Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Comunitatea Credintei - Religie _ Jugul Lui Cristos Si Yoga Crestina

Trimis de: edinide pe 2 Nov 2004, 10:22 PM

Nu-ti fa o impresie despre o carte doar citind titlul acesteia!
Daca cineva pronunta cuvintele Yoga Crestina, cauta sa intelegi despre ce este vorba inainte sa ai o opinie despre acesta.
Uman vorbind, nu spiritual, Crestinii nu pot fi ignarati deoarece ai ignora astfel un sfert din Omenire.
Uman vorbind, nu spiritual, Hindusii nu pot fi ignorati deoare ai ignora astfel inca un sfert din Omenire.
Sint Hindusii cu totul nerealisti cind se inchina Zeitatilor lor multiple, inclusiv lui Cristos?
Sint Crestinii cu totul realisti cind CRED ca stiu cum sa se inchine lui Dumnezeu, dupa invatatura Fiului?
Ca si Crestin prin nastere, stii tu ce inseamna inchinarea IN DUH, cum o cere Isus "vine vremea, si acum A SI VENIT, ca adevaratul inchinator sa se inchine Tatalui in Duh si Adevar" ? Cum faci tu, ca si Crestin nascut, sa te inchini in Duh ?
Daca tu esti un Crestin prin nastere (desi aceasta este impotriva Evangheliei Crestine), poti tu sa-ti DOVEDESTI credinta ta asa cum Isus a cerut-o Omului: "... vor lua in mina serpi ... vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama ..." ?
Tu, ca si CRESTIN NASCUT, poti face Semnele lui Isus: "cei care cred in Mine, vor face Semne si mai mari decit acestea" ?
Daca nu cunosti raspunsul la ceste intrebari, cauta-l, participa la aceste discutii si viziteaza paginile de la www.YogaCrestina.com unde sint discutate in detaliu.
Crezi ca Mintuirea Sufleteasca vine ca un cadou picat din cer doar pentru ca te-ai nascut in mediu Crestin, si tu nu ai nici o raspundere?
Tu care esti Ateu, si care ai avut glasul retezat aici, desi tocmai tu ai avea nevoie de acest Forum, crezi ca esti Ateu din Cunoastere, sau pur si simplu din Ne-Cunoastere? Tu care inchizi gura Ateului, pentru ca te crezi doar Crestin, nu cumva calci IMPOTRIVA Evangheliei care se discuta aici "mergeti si propovaduti la toata suflarea" ? Daca ai fi Crestin, nu ai intoarce spatele nimanui, cum nici Fiul nu a facut-o, i-a ierat pe cei care-L pironeau, tu nu-l ierti nici macar pe care vorbeste altfel decit tine.
Sper sa aveti Judecata de a gindi si nu gindirea de a Judeca.
Edinide@YogaCrestina.com
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: edinide pe 3 Nov 2004, 08:15 PM

Ce Inseamna "Yoga" ?

Cuvintul "yoga" provine din Limba Ariana si se folosea in Antichitate cu un Sens Comun si cu un Sens Spiritual. Cu Sens Comun, cuvintul "yoga" inseamna "a [in]juga" sau "[in]juga[re]", dar nu cu sensul de "a inrobi" ci cu sensul de "a injuga la jugul carului". Cu Sens Spiritual, cuvintul "yoga" inseamna "a fi injugat cu Dumnezeu", cu sensul de "a fi in acelasi jug cu Dumnezeu", de o parte a Jugului Divin fiind Omul iar de partea cealalta fiind Insusi Tatal Ceresc. Cu Sensul Spiritual de "injugare spirituala", cuvintul "yoga" este folosit in Evanghelia Crestina a lui Matei si a lui Tomas, unde este scris drept "zugon=jugul=yoga", ca in [D.Tomas 90] si [Matei 11.29] "arate ton zugon ..." = "ridica-ti jugul (asupra ta ...)"

Cuvintul "yoga" este identificat la ora actuala cu Ratacirile Spirituale Indiene, cunoscute sub numele de Yoga Hindusa, Yoga Budista, Yoga Tantrista etc., toate aceste Yoghe Pagine fiind Denaturari Indiene ale Spiritualitatii Ariene antice, limitate la inceput la India dar ajunse apoi raspindite in lume de un secol incoace. Aceasta este o Falsa Identificare deoarece cuvintul "yoga" nu este un Cuvint Indian ci este un Cuvint Arian antic, patruns in marea masa din India numai o data cu dizolvarea si apoi distorsionarea Limbii si Spiritualitatii Ariene in imensitatea Indiei si a Asiei, acum peste 3000 de ani. Desi cuvintul "yoga" pare astfel importat din India in mod recent, cuvintul "yoga" a fost de fapt exportat din Europa in India, acum doar reintorcindu-se la origine printr-un Reflux Istoric. Cuvintul "yoga" este un cuvint european tipic, antic si contemporan, cum ar fi in Ariana "yoga", in Greaca "zugon", in Latina "jugum", in Romina "jugul", in Rusa "iga", in Engleza "yoke" etc. avind toate Sensul Comun de "jug".

In limba Ariana, cuvintul "yoga" semnifica injugarea boilor in acelasi jug, injugare care, prin analogie cu Originea Divina a Omului, a devenit extrapolata pe Plan Spiritual. Cit timp sint injugati impreuna, cei doi boi fie cotesc impreuna ori nu cotesc de loc, fie merg impreuna ori stau pe loc. Ca urmare a injugarii, cei doi boi devin unul singur, ostenind sau odihnindu-se impreuna, pascind sau flaminzind impreuna, adapindu-se sau insetind impreuna. Daca unul dintre boi nu-si apleaca capul catre adapatoare, celalalt nu-si poate alina setea, suferinta unuia devenind suferinta celuilalt si alinarea unuia devenind alinarea celuilalt.

