Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Afaceri si economie _ Stiri Economice Importante!

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:03 AM


Tot mai multi romani isi folosesc cardurile pentru a-si face cumparaturile in strainatate, releva un comunicat Visa. Circa 79% dintre tranzactiile realizate prin intermediul cardurilor Visa au avut loc in locatii comerciale, in perioada iunie-august 2005, in strainatate, in timp ce turistii straini sositi in Romania au cheltuit cu 53% mai mult pe cardurile Visa in aceasta vara, fata de perioada similara din 2004. In perioada iunie-august 2005, detinatorii romani de carduri Visa au cheltuit cu 56% mai mult fata de vara trecuta, valoarea totala a tranzactiilor depasind 36 milioane USD. Cea mai mare parte din aceasta valoare (38%) a fost cheltuita in luna august, cand romanii au cheltuit in strainatate 14 milioane USD.

Cardurile Visa au fost folosite in special in locatii comerciale (circa 79% ), unde valoarea bunurilor si serviciilor achizitionate cu carduri Visa a ajuns la 25,5 milioane USD. Valoarea medie a tranzactiilor a fost de 147 USD. „Aceasta crestere semnificativa este un mesaj clar referitor la schimbarea de mentalitate care se produce in Romania,“ spune directorul regional pentru Romania si Bulgaria al Visa International, Catalin Cretu.

Un studiu MasterCard releva faptul ca romanii au cheltuit numai in Europa cu carduri de debit sau credit aflate sub aceasta marca cu 68% mai mult in 2004 decat in 2003, valoarea tranzactiilor europene efectuate de romani sub sigla MasterCard totalizand 14,5 milioane de euro anul trecut.

Conform studiului Visa pentru aceasta vara, dar si celui efectuat de MasterCard pentru 2004, dintre tarile europene, romanii cheltuiesc cel mai mult in Germania si Italia. Locul al treilea pe lista destinatiilor banilor de pe cardurile romanesti este ocupat de SUA.

„Obiceiurile de plata ale posesorilor de carduri din Romania s-au schimbat si se schimba de la un an la altul. Ne asteptam ca utilizarea cardurilor la cumparaturi sa se intensifice“, spune Denisa Mateescu, director de operatiuni pentru Romania si Bulgaria al MasterCard Europa. Pe de alta parte, detinatorii straini de carduri Visa care au venit in Romania in aceasta vara au cheltuit aproape 117 milioane USD prin intermediul cardurilor Visa, o crestere cu 52,7% fata de vara lui 2004 si numarul de tranzactii a crescut cu 41%, ajungand astfel la 720.233 de tranzactii.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:07 AM

Laudele din raportul de monitorizare palesc in fata criticilor

Curentul, 27 Octombrie 2005

Raportul de monitorizare prezentat la Strasbourg e presarat cu o multitudine de stegulete rosii, verzi si galbene, tocmai pentru a scoate in evidenta aspectele pozitive si negative ale evolutiei economice inregistrate de tara noastra. Desi reprezentantii Comisiei Europene considera ca semnificative progresele din ultimul an, exista totusi temeri legate de dezechilibrele economice care pot aparea, pe fondul cresterii puternice bazate pe consum, ce a determinat o balanta comerciala in deterioare. La aceasta se adauga cresterea deficitului public, generata de reforma fiscala si cresterea cheltuielilor de la bugetul de stat.

In ciuda faptului ca autoritatile afiseaza o mina optimista in fata acestui raport, realitatea este numai pe jumatate adevarata. Pe de o parte exista laude, pe de alta, critici.


Sistemul finantelor publice, vulnerabil


La nivelul politicii fiscale, raportul inregistreaza o serie de aspecte negative care duc la cresterea dezechilibrelor macroeconomice. Astfel, desi se specifica faptul ca Romania continua sa indeplineasca criteriul unei economii de piata functionale, sistemul finantelor publice din Romania este vulnerabil la o incetinire a cresterii economice. La aceasta se adauga si posibilul efect negativ al scaderii cotei de impozitare asupra veniturilor care provoaca ingrijorare in privinta situatiei bugetare la data aderarii. Executivul UE aminteste ca autoritatile de la Bucuresti au trecut la o reforma fiscala majora la inceputul acestui an, prin reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea unei cote unice de 16% pentru impozitul pe veniturile populatiei, insa fara a contrabalansa efectele unei astfel de masuri. Oficialii romani au aratat la acea vreme ca pierderea de venituri determinata de scaderea fiscalitatii va fi compensata prin imbunatatirea colectarii impozitelor, majorarea bazei impozabile si o politica restrictiva de cheltuieli. Cu toate acestea, exista motive de ingrijorare legate de amplificarea dezechilibrelor economice, care sporesc riscul aparitiei unui declin persistent al ponderii veniturilor bugetare in PIB. In decursul lunilor mai si iunie, autoritatile au adoptat masuri de compensare avand ca scop majorarea veniturilor si limitarea cheltuielilor, dar nu si-au respectat angajamentele referitoare la adoptarea de politici prudente pentru cheltuieli si salarizarea in sectorul public. Procesul de convergenta reala pentru armonizarea indicatorilor economici cu cei din UE necesita alocari bugetare semnificative, ceea ce subliniaza din nou necesitatea consolidarii veniturilor. In raport se subliniaza ca nu a avut loc o consolidare bugetara consistenta, in pofida cresterii economice sustinute, iar finantele publice sunt vulnerabile in fata unei decelerari a ritmului de crestere a PIB. Si la capitolul privatizare, CE semnaleaza ritmul lent in care s-au succedat contractele de trecere in proprietate privata derulate in acest an.


Reducerea arieratelor, imposibila din cauza marilor datornici de stat


In ceea ce priveste procesul de reducere a arieratelor din economia romaneasca, raportul apreciaza progresele facute in acest sens, insa arata ca este dificil de continuat in conditiile in care mai mult de jumatate din companiile mari de stat au pierderi. Potrivit datelor prezentate de oficialii europeni, stocul total de arierate a scazut semnificativ in 2004, la 27% din PIB, pentru ca datoriile catre bugetul general s-au diminuat pentru prima data la mai putin de 10% din PIB, iar cele catre furnizorii de energie au fost limitate la 1,2% din PIB. In cazul marilor firme de stat aflate in proces de restructurare sau privatizare, reducerea arieratelor bugetare nu a fost determinata numai de reesalonarea sau anularea datoriilor, ci si de o mai buna disciplina a platilor. Monitorizarea fondului de salarii la aceste companii a functionat in general bine, cu influenta pozitiva asupra situatiei financiare a acestora. In ciuda acestui aspect, datoriile acestor companii catre terti nu au scazut, ceea ce arata ca este dificil sa renunte la cultura de neplata a obligatiilor, mai ales daca situatia lor financiara nu le permite sa obtina finantari comerciale. Potrivit Raportului de monitorizare, din 1.950 de astfel de companii, peste jumatate au avut pierderi.


Incetinirea exporturilor, primul efect negativ al aprecierii leului


Raportul nu uita sa treaca in revista si incetinirea exporturilor, fapt ce poate fi primul efect negativ al aprecierii leului. "Incetinirea ritmului de crestere a exporturilor cu mult sub cel al importurilor in primele sase luni ale acestui an pare sa fie primul indicator al faptului ca aprecierea rapida a leului are un efect negativ asupra balantei comerciale", se arata in document. Totodata, exporturile au crescut cu 14,1% anul trecut, ramanand insa sub dinamica importurilor, de 17,8%. Incepand cu al patrulea trimestru al anului trecut, ritmul de crestere a exporturilor s-a incetinit, ajungand la 5,9% in prima jumatate a acestui an, in timp ce avansul importurilor s-a mentinut la peste 17%, pe fondul cererii crescute de bunuri de consum, dar si de investitii. "Acesta ar putea fi primul semn ca aprecierea rapida a cursului de schimb are un efect negativ asupra balantei comertului exterior", se specifica in raport. Comisia Europeana arata ca intensificarea cererii interne a avut ca efect adancirea considerabila a deficitului comercial, la 9% din PIB in 2004, tendinta care s-a accentuat in primele sapte luni ale acestui an. In consecinta, deficitul de cont curent s-a majorat de la 6,1% din PIB in 2003 la 7,5% in 2004 si a continuat sa se amplifice in acest an, atingand 9% din PIB la finele lunii iunie.
Articol
publicat in Curentul
Autor: Irina Bolboaca

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:09 AM

Toyota va deveni numarul unu in industria auto

Averea, 27 Octombrie 2005

Producatorul de automobile japonez Toyota (foto) isi va majora productia cu 11% in 2006, urmand sa devina astfel cel mai mare constructor de vehicule din lume si sa detroneze actualul lider - grupul american General Motors (GM). Toyota are deja o valoare de piata mai mare decat a companiilor rivale si a obtinut, de asemenea, in special in ultimul an, profituri mai mari fata de cele ale concurentilor.

Toyota va produce in cursul anului financiar viitor, care se intinde din martie 2006 pana in martie 2007, un numar de peste 9,2 milioane de autovehicule. Aceste cifre indica o depasire a productiei cu aproape un milion de unitati, comparativ cu volumul de masini fabricate in 2005.

In luna septembrie din acest an, Toyota avea o cota de piata de 13,4% in Statele Unite, cu 0,2% mai mare decat DaimlerChrysler.

Toyota are o cota de piata de 13,4% in Statele Unite

Estimarile grupului american General Motors privind productia sa totala din 2005 indica un nivel de 9,1 milioane de automobile, iar daca acest nivel se pastreaza sau scade, Toyota devine noul numarul unu in ceea ce priveste volumul de masini fabricate. Iar ultimele statistici arata o crestere clara a vanzarilor grupului nipon si o scadere a celui american. Motivul principal este dat de eficienta masinilor produse de cei doi constructori.

Toyota s-a orientat puternic catre zona masinilor hibrid si a celor pe motorina, fiind lider la vanzarile de vehicule hibride. General Motors s-a miscat mai greu pe segmentul hibrid, iar scumpirea petrolului i-a afectat serios vanzarile, convingand cumparatorii sa aleaga masinile cu un consum limitat de carburanti sau modelele hibrid.

Articol
publicat in Averea
Autor: Bogdan Asafte

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 03:55 PM

Taranii - dusi la expozitie sa vada cum traiesc vacile din UE

Micii producatori agricoli vor fi adusi cu autobuzul in excursie la Indagra, pentru a vedea acolo cum arata o adevarata ferma europeana, unde zece vaci au un spatiu vital de 8 hectare. Potrivit lui Sorin Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii, institutia are o baza de date cu 20.000 de potentiali beneficiari ai creditelor SAPARD, din care 4.500 sunt cotati cu ,trei stele" si pot intra, anul viitor, direct la finantare. Cu o astfel de politica tintita direct pe beneficiar, ministerul spera sa reuseasca sa absoarba banii de la Uniunea Europeana, care ne da prin programul SAPARD, in 2006, circa 400 de milioane de euro; cat in 2003, 2004 si 2005 la un loc. Desi abia-abia reusim sa cheltuim fondurile de pana acum, acestea vin si mai mari. Principala problema pare sa fie suma necesara cofinantarii, asa ca ministerul a alocat 25 la suta din bugetul pe anul viitor - 7000 de miliarde lei - pentru programul "Fermierul". Programul se va derula prin banci, care trebuie sa puna si ele la bataie 2000 de miliarde, si se afla acum in procedura de licitatie. Principalul criteriu de selectie este dobanda, cea mai mica.


Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:31 PM

Navele de pasageri nu vor mai intra in porturile romanesti

Romania trebuie sa aplice toate prevederile Organizatiei Maritime Internationale (IMO) pentru a asigura securitatea navelor si facilitatile portuare. Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor, insarcinat cu indeplinirea acestor obligatii impuse prin ordonanta 725/2004 a Parlamentului si Consiliului Europei, nu a luat pana acum nici o masura. Termenul pentru sporirea gradului de securitate asupra navelor de pasageri a expirat la inceputul lunii iulie. Ca urmare, statul roman e criticat de organismele internationale ca nu asigura securitatea frontierelor, mai ales in zona de est si sud-est. Pentru reprezentantii europeni, dar si pentru serviciile secrete romanesti este o situatie grava, deoarece Romania e mult mai vulnerabila in plan terorist, fiind totodata "poarta" traficului de arme si droguri pe mare. Din acest motiv, organismele respective intentioneaza sa interzica prezenta navelor de pasageri in porturile romanesti.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Oct 2005, 10:32 PM

40% din productia de paine este ilegala

Consumul de paine este din ce in ce mai mic, spun datele statistice, de la 100 kg pe an pe cap de locuitor in 1997, a scazut la 23 kg in 2004. Ministerul Agriculturii afirma ca de fapt, 40% din productie nu este declarata, iar paguba fiscala se ridica la 5.000 miliarde lei pe an. De aceea, din luna noiembrie toate depozitele, silozurile si morile vor fi din nou verificate, abia apoi licentiate. "Numai asa se explica preturile din ce in ce mai mari la paine. impreuna cu producatorii vom stabili marcarea painii, fie prin ambalaje speciale, fie prin stantare, astfel sa fie recunoscuta imediat", a spus ieri ministrul agriculturii. Din estimari, rezulta ca de fapt un roman mananca intr-un an 170 kg de paine.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 07:18 AM

Investitorii straini vor mai multe intalniri cu guvernul

Guvernul ar trebui sa consulte mai des oamenii de afaceri inainte de a lua decizii care afecteaza mediul de afaceri, pentru a creste competitivitatea Romaniei in cursa pentru investitii straine.

Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, a declarat, in cadrul Forumului International de Investitii, ca in curand "nu vor mai fi companii de privatizat, si atunci Romania va fi nevoita sa atraga investitii greenfield tot mai numeroase, intrand in competitie cu statele vecine.

Guvernul trebuie sa coopereze mai mult cu cei care efectiv deruleaza afaceri in Romania, pentru ca investitorii actuali pot atrage investitori noi", a precizat Wood. Oficialul a facut apoi referire la Codul Muncii, care face ca Romania sa fie necompetitiva in atragerea investitiilor straine.

"Vrem un Cod al Muncii mai flexibil si speram ca guvernul va gasi o solutie acceptabila", a spus acesta. Reprezentantul investitorilor a salutat faptul ca au fost invitati sa comenteze propunerile pentru modificarile Codului Fiscal si a afirmat ca o permanentizare a acestei practici ar avea efecte pozitive asupra mediului de afaceri si a imaginii Romaniei in strainatate.
"Daca intalnirile noastre vor continua, nu vom ezita sa ne laudam cu aceasta in afara tarii", a afirmat Wood. (Hotnews.ro)

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 07:21 AM

Bariere fiscale in calea invaziei rablelor din UE


Gradul redus de motorizare din Romania (o masina la 50 de locuitori), precum si diversificarea metodelor de finantare au determinat cresterea vanzarilor de autoturisme noi, in acest an, cu peste 60 la suta fata de anul trecut.

Odata cu aderarea la Uniunea Europena apare un risc deloc neglijabil: masinile second-hand vor avea intrare libera pe piata romaneasca. Aceasta este deocamdata protejata de un text legislativ care interzice importul masinilor care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3.

Dar numai pana la 1 ianuarie 2007. In Polonia, unde dupa aderarea de la 1 mai 2004 au fost eliminate barierele in calea masinilor de ocazie, importurile unor asemenea masini a depasit orice asteptari.

Romania se poate apara de invazia masinilor vechi prin introducerea unor taxe prohibitive la inscrierea acestora in circulatie. De asemenea, una din putinele surprize placute legate de momentul aderarii, anuntata ieri, se refera la reducerea taxelor vamale pentru automobilele produse in afara Uniunii Europene, de la 30 la 10%. http://www.hotnews.ro/articol_35390-Bariere-fiscale-in-calea-invaziei-rablelor-din-UE.htm

Trimis de: axel pe 28 Oct 2005, 08:04 AM

QUOTE (nefertiti @ 28 Oct 2005, 09:21 AM)
Gradul redus de motorizare din Romania (o masina la 50 de locuitori)

Totala aberatie. O masina la 50 de locuitor inseamna cam 440 de mii de masini in Romania.
Stiu ca acum 3-4 ani deja se ajunsese ca in Bucuresti sa fie mai mult de 800 de mii de masini.


QUOTE
Odata cu aderarea la Uniunea Europena apare un risc deloc neglijabil: masinile second-hand vor avea intrare libera pe piata romaneasca. Aceasta este deocamdata protejata de un text legislativ care interzice importul masinilor care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3.

Daca "rablele" europene, masini second hand de 10 ani vor inlocui rablele romanesti, daciile de 20-30 de ani, atunci va fi un progres din punct de vedere ecologic.

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 08:07 AM

QUOTE (axel @ 28 Oct 2005, 09:04 AM)

Totala aberatie. O masina la 50 de locuitor inseamna cam 440 de mii de masini in Romania.
Stiu ca acum 3-4 ani deja se ajunsese ca in Bucuresti sa fie mai mult de 800 de mii de masini.



