M-am gandit sa facem un loc unde sa fie puse cererile de retete, ca sa facem un subiect nou de fiecare data.
Si pentru Sorin,
Fasole cu afumatura
250 gr. fasole alba uscata
250 gr. afumatura (costita, coaste afumate, ciolan afumat, ce se gaseste)
100 gr. ceapa
50 gr. suc de rosii sau 1 lingura de bulion desfacut in apa
o foaie de dafin
o crenguta de cimbru
Fasolea uscata se spala in cateva ape si se pune la inmuiat in apa rece peste noapte, sa fie acoperita de apa cam 5 cm. A doua zi se schimba apa, se pune la fiert la foc mediu cam 2 ore (depinde de cat de veche e fasolea) apoi se scurge de apa in care a fiert.
Si mai bine daca gasesti fasole (negatita) la conserva - la mine se gaseste si imi face viata tare usoara.
Intr-o cratita se pune ceapa la calit in ulei la foc mediu, dupa un minut se pune si afumatura taiata bucati si se calesc impreuna pana se evapora apa lasata de ceapa, mestecand continuu sa nu se arda ceapa. Se pune cate un pic de apa si se fierbe carnea pana intra furculita usor in ea. Se pune fasolea, sucul de rosii, cimbrul si dafinul, piper dupa gust (nu se sareaza pana la sfarsit, afumatura e sarata) si se fierbe acoperit sau se da la cuptor cam 15 minute (cat sa se ridice undelemnul deasupra)
As dori sa aflu reteta prin care se poate ajunge la inima ta
Vezi, ce nu zice un barbat pentru o fasole cu afumatura
Fasole cu afumatura care se adauga la celelalte retete pe care le-ai scris pana acum (unele dintre ele mi-au fost f folositoare)
Daca stii si reteta pentru Pachetele de primavara (sunt spcialitate cinezeasca dar imi plac la nebunie) te declar femeia perfecta
Maine iti scriu reteta de pachetele de primavara, acum ma duc intr-un final la culcare. Vrei prajite sau ne?
Si imi pare bine ca n-am facut degeaba bataturi la degete scriind retete.
Mii de multumiri Misti
Dupa ce o fac, am sa fotografiez oala plina si am s-o pun pe Han sa pofteasca toti
Te pup Misti!
Sorin.
Sorin, cu multa placere. Si neaparat vreau poza, da
Marky, azi pe "trezie" mi-am dat seama sa te fi intrebat (dat fiind ca nu stiu unde esti) daca ai acces la ingrediente mai exotice.
Eu iti scriu acum cum se face invelisul, si daca dificultatea lui nu te face sa te razgandesti, spune-mi unde esti (chiar pe pm) ca sa stiu ce umpluturi sa-ti dau.
Coca pentru pachetele de primavara
1 cana de faina
1/4 lingurita sare
1/2 ou foarte usor batut
2+2 linguri apa
(posibil sa mai trebuiasca apa sau faina)
Se amesteca sarea cu faina. Intr-un castronel mic se amesteca usor oul cu apa. Se face un caus in faina si se pune oul, se amesteca cu faina, se mai pune apa daca este necesar.
Se framanta coca pana cand este uniforma (cateva minute). Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet umed si se lasa la odihnit 1 ora.
Se taie in sferturi si fiecare sfert se intinde (suprafata data cu faina) foarte foarte subtire. Se presara cu faina daca e nevoie, ca sa nu se lipeasca. Odata intinsa coca, se taie in patrate de 10x10 cm. Se pun pe o farfurie, daca se pun unele peste altele se presara faina intre ele ca sa nu se lipeasca. Se repeta cu restul de coca.
Ce nu se foloseste imediat, se poate pastra la congelator (invelite dublu in folie de plastic).
Umpluturile sunt diverse. Ajuta-ma si spune-mi ce ti-ar place (si ce te-am intrebat mai devreme).
FRIGARUI!!
Doriti gust de rai....aici reteta de sislic ( frigarui ) a la Sorin.
Produse: copane de pui, grasime de oaie ( curata )condimente de carne de pui si asta tot.
Se ia copanul, se despica carnea de pe el ( rugati macelarul ) an asa fel ca sa ramana intr-o bucata.( PARTEA DE SUS).
Se taie fiecare bucata in trei in lung. Grasimea de oaie se taie in cuburi de 2/2 cm'.
Pe frigaruie se baga mai intai un cap de fasie de carne, dupa el se baga cubul de grasime si se inchide inca o data cu celalalt cat de carne.( in asa fel ca grasimea sa fie inconjurata de carne ).
Recomandate tepe de aluminiu de 1.5 mm' grosime si 1 cm' latime,ce nu permit carnii sa ramana pe pozitie cand rasucesti teapa.
Recomand sa nu introduceti mai mult de 5 bucati pe o portiune de 30 cm' de teapa. ( asa se rumenesc din toate partile ).
Se incing carbunii, se pun frigaruiele imediat (la max. caldura exat invers decat e recomandat cu fripturile ) si se rumenesc 2-3 minute pe fiecare parte.
Daca vreti o aroma mai puternica introduceti pe jar cateva lingurite de zahar sau cativa catei de usturoi.
Nu uitati un pahar cu apa la indemana pentru a stinge flacarile produse de grasimea topita.
Nu stricati gustul cu nimic alt ceva decat paine.
Pofta buna si nu uitati semnatura mea.........
Sorin.
Sorine, vreau si eu la jarul tau.. Noi aici la oras n-avem voie cu jar, si zau daca jarul asta nu face toti banii cand vine vorba de gratar.
Suna extraordinar frigaruile tale, dar daca fac asta pe gratarul meu de aragaz, vin pompierii. *smilie care plange amarnic*
QUOTE (Mistinguett @ Jul 26 2003, 09:34 PM) |
Sorine, vreau si eu la jarul tau.. |
As veni, Sorin, desi pana as ajunge la tine m-as opri in Romania, ca deh... e in drum. Dar nu se stie niciodata.
Cu micii, fa-i mai mari - cu curaj. Cat de pitici iti ies? Fa-i cam de marimea asta cruzi:
-------------------------------------------------------------------------
[ ]
[ ]
[ ]
-------------------------------------------------------------------------
La gratar or sa se stranga cam la jumatate, si eventual se mai si ingroasa un pic.
Mistinguett , daca pui coca la frigider sa se odihneasca, se intinde mai usor... si merge si pentru coltunasi
Daca vrea cineva retete din bucataria greceasca, aici sint!
...tot eu sint
Stii reteta pt. sosul "tatziki"?Nu stiu cum se scrie corect
Am uitat sa-ti multumesc pt. raspuns!!! Cred ca nu gresesc cind spun ca acest "sos" este grecesc?
Te pupic
...Nu gresesti,Vegas, nu gresesti...
"Tzatzki" e ...
Iei castreveti, nu-i cureti de coaja, doar ii speli, ii dai pe razatoarea fina, ii storci in pumn, cit poti de tare, ca altfel iese " chestia" apoasa, ii amesteci cu 3 parti smintina si o parte iaurt de bivolita sau de oaie( daca esti in tara gasesti sigur, e in comert la cutiute de carton), pisezi niste catei de usturoi cu un praf de sare sa-i inmoaie, ii adaugi si pe ei in compozitie, potrivesti de sare si piper alb, pui si o lingura de ulei de masline
( optional) si dai la frigider...E gata dupa ce sta vreo citeva ore bune si se potriveste de minune la fripturi si frigarui... E preferabil sa il faci inainte cu o zi de a-l consuma.
Na, ca m-a luat valul si nu am zis cantitatile. Castravetele ras sa fie cam tot atit cit cantitatea de smintina, poate doar o idee ma putin.Eu le fac din ochi....
Si inca ceva: zeama de la castraveti nu o arunca, e un tonic foarte bun pentru ten, curata si pentru cine are pistrui- ii estompeaza un pic.
Asta-i toata"filosofia"...
Multumesc pt. reteta,am sa o incerc si am sa-ti spun cum mi-a iesit.
Si BUN VENIT la Han si din partea mea,chiar daca cu intirziere
Vegas, o sa-ti iasa bine, sint sigura
Daca mai vrei sa stii si altele, intreaba-ma
Calamari prajiti
Se curata sepia (daca este proaspata): se taie capul si tentaculele. Capul se arunca. Tentaculele se taie bucati de aprox. 4 cm. Corpul sepiei se curata de pielita si se scoate osul gelatinos. Se taie in cercuri de aprox. 1 cm grosime.
Daca este inghetata, e deja pregatita (sper )
Pentru 500 gr. sepie - se combina o cana cu lapte si un ou (si daca sunt cateva frunze de busuioc, si mai bine). Se bate cu o furculita ca oul sa fie bine incorporat. Se pune sepia in lapte si da la frigider 15 minute.
Intre timp se amesteca 1 cana de faina cu o lingurita de paprika, sare si piper, intr-o farfurie adanca.
Intr-o cratita suficient de adanca ca 3 degete de ulei sa fie cam o treime din inaltimea ei (un ceaun e ideal) se incalzeste uleiul foarte-foarte bine.
Se da sepia prin faina si se prajeste 1-2 minute, pana este frumos aurita.
Se scoate din ulei cu o spumiera si se pune pe servetele de hartie (ca sa absoarba excesul de grasime). Se sareaza aditional. Se serveste cu felii de lamaie si sos.
Sos aioli pentru calamari:
1 cana de maioneza
1 ardei iute (fara seminte) taiat marunt
1 catel de usturoi zdrobit bine
zeama de la 1/2 lamaie
1 lingura de patrunjel
sare
Se combina foarte bine totul si se da la frigider. Ideal ca sosul sa fie facut inaintea sepiei, ca aromele sa se intrepatrunda.
Sos de rosii pentru calamari:
3 linguri ulei - de preferat de masline
2 catei de usturoi, taiat marunt
4 frunze de busuioc, taiat marunt
3 rosii medii, curatate de coaja si seminte si taiate marunt (sau 300 gr. sos tomat)
un praf de zahar
sare si piper dupa gust
Se incing 2 linguri de ulei intr-un vas pe foc mediu si se pune usturoiul si busuiocul, se amesteca pana se inmoaie (sa nu se arda usturoiul). Se adauga rosiile, sarea, piperul si zaharul. Se fierbe 10 minute, se adauga lingura de ulei ramasa.
Oameni buni... HELP! Catastrofele meteo din anul acesta ne-au lovit direct sau idirect pe toti.. Pe mine m-au lovit la capitolul camara. Cu toatra bunavointa, buni n-a reusit sa adune mai mult de 2 kg de rosii din gradina ceea ce a condus la decizia ca sucul de rosii va fi taiat de pe lista anul asta. Eh, asta nu ar fi o problema foarte grava (Pentru Bloody Mary se gaseste si "nectar") daca inceputul scolii nu ar ameninta sa ma prinda fara depozitul de zacusca pe balcon.
Daca stie cineva vreo reteta de zacusca fara bulion/suc de rosii sau cu ceva care il poate inlocui, as ramane forevar indatorata (am inteles ca varianta pasta de rosii amestecata cu apa cade din start).
Ajutati asadar o studenta amarata! Bunatatea va va fi rasplatita!
pai ma... zacusca fara bulion, e ca femeia fara p...palarie ! cumpara si tu niscai bulion din comertu socialist, si foloseste-l ... ma rog, in disperare de cauza, pune pasta de ardei capia...
