Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Poiana lu' Iocan _ Greseli Frecvente In Limba Romana

Trimis de: SIAB 2003 pe 25 Oct 2003, 02:17 AM

De cite ori ati remarcat greseli in textele citite online ?
Ce tipuri de greseli sint mai frecvente ?
Rog completari.


Pentru inceput:

gresit: sa sti ca
corect: sa stii ca


Gasim detalii si aici:

"Faptul ca fac o lista cu greselile altora nu inseamna ca eu insumi stiu romana foarte bine sau ca ma cred mare specialist (nici macar unul mai mic, de fapt, pt. ca am alta meserie). Mi se intimpla si mie sa folosesc cuvinte sau expresii gresite mai des decit trebuie, asa ca va rog corectati-ma daca am facut vreo greseala, nu ma supar. Scopul final este sa folosim mai bine si mai corect limba romana, in nici un caz nu mi-am propus sa invat romana pe cineva, pt ca nici eu n-o stiu foarte bine..."

http://fdonea.tripod.com/gres.htm

Trimis de: genicon pe 25 Oct 2003, 12:37 PM

Da... probabil ca greseala aceea cu "sa stii ca" o comit si eu... Hai sa zicem ca de ea putem scapa daca zicem ca... ne-am grabit, ca am mancat o litera... bla bla bla... tongue.gif
Insa una dintre cele mai frecvente greseli gasite atat in vorbirea libera cat si pe forumuri etc este ignorarea acuzativului in constructii de genul "cartea care am citit-o" in loc de "cartea pe care am citit-o" mad.gif Stau si ma intreb... nu cumva va deveni permisa intr-un anumit timp aceasta greseala? blink.gif

Trimis de: Afrodita pe 26 Oct 2003, 03:41 AM

Eu stau si ma intreb dece atata caz pe chestia asta?? Sunt multe persoane care tasteaza foarte repede sau nu sunt atente atunci cand scriu...Sau carefac ca mine: gresesc din graba si nu mai corecteaza din lipsa de timp....Nu stiu exact, dar, oare chiar ne caracterizeaza greselile astea gramaticale de pe un domeniu virtual?? Daca e vorba de scrisori sau vorbire directa atunci e altceva...Dar asa? Nu vad baiu'...

Trimis de: something pe 26 Oct 2003, 10:29 AM

Eu cred ca e destul de important si cum scriem.Adica imi place sa vad ca o persoana cu care comunic prin scris stie cum sa puna cratimele, acorda subiectul cu predicatul etc. Astfel dovedeste din prima ca a mai avut contact cu niste carti sau a mai avut stiloul in mana si lasa o impresie mai buna. Parerea mea!

Iar despre frecventa greselilor? Din pacate le intalnim destul de des in locuri unde nu e permis gen ziare, televiziune, unde sunt oameni platiti pentru a face corecturile de rigoare.

Trimis de: OMU'BUN pe 26 Oct 2003, 02:08 PM

Uneori greselile se fac intentionat, pentru a da o nota de umor textului in sine, alteori - asa cum amintea Afrodita - sunt facute din graba. Aceste greseli sunt firesti, iar persoana care le face, "stie", dupa postare, pe unde s-au strecurat ele! Nimeni ne se pune pe "vanat" greseli. Dar se intampla ca cel care le face din cu totul alt motiv decat graba, sa devina malitios,intr-o discutie, si-atunci tu nu poti sa te mai abtii. Nu-i frumos sa atragi atentia, dar pentru el e frumos sa te jigneasca?

Trimis de: Catalin pe 27 Oct 2003, 07:44 AM

Incorect: o greseala de-a mea.
Corect: o greseala de-ale mele.

"de"-ul vine de la "dintre". Voua cum va suna mai bine: "o greseala dintre a mea" sau "o greseala dintre ale mele"?

Trimis de: genicon pe 27 Oct 2003, 02:13 PM

Afrodita, nu cred ca te refereai la greseala mentionata de mine, dar daca asta ai facut tongue.gif sa sti ca ea este intalnita foarte des si in vorbirea curenta... tongue.gif
E drept, multe sunt facute din graba, sau daca nu, putem da vina pe graba... biggrin.gif Si e drept ca se pot face (pot zice ca este chiar indicat) sa facem astfel de greseli intentionat, pentru a spori umorul. Insa... sa nu exageram! wink.gif

Trimis de: Zod pe 28 Oct 2003, 11:55 AM

o greseala frecventa, care ma irita de-a dreptul, este folosirea prepozitiei la in locul articolului hotarit pt dativ.

de ex: Salutari la Ionel! in loc de Salutari lui Ionel!
sau I-am dat la copil sa manince. in loc de: I-am dat copilului sa manince..

un alt exemplu de exprimare gresita, foarte intilnit pe forumuri: Salutare la toata lumea! va las voua placerea de a descoperi exprimarea corecta. wink.gif

in aceeasi categorie se incadreaza si greseala urmatoare: Am sunat pe fratele meu. in loc de L-am sunat pe fratele meu. aici substantivul raspunde la intrebarea pe ce? adresata obiectelor, in loc de pe cine? pt fiinte.

alte greseli frecvente sint legate de fosirea incorecta a cratimei sau omiterea ei acolo unde ar fi cazul. exemple se gasesc cu duiumul, aproape in orice thread.

adagare pt Genicon: exact la greselile de genul acestoara ma refer si eu insa, stai linistit, nu s-a modificat gramatica limbii romane. banuiesc ca foarte multi au invatat gramatica din auzite, nu din carti, si aici ma refer in special la textele manelistilor care probabil nici nu stiu ce-i aia limba romana.

Trimis de: mogaldeatza pe 28 Oct 2003, 01:14 PM

QUOTE (Zod @ Oct 28 2003, 12:00 PM)
o greseala frecventa, care ma irita de-a dreptul, este folosirea prepozitiei la in locul articolului hotarit pt dativ.

de ex: Salutari la Ionel! in loc de Salutari lui Ionel!
sau I-am dat la copil sa manince. in loc de: I-am dat copilului sa manince..




Genul asta de exprimare se intalneste frecvent in Ardeal.Nu am gasit explicatia
lingvistica, da pe mine ma amuza.

Trimis de: Mihai pe 28 Oct 2003, 02:34 PM

QUOTE (Zod @ Oct 28 2003, 12:00 PM)
in aceeasi categorie se incadreaza si greseala urmatoare: Am sunat pe fratele meu. in loc de L-am sunat pe fratele meu. aici substantivul raspunde la intrebarea pe ce? adresata obiectelor, in loc de pe cine? pt fiinte.

Potrivit gramaticii limbii romane, aceasta nu este o greseala.
'L' (pe el) reprezinta o dubla exprimare a complementului (pe fratele), exprimare ce poate lipsi din constructie.
Asadar, este corect si 'Am sunat pe fratele meu', chiar daca suna mai frumos 'L-am sunat pe fratele meu'.
Nu prea vad legatura cu intrebarea, pentru ca, atat fara, cat si cu pronumele 'L-', tot la intrebarea pe cine se raspunde... rolleyes.gif

Trimis de: Zod pe 28 Oct 2003, 02:52 PM

OK, Mihai. Poate ca exemplul meu nu e prea bun.

Ce zici de exemplul asta: Nu vreau sa supar pe Mihai. As zice aici ca -l este aprope indispensabil. Dar de asta: Am prins pe Ionel cind fura cirese.
Eu consider ca pt a face diferenta intre obiecte si fiinte ar trebui adaugat -l sau L-. S-ar putea sa fie corect, insa mie exprimarea fara -l imi suna a limbaj suburban.

@mogaldeatza: si eu tot la ardeleni am remarcat asta! laugh.gif

Trimis de: Mihai pe 28 Oct 2003, 03:09 PM

QUOTE (Zod @ Oct 28 2003, 02:57 PM)
S-ar putea sa fie corect, insa mie exprimarea fara -l imi suna a limbaj suburban.

Bineinteles, suna ciudat. smile.gif
Doar ca nu este considerata ca fiind greseala o astfel de exprimare.

Trimis de: Figaro pe 29 Oct 2003, 02:18 PM

Interesant subiect. Un lucru mi se pare interesant: orice limba se afla in continua miscare. Transformarile sunt facute in special de cei care nu respecta regulile unei limbi, nu de cei care le respecta. Din cate stiu limba romana a fost initial latina populara, adica latina vorbita incorect. Greselile mi se par benefice, din moment ce sunt motorul transformarii unei limbi.

Trimis de: Arktu pe 30 Oct 2003, 11:43 PM

O foarte frecventa eroare este si "mi-ar place" in loc de "mi-ar placea" sau cele care ma innebunesc cel mai mult, atunci cand se pune cratima unde nu trebuie sa fie ori invers nu se pune unde trebuie.
De cate ori am vazut "A-m vazut", "A-ti venit?" "I-ti place?" "Din-spre Piata Obor" s.a.m.d.

De ce sa ne mai corectam? Unii din membrii afirma (mai sus - daca am inteles eu bine) ca sunt jigniti daca sunt corectati. Comportare de matza (hehhe). Mai bine raman in agramatismul si (distinct) prostia noastra.
Eu oricum vorbeste corecteste romaneste.

TRAIASCA ROMANIA!!! tara ....... .... ....... noastra.

Trimis de: Copernic pe 30 Oct 2003, 11:56 PM

Dar vai cat de modest este bardul, in toata splendoarea sa academica si spirituala! jamie.gif
Aproape ca am fost daramat de pe scaun cand am citit probleme existentiale precum 'a-ti', 'a-i' sau altele cat au mai fost. Dar cum oare bardul nostru nu observa faptul ca 'a-ti' se poate defalca in 'a iti' ori cum ne poate apare si 'a-i' prin segmentarea sa in 'a ii'? Mai sa fie ce limba lunecoasa mai este si cea romaneasca! ohyeah.gif

------
AVE!
------
.'.

Trimis de: Mistinguett pe 31 Oct 2003, 12:31 AM

Sunt pentru corectarea greselilor de ortografie, ortoepica (asa se cheama? rofl.gif ) si punctuatie - doar ca dorinta de a le corecta trebuie sa vina de la persoana care le face. Dupa cum spuneam la jurnalul meu la un moment dat, romanii sunt cei mai constipati cand vine vorba de o simpla greseala de scriere (sau chiar de vorbire). Sa vedeti cum ii corecteaza pana si pe americani la engleza!! Hilar. Mi se pare pueril sa arati cu degetul greselile cuiva cu atitudinea de "bei, vezi ce prost esti!" pentru o litera, o cratima sau mai stiu eu ce greseala gramaticala minora.

Va rog sa va amintiti de vremurile scolii - si calculati cati colegi ai vostri luau constant 10 la romana. Ce ne-am face daca am fi o lume de premianti? nici nu vreau sa ma gandesc.

Cat despre "mi-ar placea" si "mi-ar placea" - laxativ recomandat. Multi dintre noi am facut scoala pe vremea cand pentru "mi-ar placea" ai fi luat 4 la romana. Cum obisnuinta e a 2-a natura, celor care au invatat "mi-ar place" ca varianta corecta le va fi foarte greu sa foloseasca "mi-ar placea" pentru ca prin prisma scolirii sale suna idiotic.

Parerea mea despre revenirea la limba veche: total inutila si un exemplu briliant de dorinta de a regresa, si nu progresa.
Apoi mai este si problema limbii vorbite versus limba literara. Hai nu-mi spuneti ca toti cei care scrieti corect vorbiti la fel de corect, fara sa scurtati cuvinte, fara sa folositi expresii populare... Desi am intalnit si oameni care vorbesc asa, si imi dau aceeasi impresie de constipati. rofl.gif

@Catalin:

QUOTE
Incorect: o greseala de-a mea.
Corect: o greseala de-ale mele.


Depinde de cate greseli consideri ca faci. Daca tu o consideri unica? laugh.gif
(si da, stiu ca in cazul ala ar trebui sa fie "o greseala a mea" dar am vrut sa mai destind muschii unora un pic).

Revenind la postul initial al subiectului, consider ca publicatiile sunt datoare sa propage limba corecta. Un jurnalist, un scriitor sau oricine prezinta un material spre publicare, este o persoana care a trecut prin scoli inalte. Am pretentii de la ei. Daca este o greseala din tipografie, laxativ. Nea Gheorghe - adunatorul de litere, nu are facultati si poate i-a plans copilul de foame toata noaptea si a fost si el obosit. Laxativ.

Trimis de: OMU'BUN pe 31 Oct 2003, 01:43 AM

Hehehe, dupa atatea "laxative", nici n-as mai indrazni sa ies pe usa!
Indraznesc sa nu fiu de acord pe alocuri! Pentru a cunoaste limba romana, nu este nevoie de o facultate (sau mai multe!).
La romana am avut numai 5 sau 6, rareori 7. Nu trebuie sa stralucesti in scoala sau liceu ca sa inveti sa vorbesti sau sa scrii romaneste. Este de ajuns sa citesti din cand in cand cate-o carte, ca sa te... familiarizezi! In scoala numai la gramatica nu-mi statea mie gandul!... Cred ca o buna cunoastere a propriei limbi, te ajuta sa inveti mult mai usor orice limba straina!
Revenirea la limba veche? Oare chiar asa sa fie? Daca am sti ce inraiti sunt francezii cand e vorba de traditia limbii lor, n-am mai spune despre a noastra ca da semne de regres. Eu m-am adaptat uimitor de repede... Si-mi place asa cum e acum!
Constipati, neconstipati, n-as spune nici in gluma unui englez ca nu vorbeste corect engleza, fie si numai pentru faptul ca la mine in tara n-as suporta ideea de a-mi spune un strain ca nu vorbesc ... romaneste... E chestie de regula a bunului simt! Dar se intampla sa ti se para ca exprimarea ta este gresita fata de a lui, si eventual ii ceri o lamurire, daca simti ca ai loc ... de intors, si nu calci pe nimeni pe bombeu!


Trimis de: Arktu pe 2 Nov 2003, 02:22 AM

Vreau sa anunt clar ca imi este rusine ca fac parte din aceasi natie cu voi. Imi este rusine.
Daca unui neamt ii atragi atentia ca a gresit nu-stiu-ce carnat de cuvant de-al lui iti multumeste ca l-ai indreptat si numai resentimente nu primesti. In cel mai rau caz un sec "Scuze".
La noi, primesti suturi.
Stiti cum e: "Prostul nu e prost destul daca nu e si fudul".
Sa vii sa zici ca obisnuinta te obliga la continuarea exprimarii incorecte denota un mare grad de puturosenie.
O sa ma blamati dar asta e emblema regresului romanilor. Mi-e lene sa ma corectez. "F___te in %(%((@# de bou. Cum iti permiti sa ma corectezi pe mine?". Asta da atitudine constructiva.
Traiasca oamenii. Si romanii, uneori.

PS: SE ZICE "STII" nu "STI".

Trimis de: Mistinguett pe 2 Nov 2003, 02:54 AM

Arktu,

QUOTE
Vreau sa anunt clar ca imi este rusine ca fac parte din aceasi natie cu voi. Imi este rusine.


Te asigur ca sentimentul este reciproc.
Ma bucur foarte tare pentru tine ca esti un asa inversunat aparator al vorbei romanesti, trebuie ca vine din mandria de a fi roman.

Asa cum sunt unii care trebuie sa-si corecteze uzanta limbii romane, asa ar trebui sa-ti revizuiesti si tu comportamentul pe forumul asta. Caci apari din cand in cand, si de fiecare data mesajele tale demonstreaza ura care o ai pentru orice subiect. Esti un om nefericit bag seama, prea te nemultumesc multe si multi.

QUOTE
Daca unui neamt ii atragi atentia ca a gresit nu-stiu-ce carnat de cuvant de-al lui iti multumeste ca l-ai indreptat si numai resentimente nu primesti. In cel mai rau caz un sec "Scuze".


Multumesc ca m-ai lamurit de ce toata viata mea am aspirat sa fiu nemtoaica. Tu se pare ca i-ai depasit, mai ales prin spiritul tau intransigent. Probabil de-acolo superioritatea de a le corecta un "carnat de cuvant". Sa nu-ti fie de deochi.

Trimis de: OMU'BUN pe 2 Nov 2003, 03:19 AM

QUOTE
"F___te in %(%((@# de bou. Cum iti permiti sa ma corectezi pe mine?".

arktu, nici nu stiu daca trebuie sa-ti spun ca esti foarte simpatic, sau foarte "constipat" (dac-ar fi s-o parafrazez pe Misti). Postul tau mi-a amintit (nu stiu de ce) de perioada adolescentei, cand corectam cu rosu scrisorile care imi erau trimise cu greseli exagerat de multe, si le trimiteam expeditoarei, cu rugamintea sa mai ...persevereze!... Diferenta este ca aici fiecare face ce vrea.
Ar fi foarte frumos sa stim toti sa sofam , sa inotam, sa pictam sau sa scriem corect. Din pacate fiecare trateaza anumite indeletniciri cu superficialitate! Nu avem dreptul sa "dam peste nas" decat in momentul in care intervine... fudulia!...
He-he-he! Mare lucru si cu... fuduliile astea !... De obicei se tin bine ascunse!!! laugh.gif

Trimis de: Mistinguett pe 2 Nov 2003, 05:27 AM

QUOTE (OMU'BUN @ Nov 1 2003, 08:24 PM)
Postul tau mi-a amintit (nu stiu de ce) de perioada adolescentei, cand corectam cu rosu scrisorile care imi erau trimise cu greseli exagerat de multe, si le trimiteam expeditoarei, cu rugamintea sa mai ...persevereze!...

Om Bun, chiar faceai asta? rofl.gif rofl.gif rofl.gif
Merci pentru un hohot de ras pe fondul unei dureri de cap cumplite...
Pot sa te rog sa ne spui si cum reactiona/u fata/fetele? Ca nu cred ca am fi off-topic deloc, nu?

Trimis de: secunda pe 2 Nov 2003, 10:10 AM

"Limba si legile ei dezvolta cugetarea "- M. Eminescu

Articolul:
Articolul posesiv genitival:
-art. posesiv care precede un substantiv sau un pronume cu functia de atribut se acorda in gen si numar cu subtantivul determinat

o carte a lui Ion ------ niste carti ale lui Ion
o carte a colegului meu ------ niste carti ale colegului meu
o carte a colegilor mei ------- niste carti ale colegilor mei


###

mi se pare nepotrivit sa ajungem la astfel de clasificari de genul nemtii sunt asa, romanul e asa.
daca voua vi s-a intamplat sa fiti injurati in momentul cand ati corectat pe careva, imi pare rau dar in acelasi timp, consider nefondata concluzia ca toti romanii injura cand sunt corectati.

am corespondat cu ani in urma cu un prieten ce avea carente la capitolul scrierii limbii romane; i-am explicat ca este mai frumos si mai bine sa invete scrierea corecta iar el a recunoscut ca nu stie si a acceptat ajutorul meu; scrisorile noastre (-nu ma refer la e-mail- ) au devenit pe langa adevarate confesiuni si lectii de gramatica.

la randul meu am fost corectata sa folosesc dativul/ genitivul in forma potrivita pentru feminin. obisnuiam sa spun " i-am dat lui anca " sau " sunt hainele lui anca" . o colega de scoala a observat acest fapt si s-a tinut de capul meu sa imi atraga atentia ori de cate ori rosteam gresit constructia gramaticala. asa azi, asa maine, pana cand mi-a intrat in reflex forma corecta. iar azi nu mai am cum sa gresesc.

mwah1.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 2 Nov 2003, 01:19 PM


QUOTE
Pot sa te rog sa ne spui si cum reactiona/u fata/fetele? Ca nu cred ca am fi off-topic deloc, nu?


Misti, pe raspunderea ta! smile.gif
Am procedat asa de multe ori si o faceam fara remuscari, fiindca nu suportam sa corespondez cu cineva care exagereaza in greseli. Imi imaginam ca oricine ar putea sa-mi prinda scrisorile si sa mi le citeasca, apoi sa rada de mine! Cum reactionau? De unele n-am mai auzit niciodata nimic, dupa aceea, ca nu mi-au mai scris... (Sper sa nu se fi ... sinucis! laugh.gif ) Doar doua merita consemnate aici. O pustoaica din Focsani, pentru care am regretat foarte mult gestul. Era de o frumusete divina, iar eu ma gasisem s-o corectez. Si unde initial imi scrisese vreo 10 pagini, a doua oara mi-a scris doar una, cu rosu, foarte ordonat, unde ma mustruluia, terminand cu un adio si un PS: " Nu uita sa-mi corectezi greselile!!!" Celalta persoana care merita consemnata (curioasa coincidenta, era tot o blonda, dar avea ochii verzi , nu albastri) nu parea sa se supere niciodata atat de rau incat sa renunte la mine. Am fost prieteni vreo 4 ani. Ma ura si ma iubea cu aceeasi patima, si chiar ar fi trebuit sa ne casatorim... Dar n-a fost sa fie. De ce? Am detaliat la "Lampa lui Diogene!"
Spuneam acolo: n-am fost o persoana foarte comoda!... ohyeah.gif

Trimis de: secunda pe 4 Nov 2003, 02:19 PM

ortografia unor forme ale verbului "a fi"

I. cu un singur "-i"
- infinitivul prezent si perfect: a fi, a fi fost
- imperativl cu aspect negativ- pers. a II-a sg. : nu fi suparat
- viitorul si viitorul anterior: voi fi, voi fi fost
- conditionalul optativ prezent si perfect: as fi, as fi fost
- conjunctivul perfect care are forma fi invariabila la toate pers. (eu, tu, el, ea, noi, voi, ei ) sa fi fost

II. cu doi "-i"
- imperativul cu aspect pozitiv-pers. a II-a sg. : fii linistit
- conjunctivul prezent, pers. a II-a sg: tu sa fii linistit
- gerunziul: fiind, nefiind, nemaifiind
* in aceste cazuri primul "-i" face parte din forma de baza ( fi ) iar al doilea este terminatia pers. a II-a sg- la imperativ si conjunctiv; la gerunziu al doilea "-i" face parte din terminatia gerunziului "ind"

! sa nu confundati terminatia "ti" a pers. a II- a sg. cu pronumele pers. "-ti"; acesta nu poate urma niciodata dupa verbe la pers. a II-a pl. " fiti linistiti"

###
mwah1.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 7 Nov 2003, 07:13 PM

Dragilor, toate bune si frumoase...
DAR:
Vorbim de greselile facute la "viteza" sau de greselile repetate datorate lacunelor pe care le avem in cunoasterea regulilor de ortografie? Gramatica e o stiinta extrem de logica, nu trebuie sa fii super-dotat ca sa o intelegi. Si de la a o intelege la pune in practica regulile ei, extrem de simple de altfel, nu e decit un pas.
Nu-mi plac greselile. Daca un copil care termina gimnaziul poate sa scrie corect romaneste, de ce sa nu poata si cei mari, care mai au si "pretentii" pe de-asupra?
E chiar jalnic sa le vezi in presa scrisa sau sa ti se zgiriie urechile de audio-vizual niste "perle" de ti-i mai mare dragul...
Si culmea e ca acestea sint facute de oameni care ar trebui sa vorbeasca cea mai curata si mai pura limba romaneasca...
Pentru mine felul de a scrie reprezinta omul, ii arata gradul de cultura si de RESPECT pentru propria persoana.
Daca nu e asa de important cum scriem, atunci hai sa facem o propunere la ministerul invatamintului , sa fie scoasa ,fratilor, gramatica din programa scolara, ca doar n-are sens sa-nvete romanii romaneste!!! Sa invete englezeste, ca oricum limba romana pute unora! Nu e "cul", bre! Oricum, sa fie tinara generatie atenta si sa nu invete prea bine englezeste si sa corecteze vreun american! Asa ceva nu e permis!
Gluma-gluma, dar daca o persoana a carei limba materna nu e romana m-ar corecta, mi-ar fi rusine , nu as injura!
Asa ca , din acest punct de vedere, EU SINT O CONSTIPATA! Si inca CEA MAI MARE!

