Citeam ieri un articol primit pe mail... Nu stiu inca ce sa cred, de-aia ma gandeam ca ar fi un subiect interesant de dezbatut, fiindca sunt sigura ca vor exista atat pareri pro, cat si contra. Atat voci care vor spune "iar o dati cu teoria conspiratiei!!" cat si "da ma, s-ar putea sa fie si ceva adevar la mijloc"...
Din articolul despre care vorbeam:
Alte aberatii... Vezi direct la http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jspdespre ce-i vorba, daca esti curioasa, nu te lua dupa toti alarmistii habarnisti.
Codex Alimentarius este manipulat de firme ca Nestle sau Monsanto. Si de politicienii care au luat spaga de la ei, la fel ca WHO.
@abis: Documenteaza-te un pic, nu crede tot ce ne zice la tembelizor sau tocmai la "sursa" aia care-si face reclama, doar esti un om inteligent care gāndeste logic.
Abis, io sincer vreau sa aud/citesc atat argumente pro, cat si contra. Mi se pare cea mai mare prostie sa ai incredere doar in sursa "directa". Tu cand vrei sa vinzi un produs, te pui sa ii enumeri neajunsurile? Niciodata. Deci sursa directa e ok, dar informatia aia nu va fi niciodata 'neutra' si 'dezinteresata'.
@Serenity http://www.youtube.com/watch?v=n6626p-dqI0
Orice ar zice tipa, oricat de inteligent si adevarat ar fi, io nu pot sa trec peste faptul ca e filmare intr-un dormitor si tipa vorbeste de parca ar fi fumat un gram de iarba inainte. Niciodata nu o sa te ia nimeni in serios in conditiile astea. Conteaza si prezentarea, tata...
P.S. Oricum, e mai logic ce zice tipa, decat ce zic aia in filmuletul oficial despre Codex Alimentarius.
Serenity, o fi fumat ea ceva din afara codexului...
Dar ideea e ca este o manipulare globala, cu produse modificate genetic. Īs o gramada de bani de cāstigat cu asta, dar pe seama noastra, care le māncam.
Un exemplu: Asa m-am bucurat acum 20 de ani sa gasesc la noi rosii din Romānia sau Bulgaria care mai aveau gust de rosii.
Acum gasesc doar un rahat de sera care arata ca o rosie, dar are gust de apa.
La fel ca acum vreo 5 ani cānd am fost īn Timi, ma duc la piata si vreau sa cumpar niste piersici.
La taranii simpli ai gasit piersici superbe, direct din gradina. N-au aratat una ca alta, dar e normal, asa cum au crescut īn pom.
Direct lānga astia s-a instalat unul cu nectarine din (io stiu? UE) si toate stas. Stas la culoare, la greutate, curate de numa, dracu stie ce chimicale aveau peste ele.
Īn Germania a fost un copil īntrebat pe strada: "Ce-s alea piersici?"
Zice "Nu-s nectarinele alea cu un prosop peste?"
Chiar vrem asa ceva ??
Nu, dar ce putem face? Ai mei au pamant la tara si il cultivam in fiecare an cu de toate. Dar porumbul nu mai creste daca nu pui ingrasamant (azot), pe cartofi/rosii/varza ii mananca gandacii de colorado daca nu ii stropesti cu chimicale si-asa mai departe.. Ne-am distrus planeta si platim/vom plati pretul.
Eu evit sa cumpar legume/fructe din supermarket de mult timp, dar de alimentele modificate si saturate de E-uri si chimicale tot nu te poti feri...
Putem face sa nu cumparam produse schimbate genital, genial sau genetic
Am avut si eu gāndaci de Colorado la cartofi, i-am cules, i-am pus in borcan si la soare.
Asta a fost o solutie "bio". Dar sa nu fi deschis borcanul dup-aia...
am primit si eu mailul, s-ar putea sa fie o campanie de atac a produselor romanesti, ca prea circula...in plus cind ati mincat voi ultima oara struguri romanesti, mere romanesti samd? caci in supermarket tot ce gasesti e importat
Pai tocmai de-aia... ce sa mai atace? Ca si in piata tot de import gasesti...
