Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Comunitatea Credintei - Religie _ Ziua A Saptea.

Trimis de: bubu pe 15 Feb 2004, 01:28 PM

Munciti Duminica?
Sau ce fel de activitati credeti ca sint acceptate de catre Dumnezeu in ziua de odihna si care sint la limita acceptarii lor?

Trimis de: Office pe 15 Feb 2004, 02:39 PM

Cred ca fiecare zi este sfanta,fiecare clipa din viata noastra,faptul ca d-zeu a lasat o zi anume de odihna si lipsa oricarei activitati,a fost sa ne mai domoleasca din mersul rapid din viata noastra.
Sa avem macar o zi de aducere aminte a Creatorului,fie prin rugaciune,cantec,meditatie,ritual,cuvant .
Sunt sigura ca fiecare din noi,macar pentru un minut in multimea grijilor noastre,a treburilor noastre cotidiene, ne-am oprit si am indreptat un gand catre Creatorul,fie de multumire sau de cerere.
Activitati in ziua de duminica, nu prea fac,nu ma apuc sa fac curat in casa,sa spal rufe sau alte treburi, ci efectiv stau, citesc o carte, ma rog LUI,sau imi vizitez rudele,prietenii,sau ies cu copii in parc.
Este o zi de odihna si de re-amintire a lui Dumnezeu.

Trimis de: E.B.E. pe 15 Feb 2004, 02:46 PM

Stilul meu de viata este mult prea dezorganizat, parte din cauza mea, parte din cauze independente de vointa mea, ca sa fac diferentieri intre zilele din saptamana.

Mea culpa sad.gif

Trimis de: Likurici pe 15 Feb 2004, 03:01 PM

Traim intr-o societate in care nu putem sa nu muncim deloc Duminica.
Nici nu mai stiu cate duminici le-am petrecut, de-a lungul timpului, la serviciu, pentru ca trebuia sa fiu acolo si nu ma scuza nimic daca as fi lipsit.
Ceea ce nu fac niciodata Duminica: nu spal, nu calc, nu cos.

Trimis de: bubu pe 15 Feb 2004, 03:08 PM

QUOTE (Likurici @ Feb 15 2004, 02:01 PM)
Traim intr-o societate in care nu putem sa nu muncim deloc Duminica.

Intrebarea este daca Dumnezeu considera asta o scuza.
E pacat sau nu e?

Trimis de: Office pe 15 Feb 2004, 03:47 PM

Dupa parerea mea, traim intr-o lume a cauzei si a efectului.
Dumnezeu ne-a dat viata,de noi depinde cum creem realitatea vietii noastre,faptul ca multi oameni sunt fortati de imprejurari sa lucreze duminica,indiferent de serviciul facut, asta nu inseamna ca este o actiune voita a fiecarei persoane.
Asa ca nu vad de ce sa fie considerat un pacat in fata lui d-zeu, ca seful ma forteaza sa muncesc,ca altfel imi pierd painea.

Trimis de: bubu pe 15 Feb 2004, 04:43 PM

Fiind un om credincios eu nu cred ca seful tau iti da piinea.
Seful nu te forteaza sa muncesti Duminica, el te conditioneaza.Daca nu vi la munca te dau afara.Alegerea este a noastra.Facind voia lui Dumnezeu vom avea piine si fericire din belsug, facind voia sefului avem numai iluzia ca vom primi ceva bun in urma acestei actiuni si pe deasupra mai este si un pacat.
Eu unul nu consider ca muncind duminica la insitentele sefului este tot una cu scoaterii oii din put.

welcome.gif la Han Office .

Trimis de: Likurici pe 15 Feb 2004, 05:10 PM

bubu, El a lasat ziua a saptea pentru odihna, deci nu e o scuza.
Daca nu as fi mers la serviciu niciodata Duminica, probabil as fi fost concediata, dar sigur as fi dat peste cap buna desfasurare a unor lucruri, as fi incurcat o multime de oameni. Ideea este ca avem toti o anume responsabilitate, fata de semeni, de care trebuie sa tinem seama.
Nu sunt eu in masura sa-l citez pe Isus cand s-a adresat fariseilor. El a spus ca este ingaduit sa faci bine.
De fapt nu sunt in masura sa interpretez si interpretarea este un pacat.