Prin Revelarea Divina a Tatalui Ceresc, si prin ramasitele Constiintei Spirituale a Omului care mai poarta inca in Sine amintirea Vietii in Sinul Tatalui, cuvintul comun "jugul" a ajuns transpus pe Plan Spiritual, conducind catre notiunea de Jugul Spiritual sau Yoga Spirituala. In Evangheliile Crestine, cuvintul "zugon" = "yoga" este folosit cu Sensul Spiritual de Injugare Spirituala dintre Om si Dumnezeu. Omul a trait odata in Jugul Tatalui bucurindu-se de sorbirea din insusi Izvorul Vietii, catre Viata Vesnica din Gredina-Edina. Injugarea Spirituala dintre Om si Dumnezeu este Jugul Tatalui sau Yoga Tatalui.

Ca si cuvint comun, "jugul" mai are un Sens Negativ de inrobire, oprimare, supunere la munca grea, apasare, greutate etc. Pe Plan Spiritual, cuvintul "jugul" sau "yoga" are un Sens Opus celui comun deoarece Jugul Fiului si prin acesta, Jugul Tatalui, este Iubire, Fericire, Libertate, Lumina si Viata. A fi Injugat cu Tatal Ceresc este o fericire dincolo de puterea de exprimare a cuvintelor Omului, este sorbirea directa din Izvorul Vietii.

Yoga Fiului nu este decit Jugul cel Bun: [Matei 11.30] "Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară." Jugul pe care Fiul Tatalui cere Omului a-l purta, nu este Jugul Lumesc de oprimare ci este Jugul Spiritual de Elevare Spirituala catre Lumina Tatalui, Cale Adevarata numita Jugul Crestin sau Yoga Crestina.

Edinide@YogaCrestina.com

Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: edinide pe 5 Nov 2004, 06:30 PM

Mariana21,
Un inceput bun este Cuvintul Adevarului cuprins in Legea Iubirii scrisa in Evanghelie. Acolo se gaseste Litera Legii dar dincolo de Litera se gaseste Spiritul Legii, care este Smerenie, Bunatate, Iubire si Fericire. Litera o citesti din Carte dar Spiritul iti vine prin Fiul Tatalui: "Luati jugul Meu asupra voastra si INVATATI DE LA MINE ..." Acela este Invatatorul cel Bun, al carui Jug trebuie sa-l cauti pina il gasesti "cine cauta gaseste".
Daca invatatorii tai de pina acum n-au reusit sa te indrume spre a simti Iubirea Tatalui cu Ciakra Inimii, intoarce-te catre Invatatorul cel Bun care este intotdeauna cu tine: "Ramineti in Mine si Eu voi ramine in voi".
Iubirea Tatalui, care este Jugul Tatalui, nu vine la tine nemeritat, deoarece ai pierdut-o la inceputul Lumii cind ai calcat Porunca Divina. Iubirea Tatalui nu vine prin Inima Lumeasca ci numai prin Inima Spirituala. Cauta Cunoasterea de Sine prin care te poti eleva de la Cunoasterea Lumeasca la nemarginirea Cunoasterii Spirituale.
Dumnezeu sa te binecuvinteze cu Iubirea Lui in Inima ta.
Edinide@YogaCrestina.com
Cauta ceea ce ai si vei gasi to ceea ce nu ai!

Trimis de: thunder pe 5 Nov 2004, 11:27 PM

Mărturia unui yoghin creştin - Părintele Dechanet

“Toate religiile sunt faţetele marelui Diamant al Infinitului” spune un străvechi proverb tibetan.

Cuvântul religie vine de la cuvântul latin religere, a uni. Înţelesul său indică scopul pe care-l urmăreşte: unirea omului cu Dumnezeu. În limba sanscrită există cuvântul yoga, cu înţelesul mai larg de ştiinţa unirii armonioase a contrariilor, de fuziune deplină cu Conştiinţa Divină.

Diferitele religii apărute în cursul timpurilor constituie răspunsurile date de Dumnezeu oamenilor, prin intermediul celor în care divinitatea se manifesta cu mai multă intensitate decât la alţii.

Fiecare dintre marile religii a fost fondată de supraoamenii veacurilor, care au dat fiecăreia învăţăturile necesare, potrivit nevoilor, mediului, temperamentului şi gradului de dezvoltare respectiv.

Esenţa unei religii nu constă în rituri şi nici în ceremonii; omul le-a inventat şi le va mai inventa încă. Ea nu se află nici în bisericile pe care omul le-a construit şi pe care le va mai construi încă; ea nu rezidă, de asemenea, nici în cărţile sfinte, ieşite tot din mâinile oamenilor. Aceste cărţi, scrise sub inspiraţia lui Dumnezeu pot fi distruse în întregime, căci inspiraţia de unde au izvorât le va face să apară din nou. Esenţa religiei constă în cunoaşterea lui Dumnezeu. Odată cunoscut Dumnezeu, oamenii pot construi restul.

