Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Comunitatea Credintei - Religie _ Inteligenta Spirituala

Trimis de: IoanV pe 8 Apr 2007, 10:27 PM

De pe net am luat un articol depre Inteligenta spirituala

de Shtevia la: 17/10/2006 16:21:00 modificat la: 19/10/2006 22:22:18

Psihologii au definit “inteligenta spirituala “

Inteligenta spirituala, asa cum o definesc psihologii, este strans legata de implinirea unei nevoi profunde a fintei umane – accea de a simti ca totul are un rost. Dezvoltarea ei este insasi garantia sanatatii psihice, spun psihologii. Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.
In prezent majoritatea oamenilor isi cunosc coeficientul de inteligenta, celebrul IQ. Angajarea in unele domenii de activitate este conditionata de existenta unui anumit nivel al IQ-ului. In curand, vom putea sa ne calculam si coeficientul de inteligenta spirituala (SQ), care ne va arata ce calitati spirituale mai avem de dezvoltat.
Psihologii spun ca exista mai multe tipuri de inteligenta...
La inceputul secolului XX psihologii au descoperit metode prin care sa masoare inteligenta. Calcularea IQ-ului (coeficientul e inteligenta) a devenit o adevarata moda. La acea vreme inteligenta era privita doar ca o functie pur cognitiva a fiintei umane. Viziunea ulterioara s-a imbogatit luand in considerarea si planul verbal. In final, s-a ajuns ca inteligenta sa fie unanim definita de psihologi ca fiind „aptitudinea de a intelege relatiile care exista intre elementele unei situatii si de a
te adapta in asa fel incat sa iti realizezi propriile scopuri." (1) O viziune destul de limitata, am putea spune.
In 1993, William Gardner a aratat ca inteligenta este mult mai mult. El a atras atentia asupra multiplelor fatete ale inteligentei, aratand ca nu se poate vorbi doar despre inteligenta cognitiva, ci si despre:
- inteligenta kinestezica – legata de constientizarea corpului fizic, de un bun control asupra functiilor acestuia, de utilizarea lui diferentiata si nuantata;
-inteligenta muzicala – legata de constientizarea sunetelor si armoniilor;
-inteligenta intrapersonala – constientizarea propriilor trairi si ganduri si controlul acestora;
-inteligenta interpersonala – legata de modul de relationare cu ceilalti si de succesul social.
In 1995, Daniel Goleman si- a popularizat cercetarile privind inteligenta emotionala si a generat un nou curent in lumea psihologilor, si in acelasi timp o noua obsesesie care a inlocuit calcularea IQ cu calcularea EQ-ului (coeficientul de inteligenta emotionala). Acesta are la baza inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala si presupune existenta unor calitati precum: abilitatea de a comunica si mai a ales de a-i asculta pe ceilalti, capacitatea de a accepta feed-back-ul lor, empatia, acceptarea unor puncte de vedere diferite.
Dar mai lipsea ceva, ce a fost completat de psihologia transpersoanala care a inceput sa vorbeasca tot mai mult de inteligenta spirituala.
Astfel psihologia ca stiinta a ajuns sa recunoasca si sa studieze aspecte care sunt cunoscute si mai ales traite nemijlocit in practica Yoga de milenii.
Frances Vaughn, doctor in pishologie, psihoterapeut cu 30 de ani de experienta si fost presedinte al Asociatiei Americane pentru Psihologie Transpersonala scria: „Lucrand ca psihoterapeut, convingerea mea este ca inteligenta spirituala deschide inima, lumineaza mintea si inspira sufletul, conectand psihicul uman individual la insusi substratul de baza al fiintei. Inteligenta spirituala poate fi dezvoltata prin practica si poate ajuta o persoana sa distinga realitatea de iluzie. Ea se exprima in orice cultura ca iubire, intelpciune si a fi in slujba celorlalti"
(2)
Un alt autor scrie despre inteligenta spirituala in termenii urmatori: „daca in cazul inteligentei congnitive este vorba despre a gandi, in cazul inteligentei emotionale despre a simti, in cazul inteligentei spirituale este vorba despre a fi." (3)
Semnele dezvoltarii inteligentei spirituale:
Conceptul de inteligenta spirituala, asa cum este el conturat in psihologia transpersoanla este foarte apropiat de cel de maturitate spirituala.
„Maturitatea spirituala ca o expresie a inteligentei spirituale subsumeaza un anumit grad de maturitate emotionala si morala ca si un comportament etic. Maturitatea spirituala se exprima prin intelepciune si actiunea plina de compasiune in lume. Asa cum o inteleg eu, maturitatea spirituala implica intelepciune si compasiune, manifestata fata de ceilalti oameni indiferent de crez, sex, origine etnica, varsta ca o forma de respect pentru orice forma de viata. Ea presupune si un simt al introspectiei si intelegere bazata pe dorinta de a recunoaste iluziile, de a te detasa de ceea ce este efemer si a-ti clarifica intrebarile legate de libertatea existentiala si de moarte. Ea implica conectarea vietii interioare cu viata exterioara, cu actiunile si serviciul in slujba omenirii. A fi constient de sine este esential pentru dezvoltarea maturitatii spirituale " (2).
In acest moment nu exista o definitie general acceptata a inteligentei spirituale. Frances Vaughn a reusit sa creioneze insa cateva aspecte de care ar trebui sa tinem seama in demersul definirii inteligentei spirituale. Le-am sintetizat in continuare:
1) Intuitie
2) Deschidere catre cunoasterea contemplativa
3) Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea perceptiilor
4) Libertate in gandire, reexaminarea credintelor si conceptiilor privind realitatea
5) Cautare si practica spirituala
6) Discernamant
7) Viziune holistica
8) Respect pentru toate fintele, acceptarea diferentelor
9) Capacitate de a iubi – a primi si a darui iubire
10) A te pune dezinteresat in slujba celorlalti, bunatate, generozitate
11) Compasiune
12) Putere de a ierta
13) Sensibilitate estetica si aprecierea frumusetii
14) Umilinta
15) Integritate, a-ti conduce viata dupa valori spirituale si a fi consecvent in respectarea lor
16) Intelepciune
17) Cultivarea autenticitatii si a constiintei de sine
18) Curaj
19) Pace interioara
20) Stapanire de sine
Concluzia psihologilor transpersonalisti este una unanima: a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane. „Experientele spirituale precum inspiratia sunt asociate cu sentimente de claritate, conectare, deschidere si energizare. Cand cineva se simte inspirat, se simte revitalizat, reimprospatat, reinnoit" (2)
(art. de Angela Anghel)

Bibliografie:
(1) Norbet Sillam -, Dictionar de psihologie Larousse,Editura Univers
enciclopedic, 1996, pagina 161
(2) Frances Vaughn - What is spiritual intelligence,
http://francesvaughan.com/work1.htm
(3) McMullen B. - Cognitive Intelligence, revista StudentBMJ, 2002 Psihologii au definit “inteligenta spirituala “


Mie imi place ideea si cred ca inteligenta spirituala este una dintre inteligentele pe care e bine sa o ai si sa o dezvolti.

Trimis de: Ovidius pe 10 Apr 2007, 08:51 AM

Foarte interesant articolul.

QUOTE
Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.

Pe zi ce trece, tot mai mult ne dam seama ca "orientalii", daca pot spune asa, sunt cu mult inaintea noastra. Chiar daca noi ne mandrim cu o civilizatie inaintata, chiar daca ii consideram inapoiati, eu cred ca au mintea mult mai luminata si gradul lor de fericire si implinire e mult mai mare.

Trimis de: andra_v pe 10 Apr 2007, 01:02 PM

Foarte interesant articolul, prin prisma faptului ca traim intr-o lume preocupata doar de acumulari exterioare, interesate numai de cunostinte teoretice si absolut deloc de cultivarea spiritului. Invatamantul joaca numai un rol informativ, cel formativ lipsind cu desavarsire, sunt apreciate "inteligenta", abilitatile care il ajuta pe om sa faca bani, sa-si domine semenul. Toata fiinta este canalizata exclusiv pe a avea, nu pe a fi.
Cu o precizare: virtutile nu pot fi cuantificate. In domeniul conoasterii de sine, cu cat calatoresti mai mult in interiorul tau, cu atat iti realizezi neajunsurile. Aprinzi un chibrit si constati ca in jur e bezna, aprinzi o lumina mai mare si mai mare si, cu cat flacara se mareste, cu atat iti dai seama de imensitatea intunericului in care te situezi.

Trimis de: abis pe 10 Apr 2007, 02:06 PM

QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane

Ce inseamna cale autentica?


Trimis de: exergy33 pe 10 Apr 2007, 03:05 PM

QUOTE (Ovidius @ 10 Apr 2007, 10:21 AM)
Foarte interesant articolul.

QUOTE
Ea reprezinta insa doar o modalitate de a reuni intr-un cadru stiintific concepte pe care Yoga le cunoaste si le dezvolta de milenii.

Pe zi ce trece, tot mai mult ne dam seama ca "orientalii", daca pot spune asa, sunt cu mult inaintea noastra. Chiar daca noi ne mandrim cu o civilizatie inaintata, chiar daca ii consideram inapoiati, eu cred ca au mintea mult mai luminata si gradul lor de fericire si implinire e mult mai mare.

Orientalii constientizeaza foarte bine faptul ca viata e trecatoare , si tocmai de aceea incearca sa se bucure din plin de ea .
Muzica, poezia , conversatiile pe teme diverse in cercuri de prieteni , sporturile mintii dar si ale trupului , decoratiunile interioare , amenajarea spatiilor exterioare ... gradini , parcuri precum si alte aspecte ca de exemplu vestimentatia sau arta culinara , deci toate acestea sunt moduri prin care un oriental incearca sa perceapa realitatea si sa guste viata.

In ce priveste inteligenta spirituala ... ma intreb oare este ea direct proportionala cu inteligenta clasica ?
Sau nu , chiar persoane cu un IQ scazut pot avea un indice de inteligenta spiritula foarte ridicat.

Oare a incercat cineva sa masoare cei trei indici de inteligenta : clasica , emotionala si spirituala si sa stabileasca o corelatie intre acestia ?
Ma refer la niste teste facute pe esantioane de sute de persoane /indivizi .

Trimis de: IoanV pe 10 Apr 2007, 05:41 PM

QUOTE (abis)
Ce inseamna cale autentica?
Nu stiu exact ce au vrut sa spuna cei care au formulat mesajul citat de mine. Inca nu am ajuns la sursele originale, respectiv cartile din care au fost extrase concluziile. Presupun insa ca e vorba de acele cai care urmaresc cu adevarat dezvoltarea deprinderilor spirituale si nu altceva, cum ar fi controlul mintilor, etc. Atfel pentru mine e relativ usor de ales care ma ajuta si care ma pacaleste.

@ exergy33

Nu cred ca exista corelatii directe tocmai de aceea se si identifica inteligentele diferite. Pe linga cele 3 enumerate mai sunt si altele, una inrudita este inteligenta sociala. De curind a aparut la noi o carte cu acest titlu, tradusa din engleza, (anul aparitiei 2006). Eu ma bucur ca in sfirsit fiinta umana este privita la modul complex, asa cum se prezinta in realitate, nu simplificata la citeva operatii mentale.
Comun la inteligentele dezvoltate, poate cu exceptia celei rationale (care nu se prea educa, parca asa se spune...), ar putea fi un discernamint dezvoltat si foarte multe operatii de analiza si sinteza pe (cu) obiectele specifice inteligentelor identificate.

Din ce stiu pina acum intre EQ si IQ, cele mai studiate nu prea exista corelatii. Poti avea EQ mare si IQ mic si invers. Vestea buna este ca EQ, ISociala si ISpirituala se pot ameliora.

@Ovidius

Eu am citat fragmentul asa cum l-am gasit. Nu am vrut sa spunca yoga e neaparat calea carea sta la baza dezvoltarii ISpirituale. La originea si in evolutia ei asa a fost. Insa atit e de evoluata cunoasterea energeticului incit astazi, ea este mai mult un instrument foarte eficient si rafinat incaput in mina unor oameni cu mari pretentii divine, dar care ingroapa spiritul din om.
Am gasit informatii inteesante pe e-astrologie parca, userul Mihaela despre aceste lucruri:
Propagatorii invataturilor orientale se vad nevoiti sa recurga la tactica drumului ocolit si in trepte. Ei se camufleaza în spatele unor masti care ne sunt familiare. Astfel, vor vorbi despre „psihologie aplicata“, vor propune o „alimentatie corecta“, vor imbia cu „exercitii de gimnastica“ („yoga pentru sanatate si frumusete“), vor recomanda „metode“ si „tehnici“ pentru combaterea angoasei, a nervozitatii, a stresului si a fobiilor. Vor sugera, în cadrul unor conferinte si seminarii, modalitati de a rezolva orice problema cu care ne confruntam zilnic, inclusiv problema singuratatii.
In acest fel, incetul cu incetul, vor acapara discipoli ai lor, pe care ii vor exploata economic, percepandu-le cotizatii lunare sau cel putin taxe pentru „intelepciunea“ care se imparte la conferintele organizate de ei. Aceasta este de fapt marea lor miza si principalul lor scop. Pentru ca acesti oameni nu sunt nici filosofi, nici difuzori de stiinta, nici psihologi, nici medici. Acesti oameni sunt misionari ai unei idolatrii exotice, ce urmaresc sa se propovaduiasca si pe ei insusi ca dumnezei.

Sai Baba, guru indian, se prezinta pe sine ca fiind Dumnezeu, infinit superior lui Buddha, lui Mahomed sau lui Hristos. Iata ce spune Sai Baba despre el însusi: "Prostii nu ma cunosc, cand locuiesc in trup omenesc. Ignora firea mea superioara, caci Domn Preainalt sunt Eu al tuturor fiintelor." Toti gurusii respira aceeasi mandrie demonica. Babaji era „invatatorul invatatorilor' si 'Dumnezeu intrupat". Maharadji se prezinta ca noul „Mesia“, „Hristosul epocii contemporane“, „Domnul tuturor yoghinilor“, „Spirit preainalt si atotvenerat“, fara de care „totul s-ar distruge“. Satyananda a declarat ca gurul este superior lui Dumnezeu. Rajneesh a confirmat explicit aceeasi afirmatie. Amandoi primesc si dupa moarte adorare din partea ucenicilor. Lista unor astfel de personaje poate continua la nesfârsit. Si din aceasta lista face parte si gurul nostru autohton, Grigorian Bivolaru.

Urmarea caii unor asemenea „mentori“ înseamna asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putinta. Se porneste treptat, desigur, de la elemente superficiale sau cu un grad mai mic de insemnatate (alimentatie, exercitii de gimnastica), pentru a se ajunge la altele mai profunde (psihologie, comportament, analiza sinelui) si, in cele din urma, la probleme de credinta (inviere sau metempsihoza, Biserica sau ashram, Hristos sau Sai Baba) in care miza este omul intreg, si nu doar o ipostaza oarecare a vietii sale. In final, discipolul isi pericliteaza extrem de grav, si poate ireversibil, atat viata trecatoare de acum, cat si soarta sa in vesnicie.

Dar sa vedem ce spun si cei ce au incercat sau mai incearca inca drumul unor cai spirituale:

Marturia unui mare vrajitor:

„Am vindecat multi oameni, insa n-as fi putut face nimic fara ajutorul Satanei. Imi era imperios necesar sa ma aflu intotdeauna cu el intr-o legatura directa, pentru a ma putea calauzi in toate actiunile mele. De fiecare data cand eram chemat la un bolnav, il intrebam in prealabil pe Diavol daca trebuie sa merg. Uneori imi spunea "Poti merge, caci vreau sa-1 vindec pe bolnav" si atunci porneam la drum. Insa in alte dati imi raspundea: "Nu vreau sa-1 vindec".
Imi era ingaduit sa-i pun Satanei orice intrebare, iar el imi raspundea. Ori de cate ori eram intrebat ceva in calitatea mea de vrajitor, trebuia sa cer mai intai raspunsul Satanei. Absolut tot ceea ce realizeaza un vrajitor se datoreaza puterii Satanei. Daca Satana il paraseste, va deveni un om obisnuit.

Marturia unui preot despre maestrul sau spiritual de la muntele Athos:

Parintele Paisie avea multe harisme duhovnicesti. De pilda, cunostea cine erau oamenii care veneau sa-1 viziteze, ce gandeau, ce problema ii preocupa si care era solutia ei. Batranul Paisie, prin conlucrarea Sfantului Duh „pasea“ pur si simplu prin mine si patrundea in adancurile cele mai intime ale mintii si ale sufletului meu.
Calitatile sufletului parintelui Paisie depaseau firea umana in sensul ei obisnuit. Sufletul sau este unit in chip desavsrsit cu Duhul Sfant, cu Hristos, cu Dumnezeu. El savarseste mii de minuni, tamaduieste miraculos bolnavi de cancer, paralitici, nebuni si oameni suferinzi de toate maladiile pamantului. In fata sa, viitorul sta deschis ca o carte si este capabil sa-ti relateze cele mai mici amanunte ale neinsemnatei tale vieti si sa prevada cu exactitate ceea ce urmeaza sa ti se intample inclusiv in viitorul pe termen lung. Printr-o simpla mangaiere te umple de har si te face sa percepi lumea duhovniceasca, sa poti trai prezenta lui Dumnezeu. Te salveaza din pericole de moarte, de la mii de kilometri distanta si se deplaseaza cu trupul sau material, intr-o fractiune de secunda, din Sfantul Munte la Tesalonic sau in Epir sau in Macedonia. Poate comunica in limbi pe care nu le-a invatat niciodata si prin simpla prezenta alaturi de tine, te transfigureaza si iti adapa toata fiinta cu bucurie, pace si siguranta dumnezeiasca.
Isi curatise deplin sufletul de mizeria spirituala, de intunericul duhovnicesc, de mocirla patimilor (adica mandria, egoismul, iubirea de stapanire, iubirea de argint, iubirea de placere, slava desarta, lenevia, lacomia pantecelui s.a.m.d.)
Ceea ce parintele Paisie nazuia in sufletul sau, Duhul Sfant implinea. Ceea ce sufletul sau atingea, primea atingerea Duhului Sfant.
Cunostinta batranului era cunostinta Duhului Sfant, aflat din belsug în sufletul sau. Cand stateai alaturi de el, simteai stralucirea Duhului Sfant revarsandu-se peste tine, transfigurandu-te. Atunci cand ma aflam departe de el, vointa batranului, exprimata in rugaciunea sa, devenea un canal prin care se transmiteau in sufletul meu energii dumnezeiesti. Puterea batranului era Hristos, Care locuia inlauntrul sau.

Marturia unui yoghin:

La un moment dat privirile noastre s-au incrucisat. Babaji nu ma privea pe mine in mod special. Scrutand insistent sala, ochii sai i-au intalnit pur si simplu pe ai mei pentru o clipa. Ei bine, în acea clipa am pierdut contactul cu mediul inconjurator, am cazut in „extaz“! Ca si cand pieptul mi-ar fi devenit transparent, am vazut prin el propria mea inima in culori vii, in flacari.Nu stiu ce-mi facuse Babaji de la distanta, insa creierul meu deja nu mai functiona normal. Parca mintea ma parasea intr-un anume fel...
Gurul poseda intr-adevar insusiri supranaturale, intrucat era demonizat. Altfel spus, le ingaduise spiritelor demonice sa locuiasca in sufletul sau. Puterea care se manifesta prin el era puterea spirituala a demonilor.
Omul care il venera deci pe Babaji, ii venera practic pe demonii ce locuiau inlauntrul lui, si astfel le dadea dreptul de a intra si in sufletul sau. Asadar, evenimentul caruia ii fusesem martor era fenomenul cotropirii sufletului sau de catre demoni. Ceilalti care i se inchinau primeau doar o anumita influenta demonica, a carei intensitate varia in functie de fiecare individ in parte, insa nu erau supusi demonizarii, posedarii propriu zise a sufletului de catre spirite.
Intr-o zi instructorul ne aduce in sala un numar de fotografii tip ''poster'' cu cei mai renumiti maestri yoghini, fiecare cu titlul sau, dar printre ei Hristos! Hristos yoghin!?! Eu stiam ca Hristos e Dumnezeu! Aud pe acolo, pe la instructor, ca ar fi o reincarnare a lui Rama-Krishna, unul dintre cei mai indragiti maestri indieni care a ajuns la desavarsire pe calea Tantra Yoga, un stil de yoga prin care se ajunge la desavarsire prin contact sexual.

Marturia unui yoghin autohton:

Deschiderea cursurilor de yoga a avut loc la Casa de cultura ''Mihai Eminescu''. Eu nu aveam de gand sa ma duc dar acest coleg m-a luat pe sus. Acolo era o atmosfera foarte ciudata; toti cei apropiati ai lui Grig erau ca niste roboti teleghidati. Eu m-am asezat in spate, nici nu 1-am vazut bine pe Grig, dar a actionat asupra intregii sali incat incepusem sa simt o dragoste foarte mare si un sentiment de bucurie fata de o persoana pe care nu o cunosteam. Dupa aceea l-am vazut si m-a surprins neplacut infatisarea lui hidoasa, dar vraja era atat de mare incat nu am putut sa rezist ei.
A urmat inscrierea si au inceput cursurile si conferintele. Am inceput sa simt in jurul capului ca o sfera si incet, incet sa ma golesc de toate gandurile personale, trairile mele, sa uit de parinti, de copil, de sot si totul sa fie inlocuit cu o dragoste fanatica fata de acest ''guru''. Ei sustineau ca aceasta este o cale de eliberare Bahti-Yoga prin dragoste. Sustineau si alte mari aberatii: ca Tantra Yoga este de doua feluri: Tantra Yoga de mâna stanga, cand practici actul sexual si te inchini zeului Shiva si zeitei Kalisa si Tantra Yoga de mana dreapta, cand te gandesti la Domnul Iisus Hristos fara sa practici actul sexual.
Exercitiile yoga le invatam si practicam acolo in grup si fiecare singur acasa. Aveam sedinte de meditatie la ore fixe, care trebuia sa le faca fiecare acasa, fiind controlate telepatic de la distanta de instructor sau chiar de la Bucuresti de Bivolaru, din cate am inteles.
Eu am primit o singura mantra, despre care am vorbit si pe care am practicat-o, dar un coleg cu care practicam aceasta nebunie, ar fi auzit ca in final se vor implanta ,noua sau zece mantre, in decursul a cinci sau sapte ani, cat urma sa tina acest curs.
Dupa terminarea cursurilor mai ramaneam si discutam cu Grig, timp în care nu se discuta mare lucru, dar el ne inducea mai pregnant in starile de iubire si devotiune fata de el. Tin minte ca dupa primele cursuri eram intr-o stare de exaltare foarte mare, simtind si un minunat parfum de violete. Eram intr-o stare de fericire nemaiintalnita (asa o consideram eu), dar de fapt era cea mai ordinara stare de hipnoza, de transa...
Si in grup viata decurgea la fel; toti erau preocupati de sex, tantra, devotiunea fata de Grig si cam atat, nimic in plus, cu cateva mici exceptii; persoane pe care Grig le considera ajutoarele lui si care detineau anumite puteri paranormale.

Maestrii spirituali la inceput se camufleaza, nu-si dezvaluie adevarata fata, ci adopta o masca atractiva si usor de acceptat. Cand persoana vizata se ataseaza de ei nemijlocit, intr-o relatie directa, incepe sa se produca schimbarea, intr-un ritm lent si gradat, in asa fel incat sa nu intampine impotriviri. O data ce omul ajunge la o rutina a supunerii psihologice oarbe, este socotit in sfarsit „copt“ pentru invataturile secrete, care presupun in chip necesar si practici de aceeasi natura.
Gurul ii ingaduie sanniasinului (yoghinului incepator) sa traiasca in ashram impreuna cu el. Ii lasa personalitatea proprie pentru a o folosi in infruntarea diferitelor situatii. Intre timp insa, gurul pregateste atent si cu discretie absoluta lui naruire. Printr-o simpla actiune a gurului, eul sanniasinului dispare fulgerator“.anihilat sufleteste, celalalt devine un rob dependent si supus in totalitate gurului
Ce primesc discipolii ca rasplata? Inlesniri sociale si financiare! Unora dintre ei le este permis sa-i cerea gurului de la distanta, mental, diverse lucruri: sa-si gaseasca serviciu, sa-si cumpere o casa frumoasa, sa-si procure anumite sume de bani, sa obtina privilegii, si alte asemenea favoruri - care se concretizeaza rapid si fara exceptie, prin puterea gurului.
„Ajutoare“ identice ofera si Mind Control, si magia, si yoga, si Masoneria.
Desigur, aceste „servicii“ sunt oferite numai anumitor categorii de oameni, in functie de drepturile pe care le-au dobandit de la acestia, si in masura in care le-o ingaduie Dumnezeu. Care este schimbul pretins pentru aceste servicii? Sa devii „al lor“, sa le apartii cu tot trupul si sufletul, dar în special cu sufletul.
Nici-un maestru sau instructor yoghin nu avertizeaza asupra usurintei cu care entitatile spirituale, intra pe calea meditatiei sau hipnozei in contact nemijlocit cu mintea omului, inselandu-1 si subjugandu-1 treptat, pana la controlul total. Sunt implicate aici si capacitatile spiritelor de a-i induce omului perceptii senzoriale (inclusiv reprezentari vizuale) artificiale, pe de o parte, si de a interveni direct asupra unor evenimente din sfera realitatii materiale, pe de alta parte.

Berger de pilda, considera ca metoda focalizarii reprezinta o optiune clara pentru pasivitate si ca atare, pentru demonia manipularii oculte. Cel ce aplica metoda se pune intai in stare de pasivitate, eliminand ''capul''. Insul trebuie sa inceteze a mai gandi. Concomitent cu aceasta operatie, se deschid portile sufletului si ale spiritului pentru raul ontologic, intrucat acolo nu poate exista un vid, un vacuum neocupat. La intrebarea: unde este manipulatorul, cine de fapt, manipuleaza, criticii fundamentalisti, arata cu degetul spre satana: reflectia rationala, odata inlaturata, devine posibila infiltrarea unor forte spirituale sau duhuri incompatibile cu prezenta gandirii rationale. Acestea avand acum cale libera, se instaleaza comod in spatiul vid creat prin ''focusing'' si incepe manipularea oculta a individului indus astfel in eroare de cel viclean.
Cu alte cuvinte, fortele autovindecatoare si transformatoare nu sunt deloc benefice, ci malefice, sunt duhuri necurate, demoni care castiga influenta si control neingradit asupra omului.
Vacuumul creat prin meditatia de tip oriental precum si prin alte metode de renuntare, fie si temporara, la controlul volutional si rational, implica primejdia irecuperabilitatii partiale sau totale a personalitatii, primejdia infiltrarii oculte si a ''posedarii demonice'', bresa spre manipulabilitatea totala a individului, intrucat ulterior cedarii, nu mai are loc restaurarea completa a autonomiei, ci doar una aparenta; cel manipulat e incredintat ca ceea ce face e voit de el insusi, pe cand adevarul este ca vointa sa proprie, egoul au fost substituite de catre instante heteronome oculte.
In domeniul spiritului schimbarile din creier sunt intotdeauna definitive si practic ireversibile '

Din pacate, nici-un maestru sau instructor yoghin nu avertizeaza asupra usurintei cu care entitatile spirituale, intra pe calea hipnozei in contact nemijlocit cu mintea omului, inselandu-l si subjugandu-l treptat, pana la controlul total. Sunt implicate aici si capacitatile spiritelor de a-i induce omului perceptii senzoriale (inclusiv reprezentari vizuale) artificiale, pe de o parte, si de a interveni direct asupra unor evenimente din sfera realitatii materiale, pe de alta parte.

Prea multe secte propun adeptilor cai si metode "originale", nerespectand textele sacre traditionale. Aceste secte sunt nascute nu din dorinta de a eleva umanitatea, ci din dorinta de parvenire a "liderilor sectei" care, folosindu-se de tehnica de manipulare cunoscuta de specialisti sub numele de "manipularea mistica" , au ca singur scop satisfacerea orgoliului lor monstuos, calcand cu o lipsa de scrupule specifica doar celor neinstruiti peste Legile Universale ale Armoniei. Ori niciodata nu a fost vorba de asa ceva intr-un sistem explicat stiintific sau in invataturile marilor intelepti: ei urmaresc cu totii sa-si ajute semenii sa realizeze o cunoastere interioara care nu este in nici un caz rupta de viata, ci dimpotriva, plonjeaza spre radacinile ei. In tine insuti se gaseste adevarul, in tine se gaseste raspunsul la toate intrebarile. Buddha spunea: "Fiti propria voastra flacara!". Religia ortodoxa afirma prin Christos ca imparatia lui Dumnezeu se gaseste permanent "inlauntrul nostru".
Liderii sectelor propovaduiesc renuntarea la "lucrurile lumesti si posesiunile materiale" ( in timp ce ei se scalda in luxul generat de contributiile sectantilor).
A fi liber cu adevarat nu inseamna a nu fi in inchisoare, ci inseamna a fi liber launtric, inseamna a nu mai fi intemnitat in corpul fizic, inseamna a nu mai fi incorsetat de prejudecati, inhibitii, tensiuni, boli si de orice alta autolimitare, de orice gen ar fi .
Libertatea trebuie cucerita de fiecare si a spune aceasta nu este o conceptie egoista, pentru ca o fiinta echilibrata, armonioasa stapana pe posibilitatile sale, o fiinta lucida care nu vede realitatea prin prisma deformanta a fantasmelor si angoaselor sale, are o influenta benefica asupra celor ce o inconjoara. Din acesta cauza se spune ca suprema datorie a fiecarei fiinte fata de societate si fata de ea insasi este de a evolua, de a deveni perfecta, de a obtine intelepciunea. Cum spune Frances Vaughan: "nu suntem fiinte umane pe un drum spiritual, ci fiinte spirituale pe un drum uman."

Oare numai prin exercitii fizice va ajunge cineva la iluminare, la indumnezeire, la samadhi? Ansamblul comportamental, valorile etice, nu au nici o relevanta? Poate cineva sa ucida, sa insele si sa exploateze, dar, intrucat executa ireprosabil anumite exercitii si ritualuri, va accede la indumnezeire, la samadhi? Ce este omul, o simpla masina? Constiinta nu joaca nici un rol?
In Upanishade, pe care hindusii le socotesc in unanimitate carti sfinte si de mare autoritate, yoga este considerata „magie inalta“. Ea este evidentiata si elogiata in antiteza cu celelalte siddhis („puteri“) si practici, care sunt dispretuite si privite ca magii de un nivel scazut, cu care nu trebuie sa-si piarda vremea nimeni din cei initiati.
Potrivit conceptiei hinduse, pentru ajungerea la „iluminare“ - samadhi, cum mai e numita - sunt necesare eforturi indelungate, precum si parcurgerea mai multor vieti ca yoghin.


Analiza prezentata este inconformitate cu ceea ce si eu cred, pe baza observatiilor personale. Budha de ex. chiar condamna interesul pentru puteri si insista ca nu acesta e scopul vietii. Iar in Bhakti yoga nici nu sunt amintite, nu sunt necesare asane, etc, care deregleaza organismul. Este doar devotiune. Iar ultimele sinteze yoghine reduc zeii la unul singur si simplifica calea la devoiune, Bhagavad Gita.
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta. Scopul este foarte diferit, intuirea lui in actiunile desfasurate, propuse, clarifica lucrurile.

Trimis de: Ovidius pe 11 Apr 2007, 10:02 AM

QUOTE
Eu am citat fragmentul asa cum l-am gasit. Nu am vrut sa spunca yoga e neaparat calea carea sta la baza dezvoltarii ISpirituale.

Nu am vrut nici eu sa spun asta, ci am vrut sa spun ca yoga este o cale de dezvoltare a IS. Evident, facem abstractie de diletanti si alti guru-dumnezei.

QUOTE
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta.

