Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Poiana lu' Iocan _ Cafeaua De Dimineata

Trimis de: genicon pe 27 Feb 2004, 10:05 PM

S-a deschis in han o noua camaruta, special pentru consumul substantelor ce intaresc. Acum, ce intaresc ele, e treaba lor... laugh.gif Important e ca s-a deschis camaruta pentru ca in primul si in primul rand mi-e dor de Ghost (o simpla presupunere...)

Ma rog, nu conteaza! Hangii cei mai priceputi in prepararea cafelelor, ceaiurilor, cappuccino-urilor, ciocolatelor calde si Dumnezeu-stie ce sunt invitati in aceasta noua camaruta sa ii serveasca pe musterii, iar musterii dornici de ceva tare sa vina si sa se bucure din plin...

Gal-gal-gal. Am iesit.

Trimis de: Nana Floare pe 27 Feb 2004, 10:11 PM

subtil...si nu prea... rofl.gif rofl.gif brow.gif smoke.gif rofl.gif

Trimis de: menthoru' pe 27 Feb 2004, 10:21 PM

Aici o asteptam pe Aramis.

Trimis de: genicon pe 27 Feb 2004, 10:22 PM

QUOTE (Nicodim @ 27 Feb 2004, 10:11 PM)
subtil...si nu prea... rofl.gif rofl.gif brow.gif smoke.gif rofl.gif

Nu inteleg ce vrei sa spui... rofl.gif sorry.gif rolleyes.gif

Trimis de: Mistinguett pe 27 Feb 2004, 11:34 PM

Promit ca voi fi foarte activa aici jamie.gif

Trimis de: Afrodita pe 28 Feb 2004, 05:34 AM

Mda...Voiam sa trag o fuga pe la zi-ne...da' m-am agatat in clanta usii camarutei asteia..No, si-asa mi-o placut di mult, ca m-am oprit ashilea biggrin.gif
Io ma duc acum sa-mi fac o cafea instant, jacobs 3 in 1 (da, mutulica, suna a sampon, da' chiar e cafea rofl.gif tongue.gif) si revin...Poate Misti vrea si ea niste cafea? Ce zici iubita, ai nevoie? biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 28 Feb 2004, 06:49 AM

E tarziu pentru cafea acum, dar pentru iarna care pleaca, as bea o ciocolata calda...
Geni, nu am inteles prea bine: vrei tehnici, retete -ceva? sau doar ne jucam de-a "ia cafeaua, da cafeaua"?

Trimis de: rebel pe 28 Feb 2004, 07:11 AM

Uhm, pentru ciocolată caldă, din câte am citit si eu pe prospect .. se învârte cheia către Răsărit, apoi se apasă pe butonul destinat 'Ciocolatei Calde', se deselecteaza optiunea 'Extra on tha sugar, doll, please?' si se asteapta ~1-3 minute. De apar efecte secundare sau intervine blocarea sistemului de (re)producere, a se lovi automatul în coaste de două ori, apoi a-i fi verificată cantitatea de apă detinută, în situatia în care acesta nu a suferit vreun upgrade recent. Poftă mare.

Trimis de: Mistinguett pe 28 Feb 2004, 07:25 AM

Eu sunt mai de moda veche, maica. Eu pun 50 gr. de ciocolata intr-un ibric, impreuna cu 2 lingurite de zahar, 1-2 linguri de cacao (sau de ness pentru cine vrea), o juma'de lingurita de scortisoara si 3/4 de cana cu apa, si un praf de sare. Si pun la foc, pana se topeste ciocolata, si dau focul mic, si las inca vreo 2 minute-3. Apoi pun lapte, cam o cana, poate un pic mai mult, si amestec, si las sa se incalzeasca si el (fara sa dea in foc). Dupa aia dau cu un tel pana face spume, torn in cani si daca vreau, pun frisca deasupra. La fix pentru baut in doi.

Trimis de: axel pe 28 Feb 2004, 08:12 AM

Trebuie sa-mi fac drum prin New York biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 28 Feb 2004, 09:23 AM

Te astept cu bratele deschise. Dar stii ca ai sa te ingrasi cu mine, da? laugh.gif

Trimis de: Likurici pe 28 Feb 2004, 12:43 PM

Misti, vin si eu!!

Trimis de: genicon pe 28 Feb 2004, 12:59 PM

QUOTE (Mistinguett @ 28 Feb 2004, 06:49 AM)
sau doar ne jucam de-a "ia cafeaua, da cafeaua"?

Daca sunt retete, le imbinam cu "ia cafeaua-da cafeaua" wink.gif Sa imbinam utilul cu placututl... biggrin.gif

Trimis de: mutulica pe 28 Feb 2004, 01:51 PM

seara
Se pune hirtia de filtru, 4 lingurite de cafea, apa, etc.
se programeaza parascovenia aia de da drumu' la curent dimineata la 6.30
se pun toate butoanele pe on
se merge la culcare

dimineata,
suna ceasul (tel mobil mai nou)
face mutu ochi, si nasul ii este prins de aroma de cafea
apoi merge ca c3po (cine a vazut razboiul stelelor stie) la bucatarie
opreste toate prostiile care ne fac viata mai usoara (filtru, prajitor de paine, etc.)
bea cafeaua si maninca ceva pe paine prajita (afara daca iar nu a uitat sa faca shopping si ii ramin doar rabdari prajite in casa)

apoi pleaca la lucru, si spera sa il serveasca vreo colega cu cafea
nu se intimpla asa ceva
se duce la automat, baga fisa, ia cafeaua (expresso lung no sugar)

daca ar face ca mistinguett... ar renunta mutu la cafea...
ca e un lenes....