Prin intermediul părintelui Dechanet ne vorbeşte lumea creştină care, descoperind yoga, se îmbogăţeşte spiritual datorită modalităţilor sale necunoscute în Occident din cauza ignoranţei sau a prejudecăţilor. Iată ce spune părintele Dechanet: “Pe mine yoga m-a ajutat imens căci mi-a deschis mult ochii făcând să cadă pentru mine unul după celălalt toate vălurile ignorantei. Prin yoga am constat cu bucurie că trupul mi-a redevenit din nou prieten şi nu duşman. Cum aş fi putut de altfel să rămân insensibil la faptul că o serie de posturi corporale yoghine adecvate îmi destindeau şi îmi energizau în mod adecvat mintea? Cum să rămân indiferent la faptul că o respiraţie realizată corect şi profund îmi alungă aproape instantaneu toate grijile şi toate îndoielile din suflet? Cum să nu mă entuziasmeze faptul că imobilitatea trupului meu aşezat în lotus şi profund relaxat îmi favorizează concentrarea lăuntrică şi mă face să intuiesc gloria extatică a spiritului? Ce bucurie aleasă am început să trăiesc, ce intensă euforie am început să resimt atunci când mi-am dat în sfârşit seama că acest trup privit altădată, înainte de a începe să practic yoga, drept un duşman împreună cu organele şi cu membrele sale, considerate atunci ca fiind obstacole care mă jenau, sunt în fond prieteni foarte dragi şi devotaţi servitori, plini de bunăvoinţă, gata oricând să colaboreze în toate acţiunile mele ferme şi bine intenţionate! Yoga îmi conferea o mare armonie lăuntrică, fiind pentru mine în întregime exact contrariul păcatului!”

În creştinism păcatul este, sub diferitele sale aspecte, ruptura omului de Dumnezeu, dar totodată este separarea sau ruptura omului de sine însuşi.

Toate acestea fac gradat să se exacerbeze în natura umană egoismul, răutatea, orgoliul, vanitatea, mândria, erorile, şi treptat generează izolarea şi închistarea nu numai a trupului, ci şi a sufletului şi a minţii. În final aceasta determină ignoranţa, perversitatea, dezordinea, suferinţa. Exerciţiile yoga corect practicate echilibrează, purifică, elevează, unifică fiinţa umană.

“De multe ori am remarcat cu încântare cum destinderea şi calmul pe care le resimţeam în trup treceau printr-un fel de oglindire elevată, ajungând să se reflecte în suflet şi în minte şi astfel mi se uşura accesul la spirit. Aceasta devenea atunci inefabila comuniune cu fiinţa mea beatifică profundă.

Dragostea, la care, mai ales în calitate de creştin, aspiram cu toată fiinţa, dragostea de Dumnezeu, dragostea de ceilalţi oameni, se instala în mine când practicam yoga, precum un dar divin, manifestându-se într-o infinitate oceanică de trăiri paradisiace. Confruntându-mă mai mereu cu aceste trăiri sublime pe care yoga mi le făcea cu uşurinţă accesibile, am început să-mi privesc trupul cu alţi ochi. Şi pentru a spune tot, trebuie să mai adaug că am înţeles mai bine, practicând yoga, în ce mod în practica creştină, în cazul realizării tainelor religioase, graţia divină “se infiltra” într-un anumit fel prin nişte fiori extatici şi misterioşi imposibil de descris în cuvinte şi se manifesta ca o sferă de forţă subtilă prin intermediul trupului.”

În această perioadă a evoluţiei omenirii, yoga este chemată să joace un rol foarte important în viaţa creştină a epocii noastre şi chiar a celei de mâine. Unei asceze şi unei morale creştine, fundamentate în mare parte, dacă nu în întregime, pe fugă şi pe eschivare, yoga vine să îi opună o asceză bazată pe relaxare, înţelegere, bunăvoinţă, puritate, stimă. Dacă într-adevăr yoga este practicată şi trăită în spiritul său tradiţional, autentic, fiind altceva – graţie transfigurării şi aspiraţiei către Dumnezeu – decât o banală formă de gimnastică utilă şi salvatoare, fără îndoială că ea va face cu putinţă trezirea, dezvoltarea şi apariţia unor fiinţe umane mai puternice, mai inteligente, mai iubitoare, mai lucide şi profund receptive la mesajul Evangheliilor. Asemenea fiinţe care acum, când puţini practică yoga, sunt extrem de rare, vor fi în viitor noii creştini a căror sfinţenie va înflori pe temelia sănătăţii fizice, sufleteşti şi mentale.

De altfel, cel familiarizat atât cu filosofia (şi mai ales cu practica!) yoga cât şi cu morala creştină, va putea observa coincidenţa absolut neîntâmplătoare dintre codul etic şi moral YAMA şi NYAMA şi preafericirile menţionate în Predica de pe Munte a lui Iisus.

“Uneori, fiind în singurătate chiar în mica mea chilie, mă simţeam parcă constrâns într-un anumit fel, aproape inexplicabil, să-mi prelungesc exerciţiile yoga prin una sau mai multe meditaţii tăcute în care aspiram spontan cu toată fiinţa către Dumnezeu. În acele momente de intimă comuniune cu Divinul, inundat de extaz, nu mă mai gândeam la nimic.”

Într-un studiu intitulat “Yoga şi Occidentul”, doctorul Jung demonstrează că yoga este absolut necesară în Occident. Dr. Jung spune: “Occidentul trebuie să adapteze yoga la creştinism.”

La aceste rânduri ale dr. Jung, părintele Reganey adaugă: “De-a lungul timpului va fi necesar ca preoţii să înţeleagă şi să aplice tehnicile yoga pentru a fi mai buni creştini, pentru a fi mai sănătoşi, mai înţelepţi, şi pentru a avea mai mult har.”