In timp ce citeam ceea ce ai scris, ma gandeam exact la acelasi lucru...
In concluzie, pentru a gasi calea cea buna, trebuie sa ai discernamant. In momentul in care ai ales o cale spirituala din motive de sanatate sau emotionale (de ex. te-ai indragostit de guru) atunci esti la mana norocului, pe care poti sa-l ai sau nu.

QUOTE
Insa atit e de evoluata cunoasterea energeticului incit astazi, ea este mai mult un instrument foarte eficient si rafinat incaput in mina unor oameni cu mari pretentii divine, dar care ingroapa spiritul din om.

Asa cred si eu. Pe de alta parte insa, acesti diletanti sunt mai usor de recunoscut tocmai prin faptul ca se autoidolatrizeaza si isi cauta noi sclavi, pe cand un adevarat maestru, in opinia mea, este un om umil care va intretine procesul de individuatie (sper sa nu fi gresit denumirea) al ucenicului, si nu a-l distruge.

Trimis de: andra_v pe 11 Apr 2007, 07:13 PM

QUOTE (abis @ 10 Apr 2007, 01:06 PM)
QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
a avea o viata spirituala si a fi angrenat cu asiduitate intr-o practica spirituala pe o cale autentica sunt garantii ale sanatatii psihologice si ale implinirii fiintei umane

Ce inseamna cale autentica?

Urmata cu sinceritate, modestie ontologica, buna-credinta. Termenul de autentic trebuie raportat atat la maestru, cat si la ucenic.

Exergy, exista niste studii sociologice pe tema asta. Nu am la mine revistele, am sa aduc sursele. Ideea, in mare, ar fi ca dezvoltarea inteligentei spirituale are drept consecinta cresterea discernamantului, a inteligentei sociale. Cresterea EQ-ului il ajuta pe individ sa ia decizii mai bune, chiar daca are un IQ scazut. In schimb, un om foarte inteleigent nativ, dar vicios, va lua decizii proaste, avand ratiunea intunecata.

Multumesc, e o idee excelenta pt. cercetare in domeniul umanist!

Trimis de: gypsyhart pe 12 Apr 2007, 10:53 AM

As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si gradul de constienta.

QUOTE
Urmarea caii unor asemenea „mentori“ înseamna asumarea celor mai mari si mai serioase riscuri cu putinta.

Hehe...cine nu risca, nu castiga!
Oricum mi se pare superficiala "analiza" aceea prezentata de IoanV. Prea "miroase" a fanatism crestin...Fara suparare!

QUOTE
E greu de facut un discernaint precis intre magie si spiritualizare. E o mare diferenta insa. Una te inrobeste oferindu-ti ”cistiguri magice” cealalta chiar te dezvolta. Scopul este foarte diferit, intuirea lui in actiunile desfasurate, propuse, clarifica lucrurile.

Pe masura ce devii mai constient ai mai multe posibilitati ca si fiinta. Cum folosesti aceste posibilitati tine de tine. A incerca sa fugi insa de asa zisele "castiguri magice" inseamna a fugi de evolutie. E atitudinea vulpii care nu ajunge la struguri si spune ca sunt acri.

Inca un comentariu...
Telul care nu te inrobeste este acela care nu are sfarsit. Adica nu vei putea spune vreodata ca l'ai atins...Un fel de fata morgana.... biggrin.gif

Trimis de: Fantasee pe 12 Apr 2007, 04:54 PM

QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
10) A te pune dezinteresat in slujba celorlalti, bunatate, generozitate

Acesta este un aspect greu de acceptat de multi dintre oameni, IoanV. Din pacate, oricat de educat sau de artistic poate fi omul, opacitatea spirituala il poate limita regretabil. Altruismul este privit http://www.forbes.com/forbeslife/health/feeds/hscout/2007/01/22/hscout601147.html.
Ma gandesc adesea ca suntem norocosi ca exista aceasta comunitate numita HanuAncutei. smile.gif

Iti multumesc pentru acest subiect de discutie. Fascinant. hug.gif

Trimis de: exergy33 pe 12 Apr 2007, 05:48 PM

@andra_v

QUOTE
Exergy, exista niste studii sociologice pe tema asta. Nu am la mine revistele, am sa aduc sursele. Ideea, in mare, ar fi ca dezvoltarea inteligentei spirituale are drept consecinta cresterea discernamantului, a inteligentei sociale.

Bine, de acord cu tine insa as mai adauga citeva intrebari : de unde isi are izvorul inteligenta spirituala? ... ce face ca ea sa se manifeste ?
Eu traiesc cu impresia ca intre inteligenta clasica si cea spirituala exista o legatura , nu stiu daca de proportionalitate ... insa cred ca ea exista. smile.gif
Faptul ca oameni fara studii , sau chiar oameni fara stiinta de carte , pot gasi solutii incredibile unor probleme grave , sau ca ei pot intelege in mod exceptional viata (cu toate mecanismele care o guverneaza) a facut sa se creada ca EQ nu ar depinde de IQ . Ma gindesc ca multa lume nu ar acepta nici in ruptul capului ca un copil de 15 ani, analfabet, ar putea fi mai inteligent decit un elev (cu virsta identica ) membru in echipa olimpica de matematica ,

@Fantasee
Cred in altruism pentru ca de mai multe ori (si in Romania si in Iran) am fost ajutata in situatii ce pareau fara de iesire de persoane care nu aveau nimic de cistigat de pe urma ajutorului acordat. Dar absolut nimic.
Sotul meu traieste cu convingerea ca am un noroc orb pe care nu-l merit . smile.gif

@gypsyhart
QUOTE
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si gradul de constienta.

Sper sa nu te superi , dar as rastalmaci astfel propozitia citata mai sus :
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si afundarea constienta in inconstienta. smile.gif





Trimis de: Fantasee pe 12 Apr 2007, 06:11 PM

Altruistii sunt pasari rare, exergy33. ohyeah.gif Si stii bine ca nu exista coincidente; cat despre noroc ... wink.gif

Dar sunt vanati, din pacate. Am ramas mai mult decat tablou ... gravura chiar laugh.gif cand cineva mi-a dat acel link in urma cu ceva timp. Atunci am inteles ca dimensiunea spirituala a unui om este putin marcata de cea intelectuala sau de cea artistica, fiindca omul respectiv era admirabil din ambele aceste puncte de vedere.
Numai ca ii parea putin veridic ca cineva poate dori sa ajute fara motiv. laugh.gif Incep sa cred ca, desi sunt in general de parere ca totul se invata, optimizarea inteligentei spirituale ar putea fi o lectie extrem de dificil de insusit.

Probabil ca inteligenta spirituala este nativa, in cele mai multe cazuri.

Trimis de: Merlina pe 12 Apr 2007, 07:52 PM

@Fantasee

QUOTE
Numai ca ii parea putin veridic ca cineva poate dori sa ajute fara motiv.

Ajutorul altruist are totusi motivatii si anume iubirea, prietenia... sunt sentimente care se pot extinde de la cercul persoanelor cunoscute spre cele necunoscute.
Tot iubirea si prietenia sunt motivele care fac sa existe iertarea.
Nu cred ca altruismul este atat de rar. Poate doar ca nu se vede des in "cantitati" coplesitoare. Dar poate nici nu este nevoie sa fie asa.

Trimis de: edinide pe 13 Apr 2007, 05:22 AM

Tema aceasta imi aminteste de Codul DaVinci, "secretul" pe care DaVinci l-a incorporat in picturile lui, de parca el nu ar fi avut dreptul la o opinie proprie despre Crestinism... de parca el nu avea dreptul de a nu crede in Papalitate... care totusi platea pentru acele picturi...

Reprezinta Codul DaVinci ceva semnificativ pentru Crestinism? Nu! Si totusi, citi Crestini nu si-au irosit timpul in dezbateri interminabile despre DaVinci, de parca el nu era tot un simplu Credincios sau Ne-Credincios din punct de vedere Crestin. Este un geniu universal, dar pe Plan Uman, se reduce tot la Credincios/Necredincios, deci semnificatie nula pentru Crestinism.

Ceva imi spune ca si tematica aceasta este un fel de DaVinci dar din alt punct de vedere. Cind vine cineva si propune masurarea Spiritualitatii, unde "masurarea" este... masura indepartarii Omului de Dumnezeu, deoarece in Edina Omul nostru nu avea ce masura... atunci aceasta devine de fapt Masura Decaderii noastre. Daca masuram ceva, orice, o facem din Decadere Spirituala. Iar daca masuram Spiritul Uman in sine, trebuie sa fie coada necuratului la mijloc...

Ma gindesc deja la Sfinti Sefi 100+%, Sfinti Plini la 100%, Sfintisori la 99%, si Sfintuleti la 98%... Apoi "Oferim cursuri de avansare de la Sfintisor la Sfint Plin, la fara frecventa, succesul garantat...". O fi trecut Iuda testul SQ?!

Cei care ofera aceste dezvoltari sunt "savanti", dar nimeni nu mentioneaza ca sunt savantii necuratului... Nu am auzit inca de nici un Sfint Crestin sa defineasca parametri si masuratori de Sfintenie... deci tot necuratul este la mijloc. Parca si Apostolii au fost incercati de necuratul, cine este mai mare? Isus Cristos a stabilit Scara Sfinteniei o data pentru totdeauna: Cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul vostru. Evident ca necuratul nu a auzit asta inca...

Eu asa vad lucrurile: D-zeu ne masoara fara gres nivelul de SQ din Faptele Credintei: daca esuam acolo, nu conteaza ca suntem primii aici... Noi sa cautam Iubirea D-zeieasca cu toata puterea, tot cugetul, toata inima si tot sufletul: cit dobindim, mult sau putin, D-zeu ne va rasplati pe masura...

Doamne lumineaza-ne!

Trimis de: gypsyhart pe 13 Apr 2007, 10:25 AM

exergy33

QUOTE
Sper sa nu te superi , dar as rastalmaci astfel propozitia citata mai sus :
As zice ca inteligenta spirituala se masoara prin doua lucruri: deschiderea spre necunoscut si afundarea constienta in inconstienta. smile.gif

Ei! Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient". Wake up pls! biggrin.gif

Trimis de: IoanV pe 13 Apr 2007, 11:08 AM

@ edinide

Eu credeam ca o sa te bucuri ca oamenii inteleg ca exista si vor dezvoltare spirituala. Ca se pot identifica directii de actiune si se pot face eforturi in aceasta directie. Nu e vorba de a masura sfintenia ci dea a dezvolta spiritualitatea unui om, adica mai degraba trezirea spre sfintenie.
Sa cautam iubirea lui Dumnezeu, dar pe drum sunt piedici si e bine sa aflam de ele si cum le putem depasi in ceea ce tine de noi.

Trimis de: Merlina pe 13 Apr 2007, 11:26 AM

Noi profanii, uneori mai "masuram" sfintenia si prin gradul de admiratie si respect pentru faptele din vietile sfintilor; de regula, desi este destul de subiectiv, se poate converti in aspiratia de a-i urma pe calea lor,(pentru crestini) implicit a Mantuitorului caruia i-au urmat sfintii crestini.

Trimis de: Ovidius pe 13 Apr 2007, 02:17 PM

QUOTE (gypsyhart)
Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient".

gypsyhart, Inconstientul de care zicea exergy33 nu are nimic de a face cu "a fi inconstient". Sunt doi termeni total diferiti. Prin afundarea constienta in inconstienta eu cred ca a vrut sa spuna sa ne acceptam inconstientul si sa-l exploram cat de mult putem.

Trimis de: Fantasee pe 13 Apr 2007, 03:12 PM

QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 09:27 PM)
3) Capacitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective, rafinarea perceptiilor

Aceasta trasatura pare specifica individului caracterizat optim prin diversitate. Omul care reuseste sa-si depaseasca matricea initiala, sa-si paraseasca si cusca intiparita prin cunoastere, cel care vrea deci poate sa fie si altfel in acelasi timp.

Trimis de: edinide pe 13 Apr 2007, 04:33 PM

QUOTE
Eu credeam ca o sa te bucuri ca oamenii inteleg ca exista si vor dezvoltare spirituala.

Ma bucur, si o vazi in jurul tau cind mergi la Biserica. Omul se duce acolo pentru ca ii lipseste ceva. Problema nu este cei care nu merg la Biserica si care ar citi tratate psihologice, ci este cei ce merg la Biserica si nu primesc de acolo decit Informatie Verbala despre ceva ce este in Natura Sa ne-verbal... Acolo este problema, la cei ce cauta, nu la cei ce nu cauta. Si asta ne re rezolva prin masuratori de inteligenta... chiar "spirituala"...



QUOTE
Nu e vorba de a masura sfintenia ci dea a dezvolta spiritualitatea unui om, adica mai degraba trezirea spre sfintenie.

Cind se vorbeste despre Spiritualitate in termeni lumesti, psihologici, biologici etc. are loc o degradare umana a Spiritualitatii pentru ca Ceva ce tine de Ceruri este analizat pe Pamint. Nu poti tine o conferinta despre curatenie intr-o cocina, pentru ca nu se cade...

Am vazut odata un film/reportaj ingrozitor numit The Last Days Of Jesus, una dintre reflexiile produse the filmul lui Gibson. Ei, figuri tipice de pocaiti americani plus niste evrei, construiesc pas cu pas ideea ca nu evreii l-au crucificat pe Isus, ci Romanii au facut-o, ca nu era Satana omorind pe Fiul ci era doar o justitie sociala impotriva unui Om ce s-a ridicat impotriva sistemului... Separat de film era un alt reportaj despre o universitate din America cred, pot sa revad detalii daca vrei, care inventasera un Dispozitiv-al-Credintei, arata ca un fel de casca de protectie, si cind aplicau ei semnale electrice, subiectul raporta tot felul de efecte ciudate, asemanator cu ce raporteaza Sfintii cind se apropie de D-zeu... Vezi acum legatura? Totul consta in deminizare, celmai usor facindu-se prin masuratori... de Credinta... de Spiritualitate... etc.

QUOTE
Sa cautam iubirea lui Dumnezeu, dar pe drum sunt piedici si e bine sa aflam de ele

Pentru asta nu-ti trebuie psiholog, nici psihiatru, ci doar un Duhovnic... un Om Sfintit... unul care a umblat pe Cale... unul cu Inima plina de D-zeu... un calugar analfabet din virf de munte...

Cind te indrepti catre psiholog, te indrepti catre Satana.

Trimis de: edinide pe 13 Apr 2007, 04:43 PM

QUOTE
uneori mai "masuram" sfintenia si prin gradul de admiratie si respect pentru faptele din vietile sfintilor;

Isus Insusi a dat o scara a masuratorii... 17. Iata semnele care vor insoti pe cei ce vor crede: in Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi in limbi noi, 18. vor lua in mana serpi; daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; isi vor pune mainile peste bolnavi, si bolnavii se vor insanatosa."

Nu scara de masurare ne lipseste...

Trimis de: IoanV pe 13 Apr 2007, 04:57 PM

@ edinide
Sa fie oare ceva specific tie dorinta de a vedea numai raul in toate, in contradictie totala cu calea si sfintenia proprie? Nu de alta, dar sunt atitea lucruri bune facute de oameni fara pretentii de raportare la divin. De ex. in capitolul Iubirea, din semnatura mea, afli despre iubire atitea lucruri care te apropie mult de trairea ei la nivel spiritual. Insasi definitia iubirii are aici scopul in dezvoltarea spirituala. In alta carte a lui Erich Fromm iar este o prezentare f. frumoasa a iubirii, poate de la ea a plecat si Scott.
Cartile despre inteligenta emotionala a lui Goleman te invata sa fii altfel de om, mult mai bun decit unul care nu se intereseaza de ceilalti. Asa a aparut si Educatia prin iubire, o alta carte de referinta.

Exagerezi si de data aceasta, aplicind o selectie in care retii doar raul. Iar nu toti psihologii sunt ai satanei. Unii chiar se implica si ajuta efectiv omul, in lipsa acelui calugar analfabet dar plin de virtute insa care nu stie sa ii explice omului lumea in care traieste ... Parintele Paisie cu cele 4 volume ale sale e mai bun decit majoritatea psihologilor, pacat ca nu e citit.

Nu e demitizare, e doar desvrajire! Ca unii te solicita sa ii urmezi fara discernamint, cind scopul urmarit ar trebui sa fie trezirea, nu adormirea omului. Demersul de a lamuri, nu am zis neapart masura, e ceea ce e necesar, nu nedorit. Ratiunea, intelegerea trebuie sa insoteasca sentimentul, altfel ne lipseste unitatea launtrica, si, in dezacord mereu cu unul sau cu altul, suntem pe picior de lupta, nu in pace.

Trimis de: exergy33 pe 13 Apr 2007, 05:10 PM

QUOTE (Ovidius @ 13 Apr 2007, 03:47 PM)
QUOTE (gypsyhart)
Nu exista afundare constienta in inconstienta. Ca si cum ai spune "sunt inconstient in mod constient".

gypsyhart, Inconstientul de care zicea exergy33 nu are nimic de a face cu "a fi inconstient". Sunt doi termeni total diferiti. Prin afundarea constienta in inconstienta eu cred ca a vrut sa spuna sa ne acceptam inconstientul si sa-l exploram cat de mult putem.

Da, Ovidius ... ai intuit corect. smile.gif
Ma gindeam ca atunci cind explorezi ceva in mod constient , mai repede sau mai tirziu te lovesti de niste limite.
Eu cred ca persoanele cu IQ ridicat , insa fara o latura spirituala pe masura , nu vor putea avansa , pentru ca ele incearca sa explice totul in mod logic si constient si vor incerca sa gaseasca o explicatie plauzibila tuturor lucrurilor cu care se confrunta.
In schimb un om cu IQ ridicat dar si cu o latura spirituala bine definita nu se va opri niciodata la granita logicii. El se va lasa dus 'de val' si va accepta unele lucruri chiar fara sa le inteleaga . Ba mai mult , va fi capabil sa creada in valoarea lor de 'adevar stiintific' chiar fara sa le poata demonstra. Va cauta sa depaseasca anumite granite scufundindu-se in mod constient intr-un anume fel de 'inconstienta'.
Nu ma refer aici la fenomenele de misticism sau la superstitii.
Nu stiu cit de bine m-am facut inteleasa ... smile.gif
Poate ca unii dintre cei ce au scris Science Fiction s-ar putea incadra in categoria pe care vreau eu sa o descriu.
Dupa parerea mea, toti marii savanti au avut astfel de momente unice de iluminare spirituala , de insight.

Trimis de: edinide pe 13 Apr 2007, 08:19 PM

Ioan

QUOTE
De ex. in capitolul Iubirea, din semnatura mea, afli despre iubire atitea lucruri care te apropie mult de trairea ei la nivel spiritual.

Ai recomanda-o in locul Evangheliei?

QUOTE
Insasi definitia iubirii are aici scopul in dezvoltarea spirituala.

Ioan marturiseste D-zeu este dragoste... Poate Goldman spune mai mault?

QUOTE
Cartile despre inteligenta emotionala a lui Goleman te invata sa fii altfel de om...

Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...

QUOTE
Asa a aparut si Educatia prin iubire, o alta carte de referinta.

Iubirea cuprinsa intr-o... carte?! Iubirea s-a urcat pe Cruce... Aceea este Iubire! Care singereaza, nu care se rasfoieste...

QUOTE
Exagerezi si de data aceasta, aplicind o selectie in care retii doar raul.

Nu neaparat Raul, ci doar Omul interpus intre Om si D-zeu.

QUOTE
Iar nu toti psihologii sunt ai satanei.

Tot ce este stiinta este Satanism... Gindeste-te la Adam, ce stiinta avea Adam? Nici una, pentru ca il avea pe D-zeu... Abia cind L-a pierdut pe D-zeu a aparut stiinta. Stiinta este rezultata Omului cazut la nivelul Creatiei, este observarea Creatiei din interior, Omul pierzindu-si optica D-zeieasca.

Aici nu vorbesc de Om ci de Psihologie, ca stiinta. Daca Omul are pe D-zeu, nu are nevoie de psihologie. Daca Omul nu are pe D-zeu, atunci psihologia isi gaseste si ea un loc, precum tot ce este uman in lipsa lui D-zeu, numita Stiinta.

Prin urmare eu nu asi indemna Omul sa studieze psihologia, nici chiar cea numita "spirituala", ci sa caute pe D-zeu. N-o spun din exterior ci din interior, deci nu ma poti suspecta de partinire: am si eu diplome, multiple... Stii care este concluzia mea? Sunt irelevante...

QUOTE
Unii chiar se implica si ajuta efectiv omul, in lipsa acelui calugar analfabet dar plin de virtute insa care nu stie sa ii explice omului lumea in care traieste...

Mai util este sa-l ajuti sa intrezareasca Cerurile... Ridicarea numanui nu s-a facut prin stiinta... Caderea, da!

QUOTE
Parintele Paisie cu cele 4 volume ale sale e mai bun decit majoritatea psihologilor, pacat ca nu e citit.

Ai un link? Stiu ca mi l-ai mai dat...

QUOTE
Ratiunea, intelegerea trebuie sa insoteasca sentimentul, altfel ne lipseste unitatea launtrica,

Isus vorbea Mariei despre incomprehensibil, simgura cerinta fiind: Crede numai! Nu i-a cerut sa inteleaga ca Lazar, cel deja descompus, va veni la viata. Nu trebuie sa inteleaga, ci sa creada! Iar aceasta nu era credulitate ci era Credinta! Este putere in a sti ca ceva este deasupra ta, ce nu poate fi cuprins, ce nu poate fi priceput, dar poate fi simtit, poate fi absorbit, poate fi parte din tine. Orice veti cere cu Credinta, vi se va da. Aici nu este logica, nici ratiune si nici stiinta, dar este Putere, este Implinire si este Viata. De aceea Isus merge un pas si mai departe: Ferice de cei ce nu au vazut dar au crezut. Realitatea incepe dincolo de Ratiune...

Aceasta este partea grea, cea greu de obtinut, dar singura eliberatoare. Nu Goldman...

QUOTE
si, in dezacord mereu cu unul sau cu altul, suntem pe picior de lupta, nu in pace.

Totusi lupta duce la Pace: lupta cu Sinele; lupta cu Lumea; lupta cu Credinta Materiala; lupta pentru Lumina. Aceasta este pentru ca avem de ispasit un Pacat; iar acest Pacat este atit Individual cit si Colectiv. Din aceasta Dimensiune Colectiva exista Aproapele si tot din aceasta ne bucuram azi de Inviere... Altfel, Isus s-ar fi inaltat calm, implinit, nevazut si neauzit la Cer... dar a facut-o in public, trecind initial prin Executie Publica...

Trimis de: Merlina pe 13 Apr 2007, 09:07 PM

@edinide

QUOTE
Ai recomanda-o in locul Evangheliei?

Pai nici pe asta nu a scris-o Iisus; Evangheliile au fost scrise de niste oameni care i-au fost ucenici. De ce a avut Iisus nevoie de ei? De ce nu ar fi si Goleman un "ajutor" al Domnului atata timp cat invata de bine?
QUOTE
Ioan marturiseste D-zeu este dragoste... Poate Goldman spune mai mault?

Ioan a spus mult mai multe in Evanghelia lui... poate tocmai ca lumea sa inteleaga in final ce ai subliniat tu in albastru. Si totusi nu toti oamenii inteleg de unii singuri cele scrise in Evanghelia lui Ioan. De ce nu l-am lasa pe Goleman sa-l ajute pe Ioan sa-i faca pe oameni sa inteleaga?

Trimis de: edinide pe 13 Apr 2007, 11:45 PM

Pt. ca Goldman vorbeste de la el, nu de la Duhul... pentru ca el nu L-a cunoscut pe Cristos nici personal, precum Apostolii, nici prin Revelatie, precum Pavel... pentru ca cei ce au scris Evanghelia, au cunoscut Sfintenia... pentru ca astfel nu are ce sa ne invete...

Lasa-l pe Goldman sa vorbeasca despre el insusi... si vei vedea ca drumul pavat cu aur nu duce la Lumina...


Trimis de: andra_v pe 14 Apr 2007, 07:32 PM

Exergy a vrut sa spuns, banuiesc, ca un om cu IQ ridicat si cu o latura spirituala dezvoltata pe masura isi va recunoaste limitele ratiunii, isi va urma "adancul inimii", va lua "dat" - ul asa cum este el (ex.: traditia, revelatia), fara sa "arunce sageti in transcendenta". Isi va reprima orgoliul de a descoase inexplicabilul, miracolul, fara a cadea in superstitie. Intr-un cuvant, discernamant.

Trimis de: IoanV pe 14 Apr 2007, 09:15 PM

QUOTE (edinide)
Lasa-l pe Goldman sa vorbeasca despre el insusi... si vei vedea ca drumul pavat cu aur nu duce la Lumina...
Goleman, de Goldman asta nu am auzit. Iar capitolul Iubirea e din alta carte, a altui autor - Peck. Oricum imi "plac" cei care isi dau cu parerea despre toti si numai ce stiu ei, ori calea lor e buna.
Am gasit in multe carti, de la scriitori care nu se declarau explicit crestini si nu faceau atita caz, mai multa iubire decit la unii care fac un titlu de glorie din credinta lor. As pune pariu ca si Goleman si Peck cunosc oamenii mai bine ca tine, si au ajutat cu dragoste si cu sfaturi bune mult mai multi sa depaseasca greutatile lumii decit tine. De aceea nu inteleg atita incisivitate in directia lor.
QUOTE
Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...
Citeste si vei intelege. Iisus spune sa ne iubim unii pe altii asa cum El ne-a iubit. Asta inseamna si sa fim capabili sa ii ascultam si sa invatam de la semeni. Pe tot forumul asta parca nu stie nimeni, nimic mai bine ca tine. Ori asta nu imi pare a fi o atitudine crestina. Mai era cineva care inainte sa te faca in tot felul iti amintea de scena in care Iisus a scos negustorii din templu. Vad ca ii calci cu nadejde pe urme.
De la un profesor mai destept decit mine, pe vremea cind eram tentat sa ma cred si eu printre destepti am ahuzit o vorba care s-a lipit de mine. Discutind despre anumite lucruri el a afirmat cu atita convingere ceva de genul "Lasati ca stiu ei foarte bine asta, ca doar nu suntem numai noi destepti pe lumea asta". Si in timp, din ce in ce mai mult i-am dat dreptate. Atitea am invatat de la altii, si pe toate le-as fi ratat daca faceam pe desteptul. Nu mai reuseam sa vad dragostea cu care autorii cartilor si-au impartasit cunostintele tuturor, si mie pina la urma.
Interesant, pe mine Iisus m-a invatat sa ii iubesc si sa invat cit pot de mult de la altii. Pe tine te-a invatat sa ii respingi?

Te vad din ce in ce mai "bogat" edinide, si asta nu e bine. Si nu ar fi o problema daca nu te-ai izola in si cu convingerile tale. Pentru tine noi nu suntem decit cei care trebuie invatati (mijloace, nu scopuri in sine!). Dar cel ce vrea sa fie in frunte trebuie sa inteleaga pe toata lumea. Intelegi tu dragostea mea pentru sfinti, dar si alti autori, si scrierile lor?

Linkul de care ma intrebi nu mai este. Insa in semnatura mea este un link spre Morala crestina, acolo sunt mai multe carti. Sa arunci o privire si in Educatia prin iubire, sunt curios ce o sa bagi de vina.

Trimis de: Merlina pe 15 Apr 2007, 03:40 PM

edinide,

Iata, in plus, un fragment din Evanghelia lui Marcu, cap.9:

38. Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.
39. Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune, in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau.
40. Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi.


Nu cred ca este nevoie sa mai adaug vreun comentariu...

Trimis de: edinide pe 16 Apr 2007, 04:55 AM

Merlina,
Ai impresia ca Goldman vorbeste in numele Lui?! El vorbeste in numele numelui lui... Deci, citatul de mai sus nu se aplica de fel lui Goldman pentu ca nu lucreaza in Numele Lui... din pacate, nu se aplica...

Trimis de: edinide pe 16 Apr 2007, 05:03 AM

QUOTE
Oare ce te invata Isus? Nu vad necesitatea lui Goldman...

Ioan,

Spusele tale sunt un crez (fara legatura cu intrebarea), dar nu trebuia s-o iei personal. Tu mi-ai indicat acest subiect, am parcurs informatia furnizata si mi-am facut cunoscuta parerea. Puteam face ceva mai mult de atit? Daca vrei sa-l citesc pe Goldman... Daca vrei sa discut citate din el, pe care le aduci discutiei, fie!

In final, nu ai raspuns la intrebare: unde este lacuna lasata de Isus ca sa pierdem timp ascultind la Goldman? Cum il vezi actionind pozitiv in lumea contemporana? De unde apare necesitate lui?

Trimis de: Ovidius pe 16 Apr 2007, 09:54 AM

QUOTE (exergy33)
Eu cred ca persoanele cu IQ ridicat , insa fara o latura spirituala pe masura , nu vor putea avansa , pentru ca ele incearca sa explice totul in mod logic si constient si vor incerca sa gaseasca o explicatie plauzibila tuturor lucrurilor cu care se confrunta.

Am impresia ca frica de necunoscut si orgoliul sunt doua componente care intretin focul explicatiilor logice interminabile intr-o schema de genul: "Cunosc totul. De ce nu este periculos, evident, nu mi-e frica. Ce este periculos, il cunosc si caut sa ma feresc de el, desi nu voi recunoaste asta niciodata, pentru ca eu nu sunt un fricos!".

QUOTE (edinide)
In final, nu ai raspuns la intrebare: unde este lacuna lasata de Isus ca sa pierdem timp ascultind la Goldman?

Sper sa nu fie cu suparare din partea nimanui, dar as vrea sa raspund si eu la intrebarea asta.

edinide, un om cu discernamant stie sa asculte pe toata lumea, idiferent ca vorbitorul vine din partea lui Isus sau din partea Satanei, si stie singur, fara ajutorul altora, sa traga concluziile de rigoare. A asculta doar ce scrie in Biblie, inseamna limitare, pentru ca intotdeauna exista mai multe cai spre adevar, unele mai scurte, altele mai lungi, unele mai grele, altele mai usoare. Suntem oameni liberi si avem tot dreptul sa alegem, iar daca am ales gresit, ne asumam intreaga raspundere pentru faptele noastre, nu dam vina pe Satana.

Trimis de: gypsyhart pe 16 Apr 2007, 10:20 AM

exergy33

QUOTE
Ma gindeam ca atunci cind explorezi ceva in mod constient , mai repede sau mai tirziu te lovesti de niste limite.

Cu siguranta. De asta ai nevoie si de deschiderea spre necunoscut. Dar a fi constient nu este egal cu a gandi ( a reflecta) despre ceva. Inainte sa gandesti, esti.

QUOTE
Va cauta sa depaseasca anumite granite scufundindu-se in mod constient intr-un anume fel de 'inconstienta'.

Nu are sens.....Doar daca pentru tine "a fi constient" este egal cu "a gandi". Atunci, da poti poti spune ca esti in "nongandire".

Trimis de: Titus Herbert pe 16 Apr 2007, 12:09 PM

QUOTE (gypsyhart @ 16 Apr 2007, 09:20 AM)
Dar a fi constient nu este egal cu a gandi ( a reflecta) despre ceva. Inainte sa gandesti, esti.


Poti sa fii si fara sa fii constient. Cand reflectezi asupra ta si a lucrurilor din jurul tau esti constient. Trebuie sa fii constient de ceva. Chiar daca in momentul cand o faci nu stii ca asta faci.

Trimis de: gypsyhart pe 16 Apr 2007, 03:11 PM

Titus
Cand esti constient de ceva poti spune ca esti concentrat. Atentia are un centru (mai mult sau mai putin stabil). E si asta un tip de atentie....Dar "constienta" nu se reduce la atat. Poti sa privesti si fara aceasta tensiune a concentrarii (a mentinerii atentiei asupra ceva).