QUOTE |
(am inteles ca varianta pasta de rosii amestecata cu apa cade din start). |
D-aia de amesteca astia din Resita cu apa si pun pe pizza in loc de ketchup
Auzi, da' daca storc rosiile dupa ce le oparesc, nu-i bun? Sau daca le pun pur si simplu asa, oparite, decojite si taiate cubulete? (evident ca nu eu o sa fac zacusca, dar imi da asa un sentiment gospodaresc sa vorbesc la persoana 1.. )
P.S: N-am mai vazut bulioane-n comert.. da' adevarul e ca nici nu am cautat
domle, pe mine m-a speriat cum mananca resitenii... deci .. nu tre sa-mi zici mie
misto sentiment, dom'soara bucatareasa dar nu, nu merge cu rosii stoarse.. ce dracu ma, nu sint cosuri nici cu alea fierte... ; totusi cred ca poti pune rosii crude decojite, taiate cubulete
domle, nu se poate sa nu se eziste bulion in comert ! p'aci am avut mari satisfactii cu bulionul Sultan.. dar oricum, tre sa fie ceva si pe acolo; tin minte ca asta-vara am facut niscai cumparaturi in Resita, si am gasit cam tot ce aveam nevoie..
Adica tigari, bere, alune...
Adica daca mancam pita cu unt si cu vegeta sau sarmale cu pireu, suntem ciudati??
Safule, da' nu ar trebui decojite rosiile alea totusi? Adica noh, daca le oparesti cateva secunde tot crude sunt, banuiesc... Oricum, pan' la urma cred ca o sa merg la vecina de vizavi sa cer un paharel de sultan "cu imprumut".. Dupa care la vecina de langa, la cea de sus, la aia de jos, si tot asa.. Suna cunoscut?
QUOTE (Serenity @ 24 Sep 2005, 06:44 PM) |
Safule, da' nu ar trebui decojite rosiile alea totusi? |
QUOTE |
totusi cred ca poti pune rosii crude decojite, taiate cubulete |
Nu se gasesc rosii la cutie? Intreb si eu ca nu stiu ce mai e prin comert. Daca sunt stiu ca-s de import si te seaca la buzunar (italienii sunt de vina, dar brava lor ca stiu sa conserve rosiile).
Dupa parerea mea, daca ai rosii proaspete poti sa le oparesti un minutel cat sa poti sa le cojesti, le tai marunti si faci un sos de rosii pe care il "mariti" cu restul zacuscai. (Cateva linguri de apa si pe foc mic vreo 20-30 de minute pentru sos.) Si nu ar fi ciudat deloc, din contra.
p.s. nu s-o pune bulion cu apa pe pizza, dar e mai rezonabil decat ketchup.
tre sa fie si rosii decojite, la cutie; si sint si italienesti, si romanesti, cel putin in bucuresti
ma, daca tot fierbe rosiile alea.. ar putea sa le caleasca putin, inainte... dupa, oricum fierb in zacusca; aia tre sa stea la fiert, pana "se leaga" ..
sint curios ce o sa iasa din cuptoru meu, peste vreo ora
QUOTE |
ma, daca tot fierbe rosiile alea.. ar putea sa le caleasca putin, inainte... dupa, oricum fierb in zacusca; aia tre sa stea la fiert, pana "se leaga" .. |
Multam de sfaturi! O sa caut si bulion la pravalie, si rosii la cutie (cu toate ca, daca tot e sezonul rosiilor, as folosi proaspete).. pentru zacusca, imi dau si viata!
Misti, om fi noi pe jar, dar iti dai seama prin ce chinuri trece saracu' in aromele care ies din cuptor si stiind ca trebuie sa mai astepte O ORA!
P.S: Safule, asteptam poze
Serenitate, sa iti zic ca am facut saptamana trecuta niste zacusca cu ciuperci ? bine, nu iti zic
Misti, am uns tava cu ulei, am pus 2 cepe si 2 morcovi taiate/i rondele mari de vreun cm, un ardei gras felii mari, costita afumata, piper, sare, boia dulce, iar peste am pus copanele; deasupra am pus sare, amestecul meu de piper (negru, verde, coriandru si enibahar macinat ) pentru aroma, si juma de ardei iute tocat; acu le tot scot si le stropesc cu zeama, in care am pus si putina apa, sa nu se prinda continutul ... cand o sa fie aproape gata, dau pe razatoare vreo 2 rosii, le amestec cu niscai mujdei de usturoi... si o sa incerc sa nu le stropesc cu bale
pana atunci ma delectez cu un alb dulce, Lacrima lui Ovidiu de 5 anisori, cu boabe de strugure in pahar (sa ii mai ia din dulceata..) cre ca o sa fiu muci cand scot tava, asa ca nu stiu daca mai apuc sa fac poze
De ce bre, nu mai tii la beutura?
Suna super fain ce-ai facut tu acolo. N-are ce sa iasa rau, decat daca le arzi.
Sere, si eu votez cu rosii proaspete. Stii cum se cojesc usor, da?
umm... ba tin, dar la amestecu de tzuica cu vin.. pe stomacelul gol .. hac !
pai cum sa se cojeasca.. era un topic de tips pe aici..: ori le "barbiereste" cu un cutit ascutit, si apoi le despieliteaza, ori le arunca in apa clocotita, un minutel. si avand in vedere ca ea doar o sa asiste operatiunea, cred ca "doamna doctor" care va opera zacusca.. se pricepe.. nu e nevoie de prea multe cunostinte
Hai mai ca stiam si eu.. Ba chiar am decojit vreo 3 rosii odata, nu mai stiu ce vroiam sa fac cu ele. Important e ca mi-a iesit "operatia"
Felicitari !
(De fapt, voiam sa-mi admirati noul avatar. )
Beri, ai o obsesie sa dezgropi mortii, bag seama.
Cu pielitatul: se cresteaza rosia usor in x la partea opusa vrejului si abia apoi se pune in apa clocotita 1 min. Se cojeste mai usor.
tocmai am gasit o revista de-a sefei in birou si am dat de niste retete prin ea (prin revista). Va scriu una pe care eu as face-o daca as gati:
Prajitura cu mere si mac
preparare 50 min, circa 370 kcal/portie
Ingrediente pentru 20 de portii:
pt. aluat:
1 cub de drojdie
150 lapte caldut
400 g faina
100 g unt
100 g zahar
1 pic de sare
pt. acopereala cu mac:
250 ml lapte
30 g unt
50 g gris
250 g mac macinat
150 g zahar
2 linguri rom
pentru acopereala de brinza (dulce):
3 galbenuse de oo
120 g zahar
4linguri lapte
500 g brinza
30 g am uitat cum le zice, is niste struguri uscati...
In plus:
4 mere
50 g unt topit
2 linguri zahar pudra
1. Drojdia se moaie in lapte si se amesteca cu celelate ingrediente pt aluat. 45 de minute se lasa la crescut.
2. Laptele, untul si grisul se fierb si se lasa 5 minute sa se umfle. Se adauga macu, zaharu, romul (lichid nu minoritate). Galbenusele se amesteca cu unt, zahar, lapte, brinza si rosinele alea de care ziceam ca sint boabe de struguri uscate si am uitat cum le cheama.
3. Aluatul se pune intr-o tava unsa cu grasime, 15 minute selasa la crescut iara. Cuptorul se incalzeste la 180 de grade Celsius. Merele se decojesc, se scot simburii, se taie felii. Peste aluat se pune amestecul de mac si brinza si etc si peste amestecul asta se aseaza feliile de mere. Se coace 45 de minute. Cind e gata se pensuleaza cu unt topit si se ninge cu zahar pudra.
Pofta buna!
poazele sint facute cu un uebcam, deci is cam .. ma rog, neclare
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=364268
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=364271
(alaturi sint niste ardei umpluti "de post" ... )
QUOTE (Carmelita @ 24 Sep 2005, 07:56 PM) |
30 g am uitat cum le zice, is niste struguri uscati... |
nu, stafide sint femeile alea trecute de 50 de anisori, care se infrumuseteaza in disperare, ca poate-poate mai casca cineva ochii la ele..
deci comentariul motanului, la copanele de la cuptor... citez: "miaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUUUUUUUuuu.... mie nu-mi dai BAAAAAAAAAA !!!????? "
mi-e groaza ca tre sa fac loc sa intre si ardeii umpluti, facuti de mandra mea... toilet, here i cooomee....
Simoane, io personal am umplut tastatura de bale si te injur.. Daca nu sunt singura, nu-i a buna.. Iti dai seama cata energie negativa se indreapta in directia pulpelor tale acum?
QUOTE |
deci comentariul motanului, la copanele de la cuptor... citez: "miaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUUUUUUUuuu.... mie nu-mi dai BAAAAAAAAAA !!!????? " |
QUOTE (Serenity @ 25 Sep 2005, 09:24 PM) |
Simoane, io personal am umplut tastatura de bale si te injur.. Daca nu sunt singura, nu-i a buna.. Iti dai seama cata energie negativa se indreapta in directia pulpelor tale acum? |
Si poimaine, dupa ce se recupereaza, o sa-l vedem la bratul lui Fuego
QUOTE (Serenity @ 25 Sep 2005, 10:23 PM) |
Si poimaine, dupa ce se recupereaza, o sa-l vedem la bratul lui Fuego |
QUOTE (Serenity @ 25 Sep 2005, 10:24 PM) |
Simoane, io personal am umplut tastatura de bale si te injur.. Daca nu sunt singura, nu-i a buna.. Iti dai seama cata energie negativa se indreapta in directia pulpelor tale acum? |
QUOTE |
Banuiesc ca ai luat farfuria, ai asezat-o undeva unde sa-I fie comod LUI, si restul serii l-ati petrecut servindu-L si facand plecaciuni in speranta ca ura cerului si-a Inaltimii Sale nu se va pogori asupra voastra... Nu? |
Ca altfel, ce ? Iar imi dai palme ?
Uite ce-am facut eu aseara. Un http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=364604, si pe langa salata cu rosii de la taran, trasei un fel mai ciudat de pizza/tarta cu tomate. Asa arata http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=364598 de cuptor, si http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=364600 e gata.
Durere-n gat sa pui poze aici la bucatarie.
Atat am de spus:
Uite, din respect si pofta pentru friptura lui Misti n-o sa va povestesc cum se razbuna animalu' meu cand nu primeste de mancare
Hai zi, cum?
Si 1- credeam ca o sa va innebuniti mai tare dupa tarta decat dupa friptura.
2 - inca astept reteta de langosi a bunicii. Pretty please. (Promit ca fac poze cu ce iese )
Misti, faci poza cu ce iese ?? pe partea ailanta ?? incep sa inteleg dece Mihai nu ne lasa sa punem poze la Bucatarie...
Brava, prietene. Tocmai cand aproape ca-l convinsesem.
Si nu-mi mai rastalmaci cuvintele ca acus te editez.
QUOTE (Mistinguett) |
Hai zi, cum? |
QUOTE (simonsays) |
cu ce iese ?? pe partea ailanta |
QUOTE (Mistinguett @ 26 Sep 2005, 02:10 AM) |
Si nu-mi mai rastalmaci cuvintele ca acus te editez. |
mai, misti, reteta de langosi e simpla:
pui si tu un pic de lapte caldut cu drojdie....lasi sa se dizolve....apoi adaugi faina si framanti o tzarica....dupa care lasi sa creasca, adica acoperi vasul in care ai framantat si il ascunzi sub ceva paturi/perini/plapume.....aaa, sa nu uit....pui si niste ulei cand framanti, nu foarte mult.
no, acuma, dupa ce o crescut (adica aluatul tre sa se indrepte spre buza vasului), rupi bucati din el (eventual ii dai ceva forma - poti sa-l intinzi cu mainile), il coci in ulei incins - musai incins, sa nu se umple de ulei....
daca vrei sa-l umpli cu ceva, io iti recomand branza cu marar...
asadar...vasul in care framanti sa fie de vreo doua-trei ori mai inalt decat cantitatea de aluat initiala....ca doar tre sa creasca....
