel tocat marunt si gata!
e super buna!
mie imi place cu paine prajita.
stiu ca eu cam deviez, dar nu ma pot abtine...
salata de conopida...
am incercat o reteta si e buna.
se fierbe conopida , se lasa la scurs.
se face maioneza, se toaca ceapa...
se toaca / taie marunt castraveti murati si se scurg.
se taie marunt patrunjel.
se amesteca conopida cu castravetii, patrunjelul , putin piper, sare, ceapa si maioneza.
ingredientele le puneti dupa "ochi" sau dupa gust, cum va place...
daca vreti sa iasa mai acrisoara, puteti pune in maioneza un strop de otet, dar ar trebui sa ajunga cartravetii.
am zis o prostioara... in salata de conopida nu se pune ceapa, in schimb se pun oua fierte, taiate marunt.
am amestecat eu putin retetele. dar ce imi place la salata de conopida e faptul ca nu iti faci griji de miros...ceapa sau usturoi.
deci, scuze.
Propun ca la cri-cri_d'Amour sa i se puna in loc de "Dregator" - "Chef du Han"
mersi.
adevarul e ca sunt "pasionata" de salate din moment ce sunt vegetariana. si-mi plac cruditatile sau buruienile...cum vreti.
de-aia vreau sa aflu cat mai multe retete de salate.
mi-e o ciuda ca am mancat in Franta o salata chinezeasca si stiu cam ce contine dar nu stiu cum se "leaga". e ceva cu orez fiert, masline, ciuperci, gogosari murati, porumb fiert...si stiu ca si acum ma gandesc la ea...
se serveste rece. dar nu stiu ce le tine legate pe toate alea, nu cred ca e vorba de maioneza, nop, in nici un caz...nu stiu maioneza-orez...nu prea merge sau cine stie???
imi amintesc ca am mincat la chinezi niste vinete prajite, are cineva idee cum se prepara? ca erau bune, bune
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 10 Aug 2004, 02:13 PM) |
nu cred ca e vorba de maioneza, nop, in nici un caz...nu stiu maioneza-orez...nu prea merge sau cine stie??? |
Mutulica, era taiata in cuburi vanata? posibil sa fii fost stir-fried si atunci e foarte usoara reteta. Un picut iute si cu un pic de usturoi?
Misti - in cuburi si in rondele... seamana cu ce stii tu?
nop! nu stiam mai YoyoMan de asta, dar poate ai dreptate...uffffffff! si suna f bine, oricum. se poate sa fi fost o maioneza mai slaba, cum zici mataluta.
QUOTE (mutulica @ 10 Aug 2004, 08:40 PM) |
imi amintesc ca am mincat la chinezi niste vinete prajite, are cineva idee cum se prepara? ca erau bune, bune |
Reteta care o stiu eu e cu vinete taiate in cuburi. Daca rondelele erau micute erau probabil vinete japoneze (subtiri si lunguiete si de o culoare mai deschisa). Eu iti dau reteta daca vrei sa incerci.
2 linguri de ulei de susan sau 1 lingura de ulei de susan si 1 lingura de ulei vegetal se incing (in wok de preferat, altfel intr-o cratita mai larga). 3-6 ardei iuti rosii si uscati se prajesc in ulei pana se simte aroma. Se adauga vinetele taiate in cuburi si usturoi (iar, dupa gust). Se prajesc pana se inmoaie vinetele, 10 min.
De la inceput pana la sfarsit se "muta" ingredientele in cratita de colo-colo la cel mult cateva secunde odata - asta e conceptul de stir-fry, probabil i-ai vazut pe chinezi gatind asa. Ideea este sa nu se prinda sau sa se maroneasca (ceea ce stim noi de prajeala).
p.s. se inlatura ardeii inainte de a se servi.
