Ce pregatiti special pentru masa festiva de pasti?
Pana acum am fost super innebunit dupa carnea de miel sau de ied in sos rosu cu vin. Anul asta insa am vazut cum erau omorati niste miei si cred ca o sa renunt de acum incolo sa mai mananc friptura de miel.
Anul acesta o sa faca mama mea pregatirile; insa anul trecut, de sarbatorile Sfintelor Paste au fost la noi pe masa atit felurile traditionale romanesti (drob,friptura de miel la tava, friptura de miel la tigaie, pasca,oua rosii,cozonac, ciorba de miel,costita de miel la gratar) si citeva "echivalente "elene- "magiriţa" (a carei reteta am vazut-o publicata de Radu Anton Roman, desi eu o pregatesc nitel altfel, care este un fel de drob...lichid,insa teribil de gustos), pita me arni... din pacate n-am putut face si "kokoreţi".Oricum, i-am tras o munca zdravana!
Asa ca anul acesta va fi unul pur romanesc.
Miel, miel si iarasi miel, iubesc carnea de miel
Si eu. Si ma innebunesc dupa ouale rosii, fierte moi, cu "garnitura" de cozonac pufos cu multa,multa nuca si cacao !
mmmmmmmmmmhhhhhhhhhhhhhhhhhh
imi lasa gura apa, citind cate feluri minunate de mancaruri enumerati.
tot asa mai departe.:-)
Diana un ingeras mi-a soptit ca esti experta cu ciorba de burta
Poate asa de Paste daca mai faci sa te gandesti si la mine
De Paste ciorba de burta?
Nuuu...
Ciorba de mielut, verde, vie, plina de seva si de primavara, cu gust de viata noua... Aceea e ciorba pentru Paste, de mielut!
Mai Leon, "ingerasul " are doua picioare cumva?!
QUOTE (Smarandita @ 8 Apr 2004, 02:22 PM) |
iubesc carnea de miel |
Adica ii place foarte mult... eu asta am inteles.
Iar carnea de miel, daca e bine pregatita, chiar ca te face sa o iubesti! Si pe cel/cea care a pregatit-o!
abea astept sa mananc o friptura de miel cu sos si legume
mmmmmmmmmmmmhhhhhh
QUOTE (BLANCA @ 8 Apr 2004, 06:45 PM) |
oare ce ai vrut sa spui? cum sa iubesti o carne?..fie ea chiar de miel chiar sa iubesti carnea care o mananci nu am mai auzit!?!!! |
La noi saptamana viitoate sunt Pastile si m-am gandit sa va zic cum fac eu friptura de miel.
Deci cu o zi inainte am una bucata pulpa de miel pe care o pun intr-un vas si o acoper cu vin rosu jumate, apa jumate, niste frunze de dafin , un morcove taiat bucati , o ceapa mare, vreo doi , trei catei de usturoi.
A doua zi se scoate carnea din marinata si se codimenteaza .Se pune intr-un vas ( eu am unul din acela de ceramica cu capac) vreo patru felii de costita afumata taiata subtiri si patru linguri de ceapa taiata in feliute.Peste se pune carnea , peste carne iar felii de costita si la fel ceapa.Se toarna peste 1/8 L vin rosu .Se inchide oala si se da la cuptor vreo trei ore.
Cand e gata se scoate carnea si din sosul ramas se face ... sosul.
Adica se strecoara sosul ramas si se adauga 1/4 L supa de carne , se fierbe putin si cu 4 linguri de amidon alimentar se ingroase.Se mai fierbe un pic si se adauga 8 linguri de frisca lichida (desigur neindulcita ) si 4 linguri de vin rosu.
Alegeti un vin rosu de calitate la pregatit din care puteti sa si beti in timpul mesei.
Pofta buna !
Cei care au mancat la mine asa ceva s-au indragostit cu adevarat de friptura mea .
sa fiu oare singura careia nu ii place carnea de miel? de fapt nu o suport. mananc in schimb drob....ala e foarte bun, sa fie cu multa verdeata....
si mai imi e pofta de oua rosii cu sare si piper.... din punctul asta de vedere abia astept sa vina Pastele....anul asta cred ca o sa ma prinda pe undeva pe la munte....poate un gratar....eu sunt mai ciudata din punctul asta de vedere. de Paste mananc pui.