Trimis de: fargakos pe 28 Feb 2004, 03:16 PM

Mie mai nou imi place sa imi fac cafeaua cu ceai de fructe. Sa specific: nu-mi place cea naturala, doar nesul!
Pui de facut ceaiul si intre timp freci bine zaharul cu o lingurita de nes pana se face ca o pasta galben-maronie(ceva de gen serbet) dupa aceea torni ceaiul de fructe(depinde de care vrei) si gata cafeaua a la Fargakos! ohmy.gif laugh.gif

Trimis de: Zed pe 28 Feb 2004, 04:29 PM

@Fargakos , cool user posted image .
Dar e o cafea perfecta pentru Mihai hmm.gif rofl.gif

Trimis de: georgeones pe 28 Feb 2004, 07:52 PM

La inceput deveneam nervos si irascibil da pana la urma am reusit , poti reusi si tu , adreseaza-te centrelor NuCafea din toata tara sau la nr de tel 230XXXXx sau viziteaza pagina www.nucafea.ro , noi te putem ajuta
tongue.gif tongue.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: Afrodita pe 28 Feb 2004, 10:47 PM

Eu am convins New Yorku sa-si faca drum pe la mine tongue.gif Da' mai pi'n toamna, ashea biggrin.gif
Intre timp, celebra (de-acum ohyeah.gif ) 3 in 1, numai ca e La Festa,nu jacobs azi, ca asta aveau la magazin biggrin.gif Care beti o cafea cu mine azi? biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 28 Feb 2004, 11:11 PM

Cand vine vorba de puturosenie, nu ma intrece nimeni. Asta-i cafeaua mea de azi (acus 10 minute am facut-o):

2 lingurite de ness generoase (adicatalea cu varf cat se poate) puse intr-o cana. Cam 1/3 cana de apa pusa la fiert. (Mers la spalat pe dinti si ochi cat fierbe apa) Se toarna apa fierbinte peste ness, se amesteca si se completeaza cu apa rece. Se adauga o lingu...ra,rita,dupa ochi, de crema (caimac de lapte). Gata cafeaua.

Cand sunt un pic mai putin puturoasa, folosesc filtrul francez Bodum si fac naturala. Ala e cam aceeasi manevra doar ca se lasa apa fierbinte peste cafea 4 minute, dupa aceea se preseaza si voila! cafea filtru buna.

Ciocolata este o chestie asa, mai rara. Si ce e rar e bun. laugh.gif

Mai tarziu o sa-mi scot retetele de cafele cu fitze pentru cei ce-s interesati. Dar cred ca in cazul asta, subiectul ar trebui mutat la Bucatarie, nu credeti?

Trimis de: Afrodita pe 28 Feb 2004, 11:44 PM

Mai, am scris io ceva da' sa mor daca stiu unde-a disparut blink.gif
Deci,nu cred ca trebuie mutat, pt ca se va mai abera pe chestia asta asa ca e bine sa ramana aici.
Si da, vreau cafele cu fitze rofl.gif mai ales daca vin de la tine tongue.gif (cafelele, ca fitzele-s autohtone rofl.gif )

Trimis de: mutulica pe 29 Feb 2004, 07:06 AM

@Fargakos - misto stilul tau de a face cafea...
Mi-am amintit ca imi place varianta irish, fara cream.... 2 in 1... (doar sampon si intaritor, fara balsam)

Trimis de: Mistinguett pe 29 Feb 2004, 10:09 PM

Cappucino, cafea americana, cafea latte, cafea mocha... stiu ca vin la pliculete laugh.gif dar originea lor e alta... si majoritatea retetelor de cafea au la baza espresso asa ca m-am gandit sa notez cateva lucruri mai mult sau mai putin cunoscute inainte de a da retete.

- espresso (si, ca veni vorba, nu eXpresso) este o modalitate de a prepara cafeaua intr-un aparat special, unde cafeaua este extrasa prin forta aburului la 1,5-2 atm. Primul aparat patentat dateaza din 1903 si apartine firmei Pavoni.

- pentru a produce o cescuta de espresso de calitate, fiecare factor este important: calitatea si cantitatea cafelei folosite, calitatea apei si temperatura ei, presiunea aburului si timpul de extractie. De aceea cel ce face espresso intr-o cafenea trebuie sa fie meserias, iar meseria lui este denumita "barista".

- espresso se face numai cu un amestec de boabe de cafea (care se numeste cafea espresso (duh!); folosirea altor cafele va rezulta in cafea amara sau acra

- mocha (sau moka) este de fapt un mod de preparare al cafelei, si nu o reteta in sine. Aparatul (vazut[URL= http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00004RFRU/103-7273861-2143827?v=glance&s=kitchen&n=284507&me=ATVPDKIKX0DER&vi=pictures&img=14#more-pictures]aici[/URL]) este de multe ori vandut ca aparat de espresso pentru aragaz. Umbla vorba ca pentru rezultate optime aparatul nu se spala cu detergenti, ci doar cu apa si burete.

Trimis de: fargakos pe 29 Feb 2004, 10:29 PM

@Zed- de ce? Mihai nu suporta cafeaua, sau e ceva necurat la mijloc sorry.gif
@mutulica- pe bune ca varianta asta 2 in 1 e o combinatie reusita
Ce ziceti, imi vand reteta? rofl.gif
A..am uitat ...
@ Misti (daca-mi permite sa-i zic asa) Tu bei cafeaua fara zahar?...Si vreau si eu retetele cafelelor cu fitze..inspecial cele care implica, cafeaua naturala...

Trimis de: persephona pe 29 Feb 2004, 10:38 PM

cafea?

Cuvintul magic. Cafeaua e singurul meu drog. Tabietul meu de fiecare dimineata. Singura ocazie pentru momente de liniste... Mai nou, beau cafea...cu scortisoara si piper negru. E ciudata. Dar...extrema. Trezeste toate simturile.
Preferata mea e, totusi, Irish Coffee...
Am incercat si cafea venetiana. Nu e rea.Depinde cine o face!

Trimis de: Mistinguett pe 29 Feb 2004, 11:09 PM

Fargakos, daca pun crema nu mai pun si zahar decat daca am chef de ceva mai dulce. De multe ori nu pun nici crema. Insa ador cafeaua "macchiato" cu sos caramel sorry.gif - aia e si cafea si desert pentru mine.

