Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Bucataria si Barul Hanului _ Produse Traditionale

Trimis de: nefertiti pe 2 Feb 2010, 08:32 AM

Dupa discutia despre alimentatie, ma gandeam sa postam aici locuri din care pot fi cumparate produse traditionale si bio. Si sa vorbim despre ele...

Eu stiu ca exista un targ cu asemenea produse - http://www.targultaranului.ro/, dar n-am fost inca la el. Daca a fost cineva, poate ne spune una-alta. Am mai prins prin oras targuri de genul asta, mai mici. Ultima data am dat peste unul chiar saptamana trecuta, in curtea Palatului Sutu, de unde am luat niste miere cu fagure si cas afumat.

Trimis de: Marduk pe 2 Feb 2010, 10:23 AM

Problema cu produsele traditionale este ca majoritatea dauneaza grav sanatatii daca nu sunt consumate tot in mod traditional. Carnea de porc, suncile, carnatii, branza de burduf, telemeaua, caltabosii, micii, sarmalele, ciorbele grase drese cu smantana nu au fost consumate de romani zi de zi iar cei care consuma si azi slanina cu pita si usturoi muncesc nu gluma. Promovarea produselor traditionale este ceva benefic pentru economie, pentru mentinerea profilului natural al consumatorului roman, dar consumarea acestor produse presupune activitate fizica intensa. Cand deschizi o astfel de campanie nu o faci doar de dragul salvarii produselor traditionale, a producatorilor acestora, te mai gandesti si la cei care le consuma, romanii din ziua de azi sunt sedentari nu mai presteaza munci care presupun consum mare de calorii. Campania este buna, dar nu se vorbeste nimic despre relatia dintre acest tip de mancaruri si restrictii traditionale reprezentate de posturile de peste an stabilite de biserica, pentru ce postim? doar pentru a ne arata apartenenta la ortodoxie? Eu cred ca aceasta campanie a fost lansata doar pentru cei care produc nu si pentru cei care consuma, asta nu inseamna ca sunt de acord cu toate produsele din supermarket, pline de aditivi alimentari, produse cine stie pe unde si din cine stie ce si vandute cu preturi foarte mari. Asa cum nu sunt de acord cu preturile afisate de producatorii acestor produse traditionale, care au tras cu ochiul la preturile din supermarket si nu vor sa scada din pret nici daca le cumperi produsele din fata portii, ma refer la cei de pe marginea DN-urilor. Se poate discuta pe aceasta tema, in occident se pune mare pret pe produsele traditionale, itelienii au o emisiune foarte populara unde sunt prezentate astfel de produse, modul de preparare, diferenta sesizata de mine, dintre producatorii occidentali si cei autohtoni a fost ca in timp ce occidentalii pastreaza traditia, baza, aplicand politici de marketing pentru asi creste vanzarile, la noi inca primeaza conservatorismul, atat ca forma cat si gust, diversitatea produselor traditionale fiind foarte redusa.

Trimis de: nefertiti pe 2 Feb 2010, 11:15 AM

Marduk, produsele de genul asta devin o problema pentru sanatate in momentul in care le consumi in cantitati industriale. Asta se intampla si pe vremuri, cand cei de la tara mancau mai mult produse de genul asta. Dar sa cumperi din cand in cand, de pofta, cu suta de grame, nu cred ca e o problema. Chiar deloc. La urma urmei, cei mai multi cumpara oricum din supermarket toate tampeniile. Macar sa ai si optiunea asta, sa iei ceva ce iti place. Nu te obliga nimeni sa cumperi si sa mananci cu tona. De fapt, asta e problema in general vorbind despre mancare...

p.s. Mi-am amintit de o alta aiureala cumparata din supermau. Iaurturile cu bifidus-nu-stiu-cum sau cu fibre sau cu naiba mai stie ce. Reclama spune doar ca alea contin bacterii sanatoase si iti recomanda cu mare drag sa le consumi zilnic. Ei bine, recent, am cumparat si eu unul. Cum la raft era aglomeratie, de zici ca venea sfarsitul lumii si cumparau cate 5-10 iaurturi fiecare, nu m-am uitat la eticheta. Ajunsa acasa, citesc ce contine: la mare rang, era pozitionat zaharul... Si nu oricum, ci cantitatea cea mai mare din tot ce avea in el iaurtul ala. Danone, desigur...