Dimpotriva, Blakut, se vrea un bobor nu sanatos, ci usor de manipulat care-si tine gura. Cred ca ma bat cu morile de vānt...
Aha, si poporul bolnav la ce il controlezi? Ca nu munceste, doar consuma...Si nu consuma in sensul in care vor corporatiile, ci consuma in sensul in care vor spitalele... fara sa produca.
Poporul cel mai usor de manipulat e ala multumit. Un popor bolnav, care nu munceste, e mai greu de strunit zic eu.
Eu n-am zis ca nu munceste si plateste impozite, dar e bolnav la cap si crede tot ce zice tembelizorul, si asta-i manipularea nonplusultra, pe lānga ziare.
Lasa-l sa stea frumos dupa munca acasa, sa consume, sa-si tina gura, sa asculte distractie si maelne, sa se mai faca de rās la un talkshow sau karaoke, da-i si bukkake pe pay-TV.
Pane et circiensis.
Ce credeti pe vremea lu' Ceasca nu se manca aiurea ?! Apai intrebati un inginer agronom cum se arunau saci intregi de ingrasaminte deasupra culturilor . Si nu faceau nici un calcul , ca nu aveau chef , uneori se puneau la marginea campului , sacii se spargeau de la intemperii si apa cara "minunea" cu ea in suvoaie ... la fel si in zootehenie si acolo se faceau porcarii , asa ca nu mai traiti cu impresia ca in salam era numai soia . Ca unora li se pare ca pe vremuri era tot sanatos si perfect este faptul ca nu se stia , nu se facea public , nu vorbea nimeni la tv despre asta , nici in ziare iar cei care stiau , isi tineau gura .
La fel si cu piata , mai poti in ziua de azi sa cumperi chestii de la tarani , daca nu esti batut in cap si mergi la piata sa cumperi banane si portocale . Un morcov , pastarnac , patrunjel , telina , cartofi , ceapa , usturoi etc le gasesti si autohtone , la fel si merele . Toata chestia este sa nu te duci la mamaie sa ceri mere golden nu stiu de care , ca mai nou nici romanu nu mai are nas de mere "obisnuite" , care nu au aceeasi marime si nu-s perfecte . La fel , nu te astepta ca rosile din ianuarie sa fie stranse de mamaie din ograda .
Ca le baga si taranilor ghera-n gat cu unele norme europene , sunt partial de acord , chiar nu am chef sa puna tanti mana pe branza , dupa ce s-a scarpinat prin urechi , apoi a pus mana pe bani si banii in sutien sau la ciorap . Ca tre ambalata , ca mai o punga , ca mai un control . Asta nu e o garantie , dar macar e ceva .
Romanu se plange ca mananca E-uri dar in schimb baga slanina in el pana pocneste . Ia ghici pe ce loc suntem la boli cardiovasculare , pe trei , dupa ghici cine , rusia si bulgaria . Si ce-i mai alarmant este faptul ca numarul pacientilor este in crestere . Poti sa incerci sa faci cu ei ce educatie vrei , raspunsul este aproape similar la toti , asa am mancat de cand eram mic , asa mancau si parintii si bunicii mei etc etc etc . Nici acum nu am invatat ca taranu care sapa ogoru si depune efort fizic are nevoie de mai multe calorii ca nenea care taie porcu la bloc si munceste la birou . Nu ne putem compara cu ei .
Ca acum se manaca mai multe chimicale ca inainte , da , numai ca nimeni nu te impinge sa bagi cipsuri in tine si nici sa cumperi mancaruri gata facute de bagat in microunde .
Eu nu am sa inteleg niciodata pe cei care gatesc numai cu ulei de masline dar pe partea cealalta taie porcu de 2 ori pe an .
Io merg la piata tot timpu', si 80% din ce e pe tarabe e din import sau cultivat in sere in acelasi mod nesanatos ca alea din import. Io nu stiu la ce piata mergi tu de le gasesti bio pe toate...
Eu nu am sustinut ca mananc numai bio si nici ca la piata tot e bio .