Trimis de: IoanV pe 16 Apr 2007, 03:50 PM

@ edinide

Ce a gasit Iisus la sutasul roman? O credinta mare, desi nu era iudeu. Asa sunt si altii, se apropie de adevar, prin credinta si dragostea pentru el.
Un exemplu concret, pe topicul Cum stati cu controlul ki-ului, din sectiunea Dincolo de ratiune, am dat un interviu din Kioki Tohei. Imi place cum vorbeste omul acesta si invat multe de la el. Nu e crestin dar are o mare credinta dovedita si in fapte.

Putem invata de la altii, sau sa ii cunoastem, si asta ne ajuta sa traim dimensiunea umana mai plenar dar si sa interactionam mai eficient. Iar a identifica ce e adresat noua din dragoste si ce e din dorinta de a ne lega e relativ simplu, cum spunea si Ovidiu.

Trimis de: edinide pe 16 Apr 2007, 04:19 PM

IoanV

QUOTE
Ce a gasit Iisus la sutasul roman? O credinta mare, desi nu era iudeu

Tu transpui relatia Om-Isus in relatia Om-Goldman... Sau ai gasit semne de Crestinism la Goldman? Cred ca imi scapa ceva din aceasta logica.

QUOTE
Asa sunt si altii, se apropie de adevar, prin credinta si dragostea pentru el.

Eu sunt Adevarul... spune Isus... Avem nevoie de adevarul lui Goldman? Nu cred ca poate el intui Adevarul de unul singur...

QUOTE
Nu e crestin dar are o mare credinta dovedita si in fapte.

Nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine... Oameni buni au fost din toate timpurile, dar bunatatea omului nu este un inlocuitor pentru Mintuitorul...

QUOTE
Putem invata de la altii, sau sa ii cunoastem, si asta ne ajuta sa traim dimensiunea umana

Oamenii au invatat de la Indra, a fost suficient? Au invatat de la Osiris, a fost suficient? Au invatat de la Moise, a fost suficient? Au invatat de la Ioan, a fost suficient?

Vrei sa-ti cunosti Aproapele? Iubeste-l ca pe Sine... si vezi la ce Cunoastere ajungi... De ce sa te apleci asupra insuficientei? Daca esti linga izvor, de ce sa bei din sticla? Spui, vreau sa gust sticla... Asta este dorinta Adamica...

Cind Spiritualitatea devine cuantifica, masurata si evaluata, nu mai este Spiritualitate. Un D-zeu cuprins in masuratori, nu mai este D-zeu. Un Absolut redus la scara umana, nu mai este Absolut.

Trimis de: Clopotel pe 16 Apr 2007, 04:37 PM

Draga Edinide,
Precizez de la inceput ca nu-l cunosc si nu stiu cine este acest Goleman, pe care il citeaza Ioan... Nu asta e problema... Am o nelamurire insa, si poate mi-o lamuresti tu:
Ai facut urmatoarele afirmatii:

QUOTE
Ai impresia ca Goldman vorbeste in numele Lui?! El vorbeste in numele numelui lui... Deci, citatul de mai sus nu se aplica de fel lui Goldman pentu ca nu lucreaza in Numele Lui... din pacate, nu se aplica...

si alta:
QUOTE
QUOTE
Asa sunt si altii, se apropie de adevar, prin credinta si dragostea pentru el.

Eu sunt Adevarul... spune Isus... Avem nevoie de adevarul lui Goldman? Nu cred ca poate el intui Adevarul de unul singur...

Te intreb: Acest Goleman nu scrie ca si tine? Nu doreste ca sa-i fie citite cuvintele asa cum si tu doresti sa ti se citeasca cuvintele aici? Daca tu sustii ca Goleman, daca am inteles bine asa il cheama nu cum il botezi tu, nu vorbeste in numele lui Iisus, atunci cu siguranta ca nici tu nu vorbesti... Tu spui ca noi nu avem nevoie de adevarul lui Goleman, dar avem nevoie de adevarul lui Edinide? Tu zici ca el nu poate intui adevarul de unul singur, dar asta inseamna ca nici tu nu poti...
Prin urmare, ce propui: ca nici Goleman si nici Edinide nu ar trebui cititi?! Daca asa stau lucrurile, atunci tu de ce scrii aici, chiar impotriva propriului tau principiu? Eu asa inteleg demersul tau aici, ca despre Iisus nu mai are nimeni nimic de spus, ca doar este scris totul in Biblie...



Trimis de: IoanV pe 16 Apr 2007, 07:54 PM

QUOTE
Tu transpui relatia Om-Isus in relatia Om-Goldman... Sau ai gasit semne de Crestinism la Goldman? Cred ca imi scapa ceva din aceasta logica.
Ti-am mai spus ca nu stiu la care Goldman te referi. Eu am spus ca Goleman are contributii importante la schimbarea perspectivei din care e privit omul. De la el nu mai poti ignora latura afectiva din spatele discursului rational. Asta imi este de folos si cind discut cu tine de ex..
Am inteles si eu acum de ce iti era frica. Pai unde am spus eu sa inlocuiesti relatia Om-Iisus cu cea Om-Om? Da, peste tot unde e adevar si iubire vad semne de crestinism. Asta e defectul meu. Cred ca daca nu intotdeauna direct, cel putin indirect Adevarul si Binele si Iubirea a influentat si alti oameni. Iti mai dau un exemplu, cartea Terapeutica bolilor spirituale mi-a relavat lucruri pe care eu nu le intelesesem chiar daca citisem Biblia. Duhul Sfint, Dumnezeu nu ne invata intotdeauna direct, cred ca ii place sa invatam unii de la altii. Nu spun sa renuntam la crestinism de dragul cartilor, doamne fereste, ci dimpotriva sa ne folosim de carti ca sa fim mai buni crestini. Sa avem mai multa incredere si dragoste fata de alti oameni.
Este si asta o chestie de simtire. Daca simti adevarul si iubirea in carti, cum sa o refuzi? Dimpotriva iti este drag omul care iti spune si tie ce i-a aratat lui Dumnezeu. Daca il simti in Biserica, cum sa renunti la ea.
Asta incerci si tu sa faci. Clopotel are perfecta dreptate. Doar ca vrei sa elimini, ignori, ce au spus altii, ca si cum toti ar fi rau intentionati. Eu intrezaresc in asta insa ceva nu tocmai curat. Acea dorinta de a izola omul cu cuvinte mestesugite ca sa il aduci in starea ta si la credinta ta, de parca ar fi singura buna.
Multi vor spune Doamne, Doamne! Dar la judecata se va vedea cine a stat cu fata la semeni, a incercat sa ii inteleaga si sa ii ajute efectiv si cine doar proclama invaturi si relatii, insa cind e sa faca dovada...

Eu vad in efortul deosebit al unor oameni pentru a afla adevarul despre oameni si relatiile dintre ei un pic din jertfa pe care ne-o cere Iisus. Pt. ca nu e usor sa intelegi aceste lucruri, trebuie sa fii deschis si cu dragoste de om si adevar, cu dorinta sincera de a-l ajuta.
QUOTE
Au invatat de la Moise, a fost suficient? Au invatat de la Ioan, a fost suficient?
Am zis eu ca e suficient? Doar ca De nu era Moise, Ioan, nu utea sa vina nici Iisus. Asa e si in cazul meu, cu cit ma apropii mai mult si mai cu drag de oameni, cu atit sunt mai aproape de Iisus. Stiu ca cine "nu stringe cu Mine risipeste", dar eu nu il pot iub pe altul daca nu il inteleg si nu ma inteleg pe mine. Asa cum in stiinta in timp si prin studiu se limpezeste cunoasterea, asa e si cu cunoasterea si iubirea pentru oameni, se limpezeste in timp si cu efort.

Iar ca un exemplu te invit la urmatoarea autoreflexie:Esti tu cu adevarat total dezinteresat in efortul tau "de a trezi pe altii la adevar"? Eu aproape ca am un raspuns, insa nu e inca momentul sa spun care cred eu ca sunt motivele tale reale si unde m-am mai intilnit cu ele.
QUOTE
Cind Spiritualitatea devine cuantifica, masurata si evaluata, nu mai este Spiritualitate. Un D-zeu cuprins in masuratori, nu mai este D-zeu. Un Absolut redus la scara umana, nu mai este Absolut.
Iar intelegerea e pe dos. Cine a spus sa il masori pe Dumnezeu? Insa poti analiza cum te raportezi la El? Crezi cu adevarat in ce spune. Este El un Dumnezeu adevarat sau doar un mijloc prin care eu vreau sa ma ridic la aceasta demnitate. Este pentru mine unica solutie, singura ratiune de a fi sau doar un instrument prin care eu vreau sa preiau controlul altora? Daca apar astfel de indicatori, care sa arate unde ne situam fata de el si fata de semeni, eu ii primesc cu bratele deschise. Nu de alta, dar prea multi vin cu invataturi care de care mai valoroase, dar care de cele mai multe ori nu ascund decit dorinta celor ce "ne invata" de a se folosi de noi, de a-si ridica statui din trupurile si sufletele noastre. Ei in virf, sau in fruntea multimii, mergind spre Dumnezeu cu afirmatia: "Iata Doamne citi am facut eu sa creada in tine! Pune-ma in dreapta ta ca vrednic sunt!". Inca odata, nu Absolutul e redus ci omul e analizat, in primul rind in ce masura e capabil de iubire si apropiere reala de ceilalti. Ca de aici se vede si cine implineste porunca ...

Trimis de: edinide pe 18 Apr 2007, 01:14 AM

QUOTE
De la el nu mai poti ignora latura afectiva din spatele discursului rational.

Este o latura banuita, sau explicit efirmata?

Imi amintesti de Pavel ajuns la Atena, o capitala a discursului... 18. Unii din filozofii epicurieni si stoici au intrat in vorba cu el. Crezi ca aceia erau mai putin interesanti decit acestia? Este un Interes Rational care in cele din urma este Interes Lumesc care-l tine pe om departe de D-zeu, indiferent de cit de filozofic devine: 19. Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. Daca mergi pe cale omului, indiferent cit de sofisticata este, nu este Calea. Este interesanta, te prinde, te uimeste, dar nu este Calea...

QUOTE
Da, peste tot unde e adevar si iubire vad semne de crestinism.

Iar ajungem la definitii: Eu sunt Adevarul Daca omul merge catre acest Adevar, atunci cauta Adevarul. Daca nu cauta in Numele Lui, poate gasi adevaruri dar nu Adevarul. Probabil ca si in aceasta carte sunt adevaruri...

Iubire a fost intotdeauna intre oameni, dar acesta nu inseamana ca au aflat Calea, ceea ce Isus spune: 47. Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Calea este o Iubire care nu este din aceasta Lume, deoarece ce este din Lume, nu este inspre D-zeu. Mai mult de atit, Iubirea Lumeasca este saminta din care se naste Ura Lumeasca.

Prin urmare, Iubirea rupta de D-zeu nu este Crestinism... Tu ai ginduri frumoase dar asta nu inseamna ca sunt si drepte in ultima instanta.

QUOTE
Acea dorinta de a izola omul cu cuvinte mestesugite ca sa il aduci in starea ta si la credinta ta

Nu eram constient de aceasta latura "mestesugita" a discursului meu... Daca exista, fie este nativa, fie este din puterea credintei, pentru ca nu este urmarita, nici constientizata. Iar credinta mea e simpla: ce-ti spune Biserica-Institutie este bine dar nu este suficient pentru Implinirea Legii, de aceea nu se pune problema a renunta la ce deja ai, ci de a merge un pas mai departe. Nu doresc ca nimeni sa renunte la ce are, ci sa capete mai mult...

Hmmm... cuvinte mestesugite zici...

QUOTE
Dar la judecata se va vedea cine a stat cu fata la semeni, a incercat sa ii inteleaga si sa ii ajute efectiv si cine doar proclama invaturi si relatii, insa cind e sa faca dovada...

Stiu ca vorbesti de la tine spre exterior, dar la o privire mai atenta, vei vedea ca ce spui se aplica Institutiei in numele careia vorbesti: proclamari verbale care nu se concretizeaza in nimic intr-o viata intreaga; omul de rind stagnind zi de zi, an de an, viata de viata; preoti care propovaduiesc infrinarea trupeasca in timp ce au treisprezece copii acasa; propovaduiesc lepadarea de lume in timp ce parasesc casa parohiala ca sa-si construiasca propriul palat; cumpara slujbe prin coruptie si mituire; etc.etc.etc. Astea nu le poti contesta....

QUOTE
Eu vad in efortul deosebit al unor oameni pentru a afla adevarul despre oameni si relatiile dintre ei un pic din jertfa pe care ne-o cere Iisus.

Adevarul despre om este in Sinele Omului si nu in cercetarile exterioare oricit de stiintifice. Nu poti prin MIjloace Lumesti sa parametrizezi Omul Spiritual, motiv pentru care m-am indoit de aceasta analiza in prima instanta.

Pe de alta parte, relatiile dintre oameni, ca Fiinte Sociale, vor fi in vesnica studiere si descoperire pentru ca nu exista un sfirsit. Cu toate acestea, studiiile de ace gen nu vor apropia omul de D-zeu nici cu un mm. pentru ca studiile sunt catre Lume. Alt motiv sa ma indoiesc de aceasta tematica.

QUOTE
Pt. ca nu e usor sa intelegi aceste lucruri, trebuie sa fii deschis si cu dragoste de om si adevar, cu dorinta sincera de a-l ajuta.

Pentru medicamente exista cobai pentru testare... in final, omul beneficiaza, zic ei... Din cite stiu, nu exista nici o companie farmaceutica caritabila... dorinta de a ajuta este setea de arginti... Daca ei scot bani din a te insanatosi pe Cale Chimica, te vor insanatosi. Daca ei ar scote bani din a te imbolnavi, te vor imbolnavi... La fel si cu studiile psihologice, numai ca nu se pot folosi cobai-cobai, ci sunt necesari cobai-umani.

QUOTE
Asa e si in cazul meu, cu cit ma apropii mai mult si mai cu drag de oameni, cu atit sunt mai aproape de Iisus. Stiu ca cine "nu stringe cu Mine risipeste", dar eu nu il pot iubi pe altul daca nu il inteleg si nu ma inteleg pe mine.

De aceea exista Iubirea D-zeiasca prin care Aproapele poate fi iubit asa cum e, fara a-l intelege. De fapt, daca afli Iubirea D-zeiasca, cunosti aproapele ca pe Sine... Eu cred ca nu Cunoasterea Lumeasca apropie in final, ci Cunoasterea Spirituala, care poate trece peste orice necunoscuta lumeasca.

Tu nu poti ajunge la a-i intelege pe toti semenii tai. Dar poti ajunge la a-i iubi pe toti. De aceea m-am indoit de aceasta tematica in prima instanta...

QUOTE
Asa cum in stiinta in timp si prin studiu se limpezeste cunoasterea, asa e si cu cunoasterea si iubirea pentru oameni, se limpezeste in timp si cu efort.

Se limpezeste cautindu-l pe D-zeu. Cu cit ai Inima mai deschisa spre D-zeu, cu atit D-zeu iti imbogateste Inima mai mult, ajungind astfel la Iubirea Aproapelui de care Isus ne invata. Nu incepi prin a-ti intelege Aproapele ciprin a-L primi pe D-zeu, de unde rezulta in final si intelegerea Aproapelui. Mergi spre Vest dar ajungi in Est... Privesti in Sus si ajungi sa vezi in Jos... Privesti inlauntru si ajungi sa cunosti in afara...

QUOTE
Iar ca un exemplu te invit la urmatoarea autoreflexie: Esti tu cu adevarat total dezinteresat in efortul tau "de a trezi pe altii la adevar"?

Multumesc de invitatie, dar este deja in desfasurare... Vezi mai sus, Aproapele il cunosti prin Sine...

QUOTE
Daca apar astfel de indicatori, care sa arate unde ne situam fata de el si fata de semeni, eu ii primesc cu bratele deschise. Nu de alta, dar prea multi vin cu invataturi care de care mai valoroase, dar care de cele mai multe ori nu ascund decit dorinta celor ce "ne invata" de a se folosi de noi,

Cred cu tarie ca "indicator" nu se potriveste cu "D-zeu", conform primului meu raspuns aici. Si tu crezi ca acesti "indicatori" te vor salva de sacali... Citeam zilele aceste pe Yahoo, "pastori" americani inculpati pentru delapidare si pentru homosexualitate si alte cele. Cunosc Preot Ortodox care-si face ginerele "preot" dupa trei luni de "studiu" etc. Crezi ca indicatorii acestia vor elimina acesti Exploatatori Spirituali?! Eu tare ma indoiesc...

QUOTE
Un D-zeu cuprins in masuratori, nu mai este D-zeu.
QUOTE
Inca odata, nu Absolutul e redus ci omul e analizat, in primul rind in ce masura e capabil de iubire si apropiere reala de ceilalti.

Mi-e greu sa pun in cuvinte cu toata "mestusigirea" mea, in primul rind pentru ca e un sentiment greu de verbalizat, in al doilea rind pentru ca este vorba de tine, dar tare suna a s...nism. Iubirea in Sine este D-zeu, iar a masura capacitatea omului de Iubire este capacitatea omului de D-zeire, deci tot la D-zeu se ajunge, adica la masurarea lui D-zeu... chiar daca se face prin noi... De aceea nu mi-a palcut acest subiect din capul locului. Seamana cu discutia despre Da Vinci.

QUOTE
de a-si ridica statui din trupurile si sufletele noastre. Ei in virf, sau in fruntea multimii, mergind spre Dumnezeu cu afirmatia: "Iata Doamne citi am facut eu sa creada in tine! Pune-ma in dreapta ta ca vrednic sunt!".

Desi nu-ti dai seama, spusele tale descriu bine Biserica-Institutie. Un prea-sfint spune unui nou-hirotonit ca "este responsabil pentru sufletele credinciosilor", erijat astfel in exact ceea ce spui tu mai sus. Aceasta erijare nu este Evanghelica, nu vine de la Isus, ci vine de la Institutie exact cum descrii tu. Toma nu a crezut iar concluzia lui Isus este "Fericit cel care nu a vazut dar a crezut". Toma nu este pus deasupra Credinciosului ci Credinciosul este pus in directa legatura ca D-zeu. Relatia nu este Om->Toma->Fiul ci este Om-Fiul->D-zeu.

Intre Om si Isus nu se gaseste nici un intermediar. Petru paste oitele dar nu ca intermediar ci ca exemplu. Iar cine a adus un singur Suflet catre D-zeu, le-a adus pe toate... Vezi dar, clasamentul exista numai in Biserica-Institutie...

Trimis de: edinide pe 18 Apr 2007, 01:38 AM

Clopotel,

Tu nu vorbesti din Dragoste... iar daca eu sunt motivul, ma faci sa ma simt vinovat.

QUOTE
Acest Goleman nu scrie ca si tine? Nu doreste ca sa-i fie citite cuvintele asa cum si tu doresti sa ti se citeasca cuvintele aici?

Dar ca... tine? De ce crezi ca esti exceptie?

Si mai este un motiv... eu vin din Ortodoxie... el nu vine din "parametri spirituali", insemnind ca eu am un motiv sa-mi fac opinia cunoscuta, el nu are decit motive personale. El vorbeste de ceva exterior lui, noi masuratori, eu vorbesc din interior. Eu vorbesc de ceva ce ma priveste, el nu. etc.

QUOTE
Tu spui ca noi nu avem nevoie de adevarul lui Goleman, dar avem nevoie de adevarul lui Edinide?

El nu vorbeste despre Isus... despre Isus tot omul are dreptul sa vorbeasca, chiar mai mult, ar avea datoria sa vorbeasca, pentru ca El a murit pe Cruce pentru toti. Tu nu intelegi inca aceasta pentru ca nu vorbesti din Inima... ci din cartile tale... nu din Suflet... ci din Ratiune...

Deci nu confunda subiectul "Isus" cu subiectul "parametri spiritului uman". Deci, avem noi nevoie de adevarurile lui G?

QUOTE
Tu zici ca el nu poate intui adevarul de unul singur, dar asta inseamna ca nici tu nu poti...

Vezi mai sus, despre subiectul abordat... Apoi, eu nu vorbesc fara rugaciune si rupt de mine inusumi... eu ma rog sa pot vedea Calea, ca s-O urmez, si cind o zaresc, iti spun si tie... Deci, nu poti compara cu G...

QUOTE
Eu asa inteleg demersul tau aici, ca despre Iisus nu mai are nimeni nimic de spus, ca doar este scris totul in Biblie...

Priveste-ti in Inima...

In Evanghelie nu este descrisa Calea Practica de urmare a Lui, dar o idee ne este totusi data: Cine cauta, gaseste! Cui cere, i se da... Deci, Totul nu este scris in Evanghelie, necesarul este...

Trimis de: IoanV pe 18 Apr 2007, 12:44 PM

edinide,
A nu accepta decit Biblia ca sursa de invatura este echivalent cu Sola Scriptura. Duhul Sfint lucreaza in lume, iar invatatura crestina este cunoscuta bine in occident de multa vreme.... Deci nu este de mirare ca Adevarul s-a raspindit in lume incit a lamurit si lucrurile mici. In toate cartile studiate sau mentionate, o morala inalta este o conditie a intelepciunii, inteligentei spirituale. Iar a intelege pe altii face parte din "negotul cu talantul" pentru a spori cistigul.
In ultima instanta eu vorbesc de cautarea duhului in lume si descoperirea bisericii. Cu certitudinea prezentei si a ajutorului divin, asemeni cu fiul care a spus ca nu va munci via tatalui, dar se duce si o face, plecam si noi prin lume sa descoperim oamenii si sa ii ajutam dupa nevoie. Asa am ajuns la lucrarile sfintilor, care imi lamuresc multe lucruiri si totusi gasesc multe de invatat si in alta parte.
Reductionismul tau imi apare de 2 ori desconsiderare. 1- ca Duhul nu ar mai lucra in oameni, ca ei nu pot produce nimic bun, tot ce e bune e doar in Biblie. 2- ca nu ne poate arata ce avem de facut sau cum sa decelam lucrarile Lui de cele ale altor duhuri... Asta ca sa nu mai vorbesc de iubirea frateasca in care se primeste invatura.

QUOTE
Adevarul despre om este in Sinele Omului si nu in cercetarile exterioare oricit de stiintifice. Nu poti prin MIjloace Lumesti sa parametrizezi Omul Spiritual
Astea sunt idei atit de spirituale, ca nu mai au legatura cu realitatea... Iisus care ne spune clar cum sunt alesi cei de-a dreapta si cei de-a stinga, iar daca eu ma inspir de la El si stabilesc o modalitate de evaluare a implinirii (ca instrument de autoevaluare) chiar dupa vorbele Sale, fac prostii? Sau daca altii au facut deja asta si eu ii cred, la fel e gresit?
Teoria ca teoria, practica ne omoara.
Asa vin si pocaitii si iti cinta cite in luna si in stele despre Iubirea lui Iisus, samd, dar nu recunosc importanta si nevoia autoevaluarii faptelor. Nici tu nu esti departe ... Tot intr-o extrema care neaga pe ceilalti si contributiile lor.
QUOTE
Mi-e greu sa pun in cuvinte cu toata "mestusigirea" mea, in primul rind pentru ca e un sentiment greu de verbalizat, in al doilea rind pentru ca este vorba de tine, dar tare suna a s...nism. Iubirea in Sine este D-zeu, iar a masura capacitatea omului de Iubire este capacitatea omului de D-zeire, deci tot la D-zeu se ajunge, adica la masurarea lui D-zeu... chiar daca se face prin noi... De aceea nu mi-a palcut acest subiect din capul locului. Seamana cu discutia despre Da Vinci.
Nu cred ca a regasi biserica este snobism. Mai rau mi se pare a ignora lucrarea Duhului. Mestesugirea de care vorbeam nu e neaparat cautata, dar prea se invirte in jurul unor sloganuri si teme fixe, cum ar fi luati Jugul lui Hristos. Suna frumos, dar trebuie mers mai departe, trecut dincolo de cuvinte si cu Iisus in suflet pasit in lume. Aici te intilnesti cu tot felulul de influente, porniri etc. ce trebuie identificate, intelese, prelucrate, etc...
Nu am sustinut si nu sustin desacralizarea ci recuperarea si invatarea a tot ce El a pus bun in lume, prin oameni. Asa rescoperim oamenii si dragostea noastra pentru ei, descoperim Biserica. In neinelegerea, neacceptarea reala a celorlalti, a ceea ce e bun in ei, indiferent de unde par a veni(!), poate sta chiar piedica ce ascunde adevarata biserica unor oameni. Aceasta limitare, asematoare cu cea practicata initial de apostoli fata de neamuri, nu este crestineasca. Ca nu mai priveste spre om ci spre doctrina lui. Ori si preotii care mai tin conferinte spun ca dogmatici in sens rau sunt cei care pun invatura mai presus de om, si in numele ei condamna oameni fara sa ii inteleaga.
QUOTE
Se limpezeste cautindu-l pe D-zeu. Cu cit ai Inima mai deschisa spre D-zeu, cu atit D-zeu iti imbogateste Inima mai mult, ajungind astfel la Iubirea Aproapelui de care Isus ne invata. Nu incepi prin a-ti intelege Aproapele ciprin a-L primi pe D-zeu, de unde rezulta in final si intelegerea Aproapelui.
Crezi ca e chiar asa simplu? Eu zic ca merg mina in mina, ba chiar e imposibil sa te apropii de Dumnezeu daca inima nu e permisiva pt. oameni. In masura in care ii tolerezi pe ei, asa cum sunt, il primesti pe Dumnezeu. Daca tu spui ca nu ai nimic de invatat de la nimeni, eu ce sa zic? In ceea ce ma priveste incerc si gasesc la fiecare om si parti bune pe care le respect si astfel invat si de la ei sa fiu si eu mai bun.
QUOTE
Cu toate acestea, studiiile de ace gen nu vor apropia omul de D-zeu nici cu un mm. pentru ca studiile sunt catre Lume.
Aici ma indoiesc. E opinia ta, si nu sunt de acord. Si in psihologie si in stiintele sociale, e un progres spre Adevar. Dar nu se vede prea usor...

Trimis de: ioana1 pe 18 Apr 2007, 01:15 PM

Dar cu ideea ca un crestin ar trebui sa fie intelept, nu neaparat inteligent, esti de acord?

Cunosterea lui spirituala incotro ar trebui sa se indrepte?

Nu sinele ar trebui cercetat?

Nu limitarile exploatate?

Ce e inteligenta ?Spirituala sau nu ?Nu un dar cu care te nasti sau nu ? El se poate imbunatati , desigur, dar trebuie sa ai o fundatie, poti fi geniu, sau doar destept. Si revin, este inteligenta spirituala un atu pentru credincios? Daca da, de unde este ea izvorata? Din sine ? Cat iti poti dezvolta singur sinele ? Cat te duce capul, in termeni populari. Cat ai citi, si cat ai cunoaste, nu ajungi sa spui "destul", mereu mai inveti cate ceva.

Revin, ce e intelepciunea? Nu e atotcuprinzatoare ? Nu vine de sus, pic cu pic, pana la desavarsire? Completa ? Nu ar trebui crestinul sa tinda la intelepciune? Sau gresesc?


Trimis de: IoanV pe 18 Apr 2007, 04:16 PM

QUOTE
Dar cu ideea ca un crestin ar trebui sa fie intelept, nu neaparat inteligent, esti de acord?
Se pare ca nu prea ai citit posturile anterioare,mai ales cel de deschidere...
Tocmai de aceea au aparut si alte tipuri de inteligente, pentru ca inteligenta rationala nu explica de ce unii cu IQ mai mic reusesc in viata mai bine decit unii cu IQ mai ridicat,de ce unii sunt mai talentati la desen sau muzica decit altii, de ce unii sunt mai iubiti de colegi decit altii, etc.. Gardner a explicat ca exista mai multe tipuri de inteligenta (despre utilizarea acestui termen chiar el spune ca nu e poate cel mai portivit) care corespund unor competente specifice, caracterizate prin tipuri diferite de operatii mentale pina chiar si prin arii distincte de activare in creier.
De prin 60 se discuta de inteligenta emotionala, cel mai puternic sustinator al ei este D. Goleman. Au aparut si alte tipuri de inteligenta in aceasta arie: inteligenta sociala si cea spirituala.
Intelepciunea apare prin inteligenta care stie sa o creasca. Deci intelept fara a fi capabil sa efectueze analize, raportari, demersuri inteligente (in sens larg) este mai greu, sau chiar imposibil sa fii.

Inteligenta spirituala chiar cu studiul sinelui a modului in care el se manifesta etc. se ocupa. Ne ajuta sa ne identifcam limitarile si sa trecem de ele.

Intelepciune fara unitate a fiintei nu se poate. Iar unitate fara un anumit simt specific e greu de obtinut. Eu si pe acesta il includ in inteligenta spirituala. Desavirsirea vine prin impreuna lucrare cu Dumnezeu, dar si pt. asta trebuie sa cauti intelepciunea, altfel risti sa intelegi tot pe dos ce spune Dumnezeu sau sa interpretezi trairi cu sursa in exercitii fizice ca pe gratie divina.

Vad ca va e frica de intelepciunea oamenilor, care apare in opozitie cu cea a lui Dumnezeu. Daca o luam asa tot ce spun oamenii, inclusiv propriile afirmatii sunt prostii. Insa prin credinta si dragostea fata de bine, Dumnezeu pune sau ne ajuta sa dobindim in inima noastra invatatura si intelepciune. Ea ne ajuta sa descoperim ce e bine si ce e rau, ce e de folos si ce nuin ceea ce spun altii, dar si sa sounem la rindul nostru lucruri cu sens si poate utile celor cu care discutam. Eu pe aceasta intelepciune o gasesc in unele carti de valoare, in cuvintele sfintilor. Cum sa ne iubim intre noi daca nu vedem lucrarea lui Dumnezeu si asupra semenilor nostri? Repet, chiar daca la prima vedere pare ca Dumnezeu nu are niciun amestec.

Ce este intelepciunea oamenilor de care trebuie sa fugim? Eu cred ca e aceea care ne face sa fim inchisi fata de semeni, egoisti, mereu alergatori dupa bani sau slava desarta. E cea care pune ideea proprie mai presus de om. Care in numele unei idei ar fi in stare sa elimine oamenii ce o contrazic. E cea care ne intareste sentimentul autosuficietei, si ne blocheaza dezvoltarea.
Eu cind ma gindesc la inteligenta spirituala mi-o reprezint ca pe aceea care ne ajuta sa gasim si sa urmam Adevarul, oriunde s-ar afla ascuns.

Trimis de: Clopotel pe 18 Apr 2007, 04:29 PM

Draga Edinide,

QUOTE
Tu nu vorbesti din Dragoste... iar daca eu sunt motivul, ma faci sa ma simt vinovat.

Eu sunt pacatos si rau... Nu ma pot lauda cu dragostea mea... sad.gif In schimb daca tu te simti vinovat pentru vorbele ce le spui atunci inseamna ca te mustra constinta...
QUOTE
QUOTE
Acest Goleman nu scrie ca si tine? Nu doreste ca sa-i fie citite cuvintele asa cum si tu doresti sa ti se citeasca cuvintele aici?

Dar ca... tine? De ce crezi ca esti exceptie?

Eu nu i-am spus lui Goleman sau altcuiva sa taca asa cum faci tu...
QUOTE
Si mai este un motiv... eu vin din Ortodoxie...

Daca te gandesti ca a "veni din Ortodoxie", doar pentru motivul ca ai fost botezat cand ai fost mic, dar fara sa cunosti o boaba din Ortodoxie, atunci te inseli singur... Nu vi din Ortodoxie...
QUOTE
el nu vine din "parametri spirituali",

De unde stii tu asta?
QUOTE
insemnind ca eu am un motiv sa-mi fac opinia cunoscuta, el nu are decit motive personale.

Iar te indreptatesti singur? Acelasi motiv are si el ca si tine si ca mine sa ne facem opinia cunoscuta...
QUOTE
El vorbeste de ceva exterior lui, noi masuratori, eu vorbesc din interior.