G.
Oiski-Poiski, o sa trec reteta asta in Cartea de Bucate a Hanului si categoric o fac de Paste, chiar cautam ceva nou de facut cu miel.
Dar am o intrebare (2) - cum masori tu 4 linguri de ceapa taiata felii?
si daca e la cuptor acoperita tot timpul friptura, nu prinde coaja, nu?
Doar ca n-o sa pun amidon, nu gatesc cu amidon.
Asta o sa fac de Paste deci, plus oua, poate drob daca am timp sa ajung la greci sa iau maruntaie. E devreme insa pentru planuri.
Gabitza, s-ar putea in timp sa inceapa sa-ti placa mielul.
Misti, asta cu patru linguri o las la traducerea libera a bucatarilor .Sincera sa fiu eu am pus cam cat am crezut eu ca-mi place .Iar costita trebe sa fie felii deci nu bucatele mici, cu care practic se imbraca carnea .
Eu am o oala din aia de lut sau cum ii zice (aici se numeste Römertopf) cu capac.Se tine in apa rece cam un sfert de ora apoi se scruge de apa , se pune in ea ce se pune , se aseaza capacul si apoi se da la cuptorul rece si apoi se potriveste temperatura.
In felul acesta nu-mi trebuie ulei si alte unsori doar vinul (la friptura aceasta) si ce lasa carnea restul face oala.
Carnea s-a facut asa de moale .... Cine vrea putina coaja trebuie sa ridice capacul cu vreun sfert de ora inainte de a fi scoasa de la cuptor.
Daca nu ma insel se gasesc si in RO astfel de oale.
Daca nu pui amidon cu ce ingrosi sosul ? Cu faina ?
Gabitzo, nu esti singura Nici eu nu suport carnea de miel Pana acum vreo 2 ani in fiecare duminica de Paste mancam friptura de curcan, cozonac cumparat si oua fierte. Dar de cand s-a saturat bunica sa se chinuie cu puii de curca, lipseste si curcanul.. Anul asta nu stiu ce-o sa mananc dar sigur nu va fi ceva traditional Probabil conserva de peste..
ooo, serenity, ce pofta mi-ai facut de curcan. e carnea mea favorita. mielul nu imi place tocmai pentru ca are acel gust specific de "miel", gust care nu se duce oricat ar sta la marinat.
anul asta voi manca ce am mancat si anul trecut: oua rosii, drob, chiar si ciorba imi place...si o sa incingem un gratar mare cu mici din aia buni si cu pulpe de pui.
anul trecut am fost la munte si ne-am nimerit foarte bine pentru ca nici unul dintre noi nu manca miel.
G.
Gabitza, exact cum am banuit - mielul care are gust e prea batran, e deja oaie. Asta vine de la comerciantii care vor sa fie cat mai greu ca sa faca mai multi bani per capita de animal. Daca ai ocazia sa mananci miel adevarat, incearca-l si garantez ca n-o sa-ti para rau.
Scuze Oiski-P, am uitat sa-ti raspund
Nu ingros nici cu faina decat daca e absolut necesar, daca nici scazut nu are consistenta. Aici poate ca as pasa un pic din ceapa aia cand strecor sosul.
Ceapa, daca pui si sub si deasupra, eu m-as baga la vreo 2 cepe, ca-mi place ceapa.
Dar cu costita de dedesubt ce faci? se pierde?
Eu o sa ma axez doar pe oua rosii...
Misti: tatal meu avea grija in fiecare an sa aduca acasa miel...nu era din cel cumparat din comert, ci adusi de la prieteni de-ai lui care aveau ferme. se excludea sa ii dea un "produs" de proasta calitate. dar carnea de miel are un gust specific, asa cum are si oaia, si berbecul. exact acest gust nu imi place. foarte rar mananc pastrama de berbec sau de oaie.
asa ca de miel ma las pagubasa. am incercat, sa mor impacata, dar nu este de mine.
prefer oricand un copan suculent de pui, un gratar de porc sau peste....
G.
Sa o luam cu inceputul.
Un miel bun are intre 9 si 12 kilograme.