Trimis de: Zod pe 10 Nov 2003, 11:58 AM

Ce ziceti de asta:

QUOTE
Cine ma ajuta ami spune cum sa revad ...?


Citat de pe un alt forum.

Trimis de: Arktu pe 13 Nov 2003, 02:21 AM

QUOTE (Diana-Maria @ Nov 7 2003, 07:23 PM)
Gluma-gluma, dar daca o persoana a carei limba materna nu e romana m-ar corecta, mi-ar fi rusine , nu as injura!
Asa ca , din acest punct de vedere, EU SINT O CONSTIPATA! Si inca CEA MAI MARE!

Fac un club! Clubul constipatilor din punct de vedere gramatical!!! Ma autodeclar fondator si astept inscrieri ! spoton.gif
@Misti: Si eu te iubesc, tot acolo.

NU am ura fata de "orice subiect" ci doresc perfectionare. Perfectionarea nu se poate cu o astfel de ignoranta generalizata. Vreau "mai bine"; cum se poate "mai bine" daca prost e suficient?
Poate nu sunt suficient de clar, dar cum se poate ca un om care greseste sa insulte cand e corectat in loc sa zica macar ca se va indrepta, nicidecum sa isi ceara scuze? Ce este asa greu sa accepti ca ai gresit?
Si eu gresesc si tu gresesti. Noi toti gresim. Diferenta apare abia cand pui problema "Cine vrea sa se indrepte?"
Cf. Misti si Omu'"bun" (la ce o fi bun omu asta nu am inteles inca) sunt un constipat (probabil gen pruteanu, nu?) care nu stie decat sa corecteze. Citind multe mesaje mi-e sila sa fac corecturi pentru ca sunt asa multe si asa penibile. Dar atitudinea asta este definitorie pentru noi; PROBABIL ca vom ramane mult timp in starea asta de ... cum sa ii zic sa nu fie injurata exprimarea? ... nu ii mai zic deloc. Vom regreta poate (daca vom constientiza greseala noastra) atitudinea non-constructiva cand va fi prea tarziu.

Asta e. N-am avut bani de laxative si am ramas constipat.
Puneti voi mana de la mana sa-mi luati laxative.

Trimis de: Mistinguett pe 13 Nov 2003, 03:53 AM

Eu cred ca nu am fost inteleasa corect. O sa mai incerc o data sa clarific punctul meu de vedere.

Si eu sunt o perfectionista si dupa cum probabil s-a observat, incerc sa scriu cat mai corect. Am prins si regulile noi (cred si sper), desi am facut scoala pana sa se transforme iar limba scrisa. Daca fac vreo greseala, o fac din graba sau neatentie.
Deci:
Sub nici o forma nu incurajez greselile de gramatica sau de exprimare sau de orice fel ar fi ele. Atata doar ca nu ma atac la fel de prompt ca altii se pare, si nu judec calitatea unui om dupa unde e pusa o liniuta. Si nici nu mi se urca sangele in cap asa de tare. Ma rog, fiecare reactioneaza altfel, aici doar ne spunem fiecare parerea.

Dar mi-ar placea sa vad de la cei care tin atat de mult la corectitudinea limbii romane ca urmeaza exemplul secundei si, cu energia de care dau dovada in inversunarea lor, transforma subiectul asta intr-unul pozitiv si folositor. Greseli frecvente in limba romana + cum se scrie corect. Poate e careva care poate invata din asta si in felul asta ii ajutam, nu doar ii catalogam si ii lasam sa moara cu ceea ce stiu.




Trimis de: OMU'BUN pe 13 Nov 2003, 07:59 PM

arktu

QUOTE
la ce o fi bun omu asta nu am inteles inca

Inteleg ca tu esti aici la vanatoare de greseli, nu sa citesti ceea ce se scrie? Ca altfel nu te-ai fi exprimat ca un filozof care-ar fi trebuit sa taca. Te deranjeaza o expresie cam dura pentru cei ca tine? Poate ca o si meriti! Daca tu vrei sa ne faci sa credem ca stii germana mai bine decat un neamt, atunci trebuie sa te felicit ca stii romana mult mai bine decat... acei nemti pe care i-ai corectat. Dar eu cred ca te lauzi. Eu nu cred ca-s da ocazia unui strain sa ma corecteze, (sper ca romana pe care o stiu sa fie suficienta pentru a nu-l dezamagi!) dar mi-ar crapa obrazul de rusine sa o faca. Te-ai gandit vreodata cat este de incomod sa fii corectat de un strain? Ei si daca tu, strain, ma corectezi pe mine acasa, intr-o forma ironica, ai intelege semnificatia reala a "Omului bun": un sut in fund cred ca ar fi cel mai intelept lucru. Si nu s-ar gasi doar un "om bun" , ci o ..."lume buna". Dar hai ca nu-i mai zic "constipatie" , daca te deranjeaza, ci "greata"! Am mai spus si repet: altii sunt semianalfabeti, dar stiu sa faca bani al naibii de bine! Altii nu stralucesc in gramatica limbii, dar fac arta , chiar si in literatura... Tolstoi iti spune ceva, cumva? Te-ai fi speriat sa-i vezi un manuscris. Eu de Tolstoi am auzit, dar de arktu, nu! Critica nu te ajuta, indiferent in ce medii te vei preumbla! Fi modest si vei vedea cam ce ai de castigat!
Bafta!

OMU'BUN

Trimis de: ypsilonalpha pe 13 Nov 2003, 10:29 PM

Taica-meu are o vorba preferata: Romania e tzara lui "merge si-asa". Pe zi ce trece ii dau tot mai multa dreptate, si bag de seama ca dictonul se aplica lejer si la gramatica si la corectitudinea limbii romane scrise si/sau vorbite.

In fond, greselile frecvente de azi constituie regula lingvistica de miine. tongue.gif Aia e!

Trimis de: Arktu pe 14 Nov 2003, 03:17 AM

QUOTE (ypsilonalpha @ Nov 13 2003, 10:39 PM)
Taica-meu are o vorba preferata: Romania e tzara lui "merge si-asa".
In fond, greselile frecvente de azi constituie regula lingvistica de miine. tongue.gif Aia e!

ASTA E Problema de fapt.
Nu ma atac de bou pentru greselile gramaticale. Ele sunt doar emblema unei probleme mult mai adanci.

Nu am interesul sa corectez vindicativ oamenii de pe aici (nici macar pe aia "buni" 50.gif ) vreau sa se indrepte. Dar cand intentia de a indrepta e interpretata ca o jignire acolo se rupe firu'.
Uite, tu ai facut mai sus greseala de a scrie "ca-s" in loc de "c-as" (prescurtarea de la "ca as"). Acum am o dilema: cum explic aceasta problema orgoliului tau "modest" ? Cum sa iti zic? "Domnule Omu'bun as dori sa va comunic ceva cu adanca speranta de a nu va supara. Imi cer scuze daca va deranjez dar in exprimarea dvs. a scapat o foarte minora eroare....".
Nu. Pupatul in fund nu-mi sta in caracter.
Modestie? Da, dar cu moderatie.

Spuneam mai sus ca erorile acestea sunt emblema unei probleme mult mai adanci. Care? Mentalitatea "Merge si asa" ™
Asta e durerea mea. Asta poarta o mare vina pentru situatia acestui popor. Suna a vadim tudor dar nu-i.
Dacia. Masina tip "merge si asa". Administratia romaneasca (orice are ghiseu si e de stat - cel putin) - acelasi tip. Exemplele pot continua mult.

@ob (omu'bun) : las-o mai moale cu atacul la persoane. Cica contravine regulilor forumului. Sau asa ma bate unu' la cap wink.gif

Bineinteles ca nu critic erori de tastare, facute in graba etc. Sa nu imi spuneti ca cele semnalate de mine se fac din graba sau din cauza tastaturii.
Nu am corectat nici un neamt. Nu stiu decat vreo 10 cuvinte in germana. Eu vorbeam de spiritul lor, de corectitudinea lor, sau mai exact de diferenta dintre ei si noi. Nu ca sa ii pun neaparat pe ai nostri in lumina defavorabila ci sa sper intr-o imbunatatire.
Inca una: nu exista "fi" ci mai degraba "fii". Ai scris "Fi modest". "Fii modest!", "Fii bun!", "Fii omu'bun!"
Critica nu ajuta? Pe cel care critica in mod cert nu ajuta. Dar ii poate ajuta pe ceilalti daca o pot intelege. Totul e sa nu fie oameni "buni".
Conform spuselor tale ar cam fi bine sa fim analfabeti sau semianalfabeti ca asa avem sanse mai mari sa faci bani sau ce?! Cat de inteligent. Daca unu' castiga la loto si are un cercel in buric asta nu inseamna ca maine imi bag si eu unul ca sa castig la loto. Doame......

Filozoful care tace, tace astfel: "intelege semnificatia reala a "Omului bun": un sut in fund cred ca ar fi cel mai intelept lucru."
Sunt mai greu de cap ... deh... nu sunt asa "om bun" ca sa pricep. Ce zici tu acolo? Cred din acesti doi "filozofi" tu esti cel care mai bine ar fi tacut. Cum vine cu sutul? Adica semnificatia etichetei "Omu'bun" este "Dati-mi un sut in fund"? Cred ca nu esti clar, nenea.
Cum argumentatia inteligenta nu se putea incheia acolo mai vine una tare:
"Tolstoi iti spune ceva, cumva? Te-ai fi speriat sa-i vezi un manuscris. Eu de Tolstoi am auzit, dar de arktu, nu!"
Nici eu nu am auzit de omu bun (decat ala care era cu un pom copt - si amandoi nu ar fi avut cica mult noroc - citat) dar de Lev Tolstoi am auzit. Iti scriu lista lunga de mari autori de care am tot auzit daca vrei dar nu asta e scopul.

Hai sa abordam altfel:

* Nu se pune virgula inainte de etc. pentru ca "etc." = "et cetera" unde et inseamna si deci o conjunctie si regula spune ca nu se pune virgula inainte de o conjunctie.

* Iti, imi nu sunt compuse deci nu pot avea cratima prin ele.
* Fii se scrie numai cu doi de "i" ca si copii (care are minim 2 maxim 3 "i")
etc etc etc... daca mai vreti mai studiati manuale de gramatica ca nu ma fac pruteanu pe aici.

In incheiere (daca ati ajuns pana aici fara derulare rapida - era sa zic scroll) as zice ca nu vreau "razboi" ci "pace" (Na ca sa zic de Lev Nikolaevici Tolstoi - ai facut rusa la viata ta "bunule"?). Vreau indreptare nu sa "intep" diverse persoane. Astept sugestii de corectare care sa nu zgarie orgoliul persoanei respective si promit solemn ca doar in felul respectiv ma voi adresa. Cand vii insa cu atacuri la persoana mea sa nu ma intrebi de ce reactionez si eu acid.

Trimis de: Diana-Maria pe 14 Nov 2003, 03:23 AM

"Dar tu sti bine ca al nost cap de biserica ortodoxa si multi altii ,o tot da cu 2000 de ani de ortodoxie!Asta ma enerveaza la culme!Noi,ca stramosi,crezutam in Zamolxes,nu in Issus!Si daca te duci tintelus la acele origini,vedea-vei ca si astazi este valabila acea religie!Cit despre poezia aceea?
1)Am 4 copii!Trei fete si un baiat,cu virsta cuprinsa intre 28 si 18 ani.Si mai am si doi nepoti!
2)Am lucrat in cultura 25 de ani!Propaganda,alea,ale!Cunosc foarte bine tineri de astaziCei (sau cele!)la care te referi tu is putini!(or fi 5%?)
Demonstratie?
Hai sa vezi ceva din jurnalul unei tinere de 20 de ani!Vrei?
Daca DA,dami un semn pe personala!(enache@....)
(...)
Cite dintre voi va-ti inselat barbati,prieteni,prietenele?
Cite dintre voi merita s-a poarte titlu de femee? "


De ce acest "citat"? Ca sa dau un exemplu... E preluat de pe un alt forum...Persoana cu pretentii, care a lucrat in ...cultura! blink.gif


La primul curs de lingvistica ni s-a spus ca limba este un organism viu, care evolueaza neincetat... Dar era vorba de o evolutie normala,care are loc in sute de ani, nu una fortata, nici bazata pe ... hai sa le zicem "erori"! Si nici pe imprumuturi din alte limbi ale unor termeni care isi au deja echivalent in limba romana... De ce sa zic "staff" , de ce sa zic "team"?! Doar pentru a fi la moda? Dupa cum un alt termen,"patetic", insemna pe vremea mea "inflacarat, plin de pasiune", data fiind etimologia greaca a cuvintului: pathos=pasiune, inflacarare.Astazi se foloseste din ce in ce mai des cu sensul de "demn de mila, jalnic" .
Ypsilonalpha are mare dreptate. Din cauza acestor greseli, aparent neinsemnate, ne vom trezi miine-poimiine ca limba romana nu mai are nici cap si nici coada.O fi Pruteanu exagerat, dar pe undeva stie el ce spune.
Ni s-a mai bagat pe git o "revizuire " anacronica... Lingvistii de la Iasi nu au fost de acord. Si de aceea nu pun in practica noile reguli... Ma intreb , daca tot au vrut sa schimbe, de ce nu au schimbat si cratima, sa folosim in locul ei apostroful ...
N-am plecat nici o data la "vinatoare" de greseli pe Han... Nici n-am sa o fac vreodata, desi in unele din posturile anterioare am vazut vreo citeva.
Cind greselile de ortografie si de exprimare, intrebuintarea unor termeni pomposi intr-un context nepotrivit sint dublate si de ineptii, atunci pun "stampila" pe respectivul autor. Fara drept de apel. Mea culpa!
Nimeni nu s-a nascut invatat , iar prost e doar acela care nu vrea sa invete. Auto-suficienta poate fi uneori un pacat capital.
Arktule, eu intru in club.Sper sa ma faci membru de onoare. smile.gif

"Critica nu te ajuta, indiferent in ce medii te vei preumbla!" Omule Bun, da-mi voie, te rog, sa nu fiu de acord. smile.gif

Critica poate fi constructiva, daca e facuta pe un ton moderat. Poate ca ar fi bine incercam sa vedem exact unde e "buba" si apoi sa ne apucam sa vedem ce putem face.Insa trecerea cu vederea nu mi se pare solutia cea mai indicata.
Nu are importanta felul nostru de a scrie, de a ne exprima?!
Inchipuiti-va c.v.-ul unei persoane "educate" , plin de greseli de ortografie, un demnitar agramat sau un ziarist care spune "haini" in loc de "haine".
Eu am intilnit asemenea specimene.Si m-am constipat si mai rau. ohyeah.gif

Trimis de: Mistinguett pe 14 Nov 2003, 05:27 AM

Diana, asta zici tu:

QUOTE
Poate ca ar fi bine incercam sa vedem exact unde e "buba" si apoi sa ne apucam sa vedem ce putem face.Insa trecerea cu vederea nu mi se pare solutia cea mai indicata.

Si asta am zis eu mai devreme:
QUOTE
Dar mi-ar placea sa vad de la cei care tin atat de mult la corectitudinea limbii romane ca urmeaza exemplul secundei si, cu energia de care dau dovada in inversunarea lor, transforma subiectul asta intr-unul pozitiv si folositor. Greseli frecvente in limba romana + cum se scrie corect. Poate e careva care poate invata din asta si in felul asta ii ajutam, nu doar ii catalogam si ii lasam sa moara cu ceea ce stiu.

Deci...?



Trimis de: secunda pe 14 Nov 2003, 07:49 AM

"Limba este intaiul mare poem al unui popor" ( L. Blaga )

Forme ale pronumelui de intarire:
singular:
masculin: eu insumi, tu insuti, el insusi
feminin: eu insami, tu insati, ea insasi

plural:
masculin: eu insine, voi insiva, ei insisi
feminin: eu insene, voi inseva, ele insesi

###
mwah1.gif

Trimis de: Catalin pe 14 Nov 2003, 10:38 AM

QUOTE

masculin: eu insine, voi insiva, ei insisi
feminin: eu insene, voi inseva, ele insesi


Ma rog, trecind peste "noi insine/insene" ( wink.gif ) ajungem la adevarata greseala: "ele insesi". Corect este "ele insele".

Trimis de: secunda pe 14 Nov 2003, 06:25 PM

corect era sa cercetezi inainte harhar.gif
toate variantele scrise de mine sunt corecte.
si ele insele e acceptat, dar nu eliminand pe "insesi"
da search pe google "ele insesi" si ai dovezile necesare.

Ma rog, trecind peste "noi insine/insene" -adica?! variantele sunt corecte! rolleyes.gif


Trimis de: OMU'BUN pe 14 Nov 2003, 08:36 PM

Saru'mana, coane arktu, ma bucur pentru corectiile deosebit de instructive. Promit sa tin cont. Desi, m-ai cam bagat in ceata. Spui ca nu iei in serios greselile facute la viteza, dar vad ca asta faci. Atacul la persoana incepe de la tine, amice! Daca tu, sau altii ca tine (Pruteanu sa zicem) inca mai visati ca schimbati ceva cu batosenia asta, imi pare tare rau pentru voi. Aici suntem pe un forum, unde omul vine sa scrie ceva. Uneori sub impulsul iritarii (asa cum eram eu ieri) alteori cine stie ce probleme are. Sau poate ca pur si simplu nu-i pasa daca a scris corect un cuvant sau nu. De ce sa-i pese? Ca vine X sau Y sa-l traga de atentie? Il doare la basca si de X si de Y. El are viata lui, iar pe al'de X si Y ii trimite undeva, stie el unde! Tu crezi ca ma strofoc , datorita tie, sa scriu corect, ca nu cumva sa mai gasesti ceva? Si pe mine tot la basca ma doare. Eu stiu ca la un eventual examen, as fi atent. Aici sunt ca de obicei "in viteza"... Nici tu si nici altcineva nu aveti dreptul sa atrageti atentia atat timp cat acel mesaj nu apare ca un anunt pe o usa! Daca toti cei care vin pe un forum, vor fi obsedati de ideea ca nu cumva sa i se strecoare vreo greseala in text, ala n-ar mai fi forum, ci curs de literatura! Ai inteles filozofia cu tacutul? Iar eu m-am luat de tine fiindca ai sustinut ca ai corectat un neamt care facuse o greseala. Nu tu erai in masura sa-l corectezi!!! De aici si "constipatia" cu pricina! Eu, (un om cumsecade -zic!- in viata de zi cu zi) i-as trage un sut in fund arabului care ma corecteaza la mine acasa, daca o face ca sa ma ironizeze. Pentru ca sunt mult prea orgolios ca sa accept ca el stie mai multa romana ca mine! Pricepi?
Asa cum "vezi" tu gramatica, nu trebuie s-o vada toata lumea. Degeaba ai auzit de Tolstoi, daca nu stii ca era foarte departe de scrisul corect! Pentru corectari, exista "corectori". Daca tu esti unul dintre ei, poate primesti vreo indemnizatie, ceva, pentru activitatea de pe forum. Dar te anunt ca eu nu voi cotiza la ea!...
Cat despre cele enumerate de tine, sunt de acord cu "ca-s"-ul si cu "c-as"-ul, si eu sunt surprins ca l-am scris asa, dar , ma rog. Succes in continuare. Cu "fi"-ul, ma crezi sau nu , conteaza mai putin, dar l-am sters intentionat inainte sa-i dau OK textului. Mda, se pare ca nu ti-a scapat. Iar cu "iti"-ul, nu prea inteleg la ce faci aluzie. Am scris eu "iti" dezlegat? Da-ti seama la bautura, amice! Cat despre virgule, ai grija sa nu-ti scape vreuna!!! Esti plecat binisor de-acasa, bag sama!
Deci, sa ne intelegem. (Daca nu ne intelegem, asta este!) Eu nu astept sa-mi atragi tu atentia daca am scris gresit ! Citeste tot si vei intelege diferenta. Daca e o greseala obisnuita, ma poti ataca daca te-am ofensat. Daca nu e o greseala obisnuita, esti tra-la-la! (Vezi, nici macar nu-ti mai zic "constipat"!) Altfel, eu, ... "omu'bun" nu-ti permit sa ma corectezi, fiindca ne cunoastem prea putin, ca sa-ti poti tu permite sa ma atentionezi! (Amical, vreau sa spun!!!)
A, si inca ceva: care-i treaba cu "pupatul in fund?" Ti se pare ca te-a acuzat cineva? Nu te pune nimeni sa gadili amoruri proprii si poate ar fi trebuit sa-ti dai de mult seama ca nici eu nu sunt dintre aia! Dar nici nu arata cu degetul !Iti spun foarte sigur ca nu se cade! Tu o tii pe-a ta cu gramatica. Probabil ai tu o obsesie, care-o sa-ti treaca intr-o zi. Eu o sa-ti spun altceva. O data, unul cu bani multi, care nu prea stia sa se semneze, ii spunea altuia in timp ce statea la coada la ghiseul de la banca: "Ba, asculta la mine: cand nu ai bani, mirosi a prost!" Asta-i emblema, amice, nu caramida cu care ne batem noi in piept pentru o virgula in plus sau in minus. Iar limba romana nu se schimba deloc datorita "ca-s"-ului meu, ci mai degraba a teribilismului, sau a vocabularelor de cartier care se frecventeaza din ce in ce mai des.
Asadar, te respect ca om (bun sau nu , e problema ta!) dar nu-ti permit sa ma corectezi! Eu nu mi-am propus sa te verific pe tine textual (poate ca ai... Probleme ), si te rog, nu te da in spectacol pe acest forum fata de toti cei in mesajele carora s-au strecurat greseli. Pentru ca o sa-ti amintim si de Eminescu (atunci cand se referea la critici) si poate am sa fac greseala sa scriu "cas" legat, in cazul in care voi considera ca va trebui sters de undeva!!!