Interior cui? Autointitulata yoga-crestina este interior la ceva? La ce, ca la crestinism nu?
QUOTE
Eu vorbesc de ceva ce ma priveste, el nu. etc.

Poate ca il priveste pe el, sau pe altii... Vad ca sunt destui care sunt interesati de vorbele lui...
QUOTE
QUOTE
Tu spui ca noi nu avem nevoie de adevarul lui Goleman, dar avem nevoie de adevarul lui Edinide?

El nu vorbeste despre Isus...

Dar tu vorbesti? Ce este mai bine: a vorbi gresit despre Iisus sau a nu vorbi deloc?... Daca este asa, atunci tu de ce nu-i urmezi exemplul?
QUOTE
Tu nu intelegi inca aceasta pentru ca nu vorbesti din Inima... ci din cartile tale... nu din Suflet... ci din Ratiune...

Tu cand spui ce spui nu vorbesti de la altii? Vorbesti de la tine? Daca da, atunci lasa-i si pe altii sa vorbeasca de la ei... Iar daca vorbesti de la altii, de ce numai tu ai dreptul asta?
QUOTE
Deci nu confunda subiectul "Isus" cu subiectul "parametri spiritului uman". Deci, avem noi nevoie de adevarurile lui G?
Poate mai mult ca ale lui Edinide...
QUOTE
Apoi, eu nu vorbesc fara rugaciune si rupt de mine inusumi... eu ma rog sa pot vedea Calea, ca s-O urmez, si cind o zaresc, iti spun si tie... Deci, nu poti compara cu G...
Desigur, tu esti "superior"... Depinde si cui te rogi pana la urma...
QUOTE
In Evanghelie nu este descrisa Calea Practica de urmare a Lui, dar o idee ne este totusi data: Cine cauta, gaseste! Cui cere, i se da... Deci, Totul nu este scris in Evanghelie, necesarul este...

Exact, si pentru ca ai constatat asta te-ai gandit tu sa inventezi propria cale practica... Te inseli insa daca tu crezi ca nu exista o cale practica originala si autentica... Ea exista inca de la inceput... Cine-o cauta o gaseste...
Si da, asta tine de inteligenta spirituala a gasi, si a recunoaste calea adevarata, atat teoretica cat mai ales practica...

Draga Ioana
QUOTE
Nu ar trebui crestinul sa tinda la intelepciune? Sau gresesc?

Nu gresesti deloc... Inca de la inceput crestinul a tins spre intelepciune spirituala, doar avem porunca de la Iisus Hristos sa fim cu intelepciune...
16 Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor; fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii.
(Matei 10)Dar intelepciunea nu vine de la om, ci de la Dumenzeu:
15 Căci Eu vă voi da gură și înțelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toți potrivnicii voștri. (Luca 21)
5 Și de este cineva din voi lipsit de înțelepciune, să o ceară de la Dumnezeu, Cel ce dă tuturor fără deosebire și fără înfruntare; și i se va da. (Iacov 1)

Trimis de: edinide pe 18 Apr 2007, 08:55 PM

In Ceruri nu exista Duh de nota 10 si Duh de nota 4... realitate extinsa la Lumea Materiala prin porunca Iubeste-ti aproapele ca pe Sine. Pe Pamint fiind inrobiti, Duhul cuprins in limitele Corpului Somatic, apar diferentierele dintre indivizi, varietatea infinita fiind cheia succesului terestru.

De ce sa mai studiezi si cuantifici Omul Somatic in momentul in care stii ca Duhul care-l mina este acelasi? De ce sa mai masori exteriorul cind interiorul este identic? Numai ca sa stii de esti 80% spiritual, ca sa cauti sa ajungi 90%? Indiferent de scor, omul trebuie sa se sfinteasca prin Iubirea D-zeieasca pe care n-o poate sorbi daca nu se leapada de Lume. Deci, unde este utilitatea scorului?

Imi imaginez Goldman preluat de catre Vatican: toti vicarii de conecteaza la acelasu super-calculator si incep un Test Spiritual masurat stiintific; cel care marcheaza scorul maxim, este declar cel mai sifnt dintre ei, si ales apoi Papa in mod stiintific... avind "inteligenta spirituala" cea mai ridicata... si apoi supus la teste periodice, sa se vada de nu-i scade "spiritualitatea"... etc.

Masurarea omului este Cadere. Masurarea Spiritualitatii Umane este s...tanism.

Trimis de: IoanV pe 18 Apr 2007, 09:49 PM

QUOTE
Imi imaginez Goldman preluat de catre Vatican: toti vicarii de conecteaza la acelasu super-calculator si incep un Test Spiritual masurat stiintific; cel care marcheaza scorul maxim, este declar cel mai sifnt dintre ei, si ales apoi Papa in mod stiintific... avind "inteligenta spirituala" cea mai ridicata... si apoi supus la teste periodice, sa se vada de nu-i scade "spiritualitatea"... etc.
Tu nu prea citesti postarile noastre nu-i asa? Vad ca inca mai scrii Goldman. Dar poate ca este un astfel de personaj si nu stim noi. Goleman de care vorbesc eu nu propune asa ceva. Omul e prea complex ca sa fie interogat de masina asa simplu cum iti imaginezi tu. Inteligentele de care vorbesc eu se refera la relatii intre oameni, la sinele omului, nu la masini si impulsuri masurabile... Pacat ca ai completat din imaginatie, poate era bine sa fi aruncat o privire pe net inainte sa judeci si sa reduci la material.
QUOTE
Masurarea omului este Cadere. Masurarea Spiritualitatii Umane este s...tanism.
Si judecata e la fel? Ca asta ne asteapta! O evaluare mult mai serioasa.... Ai certitudinea ca ai scapat de ea?

Fiecare vede ce poate, de fapt ce alege sa vada. Eu ma bucur ca pot invata si de la altii. Stiu ca urmare a cererilor mele, mi se indica acest drum. Nu mi-e frica ca ma infectez prin lume.

Nu aici am vrut sa ajung. Nu de succesul terestru e vorba ci la iubirea frateasca recunoscuta ca atare. Nu prin masuratori ci prin "simptome", observabile clar in fapte. Indicii ale drumului pe cale...

Trimis de: edinide pe 18 Apr 2007, 09:54 PM

IoanV,

QUOTE
A nu accepta decit Biblia ca sursa de invatura este echivalent cu Sola Scriptura.

Nu-i vorba de a fi exclusiv, dar daca masuratoarea era necesara omului pentru Mintuire, Isus ar fi spus-o... plus ca au fost atitia Sfinti care nu au fost masurati decit prin Faptele Credintei... Tu crezi ca noi suntem azi mai cu motz decit ei? Masurarea "credintei" la om este tot una cu masurarea craniilor la nazisti...

QUOTE
Duhul Sfint lucreaza in lume, iar invatatura crestina este cunoscuta bine in occident de multa vreme...

Daca ar fi bine cunoscuta, nu am mai avea nevoie de "masurare" spirituala... Faptul ca vii cu "masurare", dovedeste ca Spiritul Crestin nu este cunoscut in occident. Una dintre dovezi este cartea de care vorbesti.

QUOTE
o morala inalta este o conditie a intelepciunii, inteligentei spirituale.

O morala inalta este cauza si efectul Credintei. Cu sau fara Goldman.

QUOTE
Iar a intelege pe altii face parte din "negotul cu talantul" pentru a spori cistigul.

Dupa ultima convorbire avuta cu un Popa Ortodox, negotul cu Talantul ar fi "buna chivernisire a veniturilor", ca sa putem da si la biserica... ar fi aplicarea Talentelor Personale in folosul societatii...

Tu vorbesti despre a intelege pe altii. Isus vorbeste depre a-i iubi pe altii ca pe Sine. De ce asi face pasul inapoi, de dragul lui Goldman?

QUOTE
In ultima instanta eu vorbesc de cautarea duhului in lume si descoperirea bisericii.

Se include masurarea spiritualitatii in aceasta cautare?

QUOTE
Asa am ajuns la lucrarile sfintilor, care imi lamuresc multe lucruiri si totusi gasesc multe de invatat si in alta parte.

Diferenta este ca Sfintii indruma catre Ceruri nu catre Lume, cum ar fi masurarea omului... Binenteles ca ai de invatat din orice parte te-ai intoarce pentru ca Lumea este nesfirsita, dar aceasta este numai o irosire a Sinelui, pentru ca adevarata Cunoastere nu vine din Lume si nu vine prin Mijloace Lumesti.

QUOTE
Reductionismul tau imi apare de 2 ori desconsiderare. 1- ca Duhul nu ar mai lucra in oameni, ca ei nu pot produce nimic bun, tot ce e bune e doar in Biblie. 2- ca nu ne poate arata ce avem de facut sau cum sa decelam lucrarile Lui de cele ale altor duhuri...

Omul este la rindul lui un Duh Viu care are Inteligenta, Constiinta de Sine, Libertatea de a alege etc. Acest Duh Viu, manifestat prin Corpul Somatic, determina Lumea asa cum o stim, plina de mai mult Rau decit Bine.

Omul-Duh poate alege sa mearga pe calea lui insusi, Adamul, rezultind Lumea. Sau poate alege sa soarba din Duhul Sfint ca sa fie mai mult decit este, rezultind In-D-zeirea omului, Noul Adam.

Cartile Lumesti descriu Omul Pamintean. Evanghelia descrie Omul Ceresc. Aici este o chestiune de alegere.

QUOTE
QUOTE
Adevarul despre om este in Sinele Omului si nu in cercetarile exterioare oricit de stiintifice. Nu poti prin MIjloace Lumesti sa parametrizezi Omul Spiritual
Iisus care ne spune clar cum sunt alesi cei de-a dreapta si cei de-a stinga, iar daca eu ma inspir de la El si stabilesc o modalitate de evaluare a implinirii (ca instrument de autoevaluare) chiar dupa vorbele Sale, fac prostii?

Da, faci... pentru ca Separarea Cereasca nu este facuta dupa regulile lui Goldman... Pentru ca nu-i dat omului sa stie Gindul Tatalui... pentru ca nu-i data omului puterea de discernamint in problemele Ceresti...

A incerca sa aplici Criterii Ceresti in ierarhizarea Omului Somatic este a pune bazele unui nou nazism, nazismul la patrat... Ei l-au expulzat pe D-zeu... Goldman il masoara stiintific... de la cranii, la masurarea spiritualului...

QUOTE
Asa vin si pocaitii si iti cinta cite in luna si in stele despre Iubirea lui Iisus, samd, dar nu recunosc importanta si nevoia autoevaluarii faptelor.

Fiecare Credincios trebuie sa se autoevalueze zilnic, in Rugaciune si in Meditatie, Doamne, ce am facut bine, ce am facut rau? Tu spui sa inlocuim cercetarea lui D-zeu cu cercetarea lui Goldman... Constiinta ta stie mai bine decit Goldman ce nu ai facut bine... si unde trebuie sa mai lucrezi...

QUOTE
Nu am sustinut si nu sustin desacralizarea ci recuperarea si invatarea a tot ce El a pus bun in lume, prin oameni.

El nu apus ceva bun in Lume prin oameni, dovada Crestinsimul-Institutie care a facut razboaie si ucideri, ci a pus ceva bun in om ca sa-l poate gasi pe D-zeu. Nu trebuie sa mergi mai departe decit legatura Om-D-zeu. Isus nu a venit pentru o Lume mai buna, cum evreii asteapta, ci a ve nit pentru Imparatia Cereasca, pentru iesirea omului din Lume si pentru Sfirsitul Lumii.

Ceva bun trebuie cautat in relatia omului cu D-zeu. Restul, nu poate fi bun... cu mii de ani de dovezi irefutabile...

QUOTE
Aceasta limitare, asematoare cu cea practicata initial de apostoli fata de neamuri, nu este crestineasca. Ca nu mai priveste spre om ci spre doctrina lui.

Spre om trebuie sa privesti, dar nu spre ceea ce omul priveste... pentru ca omul a privit spre Ceva de mii si mii de ani, dar nu inseamna ca a privit bine... Daca eu il inteleg pe Musulman care-l neaga pe Isus, ce am implinit? Daca eu il inteleg pe homosexual care priveste languros la un alt barbat, ce am implinit? Daca eu il inteleg pe un Hindus care se inchina la Shiva, ce am implinit? La om trebuie sa privesti, la ce priveste omul, nu.

De aceea s-a dat legea, ca sa fie urmata: Eu sunt Calea Aceasta nu este conditionata, nu este spre dezbatere, nu este spre masurare etc.

Tu nu trebuie sa privesti spre om in izolare, ca omul in izolare a inceput cu Adam si numai bine nu a ajuns. Privesti spre om in relatia lui cu D-zeu, urmind pe Fiul, care si-a dovedit Calea pas cu pas. Pe acesta trebuie sa-l intelegi, nu pe Adam...

QUOTE
Ori si preotii care mai tin conferinte spun ca dogmatici in sens rau sunt cei care pun invatura mai presus de om, si in numele ei condamna oameni fara sa ii inteleaga.

Nu confunda Dogma cu Credinta. Omul care ajunge la Credinta, nu mai are o Dogma si nici Religie (care tot Dogma este la urma urmei). Prin Credinta nu mai condamni pe nimeni, dar nici nu-l "intelegi" in mod fals... te rogi pentru om, nu-l "intelegi"... deoarece nu exista "intelegere" in Pacat sau in Idolatrie sau in Ratacire.

Isus nu i-a "inteles" pe Iudei, ci i-a fost mila de ei, s-a rugat pentru ei.

QUOTE
Eu zic ca merg mina in mina, ba chiar e imposibil sa te apropii de Dumnezeu daca inima nu e permisiva pt. oameni.

Adevarat, apropierea de om este cauza si efectul apropierii de D-zeu, sunt simultane si reciproc conditionate. Dar nu te apropii de om confundindu-te cu frustarile lui sau cu "ideile" proprii de D-zeire, pentru ca fiecare om este diferit de restul miliardelor de oameni. Avem pe Isus un Multiplu Comun ca sa nu ne pierdem in marea masa a "ideilor". Altfel te pierzi deoarece in jurul tau sunt un milion de Goldman...

QUOTE
In masura in care ii tolerezi pe ei, asa cum sunt, il primesti pe Dumnezeu.

Isus nu a tolerat pe Vames asa cum era, ci l-a sfintit... nu a tolerat-o pe prostituata asa cum era, ci a sfintit-o... nu l-a tolerat pe Pescar asa cum era, ci l-a fact pescar de oameni... nici Ologul nu a fost tolerat asa cum era, i s-a poruncit sa nu mai pacatuiasca...

Nici unul din jurul lui Isus nu a fost "tolerat" asa cum era... pentru ca exista de acum un Model D-zeiesc, o Cale D-zeiasca, un Adevar D-zeiesc, o Lumina D-zeiasca... daca privim spre acesta Adevar, suntem Frati, daca privim spre diverse Adevaruri, nu mai suntem Frati...

QUOTE
Daca tu spui ca nu ai nimic de invatat de la nimeni, eu ce sa zic?

Am Inima si Urechea deschisa la oricine marturiseste pe Fiul, Calea spre Tatal. Pentru restul, nu avem timp si nici energie lumeasca de risipit spre ascultatrea lor. Iar masurarea omului nu este de la D-zeu, pentru ca nici El nu ne masoara pasii... ca dovada este unde am ajuns cu totii...

QUOTE
In ceea ce ma priveste incerc si gasesc la fiecare om si parti bune pe care le respect si astfel invat si de la ei sa fiu si eu mai bun.

Tot omul are Parti Bune si Parti Rele cit timp exista in trup, dupa gustarea din Bine-Rau... Ca mai sus, daca Omul cauta pe D-zeu mergind pe Cale, ascult si eu la el. Daca in bunatatea lui merge dupa Shiva, nu ma pot confunda cu el... Sau daca in bunatea lui neaga pe Fiul, precum evreii, iar nu ma pot confunda cu el...

Omul are parti bune, dar aceste parti bune pot fi spre eliberare sau spre inrobire.

QUOTE
Si in psihologie si in stiintele sociale, e un progres spre Adevar. Dar nu se vede prea usor...

Defineste-ti prima data Adevarul...

Exista un Adevar Stiintific, un Adevar Moral, un Adevar Legal etc.etc.etc.

Cel pe care eu Il caut suna asa: Eu sunt Adevarul Pilat a intrebat si el despre Adevar, dar nu i s-a raspuns, pentru ca nu era capabil a-L purta.

Psihologia si Stiintele Sociale au si ele adevarurile lor, ca orice activitate umana de altfel, dar nu este Adevarul... Fiecare om din miliarde are propriul lui adevar, dar nu este Adevarul... De aceea zic, nu este timp pentru adevaruri, prea mare fiind Adevarul...

Trimis de: edinide pe 18 Apr 2007, 09:59 PM

IoanV,
Te rog da-ne niste exemple concrete de masuratori spirituale din care rezulta coeficientul de SQ si felul in care se ajunge la numere.

Trimis de: IoanV pe 18 Apr 2007, 10:03 PM

Prea multa fantezie pe aici. Vad ca ai completat tot felul de scenarii, cu masuratori, etc ... Tu realizezi ca eu nu am vorbit despre asa ceva? Ca sunt doar din imaginatia ta. Ca efectiv vorbesti, si nu stii despre ce, doar din teorii si presupuneri?
Dar e bine ca se vede cum brodezi. Cred tot mai mult ca asa faci si pe marginea ortdoxiei. De aceea duhul ei iti scapa...

Vorba aia, unde dai si unde creapa! Tot iese ceva chiar cind nu te mai astepti la mare lucru ...

Edit

Am vorbit eu de SQ? Raportarea interna la o lista cu fapte posibile nu inseamna SQ. Goleman nu propune asa ceva nici pentru EQ. Sunte teste, dar au scop orientativ, de identificare a raspunsului inteligent...
Prea mare insuccesul cu IQ ca sa se incerce un EQ sau SQ!

Trimis de: edinide pe 19 Apr 2007, 07:51 AM

Atunci te rog da-ne niste exemple de teste si niste exemple de rezultate de teste, sau cel putin termenii in care se discuta.

P.S. Am cam exagerat cu extrapolarea precedenta, dar scenariul nu este absurd... de altfel nu poti sa stii ca nu se va ajunge la ceva asemanator... am aplicat metoda ta, sa te pun in fatza extremei opuse...

Trimis de: IoanV pe 19 Apr 2007, 11:32 AM

Deocamdata nu am la indemina teste de IE, am acasa o carte, sunt pe net, online, citeva, cred ca gasesti usor. Iar pentru QS nici nu stiu sa fie, desi e posibil.

Nu cred ca eu imping lucrurile la extrem cind analizez consecintele ultime care decurg logic din unele pozitii asumate. Doar incerc sa fac analiza cit mai completa. A impinge la extrem inseamna altceva, poate a generaliza un aspect particular sau o latura a problemei in defavoarea altora, la fel sau poate chiar mai probabile. O extrema e putin probabila in realitate, dar consecintele ultime se deduc firesc si sunt rezultatul, mai indepartat poate, al pozitiei asumate.

Trimis de: IoanV pe 19 Apr 2007, 11:52 AM

Postare dubla, sinucigasa wink.gif .

Trimis de: edinide pe 19 Apr 2007, 05:16 PM

QUOTE
Lucrand ca psihoterapeut, convingerea mea este ca inteligenta spirituala deschide inima, lumineaza mintea si inspira sufletul, conectand psihicul uman individual la insusi substratul de baza al fiintei. Inteligenta spirituala poate fi dezvoltata prin practica si poate ajuta o persoana sa distinga realitatea de iluzie. Ea se exprima in orice cultura ca iubire, intelpciune si a fi in slujba celorlalti

Exte un ex. bun despre la ce ma refeream in mesajele mele. Observa, elementele vehiculate sunt Inima, Mintea si Sufletul, exact ceea ce noi tintim prin Credinta si cautarea lui D-zeu. Diferenta consta in faptul ca acestea sunt sustinute "deschise" nu de catre D-zeu, prin apropierea de El, ci ar fi "deschise" de catre Maria-Sa-Inteligenta-Spirituala, frazeologie goala de continut pentru o Persoana Spirituala. Printr-o rasucire "tehnica", D-zeu devine inlocuit prin Inteligenta Spirituala. Aici vorbeam de s...

Apoi se declara Iubirea si Smerenia in fatza Aproapelui ca decurgind tot din... Inteligenta Spirituala... Parca Ioan spune ce D-zeu este Iubirea... Dupa stiinta, nu mai avem nevoie de D-zeu pentru ca avem pe Maria Sa Inteligenta Spirituala sa ne conduca pasii si sa ne masoare progresul...

Ce vad eu aici, este ca "stiinta" a inceput sa descopere Eu-l omului de dincolo de carne si oase, Sinele Spiritual, pe care incearca sa-l defineasca in Termeni Substantiali, in momentul in care acesta tine de Sfera Spirituala. De aici poate proveni ratacirea si mai adinca a omului, Trasaturile Spirituale degradate prin Intelegerea Materiala, Psihologica, a Sufletului.

Cunosc multe persoane care desi merg constant la Biserica, vorbesc constant de "reintrupare", despre "ce am fost in viata precedenta", despre "ce cristale imi sunt favorabile", dspre mersul la "sedinte energetice" cu diversi indivizi, despre "tratamente energetice cu acupunctura" etc.etc.etc. Toti acestia se declara Crestini! Cum crezi ca s-a ajuns aici? Nu prin "mici descoperiri" ale unuia si altuia? Se profileaza si Inteligenta Spirituala ca una dintre aceste directiimentionate aici.

Trimis de: IoanV pe 19 Apr 2007, 08:14 PM

Cam radicala interpretarea. Ai transformat inteligenta spirituala in Dumnezeu si scop in sine, nu o recunosti ca aparatul cu care omul ajunge la Adevar sau il recunoaste.
Eu inteleg de aici ca iubirea, intelepciunea si a fi in slujba celorlalti sunt calitatile care arata inteligenta spirituala. Ea poate fi dezvoltata (aceste calitati) si conecteaza omul imbogatindu-l la substratul de baza al fiintei. Nu mai insist care e acesta...

Se indica clar cum se ajunge la substratul de baza al fiintei, prin iubire, intelepciune si a fi in slujba celorlalti. Iisus ne cere oare altceva? Este un mesaj cit se poate de crestin. "Cine spune ca iubeste pe Dumnezeu, dar pe semenii sai ii uraste, minte!"

Pe tine te deranjeaza aici ca nu se spune prin Dumnezeu, etc. ci se numesc direct lucrarile pe care El insusi ni le spune. E mai usor pt. manipulatori sa spuna ca prin Dumnezeu vin toate pt. ca apoi sa spuna ca eu va arat si va explic ce spune Dumnezeu, cum trebuie sa il intelegeti, ce aveti de facut, etc... Parca vad pe cineva lipsit de discurs, suparat ca il gaseste la altii.

Acuma sincer, crezi ca poti iubi fara sa te apropii de Dumnezeu? Cum e mai usor sa ajungi, de la Dumnezeu la iubire sau invers? Eu am ajuns de la iubire la Dumnezeu. Am mai spus, am fost impresionat de iubirea unui Om. Si cred ca mai sunt multi ca mine. Poate la tine e invers. A pune imagini despre Dumnezeu mai presus de iubirea concreta, nu cred ca e bine... De aceea apreciez calea aceasta, e mai concreta, ... Iisus s-a sacrificat din iubire de oameni, asa si-a implinit menirea si "datoria" (cum ii spui tu) fata de Dumnezeu. Asa vom cunoaste si noi pe Dumnezeu, ne vom apropia de El prin iubirea foarte concreta. Intii sa fim mari in astea mici, astfel vom fi mici si in cele mari. Ce spui tu e mult mai aproape de demagogie decit de solutiile concrete.

Mai sunt multe de discutat. Dar orientindu-se dupa iubire omul nu prea poate gresi. Ca pina la urma trebuie sa ajunga la sursa iubirii!

Trimis de: edinide pe 20 Apr 2007, 02:29 AM

Te rog adu-ne citate din lucrarea discutata de unde reiese cautarea si implinirea Iubirii, chiar daca D-zeu nu este mentionat explicit.

QUOTE
Acuma sincer, crezi ca poti iubi fara sa te apropii de Dumnezeu?

In mod nativ, oamenii sunt mai aproape sau mai departe de D-zeu. La extrema, am intilnit oameni care sunt aproape de D-zeu, sid e semenii lor prin aceasta, de la nastere. Altii trebuie sa lupte din greu sa ajunga acolo.

Omul are in el balanta Bine-Rau deci si componentele Iubre-Ura. Dar ceea ce omul are dat in Sine nu este decit spre a se raporta la Creatie din care a ajuns a face parte. Aceasta permite omului, in mod nativ, sa iubeasca pe ai sai, si cel mai bine sa-i ignore pe restul, precum si animalele fac.

Daca in schimb vrei sa treci peste Conditia Umana, sa te invrednicesti de Iubirea Spirituala, de a te raporta la toti semeni ca la Sine, nu mai poti fara D-zeu...

QUOTE
Cum e mai usor sa ajungi, de la Dumnezeu la iubire sau invers?

La D-zeu nu poti ajunge fara Iubire. Iar la Iubire nu poti ajunge fara D-zeu. Acestea doau se conditioneaza reciproc pentru ca sursa lor este D-zeu Insusi, care este Iubirea.

Daca iti urasti semenii nu te poti apropia de D-zeu, pentru ca El este Iubire. Plecarea se face de la ceea ce ai Bun in Sine cautind spre Mila Cereasca sa-ti dea tot mai mult. Apoi intri intr-o spirala in care pe masura ce iubesti mai mult ti se da tot mai multa Iubire. In final, afli cum Inima se poate deschide deplin fatza de Tatal Cerec, si atunci nu mai insetezi.

QUOTE
Eu am ajuns de la iubire la Dumnezeu. Am mai spus, am fost impresionat de iubirea unui Om.

De obicei, Iubirea merge de la unul la altul, asa cum Apostolii au pornit a o duce in Lume. Cind si cum ajunge la tine, este o intimplare, dar daca o cauti, nu mai este accidentala. In cazul tau, tu stii cel mai bine, dar nu vrei inca sa vorbesti despre aceasta...

QUOTE
A pune imagini despre Dumnezeu mai presus de iubirea concreta, nu cred ca e bine...

A ignora pe D-zeu nu e bine. Omul se poate adresa si impersnal despre Iubire, dar nu e bine. E mai bine decit indiferentra sau ura, dar a uita de D-zeu, la fiecare pas al vietii, nu este bine. Cind vine ceasul, nu Notiunea Impersonala va fi cu tine, ci D-zeu... Asta sa ai in minte in fiecare clipa. Nu conteaza cum treci prin Viata, conteaza numai cum iesi din Viata. In acest sens, conteaza si cum treci...

QUOTE
Iisus s-a sacrificat din iubire de oameni, asa si-a implinit menirea si "datoria" (cum ii spui tu) fata de Dumnezeu.

Am avut ceva foarte concret in vedere cind am spus asta. Venirea Lui nu este gratuita, nici de Sus, si nici de Jos.

QUOTE
Asa vom cunoaste si noi pe Dumnezeu, ne vom apropia de El prin iubirea foarte concreta.

Exista pericolul de a ramine impotmolit undeva, daca nu privesti constant catre D-zeu. D-zeu este Primul, Aproapele este al Doilea, dupa cum Isus ne inavata: Iubesti pe D-zeu din toata fiinta ta, si apoi, asemenea primei, pe Aproapele ca pe Sine. Ordinea ne este trasata in Evanghelie, nu mai avem nimic de inventat...

QUOTE
Intii sa fim mari in astea mici, astfel vom fi mici si in cele mari.

De D-zeu nu te poti apropia fara de Aproapele, si nici de Aproapele fara de D-zeu, deci trebuie sa fii drept pe toate partile, insemnind sa nu uiti de D-zeu nici o clipa.

Trimis de: IoanV pe 20 Apr 2007, 09:04 AM

Stiu ca e cam lung, dar intreg capitulul Iubirea se ocupa cu intelegerea iubirii si depasirea citorva dintre imaginilor false pe care ni le facem despre iubire (indragostirea, iubirea romantica, intelegerea ei ca sentiment, atasament, etc.). Uita-te si singur, ai de unde alege...

QUOTE
Daca iti urasti semenii nu te poti apropia de D-zeu, pentru ca El este Iubire. Plecarea se face de la ceea ce ai Bun in Sine cautind spre Mila Cereasca sa-ti dea tot mai mult. Apoi intri intr-o spirala in care pe masura ce iubesti mai mult ti se da tot mai multa Iubire. In final, afli cum Inima se poate deschide deplin fatza de Tatal Cerec, si atunci nu mai insetezi.
De acord. Dar relatia asta ramine strict intre tine si Dumnezeu? Nu intra si oamenii? Caci a spune ca iubesti tot mai mult inseamna a te apropia din ce in ce mai mult de oameni si ai intelege tot mai bine. Altfel nu iti creste iubirea, sau e doar teorie...
QUOTE
In cazul tau, tu stii cel mai bine, dar nu vrei inca sa vorbesti despre aceasta...
Eu am tot vorbit! Ti-am spus toate elementele care stau la baza constructie mele spirituale. In esenta 2 au fost caile, oamenii de bine, de oricind si de oriunde, si Dumnezeu prin Biserica Sa. Cu ajutorul oamenilor si al lui Dumnezeu am descoperit si adevarata fata a bisericii.
QUOTE
Exista pericolul de a ramine impotmolit undeva, daca nu privesti constant catre D-zeu. D-zeu este Primul, Aproapele este al Doilea, dupa cum Isus ne inavata: Iubesti pe D-zeu din toata fiinta ta, si apoi, asemenea primei, pe Aproapele ca pe Sine.
Pericolul de a ramine blocat este si mai mare cu cit crezi ca te apropii de El. De aceea am vorbit despre imagini, reprezentari despre Dumnezeu. Pentru ca putem ramine blocati pe o anumita "imagine", si singura cresterea in iubire este un indicator al caii bune. Pe masura ce cresti in iubire incepi sa ii privesti pe oameni ca Dumnezeu, cu dragoste nemasurata si judecare tot mai putina sau deloc. De aceea judecatile "despartitoare" prin care se socoteste ca toate sunt de la diavol in lume nu imi plac. Dumnezeu nu doarme si nici oamenii nu sunt asa rai, iar El se milostiveste de ei. De aceea exista si lucrarile Lui in lume...
Eu o sa ramin in continuare la fel, cind vad judecata mai mare ca iubirea o sa refuz sa-mi dau acordul oricit de frumos suna in cuvinte. La tine, si nu numai, e inca un decalaj mare, judecata ti-e mai artagoasa decit iti poate iubirea. Eu cel putin asa vad. Dar cel mai bine vede Dumnezeu.

Trimis de: andra_v pe 20 Apr 2007, 01:19 PM

Aici sunt de acord: cu cat te apropii realmente de Dumnezeu, incetezi sa judeci oamenii, le vezi mai putine cusururi si mai multe calitati. Aerul de superioritate denota clar lipsa iubirii.

Trimis de: edinide pe 20 Apr 2007, 04:19 PM

QUOTE
Dar relatia asta ramine strict intre tine si Dumnezeu? Nu intra si oamenii?

Din relatia aceasta se exclude narcisismul deoarece asa cum se manifesta setea de D-zeu, prin apropierea de D-zeu, se manifesta in acelasi timp si setea de Aproapele fara de care nu mai esti complet in raport cu Iubirea D-zeiasca. Pe acest plan, venirea Mintuitorului nu este numai un Act Mintuitor ci si un Act Implinitor, ceea ce raspunde cumva unor intrebari neraspunse in topicul Natura Lui Isus. Pe Plan Spiritual, omul este forta centrifuga pe cind Isus este forta centripeta.

QUOTE
Caci a spune ca iubesti tot mai mult inseamna a te apropia din ce in ce mai mult de oameni si ai intelege tot mai bine. Altfel nu iti creste iubirea, sau e doar teorie...