Bucurestiul nu inseamna Romania. wink.gif

Trimis de: actionmedia pe 28 Oct 2005, 11:29 AM

Problema statisticilor este ca lucreaza cu cifre seci. Poate ca statistica arata 1 masina la 50 locuitori comparand probabil numarul proprietarilor persoane fizice cu numarul locuitorilor. Dar acum e moda sa ai masina de la servici. Daca nu iei in calcul si proprietarii persoane juridice, nu ai facut nimic. In plus, cred ca au fost socotite doar autoturismele, nu si alte tipuri de vehicole.

Trimis de: Achernar pe 28 Oct 2005, 12:47 PM

La sfarsitul anului 2003 in Romania erau inscrise in circulatie 3087000 autoturisme (1 la 7,1 locuitori), 463000 autovehicule de marfa (1 la 47 locuitori) si aproximativ 100000 alte vehicule (transport calatori, motociclete, etc)

Chiar admitand ca in Bucuresti proportia autoturismelor era de 1 la 2 locuitori (deci aprox. 1150000 bucati), rezulta ca in restul tarii ar exista cam vreo 1940000 autoturisme. Adica 1 la 10 locuitori. Mult peste proportia de 1 la 50.

Problema statisticilor este ca fie sunt incomplete, fie sunt interpretate gresit.

Trimis de: axel pe 28 Oct 2005, 01:29 PM

@nefertiti: Adica cum? In provincie exista numar negativ de masini, ca sa compenseze cele 1 milion de masini din Bucuresti? spoton.gif

Trimis de: axel pe 28 Oct 2005, 01:30 PM

QUOTE (actionmedia @ 28 Oct 2005, 01:29 PM)
In plus, cred ca au fost socotite doar autoturismele, nu si alte tipuri de vehicole.

Eu zic ca au socotit doar bicicletele. Cele cu o roata doar rofl.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 28 Oct 2005, 01:32 PM

Nu, mey, toata lumea zice: vaai, ce multe masini au romanii! Ca e o masina la 2 locuitori. Este o laie! Iti arat cel putin 10 familii la rand care nu au masina, asa ca statisticile astea pe mine ma lasa rece.

p.s. Si nu uita ca in Bucuresti sunt multe-multe masini ale unor firme!
Ideea mea era ca nivelul de dotare cu masini al persoanelor fizice nu e reprezentativ pentru restul tarii. wink.gif

Trimis de: mariusc2 pe 28 Oct 2005, 02:43 PM

Autoritatile lucreaza la un plan de utilizare eficienta a energiei

Guvernul a aprobat ieri un program prin care consumatorii de energie termica ar putea sa nu mai fie taxati si pentru pierderile cauzate de sistemul de distributie. Se urmareste, de asemenea, modernizarea structurii retelelor, introducerea sistemelor individuale de contorizare si promovarea surselor regenerabile de energie. Companiile de servicii energetice vor beneficia si de un ajutor din partea statului, daca-si vor moderniza instalatiile pentru a evita risipa si pentru a eficientiza resursele de energie. Pe o perioada de 5 ani, impozitul pe profit va fi redus la jumatate.


mad.gif Pai as dori sa ma ajute si pe mine statul sa imi modernizez linia tehnologica pentru eficientizarea productiei!

Trimis de: mariusc2 pe 28 Oct 2005, 02:44 PM

Lucrarile de amenajare a bazinelor Siret si Banat, terminate in 2009

Romania va avea, mai bine mai tarziu decat niciodata, un plan de lupta impotriva inundatiilor. Fiecare judet va avea harta de risc, iar bazinele hidrografice vor fi reamenajate. Autoritatile vor reactualiza, de fapt, planurile de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor, vechi de aproape 30 de ani. Potrivit ministrului, se va lucra mai intai pentru elaborarea planurilor bazinului hidrografic Siret - grav afectat de inundatiile din acest an. Pana la jumatatea anului viitor, sunt in plan si studii pentru bazinul din Banat. Lucrarile de amenajare propriu-zisa la cele doua constructii hidrologice se vor termina, insa, peste 4 ani. De altfel, in planul national de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor sunt prevazute lucrari de amenajare a tuturor bazinelor hidrologice din tara, si, mai ales, realizarea hartilor de risc pentru inundatii.
Yeah, sure! ohyeah.gif

Trimis de: mariusc2 pe 28 Oct 2005, 02:45 PM

Ministerul Agriculturii pregateste masuri de eradicare a evaziunii fiscale

Ministerul Agriculturii si Patronatul Painii declara razboi pietei negre din panificatie. Si asta pentru ca cifrele privind evaziunea fiscala in acest domeniu cresc de la an la an. Prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxei pe valoare adaugata si a altor obligatii fiscale se ridica la aproape 5.000 de miliarde de lei vechi pe an. Potrivit Patronatului Roman al Painii, mai mult de jumatate din unitatile de productie lucreaza la negru. Potrivit statisticilor, consumul anual de paine pe cap de locuitor in Romania a scazut de la 113 kilograme in 1997, la 23 anul trecut. Exprimata in tone, cantitatea de paine consumata a ajuns de la 2,3 milioane de tone in 97 la o jumatate de milion de tone in 2004. Producatorii agricoli vor fi obligati sa incheie contracte cu cei care urmeaza sa prelucreze graul, cu cei care vor sa-l depoziteze si chiar cu cei care il vand. Prin aceasta masura se urmareste eliminarea posibilitatii de vanzare a graului la negru. Noile reguli vor fi incluse intr-un act normativ, care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.

Trimis de: mariusc2 pe 28 Oct 2005, 02:47 PM

Erste si portughezii cauta bani pentru lupta finala la BCR

Ziarul Financiar, 28 Octombrie 2005

Cea mai mare banca din Romania a atras oferte financiare intre 1,7 si 3,2 mld. euro din partea celor sapte investitori, ceea ce indica faptul ca BCR a fost pretuita intre 2,7 mld. euro si 5,17 mld. euro, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.

Cea mai buna oferta financiara pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR a fost depusa de catre austriecii de la Erste, situata la nivelul a 3,2 mld. euro, care au fost urmati de catre portughezii de la Millennium cu o oferta ce a depasit cu putin pragul de 3 mld. euro, sustin sursele citate.

Ambele banci insa incep de saptamana viitoare negocierile cu autoritatile romane, in cursul carora ofertele financiare pot fi imbunatatite, astfel incat este de asteptat ca achizitia pachetului scos la vanzare sa ajunga spre 3,5 mld. euro.

Oficial, valoarea nici unei oferte nu va fi facuta publica.
Pe piata, anuntul ca BCR va fi preluata fie de Erste, fie de Millennium a provocat primele semne de ingrijorare cu privire la capacitatea financiara a acestora de a "inghiti" una dintre cele mai mari banci din regiune.

"Este o afacere buna pentru guvern si o afacere proasta pentru Romania", a comentat reprezentantul uneia dintre favoritele initiale ale competitiei de la BCR dupa anuntarea celor doi finalisti.

Anuntul si-a produs deja primele efecte si asupra lui Erste, respectiv Millennium. Anuntarea celor doi finalisti de catre Comisia de privatizare a provocat scaderea actiunilor BCP Millennium cu circa 8%, banca portugheza ajungand la o capitalizare bursiera de 6,6 mld. euro. Actiunile Erste Bank au inregistrat o crestere usoara de 0,5% pe bursa de la Viena, capitalizarea bancii austriece atingand ieri 10,33 mld. euro.

Analistii s-au aratat destul de sceptici fata de capacitatea bancii portugheze de a avea resursele financiare necesare achizitiei BCR. "Daca BCP invinge la BCR, perspectiva pe termen scurt este negativa, dar pe termen lung, in patru sau cinci ani, ar putea deveni pozitiva", comenteaza Tiago Dionisio, analist la BPI, citat de Reuters.

"Presupunand chiar o tinta de pret de 3,5 mld. euro pentru BCR, BCP, care are o capitalizare bursiera acum de 7,2 mld. euro, nu are surplus de capital si ar avea nevoie sa stranga cea mai mare parte a sumei de pe piata", spune Antonio Ramirez, analist al bancii de investitii Merrill Lynch.
De asemenea, analistii UBS (banca de investitii ce asigura consultanta Millennium la BCR) sunt de parere ca portughezii nu vor putea foarte probabil sa invinga pe Erste in aceasta cursa.
Parerile din lumea bancara de la noi sunt impartite in ceea ce priveste perspectivele BCR in cazul preluarii de catre Erste sau Millennium.

"Asa se intampla atunci cand pretul este cel care determina rezultatul. Probabil ca asa s-a dorit in momentul in care s-au stabilit criteriile de selectie", afirma Rasvan Radu, presedintele filialei din Romania a bancii italiene UniCredito. "Este o surpriza totala. Cred ca nu este deloc un rezultat bun pentru un mediu concurential mai puternic pe piata romaneasca", a comentat Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD - SocGen, a doua banca din sistem, fara a oferi alte detalii.

"E foarte bine ca aceia care platesc sa si castige. Este mai bine sa intre pe piata jucatori dinamici, flamanzi si sa ocupe pozitii pe piata decat grupurile mari, iar cu cat pretul platit este mai mare, cu atat angajamentul este mai substantial", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost, fost viceguvernator al BNR.

Pe Bursa, actiunile SIF-urilor au pierdut ieri in medie 1,1%, pe fondul indoielii unora dintre investitorii de pe Bursa fata de capacitatea celor doua banci selectate la BCR de a impinge BCR inainte intr-un timp scurt, avand in vedere efortul financiar pe care trebuie sa-l faca acum. Cele cinci SIF-uri detin impreuna 30,12% din BCR.

Cele mai intens tranzactionate dintre SIF-uri in ultima perioada, Oltenia si Moldova, au inregistrat ieri scaderi de cate 0,5%.

Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la pretul de 2,22 lei/actiune, in timp ce in cazul SIF Moldova, inchiderea s-a facut la 1,95 lei/actiune.

Ofertele financiare ale celorlalti competitori s-au situat la mare distanta de primii doi. Italienii de la Banca Intesa au oferit pentru pachetul din BCR aproximativ 2,56 mld. euro, mai spun sursele citate. Germanii de la Deutsche Bank, plecati in cursa ca mari favoriti, au inaintat o oferta de 2,2 mld. euro pentru achizitia pachetului de actiuni, avansand de asemenea un plan de investitii de 250 mil. euro.

Surse apropiate procesului de privatizare sustin ca Deutsche Bank s-a clasat pe primul loc dupa depunerea ofertelor tehnice, obtinand cel mai bun punctaj inaintea deschiderii ofertelor financiare.

In oferta tehnica, germanii au acceptat conditia de a pastra numarul angajatilor la BCR pe o perioada de trei ani, de a plati dividende in acest interval si de a lista actiunile bancii la Bursa de Valori Bucuresti.

Planul de afaceri pe urmatorii cinci ani, inaintat de catre Deutsche Bank, prevedea propulsarea BCR ca un adevarat "hub" al bancii germane in zona Balcanilor pe pietele din Bulgaria, Serbia sau Turcia.

Nici una dintre aceste oferte nu a fost confirmata oficial.

Competitia a fost atat de dura intre cele sapte banci, ca unii dintre competitori si-au luat masuri de precautie pentru ca suma oferita sa nu poata fi descoperita pana la momentul deschiderii plicurilor: au invelit hartia cu pretul in foite speciale de protectie contra citirii cu echipamente speciale.

BCR va depasi tinta privind profitul net pentru acest an, stabilita la peste 190 de milioane euro, a declarat presedintele bancii, Nicolae Danila, prezent la Forumul sud-est european, organizat la Dubrovnik (Croatia) de Euromoney, potrivit Mediafax.

Articol
publicat in Ziarul Financiar
Autor: Adrian Mirsanu / Razvan Voican

Trimis de: mariusc2 pe 28 Oct 2005, 02:54 PM

Logan-ul trage Renault pe profit

Averea, 28 Octombrie 2005

Vanzarile Renault pe piata mondiala sunt salvate de cele doua achizitii internationale ale sale, Dacia si Samsung Coreea. Vanzarile marcii-mama Renault pe piata occidentala sunt in scadere si in trimestrul trei al acestui an. In schimb, Logan a inregistrat vanzari peste asteptari, in ultimele trei luni, la fel precum in trimestrul precedent, pe toate pietele pe care este prezent, arata statisticile Renault. Tot Logan, dar si noul Clio III reprezinta sperantele francezilor de a recupera din piata in trimestrul IV al acestui an.

Renault a anuntat o crestere cu doar 1% a veniturilor realizate in al treilea trimestru al acestui an, sub nivelul asteptarilor.

Castigurile companiei din trimestrul trecut s-au ridicat la 9,542 miliarde de euro, comparativ cu 9,44 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, dar sub estimarile medii ale analistilor care prognozasera un profit de 9.675 miliarde de euro.

Renault a anuntat ca nepretentiosul Logan fost una din principalele surse de crestere a veniturilor sale. Masina, realizata la fabrica din Romania, incepand cu septembrie 2004, este acum produsa si in Rusia, Maroc si Columbia. De asemenea, subsidiara sud-coreeana Renault Samsung Motors a contribuit si ea la cresterea vanzarilor pe pietele internationale.

Pe primele noua luni ale anului, contructorul francez, numarul 10 in lume, a realizat venituri totale de 30,86 miliarde euro, in crestere cu 2,9% fata de intervalul similar al anului trecut. Renault a vandut aproximativ 1,93 milioane autovehicule la nivel mondial in primele noua luni ale anului, mai mult cu 3,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa de Vest, in conditiile concurentei intense si a presiunii preturilor, Renault si-a continuat strategia mentinerii volumului la un nivel profitabil, reducerii costurilor si optimizarii capacitatilor de productie. Volumul de vanzari pe piata Europei Occidentale a scazut cu 2,1%, ceea ce a provocat scaderea cotei de piata a grupului francez de la 10,7% la 10,4%. "Probabil se confirma ideea ca momentan vanzarile scad indreptandu-se intr-o directie negativa", a afirmat Sabine Blumel de la Banca IMI din Londra.


In afara Europei Occidentale, volumul vanzarilor marcii Renault s-a apreciat cu 11,2%. Vanzarile companiei Dacia au consemnat un avans de 85% in primele noua luni ale anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stimulate de succesul modelului Logan pe toate pietele unde este comercializat.

In Coreea de Sud, Renault Samsung Motors a obtinut o crestere a volumului vanzarilor de 43%, cota de piata a diviziei in cazul vehiculelor de pasageri ajungand la 12,7%.

Miza pe Clio III

Francezii se bazeaza pe faptul ca vanzarile Loganului vor fi la fel de bune si in ultima parte a acestui an. Totodata Renault spera ca modelul Clio (generatia a treia) va impulsiona vanzarile, astfel incat sa fie mentinuta tinta de profit. Aceasta deorece exista o lista solida de comenzi pentru Clio 3, comenzi care au depasit asteptarile. Renault a lansat automobilul Clio 3 in luna septembrie. Modelul Clio 2 va fi in continuare comercializat sub numele de "Campus", dar, in acelasi timp, inlocuirea micului vehicul Twingo a fost amanata pentru anul 2007.

In ceea ce priveste categoria de masini C-Segment, cum este Golful celor de la Volkswagen, modelul Astra de la Opel sau Focus-ul al celor de la Ford, iar la Renault este Megane-ul, s-a consemnat o crestere usoara a vanzarilor in primele 9 luni ale acestui an. Dar JD Power - LMC Automotive Forecasting Services, companie de consultanta si analiza din industria auto, estimeaza ca productia acestui tip de Renault a scazut in aceasta perioada cu aproape 10%, fata de primele 9 luni ale anului 2004, ajungand pana la 607.250 de unitati.

Articol
publicat in Averea
Autor: Adrian Nuta, Bogdan Asaftei

Trimis de: mariusc2 pe 31 Oct 2005, 11:23 AM

Romanii vor putea primi pensii din Austria

Muncitorii romani care vor lucra legal in Austria vor primi pensie din aceasta tara. Ministrii muncii din Romania si Austria, Gheorghe Barbu si Ursula Haubner, au semnat ieri acordul dintre cele doua tari in domeniul securitatii sociale. Astfel, in cazul in care vor munci cinci ani in Austria, la pensia primita pentru perioada lucrata in Romania se va adauga si una din aceasta tara, al carei cuantum va fi corespunzator cu contributiile achitate.

