Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Corpul Uman: Sanatate si Mister _ Oreionul La Adulti...

Trimis de: skysurfer pe 19 Jul 2005, 08:16 AM

Cineva din familie are oreion, si din pacate am stat mai multi insi in masina fara sa stim ca despre oreion era vorba...
Intrebarea mea este din ce ati patit voi, cam cat de usor se ia de la o persoana la alta?
A facut cineva oreion la o varsta mai mare de 20 de ani?
Cam cat a durat pana a trecut complet?
Am citit cam totul pe internet dar nu prea am gasit decat teorie, nici un fel de experiente personale. Ma intereseaza cat mai urgent pentru ca nu vreau ca la nunta (5 saptamani) sa fim umflati. sad.gif E un motiv suficient sa nu mai exista o nunta in acest caz. cry.gif

Trimis de: dascalita pe 19 Jul 2005, 08:30 AM

Da ,e posibil sa aveti probleme...Cred ca ar trebui sa iei legatura cu un medic de specialitate!

Trimis de: Michelle pe 19 Jul 2005, 08:37 AM

Continutul articolului:
Boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus, se manifesta, in principal, printr-o parotidita (inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare). Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana (inhalarea picaturilor de saliva emise de un bolnav). El se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati (scoli). Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi.


Simptome si Evolutie
Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de o frebra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor. Inflamatia glandelor parotide apare mai intai pe o parte, apoi in ambele parti si se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a ganglionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.

Complicatii
Oreionul ia in unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalita, atingere a nervului auditiv); o pancreatita (inflamatie a pancreasului) si o orhita (inflamatie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile si susceptibile sa apara fara inflamatia parotidelor.

Tratament
Tratamentul simptomatic, consta in administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor. Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testiculara, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor. Este preconizata evictia scolara timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios. Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definitiv.

Prevenire
Exista un vaccin eficace, propus adolescentilor si adultilor tineri care nu au facut oreion, precum si copiilor trecuti de varsta de 1 an. Vaccinul destinat copiilor mici este asociat cu cel al rubeolei si rujeolei (vaccinul R.O.R.).


www.desprecopii.com




sky...deci este f contagios si se transmite pe cale aeriana prin particulele de saliva...daca trec 21 zile si nu va umflati...inseamna ca ati scapat...acum ,cred ca daca faci vaccinul e cam tarziu...nasol sad.gif

Trimis de: skysurfer pe 19 Jul 2005, 08:41 AM

Stiu toate articolele despre oreion, inclusiv in engleza si franceza. Medicul mi-a spus ca nu avem ce face trebuie doar sa asteptam, si mi-a mai spus ca nu se ia asa de usor... insa ... nu stiu ce sa mai cred.

Trimis de: Mara pe 19 Jul 2005, 08:52 AM

Un prieten a facut pe la 25 de ani, a luat de fratele lui mai mic si a fost destul de rau. Trecand peste glumele inerente ca arata ca un hamster laugh.gif , nu e deloc usor si trebuie tinut tratamentul cu strictete, pentru ca, din cate stiu, poate duce la sterilitate la barbati. sad.gif Asa ca asteapta si, daca o fi sa fie, respecta intocmai indicatiile medicului.

Trimis de: skysurfer pe 19 Jul 2005, 09:05 AM

Ai idee cam cat a durat pana sa isi revina?

Trimis de: Mara pe 19 Jul 2005, 09:09 AM

Cam 10 zile de cand s-a declansat si mare parte a stat numai in pat. Apoi parca inca o saptamana a stat in casa, sa nu aiba contact cu oamenii.

Trimis de: skysurfer pe 19 Jul 2005, 09:26 AM

Merci Mara. Sper sa fie bine pana la urma. Ma miram eu sa imi mearga treaba brici. Urmeaza 3 saptamani de iad in care probabil ca nu o sa dormim deloc. De fapt problema nu e cu mine, pt ca am aflat ca eu am facut oreionul, insa viitoarea mea sotie e super disperata, plange si nu doarme noaptea de teama sa nu fie umflata exact in acea zi. Teoretic nu ar trebui sa se intample asta si sper ca Dumnezeu sa vegheze sa nu se intample asa ceva.

Trimis de: Mara pe 19 Jul 2005, 09:35 AM

Mai, nu exagerati totusi! Noi eram la padure toata gasca cand i s-a declansat prietenului asta si nimeni nu a luat oreionul. Nici eu nu l-am facut, nici barbatu-meu si mai erau cativa care puteau lua boala. Oricum, am inteles femeile iau mai greu boala la varsta asta si oricum fac o faza mai usoara ca barbatii. wink.gif

Trimis de: Contessina pe 19 Jul 2005, 04:43 PM

Dupa 9 zile bolnavii nu mai sunt contagiosi.Presupun ca atunci cand ati stat in masina nu stia ca are oreion.