Nu stiu de unde ai scos acest aspect . Am spus ca nu tot ce se vinde la piata e din import si modificat genetic . Daca te referi la rosii , castraveti ardei banane si portocale , care nu sunt legume si fructe de sezon( altele oricum din import ) , nici nu mai are rost discutia . Nu pot sa dau un procent cat la 100% mai e bio in Ro , pentru ca nu am vazut nicio statistica si in primul rand nu cred ca exista una care sa redea exact cat % intr-o piata din orasul x la data de .. este bio au ba .
Uite ca mai sunt tarani care vand la piata morcovi , pastarnac , patrunjel , telina , cartofi scoase din groapa de nisip ,mere le tin in fan , ca asa ii depoziteaza peste iarna si nu sunt din aia care vin cu lazile made in maroc spain si altele .
Eu iti zic din experienta ca asta vara, cand era sezonul multor fructe si legume, abia reuseam sa gasesc ceva cultivat in Romania si in gradina (nu in sera). Pierdeam doua ore in piata aia si intrebam din om in om. E important pentru mine sa mananc legume si fructe crescute la noi si sa ajut cu banii mei taranii romani, nu lanturile de supermarketuri sau mai stiu eu ce producatori occidentali. Dar, sincer iti zic, nici la piata nu prea mai gasesti ce zici tu. Presupun ca tu gasesti, de-aia zici si de-aia ziceam si eu ca nu stiu la ce piata mergi...
In Resita sunt 3 piete , una la gara de sud , una in lunca ( e drept ca e mica , dar e ) si una in govandari . Ai de ales si tot gasesti cate ceva . Asta vara erau si chestii bastinase destule . Si eu am cumparat , struguri , mere , caise , de la crasovence , hmm .
Ps si daca ma gandesc bine , parca era una si in moroasa .
Aia de la sud e cea mai mare, la aia ma duc ca e aproape de mine. Mai gasesti, nu zic, da' nu orice. E adevarat ca eu multe le iau vara din gradina de la bunica-mea.. Laptele il cumpar de la vaca vecinului (dar cumpar si lapte la cutie din supermarket, recunosc), miere iau de la un fin de la sat, oua de la gainile mele, muraturi, dulceturi, compoturi punem noi din ce se face in gradina si legume, fructe si zarzavaturi mancam in mare parte tot din gradina noastra. Si, ti-am zis, cand trebuie sa cumpar ardei sau io stiu ce alte chestii pe care nu le am in gradina, fac efortul sa merg si sa caut in piata, sa fie de la noi. Dar cascavaluri, iaurturi, sunca, icre, creme de branza si alte alea tot din supermarket cumparam...
Apai nici pe vremea lu ceasca cascavalul ( ma rog , cand era ) la magazin nu puteai sa bagi mana-n foc ca ala e bio 100% , la fel ca si laptele diluat de la magazin . Si ?! isi facea careva probleme ce e in cascaval sau iaurt ?! Esti atat de sigura ca era asa de sanatos ?! Acum , in varianta capitalista , ai lapte de 0,5 % bleahh .
Varianta cu branza , smantana , branza dulce , o ai si la piata . Crema de branza , chiar iti trebuie ?! Atunci ia branza de vaci , o pisezi , pui smantana si amesteci . Daca vrei alta varianta , pui si ceapa data pe razatoare sau o faci cu marar tocat . Te-ai scos . Icre , de pasta de icre si pasta de peste care era pe vremea lu ceasca nici nu mai are rost sa vb cat rahat era in ea . Tind sa cred ca in ziua de azi e mai sanatoasa decat aia de atunci .
aici nu e vorba de a praji sau a nu praji;
daca pui un peste in tefal fara sa inoate-n grasime sau pe un gratar sau la cuptor sau la abur e cam tot aia, depinde de gust, necazul e cu ce se hraneste pestele-ala pina ajunge in farfuria ta; majoritatea sunt pesti care sunt crescuti in captivitate hraniti de om ,artificial. Putine specii de peste NU pot fi crescute in captivitate.
cati din somonii din magazine au inotat vreodata in salbaticie, sau pastravii? ca de pestele prins la balta ce sa mai zic?