Ce trece de greutatea aceasta se numeste cirlan.
Cind cumparati mielul,uitati-va la dinti.
Zicala ,,Calul de dar nu se cauta la dinti" nu se numara, e vorba de miel si il platiti... exceptie face mielul de dar.
... Lasind prostiile de-o parte, recomandat e sa fie miel de lapte. Daca dintii mielulului sint verzi e clar ca animalutul a pascut.
Acelasi lucru se poate observa la stomacul mielului, daca nu e eviscerat.
Ca sa nu fiu offff...
Friptura de miel, ciorba de miel romaneasca (care e musai sa fie verde, nu se pun rosii si nici bulion), ciorba de miel greceasca , drob, cozonac, oua rosii .
Adica o masa cu papa traditionala.
Nu marinez mielul. Imi place teribil exact gustul pe care il are (cred ca mi se trage de la stramosii ciobani ! ) chit ca pica destul de greu la stomac.
QUOTE (cipdecip @ 20 Mar 2005, 08:01 PM) |
Eu o sa ma axez doar pe oua rosii... |
Neshte apa milenara ! Sa se balaceasca ouale in ea !
Eu o sa mananc friptura de iepure in sange.
Eu am in intentie sa pap drob de miel. miam miam. problemu' este ca n-am mai facut asa ceva pana acum, asa ca am nevoie disperata de o reteta fenomenala . Cine ma indruma?
tochitura cu mamaliguta
salata bouef
sarmalute
Cozonac
Oua rosii
Sunca fiarta
Ciocolata
Misti, scuze ca nu am vazut ca ai raspuns.
Costita aia se pune langa friptura pe tava la urma.Ca daca am facut-o in oala aia de lut nu s-a fript de tot ca sa dispara .
Am inteles, Oiski-Poiski.
Nushi, pot sa-ti zic cum fac eu drobul. Eu zic ca e fenomenal , dar stii ca e chestie de gust.
Deci, cam 1 kg de organe le fierb pana intra furculita in ele usor (fierb repede, incearca dupa cateva minute de fiert), le scot, le las sa se racoreasca si le tai bucatele - aici e dupa gust, cat de mici le vrei. Una lume prefera sa le dea prin masina de tocat, mie imi plac mai bucatele, sa le simt.
Dupa taiere, le prajesc usor (sa nu se usuce/arda) cu doar o lingura de ulei.
Calesc o ceapa mica pana se face transparenta (nu cred ca e traditional, dar imi place dulceata ei in drob). Tai cateva (mai multe) fire de ceapa verde feliute cat se poate de subtiri si cate o legatura de patrunjel si marar. Pun totul cu maruntaiele, adaug un ou crud si sare si piper dupa gust. Daca ti se pare uscata compozitia, pune 2-3 linguri de apa rece sau mai pune un ou daca nu l-ar face prea apos.
Imi place sa-l fac invelit in prapure, si daca am, pun prapurele intr-o forma de cozonac (marginile lui sa atarne pe langa forma) dupa ce a fost tinut in apa rece cam o ora. Torn compozitia in forma, invelesc in prapure si dau la cuptor mediu pana se aureste frumos prapurele.
Daca n-ai prapure poti sa-l invelesti in aluat fraged, sau poti sa-l faci si neinvelit.
Una lume pune si ou fiert intreg in compozitie, da bine cand tai felii. Eu nu pun la asta de paste pentru ca mananc destule oua fierte pe langa.
Misti, multumesc mult de tot, chiar suna fenomenal .
O nelamurire am, maruntaiele astea in ce constau si de unde sa le iau?
Bre,Nushi !Ma uimesti! Cum adica nu stii ce-i aia maruntaie ?Organe ,bre .De la macelarie le iei -rinichi,plamini,ficat ,poti pune si nitica carnitza simpla ,adica daca cumperi miel cu organe cu tot poti pune carnita de calitate inferioara ,adica nu pulpa ca din aia se face fripturica.Prapurele e diafragma animalului.
Secretul drobului consta -dupa parerea mea -in a pune cit mai multa verdeatza -ceapa verde ,usturoi tot verde ,mult patrunjel si marar ,altfel iese sec si innecacios . Si oua mai multe sa se lege (nu unu ca e putin!)