Trimis de: LigiaB pe 15 Feb 2004, 07:53 PM

Bubu, tu numesti ziua saptea Duminca, adventistii jura ca e Simbata. rolleyes.gif
La mine e duminca. smile.gif Si nu, nu muncesc..incerc sa o tin libera. Ma duc la biserica in fiecare duminica. Ptr mine e o zi destul de obositoare totusi, ca sint implicata in multe activitati ale bisericii, plus ca am repetitii peste repetitii. rolleyes.gif Nu ma pling. smile.gif

Interesant e ca, Isus 'nu tinea' Sabatul (ziua de odihna). El chiar in ziua de sabat facea vindecari, scotindu-i din minti pe carturari si farisei...

Bubule, eu cred ca tine de atitudinea noastra. Daca esti fortat de circumstante sa lucrezi, D-zeu intelege...si nu cred ca e pacat, dar daca deliberat ignori si faci alte activitati in ziua de odihna, atunci cred ca asta il supera pe D-zeu. Dar inainte de toate, trebuie sa ajungi la intelegerea ca D-zeu vrea o zi de odihna...

Tot gindidu-ma chiar am realizat ca pina si D-zeu s-a odihnit dupa 6 zile de munca... smile.gif

Trimis de: TriRegnum pe 15 Feb 2004, 08:55 PM

Daca sfintesti ziua Domnului mergand la biserica cu siguranta Isus nu se supara daca maturi prin casa.
Mi-a povestit cineva care sta in curte cu mai multe familii ortodoxe, iar femeia iesea duminica sa-si mature in fata usii si in curte daca era mizerie, la care ceilalti "vai d-na X, dar e duminica...cum maturati, e pacat..." la care ea excalma "o fi pacat, dar voi la biserica ati fost?!", raspuns "noi daca nu lucam putem sa nici nu mergem la biserica".
Sa sfintesti ziua Domnului e sa mergi la biserica, sa te rogi...dar asta nu inseamna ca trebuie sa stai in praf si sa nu stergi gresia daca ai intrat murdar.

Totusi sa nu se faca o munca prea...gen spalat, batut covoare...

Cei care lucreaza duminica nu e nici o problema, pot sa se roage cand au timp mai liber. (ex: doctorii de garda)

Trimis de: Nana Floare pe 15 Feb 2004, 09:45 PM

Eu urasc duminicile din toata inima si cu tot trupul. De obicei le transform in zile lucratoare...dar azi am liber, asa ca mai ma droghez cu Hanul... rolleyes.gif

Trimis de: TriRegnum pe 15 Feb 2004, 10:04 PM

Vezi, te ustura si ochii de la monitor.
Odihneste-te duminica, plimba-te, bucura-te de viata.....
Nu ai de ce sa o urasti....ai atatea moduri de a te bucura de duminica.

Eu Duminica am program incarcat si e fain.

Trimis de: Nana Floare pe 15 Feb 2004, 10:25 PM

M-as bucura dar nu am cum...cluburile gay sunt inchise, de dormit n-am chef, de ascultat muzica m-am plictisit, iar afara e prea frig pentru o plimbare. Asa ca astept sa se faca luni... cry.gif