Ciuperci cu smantana
Se taie maruntel ciupercile (am mancat cu bureti, dar pot si fi si alte soiuri, neotravitoare sa fie ) si se pun la fiert in apa suficienta. Separat, in alt vas, se pune apa la fiert. Cand ciupercile dau in clocot se arunca apa si se completeaza cu apa fierbinte. Se face operatiunea de 2 ori. In a treia apa se adauga peste ciuperci 2 cepe tocate, o rosie mare decojita si tocata, putin ulei, putin delicat. Apa sa nu fie prea multa, sa nu le acopere, iar daca mai e nevoie se completeaza cu apa fierbinte. Cand sunt aproape gata se adauga smantana din belsug (smantana grasa, preferabil de la tarani) si se lasa la fiert inca 30 de minute. La sfarsit se adauga patrunjel maruntit. Ai grija sa nu aiba prea multa apa cand adaugi smantana!
Carrad, adica reteta de gogosi? nu e nici o diferenta intre ele decat ca langosile se umplu deci.
M-ar fi ajutat asa o idee despre cat e "niste" si "un pic", dar las'ca ma descurc eu.
Azi nu mai am timp ca tre sa plec la un chef dar maine o pun pe a mea mama sa-mi scrie reteta aia de langosi si promit sa o pun si aici
Si.. imi spune si mie cineva cum se face afinata? Ca mi se rupe sufletul sa stiu ca o sa ajunga dulceata afinele alea
misti, draga, poti pune si apa in care sa dizolvi drojdia....si evident ca am scris niste si un pic pt. ca habar n-am care sunt cantitatile...mama-mea pune dupa ochi....da' lasa ca o-ntreb si vad ce zice ea....poate imi spune alta reteta
sere...la afinata m-ai prins pe faza: afinele le pui cu zahar (in fct. de cantitatea de afine si cat te lasa inima....nu prea mult ca devine prea dulce...) si le lasi sa iasa zeama din ele...sa zicem de pe o zi pe alta, de seara pana dimineata (si aici depinde de fruct, ca unele se zemosesc mai repede, altele mai greu)...dupa care torni alcool, preferabil de 98 de grade
lasi maglavaizul la macerat....il gusti si tu dupa vreo saptamana, doua....si vezi daca e prea tare...atunci poti adauga niste apa....dupa vreo luna poti sa strecori afinele si sa pastrezi numai licoarea....sau poti sa lasi asa, cu afine cu tot...oricum, faza cu apa nu e obligatorie...las-o asa, sa fie tare
eu in aluatul de gogosi pun lapte si galbenuse de oua (vreo 3 la juma kil faina) si unt topit si zahar vanilat.
Sere, sa nu te puna necuratu sa torni APA in afinata !! carrad cred ca a folosit mixtura pentru bandijonari, nu pentru uz intern
la vreun kil de fructe, pui juma (sau mai mult) de kil de zahar, si, dupa ce lasa zeama, 3-4 litri de alcool: 2 de alcool dublu rafinat ALIMENTAR, restu rachie sau palinca (alde Blacky mi-a zis ca la ei - Cluj - palinca e aia slaba, si tzuica aia tare... recte o pui pe aia tare ); o lasi la zacut cel putin 2 saptamani, timp in care zgaltai de doua ori pe zi recipientu' (care tre sa stea acoperit, dar nu foarte etans). sa ne aduci si noo
carrad, m-ai dezamagit.. asa dai tu retete, draga ??
Saru'mana si raman datoare (cu o sticla )! Chiar si-n chinurile mahmurelii de-acum, tot imi lasa gura apa dupa afinata aia..
simonule, ce prostii spui tu, draga?
lasa fata sa puna numai alcool...io i-am zis ca apa e optionala, da' nu e dezirabila
si nu pune tuica sau palinca, pentru ca se duce naibii gustul de afinata....io am baut afinata facuta cu tuica de la ardeal si vreau sa-ti spun ca nu mi-a placut
si nu e musai s-o scuturi asa des afinata aia
maa.. daca tzuica are aroma de diverse chestii, da; dar daca e curata, si tare, iti iese o afinata.. mama mama... Te rog, crede un bun consumator
Eu merg pe mana consumatorului... Sere, asteptam rezultatul...
sere, io zic sa imparti alea 5 afine in doua parti egale
una o faci dupa reteta mea, cealalta dupa reteta lui simonu' si la urma ii dam lui barrie sa deguste, ca arbitru!
ihh.. lu beri ii dam o lae sa dezguste; adica noi muncim , si asta culege roadele ? ia.. la gara, nea' beri !
Intrebare: pot face o mancare cu cu usturoi si carne de porc? Daca da, cum? (nu friptura)
De ce nu?
Ceva legume ai?
O ceapa, un cartof sau orice altceva.
Zi ce ai si-ti zic ce sa faci!
Am ceapa, am si cartofi... si cam atat.
Stau prost la capitolul mirodenii, dar o sa ma duc sa cumpar
Ai cuptor? La ce gatesti? Carnea e grasa, slaba sau potrivita?
La cuptor: tai carnea in bucati cat pt o muscatura, pui ulei intr-o tava, cat sa-i acopere fundul, pui carnea bucati, presari cu sare si piper si dai la cuptorul incalzit deja (200grC). Intre timp cureti ceapa, o tai pestisori, cureti carotfii, ii tai cubulete, cureti usturoiul si il tai marunt. Dupa 10 minute scoti tava de la cuptor, amesteci bucatile de carne bine, apoi pui legumele intr-o parte a tavii. Pui apa cat sa ajunga la jumatatea legumelor si dai iar la cuptor cam o ora. mai amesteci la 15 min. Legumele le sarezi inainte. Gata. Pofta mare!
Mmmm, interesant
Chestia este ca am cuptor, dar nu am oala in care sa le pun la cuptor
Am numai tavile cuptorului...
Daca n-ai cuptor, am o reteta si mai rapida, dar iti trebuie pasta de rosii sau bulion putin diluat in apa.
Carnea taiata cuburi, se pune in cratita (sau o tigaie cat de cat adanca) si se prajeste la foc mediu pe toate partile (cu sare si piper) cam 10 min. Adaugi ceapa si o calesti si pe ea pana devine galbena-maro. Apoi pui usturoiulsi mai calesti un minut. Adaugi sucul de rosii, putin zahar, ceva verdeata, si lasi sa fiarba 5 minute. Gata. Dar iti trebe garnitura la asta.
Asta este posibil...
Ca garnitura, as putea s pun cartofii, eventual fierti in coaja
Multumesc mult.
Spor la treaba!
Inainte sa pui ceapa la prajit langa carne, scoate o bucata de carne si vezi daca e aproape facuta, daca nu e, o mai lasi cateva minute singura.
Singura problema cu ceapa este ca am vazut ca se face greu, cel putin asta pe care o am. Adica a trebuit sa pun apa peste ceapa nefacuta, de frica sa nu se prajeasca carnea de tot
Atunci poti renunta la ceapa linistit! Iese f bun cu usturoi. (daca ai marar sau patrunjel, chiar uscate, e beton)
Am facut, si a iesit foarte bun. Dar am schimbat un pic: Am prajit intai ceapa, si cand era aproape facuta am pus si carnea. Am mai lasat sa se prajeasca un pic, pe foc iute, dupa care am pus apa, putin cate putin. Apoi bulion, si am lasat sa fiarba. Iar cand era aproape fiert, am pus si usturoiul. Verdeata n-am pus decat ce aveam: cimbru si busuioc.
Cine stie s-ami spuna si mie cum se fac jumarile din slanina de porc?
Eu am o idee, dar este destul de aproximativa. As vrea o parere avizata.
Iei o bucata de slanina de la burta (ca are si insertii de carnita), o tai cuburi si le pui intr-un vas incins, pe care il acoperi cu un capac. Din cand in cand mai invarti sa nu se lipeasca. Vasul sa fie cu pereti foarte grosi, pentru a disipa mai bine caldura. De preferinta ar fi un vas de tuci. Optional poti sa le condimentezi cu boia de ardei (iute sau dulce). Pofta buna!
Multumesc mult.
Vasul trebuie neaparat acoperit? Daca nu-l acopar ce se intampla?
Si merge facut si pe plita electrica?
Nu stiu exact nimic din ce m-ai intrebat. Eu ti-am spus reteta "din batrani". adaptari la ea nu am facut, desi sunt disperat dupa fasole prajita cu jumari. Fa o experienta si spune-mi si mie cum ti-a iesit.
Olaf, ai facut jumarile? Cum au iesit?
N-am ajuns, inca...
Ce-mi mai place mie de mama... De cate ori se duce prin supermarket se intoarce acas' cu cate o dracovenie pe care nici una din noi nu are idee cum s-o pregateasca. Acum a cumparat ghocchi ... asa ca voi apela din nou la ajutorul vostru
Din cate am inteles eu, se fierb si se pregatesc in tigaie cu un sos dupa chef si ce-ai prin casa. Doar ca eu nu am nici macar o singura idee de sos care sa mearga cu gnocchi de cartofi. A mai gatit cineva asa ceva? Imi puteti da vreo idee de reteta, de sos?
HELP!
Sere, poti sa le faci simplu cu sos de rosii si cateva frunze proaspete de oregano. Merge si cel uscat foarte bine . Sosul de rosii se pune la fiert, pe foc mic, 5 minute si sa inneci in el 3 catei de usturoi. Sa pui doar o lingurita rasa de oregano uscat la o jumatate de kilogram de rosii si sa nu-l lasi sa fiarba mai mult de un minut.
Mananc gnocchi rar, dar suntem in post si merg foarte bine. Fara carnita.
Merge ft fain un dovleac sau zucchini.
Ingrediente:
500 gr dovleac, aproximativ 300 gr faina, cartofi fierti, 1 ou, sare, piper, 2 linguri parmezan, patrunjel verde dupa placere, un pic de nucsoara
Pentru sos: 150 gr unt (burro), 10 frunzulite salvie, 3 linguri parmezan
Mod de preparare
Se taie felii dovleacul si se pune intr-o tava la copt in cuptor. Dupa ce s-a copt se curata coaja si se macina fin. Pe o masa de lucru se pune un pic de faina se adauga dovleacul si celelalte ingrediente si se framanta bine adaugand cate putina faina. Aluatul trebuie sa rezulte de densitatea justa, nici prea moale nici prea tare. Aluatul se taie felii de 3 cm grosime, apoi acestea se taie in felii tot de 3 cm grosime, presarand un pic de faina daca este necesar. Bastonasele se ruleaza cu amandoua mainile, delicat, pina se formeaza bastonase cilindrice de diametru 2,5 cm. Taiati-le cu un cutit la 2 cm. Se pune la fiert o oala mare cu apa, putina sare si un pic de ulei. Intr-o tigaie se pune untul la topit se adauga salvia si se prajeste citeva minute. Intre timp se fierb gnocchi punandu-i la fiert pana plutesc + inca 1 minut la foc inalt. Cu o spumiera se scot si se adauga in farfurii, se presara cu parmezan si sosul cu unt si salvie foarte fierbinte.
Pofta buna, Serenity
Stie cineva cum se pregateste limba?
Mersi fain, dragilor.. Reteta lui Cla e mai complicata, necesita cumparaturi prealabile si ceva talent in bucatarie, dar suna bine. Despre sosul asta cu unt si salvie am mai citit si chiar sunt curioasa ce gust poate da salvia aia..
Cred ca o sa incerc reteta lui Fantasee azi, e mai simpla si mi-e foarte lene sa mai ies din casa si sa bucataresc prea mult. Senchiu, senchiu!
QUOTE (flori @ 11 Mar 2006, 05:17 PM) |
Stie cineva cum se pregateste limba? |
Mmmm! Suna bine! Danke Cla! M-ai scos din incurcatura! Sper sa-mi iasa! Desi asa cruda nu prea arata apetisanta! (se poate si fara leustean?)