Intelegerea nu inseamna confundarea. D-zeu ne intelege mai bine decit noi insine, dar nu se confunda cu noi si nici nu ne lasa in apele noastre pe veci. Daca intelegi pe Aproapele nu inseamna ca esti de acord cu el. Precum un parinte care-si vede fiul cum o ia pe Calea Lumeasca, cauat prezenta prietenilor mai mult decit a familiei, isi doreste haine la moda, asculta la muzica ciudata, vrea la disco si locuri stralucitoare, adica este inghitit vizibil de lume. In dragostea lui parinteasca, parintele isi intelege fiul, dar nu inseamna ca fraternizeaza cu el. Isis iubeste fiul, il intelege, dar il vrea altfel decit este. Adica Iubirea D-zeiasca nu este oarba precum Iubirea Romantica este.

QUOTE
Pericolul de a ramine blocat este si mai mare cu cit crezi ca te apropii de El. De aceea am vorbit despre imagini, reprezentari despre Dumnezeu.

Omul are Iubire in el, ca tot ce vine de la D-zeu, necesara raportarii la Creatie. Tot aceasta Iubire-din-Sine permite omului sa se deschida spre Iubirea D-zeieasca, care este Iubirea Vie, prin care omul se raporteaza la Creator.

Din cauza Naturii Somatice a omului, exista un spectru infinit in manifestarea Iubirii-din-Sine in raport cu Aproapele si in raport cu D-zeu. Aceasta in legatura cu "sablonul" imaginii despre D-zeu. Pe de o parte ai o infinitate de manifestari, fiecare in felul ei distincta, pe de alta parte ai pe D-zeu, Iubirea Vesnica, Iubirea Neschimbatoare, Iubirea Unica. La un moment dat treci printr-un sacrificu mapind Diversitatea la Singularitate, instantiindu-se Fiul Tatalui: nimeni nu vine la Tatal decit prin Mine. Este acesta un sablon?

QUOTE
Pe masura ce cresti in iubire incepi sa ii privesti pe oameni ca Dumnezeu, cu dragoste nemasurata si judecare tot mai putina sau deloc.

Aceasta nu vine din ignorarea personalitatii fiecaruia ci din descoperirea Unitatii Spirituale dintre oameni. Nu e vorba ca nu judeci ci ca descoperi ceva dincolo de judecata. Cu toate acestea trebuie sa existe Reciprocitate Spirituala, deoarece Omul este un Spirit Viu care daca doreste a tine distanta, nu poti faci nimic impotriva acestuia, nici D-zeu nu poate, asa cazind Omul. De aici decurge adevarul ca dragoste cu forta nu se poate. Daca nu se manifesta aceasta reciprocitate, degeaba consideri a nu judeca pe nimeni, judecata este deja acolo, daca nu dinspre tine, atunci dinspre Aproapele tau, tot nu o poti ignora si nu poti trece peste ea, nici D-zeu nu poate trece peste: Inima nu se poate deschide cu forta... Ce poti face, te retragi de acolo... tot o forma de judecata...

QUOTE
De aceea judecatile "despartitoare" prin care se socoteste ca toate sunt de la diavol in lume nu imi plac.

In Ortodoxism exista o tendinta de a vedea pe Diavol in tot ce tine de Lume... cel putin ofera un fel de fundament... Pe de alta parte, cind un calugar afirma "m-a incercat Diavolul lacomiei", ignora ca are un stomac care flaminzeste si un fundal care cunoaste hrana, la tzitza fiind crescut... daca afirma "m-a incercat Diavolul desfrinarii", ignora ca are hormani si organe sexuale care isi cer drepturile lor... Poti vedea aici si un Diavol, daca asa vrei, poti vedea si o Realitate Somatica greu de ignorat si de adus sub control.

Aici exista in Ortodoxism o mare asimetrie: Diavolul ne-ar incerca la fiecare pas, dar D-zeu nu ne incearca niciodata; Diavolul ar fi activ, D-zeu ar fi pasiv; Diavolul are avea interes continuu, D-zeu numai sporadic; Diavolul ne trage in jos tot timpul, D-zeu nu ne trage in sus niciodata; etc.etc. Ca si cum este singur in fatza Diavolului, eventual daca-si aduce aminte, Doamne ajuta-ma! Daca nu-si aduce aminte, atunci Diavolul este singura fortza care s-ar manifesta.

Exista aici o mare slabiciune de intelegere a Vietii Somatice si de aflare a drumului lepadarii de aceasta. De aceea asimetria de mai sus trebuie cumva rezolvata...

QUOTE
Dumnezeu nu doarme si nici oamenii nu sunt asa rai, iar El se milostiveste de ei. De aceea exista si lucrarile Lui in lume...

O lume complet fara de D-zeu este o Lume Apocaliptica, vazuta si descrisa de Ioan. D-zeu este prezent in Lume prin cei care-L cauta dar se vede o tendinta continua de Saracire Spirituala si de orintare catre Forte Impersonale chiar pe Plan Spiritual, apoi chiar de ridicare a Lumii la postura de D-zeu. Tendinta este vizibila la tot pasul si tot mai pregnant. Pe masura ce omul adoarme, si D-zeu doarme...

Trimis de: edinide pe 20 Apr 2007, 04:23 PM

Andra,
In cazul acesta, noi stim amindoi de unde tu vorbesti...

Trimis de: Clopotel pe 20 Apr 2007, 06:46 PM

Draga Edinide,

QUOTE
Aici exista in Ortodoxism o mare asimetrie: Diavolul ne-ar incerca la fiecare pas, dar D-zeu nu ne incearca niciodata; Diavolul ar fi activ, D-zeu ar fi pasiv; Diavolul are avea interes continuu, D-zeu numai sporadic; Diavolul ne trage in jos tot timpul, D-zeu nu ne trage in sus niciodata; etc.etc. Ca si cum este singur in fatza Diavolului, eventual daca-si aduce aminte, Doamne ajuta-ma! Daca nu-si aduce aminte, atunci Diavolul este singura fortza care s-ar manifesta.

Iar minti fara remuscari?! Iar vorbeste fara sa cunosti, din ghicite? Unde ai citit tu sau cine ti-a spus ca Dumenzeu are numai interes sporadic?!
In Ortodoxism, ca si in Biblie de altfel, se recunoaste ca diavolul incearca, ispiteste, cum l-a ispitit si pe Iisus... Pe de alta parte, ortodoxul, calugarul ortodox, stie ca singura lui scapare este la Dumnezeu, care evident ca il incearca si il cerceteaza neincetat, caci daca l-ar lasa la cheremul diavolului acesta l-ar distruge imediat...
Care om poate doar cu puterea lui sa stea impotriva diavolului? Este dovada de inteligenta spirituala sa spui adevarul, si nu minciuna, sa incerci sa-ti vezi unde este locul, si sa te rogi la Dumnezeu sa nu te duca in ispita, sa-ti recunosti neputinta in lupta cu propriiel patimi, si sa multumesti Domnului chiar si pentru ispite... Tot in Ortodoxie, se spune ca omul care nu este ispitit, care nu trece prin incercari, este "uitat" de Dumnezeu... Intelegi tu oare de ce se spune asta si ce anume inseamna?
A-L accepta pe Dumnezeu nu doar teoretic ci si practic, a lucra credinta asa cum o fac in special calugarii ortodocsi, dar si multi mireni, este cu adevarat jertfa ce se aduc ei pentru a slavi si a multumi lui Dumnezeu...
Credinciosul Ortodox niciodata nu este fara Dumenzeu, niciodata nu e singur... Sufletul si corpul este inarmat de Dumenzeu prin sfintenie... Aceasta este arma credinciosului ortodox... Oice crestin ortodox este ostas al lui Hristos in lupta cu diavolul... Ca sa intelegi asta, ar trebui sa intelegi si niste principii ortodoxe si legaturile omului cu el insusi dar si cu Dumenzeu, originea inceputului sau...
Un monah ortodox, pe nume Ghelasie, pe care il recomand a fi citit de catre ortodocsi, spune la un moment dat intr-o lucrare a sa, vorbind despre practica isihasmului ortodox in partea de initiere teologica a acestuia: "Isihasmul este deschiderea celor doua realitati:Suflet si Corp in Idealul Unirii Mistice cu Dumnezeu Creatorul. In isihasm misticul nu se lupta cu Materia, ci cu Ratiunile decazute ale Corpului pacatos. Misticul isihast, dupa ce biruieste Ratiunile Materiei decazute, ajunge la Pace cu Corpul, pana la Sfintirea Corpului ca partas la Sfintenia Sufletului. Caderea aduce Contrarierea dintre Constiinta de Suflet si Ratiunile de Corp."
Iar in alt loc zice:" Dupa cadere, creatia intra in Razboiul impotriva "Formei-Permanentei adevarate". Corpurile se faramiteaza, formele naturii se fac praf in explozii cosmice, omul moare. De aici lumea noastra de forme deformate cu tendinte de reducere la abstractie. Diavolul este maximul abstractizarii, reducerii existentei la principii fara nici o Forma.
Nimic nu uraste Diavolul mai mult ca Forma deplina. Fara Forma inseamna intuneric. Lumina este Viata formelor.
....
Caderea rupe realitatea in Bine si Rau, ca separarea formei de abstractie. Misticul trebuie sa redevina copil (despre care zisese ca nu poate gandi fara forma-imagine, nu din incapacitate, ci pentru ca nu poate desparti forma de abstractie), cum zice Scriptura, sa recunoasca forma cu abstractizarea in chipul Viu. Doar in forma Vie binele si raul nu mai sunt contrarii. Restabilirea este unirea contrariilor, a formei, si abstractizarii.
Hristos prin Inviere face Unirea contrariilor. Grecii l-au numit pe Sfantul Pavel nebun cand le spunea ca trupul inviat poate coexista cu Sufletul intr-o realiatate integrala fara contrazicere. Invierea este Realitatea din Rai in care Spiritul si Materia coexistau fara anihilare intr-un chip Unic perfect de Icoana, in care Dumenzeu si Creatia se intrepatrund. Caderea a fost primul Iconoclasm, Invierea lui Hristos restabileste Icoana. Specificul crestinilui este tocmai Icoana, intrepatrunderea Spiritului Suflet cu materia Corp in Unitate si armonie, a formei si abstractiei."
In sfarsit, ma opresc aici, desi mai doream sa mai scriu cateva randuri, insa am realizat ca pentru tine e inutil sa mai spun ceva... Nu vei ezita sa cauti viermi si in flori frumos mirositoare... hh.gif
QUOTE
Exista aici o mare slabiciune de intelegere a Vietii Somatice si de aflare a drumului lepadarii de aceasta. De aceea asimetria de mai sus trebuie cumva rezolvata...
Asimetria de mai sus poti sa o rezolvi doar renuntand la minciuna si spunand adevarul... In loc sa spui minciuni despre Ortodoxia pe care nu o cunosti, dupa cum ai demonstrat, de ce nu spui adevarul despre "inteligenta spirituala" a dogmei tale si cum cei din gruparea ta lupta cu diavolul, daca lupta...

Trimis de: edinide pe 3 May 2007, 05:48 AM

@clopotel

Poti sa-ti imaginezi ca exista si dezbateri, pur su simplu, nu atacuri?

QUOTE
Aici exista in Ortodoxism o mare asimetrie: Diavolul ne-ar incerca la fiecare pas, dar D-zeu nu ne incearca niciodata; Diavolul ar fi activ, D-zeu ar fi pasiv; Diavolul are avea interes continuu, D-zeu numai sporadic; Diavolul ne trage in jos tot timpul, D-zeu nu ne trage in sus niciodata;

Inca nu am auzit pe nimeni sa afirma ca "D-zeu trage de mine in sus in fiecare clipa a acestei vieti, si eu trebuie sa ma ancorez de Pamint ca sa nu ma inalt le Cer". Dimpotriva: Satana m-a facut sa-mi rup mina, ma rog la D-zeu sa ma vindece; S. m-a lovit cu boala, ma rof pt. sanatate; S. m-a facut sa ma cert cu familia, ne rugam de impacare; S. ma incearca cu minia, ma rog pentru calmare; S. ne incearca cu curvia, ne rugam de stapinire etc.etc.etc.

Asimetria asta este evidenta dincolo de indignarea ta: Satana ne incearca la tot pasul, D-zeu nu ne intareste la tot pasul. Daca ne rigam, D-zeu ne intareste; daca ne rugam, D-zeu ne da sanatate; daca ne rugam, D-zeu ne da calm etc.etc.etc. Uite cum S. trage de noi in mod continuu, D-zeu nu... Nu este asta asimetrie? Nu trebuie sa ma rog la S. ca inceapa cearta in familie, S. o face de la sine; D-zeu nu face Pacea din familie de la Sine, numai daca ne rugam. De S. nu trebuie sa ne rugam, este activa implicit, de D-zeu trebuie sa ne rugam, este pasiv implicit.

La o analiza obiectiva aceasta rezulta din preceptele Ortodoxe: Satana este activa, D-zeu este Pasiv. Ceva nu este cosher cu aceasta asimetrie. Eu vad aici doua posibilitati de balansare a asimetriei:
1. Satana nu este atit de activa pe cit se pare
2. D-zeu nu este atit de pasiv pe cit se pare

Nu cumva Satana nu are un rol atit de important pe cit Ortodoxia i-l acorda?

Ioan zicea ca unul s-a taiat la deget; el l-a judecat pe omul acela; ca urmare, s-a taiat si el la deget. Intra aceasta intimplare in ecuatia de mai sus?

QUOTE
Hristos prin Inviere face Unirea contrariilor. Grecii l-au numit pe Sfantul Pavel nebun cand le spunea ca trupul inviat poate coexista cu Sufletul intr-o realiatate integrala fara contrazicere. Invierea este Realitatea din Rai in care Spiritul si Materia coexistau fara anihilare intr-un chip Unic perfect de Icoana, in care Dumenzeu si Creatia se intrepatrund.

In Noul Ierusalim, vazut de Ioan, nu exista nici un Templu... pentru ca in Rai nu exista Trupuri Inviate, in sensul ca nu exista Substanta, in sensul ca Raiul nu este Material. Acesta este un punct de vedere hibrid, Materialo-Spiritual care rezulta din Necredinta.

Trimis de: andra_v pe 3 May 2007, 07:07 PM

Edinide, pe scurt despre
1. Invierea Mortilor:
1 CORINTENI 15:20-23
"Dar acum Hristos a inviat din morti, primul rod al celor adormiti, caci daca moartea a venit printr-un om, tot printr-un om a venit si invierea mortilor. Si dupa cum toti mor in Adam, tot asa toti vor invia in Hristos!"

1. Corinteni, 35-58:

"Dar va zice cineva: "Cum inviaza mortii? Si cu ce trup se vor intoarce?"
36. Nebun ce esti! Ce sameni tu nu inviaza daca nu moare mai intai.
Si cand sameni, sameni nu trupul care va fi, ci doar un graunte, cum se intampla: fie de grau, fie de alta samanta.
Apoi Dumnezeu ii da un trup, dupa cum voieste; si fiecarei seminte ii da un trup al ei.
Nu orice trup este la fel; ci altul este trupul oamenilor, altul este trupul dobitoacelor, altul este trupul pasarilor, altul al pestilor.
Tot asa sunt trupuri ceresti si trupuri pamantesti; dar alta este stralucirea trupurilor ceresti, si alta este a trupurilor pamantesti.Alta este stralucirea soarelui, alta este stralucirea lunii, si alta este stralucirea stelelor; chiar o stea se deosebeste in stralucire de alta stea.
Asa este si Invierea Mortilor. Trupul este samantat in putrezire, si inviaza in neputreziciune;
este samantat in ocara, si inviaza in slava; este samantat in neputinta si inviaza in putere.
Este samantat in trup firesc si inviaza trup duhovnicesc. Daca este un trup firesc, este si un trup duhovnicesc.
[...]Omul dintai este din pamant, pamantesc; omul al doilea este din cer.
Cum este cel pamantesc, asa sunt si cei pamantesti; cum este Cel ceresc, asa sunt si cei ceresti.
Si dupa cum am purtat chipul celui pamantesc, tot asa am purtat si chipul Celui ceresc.
Si cum spun eu, fratilor, este ca nu poate carnea si sangele sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu; si ca putrezirea nu poate mosteni neputrezirea.
Iata, va spun o taina: nu vom adormi toti, dar toti vom fi schimbati,
intr-o clipa, intr-o clipeala din ochi, la cea din urma trambita. Trambita va suna, mortii vor invia nesupusi putreziciunii, si noi vom fi schimbati.
Caci trebuie ca trupul acesta, supus putrezirii, sa se imbrace in neputrezire, si trupul acesta muritor sa se imbrace in nemurire.
Cand trupul acesta supus putrezirii se va imbraca in neputrezire, si trupul acesta muritor se va imbraca in nemurire, atunci se va implini cuvantul care este scris: "Moartea a fost inghitita de biruinta
Unde iti este biruinta, moarte?"
(Osea, 13, 14)
Boldul mortii este pacatul; si puterea pacatului este Legea.
Dar multumiri sa fie aduse lui Dumnezeu, care ne da biruinta prin Domnul nostru Iisus Hristos!"

Invierea Domnului Isus este evenimentul central in credinta crestina. Fara acest eveniment totul ar fi o iluzie. Daca Iisus nu a inviat, toata viata fara de pacat a Domnului Isus si moartea Lui jertfelnica nu ar fi insemnat nimic. Pentru evanghelisti nu ar fi fost greu sa ne scrie toate dovezile din lume despre Inviere, dar nu era necesar, fiindca martori au fost din abundenta, asa ca ei ne descriu evenimentul in modul cel mai natural:
Apostolul Petru a vazut pe Domnul in ziua dintai a saptamanii. El a fost iertat pt. tradare si repus in drepturile lui de pastor. Cei doi din Emaus au spus ca Iisus s-a aratat lui Petru, dupa cum afirma si Ap. Pavel in 1 Cor 15.
In Epistolele Apostolilor Petru si Pavel, Invierea este tema centrala. Apostolul Petru spune ca prin Domnul Iisus si prin sangele Lui scump am devenit credinciosii Lui Dumnezeu! Iar Domnul Iisus a inviat din morti si S-a arata in trup de slava (pe care Toma a pus mana, pt. a se incredinta ca nu este o iluzie, ci chiar Iisus, inviat in trup), cu scopul ca noi sa avem credinta si nadejde in Dumnezeu! Ca vom invia si noi!

2.

QUOTE
Asimetria asta este evidenta dincolo de indignarea ta: Satana ne incearca la tot pasul, D-zeu nu ne intareste la tot pasul. Daca ne rigam, D-zeu ne intareste; daca ne rugam, D-zeu ne da sanatate; daca ne rugam, D-zeu ne da calm etc.etc.etc. Uite cum S. trage de noi in mod continuu, D-zeu nu... Nu este asta asimetrie? Nu trebuie sa ma rog la S. ca inceapa cearta in familie, S. o face de la sine; D-zeu nu face Pacea din familie de la Sine, numai daca ne rugam. De S. nu trebuie sa ne rugam, este activa implicit, de D-zeu trebuie sa ne rugam, este pasiv implicit.

La o analiza obiectiva aceasta rezulta din preceptele Ortodoxe: Satana este activa, D-zeu este Pasiv. Ceva nu este cosher cu aceasta asimetrie. Eu vad aici doua posibilitati de balansare a asimetriei:
1. Satana nu este atit de activa pe cit se pare
2. D-zeu nu este atit de pasiv pe cit se pare

Nu cumva Satana nu are un rol atit de important pe cit Ortodoxia i-l acorda?


In conceptia ortodoxa, daca n-ar exista Satana, nici un om nu s-ar putea mantui. Fara ispita nu exista mantuire, fara lupta nu poti dobandi cununa. Asta nu inseamna ca Dumnezeu si diavolul ar fi fost coautori la creatie si coeterni. De fapt, numai binele are existenta reala, raul este o iluzie. Raul insemna absenta binelui. Diavolul este un tolerat pe pamant, dar are un rol in pedagogia divina: fara sa stie, ispitind oamenii, ii incununeaza. Prin intermediul lui, Dumnezeu incearca inclinatia omului spre bine sau spre rau. Cum isi foloseste omul in viata aceasta liberul-arbitru? Cu privirea spre cer, spre Inviere, sau spre pamant, materie, slava acestei lumi?

Domnul Iisus bate la usa sufletului tau; respecta liberul-arbitru al persoanei umane, in timp ce diavolul incearca sa intre cu sila, ca un hot. Inca din Rai i-a ademenit pe protoparintii nostri cu minciuni, ca vor fi ca Dumnezeu daca nu-L vor asculta. Le-a fortat libertatea de alegere. Dumnezeu, in schimb, nu te obliga, lasa la latitudinea ta daca te rogi sau nu, daca alegi viata sau moartea vesnica. Daca Ii deschizi intra la tine, cleanta este pe dinauntru.

Si ca sa fac legatura cu topicul, Inteligenta spirituala, viziunea pe care o propune IoanV are meritul de a trata omul intreg, cu suflet si trup, nu scindat. Prin moarte si inviere, Iisus Hristos a refacut unitatea originara, armonia, intre om si Dumnezeu, om si creatie, intre suflet si trup, intre puterile sufletului (ratiune, afectivitate si vointa).
Si inteligenta spirituala asta insemana: armonie. Armonia persoanei umane cu propriul sau creator, dintre suflet si corp, armonia om-cosmos, om-semeni. Armonia celor trei componente ale sufletului uman: ratiunea urmeaza adancul inimii, nostalgia paradisului, iar vointa lucreaza constant in slujba realizarii desavarsirii. A lepadarii de patimi, de la cele mai grosiere, pana la cele subtile, de ordin spiritual (mandria, narcisismul, dorinta de a fi glorificat, de a avea ultimul cuvant). Armonie care nu se poate realiza decat cu lupte, sacrifici: "Inca nu v-ati impotrivit pana la sange pacatului". In aceasta lupta, la capatul careia se afla biruinta asupra viciilor (EQ-ul ridicat) raul personalizat joaca un rol esential: fara ispita nu exista posibilitatea cresterii spirituale, nu ne-am putea incununa cu laurii victoriei.

Trimis de: gragulea pe 13 May 2007, 05:52 PM

Ma scuzi un pic "In conceptia ortodoxa, daca n-ar exista Satana, nici un om nu s-ar putea mantui. Fara ispita nu exista mantuire, fara lupta nu poti dobandi cununa." asa crezi? Tre' sa-ti spun ca din perspectiva ortodoxa "migrezi" deja catre o secta. De fapt nu e prea grozav sa spui cand cunosti fragmentar. Cand am vazut subiectul - care mi se pare excelent - m-am asteptat la niste replici "adevarate" de oameni care chiar se intreaba. Vad (fara sa acuz pe nimeni de nimic) o insiruire de idei prinse de la altii, nimic personal si trait de cineva. De fapt asta e marea problema moderna. Toti vorbesc, putini traiesc.

Trimis de: andra_v pe 16 May 2007, 05:20 PM

Nu ma preocupa trairea celor din jur, ci exclusiv a mea.

Trimis de: IoanV pe 16 May 2007, 09:11 PM

QUOTE (gragulea)
o insiruire de idei prinse de la altii, nimic personal si trait de cineva
Nu ai de unde sa stii ce traiesc altii. Faptul ca este deschis un topic inseamna ca ideea e apreciata de aceea e supusa discutiei ... Si cam greu sa apreciezi ceva daca nu traiesti anumite lucruri..

Sa trecem insa peste aceasta si sa vedem ce ai de spus concret. Porneste discutia intr-o directie, poate vei gasi si parteneri de dialog.

Trimis de: ioana1 pe 17 May 2007, 04:26 PM

Mira-m-as.Pe-aici toata lumea vorbeste din carti, si nimeni din propria cunoastere.La multi , trebuie sa stai cu dex-ul langa tine, si noi vorbim de smerenie, no offence, dar asta-i impresia lasata, de-aia,ne lasam multi pagubasi......da` nici o pierdere

Trimis de: edinide pe 18 May 2007, 12:42 AM

QUOTE
In conceptia ortodoxa, daca n-ar exista Satana, nici un om nu s-ar putea mantui. Fara ispita nu exista mantuire, fara lupta nu poti dobandi cununa. Asta nu inseamna ca Dumnezeu si diavolul ar fi fost coautori la creatie si coeterni

Andra are dreptate, am citi o carte de Catehism Ortodox care sustine acelasi lucru, prin Satana, D-zeu ne intareste in Credinta... Andra are dreptate fatza de Ortodoxism, dar impreuna cu Ortodoxismul, nu are...

Cititi si voi Razboiul Crestinilor cu Diavolii de Ier.Cleopa - Man.Rarau, cautati pe google ca-l gasiti, sa vedeti acolo colectie de perle religioase, despre Satana si Diavoli. Conceptia Ortodoxa despre Cosmogonia Raului este reprezentata prin legende infantilo-native care se bazeaza pe nimic in afara de imaginatie, eventual pe abuzuri biblice, contradictorii, in general fara noima, hilare in mod frecvent, imature pdv spiritual, slab legate de textele biblice etc. adica, tipic Ortodoxe!

Un mic citat reprezentativ din Razboiul Crestinilor de Cleopa: In Sfanta Evanghelie de la Matei aflam ca diavolul, ispitindu-l pe Domnul Iisus Hristos, L-a dus in Sfanta Cetate si L-a pus pe aripa templului. Dupa aceea, L-a dus pe un munte foarte inalt (Matei 4,11). In viata Sfantului Ioan, Arhiepiscopul Novgorodului, se descrie calatoria pe care a facut-o pe un diavol, de la Novgorod la Ierusalim si inapoi timp de 3 ore. Este o dovada ca viteza demonului este mare, dar nu infinita (instantanee) Rezulta ca Diavolul zboara mai repede decit cu masina, dar mai incet decit cu avionul....

Alta: In cartea Sfantului Prooroc Daniel aflam cum ingerul l-a adus pe proorocul Avacum intr-un loc indepartat, ca acesta sa dea hrana proorocului Daniel, care se afla in groapa cu lei (Istoria omorarii balaurului - 1, 41). Dar si diavolii au capacitatea de a se deplasa rapid in spatiu, de a "teleporta" materia, cat si pe oameni Aha, de la Diavoli s-a inspirat Star Trek cu teleportarea...

Alta: Observam ca duhurile imateriale au fost create de la inceput dintr-o substanta mai subtila decat omul si au fost inzestrate de la inceput cu forte care le ingaduie sa exercite o influenta puternica asupra lumii materiale [?]. In afara de acestea ele au cunostinte foarte mari despre organizarea materiei si legile lumii materiale si stapanesc mijloace care le dau posibilitatea sa influenteze legile lumii materiale Aha, tot de la Diavoli a pornit si Mendeleev, Kepler si restul... Diavolul stie chimie si fizica, in optica Ortodoxa...

Anda are dreptate... din pacate...

Trimis de: IoanV pe 18 May 2007, 08:24 AM

QUOTE (ioana1)
Mira-m-as.Pe-aici toata lumea vorbeste din carti, si nimeni din propria cunoastere.La multi , trebuie sa stai cu dex-ul langa tine, si noi vorbim de smerenie, no offence, dar asta-i impresia lasata, de-aia,ne lasam multi pagubasi......da` nici o pierdere
Ar fi o gresala sa ne socotim destepti si sa neglijam cartile. Dezvoltare spirituala fara largirea cunoasterii din carte este greu de realizat. Insasi exercitiul binelui poate fi doar o iluzie de bine, tot din cauza ignorantei. Pe de alta parte noi nu suntem toti destepti in toate domeniile. Gasim la altii o exprimare mai buna, mai larga si mai valoroasa a lucrurilor pe care noi le gindim si de aceea mai folosim cartile.

Dau si un exemplu. Ceea ce a scris M. Scott Peck in "Drumul catre tine insuti si mai departe" este rezultatul unei experiente de viata in care principala preocupare a lui a fost omul. Dar a avut si binecuvintare de la Dumnezeu, o fericita combinatie de har si intelepciune. Din cit am citit pina acum in cartea aceasta, abia aparuta la noi la Curtea Veche, imi place foarte mult. Am si comandat-o ca sa o fac cadou celor dragi. Eu nu as fi avut cum sa acumulez atita experienta datorita faptului ca am alta profesie, traiesc in alt context. Ce ar fi mai bine, sa "debitez" de la mine sau sa citez autorul care se exprima mult mai bine?

Imi e frica uneori sa nu fac din ceilalti "oglinzi pentru vanitatea mea si un contrapunct pentru istetimea mea", cum spune Peck. De aceea mai las pe altii sa vorbeasca, prin scrierile pe care eu le apreciez. Iar din aceasta apreciere se vede si ce gindesc eu de fapt, altfel nu as alege acel raspuns, chiar daca e din carte.

Acuzatia ca nimeni nu vorbeste din propria cunoastere este deplasata. Toti vorbesc din ea, doar ca nu intotdeauna apucam sa traim ce citim, poate cunoasterea o ia inaintea trairii. Insa si faptul ca stim e f. important. Nu trebuie sa ne lasam pagubasi daca un text ni se pare mai greu. Poate e o provocare pe care poate chiar Dumnezeu rinduieste sa o intilnim. Iar daca ii intoarcem spatele s-ar putea sa irosim sansa oferita de a deveni mai buni platind pretul depasirii limitelor noastre prin efort.

Ioana, vezi, eu accept provocarea ta. Sa vad ce faci tu, imi raspunzi iar cu o judecata simplista, care condamna pe nedrept, care ne scuteste si de efort, si ma obligi sa folosesc doar explicatii simple, sau ma lasi sa folosesc toata intelepciune pe care cu truda am adunat-o. wink.gif

@ edinide

Tot nu am inteles. Diavolul exista sau nu, se implica sau nu in viata noastra, sau exista doar determinismul biologic? Peck are si el o parere de specialist , exprimata in Psihologia minciunii. Dar astept raspunsul tau.

Trimis de: ioana1 pe 18 May 2007, 09:03 AM

QUOTE
Acuzatia ca nimeni nu vorbeste din propria cunoastere este deplasata. Toti vorbesc din ea, doar ca nu intotdeauna apucam sa traim ce citim, poate cunoasterea o ia inaintea trairii. Insa si faptul ca stim e f. important. Nu trebuie sa ne lasam pagubasi daca un text ni se pare mai greu. Poate e o provocare pe care poate chiar Dumnezeu rinduieste sa o intilnim. Iar daca ii intoarcem spatele s-ar putea sa irosim sansa oferita de a deveni mai buni platind pretul depasirii limitelor noastre prin efort.

Ioana, vezi, eu accept provocarea ta. Sa vad ce faci tu, imi raspunzi iar cu o judecata simplista, care condamna pe nedrept, care ne scuteste si de efort, si ma obligi sa folosesc doar explicatii simple, sau ma lasi sa folosesc toata intelepciune pe care cu truda am adunat-o. 


Ioane,

cry.gif , ai fost pentru mine mereu un pahar de intelepciune.De-asta te-am si apreciat foarte mult, si nu-ti spun, ca sa te perii, ci pentru ca , ai vorbit tot timpul, deschis, amabil, sincer.Asta denota educatie,invatatura,pentru ca limbajul si exprimarea ta sunt elevate, dar....luand-o acum, duhovniceste, marea majoritate a celor ce citesc, n-au nevoie de abureli, de carti, biblioteca toti aveam, si librarie, si net...Ei, cei inrobiti , au nevoie de o imagine concreta a manifestarii lui Dumnezeu in viata celor credinciosi, nu d etexte,vezi catoti urmaresc acelasi lucru, asta-i deiferenta pe care o subliniez eu,si nu pot renunta la asta.Nu teologie, traire, dragoste de Dumnezeu, pilde, rugaciune, repet , Traire.Asat impresioneaza omul, nu din lauda, ca nici nu stim care cine suntem, ci ca sa-L laudam pe El, si tot ceea ce face pentru noi.