Trimis de: SolaScriptura pe 16 Feb 2004, 01:39 PM

Isus a inviat in prima zi a saptamanii, deci Duminica este prima zi a saptamanii.Dumnezeu a sfintit ziua a saptea si de aceea multe culte din ziua de azi sarbatoresc in continuare Sambata ca ziua a saptea. De fapt si calendarul englez incepe su Sunday, Monday etc..., iar cei care au lucrat cu calendarele in programare stiu ca implicit ziua intai este Duminica.
Oricum, zilele asa cum sunt lasate de Biblie incep de seara pana seara. Sabatul la evrei incepe vineri la apusul soarelui si tine pana sambata la apusul soarelui. In Geneza se spune ca a fost o seara si o dimineata si a fost ziua intaia...
Obligativitate tinerii Sabatului in ziua a -1-a, deci Duminica nu reiese din Biblie, desi ucenicii se adunau si in ziua a-1-a.
Daca am fi sa luam legamantul de pe Sinai atunci in ziua a saptea (Sambata) intr-adevar nu am avea voie nici sa sa facem mancare nicidecum sa maturam sau alte lucruri.De fapt daca ne uitam la episodul din Numeri, un om a fost omorat pentru incalcarea Sabatului.
Oricum Sabatul, sau ziua a-7-a a fost facuta pentru om, pentru a se opri total din iuresul vietii si a-si dedica timpul acelei zile relatiei lui cu Creatorul. Daca eu ma opresc din lucrul fizic sambata sau duminica dar ocupatia mea este privitul la televizor sau orice altceva in locul consolidarii relatiei cu creatorul, atunci principiul zilei a-7-a este incalcat.
Foarte interesant este si cum am ajuns noi sa sarbatorim ziua a -1-a in locul celei de-a saptea, dar mai interesant este faptul ca in timpul revolutiei franceze, cand se dorea "desfiintarea" lui Dumnezeu, una din masurile luate a fost schimbarea sistemului de 6 zile de lucru si una de pauza cu 10 de lucru, dar pentru scurt timp pt. ca rezultatul a fost colaps economic.
Pentru unul o zi este mai presus decat alta, pentru altul toate zilele sunt la fel...
Personal nu consider Duminica mai presus decat alta zi, desi frecventez o biserica penticostala, i-mi place sa ma duc si Joi seara, si Marti seara, si Duminica cand sunt in localitate. Nu cred ca poti fi bun crestin doar o zi din sapte. Daca 6 zile nu esti crestin nu prea vad cum ai putea sa te schimbi peste noapte sa devii un crestin.


Trimis de: noi pe 16 Feb 2004, 01:50 PM

DESPRE SERBAREA DUMINICII IN LOCUL SAMBETEI

1. De ce serbau evreii ziua sambetei ?

- Evreii serbau ziua sambetei ( Sabatul ) in amintirea odihnei lui Dumnezeu dupa facerea lumii si a iesirii lor din Egipt potrivit urmatoarelor texte :

" Iar in ziua a saptea este odihna Dumnezeului tau, sa nu faci in acea zi nici un lucru " ( Iesire 20, 10 ).

Si in alt loc :

" Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptului si Domnul Dumnezeul tau te-a scos de acolo cu mana tare si cu brat inalt si de aceea ti-a poruncit sa pastrezi ziua odihnei ( a Sabatului ) si sa o tii cu sfintenie " ( Deuteronom 5, 15 ).

2. Cum a inteles Mantuitorul ziua de odihna a sambetei ?

- Mantuitorul desavarseste intelesul zilei de odihna a sambetei, socotindu-Se pe Sine :

" Domn si al sambetei " ( Matei 12, 8 ).

Si dezlegand sambata in intelesul ei desavarsit, vindecand pe slabanogul de la lacul Vitezda in ziua sambetei si invatand ca :

" Se cade a face bine sambata " ( Matei 12, 12 ).

Pentru ca :

" Sambata a fost facuta pentru om, iar nu omul pentru sambata " ( Marcu 2, 27 ).

3. Pentru ce serbam noi Duminica ?

- Noi serbam Duminica fiindca este adevarata zi de odihna, prin a doua creatie a lumii pe care a facut-o Mantuitorul prin Invierea Sa, in ziua intai a saptamanii ( adica Duminica ) :

" 3. Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în odihnă, precum s-a zis: "M-am jurat întru mânia Mea: nu vor intra întru odihna Mea", măcar că lucrurile erau săvârşite de la întemeierea lumii.
4. Căci undeva, despre ziua a şaptea, a zis astfel: "Şi S-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrurile Sale".
5. Şi în acelaşi loc, zice iarăşi: "Nu vor intra întru odihna Mea!". Evrei 4, 3-5

" Drept aceea s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu " ( Evrei 4, 9 ).