sau puii din galantar ce credeti ca maninca? graunte si ierburi de curte? pai aia n-au vazut lumina zilei de cind s-au nascut...si da, sunt modificati genetic chiar si aia pe care-i cumpara tata Leana de mici si-i creste in curtea ei pentru ca-i cumpara si ea de la un targ/ o piata unde vin tot de la avicole, astia nici nu rezista mai mult de un an de viata ca au metabolismul modificat se ingrasa si mor daca nu-i tai pina-ntr-un an si curcanii aia mari si frumosi si fragezi de-i facem de craciun ce sunt? ati vazut vreodata cit de usor li se rupe pielea cind incerci sa-i pui mirodenii pe sub, daca era aia pasare de curte nemodificata genetic in primul rand avea pielea mult mai fibroasa si carnea mult mai atoasa. Si curcanul ala cum are 13 kile cind el n-are mai mult de 9 luni de viata?
am fiert odata un ou luat de la magazin si m-am pus la telefon, a explodat pe pereti, ei bine toata bucataria mirosea a peste
e clar că la piaţă nu ai nicio garanţie de provenienţa mărfii, cāţi dintre cei care vānd sunt cu adevărat ţărani producători? Majoritatea iau marfa de la ţărani dar sunt şi din cei care o iau de la piaţa de gross, e mai comod. Dacă ai grădina ta, e minunat, dacă n-o ai, asta e, cumperi din piaţă. Mai nou, au apărut magazinele "Bio" cu preţuri de Mall, de-aia s-au şi deschis chiar acolo, la Mall şi nu prin cartiere.
Sunt ferme "Bio" la noi īn ţară iar Caras-Severin ar fi ideal pentru aşa ceva, fiind un judeţ destul de curat din punct de vedere al poluării industriale. Problema este cine să investească şi cine să lucreze? Italienii au venit īn Banat şi-au făcut ferme, dar ce cultivă? Bio sau modificate genetic? Nu ştim, totul e al lor. Dacă sunt modificate sigur vor influenţa şi culturile din apropiere. Dacă se folosesc chimicale, cu atāt mai mult.
o fermă bio particulară:
http://www.fermasolaris.ro
Pai da, romanul inca mai are de ales... la noi produsele bio inca se mai gasesc, pe dincolo se vinde kilul de rosii bio cu 10 euro (zic si io aiurea, nu stiu cu cat se vinde kilul de rosii bio, dar oricum.. extrem de mult). Si daca mai multa lume ar realiza ca laptele de la vecinul e mai sanatos, mai ieftin si iti mai si ajuti aproapele cumparandu-l, poate ar simti-o supermarketurile. Dar nu o simt, majoritatea oamenilor prefera sa mearga intr-un singur loc de unde sa le cumpere pe toate, decat sa piarda o zi intreaga prin piata/magazine mici.
Mi se pare o tampenie sa faci ferme bio (cica kilogramul de rosii la magazinul ala bio de care zice Erwin e 15 lei. Apai tre' sa fii idiot sa dai atatia bani), in timp ce taranii nostri mor de foame pentru ca sunt descurajati in toate modurile posibile sa-si vanda marfa cu un profit. In momentul actual tranul nu mai exista. Nimeni nu mai traieste din munca lui. Toti au job-uri pe la orase iar la sat mai traiesc parintii si bunicii care au pensie. Sau aia care cateva luni pe an se duc si lucreaza in agricultura prin occident.
pai asta-i şmecheria: magazinele bio de la cine cumpără? Nu de la fermele bio? Ţăranii ar trebui să reintre īn circuit, pe calea asta, că alfel n-au cum. Pentru asta, statul este cel care ar trebui să-i susţină, nu să le dea īn cap cum o face acum. E o mare avere irosită... de fapt, ce mă mir, cam tot ce-a fost bun īn ţara asta a fost distrus, furat, vāndut etc.
Nu poti sa traiesti absolut bio , ca nu ai cum , nu avem garantia ca ceea ce mancam e de la samanta pana la produsul final bio , la fel de la ou pana la curcan , dar la fel de stupida mi se pare si afirmatia ca nu mai e nimic bio .