Occidentalii care nu au decât o vagă imagine a Indiei sau cei care o asimilează pierzând trăsăturile originale frânează această acţiune, propagând idei false despre sistemul yoga. Numai cei care practică cu adevărat yoga pot înţelege valoarea fără egal a tehnicilor yoga şi necesitatea de a fi practicată de omul modern în aceste timpuri zbuciumate.

Un laic, M. Leon Noel, care s-a dedicat practicii yoga scria, după ce s-a convertit la creştinism: “Yoga este un factor de echilibru fizic, psihic şi mental. Pentru a merge mai departe, trebuie neapărat un guru creştin, un maestru capabil să-şi conducă novicele, prin metodele yoghine de concentrare, rugăciune, aspiraţie şi atenţie, spre relevarea prezenţei divine în sine însuşi, ca Sine individual şi ca Sine Suprem. Dacă noi numim yoga o metodă psihofiziologică de concentrare asupra lui Dumnezeu, atunci eu cred în posibilitatea nu numai a uneia ci a numeroase practici yoga creştine.”

Într-adevăr, exerciţiile yoga (posturile, meditaţiile şi controlul suflului PRANAYAMA ) ajută omul să descopere ce este el cu adevărat, să se unifice, să fie el însuşi în faţa lui Dumnezeu care l-a creat şi îl atrage permanent.

Una din piedicile pe care le resimt unii creştini în faţa practicii yoga provine din “culpabilitate morală” pe care o resimt apelând la practici ce aparţin unei religii necreştine. Realitatea este însă că aceste practici sunt în afara oricărei religii, fie ea creştină sau necreştină. Ele evidenţiază, de fapt, un principiu universal care se referă la legătura dintre minte, trup şi suflet. Acest principiu al REZONANŢEI exprimă influenţa anumitor gesturi şi atitudini corporale asupra psihicului şi intelectului. Imobilizând corpul, agitaţia mentală diminuează treptat, stabilizând corpul, mintea se focalizează şi “tace”. Prin relaxarea corpului fizic, se destinde şi mintea- inamicul public numărul 1!

Hrănind în mod corect corpul, respectând puritatea alimentelor şi acordul cu structura noastră anatomică de fiinţă vegetariană absorbim maximum de energie vitală conţinută în hrană. Procedând astfel ne fortificăm mentalul şi ne amplificăm inteligenţa. Îngrijindu-ne corpul, dinamizându-l, purificându-l şi energizându-l realizăm un efect corespunzător asupra vieţii noastre lăuntrice. Astfel, rugăciunea devine mult mai profundă şi regăsirea lui Dumnezeu este mai uşoară şi mai rapidă.

Yoga ne învaţă să fim în armonie cu natura, să rezonăm permanent cu binele, cu Dumnezeu. Ne învaţă cum să trăim sănătoşi şi cum să folosim fiecare clipă pentru a-l cunoaşte pe Dumnezeu.

Apelând la tehnicile yoga devenim perfect sănătoşi, lucizi, inteligenţi, puternici, ni se amplifică voinţa, suntem calmi şi armonioşi. Yoga ne învaţă să rezonăm (să captăm) cu energii benefice, sublime din Univers. Astfel suntem mult mai capabili să ne concentrăm mental, să ne rugăm lui Dumnezeu, să facem meditaţii care să ne eleveze structura fiinţei noastre, să atingem desăvârşirea, să devenim înţelepţi. Eficienţa unui creştin care se roagă câteva ore pe zi, dar a cărui minte este în permanenţă asaltată de gânduri parazite, imagini mentale pe care nu le poate controla, este foarte slabă, tocmai datorită imposibilităţii calmării agitaţiei mentale. Prin anumite tehnici precise de yoga se poate obţine acest calm mental, iar sufletul individual care aspiră la comuniunea cu Divinul se poate cufunda în măreţia copleşitoare a lui Dumnezeu.

Yoga nu este o alternativă la religia creştină ci, dimpotrivă, oferă o multitudine de tehnici practice pentru atingerea aceluiaşi ţel comun: cunoaşterea lui Dumnezeu. Prin tehnicile de purificare trupul poate deveni într-adevăr un templu divin, iar spiritul se poate deschide pentru a-l putea primi pe Dumnezeu în măreţia Sa.

Prin yoga fiinţa umană învaţă să-şi controleze perfect corpurile fizic, psihic şi mental. Astfel, acestea devin pure, sănătoase, capabile să rezoneze cu Dumnezeu în orice situaţie a vieţii de zi cu zi. Numai dacă aceste vehicule (corpurile fizic, psihic, mental) ale Sinelui Etern ATMAN sunt desăvârşite fiinţa umană poate ajunge să-l descopere pe Dumnezeu.

Din această cauză exerciţiile de purificare, regimurile alimentare bazate pe crudităţi sau numai pe cereale (regimul Oshawa), asana-ele, tehnicile de Pranayama, exerciţiile de concentrare, meditaţiile, sunt absolut necesare oricărui aspirant la evoluţia spirituală şi deci şi creştinilor.