De asemenea, rog pe toti ceilalti: straduiti-va sa scrieti corect, dar feriti-va sa corectati pe altii. In primul rand ganditi-va ca loviti in orgoliul unui om. Daca acel om are "ceva" de spus, dovediti intelegere si nu rautate! Oricum, nimeni nu ne da dreptul sa ne credem superiori altora. Aici vedem ce se petrece cu un om. Slab sau as la gramatica, e doar o trasatura! Poate ca barbat in pat, face treaba buna!!! Numai ca acolo nu stim noi nimic... Intelegi, arktule, cum sta treaba cu filozoful? Gandeste mai profund, ca te ia valu' , baiate!

Trimis de: Diana-Maria pe 15 Nov 2003, 12:20 PM

Secunda, Google este doar un motor de cautare.Poti verifica simplu:scrie "dami un semn" si ai sa vezi cite pagini iti deschide.Mai indicata e Gramatica Academiei.Fara suparare.Iar "ele insesi" e gresit.Indiferent de ce zice Google.

Trimis de: bdl pe 15 Nov 2003, 05:19 PM

Incep cu secunda: good job spoton.gif Apreciez ce faci si te rog continua. Eu recunosc ca am carente in domeniul asta si orice indicatie e bine venita. mwah1.gif

Sint de partea omului bun. Eu sint unul cu carente in domeniul asta.Si nu ma laud cu treaba asta. Si cred ca nimeni nu e "mindru" de asa ceva. Si cind cineva ma corecteaza zic multumesc.
Pt ca stiu ca e cu buna intentie treaba. Ma deranjeaza doar cind e spusa cu intentie proasta. Adica se discuta despre altceva, si partenerul de discutii incheie cu concluzia " si nici macar nu cunosti gramatica, asa ca n-am ce discuta cu tine".E aiurea faza, ce zici?
Asta e argumentul final? Si daca eram cocosat, asta era argumentul final???
Daca intr-adevar esti perfectionist la treaba asta, atunci fa corectiile necesare dar cu buna intentie, nu la modul sa-i dai celuilalt de inteles ca e prost. Ce a cistigat Omul Bun ca a corectat scrisoriile alea?Daca intr-adevar fata merita? Cine a pierdut la faza asta?
Si mi se pare corect sa nu ma duc sa dau examen la faculatatea de litere daca stiu ca nu sint pregatit din pct asta de vedere. Aduci da, ai tot dreptul sa-i condamni. Dar nu aici unde venim sa ne destindem, sa conversam.Hai sa-i eliminam pe aia care nu stiu gramatica, pe hosexuali, pe cocosati, pe negri, etc....

Diana Maria, ai un link la gramatica academiei? Please....

Trimis de: Antont pe 15 Nov 2003, 05:33 PM

Ca sa aveti ce corecta, va voi oferi citeva din creatiile poetice ale ilevului Nelu...Asadar:

Intr-o balta neagra,
Patru ochi luceste.
Ce sa este oare?
Cred ca e doi peste.
___

Pe un camp cu viorele
Crestea numai ghiocei.
Si-a venit mandrele mele
Si le-a cules ei pe toti.
___

Creste iarba, iarba deasa
Perpendicular pe casa
Vine calul si o paste
Alta iarba se dezvolta
___

Trece lebedele-n zare.
Eu ma uit, ele dispare...

spoton.gif

Trimis de: secunda pe 15 Nov 2003, 06:21 PM

forma e corecta: ele insesi
1.
Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr.1225-XII din 08.12.92. Monitorul Parlamentului nr.12/363 din 30.12.1992. Modificari ulterioare. Extras.

Articolul 4. Persoanele care nu pot fi reabilitate
Nu pot fi reabilitate persoanele care au fost condamnate legitim pentru savirsirea crimelor de genocid, contra pacii, umanitatii sau pentru savirsirea infractiunilor de drept comun, precum si persoanele recunoscute vinovate de falsificarea dosarelor penale in aceasta perioada sau care au participat nemijlocit la represiuni politice, chiar daca ele insesi au fost ulterior supuse represiunilor.

2.
In fond, posturile audio-video supuse monitorizarii au abandonat terenul de interese ale cetateanului-elector si de avocat al acestuia, lasindu-l sa rataceasca in labirinturile electorale si sa devina prada capcanelor, servite de concurentii electorali sau chiar de ele insesi. ( Constantin MARIN, doctor habilitat in stiinte politice, conferentiar universitar )

###
mwah1.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 15 Nov 2003, 06:42 PM

Kinte cucu in padure:
Innuntru!!!
- Cucule cu pane sure,
Taci in gura
Nu kinta in padurea meu!

Eu spun cuciului sa take,
El se mute pe-altu lemne!
Si tot kinte de frumos,
De tot frunze pike jos!...

Trimis de: Nana Floare pe 15 Nov 2003, 08:20 PM

Ghost, bdl & Omu'Bun thumb_yello.gif clapping.gif Aveti talent - de multa vreme nu am mai ras in halul asta... roflmao.gif cu lacrimi, nu alta.

Trimis de: secunda pe 17 Nov 2003, 07:37 AM

Ortoepia si ortografia unor numerale

1. numerale intaiul si primul se scriu la N-Ac cu doi i :
primii oameni, intaii oameni

2. numeralul intaia la G-D, cand este nearticulat, se scrie cu un singur i, iar cand este articulat se scrie cu doi i:
( al ) clasei intai, al intaii clase

3. numeralele ordinale de la unsprezece pana la nouasprezece se pronunta si se scriu corect astfel:
al unsprezecelea, al douasprezecelea, al nouasprezecelea,
spre deosebire de
al douazecilea, al treizecilea (formate de la douazeci si treizeci )

4. numeralele formate de la suta si milion se scriu corect:
al o sutalea, al milionulea, al trei sutalea

5. este incorecta omiterea prepozitiei "de" intre numeral si substantiv:
douazeci de lei, trezeci de elevi, patruzeci de oameni

6. numeralul intai se comporta ca un adjectiv:
f: banca intai--- fata de----banca a doua
m: anul intai---fata de ---anul al doilea

###
mwah1.gif

Trimis de: Catalin pe 17 Nov 2003, 05:39 PM

QUOTE

Ma rog, trecind peste "noi insine/insene" -adica?! variantele sunt corecte


Adica tu scrisesi "eu insine/insene"...

QUOTE

da search pe google "ele insesi" si ai dovezile necesare


27 de rezultate pt. "ele insesi"
1420 de rezultate pt. "ele insele"

18 rezultate pt. "Vin-o aici"
1180 de rezultate pt. "Vino aici"

33 de rezultate pt. "sami iau"
4420 de rezultate pt. "sa-mi iau"

q.e.d.

laugh.gif

Acum sincer, nu cred ca google e relevant pentru chestia asta. Dar daca tu zici ca te-ai interesat, te cred pe cuvint.



Asa... acum referitor la numeralul ala... eu sunt destul de sigur (adica am intrebat multi care se pricep) ca expresia corecta este clasa intai nu clasa intaia cum ar reiesi din ce spui tu.

Trimis de: secunda pe 17 Nov 2003, 07:07 PM

Cataline,

1. iertare, dar nu am sesizat ca scrisem eu in loc de noi, desi specificasem ca este forma plural; acolo m-ai prins biggrin.gif

2. faza cu cauta pe google era o varianta; nu am zis sa iei de bun ceea ce apare intr-un mesaj scris de unul altuia ci ceea ce apare in texte oficiale, cum sunt cele din exemplele date de mine; in fine, nu crezi, cauta in gramatici si ai sa te convingi singur; insa pana una alta stai linistit ca e corecta varianta;

3. corectez biggrin.gif

###
mwah1.gif

Trimis de: axel pe 18 Nov 2003, 04:08 AM

QUOTE (Catalin @ Nov 17 2003, 05:49 PM)
Acum sincer, nu cred ca google e relevant pentru chestia asta. Dar daca tu zici ca te-ai interesat, te cred pe cuvint.

E relevant, pentru ca de ceva vreme incoace lingvistii au renuntat sa spuna cum se vorbeste/scrie corect si s-au apucat sa studieze de fapt cum se scrie si cum se vorbeste.
Cu alte cuvinte, macar ceeace este mult folosit este corect rolleyes.gif

Trimis de: Catalin pe 18 Nov 2003, 11:46 AM

On-topic: Cind e corect sa scriem "membrii" si cind e corect sa scriem "membri"? Aceeasi problema cu toate substantivele masculine de forma "-ru".

Raspuns: Cu doi de "i" scriem atunci cand e articulat si cu un singur "i" scriem cind nu e articulat. Pentru cei carora le e lene sa se gindeasca (asa cum sunt eu tongue.gif ) le sugerez urmatorul lucru: sa inlocuiasca substaintvul in cauza cu "elev", de exemplu.

membru -> elev
membri -> elevi
membrii -> elevii

In felul acesta, e mult mai usor sa-ti dai seama. "Pe anumiti elevi" e corect, nu "Pe anumiti elevii". In consecinta, forma corecta este "Pe anumiti membri". In schimb daca spui "Toti membrii partidului", corect este cu doi de "i", la fel ca si cind ai spune "Toti elevii partidului".

Trimis de: colectionara pe 18 Nov 2003, 02:00 PM

In trecere pe aici, as avea de zis urmatoarele:

* m-am saturat sa vad "vre-o" si "vre-un": nu stiu daca este norocul meu (sa ma tot intalnesc cu asa ceva) sau ultimul tip de virus, dar sper din tot sufletul sa se gaseasca vreo reteta pentru vreun antidot.. pentru ca nu se mai poate!
* am mai gasit si pe aici lucruri precum: "membrii" (in cazul inoportun, dupa cum a explicat si Catalin), "de-asupra", "c-as", "fi", cacofonii precum "cica contravine"... si parca mai erau insa memoria nu ma ajuta.. si nici nu vreau sa fiu politista subiectului
* o sa va mai impartasesc din razboaiele mele personale cu cei din jur:
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)
- se zice GRESEALA (nu gresala)
- se zice TU SCRISESESI (nu scrisesei.. sau alte asemenea)
- se zice TREBUIE (nu trebuiesc, trebuim, trebuieste.. sau mai stiu eu ce)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)
* majoritatea oamenilor greseste din cand in cand smile.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 18 Nov 2003, 04:46 PM

colectionara, nu c-as avea ceva cu tine, dar parca prea a inceput sa se inghesuie obsesiile corectarii altora! L-am mai vazut si pe arktu : pe-aici, vai, Doamne ce atent mai scrie, iar cand il cauti ceva mai incolo, il vezi cum da cu bata-n balta! Mai oameni buni, voi nu pricepeti ca "tragerea de atentie" ne irita si nu face decat sa incite spiritele? De ce nu lasati oamenii sa se simta in largul lor? Exista greseli? In general, presupun ca au fost facute "la viteza". Dar daca nu, nu va mai tot erijati in conferentiari, fata de niste aratari jalnice "care nu stie sa scriu gramaticaliceste"... Chiar vreti sa ne alungati pe toti? Mie unul imi pare rau dupa Sorin. Si probabil nu numai mie! Vreti sa faceti din forumul asta o adunatura de "destepti"? Si ce-o sa va spuneti, fratilor? Daca mai ploua la vara??? Ajunge cu aratatul gunoaielor in ochii celorlalti! Vedeti-va propriile barne, ca le aveti mai mult ca sigur!!!

Trimis de: Nana Floare pe 18 Nov 2003, 05:24 PM

QUOTE
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)

blink.gif ...invat ceva nou...dar adevarul e ca imi suna ca DRACU formele corecte in astea doua cazuri sad.gif . Cred ca prefer sa perseverez in greseala.

In engleza mi se pare ca se pune virgula inainte de dar/but, dar am uitat cum e corect in romana - help!
E pe bune chestia ca inainte de etc. nu se pune virgula...eu intotdeauna pun spoton.gif

Trimis de: Mihai pe 18 Nov 2003, 05:31 PM

Regulamentul mentioneaza ca 'utilizarea corecta a limbii romane' este o conditie de baza pentru a fi membru al Hanului; este de inteles insa ca multe greseli apar ca urmare a scrierii rapide; se mai 'mananca' litere, se mai uita cate o cratima sau cate un accent. Insa asta nu inseamna ca nu conteaza cat de corect scriem, atat timp cat se intelege; totul are o limita.
Intr-adevar, arktu exagereaza, pentru ca a gresi este omeneste. Insa semnalarea unei erori gramaticale prezente pe forum nu este o greseala, atat timp cat aceasta (greseala) se repeta si poate fi rezolvata.
Dupa cum spunea si colectionara, fara insa a preciza ca membrul X sau membrul Y a avut acea greseala, apar anumite erori care, o data evidentiate, cred ca pot fi rezolvate.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand cineva imi semnaleaza o eroare ma informez asupra acesteia (sa fiu sigur ca este o greseala), dupa care ii multumesc celui care mi-a semnalat-o (in cazul in care are dreptate, bineinteles); pentru ca omul cat traieste invata si nu trebuie sa ne fie rusine de asta.
In mod sigur nu trebuie exagerat, nu trebuie sa urmarim fiecare mesaj pentru a depista cate erori apar la suta de caractere dar semnalarea unor erori generale sau dese in cadrul mesajelor consider ca nu ar trebui sa supere pe nimeni...

Trimis de: Zed pe 18 Nov 2003, 05:31 PM

se zice nu exista rofl.gif se spune , eventual

Trimis de: OMU'BUN pe 18 Nov 2003, 06:20 PM

OK.Eu sunt cel care scriu cu c-as in loc de ca as. Ei si ce? E vreo problema ca aceasta sa fie aratata cu degetul??? Eu voi continua sa scriu asa, fiindca asa imi place! Cateodata am timp sa-mi verific textul, cateodata nu. Sau, chiar daca-l verific, e posibil sa-mi scape ceva. Ideea este sa fiu atent, dar nicidecum sa-mi fie teama de vanatoarea de greseli! Pe mine asta ma deranjeaza: risipa de sfaturi! NIMANUI nu-i place sa i se atraga atentia, iar cand se vede "exemplificat", normal ca-i sare mustarul, mai ales cand e vorba de o greseala omeneasca. Si, Mihai, scuza-ma, nu ai dreptate cu pusul cenusii in cap. Mie mi se pare de-a dreptul urat! Si la tine, sunt convins ca tot din viteza, am vazut de multe ori, mici abateri de la regula... Eu m-as simti penibil sa-ti insir dezacordurile (tie sau oricui alcuiva) sa vada lumea ce motat sunt eu care le descopar!...
Mi s-a intamplat sa-mi descopar dupa cateva zile greseli pe care nu-mi venea sa cred ca le-am facut eu!... Unde-am avut posibilitatea am intervenit cu un "edit" , dar asta nu inseamna ca permit cuiva sa ma ia in balon sau sa ma dea exemplu! Avem in jur toate exemplele din lume. E de-ajuns sa vrem sa le vedem. Daca eu ii spun lui X sau Y "Mai pune , ma, un "i" langa "fi", sau mai scoate un "i" de la"... -nu-mi vine acum exemplul care l-am vazut atat de des... Dar oare ala nu vede cum scrie toata lumea in jur? Trebuie sa-l trag eu de manecuta? Da, am facut-o si-mi pare rau s-o spun, dar asta numai fiindca am fost jignit de acea persoana intr-un fel sau altul, niciodata gratuit! Fiindca eu inca mai consider ca nu se cade!

Trimis de: axel pe 18 Nov 2003, 06:33 PM

QUOTE (colectionara @ Nov 18 2003, 02:10 PM)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)

Aici as avea de comentat:
- daca MAJORITATEA are inteles de "most of the", atunci poate fi privit ca un cantitativ, si in constructii de genul "majoritatea face ceva", substantivul este eliptic, asa ca are sens sa folosesti pluralul.
- daca MAJORITATEA are inteles de "majority", se aplica regula ta
Cu alte cuvinte, imho nu prea conteaza daca folosesti singularul sau pluralul user posted image

Trimis de: secunda pe 18 Nov 2003, 07:04 PM

QUOTE (OMU'BUN @ Nov 18 2003, 06:30 PM)
c-as in loc de ca as.

dar ce e gresit aici?

hh.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 18 Nov 2003, 07:18 PM

Pai nu stiu! Intreab-o pe ds-ra ! Si poate ne raspunde si de ce nu-i corect ca majoritatea face ce vrea! Ca tot le stie pe toate!... De altfel imi place cum scrie, dar detest criticile ( fie ele de dragul ... importantei sau nu!). In loc sa dam dovada de toleranta, determinam pe altii sa-si ia campii fiindca exigenta implica intotdeauna nervi incordati!!!

.........................................

De fapt stii care-i problema? Ma enerveaza la culme ca ma agit eu ca un tembel, in loc sa vina cei care poate ar fi mult mai in masura decat mine sa puna lucrurile la punct in acest sens. A venit cineva , a facut o gluma, altul a completat-o, dar se pare ca omului pana nu-i spui verde ca-l calci pe bombeu, tot continua sa traga de barnet pe unul si pe altul !... Eu unul nu permit! Daca nu mai intervine nimeni, inseamna ca toata lumea e buna si corecta, numai eu sunt "plecat"!...

Trimis de: Mistinguett pe 18 Nov 2003, 08:18 PM

QUOTE
- se zice EU CONTINUU (nu continui)
- se zice ASAZA (nu aseaza)
- MAJORITATEA FACE ceva, nu FAC ceva (la fel si pentru multe alte substantive colective)
* majoritatea oamenilor greseste din cand in cand


In primul rand, ma bucur ca pana la urma subiectul asta a devenit unul constructiv. Daca se face si fara aroganta e si mai frumos.

In al 2-lea rand, am mari reticente sa accept cele mai de sus - dar sunt deschisa sa ma corectez daca cineva imi demonstreaza de ce formele scrise de colectionara sunt corecte. Se pare ca s-a schimbat mult mai mult din limba romana decat stiu eu (sunt, i din a si i din i etc.)
Deci, sa le iau pe rand, cu intrebarile mele:

Continuu stiu ca se foloseste ca adjectiv, nu ca verb. Rog pe cineva sa conjuge corect verbul "a continua". Si m-ar interesa si sursa.

De ce "asaza" cand verbul este "a aseza"?

Cu "majoritatea", cam ce zicea axel.

Intrebare suplimentara: corect este "servici" sau "serviciu"?

Si categoric, 100%, "c-as" este corect. Forma prescurtata a lui "ca as".

Trimis de: Catalin pe 18 Nov 2003, 10:52 PM

eu continuu
tu continui
el/ea continua
noi continuam
voi continuati
ei/ele continua

Sursa: Catalin tongue.gif

QUOTE

Intrebare suplimentara: corect este "servici" sau "serviciu"?


"Serviciu"

Desi, tendinta generala a limbii romane este sa elimine "u"-ul din finalul substantivelor asa ca peste, zece ani, lucrurile ar putea fi pe dos...

QUOTE

Si categoric, 100%, "c-as" este corect. Forma prescurtata a lui "ca as".


Omu'bun scrisese "ca-s".

Trimis de: SIAB 2003 pe 18 Nov 2003, 11:12 PM

Se scrie a, nu ea, in asaza vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
desarta adj. f. sg. si vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
insala vb. 3 sg. si pl. ind. prez.,
sade vb. 3 sg. ind. prez. si sada 3 sg. si pl. conj. prez.
intrucit se aplica regula scrierii vocalelor de dupa j, s in
radacina cuvintelor. Asemanarea dintre asaza si infatiseaza,
dintre insala si greseala sau dintre tinjala si oblojeala e
numai aparenta, structura morfologica fiind diferita.

c-as - corect -> conjct. + vb. aux. (tempo rapid)

serviciu - corect

incorect: dedesupt
corect: dedesubt

Conjugarea vb. a continua - Catalin a raspuns deja.


SIAB2K3, "pruteanu" de serviciu.. wink.gif

Trimis de: Mistinguett pe 18 Nov 2003, 11:14 PM

Mercic pentru conjugare.

"Ca-s" - foarte probabil ca greseala de tipar daca a fost folosit ca si "ca as" - de-acum cred ca toata lumea stie ca Omu'Bun nu e nici un analfabet. De unde ii inteleg total si absolut revolta ca este corectat pentru o greseala care se poate intampla oricui.

"Ca-s" - corect daca a fost folosit ca forma prescurtata a lui "ca sunt" tongue.gif
Nu de alta, dar exista si varianta asta.

Trimis de: YoyoMan pe 19 Nov 2003, 12:09 AM

QUOTE (Mistinguett @ Nov 18 2003, 11:24 PM)
Mercic pentru conjugare.

"Ca-s" - foarte probabil ca greseala de tipar daca a fost folosit ca si "ca as" - de-acum cred ca toata lumea stie ca Omu'Bun nu e nici un analfabet. De unde ii inteleg total si absolut revolta ca este corectat pentru o greseala care se poate intampla oricui.