Am gasit o reteta in care scrie ca se lasa o ora in apa rece...
Cu placere, flori
Nu inteleg aia cu lasatul o ora in apa rece.
Asa ceva stiu doar de la rinichi care miros a urina. Se tin o noapte in lapte ca sa dispara mirosul.
Limba e un muschi superb care da si gust la supa sau ciorba.
Proaspata sa fie.
Gasesti si afumata, aia-i alta treaba. Aia se face cu varza murata.
Nu-i nevoie de leustean daca nu vrei.
Pune limba si fa-o ca o supa de vita. Ce mirodenii folosesti, asta-i chestie de gust.
Aa, scuze, iar am uitat ceva, exista o regula:
- Vrei carne buna, pune supa cu apa fierbinte. (se inchid porii)
- Vrei supa buna, ia apa rece (iese tot ce-i bun din carne).
Pofta buna!
Multam Cla...Limba mea fierbe de zor acum cu multa ceapa, morcov dafin usturoi si tot ce mi-a mai cazut in mina prin bucatarie sper sa iasa buna!
Miammiammiam... mhhhh... succes!
Acum am eu o intrebare: Cum se face o fTiptuTa de poTc??
QUOTE |
Cum se face o fTiptuTa de poTc?? |
Sere grecii fac o supa cu iaurt la care pun menta, dar la tzatziki nu pun decat iaurt foarte gras, usturoi pisat, castraveti (proaspeti dati pe razatoare si storsi bine de zeama) si sare. Exista variante cipriote, turcesti si bulgaresti ale sosului, insa care contin si ulei de masline, zeama de lamaie si te miri ce altceva. Trebuie lasat la rece si il poti manca abia dupa vreo doua ore.
Initial se folosea cu keftethes, adica exact chiftelutele pe care le stim noi, sau cu niste pite mici umplute cu diferite feluri de friptura cu ierburi.
In timpul postului, tavernele originale servesc acest sos la cartofi natur sau prajiti, presarati cu oregano.
Personal ... sunt in stare sa-l pun in orice, numai la cafea n-a mers .
Merci fain! (iti meriti pe buna dreptate titulatura de "bucatareasa", oare e ceva ce sa nu stii?)
In reteta aia de tzatziki (asa se scrie!! ) pe care o citisem eu, spunea tipa respectiva ca menta face salata (sau sos, ce e) si mai racoroasa.
Am inteles... oregano. Oregano cu rosii. Oregano cu carne. Oregano cu paine Da' eu cu menta ce fac.. ceai?
Edit: Asaaaaa... si zici ca e bun cu chiftelute de carne? Si friptura/chifletele/etc. sa fie fierbinti? (stii tu, pentru "contrast" )
Mmmh...Tzatziki
Fantasee, reteta ta e cea originala
Varianta cu menta o stiu de la Pakistanezi, dar nu stiu cum se cheama.
Eu personal, n-as strica bunate de Tzatziki cu menta...
Sere, se poate manca la orice carne fripta fara sos. Si la orice fel de gratar, frigarui, chiftelute.
Grecii il mananca la fel ca noi mujdeiul de usturoi.
Ma mir ca ai fost in Grecia si n-ai incercat...!? ce pacat... merg foarte bine si masline si ardei iute murat pe lânga...
Merge si la mici
Am o intrebare: de ce se zice pilaf si nu orez fiert?
Diferenta e apa in care se fierbe orezul?... la pilaf e vorba de supa din cate stiu eu...
Tyra, vezi http://www.culinar.ro/?_RID=rez_find&zona=retete+culinare&cuvant=pilaf&idx_catret=5&cauta=Cauta retete de pilaf si stii de ce
QUOTE (Cla @ 13 Mar 2006, 02:37 PM) |
Ma mir ca ai fost in Grecia si n-ai incercat...!? |
QUOTE (Serenity @ 12 Mar 2006, 09:43 PM) |
oare e ceva ce sa nu stii?) |
QUOTE (Serenity @ 15 Mar 2006, 09:34 AM) |
Oricum, am facut aseara si am bagat in noi ca animalele cu niste parjoale. A fost bun (am pus si meeeeeeenta ) |
Bre, am niste mazare si niste ciocanele de pui. Dati-mi si mie o idee de mancare! Ca mi-e pofta sa mananc mazare, dar as incerca o reteta noua.
Marius, io asa as face: frig puiu si mazarea o fac extra:
Bagi in blid ulei + ceapa taiata marunt, invârti un pic pe-acolo.
Pui o lingura de faina, iara invarti si sa ai grija sa nu se arda.
Stingi cu lapte, iarasi invartind, ca sa nu se faca galuste.
Pui mazarea inauntru + marar, ceva sare, piper... invarti treaba pana e mazarea gata.
Dupa gust - ceva smântâna.
Merge bine un purrée de cartofi pe lânga.
Daca vrei ceva mai iesit din comun, pui puiul fript si mazarea deasupra la cuptor, acoperita toata treaba cu cascaval sau Parmesan ras
Pofta buna!
Danke, Cla.
Sa-ti fie de bine, Marius
Cine pune dude la congelator pt. mine??
Mi-e dooorr...
Citind eu o publicatie de maxim interes national (probabil Elle-ul ) am dat peste reclama la un site unde, pe langa toate retetele care erau date, puteai introduce ingredientele care ti-au mai ramas prin frigider si iti erau recomandate retete care se preparau taman cu produsele respective. Din pacate nu am retinut site-ul si nici revista nu o mai gasesc Poate stie cineva din voi...
Gata. Hei, Cla, deeelicioasa reteta. Multam inca o data.
QUOTE (Serenity @ 17 Mar 2006, 04:51 PM) |
am dat peste reclama la un site unde, pe langa toate retetele care erau date, puteai introduce ingredientele care ti-au mai ramas prin frigider si iti erau recomandate retete care se preparau taman cu produsele respective. Din pacate nu am retinut site-ul si nici revista nu o mai gasesc Poate stie cineva din voi... |
QUOTE (Serenity @ 17 Mar 2006, 03:51 PM) |
Citind eu o publicatie de maxim interes national (probabil Elle-ul ) am dat peste reclama la un site unde, pe langa toate retetele care erau date, puteai introduce ingredientele care ti-au mai ramas prin frigider si iti erau recomandate retete care se preparau taman cu produsele respective. Din pacate nu am retinut site-ul si nici revista nu o mai gasesc Poate stie cineva din voi... |
QUOTE (mariusc2) |
Gata. Hei, Cla, deeelicioasa reteta. Multam inca o data. |
QUOTE (nefertiti @ 17 Mar 2006, 05:04 PM) | ||
gustos.ro |
Mai exact, http://www.culinar.ro
cine are o reteta buna si simpla de supa de rosii??
ideal ar fi una care se face singura, dar...
QUOTE (nefertiti @ 18 Mar 2006, 01:02 PM) |
cine are o reteta buna si simpla de supa de rosii?? ideal ar fi una care se face singura, dar... |
multam, da' chestia cu galustele cred ca o sar...
iar io mai stiam una cu rosii adevarate, nu cu zeama de rosii, da' am uitat-ooo, ca de cand am venit in bukale nu am mai facut
QUOTE (nefertiti @ 18 Mar 2006, 01:47 PM) |
multam, da' chestia cu galustele cred ca o sar... iar io mai stiam una cu rosii adevarate, nu cu zeama de rosii, da' am uitat-ooo, ca de cand am venit in bukale nu am mai facut |
Nu faceti chestia atat de complicata.
Se cumpara un suc de rosii, se fierbe + foaie de dafin, sare, piper, un pic de zahar, gata.
no, asta a doua suna a reteta adevarata. sper numa' ca data viitoare sa nu te obosesti sa scrii bilingv, noi te credem pe cuvant ca stii nemteste.
Am scris bilingv? Îmi pare rau, nici nu mi-am dat seama...
QUOTE |
Nu faceti chestia atat de complicata. Se cumpara un suc de rosii, se fierbe + foaie de dafin, sare, piper, un pic de zahar, gata. |
QUOTE (nefertiti @ 18 Mar 2006, 04:19 PM) |
data viitoare sa nu te obosesti sa scrii bilingv, noi te credem pe cuvant ca stii nemteste. |
Stie cineva o prajitura sau biscuiti care sa se faca fara ou?
din ce ingrediente?
Orice, numai sa nu contina pasare. Am devenit paranoic
asta eraa!
pai uite ceva simplu: salam de biscuiti
Ingrediente
500 g biscuiti populari, 250 g rahat, 350 g margarina, 250 g nuci uscate la cuptor si faramitate, 6 linguri cacao, 11 linguri de zahar, 1 lingura de coaja de lamaie/portocala, 1 lingura de rom
Mod de preparare
Se inmoaie biscuitii sfaramati in apa putin calduta cu o lingura de zahar. Se amesteca margarina frecata cu zahar pudra si cacao cu rahatul si biscuitii. Se adauga esenta de rom, coaja de portcala, si se amesteca se se omogenizeze compozitia. Se rastoarna pe planseta si se modeleaza un rulou de grosimea dorita. Se pastreaza la rece timp de 2 ore.
biscuiti populari inseamna simpli si nu f dulci. iar eu as zice ca 11 linguri de zahar e enorm.
daca nu, zi si tu ce preferinte ai avea
Biscuitii populari nu contin ou?
aloo, paranoia, te uiti pe eticheta. desi io cred ca nu.
Olaf, dar oul ala nu-l mananci crud, ca sta la cuptor, nu? Deci nu e nici un risc.
Ma rog, cu conditia sa nu faci inghetata...
Cine imi recomanda o garnitura pentru friptura de ton. Friptura am de gand sa o fac la teflon, asa cum am mai vazut la tv: o prajesc pana isi schimba culoarea pe o parte, o intorc si opresc focul.
O salata, tonul e delicat. Mesclun sau spanac tanar sau watercress, s&p, un pic de ulei de masline, un strop de balsamic, cateva segmente de grefa sau portocala (rosie ar fi ideal) si pignoli si/sau cranberries uscate. Sau watercress cu felii de avocado si pignoli si aceeasi vinegreta.
Mersi Misti!
Am facut aseara friptura cu cartofi noi mici, fierti, si felii de vinete la cuptor, cu ulei de masline si mozzarela pe ele.
Mie mi-a placut foarte mult, friptura aducea la gust cu cea de pork frageda, dar avea si putin gust de peste. Textura foarte placuta. Carnea zemoasa. F interesant pentru mine a fost faptul ca sotul meu nu a simtit nici un fel de gust la friptura asta. Cum e posibil? O sa deschid un topic sa dezatem!
cine imi spune si mie cum se fac ciresele confiate? dar repejor ca trece sezonul multumiri anticipate
Oau! Buna intrebare!
Sa stii ca acum 2 zile am luat niste cirese uscate (confiate) de la market. Foarte bune.
Eu vreau totusi cirese din acelea pastrate intr o zeama, sa aiba putin gust de migdale. Si rosii, nu care dau in visiniu, cum e compotul. La noi n am gasit asa.
cred ca ai dreptate...,,confiate ,,nu e cuvantul potrivit. Asa cum le-ai descris tu e foarte bine ....dar cine ne spune totusi cum se face? mai precis care ar fi cantitatile de zahar si fructe? Asteptam raspuns
http://www.123cuisinez.com/recette-de-cuisine-confiture-de-cerises.html
http://adelirose.free.fr/rec.php?rec=50
http://www.marmiton.org/recettes/recette.cfm?num_recette=46573
Confiture e dulceata, sau ma insel?