Uite cateva retete de cafele:

Cafea mexicana:

La o cana de apa, 2 linguri de cafea macinata mare, 1 lingurita de zahar (de preferat nerafinat, adica maro) si o jumatate de betisor de scortisoara. Se pun la fiert si cand au dat in clocot se tin pe foc foarte mic 2 minute. Se strecoara in cana.


Mocha mexicana:

Se pune in cana o lingurita de sos de ciocolata. Se amesteca 1 lingura de crema (caimac de lapte) cu un varf de lingurita de scortisoara, un praf de nuscoara, si o lingurita de zahar si se bate pana se face ca o frisca moale. (mai simplu se amesteca usor o lingura de frisca cu scortisoara si nucsoara, dar daca frisca este dulce nu se mai pune zahar).
3/4 cana de cafea tare se amesteca pentru 30 de secunde cu un betisor de scortisoara, apoi se toarna peste sosul de ciocolata. Se pune deasupra "frisca".

Cafea irlandeza:

In 2/3 cana cu cafea fierbinte se pune o lingurita de zahar si un shot de whisky (of course, irlandez daca se poate) si se adauga un "guler" de frisca moale.

Cafea Mocha:

Peste sirop de ciocolata cat sa acopere fundul canii, se toarna un espresso si apoi lapte dat in clocot (sa faca spuma). Se adauga frisca si se presara cacao sau ciocolata rasa.


Cappuccino este simpla reteta: ratie de 1 la 3 cafea espresso si spuma de lapte, zahar dupa gust.

Trimis de: Scarlett pe 29 Feb 2004, 11:47 PM

Cafeaua somnorosului yawn.gif
Te dai jos din pat cu ochii carpiti de somn ..orbecai pina in bucatarie , iei una ( sau X ) cana in care pui repede doua lingurite cu varf de cafea instant ( aici ce ai in dotare , dupa gusturi ) si zahar ..torni apa si amesteci .

@Misti ... flowers.gif pentru retetele impartasite ..suna asa de licklips.gif , cred ca o sa le incerc si eu .Insa te rog spune-ne si cum e cea cu sos caramel .

Trimis de: Mistinguett pe 1 Mar 2004, 12:44 AM

Este un espresso cu lapte fiert spuma si sos caramel. Il iau de gata de la Starbucks, dar mai incolo (cred ca maine, acum sunt pe fuga) o sa pun reteta de sos caramel pentru cine vrea sa incerce acasa. Ca e bun rau.

Trimis de: Vegas2002 pe 1 Mar 2004, 04:44 AM

Am baut si eu o cafea "Caramel Mocha" si este tare buna spoton.gif

Trimis de: mutulica pe 1 Mar 2004, 08:38 AM

Eu credeam ca moka e cind o primesti gratis ...
Iar am picat de fraier.

btw, daca nu aveti whisky puneti coniac, iese franceza. Si daca bei destule cafele franceze ajungi sa semenic si cu cheia franceza

Trimis de: Aramis pe 1 Mar 2004, 10:54 AM

Am sosit si eu, imi cer scuze pentru intarziere dar zilele astea nu am avut timp de han... eu cafea nu prea beau, in schimb beau cappuccino jacobs verde (irish) si ciocolata fierbinte (din aia la pliculetz) Din cand in cand mai fac un ibric de cafea pentru tata: 5 lingurite de cafea, 2 mini lingurite de zahar, apa cat pentru 3 canite, si astept pana cand se fierbe. Uneori pun deasupra frisca, sau o amestec cu niste lapte...

Trimis de: BLANCA pe 1 Mar 2004, 12:02 PM

azi am schimbat cafeaua cu ceai ca ma cam doare in gat...dar daca aici gasesc o cafea buna nu ma dau in laturi biggrin.gif

Trimis de: Zed pe 1 Mar 2004, 02:22 PM

vorba asta romaneasca are multe intelesuri rofl.gif rofl.gif

@Fargakos rofl.gif he he , e secret .

Trimis de: fargakos pe 1 Mar 2004, 11:52 PM

@Misti -mersi mult de retete mwah1.gif flowers.gif ...deja imi lasa gura apa...mai ales dupa mocha
@Zed- ei secretosi mai sunteti voi...da' las ca va trag eu de limba jamie.gif laugh.gif ..poate la o bere candva drunk.gif

Trimis de: Jazz pe 2 Mar 2004, 03:44 AM

smile.gif Eu beau fara cofeina si o fac la ibric. Mai nou am descoperit cardamomul, numa' nitelus si ii da un parfum de milioane. Conteaza muuuult si cafeaua, mie imi plac cele cu o aroma "potolita" si nu "violenta"... smile.gif

Trimis de: Zed pe 2 Mar 2004, 01:44 PM

@Fargakos , bine ca la o bere si nu la o cafea din aceea de care faci tu rofl.gif . Dar reteta o pastrez . devil.gif

Trimis de: Mistinguett pe 3 Mar 2004, 05:14 AM

Sos Caramel

3 cani (750 gr) zahar, de preferat nerafinat (maro)
100 gr unt topit
2 linguri de faina
1 1/2 apa clocotita (sau lapte)
2 lingurite esenta de vanilie

Se amesteca zaharul cu faina intr-un vas de fonta smaltuita (daca nu e ceaun, folositi un vas normal care se pune la Bain Marie - adica deasupra altui vas in care clototeste usor apa) pana se topeste zaharul si se aureste un pic; se adauga untul topit si si se amesteca bine, timp de 5 minute; incet se adauga apa clocotita amestecand constant; se continua fierberea amestecand pana cand sosul se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga vanilia. Se serveste imediat sau se raceste si se pune la borcan - in frigider tine 3 luni.

Daca se foloseste la cafele, luati cu o lingurita si puneti-l in "suvite" deasupra friscai sau spumei de lapte. Pus direct in cafea nu va avea mare efect, e in fond zahar.
Foarte bun cu inghetata, deasemenea.