Noi serbam Duminica pentru ca in aceasta zi a inviat Mantuitorul Iisus Hristos :

" Dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii " ( Marcu 16, 12 ).

Duminica S-a pogorat Duhul Sfant peste Apostoli :

" Cand a sosit ziua Cincizecimii " ( Fapttele Apostolilor 2, 1 ).

Duminica, Sfantul Ioan Evanghelistul a scris cartea Apocalipsei :

" Am fost in duh in zi de Duminica ( ziua Domnului ) si am auzit in urma mea un glas mare de trambita care-mi zicea : Ce vezi scrie in carte " ( Apocalipsa 1, 10-11 ).

Si tot Duminica se adunau primii crestini la frangerea painii, adica la Sfanta Liturghie :

" In ziua intai a saptamanii, adunandu-ne noi sa frangem painea ... " ( Faptele Apostolilor 20, 7 ).

Deci se cuvine sa serbam Duminica in locul sambetei, pentru ca, prin Hristos cel Inviat in ziua Duminicii, s-a savarsit a doua creatie a lumii, o noua iesire din robia pacatului, deci o noua zi de odihna.



Trimis de: 1,618033 pe 16 Feb 2004, 04:09 PM

In confesiunea mea nu se sarbatoreste nici Duminica, nici Sambata.

Dimpotriva, pentru ca sabatul era dat ca o 'umbra a lucrurilor viitoare', de sub crestinism, consideram ca fiecare crestin trebuie sa se considere intr-un sabat continuu.
Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa muncesti, nicidecum. Ci ca trebuie sa pui permanent, zi de zi pe primul loc dedicarea ta catre Dumnezeu, si sa-L slujesti asa cum a facut-o Cristos (si mai tarziu apostolii. Si Pavel a facut corturi ca sa-si castige existenta, insa atunci cand i-a fost posibil, s-a dedicat cu totul predicarii)
Sabatul nu era pe timpuri doar o absenta a muncii, ci mai presus de toate o zi dedicata lucrurilor spirituale, dedicata inchinarii, rugaciunii si comunicarii de lucruri spirituale. Dedicata apropierii de Dumnezeu si reflectarii asupra lucrurilor nevazute. O zi sfanta - separata pentru Dumnezeu.
Cred cu tarie ca daca fiecare crestin ar fi constient ca aceste lucruri ar trebui sa primeze in viata sa de zi cu zi, lumea ar fi altfel.

Simplul fapt de a te odihni Duminica sau Sambata, dar fara a-L include pe Dumnezeu in calcul, nu valoreaza nimic din punct de vedere crestin. E un lucru foarte bun fizic, insa doar atat. A profita de sfarsitul de saptamana pentru lucruri spirituale este insa ceva de laudat.

ps.
...Ca de-aia va enervam sunand la usi diminetile de duminica, de pe la 10 incolo! spoton.gif

Trimis de: TriRegnum pe 16 Feb 2004, 09:56 PM

QUOTE
...Ca de-aia va enervam sunand la usi diminetile de duminica, de pe la 10 incolo!


Io nu ma enervam, chiar discutam cu placere. Bine ca la mine au venit dpua tinere simpatice care din fericire nu fanatizau(erau exact ca 1.6, ca mai sunt cativa neoprotestant care nu prea inteleg nimic decat ce vor ei si cum vor ei), ci vorbeam deschis si fiecare punctul lui de vedere. (asta se intampla vara cand eram in concediu la parinti imbracat laic si povesteam ca un om obisnuit fara discutii prea inalte...cam asa cum vorbesc pe forum). Le-am si spus ca imi place sa discut, dar sa nu se astepte ca voi trece la religia lor si au inteles si au mai venit si am discutat.