Pt gust de migdale, as baga un pic de Amaretto (lichior de migdale) la zeama
Am gasit o reteta de cirese confiate (din acelea de par a fi zaharisite), tot in franceza : http://www.linternaute.com/femmes/cuisine/magazine/deposants/ausecours/cerisesconfites.shtml
Cla, nu de dulceata ziceam. Confiture=dulceata, confiate=Conservat prin fierbere în sirop de zahăr şi prin uscare; glasat. - dexonline.ro explica f bine , asa ca am luat "traducerea" de acolo
Confiate - vezi reteta de mai jos gasita de tikky.
Tikky, am inteles eu bine, ciresele astea confiate trebuie fierte si rasfierte de multe ori? Of, prea complicat.
In orice caz, am convenit cu water_lily ca nu mai vrem confiate, vrem in "sos" asa gros de zahar Gasiti ceva de genul asta?
Multumim
OK da' poate gasesti vreun forum al stomatologilor, aia stiu cum se prepara chestia asta mai... cum sa zic... în favoarea lor
Heeeeeeelp!
Am un kilogram de pastai. Cum procedez? Ca am o poftaaa de mor.
Marius, ce vrei sa faci din ele?
Ciorbitza? Felul doi?
Pt ciorba iti recomand ciorba de teci ( )
Pt felul doi ceva delicios e o mancarica facuta din pastai oparite, apoi calite in ulei si trantit un mujdei peste ele, cand iei cratitza de pe foc.
QUOTE (Felina @ 19 Jun 2006, 06:44 PM) |
Pt felul doi ceva delicios e o mancarica facuta din pastai oparite, apoi calite in ulei si trantit un mujdei peste ele, cand iei cratitza de pe foc. |
Nu e greu!
Fii antena:
- speli pastaile; te uiti si tu, daca-s curatzele, fdoar le pui intr-o sita si le pui sub jet de apa la robinet; daca-s cam murdare de pamant, atunci e mai nasol, ca trebuie sa le speli una cate una cu manutza
- le rupi motzul, asta numai daca te deranjeaza la mancat sau la ochi
- le rupi cam la 4-5 cm
- pui apa la fiert (asta chiar inainte sa te apuci de spalatul lor) cu ceva sare; cand clocoteste le pui pe toate acolo (vezi sa pui oala jumate cu apa, altfel cand le pui, da apa in foc)
- cand s-au muiat putin, le iei de pe foc si le scurgi zeama, sau o pastrezi sa faci ciorbita din ea
- pui ceapa pestisori la calit; cand s-a calit pui pastaile (fara apa) si amesteci din cand in cand; poti pune capac
- pana se calesc pastaile, faci niste mujdei din usturoi, sare si putina apa
- dai cratitza de pe foc, lasi sa se racoreasca 1 min, pui mujdeiul, amesteci si dregi de sare
- pofta buna!
(o poti servi ca atare calda, garnitura la ceva carne sau chiar rece)
Sarmunusitele. Fac cinste cu o portie!
Fii atent totusi, cred ca 1kg e multicel. Eu as zice doua cepe potrivite daca le faci pe toate. Daca faci doar juma, o ceapa.
Mujdei poti sa faci mai mult, dar sa nu-l pui pe tot de la inceput. Pui putin, amesteci bine, gusti si iar... intelegi tu. ca sa nu o faci potroaca
spor la treaba!
(mi-ai dat super idee, fac si eu cat de curand, desi pe la noi tecile sunt scumpe rau...)
QUOTE (Felina @ 19 Jun 2006, 07:04 PM) |
(mi-ai dat super idee, fac si eu cat de curand, desi pe la noi tecile sunt scumpe rau...) |
QUOTE (mariusc2 @ 19 Jun 2006, 05:07 PM) | ||
Pai nu punem de un gheseft atunci: eu iti trimit "teci" din Romania, imi dai o lira jumate pe kg si tu le vinzi cu cat vrei? Daca iti iese o lira la kil tot e beton, dai 50 de kile/zi si te-ai scos. Batem palma? |
QUOTE (Felina @ 19 Jun 2006, 07:12 PM) |
ar fi totusi o problema, cam cat ar costa transportul? |
Da' ghini uai, cautati galseava cu mini? Oameni seriosi suntiti, uai? Voi ma tiniti di vorba pe han si mie mi s-au ars pastailii, uai? Acuma ce fac io?
O iau de la capat. Felinoooo, beton ideea Fii atent totusi, cred ca 1kg e multicel. Mai am o serie. Tot mananc pastai in seara asta.
Bune pastaile. Multam, Felinooo. Mi-am permis un adaos: marar verde tocat pus cand le-am prajit.
Are careva o reteta simpla pt friptura de iepure (de casa)?
Iepure (de casa): http://www.chefsimon.com/ragou.htm
Mi se face foame cand vad pozele...
Multam, Cla.
Cla-ule,pai site-ul asta chefsimon e o adevarata mina de aur!! m-am delectat cu pate brisee si pate sablee si ma gandeam s-o punem pe Felina sa ne faca niste quiche Lorraine ca tot ii place ei sa mozoleasca coca si aluaturi fine...
Cu placere, fetelor
Asta chiar ca-i un site fain, imi belesc ochii de multe ori pe-acolo.
Si va dati seama ce de lucru face nu numai sa gatesti, dar sa mai faci si poze, sa le pui pe net si sa le explici...
Si asa mai (re)învat si eu franceza
Daca face Felina Quiche, sa ne puna si poza, macar s-avem ce vedea
Ajutoooor! caut o reteta, si anume cum se face aluatul pt. "placinta cu varza", sau cum se zice in Ardeal "lipiu sau lipie cu varza"
QUOTE (Cla @ 13 Aug 2006, 03:07 PM) |
Ajutoooor! caut o reteta, si anume cum se face aluatul pt. "placinta cu varza", sau cum se zice in Ardeal "lipiu sau lipie cu varza" |
Si cum?
Eu ti-am explicat cum si de ce nu intri pe han de la servici, si tu imi arunci doar o pastila.
Weiber!!
http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluaturi/placinta-cu-cartofi-varza.html
noaaa cum amu culmea esti! Io sa te invat??!! Drojdie desfacuta in apa caldutza cu 1 linguritza faina si una zahar, 1 pic de ulei in aluat si framantat bine, lasat sa creasca, pus pe masa cu lingura portii (dintr-un kil de faina ies 10-12), iara lasat sa creasca, apoi intins cu sucitorul si pus umplutura in mijloc, adunat capetele, dat iar un sucitor peste cap si aruncat in tigaia cu oloi....
daca zici lipie poate tie-ti tre ceva fara drojdie nu stiu... io de ale n-am consumat in veci, numa de astealalte de care-ti spun....
QUOTE (nefertiti @ 13 Aug 2006, 05:59 PM) |
http://www.gustos.ro/retete-culinare/aluaturi/placinta-cu-cartofi-varza.html |
Eu as vrea o reteta de prajitura cu mac. Simpla.
Mi-a dat Mara una, anul trecut, dar nu mai stiu unde e.
Search>reteta>prajitura>mac>Mara>simpla>anu' trecut
http://www.chefkoch.de/rezepte/237761096641845/Mohnkuchen-mit-Quark-und-Streusel.html
sau http://www.retete-online.com/retete/_prajituri/prajitura-mac-ro.php
QUOTE (nefertiti @ 13 Aug 2006, 06:35 PM) |
Eu as vrea o reteta de prajitura cu mac. Simpla. Mi-a dat Mara una, anul trecut, dar nu mai stiu unde e. |
Carmelita, daca n-ai oua, iei Backpulver.
Pun pariu ca merge
Am gasit:
1 cana lapte, 2 cani zahar, 4 oua, 100 g mac, 1 pachet margarina, 1 praf de copt, 2 cani faina, arome.
Se pun la foc laptele cu untul, zaharul si macul. Se da amestecul in cateva clocote. Se lasa la racit si cand este caldut se adauga 4 galbenusuri, faina, praful de copt, esentele si albusurile batute spuma. Se coace si se taie romburi. Se toarna o glazura facuta din 10 linguri lapte, o cana zahar, 5 linguri cacao si rom.
No vezi. Dupa rom si atâta zahar nu mai tremuri.
Omleta cu kiwi.
Disclaimer: mancare inventata de niste betivani mahmuri dupa o petrecere. Betivanii au apreciat mancarea si mi-au gatit-o, tot la o petrecere, spre dimineata. Este posibil ca simtul gustului sa fi fost alterat. Mie mi-a placut.
Asa, reteta e relativ simpla: este nevoie de oua si kiwi. Se taie kiwi-ul in cubulete cu latura de aproximativ 0.5-1 cm. Ouale se bat separat, apoi peste amestecul de oua se pun cubuletele de kiwi. In ceea ce priveste cantitatile, nu pot fi foarte precis, dar pot spune ca odata aflata in tigaie, omleta trebuie sa contina kiwi astfel incat sa fie acoperita in proportie de cel putin 50%. Ma rog, adaugati fiecare dupa gust, cel mai bine este sa experimentati si voi cu putin kiwi si un ou inainte, ca sa va dati seama daca va place. Sare, piper, whatever, tot dupa gust si curaj.
Lume draga, stie cineva (vreo Carmelita, vreun Simon) reteta de la Pui Shangai? (sau cum mama ma-si i-o zice )... pieptul ala de pui prajit cu susan. Am vazut in supermarket, mi-a lasat gura apa, dar cand m-am uitat la pret am inghitit in sec. M-am holbat vreo 10 minute pe eticheta sa retin ingredientele, dar evidet.. memoria m-a lasat din nou.
So.... help?
Sere, arunca un ochi pe http://www.repertoar.ro/culinare/reteta_traditionala.asp?ID=2649 . Poate gasesti ceva ce te-ar interesa
Intrebare: cum se face mancarea de mazare cu pui? Cu carne de porc sau de vita stiu cum, dar cu pui n-am incercat niciodata. Se fierb direct bucatile de pui apoi se pune mazarea, sau cum?
Pai cu porc sau vita cum faci?
Daca e mazare din aia gata fiarta, care mai trebuie lasata doar citeva clocote, faci carnea mai intii.
Pai e din aia. CU porc si vita prajeam intai carnea cu ceapa un pic, apoi turnam apa deasupra si o lasam sa fiarba.
Pai faci la fel si cu puiul. Adica, eu asa fac.
Pai ma gandesc ca n-are rost sa-l prajesc, la cat e copanul. Mai bine il trantesc acolo si pun si apa. Sau asta era ca sa intre gustul de ceapa in el?
Pai da, ca asa se face un pic de sos si e mai gustoasa si mazarea apoi.
Pai Ahaaaaa!
Incerc in seara asta... sau maine. Sper sa-mi iasa bine
Are ceva daca pun si un pic de usturoi?
Pai nu
Nu are nimic, daca iti place. Si marar. Eu pun si un cub de... knorr sau mai e un fel, am uitat cum ii zice...
Mi-ai facut pofta.
QUOTE (tikky @ 14 Oct 2006, 09:02 PM) |
Pai nu |
Tuna fingers- usor si gustos
3 conserve de ton
3 cartofi mari
soy sauce
alune ( optional)
1 ou
piper
marar ( optinal)
pesmet
Desfaci conservele de ton si storci tonul de apa. Il pui in robotul de bucatarie ( cred ca se poate folosi si mixerul) , adauci cei 3 cartofi fierti, 1-2 linguri de soy sauce ( in functie de cat vrei sa fie de sarat si in functie de cat de concentart este sosul) , oul si alunele macinate sau sfarmate . Se face o pasta pe care o modelezi cum vrei ( eu o fac ca niste degete mai groase ) . Degetele le treci prin pesmet si apoi le pui in cuptor pana se rumenesc putin sau poti sa le frigi . Fripte ies mai gustoase dar nu sunt la fel de sanatoase ca cele in cuptor . Pe langa marar sau piper se pot pune alte condimente , dupa preferinta .
Ei, snoaba, e o buruiana aromata.