Referindu-se la practica yoga, părintele Dechanet afirma: “Am simţit inteligenţa mea amplificându-se pentru a primi o lume întreagă de realităţi pentru care ea pare a fi făcută. Mi-am îndreptat căutările şi mi-am împins ştiinţa dincolo de limitele percepţiei şi ale sensibilităţii obişnuite. În sfârşit l-am găsit pe Dumnezeu, Adevărul, conţinând toate adevărurile întâlnite în timpul pelerinajului către Sinele meu divin. Dar găsindu-l, am învăţat că în fapt nu posed nimic. În fiecare zi îmi dau seama că dorinţa mea de cunoaştere, de a învăţa, se dilată la dimensiunea infinită a Adevărului, a Cuvântului care cuprinde tot, în sânul misterului lui Dumnezeu.”

“Yoga ajută preotul şi misionarul în slujirea lui Dumnezeu în rugăciune. Yoga permite oricărui om să se desăvârşească şi să accepte voinţa divină. Yoga transformă benefic temperamentul unui student şi îi măreşte capacităţile intelectuale. Yoga permite tatălui de familie să-şi transforme defectele în calităţi şi să-şi crească în acelaşi timp copii. Caracteristica acestui sistem tradiţional este faptul de a se putea adapta la viaţa concretă a fiecăruia şi de a-l aduce la perfecţiune în toate acţiunile pe care le făptuieşte.”

Yoga le oferă creştinilor, discipoli ai lui Christos, posibilitatea înţelegerii profunde a învăţăturii lui Iisus. Yoga îi face să simtă cu inima realitatea profundă a Evangheliei. Este firesc ca, odată integrată în viaţa noastră, yoga să trezească şi să amplifice în noi virtuţile “mistice”, conform cu aspiraţia şi vocaţia fiecăruia. Orientat plenar pe o cale spirituală autentică yoghinul învaţă să-şi controleze natura sa umană, pornind cu paşi siguri pe drumul revelării Scânteii Divine din el, a trăirilor spirituale autentice, fiind capabil să simtă şi să primească pacea nemărginită dăruită de Cristos prin învăţăturile sale.

Trimis de: Oul Dogmatic pe 6 Nov 2004, 05:57 AM

Mie imi ajunge ca sint crestin, imi trebuie o viata ca sa inteleg ce inseamna asta, dara mite...altele!

Trimis de: NoMemory pe 7 Nov 2004, 09:31 PM

minciuni

Trimis de: Blakut pe 7 Nov 2004, 09:48 PM

uuhh, nu ii lasati pe atei pe aici, dar pe alde MISA vad ca da...

No memory, nu sunt minciuni, doar aberatii...

Trimis de: thunder pe 7 Nov 2004, 10:17 PM

QUOTE (NoMemory @ 7 Nov 2004, 10:31 PM)
minciuni

- inteligent era sa spui ce anume sint "minciuni".

- o alta lucrare a parintelui Dechanet, J.M. http://www.boekenkar.nl/titel.asp?titelID=6778&op=Auteur&en=Alfabetisch&letter=

- despre http://perso.wanadoo.fr/stranitchka/VO09/religion_du_futur.html

- despre http://www.texnews.com/1998/religion/asia1107.html

Saturday, November 7, 1998

Fascination with Asian religious traditions is growing among Catholics and others

By Frank Wilson

Knight Ridder Newspapers

Historian Arnold Toynbee observed once that when future historians come to write about our century, it won't be the wars and clashes of ideology that will be the focus of their attention, but rather what happened when Christianity and Buddhism began to interact with each other.

Sociologist Peter Berger agrees. Noting that Christianity has undergone three earlier periods of "contestation" with other cultures -- the Greco-Roman world, Islam and modernity -- he argues that it is "now on the edge of a fourth ... with the religious traditions of southern and eastern Asia."

Serious dialogue between Catholicism and Eastern faiths has been going on for quite some time. In the 1950s, J.-M. Dechanet, a Belgian Benedictine, published "Christian Yoga," in which he regarded the postures and breath control as "neither religion nor mysticism, but a discipline ... a 'technique ' that allows man ... to establish himself in silence." Hugo Lassalle (1898-1990), a German Jesuit, took up the practice of Zen in 1943, practicing it in temples throughout Japan. And Bede Griffiths (1906-1993), an English Benedictine, spent the last 38 years of his life at an ashram in India. The second volume of his autobiography was titled "The Marriage of East and West."

While it may not seem surprising that monks and scholars would engage in such pursuits, what is perhaps surprising is the extent to which this sort of ecumenism has taken hold at the grass-roots level. In the Philadelphia area, for instance, the Lourdes Wellness Center, a ministry of the Franciscan Sisters of Allegheny, N.Y., has been offering instruction in tai chi as "a preparation for prayer."

But not only Catholics are displaying this interest in things Eastern; members of other denominations and nonsectarian groups are pursuing them as well. Pendle Hill, the Quaker study center in Wallingford, Pa., held a two-day retreat earlier this month conducted by Ayya Sucinta of the Bhavana Society during which instruction was given in the Buddhist tradition of sitting and walking meditation.

And at Cornerstone Bookstore -- an initiative of Project H.O.M.E. in Philadelphia -- Lobsang Samten, the religious leader of the Philadelphia Tibetan Buddhist Center, has been teaching people how to construct mandalas -- symbolic diagrams used as instruments of meditation.

"The mandala maker doesn't have to be a Buddhist," Venerable Samten said. "I am teaching the four directions in the mandala -- north, south, east, and west -- stand for love, compassion, joy and equanimity. This teaches that everything is connected. We are connected to the trees, the mountains, the oceans in our daily life. The essence is to have this help us be better human beings in our actions and thoughts."