Trimis de: mariusc2 pe 31 Oct 2005, 11:24 AM

*** Moody imbunatateste ratingurile bancilor rusesti

Agentia de evaluare financiara Moody a imbunatatit notele de evaluare financiara pentru noua banci rusesti, perspectiva fiind considerata stabila, dupa ce a imbunatatit miercuri ratingul de risc suveran al Rusiei, de la nivelul Baa3 la Baa2, cu perspective stabile, informeaza agentia de evaluare.
Moody a imbunatatit miercuri ratingul de risc suveran al Rusiei, de la nivelul Baa3 la Baa2, cu perspective stabile, datorita cresterii rezervelor de aur si valuta ale tarii si crearii unui fond de stabilitate, acumulat in urma scumpirii petrolului. Noul calificativ pentru riscul suveran al Rusiei - Baa2 ocupa locul al noualea in randul celor 21 de calificative utilizate de Moody's, in grupul de investitii considerate cu ”capacitate investitionala” sau ”nespeculative”.
In ciuda instabilitatii politicii financiare din acest an, si, probabil, de anul viitor, Rusia nu va avea probleme pentru indeplinirea obligatiilor sale intr-un orizont de trei - cinci ani, se subliniaza in comunicatul Moody's.
Pentru Banca de Economii, nota pe termen lung pentru depozitele in valuta a fost ridicata de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota obligatiunilor fara garantie, in valuta, a fost ridicata de la Baa2 la A2 iar aceea a creditului din aceasta categorie de la Baa2 la A3.
Pentru Vneshtorgbank, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota tuturor transelor de obligatiuni in valuta, pentru VTB Capial S.A. a fost ridicata de la Baa2 la A2 iar aceea a creditului din aceasta categorie de la Baa2 la A3.
Pentru Gazprombank, nota pe termen lung pentru depozitele in valuta a fost ridicata de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota euro-obligatiunilor a fost ridicata de la Baa2 la Baa1, iar aceea a creditului a fost imbunatatita de la Baa2 a Baa1.
Pentru Banca Moscovei, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota tuturor obligatiunilor in valuta, emise de Kuznetski Capital S.A. a fost imbunatatita de la Baa2 a Baa1.
Pentru Rossiiski Bank, notele pe termen lung pentru depozitele in valuta au fost ridicate de la Ba1 la Baa2 iar cea pe termen scurt de la "Not Prime" la "Prime-2". Nota creditelor pentru RBD Capial S.A. a fost imbunatatita de la Baa3 a Baa2.

Trimis de: mariusc2 pe 31 Oct 2005, 11:25 AM

*** Banc Post reduce dobanzile la creditul pentru locuinta

Bancpost scade, incepand de astazi, dobanda la creditul pentru locuinte, informeaza un comunicat al bancii.
La imprumuturile pentru locuinte cu dobanda fixa, pe o perioada de un an, si variabila, pentru restul perioadei, dobanda va fi de 7,9 la suta, iar la imprumuturile cu dobanda fixa, pe o perioada de cinci ani si variabila pentru restul perioadei, dobanda va fi de 9,5 la suta. Imprumuturile pentru locuinte cu dobanda variabila pe toata perioada creditului vor avea o dobanda de 14 la suta.
Perioada de creditare a noului produs oferit de Bancpost este intre 5 si 25 de ani. Proprietatea pentru care se solicita creditul reprezinta garantia necesara acordarii imprumutului de catre banca.
Valoarea maxima a creditului oferit de Bancpost poate acoperi pana la 75 la suta din valoarea de piata a proprietatii pentru care a fost solicitat imprumutul. Pentru stabilirea capacitatii de rambursare a creditului, Bancpost poate lua in considerare mai multe surse de venit, respectiv salarii, dividende, activitati independente, chirii si chiar poate recurge la cumularea veniturilor familiale (sot/sotie, parinti). Pre-aprobarea imprumutului se face in 48 de ore.

Trimis de: mariusc2 pe 31 Oct 2005, 11:27 AM

Tariceanu anunta posibilul divort de FMI

Averea, 31 Octombrie 2005

Nu mai avem nevoie de un acord cu Fondul Monetar International (FMI), pentru ca avem si noi specialisti, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

Declaratia a fost facuta in contextul in care in aceste zile se afla la Bucuresti o delegatie a Fondului, care se cearta pe cifre cu oficialii romani.

Totodata, premierul si-a exprimat regretul ca nu a majorat TVA, redeschizand subiectul unei taxari suplimentare a consumului. „Apreciez ca Romania are economisti de valoare care sunt capabili sa ne ofere solutii economice, fara sa avem nevoie de asistenta FMI. Sigur ca acordul cu FMI este intotdeauna un lucru, sa spunem, binevenit. Dar eu cred ca Romania, ca viitoare tara membra a UE, trebuie sa arate ca are capacitatea sa-si gestioneze si singura, fara asistenta, problemele economice“, a afirmat premierul, intr-un interviu acordat Mediafax.

„Premierul are in principiu dreptate. Romania are resurse de a continua fara un acord cu FMI. Numai ca renuntarea la acest acord intr-un moment nepotrivit poate crea tensiuni in relatia cu UE“, crede analistul Gabriel Biris.

Tensiuni care, de altfel, exista, ultimul Raport de tara mentionand ca Romania trebuie sa faca progrese in domeniul macroeconomic. „Declaratia este lipsita de fair-play la adresa Fondului. E usor sa faci aceasta declaratie in 2005 dupa ce ai avut mai multi ani cu crestere economica de peste 5%, pe care nu ai fi obtinut-o fara expertiza FMI“, crede, in schimb, Florin Citu.

Referitor la calitatile economistilor romani, analistul spune ca premierul este optimist, pe piata neexistand nici un studiu autohton de macroeconomie realist. „Romania trebuie sa arate ca poate gestiona aceasta problema fara asistenta. Este usor de zis, greu de facut. Deocamdata exista doar un Centru National de Prognoza, iar previziunile acestuia de anul trecut au fost toate depasite“, crede Citu. „Ani de zile am zis ca nu mai avem nevoie de FMI, pentru ca nu am deloc convingerea ca expertii Fondului sunt niste lumini ale economiei si analizei. Ei au un sablon, vin si il impun. Pe ei nu-i intereseaza cresterea economica, ci numai echilibrul macroeconomic“, ii contrazice consultantul bancar Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD.

Senzatia analistilor este ca mesajul transmis de premier ascunde presiuni la adresa misiunii de experti FMI aflata in aceste zile la Bucuresti, dar si intentia de a majora TVA in cursul anului viitor.

In cazul in care Guvernul intentioneaza sa majoreze aceasta taxa, asa cum a lasat Tariceanu sa se inteleaga, el ar nemultumi o mare parte a populatiei, dar ar satisface o doleanta a FMI. De aceea, declaratiile facute de premier cu privire la posibilitatea ruperii acordului cu Fondul sunt surprinzatoare.

Tariceanu s-a referit si la punctele de divergenta pe care Guvernul le are cu FMI. „In conditiile in care deficitul de cont curent - care este mare in Romania - e acoperit de un volum, de un flux puternic de investitii straine, situatia nu este alarmanta. Mai mult de atat, noi am luat decizia de a limita foarte mult - ca proba deficitul de numai 0,5% - volumul cheltuielilor din sectorul public. In momentul de fata, deficitul de cont curent este determinat intr-o masura covarsitoare - peste 80% - de deficitul sectorului privat. Iar restrangerea peste masura a deficitului sectorului public prin reducerea excesiva a deficitului bugetar poate sa aiba efecte contrarii a ceea ce ne dorim. Pentru dezvoltarea infrastructurii trebuie sa alocam mai multi bani, iar diminuarea sub 0,5% a deficitului bugetar ne duce in imposibilitatea de a ne finanta o serie de programe legate de dezvoltarea infrastructurii“, afirma Tariceanu.

Numai faptul ca FMI insista pe un buget excedentar si nu pe un deficit de 0,5%, si este un motiv suficient pentru Guvern de a rupe intelegerea cu Fondul, crede Bogdan Baltazar. Chiar daca UE se uita catre FMI cand e vorba de macroeconomie, exista si alte modalitati prin care Romania sa ii convinga pe oficialii de la Bruxelles ca se afla pe calea cea buna. „Cand nu mai ai relatii cu FMI trebuie sa te incredintezi total pietelor de capital. Iar daca primesti un calificativ pozitiv din partea acestora, totul este perfect. Trebuie sa nu mai depindem de stampila de calitate a FMI“, este concluzia lui Baltazar.

Premierul regreta ca nu a marit TVA-ul

In ceea ce priveste majorarea taxei pe consum, Tariceanu a fost explicit, si nu si-a ascuns regretul pentru faptul ca nu a adoptat aceasta masura. „Majorarea TVA a starnit atat de multe discutii, dar cand a ridicat vocea impotriva majorarii TVA nimeni nu si-a pus intrebarea: cum vom putea sa obtinem 0,2% in plus din PIB pentru sectorul X bugetar? Miracole nu exista, deci daca vrem sa avem mai multi bani de cheltuit, avem nevoie de mai multe venituri. Din aceasta perspectiva, pot sa spun ca n-ar fi fost un gest nefolositor majorarea TVA“, acesta este mesajul adresat de premier, intr-un moment delicat, cand in Parlament exista dezbateri aprinse pe tema suplimentarii fondurilor alocate educatiei. Primul-ministru explica principalul motiv pentru care masura nu a fost adoptata: gradul de suportabilitate al populatiei.

„TVA va fi majorat probabil la mijlocul anului viitor, pentru ca nu s-au inchis posibilitatile de a abuza de Codul Fiscal, in special la microintreprinderi si la tranzactiile imobiliare“, crede analistul Gabriel Biris. Guvernul va trebui sa puna ceva in locul acestor posibile venituri pe care le pierde si, din pacate, cresterea TVA este varianta preferata, afirma Biris.

„Sanse sa avem in 2006 un TVA marit sunt, exista aceasta probabilitate, insa nu cred ca este o certitudine. Aceasta masura ar trebui, totusi, anuntata cu sase luni inainte. Daca iar vor apela la o ordonanta de urgenta, legitimitatea unei astfel de masuri va fi subminata“, crede, la randul sau, Florin Citu. In eventualitatea in care TVA va fi majorat cu 3%, pana la 22%, este de asteptat, potrivit studiilor facute de expertii Finantelor si de cei ai Comisiei Nationale de Prognoza, o crestere a ratei inflatiei cu 2%. Iar BNR va trebui sa adopte masuri suplimentare in tintirea inflatiei. „BNR n-are cum sa se impotriveasca acestei masuri. Trebuie sa raspunda acestui soc, daca el va avea loc“, afirma analistul. „TVA este o taxa tare, care se incaseaza si ajunge foarte usor in visteria statului. Daca s-ar fi majorat, si exista tari cu TVA mai mare, Ungaria are 25%, n-ar fi fost nevoie de aceasta colectie de impozite controversate“, spune Bogdan Baltazar.

De altfel, in proiectul de buget, aflat pe masa
Parlamentului incasarile statului din TVA sunt estimate la o suma destul de ridicata, la 25,7 miliarde lei noi, iar rambursarile la 9,7 miliarde lei, in timp ce in bugetul stabilit de PSD pentru 2005, veniturile din TVA erau estimate la 18,6 miliarde lei si rambursarile la 5,9 miliarde. Chiar daca cresterea pare semnificativa, ea nu poate fi insa pusa pe seama unei posibile majorari a TVA, pentru ca, odata cu adoptarea cotei unice structura bugetului s-a modificat, ponderea impozitelor indirecte in venituri crescand.

De altfel, cifrele prezentate de ministerul Finantelor pe primele 8 luni, arata venituri din TVA de 15,7 miliarde lei noi, cu 30% mai mult decat se colectase in aceeasi perioada a anului 2004, cand functiona un sistem de impozitare progresiv.

Cresterile salariale vor fi mult temperate

Cresterile salariale in sectorul bugetar vor fi mult mai temperate in 2006 fata de cele din 2005, a afirmat Tariceanu. In 2005, cresterea salariala a fost de peste 40% si ca urmare a unor decizii populiste luate in anul electoral 2004, iar actualul Guvern nu-si mai permite acest lucru, a fost mesajul transmis de premier bugetarilor. „In orice economie sanatoasa, salariile cresc in masura in care creste competitivitatea. Cu cat o economie este mai competitiva, cu cat este mai performanta, cu atat salariile pot sa creasca“, si-a explicat premierul pozitia.

Rectificare bugetara, peste doua saptamani

Desi in Parlament exista dezbateri aprinse pe marginea bugetului pe 2006, in doua saptamani Tariceanu a promis o rectificare a bugetului pe 2005. „Nu vom taia, deoarece constatam ca avem, pe de o parte, un surplus de venituri si, pe de alta parte, o executie bugetara care este excedentara, asa incat sunt multe ministere care vor primi sume suplimentare“.

Articol
publicat in Averea
Autor: Florin Rusu

Trimis de: mariusc2 pe 31 Oct 2005, 11:30 AM

31/10/2005
1 EUR 3,6255 LEI
1 GBP 5,3133 LEI
1 XAU 45,4214 LEI
1 AUD 2,2523 LEI

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:47 PM

Premierul le cere taranilor sa se specializeze ca sa fie competitivi

Premierul Tariceanu are un mesaj pentru taran - sa se duca la specializare, deoarece numai asa crede seful Executivului, acestia vor face fata in viitor concurentei din Uniunea Europeana. Prim-ministrul a vorbit, ieri, despre intentiile guvernului in domeniul agriculturii. Intr-un interviu, Calin Popescu Tariceanu a vorbit mult despre agricultura, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Acest domeniu, spune prim- ministrul, va suferi schimbari importante. Statul va subventiona gospodariile agricole, fermele, pentru ca acestea sa poata face fata competitiei. E insa nevoie ca taranii sa se specializeze! "de exemplu, vor avea o cultura de cereale si vor produce lapte de la vaci si, in rest, se vor duce ca oricare si isi vor cumpara rosii, branza, oua, ulei de la magazin. Daca nu se vor specializa, atunci este evident ca nu vor face fata concurentei". Premierul Tariceanu admite, insa, ca schimbarile catre o agricultura europeana nu vor avea loc probabil decat in 10-15 ani.

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:48 PM

Fazanii refuzati la export, in farfuriile autohtone

Producatorii de fazani din tara se vad nevoiti sa-si indrepte atentia catre consumatorii autohtoni. Din cauza gripei aviare, exportul de pasari a fost interzis. Aceasta situatie i-a pus in impas pe fermieri, care si-au blocat contractele cu tarile din Occident si si-au scos pe piata interna productia. La 40 de km de Ploiesti, la marginea padurii Gherghita, functioneaza de 35 de ani cea mai mare crescatorie de fazani din tara. Inainte de '89, fazanii ajungeau doar in farfuriile potentatilor comunisti sau in bataia pustii dictatorului Ceausescu. Dupa Revolutie, pasarile "si-au luat zborul" peste granite, populand fondurile de vanatoare ale italienilor, mari amatori de carne de fazan

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:52 PM

Fiscul vrea sa ne ia totul

Curierul National, 01 Noiembrie 2005

Spectrul lui 16% bantuie jucatorii la bursa. De la 1 ianuarie, tot 16% si pentru dobanzile la depozite.

Impredictibilitatea sistemului fiscal romanesc, factorul care alunga multi investitori straini, se mai face simtit inca o data. Proiectul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii numarul 571 pe 2003, privind Codul fiscal, va legifera aspecte controversate ale noii politici fiscale a Guvernului. "In vederea sustinerii programului de guvernare si pentru corelarea unor dispozitii din legislatia fiscala, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ", cam asa suna motivarea standard a ministerului. Articolul 67 vorbeste de "Retinerea impozitului din veniturile din investitii". Astfel, veniturile sub forma de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din totalul acestora. Totodata, veniturile sub forma de dobanzi pentru: depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, depozitele la vedere/conturile curente care genereaza venituri din dobanzi impozabile vor fi taxate cu 16% de la data de 1 ianuarie 2006.

Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale sau valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, vor fi impozitate cu 16% daca au fost dobandite dupa 1 ianuarie 2006.

In acelasi timp, pierderile trimestriale rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se recupereaza si constituie pierderi definitive ale contribuabilului. Scapa de impozitare castigurile obtinute in urma jocurilor de noroc. Dar si acestea doar daca sunt mai mici de 6 milioane de lei vechi.
Analistul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca impozitarea cu 16% va descuraja investitiile de pe piata de capital. Aceasta piata este insa redusa si va afecta un numar limitat de persoane si de capital.

Lovitura vine din impozitrea veniturilor din dobanzi bancare. Deja acestea sunt cu aproape 3 procente sub rata reala a inflatiei, afirma Baltazar, iar impozitul de 16% va face inca si mai putin profitabila economisirea in lei. Fara a putea vorbi de o regula europeana in domeniu, totusi, multe state aleg sa fixeze o cota de impozitare la limita inferioara pentru dividende sau veniturile din dobanzi bancare. Exista chiar tari unde impozitul pe piata de capital este zero. Grecia, Elvetia, Ungaria sunt exemple in acest sens.