Tu pe acolo poti gasi mai usor faimoasele ´ierburi de Provence´, care sint .
E clar, nu lipsesc din bucatarie. Dar la inceput le puneam in orice si mi s-a cam luat. Acum caut gusturi mai bine directionate. Poate imi revine pofta, insa.
Edit: "gizăs" (© Hash), sunt eu snob!
Scampi.
To cumparat scampi very proaspeti.
Se taie in longitude în 2.
Se scoate matzul, se arunca în tigaie whit a lot of usturoi si olio di masline.
When îs prajiti, se adauga Kräuter de Provence.
Un pic de Citron pe lânga... That's merveilleux, cu orez
io ii iubesc tavalitzi in faina si prajiti in olio de maslino si apoi cu neste vegetale la gril si paine proaspata
QUOTE (Olaf @ 14 Oct 2006, 08:59 PM) |
Pai ma gandesc ca n-are rost sa-l prajesc, la cat e copanul. Mai bine il trantesc acolo si pun si apa. Sau asta era ca sa intre gustul de ceapa in el? |
Mancarea de mazare cu pui eu o fac asa:
prajesc bine puiul in cratita doar unsa cu ulei, il scot, calesc ceapa pana se inmoaie (foc mic-mediu), apoi pun puiul inapoi, pun cam o juma de cana de apa (clocotita) - sa fie nivelul cam la jumatatea puiului, mazarea (eu folosesc congelata si o fierb 3 minute cat sa se decongeleze cat se calesc puiul si ceapa), un pic de suc de rosii (sau bulion desfacut cu apa fierbinte), un strop de zahar, sare si piper, acopar si las sa fiarba cam jumatate de ora la foc mic amestecand din cand in cand. Ultimele 5 minute poti sa pui si usturoi (nu mai devreme ca se pierde gustul), si inainte de stins focul o legatura de marar tocat marunt. (mararul poate sa fie si uscat, cam o lingura. mazarea fara marar e ca ciorba fara verdeata - merge, dar ii lipseste mult )
Cu mici diferente cam ca la Carmelita deci.
editat sa adaug ca evident o fac fara rantas - daca nu ai probleme de rantas, la ceapa calita se adauga cam o lingura de faina care se amesteca bine vreun minut, dupa care apa+pui etc)
QUOTE (Mistinguett @ 15 Oct 2006, 04:48 AM) |
Mancarea de mazare cu pui eu o fac asa: prajesc bine puiul in cratita doar unsa cu ulei, il scot, calesc ceapa pana se inmoaie (foc mic-mediu), apoi pun puiul inapoi, pun cam o juma de cana de apa (clocotita) - sa fie nivelul cam la jumatatea puiului, mazarea (eu folosesc congelata si o fierb 3 minute cat sa se decongeleze cat se calesc puiul si ceapa), un pic de suc de rosii (sau bulion desfacut cu apa fierbinte), un strop de zahar, sare si piper, acopar si las sa fiarba cam jumatate de ora la foc mic amestecand din cand in cand. Ultimele 5 minute poti sa pui si usturoi (nu mai devreme ca se pierde gustul), si inainte de stins focul o legatura de marar tocat marunt. (mararul poate sa fie si uscat, cam o lingura. mazarea fara marar e ca ciorba fara verdeata - merge, dar ii lipseste mult ) Cu mici diferente cam ca la Carmelita deci. editat sa adaug ca evident o fac fara rantas - daca nu ai probleme de rantas, la ceapa calita se adauga cam o lingura de faina care se amesteca bine vreun minut, dupa care apa+pui etc) |
Toxic, you got it!! La mazare se pune lapte
Se face un bechamel
@Misti: Right: nici mararul n-are voie sa lipseasca
Ce mancare mai gatiti la copii?
Ma refer la cei cu copii mici. Ai mei (2 si 4 ani) sunt tare sclifositi la mancare si saraca soacra-mea nu mai stie ce sa le pregateasca.
QUOTE (John B @ 16 Oct 2006, 01:37 PM) |
Ce mancare mai gatiti la copii? Ma refer la cei cu copii mici. Ai mei (2 si 4 ani) sunt tare sclifositi la mancare si saraca soacra-mea nu mai stie ce sa le pregateasca. |
Multumesc Felina!
Recomanzi ceva?
QUOTE (John B @ 16 Oct 2006, 02:47 PM) |
Multumesc Felina! Recomanzi ceva? |
QUOTE (John B @ 16 Oct 2006, 02:37 PM) |
Ce mancare mai gatiti la copii? Ma refer la cei cu copii mici. |
Eu stiu din proprie experienta ca la aia mici le place enorm snitel si cartofi prajiti! Aaa...si chiftele mai minca al meu cu placere! E drept ca nu sint alimente prea sanatoase dar eu n-am reusit sub nici o forma sa-l fac sa manince ciorbe si salate!
Dada flori, ca si copii mici mânca toate prostiile dulci,
daca ajung la o vârsta adolescenta învata sa aiba chef de muraturi, ciorbe, salate si chestii de-astea
Da ai dreptate...numai ca al meu are 22 de ani si daca-l pui sa aleaga intre un restaurant respectabil sau bucataria mamii...tot Mac Donald va prefera!
QUOTE (John B @ 16 Oct 2006, 01:37 PM) |
Ce mancare mai gatiti la copii? Ma refer la cei cu copii mici. Ai mei (2 si 4 ani) sunt tare sclifositi la mancare si saraca soacra-mea nu mai stie ce sa le pregateasca. |
QUOTE (Cla @ 16 Oct 2006, 02:24 PM) |
Toxic, you got it!! La mazare se pune lapte Se face un bechamel |
@ John B: O idee pt tine:
Sâmbata trecuta am fost invitati la frate-meu, o familie mare cu multi copii.
Maica-mea a adus chiftele, dar nu normale, ci sub forma de cirese, cam asa.
Chestia faina a fost ca au putit chestiile alea de parca ar fi fost un catel de usturoi in fiecare.
Asa de repede s-or dus...
QUOTE (flori @ 16 Oct 2006, 04:52 PM) |
Da ai dreptate...numai ca al meu are 22 de ani si daca-l pui sa aleaga intre un restaurant respectabil sau bucataria mamii...tot Mac Donald va prefera! |
QUOTE (toxic @ 17 Oct 2006, 01:10 AM) |
De exemplu reteta de tuna fingers pe care am postat-o mai sus , e aproape o creatie proprie. Finuta mea manaca numai chicken fingers si fish fingers cumparate din magazin si m-am gandit ca trebuie sa fie si o varianta mai sanatoasa dar si gustoasa . Asa ca am cautat pe internet am gasit ceva si am adaptat-o la gustul meu . Si au iesit super bune |
Snitele, chiftele cu cartofi prajiti mananca si ai mei, insa as fi preferat sa fie ceva mancare gatita.
Alta problema e ca nu reusesc sa-i pun la masa sa mannce si ei ca oamenii. Tre sa fug cu farfuria sau imbucatura dupa ei prin casa...
Ah da! In cazul asta trebuie sa iei masuri din timp ca altfel nu vei avea placerea sa stai impreuna cu copii la masa cind vor mai creste! Al meu nu are niciodata rabdare sa manince ca oamenii la masa.. isi ia farfuria in fata computerului, Tv-ului sau chiar in pat, sau macar isi ia cu el o carte linga farfurie! Eu am ajuns sa consider participarea lui la masa o cauza pierduta! Da cred ca eu sint vinovata ca tot asa fugeam si eu cu mancarea dupa el, ba chiar uneori ieseam si-n strada unde se juca si-i aduceam un sendwich ceva numai sa nu rabde de foame, ca vezi Doamne era prea ocupat mititelu...Acum suport consecintele! Ei da sa fie ei sanatosi! Asta-i important!
Cla , te rog da-ti cu parerea .Eu reteta asta o am de la mama si ma gandesc daca pot sa fac si mai bine , desi imi plac snitelele pe care le fac eu .
Snitel
Fac numai din piept de pui. Il tai cat mai subtire, il bat , apoi il dau cu sare si il las minim 1 ora la frigider. Apoi bat cateva oua si pun piper si vegeta in ou. Dau fiecare bucata de carne prin pesmet apoi prin ou si le frig .
Partea interesanta e ca uneori folosesc in loc de pesmet fulgi de cartofi . Am vazut asta le tv . E putin diferit , dar mie imi plac amandoua tipurile la fel .
Nu-s Cla asa ca nu-mi dau cu parerea la reteta ta, dar trebuie sa-ti dau un sfat: cauta un magazin cu produse japoneze si ia panko - e pesmetul lor care e diferit (ca niste fulgi de paine). Panko iese super-crocant la prajit (temperatura la ulei mare, da? ca sa nu iasa uleioase) Si mai incearca varianta panko + parmezan (de-ala bun, nu ras de Kraft) si niste patrunjel proaspat, facute la cuptor.
Astept multumiri.
In vreo 2-3 saptamani vor veni si multumirile , ca azi tocmai am facut vreo 15 snitele cu fulgi de cartofi . Singura problema e ca for whatever reason sotul meu nu suporta parmezanul desi eu il ador
Nu se prea simte (proportia ar fi cam 1/4 - 1/3, in functie de cat de crocante le vrei, ca asta face parmezanul - se topeste si impreuna cu pesmetul face o crusta dementiala), nici eu nu ma omor cu parmezanul. Pe ala de supermarket nici sa nu-l vad, nici sa-l miros.
QUOTE (toxic @ 19 Oct 2006, 12:38 AM) |
Apoi bat cateva oua si pun piper si vegeta in ou. |
Buna observatie , sunt de acord . De fapt n-am folosit vegeta , dar nu stiam cum ii spune produsului ce folosesc eu . Dar pt tine m-am dus in bucatarie sa caut E un produs romanesc , se numeste "amestec de legume uscate " ,firma Karmel, vad pretul pe ea , 4 ,5 lei si nu contine nici sare , nici conservanti .
Asta mi-l trimite mama , eu aici n-am cautat dar sunt sigura ca exista asa ceva . Poate stie Misti.
Ce-i misto la bucatarie, e ca fiecare stie altceva si asa iti imbogatesti cunostintele
Toxic, nu conteaza daca faci Snitel din pui, curca vitel sau porc, fiecare cu preferintele lui.
In mod normal se face un Snitel cu faina, ou, pesmet.
Eu il trag prin faina, ou si un amestec din Emmenthaler (sau cascaval) si Parmesan
Dar ideea cu fulgi de cartofi nu-i rea, o sa incerc si eu
QUOTE (Cla @ 19 Oct 2006, 09:10 PM) |
In mod normal se face un Snitel cu faina, ou, pesmet. |
Daca vrei si iti place o crusta groasa, incearca sa-l tragi intâi prin faina, dup-aia prin ou, pesmet, din nou prin ou si parmezan... Nici nu mai iti trebe pâine, merge o salata usoara la asta.
Sau daca vrei sa faci snitelul ŕ la o Piccata Milanese, faci un sos de rosii pe lânga
Cel mai bine e daca folosesti pomodori passate, alea din Tetra Pak, pui acolo ceva sare, piper (sau vegeta - sau alea românesti de care ai zis), doua foi de dafin, dupa gust putin usturoi (poate si lipsi, nu-i musai) si ceva oregano.
Bineînteles ca parmezanul n-are voie sa lipseasca (la crusta de la snitel)
Help please
Mai demult am mancat in romania , facea si maica-mea uneori , o pasta din branza , ceapa , ardei boia si avea o culoare roz . Stie cineva reteta ?
Eu fac asa ceva din urda dulce sau telemea in amestec cu branza de vaci si putin unt.Sarez si adaug boia dulce, (asta ii da culoarea roz!)piper,ceapa,amestec cu mixerul,marar adaugi doar daca-ti place! Cu pasta asta umplu ardei gras sau rosii.Dupa ce stau la frigi ardeii pot fi taiati rondele si sunt tare aspectuosi!Pasta poate fi folosita si pentru tartine.