Imi pare rau ca vezi "provocare", n-a fost nimic de genul asta, doar amaraciune, ca de zeci de ori pana acum, nu unitate, sustinere, dragoste in Hristos, lauda adusa lui Dumnezeu, smerenie....... sad.gif

N-am condamant pe nimeni, dar n-am vazut trairea, nici dragostea, nici o roada a Duhului Sfant, nu dezbatem pilde, nici crestere spirituala (nu vb de "inteligenta spirituala", subiect care ma lasa rece, i-am raspuns si lui edinide,numai Dumnezeu creste, nu dezvoltam noi absolu nimic,pe lumea asta, eventual,asistam).

Putem vorbi elevat, sofisticat, si cum vrei tu, dar omul care este in groapa, n-are nevoie de "inteligenta", chiar daca tu o folosesti ca metoda doar de a-l scoate de acolo, ci de mana intinsa, ajutor, dragoste, dar repet.......imi plange inima,nu vad unitatea care ar trebui sa fie in toti crestini, pentru ca ar trebui sa se mobilizeze.

Hai sa discutam despre porunci, despre pacat, despre inviere, viata vesnica, in toate dragostea lui Dumnezeu.

Sau hai sa nu mai discutam nimic, dam niste linkuri, e mai mult decat suficient.......

Trimis de: IoanV pe 18 May 2007, 10:09 AM

QUOTE
Imi pare rau ca vezi "provocare", n-a fost nimic de genul asta, doar amaraciune, ca de zeci de ori pana acum nu unitate, sustinere, dragoste in Hristos, lauda adusa lui Dumnezeu, smerenie.......
Putem vorbi elevat, sofisticat, si cum vrei tu, dar omul care este in groapa, n-are nevoie de "inteligenta", chiar daca tu o folosesti ca metoda doar de a-l scoate de acolo, ci de mana intinsa, ajutor, dragoste, dar repet.......imi plange inima,nu vad unitatea care ar trebui sa fie in toti crestini, pentru ca ar trebui sa se mobilizeze.
Era o gluma, nici nu am crezut ca e provocare, mai degraba era o sugestie pe care eu am inaltat-o la rangul de provocare.
La problemele pe care le ridici si eu m-am gindit de mai multe ori, mai ales cind dialogul pare al surzilor si nicio parte nu gaseste cuvintele care intr-adevar schimba ceva.
Dar noi suntem pe un forum nu in viata reala. A posta si a-ti exercita cunoasterea sau a provoca pe altii este o activitate pe care o desfasuram "suplimentar", poate chiar un lux pe care ni-l permitem (consuma timp si resurse afective adesea!). De aceea trebuie sa ne adaptam la situatia reala, de cele mai multe ori dispute de idei, nu cereri de ajutor. Prea putini vin pe un forum pt. ca au nevoie de un sfat, iar cine are nevoie stie cum sa intrebe...
Dialogul surzilor apare pentru ca de multe ori facem ce spunea Peck, cautam "oglinzi pentru vanitatea sau un contrapunct pentru istetime". Insa ori de cite ori dialogul continua, inseamna ca exista o inclestare, o batalie "spirituala" in care nu exista neaparat invingator, dar exista cel putin 2 cistigatori, cei care discuta, chiar daca la prima vedere nu e asa.

Tendinta de a reduce totul la armonie si anularea infruntarilor nu e pe deplin sanatoasa. Ca sa impingi un pietroi uneori trebuie sa te opintesti, sa faci efort, sa obosesti. Iar uneori peste cunoasterea noastra se pun pietroaie destul de mari altii se opintesc sa le impinga, iar noi le tinem cu indirjire....
E de apreciat dialogul armonios, dar nu putem spune numai ce vrea celalalt sa auda. De fapt unii chiar de aceea scriem, ca sa aflam si alte pareri. Sa dam de capatul nestiintei care ne acopera ca singuri nu ne dam seama. Si chiar pentru a ajunge la unitate, sustinere, etc.....uneori trebuie sa discutam in contradictoriu.
In concluzie, si pe forum e ca in viata. Exista suferinta, dar ea e asociata dezvoltarii. Asa cum in viata evitind suferinta ajungi la nevroze, asa apar si pe forum neintelegerile, nemultumirile, frustrarile daca incercam sa cintam in cor cu forta.

Eu am discutat deja ascuns despre pacat, chiar in acest post. Despre acela de a nu vedea importanta suferintei si despre a nu respecta si pe ceilalti, de a urmari doar exercitii, contrapuncte intelctuale, a gasi oglinzi pentru vanitate.
QUOTE
Ei, cei inrobiti , au nevoie de o imagine concreta a manifestarii lui Dumnezeu in viata celor credinciosi, nu de texte,vezi ca toti urmaresc acelasi lucru, asta-i deiferenta pe care o subliniez eu,si nu pot renunta la asta.
Imaginea concreta e iubirea, dar si adevarul. Calea prin iubire spre adevar e cea mai buna, asta imi place si mie cel mai mult. Insa nu se poate modificare, evolutie spirituala fara suferinta. Cine o promite altfel amageste. Daca vrem sa ne ajutam, invariabil va trebui sa ne suparam unii pe altii, oricit de diplomati am fi, unele adevaruri trebuie spuse. Pacea va veni nu cind nu se va discuta in contradictoriu ci atunci cind vom accepta suferinta provocata de aceste discutii.

Trimis de: ioana1 pe 18 May 2007, 11:22 AM

QUOTE
cautam "oglinzi pentru vanitatea sau un contrapunct pentru istetime". Insa ori de cite ori dialogul continua, inseamna ca exista o inclestare, o batalie "spirituala" in care nu exista neaparat invingator, dar exista cel putin 2 cistigatori, cei care discuta, chiar daca la prima vedere nu e asa.


Vanitatea cui? hh.gif Te invata Iisus sa vorbesti vanitos?Dimpotriva, te invata sa devii servil, supus, smerit, sa devii robul celulilat, sa te supui, sa crezi cu adevarat ca poti fi cel mai mic dintre toti, ca poti avea totul credinta, intelepciune, pricepere,stii despre ce vorbesc, Solomon, sau poti intr-o clipa sa nu mai ai nimic, sa ti se ia totul, daca nu folosesti credinta spre adevar, spre mantuire,ci ca sa-ti aperi interesele, vanitatea,istetimea, cum spui.Voi reveni mai detaliat.

Armonia.Intre cei care vorbesc aceeasi limba spirituala, in Christos, exista armonie, nu vrajba, nu suprematie, nici macar ideologica. Cel mai destept cedeaza, se aplica ,chiar daca este o idee omeneasca, cel care nu a aajuns sa "vada", ori va vedea la timpul potrivit , ori nu va vedea vreodata.

Daca rolul nostru este dobandirea Duhului lui Dumnezeu, trebuie sa se vada asta, sa ai roada, cel care nu va avea roada, va fi arunca in foc. Roada Duhului se stie.Daca nu ai pace si bucurie in Duhul Sfant, nu esti fiu, Dumnezeu nu se odihneste in tine.

Mai vorbim.

Trimis de: IoanV pe 18 May 2007, 12:22 PM

Ce prezinti, vanitate=0, toti vorbesc aceasi limba spirituala, este o situatie ideala. In realitate rar om cu vanitate diferita de zero, fiecare vorbeste pe limba lui pina o invata pe cea universala. Pe fiecare trebuie sa ail acceptam asa cum este, daca putem sa il ajutam. Nu ii putem impune cum sa vorbeasca, cum sa fie, sunt alegerile lui, noi putem cel mult cere sau arata cum ne dorim a discuta.

QUOTE
Daca rolul nostru este dobandirea Duhului lui Dumnezeu, trebuie sa se vada asta, sa ai roada, cel care nu va avea roada, va fi arunca in foc. Roada Duhului se stie.Daca nu ai pace si bucurie in Duhul Sfant, nu esti fiu, Dumnezeu nu se odihneste in tine.
Teoria ca teoria, practica ne omoara. Daca ai pace in tine profunda nu te afecteaza discutiile de pe forum, nu te rascolesc. Dar daca nu e pace, oricine poate sa reactioneze destul de usor si chiar neplacut pentru altii. Cum poate iesi o agresiune asupra altora din pace?
La fel si in ceea ce te priveste. Poate pacea ta nu e chiar asa stabila daca ceva te supara.

Trimis de: ioana1 pe 18 May 2007, 03:59 PM

Crezi ca ma refeream la mine? wub.gif ,O course, ca la ideal.............Dar idealul trebuie atins,deci...

QUOTE
Teoria ca teoria, practica ne omoara. Daca ai pace in tine profunda nu te afecteaza discutiile de pe forum, nu te rascolesc. Dar daca nu e pace, oricine poate sa reactioneze destul de usor si chiar neplacut pentru altii. Cum poate iesi o agresiune asupra altora din pace?
La fel si in ceea ce te priveste. Poate pacea ta nu e chiar asa stabila daca ceva te supara.



Nu-i frumos sa te iei la tranta cu o doamna........ nonono.gif

Trimis de: andra_v pe 18 May 2007, 05:31 PM

Mai este un aspect legat de "armonie": exista si falsa armonie intre persoane cu egoul atat de exacerbat, incat isi imagineaza ca traiesc in comuniune deplina cu divinitatea si cu semenii. Aceasta falsa armonie, care nu are un fundament duhovnicesc real, se destrama relativ repede. Iluziile sunt de scurta durata.

Trimis de: Merlina pe 18 May 2007, 09:06 PM

QUOTE (ioana1 @ 18 May 2007, 12:22 PM)


Vanitatea cui? hh.gif Te invata Iisus sa vorbesti vanitos?Dimpotriva, te invata sa devii servil, supus, smerit, sa devii robul celulilat, sa te supui, sa crezi cu adevarat ca poti fi cel mai mic dintre toti, ca poti avea totul credinta, intelepciune, pricepere,stii despre ce vorbesc, Solomon, sau poti intr-o clipa sa nu mai ai nimic, sa ti se ia totul, daca nu folosesti credinta spre adevar, spre mantuire,ci ca sa-ti aperi interesele, vanitatea,istetimea, cum spui.Voi reveni mai detaliat.

Armonia.Intre cei care vorbesc aceeasi limba spirituala, in Christos, exista armonie, nu vrajba, nu suprematie, nici macar ideologica. Cel mai destept cedeaza, se aplica ,chiar daca este o idee omeneasca, cel care nu a aajuns sa "vada", ori va vedea la timpul potrivit , ori nu va vedea vreodata.

Daca rolul nostru este dobandirea Duhului lui Dumnezeu, trebuie sa se vada asta, sa ai roada, cel care nu va avea roada, va fi arunca in foc. Roada Duhului  se stie.Daca nu ai pace si bucurie in Duhul Sfant, nu esti fiu, Dumnezeu nu se odihneste in tine.

Mai vorbim.

Eu nu cred ca Iisus ne invata sa fim servili... Smeriti da, in sensul de a nu ne grozavi sau, deasemeni, de a fi nemultumiti de ceva din cele cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. Eu cred ca fiecare ar trebui sa ne pastram demnitatea(care este diferita de vanitate, mandrie); un respect de sine este necesar pentru ca fiecare purtam o scanteie divina si chiar daca pare... personala nu avem dreptul sa fim impotriva ei. Iisus nu a avut niciodata atitudine servila cum nici ostentativ nu a fost vreodata. Binele care l-a facut cu capacitatile lui imense a fost numai din iubire(nu din servilism) si nu pentru a se grozavi "iata ce sunt in stare sa fac". Ne invata sa fim supusi si fata de cei pe care Dumnezeu i-a pus mai mari peste noi dar in acelasi timp ne invata si ca nu toate compromisurile sunt bune - si el s-a revoltat si a luat atitudine in cateva randuri, nu?

Trimis de: IoanV pe 18 May 2007, 10:31 PM

QUOTE (Ioana)
Nu-i frumos sa te iei la tranta cu o doamna.......
Depinde ce vrea doamna...De unde sa stiu eu daca nu cumva asta isi doreste... wink.gif . Iar in privinta bataliilor, chiar si verbale, imi place aikido, calea armoniei...
Lasind gluma la o parte, da, modul cum participa la dialog depinde de sexul celor implicati. Insa a pune in discutie idei, a prezenta propria viziune este de dorit sa o faca toti, chiar daca o fac in mod caracteristic...
QUOTE (Andra)
Mai este un aspect legat de "armonie": exista si falsa armonie intre persoane cu egoul atat de exacerbat, incat isi imagineaza ca traiesc in comuniune deplina cu divinitatea si cu semenii. Aceasta falsa armonie, care nu are un fundament duhovnicesc real, se destrama relativ repede. Iluziile sunt de scurta durata.
Ai perfecta dreptate. Narcisismul poate fi atit de subtil incit nici nu realizam uneori ca binele, frumosul si armonia in care credem nu sunt decit imaginea noastra despre ele. Insa pentru fiecare din noi exista o zona de granita a fiintei de unde ne vin semnale ca ceva nu este in regula. Ni se pare atunci ca ceva nu este in regula si prin modul in care facem incercarea de a restabili armonia ne dovedim si limitele.
Pina una alta, tare mi-au placut vorbele lui Scott:
”Daca gindim prea putin, e problema noastra.
Daca gindim prea mult, e problema celorlalti” (care sunt mai lenesi si nu accepta alte solutii...)

@ Merlina,

Asa este, servilismul lipsit de intelepciune, a-ti oferi fiinta sau energiile ei gratuit altora (iresponsabil), e ultimul lucru pe care ni-l cere Iisus. El vrea sa ne slujim unii pe altii, dar in duh si adevar, din iubire sincera, care nu asteapta rasplata, si nu din abandon de sine.
Da, iubirea Lui a foste nemarginita... Cea mai frumoasa floare ce a putut creste in gradina omenirii a acceptat sa fie rupta pt. ca din frumusetea ei (si seva pe care ea a primit-o) sa primeasca toate celelalte...

Trimis de: edinide pe 19 May 2007, 12:27 AM

@merlina

QUOTE
Iisus nu a avut niciodata atitudine servila

4. S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el.
5. Apoi a turnat apa intr-un lighean, si a inceput sa spele picioarele ucenicilor, si sa le stearga cu stergarul cu care era incins.

Trimis de: fiatlux pe 19 May 2007, 01:04 AM

fac si eu o incercare de-a ma baga in vorba !si-am sa-ncep cu o ..condamnare a vremurilor si-a omului care-i sub ele,nu-i asa? traim sub semnul demagogiei si-al ipocriziei ,al grabei, al secularismului,al materialismului exprimat printr-un consumerism feroce etc !zice-o vorba simpla dar care-mi confirma teoria - "fa ce zice nu ce face ..popa" in care ..popa poate fi inlocuit cu oricare alt ...slujbas ,pan' la urma cu oricare ..om !cum iti poti dezvolta inteligentza spirituala, integrat fiind intr-un mediu duplicitar? cine mai are astazi ragazul sa se-ntoarca spre el ,spre autocunoastere intr-o lume nebuna care te prinde-n masinaria ei ,vrei nu vrei ! ce ne-a adus ..civilizatia ? poate greutatea si mai multor pacate ! care-ar fi solutia? sa fim buni ..ascultatori, adica sa comunicam !? sau poate izolarea ?

Trimis de: ioana1 pe 19 May 2007, 10:35 AM

fiatlux,reusita incercare!!! spoton.gif

Trimis de: Fantasee pe 19 May 2007, 11:20 AM

QUOTE (IoanV @ 8 Apr 2007, 11:27 PM)
4) Libertate in gandire, reexaminarea credintelor si conceptiilor privind realitatea.

Reexaminarea credințelor presupune o examinare anterioară, o oarecare cunoaștere a celorlalte credințe religioase. Când ne tot referim la propria religie, îmi vine să spun "mâna sus cine a studiat istoria religiilor" fără să mă refer neapărat la Eliade smile.gif și fără să fac apologia ecumenismului.

hiya.gif

Poate de aceea nu reușeșc să mă înverșunez când e vorba de religie. smile.gif

Trimis de: andra_v pe 19 May 2007, 11:30 AM

In mod normal, fiecare om ar trebui sa-si cunoasca bine religia parinteasca, apoi sa faca o analiza comparativa. Si, dupa cum a zis Ioan, sa cunoasca bine realitatea inainte de a trage niste concluzii.

Trimis de: Fantasee pe 19 May 2007, 11:50 AM

Firește, andra_v. smile.gif În mod normal, cunoașterea nu trebuie să fie unilaterală. Ar însemna ca omul să învețe un singur lucru toată viața, nu ar mai fi timp și de altele. Dar am fi offtopic să discutăm aici despre principiile educației. smile.gif

Trimis de: Merlina pe 19 May 2007, 04:00 PM

QUOTE (edinide @ 19 May 2007, 01:27 AM)
@merlina

QUOTE
Iisus nu a avut niciodata atitudine servila

4. S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el.
5. Apoi a turnat apa intr-un lighean, si a inceput sa spele picioarele ucenicilor, si sa le stearga cu stergarul cu care era incins.

Eu cred ca drept era daca postai tot ce Ioan a relatat destul de amanuntit despre ce s-a intamplat la Cina cea de Taina... Sa nu crezi ca iti aduc vreo invinuire; nu avem cum sa fim foarte buni in toate domeniile si in toate directiile si de aceea avem placerea de a sta de vorba.

4. S-a sculat de la masa, S-a dezbracat de hainele Lui, a luat un stergar si S-a incins cu el.
5. Apoi a turnat apa intr-un lighean, si a inceput sa spele picioarele ucenicilor, si sa le stearga cu stergarul cu care era incins.
6. A venit deci la Simon Petru. Acesta I-a zis: Doamne, oare Tu sa-mi speli mie picioarele?
7. A raspuns Iisus si i-a zis. Ceea ce fac Eu, tu nu stii acum, dar vei intelege dupa aceasta.
8. Petru I-a zis: Nu-mi vei spala picioarele in veac. Iisus i-a raspuns: Daca nu te voi spala, nu ai parte de Mine.
9. Zis-a Simon Petru Lui: Doamne, spala-mi nu numai picioarele mele, ci si mainile si capul.
10. Iisus i-a zis: Cel ce a facut baie n-are nevoie sa-i fie spalate decat picioarele, caci este curat tot. Si voi sunteti curati, insa nu toti.
11. Ca stia pe cel ce avea sa-L vanda; de aceea a zis: Nu toti sunteti curati.
12. Dupa ce le-a spalat picioarele si Si-a luat hainele, S-a asezat iar la masa si le-a zis: Intelegeti ce v-am facut Eu?
!3. Voi Ma numiti pe Mine : Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt.
14. Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa va spalati picioarele unii altora;
15. Ca v-am dat voua pilda, ca, precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.
16. Adevarat, zic voua: Nu este sluga mai mare decat stapanul sau, nici solul mai mare decat cel ce l-a trimis pe el.

Nu stiu ce vad altii dar eu am constatat ca Iisus era deosebit de respectat de ucenicii lui(probabil cu o singura exceptie...) iar faptul ca le-a spalat picioarele, desi poate pe vremea aceea era o indeletnicire de sluga, nu are nimic slugarnic in ea; asta se vede din atitudinea pe care o avea fata de cei prezenti, pentru ca vorbea cu ei tot ca un invatator, deci, cineva care stia foarte bine ce face si care avea autoritate.
Era numit Invatatorul si Domnul(Dumnezeu!) iar El a confirmat asta. Simon Petru pare chiar de-a dreptul ingrozit, pana cand... a inteles ce vroia sa le spuna Iisus prin gestul sau si atunci, luminat, a cerut sa-i fie spalate si capul si mainile...
In gestul de a-si lepada hainele, eu vad dezbracarea de orice prejudecata si ca este echivalent cu "Imparatia Cerurilor este a celor ce se aseamana cu copiii"; numai asa poti face toate faptele bune care le cere Iubirea.

Nu vi se pare ciudat ca doar Evanghelistul Ioan a relatat aceasta intamplare? Eu imi imaginez ca ceilalti au fost mult prea coplesiti de aceasta fapta a Domnului incat s-au temut sa nu fie interpretata gresit... Daca intelesul ar fi fost exact asa cum s-ar citi din ultimele trei versete atunci toti crestinii ar trebui toata ziua sa stea la spalat picioarele altora; eu nu cred ca asta a vrut sa spuna Iisus.

Trimis de: andra_v pe 19 May 2007, 08:22 PM

"Cine vrea sa fie mai mare peste voi sa fie sluga tuturor celorlalti".

Trimis de: Merlina pe 19 May 2007, 09:05 PM

Andra, faptele tale pot sa para ca ale unei slugi daca le faci cu devotament, respect, iubire si credinta in bine, nu superficial si fara respect. Dar binele ce-l manifesti inspre ceilalti, cu asta esti dator si pentru tine insuti. Este mai bine asa decat sa-l astepti dinafara... s-ar putea sa nu-ti vina niciodata si nici pilda buna nu ai sa fii pentru nimeni. Gandeste-te cum ti-ar placea tie sa se poarte cel mai bun prieten cu tine... Ti-ar placea sa-l vezi slugarnic si lingusindu-te toata ziua? Eu prefer sa ma "bumbaceasca" daca vede ca gresesc... eu asa as zice ca si-a facut mai degraba treaba de "sluga", aplicandu-mi o "corectie" mai dura dar izvorata din iubire si din dorinta de a ma feri de rau si a-mi fi si mie bine. Ce fel de sluga e aceea care o data ma spala pe picioare si alta data imi trage una ca fac prostii? Iar eu o iubesc tare si pentru o fapta si pentru cealalta? Sa nu crezi ca fac apologia violentei fizice, Doamne fereste, am vrut numai sa subliniez faptul ca aceeasi "sluga" care nu este deloc slugarnica este nevoita uneori sa adopte o pozitie mai ferma tocmai pentru a inlesni ascensiunea binelui.

Trimis de: fiatlux pe 19 May 2007, 09:15 PM

QUOTE (IoanV @ 18 May 2007, 02:22 PM)
Ce prezinti, vanitate=0, toti vorbesc aceasi limba spirituala, este o situatie ideala. In realitate rar om cu vanitate diferita de zero, fiecare vorbeste pe limba lui pina o invata pe cea universala. Pe fiecare trebuie sa ail acceptam asa cum este, daca putem sa il ajutam. Nu ii putem impune cum sa vorbeasca, cum sa fie, sunt alegerile lui, noi putem cel mult cere sau arata cum ne dorim a discuta.
QUOTE
Daca rolul nostru este dobandirea Duhului lui Dumnezeu, trebuie sa se vada asta, sa ai roada, cel care nu va avea roada, va fi arunca in foc. Roada Duhului se stie.Daca nu ai pace si bucurie in Duhul Sfant, nu esti fiu, Dumnezeu nu se odihneste in tine.
Teoria ca teoria, practica ne omoara. Daca ai pace in tine profunda nu te afecteaza discutiile de pe forum, nu te rascolesc. Dar daca nu e pace, oricine poate sa reactioneze destul de usor si chiar neplacut pentru altii. Cum poate iesi o agresiune asupra altora din pace?
La fel si in ceea ce te priveste. Poate pacea ta nu e chiar asa stabila daca ceva te supara.

vorba ta IoanV,teoria ca teoria...!deja ai comis un pacat wink.gif dupa cum te-ai exprimat in prima fraza subliniata pari a nu te situa pe-un plan de egalitate cu interlocutorii ! acceptam..ajutam..putem cere !? in fapt, inteligentza asta ..spirituala ar consta tocmai in capacitatea de a ne deschide in afara si inspre noi,liberi de prejudecati, de vanitati ,de autosuficientza ! bine zice Ioan,Ioan Evanghelistul ...sa ne dezbracam de "haine"..! si inca ! oare sustinerea livresca a credintei se poate suprapune cu chiar ..credintza ?
sper ca nu ti-am tulburat ...pacea aceea profunda!imi plac provocarile !sper ca si tie ! smile.gif

Trimis de: IoanV pe 19 May 2007, 09:18 PM

QUOTE (Andra)
"Cine vrea sa fie mai mare peste voi sa fie sluga tuturor celorlalti".
Asa vrea si Dumnezeu, sa ne slujeasca ... "imparateste". Este El sluga noastra? Ne spune sa ne rugam lui ca este binevoitor si ne indeplineste cererile. Sa nu uitam ca acest Slujitor ne-a dat si cele zece porunci. In care prima ne cere sa ne respectam creatorul ...
De fapt se dovedeste ca paradoxal Dumnezeu este si Slujitorul si Domnul nostru... Iar sluga, in sensul clasic, nu acopera si Domn.

Trimis de: ioana1 pe 19 May 2007, 11:46 PM

Fiatlux,unde-ai stat ascunsa pana acuma? hug.gif

Trimis de: IoanV pe 20 May 2007, 02:12 PM

QUOTE (fiatlux)
vorba ta IoanV,teoria ca teoria...!deja ai comis un pacat wink.gif  dupa cum te-ai exprimat in prima fraza subliniata pari a nu te situa pe-un plan de egalitate cu interlocutorii ! acceptam..ajutam..putem cere !?
Orice pasare pe limba ei piere, nu? Se poate sa fie in spate si o oarecare vanitate, dar este si contiinta nevoii de a nu impune nimic oamenilor. ”Cererea” se refera la discurs rezonabil, ale carei caracteristici le putem prezenta sau le putem arata prin insasi discursul nostru.

In privinta practicii, slava Domnului ca mai am multa inainte... Cum cred ca am scapat de o apucatura proasta sau o confuzie, dau de alta, cu care am mai multa treaba. Partea buna a lucrurilor este ca am ajuns sa imi faca placere sa invat, sa ma straduiesc pentru dezvoltarea spirituala sub supravegherea si controlul Invatatorului (asa cred eu...).
QUOTE
oare sustinerea livresca a credintei se poate suprapune cu chiar ..credintza ?
Intr-o lume a vorbelor in care toti vorbesc frumos, il apreciaza chiar si pe Hristos, ba chiar pledeaza pentru acceptarea sau urmarea lui, nu ne ramin decit faptele ca sa deosebim oile de lupii in piei de oaie. Deci cine cere ceva iar faptele lui arata altceva, se contrazice singur ... Iubirea se dovedeste in dragostea, nu atit in desteptaciunea cu care ne inconjoara ceilalti. Cei care ne iubesc stiu vorbi pe limba noastra, ceilalti doar isi recita la nesfirsit pledoaria, din care adesea razbate si cultivarea urii pt. cei ce gindesc sau simt altfel.
QUOTE
sper ca nu ti-am tulburat ...pacea aceea profunda!imi plac provocarile !sper ca si tie !
rofl.gif Nu cred ca m-am enervat de prea multe ori pe acest forum... Insa expresia ”pacea aceea profunda” imi poate spune ca din mesajele mele se poate trage concluzia ca nu e chiar asa profunda.... Intr-adevar cu pacea aceea profunda m-am intilnit de citeva ori, stiu ca exista, unde o gasesc, dar eu mai am multe framintari legate de lumea aceasta. Ele vin tocmai din provocarile din familie, de la serviciu, etc, la care trebuie sa le fac fata. Insa imi plac provocarile le ador, pt. ca ele imi arata unde mai am de invatat. Orice provocare e o problema care trebuie rezolvata corect.

Totusi provocarea acestui topic aproape ca ma depaseste. Doar 3 cuvinte.... hh.gif

PS. As fi raspuns aseara, dar am scris aproape odata si nu am observat mesajul..

Trimis de: Merlina pe 20 May 2007, 08:16 PM

QUOTE (fiatlux @ 19 May 2007, 02:04 AM)
fac si eu o incercare de-a ma baga in vorba !si-am sa-ncep cu o ..condamnare a vremurilor si-a omului care-i sub ele,nu-i asa? traim sub semnul demagogiei si-al ipocriziei ,al grabei, al secularismului,al materialismului exprimat printr-un consumerism feroce etc !zice-o vorba simpla dar care-mi confirma teoria - "fa ce zice nu ce face ..popa" in care ..popa poate fi inlocuit cu oricare alt ...slujbas ,pan' la urma cu oricare ..om !cum iti poti dezvolta inteligentza spirituala, integrat fiind intr-un mediu duplicitar? cine mai are astazi ragazul sa se-ntoarca spre el ,spre autocunoastere intr-o lume nebuna care te prinde-n masinaria ei ,vrei nu vrei ! ce ne-a adus ..civilizatia ? poate greutatea si mai multor pacate ! care-ar fi solutia?  sa fim buni ..ascultatori, adica sa comunicam !? sau poate izolarea ?

Pai daca stam bine si ne gandim, vremurile noastre nu par chiar atat de rele comparativ cu altele, trecute. Eu zic ca se simt destul de multe imbunatatiri... libertate mult mai multa, accesul la informatie incomparabil mai mare si, chiar si etica eu zic ca este destul de avansata (comertul cu sclavi este interzis, luptele de gladiatori si executiile publice deasemenea etc.). Ce parere ai, se cunosc niste progrese in viata omului de rand fata de acum, sa zicem, doua mii de ani? Cum oare de s-au petrecut?... Privind lucrurile din perspectiva asta, o revolta in momentul de fata mi se pare fara rost... De ce ne-am lasa ispititi de niste gunoaie pe care, chipurile, le zarim in ochii altora? Poate nu este al nostru a le cauta si a le scoate... cu forta.
QUOTE
cum iti poti dezvolta inteligentza spirituala, integrat fiind intr-un mediu duplicitar?

Nu stiu daca inteligenta spirituala este ceva care se poate dezvolta numai prin propria vointa... Stii cum se spune si despre mantuire, ca iti poate fi data sau nu. Si nu cred ca are rost sa dam vina pe mediul duplicitar si lipsa de timp. De unde stii ca nu astia sunt factorii de capatai care vor duce la dezvoltarea ta spirituala? In plus iti amintesc ca ai oleaca de libertate pentru a alege si locul unde vrei sa stai si timpul liber de care vrei sa dispui si preotul la care vrei sa mergi.

Trimis de: fiatlux pe 20 May 2007, 11:33 PM

IoanV thumb_yello.gif

QUOTE
Orice pasare pe limba ei piere, nu? Se poate sa fie in spate si o oarecare vanitate, dar este si contiinta nevoii de a nu impune nimic oamenilor. ”Cererea” se refera la discurs rezonabil, ale carei caracteristici le putem prezenta sau le putem arata prin insasi discursul nostru.

In privinta practicii, slava Domnului ca mai am multa inainte... Cum cred ca am scapat de o apucatura proasta sau o confuzie, dau de alta, cu care am mai multa treaba. Partea buna a lucrurilor este ca am ajuns sa imi faca placere sa invat, sa ma straduiesc pentru dezvoltarea spirituala sub supravegherea si controlul Invatatorului (asa cred eu...).


eu sunt de parere ca participarea la un dialog trebuie sa se faca dupa criteriul egalitatii ;de multe ori am constatat ca cei care au ales calea credintei ,printre care ma numar, au tendintza sa impuna anumite conditii interlocutorilor ca si cand ar fi detinatorii adevarului absolut doar pt ca au ales aceasta cale ,ceea ce mi se pare ..necreshtin ! o anumita conduita si atitudine in comunicare poate fi suficient pt a convinge ca optiunea noastra este poate una demna de urmat ! daca e dublata si de o anume argumentatie ,cu-atit mai bine! cu alte cuvinte sa nu pornim de la premiza ,gresita zic eu, ca cineva care nu se declara crestin este ..o struto-camila smile.gif ;poate fi chiar o persoana respectabila care inca nu a ...clickat ! smile.gif
cred ca ai dreptate in ceea ce priveste ...cresterea in spiritualitate ,sa-nvatam din greseli cu conditia sa trecem de primul pas si cel mai greu , adica acela de-a le recunoaste !