Trimis de: calfa pe 3 Mar 2004, 09:21 AM

Frumooos ! Pana la Arta conversatiei, uite ca am ajuns la Arta prepararii cafelelor ! Mi-am notat tot. biggrin.gif

Trimis de: N.V. pe 28 Oct 2007, 07:29 PM

Cred ca toti care ma cunosc stiu ca din clasa a XII-a sunt dependenta de cafea, ca daca nu beau cafea intr-o zi (sau beau putina cafea) incepe sa ma doara capul (iar leacul perfect e tot cafeaua), ca stiu unde se face cafea buna, unde trebuie sa spui din start cate pliculete de zahar iti trebuie, unde te intreaba daca nu vrei ca indulcitor miere, si bineinteles, cat costa tongue.gif
Prin urmare, consider ca este datoria mea sa sterg praful de pe topicul asta si sa-l aduc in atentia forumistilor. laugh.gif

Pana una alta, sa va spui eu cum sta treaba cu cafeaua turceasca licklips.gif
Ca sa iasa buna-buna cafeaua ar fi bine sa fie proaspat macinata (astfel e pastrata mai bine aroma) fiind indicat sa fie macinata marunt pana devine o pudra.
Asadar, se ia un ibric (ce bun ar fi unul de arama rolleyes.gif ), se pun cam 150 ml apa rece. Puneti ibricul pe foc mic (cu cat fierbe mai incet cu atat e mai aromata). Adaugati 2 lingurite de miere, 2 lingurite de cafea, presarati putina sare si amestecati pana cand cafeaua se lasa pe fundul ibricului. Cand incepe sa fiarba (nu uitati, cu cat mai tarziu, cu atat mai bine), luati ibricul de pe foc si mai adaugati o lingurita de cafea, amestecand pana cafeaua se scufunda, acoperiti ibricul cu ceva, si mai lasati 2-3 minute. drool.gif

Trimis de: Afrodita pe 28 Oct 2007, 10:11 PM

Ohhh drool.gif licklips.gif drool.gif Ce pofte mi-ati facut cry.gif drool.gif

Trimis de: Serenity pe 3 Nov 2007, 02:24 PM

Am ibric de arama.... am!!! yay.gif laugh.gif

Trimis de: N.V. pe 3 Nov 2007, 02:47 PM

Si eu vreau ibric de aramaaaaaa. cry.gif

Trimis de: Serenity pe 3 Nov 2007, 04:35 PM

Nu se mai gasesc prin piata pe la tigani? tongue.gif Ai mei il au din vremuri imemoriabile, mostenit de pe la altii...

Gata cafeaua. Problema e ca in ibricul asta de arama nu vezi ce faci.... Sper sa fi iesit tongue.gif

Trimis de: SORIN pe 3 Nov 2007, 04:52 PM

N-am inteles de ce de arama......

Sorin.

Trimis de: andra_v pe 3 Nov 2007, 07:40 PM

Mi-am terminat cafeaua de dupa-masa. N-am ibric de arama, dar tin foarte mult la ibric si la caimac. Nu suport cafeaua la filtru. Sunt dependenta de cafea, beau zilnic, dar nu cantitati enorme. Supravietuiesc cu un expreso, maxim doua, scurte si tari. Sau nes. In schimb, nu tolerez cafeaua slaba. Decat apa chioara mai bine lipsa. Indulcita cu o putin zahar sau miere, sa nu aud de zaharina.

Trimis de: mutulica pe 4 Nov 2007, 07:03 AM

mai... mi-am schimbat orientarile...
nu mai folosesc filtru, mi-am luat expresor. au inceput sa imi iasa niste capucine si mocacine ... beton
asta cam o data la doua luni, si minajesc toata bucataria cu spuma de lapte

in rest, iese o chestie mica, neagra si tare de sta lingurita dreapta'n ceasca

Trimis de: fiica_lunii pe 4 Nov 2007, 08:55 AM

Mie nu-mi place cafeaua, nu beau niciodata de se minuneaza toata lumea cum de am trecut printr-o faculta fara sa beau cafea smile.gif)
Stati asa... nu chiar niciodata... am fost odata la mama la munca si o colega ghicea in cafea. Ca sa-mi poata ghici a trebuit sa beau jumate de cescuta .... nasol moment. Desi o indulcise ca sa o pot bea, mi se parea ca avea un gust oribil.
Am mentionat ca nici prajiturile cu cafea nu-mi plac? Nici capucino sau alte prostii din astea.
Singura "cafea" care imi place este aia din cicoare sau cereale Inka. Pe vremea lui Ceausescu se gasea din aia peste tot. Acum mi-am luat din Metro.
Cam atat la capitolul cafea, din punctul meu de vedere.

Trimis de: N.V. pe 4 Nov 2007, 04:11 PM

QUOTE(SORIN @ 3 Nov 2007, 04:52 PM) *
N-am inteles de ce de arama......

Sorin.


Iese mai buna cafeaua din cauza ca arama e un foarte bun coonductor termic si practic incalzeste apa uniform. Imi dau acum arama pe fata si recunosc ca nu stiu exact ce efect are apa incalzita uniform asupra particulelor de cafea laugh.gif da' pe incercate e mai buna cafeaua facuta in ibric de arama. licklips.gif

Trimis de: Serenity pe 15 Nov 2007, 09:41 PM

Traiasca laptele Milli care sta de o saptamana in frigider si inca nu e stricat! Sau care e stricat si multumita caruia poate nu mai ajung maine la examen... biggrin.gif

(laptele pe care l-am turnat in cafea, deci nu sunt offtopic tongue.gif )

Trimis de: genicon pe 15 Nov 2007, 09:53 PM

Aha,,, deci n-ai riscat sa bei mai devreme cafeaua asta cu lapte stricat de teama sa nu iti treaca raul pana maine, nu? tongue.gif Oricum, eu zic sa limpezesti stomacu' cu niste vin d-ala sfant, asa sa ne-ajute Dzeu!

Trimis de: tikky pe 14 Jun 2008, 12:12 PM


Trimis de: nefertiti pe 20 Aug 2009, 08:29 PM

Ce marca de cafea cumparati de obicei? unsure.gif

Trimis de: dascalita pe 20 Aug 2009, 08:38 PM

Am fost fan Jacobs verde, mai nou imi place Lavazza. O fac la ibric, nu m-am putut obisnui cu aparatele de cafea.
Imi place cafeaua mult de tot, dar in ultimul timp beau doar dimineata o cafea generoasa .