What has been the reaction to all this at the official level? The Catholic Church's characteristically cautious but by no means discouraging approach seems typical. "Some Aspects of Christian Meditation," a letter to bishops issued in 1989 by the Congregation for the Doctrine of the Faith, stated, for instance, that "genuine practices of meditation which come from ... the great non-Christian faiths (can) constitute a suitable means of helping the person who prays to come before God with an interior peace."

Pope John Paul II, in his encyclical"Redemptoris missio," noted that "a vast field lies open to dialogue, which can assume many forms and expressions," including "a sharing of ... respective spiritual experiences ... through which believers of different religions bear witness before each other in daily life to their own human and spiritual values."

Nevertheless, though the pope and the Dalai Lama have met several times and seemed to get along famously, both have been wary in regard to cross-pollination between their faiths. The Dalai Lama has compared mixing Buddhism with Christianity to "trying to put a yak's head on a cow's body," and the pope is quoted in "Crossing the Threshold of Hope" as saying that Buddhism "is in large measure an 'atheistic' system."

Speaking by phone from S.J. House in Tokyo, the Rev. William Johnston, a Jesuit priest who published "Christian Zen" in 1971, said, "the pope regretted that statement and after that the Vatican arranged for a dialogue in Taiwan between Christianity and Buddhism. The pope has said very nice things about Buddhism also, and the Asian bishops speak beautiful things about Buddhism."

An Irishman who has lived in Japan for 47 years -- "I tell my students that Ireland is my mother and Japan is my wife" -- Johnston said, "The basic thing for a Christian is the commitment to Jesus Christ and to the Gospel. ... When I do Zen, that basic commitment is always there. The Buddhists have their commitment to the Buddha and to dharma."

"I myself am committed to dialogue," Johnston said, but "my basic commitment is to Christianity, to Christ and the Gospel. ... Christ is always a person, the risen person, the glorified Jesus of Nazareth. ... The Buddha-nature is a way of speaking of the unity of being, (but) the personal dimension is not there."

The Japanese word "zen "is a translation of the Chinese word "ch'an," which is itself a translation of the Sanskrit word "dhyana." All mean simply "meditation." But, as Johnston points out in "Christian Zen," it is "not the discursive meditation wherein one reasons and thinks and makes resolutions. ... It is meditation without an object. ... One pays no attention to the thoughts and images that pass across the surface of the mind.... It is not preoccupied with past or future, right or left, up or down. One is simply present ... in the eternal now, face to face with reality."

Johnston emphasized that Christians who practice Zen need to be aware of their own spiritual tradition. "We get people coming to Japan -- even priests and sisters sometimes -- and they want to do Zen and they've never had any Christian experience in their lives and ... that's not good."

Seijaku Stephen, the abbott of the Jizo-An Monastery in Cinnaminson, where he instructs a number of Catholics in Zen, agreed. In Buddhism, he said, "there is no dogma ... in reference to God. It is a mistaken idea ... that to practice Zen means that now you must worship the Buddha. ... The Buddha in Zen does not represent a spiritual character to be worshipped. Christians who come here are often reminded that this is not about a belief system, not about conversion ... there's nothing to convert to. I was asked by one of the Catholics who comes here, 'Can I still believe in Jesus?,' and I said, 'I would hope so.' What is different (is that) when you go to Mass, (you) go with a Zen mind."

For Gloria Lihotz, one of Seijaku Stephen's students, this makes perfect sense. "Zen is something that you bring into your life," Lihotz said, "so that you try to live in the present moment -- which is not an easy thing to do -- so it would only be natural to bring it into church. I find myself many times just sitting there half closing my eyes, especially at the moments of the Mass (that call for) meditation."

Johnston pointed out that Buddhists exhibit great respect for Jesus. "They see Jesus as a great mystic. ... The recent scriptural movement with its emphasis on Jesus the man (has led us to) think that Jesus was just like the man in the street. (The Buddhists) may not recognize (Jesus') divinity, but they see him as a Bodhisattva and a model for people who would seek enlightenment.

"There's great wisdom in Buddhism, so the thing is marriage, to put them together. That's the big challenge that's going to confront us in the 21st century. The future of Christianity is in Asia ... not only geographically, but in Asian spirituality, and we will come more and more to the contemplative dimension. I think the Gospel has a very big future in Asia."

X X X

© 1998, The Philadelphia Inquirer.

Visit Philadelphia Online, the Inquirer's World Wide Web site, at http://www.phillynews.com/

Distributed by Knight Ridder/Tribune Information Services.


Trimis de: NoMemory pe 8 Nov 2004, 04:54 PM

crestinismul este incompatibil cu yoga.

Trimis de: edinide pe 8 Nov 2004, 09:18 PM

QUOTE (NoMemory @ 8 Nov 2004, 04:54 PM)
crestinismul este incompatibil cu yoga

Cind spui "yoga", care semnifica "injugare", trebuie sa precizezi la care ramura anume te referi deoarece poate exista o injugare cu propriile tale vicii, o injugare cu Sinele sau o injugare cu Divinitatea.
Daca crezi ca Injugarea Spirituala cu Dumnezeu este incompatibila cu Crestinismul, nu ai inteles inca nimic din Evanghelie, dincolo de vorbe, pe care nu le-ai patruns inca: "Luati JUGUL MEU asupra voastra..." spune Cristos, si ce spune El este Crestinesc! JUGUL Lui nu se poarta cu umerii, nu este cel Lumesc ci este JUGUL SPIRITUAL, sau YOGA FIULUI: "Jugul Meu ESTE BUN si sarcina Mea ESTE USOARA" Jugul lui Cristos este despre Elevare Spirituala, Lumina, Iubire si Viata.
Daca tu crezi ca Crestinismul consta in LITERA LEGII IUBIRII, nu ai cunoscut inca nimic, deoarece El NU A VORBIT IN CUVINTE DESLUSITE, asa cum iti vorbesc eu acum.
Totul se reduce la prima afirmatie facuta in aceasta tematica "Nu judeca o carte dupa coperta!" Informeaza-te despre detalii la www.YogaCrestina.com si apoi vei putea discuta in cunoastiinta de cauza.
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: NoMemory pe 15 Nov 2004, 06:51 PM

suna a propaganda.