QUOTE (Michelle @ 4 Apr 2005, 01:07 PM) |
Bre,Nushi !Ma uimesti! Cum adica nu stii ce-i aia maruntaie ? |
Drob fara intestine?!
La drobul de miel se pun si intestinele mielului, bine curatate si spalate.
Intestinele si se fierb si ele impreuna cu celelalte organe, se taie ,,taietei" de citiva centimentri si se amesteca.
Iar intestinele in ciorba de miel sint pur si simplu delicioase.
Nushi, vorbeste cu macelarul din timp pentru organe daca vezi ca nu le are la vanzare. Daca ai vreo comunitate de greci pe la tine, cel mai sigur le gasesti la un macelar de-al lor.
Diana-Maria, din mosi stramosi n-am auzit de intestine la drob. O fi, nu zic, dar la romani nu prea am auzit, e chestie greceasca? (eu ma topesc dupa koukouretsi) sau regionalism?
In Dobrogea si in sudul Moldovei asa se face drobul, cu intestine.
Iar ,,Kokoretsi" se face la frigare .
QUOTE (Mistinguett @ 4 Apr 2005, 10:38 PM) |
Nushi, vorbeste cu macelarul din timp pentru organe daca vezi ca nu le are la vanzare. Daca ai vreo comunitate de greci pe la tine, cel mai sigur le gasesti la un macelar de-al lor. |
Am gasit adresa unui magazin romanesc din Canada, face si livrari daca stati prin apropiere.
http://www.aprozar.ca/ro/introduction.html
Ce-o fi nu conteaza important e ca o sa fiu iar de pasti la Sfintul Mormant la Ierusalim..Multumesc Lui Dumnezeu ca mi-a dat iar ocazia asta!!!
Drob, drob, drob!!!
Cu ridichi si ceapa verde
Ciudat totusi ca drobul nu se face decat de Pasti.....
= 77 rest = 23
....Cartea lu' Sanda Marin că io altfel nu ştiu şi-s singur....
Sper sa mananc multa pastrama de oaie prajita in ulei si cu usturoi...
Eu sunca, ceapa verde si oua rosii! Asta mananc in fiecare an la Paste cu cea mai mare placere! Nu ma omor dupa miel. Daca nu mananc deloc de Paste nu-i duc lipsa.
mda; am facut friptura de mel; o pulpa intreaga (a ramas ceva mai mult decat o pulpa de curcan ): sare o lingurita rasa, piper negruo lingurita rasa, coriandru o lingurita rasa, ienibahar 2 boabe macinate, un praf de cimbru si un praf de busuioc; dupa ce am frecat animalu cu mirodeniile, am uns cratita cu untura topita de porc, la fel si carnea, unsa bine; a stat 2 ore la rece; pus in cuptor, cu 5 felii groase de slana afumata, copt (fara capac) 15 minute pe-o parte, 15 pe cealalta, scos, pus o ceapa mare taiata in 4 (rondele, nu sferturi), 7 catei de usturoi in coaja, asezat animalu pe "patul" de ceapa, turnat un paharel de vin rosu, bagat la cuptor, CU capac. a stat 40-50 minute pe fiecare parte; stropit sistematic. in clipa de fata ling ustensilele cu care m-am ajutat la procesul de fabricatie...
eh, ciorba de miel e gata, nici cu drobul nu mi-e rusine.. oole sint facute de ieri... umm.. cand ziceti ca e Pastele ??? umm.. cred ca scoate mandra pasca de la cuptor.. ma duc sa amusin.. paaaa
eh, o sa fie si o placinta cu mere, cu bezea deasupra... oare daca nu e traditional, n-am voie s-o mananc ? bine, atunci o s-o mananc cu noduri ...
Am facut ciorba (care e, traditional, verde, nu se pun rosii ), friptura, drob, cozonaci si pascasi, evident, oua rosii. Numai rosii. Colorate de fac de Inaltare.
Iar drobul l-am facut asa:
Se iau : ficatul, splina, plaminii, rinichii, (curatati bine) si intestinele de miel (intoarse pe dos si foarte bine spalate si raspalate cu apa calduta, cel mai simplu e la robinet).