Trimis de: nefertiti pe 20 Aug 2009, 08:48 PM

Am baut si eu Jacobs o vreme, dar nu stiu ce fac astia cu ea, ca e tot mai slaba si nu mai cumpar. Lavazza iese ciudata la ibric, cel putin aia pe care am incercat-o eu. Cred ca e foarte buna la espresor din ala meserias. drool.gif

Mai nou iau Davidoff si e ok pana acum.

Trimis de: marduk pe 20 Aug 2009, 08:53 PM

Lavazza la expresor este foarte buna, maine dimineata mi-am propus sa-mi pregatesc una, desi nu am voie.

Trimis de: nefertiti pe 20 Aug 2009, 08:57 PM

De care masinarie ai? Ma batea si pe mine gandul sa iau una, dar nu stiu...

Trimis de: marduk pe 20 Aug 2009, 09:05 PM

Una noname dar face de toate, are pompa 3 atm, face abur, are sistem ceasca dubla, pana la urma conteaza mai putin firma, toate-s facute in China, un expresor bun trebuie sa aiba pompa de apa fierbinte sub presiune si abur separat pentru ceai sau frisca pentru capucino. Restul sunt mofturi.

Trimis de: nefertiti pe 20 Aug 2009, 09:19 PM

Da, nu ziceam neaparat de marca, doar ca nu stiu la ce tre' sa te uiti cand il iei, ce conteaza, adica.

Trimis de: tikky pe 20 Aug 2009, 11:11 PM

Pana mai acum cateva zile am avut o cafea greceasca pe care o faceam la ibric si foarte bine iesea, si parfumata si cu spuma. Dar mi s-a terminat, asa ca acum fac cafeaua intr-o masinarie ca asta dupa ce am aruncat nu stiu cata cafea ca mi se parea ingrozitoare la gust.

Trimis de: mdA! pe 21 Aug 2009, 06:31 AM

hmm... in d'astea primeam io ceaiul intr-o oarecare carciuma.. nu m-am gandit ca pot fi folosite si la cafea.

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2009, 07:28 AM

Din aia am si eu una, dar nu mereu o folosesc. Cel mai des fac la ibric. Asta o folosesc atunci cand vreau cafea un pic mai soft, ca sa zic asa. Dar e foarte practica. Cred ca ii zice french coffee maker si la noi sunt de vanzare pe la Carturesti. De acolo am cumparat si eu una, sa o fac cadou unui prieten. Eu am primit-o pe a mea, acum vreo trei ani.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 08:43 AM

QUOTE(nefertiti @ 20 Aug 2009, 10:19 PM) *
Da, nu ziceam neaparat de marca, doar ca nu stiu la ce tre' sa te uiti cand il iei, ce conteaza, adica.

In primul rand daca are pompa si ce presiune are, daca are sistem pentru frisca si ceai. Daca esti la pretentioasa cumperi un expresor cu timer, silentios, etc. Pe piata adica in supermaket nu prea exsita aparate semiprofesionale, daca vrei din astea trebuie sa cauti o firma care vinde astfel de expresoare.

QUOTE(tikky @ 21 Aug 2009, 12:11 AM) *
Pana mai acum cateva zile am avut o cafea greceasca

Cafeaua aia greceasca este totala, am urmarit la greci cum fac ei cafeaua, o ceasca de apa, o lingurita cu varf de cafea, 1/2 lingurita de zahar, daca vrei, se amesteca totul cand apa este inca rece, apa din ibric trebuie sa fiarba la foc mediu catre mic (flacarile trebuie sa nu depaseasca fundul ibricului) apoi se asculta "cantecul" apei care fierbe, "cantecul" este unul ascendent pana in momentul cand cafeaua este gata sa dea in clocot, in acel punct se ia ibricul de pe foc si se toarna foarte usor cafeaua in ceasca, in acest mod obti si celebrul caimac colorat in alburiu si maro inchis. Dupa punerea cafelei pe foc nu se mai mesteca in ibric si sub nicio forma nu se lasa cafeaua sa se umfle. Loumidis este o cafea extra si se foloseste doar pentru ibric. Aparatul pe care l-ai prezentat este o porcarie si se foloseste de obicei pentru o cafea de birou, americana.

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2009, 08:53 AM

Nu e american, e frantuzesc, din cate stiu. Si nu e chiar o porcarie. E drept ca nu iese cafeaua foarte tare, practic, faci un fel de infuzie de cafea. Uneori e buna si aia.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 08:55 AM

M-am referit la tipul de cafea pe care o obti, nu la aparat, aparatul poate fi chinezesc mai mult ca sigur.

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2009, 09:03 AM

E vorba despre aparat si stil in acelasi timp, asa ii si zice, am scris mai sus - french coffee maker. Nu e vorba de tara in care e fabricat. E un stil de a face cafea. Sigur ca nu e musai sa iti placa. Mie, de exemplu, nu imi place aia americana de la Starbucks. Sau de la McD. Sux.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 09:12 AM

Mie nu-mi place nici americana, frantuzeasca, sau de alt tip, in schimb, desi nu am voie, ador cafeaua greceasca (turceasca) la ibric sau italieneasca la expresor.

Trimis de: Michelle pe 21 Aug 2009, 09:50 AM

Informatii despre originea si aromele cafelelor aveti http://www.waitrose.com/drink/teaandcoffee/coffee/cofeeorigins.aspx

Eu de cind am descoperit cafeaua comercializata de Waitrose ,in masura posibilitatii, mi-o procur din timp si in cantitati mari de acolo.
Sunt convinsa insa ca exista si alti producatori/comercianti de cafea buna. Lavazza care se vinde in Ro n-are nici o legatura cu cea din Italia. Procesarea si comercializarea ei a fost cumparata de evreii de la Elite mi se pare, si-au prostit-o rau. Am cumparat cafea si din Cuba dar nu era buna.
Concluzia mea este ca o mare importanta o are procedeul de prajire si pregatire a boabelor, procedura care in Franta poarta denumire de torrefaction.Acest procedeu ajuta in mare masura la dezvoltarea aromelor sub efectul caldurii controlate.