Ramane astfel fara ecou ideea directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, de a impozita diferit investitiile pe termen mediu si lung, pe piata de capital. "In Romania trebuie sa construim viziunea, vocatia investitorilor pe termen mediu si lung. E chiar o practica in tari din Europa Centrala si de Est diferentierea impozitarii pe termen scurt si pe termen mediu si lung", afirma Farmache. In acelasi context, presedintele Comisiei Finante-Banci a Senatului, Varujan Vosganian, declara ca "este foarte important sa luam cateva masuri spectaculoase in sustinerea bursei". Masurile inca se lasa asteptate. Raman insa alte intrebari. Poate cea mai importanta este aceea a modalitatii in care vom motiva, celor care au planuri de afaceri pe termen lung, derogarea de la cerinta din Codul fiscal ca orice modificare sa intre in vigoare doar peste sase luni.
Articol
publicat in Curierul National
Autor: Ionut Morariu

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:53 PM

Guvernul habar n-are de greutatile cu care se confrunta IMM-urile

Curentul, 01 Noiembrie 2005

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) a facut public un raport care prezinta rezultatele anchetei "Situatia si necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii", finantat de catre Uniunea Europeana. Ancheta a fost realizata pe un esantion de 1.031 de firme, reprezentativ pe sectoare si clase de marime din randul IMM-urilor, in perioada martie-iulie.

Anumite informatii cuprinse in acest raport au mai fost prezentate in mass media dar, in contextul actual, consideram ca deosebit de important este un aspect oarecum neobservat pana acum. Este vorba despre perceptia pe care o au patronii asupra guvernului si, implicit, asupra unor autoritati ale statului, care, pe de o parte, se mandresc, de cate ori au ocazia, cu sectorul IMM-urilor, iar pe de alta parte, fac exces de reglementari, multe dintre acestea fiind complet anapoda.

Doar 2% din patroni cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele

Una din intrebarile chestionarului propus de catre ANIMMC se referea la perceptia pe care o au intreprinzatorii asupra modului in care guvernul intelege problemele cu care se confrunta firmele din categoria IMM-urilor. Raspunsul este surprinzator, fiindca doar 2% din cei chestionati cred ca guvernul le intelege foarte bine problemele. In categoria celor care cred ca executivul le-ar intelege bine problemele se incadreaza doar 6,5% din respondenti. In schimb, 23,9% din patroni cred ca intelegerea guvernului poate capata doar calificativul de satisfacator, in timp ce 45,1%, respectiv 20,6% sunt convinsi ca guvernantii inteleg slab, respectiv foarte slab, problematicile cu care se confrunta. Curios e faptul ca cei mai neincrezatori patroni in capacitatea guvernantilor de a le intelege problemele sunt cei din domeniul agriculturii si pescuitului, ponderea in dreptul calificativului "foarte bine" fiind de 0%, in dreptul celui de "bine" de 3,7%, in timp ce 80,2% au inclinat spre calificativele "slab" si "foarte slab".

La fel de rau e perceputa "intelegerea guvernului" pentru problemele lor si de catre cei din sectorul hotelier si al restaurantelor, care la calificativele "foarte bine" si "bine" pentru guvern abia ca au adunat 1,4% din raspunsuri, in timp ce la capitolul "slab" scorul atinge 57,3%.

Dezamagire in privinta sistemului fiscal

Un alt aspect cercetat a fost cel al impactului sistemului fiscal asupra IMM-urilor. In ceea ce priveste calitatea reglementarilor legislative, in cazul anului 2004 - an electoral, calificativul mediu, pe o scala de la 1 la 5, a fost de 2,5, adica sub-satisfacator. Referitor la noile niveluri de impozitare, aplicabile in anul 2005, calificativul este de 2-3, ceea ce reprezinta echivalentul calificativului "destul de mare".

Nesatisfacator sunt percepute noutatile sistemului fiscal, in principal procedurile de lucru si circuitul documentelor privind plata contributiilor la asigurarile sociale de stat. Doar 17% din patroni au fost de parere ca procedurile ar fi corespunzatoare, in timp ce 69,3% considera ca sunt prea multe institutii la care trebuie depuse documentele de plata in cauza, ca sunt mult prea multe documente si mult prea greu de completat. De asemenea, 57% din intreprinzatori au considerat ca pentru plata contributiilor sociale sunt utilizate mult prea multe conturi.

Si totusi, sperantele se indreapta spre executiv

Cu toate ca majoritatea intreprinzatorilor cred ca guvernantii nu le inteleg decat in mica masura problemele, ei considera ca rolul principal in constituirea unui mediu de afaceri sanatos si prietenos revine chiar guvernului. Aproape 46% din cei chestionati cred ca Ministerul de Finante reprezinta institutia care este responsabila pentru initierea si implementarea politicilor de dezvoltare a micilor afaceri in Romania. In proportie de 43,3%, intreprinzatorii cred ca acelasi rol i-ar reveni si agentiei guvernamentale pentru IMM-uri, ANIMMC.
Articol
publicat in Curentul
Autor: Petre Porea

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:54 PM

Privatizarea BCR - Ofertele reflecta valoarea bancii

Jurnalul National, 01 Noiembrie 2005

Sumele oferite pe Banca Comerciala Romana de catre cele doua banci, Erste Bank (Austria) si Millenium – Banco Comercial Portugues (BCP), care au ramas in cursa finala pentru privatizarea BCR, reflecta valoarea de grup financiar a BCR. "Cele trei luni de evaluare au permis ofertantilor sa vada ca avem o platforma solida, care da posibilitatea oricarui investitor sa apese pe buton si sa porneasca afacerea chiar de a doua zi", a declarat presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. Chiar daca din cursa pentru privatizarea BCR au iesit nume mari din sistemul bancar european, cum ar fi Deutsche Bank, BNP Paribas si Intesa, Danila spune ca "actionarul majoritar va avea intelepciunea sa lase managementul sa-si faca meseria".

Danila sustine ca succesul privatizarii BCR ar putea pune sub semnul intrebarii deciziile din anii precedenti privind vanzarea pe sume relativ reduse a unor firme romanesti detinute de stat.

ESTIMARE. "S-ar putea ca marile privatizari pe care le-am trambitat atata sa paleasca in comparatie cu vanzarea BCR", spune Danila.
Articol
publicat in Jurnalul National
Autor: Daniela Ivan

Trimis de: mariusc2 pe 1 Nov 2005, 08:57 PM

Cursul BNR
01/11/2005 02/11/2005
1 EUR 3,6503 LEI 3,6594 LEI
1 GBP 5,3819 LEI 5,3934 LEI
1 XAU 46,0027 LEI 45,6061 LEI
1 AUD 2,2751 LEI 2,2701 LEI


Trimis de: mariusc2 pe 2 Nov 2005, 01:33 PM

Acordul cu FMI ar putea fi reluat anul viitor

"Acordurile cu FMI au fost necesare cat Romania a trebuit sa treaca de la economia socialista la cea de piata", a declarat in emisiunea Suta la Suta, premierul Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru crede ca in momentul de fata tara noastra trebuie sa arate ca este capabila sa isi stabileasca singura setul de politici macroeconomice. Potrivit unui comunicat al FMI, acordul cu Romania nu a fost anulat, iar conducerea fondului isi mentine disponibilitatea pentru consultari in cazul in care Guvernul decide sa schimbe actualul pachet de politici fiscale si monetare. Premierul crede ca socotelile facute de FMI sunt nerealiste, pentru ca nici din fostele cote de impozitare nu se colectau mai multi bani la buget. Ca avem unele probleme in economie este adevarat, insa. O recunoaste chiar guvernatorul Bancii Centrale. Din acest motiv, Mugur Isarescu spune ca programul cu FMI este doar deraiat.


Trimis de: mariusc2 pe 2 Nov 2005, 01:34 PM

Petrom ieftineste benzina si scumpeste GPL

Benzina Petrom s-a ieftinit de la miezul noptii cu 8 bani. In schimb, litrul de gaz-petrol lichefiat s-a scumpit, cu aceeasi suma. Benzina ECO Premium costa 3 lei noi si 36 de bani litrul, Premium fara plumb - 3 lei noi si 33 de bani, Top Premium 99+ costa 3 lei noi si 66 de bani. Pretul litrului de motorina nu s-a modificat. Dupa scumpire, un litru de gaz petrol lichefiat costa 1 leu si 81 de bani.


Trimis de: mariusc2 pe 2 Nov 2005, 01:37 PM

Cele mai bune salarii

Business Magazin, 02 Noiembrie 2005

Incepatorii se vor bucura de cresterile salariale cele mai mari, o data cu normalizarea pietei romanesti. Intre manageri, cei de resurse umane vor capata greutate salariala mai mare decat colegii lor.



TOP MANAGEMENT: Cele mai mari salarii pentru top management in 2010 vor fi in banci, finante, companii producatoare de bunuri de larg consum (FMCG), IT&C, firme de portofoliu detinute de fonduri de investii, consultanta legala si de business.



MIDDLE MANAGEMENT: Specialistii in IT vor fi mai bine platiti decat “middle” managementul din FMCG, spune Daniela Necefor de la TBS. Vanzarile vor fi in continuare bine remunerate la nivel de middle. Iar directorii de resursele umane devin incet o clasa de “middle spre top”, cu venituri importante, conform lui Claudiu Ciortea de la Adecco.



ENTRY: Pentru incepatori, asigurarile vor fi un domeniu darnic. Persoanele cu background hibrid, cum ar fi o combinatie intre tehnic si comercial, vor fi de asemenea vanati pe piata de “entry”.



ZONE ECONOMICE: Cele mai bine platite industrii vor fi: petrol si gaze, tutun, banci, intermedieri financiare, transporturi aeriene, tehnologia informatiei, produse farmaceutice, echipamente high-tech si materiale primare de constructii, conform Andreei Tanase de la AIMS.
Articol
publicat in Business Magazin

Trimis de: mariusc2 pe 2 Nov 2005, 01:39 PM

Mai creste Bursa?

Business Magazin, 02 Noiembrie 2005

Bursa si-a depasit, in sfarsit, maximele atinse la inceputul anului. De aceasta data insa, asupra castigurilor investitorilor nu pare sa mai planeze amenintarea unor corectii severe, cum au fost cele de la sfarsitul lui februarie.



Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importanti emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a atins saptamana trecuta un maxim istoric, depasind pentru prima data pragul de 6.600 de puncte, ceea ce reprezinta o crestere de 51,6% comparativ cu inceputul anului. Indicele SIF-urilor, BET-FI, si-a depasit la randul lui maximul, dupa ce stabilise mai multe recorduri in ultimele doua luni, apropiindu-se foarte mult de pragul de 40.000 de puncte. Analistii din piata considera insa ca trendul crescator va continua cel putin pana la finele anului, iar indicii isi vor bate in continuare recordurile.



Piata de capital a beneficiat in ultima perioada de un context favorabil, determinat, pe de o parte, de privatizarea BCR, precum si de scaderea dobanzilor din sectorul bancar, care a determinat reorientarea spre Bursa a unor capitaluri semnificative.



Cresterile actiunilor listate la Bursa de Valori in ultima perioada au fost determinate de efectul cumulat a mai multi factori, crede Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. "Un element foarte important il reprezinta rezultatele bune ale companiilor, care indica in continuare cresteri importante. Un alt factor il reprezinta privatizarea BCR, care a avut un efect benefic pentru imaginea Romaniei in exterior, la fel ca si raportul de tara favorabil, care a confirmat asteptarile pozitive ale investitorilor straini”, explica Simionescu.



Dar evolutia buna a pietei de capital trebuie corelata si cu scaderea dobanzilor la depozite, care au ajuns in unele cazuri real negative, este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities. La aceasta, adauga el, a contribuit si faptul ca unii investitori au o perceptie gresita asupra randamentelor din sistemul bancar, deoarece acestia compara ratele actuale ale dobanzii, de circa 5%, cu inflatia din ultimul an, de 8%, in conditiile in care pentru anul viitor se asteapta totusi o scadere a inflatiei pana la nivelul de 5%. Pe de alta parte, investitorii sesizeaza ca piata bancara nu mai ofera randamente ridicate, ci doar o protectie a capitalurilor impotriva inflatiei. In aceste conditii, ei isi indreapta atentia asupra pietei de capital, avand in vedere performantele bune oferite de actiunile listate in ultimul an, explica Nilas.



SIF-urile au fost, din nou, unul din motoarele principale ale cresterii pietei, in conditiile in care speculatiile privind valoarea de vanzare a BCR au urcat asteptarile din partea investitorilor pentru evolutia viitoare a celor cinci societati de investitii financiare. Aprecierea SIF a venit pe fondul prognozelor despre privatizarea BCR si modul cum se va reflecta evenimentul in valoarea activelor detinute de SIF. "In conditiile in care valoarea ofertelor pentru BCR depaseste 3 miliarde de euro, exista posibilitatea ca activul net al SIF sa creasca cu 70 pana la 100% in perioada urmatoare, ceea ce justifica niste cresteri de 20-30% ale pretului actiunilor”, spune directorul BT Securities.

De la inceputul lunii octombrie, SIF-urile au inregistrat un randament mediu de 16,5%. Cresteri importante au inregistrat si producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (18,3%), Banca Transilvania (13,5%), precum si compania petroliera Rompetrol Rafinare (8,5%).



Majoritatea brokerilor considera ca evolutia pozitiva a pietei este justificata si ca nu exista pericolul unor corectii severe, de genul celor de la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. “Nu ma astept la o corectie severa in perioada urmatoare, atata timp cat toate elementele creeaza premisele ca trendul ascendent sa continue. Economia creste, rezultatele financiare ale companiilor indica si ele cresteri, iar dobanzile mici vor determina in continuare migratia capitalurilor dinspre sectorul bancar catre Bursa. Vor mai exista unele corectii firesti pana la sfarsitul anului, insa reduse ca amploare”, spune Adrian Simionescu.



Contextul de acum e diferit fata de cel de la inceputul anului. "Atunci a fost o isterie generala legata de Bursa", isi aminteste el, referindu-se la investitorii atrasi de randamentele mari oferite de piata in 2004 si inceputul lui 2005 si care nu si-au pus problema daca acele cresteri spectaculoase au fost sau nu fundamentale. "Intre timp, investitorii s-au mai maturizat, iar acum se uita la rezultatele financiare si cer o analiza din partea brokerilor inainte sa bage banii in actiuni”, crede directorul Finans Securities.



Clarificarea modului cum se va aplica impozitul pe castigurile de capital va favoriza, de asemenea, evolutia pozitiva a pietei in urmatoarele luni. “Acum, ca s-a lamurit si modul de impozitare a profiturilor, cred ca multi investitori se vor decide sa cumpere pana la finele anului, ca sa beneficieze de cota de impozitare de 1%”, crede Rares Nilas. Asa ca toata lumea se asteapta la vremuri bune pe bursa - cel putin in perioada urmatoare.


Articol
publicat in Business Magazin
Autor: Andrei CHIRILEASA

Trimis de: mariusc2 pe 2 Nov 2005, 01:40 PM

ptimism second-hand

Business Magazin, 02 Noiembrie 2005

Dupa un an de varf al pietei auto apar primele ingrijorari. In primele noua luni s-au vandut cu 60% mai multe masini noi decat in aceeasi perioada a anului trecut, dar in 2006 cresterea se va tempera, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care se tem ca aderarea la UE ar putea aduce o explozie a vanzarilor de masini second-hand.



In ultimii trei ani, numarul de autovehicule noi vandute pe piata romaneasca s-a dublat, iar in acest an ar putea ajunge la 250.000 de unitati. Cu toate acestea, previziunile pentru anul viitor sunt moderate. ”Este posibila o crestere usoara, de 5%”, a spus Brent Valmar, presedintele APIA, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, impreuna cu BRD-GSG si BRD Sogelease.



”Dar nu suntem Mafalda, dovada fiind chiar acest an, pentru care noi am estimat o crestere de 20%, dar s-a ajuns la peste 60%”, a punctat Valmar. Principala ingrijorare a producatorilor si importatorilor nu este insa anul 2006, cat momentul aderarii la Uniunea Europeana, care ar putea aduce importuri masive de masini second-hand.

”Sigur ca ne bucuram de evolutia din acest an, insa eu nu impartasesc optimismul de pe piata din acest moment”, si-a inceput prezentarea Jean Michel Sicre, directorul comercial al Dacia-Renault - cel mai mare producator auto din Romania. El a remarcat ca importurile de autovehicule de ocazie sunt inca mici, dar in crestere, dublandu-se fata de anul trecut.



Sicre se teme ca piata romaneasca ar putea urma modelul din Polonia, unde importurile de masini uzate au crescut exploziv dupa 1 mai 2004 – data intrarii in UE. ”In Polonia, vanzarile de masini noi au scazut atat anul trecut, cat si in acest an, in schimb vânzarile de autovehicule de ocazie au crescut de peste 25 de ori, de la 35.000 in 2003 la 811.000 anul trecut”.



La 1 mai anul trecut, Polonia a ridicat toate restrictiile referitoare la importurile vehiculelor second-hand. In Romania, pentru moment, se interzice importul masinilor care nu indeplinesc normele Euro 3 (practic, construite dupa 2000). In plus, accizele in cazul autovehiculelor de ocazie sunt duble. ”Dar Guvernul a anuntat deja ca nu vor mai fi restrictii dupa data aderarii”, a precizat Sicre.



