Am salivat dupa felul asta la mare, dar, desi era scris peste tot, nicaieri nu-l aveau... Cine are o reteta de asa ceva ? Dar o reteta pe care a pus-o in practica, si a iesit BINE !
Cain, hai sa-ti raspund eu, ca-s nepoata si stranepoata de oameni cu 800 de capete de oi si capre, plus vreo citeva sute de porci in Balata Brailei si circiuma cu staif!!
Dragii de ei nu stiau exact cite animale sint niciodata , ca nu era timp sa le numere, se trezeau la 4 dimineata si tot nu reuseau sa le faca pe toate! Le minau de pe cai oamenii care aveau grija de ele!
Sa purcedem:
Carnea trebuie sa fie de oaie sau de capra. Numai sa nu fie batrina, ca atunci devine cauciuc.
Care parti din animalul cu pricina? Coastele si butul.
Pisezi usturoi , cu cimbru , cu ardei iute, cu sare grunjoasa si piper si faci "masaj" la carnita, bine de tot. Apoi o lasi in frigider , pe raftul de sus, cel putin o saptamina.Nu te speria, nu-si schimba proprietatile organoleptice, trebuie doar sa intre bine aromele in ea.
Nu te lua dupa cei care tin carnea de oaie in otet inainte de preparare, daca vrei o pastrama adevarata, de la mama ei din Dobrogea, fa cum ti-am zis eu.
Pune-o pe gratar, la tigaie nu e asa de buna, pe carbuni muta nasul vecinilor si-i dace sa saliveze mai ceva decit catelul lui Pavlov !
Si sa nu comiti pacatul sa consumi aceasta minunatie fara un pahar de vin rosu, sec, de preferat un cabernet.
Ai sa ma pomenesti!!!
Diana, jos palaria!
Deja te pomenesc ! Unde zici ca e stana aia de oi ??
Peste carnea aia de la frigider pun cumva apa cu sare multa ? Am gasit reteta asta la multi ... si nu mai avea nici un dumnezeu ...
Stina aia nu mai exista... au avut grija comunistii ...
Nu pune saramura peste carne, ca numai pastrama nu iese.
Eventual, daca ai unde, o poti pune dupa ce s-a patruns bine, la afumat...iese o minunatie.
Si neaparat carnea trebuie sa aiba si nitica grasimioara.
Pacat ca nu poti sa vezi ce inundatii provoc... Sau, nu pacat, mai bine ca nu!
PS. Spre marele meu regret, la bloc nu am unde afuma carnea... nu am nici unde sa fac rachiu... iar pt un gratar, tre sa ies la padure...
Cain,
si eu tot la bloc stau.Am luat din comert un gratar electric, acum ajunge in jur de 400.000-500.000, maxim.Face treaba buna.Nu e chiar ca un gratar la carbune, dar e mai bun decit in tigaie. Asa ca merita "investitia".
Pai daca nu are gustul ala de jar, de la fum si de la cenusa care se pune putin pe carnita, parca e... Eu il fac pe un gratar de caldura: un cerc mare, cu gratar, si un capac care il acopera; are o gaura in mijloc, care se pune deasupra ochiului de aragaz, si ia exact aerul cald, iar, in tavita circulara de dedesubt pun apa, sa nu sece carnea, sau grasimea care curge sa nu arda. E cam la fel ca cel electric, la gust. But.. is just not the same...
In materie de gratare, ascultati voi la mine ce se face la bloc: FONTA. Un gratar de fonta nu e la fel cu ala cu jar, dar e cel mai bun gratar de aragaz. Si cu cat e mai vechi si are "crusta" formata (se cheama ca e asezonat), cu atat e mai bun - o perie de sarma cu o "sapuneala" de tix/ajax, si aveti o minune.
Intrebati-va parintii, bunicii, poate au vreunul prin camara, uitat.
Te cred. Pe cuvint .
Ai mare dreptate Misti,am si eu un gratar din fonta in tara si este o minune!!! Ies niste mititei de nota....100
si io salivez aici citind!!! Oameni buni, trimiteti-mi si mie o bucatica de pastrama de oaie!!!
in aceasta iarna, adica pe la sfarsitul anului trecut am avut norocul sa incerc si eu pastrama de oaie.
deh, merseseram undeva si persoana care ne era ghid a recomandat respectiva pastrama- la care am ajuns pentru ca nu aveau de porc
ok, ce sa zic, a fost fantastica! atat de fantastica incat nu se lasa mestecata! daca nu am mai invartit-o pe toate partile...
in cele din urma am mancat cred vreo 2-3 bucatele, restul ramanand in farfurie.
deci, am experimentat-o si pe asta!
concluzia? nu comandati pastrama de oaie cand mergeti la Sacele
Secunda, esti din Brasov ??
incearca pastrama de la Coliba Haiducilor din poiana, e adevarata !!!!
Eu am mancat in Targul Iesilor la Casa Lavric o pastrama de oaie cu branza de burduf si mamaliguta si stropita cu un vin rosu de si acu salivez.
De Revelion, la munte, au facut baietii un gratar asa la poarta, cu pastramioara, de nu se poate. Si acum mi a ramas gandul la carnea aia facuta noaptea in mijlocul muntilor. Buna pastrama, buna atmosfera... am servit cu vodka
Mi-ai facut pofta. Ma duc mâine la turcu' sa cumpar.
Da' nu de oaie, de vita. La ei se zice "pastârma"
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)