Well, prefer sa iau un lapte acrit, pur si simplu, un lapte batut, o sana samd. Aici intervine, insa, problema. Lactatele de la tarani nu sunt comercializate in conditiile de igiena pe care le-as vrea. Asta e aspectul despre care ar trebui discutat undeva la un nivel "de sus", sa li se impuna diverse conditii. De asta intrebam daca cineva a fost la targul ala si cam ce e pe acolo. La fel si cu magazinele bio, daca stie cineva.

Trimis de: abis pe 2 Feb 2010, 11:53 AM

QUOTE(nefertiti @ 2 Feb 2010, 11:15 AM) *
Well, prefer sa iau un lapte acrit, pur si simplu, un lapte batut, o sana samd. Aici intervine, insa, problema. Lactatele de la tarani nu sunt comercializate in conditiile de igiena pe care le-as vrea.

Exact de asta intrebam si eu mai sus daca sunt mai de incredere lactatele din piata decat cele din supermarket... Poti alege din raftul oricarui magazin produse care nu contin zahar, aditivi, coloranti, indulcitori. De ex. iaurtul din lapte de capra de la Covalact. Este si gustos, si nici n-are chimicale (bine, ca nu toate E-urile sunt daunatoare, asta-i alta discutie). Si am vazut ca sunt parca din ce in ce mai multe branzeturi bio la raionul specializat (cel putin in Carrefour, poti gasi de la lapte bio pana la Emmentaler). Acum nu trebuie nici confundat bio cu traditional....

Si ramane de vazut daca intr-adevar beneficiile alimentelor bio, organice, naturale sunt chiar atat de mari cum se spune... Unele http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/article6736031.eceafirma ca n-ar fi cine stie ce diferente fata de alimentele obisnuite.

Trimis de: nefertiti pe 2 Feb 2010, 12:45 PM

Eu nu ma refeream initial la produse lactate, din astea nu iau din piata. Am luat cas afumat de la targul de care zic, dar de la o tanti care il avea pus in niste caserole din plastic, mari, deci nu descoperit si mai stiu eu cum. Lactate nu cumpar din piata, in general. Dar mi-am adus aminte de activia si alte alea, care sunt o mare minciuna...

Totusi, nu stiu unde vezi tu in supermarket produse fara zahar, aditivi, coloranti samd. Ma rog, sunt f f putine, poate. Eu am lucrat o vreme cu cei de la Protectia Consumatorului si de la ei stiu multe despre ce se baga in alimente, cum tre sa interpretezi ce scrie pe etichete samd. Iar produsele alimentare din magazine nu prea au cum sa fie fara coloranti, conservanti si alte alea, pentru simplul fapt ca sunt gandite sa reziste mult. Pe cand cele traditionale de care zic nu au asa ceva. Eu am crescut la tara, se faceau si la noi acasa carnati, sunca si alte alea si in ele nu sunt decat condimente. Asta e diferenta. Pentru ca sunt facute sa fie consumate intr-o perioada de timp scurta sau medie, nu sa reziste cu anii.

In plus, repet, grasimea nu e o problema decat in cantitati mari.

Trimis de: Serenity pe 2 Feb 2010, 01:18 PM

Sa stii ca pana la urma iti poti face singur acasa si branza, si iaurt, si lapte batut... Nu e nici o filozofie. Una din prietenele mele cele mai bune isi face singura (e de varsta mea) si mi-a zis cum se procedeaza. Nu e nici greu, nici complicat, nici nu-ti trebuie nu stiu ce tehnica. Doar lapte de vaca (din ala chiar de la vaca, nu pasteurizat din comert).