Ziua de duminica e sarbatoare datorita faptului ca Isus a inviat intr-o zi de duminica. Noi crestinii sarbatorim fiecare zii misterul Mortii si Invierii lui Isus prin Sf. Liturgie care ne aminteste mereu de Sacrificiul Suprem al lui Dumnezeu, deci putem considera ca suntem in ziua Invierii in fiecare zi, iar duminica e mai speciala tocmai pentru ce am scris mai sus. Inca Biserica Catolica sarbatoreste Pastele si tine duminica ca fiind sarbatoare de la inceputurile ei cand sfintii apostoli precicau Evanghelia, inca de la primul Papa: Sf. Ap. Petru. Botezul se facea mereu in noaptea Invierii caci am murit odata cu Cristos si inviem odata cu El la o viata noua: de crestin.

Trimis de: Liviu SJ pe 11 Jun 2004, 12:31 AM

QUOTE (1 @ 618033,16 Feb 2004, 05:11 PM)
Dimpotriva, pentru ca sabatul era dat ca o 'umbra a lucrurilor viitoare', de sub crestinism, consideram ca fiecare crestin trebuie sa se considere intr-un sabat continuu.


Eu n-as zice chiar asa...Sabatul a fost instituit de Insusi Dumnezeu inca de la creatie inainte de caderea in pacat (vezi Facerea/Geneza 2). Deci departe de a fi umbra... vine din cele mai luminoase timpuri...
In Noul Testament (NT) nu exista nici un singut text care sa spuna ceva despre abolirea sabatului. Pentru simplul fapt ca respectarea inchinarii in ziua a saptea este explicit stipulata in Decalog - legea vesnica (re)data (in scris) de Dumnezeu pe muntele Sinai.
Interesant ca a patra porunca incepe cu "adu-ti aminte (de ziua sabatului)"...

QUOTE (1 @ 618033,16 Feb 2004, 05:11 PM)
Sabatul nu era pe timpuri doar o absenta a muncii, ci mai presus de toate o zi dedicata lucrurilor spirituale, dedicata inchinarii, rugaciunii si comunicarii de lucruri spirituale. Dedicata apropierii de Dumnezeu si reflectarii asupra lucrurilor nevazute. O zi sfanta - separata pentru Dumnezeu.
Cred cu tarie ca daca fiecare crestin ar fi constient ca aceste lucruri ar trebui sa primeze in viata sa de zi cu zi, lumea ar fi altfel.

Simplul fapt de a te odihni Duminica sau Sambata, dar fara a-L include pe Dumnezeu in calcul, nu valoreaza nimic din punct de vedere crestin. E un lucru foarte bun fizic, insa doar atat. A profita de sfarsitul de saptamana pentru lucruri spirituale este insa ceva de laudat.


Aici zici bine... smile.gif

Trimis de: 1,618033 pe 11 Jun 2004, 09:10 AM

Bine ai venit la Han, Liviu! tongue.gif

Trimis de: gypsyhart pe 11 Jun 2004, 09:29 AM

De la o vreme am inceput sa iubesc duminicile.
De unde inainte erau plicticoase, lenese, triste chiar, acum au devenit prilej de bucurie.
Nu consider ca este un pacat sa muncesti duminica. E pacat de tine insa daca nu iti gasesti timp (indiferent in ce zi sau clipa) sa te relaxezi, sa stai cu tine, sa mai privesti in jur.....

Trimis de: ioana1 pe 11 Jun 2004, 09:59 AM

Gypsy, prietenul meu!

Ti-ai schimbat semnatura, am ramas in urma cu stirile, ce sa-i faci, recuperez.

Ca sa ma scutesc de efortul de a scrie, ii dau dreptate lui 1.61, a spus tot, asa este. Si Sola a punctat bine, crestin nu poti fi doar o zi, iar sase faci ce vrei , nu o zi este a lui Dumnezeu, si sase a tale, toate sunt ale LUI. Dar despre asta am mai discutat.

Trimis de: contraste pe 11 Jun 2004, 10:39 AM

Daca saptamana are 7 zile x cate zile ai tu de viata, trebuie sa iti vezi in credinta de cursul lor. Nu doar duminica, sau in oricare alta zi hotarata de oricare religie. Pentru mine este mai simplu: Cand bolesc nu muncesc si este zi de odihna, cand sunt in puteri, muncesc pe rupte, ca sunt zile de munca. Darar Dumnezeu sa le inmulteasca pe cele din urma ! Ma rog cu credinta!