Fierbi toate aceste maruntaie in apa, o lingurita-doua de sare.
In alta craticioara fiebi 2-3 sau mai multe oua. Ouale trebuie sa fie tari.
Matele sint optionale, insa cu mate e mult mai bun.
Cind sint fierte, le scoti pe un platou sa se racoreasca.
Le tai cu cutitul, in cubulete, ceva mai mic de 1 cm.
Unii le dau prin masina de tocat, insa aspectul feliilor de drob nu mai e acelasi.
Intr-un castron incapator spargi 5-6 oua, daca ai sa pui si mai 7 nu e bai, de-abia il leaga mai bine.
Bati ouale cu piper. Tai 2-3 legaturi de ceapa verde. Daca pui mai multa ceapa, drobul tau va fi prea ... ,,cepos". Tai marar verde ( vreo 8 legaturi daca legatura e mititica, daca e mai mare mai putin).
Mararul ii da un gust excelent si cu cit mai mult maar, cu atit mai bine, insa sa nu exageram totusi.
Tai si patrunjel verde, insa pe jumatate de cit marar. Amesteci ouale batute cu verdeturile taiate si cu maruntaiele taiate.Ii mai pui putina sare. Iei o tava sau o cratita uscata si o ungi cu putin ulei sau margarina, o tapetezi cu faina. Scuturi tava (cratita) de surplusul de faina. Asezi prapurul.
Daca nu ai prapur de miel sint bine si foile de placinta- vreo 3 ( sau 4 daca sint foarte-foarte subtiri). Rastorni o jumatate din compozitie. Ouale fierte tari le tai in doua pe lungime si le aranjezi simetric in tava, musai cu albusul in sus. Daca le pui cu galbenusul in sus, cind tai feliile de drob se sfarima).
Rastorni si restul de compozitie. Ridici marginile prapurlui( sau ale foilor de placinta . Daca mai ramine o gaura, o ,,peticesti" cu o alta foaie.)
Dai la cuptor la foc mediu spre moale , nu tare, ca il arzi si e pacat de munca ta si de ingrediente. Dupa 40-45 de minute la cuptor ar trebui sa fie gata, daca tava sau cratita nu e foarte adunata si drobul nu e foarte inalt. Iti dai seama ca e gata pentru ca capata o culoare aurie deasupra.
Drobul e bun atit fierbinte, cit si rece.
Vin Sarbatorile Pascale si Iepurasul!
Sunt bantuita de pofte care mai de care si m-am gandit la un meniu de sarbatoare, care sa-mi satisfaca papilele pofticiaose. Mielu' iese din calcul, ca n-am amatori in acasa, asa ca prestez: una ciorbita cu perisoare plutind fericite in rauri de smantana, friptura de pasare si ceva porcarii cu burta plina de usturoi si alte mirodenii, drob aromat din ciuperci si ficatei de pasare, pasca cu branza si stafide dezbracata de...aluat, un cozonac doldora cu nuca...toate astea stropite cu vin(o 'coace) delicat si parfumat!
Miel: ciorba, friptura, drob. Poate si cozonac. Numai de casa, nici nu ma gandesc sa-l iau din supermarket.
Nu e obligatoriu sa faci drobul din maruntaie de miel. Pot fi si de porc. Intestinele, de asemenea, nu sunt indispensabile.
Happy miel de la McDonalds
Nu cumpar miel, am un curcan marisor din care voi face racituri, fripura, drob , sarmalute cu frunze de stevie, salata beuf. Ai mei copii sunt tare pofticiosi si lista asta mi-au facut-o de acum cateva zile. Cozonac si pasca, oua si cam astea-s preparatele de anul acesta! De fapt sunt cam aceleasi in fiecare an...
O salatra de beuf, o racitura de borc si am luat 5 kg. de costite de miel pt. gratar! Ce dulci sunt mielutii astia pe garatar!!
Sorin.
http://dono.ro/apel-de-miel/
Eu vreau neaparat pasca. Niciodata nu am avut (maica-mea nu e nu stiu ce bucatareasa) si mie imi place atat de mult branza dulce... Asa ca daca aveti vreo reteta infailibila, va rog frumos sa aruncati cu ea spre mine... ca tot eu trebuie sa mi-o fac daca o vreau
Vino, draga mamii,Galatiul e la o arunacatura de bat!