Trimis de: edinide pe 15 Nov 2004, 08:23 PM

QUOTE (NoMemory @ 15 Nov 2004, 06:51 PM)
suna a propaganda.

M-ar interesa sincer parerea ta, spui ca suna a propaganda, daca aceasta este impresia ta, propaganda ar fi "pro" ce? Ti se pare clar pentru ce ar fi propaganda, sau este numai o impresie?
Edinide
Cauta ceea ce a i si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: edinide pe 15 Nov 2004, 08:27 PM

QUOTE (NoMemory @ 7 Nov 2004, 09:31 PM)
minciuni

Nu este suficient sa arati cu degetul spunind "Minciuna", spune-ne care este Adevarul, ca sa-l cunoastem, si astfel sa putem recunoaste cu totii Minciuna.
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: edinide pe 15 Nov 2004, 08:39 PM

QUOTE (NoMemory @ 8 Nov 2004, 04:54 PM)
crestinismul este incompatibil cu yoga.

Ce anume le face incompatibile? Explica-ne si noua care este acel aspect prin care Crestinismul este anti-Yoga? Daca se poate, spune-ne unde scrie asta in Evanghelie?
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: NoMemory pe 16 Nov 2004, 09:35 PM

am judecat unele probleme in mod eronat.
dupa ce am citit cateva sectiuni de pe site-ul pe care l-ai propus am inceput sa fac deosebire intre yoga pe care o stiam si noua (sau mai vechea) forma de yoga care este expusa.
-
I HAVE AN EYE ON YOU tongue.gif
-

Trimis de: NoMemory pe 16 Nov 2004, 09:37 PM

dar metin.
yoga incompatibila cu crestinismul.

Trimis de: thunder pe 17 Nov 2004, 04:12 AM

QUOTE (NoMemory @ 16 Nov 2004, 10:37 PM)
yoga incompatibila cu crestinismul.

- deasemenea, si eu imi mentin parerea: yoga autentica e compatibila cu crestinismul autentic.

Trimis de: edinide pe 17 Nov 2004, 10:01 PM

QUOTE
am inceput sa fac deosebire intre yoga pe care o stiam si noua (sau mai vechea) forma de yoga care este expusa

Yoga nu este noua si nu este veche ci este parte din Om. Ceea ce este vechi si nou este felul in care Omul se foloseste de ceva ce exista in sine. A declara Yoga negativa din cauza Ratacilor Indiene, este similar a arunca la gunoi Istoria si Svastica Ariana, simbolul Iubirii si al Injugarii cu Dumnezeu, din cauza Satanei care le-a abuzat, rezultatul fiind TOT OPERA SATANEI.
Yoga NU POATE FI NEGATA deoarece ESTE PARTE DIN OM si a o nega, este a nega Omul, sau Creatia Divina. Citeste Apocalipsa lui Ioan si vei vedea acolo ce-ti spun eu aici. Yoga este reprezentata in arta Egiptului din perioada Regatul Nou (1500i.c.), este reprezentata in sud-estul Europei, in Mesopotamia si Persia. Yoga a patruns in India o data cu Arienii (1500i.c.) si nu este Indiana nici prin origine si nici prin nume, ci numai prin abuzare si ratacire.
Manifestarile abuzive ale Yoghei erau cunoscute Mintuitorului care S-A REFERIT LA ELE EXPLICIT in rindurile importalizate de Tomas, si in cele culese de Lucas, primul exclus de Biserica Crestina ca "ne-Crestin", desi l-a cunoscut si urmat pe Mintuitorul, al doilea acceptat deoarece vorbeste voalat despre acestea. Orbirea popilor de pe vremea lui Constantin este orbirea de azi, fiind promovata chiar prin mijloace violente de atunci incoace.
Fara aceasta Educatie Spirituala, Omul nu cunoaste cum a cazut sub Pedeapsa Divina si nu poate cunoaste NICI CUM SA SE MINTUIASCA DIN PEDEAPSA DIVINA. De aceea, LEGEA CEA NOUA A MINTUITORULUI ESTE INCA O HIMERA LA 2000 DE ANI de la Sacrificiul Lui: nimeni nu-si iubeste Aproapele ca pe Sine; nimeni nu stie cum sa manince din Trupul Mintuitorului, Omul recurgind la vrajitorie si idolatrie; nimeni nu mai ajunge la Cunoasterea Tatalui Ceresc, lasind-o la incertitudinea Vietii Celelate; nimeni nu mai este sigur daca s-a nascut din nou sau; nimeni nu mai stie ce este Imparatia sin Sine; nimeni nu mai are pe Mintuitorul si pe Tatal LOCUIND CU EL; nimeni nu mai vede LUMINA DIVINA si nu mi cunoaste gustul IUBIRII DIVINE; nimeni nu mai poate face Semnele Credintei; nimeni nu mai cunoaste Spiritual Legii Iubirii, luindu-se dupa Litera Legii; multe alte constatari dureroase.
Cind Dumnezeu se reveleaza Omului din cind in cind, Fariseii de ieri ajunsi Fariseii de azi, striga repede "erezie" si invoca teama de Satana pentru paza Celor Sfinte, pe care le pazesc asa de bine ca ajung a le pazi chiar impotriva Tatalui Ceresc.
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Trimis de: TriRegnum pe 17 Nov 2004, 10:44 PM