IMI PLOUA IN GURA!!!!!!!! Merci Gio si Misti, o sa incerc ambele variante
hm... atatea retete... sper sa am timp sa le incerc pe toate...
ieri am gasit o reteta de salata de vinete cu nuci, dar cum nu am incercat-o, nu pot sa spun daca e buna sau merita incercata... dar azi fac chiftele de varza... yummmy.........
Deci reinnoiesc propunerea: Cri Cri D'amour sa fie in mod oficial specialista bucatareasa la Han! Ce parere ai Cri?
Multumim pentru sfaturi si pentru ponturi
mai, aveti vreo reteta de conservare a vinetelor coapte, pentru iarna ? am incercat eu ceva..dar nu a mers... au inceput sa se umfle in borcane (arunc 10 kile de vinete ... ); le-am curatat (dupa ce le-am copt, evident), le-am lasat o noapte la scurs, in frigider, a doua zi le-am pus in borcane, indesate cat se poate, cu o felie de ardei copt deasupra, cu un deget de ulei peste, inchise bine, fierte in baia Mariei o ora de cand a inceput sa clocoteasca apa ... si dupa 4 zile.. azi dimineata m-am trezit cu unul care a curs pe langa capac ... imi vine sa mor !
Buna simonsays
Tocmai am intrebat-o pe mama cum se conserva vinetele. Se coc vinetele, se curata, se lasa la scurs. Apoi cand sunt reci le pune in pungi la congelator.Face asa de ani de zile.Si rezista luni de zile asa.
Sper ca o sa-ti fie de ajutor.
Numai bine, Bogdana
Bogdana, asa am facut si eu o vreme, insa congelatorul care il am acum nu imi permite sa mai tin cateva kile de vinete, si restul de legume, pe langa porcu care il tot indes lunar acolo .. . deci ma interesa ceva de conservat. Sarumana mult pentru interes
Daca vrei in clasica baie:
Coci, pudrezi cu sare, scurgi, fierbi in prima zi 30 de minute, le scoti, acoperi cu paturi.
Alte doua zile cate 20 de minute.
Eu procedez asa desi am si combina frig. Mi se par mai gustoase.
off.. asta cu paturile o stiam , dar uitasem ... cred ca o sa incerc asa. multam
Sa le mananci cu pofta !
heheeee.. LA IARNA, desi poftesc deja la ele
simonsays, bogi are dreptate la chestia cu congelatul. daca ai lada frigorifica, de ce sa te mai complici? asta depinde si de gusturile tale, desigur, dar gustul nu se pierde daca le congelezi. eu am avut puse asa anul trecut si anul acesta la fel le vom pune.
mey yoyo, daca ai stii tu ce varsta am eu, nu stiu daca ai mai propune sa fiu specialista bucatareasa de la Han.
mersi oricum.
Cri Cri - indiferent ce varsta ai - ca ai 15 ani - ca ai 65 - tot te-as propune ca esti cea mai adevarata in ale papatului!
cri-cri, STIU ca are dreptate pe "chestia" cu congelatul, insa, daca citesti atenta, vezi ca NU AM UNDE sa le tin pe toate cele in congelator; nu, nu am lada frigorifica... deci: la borcan cu ele !
ca tot suntem la capitolul salata de vinete, vin cu o noua reteta, mai ales ca spunea cineva ca vrea una de la mine.(a nu se intelege pocnituri ).
e asemanatoare cu ce v-am mai recomandat doar ca apar unele "chestii" noi, ingrediente mai bine zis.
iaca:
4-5 vinete coapte,scurse,tocate,
3 ardei capia copti si tocati
1 dovlecel viert , scurs, tocat;
1 morcov fiert, tocat;
1 ceapa (sau mai bine dupa gust);
patrunjel taiat marunt (dupa gust);
piper, sare
maioneza;
se amesteca toate si se da salata la rece.
poate o sa va placa.
morcovul indulceste prea tare .. si .. parca nu se potriveste cu vanata; restul, in special ardeii copti, sint giugiuc
a, am aflat dece fierbeau vinetele alea la borcan .. nu puneam sare .. fir'ar mama ei de treaba ...
un singur morcov nu indulceste prea tare, puteti pune unul crud, ras. daca pui in maioneza mustar(sau/si putin suc de lamaie), salata chiar nu va fi dulce, iar mustarul cu hrean ii da o aroma mai buna.
soada treaba cu vinetele Simon...