Ca procedeu de preparare eu prefer filtrul clasic, nu french press-ul si espresoarele meseriase. Un espresor bun are 15 atm. Astea care se vand la metro,carrefour etc nu-mi prezinta incredere, desi scrie pe ele ca ar avea 15 atm.De ce? pentru ca o pompa buna care sa faca abur sub pres de 15 atm, constant, costa mult. Am incercat sa-mi iau un espresor incorporabil de la Ariston dar deocamdata n-as da atatia bani pe micul meu viciu rolleyes.gif e vorba de cca 1000-1500 euroi

edit. sa nu uit...cafea ff buna au si portughezii, probabil de origine braziliana, si ce au ei specific este amestecatul ei cu un cinnamon stick asa cum zice si melodia din clipul publicitar...

Trimis de: nefertiti pe 21 Aug 2009, 10:06 AM

Despre cafea si cafenele se pot citi mai multe in cartea http://www.editura-art.ro/carti.titluri/carte/cafea-cafenele. Eu am cumparat-o, dar nu e chiar foarte detaliata, cum ma asteptam. E ok, sunt ceva informatii, dar ma asteptam la mai mult.

De care filtru, Michelle, ala metalic sau din ala "de bagat in priza"? laugh.gif

Din Portugal am luat niste cafea f buna, doua feluri, nu mai stiu exact cum se numeau, dar erau foarte misto, intr-adevar.
Mie imi placea si aia macinata pe loc de la Magazinul de cafea de care pomenea Hash mai demult. Dar nu mai este, s-a desfiintat. O vreme au mai avut un spatiu mic jos, la Libraria Eminescu, dar nu mai e nici acolo. sad.gif

Am mai gasit in comert niste cafea importata de pe la spanioli, care zic ei ca ar fi de origine braziliana si care e ok.

De Elita nu ma ating, e groaznica.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 10:14 AM

QUOTE(Michelle @ 21 Aug 2009, 10:50 AM) *
QUOTE
Lavazza care se vinde in Ro n-are nici o legatura cu cea din Italia. Procesarea si comercializarea ei a fost cumparata de evreii de la Elite mi se pare, si-au prostit-o rau.

Corect, am sesizat si eu acest lucru intr-o zi cand am primit Lavazza din Italia, cred ca italienii au facut o gresala ca au dat pe mana evreilor de la Elite producerea cafelei in Romania sub brandul lor, din cate stiu mai toti cei care produc cafea in Romania aduc cafeaua boabe din Vietnam deoarece este mai ieftina.




Trimis de: Michelle pe 21 Aug 2009, 10:22 AM

Nu,nu metalic ca acolo iese cam tare! ala care se baga in priza,cu filtru de hartie.
Ca sa preia aroma si nu taria (cofeina!) apa fierbinte trebuie sa treaca repede prin cafeaua macinata relativ grosier.Daca trece si sub presiune e si mai bine din punct de vedere al aromei.Faptul ca trece sub forma de aburi sub presiune nu o face mai tare pe cafeaua facuta la espresor ci doar mai aromata si cu pelicula cremoasa de deasupra.

La ibric ma tenteaza doar aia facuta de beduini ( sau berberi? unsure.gif) in desert care fierbe muuulte ore la nisip.Dar in cantitati cit un degetar ca altfel mori.Sper sa gust in toamna asta in Maroc ceva in genul asta.

Trimis de: tikky pe 21 Aug 2009, 11:37 AM

QUOTE(marduk @ 21 Aug 2009, 11:43 AM) *
Loumidis este o cafea extra si se foloseste doar pentru ibric. Aparatul pe care l-ai prezentat este o porcarie si se foloseste de obicei pentru o cafea de birou, americana.



Intr-adevar nu se compara cu cafeaua la ibric, il aveam de mult prin dulap si in disperarea de regasi gustul unei cafele bune l-am reincercat si de data asta mi-a placut. Din pacate, e imposibil sa faci cafea buna la ibric cu ce gasesti prin magazine, intr-o vreme gasisem la arabi o cafea turceasca cat de cat ok, pe care am vazut-o si in Romania de altfel , la inceput avea aroma buna, dar pe urma si-a pierdut-o.
Revenind, am luat aparatul de mai sus si cafeaua asta si a iesit ceva foarte bun. Am zis ca am sa incerc si cafetiera italieneasca, dar pentru moment sunt ok asa, cred ca atunci cand o sa vreau cafea un pic mai tare o sa o scot din dulap, sa vedem ce iese cu marca asta de cafea.
Pentru Loudimis, de-abia astept sa mai plece ceva prieteni prin Grecia ca sa-mi refac stocul rolleyes.gif

Am si o cafea portugheza , dar nu imi place de niciun fel.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 11:50 AM

QUOTE(tikky @ 21 Aug 2009, 12:37 PM) *
Pentru Loudimis, de-abia astept sa mai plece ceva prieteni prin Grecia ca sa-mi refac stocul.

Incearca la Megaimage, s-ar putea sa ai noroc sa gasesti.


Trimis de: Michelle pe 21 Aug 2009, 11:51 AM

Toti cei care beti cafeaua la ibric (pentru care e musai sa fie rasnita fin) luati in calcul ca o mare parte din zat intra in stomacul vostru indiferent cit ai lasa-o sa decanteze. In plus faptul ca apa sta atata de mult timp in contact cu cafeaua , bagati si cofeina la greu. Puneti alaturi de cafeaua la ibric si un pahar cu apa(pe care sa-l beti), asa cum fac si grecii cind te servesc la terasa.
Eu una, mai baba fiind si cu stomacul+restul tubului digestiv agresat deja de multe porcarii ingurgitate de-a lungul anilor,ma feresc de contactul zatului cu mucoasa mea gastrica.
De fapt sunt dependenta de aroma cafelei, nu de cofeina.