Sere,
Pasca nu se face greu, poti incerca.
500 gr faina, drojdie, un pic de lapte, 100 grame margarina sau unt, 2 oua, 150 grame zahar, arome.
Peste drojdia sfaramata, cam cat o nuca, presari zahar sa se lichefieze. Topesti zaharul in lapte, cam 150 de grame, (poate intra mai mult, depinde de faina)bate bine ouale cu un pic de sare si cu aromele, topesti untul. Toate astea trebuie sa fie caldute cand te apuci de framantat. Intr-un castron mai mare pui faina, adaugi drojdia, ouale, framanti cu laptele in care ai topit zaharul ,mai pui lapte daca mai trebuie sa se inmoaie faina,aromele din care nu lipseste coaja de lamaie,asa incat aluatul sa fie mai tare. Incepi sa framanti si adaugi treptat untul pe marginea castronului pana se face aluatul elastic, se desprinde de marginile castronului.Cam juma de ora sau....pana asuda grinda!!!
Lasi sa creasca la loc cald si acoperit cu un prosop. In acest timp pregatesti branza, o indulcesti dupa gust,pui sare, adaugi stafide din belsug,oua(la un kg de branza cam 6 oua),vanile,etc. Si ea sta la cald pana creste aluatul.
Dupa ce a crescut aluatul, il montezi in tava astfel: Intinzi aluat pe fundul tavii, nu mai gros de un centimetru pentru ca va creste. Pui branza din belsug peste aceasta foaie.Din restul de aluat faci suluri impletite in doua. Unul il pui de jur imprejurul tavii,iar celalalt in forma de cruce, bineinteles peste branza. Lasi iar la dospit, ungi sulurile de aluat cu ou, dai la cuptor la foc potrivit cam 45 de minute.
Sper ca am fost explicita si vreau neaparat poza cu pasca!
Dasca, mama noastra, a tuturor ... multumesc frumos de reteta! E asemanantoare cu branzoaicele, parca... Adica parca aluatul seamana. Dar mie ultima data mi-au iesit niste branzoaice delicioase, deci imi iese si pasca, garantat. Numai sa apuc sa iau branza dulce din timp, sa nu raman fara
Eu de Florii o sa gatesc monkfish, am tot mincat la restaurante si mi-a placut textura lui asa ca mi-am cumparat o coada de la Cora.
Inca nu sunt sigura de reteta dar cred ca va fi cu usturoi, chilli si creveti pe linga.
De Paste o pulpa de miel la cuptor cu menta si rozmarin si alaturi cous-cous. In loc de pasca (asta o sa cumpar) voi face cheese cake.
Eu cred ca o sa fac niste coaste de miel, preparate ca pastrama (vezi reteta Diana-Maria), pe gratar. O sa manac coaste pana o sa mi se faca rau, atunci o sa-i dau cu vin. Stie careva sa faca pifitie de cocosh? dau la schimb coaste.
Michelle, cum e cheese cake aia?
Eu fac cheesecake dupa o carte englezeasca cu mascarpone 1 cutie si 2 cutii de ricotta,zahar si vreo 5 oua parca,arome toate puse la cuptor in forma cu inel tapetata cu hartie iar pe fund biscuiti simpli petit beurre macinati si unt la care merge si pulbere de migdale sau migdale macinate. Deci varianta cu branza la cuptor.O sa scriu reteta in amanunt.
Exista si varianta cu branza necoapta, am gasit-o in cartea de bucate a principesei Margareta, care cica ii place regelui Mihai ...regelui meu,nu!
Mi-a trimis matusa mea pe mail o reteta foarte spectaculoasa pentru masa de Paste pe care as vrea sa o incerc: http://cafenea.net/load/gustari_reci/pentru_masa_de_paste_piftie_in_coaja_de_oua_oua_faberge/5-1-0-175
Arata fantastic.
PS: ma gandesc cum ar arata niste capsuni in gelatina, amestecate cu bucati de ananas, kiwi si apoi puse in cojile alea de ou.....
waw!
Arata excelent! Daca stiai sa le faci cu carne de cocos, ma zapaceai pe veci!
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)