QUOTE (cri-cri_d'Amour @ 29 Sep 2004, 09:58 PM) |
soada treaba cu vinetele Simon... |
aia ce?!
era doar o sugestie... poti sa pui m. mult mustar...
fantastic, dom'le ! si cand va da omu' sfaturi va legati de el. tz, tz !
Doamne, cate se pot vorbi despre o banala salata de vinete.
domle, da, se vorbeste mult, dar cand e BUNA, iei castronul in brate, si te opresti cand nu mai poti sa respiri vezi, de asta ma ingras eu, nu ca nu fac miscare.. ca nici de aia nu fac
Am bagat 12 kg de vinete in congelator. La iarna
la iarna te vizitam !
Cine m-o fi pus sa intru aici nu stiu...imi ploua in gura...si n-am mancat nimic azi.
simon...si mie-mi place muuuulllt de tot salata de vinete: can you make some, we can eat it together...
mai, daca inainte imi placeai, acu' te iubesc: si carnea de porc imi place, da mie jumatate din purcelul acela, sa faci loc pt. vinete!
si, ma lasi sa beau singur palinca asta .. ? hmm...
zii dinainte cand vii, sa coc vinetele pe jar ... le da un gust ...
gata, uni vin cu vinete, altuii cu palinca, altii cu ce au...si mancam fratilor
ok, ok... dar .. UNDE ?
la mine in camera, la camin...ha ha ! am si eu un borcan de vinete proaspat facute.
adresa v-o dau dupa ce le termin
haha, se pare ca dupa atatea pagini de discutii despre salata de vinete, inca mai e loc de alceva .
la mine salata de vinete se face simplu si cu rabdare.
-se coc vinetele, se curata de coaja cu rabdare si se lasa la scurs
-se toaca cat mai marunt cu un cutit de lemn sau cu ce avem la indemana
-se pun vinetele tocate intr-un vas, se sareaza dupa ochi
-se adauga ulei (de floarea soarelui cat mai gustos, de soia sau de porumb - astea stiu io sigur ca-s gustoase)
-cu o lingura de lemn se amesteca cu rabdare ca la maioneza pana se incorporeaza uleiul
-se repeta operatiunea pana cand compozitia devine cremoasa si sticloasa
-se toaca ceapa cat mai marunt (ceapa uscata)
-se adauga ceapa peste vinete, se amesteca si se potriveste de sare daca mai e nevoie
-pentru mai multa savoare se poate adauga la inceput peste vinetele tocate un galbenus de ou, asa salata va capata o culoare mai deschisa si un aspect mai cremos
Se serveste pe felii de paine alba, proaspata, cu felii de rosii deasupra. E delicioasa, nicioadata n-am dat gres. Pofta mare.
QUOTE (Felina @ 27 May 2005, 04:55 PM) |
Se serveste pe felii de paine alba, proaspata, cu felii de rosii deasupra. E delicioasa, nicioadata n-am dat gres. Pofta mare. |
interesant, adevaru' e ca n-am incercat niciodata cu pita neagra
da' promit sa incerc data aviatoare, prbabil vichendu asta, ca tare pohta mi s-a facut. doar o jena am, aici coasta o vanata, fie ea sfrijita sau dolofana, un euroi jumate
QUOTE (Felina @ 27 May 2005, 05:16 PM) |
aici coasta o vanata, fie ea sfrijita sau dolofana, un euroi jumate |
Mi-ati facut poftaa!
dublin, cea mai scumpa capitala europeana
aici preturile nu se schimba in functie de anotimp, pt ca 99% din papa se importa
congelate n-am vazut, da mai caut
Azi fac salata de vinete.