Mersi. Am sa fac , dar cu feta si in loc de ardei o bag in ceva wrap de tortillas.
Nu e la cerere, dar nu am gasit un subiect cu placinte, tarte, sau cum vreti voi.
Asa ca scriu aici:
TARTA CU CEAPA SI BACON:
Adica asta:
Pentru aluat:
1 cana lapte,
1 galbenus,
1 lingura ulei,
2 lingurite de zahar ,
2 lingurite de sare,
1 lingura de drojdie
500 gr de faina
Pentru umplutura:
5 cepe mari
2 feliute branza topita
2 oua
200 gr. Branza feta
200 gr bacon
4 linguri cu varf de smantana
Sare
Piper
ALUATUL:
Se amesteca drojdia cu zaharul, pana ce se obtine o pasta, care se amesteca cu: laptele caldut, sarea, uleiul si galbenusul, apoi toate acestea se amesteca cu faina:
obtinandu-se un aluat care se lasa la cald aprox. trei sferturi de ora, pana ce arata cam asa:
UMPLUTURA:
1. Se pregatesc toate ingredientele, adica: ceapa taiata fidelutza, bacon-ul maruntit, Feta rasa, ouale batute, smantana, sarea si piperul, precum si 2 felii de branza topita taiata bucatele (in poza e intreaga):
2. Se caleste cu putin ulei baconul:
3. Apoi se adauga ceapa, calindu-se si ea, cat sa devina aurie:
4. apoi se amesteca acestea cu restul ingredientelor:
COACEREA:
1. Se intinde aluatul intr-o tava in care am pus o hartie de copt, se toarna compozitia in aluat:
2. Se da la cuptorul incins in prealabil, cam o ora, aratand apoi asa:
3. Se scoate din tava, din hartie si se haleste !
Mihai ar trebui sa stearga posibiliatatea de a atasa poze la subforumul de bucatareala!
Acu eu mor de pofta si cine imi face mie placinta d'asta?? Aud, Kristin?
Io nuuuuuuuuu ! Nu iti fac pofta. Astea-s doar poze. Mananca barbatii, noi nu avem voie.
De exemplu, eu i-am pus lacat si acum ma apuc de gym:)
Aham, siguuur!
Iar eu o sa incerc sa ma concentrez la pestele ala pe care o sa-l mananc in seara asta.
Maine fac peste cu ... whiskey. Interested ?
La un loc sau separat?
Am facut crema de branza si a fost foarte buna . Am bagat si chimen .
Am la dezghetat ceva piept de pui , ce altceva in loc de snitele pot sa fac ? Ceva gustos
Tai chicken în fâsii, arunci in tigaia (cu ulei fierbinte) împreuna cu niste ceapa, ardei, champignons, le tragi un hell's fire scurt, stingi cu vin alb, adaugi boabe de piper verde, tragi un sos din aia cu un adaos de zeama de carne si coconut milk (sau creme fraiche)...
si ai - voilŕ! Chicken Madagascar - style. Si asta cu orez si salata.
Chestie de 20 min
Pofta buna!
Kristin, sper sa nu te superi, am copiat reteta ta http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=5559&st=35&.
Toxic, toaca pieptul de pui cu satarul, amesteca-l cu un pic de sos soia, un strop de ulei de susan, ceapa verde taiata marunt, un strop de ginger si un strop si mai mic de cayenne. Daca-ti plac semintele de susan poti sa pui un pic si din alea.
Faci chiftelute si le prajesti.
Se face un dipping sos la ele, din sos soya, otet, ceapa verde, seminte de susan, ulei de susan si un ardei iute taiat felii.
Mersi dragilor , la nici una n-am toate ingredientele .
Misti, susan negru sau alb? Eu am numai negru in casa dar am inteles ca asta negru nu trebuie prajit si are acelasi gust ca cel alb daca e prajit .
Alte retete mai aveti?
Pai daca n-ai ingrediente in casa nu-ti ramane decat sa-l faci la gratar.
susan alb, dar nu cred ca are asa mare importanta
faina ai? fa ciulama cu mamaliga
Pai am ingrediente dar tu imi ceri ginger ... Cla vrea boabe de piper verde si coconut milk .. O sa ma aprovizionez ..
Am avut mai demult o colega originara din Kenia , ea gatea mult cu coconut milk si era bun . dar eu n-am facut niciodata nimic cu coconut milk
Am uitat de un pic de curry la chestia aia, toxic.
Dar numai daca-ti place gustul. Eu nu prea sunt prieten cu curry, de-aceea il cam las deoparte.
Mie-mi place mai mult Garam Masala.
Dar stii cum e... de gustibus...
Oameni buni, am nevoie de o reteta de merdenele cu carne si de alea cu brânza.
Pe lânga asta, o reteta buna de langosi. Merci
QUOTE (Cla @ 26 Oct 2006, 05:23 PM) |
Oameni buni, am nevoie de o reteta de merdenele cu carne si de alea cu brânza. Pe lânga asta, o reteta buna de langosi. Merci |
Hai sa nu-mi zici ca numa-n Banat se fac, ca te mânc cu merdenea cu tot, tzuca-te
Sorry Cla, nu-s asa specialista ...
Dar ceva reteta de salata de boeuf ( asa se scrie?) aveti? Eu stiu sa fac , dar vreau sa aud si alte opinii . Cineva m-a sfatuit sa pun telina ca cica ii da aroma ...
@Kristin felicitari ca pui poze . E mult mai interesant sa vezi exact cum arta si cum se face ceva decat un text de reteta . Retetele uneori fac mancarea sa para mai complicata decat e ...
Salata de boeuf e faina, toxic. Bineinteles ca-i da telina un gust aparte, mai ales daca e facuta cu carne de vita...
Hai ca mi-ai facut foame...
Ceva retete sunt pe-aici, acum nu caut ca mi-ai facut foame...
Am venit de la cumparaturi si am cumparat urmatoarele : coriander seed ( coriandru), cumin ( cumen), curry powder , turmenic , caraway seed si chinese five-spice ( care sper ca sunt bune pt stir fry) .
Puteti sa-mi recomandati si alte condimente ce ar trebui ca sa le am ca sa pot sa si fac retetele care mi se recomanda ? Am cautat si ginger si nu mai era , dar vor primi .
stie cineva ceva reteta buna de plaintains?
eu le-am luat asa verzi . trebuie sa le las sa se glabejeasca?
Reteta extrem de simpla si gustoasa de "placinta cu branza " . Eu ii spun placinta dar de fapt e altceva, nu gasesc cuvantul ...
Ai nevoie de branza sarata , foietaj care se cumpara gata facut de la magazin , smantana si oua .
Umplitura se face din branza ( trebuie pusa la desarat daca e foarte sarata ) 2 linguri de smantana si 1-3 oua. Eu toate le pun ochiometric in functie de consistenta umpluturii. Cu cat mai multe opua pui cu atat e mai gustoasa , dar daca pui prea multe, e prea moale. In orice caz, daca iti iese prea moale, poti pune putin gris pe foietaj ca sa absoarba .
Se iau 4 foite subtiri si se intind intr-o tava care initial a fost unsa cu ulei . Fiecare din foite se unge cu ulei . Peste ele vine un strat de umplutura , apoi iarasi 2 foite , un alt strat de umplutura, iar 2 foite . partea superioara se unge cu ulei . Si gata . Se pune la cuptor la 180 grade pana se face galben auriu.
Of, cu greu am gasit ceva pe net ca sa se vada la ce fel de foi ma refer .
Zi-le merdenele, toxic
Please , stie cineva retete cu okra ? Nu stiu care e denumirea in romaneste , poate e la fel . Pun o imagine cu okra .
okra=bame cumva?
Nu am idee, acum am cumparat pt prima data desi pe aici e destul de popular . Iar bame , nu stiu ce sunt .
Azi am fript peste. Am cautat in in romana se numeste batog sau eglefin sau melanogrammus aeglefinus. L-am luat congelat si fara coaja si filetele nu au oase inauntru .
Am pus pe el sare si legume uscate ( un soi de vegeta) si l-am fript in ulei f . f putin . E o nebunie , poti sa-l manaci gol .
Noi l-am mancat cu lamaie si humus .
Asadar , in dorinta mea de a manca mai putina carne ...
Am facut okra ca si garnitura la cod fish . Am luat reteta de pe internet si am ales-o fiindca era usoara si avea si curry .
Deci prajesti okra cam 7 minute in ulei putin . Dupa 7 minute adaugi o ceapa taiata f marunt , sare , turmenic , curry si cayenne pepper ( cam 1/4 de lingurita de ceai din fiecare) si mai lasi pe foc 3-4 minute .
Voila, c'est fini !
Ce-am facut eu si genicon in seara asta simplu si bun:
Cartofi, taiati rondele, dupa ce se fierb in coaja si se decojesc (eu i-am lasat mai mult la cuptor sa se patrunda, dar de preferat intai fierti pt ca restul sunt aproximativ semi-preparate) se pun intr-o tava mai inalta dupa ce este unsa cu ulei, eu am pus de masline, ceapa taiata rondele pusa peste cartofi, apoi sosul: bulion, apa, vegeta, piper, un pic de busuioc, un pic de marar uscat si condimente pentru friptura la gratar (ce-am gasit mirodenii in casa si-am considerat ca se potriveste am pus), usturoi, un pic de ulei de masline, o rosie tocata marunt (dupa ce am pus-o in apa la fiert, am decojit-o si-am taiat-o) si apa cat sa acopere toata tava; puse peste cartofi si ceapa, apoi niste pastrama de pui, dar sunt bune orice mezeluri aveti la indemana, putin cascaval ras, 2 oua batute, iar putina vegeta si pusa la cuptor, foc mediu, se scote dupa 15-20 de minute si se pune cascaval cat cuprinde pe toata suprafata, se mai lasa 5 minute si se scoate. Pofta buna!
Am niste champignon si nu stiu cum sa le prepar diferit. M-am saturat de ele la cuptor sau ciulama. Stie cineva o combinatie gustoasa? Adica azi trebe sa gateasca je ca e o aniversare in familie si musai sa imi las sotioara masca. Asa ca, heeeeeeeeeelp!
QUOTE (mariusc2 @ 2 Feb 2007, 11:57 AM) |
Am niste champignon si nu stiu cum sa le prepar diferit. M-am saturat de ele la cuptor sau ciulama. Stie cineva o combinatie gustoasa? Adica azi trebe sa gateasca je ca e o aniversare in familie si musai sa imi las sotioara masca. Asa ca, heeeeeeeeeelp! |
Doamne , oameni buni, mi s-o facut rau...cand am vazut placinta aia cu carne!!!iooooooooooi, mi-e foame!!!deocamdata ma multumesc cu o fuga pin la magazin, sa-mi cumpar niste merdenele
Felinooo, faine ciupercile. Multam fain!
QUOTE (mariusc2 @ 6 Feb 2007, 05:44 PM) |
Felinooo, faine ciupercile. Multam fain! |
De fapt, am facut o combinatie intre ciupercile tale si pieptul de pui a lui Cla. Le-am tocat bucati mici si le-am calit in unt, dupa ce, in prealabil calisem niste usturoi taiat f subtire. La sfarsit am aruncat un pahar de suc de rosii si jumatate de pahar de vin alb peste. Plus un varf de cutit de ghimbir, patrunjel, marar.
Mistooo, Marius, super!!
Eu as vrea o reteta pentru musaca. Dar nu cu cartofi, ci cu vinete. Am mancat acum o vreme asa ceva si evident ca am uitat sa cer reteta.
O are cineva?