QUOTE
Intr-o lume a vorbelor in care toti vorbesc frumos, il apreciaza chiar si pe Hristos, ba chiar pledeaza pentru acceptarea sau urmarea lui, nu ne ramin decit faptele ca sa deosebim oile de lupii in piei de oaie. Deci cine cere ceva iar faptele lui arata altceva, se contrazice singur ... Iubirea se dovedeste in dragostea, nu atit in desteptaciunea cu care ne inconjoara ceilalti. Cei care ne iubesc stiu vorbi pe limba noastra, ceilalti doar isi recita la nesfirsit pledoaria, din care adesea razbate si cultivarea urii pt. cei ce gindesc sau simt altfel.


nu stiu daca pot fi de acord cu .."limba noastra" ! care ar fi aceea? limba ,in fond, exprima gandirea ,ea trebuie sa fie mereu deschisa, curata, adevarata indiferent cui ne-adresam ;o alta gandire,o alta atitudine sau exclusivismul pot determina o reactie de ..ura,cum zici tu ! deci ura poate fi cultivata chiar de noi prin refuzul unui dialog si insistentei in argumentatii obsesive

QUOTE
Nu cred ca m-am enervat de prea multe ori pe acest forum... Insa expresia ”pacea aceea profunda” imi poate spune ca din mesajele mele se poate trage concluzia ca nu e chiar asa profunda.... Intr-adevar cu pacea aceea profunda m-am intilnit de citeva ori, stiu ca exista, unde o gasesc, dar eu mai am multe framintari legate de lumea aceasta. Ele vin tocmai din provocarile din familie, de la serviciu, etc, la care trebuie sa le fac fata. Insa imi plac provocarile le ador, pt. ca ele imi arata unde mai am de invatat. Orice provocare e o problema care trebuie rezolvata corect.


cred ca putem ajunge la un echilibru cu noi insine in primul rand ,judecindu-ne la ..peli gol ,adica fara .."hainele alea" si asta ne poate ajuta sa dam apoi masura lucrurilor din lumea in care traim ! si provocarile curg ! mi se pare mult mai usor sa spal picioarele ultimului cersetor decit sa aprob ipocrit un sef neinregula !

la buna reauzire ,IoanV ! smile.gif

PS/OT Ioana1-am vegetat ! smile.gif

Trimis de: fiatlux pe 21 May 2007, 12:18 AM

QUOTE (Merlina @ 20 May 2007, 10:16 PM)


Buna ,Merlina !

QUOTE

Pai daca stam bine si ne gandim, vremurile noastre nu par chiar atat de rele comparativ cu altele, trecute. Eu zic ca se simt destul de multe imbunatatiri... libertate mult mai multa, accesul la informatie incomparabil mai mare si, chiar si etica eu zic ca este destul de avansata (comertul cu sclavi este interzis, luptele de gladiatori si executiile publice deasemenea etc.). Ce parere ai, se cunosc niste progrese in viata omului de rand fata de acum, sa zicem, doua mii de ani? Cum oare de s-au petrecut?... Privind lucrurile din perspectiva asta, o revolta in momentul de fata mi se pare fara rost... De ce ne-am lasa ispititi de niste gunoaie pe care, chipurile, le zarim in ochii altora? Poate nu este al nostru a le cauta si a le scoate... cu forta.


pt o societate care-si zice civilizata,adica cea de azi ,doua mii de ani mi s-ar parea suficient ca sa nu mai gasim nimic din ceea ce stramosii executau ! ar fi trebuit sa fie doar lapte si miere ,pace,iubire si ..floricele ! si totusi ce spui de prostitutie si traficul aferent, pornografie, droguri ,terorism, pedofilie, foamete, razboaie,atentate,crime, sinucideri, xanax etc ? ce spui de poluare ? nu cred c-o ducem prea bine!


QUOTE
Nu stiu daca inteligenta spirituala este ceva care se poate dezvolta numai prin propria vointa... Stii cum se spune si despre mantuire, ca iti poate fi data sau nu. Si nu cred ca are rost sa dam vina pe mediul duplicitar si lipsa de timp. De unde stii ca nu astia sunt factorii de capatai care vor duce la dezvoltarea ta spirituala? In plus iti amintesc ca ai oleaca de libertate pentru a alege si locul unde vrei sa stai si timpul liber de care vrei sa dispui si preotul la care vrei sa mergi.


adevarat, vointa nu e o conditie suficienta dar e necesara pt a creste spiritual ! cat despre mantuire..din fericire D-zeu e mai bun si ne iarta pt o greseala regretata !
cum spuneam ,mediul in care traim ne ..multiplica pacatele la care am putea fi supusi, incercarile si caznele-s mai mari si a reusi sa iesi sau macar sa incerci sa iesi ..curatzel din ele e un exercitiu care te sporeste spiritual !
imi plac provocarile, asa ca voi ramane pe ..coordonatele actuale !
smile.gif

Trimis de: ioana1 pe 21 May 2007, 12:50 AM

Ioane:

QUOTE
Intr-o lume a vorbelor in care toti vorbesc frumos, il apreciaza chiar si pe Hristos, ba chiar pledeaza pentru acceptarea sau urmarea lui, nu ne ramin decit faptele ca sa deosebim oile de lupii in piei de oaie. Deci cine cere ceva iar faptele lui arata altceva, se contrazice singur ... Iubirea se dovedeste in dragostea, nu atit in desteptaciunea cu care ne inconjoara ceilalti. Cei care ne iubesc stiu vorbi pe limba noastra, ceilalti doar isi recita la nesfirsit pledoaria, din care adesea razbate si cultivarea urii pt. cei ce gindesc sau simt altfel.


In care lume a vorbelor traiesc crestinii, daca nu in duh? Sau tu citesti in sufletul cuiva, mai mult decat le razbate credinta prin vorba?

Multi chiar Il iubesc pe Iisus, nu trebuie sa dovedeasca nimanui nimic, dar daca vii si pui pe masa invatatura, sa fie de la Domnul intelepciunea, nu dupa ureche,si ce auzi la coada la lapte.(Nasoale vremuri, acum stam la farmacii.Nu-i ciudat ca farmaciile atunci erau goale,iar acum afacerea-i prospera? tongue.gif )

QUOTE
nu ne ramin decit faptele ca sa deosebim oile de lupii in piei de oaie.


Care fapte se pot face sa deosebesti lupii in piei de oaie?Tu stii ce inseamna "smintit"?"nebun", "mincinos"? Ti se par cuvinte vrednice de un crestin?Repet n-avem scari gradate ca sa masuram credinta in sufletul nimanui.Ti-am spus c-ai baut apa, dar nu a vietii,ci cealalta, si nici nu inveti din greseli, ci mergi mai departe aratand cu degetul.

Nu-ti poti permite sa spui dupa ureche, chiar ce vrei, ci ceea ce trebuie, adevarul pe care L-a lasat El, sa-l dam mai departe.Dar, hai sa fim spirituali, si inteligenti, daca se poate, sa parem culti, educati.Cultura se invata, educatia e ceva nativ. Invatatura se poate acumula, dar credinta nu se dogandeste prin invatatura, ci printr-un .....duh zdrobit.

QUOTE
Cei care ne iubesc stiu vorbi pe limba noastra, ceilalti doar isi recita la nesfirsit pledoaria, din care adesea razbate si cultivarea urii pt. cei ce gindesc sau simt altfel


Este o singura limba in credinta, a Lui, dar nu se impart margaritarele tuturor, chiar daca, destepti fiind, pricepem cate ceva, sau citind ceva reproducem,nici nu mi se pare inteligenta spirituala, ci esec,maica, plagiatura, copiere, ca la scoala,asta nu-i inteligenta.

Repet,prefer sa fiu inteleapta, decat inteligenta, este o mare diferenta, ca cea de la cer la pamant.

Trimis de: IoanV pe 21 May 2007, 08:33 AM

QUOTE (fiatlux)
nu stiu daca pot fi de acord cu .."limba noastra" ! care ar fi aceea? limba ,in fond, exprima gandirea ,ea trebuie sa fie mereu deschisa, curata, adevarata indiferent cui ne-adresam ;o alta gandire,o alta atitudine sau exclusivismul pot determina o reactie de ..ura,cum zici tu ! deci ura poate fi cultivata chiar de noi prin refuzul unui dialog si insistentei in argumentatii obsesive
Limba noastra, adica a fiecaruia dintre noi, nu o limba comuna a mai multor oameni. Ai impresia ca cineva vorbeste pe limba ta daca te intelege si te asculta cu adevarat. La asta m-am referit, poate nu m-am exprimat prea bine... In plus vorbeste pe limba ta si atunci cind intelege ca e momentul sa faca o pauza, unde sa insiste si unde sa renunte. Pt. ca un dialog nu ar exista daca nu ar fi o incercare din ambele parti si de a convinge dar si de a intelege.
QUOTE
de multe ori am constatat ca cei care au ales calea credintei ,printre care ma numar, au tendintza sa impuna anumite conditii interlocutorilor ca si cand ar fi detinatorii adevarului absolut doar pt ca au ales aceasta cale ,ceea ce mi se pare ..necreshtin !
O credinta profunda ne ajuta sa ii vedem pe ceilalti ca frati, chiar daca nu au "clickat". Una superficiala ii judeca si condamna aprioric. Cum Iisus a avut rabdare pina la capat cred ca asa trebuie sa avem si noi. Peck distinge 4 stadii ale credintei, pe Wikipedia sunt prezentate in engleza, in cartea "Drumul catre tine insuti si mai departe" este si traducerea.. Eu de aceea nu prea accept preconditiile, pt. ca fiecare sa se exprime cit mai liber, asa il intelegi si mai bine.
QUOTE (Ioana)
Repet,prefer sa fiu inteleapta, decat inteligenta, este o mare diferenta, ca cea de la cer la pamant.
Inteligenta spirituala este poate chiar intelepciune existentiala. Nu o confund cu intelepciunea de la Dumnezeu, mai mult ma gindesc la cele pe care le gindeste si face omul pt. ca sa ajunga la dobindirea Duhului Sfint.
QUOTE
In care lume a vorbelor traiesc crestinii, daca nu in duh? Sau tu citesti in sufletul cuiva, mai mult decat le razbate credinta prin vorba?....Care fapte se pot face sa deosebesti lupii in piei de oaie?Tu stii ce inseamna "smintit"?"nebun", "mincinos"? Ti se par cuvinte vrednice de un crestin?Repet n-avem scari gradate ca sa masuram credinta in sufletul nimanui.Ti-am spus c-ai baut apa, dar nu a vietii,ci cealalta, si nici nu inveti din greseli, ci mergi mai departe aratand cu degetul.
Exista o carte, Limbajul vorbirii, foarte interesanta, care ne ajuta sa intelegem si miscarile afective de dincolo de cuvintele pronuntate. Iar daca in cuvinte vezi rautate sau desfintarea altora, sau judecati generalizatoare de gen "popimea face aia, ailalta..." incepi sa vezi ca nu sunt doar oi binevoitoare ci si lupi care urmaresc sa te duca pe calea lor. Sau tu crezi ca toti care se declara crestini sunt traitori in adevaratul spirit al evangheliei iubirii? Eu vad ca unii ne invata sa abandonam biserica, sa judecam popii si tu vrei sa ii cred? Sau sa ii ignor? Ce sa fac?
Vad ca ti-a ramas ca o rana nevindecata o anumita disputa in care te declari judecatoare si spui de o alta apa decit apa vietii. De unde stii astea? Parca spuneai ca nu putem sti! Pina una alta, analizeaza cine are mai multe conflicte dintre noi. Eu nu imi amintesc sa fi ramas certat cu cineva...

Vad deci ca intre noi apare o disputa si nu inteleg ce vrei de la mine... Daca vrei sa ma cenzurezi in exercitarea spiritului critic, a discernamintului spiritual, sper sa intelegi ca nu pot accepta asa ceva. Daca vrei altceva, si nu inteleg, spune-mi clar sa vad, daca e o cerere rezonabila, o accept.

Trimis de: ioana1 pe 21 May 2007, 01:36 PM

QUOTE
Ai impresia ca cineva vorbeste pe limba ta daca te intelege si te asculta cu adevarat. La asta m-am referit, poate nu m-am exprimat prea bine...


Ba te-ai exprimat foarte bine, asa e.


QUOTE
Inteligenta spirituala este poate chiar intelepciune existentiala. Nu o confund cu intelepciunea de la Dumnezeu, mai mult ma gindesc la cele pe care le gindeste si face omul pt. ca sa ajunga la dobindirea Duhului Sfint.


Si ce face omul ca sa ajunga la dobandirea Duhului Sfant?

QUOTE
sau judecati generalizatoare de gen "popimea face aia, ailalta..." incepi sa vezi ca nu sunt doar oi binevoitoare ci si lupi care urmaresc sa te duca pe calea lor.


Aici nu e o judecata? Ce trebuie sa faci?Daca ii vezi blana de lup sub cea de oaie, ce faci tu mai departe? Vreau sa aud parerea ta. Strigi "lupul la oi?" E varianta salvatoare?


QUOTE
Exista o carte, Limbajul vorbirii, foarte interesanta, care ne ajuta sa intelegem si miscarile afective de dincolo de cuvintele pronuntate.


Nu exista nici o carte ,in afara de Sfanta Scriptura care sa te duca pe calea cea buna. Multe sunt incercari, daca nu toate, de a explica inexplicabilul. Si fiecare cu inteligenta lui spirituala. tongue.gif

Ce spune Cartea Sfanta ca intelepciunea oamenilor e nebunie inaintea lui Dumnezeu? De unde stii ca sub acele cuvinte frumoase este chiar Duhul Sfant, daca nu in duh traiesti , daca nu simti ca e chiar Cuvantul transpus?Si de ce-ar vrea un crestin ,plin de duhul sfant, sa-si puna sub semnatura intelepciunea, ca sa-l vada si sa-l stie toata lumea.

Ce sublinia Iisus?


QUOTE

Vad deci ca intre noi apare o disputa si nu inteleg ce vrei de la mine... Daca vrei sa ma cenzurezi in exercitarea spiritului critic, a discernamintului spiritual, sper sa intelegi ca nu pot accepta asa ceva. Daca vrei altceva, si nu inteleg, spune-mi clar sa vad, daca e o cerere rezonabila, o accept.



rofl.gif rofl.gif rofl.gif

Sincera sa fiu, stai un pic rau cu vederea! Nu vreau nimic de la tine, eu imi sustin punctul de vedere, ca si crestin, iar voi m-ati acuzat ca nu sunt ortodoxa, nimic mai mult.

Nu vreau altceva, parca sustineai ca-ti place...provocarea. tongue.gif



Trimis de: ioana1 pe 21 May 2007, 02:12 PM

offtopic.gif


LA MULTI ANI !!! Tuturor celor care isi serbeaza astazi ziua onomastica!



ani.gif

Trimis de: andra_v pe 21 May 2007, 02:41 PM

La Multi Ani tuturor Constantinilor/Constantelor, Elenelor/Ilenelor!

Ioan a sintetizat foarte bine cuvintele lui Iisus: "Faceti si voi asemenea". Sau "luati aminte la Mine ca sunt bland si smerit cu inima si veti avea odihna sufletelor voastre". Sau cine doreste sa fie cu Mine sa se lepede de sine (adica de eul sau egoist), sa-si ia crucea de fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie". Caci unde sunt Eu acolo veti fi si voi. Adica sa aiba rabdarea Sa, intelegerea, iubirea Lui de oameni pana la moarte.


Trimis de: Merlina pe 21 May 2007, 04:26 PM

QUOTE (fiatlux @ 21 May 2007, 01:18 AM)

pt o societate care-si zice civilizata,adica cea de azi  ,doua mii de ani mi s-ar parea  suficient ca sa nu mai gasim nimic din ceea ce stramosii executau ! ar fi trebuit sa fie doar lapte si miere ,pace,iubire si ..floricele ! si totusi ce spui de prostitutie si traficul aferent,  pornografie, droguri ,terorism, pedofilie, foamete, razboaie,atentate,crime, sinucideri, xanax etc ? ce spui de poluare ? nu cred c-o ducem prea bine!

Serios?.... Inseamna ca stau de vorba cu cineva care a participat activ la toate evenimentele din ultimii doua mii de ani de existenta a umanitatii, si stie din experienta proprie, ca rezolvarea problemelor cu care se confrunta aceasta, sunt pur si simplu floare la ureche... Iar acum, fiindu-ti cam lehamite sa duci in spinare atatia prosti, te-ai asezat pe o movila de pietre din care mai arunci cand si cand cate una, nu conteaza spre cine, bineinteles, numai cu scopul de a-l atentiona: "Ba, cand ai de gand sa rezolvi problema prostitutiei si a traficului de carne vie?", la altul: "Ce faci mai, chiar este asa de greu sa transformi banda aia de traficanti de droguri intr-o ceata de ingerasi, care sa zboare din floare in floare sa stranga miere, iar fabrica lor de narcotice in laptarie? Haideti mai repede ca nu am ce manca la micul dejun... sa va fie rusine, eu care am facut atatea pentru voi..." dry.gif
M-ai inteles ce am vrut sa-ti spun?

QUOTE
nu cred c-o ducem prea bine!

Daca asa zici, ce spui, pot conta pe tine sa aduci solutii pentru rezolvarea problemelor enumerate?

QUOTE
imi plac provocarile, asa ca voi ramane pe ..coordonatele actuale !

Sa stii ca nu am de gand, Doamne fereste, sa-ti provoc vreo intoxicatie cu adrenalina, cum nici mie nu-mi doresc... Nu am cautat sa te provoc, ci am vrut sa raspund unui mesaj care din punctul meu de vedere era lipsit de echilibru. Nu cred ca este corect sa confundam problemele personale cu problemele omenirii asa incat sa o tragem pe aceasta din urma la raspundere. Eu zic ca daca fiecare isi rezolva problemutele lui personale si mai sprijina si pe altul daca poate, iata ca "omenirea" a mai rezolvat o parte din problemele ei. Ce parere ai de modul asta de a privi lucrurile?

Trimis de: andra_v pe 21 May 2007, 05:44 PM

Cam asta era si sensul mesajelor mele: exista numai rezolvari individuale. Sa incercam sa oferim ceva omenirii. O rugaciune, o fapta buna, etc. Si eu am trecut ani de zile prin faza in care eram etrna bosumflata si pretindeam mereu de la altii. Dar mi-am dat seama ca nu gandeam normal. Toti contribuim la "sistemul ticalosit" in care traim. D-zeu ne-a facut intr-o lume perfecta, noi toti si fiecare in parte facem iad pe pamant.

Trimis de: Emil Condor pe 21 May 2007, 05:56 PM

Inteligentă spirituală??!!
Mi se pare mie ori cele două cuvinte nu se potrivesc unul lângă celălalt?

Inteligenta este umană...
Spiritul revarsă întelepciune care este de origine divină. Spiritul e Întelepciune.

Inteligenta derivă din educatie...
Întelepciunea vine prin trăire spirituală.

Inteligenta umană este nebunie în fata lui Dumnezeu...
Întelepciunea vine (chiar) de la Dumnezeu, este chiar El.

Inteligenta este firească...
Întelepciunea este duhovnicească (si... comentariile în această directie pot continua la nesfârsit!).


QUOTE (fiatlux)
oare sustinerea livresca a credintei se poate suprapune cu chiar ..credintza ?

Nu se suprapune dar este parte a ei.

QUOTE (IoanV)
Iubirea se dovedeste in dragostea, nu atit in desteptaciunea cu care ne inconjoara ceilalti.

Si... atât în realitate cât mai ales, aici, în lumea virtuală, care este semnul că iubesti aproapele?
Nu crezi că dacă iubesti pe cineva asa cum sustii, îi arăti dragoste prin prezentarea adevărului?
Dacă mă iubesti nu mă minti. Simplu!
QUOTE
Cei care ne iubesc stiu vorbi pe limba noastra

Tu ai un copil îndărătnic căruia îi dai toată dragostea ta iar el de fiecare dată o respinge, nu vede că este dragoste si... cum rămâne cu "vorbitul pe limba lui"? Dacă l-ai minti, poate ai avea sanse de a-l atrage?! Dragostea, la unii, chiar dacă e dată si nu este primită, e de fapt lipsă de dragoste în ochii lor! Asadar, înainte de orice să ne întrebăm pe noi însine: suntem gata, avem inima suficient deschisă pentru a întelege si receptiona dragostea îndreptată spre noi? Dacă no o vedem (simtim) ca si cum nu ar exista! Sunt unii (aici, în lumea virtuală si nu numai!) care vorbesc civilizat, adesea chiar "mieros" si nu simt niciun fel de dragoste iesind din spusele lor, altii "dau si cu biciul" si totusi simti anumită dragoste în modul lor de a se manifesta. Dragostea (Adevărul) se simte fără încercări de impunere a ei. Dragostea nu o descrii cu dictionarul în brate, dacă există o simti, dacă nu există n-ai de unde s-o simti dar... repet: depinde în mare măsură de puterea fiecăruia de a o receptiona...

Trimis de: ioana1 pe 21 May 2007, 06:06 PM

Amin! biggrin.gif

Asa zic si eu, ca nu este si nu poti dezvolta o inteligenta spirituala, ca nu-i de la Domnul, e de la tine, si prin puterile tale.Intelepciunea, care este atotcuprinzatoare, include si inteligenta.

Emile, thumb_yello.gif


Trimis de: Emil Condor pe 21 May 2007, 06:11 PM

Exact! Inteligenta este parte a Întelepciunii.

Trimis de: IoanV pe 21 May 2007, 06:32 PM

QUOTE (Ioana)
Aici nu e o judecata? Ce trebuie sa faci?Daca ii vezi blana de lup sub cea de oaie, ce faci tu mai departe? Vreau sa aud parerea ta. Strigi "lupul la oi?" E varianta salvatoare?
Eu am facut deja ce cred ca este bine. Cunosc multi preoti deosebiti, dar si preoti normali, insa iubitori de Dumnezeu, din miinile lor priesc sfinta jertfa a impatasaniei... Multi dintre Sfinti au fost preoti. Cum sa accept ca sa vina cineva si sa ii judece la gramada, sa ma indeparteze de tainele bisericii din cauza ca preotii nu salveaza oamenii in masa? Am sustinut ca in primul rind e o gresala sa generalizezi, dar degeaba. Am adus citate din sfinti care arata rolul important al bisericii, insa cred ca si asta s-a uitat... Nu am srigat chiar ”lupul la oi” dar am fost pe aproape, insa nu inainte de a incerca sa arat ca judecata e nedreapta. Ai auzit acum parerea mea, ai vazut-o la lucru pe forum, si totusi cei pe care i-am contrazis nu au afirmat ca s-au suparat pe mine.
QUOTE
Nu exista nici o carte ,in afara de Sfanta Scriptura care sa te duca pe calea cea buna. Multe sunt incercari, daca nu toate, de a explica inexplicabilul.
Deci tot ce au scris sfintii pentru a ne ajuta sa intelegem si sa ne apropiem de adevar este gratuit? Probabil ca de aceea ai fost acuzata ca nu esti ortodoxa (eu nu am facut-o, mai astept sa inteleg cum privesti lucrurile). Un ortodox nu interpreteaza biblia chia de capul lui, mai intii incearca sa cunoasca parerea sfintilor, studiaza mult, nu se opreste la prima interpretare care ii trece prin cap... Asta imi si place la Clopotel, nu prea vorbeste de la el, dar aduce opinii ale unora chiar ai intelepti decit noi.
As vrea sa am taria sa spun ca unde sunt eu e si biserica, ca pacea e cu mine, ca nu conteaza credinta, dar nu e asa. Unde e biserica acolo trebuie sa merg si eu. Sunt inca dependent de ea, fara impartasanie si fara sfintii ei ma simt pierdut. Ma intilnesc cu Adevarul, dar ma si pierd de El, insa la biserica Il regasesc...
QUOTE
De unde stii ca sub acele cuvinte frumoase este chiar Duhul Sfant, daca nu in duh traiesti , daca nu simti ca e chiar Cuvantul transpus?Si de ce-ar vrea un crestin ,plin de duhul sfant, sa-si puna sub semnatura intelepciunea, ca sa-l vada si sa-l stie toata lumea.
Cine studiaza sfintii ajunde sa recunoasca in timp ce e de la Duhul Sfint si ce nu este., eu celputin asa cred, si asa am invatat. Ai mai gasit Cuvintul transpus in cuvintele cuiva? Tu cum il recunosti? Daca la semnatura mea te referi... pot sa explic de ce am ales-o. Nu ca sa ma grozavesc cu intelepciunea ci spre aducere aminte, mie in primul rind, dar si altora ca iubirea nu este egal degagogia iubirii. Judecam pe altii dar nu facem minimul efort de a-i intelege, insa ne socotim crestini. E in semnatura si ceva ce ma reprezinta, valoarea prioritara aleasa, iubirea, dar si cum cred ca se ajunge la ea... De aici pina la a ma suspecta ca ma dau mare e cale lunga...
QUOTE
Sincera sa fiu, stai un pic rau cu vederea! Nu vreau nimic de la tine, eu imi sustin punctul de vedere, ca si crestin, iar voi m-ati acuzat ca nu sunt ortodoxa, nimic mai mult.
Nu cred Ioana, este ceva ce nu iti place la mine, vezi aluzia cu semnatura, cu bautul apei (expresie care ma deranjeaza nitel tocmai prin simplitatea gindirii adoptate ...).

Da, imi place provocarea, de aceea iti cer sa fii sincera. Poate intuiesti ceva ce ar putea fi cu adevarat o problema la mine. De aceea sunt si curios ce nu iti place. Nu exclud insa fenomenul oglinda, sa se reflecte in mine ceva ce nu iti place la tine.
Insa mai intii caut bine sa vad daca nu cumva problema e cu adevarat la mine...

Trimis de: fiatlux pe 21 May 2007, 06:48 PM

Draga Merlina, sa-nteleg ca trebuie sa ne punem ochelari de cal si sa nu vedem adevarul care ne inconjoara !? tu incercai sa ma convingi ca " vremurile noastre nu par chiar atat de rele comparativ cu altele" si eu am adus in discutie cateva din bubele societatii actuale ! nu mi se par cu nimic mai insignifiante ! si le consider cu atit ma grave cu cat pe partea cuceririlor tehnice,culturale ,etc , stam infinit mai bine ! ne-am desteptat dar nu ne-am ..intzeleptzit ,ca sa zic asa !

QUOTE
Daca asa zici, ce spui, pot conta pe tine sa aduci solutii pentru rezolvarea problemelor enumerate?


fiecare e dator sa o faca! si cum probleme personale nu prea am, incerc sa fac oamenii cu care vin in contact prin natura meseriei ,sa se simta ..oameni !
in alta ordine de idei,pragul tolerantei mele la ..gadilatul suprarenalei este ridicat !

Trimis de: ioana1 pe 21 May 2007, 06:59 PM

rofl.gif

Nu ma refeream nicidecum la semnatura ta, nici n-am citit-o,ci la semnarea unui carti, ma refer, ca un om, plin de duhul sfant, nu se semneaza, ca nu-i al lui inteleciunea, ci a Domnului.


Si daca nu poti intelege ce spun, asta e, nu-i bai,vorbesc eu codificat. tongue.gif


QUOTE
Ma intilnesc cu Adevarul, dar ma si pierd de El, insa la biserica Il regasesc...


Daca te-ai fi intalnit cu Adevarul, nu te-ai mai fi pierdut de El, in veci!


QUOTE
Probabil ca de aceea ai fost acuzata ca nu esti ortodoxa


Probabil ca am fost acuzata gratuit ca nu sunt ortodoxa, dar nu asta conteaza, chiar nu are nici o importanta acuzatia, ci aroganta din spatele ei, plus...sau minus, mai bine, multe altele.


Am incercat sa subliniez de atatea ori, ca daca omul nu vreau mai mult, merge degeaba, din inertie, uitandu-se la cei prezenti in biserica, nu merg.......dar n-are rost sa mai continuu.

"Intelegerea a ceea ce citim este un dar al lui Dumnezeu",o spune preferatul tau.Si inca ceva :"Rasaritul soarelui sa te gaseasca cu Scriptura in mana", nu alta carte, doar Cuvantul. Intelepciunea omului e limitata, chiar de la Dumnezeu fiind, dovada ca trebui sa invatam in permanenta, sau cel putin vorbesc despre mine.

Si ca sa te linistesc,in primul rand, nu vorbesc de la mine.Vorbesc de la Tatal, prin intelepciunea Fiului, calauzita de Duhul Lui, si cenzurata de doi duhovnici.Multumit, acum? wub.gif

Si inca ceva.Te-a pus Domnul pazitor la oi? Daca nu, esti oaie ca si mine..........

Trimis de: fiatlux pe 21 May 2007, 07:01 PM

QUOTE
Inteligentă spirituală??!!
Mi se pare mie ori cele două cuvinte nu se potrivesc unul lângă celălalt?

salut ,Emil ! si mie mi s-a parut ceva in neregula in respectiva asociere !
de acord si cu comentariul ! simt nevoia ca cei cu care-mi incrucisez cuvintele sa fie ...vii ! daca ma-ntelegi !

Trimis de: fiatlux pe 21 May 2007, 07:10 PM

IoanV

QUOTE
Ai impresia ca cineva vorbeste pe limba ta daca te intelege si te asculta cu adevarat.

dar poti fi de acord ca daca nu te intelege poate fi vina ta? deci sa urmam modelul dat..
QUOTE
Cum Iisus a avut rabdare pina la capat cred ca asa trebuie sa avem si noi.

Trimis de: Emil Condor pe 21 May 2007, 07:26 PM

QUOTE (fiatlux)
salut ,Emil !

Dumnezeu să te binecuvinteze cu adevărurile Sale dulci asa cum si mie îmi doresc.
Te salut si eu!
QUOTE
mi s-a parut ceva in neregula in respectiva asociere !

Din cauză că ESTE... în neregulă!
QUOTE
simt nevoia ca cei cu care-mi incrucisez cuvintele sa fie ...vii ! daca ma-ntelegi !

Normal! Adesea citim cuvinte frumoase imprimate de unii dar nu simtim viată venind din ele. Ei se concentrează în aplicarea unui limbaj artistic dar viata lipseste, Duhul din tine nu este miscat cu nimic de afirmatiile lor, Duhul tău, practic respinge ceea ce ochiul receptionează. Pentru unii (prea multi, Doamne!) chiar dacă au impresia că sunt plini de duh, ei sunt de fapt, morti. Ajută-mă Doamne să nu fiu si eu la fel! Fiecare trebuie să ceară acest lucru de la Domnul.

Trimis de: Emil Condor pe 21 May 2007, 07:44 PM

QUOTE (ioana1)
nu-i a noastra inteleciunea, ci a Domnului.

Adevărat. Noi doar o folosim în Numele Lui.

QUOTE
Si daca nu poti intelege ce spun...

Acum nu toti putem întelege toate lucrurile dar mai târziu,
cu ajutorul Cerului vom pricepe ce azi nu am fost capabili. Valabil pentru oricine.

QUOTE
Daca te-ai fi intalnit cu Adevarul, nu te-ai mai fi pierdut de El, in veci!

Nici dacă as vrea (fiind rău intentionat!) să contrazic cele spuse de tine nu as putea!...

QUOTE
Probabil ca am fost acuzata gratuit ca nu sunt ortodoxa

Dacă sunt ortodox nu sunt automatic un copil al Domnului dar dacă sunt un copil al lui Dumnezeu,
pot fi si... ortodox, nu-i asa?

QUOTE
Intelepciunea omului e limitata, chiar de la Dumnezeu fiind,
dovada ca trebuie sa invatam in permanenta.

Amin!

QUOTE
...nu vorbesc de la mine.Vorbesc de la Tatal, prin intelepciunea Fiului, calauzita de Duhul Lui

Asa să fie!


Trimis de: Merlina pe 21 May 2007, 09:37 PM

QUOTE (fiatlux @ 21 May 2007, 07:48 PM)
Draga Merlina, sa-nteleg ca trebuie sa ne punem ochelari de cal si sa nu vedem adevarul care ne inconjoara !? tu incercai sa ma convingi ca " vremurile noastre nu par chiar atat de rele comparativ cu altele" si eu am adus in discutie cateva din bubele societatii actuale ! nu mi se par cu nimic mai insignifiante ! si le consider cu atit ma grave cu cat pe partea cuceririlor tehnice,culturale ,etc , stam infinit mai bine ! ne-am desteptat dar nu ne-am ..intzeleptzit ,ca sa zic asa !