Trimis de: Liviu SJ pe 11 Jun 2004, 10:43 AM

Merci de intampinare, 1,618033. smile.gif

"...crestin nu poti fi doar o zi, iar sase faci ce vrei , nu o zi este a lui Dumnezeu, si sase a tale, toate sunt ale LUI. "

Ai dreptate Ioana: fiecare clipa a vietii o datoram lui Dumnezeu, motiv pentru care ar trebui sa traim pentru El tot timpul. Dar... distinctia intre zile Ii apartine lui Dumnezeu: El a pus de o parte a saptea zi, sabatul creatiei, facandu-l deosebit de celelalte 6 zile:

QUOTE

Exo 20:8  Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
Exo 20:9  Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale,
Exo 20:10  Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru
: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine,
Exo 20:11  Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.

Gen 2:2  Si a sfarsit Dumnezeu in ziua a sasea lucrarea Sa, pe care a facut-o; iar in ziua a saptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a facut.
Gen 2:3 Si a binecuvantat Dumnezeu ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca intr-insa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a facut si le-a pus in randuiala.


Dupa cum vezi, totusi Dumnezeu a lasat omului sase zile "pentru treburile tale", iar una i-o cere pentru inchinarea speciala Lui.
Cat despre cele 6 zile si acestea trebuie traite frumos, dupa cum zice Scriptura:
QUOTE
1Co 10:31  De aceea, ori de mancati, ori de beti, ori altceva de faceti, toate spre slava lui Dumnezeu sa le faceti.

Trimis de: caa pe 11 Jun 2004, 11:37 AM

1. Duminica (al cărui nume vine chiar de la "Domnul", dacă nu mă înşel) este şi sărbătoare de poruncă a Bisericii, înscrisă cu roşu în orice calendar, spre deosebire de restul zilelor săptămînii, care sînt scrise cu negru. Aşa că...
2. Semnificaţia duminicii şi dpdv al Noului Testament este deosebită: sărbătorim în fiecare duminică Învierea lui Isus, cea mai importantă sărbătoare creştină...

Trimis de: TriRegnum pe 11 Jun 2004, 11:59 AM

Intr-adevar ziua a 7-a bisericeasca e ziua de Sambata, iar cea de Duminica e ziua intai (spre deosebire de saptamana laica cand Duminica e ziua a 7-a). Aceasta schimbare s-a produs in Biserica Crestina inca de la inceputuri, si asta deoarece Invierea a avut loc Duminica, Coborarea Spiritului Sfant (adica intemeierea Bisericii Crestine Catolice de catre Isus Cristos) tot Duminica, prin urmare aceasta a devenit zi de sarbataore de porunca deoarece ne aminteste de Invierea lui Isus si intemeierea Bisericii Sale.

Trimis de: Liviu SJ pe 12 Jun 2004, 11:01 AM

QUOTE (TriRegnum @ 11 Jun 2004, 01:01 PM)
Intr-adevar ziua a 7-a bisericeasca e ziua de Sambata, iar cea de Duminica e ziua intai (spre deosebire de saptamana laica cand Duminica e ziua a 7-a). Aceasta schimbare s-a produs in Biserica Crestina inca de la inceputuri, si asta deoarece Invierea a avut loc Duminica, Coborarea Spiritului Sfant (adica intemeierea Bisericii Crestine Catolice de catre Isus Cristos) tot Duminica, prin urmare aceasta a devenit zi de sarbataore de porunca deoarece ne aminteste de Invierea lui Isus si intemeierea Bisericii Sale.