"Ca-s" - corect daca a fost folosit ca forma prescurtata a lui "ca sunt" tongue.gif
Nu de alta, dar exista si varianta asta.

De acord cu tine la faza cu romanii care se corecteaza unii pe altii de le sar capacele si corecteaza si pe altii intr-o veselie. Asta e - bine zicea cineva ca noi suntem mai destepti decat toata lumea - sau ca "ai nostri e mai destepti decat ai lor".
M-am bagat si eu aici sa imi dau cu parerea si sa corectez pe toata lumea (pt ca tot roman sunt biggrin.gif) legat de o chestie pe care am auzit-o de mai multe ori
Se spune "decat" in loc de "doar". Zice cineva: "Avem decat doua calculatoare. Unul e sctricat, celalalt nu merge" biggrin.gif Ar fi trebuit sa fie "Avem doar/numai 2 calculatoare" sau "Nu avem decat 2 calculatoare"
Gata! Acum ma simt foarte destept!
spoton.gif

Trimis de: Mistinguett pe 19 Nov 2003, 06:22 AM

YoyoMan, m-ai facut sa rad in hohote! brava si merci de lamurire. roflmao.gif

Trimis de: colectionara pe 20 Nov 2003, 01:07 AM

Vad ca s-au cam incins spiritele pe aici, cu toate ca eu (cel putin) nu am avut nici o intentie sa provoc asa ceva. Prioritatea era numai si numai o discutie intre cei interesati de anumite puncte "sensibile" ale limbii romane. Nu cred ca s-a luat nimeni de nimeni in alta parte, cel putin nu la modul exagerat, insa aici (in subiectul asta), pana la urma.. despre asta e vorba!

Imi cer scuze pentru "c-as" - in elanul meu am gresit si am corectat greseala smile.gif.

Mi-am mai amintit de o alta piatra de incercare pentru majoritatea compatriotilor nostri. Cititi mai departe, numarati "e"-urile si.. nu va suparati pe mine pentru ca imi place acest subiect. Nimeni nu e perfect si nu imi aleg prietenii pentru acuratetea limbii romane pe care ei o vorbesc.. insa cu siguranta ii respect mai mult pe cei care isi respecta limba si fac un efort (nu atat de mare!) sa o stapaneasca foarte bine (cat mai bine).

A CREA

EU CREEZ
TU CREEZI
EL CREEAZA
NOI CREAM
VOI CREATI
EI CREEAZA

Trimis de: Mistinguett pe 20 Nov 2003, 01:12 AM

Alta intrebare: "daca crezi" e cacofonie 'au ba?

Trimis de: secunda pe 20 Nov 2003, 09:20 AM

cacafonie= grupul de sunete care, obtinut prin asociere in pronuntare, sugereaza cuvinte inestetice

ex: ar trebui ca casa ...nu stiu ca caminul...mi-ai facut un serviciu ciudat...

acum, raspunde-ti singura la intrebare rolleyes.gif

Trimis de: black ice pe 20 Nov 2003, 02:58 PM

erau trei cacofonii permise in limba romana. stiu de ion luca caragiale, biserica catolica dar a treia care era? ceva cu o anume cavalerie?

si ca sa fiu on-topic, excroc se scrie, escroc.

Trimis de: OMU'BUN pe 20 Nov 2003, 02:59 PM

...tactica cavalereasca!...

Trimis de: Rose pe 20 Nov 2003, 05:38 PM

Eu stiam ceva de "practica cavalereasca", dar nu sunt foarte sigura sorry.gif

Trimis de: black ice pe 21 Nov 2003, 02:27 PM

asa e, tactica smile.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 23 Nov 2003, 02:20 PM

Uite alta minune care se tot repeta de la o vreme: "ortodoxi". Pluralul de la "ortodox" este "ortodocshi" ( cu "sh", nu cu "x"), nu "ortodoxi", din cite stiu eu. In rest avem forme cu "x": ortodoxa, ortodoxe.

(Nu vreau porin asta sa-i jignesc pe cei care posteaza la Ecclesia sorry.gif ).

Trimis de: Antont pe 23 Nov 2003, 07:13 PM

somnoroase pasarele
trec prin tresti sa se culce
era una la parinti
si cu sergentu zece


spoton.gif harhar.gif

Trimis de: Copernic pe 25 Nov 2003, 09:42 PM

How Much Is?

A housewife, an accountant and a lawyer were asked "How much is 2+2?" The housewife replies: "Four!".
The accountant says: "I think it's either 3 or 4. Let me run those figures through my spreadsheet one more time."
The lawyer pulls the drapes, dims the lights and asks in a hushed voice, "How much do you want it to be?"

---
corectati "erorile" din engleza.
---

------
AVE!
------
F.'.

Trimis de: bdl pe 26 Nov 2003, 02:32 AM

Ce sa spun,
Am lamurit tot ce era de lamurit in limba romana si trecem la engleza acu.
Mama ce destepti e unii. mwah1.gif (sau ma rog...) 6.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 26 Nov 2003, 07:54 PM

QUOTE
Greseli Frecvente In Limba Romana, gramatica, ortografie]


blink.gif Copernic, iar o sa zici ca are lumea ceva cu tine! Tu ai vazut undea-i postat intrebarea? Mai incearca la "bancuri netraduse", ca am vorbit eu cu bdl sa nu-ti stearga postul! whistling.gif whistling.gif whistling.gif

Trimis de: bdl pe 30 Nov 2003, 03:23 AM

Nu-i sterg nici un post, sa stea linistit.
Da masoni sa stie sa glumeasca, nu prea am auzit. Cica ii pedepseste seful de loja daca zimbesc. rofl.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 2 Jan 2004, 04:15 AM

devil.gif Bdl,
Nu sa obosit nimeni s-a pun-a gramatica academiei pe internet. cry.gif
Majoritatea e ocupatzi cu batutu-l apei in piua shi cu pereseverarea in propria nestiintza. De care este mindri. rofl.gif
Ca e multi si ei inseshi nushi pot explica ce shi cum. roflmao.gif
Daca gasesc , i-tzi dau un semn . devil.gif

Trimis de: bdl pe 2 Jan 2004, 04:49 AM

Zi zau cu limba scoasa si te cred. wink.gif

Trimis de: balcanicu' pe 2 Jan 2004, 05:27 AM

In liceele cu profil real nu s-a facut gramatica. Asa ca multi am ramas cu invataturile de la 14 ani. Cati umanisti mai stiu sa rezolve o integrala?
Spuneti ca perseverand in lecturi poti deprinde gramatica limbii romane. Probabil ca doar citind masiv, ceea ce eu nu reusesc, ajungi sa stapanesti aceste lucruri. Unde mai pui ca multe carti contin greseli, cu toate ca ar trebui sa fie corectate tocmai de un ... corector?. Asa ca nu mai fiti asa duri.
Eu consider ca acele greseli care provin dintr-o insuficienta cunoastere a limbii se recunosc usor si cred ca e bine sa fie corectate. Bineinteles nu e datoria nimanui de pe forum sa ne invete sa scriem dar, daca e dispus sa o faca, nu vad care e supararea. Mai ales daca sunt urmate si de explicatii, corectarile sunt necesare.
Sunt si greseli care, sub nici o forma, nu pot fi scuzate.
Eu am observat la romani si o greutate in exprimare orala. Din cand in cand privesc emisiunea in limba maghiara si, ca necunoscator de maghiara, mi s-a parut ca ungurii nu au aceleasi dificultati.

Sa revin:

Am ajuns pe forumul asta cautand pe google dupa limba romana veche, dialecte romanesti, etc. Ideea e ca am invatat in scoala despre inexistenta dialectelor pe teritoriul Romaniei si ca putem vorbi doar de graiuri. E mult spus "am invatat" deoarece ni s-au servit niste informatii fara sa ni se explice pe inteles ce-i ala dialect, ce-i ala grai.
De exemplu cineva se plangea aici de "greseala" de genul: "am spus la mama", care este o exprimare ardeleneasca. Poate fi considerata o greseala?. Adica nu face decat sa sublinieze confuzia. Poate sunt influente in ardeal din alte limbi, posibil germana, care au impus alte acorduri.
Intrebare: poate cineva sa-mi spuna si mie unde pot citi ceva argumentat despre formarea limbi romane. Si sa nu fie un tratat ci doar ceva de popularizare. Sa pot intelege de ce graiul ardelenesc nu se poate numi dialect, ca prea mare era inversunarea cu care ni se "serveau" niste concluzii fara sa ni se aduca nici un argument comparativ.

Am scris mult. Promit sa nu se mai intample!

De obicei nu folosesc "caps" dar am facut o exceptie sa nu jignesc pe careva.

Trimis de: black ice pe 2 Jan 2004, 05:42 PM

Diferenta dintre dialect si grai e destul de mare, iar daca informatiile pe care le-ai gasit in manualul de cls. a 11-a sau a 12-a a vreunei clase de la uman nu te-au lamurit s-ar putea sa te ajute situl http://www.romanii.ro/NewSite/CAPIDAN.htm sau poate chiar unii membri ai acestui forum smile.gif

Din ce-mi mai aduc eu aminte, cam asa e, pe teritoriul Romaniei nu se vorbesc decat graiuri - (moldovenesc, ardelenesc, etc). Astea banuiesc ca stii ca se deosebesc mai mult prin accentul folosit, modul de scriere fiind acelasi. In ceea ce priveste dialectele - exista 4 daca bine imi mai aduc aminte, aroman, megleno-roman, istro-roman si dacoroman - se deosebesc in principal prin modul diferit de scriere a cuvintelor. Chiar daca formele sunt apropiate, diferitele influente ce au actionat asupra limbii - ca urmare a asezarii geografice si a politicii de deznationalizare dusa de unele popoare - a condus la aparitia acestor dialecte.

Trimis de: Diana-Maria pe 2 Jan 2004, 07:26 PM

Black Ice, iti aduci foarte bine aminte thumb_yello.gif .

Limba romana-limba romanica orientala(grupul balcanoromanic -dupa unii cercetatori ;sau apenino-balcanic ori italo-balcanic sau traco-balcanic dupa altii) .
Lingvistii recunosc patru dialecte:unul NORD DUNAREAN (daco-roman) cu care se confunda limba romana in sens restrins si trei SUD DUNARENE- MEGELENOROMAN, ISTROROMAN SI AROMAN.

Limba pe care o folosesc membrii unei comunitati nu este un instrument de comunicare omogen.
Aceleasi cuvinte pot avea pronuntii diferite in arii geografice diferite si, dependent de aria geografica se constata diferentieri lexicale. Acestea sint doar doua categorii de fapte care vorbesc despre RAMIFICATIILE TERITORIALE ALE UNEI LIMBI. De acestea se ocupa GEOGRAFIA LINGVISTICA si utilizeaza ca mijloc ajutator de evidentiere HARTILE LINGVISTICE-ideea de a le utiliza ii apartine lui Leibniz.
Din studierea unei serii de asemenea harti s-a stabilit faptul ca diferentierile teritoriale ale unei limbi au un caracter relativ organizat.
Limba romana a beneficiat de descrierea ramificatiilor teritoriale .Intre 1895 si 1901, Gustav Weingard , profesor la Universitatea din Leipzig a afectuat o ancheta lingvistica de teren in bazinul riurilor Cris, Somes, Mures, Tisa, precum si in Muntenia, Oltenia, Dobrogea ,Moldova si Bucovina.In 1909 a parut atlasul lingvistic al graiurilor dacoromane-editat in germana si compus din 67 de harti care consemneaza DEOSEBIRI DIALECTALE FONETICE.
In privinta limbii si a dialectului: criteriile propuse pentru trasarea unei granite intre limba si dialect pot fi grupate in trei categorii.
1.criterii de natura LINGVISTICA
2.criterii de natura GEOGRAFICA
3.si/sau criterii de natura politica si socio-culturala.
Unul din criteriile lingvistice este cel al SUBORDONARII(dialectul subordonat fata de limba nationala).
Dialectul repeta la "scara redusa" o structura gramaticala mult asemanatoare cu cea a limbii nationale.
Un criteriu structural :cind doua mijloace lingvistice de comunicare diferentiate geografic sint ASEMANATOARE , sub unghiul lexicului fundamental si sub cel al morfologiei vorbim despre DIALECTE.
Graiurile ... sa exemplific: pronumele personal "tu" cu forma de acuzativ "tine" se pronunta in Banat "cine".
Unii cercetatori considera ca si constiinta pe care o au vorbitorii unui idiom despre apartenentele lor etnico-lingvistica poate fi un factor de distingere a dialectului de limba.

Trimis de: bdl pe 3 Jan 2004, 01:41 AM

Exact asta voiam sa zic si eu da Diana a fost mai iute de picior. tongue.gif

Trimis de: balcanicu' pe 3 Jan 2004, 04:53 AM

Multumesc pentru raspunsuri. Cred ca am vazut un astfel de atlas intr-un anticariat dar era doar pentru zona Banatului si era mult prea tehnic pentru mine. Sper sa gasesc o carte care sa trateze aceste subiecte. Asa cum pe langa volumele de Istoria Romaniei editate de Academie exista si carti de istorie mult mai condensate, ar trebui sa gasim si o carte de istoria si geografia (stiinta de care aud prima data) limbii romane, destinata maselor. Oricum, cred ca m-am abatut de la topic. Va multumesc inca o data.

Trimis de: Diana-Maria pe 3 Jan 2004, 02:14 PM


welcome.gif balcanicu' welcome.gif

Despre graiuri si dialecte nu vei gasi mare lucru in tratatele de istorie.
Am sa iti dau citeva titluri care te vor ajuta daca vrei sa aprofundezi problema:
"Manual de lingvistica generala"- Emil Ionescu
"Dialectologie romana" - Stefan Giosu
"Alcatuirea atlaselor" in "Introducere in lingvistica" - Felicia Vant-Stef
"Tratat de lingvistica generala" - Lucia Wald
"Geografia lingvistica" - Eugeniu Coseriu
"Tratat de lingvistica generala" - Constantin Dominte
"Scurta istorie al lingvisticii" - Alexandru Graur si Lucia Wald
Definitoriu este insa " Tratat de lingvistica generala "- Ferdinand de Saussure
Mai poti cauta carti de Ioan Lobiuc, Dumitru Irimia, Dumitru Nica, toti profesori ai catedrei de limba romana ai Universitatii Al. I. Cuza Iasi.
Spor la treaba !

Trimis de: Afrodita pe 3 Jan 2004, 02:25 PM

Aoleu , iubita, citind lista de mai sus mi-am parlit nasu' in timp ce voiam sa-mi aprind o tigare rofl.gif Astea ca tot se vorbea de vorbirea corecta a limbii nostre dragi tongue.gif
Acum, serios vorbind: multam fain de titluri, sper ca se mai gasesc pe la librariile noastre si sper sa inteleg ce zic aia acolo rofl.gif (uff, sunt prea bine dispusa ca sa nu o dau in caterinca, scuze biggrin.gif )

Trimis de: Diana-Maria pe 5 Jan 2004, 12:00 AM

Afrodita , draga, nu te impacienta , e folosit un limbaj normal, te descurci tu! smile.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 8 Jan 2004, 02:23 AM

Desi eu sunt unul care nu mai corectez de mult pe altii, nu pot sa nu vin cu o declinare a lui "vazui". Asta fiindca mi-e tare greu sa accept ca cineva care mi-e drag poate sa fie tinta unor ironii la un moment dat. smile.gif
Deci:
eu vazui
tu vazusi
el/ea vazu
noi vazuram
voi vazurati
ei/ele vazura

Fara nici o... ura!!! Parol! sad.gif


Trimis de: Diana-Maria pe 16 Feb 2004, 03:30 AM

Omule, eu te cred pe cuvint de onoare! smile.gif
Pacat ca a "murit" topicul.
Promit sa revin cit de curind cu 'Gramatica academiei " linga mine. Nu de alta dar are nevoie subiectul de o "resuscitare" urgenta.
smile.gif

Trimis de: mogaldeatza pe 16 Feb 2004, 08:16 AM


Frecvente pana la exasperare:
cimintir
servici
delicvent

Trimis de: Diana-Maria pe 17 Feb 2004, 04:51 AM

Da, mogaldeato, pentru ca e mai usor pentru un delincvent sa ajunga la cimitir , decit sa isi gaseasca un serviciu .
smile.gif

Trimis de: mogaldeatza pe 17 Feb 2004, 07:49 AM


Poate le spune cineva si celor care contribuie
la culturalizarea maselor wink.gif prin diverse articole
pline de greseli.

Trimis de: BLANCA pe 17 Feb 2004, 01:25 PM

cum e corect : randunici sau randunele?

Trimis de: sfantul pe 17 Feb 2004, 03:47 PM

hmm...cred ca randunele,ai consultat DEX-ul?

Trimis de: mogaldeatza pe 17 Feb 2004, 03:55 PM

Randunele e forma corecta.

Trimis de: Diana-Maria pe 17 Feb 2004, 10:21 PM

Rindunea- substantiv feminin.
Rindunica-diminutivul substantivului de mai sus.
Din cite imi aduc aminte,ambele forme sint corecte,unul fiind pentru substantivul propriu-zis,celalalt pentru diminutivul acestuia, tot un substantiv.
"Rindunea" se foloseste mai rar in zilele noastre, intrind in uzul curent preponderent diminutivul acestuia.
Sper ca nu m-a lasat memoria.
smile.gif

Trimis de: black ice pe 17 Feb 2004, 10:56 PM

voiam sau vroiam?

Trimis de: rebel pe 17 Feb 2004, 11:13 PM

QUOTE (Diana-Maria @ Feb 17 2004, 10:21 PM)
Rindunea- substantiv feminin.
Rindunica-diminutivul substantivului de mai sus.
Din cite imi aduc aminte,ambele forme sint corecte,unul fiind pentru substantivul propriu-zis,celalalt pentru diminutivul acestuia, tot un  substantiv.
"Rindunea" se foloseste mai rar in zilele noastre, intrind in uzul curent preponderent diminutivul acestuia.
Sper ca nu m-a lasat memoria.
smile.gif

Erm, ambele forme sunt corecte. Nu e vorba de diminutiv p-aici.
Avem ..
QUOTE ("Forma de plural a celor două")
rândunea - rândunele
rândunică - rândunici

Trimis de: rebel pe 17 Feb 2004, 11:17 PM

QUOTE (black ice @ Feb 17 2004, 10:56 PM)
voiam sau vroiam?

Ambele sunt corecte.

Trimis de: Diana-Maria pe 17 Feb 2004, 11:24 PM

Rebel,da-mi te rog atunci diminutivele de la substantivul "rindunica".Nu fac poante si nu te ironizez.Doar intreb.

Trimis de: bdl pe 18 Feb 2004, 01:33 AM

Rindunicuta. tongue.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 18 Feb 2004, 01:37 AM

Bedeleule,derbedeule (nu te superi ca-ti zic asa!), o sa ma ai pe constiinta!
Era sa cad de pe scaun! rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: arty pe 18 Feb 2004, 06:58 AM

e una care ma seaca efectiv... cand cineva intreaba despre ceva, orice daca "SE merita"

exemple sunt nenumarate...

se merita sa...

bleah

Trimis de: BLANCA pe 18 Feb 2004, 10:11 AM

asa este ambele variante sunt corecte..stiam..era o intrebare capcana pt. voi biggrin.gif

Trimis de: rebel pe 18 Feb 2004, 04:41 PM

am câstigat o excursie gratuită până la mine acasa pentru două persoane?

Trimis de: colectionara pe 19 Feb 2004, 03:36 AM

QUOTE (black ice @ Feb 17 2004, 10:56 PM)
voiam sau vroiam?

voiam sau vream - iata cele 2 forme acceptate pentru persoana 1 singular a imperfectului lui "a vrea".
vroiam nu este o forma corecta.

Trimis de: Figaro pe 19 Feb 2004, 12:17 PM

Eu vroiam sa spun ce e greu sa vorbeste romaneste tongue.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 21 Feb 2004, 08:18 PM

Buun... sa ma intorc la rindunea si rindunica .In DEX-ul lui V. Breban sint amindoua substantive comune de genul feminin, pasnice si neagresive. smile.gif
Cu rindunele si rindunici formele de plural. Amindoua la fel de corecte.
smile.gif

Trimis de: E.B.E. pe 21 Feb 2004, 08:57 PM

Da drajii mei... Eu aud la diverse posturi de radio pe autocare si pe unde mai prind uite-asa (99 din 100 de cazuri si nu exagerez):

"Buna ziua. Cum va numiti?"
"Sunt Eufrosina Pezevenghie din Cracanatzii-de-Vale. Vreau sa dedic o melodie pentru copilul meu care e la armata. Hai liberare!"

Al dracului dativu' asta mai! Hai sa dau si forma corecta:
"Vreau sa dedic o melodie copilului meu" sau cui o mai fi. Dativ.

... care este. thumb_yello.gif

Trimis de: bdl pe 22 Feb 2004, 12:26 AM

Dar daca zice" sa fac o dedicatie pt copilul meu " e corect sau nu? huh.gif

Trimis de: colectionara pe 22 Feb 2004, 01:51 PM

Cu pentru nu e asa de grav.

Problema este ca de obicei se intalneste exprimarea "sa dedic o melodie la copilul meu". Si in cazul asta e firesc sa zici "DATIV!" smile.gif.

Trimis de: Valheru pe 22 Feb 2004, 02:54 PM

limba romana este o limba grea
dovada este procentul de peste 80% din populatie care o vrobeste agramat

Trimis de: bdl pe 22 Feb 2004, 03:49 PM

Multumesc de raspuns Colectionara,
Inca nu am copii dar cine stie...... tongue.gif

Valherule,
Macar ai idee care limba e cea mai grea?