Cea mai mare tampenie am vazut-o eu cu ochii mei , cum o madama de la oras , a adus toate cele de la sat de la soacra si s-a apucat de gatit ( ma rog , avea o tanti care o ajuta si pe mine m-o gasit de fraiera sa o ajut la un desert cu toate ca-i dadusem reteta ) . Tanti a plecat si ea pazea supa de cocos . O tot gusta si dupa 2/3 ore , cand a fost gata , s-a hotarat ca nu are gustul cum trebuie , ce credeti ca a facut , a bagat un cub de maggi .
Deageaba mancam sanatos daca traim in orase pline de smog .
e drept că n-am călcat īn magazinul Bio īncă, am semnalat un trend alimentar care va cunoaşte şi la noi o dezvoltare. Am stat de vorbă cu oameni care trăiesc īn occident, zic că trebuie să fii foarte snob ca să te aprovizionezi din astfel de magazine... nu sunt pentru omul de rānd. Dar ţăranii de la noi ar putea profita de acest trend şi să producă pentru astfel de magazine, ar creşte şi calitatea produselor din pieţe.
E si multa lipsa de educatie. Gandeste-te ca singura educatie pe care marea parte o primesc e aia de pe Pro Tv, Acasa si OTV. Omu' vede reclama, crede - ca nu are cine sa o contrazica - nu se gandeste nici o clipa ce e in cuburile alea sau in Vegeta. Si pana la urma tot statul ar trebui sa se ocupe de educatia populatiei. Societatea va avea intotdeauna nivelul de educatie pe care statul se ocupa sa i-l ofere, putini sunt aia care mai citesc si se mai informeaza pe cont propriu.
Erwin, ai dreptate, taranii autohtoni trebuie subventionati, ca sa supravietuiasca.
Cea mai mare tāmpenie pe care am vazut-o odata, erau la supermarket - ceapa din Tasmania si mere din Peru.
Pai am eu nevoie de asa ceva? Lānga cartierul meu (locuiesc la periferia orasului) sunt niste sate pline de zarzavat si fructe, zona se numeste Knoblauchsland.
N-as fi prost daca as cumpara ceapa din Tasmania??
Dar oamenii au boicotat asa ceva, acuma, marea majoritate de legume sunt de la noi, din satele astea. Mai ales ca sunt totdeauna proaspete, n-au facut 20.000 de km cu vaporul...
Sere, toata vara, pana toamna tarziu, gasesti in piete legume si fructe romanesti. Si cand eram in TM, eu nu luam din astea din supermau, pt ca gaseai o gramada aduse de la tara, mai ales in Piata 700 si in Iosefin. Le recunosti pe alea de la tara dupa aspect, dupa miros (rosiile, de exemplu)... La un moment dat, chiar inveti sa faci diferenta. E drept, iarna sunt de import, dar vara...
Io intrebam direct taranii care vindeau daca sunt romanesti legumele/fructele si crescute in sera sau gradina. Multi imi ziceau ca nu sunt, dar na.. o sa caut cu mai multa atentie la vara, promit Sa ne bucuram ca inca mai avem varianta cu piata si sa profitam de chestia asta.
Sere, si la noi la tara ai mei folosesc clasicul stropit care se folosea si pe vremea comunismului, dar mai mult de atata nu.
unchiul meu ingrasa pamantul f bine cu balegar, ca tine vaci, si are recolte de invidiat.
Pe vremuri imi amintesc ca mergeam si eu cu bunica prin cartofi si culegeam gandacii, ii puneam intr-un borcan cu gaz din cate imi aduc aminte. Singura treaba care nu-mi placea de fel era ca dupa ce terminam, gandacii trebuiau omorati, altfel tot in holda ar fi ajuns.
Cred ca se mai poate destul de bio, dar cu mault mai multa munca, pe care nu prea mai e nimeni dispus sa o presteze.
Oricum, prefer produsele astea de tara celor pe care le cumpar eu de la supermarchet, crescute in olanda in sere, pline de apa si fara gust. E clar ca produsele 100% bio sunt rare, asa ca aleg sa consum produse afectate de chimicale, dar gustoase.