Am facut salata de vinete coapte pe plita aragazului in folie de aluminiu. Intr-adevar nici un fel de mizerie! Si ce e cel mai important e ca le-am lasat la scurs pana a doua zi. Au iesit cele mai bune vinete din viata mea! Asadar va recomand cu caldura procedeul.
De unde vinete acum?Mama punea si rosii in salata de vinete si iesea nemaipomenita.
Felinuto, unii incearca sa slabeasca si tu le provoci niste chinuri groaznice. Acum nu ma pot gandi decat sa decongelez mai repede un pachet de vinete, sa fac o maioneza si sa pisez cativa catei de usturoi! Ufff, ce mi-ai facut! Si eu care vroiam sa mananc azi doar cirese.
Salata de vinete cu maioneza?Groaznic
Daca mai pui si usturoi e si mai groaznic.
Eu nu sufar maioneza.Este ideala cand vrei sa te ingrasi.
Gusturi si gusturi.
QUOTE (Mara @ 29 Jun 2005, 05:28 PM) |
Gusturi si gusturi. |
Nu-mi amintesc sa fi cerut sfaturi. Eu spuneam ca mi-e pofta de salata de vinete, nu ca o sa si mananc. Dar multumesc pentru preocupare.
Cu placere.
ce-i aia Equal?indulcitor sintetic?yaaak
QUOTE (Actilyse @ 29 Jun 2005, 05:39 PM) |
in care adaugi 2 lingurite de pudra Equal.Nu-ti mai trebuie altceva. |
QUOTE (Actilyse @ 29 Jun 2005, 05:19 PM) |
De unde vinete acum?Mama punea si rosii in salata de vinete si iesea nemaipomenita. |
Ma uit la ce scrieti cam asa
Rosii in salata de vinete??? Stiu ca se mananca rosii la salata, dar nu se pun in ea. Cum se pun, tocate? sau cum? si nu fleoscaie vinetele? hm...
Am mancat salata de vinete si de la turci si de la marocani, n-am auzit pana acum de rosii in vinete.
O,daaaaa!Peste salata de vinete se aseaza"fromos" feliute de rosii...Eu asa pun...e delicioasa!
De la o vreme am observat ca am probleme de comunicare, oricat de precisa incerc sa fiu nu sunt inteleasa.
Actylise a scris
QUOTE |
Mama punea si rosii in salata de vinete |
QUOTE |
Stiu ca se mananca rosii la salata, dar nu se pun in ea |
a uitat sa editeze Actylise !
Oricum ar fi salata de vinete, sa nu mancati domle' cu maioneza ca se pune direct pe fund!!!! Macar atata lucru sa stiti! Dar puteti pune rosii in ea linistite, iese un maclavais de vis.
Carmelita, dupa ce freci vinetele cu putin ulei, adaugi maioneza si cativa catei de usturoi pisati, sare si le omogenizezi. E minunata!
QUOTE (Mara @ 30 Jun 2005, 09:33 AM) |
Carmelita, dupa ce freci vinetele cu putin ulei, adaugi maioneza si cativa catei de usturoi pisati, sare si le omogenizezi. |
Nu inteleg... daca pui usturoi, mai pui si ceapa sau nu?
Nu stiu ce-o zice experta in slabit si medicine, dar cred ca oPsedatii or sa dea navala.
Feli, nu mai pui ceapa, doar usturoi. Iti dai seama ce combinatia criminala iesea cu ambele?!
QUOTE (Mara @ 30 Jun 2005, 12:36 PM) |
Feli, nu mai pui ceapa, doar usturoi. Iti dai seama ce combinatia criminala iesea cu ambele?! |
Incerc din rasputeri sa fac abstractie de deschidera ta la "nou".
Carmelita,lui B da-i si cu ceapa si cu boia de ardei iute!