Presedintele APIA a spus totusi ca, in prezent, discuta cu autoritatile modalitati de stopare a posibilei invazii de ”harburi” pe strazile Romaniei.

Experienta poloneza arata ca mai mult de doua treimi din autovehiculele second-hand importate au o vechime de peste 10 ani, pretul mediu fiind de 120 de euro. Acest lucru ar aduce o crestere a gradului de poluare, in paralel cu scaderea gradului de siguranta in circulatie, apreciaza Brent Valmar.



Sicre a recunoscut ca se teme de importurile second-hand, pentru ca acestea vor afecta segmentul de low-level al pietei, adica exact zona in care se pozitioneaza Dacia. ”Credem ca jumatate din vanzarile de Logan vor fi afectate de liberalizarea importurilor. Evident ca vom fi mult mai afectati decat alti producatori”, a spus directorul comercial al Dacia.



Membrii APIA sustin mentinerea unor norme obligatorii, chiar si dupa aderarea la UE, exemplificand cu situatia din Cehia sau Ungaria, unde importurile de autovehicule de ocazie nu au avut aceeasi crestere ca in Polonia. Printre variantele propuse se numara obligativitatea respectarii unor standarde de mediu (Euro 2 in Ungaria) sau interzicerea importurilor unor masini mai vechi de 8 ani.



Pentru reglementarea pietei auto second-hand, reprezentantii APIA vor realiza pâna la sfârsitul anului un catalog de preturi pentru modelele rulate, pentru crearea unui standard pe piata, demers similar masurilor luate pe pietele vestice.



Pana la 1 ianuarie 2007, producatorii si importatorii se bucura totusi de evolutia spectaculoasa din acest an. Valoarea pietei auto va fi probabil de 2,5 spre 3 miliarde de euro in acest an, este de parere Brent Valmar.

Potrivit datelor APIA, in România sunt inmatriculate in prezent aproximativ 4,5 milioane de autovehicule, din care 3,4 sunt autoturisme. Insa cresterile explozive nu pot continua la nesfarsit. ”Boom-ul pietei auto se va opri la un moment dat, probabil in 2008, chiar si fara liberalizarea importurilor second-hand”, a conchis Sicre.


Articol
publicat in Business Magazin

Trimis de: mariusc2 pe 3 Nov 2005, 10:29 PM

BNR: Vom interveni daca euro creste

Cursul euro a urcat ieri pe piata valutara pentru a patra sedinta de tranzactionare consecutiv, ajungand la 3,6594 lei si marcand astfel o apreciere de 2,8% in decurs de o luna, in timp ce abandonarea acordului cu FMI a continuat sa agite spiritele. Reprezentanti ai mediului de afaceri nu ezita sa se bucure de esecul negocierilor cu Fondul, care ar lasa Guvernului mai multa libertate, in timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, indeamna la prudenta, desi se simte confortabil cu rezerva valutara de aproape 17 miliarde de euro. "Reprezint o institutie care trebuie sa vegheze asupra stabilitatii. Incetarea acordului cu FMI da posibilitatea institutiilor sa aiba mai mult curaj, sa responsabilizeze politicile aplicate. Sa nu cadem insa in extrema cealalta, sa dam reglementari stranse sau strambe", a avertizat seful bancii centrale.


Trimis de: mariusc2 pe 3 Nov 2005, 10:30 PM

Cursul BNR
03/11/2005 04/11/2005
1 EUR 3,656 LEI 3,6591 LEI
1 GBP 5,3729 LEI 5,3933 LEI
1 XAU 45,1633 LEI 45,3402 LEI
1 AUD 2,2567 LEI 2,2536 LEI

Trimis de: mariusc2 pe 3 Nov 2005, 10:31 PM

Sanatatea va primi 3,4%

Comisiile de sanatate ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat alocarea a 3,4% din PIB pentru Sanatate, a declarat deputatul Ovidiu Branzan (PSD). Potrivit acestuia, voturile impotriva au apartinut reprezentantilor PSD, nemultumiti ca multe dintre amendamentele lor au fost respinse de comisie. Branzan a precizat ca membrii comisiilor au aprobat insa trei amendamente care vizeaza cresterea cu 10% a sumei prevazute pentru medicina primara, alocarea a 100 de miliarde de lei vechi pentru tratamentul medicilor si personalului medical care beneficiaza de tratament gratuit si proteze gratuite, precum si alocarea a 1300 miliarde de lei vechi pentru modernizarea aparatelor radiologice, cumpararea de aparate noi pentru dotarea serviciului de ambulante si completarea stocului de rezerva a Ministerului Sanatatii. Avizul comisiilor este consultativ, amendamentele propuse urmand sa fie analizate de Comisiile pentru buget-finante ale Parlamentului.


Trimis de: mariusc2 pe 3 Nov 2005, 10:32 PM

11 politicieni se afla in topul revistei Capital

Ultimul an a fost unul prielnic pentru afacerile politicienilor romani, ultimul top al Revistei Capital demonstrand ca multi dintre ei si-au rotunjit averile cu alte cateva milioane sau chiar zeci de milioane de dolari. In clasamentul politicienilor activi cu averi de peste 7 milioane de dolari intra, in acest an, 11 personalitati. Primele pozitii sunt ocupate in ordine de: Dan Voiculescu, George Copos si Verestoy Attila. Nou intrat in acest an este premierul Calin Popescu Tariceanu. Actualul primar general al capitalei a mai urcat si el cateva locuri.


Trimis de: mariusc2 pe 4 Nov 2005, 10:33 AM

Cota unica naste dispute intre Banca Nationala si guvern

Cotidianul, 04 Noiembrie 2005

Scaderea incasarilor la buget reclamata de FMI, negata orbeste de Tariceanu, este dovedita de Finante si de Banca Nationala.

Cota unica a compromis acest an fiscal, iar guvernul nu mai are timp sa faca rost de banii necesari unei intrari line in UE, acolo unde esti primit cu drepturi depline daca si numai daca reusesti sa stringi la buget 35% din PIB.

Premierul Tariceanu continua sa sustina ca bugetul nu ar fi pierdut un miliard de euro ca urmare a introducerii cotei unice, asa cum zic „contabilii marunti“ din FMI.

Realitatea este ca, pe urma cotei unice, ponderea incasarilor in PIB a scazut, ceea ce da dreptate oficialilor Fondului Monetar.

Premierul este lasat in ofsaid si de BNR. Economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a aratat cu cifre ca Tariceanu greseste. Pentru ca, in 2004, impozitarea profitului si venitului aducea la buget 5,7% din PIB, in timp ce, in 2005, aduce numai 4,6%. Oficialul BNR a confirmat ca s-au pierdut bani, dar, mai ingaduitor decit FMI, a estimat paguba la „doar“ 700 de milioane de euro.

Cifrele vorbesc de la sine. Anul trecut, veniturile bugetului cresteau la 31,5% din PIB. In prezent, avem de-a face cu o inversare a dinamicii.

Desi cresterea economica de anul acesta este net inferioara celei de anul trecut, in urma noii ordini fiscale introduse de Alianta veniturile bugetului au scazut la sub 30% din PIB. Scaderea este evidentiata si de executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor.

In aceste conditii, numai un miracol ar putea aduce bugetului plusul de 5% din PIB cerut de UE pentru ca Romania sa faca fata cofinantarilor. Uniunea ne va da bani sa ne apropiem cit de cit de standardele ei, dar va trebui sa punem si noi pe jumatate. FMI a trintit la plecare usa Palatului Victoria pentru ca sperase ca am inteles sa incepem sa stringem bani de pe acum.
Articol
publicat in Cotidianul
Autor: Ionut Tudorica

Trimis de: mariusc2 pe 4 Nov 2005, 10:37 AM

Romania a absorbit doar 40% din fondurile europene

Curentul, 04 Noiembrie 2005

Prezent ieri dimineata la o masa rotunda despre problemele integrarii in ceea ce priveste agricultura romaneasca, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, a dezvaluit pentru cei prezenti cateva aspecte despre dificultatile negocierilor cu UE pe capitolul al VII-lea - Agricultura. Deosebit de dure si dificile au fost majoritatea negocierilor in acest sector, dar, de departe, se evidentiaza cele legate de sectoarele Zahar, Cereale, Lapte, Carne si Sanitar - Veterinar.


Politicile gresite in domeniul agriculturii in ultimii 15 ani ale diverselor guverne au afectat negativ nu doar bunastarea populatiei, ci chiar negocierile cu UE in vederea aderarii. Un caz deosebit de grav este cel al industriei zaharului. Potrivit lui Leonard Orban, cota de zahar pentru fiecare dintre tarile candidate la aderare se calcula ca o medie pe un interval de timp de 5 ani, situat, in general, dupa anul 1995 .


Cinci din sase companii care produc zahar ar fi trebuit inchise


Nu trecem in revista greselile guvernantilor din perioada respectiva, ci doar rezultatul acestora in raport cu negocierile cu UE. Astfel, Leonard Orban a precizat ca Romaniei, dupa efectuarea calculelor in ceea ce priveste productia interna, i-ar fi revenit doar o cota de 110.000 tone, in conditiile in care aveam in functiune 6 companii modernizate, iar negociatorii romani, in acest context, cerusera o cota de 500.000 tone. Daca se impunea punctul de vedere al comisiei europene, practic, 5 din cele 6 companii trebuiau inchise. In fata acestei situatii, pana la urma logice, daca se ia in considerare ca dupa 1995 au fost favorizati importatorii de zahar, si nu producatorii autohtoni, din motivele pe care majoritatea le stim, negociatorii romani au reusit sa-si impuna punctul de vedere, in sensul ca au reusit sa obtina o cota de 470.000 tone de zahar, dar o mare parte din acesta, 329.000 tone, va reprezenta rafinarea zaharului brut, venit din "importul" din alte tari comunitare, astfel ca toate consecintele negative vor fi suportate de catre producatorii de sfecla de zahar.


2,3 miliarde de euro pentru mediul rural


Pe langa problematicile spinoase ale industriei carnii si laptelui, a viei si cerealelor, prezentate pe larg de "Curentul", principalul obiectiv de negociere a devenit cel al ridicarii nivelului economic si de viata, in final, al mediului rural, mult ramas in urma in comparatie cu orice tara din Europa. Ca un exemplu mai la indemana, amintim ca doar circa 2,5% din canalizare se regaseste la comune si sate, in conditiile in care 89% din teritoriul Romaniei este afectat spatiului rural. In vederea ridicarii nivelului de viata in acest mediu, in perioada 2007-2009, UE a alocat Romaniei peste 2,3 miliarde de euro din cei aproape 6 miliarde de euro pentru Agricultura, dar ministrul Orban a precizat ca acesti bani nu vor intra la buget, ci vor putea fi cheltuiti doar pe proiecte specifice acestui mediu. Dar aceste proiecte trebuie sa respecte cerintele de calitate ale UE, altfel vor fi pierduti. Acest aspect e deosebit de ingrijorator in conjunctura in care, in ultimii ani, Romania nu a putut absorbi decat circa 40%, in medie, din fondurile puse la dispozitie de diverse organisme europene, inclusiv SAPARD, din cauza lipsei de proiecte fezabile.


Perioade de tranzitie, pentru industria agroalimentara


Deosebit de important e faptul ca negociatorii nostri au obtinut perioade de tranzitie pentru cateva domenii, care riscau sa iasa din economia pietii unice. Trei ani au fost obtinuti in cazul modernizarii si retehnologizarii abatoarelor, in cazul a 26 de unitati, si pentru 2 cazuri in cazul procesarii carnii. Aceeasi perioada a fost obtinuta si in cazul a 28 de unitati de procesare a laptelui, pentru conformarea fermelor de animale de lapte, dar si pentru incadrarea viilor in normele UE. In acest ultim caz, s-a obtinut chiar o perioada-record, de 8 ani, pentru defrisarea a 30.000 de hectare de vie plantate cu hibrizi interzisi si replantarea acestei suprafete cu specia Vitis vinifera.
Articol
publicat in Curentul
Autor: Petre Porea

Trimis de: mariusc2 pe 14 Nov 2005, 07:24 PM

Anul acesta, importurile de vin au crescut cu peste 100%

Pana anul acesta, cifra importurilor de vin reprezenta doar 15% din valoarea celei a exporturilor. Lucrurile s-au schimbat insa in primele noua luni din 2005, cand importurile s-au dublat. Cele mai multe sortimente vin din Republica Moldova, Franta, Italia si Ungaria. Patronatul National al Viei si Vinului atrage atentia ca mentinerea acestei situatii ar putea face ca dupa integrare, tara noastra sa devina o piata de desfacere pentru vinurile straine. Potrivit Ministerului Agriculturii, in primele 9 luni ale acestui an, Romania a exportat cu 55 mii de hectolitri mai putin decat in perioada similara a anului trecut. Asta inseamna ca exportul a scazut cu 21%. In schimb, in aceeasi perioada, importurile de vinuri s-au dublat si cantitativ, si ca valoare Daca in primele trei trimestre ale anului 2004, Romania importa aproximativ 7.000 de hectolitri de vin, in perioada ianuarie-septembrie 2005 cantitatea a crescut la aproape 15.000 de hectolitri. Pentru a evita repetarea situatiei si in 2006, Patronatul Viei si Vinului va solicita statului ca, de anul viitor, sa le acorde producatorilor prime la export si sa ia masuri de promovare a exporturilor de vin romanesc.


Trimis de: mariusc2 pe 14 Nov 2005, 07:25 PM

Motorina este mai scumpa decat benzina

O premiera are loc pe piata carburantilor din Romania: la statiile Petrom, pretul motorinei super euro diesel l-a depasit pe cel al unui litru de benzina. Modificarea s-a produs ca urmare a ieftinirii benzinei cu 8 bani pe litru. De la miezul noptii de duminica, un litru de motorina super euro diesel se vinde la statiile Petrom cu 3 lei si 33 de bani. Astfel, pretul motorinei este mai mare cu 2 pana la 5 bani fata de cel al benzinei. Un litru de Eco Premium costa 3 lei si 28 de bani. Pentru Premium fara plumb platim 3 lei si 25 de bani, iar pentru Top Premium 3 lei si 58 de bani. Scumpirea motorinei are loc intr-un moment in care ponderea vanzarilor de autoturisme diesel este mai mare decat cea a masinilor cu motorizare pe benzina. Conform statisticilor, in luna septembrie 2005, din totalul vanzarilor de masini de import, aproape 54% au fost masini diesel.


Trimis de: mariusc2 pe 14 Nov 2005, 07:26 PM

Primaria Bucurestiului organizeaza un targ pentru a atrage investitori

Oamenii de afaceri romani si straini vor putea investi in proiectele Primariei Capitalei. Pentru prima oara in istoria orasului autoritatile locale vor organiza un Targ imobiliar la care vor fi expuse planurile Municipalitatii. Cei interesati de plasamente financiare vor avea la dispozitie oportunitati de investitie dintre cele mai diverse, de la strazi si sosele la pasaje, sau ecologizari de lacuri. Targul imobiliar la care Primaria Capitalei isi va prezenta proiectele, isi propune sa dezvaluie planurile autoritatilor locale pentru urmatorii trei ani. Organizatorii au anuntat participarea a 100 de mari companii interesate sa sponsorizeze diverse proiecte. Printre cele mai importante proiecte in cautare de fonduri se numara pasajul Basarab, construirea unui nou aeroport in zona de sud a Capitalei, sau continuarea lucrarilor la Canalul Bucuresti-Dunare. Primarul general al Capitalei mai doreste infiintarea unei banci de unde autoritatile locale sa ia credite avantajoase. Targul imobiliar isi va deschide portile luni 14 noiembrie si va dura patru zile.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Nov 2005, 07:54 PM

Tara noastra va fi codasa Uniunii Europene in termenii performantelor comerciale si ai dezvoltarii, se arata intr-un studiu al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Romania este pe locul 55, mai jos ca Bulgaria (42), vesnica noastra partenera europeana.

Raportul integreaza indicatori ce privesc performantele de comert si dezvoltare ale unui numar de 110 state de pe intregul mapamond, incearca sa identifice factorii ce afecteaza performanta acestor state si sa ofere solutii nationale si internationale care sa orienteze comertul catre dezvoltare economica si catre reducerea saraciei.

Indexul, construit de laureatul premiului Nobel pentru economie Lawrence Klein, descrie relatiile complexe intre dezvoltarea unei tari si comertul acesteia, pe baza a 29 de criterii. Indicele are ambitia de a oferi solutii, prin identificarea problemelor fiecarei tari in parte.