Eu Danone nu mai iau de mult.. si m-am lamurit ca toate iaurturile din comert sunt la fel, indiferent ce zic astia in reclame. Toate contin bacterii din alea bune, dar nici unul nu contine mai mult ca altul...

Trimis de: abis pe 2 Feb 2010, 01:22 PM

QUOTE(nefertiti @ 2 Feb 2010, 12:45 PM) *
Totusi, nu stiu unde vezi tu in supermarket produse fara zahar, aditivi, coloranti samd.

Pai exista - dar intr-adevar sunt putine, ti-am dat doar un exemplu (iaurt).



Despre mezeluri nu stiu, de-astea nu cumpar din principiu.

Trimis de: Marduk pe 2 Feb 2010, 04:01 PM

Sunt si mezeluri, dar au niste preturi de parca ar fi importate de pe Luna. Nu asa promovam produsele traditionale cu preturi mai mari decat a celor importate, preturile trebuie sa fie mai mici, dar romanul vrea sa se imbogateasca repede.

Trimis de: exergy33 pe 2 Feb 2010, 07:07 PM

Cine garanteaza ca mierea vinduta de ei e naturala ?!

Trimis de: Michelle pe 2 Feb 2010, 07:07 PM

De la targuri eu am cumparat cam 4 categorii de produse:
mezeluri: carnati de prajit si carnati crud uscati si afumati,pastrama de oaie de pus pe gratar
lactate: smantana groasa s-o tai cu cutitul aproape si mai ales cu gust de smantana, nu de iaurt mad.gif pt ca in magazin n-am gasit nici o firma care sa ma satisfaca, telemea de oaie - gust din toate pina gasesc una care-mi place, odata am luat si mozarella facuta de romani(f buna si aia), cas afumat
fructe si legume:in general rosii sau cirese dar si rubarba de exemplu care mie-mi place f mult, sirop de soc, dulceata de nuci verzi si de cirese amare
paine de casa care e delicioasa dar ingrasa rolleyes.gif

Trimis de: Serenity pe 2 Feb 2010, 07:16 PM

Oare nu e mai bine sa te duci direct in sat (orice sat) si sa intrebi localnicii cine vinde miere, mere, lapte, etc.? Taranii de obicei sunt amabili, vezi cu ochii tai unde sta vaca, cine o mulge... Mai degraba la piata sau targuri sa ai sansa sa dai peste tarani excroci sau afaceristi, decat in sat. Ca daca e la piata sau targ inseamna ca e obisnuit cu comertul... Eu am luat miere extrem de buna cu mai putin de 10 lei kilogramul.

Trimis de: Marduk pe 2 Feb 2010, 07:47 PM

QUOTE(exergy33 @ 2 Feb 2010, 07:07 PM) *
Cine garanteaza ca mierea vinduta de ei e naturala ?!

Ei dragilor, cu mierea e poveste. Eu unul care zic ca ma pricep nu cred ca exista apicultor roman dispus sa falsifice mierea, poate ca sunt si din astia dar trebuie sa fie nebuni la cata miere intra in pamant vara cand pajistile sunt pline de flori si nu e albina sa culeaga atata polen. Sa plecam de la premisa logica, pentru ca albina sa consume un sirop trebuie sa fie 1/1, adica 1 kg de zahar/ 1 litru de apa (se foloseste ceai, de tei, de salcam, etc.) deci stuparul care ar vrea sa falsifice mierea ar trebui sa cumpere zahar, sa-l fiarba cu frunzele de plante sa-l dea la albina care oricum il transforma in miere, deci siropul respectiv este practic miere, doar ca nu este din polen de plante ci din sirop. Dar ce stupar ar face asa ceva? Nu as putea sa spun acelasi lucru despre alta miere care este importata de pe aiurea, desi daca este produsa de apicultori profesionisti, de oriunde ar fi acestia nu-si permit sa falsifice mierea, zaharul este prea scump, poate or folosi alte siropuri ca melasa, dar repet daca siropul respectiv este trecut prin gusa albinei, se chiama ca este 50% natural.