Rosi in vinete.Nu stiu exact reteta, dar rosiile se coc langa vinete si se adauga in salata,nu langa salata.E drept ca salata capata o alta culoare , cam ca zacusca.In legatura cu usturoiul, eu l-as evita.
Equal este un indulcitor hipocaloric, sub forma de pudra este excelent.Merita toti banii.
Usturoiul este de evitat in combinatie cu vinetele sau in general?
QUOTE (Actilyse @ 30 Jun 2005, 02:47 PM) |
In legatura cu usturoiul, eu l-as evita. |
Ba nu trebe evitat deloc usturoiul. E absolt demential la salata de vinete. Chestia e ca daca pui usturoi pui mai putina ceapa. Dar e ffff bun!
imi pare rau insa ma aventurez sa declar, cu riscul sa-mi creasca partea din spate cat casa, ca salata de vinete fara maioneza este bleah
QUOTE (Carmelita @ 30 Jun 2005, 03:45 PM) |
Usturoiul este de evitat in combinatie cu vinetele sau in general? |
Eu maninc usturoi de cite ori am ocazia. Ma spal pe dinti si merg mai departe. La serviciu nu ma pup cu nimeni si in sectorul privat am grija sa baloteze si consortul aceeasi chestie si atunci nu ne pute la nici unul.
QUOTE (Actilyse @ 30 Jun 2005, 06:49 PM) | ||
In general, atunci cand nu esti singura.Nu dispare mirosul chiar daca te speli pe dinti.Am incercat sa mestec scortisoara, patrunjel, leustean, etc, nu dispare mirosul. |
QUOTE (Felina @ 30 Jun 2005, 07:57 PM) | ||||
Mai n-am mai auzit asa ceva! Eu as zice ca problema nu e la usturoi, problema e la tine. Vezi sa n-ai ceva bacterii pe acolo, sau probleme cu stomacul. S-ar putea sa fie si de la indulcitorul ala artificial, cine stie. Cel mai bine consulta un medic! |
QUOTE (Felina @ 30 Jun 2005, 06:57 PM) | ||||
Mai n-am mai auzit asa ceva! Eu as zice ca problema nu e la usturoi, problema e la tine. Vezi sa n-ai ceva bacterii pe acolo, sau probleme cu stomacul. S-ar putea sa fie si de la indulcitorul ala artificial, cine stie. Cel mai bine consulta un medic! |
Yoyo, sa stii ca o sa incerc si eu salata cu usturoi
Oiski, ai mare dreptate
Momentan nu mai am pungi cu vinete la congelator (s-au terminat) asa ca trebuie sa astept pana la toamna ca sa pot manca din nou
QUOTE (Actilyse @ 30 Jun 2005, 08:47 AM) |
Rosi in vinete.Nu stiu exact reteta, dar rosiile se coc langa vinete si se adauga in salata,nu langa salata.E drept ca salata capata o alta culoare , cam ca zacusca.In legatura cu usturoiul, eu l-as evita. |
Hai mai Misti ca nu-ti lua mult. Lenea asta...
Acti dear, de ce dai tu sfaturi nesolicitate? Zau ca stim si noi ca usturoiul miroase si zau ca nu ne intereaza! Si, apropos, mirosul dispare, mai ales daca mesteci o guma d'aia "sugar free", care sigur e pe gustul tau.
Pese: chiar esti medic?
QUOTE (Actilyse @ 30 Jun 2005, 10:38 PM) |
Am eradicat Helicobacter Pilori.Prefer sa consum ardei iute in loc de usturoi.Ma consult pe mine. Si carii nu am avut niciodata.Placa bacteriana sau tartru nu e acelasi lucru? |
QUOTE (Mara @ 1 Jul 2005, 09:05 AM) |
Hai mai Misti ca nu-ti lua mult. Lenea asta... Acti dear, de ce dai tu sfaturi nesolicitate? Zau ca stim si noi ca usturoiul miroase si zau ca nu ne intereaza! Si, apropos, mirosul dispare, mai ales daca mesteci o guma d'aia "sugar free", care sigur e pe gustul tau. Pese: chiar esti medic? |
Sau esti vampir.