Da, în mod sigur Iisus Christos a înviat duminica! Dar El nu ne-a poruncit niciodată să ne închinăm în cinstea învierii. Tot aşa cum împărtăşania sau Cina Domnului simbolizează moartea Sa ( 1 Cor. 11:24,26 ), în acelaşi fel botezul simbolizează învierea Sa ( Rom. 6:1-6 ). Simbolul învierii lui Isus nu este închinarea în ziua soarelui, care a fost adoptată în creştinism din închinarea la soare a Romei păgâne, ci o frumoasă ceremonie de botez, ca simbol al unei vieţi noi, transformată prin minunata putere a Duhului Sfânt. In mormântul de apă al botezului, omul cel vechi moare în mod simbolic şi este îngropat, şi un om nou, cu o viaţă nouă, înviază cu Hristos.

Privitor la modul cum s-a ajuns de la sambata la duminica, puteti citi aici mai multe declaratii istorice ale mai multor reprezentanti ai diferitelor biserici: http://www.sabbathtruth.com/sabbath_quotes.asp#catholic

QUOTE (caa @ 11 Jun 2004, 12:39 PM)
1. Duminica (al cărui nume vine chiar de la "Domnul", dacă nu mă înşel) este şi sărbătoare de poruncă a Bisericii, înscrisă cu roşu în orice calendar, spre deosebire de restul zilelor săptămînii, care sînt scrise cu negru. Aşa că...
2. Semnificaţia duminicii şi dpdv al Noului Testament este deosebită: sărbătorim în fiecare duminică Învierea lui Isus, cea mai importantă sărbătoare creştină...


Despre inviere si duminica am scris mai sus.
Da, numele a ajuns sa provina din "Dies Domini" dupa ce inainte fusese "dies solis". Cum s-a ajuns aici este o istorie trista si putin cunoscuta. Ai dreptate: porunca este a bisericii, nu a Bibliei care porunceste sambata.Iata ce scria despre sabat si lipsa autoritatii biblice vis-a-vis de duminica Cardinalul Gibbons (Faith of Our Fathers, p. 111,112):

QUOTE
" Puteti citi Biblia de la Genesa la Apocalipsa si nu veti găsi nici măcar un singur rând care să autorizeze sfintirea Duminicii. Sfânta Scriptură porunceste ca o obligatie religioasă păzirea zilei de Sâmbătă, o zi pe care noi niciodată nu o sfintim "


Trimis de: caa pe 12 Jun 2004, 11:33 AM

Îmi pare rău, mereu uit că nu mă aflu pe Ecclesia şi că pe Universul Credinţei e cu totul altceva! cry.gif
Da, e o poruncă a Bisericii, iar despre astfel de chestiuni ar fi trebuit de vorbit pe Ecclesia, pentru că nu toată lumea credincioasă vede cu aceeaşi ochi Biserica...

... mea culpa ...

Trimis de: TriRegnum pe 12 Jun 2004, 02:23 PM

QUOTE

Da, în mod sigur Iisus Christos a înviat duminica! Dar El nu ne-a poruncit niciodată să ne închinăm în cinstea învierii. Tot aşa cum împărtăşania sau Cina Domnului simbolizează moartea Sa ( 1 Cor. 11:24,26 ), în acelaşi fel botezul simbolizează învierea Sa ( Rom. 6:1-6 ). Simbolul învierii lui Isus nu este închinarea în ziua soarelui, care a fost adoptată în creştinism din închinarea la soare a Romei păgâne, ci o frumoasă ceremonie de botez, ca simbol al unei vieţi noi, transformată prin minunata putere a Duhului Sfânt. In mormântul de apă al botezului, omul cel vechi moare în mod simbolic şi este îngropat, şi un om nou, cu o viaţă nouă, înviază cu Hristos.


"Amiteste-ti de ziua Domnului sa o cinstesti", odata cu Invierea lui Isus, ziua Domnului a devenit Duminica, pentru ca atunci Dumnezeu si-a implinit promisiunea, Isus a inviat si ne-a mantuit pe noi. Spui ca nu a poruncit sa cinstim ziua invierii, dar nici sabatul nu a tinut neaparat sa-l cinstim, mai ales "neamurile" care odata crestinate erau tentate sa cinsteasca zilele pagane asa ca Biserica care e infiabila si condusa de Duhul Sfant a hotarat ca aceasta zi sa fie Duminica.(totusi Biserica etiopiana tine sambata si nu duminica si a pastrat taierea imprejur)
Totusi noi trebuie sa ne amintim zilnic de Dumnezeu la Sf. Liturghie (traditie de secole pastrata numai in Biserica Catolica).
Botezul inseamna moartea noastra ca pagani si invierea ca copii ai lui Dumnezeu.