Trimis de: Michelle pe 2 Feb 2010, 10:13 PM

Nu stiu , poate spun o prostie, dar mierea de albine adevarata 100% se zahariseste. Cea indoita cu sirop, nu. Eu nici nu ma mai obosesc s-o fluidizez la loc ,pentru ca e mai usor de pus pe paine asa,nu curge

Trimis de: Erwin pe 2 Feb 2010, 10:36 PM

La Timişoara, în piaţa Iosefin se găseşte un distribuitor robotizat de lapte proaspăt muls complet automatizat, laptele este adus în cisterne speciale direct de la o fermă dintr-un sat din apropiere, refrigerat şi îl poţi cumpăra în PET-uri de 1L aflate într-un distribuitor automat, practic maşina îţi livrează laptele intact, direct de la vacă. Mi se pare o idee foarte bună, dar nu îmi este deloc la îndemână să trec pe-acolo să cumpăr. Ar fi bine să existe astfel de distribuitoare în fiecare cartier/piaţă. Totul este garantat şi certificat conform unor standarde stricte, practic omul nu intervine deloc în proces, laptele nu poate fi contaminat etc. Preţul parcă era 4 Lei/L, cam tot atât cât este în magazin la tetra-pack şi care e procesat industrial.

Mierea este produsul reprezentativ al României pe plan mondial. Nu cred nici eu că vreun producător este interesat s-o mai înmulţească, abia o vinde pe cea care o are, fiind multă. "Apicola" nu cumpără de la producători cantităţi mai mici de 500Kg, cei care au mai puţină trebuie s-o vândă în piaţă. Mierea se cristalizează dacă este 100% naturală. Doar cea aditivată nu se cristalizează. Mierea nevândută şi rămasă pe stoc poate fi dată spre consum albinelor sau se poate face ţuică din ea... smile.gif

Un alt produs tradiţional la mare căutare la export este vinul, din păcate multe zone viticole au decăzut în urma privatizărilor şi a distrugerii viilor din ultimii 20 de ani. Doar că vinul este înmulţit şi aditivat tocmai de firmele producătoare care îl îmbuteliază. Dacă vrei un vin adevărat 100% trebuie să-l cumperi direct de la producători privaţi de încredere sau să-l faci din via proprie. Era o cramă privată la Recaş de unde luam un vin excelent, din păcate s-a închis iar cel de la cramele Recaş oficiale pe care l-am luat anul trecut mi-a provocat dureri de cap... tongue.gif

Trimis de: abis pe 3 Feb 2010, 10:30 AM

QUOTE(Michelle @ 2 Feb 2010, 10:13 PM) *
Nu stiu , poate spun o prostie, dar mierea de albine adevarata 100% se zahariseste. Cea indoita cu sirop, nu.

Depinde de miere: mierea de salcam nu cristalizeaza decat un cca un an-doi (daca gresesc ma corecteaza Marduk smile.gif ), la fel si mierea de pin. Alte tipuri de miere cristalizeaza (se zaharisesc) la putina vreme dupa ce a fost scoasa din fagure. De ex. mierea de floarea soarelui sau de rapita. Mierea de pe rafturile supermarketurilor sau chiar din piata, daca este fluida (cu exceptia celor care se zaharisesc greu) a fost supusa la tratamente termice, deci practic mananci doar o pasta dulce, dar fara vitamine, care sunt distruse prin incalzire.

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2010, 10:47 AM

QUOTE(Erwin @ 2 Feb 2010, 10:36 PM) *
QUOTE
Doar cea aditivată nu se cristalizează. Mierea nevândută şi rămasă pe stoc poate fi dată spre consum albinelor sau se poate face ţuică din ea... smile.gif

Aditivata sau pasteurizata. Nu orice miere poate fi data albinelor. Se poate face si vin din miere, evreii au un vin foarte bun facut din miere.
QUOTE
Un alt produs tradiţional la mare căutare la export este vinul, din păcate multe zone viticole au decăzut în urma privatizărilor şi a distrugerii viilor din ultimii 20 de ani.