Asta era! :thumb:Vampirii nu suporta usturoiul!
Fetele, hai sa o tinem la subiect ca mi se taie maioneza.
Off-topicele vor fi sterse. Multam de intelegere.
Hai sa va dau un pont cum sa alegeti vinetele (pe langa culoare si simt) - dar cu disclaimer ca nu stiu daca e adevarat sau nu, s-ar putea sa fie un mit.
O sa vedeti ca la capatul unde a fost floarea de vanata, unele din ele sunt mai tuguiate iar altele au cicatricea florii mai adancita un pic (ca gropitele-n obraji ). Ei, umbla vorba ca alea fara gropita nu sunt amare niciodata. Ultimele 4-5 dati asa le-am ales si intr-adevar n-au fost amare desi asta e perioada lor nasoala (abia acum incepe sezonul prin zonele calde). Acum, eu v-am zis - voi vedeti daca ascultati.
Misti, mersi de pont, o sa fiu si eu atenta de acum incolo.
Avem voie si alte retete cu vinete in afara de traditionala salata? sau tre sa deschid un topic nou?
Pune aici, dar daca e reteta poate o pui si in Cartea de bucate
Desi m-am amuzat copios laolalta cu voi, cu regrete m-am tinut de cuvant. Nu vreau sa va alung de-aici, dar hai sa o tinem dreapta despre mancare - sunt atatea alte topice de aberatii, ce aspirina mea!
Hai ca mi-a venit inspiratia.
O vanata babana. Un vas mediu pt cuptor. Una bucata mozarella din aia in zer. Suc de rosii 300ml. Sare, piper, putin ulei de masline, foaie de dafin, oregano. Se taie vanata spalata in felii de cca 1cm grosime, cu tot cu coaja. Se taie mozarella in cubulete. Se amesteca sucul de rosii cu condimentele si uleiul. Se toarna putin suc de rosii pe fundul vasului. Se adauga feliile vanata putin suprapuse. Se pun cuburile de branza uniform peste vinete. Se toarna restul de suc de rosii. Ar trebui sa acopere vinetele. Se da la cuptor la 200 grade. E gata cand vanata se strapunge usor cu furculita.
Dupa ce-am citit ieri ,am pus la decongelat 2 pachete ,unul mai mic decat celalalt si care nu parea a avea tot vinete si care s-a dovedit a fi ardei copt .S-a nimerit la fix .Si tot cu maioneza fac si eu .O inventie buna aceste legume puse la congelator .Aveau un miros de parca ar fi fost coapte atunci.In privinta alegerii de la piata ,eu stiu ca trebuie sa fie moi , asa ca un burete ,inseamna ca nu au multe seminte ,de la acele seminte vine amarala ,iuteala ...
Vinete in mujdei si sos de Tahina!!
Sorin.
Cine vine la mine la masa, am o tona de vinete cu maioneza (de post ) in frigider!
ummm bun!mi-ai facut pofta!
In fiecare sfarsit de saptamana prepar 3 salete de vinete......cu ceapa, cu maioneza si picante!
Dar de fiecare data cand aprind gratarul, masa de rigoare incepe cu Vinete in mujdei si sos de Tahina!!
Simplu, usor si delicios: Se taie vinetea in lung la adancime d circa un cm'! Doar o taietura! Se pun pe gratar sau jar cu crestura in sus la inceput si se intoarce in 4 parti la fiecare 5 minute!
Cand e gata, se despica in doua, se intind pe o tava, se pune sara si piper, ulei de masline de inalta calitate si se preseara, sos de tahina si mujdei facute proaspat!!
Se mananca cu lingurita si se ramane cu gust de data viitoare!
Pofta mare.......
Sorin.
Nu mai amintesc... doar arat.
salata_vinete.jpg ( 251.41K )
: 10
Sorin.
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)