Prima..... wink.gif

Trimis de: cips pe 22 Feb 2004, 11:26 PM


In liceu, aveam o mare problema cu " de asemenea" pe care il scriam frecvent intr-un cuvant. asa ca s-a ajuns in situatia neplacuta de a fi obligat de catre diriga, sa scriu de o suta de ori, cuvintele magice corect! urmatoarea teza, rezultat previzibil, aceeasi greseala! Nu faceti ca mine! invatati din greselile mele!:)))

Trimis de: colectionara pe 23 Feb 2004, 01:55 AM

QUOTE (cips @ Feb 22 2004, 11:26 PM)
Nu faceti ca mine! invatati din greselile mele!:)))

Daca ai face si tu mai multe, sa renteze si pentru noi... tongue.gif

Alta greseala auzita recent: "Nu zi asta!" in loc de "Nu zice asta!". Folositi, oameni buni, "Nu spune asta!" ca sa nu mai spuneti chestii din astea smile.gif!

Am zis! (asta)

Trimis de: cips pe 23 Feb 2004, 02:35 AM


Colectionara! sunt destul de aiurit..da oricum mersi de urari:)
vin din suflet:)

Trimis de: mutulica pe 23 Feb 2004, 09:01 AM

Stie cineva de ce nu au bagat veioza in Dex?
E cumva o conspiratie la adresa punctajului meu la scrabble?

Trimis de: Diana-Maria pe 4 Mar 2004, 10:09 PM

PRONUMELE DE INTARIRE


Persoana I
sg. m. insumi
f. insami
pl. m. insine
f. insene

Persoana a II-a
sg. m. insuti
f. insati
pl. m. insiva
f. inseva


Persoana a III-a
sg. m. insusi
f. insasi
pl. m. insisi
f. insesi, insele




Am promis ca revin cu "sursa" cea mai adecvata.
Gramatica Academiei, pag. 154., vol. I.

Trimis de: mutulica pe 5 Mar 2004, 08:21 AM

Diana - e si regula anume cind si cum se foloseste pronumele asta? Ce nume are biggrin.gif , i-as spune pronumele viagra

Trimis de: Diana-Maria pe 5 Mar 2004, 05:18 PM

Pronumele de intarire se foloseste astazi in limba romana literara numai ca adjectiv pronominal.
Pronumele de intarire insoteste un substantiv sau un alt pronume cu scopul de a preciza obiectul determinat.
In limba mai veche pronumele aparea independent , avind adesea valoare adverbiala.
Acordul pronumelui de intarire este adesea neglijat in limba vorbita si uneori chiar in cea scrisa.

Trimis de: mutulica pe 5 Mar 2004, 07:08 PM

blink.gif
de ce naiba nu am putut sa tac, acuma sunt si mai in ceata

Trimis de: Diana-Maria pe 5 Mar 2004, 08:52 PM

Pai... na! Intareste, subliniaza, emfatizeaza... Eu insami adica e musai ca eu si nu altcineva...
smile.gif

Trimis de: Minerval pe 6 Mar 2004, 11:34 AM

QUOTE (cips @ 23 Feb 2004, 12:26 AM)
In liceu, aveam o mare problema cu " de asemenea" pe care il scriam frecvent intr-un cuvant.

Ziua buna.
"De asemenea" poate fi scris si sub forma lui 'deasemeni".

F.'.

Trimis de: Minerval pe 6 Mar 2004, 11:50 AM

QUOTE (bdl @ 30 Nov 2003, 04:23 AM)
Nu-i sterg nici un post, sa stea linistit.
Da masoni sa stie sa glumeasca, nu prea am auzit. Cica ii pedepseste seful de loja daca zimbesc.

Domnule Bdl, nu stiu care este problema care va apasa in ceea ce priveste atare comunitati de la Han. De exmplu daca eu as fi evreu, ipotetic vorbind, tot in batjocura m-ati trata? Fireste, raspunsul il cunoasteti doar dv.
Daca nu va da pace o persoana anume ori un grup atare de indivizi va rog sa semnalati administratorului aceasta chestiune pentru a se da curs cererii dv. apasatoare si intrigante. Insa nu mai proferati imprecatii, respectiv injurii, fata de oameni pe care nu ii cunoasteti! Eu sunt un om pasnic si tolerant, insa cand o idee, in speta una care intra sub incidenta masoneriei, este vadit atacata nejustificat, fara un temei real, deja, treceti dincolo de pragul armoniei facand munca lui Mihai mult mai grea decat este in prezent.
Va multumesc pentru intelegere.
Shalom!

F.'.

Trimis de: Diana-Maria pe 6 Mar 2004, 08:45 PM

Bun... total justificat...
Dar: ce are asta cu greselile frecvente in limba romana?
Intrebare absolut retorica: n-ar fi fost mai potrivit mesajul in cadrul unui PM?
Mie imi place Copernic, mi-a placut intotdeauna, indiferent de alte " curente de opinie".
Dar tot n-are legatura cu topicul!
smile.gif

Trimis de: menthoru' pe 6 Mar 2004, 09:54 PM

Poate s-a mai spus in aceste topic insa m-am cam saturat sa aud in stanga si-n dreapta mi-ar place. romani, deschideti urechile fratilor!

Trimis de: mutulica pe 8 Mar 2004, 09:12 AM

menthore, si daca nu sunt sigur ca imi place, dar cred totusi s-ar putea ca imi place, dar nu vreau sa las pe altii sa fie convinsi ca imi place asa de tot, ci imi place doar asa putin, cum sa le spun?

Trimis de: menthoru' pe 8 Mar 2004, 10:16 AM

se pare ca te-ai exprimat fara greseala.

Trimis de: E.B.E. pe 8 Mar 2004, 10:32 AM

Hmm... Eu am impresia ca s-ar putea ca imi place nu-i tocmai cum trebuie tongue.gif .

Trimis de: Crisse pe 9 Mar 2004, 01:07 PM

QUOTE (afrodita @ 26 Oct 2003, 04:41 AM)
Eu stau si ma intreb dece atata caz pe chestia asta?? Sunt multe persoane care tasteaza foarte repede sau nu sunt atente atunci cand scriu...Sau carefac ca mine: gresesc din graba si nu mai corecteaza din lipsa de timp....Nu stiu exact, dar, oare chiar ne caracterizeaza greselile astea gramaticale de pe un domeniu virtual?? Daca e vorba de scrisori sau vorbire directa atunci e altceva...Dar asa? Nu vad baiu'...

Greselile ortografice de pe anumite site-uri au efect. ..negativ. Nu cunosc perfect limba engleza, dar dupa ce am dat de multe greseli pe un site care explica tehnica de invatare accelerata a lui Lozanov si avea si in vanzare niste produse, am devenit sceptica la anunturile lor oaricat de multe date stiintifice erau acolo.

Desigur ca facem enorm de multe greseli de ortografie din graba sau necunoastere. Greselile astea nu se trec insa cu vederea cand sunt intalnite pe anumite site-uri.

Aveti exemple? tongue.gif

Trimis de: secunda pe 10 Mar 2004, 10:00 AM

QUOTE (Crisse @ 9 Mar 2004, 02:07 PM)
pe un site care explica tehnica de invatare accelerata a lui Lozanov

a, pai nu ne zici si noua acest site? sweatingbullets.gif

Trimis de: YoyoMan pe 10 Mar 2004, 01:45 PM

Pe mine ma zgarie pe timpan constructia: "Salariile se vor da functie de munca prestata ...." Corect ar fi in functie de munca prestata. Aud tot timpul asta si nu imi prea place blink.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 13 Mar 2004, 04:26 PM

Ideea de a reveni la ortografia de dinainte de anii '50 s-a născut, la nici doi ani de la Revoluţie, în mintea unui inginer de profesie, Constantin Dânculescu, ocupant la acea vreme a scaunului de preşedinte al Academiei Române.

Motivaţia, mai mult sau mai puţin oficială, a fost că scrierea cu "î" din "i" a fost introdusă de comunişti, ca argument al originii slave, nu latine a limbii române. Cum "alergia" la fosta orânduire era mare, iniţiativa şi-a găsit imediat susţinători, aşa încât Academia a decis cât ai bate din palme să schimbe ortografia cu cea de dinainte.

Hotărârea a fost vehement contestată de unii filologi, mai cu seamă de cei din Iaşi,şi Cluj care au pornit o adevărată campanie de boicotare a acesteia. S-au ţinut prelegeri, s-au făcut simpozioane şi s-a scris enorm pe seama acestui subiect. În zadar, însă.

Directorul Institutului de Lingvistică al Academiei Române, Marius Sala, a declarat, că profesorii nu pot fi "împuşcaţi" fiindcă folosesc la cursuri o altă ortografie decât cea impusă de Academia Română.

"Disputa este destul de veche şi fără nici o şansă de reconciliere. Ortografia nouă, bună sau rea, trebuie respectată. Tot ceea ce se publică la Cluj apare în ortografia nouă. Oficial, ea este folosită, nu cea veche. Singura greşeală care s-a făcut când a fost adoptată hotărârea a fost că nu s-au fixat sancţiuni pentru cei care nu o respectă", crede Marius Sala.

Părerea directorului la Institutul de Lingvistică din Cluj, Ioan Mărin, e că ortografia veche era mult mai apropiată, din punct de vedere etimologic, de limba română: "O folosim pe cea nouă nu pentru că ar fi corectă, ci pentru că e cea oficială".

Acelaşi lucru îl susţine şi Dan Mănucă, omologul său din Iaşi: "Situaţia creată de schimbarea ortografiei este un etalon pentru modul în care gândeşte poporul român. Noi, în loc să facem lucrurile mai simple, le complicăm atât de mult, încât ne pierdem capul".

"Eu scriu din obligativitate în noua ortografie, altfel nu mi-ar fi publicate lucrările. Întotdeauna, însă, mă voi opune şi voi continua să demonstrez, prin lucrări de specialitate, că modul în care se scrie la ora actuală este greşit", mărturiseşte, la rândul ei, Elena Dragoş, şefa Catedrei de limba română a Facultăţii de Litere din Cluj.

În ceea ce-l priveşte, criticul literar Constantin Cubleşan nu face nici el concesii unei stări de fapt care i se pare deopotrivă stânjenitoare şi aberantă: aceea ca unii să folosească o ortografie, iar alţii, o alta.

Chiar şi acum, dascălii Facultăţii de Filologie şi specialiştii de la Institutul de Lingvistică din Cluj etichetează drept "o prostie de zile mari" măsura luată de Academia Română.

Argumentele lor sunt de ordin atât etimologic, cât şi fonetic. "E stupid să faci o schimbare în ortografia unei limbi numai pe ideea că ar fi fost introdusă de comunişti. S-a demostrat ştiinţific, de către C.A. Rosetti sau de reputatul lingvist Dimitrie Macrea, că nu se justifică etimologic să scrii, de exemplu, <atât>, ci <atît>. Eu predau şi scriu în continuare cu ortografia veche. Când mi-am dat seama că studenţii se uită miraţi la mine, m-am hotărât să-mi încep fiecare curs cu motivul pentru care folosesc ortografia veche", spune Cornel Vâlcu, lector la catedra de literatură a Facultăţii de Litere din Cluj.

"A scrie etimologic înseamnă să scrii cuvântul cu vocala latinească din care provine actualul <î>, la care să-i adaugi un semn deasupra. Lucru imposibil, pentru că atunci fiecare vorbitor trebuie sa fie specialist în istoria limbii. Pe de altă parte, există cuvinte în limba română care provin din slavă sau alte limbi în care există litera <î>, şi aşa s-au moştenit ele. În acest caz, este absurd să fie scrise cu <â>", adaugă acesta.



Se pare că le-am luat-o iar tuturor înainte, întrucât nici o altă limbă de pe glob, în afară de a noastră - spun filologii - nu are parte de o astfel de caracteristică. Sântem, sau suntem, dacă nu cumva o fi chiar sîntem, cu adevărat unici...


Schimbările Academiei

Modificările adoptate de Academia Română cu privire la noua ortografie sunt următoarele: se înlocuieşte "î" cu "â", câtă vreme litera nu este nici la începutul, nici la sfârşitul cuvântului. În cazul în care cuvântul are un prefix, litera "î" rămâne nemodificată.

De exemplu, cuvântul "pîine" se scrie "pâine", însă la "reîntoarcere", "neîncăpător" etc se foloseşte "î". Cealaltă modificare se referă la indicativul prezent al verbului "a fi", "î" de la "sînt" fiind înlocuit cu vocala "u".

sursa:http://www.clujeanul.ro/general/afisare_articol.php?id_obiect=1399&cat=145

Eu,personal,nu sint de acord cu schimbarile acestea.Le consider anacronice si nejustificate. Din acest motiv sint"pe vechi". biggrin.gif

Trimis de: Mistinguett pe 13 Mar 2004, 09:37 PM

Eu ma straduiesc sa scriu (si sa pronunt, de ex. "sunt") pe stilul nou - dar ma enerveaza cumplit. Si inca imi suna foarte ciudat "mi-ar placea" - nu stiu daca o sa ma obisnuiesc vreodata, adica sa nu ma mai deranjeze. Si ca veni vorba: "mi-as face" sau "mi-as facea"? laugh.gif
Zau ca nu inteleg schimbarile astea.
Pentru cei care asa au invatat in scoala, ii inteleg ca sunt partinitori, dar si eu sunt partinitoare felului care l-am invatat eu in scoala. Obisnuinta, ce sa-i faci...

p.s. Diana-Maria, ai putea sa schimbi fontul la paragrafele care explica folosirea "i"-ului din "a"? ca nu se vede prea clar si asta e informatie de care una lume ar fi interesata poate.

Trimis de: denise pe 13 Mar 2004, 09:52 PM

Si eu am refuzat multa vreme sa adopt "noua" ortografie ...Dar la un moment dat a trebuit sa scriu un proiect pentru un ..sef mai mare, care folosea "sunt" si restul noilor reguli. Dupa primele 3 pagini nu mai puteam scrie decat asa. M-am gandit (pe vremea aceea...) ca s-ar putea sa sustin vreun examen si sa dau de vreun profesor carcotas care aplica legile in vigoare, asa ca am ramas la "sunt & co." pana la noi ordine.

Trimis de: Mistinguett pe 13 Mar 2004, 10:35 PM

Ce mi-a trecut mie prin cap: ca Danculescu a vrut revenirea la scrierea veche pentru ca i-a fost lui imposibil sa o accepte pe cea moderna rofl.gif - cam asa cum i ne impotrivim noi asteia vechi.

Trimis de: Diana-Maria pe 14 Mar 2004, 01:53 AM

http://www.pruteanu.ro/103deceidini+.htm

E domnia sa Pruteanu cam exagerat pe alocuri, insa in articolul a carui adresa am dat-o mai sus am pus punctul pe "i" . smile.gif
Multumesc lui Mihai pe aceasta cale, pentru ca el mi-a dat-o. smile.gif

Misti, am schimbat fonturile. Dupa ca am scris la topicul asta m-am grabit sa ies. Si n-am mai bagat de seama ca nu se intelegea... Mea culpa!
Opinia mea este ca Constantin Dânculescu a vrfut neaparat sa ramina si el in
istorie , bagat pe undeva si n-a vazut alta alternativa.
In articolul lui Pruteanu exista un paragraf:
...Pentru că î-ul provine dintr-un a în doar cca 31%1 din cuvinte; în marea majoritate a cazurilor (69%), î-ul provine din cuvinte (fie latineşti, fie de altă origine) CARE NU CONŢINEAU SUNETUL/LITERA A în locul respectiv, ci unul/una din sunetele/literele E, I, O sau U, aşa că transcrierea sa azi prin â este absurdă. Dacă am fi paroxistic de pedanţi, ar trebui să-l transcriem cu (“e” cu accent circonflex), (“o” cu accent circonflex) sau (“u” cu accent circonflex).
care spune totul dupa parerea mea.
Si eu scriu inclusiv la examenele de limba romana cu "Î" din "I".
smile.gif
Pina acum nu m-a tras nimeni de mineca.
smile.gif

Acum , bagati de seama:
Stimate alegătoare şi stimaţi alegători! Dacă ne veţi vota, noi vom face totul pentru traducerea în viaţa a următoarelor obiective:
(Partidul:) -Daaa!

1.Elaborarea unei legi prin care conjuncţia deci să fie declarată Conjuncţie Naţională Obligatorie. Articolul unu al acestei legi va stipula: orice frază şi orice propoziţie în România începe cu deci. Orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abrogă.
-Daaa!

2.Eliminarea verbelor care parazitează trupul sfînt al limbii române, şi înlocuirea lor cu verbul unic a confrunta. Astfel, dacă ne veţi vota, nu veţi mai auzi propoziţii învechite ca: "Eu mănînc o ridiche", ci "Eu mă confrunt cu această ridiche". Nu veţi mai auzi enunţuri leşinate de genul: "Eu o iubesc pe Măndiţa", ci "Eu mă confrunt cu Măndiţa pe toate planurile". Nu se va mai spune: "Eu sunt amărăştean", ci "Eu mă confrunt cu dificultăţi obiective".
-Daaa!

2 bis. La paragraful anterior se admite o singură excepţie. În situaţiile cînd, de pildă, am înfulecat o ridiche şi vrem să facem bună impresie, în loc de "Eu m-am confruntat cu această ridiche" se va putea spune "Eu am servit această ridiche".
-Daaa!

3.Abolirea întortocheatelor pronume de întărire, şi reducerea lor la unul singur, care va fi după pofta inimii, spre deplina înflorire a personalităţii creatoare a fiecăruia. Astfel, se va putea spune: "Eu înşine l-am văzut pe Chiricuţă", "Preşedintele înşişi a criticat corupţia", "Parlamentarii şi-au votat lor înşivă lefuri mari", "Nu are rost să-ţi dai ţie însuşi un pumn în cap" şi altele, după temperament, dispoziţie şi bunul plac al cetăţeanului. Deviza noastră va fi : Cetăţeanul însăşi e stăpînul gramaticii, nu viceversa.
-Daaa!

4.Pentru a asigura limbii române o perioadă de odihnă, nepăsare şi huzur, toate firmele, indiferent de naţionalitate sau sex, se vor scrie în limba engleză sau ceva asemănător. Astfel, în loc de "Cîrciuma Soiosu" se va scrie "Waldorf Imperial", în loc de "WC Public" se va scrie "Intim Club Love Me Baby", taraba cu haţmaţuchi va purta numele de "Shoping Store", iar chioşcul de cocoşei şi covrigi se va numi "Internaţional Business Company Costyke & Marghiolaina" ş.a.m.d.
-Daaa!

5.Votîndu-ne pe noi, încurajaţi dezvoltarea fără precedent a pescuitului. Noi vom implementa masiv, în toate domeniile, limba de baltă, în care fiecare se va putea confrunta cît pofteşte. De asemenea, vom lua măsuri ca aceasta să fie limba în care se vor traduce orice filme, inclusiv cele româneşti.
-Daaa!

6.Dacă ne votaţi pe noi, votaţi libertatea! Noi vom pune capăt obijduirii şi împilării care durează de sute de ani şi care ne obligă să punem cratima în locuri fixe. Cratima trebuie să treacă în mîna poporului suveran! Dacă el vrea să scrie "v-oi ciupi", aşa va scrie; dacă el vrea să scrie "dăm-i un milion", aşa va scrie; dacă el vrea să scrie "sunte-ţi şmecher", aşa va scrie, căci poporul este norodul, nu tagma grămăticienilor!
-Daaa!

7.Pledăm pentru deplina înflorire plenară a pleonasmului, fiindcă strămoşii noştri români din străbuni ne-au învăţat pe noi că repetiţia încă o dată este mama studiului, şi cine nu-şi respectă mama înseamnă că pur şi simplu nu cadrează şi nu se confruntă.
-Daaa!

8.Toţi politicienii şi toate persoanele cu funcţii de conducere vor urma cursuri intensive de anacolut, adică de tehnică a construirii frazelor fără cap şi coadă, care adică începe sub aspect de a nu se termina din punct de vedere care l-am exprimat de realizare. De asemenea, toţi vor da un examen eliminatoriu la trăncănologie şi palavragistică şi toţi îl vor trece. De la subsecretari de stat în sus, se vor verifica drastic şi aptitudinile balivernice şi gogoşereşti.
-Daaa!

9.Stimate alegătoare şi stimaţi alegători. Sigla noastră este următoarea: silueta unui cap, în care se află inscripţionată ideea noastră principală: VOTA-ŢY!
-Daaa!

10.Numai dacă ne veţi vota pe noi veţi...

Mi se face semn că ne-a expirat timpul de antenă. Vom învinge!
-Daaa!



sursa:
http://www.pruteanu.ro/4doarovorba/emis587.htm

Trimis de: E.B.E. pe 14 Mar 2004, 02:31 AM

Hmm... Or fi existand ele o gramada de considerente pentru a fi de acord sau nu cu schimbarea â din a ân loc de î din i [tongue.gif] dar atata vreme cat este standardul legal, din punct de vedere practic nerespectarea lui duce doar la probleme.

Asa ca, atata vreme cat regula este in vigoare, parerea mea este ca toata lumea ar trebui sa o respecte. Pentru uniformitate si eficienta.

Edit: Mie unul deja mi se pare "ciudat" cand vad scris cu ortografia veche, î in loc de â, si textul respectiv "arata" gresit.