Iata despre Duminica un link: http://www.profamilia.ro/apologetica.asp?biblia=23

Trimis de: Bolt pe 16 Aug 2005, 06:09 PM

"Rasfoind" prin topicuri mai vechi am gasit ceva interesant, zic eu, si chiar daca nu mai e de actualitate ca subiect pe forum, faptul ca trateaza o porunca divina m-a determinat sa-l consider important.
Deoarece am studiat si eu acest subiect am retinut de la sfarsit posturilor urmatoarele :
@Triregnum

QUOTE
"Amiteste-ti de ziua Domnului sa o cinstesti", odata cu Invierea lui Isus, ziua Domnului a devenit Duminica, pentru ca atunci Dumnezeu si-a implinit promisiunea, Isus a inviat si ne-a mantuit pe noi. Spui ca nu a poruncit sa cinstim ziua invierii, dar nici sabatul nu a tinut neaparat sa-l cinstim, mai ales "neamurile" care odata crestinate erau tentate sa cinsteasca zilele pagane asa ca Biserica care e infiabila si condusa de Duhul Sfant a hotarat ca aceasta zi sa fie Duminica.(totusi Biserica etiopiana tine sambata si nu duminica si a pastrat taierea imprejur)
Totusi noi trebuie sa ne amintim zilnic de Dumnezeu la Sf. Liturghie (traditie de secole pastrata numai in Biserica Catolica).
Botezul inseamna moartea noastra ca pagani si invierea ca copii ai lui Dumnezeu.


Acuma, dupa stiinta mea, ma intreb si eu :
1. Care e sau mai bine zis era "Ziua Domnului" ? Personal ma indoiesc ca niste autori biblici evrei care stiau ca ale lor scrieri erau citite de conationali s-ar fi gandit sa numeasca "Zi a Domnului" alta decat cea din porunca 4.
2. Ziua din porunca 4 era o zi care expunea originea universului, a omului si sursa vietii acestora. Cu alte cuvinte acea zi, printre altele, se referea la autorul creatiei si la actul Sau. Omul urma sa se intalneasca cu Autorul sau intr-o unitate de timp dedicata special si intr-un mod mai special fata de cel de zi cu zi.
3. Cum a devenit Sabatul ebraic Duminica si pt. cine ? Intre convertiti la credinta in Isus erau si multi evrei. De unde (text biblic) ar fi inteles acestia ca zilele s-au schimbat ?
4. Faptul ca D-zeu a poruncit Sabatul poruncii 4 reiese din insasi faptul ca acesta e continut de Decalog, ori o lege morala data de D-zeu nu se suspenda partial sau total odata cu trecerea timpului. Sa luam in calcul ca acele pietre au fost singurele "scrieri" divine autentice scrise de insusi "degetul" Sau.
5. Tocmai, ca obiceiurile "neamurilor" trebuiau schimbate si nu invers. Biserica crestina nu avea voie sa coboare standardul de dragul acceptarii noilor convertiti.
6. Biserica e infailibila ? Ma cutremur... Unde scrie in Biblie ca Biserica, care este adunarea unor oameni pacatosi si imperfecti, este infailibila ? Duhul Sfant conduce doar Biserica supusa lui prin respectul fata de ceea ce sta scris. Poate o adunare de oameni sa schimbe ceea ce D-zeu n-a schimbat. Orice lege divina se schimba numai printr-un nou decret divin expus cat se poate de clar si fara ambiguitati. Unde gasim asa ceva in textul biblic ? Ceea ce a binecuvantat D-zeu, poate dezbinecuvanta omul ?! sad.gif
7. Parerea mea e ca daca Biserica Etiopiana greseste cu circumcizia, sigur nu greseste cu ziua de odihna din porunca 4.








Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)