Trimis de: mariusc2 pe 15 Nov 2005, 06:23 PM

Bancile finanteaza sediile firmelor mici

Un nou tip de cumparator, firmele mici, a aparut de cateva luni pe piata spatiilor de birouri, spun reprezentantii companiilor imobiliare. Acestea urmaresc sa cumpere cateva sute de metri patrati cu credit luat de la banci. "Avand in vedere dezvoltarea puternica a creditelor ipotecare si imobiliare, devine mai profitabila achizitionarea spatiului decat inchirierea acestuia", explica Cristian Ionita, senior broker la compania imobiliara Eurisko. In plus, spatiul achizitionat are si o valore investitionala, iar atunci cand firma va fi in situatia in care suprafata respectiva nu ii va mai fi suficienta, o va putea vinde recuperandu-si investitia initiala, lucru imposibil in cazul inchirierii, adauga Cristian Ionita.

Trimis de: sneferu pe 15 Nov 2005, 11:37 PM

QUOTE (mariusc2 @ 14 Nov 2005, 07:54 PM)
Tara noastra va fi codasa Uniunii Europene in termenii performantelor comerciale si ai dezvoltarii, se arata intr-un studiu al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD). Romania este pe locul 55, mai jos ca Bulgaria (42), vesnica noastra partenera europeana.compari 110

Raportul integreaza indicatori ce privesc performantele de comert si dezvoltare ale unui numar de 110 state de pe intregul mapamond, incearca sa identifice factorii ce afecteaza performanta acestor state si sa ofere solutii nationale si internationale care sa orienteze comertul catre dezvoltare economica si catre reducerea saraciei.

Indexul, construit de laureatul premiului Nobel pentru economie Lawrence Klein, descrie relatiile complexe intre dezvoltarea unei tari si comertul acesteia, pe baza a 29 de criterii. Indicele are ambitia de a oferi solutii, prin identificarea problemelor fiecarei tari in parte.


Studiile ex-economistilor de la UNCTAD sunt curate aberatii lipsite de profesionalism si usor de vandut pentru cine nu lucreaza in domeniu si nu simte realitatea, in cazul de fata despre realitatea economica e vorba.
Romania , nu este si nu va fi niciocata la coada Europei decat in mintea unora ca Petre Roman care a declarat in inconstienta sa ca industria romaneasca este un morman de fiare vechi , fara sa citeasca 'micile' ei realizari care depasesc imaginatia ,ta si a lui, in realitate ( concret Romania , in viitorii 4 ani se va situa in randul celor 27 de membri pe locul....7 !!! Da , ai citit bine , iar acum este pe 9)
Sa compari 110 state in perioade diferite ale evolutiilor lor economice e ca si cum am pune pe 100 de metri alaturi de sportivi , artisti , femei , nou nascuti , fara sa vedem ca aceste,' resurse' au alte valori.
Dar trebuie sa-si ia si ei salariile

Trimis de: mariusc2 pe 16 Nov 2005, 02:35 PM

La ce domeniu te referi? Eu lucrez in industrie si realitatea este cel putin la fel de neagra ca cea prezentata de oamenii aia. daca te uiti in topul bogatilor Romaniei vei vedea multe nume legate de returnari ilegale de tva, comisioane de milioane de euroi, afaceri cel putin ciudate cu statul roman, camuflate in afaceri onorabile. Industria romaneasca este la pamant, iti dau ca http://www.insse.ro/comunicate_comert/a05/ce09r05.pdf cifrele de exporturi si importuri, care reflecta cat mai bine ce produce si ce consuma Romania, cu mentiunea ca o buna parte din exportul textilelor o reprezinta doar exportul manoperei si nu produsul in sine. Fara un sprijin real si adecvat segmentului IMM, cu mastodontii industriali comunisti inca sugand din bugetul nostru prapadit si fara o strategie economica viabila si coerenta, Romania va ajunge pe locul 7, dar numarat de la coada.
Cum sau unde ai aflat ca Romania se afla pe locul 9 din 27. Baga un link, ceva.

Trimis de: mariusc2 pe 16 Nov 2005, 03:41 PM

Guvernul vrea sa creasca exporturile cu 15%

Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, a declarat, recent, intr-o conferinta de presa, ca s-au finalizat dezbaterile privind Strategia Nationala de Export. Acesta sustine ca, anul viitor, exporturile vor fi mai mari cu 15%, insuficient insa, deoarece importurile isi vor mentine avansul semnificativ. "Aceasta strategie a fost aprobata de Comitetul de export. La realizarea Strategiei Nationale de export au lucrat 400 de persoane. Prin aceasta, se prevede o crestere a exporturilor romanesti, pentru anul 2006, cu 15 la suta fata de acest an", a afirmat Winkler. Potrivit acestuia, la sfarsitul acestui an volumul exporturilor este estimat sa ajunga la 25 de miliarde de euro, iar prognozele pentru anul urmator prevad ca valoarea exporturilor sa fie de 29 de miliarde de euro.


Sunt curios cum au facut cele 400 de persoane strategia. Auzi, 400 de mancai din bugetul statului pentru numai 4 miliarde euroi pe hartie!!!

Trimis de: mariusc2 pe 16 Nov 2005, 03:43 PM

Germania vinde aur pentru finantarea de proiecte

In incercarea de a reduce deficitul bugetar si de a revigora economia, statul german are in vedere comercializarea a peste 3.400 tone de aur din rezervele nationale pentru a finanta o serie de proiecte de investitii, potrivit ministrului Finantelor, Peer Steinbrueck. Oficialul german a declarat ca negociaza cu banca centrala (Bundesbank) vanzarea unei parti a rezervei de aur pentru finantarea unor proiecte de cercetare si dezvoltare: crearea de locuri de munca, imbunatatirea infrastructurii, cercetarea stiintifica, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii. Steinbrueck a aratat insa ca punerea in aplicare a programului de investitii in valoare de 25-30 de miliarde de euro nu este conditionata de comercializarea rezervelor de aur. "Trebuie stabilite o serie de detalii si mai avem multe de discutat", a spus Steinbrueck. El a confirmat astfel informatiile recente potrivit carora guvernul condus de Angela Merkel intentioneaza sa vanda 3.433 tone de aur din rezervele nationale si sa investeasca sumele obtinute in active ale bancii, purtatoare de dobanda, care ar urma sa fie folosita pentru finantarea proiectelor de cercetare si dezvoltare. Steinbrueck a mai confirmat si ca statul intentioneaza ca din 2007 sa perceapa impozit de 20% pentru profiturile pe care populatia le obtine de pe urma tranzactiilor imobiliare sau ale vanzarilor de actiuni.
Acum sa moara si capra fritzilor, na! laugh.gif

Trimis de: mariusc2 pe 16 Nov 2005, 03:46 PM

Cablistii prognozeaza scumpirea privitului la TV

Cotidianul, 16 Noiembrie 2005

Reprezentantii companiilor de cablu anticipeaza o usoara crestere a pretului abonamentelor pentru serviciile pe care le furnizeaza. Intrarea Romtelecom pe piata serviciilor video a stirnit neliniste printre cablisti.

Intrarea Romtelecom pe piata serviciilor video nu i-a luat prin surprindere pe cablisti, care au spus insa ca acest lucru, precum si intrarea Electrica pe piata serviciilor de transmisii de date prin PLC, ar trebui sa se produca dupa reglementarea accesului la infrastructura. „Problema este ca accesul la acesti stilpi sa se faca in aceleasi conditii de catre toti operatorii si la preturi justificate, pentru a nu ajunge sa platim niste costuri anormal de mari“, a spus Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu. Pe parcursul discutiei s-a facut de mai multe ori referire la anuntul Romtelecom, semn ca o concurenta cu aceasta companie ii ingrijoreaza pe furnizorii de televiziune prin cablu.

Trimis de: sneferu pe 17 Nov 2005, 03:19 PM

QUOTE (mariusc2 @ 16 Nov 2005, 02:35 PM)
La ce domeniu te referi? Eu lucrez in industrie si realitatea este cel putin la fel de neagra ca cea prezentata de oamenii aia. daca te uiti in topul bogatilor Romaniei vei vedea multe nume legate de returnari ilegale de tva, comisioane de milioane de euroi, afaceri cel putin ciudate cu statul roman, camuflate in afaceri onorabile. Industria romaneasca este la pamant, iti dau ca http://www.insse.ro/comunicate_comert/a05/ce09r05.pdf  cifrele de exporturi si importuri, care reflecta cat mai bine ce produce si ce consuma Romania, cu mentiunea ca o buna parte din exportul textilelor o reprezinta doar exportul manoperei si nu produsul in sine. Fara un sprijin real si adecvat segmentului IMM, cu mastodontii industriali comunisti inca sugand din bugetul nostru prapadit si fara o strategie economica viabila si coerenta, Romania va ajunge pe locul 7, dar numarat de la coada.
Cum sau unde ai aflat ca Romania se afla pe locul 9 din 27. Baga un link, ceva.




1.Industria romaneasca , alaturi de intrega economie a depasit inca din 2003 PIB-ul din 1989 , lucru stiut de toti dar omis intentionat de necunoscatori !
2.Cred ca nu intelegi mecanismul returnarii de TVA , caci ai fi priceput repede ca nu te poti imbogati din aplicarea lui , eventul din furt sau fals si uz de fals
3.Despre exportul textilelor ar fi bine se te documentezi mai bine ,sau ,sa nu confunzi industria textila cu industria confectiilor (fabricile din industria textila sunt fabrici integrate iar cele din confectii sunt prelucratoare ) , si sunt multe si merg foarte bine exportand produse finite dupa ce anterior au prelucrat materii prime in 3-4 procesari , deci nu fac prelucrare activa sau 'lohn' . (multi vad putin cunosc ) ( exemple: Iasitex exporta 90% din produsele sale textile catre U.E. ; Vastex, Novatextile .... si acestea sunt numai in bumbac daca adaugam si industria lanii , a inului si a canepii, a matasii a poliamidelor etc , atunci intelegi ca ,cu exemplul tau chiar a-i dat-o in bara ) In aceeasi tara in care lucrezi tu, in industrie lucrez si eu , iar demersul meu nu este de a convinge un negativist ,ce nu intelege realitatea , despre lucrurile bune din Romania . Atat doar ,ca sunt indignat de usurinta cu care se etaleaza necunoscatorii si raul pe care il fac ,prin infuentarea opiniei publice , cu informatii false doar de dragul de a se auzi si ei .
4.Doresti dovezi : saptamana trecuta a avut loc Topul firmelor private din Romania . Ei bine , pe acel site vei fi uluit sa constati ca ...10.000 de firme sunt multumiliardare in anul 2004 !
10.000 !!! Acestia produc , si nu critica , acestia sunt in lumea reala si isi merita miliardele , chiar daca tu nu crezi in afaceri si in onestitatea lor
5. Raportul intre importuri si exporturi chiar nu reflecta decat ,pozitiv performanta industriei romanesti ! Si aici sunt sigur ca nu intelegi , dar incerc sa-ti explic :a crescut consumul datorita a trei motive . 1. cresterea salariilor; 2. banii proveniti de la muncitorii romani de afara ; 3. cresterea gradului de indatorare al populatiei !
Deci stimabile , se cumpara mai mult , dar asta nu insemna ca se produce mai putin !!! Adica se produce in Ro la fel , chiar mai mult dacat in anul precedent dar cererea a crescut cu mult mai mult, iar cererea intotdeauna este onorata , in cazul de fata se aduc diferentele de marfuri din import.
E grele !!!
6.Referitor la locul 7 al Ro in U.E.Daca tu iti imaginezi, ca vreodata ,urmatoarele tari din Comunitate , vor produce mai mult ca Romania , atunci inteleg ca nu te intereseaza economia ci doar barfa si prostia : Incepem cu Malta , Lituania , Estonia , Letonia , Portugalia ,Luxemburg, Belgia , Ungaria, Bulgaria ,Cehia , Slovacia, Slovenia , Danemarca, etc ( pentru necunoscatori : nu luati in calcul productia STN-urilor caci ele nu se fac in tara societati mama , vezi Sidex , iar la unele tari diferenta din apetitul spre consum al populatiei , vezi Ungaria , Belgia unde gradul de indatorare al populatie este 38% si nu 12 % cum e la noi , iar in germania 64% !!! ) Noi producam si suntem o tara bogata , dar informatia este pentru cei ce fac
bani cu adevarat in tara noastra si nu zvonesc ineptii .

Trimis de: mariusc2 pe 17 Nov 2005, 03:30 PM

QUOTE (sneferu @ 17 Nov 2005, 03:19 PM)
2.Cred ca nu intelegi mecanismul returnarii de TVA , caci ai fi priceput repede ca nu te poti imbogati din aplicarea lui , eventul din furt sau fals si uz de fals

Am spus returnari ilegale de TVA. Si mai ia o gura de apa ca te aprinzi prea tare. jamie.gif
Si daca vrei dovezi concrete la cat de "bine" o duce industria textila - principalul exportator al tarii, uite aici"
-
http://www.dialogtextil.ro/arh/2005/iul-aug_2005/home06.htm
- http://www.dialogtextil.ro/arh/2005/iul-aug_2005/home08.htm
- http://www.dialogtextil.ro/arh/2005/iul-aug_2005/home04.htm
- http://www.dialogtextil.ro/arh/2005/sep_2005/home04.htm
- http://www.dialogtextil.ro/arh/2005/mai_2005/home01.htm, care mergea atat de bine ca i-au dat la cap cu euroiul.
Industria textila este denumirea generica atat pentru fabricarea articolelor de imbracaminte cat si pentru producatorii de "raw materials" sau materie prima.

Trimis de: Leonardo pe 18 Nov 2005, 12:15 PM

Prognoza Guvernului, facuta zob de UE http://www.averea.ro/display.php?data=2005-11-18&id=11584

In ciuda mentinerii unui ritm alert al cresterii economice, Romania ar putea incheia socotelile anului 2005 cu o inflatie de 11,9%, un deficit de cont curent de 8,1% din produsul intern brut (PIB), estimeaza un raport al Comisiei Europene publicat ieri. Prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de 5,2%, este inferioara estimarilor Guvernului. In timp ce Guvernul avanseaza pentru 2006 o estimare de crestere economica de 6%, prognoza CE merge pe 5,3%. Deficitul de cont curent estimat de Executiv la 6,9%, potrivit proiectului de buget, este vazut de analistii CE la un nivel de 9,9%. In sine, analiza CE este mai prudenta la toate capitolele. Astfel, in timp de autoritatile de la Bucuresti considera ca anul 2005 se va incheia cu o inflatie de 8,3%, CE vede o alunecare spre o medie a inflatiei de 11,3%, care este echivalenta cu o inflatie anuala de 8,5%. „Europenii folosesc o masura diferita pentru indicele de crestere a preturilor, iar estimarea lor corespunde unei inflatii de 8,5%. Totusi, estimarile lor nu sunt optimiste“, spune analistul Florin Citu.

In viziunea CE, inflatia in 2006 va fi de 7,4%, iar in 2007 va atinge 6%, in timp ce consumul populatiei isi va domoli ritmul de crestere. „Faptul ca se pastreaza o estimare de inflatie prea mare in 2007, ne indeparteaza de momentul adoptarii monedei unice“, spune analistul Gabriel Biris. De inflatie se leaga ratele dobanzilor bancare, in special cele la depozite si astfel nu se intrevede posibilitatea ieftinirii creditelor.

Prognoza CE ia in calcul si efectele inundatiilor, care vor duce la marirea cheltuielilor guvernamentale, tine cont de efectul masurilor limitare a creditarii, care vor stanjeni consumul, dar avertizeaza ca exporturile, stanjenite de un leu tare, isi vor incetini cresterea. „Inundatiile vor contribui la cresterea economica, dar nu va fi o marire a capitalului investit, pentru ca nu se face altceva decat sa se repare ce s-a distrus in 2005, asta spune analiza Comisiei“, a explicat Citu.

CE estimeaza un deficit fiscal in 2005 situat la 0,9% din PIB. Anul viitor, bugetul de stat va fi atacat si cheltuielile publice se vor mari, datorita cresterilor salariale in sectorul public si reconstructiei zonelor afectate de inundatii. „Ne asteptam ca deficitul bugetului de stat sa creasca la 1,4% din PIB in 2006 si la 2,2% din PIB in 2007“, spune analiza CE. Cererea interna inca mare va sustine cresterea importurilor. Paradoxal, analiza CE vede o temperare a consumului mana in mana cu o crestere brutala a deficitului de cont curent. Explicatia europeana difera profund de ingrijorarile autoritatilor de la Bucuresti. In timp ce guvernantii sustin ca adancirea deficitului de cont curent poate fi atribuita consumului, pe care au incercat sa-l sufoce prin limitarea creditarii, analiza CE vede in aprecierea leului cheia acestui dezechilibru intre cata valuta intra in tara, fata de cata pleaca. Cresterea exporturilor va fi mai lenta si, in combinatie, rezultatul va fi o majorare a deficitului comercial. Leul va continua sa se aprecieze, ceea ce va stanjeni exportatorii, spune CE. Impactul adancirii deficitului de cont curent va fi atenuat de intrarile de valuta trimisa de romanii care muncesc in strainatate si de banii europeni. Fluxuri de investtii straine in crestere, accesul imbunatatit la pietele financiare si rezervele internationale consistente usureaza insa finantarea acestui deficit de cont curent, a remarcat analiza CE. Consumul populatiei va creste moderat in urmatorii doi ani, ca urmare a unei mariri temperate a salariilor si a stergerii efectului pozitiv pe care reducerea fiscalitatii a avut-o asupra veniturilor romanilor. (L.M.)
Lidia Moise

Trimis de: freeman pe 22 Nov 2005, 10:39 AM

Mariusc2: Buna ideea cu stirile economice, tot inainte.