QUOTE
nimeni nu mai are pe Mintuitorul si pe Tatal LOCUIND CU EL; nimeni nu mai vede LUMINA DIVINA si nu mi cunoaste gustul IUBIRII DIVINE; nimeni nu mai poate face Semnele Credintei; nimeni nu mai cunoaste Spiritual Legii Iubirii, luindu-se dupa Litera Legii; multe alte constatari dureroase.


Pai daca nimeni nu mai are credinta adevarata cum tu sustii, si numai tu o ai, facand aici propaganda. Deci daca ai credinta adevarata, e normal sa cer minuni (cum Isus a facut, cum Dumnezeu a facut pentru a demonstra poporului lui Israel ca El este Dumnezeu cel viu) de la tine.
Fa-mi acele minuni toate care apar in Evanghelie si care le-au facut Apostolii si te voi crede...(nu te supara ca cer minuni, insa nu ma pot increde in povesti nemuritoare, in Biserica din care fac parte se petrec minuni, chiar la Liturghia pe care tu o numesti vrajitorie si idolatrie).


QUOTE
Cind Dumnezeu se reveleaza Omului din cind in cind, Fariseii de ieri ajunsi Fariseii de azi, striga repede "erezie" si invoca teama de Satana pentru paza Celor Sfinte, pe care le pazesc asa de bine ca ajung a le pazi chiar impotriva Tatalui Ceresc.

Poate ca fariseii ar spune si blasfemie.

Eu insa spun ca este apostazie. Daca imi demonstrezi ceva cu apostazia ta (sper ca nu te deranjeaza ca am folosit acest cuvant, insa este cuvantul celor decazuti de la credinta crestina), atunci e OK, ai dreptate....FA SEMNE SI VEI FI CREZUT (probabil, ca noi avem ceva avertismente de la Mantuitor cu privire la diavolul amagitor).

Trimis de: edinide pe 19 Nov 2004, 12:40 AM

QUOTE
Fa-mi acele minuni toate care apar in Evanghelie si care le -au facut Apostolii si te voi crede...

TriRegnum,
Exista lucruri spuse de Isus, fapte facute de El si Semnificatia Spirituala a lor. Exista lucruri spuse de Om si facute de Om, fie el Papa, tu sau eu. Ceea ce El a spus, tu crezi, doar veneau de la Dumnezeu: "Tata, spun acestea pentru ei (multumind de invierea lui Lazar) ca sa vada ca Tu M-ai trimes". Pe mine nu ma crezi, fara de Semnele Credintei, si cumva ai dreptate, cumva nu. Daca eu te-asi intilni, nu ti-asi cere nici un Semn ca sa te cred sau nu, dar asi sti daca sa te cred sau nu. Daca tu m-ai intilni, n-ai sti daca sa ma crezi sau nu, si ai vrea Semnele. Daca Semnele ti-ar fi date, ai gasit deja spunsul, "probabil, ca noi avem ceva avertismente de la Mantuitor cu privire la diavolul amagitor". Chiar si asa, nu te increde prea tare in invocarea Necuratului, deoarece Iubirea este irestibila, fiindca "Dumnezeu este Iubire"! Este un timp potrivit pentru toate.\
Daca pe mine nu ma crezi fara de Semnele Credintei, atunci DE CE IL CREZI PE PAPA? Ti-a facut Papa Semnele Credintei? Cine defineste ce este Crestin, Papa sau Isus Cristos? Mentioneaza Isus undeva pe Papa, Catolic, Ortodox sau Baptist? Daca definesti Crestinismul prin Papa, sint fericit sa fiu "decazut" de la Crestinismul Papal, deoarece Crestinismul este unul singur, Isus Cristos. CEL CARE SE INTERPUNE INTRE OM SI ISUS CRISTOS, fie Ritual, fie Biserica, fie Idolatria Linguritei, fie orice, IN AFARA DE IUBIREA SPIRITUALA, este facerea Satanei care duce la Pierzania Omului: "Si cea de-a doua (lege) ASEMENEA PRIMEI (iubirea Tatalui) este sa-ti iubesti Aproapele ca pe Sine". In Evanghelie EXISTA O SINGURA LEGE, CEA A IUBIRII, nu Legea Papei si nici Legea Omului, nici Legea Ritualului si nici Legea Linguritei. Daca tu NU AI AJUNS LA IUBIREA APROAPELUI CA PE SINE, si nu ai ajuns, inseamna ca PAPA A ESUAT IN A TE EDUCA PE PLAN SPIRITUAL, deci INATATURA PAPEI NU ESTE CEA ADEVARATA deoarece N-A IMPLINIT LEGEA IUBIRII ADUSA DE FIUL DE LA TATAL. Acesta este Semnul Semnelor, din care decurg toate celelalte. Cel mai bun Semn pe care ti l-asi putea da, este tu insuti ajungind la Iubirea Aproapelui ca pe Sine. Nu ma supar de fel ca-mi ceri minuni, ma rog sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi a le cere de la tine insuti!
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)