Trimis de: marduk pe 21 Aug 2009, 11:58 AM

QUOTE(Michelle @ 21 Aug 2009, 12:51 PM) *
QUOTE
Puneti alaturi de cafeaua la ibric si un pahar cu apa(pe care sa-l beti), asa cum fac si grecii cind te servesc la terasa.


Corect, de paharul cu apa uitasem.


Trimis de: Michelle pe 30 Sep 2009, 08:19 AM


http://www.youtube.com/watch?v=IEJwyNZK9Z8&feature=related

Trimis de: N.V. pe 26 Oct 2009, 10:30 PM

Astăzi nu mi-a plăcut cum mi-am preparat cafeaua dry.gif . M-am trezit la 7:28, somn nevoie mare, rumoare la mine-n creier, vreme nasoală afară: în 10 minute am ieşit din casă după ce am apucat să trag nişte ţoale pe mine şi să spăl dinţii. M-am vârât în primul taximetru, pe drum am aflat că degeaba-mi dau banii pe taxi, că nu se face cursul spre care alerg. Ajung la facultate, scot o bancnotă de un leu, o introduc în aparatul de cafea, şi de ameţită ce am fost, în loc să apăs pe butonul care-mi dădea mai mult zahăr, am apăsat pe celălalt care mi-a dat... deloc zahăr. Şi gustul ăla de plastic...mmmmMMMMmmmm mad.gif
În concluzie, aceasta e o reţetă pe care nu o recomand. laugh.gif

Trimis de: nefertiti pe 5 Jan 2010, 03:53 PM

Cum se face cafeaua cu arome, stie careva? Nu cum se prepara, ci cum o produc, cum o proceseaza sau cum s-o zice. Am luat cu gust de migdale si cu gust de ciocolata si parca sunt uleioase. Imi place mirosul lor, dar nu neaparat sa le beau...

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 6 Jan 2010, 11:43 AM

sa aveti o zi minunta, iar cafeluta care va ionsoteste ziua sa va fie pe plac si sa aiba si un strop de suflet in ea !

Trimis de: Zed pe 6 Jan 2010, 11:59 AM

Nefe , am aflat ca se folosesc boabe de cafea si soiuri care nu se vand prea bine , cu alte cuvinte cele de o calitate inferioara . In plus , toate aromele folosite sunt artificiale . Aromele sunt adaugate dupa ce boabele au fost prajite pentru a evita gustul amar .
Ama citit undeva ca exista cafea cu aroma de capsuni . Mi-e rau !

Trimis de: nefertiti pe 6 Jan 2010, 12:40 PM

Asa deci! Hmmm, de asta nu erau prea incantate papilele mele gustative. laugh.gif

Eh, eu si ceaiul de portocale si de-nu-mai-stiu-ce l-am cumparat si l-am pus in dulap, "sa miroasa frumos", nu l-am baut. rofl.gif

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 6 Jan 2010, 12:59 PM

daca e bauta alaturi de cineva drag si e pus si un strop d eiubir ein acea cafea, atuncio e cea mai buna din lume, indiferent de aroma sau marca ei !

Trimis de: Zed pe 6 Jan 2010, 01:02 PM

Tu cu ceaiurile tale in dulap rofl.gif da tre' sa recunosc ca e o idee super buna ! Asta imi aminteste de bunica , aia baga in dulapul cu pantofi scortisoare si cuisoare in saculete mici , mai ales in galosii bunicului .

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 6 Jan 2010, 01:25 PM

si busuioc se mai pune ca s amiroase frumos in dulapul cu haine !

Trimis de: Zed pe 6 Jan 2010, 01:33 PM

cetateanul ,


Eh , nu e chiar asa , eu am gustat unele cafele pe care , cu toata iubirea din lume , nu le-as fi baut . Nu imi place busuiocul decat in unele mancaruri , in dulap in nici un caz . Prefer pachetul de ceai a lui Nefe .

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 6 Jan 2010, 02:34 PM

asa o fi nu te contrazic , incercam sa parafrazez aici melodia Mariei Tanase cu ,,vinul ghiurghiului. ,,Bun e vinul si gustos/ cind il bei cu om frumos,,

Cred ca asa e si cu cafeluta !

Trimis de: Zed pe 7 Jan 2010, 11:36 AM

Si cu cat bei mai mult , cu atat ti se pare ca persoana de langa tine e tot mai frumoasa rofl.gif

http://www.youtube.com/watch?v=L11fQ6-QTIc

Trimis de: Michelle pe 17 Feb 2010, 07:11 PM

Pe tv Paprika este o emisiune cu sfaturi pt o cafea buna, in diversele moduri in care poate fi ea preparata. wub.gif

Trimis de: Carmi pe 22 Feb 2010, 12:30 AM

Mi am luat un Delonghi Nespresso.....sa traiasca George Clooney ca stie ce bea!!

Trimis de: nefertiti pe 16 Apr 2010, 03:16 PM

Azi am schimbat cafeaua (stiu, exista o reclama stupida cu textul asta) si am luat Dallmayr. Sa vad daca e ok...

Trimis de: CharonOfNyx pe 26 May 2010, 09:40 AM

Ajutor!

Am nevoie sa cumpar un espressor de cafea de birou. Ceva profesional, sau semiprofesional, dar simplu, fiabil si robust. Sa faca doar cafea espresso, fara ceaiuri sau mai stiu eu ce, fara programe complexe. Sa pui in el boabele de cafea, apa si eventual sa-i spui de care espresso vrei mai lung sau mai scurt.

S-a mai vorbit pe topicul asta despre espressoare, dar acum as avea nevoie de un sfat, un pont, ceva concret, eventual un link, o adresa, un telefon, sau, de ce nu, un espressor de vanzare.

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 26 May 2010, 09:42 AM

nu e mai buna una la ibric...