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 10:59 AM

Quantum am o vorba sa-ti mai spun. Conform prietenului sneferu, industria romaneasca duduie laugh.gif asa ca au aparut o mie de oportunitati de investitie! Fii pe faza! laugh.gif

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:01 PM

Firmele din est, lovite de impozite si instabilitate

Un sondaj realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pe 9.500 de companii din 26 de state in tranzitie, a relevat ca principalele obstacole intalnite de firmele din statele in tranzitie la economia de piata sunt nivelul ridicat al impozitelor, reglementarile din sistemul financiar si instabilitatea macroeconomica. Pentru aceste trei probleme, reprezentantii companiilor participante la sondajul realizat de institutia financiara au acordat 2,5 puncte, urmatoarele domenii primind intre 2 puncte si 2,5 puncte. Intervalul in care firmele au putut sa acorde puncte a fost cuprins intre 1, ceea ce inseamna ca domeniul respectiv nu este un obstacol, si 4, care confirma existenta unor probleme majore in sector. De asemenea, companiile s-au mai aratat nemultumite si de numarul prea mare de reglementari din statele in care activeaza, conditiile de pe piata muncii, modul de functionare a institutiilor si infrastructura, uneori insuficient dezvoltata.
Edit: pentru sneferu, Ungaria a exportat textile in UE in valoare de 1,3 miliarde de euroi, iar Romania de 24 milioane euro. Si ceea ce spun acum nu e laudabil deloc pentru industria romaneasca - cunosc o fabrica ce produce 30.000 de produse lunar pentru UE, pentru clienti din tari diferite, si la aceste produse nu foloseste nici macar un capat de ata sau un nasturas "made in Romania". Pacat, deoarece capacitate exista, dar fara oarece protectie pt producatorii romani, vor deveni o "pasare rara".

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:26 PM

Dispar un milion de http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8562/Dispar-un-milion-de-autoturisme

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:28 PM

Proiectul de Cod Fiscal ridica artificial piata bursiera

Piata bursiera a inregistrat, ieri o crestere usoara, cu 0,7%, reflectata de indicele BET-C.Brokerii considera insa ca este vorba de o apreciere artificiala a preturilor actiunilor, fiind influentata de prevederile proiectului de Cod Fiscal privitor la impozitarea castigurilor din actiuni, prevederi agreate de jucatorii de la Bursa.
http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8581/Proiectul-de-Cod-Fiscal-ridica-artificial-piata-bursiera

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:33 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/8576/Muncitorii-din-strainatate-trimit-acasa-48-din-PIB

Conform ultimului raport al Bancii Mondiale, „Perspectiva Economica Mondiala“, emigrantii tarilor cu economii subdezvoltate contribuie major la bunastarea economiilor din tarile de origine, in acest an sumele trimise „acasa“ urcand la 167 de miliarde dolari- cifra oficiala, si inca cel putin inca jumatate din aceasta suma „la negru“. Una din cele mai mari „beneficiare“, ca procent din PIB, este chiar Republica Moldova. Conform unor estimari ale Bancii Nationale a Romaniei, trimiterile in valuta ale muncitorilor romani in strainatate vor ajunge la circa 3,5 miliarde euro in acest an, suma care reprezinta cam 2,2% din trasferurile oficiale ale lumii. In plus, oficalii Bancii Mondiale au luat in discutie, in cadrul unui seminar, posibilitatea ca Uniunea Europeana sa semneze noi acorduri bilaterale privind migratia legala de munca cu state precum Romania si Bulgaria, care ar duce si la diminuarea nivelului emigratiei ilegale, dar ar spori sumele trimise in conturile din tara.

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:35 PM

http://www.averea.ro/display.php?data=2005-11-22&id=11821
Bancherii, avocatii, notarii, ca reprezentanti ai institutiilor care sesizeaza Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), condus de Iulian Dragomir (foto), au cerut ieri lamuriri cu privire la destinatia informatiilor pe care le ofera potrivit noii Legi a spalarii banilor.

Trimis de: mariusc2 pe 22 Nov 2005, 02:43 PM

http://www.averea.ro/display.php?data=2005-11-22&id=11825
FMI se intoarce

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) va sosi la Bucuresti in luna ianuarie...

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:36 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/8599/De-ce-e-scumpa-Romania/
Intelepciunea populara spune ca Romania, desi scumpa pentru locuitorii ei, e o tara ieftina pentru straini. Judecata, care porneste de la o comparatie de bun-simt - cea dintre salariile noastre si salariile lor - merita analizata dintr-o alta perspectiva: cea a comparatiei dintre preturile noastre si preturile lor. S-ar putea sa descoperim ca iesim mai ieftin daca ne facem cumparaturile la Amsterdam.

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:38 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/8597/Alungam-investitori-de-633-milioane-euro
Anul acesta Romania a pierdut investitii de peste 330 de milioane de euro. Inca 300 de milioane sint in cumpana pina la sfirsitul anului. Chiar ieri Ambasada SUA a spus ca americanii se feresc sa investeasca in tara noastra.

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:39 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/8604/Fitch-ne-mentine-ratingul-in-ciuda-FMI-ului
Chiar daca acordul cu FMI este suspendat, Agentia Fitch a reafirmat ieri ratingul investitional atribuit Romaniei, „BBB minus“. Totusi, directorul Nick Eisinger a avertizat ca economia da semne de supraincalzire, cum ar fi accentuarea deficitului de cont curent si lichiditatea excesiva. „Trebuie retinut ca si Fitch a preluat avertismentele FMI privind supraincalzirea economiei.

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:41 PM

http://www.wall-street.ro/articol/International/8620/Ford-da-afara-4000-de-angajati
Ford Motor Co., aflat in plina criza financiara, va concedia 4.000 de angajati de la operatiunile pe care le detine pe continentul nord-american.
Angajatii vor fi notificati printr-un e-mail trimis de Mark Fields, presedintele Ford Americas in primavara lui 2006.Aceste noi reduceri de personal se adauga altor 2.750 de concedieri anuntate la inceputul anului.

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:42 PM

http://www.wall-street.ro/articol/International/8613/Concedieri-masive-la-General-Motors
Cel mai mare constructor de automobile la nivel mondial, General Motors, a anuntat la inceputul acestei saptamani suprimarea a 30.000 de locuri de munca in America de Nord, prin inchiderea a cinci uzine, ca urmare a demararii unor planuri de reducere a pierderilor financiare.
Restructurarea, care se va desfasura in intervalul 2006-2008, va duce la o scadere cu 30% a productiei fata de 2002, pentru a se ajunge la un prag de 4,2 milioane de unitati pe an.

Trimis de: mariusc2 pe 23 Nov 2005, 06:43 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Success-stories/8557/Marius-Alexa-a-inteles-potentialul-internetului-in-afaceri
Face parte din generatia tinerilor afaceristi. In 2001, a gasit o nisa si a exploatat-o. La doar 28 de ani, Marius Alexa, este unul din exemplele de succes pentru generatia din care face parte.

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:18 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8921/Imprumuturile-in-euro-se-scumpesc-in-Romania/
Banca Centrala Europeana a urcat ieri dobanda cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,25%, iar efectele se vor vedea si pe piata locala.

Interventia lui Jean Claude Trichet, presedintele BCE, va aduce si o majorare imediata a costurilor imprumuturilor in euro de pe piata romaneasca. Aceasta este prima crestere operata de BCE la nivelul dobanzii de referinta din ultimii cinci ani. Analistii externi se asteapta ca si la inceputul anului viitor BCE sa mai ridice inca o data dobanda, pana la 2,5-2,75%, in functie de cat de puternice vor fi presiunile inflationiste.

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:20 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8809/Profit-spectaculos-risc-aproape-de-zero/
Dupa scaderea accentuata a dobanzilor, romanii au inceput sa caute noi modalitati de inmultire a banilor. Cele trei piete, monetara, de capitalsi futures, ofera randamente direct proportionale cu gradul de risc. Dobanda este mica, dar sigura, investitia in actiuni poate genera un castig mai mare cu un nivel mediu de risc, in timp ce tranzactionarea derivatelor futures ofera un potential de castigextraordinar dar cu un risc pe masura. Recent a aparut o noua categorie de investitori care incearca sa realizeze un castig comparabil cu cel de pe piata actiunilor, dar in conditii de risc aproape nule. Strategia se numeste arbitrajsi presupune investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:36 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8638/Soferii-sint-obligati-sa-incheie-polita-RCA-la-aceeasi-societate-de-asigurari/
Asigurarea obligatorie pentru autoturisme (RCA) nu mai este o simpla asigurare. Ci o afacere de sute de milioane de euro, afacere de care profita companiile de asigurari, in detrimentul proprietarilor de autoturisme.

Proprietarii de autoturisme vor avea in 2006, cind vor dori sa incheie polita RCA, surprize dupa surprize. In primul rind, ei sint obligati sa incheie in 2006 polita de asigurare obligatorie tot la compania la care au incheiat-o si in anul 2005. Ca sa nu faca acest lucru, trebuiau sa anunte cu 30 de zile inainte de sfirsitul asigurarii compania in cauza ca renunta la serviciile ei si, de asemenea, sa explice ce a determinat acest gest. Iar pina in prezent, nimeni nu s-a inghesuit.

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:39 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Success-stories/5793/Maria-Grapini--un-nume-in-industria-usoara
Dupa ce timp de patru ani a condus din functia de director general o societate comerciala de stat, Maria Grapini a hotarat ca e timpul sa inceapa o afacere privata.


Grapini este una din putinele femei care au avut curajul sa se lanseze intr-o lume, cea a business-ului, dominata de barbati unde a demonstrat de-a lungul a peste 10 ani ca poate sa faca fata cu succes.

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:42 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Success-stories/5564/Roman-Abramovici-oligarhul-supravietuitor/
Exemplul miliardarului rus Mihail Hodorkovsky, ex-presedintele Yukos, este inca viu in memoria presei si a lumii financiare. Felul in care a reusit sa il calce pe bataturi pe Vladimir Putin seamana foarte mult cu ce face in prezent alt nume greu, Roman Abramovici. Sau cel putin asa pare.

Hodorkovsky a fost "decapitat" pentru ca s-a amestecat neintrebat in politica, iar Abramovici nu e nici el departe, prin functia de guvernator al provinciei Chukotka. Yukos afost acuzat ca a ignorat taxele statului. Sibneft, cel de-al cincilea producator de petrol din Rusia, pe care Abramovici il controleaza, a exploatat la maximum "optimizarea" taxelor, un termen generic pentru a desemna o inginerie financiara foarte abila.

Trimis de: mariusc2 pe 2 Dec 2005, 08:55 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Success-stories/8744/De-la-floraria-din-colt-la-comanda-pe-Internet
Traseul nostru prin viata este insotit, de la nastere pana la ultimul drum, de aranjamentele florale, devenite din ce in ce mai sofisticate si mai costisitoare. Florariile reprezinta un punct de atractie doar daca ofera, pe langa flori proaspete si aranjamente deosebite, si servicii suplimentare. Investitia intr-o astfel de afacere este mica, iar profitul mare face ca valoarea ei sa fie recuperata rapid.

Desi eternele tarabe cu flori se gasesc la fiecare colt de strada, in zilele de sarbatoare numarul acestora pare mic, mai ales daca optezi pentru aranjamente de calitate, chiar daca preturile sunt aliniate celor din Occident. Iar pentru ca serviciile sunt deficitare in Romania, cei care doresc sa ofere flori care sa depaseasca granita banalului buchet de cinci garoafe au de cautat destul de mult. In special daca vor ca florile sa ajunga la destinatar prin curier.

Trimis de: mariusc2 pe 5 Dec 2005, 09:10 AM

Investitiile straine s-au dus de rapa

Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in intervalul ianuarie-septembrie 2005, valoarea investitiilor straine directe a ajuns la peste 2,7 miliarde de euro, in scadere cu 29% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cand investitiile straine directe au atins un nivel de aproape 3,9 miliarde de euro. In luna septembrie, firmele straine au investit in Romania peste 800 de milioane de euro. Recent, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a raportat o majorare a capitalului social al firmelor cu participare straina cu circa 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la peste 1,7 miliarde de euro. Pentru luna septembrie, ONRC a raportat o valoare a capitalului social subscris la firmele straine de peste doua ori mai mare fata de aceeasi perioada din 2004, la 136 milioane de euro. ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital.

Trimis de: mariusc2 pe 5 Dec 2005, 09:12 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/8990/RCA--bucurie-in-2005-tristete-in-2006/
De unde sa imi cumpar polita de asigurare de raspundere civila auto (RCA) pentru 2006? Probabil ca aceasta intrebare este prezenta in mintea multor soferi, avand in vedere ca 2006 este primul an in care preturile pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie vor diferi foarte mult de la o companie la alta.

Majoritatea companiilor care au vandut polite RCA la tariful minim in 2005 au aplicat cresteri de 20-30% in 2006

Trimis de: mariusc2 pe 5 Dec 2005, 09:13 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Management/8996/Cele-mai-mari-10-greseli-intalnite-la-cei-care-doresc-sa-faca-o-schimbare-de-cariera
Schimbarea carierelor nu este niciodata un pas usor de facut. Jumatate din lume considera ca ti-ai pierdut mintile, cei care recruteaza talente spun ca nu vei mai lucra niciodata, iar soacra ta intra iar in rutina cu “Ti-am spus eu”. Dar pentru multi oameni epuizati, plictisiti, cu diverse talente, si care au abilitati pe care nu au avut ocazia sa le foloseasca, schimbarea carierei este singura cale de a-si pastra sanatatea mentala.

Indiferent de strategia de schimbare a carierei pe care o adopti, fereste-te de urmatoarele 10 greseli:...

Trimis de: mariusc2 pe 5 Dec 2005, 12:40 PM

Competitivitatea IMM-urilor, marita cu leasing operational

Leasingul operational poate fi o solutie pentru IMM-uri de a deveni competitive si de a accede la piata europeana, a declarat, ieri, vicepresedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache. "Leasingul operational reprezinta o solutie de varf pentru dezvoltarea companiilor mici si mijlocii din Romania, pentru ca acestea trebuie sa creasca in vederea aderarii la Uniunea Europeana", a afirmat Iordache in cadrul unui seminar organizat de societatea de leasing New Kopel si revista "Saptamana Financiara". New Kopel este una dintre firmele care ofera servicii de leasing operational pe piata romaneasca. Printre avantajele leasingului operational se numara reducerea costurilor suportate de firma-client, evitarea blocarii capitalului, posibilitatea deducerii ratelor lunare, mentinerea indicatorilor financiari, potrivit reprezentantilor New Kopel.

Trimis de: mariusc2 pe 5 Dec 2005, 12:57 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Auto/8980/Piata-de-automobile-second-hand-se-maturizeaza-si-in-Romania/
Porsche Romania, importatorul marcilor Audi, Porsche, SEAT, Skoda, Volkswagen si Volkswagen Autovehicule Comerciale, anunta dezvoltarea proiectului Weltauto, pentru comercializarea autovehiclulelor de ocazie.

La exact un an de la inaugurarea proiectului-pilot din Bucuresti, un al doilea centru Weltauto s-a inaugurat la Suceava. Operat de catre compania “Auto Mitric”, dealer Volkswagen, centrul auto se intinde pe o suprafata de 2,500 mp, pe care pot fi expuse in permanenta cel putin 25 de autovehicule. In plus, alte 80 de masini pot fi oferite oricand, in functie de solicitarile clientilor...