Vinurile romanesti sunt foarte bune dar nu sunt promovate cum ar trebui iar producatorii tin preturile sus pentru vinuri imbuteliate. Am auzit ca vinul bun roanesc se vinde vrac, producatorilor din spania, franta, italia, care il inobileaza apoi il vand imbuteliat frumos sub brandul respectiv.



QUOTE(abis @ 3 Feb 2010, 10:30 AM) *
Mierea de pe rafturile supermarketurilor sau chiar din piata, daca este fluida (cu exceptia celor care se zaharisesc greu) a fost supusa la tratamente termice, deci practic mananci doar o pasta dulce, dar fara vitamine, care sunt distruse prin incalzire.
Corect, este pasteurizata, nu-si pierde chiar toate vitaminele dar pierde o parte din substantele usor volatile, esentele naturale, etc. care dau acel miros specific a florei din care este mierea combinata cu acel miros placut si discret de ceara naturala. Mirosul asta specific se simte foarte bine cand mananci fagurele intreg cu miere sau cand mesteci capacelele fagurilor, aceste capacele contin cea mai pura ceara, care se foloseste si in electronica.

Trimis de: Serenity pe 3 Feb 2010, 11:01 AM

Mie mi s-a spus de catre mai multi apicultori ca miera de salcam nu se zahariseste...

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2010, 11:13 AM

Ce vroiai sa-ti spuna ca se zahariseste? mai cumparai mierea daca iti spunea asa? Toata mierea se zahariseste, fiecare tip de miere are perioada lui de zaharisire. Dar eu nu vad unde este problema cu zaharisirea, o poti aduce la forma initiala tinand borcanul in apa calda, nu fierbinte, mierea zaharisita nu-si pierde din propietati, doar mierea "fiarta" isi pierde din propietati.

Trimis de: abis pe 3 Feb 2010, 11:48 AM

QUOTE(Marduk @ 3 Feb 2010, 11:13 AM) *
Toata mierea se zahariseste, fiecare tip de miere are perioada lui de zaharisire.

Da, sunt tipuri de miere care se zahariseste inca din fagure.
QUOTE
Dar eu nu vad unde este problema cu zaharisirea

Nu-i niciuna, in afara de faptul ca o scoti ceva mai greu din borcan, are aceleasi proprietati ca si mierea nezaharisita. Dimpotriva, nu-ti mai curge de pe painea cu unt. smile.gif

Trimis de: Dox pe 3 Feb 2010, 12:07 PM

Doua produse romanesti din comunism care au rezistat timpului :

Biscuitii "Eugenia" marca inregistrata a fabricii de paine "Dobrogea" din Constanta care ii produce de 60 de ani.

Ciocolata Rom Tricolor ( produsa din 1964) brand ce apartine grupului Kandia - Excelent, recent cumparata de liderul mondial al industriei de ciocolata, firma britanica Cadbury.


Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2010, 12:50 PM

Cadbury a cumparat Kandia-Excelent? Ai naibi greci au cumparat-o pe nimic apoi au vandut-o cu o gramada de bai, bravo lor, romanii nu-au fost in stare de inginerii din astea, au bagat in buzunare cativa banuti si-au plecat multumiti acasa mandrindu-se ce afacere au facut.

Trimis de: nefertiti pe 22 Apr 2010, 11:11 PM

QUOTE(Marduk @ 3 Feb 2010, 11:47 AM) *
Am auzit ca vinul bun roanesc se vinde vrac, producatorilor din spania, franta, italia, care il inobileaza apoi il vand imbuteliat frumos sub brandul respectiv.


Ce inseamna ca il innobileaza?

Trimis de: Marduk pe 23 Apr 2010, 04:00 PM

Operatiunea asta de inobilare se mai numeste si cupaj.

CUPÁJ, cupaje, s.n. Operație de amestecare a mai multor varietăți de vin, după anumite metode, în vederea obținerii unui anumit tip de vin; cupajare. – Din fr. coupage.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)