QUOTE
Daca asa zici, ce spui, pot conta pe tine sa aduci solutii pentru rezolvarea problemelor enumerate?


fiecare e dator sa o faca! si cum probleme personale nu prea am, incerc sa fac oamenii cu care vin in contact prin natura meseriei ,sa se simta ..oameni !
in alta ordine de idei,pragul tolerantei mele la ..gadilatul suprarenalei este ridicat !

Nu, iti sugeram ca ar trebui sa privest lucrurile mai obiectiv, pentru ca, asa este, vremurile noastre nu sunt chiar asa de rele comparativ cu altele si ti-am adus si argumente. Sunt de acord, societatea are bube, deci este bolnava dar, crede-ma, daca o bati nu se vindeca. Tu zici, hai sa venim cu solutii sa o vindecam, si eu zic ca nu ar fi rau, hai... Dar spune acum si felul in care crezi tu ca se poate face asta daca tot ai spus hai...

Ce sa-ti mai spun, iti urez succes la stimularea suprarenalelor ca vad ca nu prea ai inteles nimic din ce ti-am spus eu si andra_v. Poate data viitoare ai sa te concentrezi mai bine.

Trimis de: IoanV pe 22 May 2007, 05:50 AM

QUOTE (Ioana)
Daca te-ai fi intalnit cu Adevarul, nu te-ai mai fi pierdut de El, in veci!
Au patit-o si sfintii, si cred ca fiecaruia ni se intimpla, doar ca nu realizam asta. Nu avem taria de a sta mereu in relatia cu El, iar in cautarea mintuirii tocmai perioadele de cautare si regasire dintre momentele in care primim harul ne imbogatesc mai mult...
QUOTE
Nu ma refeream nicidecum la semnatura ta, nici n-am citit-o,ci la semnarea unui carti, ma refer, ca un om, plin de duhul sfant, nu se semneaza, ca nu-i al lui inteleciunea, ci a Domnului.
Mai rar scriu sfintii carti.De obicei o fac atunci cind oameni lipsiti de experienta duhovniceasca vin cu adevarurile lor. In rest altii consemneaza ce a spus sau au facut sfintii.
Dumnezeu ne da daruri si urmareste cum le folosim. Unul dintre ele poate fi si intelepciunea deosebirii binelui de rau, care e data omului si poate fi dezvoltata...
QUOTE
Probabil ca am fost acuzata gratuit ca nu sunt ortodoxa, dar nu asta conteaza, chiar nu are nici o importanta acuzatia, ci aroganta din spatele ei, plus...sau minus, mai bine, multe altele.
Eu nu ma grabesc sa trag concluzii. Iti pot doar reaminti ca au fost calugari in manastire care din cauza incapacitatii de a-si depasi mindria nu s-au mintuit. Deci nu spun ”hop” pina sar gardul...
QUOTE
Si ca sa te linistesc,in primul rand, nu vorbesc de la mine.Vorbesc de la Tatal, prin intelepciunea Fiului, calauzita de Duhul Lui, si cenzurata de doi duhovnici.Multumit, acum?
Verifica ei ce scrii pe han? Cit despre certitudinea ca vorbele iti vin din sursa precizata, eu, ca Toma, ma mai si indoiesc...
QUOTE
Si inca ceva.Te-a pus Domnul pazitor la oi? Daca nu, esti oaie ca si mine.......
Eu nu am afirmat ca m-a pus cineva pazitor, doar ca imi voi apara credinta... As vrea sa fiu oaie, dar se poate ca uneori sunt capra.. ;( .
QUOTE (Emil)
Si... atât în realitate cât mai ales, aici, în lumea virtuală, care este semnul că iubesti aproapele?
Nu crezi că dacă iubesti pe cineva asa cum sustii, îi arăti dragoste prin prezentarea adevărului?
Dacă mă iubesti nu mă minti. Simplu!
Da, nu te mint, si incerc sa te inteleg. Imagineaza-ti descoperirea adevarului ca pe ceva chiar mai greu decit un demers psihoterapeutic si vei intelege ca nu e suficienta prezentarea bruta a adevarului.
QUOTE
Sunt unii (aici, în lumea virtuală si nu numai!) care vorbesc civilizat, adesea chiar "mieros" si nu simt niciun fel de dragoste iesind din spusele lor, altii "dau si cu biciul" si totusi simti anumită dragoste în modul lor de a se manifesta.
Ce spui poate fi foarte subiectiv... Daca cineva ne intareste credintele, chiar si gresite e ”plin de adevar”. Daca gindeste altfel, usor socotim ca greseste....
QUOTE (fiatlux)
dar poti fi de acord ca daca nu te intelege poate fi vina ta?
Da. Cine a avut rabdare a vazut ca si eu am radbare...

Trimis de: andra_v pe 22 May 2007, 05:37 PM

QUOTE (IoanV @ 22 May 2007, 06:50 AM)
1.
QUOTE (Ioana)
Daca te-ai fi intalnit cu Adevarul, nu te-ai mai fi pierdut de El, in veci!
Au patit-o si sfintii, si cred ca fiecaruia ni se intimpla, doar ca nu realizam asta. Nu avem taria de a sta mereu in relatia cu El, iar in cautarea mintuirii tocmai perioadele de cautare si regasire dintre momentele in care primim harul ne imbogatesc mai mult.

2. Cit despre certitudinea ca vorbele iti vin din sursa precizata, eu, ca Toma, ma mai si indoiesc

1. Cel mai mult ne imbogatim prin realizarea limitelor, neputintelor.

2. Strans legat de primul punct: "Nu stiu daca pot pretinde ca am stiut ce vreau de la viata. Nu mi-au lipsit tintele false si entuziasmele naive. Cam toate certitudinile mele, câte au fost, sunt acum ciuruite de îndoieli, ca niste haine roase de molii. Mi-ar fi greu sa numesc una intacta."- Octavian Paler, care a experiat Adevarul. Prima treapta a cresterii spirituale. Ne-a aratat singurul drum care duce la iubire.

Trimis de: fiatlux pe 22 May 2007, 11:57 PM

QUOTE (Merlina @ 21 May 2007, 11:37 PM)

Nu, iti sugeram ca ar trebui sa privest lucrurile mai obiectiv, pentru ca, asa este, vremurile noastre nu sunt chiar asa de rele comparativ cu altele si ti-am adus si argumente. Sunt de acord, societatea are bube, deci este bolnava dar, crede-ma, daca o bati nu se vindeca. Tu zici, hai sa venim cu solutii sa o vindecam, si eu zic ca nu ar fi rau, hai... Dar spune acum si felul in care crezi tu ca se poate face asta daca tot ai spus hai...

Ce sa-ti mai spun, iti urez succes la stimularea suprarenalelor ca vad ca nu prea ai inteles nimic din ce ti-am spus eu si andra_v. Poate data viitoare ai sa te concentrezi mai bine.

primul pas in gasirea solutiilor este identificarea si asumarea problemelor ! accept ca fiecare acorda gradele de gravitate (ale problemelor) diferit ,dar ele exista ! in conditiile date,solutia sta in fiecare dintre noi si dpmdv cea mai simpla si mai accesibila mi se pare ...comunicarea ,pur si simplu ,cum ziceam si mai sus capacitatea de a asculta (nu doar de-a auzi un interlocutor) ,a asculta cu intentia de a intelege, a asculta cu inima si cu sufletul ca sa poti intelege poate un mesaj de dincolo de cuvinte ! multe din bolile zilei vin tocmai din lipsa de atentie , din indiferentza,chiar ostilitatea pe care oamenii o resimt in relatiile cu ceilalti !

ps.pt o buna intelegere - imi spusesi ceva de adrenalina;adrenalina -i o catecolamina secretata de suprarenala ;am specificat ca am un prag ridicat al tolerantei ! smile.gif

Trimis de: andra_v pe 23 May 2007, 06:29 PM

Perfect de acord, cea mai importanta este capacitatea de a asculta, de a intelege, de a rabda.
Dar cum ajungem la comunicarea de care vorbesti? Crezi ca este o problema simpla?
In opinia mea, adrenalina este consecinta unei atitudini de constiinta si vointa, nu cauza.

In alta ordine de idei, parerea mea ca, daca esti nemultumit de lipsa de intelegere a celor din jur, trebuie sa oferi tu. Din start e o atitudine gresita sa pretinzi toleranta de la semeni. Ofera tu! O sa-mi pun si eu o semnatura in profil: omul sfinteste locul.
Asta a fost si ideea Merlinei, din cate am inteles eu: sa ne concentram exclusiv pe dezvoltarea capacitatii noastre de a oferi; plansul de mila, vaietatul pt. mizeria morala, sistemul ticalosit si alte asemenea nu rezolva nimic, doar te macini in interior fara nici un rezultat. Hai sa ne intrebam mai bine: daca lumea este cum este, cu ce contribui eu la bunul mers al lucrurilor?

Trimis de: Merlina pe 23 May 2007, 10:15 PM

Draga fiatlux,
Deocamdata nu iti pot spune mai multe decat ti-a spus andra_v dar sa stii ca avem placere de a discuta cu tine.
... Nu prea inteleg de ce crezi tu ca este nevoie sa ne informezi despre nivelul de adrenalina la care ajungi... Probabil discutiile astea pe orbeste de pe Han le percepi ca pe o aventura adevarata. Fii linistita ca nu ti se poate intampla nimic rau si sa nu te sperii cand esti contrazisa cu sau fara dreptate.

Trimis de: fiatlux pe 24 May 2007, 12:00 AM

QUOTE (andra_v @ 23 May 2007, 08:29 PM)
Perfect de acord, cea mai importanta este capacitatea de a asculta, de a intelege, de a rabda.
Dar cum ajungem la comunicarea de care vorbesti? Crezi ca este o problema simpla?
In opinia mea, adrenalina este consecinta unei atitudini de constiinta si vointa, nu cauza.

In alta ordine de idei, parerea mea ca, daca esti nemultumit de lipsa de intelegere a celor din jur, trebuie sa oferi tu. Din start e o atitudine gresita sa pretinzi toleranta de la semeni. Ofera tu! O sa-mi pun si eu o semnatura in profil: omul sfinteste locul.
Asta a fost si ideea Merlinei, din cate am inteles eu: sa ne concentram exclusiv pe dezvoltarea capacitatii noastre de a oferi; plansul de mila, vaietatul pt. mizeria morala, sistemul ticalosit si alte asemenea nu rezolva nimic, doar te macini in interior fara nici un rezultat. Hai sa ne intrebam mai bine: daca lumea este cum este, cu ce contribui eu la bunul mers al lucrurilor?

salve,Andra !
comunicarea eficienta devine simpla daca indeplinesti conditiile de mai sus ,daca-ti respecti interlocutorul ! exersez la asta de ..ani de zile si functioneaza ! nu pretind tolerantza de la ceilalti si consider ca tolerantza e chiar prea putzin ,dar ,ma rog, e un punct de pornire care poate evolua spre o apropiere ! cum in comunicare sunt cel putzin doi participantzi ,important este ca macar unul sa dea tonul ! poate fi oricare dintre noi ! cum ziceam,ma stradui !

acu' cu ..adrenalina asta (valabil si pt Merlina) ! totul a pornit de la mesajul Merlinei
QUOTE
Sa stii ca nu am de gand, Doamne fereste, sa-ti provoc vreo intoxicatie cu adrenalina, cum nici mie nu-mi doresc..

io spusei ca ...suprarenala mea are prag ridicat la ..stimulari,deci se ..varsa greu ,de obicei in situatii de gravitate maxima cand ,de ex, viatza unui om (lucrez in sanatate) depinde de mine si cand apar piedici (umane sau materiale ) care fac secundele sa devina ..veacuri ,daca intelegeti ce vreau sa spun !etc.
in discutii reale sau virtuale pe varii teme ,chiar si ..pardalnicele alea politice , nu-mi ostenesc "comandantul suprem" zis..creier ,responsabil si de toate revarsarile glandulare ; putem sa ne mentinem un echilibru cu-atat mai mult cu cat simtim ca ...Cineva acolo sus ne iubeste !

ma simt f bine la Han ! il salut si pe Mihai cu ocazia asta,ca nu am mai trecut de mult pe-aici ! smile.gif

Trimis de: Emil Condor pe 24 May 2007, 12:51 AM

QUOTE (andra_v)
Hai sa ne intrebam mai bine: cu ce contribui eu la bunul mers al lucrurilor?

Chiar si numai întrebându-te aceea, stii că esti undeva pe drumul drept.
Nu mai vorbesc despre punerea în aplicare...
Un om al lui Dumnezeu trebuie să fie foarte familiar cu aspectul zugrăvit de tine, andra.
QUOTE
cea mai importanta este capacitatea de a asculta, de a intelege, de a rabda.

Ascultare, răbdare si întelegere... Fiecare să se întrebe (începând cu mine): am cele trei calităti mentionate?
Dacă le am, le si arăt în relatiile mele cu cei din jur?

Trimis de: ioana1 pe 24 May 2007, 07:01 AM

QUOTE
Hai sa ne intrebam mai bine: cu ce contribui eu la bunul mers al lucrurilor?


Chiar putem contribui, sau chiar contribuim? rolleyes.gif Cum ne manifestam pe-aici, ca nu avem de ce juca teatru,asa se transpune si in viata de zi cu zi.........banuiesc ca e tot la nivel de teorie.Daca am incercat sa linistesc spiritele, am fost acuzata ca am mandrie exacerbata.Daca nu facem nimic, suntem nepasatori.

Exista cale de mijloc?

Chiar se poate face ceva?

Sau nu se poate face nimic, pentru ca suntem prea diferiti, gandim diferit, simtim diferit, suntem impartiti pe genuri, etnii,etc., exista un numitor comun? E bine sa fi idealist sau realist?

Inteleciunea sau inteligenta? Depinde de Dumnezeu sau de noi? Inteligenta =parte integranta a liberului arbitru, intelepciunea=ascultarea de Dumnezeu.

Trimis de: IoanV pe 31 May 2007, 12:44 PM

QUOTE
Cum ne manifestam pe-aici, ca nu avem de ce juca teatru,asa se transpune si in viata de zi cu zi.........banuiesc ca e tot la nivel de teorie.Daca am incercat sa linistesc spiritele, am fost acuzata ca am mandrie exacerbata.Daca nu facem nimic, suntem nepasatori.
Din sfaturile părintelui Paisie Aghioritul

“Prezența creștinilor este mărturisire de credință. Cineva poate ajuta mai mult cu rugăciunea, dar tacerea lui o vor exploata ceilalți și vor spune: “Cutare și cutare n-au protestat, prin urmare sunt de partea noastră, sunt de acord cu noi”. Dacă nu încep unii să lovească răul, adică să mustre pe cei care smintesc pe credincioși, se va face mai mare rău. Astfel se vor întări puțin cei credincioși, dar vor fi împiedicați puțin și cei ce luptă biserica”
(Cuv. Paisie Aghioritul - “Trezire duhovnicească”; Cap. 2, p.41; Ed. Schitul Lacu, 2000)

“Alții iarăși din “bunătate” spun:“Ereticilor, nu le spuneți că sunt în rătăcire, ca să le arătăm dragoste”. Și așa pe toate le nivelează. Dacă aceștia ar fi trăit în primii ani ai creștinismului, n-am fi avut nici un sfânt. Atunci spunea creștinilor:“Aruncă numai tămâie în foc și nu te lepăda de Hristos!” Dar n-au primit; “Fă-te numai că arunci!”. Nici așa n-au primit.; “Nu vorbi despre Hristos și du-te liber în altă parte”. Dar nici pe asta n-o primeau. Astăzi vezi o lume fiartă”.
(Cuv. Paisie Aghioritul, “Trezire duhovniceasca”, pg.43, Ed. Schitul Lacu, 2000)

“Este trebuință de discernământ. Sunt momente când nu trebuie să vorbim, și momente când trebuie să mărturisim cu îndrăzneală crezul nostru, pentru că suntem răspunzători dacă nu vorbim.
În acești ani grei fiecare dintre noi trebuie să facă tot ce este omenește posibil și ceea nu se poate face omenește, să lase în seama lui Dumnezeu; Astfel vom avea conștiința liniștită că am făcut ceea ce am putut face. Dacă nu vom reacționa se vor scula strămoșii noștri din morminte”
(Cuv. Paisie Aghioritul - “Nevoință duhovnicească”, p.34, Ed. Schitul Lacu, 2000)


http://laurentiudumitru.ro/blog/2006/09/27/din-sfaturile-parintelui-paisie-aghioritul/

Trimis de: Emil Condor pe 1 Jun 2007, 03:19 AM

QUOTE (IoanV)
Din sfaturile părintelui Paisie Aghioritul

Nu vreau să afirm că sfaturile "părintelui" nu ar fi bune în general dar...
nu pot să nu mă întreb pe mine însumi: oare sfaturile lui Isus or fi epuizate, deja?!

Trimis de: IoanV pe 1 Jun 2007, 08:09 AM

QUOTE
Nu vreau să afirm că sfaturile "părintelui" nu ar fi bune în general dar...
nu pot să nu mă întreb pe mine însumi: oare sfaturile lui Isus or fi epuizate, deja?!
Nici vorba. La fiecare pas, in cuvintele Sfintilor Parinti vezi referiri la Biblie. A studia invataturile lor este necesar pt. ca ei vorbesc din invaturile primite de la Duhul Sfint, nu inventeaza interpretari ca noi. Dovada prezentei Duhului asupra lor sunt nenumaratele minuni savirsite de acestia...
Ca sa te convingi de multitudinea interpretarilor te intreb in legatura cu impartasania, tu ce crezi?

Inteligenta spirituala ne indica la cine sa cautam invatura ca sa intelegem corect adevarul... La unii care ne exarcebeaza mindria, ne linistesc intr-o "asezare" calduta, sau la cei care ne invata umilinta si dragostea adevarata...

Trimis de: Nastratin pe 1 Jun 2007, 10:07 AM

Daca Sfintii Parinti "nu inventeaza interpretari ca noi", cum explici atunci, de exemplu, crearea imaginii acestui personaj providential al lui Constantin cel Mare, care intra in contradictie cu marturiile istorice?

Trimis de: IoanV pe 1 Jun 2007, 11:50 AM

Presupun ca factorul major care a determinat o imagine pozitiva despre imparatul Constantin a fost acceptarea bisericii (comunitatii) crestine de catre acesta. In mentalitatea populara acesta este un lucru foarte important, cum e de ex. caderea comunismului, care nici macar nu a fost chiar asa barebar cu crestinii precum imparatii care au luptat impotriva lui.
Insa ca invatatura si explicatii pentru adevar nu stiu sa fi ramas de la el. Sunt suficienti sfinti care au facut si minuni si ne explica si cum trebuie sa acceptam crestinismul. Nu toti sunt invatatori in biserica, multi au alte roluri...
De exemplu, mie imi place foarte mult Parintele Paisie, ucenic al unui sfint, care in cele 4 volume de invataturi tiparite la noi, explica foarte simplu exentialul in ceea ce priveste credinta ortodoxa. Daca altii prefera alte culte crestine ii priveste, dar sa nu judece pripit, fara o suficienta documentare prealabila.

Trimis de: fiatlux pe 2 Jun 2007, 12:17 PM

QUOTE (IoanV @ 31 May 2007, 02:44 PM)
QUOTE
Cum ne manifestam pe-aici, ca nu avem de ce juca teatru,asa se transpune si in viata de zi cu zi.........banuiesc ca e tot la nivel de teorie.Daca am incercat sa linistesc spiritele, am fost acuzata ca am mandrie exacerbata.Daca nu facem nimic, suntem nepasatori.

Din sfaturile părintelui Paisie Aghioritul

te rog IoanV sa nu te superi ! din nou am impresia ca incerci sa convingi ca imbratisarea credintzei, e o premiza pt a te disocia si a arata cu degetul,a judeca si a ...indrepta pe ceilalti !gressc? pt mine credintza este un tzel, o cale pe care incercam sa o urmam si a carei confirmare o avem doar la judecata suprema ! pana acolo suntem muritori egali cu mai multe sau mai putine pacate ! aruncam piatra?

Trimis de: IoanV pe 2 Jun 2007, 07:31 PM

Nu ma supar, cind ma rogi asa frumos, dar nu iti inteleg ingrijorarea, presupunerea. Nu caut sa dau in altii si sa justific prin credinta acestea. Citatele le-am dat pentru a intelege fermitatea si hotarirea cu care unii dintre noi ne aparam convingerile. Nu cred ca ai vazut la mine un atac bezmetic asupra cuiva, nici macar atacuri, ci doar apararea credintei ortodoxe cind este atacata.

Nu se poate pune semnul egal intre credinte. Unele ridica omul, altele il duc la neantizare, la pierderea in partial...Nu aruncam piatra ci doar aducem marturia dreapta, neinselatoare...
Concret, in privinta egalitatii intre noi, nu cutez a ma socoti precum unii ca parintele Paisie sau sfintii, de aceea nici noi suntem egali. Una poate rugaciunea mea, mult, mult mai mult a celor ca acestia...Nu ma socotesc mai bun decit altii, dimpotriva, plin de pacate...
Eu imi apar credinta, aici credintele, convingerile, sunt puse in discutie, nu vreau sa ne condamnam unii pe altii ...

Trimis de: fiatlux pe 3 Jun 2007, 12:57 AM

QUOTE (IoanV @ 2 Jun 2007, 09:31 PM)
Nu ma supar, cind ma rogi asa frumos, dar nu iti inteleg ingrijorarea, presupunerea. Nu caut sa dau in altii si sa justific prin credinta acestea. Citatele le-am dat pentru a intelege fermitatea si hotarirea cu care unii dintre noi ne aparam convingerile. Nu cred ca ai vazut la mine un atac bezmetic asupra cuiva, nici macar atacuri, ci doar apararea credintei ortodoxe cind este atacata.

Nu se poate pune semnul egal intre credinte. Unele ridica omul, altele il duc la neantizare, la pierderea in partial...Nu aruncam piatra ci doar aducem marturia dreapta, neinselatoare...
Concret, in privinta egalitatii intre noi, nu cutez a ma socoti precum unii ca parintele Paisie sau sfintii, de aceea nici noi suntem egali. Una poate rugaciunea mea, mult, mult mai mult a celor ca acestia...Nu ma socotesc mai bun decit altii, dimpotriva, plin de pacate...
Eu imi apar credinta, aici credintele, convingerile, sunt puse in discutie, nu vreau sa ne condamnam unii pe altii ...

apararea credintei spui ? de cine sa o aparam atata timp cit ea este un atribut personal ? nu vreau sa conving pe nimeni ca optiunea mea religioasa este cea mai buna (nici nu cred ca asta-i esentza);eu am ales sa o practic pe asta !pt ca,nu-i asa, ne puteam naste in .. Turcia ! consider ca egalitatea trebuie gasita in felul in care fiecare ,personal, isi poarta crucea si nu prin etichetarea generica a religiei careia ii apartine ! marturia este ..fapta fiecaruia ! sfintii parinti sunt o dovada! "La fapta buna nu se cauta rangul, starea si neamul"
extrapolind, din pacate traim timpurile unui fundamentalism feroce ,s-a ajuns din nou la ..."razboaiele sfinte"! oare datoram asta si faptului ca religia intra-n cartile globalizarii ? prozelitismul agresiv si expansionist poate fi o cauza a exacerbarii conflictelor interconfesionale? traim sau nu o noua ..cruciada? de ce se-ntampla toate astea ! de ce din nou religia e capatul de pod al conflictelor ? fiecare om are dreptul sa-si aleaga credintza !si fiecare e dator sa respecte optiunea celuilalt ! altfel, precum se intampla, apararea cea mai buna e ...atacul ! wink.gif

multumesc ca m-asculti, IoanV
Va rog sa nu va indepartati de la topic! Multumesc, andra_v!

Trimis de: IoanV pe 3 Jun 2007, 10:12 PM

QUOTE
de cine sa o aparam atata timp cit ea este un atribut personal ?
Daca ar fi un atribut personal probabil ca nu ar avea sens expresia: frati intru credinta. Intrebarea este foarte buna pt. ca ne duce cu analiza la ce este de fapt credinta, cit in ea este al nostru, cit este comun, etc ... Acest discernamint, de a identifica propria credinta si credintele altora, cred ca este o dovada a inteligentei spirituale.
Credinta la care adera mai multi, si chiar se dezvolta prin contributia unora, este deja una comuna. Asa de exemplu sunt credintele religioase. Adeptii unei credinte pot sa nu fie de acord cu adeptii altei credinte si sa o atace spunind ca e gresita. Cei atacati pot si uneori chiar simt nevoia sa se apere.
QUOTE
nu vreau sa conving pe nimeni ca optiunea mea religioasa este cea mai buna (nici nu cred ca asta-i esentza)
Nu toti gindesc la fel. Eu vreau sa ii conving ca e buna atunci cind ei incearca sa ma convinga ca a mea credinta e proasta. Indiferent unde se nasc, cautatorii cinstiti ai adevarului ajung sa gaseasca un limbaj comun si sa se inteleaga, sa se imbogateasca unii de la altii. Insa nu inveti acelasi lucru in credinte diferite.
QUOTE
consider ca egalitatea trebuie gasita in felul in care fiecare ,personal, isi poarta crucea si nu prin etichetarea generica a religiei careia ii apartine ! marturia este ..fapta fiecaruia ! sfintii parinti sunt o dovada! "La fapta buna nu se cauta rangul, starea si neamul"
In unele religii nu exista cruce sau un corespondent al ei. In functie de religie, confesiune, ti se pot cere fapte diferite, sau chiar sa nu ti se ceara fapte... Insa si etichetarea dupa religie are neajunsurile ei. Aderarea si cunoasterea lor este relativa, adesea formala. In ultima instanta despre noi vorbesc faptele dar natura, „inaltimea” si „puterea” lor depind de credinta din care pleaca. Mai mult, aceasi fapta, postul de ex., poate fi pentru unii prilej de inaltare, pentru altii motiv de mindrie ...
QUOTE
fiecare om are dreptul sa-si aleaga credintza !si fiecare e dator sa respecte optiunea celuilalt ! altfel, precum se intampla, apararea cea mai buna e ...atacul !
De unde datoria aceasta, ca eu vad ca eu vad ca multi nu o respecta? Ba exista chiar indicatii in religii sa le vestesti in lume. Cum sa alegi intre ele daca nu le cunosti? Poti sa ii vorbesti cuiva despre credinta ta insa nu il poti obliga sau cere sa o adopte. E o optiune individuala in care forta nu isi are sensul.

Sa explic si de ce am dat citatele din parintele Paisie. Pentru ca nu sunt de acord cu pacea fortata. Putem face apel la mai multa intelegere intre ”combatanti” dar nu le putem cere sa taca. Aici din discutii se invata multe, si nu curge singe...
QUOTE
multumesc ca m-asculti
Pt. mine fiecare dialog e un prilej binevenit de a privi lucrurile si din alta perspectiva, de a ma imbogati in cunoastere. Prin dialog am invatat multe, de aceea ma bucur cind cineva imi da replici care ma fac sa gindesc sau ma obliga sa imi justific pozitia...

@ Andra
cred ca suntem ontopic, exersam discernamintul spiritual...

Trimis de: fiatlux pe 15 Jun 2007, 10:43 AM

QUOTE (fiatlux @ 3 Jun 2007, 02:57 AM)
QUOTE (IoanV @ 2 Jun 2007, 09:31 PM)
Nu ma supar, cind ma rogi asa frumos, dar nu iti inteleg ingrijorarea, presupunerea. Nu caut sa dau in altii si sa justific prin credinta acestea. Citatele le-am dat pentru a intelege fermitatea si hotarirea cu care unii dintre noi ne aparam convingerile. Nu cred ca ai vazut la mine un atac bezmetic asupra cuiva, nici macar atacuri, ci doar apararea credintei ortodoxe cind este atacata.

Nu se poate pune semnul egal intre credinte. Unele ridica omul, altele il duc la neantizare, la pierderea in partial...Nu aruncam piatra ci doar aducem marturia dreapta, neinselatoare...
Concret, in privinta egalitatii intre noi, nu cutez a ma socoti precum unii ca parintele Paisie sau sfintii, de aceea nici noi suntem egali. Una poate rugaciunea mea, mult, mult mai mult a celor ca acestia...Nu ma socotesc mai bun decit altii, dimpotriva, plin de pacate...
Eu imi apar credinta, aici credintele, convingerile, sunt puse in discutie, nu vreau sa ne condamnam unii pe altii ...

apararea credintei spui ? de cine sa o aparam atata timp cit ea este un atribut personal ? nu vreau sa conving pe nimeni ca optiunea mea religioasa este cea mai buna (nici nu cred ca asta-i esentza);eu am ales sa o practic pe asta !pt ca,nu-i asa, ne puteam naste in .. Turcia ! consider ca egalitatea trebuie gasita in felul in care fiecare ,personal, isi poarta crucea si nu prin etichetarea generica a religiei careia ii apartine ! marturia este ..fapta fiecaruia ! sfintii parinti sunt o dovada! "La fapta buna nu se cauta rangul, starea si neamul"
extrapolind, din pacate traim timpurile unui fundamentalism feroce ,s-a ajuns din nou la ..."razboaiele sfinte"! oare datoram asta si faptului ca religia intra-n cartile globalizarii ? prozelitismul agresiv si expansionist poate fi o cauza a exacerbarii conflictelor interconfesionale? traim sau nu o noua ..cruciada? de ce se-ntampla toate astea ! de ce din nou religia e capatul de pod al conflictelor ? fiecare om are dreptul sa-si aleaga credintza !si fiecare e dator sa respecte optiunea celuilalt ! altfel, precum se intampla, apararea cea mai buna e ...atacul ! wink.gif

multumesc ca m-asculti, IoanV
Va rog sa nu va indepartati de la topic! Multumesc, andra_v!

Andra, de ce crezi ca suntem OT ; eu zic ca-i chiar un punct cheie ,acesta al aplicarii inteligentei spirituale in relatiile interconfesionale,in prozelitism,expansionism ,ca si in extremismul religios !

Trimis de: fiatlux pe 27 Jun 2007, 11:21 PM

Buna,IoanV! am revenit ! wink.gif
Te citez:

QUOTE
Daca ar fi un atribut personal probabil ca nu ar avea sens expresia: frati intru credinta. Intrebarea este foarte buna pt. ca ne duce cu analiza la ce este de fapt credinta, cit in ea este al nostru, cit este comun

QUOTE
E o optiune individuala in care forta nu isi are sensul.

exista o contrazicere intre cele doua sentintze sau mi se pare mie ?

Sensul de ..dus al crucii era generic ,nu cel strict biblic !

QUOTE ("IoanV")
QUOTE ("fiatlux")
fiecare om are dreptul sa-si aleaga credintza !si fiecare e dator sa respecte optiunea celuilalt ! altfel, precum se intampla, apararea cea mai buna e ...atacul !

De unde datoria aceasta, ca eu vad ca multi nu o respecta?

Asa cum pretindem altora sa ne respecte credintza ,asa trebuie sa facem si noi !Sa-ncepem cu noi ! In relatiile curente,interumane , nu poti deosebi pe-un catolic de un ortodox sau de un musulman (in civil wink.gif )ca in fond credintza e in noi orisicand (dar in suflet si-n spirit si-n atitudine) nu doar in biserica ; daca pe o strada din ..Paris ,ca-i cosmopolit, te impiedici ,cazi si cineva ,un strain ,te ajuta sa te ridici ,are vreo importantza carei religii ii apartine ?

Despre cunoasterea diferitelor religii ,mi-a venit o idee cu ocazia deciziei de suspendare a icoanelor din scoli (cu care sunt de acord,pe considerentul ca nu acolo le este locul );deci ideea era de a se face o istorie a religiilor ,un fel de ..religie comparata , in scoli ! ar fi si democratic si absolut eficient dpdv cultural si ,de ce nu educativ ! am senzatia ca exista o tendintza spre fetisism,spre exteriorizare si superficializare ,in detrimentul adincirii cunoasterii si in final al trairii spirituale !

discutam... smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)