Cand spun prefer, nu inseamna ca imi si da mana . bai, io aici nu prea am de ales.
Am auzit o chetie care m-a lasat masca. O tipa care lucreaza la o scoala, desi are o ferma cu 10 vaci, consuma lapte tot de la magazin, la bidon. Cica nu mai are chef sa mulga vaca manual... hahaha! na...
Iti dai seama cum s-a ajuns....
Pai si eu in fiecare vara fac febra musculara de la adunat gandacii. Dar tot trebuie stropiti cand apar larvele alea si ouale, ca sunt prea multi sa le faci fata adunandu-i. Daca e familie mare care munceste pamantul si locuieste acolo sa se poata ocupa zilnic, mai merge. Si daca ai vaci, te descurci cu balegarul. Desi nici ala nu cred ca ajunge la foarte mult pamant... Oricum, nu mai merge ca pe vremuri din simplul motiv ca s-a schimbat clima, ploile sunt acide si-asa mai departe.
Taranii nu mai pot sa produca atat de mult incat sa acopere cererea marilor orase. Asta e clar.
Decat sa se chinuie cu materia prima, mai bine s-ar concentra pe produsele finite.
Se organizeaza targuri aproape lunar cu produse taranesti "finite": slanina, carnati, prajituri de casa, palinca etc.
Pai taranul, ce sa faca? Sa vanda fructe in piata la un pret de nimic (ca de fapt lumea stramba din nas ca la supermarket e prea scump si le convine sa ia de la tarani ca e mai ieftin)?
Nu mai bine face din fructele alea palinca, gem, prajituri, animalele hranite cu porumb si grau de prin curte se fac carnati si placinte....si vin oamenii la targurile speciale si vand borcanase de gem cu 10-15 lei. Si isi scot mult mai multi bani decat daca ar vinde in piata produsele brute...
Nu toata lumea vrea gem si alte minuni care contin o tona de zahar... Mult mai multi prefera fructele proaspete, macar in sezon, asa ca piata pentru ele va fi mereu, implicit si castig.
p.s. Eu ma intreb de ce nu s-a oferit Germania sa testeze trei ani substanta aia minunata, ca BASF e firma nemteasca, iar ei si asa se bat cu caramida in piept ca sunt mandri nevoie mare de produsele lor...
era o vreme cind toate gemurile de pe piata erau gem de mere cu arome (merele sunt mai multe si cresc mai usor);
dovada: dulceata ,care e mai greu de falsificat caci trebuie sa contina fructul respectiv, e mai putina pe rafturi si mult mai scumpa decit gemul
sunt de acord cu nefertiti: intotdeauna va exista si o piata a fructelor. chiar si pentru producatori depozitarea,prelucrarea, ambalarea diverselor gemuri, compoturi poate deveni un calvar daca nu esti intr-o retea bine pusa la punct. ceea ce in Ro e extrem de probabil
Eu cunosc foarte bine acest gen de piata, sunt prima care am scris despre ea pe han. despre cea din sectorul 5. am cumparat mult de la ei toata vara,ii stiu pe multi producatori de-acolo...ce se-ntampla-acolo e un grauncior intr-un ocean si crede-ma, nu se cumpara si nu se produce atat de mult incit sa salveze micul producator roman de la pieire; normal ca dulceata de cirese amare e scumpa ca ala de-o vinde vine tocmai de la Suceava s-o aduca si mai plateste si chirie pt cei 2mp pe care are standul...statul nu-l ajuta cu nimic! daca vinde 5 borcane cu dulceata e bine, face si el un milion ...pune benzina,2 zile si 2 nopti pierdute pe drumuri,munca la nevasta-sa care face dulceata, zaharul...face un profit de nu-l poate duce! probabil ca-si face vacantele pe coasta de Azur
Michelle, cred ca de aia intrebam eu pe un alt topic deschis azi dimineata la Bucataria Hanului... Poate treci pe acolo sa ne povestesti.
Si targurile astea nu sunt decat in orasele mari. La resita se fac targuri de genul o data sau de 2 ori pe an... cam atat.
Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)