Trimis de: CharonOfNyx pe 26 May 2010, 09:59 AM

Oricat ai fi tu de prietenos, cetatene, vreau sa spun ca nu ma intereseaza gusturile matale pentru un tip de cafea.
Am nevoie pentru un birou unde se fac 50-100 de cafele intr-o zi de un espressor bun. La ibric eventual, te angajez pe matale pe post de utilaj. tongue.gif

Sau poate raspunsul tau nu era la intrebarea mea, caz in care imi cer prietenos scuze. smile.gif

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 26 May 2010, 10:34 AM

nu m-am gindit ca e vorba de un numar atit de mare de cafele! Ce sa zic? Spor la gasit acel aparat care s ate ajute !

Trimis de: CharonOfNyx pe 27 May 2010, 12:22 PM

Mi-am pierdut si ultima sperantza.

Ori nimeni de pe aici nu foloseste, nu cunoaste o astfel de masinarie pentru a da un sfat. Ori sunt atat de antipatic cafegiilor si cafegioaicelor de la han, incat ma ignora cu buna stiinta.

Caz in care imi iau jucariile si plec. tongue.gif
Nu pot fi intr-un loc loc in care nu sunt iubit, in ciuda tuturor asigurarilor de pana acum. Adio, speranta! Adio!

PS cetatene, nu vrei sa-mi trimiti CV-ul?

Trimis de: Felina pe 27 May 2010, 12:27 PM

Charon, de ce nu te dai bine pe langa google? asta, iti zic eu, tace tot ata de mult pe cat de multe stie tongue.gif

Bafta la cautari!

Trimis de: Frisky pe 27 May 2010, 01:38 PM

@ Charon: http://www.nespresso-pro.com/ooh/home_ro_ro.html

Trimis de: CharonOfNyx pe 27 May 2010, 08:36 PM

10q, Frisky.

10q, Felina. smile.gif Ma impac destul de bine cu google, chiar pot spune ca ne cunoastem reciproc, datorita meseriei. Cu toate astea nu-l pot intreba "bai, Googule, cum ti se pare tie cafeaua facuta cu... Treb'e sa apas pe un mld. de butoane ca sa prepar o cafea? Dar de spalat, curatat e simplu?".
Tocmai pentru ca stiu cum functioneaza un motor de cautare (am facut si eu unul) stiu sigur ca nu poate sa raspunda la intrebarile alea. In primul rand n-a baut in viata lui o cafea, de facut nici atat, ce incredere sa mai am. wink.gif

Cetatene, nu te-ai grabit cu cv-ul ala, prin urmare am fost nevoit sa-mi iau un utilaj:



Asta de mai sus e poza pe care am facut-o, cand faceam probe espressorului. Nu e prea reusita.
Jucaria se vede mai bine aici (o poza luata de pe net):


Prima impresie, primul espresso ... doar cuvinte de lauda. Face toti banii. Superb thumb_yello.gif
Dozezi, din cele doua butoane din stanga, cata apa + cata cafea, reglezi eventual duzele mai aproape sau nu de ceasca pentru a fi mai cremoasa cafeaua si ... gata, deliciul e in fatza ta. Simti mirosul. smile.gif

Mai vedem in timp cum se comporta.
Pana atunci va invit la un espresso. Scurt, lung, dupa preferinte. Sau la un cappuccino.

Trimis de: Erwin pe 27 May 2010, 10:07 PM

cappuccino cu frişcăăăă! drool.gif

S-o foloseşti sănătos! spoton.gif

Trimis de: Felina pe 28 May 2010, 11:07 AM

un capucino decaf se poate? biggrin.gif

Trimis de: CharonOfNyx pe 28 May 2010, 12:11 PM

Sigur. Esti invitata mwah1.gif

Si tu Erwin. thumb_yello.gif

Trimis de: cetateanul_prietenos pe 28 May 2010, 09:51 PM

sa folosesti cu placere si cu bucurie si cu folos jucaria d efacut cafea !si s ate bucuri de licoarea parfumata alaturi d ecei dragi !

Trimis de: nefertiti pe 29 May 2010, 11:45 AM

Şefu', primesc şi eu un cappuccino cu de toate? Pls, pls, pls...

Trimis de: CharonOfNyx pe 29 May 2010, 03:07 PM

Desigur, esti invitata mea, special guest star. thumb_yello.gif
Invit-o si pe Frisky din partea mea, ca n-am eu curaju' si indrazneala sa ma adresez direct. sorry.gif

Trimis de: nely pe 10 Sep 2010, 10:09 AM

daca tot vorbiti de arome....
cafeaua cea mai scumpa din lume....!

http://pctroubleshooting.ro/topic/8901-cafeaua-din-excremente-de-pisica-kopi-luwak-se-vinde-cu-190-ron-ceasca/

Trimis de: Michelle pe 10 Sep 2010, 11:35 AM

a innebunit lumea !
oricum sursa informatiei e demna de toata "stima"

Trimis de: nefertiti pe 23 Oct 2010, 07:31 AM

A cumpărat careva cafea bio? E vreo diferenţă la gust, comparativ cu celelalte cafele? Am văzut în câteva locuri, dar îmi pare scumpă. Totuşi, aş încerca...

Trimis de: Vera pe 26 Jul 2011, 07:46 AM

Cea mai recentă achiziţie din colecţia mea de căni pentru cafea. laugh.gif

http://www.divshare.com/download/15387940-33d

Trimis de: March pe 26 Jul 2011, 11:58 AM

Cana aia e de decor sau chiar bei cu ea ? unsure.gif

Trimis de: Zed pe 26 Jul 2011, 02:24 PM

laugh.gif faina cana


Trimis de: Felina pe 26 Jul 2011, 03:03 PM

ce se face aici? se bea cafea? daca da, am venit si eu cu cafeaua mea expreso lungita cu apa si lapte ph34r.gif

Trimis de: Vera pe 26 Jul 2011, 09:37 PM

March, poţi bea din ea, de ce nu? laugh.gif

Trimis de: tikky pe 15 Aug 2011, 04:12 PM

Cum tot e vorba de noutati pe aici, va arat si eu noua mea cana... si are si cafea in ea rolleyes.gif


Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)