Trimis de: Mistinguett pe 14 Mar 2004, 02:34 AM

Standard LEGAL? Adica iau amenda daca nu respect regulile de ortografie? rofl.gif

Trimis de: E.B.E. pe 14 Mar 2004, 02:38 AM

tongue.gif Habar n-am, presupun ca nu-ti da nimeni amenda... Mergem offtopic tongue.gif

Trimis de: OMU'BUN pe 14 Mar 2004, 02:41 AM

E'te ca am vazut-o si pe asta! Aveam un mare respect pt Dom' profesor Pruteanu, dar haideti sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. In linckul cu pricina, nus' cum, dar eu vad si destule aberatii. Adica ti se pare ciudat sa schimbi o litera care se pronunta la fel, dar si â-ul din român, tot acelasi sunet are, si totusi asta ramane, dom'ne, fara sa deranjeze! Asta nu e subiectivism? Ba e!! Iar ca sa spui ca lui o si u i se potriveste mai mult î e o gogoasa greu de digerat. Ma rog, teorii si teorii, dar pana la urma haideti sa incercam sa vedem lucid lucrurile. Cartile vechi editate inainte de anii 60 erau scrise dupa aceeasi ortografie ca si acum. Oare cei dinaintea noastra de ce scriau asa, si pan' la urma de ce sa acceptam noi ceea ce comunismul a cautat sa schimbe la acel timp? Dati-mi un motiv indeajuns de plauzibil care sa ma convinga ca nenorocitii aia au avut dreptate sa schimbe ortografia, si-mi voi cere scuze public de la toti cei care mi-au suportat sunt-ul si â-ul din a. Pân'atunci, eu ma conformez stilului de inainte de a ma naste! wink.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 14 Mar 2004, 12:00 PM

"Pentru că iniţiativa Academiei, din 17 februarie 1993, prin care s-a reintrodus în ortografia românească litera â (în afara cuvîntului „român“ şi a derivatelor sale, unde figura din 1965), a fost o eroare ştiinţifică, generată de un anume sentimentalism anti-comunist (bazat şi pe legenda că î-ul din i ne-ar fi fost impus de oamenii lui Stalin, deşi î-ul din i a fost practicat, de mari nume ale literelor româneşti, la Viaţa Românească, încă din anii ’20 ai secolului trecut, cu mult înaintea apariţiei comunismului la noi). Cei doi lingvişti membri ai Academiei au votat unul „împotrivă“, celălalt „abţinere“. Toate institutele de lingvistică din ţară au dezaprobat decizia. "

Nu e vorba de o schimbare "comunista".Pur si simplu,luati de "febra schimbarilor" unii au simtit "imperios necesara nevoia" rofl.gif sa schimbe ceva.
In acest sens , noi,romanii avem ideea de schimbare in singe,chiar daca "subiectul" reformei n-are nevoie de ea:
Titu Maiorescu sublinia in "Discursul " sau din "FOAIE PENTRU MINTE , INIMA SI LITERATURA " in 1846 ca "se manifesta neastimparul pentru a reforma totul dintr-o data... " si atragea de pe atunci atentia asupra consecintelor negative ale acestui fenomen :
<<...PE NOI ACEST NEASTIMPAR CE AMENINTA CU O CULTURA SUPERFICIALA CARE NU MERITA ALT NUME DECIT SPOIALA SI CARE NU NE POATE ADUCE DECIT RAU. >>

Intr-adevar,membrii Academiei au votat o schimbare lingvistica, desi oamenii care aveau competenta n-au fost intrutotul de acord.
Schimbarea e artificiala si dintr-un alt motiv: dupa cum spunea si Misti, o parte din noi au tendinta de a folosi verbul "a fi" si in vorbire cu "u" in loc de " î " . cry.gif
Meritul lui Pruteanu este de a avea initiativa si dorinta de a pastra o limba romaneasca "curata", fara "artificii" alambicate si inutile. E drept ca uneori mai "sare calul" , insa motivatia sa e demna de lauda. Cel putin asa gindesc eu.

Trimis de: Diana-Maria pe 26 Mar 2004, 12:01 PM

Dar ce ziceti de adaugarea lui şi pentru evitarea cacofoniilor? Chiar si-acolo unde nu este nevoie? A devenit extrem de obositoare:
"ca şi prieten" , "ca şi angajat".... si asa mai departe...

Trimis de: MonicaV pe 27 Mar 2004, 11:23 PM

Nu este adevarat ca se zice EU CONTINUU (nu continui) si ASAZA (nu aseaza). In ceea ce priveste numele proprii, a zice "lui Anca" in loc de "Ancai" a devenit norma, pentru ca nu se mai obisnuieste sa zici "Ancai", chiar daca se mai scrie si probabil ca asa zic profesorii ca e corect, asa cum se zice "lui Tanti Nuti" si nu "tantii Nuti" sau "tantiii Nuti".

Se zice "o greseala de-a mea" dar "niste greseli de-ale mele". Daca va indoiti, ginditi-va la un exemplu masculin. Se zice "un baiat de-al meu" sau "de-al nostru", nu "un baiat de-ai mei (de-ai nostri)", dar se zice "niste baieti de-ai mei (de-ai nostri)".

In legatura cu majoritatea, sint doua cazuri. Exemplu: "In caz de neintelegere, majoritatea hotaraste" dar "Tinerilor le place scoala. Majoritatea fac cel putin 12 clase"."

Se zice "nu zi asta", ca dovada ca se zice "zi-mi si mie", nu "zice-mi si mie".

Trimis de: Antont pe 27 Mar 2004, 11:27 PM

QUOTE (MonicaV @ 28 Mar 2004, 12:23 AM)
"Tinerilor le place scoala."

hh.gif yikes.gif Sa stii ca nui adevarat, tea indus in eroare cine tzia zis rofl.gif ......

Trimis de: MonicaV pe 27 Mar 2004, 11:29 PM

Am dat un simplu exemplu. E adevarat ca am incercat sa nu zic ceva de rau, ca de exemplu "[nume de nationalitate]lor nu le place scoala". Se zice "rindunica", dar exista si forma "rindunea" care este literara si probabil ca era normala pe vremuri. Pluralul ar fi "rindunici" sau "rindunele" ("vezi, rindunelele se duc", zicea Eminescu).

Trimis de: Diana-Maria pe 27 Mar 2004, 11:49 PM

QUOTE
Majoritatea fac cel putin 12 clase

Da-mi voie sa te contrazic.Nu exista decit un singur caz: substantivul "majoritatea" e la numarul singular. Nu poti pune verbul tot la singular.E ceea ce se numeste clasicul dezacord al predicatului cu subiectul.

Trimis de: Antont pe 27 Mar 2004, 11:51 PM

Adica se spune majoritatea face cel putin doispe clase? huh.gif Io nu ma pricep prea bine blink.gif

Trimis de: MonicaV pe 27 Mar 2004, 11:57 PM

Afirmatia din exemplu e doar un exemplu, nu neaparat ceva adevarat. Se zice "Majoritatea tinerilor fac 12 clase" ("fac", nu "face", pentru ca nu se zice "tinerii face", ci "tinerii fac"). De aceea, se zice mai pe scurt "Majoritatea tinerilor fac 12 clase". In cazul "Majoritatea hotaraste", nu exista referinta la un grup precis de oameni. Ca dovada ca se zice "Majoritatea fac ce vor", nu "Majoritatea face ce vor".

Trimis de: genicon pe 27 Mar 2004, 11:59 PM

Da nu zici mai bine "Cei mai multi fac ce vor" si scapi de dureri de cap? blink.gif

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:02 AM

daca zic ca "majoritatea fac ce vrea" sau "majoritatea nu fac ce vrea" e bine sau nu? ohmy.gif

Trimis de: genicon pe 28 Mar 2004, 12:05 AM

Nu e bine, ca e cacofonie rofl.gif

Trimis de: MonicaV pe 28 Mar 2004, 12:05 AM

Multumesc pentru exemplu. In cazul asta ("Majoritatea fac ce vor"), cuvintul "majoritatea" inseamna "cei mai multi" si se acorda la fel (la plural, "cei mai multi" fiind la plural), pe cind in "Majoritatea hotaraste", "majoritatea" inseamna "cea mai mare parte" si e la singular.

Trimis de: genicon pe 28 Mar 2004, 12:11 AM

Pai la "majoritatea fac ce vor" de ce inseamna "cei mai multi" si nu "cea mai mare parte"? Nu-i tot aia? Si iese "majoritatea face ce vrea"? blink.gif

Trimis de: georgeones pe 28 Mar 2004, 12:12 AM

Si daca zic "Majoritatea face ce vrea "? e bine sau nu ?

Trimis de: georgeones pe 28 Mar 2004, 12:13 AM

Geni am postat amandoi in acelasi timp laugh.gif

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:14 AM

intii tre sa aflam cit de multi e majoritatea, ce vrea ei si daca parintii lor stie yikes.gif

Trimis de: genicon pe 28 Mar 2004, 12:16 AM

Si daca reprezinta cea mai mare parte sau pe cei mai multi. Parerea mea, care este! spoton.gif

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:19 AM

si daca e copi care umbla noaptea in banda de huligani de cartier sa fie spusi la diriginta si la nenea sectoristu thumb_yello.gif

Trimis de: genicon pe 28 Mar 2004, 12:21 AM

Sa vina si majoritatea securistilor si majoritatea masonilor sa le tina morala!!!!

Pese: Am zis bine???

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:25 AM

da... si sa vina luni tunsi si cu parintii spoton.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: genicon pe 28 Mar 2004, 12:31 AM

Gata? Nu mai luam nici o lectie? Majoritatea s-a(u???) dus la somnic???

Trimis de: Mistinguett pe 28 Mar 2004, 12:58 AM

QUOTE (genicon @ 27 Mar 2004, 06:21 PM)
Sa vina si majoritatea securistilor si majoritatea masonilor sa le tina morala!!!!

Pese: Am zis bine???

Adica doua majoritati? e corect? laugh.gif

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:59 AM

Nu. Nu e corect. Corect e doo majoritati spoton.gif rofl.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 28 Mar 2004, 02:31 AM

Care este si care a lipsit de la orele de romana din scoala generala... care este!

Trimis de: Antont pe 28 Mar 2004, 12:52 PM

A dracu' pielea pe ei de inculti rofl.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 28 Mar 2004, 12:56 PM

Cind aud pe cineva zicind "lui Maria" sau "lui Diana", ma duc repede la baie: ma uit in oglinda sa vaz daca nu mi-au crescut musteti si ma controlez pe sest sa vaz daca nu mi-au crescut si alte-alea prin izmene. smile.gif
...Care este necesare ... pentru genul masculin. rofl.gif

Trimis de: Marcus pe 28 Mar 2004, 01:06 PM

N-am citit tot threadul ca ma grabesc, dar am o intrebare si nu stiu daca s-a mai pus:
Cum se scrie corect:
o data cu sau odata cu
Eu sunt adeptul primei variante dar vreau sa fiu sigur daca mai stie cineva ca mine.

Trimis de: Diana-Maria pe 28 Mar 2004, 01:14 PM

"odata cu" - unde "odata" e adverb. Adica "simultan cu".

Trimis de: genicon pe 29 Mar 2004, 01:57 PM

Ca tot veni vorba, Diana-Maria, si ca tot este invitata hanului cine este, ne-a pus joi o profa sa facem un sondaj pe strada. Intrebarea pe care a pus-o una dintre colegele mele: "Ce parere aveti despre candidarea Monicii Tatoiu la Primarie?" doof.gif

Trimis de: MonicaV pe 29 Mar 2004, 04:57 PM

Ce fel de profesoara e aia? Forma corecta ar fi Monicai, desi pe mine ma cheama Monica si aud mai mult "lui Monica". E adevarat ca acum stau in Canada, dar cunosc niste romani, inclusiv parintii mei si fratele meu. Parintii au facut facultatea in Romania (tata are si doctorat). Daca aud pe cineva ca zice "Ancai" sau "Monicai", mi se pare nu ca vorbeste corect, ci ca respecta in mod strict niste reguli de gramatica invechite (sau care nu sint folosite in mod normal in limba vorbita).

Trimis de: Mihai pe 29 Mar 2004, 05:37 PM

Genicon a vorbit de o colega de-ale sale, nu de o profesoara. tongue.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 29 Mar 2004, 08:04 PM

Candidatura Monicai Tatoiu ... poate!
smile.gif

Trimis de: Antont pe 1 Apr 2004, 01:55 AM

Sa vezi ce va inchid acum rofl.gif evil.gif
Care e femininul substantivului "vinator" ? (cum ar fi pe engleza hunter/huntress) spoton.gif ...
Pese:
Evident, "care este"
Pese2:
Multumex pentru atentie thumb_yello.gif rofl.gif mwah1.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 1 Apr 2004, 02:05 AM

Precis e vinatoritza sau vinatoreasa care este... tongue.gif
rofl.gif

Trimis de: Antont pe 1 Apr 2004, 02:10 AM

vinatoritza? rofl.gif
Da' diferenta dintre vinatoritza si vinatoreasa care este ? rofl.gif ...Se ia dupa virsta, dimensiuni, pricepere la...vinatoare, evident evil.gif tongue.gif , sau care e criteriul? spoton.gif rofl.gif mwah1.gif

pese:
Multumex pt atentie!

Trimis de: Tyra pe 1 Apr 2004, 02:11 AM

Geni, n am stiut! Tare laugh.gif

Se spune vis-a-zis (corect scris si vizavi) de ceva: vis-a-vis de banca, de bloc, de farmacie etc si nu vis-a-vis de: o parere, un raspuns etc.

Fata de un raspuns, fata de o carte, fata de o parere.

Daca nu m am facut inteleasa iau cartea si copiez de acolo spoton.gif

edit: Uitasem: care este

Trimis de: Diana-Maria pe 1 Apr 2004, 02:14 AM

yikes.gif
Vrei criterii care este?Pai nu este criterii ,frate, ca se ingradeste drepturile omului la libera esprimare care este de baza, ca altfel... Nu mai este care este!
rofl.gif

Trimis de: Antont pe 1 Apr 2004, 02:16 AM

Multam', m-ai lamurit spoton.gif rofl.gif ...In cazu' asta ramin la vinatoritze spoton.gif tongue.gif , evident, care este biggrin.gif ...........

Trimis de: Diana-Maria pe 1 Apr 2004, 02:20 AM

Pai , trebuie sa se intzeleaga clar: e vorba de vinatoritze care pleaca sa vinatoreasca ...
Ghost, EU ITI MULTUMESC CA MA BINE-DISPUI!
smile.gif
LATER EDIT:... Am uitat de care este... mea culpa...

Trimis de: Antont pe 1 Apr 2004, 02:27 AM

QUOTE (Diana-Maria @ 1 Apr 2004, 03:20 AM)
Pai , trebuie sa se intzeleaga clar: e vorba de vinatoritze care pleaca sa vinatoreasca ...

sa vinatoreasca vinatzi care este...asta ai uitat sa zici rofl.gif ...
QUOTE
Ghost, EU ITI MULTUMESC CA MA BINE-DISPUI!

thumb_yello.gif Cu placere smile.gif
QUOTE
LATER EDIT:... Am uitat de care este... mea culpa...

yikes.gif yikes.gif yikes.gif Fii si tu mai atenta huh.gif rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 1 Apr 2004, 02:36 AM

Mare pacat ca nu exista un "zimbaret" care sa isi puna cenusa in cap...
Ghost, umila cer iertare... ca si utilizator, care este si care trebuie sa evite o cacofonie care este inexistenta dar tulburatoare... care este! Indiscutabil!
rofl.gif

Trimis de: Antont pe 1 Apr 2004, 02:47 AM

rofl.gif rofl.gif Aceste probleme arzatoare fiind lamurite, ma duc la culcare ca pic de somn, si poate visez si vreo vinatoritza care este wub.gif spoton.gif rofl.gif ....
Good night thumb_yello.gif smile.gif ....

Trimis de: Diana-Maria pe 1 Apr 2004, 02:53 AM

Ai grija, sa nu existe vreun glontz pe tzeava vinatoritzei care este ... ca miine apari cu petece... care este ... rofl.gif
Noapte buna!

Trimis de: Diana-Maria pe 4 Jul 2004, 08:13 AM

Trecind peste faptul ca intr-un numar din ,,Tabu'' se folosea cuvintul ,,vinatorita'' de prea multe ori...


Care din urmatoarele constructii este corecta?
,,Metodele vor trebui schimbate. ''
sau
,,Metodele va trebui schimbate. ''

Trimis de: bubu pe 4 Jul 2004, 10:23 AM

Prima.

Trimis de: YoyoMan pe 4 Jul 2004, 05:00 PM

Am si eu o intrebare Diana Maria.
Stiu ca e corect MI-E FRICA sau MI-I FRICA. Se poate scrie M-I FRICA? E ok daca scrii asa? Sau e corect MI-I FRICA si se aude m-i? unsure.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 4 Jul 2004, 09:11 PM

Yoyoman, mi-e frica si mi-i frica sint variantele corecte.
Prima e forma literara, a doua e forma populara- hai sa ii zic ,,stil moldovinesc'' .
In nici un caz nu e corect ,,m-i frica '' .
smile.gif

Trimis de: DeeDee pe 4 Jul 2004, 09:30 PM

cartea care o citesc, in loc de cartea pe care o citesc

Trimis de: Diana-Maria pe 4 Jul 2004, 09:38 PM

Acest ,,care'' bagat cum le vine unora la gura a devenit extrem de suparator...

Trimis de: YoyoMan pe 5 Jul 2004, 09:36 AM

Merci pentru luminare Diana Maria smile.gif

Trimis de: Vornicum pe 5 Jul 2004, 06:39 PM

QUOTE (clarence @ Intrebarea saptamanii)
Hmm...  Dupa cate stiu eu, gaina a fost facuta dintr-o coasta al cocosului, care... deja poseda 2 oua!! 

coasta este a cocosului . probabil s-a gandit la cocos care este un el , bata-l cucu de pintenat!

Trimis de: Cla pe 5 Jul 2004, 06:55 PM

Vornicum, ai dreptate, am gandit gresit. Mi se mai intampla cateodata sa le pocesc. Cand aveai tu 1 an, am plecat eu din tara. Totusi, nu ma supar daca sunt corectat cand scriu gresit... smile.gif

Trimis de: Vornicum pe 6 Jul 2004, 08:46 AM

Clarence, imi cer eu scuze. Uneori ma iau de cine nu merita.
Numai bine!

________
Ce sa-i faci , reflexele bata-le cucu! tongue.gif

Trimis de: Cla pe 6 Jul 2004, 08:52 AM

spoton.gif acuma stii de ce, se mai intampla... whistling.gif dunno.gif wink.gif

Trimis de: Cla pe 6 Jul 2004, 03:46 PM

Ajutor!! Am si eu o intrebare. Sa zicem ca am 2 sau mai multi baieti, copii, fii.
Ar fi copiii mei, dar fii(i) mei? Deci fii cu 2 sau 3 i? Daca nu cu 3, de ce nu? hmm.gif Am uitat si m-am lovit de asta... dunno.gif

biggrin.gif Si inainte de sa faceti misto: Nu, n-o intreb... laugh.gif In "real life" = unul (singurul) e al meu... ohyeah.gif

Trimis de: Dark Angel pe 6 Jul 2004, 04:00 PM

Fiu, fii, fiii tai , se scrie cu trei "i", pt. ca e articulat.
Azi am stat 3 ore pe subiectul asta, l-am citit de la inceput , dar n-am terminat...m-am ingrozit cate greseli am gasit, dar m-am si bucurat ca exista oameni care se pricep sa dea un sfat si sa tempereze elanul corectatorilor de meserie...constipatii astia...ma inscriu in club!

Pe mine m-au poreclit pe un alt forum "Pruteanu"...trageti voi concluziile...Omu' Bun, tie-ti datorez faptul ca n-am postat aici culegerea de greseli pe care le-am gasit la aceasta discutie. wub.gif

Trimis de: Cla pe 6 Jul 2004, 04:20 PM

Banuiam eu, dar nu eram sigur. Asta pt. ca am citit-o scrisa cu 2 i pe la alta rubrica si ma miram, m-a deranjat la ochi cumva...
Multumesc, flower! flowers.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 6 Jul 2004, 04:36 PM

In ultimul numar din Tabu aflam ca:
,,Afara e vopsit gardul , inauntru... sconxul''
Nu pot decit sa adaug: ,,... care este! "

Flower mwah1.gif thumb_yello.gif

Trimis de: punctt pe 6 Jul 2004, 07:37 PM

QUOTE (bdl @ 2 Jan 2004, 05:51 AM)
Zi zau cu limba scoasa si te cred. wink.gif

Cine spune cel mai repede:
"STIU CA STII, CA STIUCA-I STIUCA, DAR MAI STIU CA STIUCA-I PESTE."?
A incercat cineva? Ce a iesit? Cat puteti de repede...?

Omul cat traieste ( daca vrea ) invata.

Cand am gresit, pls.gif , corectati-ma.

corect: ANDREEA, MIHAELA;
gresit: ANDREIA, MIHAIELA. (poate asa sunt scrise in certificatul de nastere...)

Trimis de: punctt pe 6 Jul 2004, 07:48 PM

Cum e corect: breloc sau brelog? ( dunno.gif frusty.gif bop.gif )

Trimis de: OMU'BUN pe 6 Jul 2004, 08:03 PM

Apropos!
Ia sa va dau niste exercitii de dictie cu care ma inveseleam pe la chefuri:
Puteti sa spuneti repede: Un cocos pe pisc, tine-n plisc un pix!"

Sau
Pilimon cu pila lunga
Si-a pilit pila pe dunga!
Punga-n pila,
Pila-n punga,
Pilimon cu pila lunga!"


PS - Stati departe de copii, in timpul testului!... jamie.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 6 Jul 2004, 08:40 PM

Breloc.
wink.gif

Trimis de: LigiaB pe 6 Jul 2004, 11:09 PM

Azi am citit tot topicul si am mai prins si eu unele schimbari carora pur si simplu nu le vad sensul. rolleyes.gif Mai stie cineva daca astfel de schimbari atit de majore se fac si in alte limbi sau numai la romani... rofl.gif La noi merge orice...parca asa citeam ca e mentalitatea... laugh.gif

Diana multam de informatia data. smile.gif

Am si eu o intrebare, adica doua... rolleyes.gif

1. Care e pluralul la brinzoaica

a) brinzoaice

sau

b) brinzoici blink.gif

Eu zic: brinzoaice si m-au corectat nu odata niste prietene ... Brinzoici parca suna prea masculin, pe cind brinzoaica e de genul feminin, nu???
Rog sa imi explicati si mie. cool.gif

2. Cit de importanta este ordinea cuvintelor in propozitie/fraza??? Este si aici o ordine care trebuie respectata?




Trimis de: Diana-Maria pe 7 Jul 2004, 07:14 AM

Brinzoaice. smile.gif
La topica in propozitie o sa revin , ca acum sint pe fuga!
smile.gif

Trimis de: Dark Angel pe 7 Jul 2004, 10:02 AM

@ Diana - Maria & Clarence hug.gif , de fapt cred ca va iubesc pe toti.

@ Ligia B: Citai pe cineva?

QUOTE
Mai stie cineva daca astfel de schimbari atit de majore se fac si in alte limbi sau numai la romani...

sau te-ai grabit? Parca major nu are grade de comparatie.