Trimis de: skysurfer pe 20 Jul 2005, 02:37 PM

Exact Acti, nu stiam. A fost tare de tot: duminica l-am vazut un pic umflat sub maxilar (si nu sub ureche cum trebuia in mod normal) oricum noi banuiam un oreion as aca am fost la un medic. Mi-a spus 99 % nu are oreion ca trebuia sa se umfle glandele parotide. Ea probabil ca nu stia ca in 20% din cazuri nu se inflameaza glandele parotide. Asa ca l-a trimis acasa cu niste antibiotice si cu diagnosticul Amigdalita pultacee cu inflamare glanda sublinguala. blink.gif mad.gif Curios ma duc acasa si citesc intr-o carte veche din 1990 Mama si Copilul ca in caz de oreion se inflameaza si glandele sublinguale si submaxilare. Prostul de mine uitasem ca era vorba de acelasi medic de familie "foarte bine pregatit" care imi dadea Fier la greu cand eu aveam trombocite 70.000 si limfocite 60%. Si cand te gandesti ca medicul hematolog mi-a spus dintr-o singura privire pe analize : AI hepatita.

Revenind la oreion: Luni un alt medic i-a confirmat ca are oreion, o forma mai usoara si un pic atipica, insa de fapt tocmai asta e si menirea medicului sa stie mai mult decat mine. (Apropo, iar mi-am adus aminte: cand am fost la medicul asta de familie acum un an am intrebat-o ce ar putea face prietena mea ca sa nu ia hepatita de la mine si mi-a zis ca nimic. Si eu i-am zis pai si vaccinul anti A si B. Si ea cica: Dar exista asa ceva? mad.gif mad.gif )
Intrebarile mele sunt: cat de usor se ia si cate zile dureaza in cazul unui adult inflamatia? Am auzit de cele 9 zile dar stiam ca doar pt copii, insa adultii nu fac forme mai dificile?
Multumesc.
P.S. : Ghinionul e cu atat mai mare cu cat are o colega in birou care a venit azi umflata la serviciu (de la oreion) si prietena mea a vorbit cu ea acum 3 zile fata in fata. sad.gif

Trimis de: Contessina pe 20 Jul 2005, 05:39 PM

Este extrem de contagios fiind transmis prin picaturile aeriene de saliva (Flugge).Virusul prezinta tropism(tendinta naturala de a invada) pentru glande si nervi.De aici o concluzie logica , adultii avand aceste structuri mai dezvolate vor face o forma mai grava, sunt posibile mai multe complicatii, implicarea altor glande precum cele sexuale si a pancreasului.
Prodromul oreionului ( la inceput) este o stare de rau general iar parotidita, daca apare (in rare cazuri nu apare, vezi cele 20%, procentele sunt f importante in medicina)se dezvolta de obicei in urmatoarele 24 de ore, dar nu este o regula , poate fi intarziata chiar si o saptamana.Inflamatia glandulara se accentueaza cateva zile apoi scade graduat, disparand intr-o saptamana.
In afara de parotidita, orhita (inflamatia testiculara) este cea mai obisnuita manifestare a oreionului in randul barbatilor trecuti de pubertate(20% din cazuri)dar nefiind bilaterala decat in procent redus (sub 15%) sterilitatea secundara oreionului este rara.Si la femei poate apare inflamatia gonadelor-ooforita dar este rara.
Diagnosticarea oreionului este f usoara atunci cand parotidita este bilaterala si la cei cu un istoric de expunere recenta.
Tocmai vazui ca am postat cam ce a scris si Michelle.Nimic nou, poate doar sa explic de ce este un paramixovirus si nu un ortomixovirus.Este evident ca nu vorbim din experienta personala, sorry Sky.Dar vezi daca prietena ta nu a facut boala in copilarie , un atac de oreion confera "de obicei" (asa scrie in carti, normal ar fi sa scrie intotdeauna, asa zic eu) imunitate pentru intreaga viata.

Trimis de: skysurfer pe 21 Jul 2005, 07:09 AM

Nu l-a facut in copilarie, binenteles, ca altfel nu mai eram noi disperati. De fapt a fugit mai tot timpul de el, pentru ca atunci cand se imbolnavea vreun cunoscut chiar si sora ei, era imediat izolat si ea era undeva la 20 de km de casa. smile.gif
Intrebarea mea este: din momentul in care debuteaza oreionul cam 14 zile sunt suficiente sa se desumfle si sa nu mai aibe alte stari de disconfort?
30-35 de zile mai avem pana la nunta din momentul in care a intrat in contact cu cei cu oreion si ma intrebam daca ar fi suficient sa treaca da incubatie si de faza de stare? Teoretic ar trebui nu? 16-18 zile incubatia si alte 14 zile repaus ar fi cam la fix, nu? Tot ce sper e ca ceea ce am gasit pe unele site-uri cum ca virusul urlian este mai putin contagios decat cel care provoaca varsatul de vant si pojarul, sa fie adevarat.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)