Poti incerca reteta asta (vegetariana) : Musaca de vinete cu mei si tarhon .
Ingrediente:
1 vanata mare
1 ceapa mare si 2-3 fire ceapa verde
1 ceasca mei+ 2 cesti apa cu sare pt. fiert
1 ceasca branza cheddar rasa
1 lingurita tarhon; sare si piper
1 lingura ulei de masline
5-6 rosii cherry
Preparare:
Se spala meiul in mai multe ape si se pune la fiert in apa cu sare pt. 20 minute;
Vanata se spala, se curata de coaja, se taie in fasii lungi si subtiri care se vor pune pe gratar pt.2-3 minute; ceapa se taie solzisori si se rumeneste pe gratar; intr-un vas de sticla se adauga 1 lingura ulai de masline si se asaza feliile de vanata (vezi foto); peste feliile de vanata se pun rosiile cherry, meiul si branza cheddar rasa, tarhon, frunze patrunjelsi telina, frunze proaspete de rozmarin tocate marunt; se inchide musacaua cu feliile de vanata si se adauga branza cheddar rasa si tarhon; se da la cuptor pt. 15 minute la 200 grade;
Daca vrei sa aiba si carne poti incerca aceasta varianta :
Ingrediente pentru sase persoane:
doua kilograme de vinete mijlocii
o ceapa mare tocata
un kilogram de carne tocata (vaca sau miel)
o jumatate de pahar de vin alb
un kilogram rosii curatate si taiate rondele
patrunjel tocat marunt
ulei de masline
Mod de preparare:
Taie vinetele rondele subtiri, sareaza-le si lasa-le asa timp de o ora. Inabuseste ceapa cu doua linguri de ulei de masline, apoi adauga carnea tocata. Adauga rosiile, vinul, patrunjelul, sarea si piperul. Lasa totul la inabusit 45 minute.
Clateste vinetele si scurge-le. Prajeste-le usor pe ambele parti, in uleiul de masline. Unge o cratita sau un vas termorezistent si pune alternativ straturi de vinete, apoi de carne si rosii.
Presara branza rasa deasupra, baga musacaua la cuptor, la foc potrivit, timp de 45 minute.
Am vazut ca in Iran, la restaurantele traditionale care au in meniu musaka, vinetele nu sunt niciodata prajite in ulei.
Ori sunt coapte pe jar, ori coapte in cuptor ( in ambele cazuri cu tot cu coaja) , ori sunt curatate de coaja si puse pe gratar.
Habar n-am cantitatile exacte, ca eu gatesc ochiometric.
Vinetele se curata pijamaluta, se taie rondele cam de 1 cm, se presara cu sare si se lasa la scurs. Apoi se "prajesc" intr-o tigaie cam cu atata ulei ca si clatitele, adica infim. [operatiunea asta e extrem de afumatoare].
Toci 2-3 cepe marunt si le calesti, adaugi carnea tocata (mixta: vita si porc), cam juma de kil. Cand e facuta dai deoparte si lasi la racit. Cand s-a racit bine amesteci cu un ou, marar, patrunjel, sare, piper.
Ungi o craticioara cu putin ulei, tapetezi cu pesmet si pui un strat de vinete, un strat de carne, unul de vinete, unul de carne si termini cu vinete. Daca ai, poti pune si unul de rosii printre si inca unul la suprafata. Pui apa calda si ceva suc de rosii (sa fie cam pana la jumatate) si dai la cuptor.
Cand e aproape gata pui un galbenus batut cu o ligura de smantana si razi cascaval. Lasi la cuptor pana se face o crusta frumoasa.
Mananci cu smantana.
Super...
Deci in concluzie asadar... Mara, te astept pe la mine, sa-mi gatesti.
Sar'na.
Hmmm, n-a fost o idee buna sa-ti dau reteta! Eu nu sufar musacaua cu vinete, dar i-o fac lui barbatu-meu, ca-i mare amator. Ca atare nu cred ca ma poti convinge.
daca vine Eclectic pana la tine, ii dai si lui o bucatica?
De ce ? Ca sa fac jumi-juma cu tine?
Ia zi, Mara, imi dai o bucatica?
De musaca vorbim, da?
Poti sa-i spui cum vrei...
Da, poti cali un pic ceapa, ca e mai gustos. Dar cu riscul sa te dezamagesc, fara varza acra... alea nu-s sarmale. Vezi daca nu este in oras vreun magazin turcesc, aia pot avea. Asa am patit eu in Germania si tot la turci cica era si acolo varza acra.
Din pacate nu-s in orasul meu, unde stiu un magazin polonez de are varza acra ... O sa caut pe aici magazine turcesti sau poloneze, dar slabe sanse
Si oricum sunt convinsa ca nu or sa-mi iasa sarmalele 100% perfecte din prima, dar daca ai fi gustat tocanitza lor de azi, ai fi priceput de ce spun eu ca-s master sef bucatar prin zona
O sa caut varza acra, daca nu - o sa folosesc varza normala si oparita, prea rele nu pot fi
Si de calit, calesc doar ceapa?
Sarumana pentru promptitudine
In Germania si Olanda nu am gasit decat varza acra tocata vidata in pungi la supermarket. Desi tardiv, pentru romanii, care traiesc pe aiurea in acesta lume, pot cumpara varza (de prefereat varza fara "cucui" adica plata la calota, sus, olandezii si nemtii au numai varze cu "cucui") scobiti coturul cam 5-8 cm puneti o lingura de sare in gaura respectiva, bagati varza in borcane de 15-20 l adaugati seminte de marar si boabe de porumb, putin hrean (dupa gust 2-3 bucati) aerisiti din cand in cand ( 2-3 ori pe saptamana). Aerisirea inseamna ca ori vanturati zeama ori introduceti in borcan o teava pe are suflati din cand in cand. Veti avea o varza ca la mama, made in Romania.
Sarumana marduk, chiar voiam si cateva retete de muraturi, caci cele din comert tot nu-s asa de parfum ca cele de le aveam la bunici
Ah, si imi spune si mie cineva inca o data cum se face mamaliga cu malai din ala super extra fin? Ca nu se poate sa am sarmale fara mamaliga
Multumesc mult, m-ati salvat
Dadada, aia facuta mai tare si rasturnata pe farfurie e
Multumesc Marduk, insa tot ce pot gasi aici e malai super extra fin, iar io vreau o mamaliga sanatoasa, ca la mama ei acasa, nu moale si in nici un caz terci
Reteta ta e putin mai dificila decat cea de mi-a spus-o Misti acum vreo 2 luni, asa ca o sa ma rog sa se indure si s-o mai spuna o data aici sau o sa fac matanii sa-mi iasa mamaliga dupa reteta ta
Mamaliga sanatoasa (vartoasa) iese adaugand mai mult malai, nu conteaza daca este fin sau extrafin, ceea ce trebuie sa ai grija este sa fiarba bine si sa mesteci tot timpul in ultimele 10 minute. Daca in loc de 7-8 maini de malai pui 10, totul o sa fie ok, poti sa o tai cu ata exact ca la bunica. Atentie la fiert si mestecat, succes si sarbatori fericite.
Aha, multumesc frumos Sarbatori fericite si tie!
pun 3 cani de apa la fiert, cu un pic de sare. cand fierbe pun 1 cana de faina de malai, dintr-una si las un minut doua fara sa amestec, apoi cu o lingura iau din apa ce fierbe si tot pun peste botolotzul de faina. Cand m-am saturat de operatiunea asta iau lingura de lemn si amestec din cand in cand. Nu dureaza mult si iese atat de vartoasa ca eu o rastorn pe fund de lemn si o tai cu atza.
Inainte puneam faina in apa rece si apoi pe foc si tot iesea, deci chestia cum ca apa trebuie sa fiarba si oama sa tot invarta e mit rural
Saptamana asta pregatesc o salata de telina si ciuperci umplute.
Salata de telina (mai degraba de pui, care predomina in compozitie):
- piept de pui,
- telina,
- maioneza,
- optional ciuperci.
Se taie marunt pieptul de pui si ciupercile facute la tava si se amesteca cu telina rasa si maioneza. Prefer maioneza de casa, in cantitate cat mai mare.
Ciuperci umplute:
Se curata ciupercile cu suprafata mare. Se calesc cateva ciuperci taiate marunt, care constituie umplutura, alaturi de unt si cascaval ras + sare dupa gust. Ciupercile se coc in tava, la sfarsit adaugandu-se untul si cascavalul.
smantana sau fa un dressing simplu de ulei de masline si un strop de lamaie
Chiar e foc daca mananci o data putina maioneza? Cu un ibric de ceai de sunatoare/hepatoprotector dupa masa?
Cine are o reteta simpla pt tarta cu cirese?
Ihi, chiar e simpla. Poate incerc maine, ca am primit cirese de la Satmar, DESTULE si acum le caut utilizare.
sa nu tzapi coditzele, sa le pui la uscat pentru ceai
Nu le tzap, numa' ca nu-s prea multe, pentru ca taica-meu, in elanul lui de la cules, le-a si curatat.
Cine îmi dă şi mie reţetă de dobrogeană cu brânză? Cu tot cu foi, că alea din comerţ mă enervează.
nefe, incearca reteta lui Cristi (sunt pe fuga, imagineaza-ti ) http://papabun.blogspot.com/2009/09/foto-reteta-adevarata-placinta.html
Mulţumesc.
Da' o reţetă de negresă are careva? Nu ştiu dacă am mai întrebat...
Se pune...
Hai chiar nefe, ce-ar fi cu politically correctness ?
Toate prajiturile sunt caucaziene, cu exceptia care nu.
Si aici vine beleaua. Toate-s mai bune decât cele din vest.
O reteta turceasca: Se ia faina, oua (nu ou), miere, zahar, unt.
Se framânta toate acestea = asa zic ei, dar de fapt se baga mâna-n blid si-i tragi niste pumni.
Când aluatul s-a saturat si vrea sa traga aer, e gata.
Poti sa bagi orice în el, pâna si picioarele, ghici ca-i bun.
Ca sa nu vada vecinii ca a fost un esec, se pune praf de zahar peste.
*Cum se face un tort:
Se arunca peste toata cotofleanta aia smântâna, îmbramburita cu zahar. Cu cât mai mult zahar, cu atât mai putine ciripituri de oaspete.
Pe vârf se adauga un Labello.
Iasa o bataie pe zdravan, dar nu intereseaza pe nimeni dintre participantii masculini cine a ajuns la legume si cine la laptop cu comanda de pantofi.
Pofta buna !
M-ai lămurit beton!
Cu placere
Ingrediente pt NEGRESA
PENTRU ALUAT: 1 cana(250 ml) zahar pudra, 1 cana nuci macinate, 1/2 cana ulei, 3 linguri cu varf de cacao, 2 cani faina, 1 cana apa, 1 lingurita amoniac, 1/2 borcan de gem (cca. 200-250 g), cateva picaturi zeama de lamaie, unt pt tava
Tava ceva mai inalta o "tapetezi" cu unt. Intr-un castron mai mare, amesteca toate ingredientele,tinand cont ca amoniacul se stinge cu cele cateva picaturi zeama de lamaie si abia apoi se toarna in compozitie.Se amesteca bine cu mixerul pana se omogenizeaza (nu dureaza mai mult de 2 minute). Se toarna in tava si se da la cuptor ( incalzit deja )pentru inceput la 220 -cam 5 minute si apoi 40 minute la 175-180 de grade .
Asta daca nu vrei sa te complici si cu glazura . Daca vrei si glazura spune si scriu .
Mulţumesc. Nu, fără glazură, că iese prea dulce şi nu mă omor după chestiile exagerat de dulci.
Eu in loc de apa pun lapte, dar in esenta fac cam aceeasi reteta... si iese foarte buna
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)