Trimis de: genicon pe 7 Jul 2004, 10:17 AM

Maine-poimaine ma trezesc ca-mi spuneti despre "oPsedat" si "poTc" ca-s gresite rofl.gif rofl.gif

Pese: Am facut doua cacofonii? blink.gif

Trimis de: Antont pe 7 Jul 2004, 10:21 AM

Ce e alea blink.gif ? rofl.gif

Trimis de: genicon pe 7 Jul 2004, 10:25 AM

Si eu accept raspunsul la acea intrebare... Sau se zicea "astept"? blink.gif

Ma rog in alta ordine de idei voiam ca sa zic ca eu am zis mai sus de cele doua cuvinte carevasazica care este si am vrut sa pun semnul ala care insemna ca am drepturi de autor desi nam insa am intalnit doo probleme:

1. N-am stiut cum sa fac sa pun semnul
2. N-am stiut care e semnul rofl.gif

Trimis de: Antont pe 7 Jul 2004, 10:27 AM

Da rofl.gif

Trimis de: LigiaB pe 7 Jul 2004, 06:05 PM

QUOTE (flower @ 7 Jul 2004, 12:04 PM)
@ Ligia B: Citai pe cineva?
QUOTE
Mai stie cineva daca astfel de schimbari atit de majore se fac si in alte limbi sau numai la romani...

sau te-ai grabit? Parca major nu are grade de comparatie.

Flower, major are grade de comparatie---> mai major, etc pina ajungi la majorare... laugh.gif Lasa pace pe mine!!! wink.gif

Eu ma straduiesc sa nu uit limba romana. Imi dau toate silintele sa vorbesc corect, dar sint la faza in care traduc din engleza in ro, si din acest motiv, imi este greu. sad.gif Dar uite ca am ambitie sa nu uit spoton.gif

Diana cind ai timp, astept sa imi raspunzi smile.gif
Multam fain.

Flower, explica-mi tu daca stii. tongue.gif


Trimis de: Onix pe 7 Jul 2004, 07:23 PM

Corect este pieptene, cu pluralul piepteni.
Verbul a (se) pieptana se conjuga, la singular, in felul urmator:
eu (ma) pieptan
tu (te) piepteni
el, ea (se) piaptana


Mi-am adus aminte de problema asta pentru ca m-am contrazis indelung cu cativa fosti colegi.

P.S.: Cum pot folosi diacritice?

Trimis de: Minerval pe 7 Jul 2004, 08:06 PM

QUOTE (OMU'BUN @ 6 Jul 2004, 08:05 PM)
Un cocos pe pisc, tine-n plisc un pix!"

Un vultur sta pe-un pisc c-un pix in plisc era de fapt.
Sunt campion nedetronabil la dictie. wink.gif

.'.

Trimis de: Cla pe 7 Jul 2004, 08:42 PM

QUOTE (Onix @ 7 Jul 2004, 07:25 PM)
eu (ma) pieptan


Hai serios, de cand asta, e nou? Sau nou-vechi? huh.gif
Eu am invatat-o ca "eu ma piaptan".

Trimis de: Onix pe 7 Jul 2004, 09:01 PM

Foarte serios, Clarence, direct din dictionar (DOOM -ul). smile.gif Exact asta era discutia pe care o aveam cu altii.

Trimis de: Antont pe 7 Jul 2004, 09:03 PM

Si daca persoana e cheala ce se intimpla rofl.gif ? Ala are voie sa conjuge verbul respectiv care este? rofl.gif

Trimis de: Onix pe 7 Jul 2004, 09:09 PM

El poate sa zica (frustrat si amarat, evident):
"Eu nu pot nici macar sa ma pieptan" - varianta blanda. Pe cea cu bulinuta o stii tu. wink.gif

Sa nu uit: care este laugh.gif

Trimis de: Dark Angel pe 8 Jul 2004, 11:22 AM

QUOTE
QUOTE (flower @ 7 Jul 2004, 12:04 PM)
@ Ligia B: Citai pe cineva?
QUOTE 
Mai stie cineva daca astfel de schimbari atit de majore se fac si in alte limbi sau numai la romani...


sau te-ai grabit? Parca major nu are grade de comparatie. 


Flower, major are grade de comparatie---> mai major, etc pina ajungi la majorare...  Lasa pace pe mine!!! 

Eu ma straduiesc sa nu uit limba romana. Imi dau toate silintele sa vorbesc corect, dar sint la faza in care traduc din engleza in ro, si din acest motiv, imi este greu.  Dar uite ca am ambitie sa nu uit 

Diana cind ai timp, astept sa imi raspunzi
Multam fain.

Flower, explica-mi tu daca stii.


Pai si eu traduc, both ways...da' n-am uitat deloc limba romana...sa inteleg ca tu esti "afara"? Eu inca nu stiu cine cam pe unde e...la un moment dat o mustruluiam pe Rikita, nemtoaica, saraca, ca nu scrie bine romaneste...trebuie ca am ceva probleme la mansarda...

Nu stiu foarte bine ce vrei tu sa-ti explic. Sa fie cumva topica ?
Despre ordinea in care trebuie sa apara cuvintele intr-o propozitie eu am o viziune mai putin constipata, adica permisiva, atata timp cat e corect si se intelege ce ai intentionat sa transmiti.
Parca, totusi, intre subiect si predicat nu se pune virgula...am I right?
EX: Ioana, stie cine vine astazi la noi?gresit
Ioana stie cine vine astazi la noi? corect


N-am nimic cu tine, daca vrei pot ignora si greselile, daca se intampla sa fie ale tale, OK?

PS: raman la parerea mea despre major, adica e superlativ absolut. Astept sa ma contraziceti, dar argumentati, va rog.



wub.gif

Trimis de: Cla pe 8 Jul 2004, 01:41 PM

Intrebare: De ce are organul sexual masculin pe romaneste o denumire de gen feminin?? huh.gif

Trimis de: Dark Angel pe 8 Jul 2004, 01:48 PM

pentru ca l-a botezat o femeie!...da, ce obraznicut te facusi...auzi ce intrebari isi pune el... bop.gif bop.gif bop.gif

Trimis de: Cla pe 8 Jul 2004, 01:56 PM

Pai nu-i buna intrebarea, zi si tu...? As fi pus-o la "Intrebarea Saptamanii", dar acolo numai misto se face si eu chiar ca am pus-o in serios... cred ca e cam unica treaba, in alte limbi e de gen masculin, cum s-ar cuveni...

Trimis de: mememe pe 8 Jul 2004, 02:07 PM

Clarence la italieni ii spune si "pasarica" asa ca sa fim multumiti ca la noi ii zice cum ii zice smile.gif a da ucello , ucellino.

Trimis de: genicon pe 8 Jul 2004, 03:01 PM

QUOTE (flower @ 8 Jul 2004, 01:24 PM)
PS: raman la parerea mea despre major, adica e superlativ absolut. Astept sa ma contraziceti, dar argumentati, va rog.

Si eu stiam de "major" ca nu are grade de comparatie... iar pe "majorare" nu il vad ca un grad de comparatie al lui "major"... blink.gif

Trimis de: Dark Angel pe 8 Jul 2004, 03:08 PM

Era o reactie sugubeata, genicon, io intelesei ce vru sa spuna...sunt unii care asteapta o viata sa se majoreze majorarea...fie ca e vorba de buget...sau de alte "dotari". roflmao.gif
major ca si adjectiv
major/majore/majori ; majorare/majorari ca si substantiv( io stiu ca substantivele n-au grade de comparatie...parerea mea umila...)
he, he: parca Major era primar in engleza, right?

Trimis de: genicon pe 8 Jul 2004, 03:14 PM

ok... my bad... whistling.gif

Trimis de: Dark Angel pe 8 Jul 2004, 03:16 PM

Ce vrusasi sa zici?

OK, me bad?
sau
OK my bed?

Trimis de: genicon pe 8 Jul 2004, 03:44 PM

Vrusei sa zic exact ce zisei. tongue.gif My bad, adica greseala mea. Insa daca tii neaparat... recunosc - me bad. Deci pot sa intreb - my bed or urs? sorry.gif tongue.gif tongue.gif (just kiddin')

Trimis de: Dark Angel pe 8 Jul 2004, 03:47 PM

do you accept sugestions?maybe I like it elsewhere...just kidding, also.

Trimis de: genicon pe 8 Jul 2004, 03:50 PM

Pai ia nu mai glumi atat, ca eu sunt de parere ca "marile adevaruri sunt zise in gluma" tongue.gif laugh.gif

Deci, da, sunt deschis sugestiilor mwah1.gif

Trimis de: LigiaB pe 8 Jul 2004, 06:46 PM

QUOTE (flower @ 8 Jul 2004, 01:24 PM)
N-am nimic cu tine, daca vrei pot ignora si greselile, daca se intampla sa fie ale tale, OK?

PS: raman la parerea mea despre major, adica e superlativ absolut. Astept sa ma contraziceti, dar argumentati, va rog.


@ Genicon: am 1-0 laugh.gif

Glumisem, facusem un joc de cuvinte, Flower s-a prins. wink.gif

Flower, te rog eu frumos sa imi ignor greselile. Le fac neintentionat. Apoi cine greseste intentionat?? blink.gif

Un mic sfat rolleyes.gif : Nu mai corecta pe nimeni. Poate fi suparator, cu-i ii place sa fie criticat???

Critica de la un strain e intotdeauna neavenita. Dupa ce te imprietenesti cu persoana care vrei sa o 'critici', atunci cuvintele numai deranjeaza, sau cel putin nu "dor" asa tare. Asculta la mine ca stiu ce spun.
Si nu cumva sa te superi, ca I mean no harm. smile.gif

Aici la han, eu vin sa ma intilnesc cu prietenii, vreau sa ma relaxez si sa rid. N-am chef sa fiu stresata ca fac greseli. Cineva care tot timpul umbla dupa corecturi din astea, takes the fun out of being here.

Eu sint sigura ca fiecare scrie (de dragul sa nu fie crezut fara cultura elementara) cit poate de bine, si asta conteaza in fond, nu?? smile.gif

Sint si asa prea multe divergente la han, hai sa lasam chestia cu corectarea gresesilor deoparte.

Tu esti o tipa directa, am observat. rolleyes.gif Asa sint si eu ( imagineaza'ti ca mi s-a spus ca sint lingusitoare rofl.gif) din acest motiv, (ca sint directa) trebuie sa fiu f atenta cum spun, mai ales in lumea virtuala, ca lezezind pe cineva oricit de putin, e ultimul lucru care il vreau.
Ia te rog frumos cuvintele mele prieteneste, ca asa ti-am vorbit. smile.gif

La buna recitire. (asa imi spune Mihai) smile.gif


Trimis de: Cla pe 8 Jul 2004, 07:26 PM

Ligia, eu. Eu gresesc intentionat rolleyes.gif
Si de-aceea ii spun... atentie, acuma vine:

floweeeeer!!, cum se spune, lui flower, la flower, flowerei...??
Ma rog, ii spun ca mai cu mot decat major e senior... daca nu ma crezi, flower, vei vedea tu candva cand unul "major" iti va atrage atentia asupra anumitor chestii pe care tu le stii mai bine ca seniora biggrin.gif ohyeah.gif

Trimis de: YoyoMan pe 9 Jul 2004, 10:37 AM

Am avut o revelatie.
Asa-i ca e corect?
"In cusca erau un porc si o maimuta. Copiii aruncau cu pietre dupa ele" adicatelea dupa animale?! blink.gif

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 02:29 PM

@clarence, ce joc de cuvinte ai facut! Mai, tu sigur nu ne minti cand spui ca esti plecat din RO de 20 de ani?

@LigiaB: stiu ca deranjeaza corecturile mele...si pe mine ma deranjeaza cand sunt corectata...efectiv nu ma pot abtine... huh.gif
Ma enerveaza greselile intentionate...prin repetitie devin obisnuinta... sad.gif

Si eu spun "La buna recitire"...cred ca-mi manipuleaza Mihai gandurile... 50.gif ph34r.gif

Edit: uitasem de major si senior...sunt doua cuvinte diferite...deci senior nu poate fi un grad de comparatie al lui major, parerea mea umila.

YoyoMan: ai avut, intr-adevar o revelatie. smile.gif

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2004, 03:02 PM

flower, flowers.gif

QUOTE
@clarence, ce joc de cuvinte ai facut! Mai, tu sigur nu ne minti cand spui ca esti plecat din RO de 20 de ani?

secret.gif 24... whistling.gif
QUOTE
uitasem de major si senior...sunt doua cuvinte diferite...deci senior nu poate fi un grad de comparatie al lui major, parerea mea umila.

biggrin.gif clar, chiar ca... ce-ar fi mai senior... mort?? rofl.gif

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:10 PM

io zic ca un comparativ de superioritate pt. senior ar fi venerabil...sa nu ma contrazici, ca fac urat!
girlchat.gif girlchat.gif girlchat.gif

Trimis de: Onix pe 9 Jul 2004, 03:11 PM

A (se) chinui

Eu (ma) chinuiesc
(in nici un caz chinui)
Tu (te) chinuiesti
El (se) chinuieste


Inca ceva: pulover (sursa este DOOM-ul, daca are cineva intrebari)

P.S.: Don't mind me, guys rofl.gif Continuati. innocent.gif

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:14 PM

asta cu pulover e OK( vine din engleza: pull over= a trage peste), ma chinui sa accept celelalte variante...obisnuinta, bat-o vina...

Trimis de: Onix pe 9 Jul 2004, 03:15 PM

Flower, chinuieste-te mai mult wink.gif Eu am reusit smile.gif

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:23 PM

Da, Onix, dar eu ma chinuiesc singura cu limba romana, mai stresez si alta lume, pe care o doare fix la basca de felul in care scrie sau vorbeste romaneste...aici e problema.

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:23 PM

Edit: mesaj duplicat sad.gif

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2004, 03:25 PM

@flower:
senior - venerabil - moribund - mort, bine asa? biggrin.gif innocent.gif

@Onix: intrebare serioasa: a intrat pul(l)under in romana sau (inca) nu? hmm.gif sau inca se chinuieste? laugh.gif

Trimis de: Onix pe 9 Jul 2004, 03:30 PM

Dap, eu personal m-am lamurit ca ai intentii bune. Cat despre ceilalti, daca sunt interesati sa evolueze si in planul asta, vor citi si vor retine. Nu fac referire la cei de pe Han, dar am intalnit persoane care stiau ca nu acorda subiectul cu predicatul, erau perfect constiente ca nu este normal si corect, dar sustineau ca daca asa au chef, asa vorbesc. Cum sa raspunzi la asta? blink.gif

edit pt Clarence: hmm.gif nu, cred ca nu. Daca se chinuieste suficient, poate. Ii tinem pumnii ohyeah.gif

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:43 PM

Clarence, draga, explica si la fata proasta ,flower, ce-i cu vorbele urate care se chinuieste sa intre in limba romana...eu nu-nteleg( probabil e sindromul vineri).

Acu' o intrebare serioasa( trebuie precizat musai, ca ne distram aici cum nu se poate)
E corect moribund sau muribund, eu pariez pe varianta 2 doua petale.

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2004, 03:44 PM

Multumesc, Onix. flowers.gif
Chiar ca nu stiam dac-a gasit drumul. Da-mi te rog un ex. cum nu s-ar acorda subiectul cu predicatul, ca sa stiu la ce te referi. smile.gif

Edit pt. flower, pullunder:

user posted image

Ave Caesar, moribundi te salutant! Cunosti? huh.gif

Trimis de: Onix pe 9 Jul 2004, 03:47 PM

Clarence, cum sa face eu sa iti explic? Poate ei stie mai bine sa te lamureste.

Iti gadila urechiusele, nu-i asa? wink.gif

edit: Flower, muribund...clar

Trimis de: Dark Angel pe 9 Jul 2004, 03:47 PM

Asa nu: ele este frumoase si destepte, proba de exemplu.

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2004, 03:55 PM

Nu ca mi-ar gadila urechile, dar ma dor ochii... cry.gif Hai serios, muribund? Se poate... daca si pulloverul e altcumva...

Trimis de: Onix pe 9 Jul 2004, 03:58 PM

Scuze pentru ca a trebuit sa apelez la asemenea metode "drastice" [ rofl.gif ], dar unii nu se lasa corectati in privinta asta. Ce sa-i faci, daca asa are ei chef rofl.gif (Asta a fost ultimul, nu mai fac innocent.gif )

Muribund, asa este. smile.gif Flower, poti sa iti pastrezi petalele wink.gif

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2004, 04:06 PM

QUOTE
Poate ei stie mai bine sa te lamureste.

Asta nu-i neaparat "ignoranta", e dialect pe undeva, dar nu mai tin minte pe unde am auzit asa ceva.

Trimis de: Wluiki pe 9 Jul 2004, 04:52 PM

e Ave Caesar moritori te salutant
si muribund

smile.gif

Trimis de: punctt pe 9 Jul 2004, 06:38 PM

rolleyes.gif rofl.gif
"E grele, tare e grele, nu mai inteleg ce faceti voi pe-acilea..."
Suntem in Poiana lu' Iocan... yeah.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 11 Jul 2004, 08:55 AM

O precizare:
Predicatul se acorda cu subiectul, nu invers!

wink.gif

Trimis de: Cla pe 11 Jul 2004, 10:25 AM

QUOTE (Wluiki @ 9 Jul 2004, 04:54 PM)
e Ave Caesar moritori te salutant

Clar... biggrin.gif Am incurcat eu borcanele... rofl.gif

user posted image

Trimis de: YoyoMan pe 11 Jul 2004, 01:05 PM

Calr ca e muribund .... Care e dilema? blink.gif

Trimis de: Cla pe 11 Jul 2004, 02:18 PM

nonono.gif
"Politistii de la Comlosul Mare are în lucru un dosar penal în care trei elevi au spart, în urma cu o saptamâna, sediul Scolii Generale din localitate."

http://www.tion.ro/Timis-local/Timis-local-79648.shtm

Trimis de: Napoleon9th pe 4 Aug 2004, 02:27 PM

QUOTE (Clarence @ 8 Jul 2004, 02:54 PM)
Intrebare: De ce are organul sexual masculin pe romaneste o denumire de gen feminin?? huh.gif
Asta daca te uiti in gura lumii. Ia deschide tu manualul de anatomie, ca imediat gasesti denumirea corecta, de gen masculin! tongue.gif

QUOTE (flower @ 8 Jul 2004, 04:21 PM)
he, he: parca Major era primar in engleza, right?
Asta a fost tot in gluma, sau confunzi cu Mayor?

QUOTE (Onix @ 9 Jul 2004, 04:43 PM)
am intalnit persoane care stiau ca nu acorda subiectul cu predicatul, erau perfect constiente ca nu este normal si corect, dar sustineau ca daca asa au chef, asa vorbesc. Cum sa raspunzi la asta?  blink.gif
Vorbeste-i intr-o limba pe care tu o stii si el nu (sau macar unele cuvinte, asa cum vorbesc internautii in romgleza) - ca asa ai tu chef sa vorbesti cu el. In caz ca totusi nu identifici una, incearca cu o specializare. Banuiesc ca daca incep la un moment dat sa vorbesc in termeni matematici, nu-i mai trebuie si alta data interlocutorului meu! biggrin.gif

Trimis de: Cla pe 4 Aug 2004, 02:45 PM

Napoleon, eu nu vorbeam de denumiri din manualul de anatomie, nici de limba latina... Cand te duci sa cumperi paine, ceri o cerealica sau panis? wink.gif
Si daca o zici tu asa, de ce e uterul de gen masculin, he? tongue.gif

Trimis de: Antont pe 4 Aug 2004, 02:52 PM

QUOTE (Clarence @ 4 Aug 2004, 04:58 PM)
Cand te duci sa cumperi paine, ceri o cerealica sau panis? wink.gif

Daca esti mason, da wink.gif !
rofl.gif roflmao.gif rofl.gif

Trimis de: Napoleon9th pe 4 Aug 2004, 02:58 PM

daca nu-ti convine manualul, deschide dictionarul! mad.gif

Cat despre uter si alte organe adiacente, intreaba-i pe stramosii nostri romani de ce ne-au lasat mostenire un cuvant masculin... Nu sunt specialist in etimologie, am vrut doar sa-ti raspund la intrebarea initiala.

Trimis de: Cla pe 4 Aug 2004, 04:30 PM

QUOTE (Napoleon9th @ 4 Aug 2004, 03:11 PM)
daca nu-ti convine manualul, deschide dictionarul! mad.gif


rofl.gif biker.gif rofl.gif

Eu la rubrica asta nu intreb pe niciun stramos roman, ci pe forumistii roma^ni...
Si tacuisses... nu trebuia sa te enervezi degeaba... wink.gif

Si daca cauti aici http://dexonline.ro cuvantul, vezi ca este adaugat, nu pun o poza aici pt. ca m-ar certa Mihai...

Trimis de: ypsilonalpha pe 4 Aug 2004, 04:55 PM

QUOTE (Clarence @ 4 Aug 2004, 04:58 PM)
Napoleon, eu nu vorbeam de denumiri din manualul de anatomie, nici de limba latina... Cand te duci sa cumperi paine, ceri o cerealica sau panis? wink.gif
Si daca o zici tu asa, de ce e uterul de gen masculin, he? tongue.gif

Sigur e de genul masculin?!? rolleyes.gif

Eu stiam ca e un uter - doua utere, adica gen neutru toata ziua (noaptea nu bag mina in foc de gen e smile.gif )

Trimis de: Cla pe 4 Aug 2004, 05:08 PM

ypsi spoton.gif biggrin.gif ai dreptate, chiar ca... dar sa stii ca nu te intreb acum de ce e neutru, oricum n-ar avea rost... wink.gif biggrin.gif
Si exact, noaptea cui ii pasa de genul vorbit?? rofl.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 4 Aug 2004, 09:42 PM

Amin!
Noaptea putem sa zicem ca dormim in ,,pate'' cu capul pe ,,perunri'' .
rofl.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 4 Aug 2004, 10:14 PM

Mwahaha ... asta e ca in reclama de la FHM "femeiul tau in revistul nostru" biggrin.gif rofl.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 5 Aug 2004, 08:39 PM

QUOTE (Clarence @ 4 Aug 2004, 07:21 PM)
ypsi spoton.gif biggrin.gif ai dreptate, chiar ca... dar sa stii ca nu te intreb acum de ce e neutru, oricum n-ar avea rost... wink.gif biggrin.gif
Si exact, noaptea cui ii pasa de genul vorbit?? rofl.gif

Noaptea trecuta spoton.gif stateam eu treaz si ma gindeam, si mi-am dat seama ca toti termenii tehnico-anatomici cei mai utilizati referitori la sex sint de gen neutru blink.gif De pilda penis, uter, vagin, testicul, clitoris, ovul, ovar (nu sariti cu gura pe mine ca-s obscen, ca toate astea sint si-n DEX sorry.gif ).

Numai bietul spermatozoid e de genul masculin, vai steaua lui, ca mititel si pricajit mai este ... ohyeah.gif

Eu cred ca aici e o conspiratie, fara indoiala ... rofl.gif

Trimis de: Cla pe 5 Aug 2004, 09:07 PM

biggrin.gif Ce tema ti-am dat, sa-ti spargi tu capul noaptea... rofl.gif si ala, chiar si spart, la fel neutru e... rofl.gif
Dar chiar, la spermatozoid ceva nu-i in regula... ca totusi, nu stii ce gen se va naste din el... hmm.gif
Conspiratie, CLAR... cred ca ne va lamuri Ghost, el stie cine-i de vina biggrin.gif

Trimis de: Antont pe 6 Aug 2004, 08:44 AM

QUOTE (Clarence @ 5 Aug 2004, 11:20 PM)

Conspiratie, CLAR... cred ca ne va lamuri Ghost, el stie cine-i de vina biggrin.gif

Elementar, my dear Watson cool.gif ; masonii sint de vina ohyeah.gif yikes.gif rofl.gif rofl.gif

Trimis de: Jarrive pe 6 Aug 2004, 09:51 AM

Chestie frecventa:
Fratele lu Diana ????biggrin.gif
Si am vazut-o si la mai marii scuipatori de ineptii de la telejurnalele romanesti.

Trimis de: ypsilonalpha pe 6 Aug 2004, 10:08 AM

QUOTE (Clarence @ 5 Aug 2004, 11:20 PM)
biggrin.gif Ce tema ti-am dat, sa-ti spargi tu capul noaptea... rofl.gif si ala, chiar si spart, la fel neutru e... rofl.gif

Ca veni vorba de cap, si ala e neutru ... un gland - doua glanduri ... neagra conspiratie se intinde spoton.gif de unde pina unde atita neutralitate?!?

(Sa notam ca am ajuns si io un porc si-un obsedat rofl.gif )

Trimis de: Mara pe 6 Aug 2004, 10:13 AM

Ei, Ypsi, uite ca am ajuns sa te corectez rofl.gif - "corect" ar fi: poTc si oPsedat. ohyeah.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 6 Aug 2004, 09:21 PM

Daaa, stiam ca asa se scrie corect, ohyeah.gif dar ma temeam sa incalc vreun copyright rolleyes.gif

Chiar, copyright o fi meritind sa ramina in limba romana, sau mai degraba il inlocuim cu "drepturi de autor" sau ceva asemanator ?!?

Trimis de: Cla pe 6 Aug 2004, 09:45 PM

Poate se va inlocui candva cu "Copirait", ypsi biggrin.gif

Trimis de: Napoleon9th pe 8 Aug 2004, 02:37 PM

QUOTE (Clarence @ 5 Aug 2004, 10:20 PM)
biggrin.gif Ce tema ti-am dat, sa-ti spargi tu capul noaptea... rofl.gif si ala, chiar si spart, la fel neutru e... rofl.gif
De fapt, depinde, pentru ca scos din context "cap" admite mai multe genuri! biggrin.gif Pacat ca nu poate fi si la genul feminin... rofl.gif

QUOTE (Jarrive @ 6 Aug 2004, 11:04 AM)
Chestie frecventa:
Fratele lu Diana ????biggrin.gif
Si am vazut-o si la mai marii scuipatori de ineptii de la telejurnalele romanesti.
adicatelea tu te asteptai sa auzi vorbindu-se corect la teveu?!? ohmy.gif wink.gif

Trimis de: ypsilonalpha pe 11 Aug 2004, 10:15 PM

Nu e in limba romana, si nu e foarte evidenta, dar aceasta greseala mi-a zgiriat urechile in ultimele doua zile la PorTV si in ProSport: cind venea vorba de Manchester United si de antrenorul ei jurnalistii tot ii dadeau inainte cu Sir Ferguson in sus, sir Ferguson in jos.

Or, din cite stiu, corect este fie sa zici Sir Alex Ferguson (deci cu numele complet), fie Sir Alex (doar prenumele); in nici un caz Sir Ferguson. smile.gif

Daca cineva stie altfel il rog sa ma corecteze.

Trimis de: Diana-Maria pe 11 Aug 2004, 10:23 PM

Ypsi, si eu tot la fel ca tine stiam. smile.gif

Trimis de: Antont pe 14 Aug 2004, 11:50 AM

Pe mine ma enerveaza ca aud tot timpul urmatoarea chestie...multi in loc sa spuna "eu tai (ceva)" spun "eu tau (ceva) "...Ma irita ingrozitor cind aud "ma duc sa tau piinea" rofl.gif ...Chestia asta e numai in zona mea sau se intilneste si prin alte parti ale tarii blink.gif ?

Trimis de: Diana-Maria pe 14 Aug 2004, 12:27 PM

Hm... eu am intilnit-o la vorbitorii ne-nativi de limba romana.
Adica la strainii care invata limba romana.
In rest, nu am auzit. smile.gif

Trimis de: Olaf pe 23 Aug 2004, 12:43 PM

Nu stiu daca s-a scris deja aici, dar am vazut ca multa lume foloseste aiurea litera â. Tocmai citeam ce scrisese unul dintre forumisti si aparea acolo cuvantul neintinat, scris neântinat, chestie care pe mine ma zgarie pe creier.

Trimis de: Cla pe 30 Sep 2004, 08:45 PM

Tocmai... rofl.gif

user posted image

Trimis de: carrad pe 1 Oct 2004, 08:13 AM

Buna ziua!
M-am înscris de c*rând pe Hanu Ancutei si mi-a atras atenţia acest subiect. Mi se pare o idee foarte buna...mă bucură faptul că românii sunt interesaţi de calitatea limbii pe care o vorbesc. Aşadar, felicitări celui care deschis subiectul şi tuturor care comentează (inclusiv mie, nu? spoton.gif )

Carmen

Trimis de: simonsays pe 1 Oct 2004, 11:56 AM

deci avem acceptul tau, nu te superi, da ? spoton.gif

Trimis de: Vrabiuta Uta pe 20 Dec 2004, 04:01 PM

membru nou noutz vin c-o intrebare:
de ce asaza si nu aseaza?
de ce triseaza si nu trisaza?
cum e cu diftongul -ea care devine a, ca nu inteleg... sorry.gif
sa imi explice si mie cineva, ca imi sta pe creier piticul asta de vreo saptamana si nu vreau sa ma prinda anul nou fara raspuns... multumesc frumooooos.

Trimis de: E.B.E. pe 20 Dec 2004, 05:57 PM

Din pacate nu mai am calificarea necesara pentru a-ti raspunde la intrebare... mi-am pierdut-o candva intre clasele a IX-a si a XIX-a rofl.gif

Oricum, han.gif, Vrabiuţa Uţa! smile.gif

Si Sarbatori Fericite!

Trimis de: Vrabiuta Uta pe 20 Dec 2004, 06:46 PM

multumesc pentru urari!
si totusi, un raspuns la problema?
mie mi-a pus creierul pe jar o fatuca de clasa a 6-a... si am ramas cu neuronu' aprins degeaba...
astept... astept... astept...

Trimis de: Diana-Maria pe 20 Dec 2004, 06:54 PM

Pune intrebarea pe forumul de la www.pruteanu.ro
Vei primi cel mai pertinent raspuns. wink.gif

Trimis de: Cla pe 20 Dec 2004, 07:57 PM

QUOTE (YoyoMan @ 11 Jul 2004, 12:05 PM)
Calr ca e muribund .... Care e dilema? blink.gif

Zi ce-i aia Calr, Yoyo... pls.gif rofl.gif inca n-am aflat... dilema, scoate-ma spoton.gif

Trimis de: Marcus pe 20 Dec 2004, 10:24 PM

QUOTE (Marcus @ 28 Mar 2004, 01:06 PM)
N-am citit tot threadul ca ma grabesc, dar am o intrebare si nu stiu daca s-a mai pus:
Cum se scrie corect:
o data cu sau odata cu
Eu sunt adeptul primei variante dar vreau sa fiu sigur daca mai stie cineva ca mine.

Am aflat recent ca varianta corecta este "o data cu", care este locutiune prepozitionala. DEX-ul o zice, la fel si profesoara mea de limba romana.

Am folosit formularul de cautare si am constatat cu uimire ca forumul e plin de asemenea greseli, scriindu-se "odata cu" in loc de "o data cu". wink.gif E una din cele mai frecvente greseli. Repet, asa e scris si in DEX. smile.gif

P.S. E bine de stiut, mai ales cand examenul de Bacalaureat bate la usa (pentru mine).

Trimis de: Cla pe 20 Dec 2004, 11:24 PM

Marcus, Du hast recht... zerbrich' Dir nicht den Kopf warum Recht nicht großgeschrieben wird...
Ai grija de limba natala smile.gif

Trimis de: YoyoMan pe 20 Dec 2004, 11:49 PM

O chestie care aduce a ceva "cla" si totusi incepe cu "cal" si iti da tie toate esplicatiile peste cap mai ales cand te gandesti ca cla nu e cal si cal nu e nici pe departe Cla pentru ca Cla, nu-i asa, e felina si nu cabalina biggrin.gif

Trimis de: Cla pe 21 Dec 2004, 02:03 AM

Yoyo baby spoton.gif
Hai sa te lamuresc: Cla incepe cu http://www.nostalgiacentral.com/images_tv/kids/daktari806.jpg, blegul de leu din Savana din Africa, la fel de bleg ca Prince John... I like it spoton.gif
Daktari s-a numit "Doctor", a fost seful lui...
L-am iubit pe tampitu' de Clarence, altcumva nu mi-as fi dat nick-u' rolleyes.gif

Daca vrei o "cabalina", asteapta pana cand vrea careva vreun cal alb sau Megane diesel alb... oh shit... hh.gif

Oh man... Rapunzel... rofl.gif

Si tu ai dreptate, felina... but... ROOOAAR wink.gif spoton.gif

Trimis de: icarus pe 21 Dec 2004, 02:21 AM

QUOTE (Marcus @ 20 Dec 2004, 10:24 PM)

Am aflat recent ca varianta corecta este "o data cu", care este locutiune prepozitionala. DEX-ul o zice, la fel si profesoara mea de limba romana.

"Odata urmat de cu formeaza locutiunea adverbiala odata cu, avind sensul: 'in acelasi timp cu..., concomitent, simultan'. "
Asa scrie in Aspecte ortografice controversate (D & R Uritescu - 1986). Si urmeaza o intrega poveste care explica de ce este corect odata cu.

Se pare ca de-a lungul timpului au fost editii ale Indreptarului ortografic care considerau varianta corecta (cu sensul de aici) a fi o data cu inclusiv editita care era de actualitate la data aparitei cartii din care am citat (editia a IV-a), precum si Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane care "... recomanda scrierea: o data cu, o data ce motivind scrierea separata a elementelor locutiunii prepozitionale, respectiv a locutiunii conjunctionale, prin faptul ca termenii componenti pot fi analizati cu usurinta de vorbitori. Tocmai acest fapt nu corespunde realitatii. Vorbitorii inteleg in cazul formatiunilor lingvistice analizate, in primul rind sensul: 'impreuna', si in al doilea rind pe cu si ce ca elemente introductive, cu rol de instrumente gramaticale."

"Urmarind un numar mare de texte tiparite in ultimii 20 de ani, frecventa mai mare a grafiilor odata cu, odata ce, arata ca o si data in constructiile locutionare amintite nu mai sint intelese separat de majoritatea scriitorilor. E o tendinta pe care lucrarile normative fundamentale amintite trebuia sa o aiba in vedere cind au formulat regula pentru scrierea formatiilor locutionare in discutie.
Sintem de parere ca in locutiunile amintite secventa lingvistica trebuie scrisa intr-un singur cuvint: odata, raminind sa scriem separat elementele componente ale formatiilor in cazuri ca:
Am fost o data cu el si de doua ori cu ea.
Am fost o data cu el si o data cu ea.
Aceasta este o data cu rezonanta istorica.
...."

Eu voi scrie in continuare "odata cu"...
Succes la Bac! spoton.gif

Trimis de: Cla pe 21 Dec 2004, 02:52 AM

Azi a incercat un bucurestean sa ma invete romaneste: (deguello = eu )

mariox_lx: DE UNDE ESTI
deguello63: hi smile.gif
mariox_lx: DE UNDE ESTI
deguello63: tu??
deguello63: hai zi
deguello63: hai vorbim pe romaneste wink.gif
mariox_lx: BUCURESTI
deguello63: =D> Nürnberg begrüßt Bucuresti
deguello63: adica welcome smile.gif
mariox_lx: THANKS
mariox_lx: ESTI DE MULT ACOLO
deguello63: auzi tu, de unde m-ai pescuit?
deguello63: da, sunt de mult aici sad.gif
mariox_lx: E CEVA CE NU INTELEGI ?
deguello63: inteleg orice vrei tu ......
deguello63: mai stiu romaneste
mariox_lx: CARE_I TREABA CU PESCUITUL?
deguello63: daca te prind, te bat smile.gif)
deguello63: Yoyo
mariox_lx: X-(
deguello63: sorry, am dat pe langa?
deguello63: it was just a joke
mariox_lx: FUNNY JOKE:D
deguello63: hey sorry, spune-mi cine esti biggrin.gif
mariox_lx: U WEB?
deguello63: auzi tu, credeam ca vreo gagica sexxy
deguello63: =))
deguello63: shit.......
mariox_lx: HOW COULD YOU BE SOOOOOO STUPID
deguello63: I am sssssso
mariox_lx: BETTER IF YOU STAY THERE FOREVER
deguello63: vrei sa ma jignestI??
mariox_lx: NU DAR NU ESTI NORMAL INTELEGI MEREU AIUREA
mariox_lx: CITI ANI AI?
deguello63: sorry, spune cine esti, atunci putem sta de vorba
mariox_lx: CIND VEI INVATA SA SCRII MAI REPEDE
deguello63: daca vrei sa faci misto, cauta-ti o fata
mariox_lx: NU ESTI ........O FATA??????????????????? DAR GINDESTI CA EA NU M_AR MIRA SA FII BLONDA
deguello63: mai repede...yeah!!
deguello63: blonda??
deguello63: smile.gif)
deguello63: saracu de tine
deguello63: =))
mariox_lx: KRIVETI CERVA
mariox_lx: DAIBA
deguello63: vorbeste romaneste pe dracu
deguello63: invata
mariox_lx: AI UITAT
deguello63: ai belit-o
mariox_lx: AI BELIT_O TU CU I DIN A
deguello63: nici macar habar n-ai avea smile.gif)
mariox_lx: ESTI PERVERS
deguello63: te bag in buzunar, omule
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
mariox_lx: ASHOLE
deguello63: forget it

Trimis de: Cla pe 21 Dec 2004, 02:58 AM

Scuze, fun ok, dar daca-l prind pe ala il bat de numa' smoke.gif
Auzi tu, Asshole... macar dac-ar fi scris-o ca lumea... IDIOT sad.gif

edit: Hey, sper c-o citesti evil.gif te mananc, baby...

Trimis de: YoyoMan pe 21 Dec 2004, 03:24 PM

QUOTE (Cla @ 21 Dec 2004, 02:03 AM)
Yoyo baby spoton.gif

Cla: cred ca tie ti-e gata capu'. Si mai cred ca suferi de personalitati multiple. Te stiu flexibil - da' nici chiar asa... ohyeah.gif spoton.gif

Later edit: Nu cumva te-ai plictisit de Han si i-ai dat userul si parola lui Nicodim? rofl.gif

Trimis de: Cla pe 21 Dec 2004, 03:37 PM

Habar ai tu... rofl.gif cred ca-mi schimb nick-u in flexi-psycho sau ceva de genul asta spoton.gif

QUOTE
Later edit: Nu cumva te-ai plictisit de Han si i-ai dat userul si parola lui Nicodim?


I LOVE YOU mwah1.gif rofl.gif

Trimis de: YoyoMan pe 22 Dec 2004, 10:01 AM

My point exactly! rofl.gif

He's doin' drugs spoton.gif ohyeah.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 2 Feb 2005, 11:15 PM

TREBUIE CITIT !
Ora 8. "Auzi, fa, ti-am mai spus ca, daca faci cafa, atunci trebe sa pui filtru nou, ca se duce dracu' tot fleivarul. Adu-ne si noua un uischi drai si un gim bin. Da spala paharele alea - dizain - ce mama dracului!"

Ora 10. "Cheama-l pe seils meneger. Facem un breinstorming. Te duci la aprozar? Vezi daca are varza, ca nevasta-mea zice ca s-a saturat de bigmecuri. Daca are, da-mi un bip. Daca nu are, da-mi doua."

Ora 12. "Cine merge dupa mancare? Auzi papuse, ia-mi si mie un cuatrostagioni, un saltid cips, un snec cu peperoni si un sevanap. Lait. Nu exista sevanap lait? Atunci ia-mi tutti-frutti. De portocale."

Ora 14. "Mai stai? Hai, ca nu-i bosu. Mai asteapta putin. Trebe sa-mi cecuiesc meilu, sa-mi anulez apointmentu la heirdresar si sa-mi setez romingul."

Ora 15 "Io ma gandeam ca am putea sa hengaraund la pabu ala cu airis bir, da parca ar merge si un muvi nait, cu popcorn si un soft cola. Uatevar."

Ora 22. "Dai in mine? Dai in mine, tu, mai eshol? Io am facut patru ani de badibilding si am centura neagra la sutocan. Tu dai in mine, ma? Hai autsaid, sa rezolvam. Hai sa o reglam la interval. Stai, nu mai da. Iu brouc mai faching nauz. Nu mai stii de gluma, ma? Giouc, giouc. Meic lav, nat uor. Nu mai da, pe bune. Uat da fac. "


Romanul cu fite este seils asistant sau asurans caunsilar. Face fitnes si cursuri de ixel. Asculta alternativ, clesic sau comersal.
Face soping la mol. Iese in uichend la un barbechiu. Se da cu Sanel si Di(h)or.
Se imbraca in denim si e cand trendi, cand cul.
Romanul fara fite, in general, moare de foame. Printre fomisti se mai gasesc si "telectuali". Care spun ca atunci cand nu avem cui sa-i facem pantofii intram in panica. Ca lumea iese cu stegulete si flori ori de cate ori vine vreun demnitar din marele Occident sa ne spuna ca suntem pe drumul cel bun la fel cum iesea sa intampine blindatele sovietice "eliberatoare" cu Ivani care stiau sa spuna "davai ceas" si "iob dvuoi mati". Ca la fel cum am trimis pentru siguranta closca cu pui in buncarele Moscovei trimitem si acum, fara ca nimeni sa ne ceara, soldati romani sa se bata cu talibanii, inarmati cu pistoale Carpati ce au o "eroare de paralaxa" de "doar" cativa zeci de metri.
Ca facem foamea pentru ca se fura sub acoperamantul marii integrari. Ca mai primim, ca rasplata a eforturilor depuse, cate un esesist pensionar, numai bun sa le explice copiilor romani cum se poate face din 32 de evrei sapun 8x4.
Dar toate astea le spun romanii cu foamea-n gat. Refulati. Mazar facari.
In tovarasia Germaniei, Romania declara, plina de avant, prin patruzeci si ceva, razboi Americii. Probabil paralizati de frica, nicidecum pentru ca li se rupea de noi, americanii se osteneau sa ne raspunda abia dupa vreun an. Ora 24. "Gud nait America, uerevar iu ar."


(articol de BOGDAN PITICARIU, Timpolis)

Trimis de: Diana-Maria pe 14 Feb 2005, 11:11 PM

Multa lume, din prea mult zel, foloseste scriitura cu "î" din ,,a" in mod incorect.
Daca tot ati trecut la stilul nou, macar sa fie cum trebuie.

Modificările adoptate de Academia Română cu privire la noua ortografie sunt următoarele: se înlocuieşte "î" cu "â", câtă vreme litera nu este nici la începutul, nici la sfârşitul cuvântului. În cazul în care cuvântul are un prefix, litera "î" rămâne nemodificată.

De exemplu, cuvântul "pîine" se scrie "pâine", însă la "reîntoarcere", "neîncăpător" etc se foloseşte "î". Cealaltă modificare se referă la indicativul prezent al verbului "a fi", "î" de la "sînt" fiind înlocuit cu vocala "u".

Trimis de: YoyoMan pe 16 Feb 2005, 12:33 PM

Eu nu prea am inteles faza cu modificari facute de Academia Romana. Adicatelea di ce trebe sa modifice ei cum scriem noi? biggrin.gif Serios acuma. Care a fost nevoia reala pentru modificarea asta? Sau motivul?!

Trimis de: ausländer pe 16 Feb 2005, 01:40 PM

tot la faza asta cu modificarea adusa de Acad Romana. Din cate stiu eu, gerunziul se scrie cu I din i. Am fost "placut" surprins sa vad un afis la o piesa de teatru intitulata "Asteptand la arlechin"... Oameni de cultura, ce naiba?

Trimis de: indubitabil pe 16 Feb 2005, 01:47 PM

QUOTE (ausländer @ 16 Feb 2005, 01:40 PM)
tot la faza asta cu modificarea adusa de Acad Romana. Din cate stiu eu, gerunziul se scrie cu I din i. Am fost "placut" surprins sa vad un afis la o piesa de teatru intitulata "Asteptand la arlechin"... Oameni de cultura, ce naiba?

gresit! smile.gif Gerunziul se scrie cu <i> din <a>. Regulile sunt cele scrise de Diana-Maria. E norma!

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)