Trimis de: mariusc2 pe 6 Dec 2005, 09:40 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/9016/O-vila-din-Pipera-insulta-la-pret-mai-multe-castele-din-Franta/
Piata romaneasca imobiliara asa-numita de lux a atins cote incredibile, care depasesc cu mult valorile occidentale din cele mai scumpe orase europene, sustine Artur Silvestri, director general al SGA Romania-Institutul de Consultanta Imobiliara. O vila din Bucuresti, din Piata Romana, ajunge la 6 milioane de euro, in timp ce una amplasata intr-una dintre cele mai noi zone rezidentiale din Capitala, Iancu Nicolae, atinge un uluitor pret de 10 milioane de euro. In Pipera exista vile construite in stilul local si care se vind pentru 2,5-4,5 milioane de euro. In acest timp, in Franta, la doi pasi de Paris, exista castele luxoase, din secolele 17-19, care se intind pe zeci de hectare, cu capele proprii, lacuri, pajisti si anexe pe mii de metri patrati, si care costa intre 600.000 si 2,3 milioane de euro.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:37 AM

http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/9080/Darul-grecilor-pentru-Orange-si-Connex--abonament-de-3-euro/
Cosmorom este un capitol inchis. Operatorul de telefonie mobila se numeste, de ieri, Cosmote Romania. Pentru a-si face loc pe o piata plina, oficialii companiei mizeaza pe tariful unic, inclus in abonamentul standard, si pe preturile mici pentru utilizatorii de cartele.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:41 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9069/Statul-acopera-datoriile-CFR
Ministerul Transporturilor doreste ca statul sa majoreze capitalul social al Companiei de Infrastructura Feroviara cu suma de 4.600 miliarde lei vechi, pentru a acoperi datoriile firmei, a declarat ministrul de resort, Gheorghe Dobre.
Ori Mitrea, ori Dobre, tot devil.gif ala este. Nesimtiti, mai oameni buni. Adica aia de la Vadu Rosca, lasa-i sa doarma in sant, ca tine de cald zapada, iar la ceferisti le platesc salariile de zeci de milioane din banii prostimii. mad.gif Cat tupeu!!! Nu mai spun reesalonarea datoriilor acum, ca nu cadreaza, ii spun majorare de capital. mad.gif Hai ca m-am enervat cu asta.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:45 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/9045/Cand-bancherii-uita-de-sobrietate
Nici bancherii nu stau deoparte in perioada, atat de galagioasa si de colorata, a cumparaturilor de sarbatori. Asa ca isi promoveaza acum, prin promotii vioaie, care aduc mai degraba cu cele ale retelelor de comercianti, tocmai acele credite care alimenteaza vanzarile record ale lunii decembrie.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:50 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/9078/Directorul-de-resurse-umane-de-la-Dacia--Avem-nevoie-de-studenti
Cresterea peste asteptari a vanzarilor Logan a determinat producatorul local Dacia sa anunte o campanie masiva de recrutare, punand accentul pe tinerii absolventi.

"Rezultatele pe care le-a avut Logan ne arata ca este nevoie de personal suplimentar. In acest sens am lansat o ampla campanie de recrutare", a explicat Alain Duval, directorul de resurse umane al constructorului de Automobile Dacia.


O veste buna.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:53 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Interviuri/9055/Petrica-Grama-adevaratul-ministru-al-finantelor
Petrica Grama este un nume total necunoscut pentru opinia publica. Un om în vârsta, foarte slab, care de 13 ani vine în fiecare zi cu autobuzul la Ministerul Finantelor, înainte de ora opt dimineata. Pleaca acasa dupa 12 ore de munca în spatele unui birou masiv, din lemn sculptat, mobila de patrimoniu. Fumeaza trei pachete de tigari pe zi. De 13 ani, Petrica Grama, directorul Directiei de Evaluare a Venitului Bugetului General Consolidat, calculeaza cât poate cheltui România într-un an.

Trimis de: mariusc2 pe 7 Dec 2005, 10:55 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Management/6624/Cum-sa-iti-imbunatatesti-abilitatile-de-planificare
Despre planificare, se scrie si se vorbeste mai mult decat se intreprinde. Aici sunt cateva idei care te vor incuraja in planificarea in avans a activitatilor tale.

Trimis de: nefertiti-old pe 8 Dec 2005, 08:28 AM

BCR si Depozitul de Calculatoare lanseaza
Cardul co-branded cu limita de creditare de pana la 5.000 EUR

Banca Comerciala Romana (BCR) si compania Depozitul de Calculatoare lanseaza miercuri, 7 decembrie 2005, cardul de credit co-branded „BCR-Depozitul de Calculatoare". Produsul ofera avantaje deosebite, precum limita de creditare foarte mare, de pana la echivalentul in lei a 5.000 EUR, si perioada de pre-aprobare a cererii de credit foarte scurta, de maxim 2 ore. http://www.hotnews.ro/articol_38402-Cardul-co-branded-cu-limita-de-creditare-de-pana-la-5.000-EUR.htm


Trimis de: nefertiti-old pe 8 Dec 2005, 08:40 AM

Impozitul pe salariile programatorilor va fi de 0% si in 2006. Cel putin asa doresc oficialii Ministerului Comunicatiilor, sustinuti de Ministerul Finantelor. Singurul obstacol este Consiliul Concurentei. http://www.cotidianul.ro/index.php?id=3140&art=6775&cHash=e6a8231525


Trimis de: mariusc2 pe 8 Dec 2005, 09:30 AM

Bravo, Nefe. Ma cam plictiseam singur in redactie. Multam!

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/9123/Flamingo-discuta-o-posibila-fuziune-cu-Flanco/[/B]
O eventuala alianta ar da nastere unei companii cu vanzari anuale cumulate de peste 170 mil. euro si o capitalizare de peste 100 mil. euro.

Compania Flamingo, specializata in comertul cu produse IT & C, este posibil sa anunte in urmatoarele zile o alianta cu reteaua de electrocasnice Flanco vizand in final realizarea unei fuziuni, care ar da nastere unei companii cu o cifra de afaceri anuala de peste 170 milioane euro.

Trimis de: mariusc2 pe 8 Dec 2005, 09:32 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/9094/Cum-vad-romanii-omul-de-afaceri-model
Primele trei cele mai relevante criterii de performanta dupa care romanii judeca valoarea oamenilor de afaceri sunt de natura morala, conform sondajului de opinie care sta la baza proiectului “Zece pentru Romania”.

Moralitatea oamenilor de afaceri este mai importanta decat profitul, puterea afacerilor pe care le-au construit, modul de organizare al acestora sau creativitatea – aceasta este cea mai importanta concluzie a studiului “Zece pentru Romania”, initiat de Realitatea TV, in parteneriat cu revista Capital si Evenimentul Zilei. Sondajul de opinie, care a fost derulat la nivel national de catre patru mari institute de sondare a opiniei publice (INSOMAR, IMAS, TNS-CSOP si CURS, pe un esantion de 4.304 subiecti), releva faptul ca romanii evalueaza oamenii de afaceri dupa criterii similare celor aplicate politicienilor, parlamentarilor sau ministrilor.


Asta e tare!

Trimis de: mariusc2 pe 8 Dec 2005, 09:36 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9117/Germania-a-investit-in-Romania-1-miliard-euro-in-ultimii-15-ani
Germania a urcat un loc in acest an in clasamentul in clasamentul investitiilor straine directe in Romania, fiind al patrulea mare investitor, dupa Austria, Franta si Olanda.

„Din cele 12,8 miliarde euro, pe care firmele straine le-au investit in Romania din 1989 incoace, peste 1 miliard euro provine de la firmele germane“, a declarat ambasadorul Germaniei in Romania, Wilfried Gruber. „Astfel, statisticile romanesti plaseaza Germania pe locul al IV-lea intre investitorii straini“, a adaugat acesta.

Trimis de: mariusc2 pe 8 Dec 2005, 09:41 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Turism/9087/Hotel-gigant-la-marginea-Capitalei
Fratii Negoita, proprietarii grupului de firme Pro Confort, indraznesc sa construiasca ceea ce nici unul din marii jucatori din industria hoteliera nu s-a incumetat sa viseze: cel mai mare hotel din Estul Europei.

Pe un teren de 31.000 metri patrati de langa targul de masini Vitan, Ionut si Robert Negoita au planuit sa ridice un hotel cu 11 etaje si 1.000 de camere de trei, patru si cinci stele. si nu e doar un plan pe hartie: au inceput deja sa sape la fundatie, iar hotelul va fi gata in martie 2007. Cei doi frati trebuie sa scoata din buzunare pentru acest “capriciu” in jur de 30 de milioane de euro, la care se adauga valoarea terenului, estimata la cel putin inca trei milioane de euro.

Trimis de: freeman pe 8 Dec 2005, 11:33 AM

Aia cu sondajul si morala e tare de tot smile.gif)....ori sondajul e slabut, ori respondentii....sunt de pe Marte....

Germania cu investitii de 1 md...hmmm...cam putin, asta arata mai degraba dezinteres...

Hotelul ala ca sa fie la 4-5 stele tot ar costa cam 220-280 mil USD, fara teren...daca costa mai putin, ceva e lipsa...

Trimis de: Endgegner pe 8 Dec 2005, 11:38 AM

quantum, mai bine mai putin decat deloc. Miliardul asta sunt investitii de fime mari si vor mai veni, odata ce Romania intra in EU in 2007.

Trimis de: mariusc2 pe 8 Dec 2005, 11:48 AM

QUOTE
vor mai veni, odata ce Romania intra in EU in 2007.

Asa zic si eu. Nemtii sunt mai rezervati cu investitiile la risc mare.

Trimis de: mariusc2 pe 9 Dec 2005, 02:03 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Companii/9161/Patriciu-face-cea-mai-mare-achizitie-din-istoria-Romaniei/
Rompetrol va cumpara cel mai mare distribuitor independent de carburanti din Franta. Valoarea tranzactiei nu a fost data inca publicitatii.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a anuntat ieri preluarea companiei franceze Dyneff in cea mai mare achizitie facuta vreodata de un om de afaceri roman pe piata europeana.

Trimis de: mariusc2 pe 9 Dec 2005, 02:12 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9131/Salariul-mediu-al-unui-angajat-din-sectorul-bancar--570-de-euro

Salariul mediu net pe economie a fost in luna octombrie de 742 de lei (206 euro), cu circa 0,8% mai mult decat in luna anterioara, dar in crestere cu peste 22% fata de aceeasi perioada a anului 2004, conform datelor date publicitatii de Institutul National de Statistica (INS).

Luna octombrie a adus in termeni reali o reducere a salariului mediu pe economie, deoarece rata inflatiei inregistrata in in aceasta luna a fost de 0.9%, superioara ratei de crestere de 0,8 puncte procentuale a veniturilor salariatilor. Pe de alta parte, salariul mediu a crescut in mod real cu aproximativ 13%.

Semne bune! thumb_yello.gif

Trimis de: mariusc2 pe 9 Dec 2005, 02:17 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/9100/Costurile-marketingului--Care-este-bugetul-optim
De cele mai multe ori, oamenii de afaceri isi stabilesc bugetul de marketing ca procent din cifra de afaceri pe un an

Prin intermediul planului de marketing se stabilesc obiectivele unei companii. Bugetul de marketing insa ii ajuta pe oamenii de afaceri sa parcurga etapele intermediare atingerii acestor obiective.

Trimis de: freeman pe 9 Dec 2005, 07:34 PM

teoria e excelenta, si agentiile te zapacesc...dar cand ajungi sa bagi mana in poznar...e greu...d'aia e mai bine sa aloci % din vanzari, asa fac toti aia mari...si mai e si chestia ca tre sa reactionezi conform pietii...

Trimis de: nefertiti-old pe 10 Dec 2005, 10:50 PM

Top 50 - cele mai admirate companii

Revista Fortune a intocmit un top al celor mai admirate 50 de companii din lumea intreaga. Criteriile de evaluare pentru stabilirea ierarhiei au fost: gradul de satisfactie al clientilor in raport cu produsele/serviciile acestor companii, cu imaginea de marca si cu modul in care trateaza consumatorii.

1 General Electric
2 Wal-Mart Stores
3 Dell Computers
4 Microsoft
5.Toyota Motor
6 Procter & Gamble
7 Johnson & Johnson
8 FedEx
9 Intl. Business Machines (IBM)
10 Berkshire Hathaway
11 BMW
12 Intel
13 United Parcel Service (UPS)
14 Home Depot
15 Sony
16 PepsiCo
17 Pfizer
18 Citigroup
19 Honda Motor
20 Coca-Cola
21 Target
22 BP
23 Nestle
24 Costco
25 Walgreen
26 Nokia
27 Cisco Systems
28 Anheuser-Busch
29 Singapore Airlines
30 Canon
31 Lowe´s
32 Verizon Communications
33 L´Oreal
34 Northwestern Mutua
35 Bank of America
36 Walt Disney
37 Caterpillar
38 DuPont
39 Samsung Electronics
40 HSBC Holdings
41 Exxon MobilPetroleum
42 Kellogg
43 Siemens
44 Royal Bank of Scotland
45 Deere
46 United Technologies
47 Gillette
48 Novartis
49 Tesco
50 Vodafone

(HotNews.ro)

Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:02 AM

Renault se retrage din China

Piata auto din China reprezinta o piatra de incercare pentru orice producator strain de automobile. Producatorul francez Renault ar putea abandona planul de a construi masini pe piata chineza din cauza intensificarii concurentei, au anuntat surse familiare citate de Bloomberg.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:03 AM

Piata de retail, in crestere cu 25%

Piata de retail va cunoaste un trend ascendent in 2006, ajungand sa creasca cu 20-25 la suta, dupa ce in 2005 aceasta a crescut cu aproape 40 la suta, au aratat reprezentanti ai bancilor comerciale romanesti, intr-o conferinta organizata de grupul editorial "Banii Nostri". Presedintele Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis, a aratat ca imprumuturile din zona de retail sunt mai atractive decat cele adresate corporatiilor. Acesta a explicat ca penetrarea bancara este inca la un nivel redus din Produsul Intern Brut, spre deosebire de alte tari europene. "Va exista o crestere a imprumuturilor in lei, dar fara sa ne indepartam de cerintele impuse de BNR", a mai spus Maragkoudakis. El a precizat ca exista o discrepanta intre cerintele BNR si cele ale bancilor comerciale, insa "exista o cerere mare din partea populatiei, iar in 2006 sectorul de retail va cunoaste un trend ascendent".


Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:03 AM

Majoritatea firmelor romanesti exista doar pe hartie

In Romania, tara cu o populatie de 22 de milioane de locuitori, exista la momentul actual aproximativ 600 de mii de firme. Franta, a carei populatie depaseste 60 de milioane, are 800 de mii de societati. Numarul mare al firmelor pe cap de locuitor ar putea parea, la prima vedere, o dovada a faptului ca romanii au spirit de intreprinzator si ca au inteles ce inseamna economia de piata. La o privire mai atenta insa observam ca o parte semnificativa a societatilor inregistrate mai ales dupa anul 2001 nu au un obiect de activitate bine stabilit, existand practic doar ca entitati fictive. Conform aprecierilor multor specialisti aproximativ 250.000 de firme vor fi desfiintate ca urmare a aplicarii Legii 359/2004. Motivul: aceste societati nu au reusit sa isi regularizeze existenta precara. "150.000 de societati comerciale sunt microintreprinderi fictive constituite cu scopul de a evita suprataxarea muncii" a declarat Gheorghe Piperea, vicepresedinte al Uniunii Practicienilor Lichidatori din Romania. Multi salariati de top sunt remunerati prin intermediul acestor pseudo-societati sub masca unor prestari de servicii pentru ca plata directa a salariilor ar fi mult prea costisitoare pentru patroni. Statul roman inca tolereaza existenta acestor microintreprinderi fara ca ele sa existe la modul real. "Fiscul stie de existenta acestor societati, dar le tolereaza" a mai spus Piperea. Alte 120 de mii de societati comerciale sunt fie in diferite faze ale procedurilor de insolventa, fie sub efectul unor cereri de deschidere a procedurii de faliment.


Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 01:30 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9312/Cum-a-luat-Fiscul-de-patru-ori-mai-multi-bani-din-salarii/
Incasarile din impozitul pe salarii au crescut spectaculos in primele 11 luni din 2005, fiind de 4,5 ori (450%) mai mari, fata de colecta Fiscului din perioada similara a anului trecut. Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Finante Sebastian Vladescu pun cresterea veniturilor bugetului pe seama aparitiei a 150.000 de locuri de munca scoase din economia subterana de cota unica.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:23 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9294/2006-este-anul-in-care-gazul-va-exploda-in-buzunare/
Dupa ce i-a tinut jumatate de an pe cele doua Distrigaz cu pierderi, ANRGN va anunta o scumpire de cel putin 17% de la 1 ianuarie. Adica opt milioane de lei vechi vor costa 1.000 de metri cubi pentru cel care isi incalzeste casa cu gaz. E mult, dar va parea un mizilic fata de 2007 cind si gazul romanesc din tara va costa cit cel rusesc.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:25 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9298/Deficit-comercial-de-peste-un-miliard-euro
Deficitul Romaniei in cazul comertului cu produse agroalimentare, doar pe primele 10 luni ale acestui an, a atins suma de un miliard euro, egalandu-l pe cel de pe intreg anul trecut si avand o crestere cu 0,6% fata de cel consemnat in anul 2003. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, valoarea totala a importurilor in perioada amintita mai sus a fost de circa 1,6 miliarde euro, cu 14% mai mare ca anul trecut, in timp ce exporturile au atins nivelul de doar 548 milioane de euro.

Trimis de: mariusc2 pe 14 Dec 2005, 02:27 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9297/Salariul-minim-pe-tara-majorat-in-jurul-cifrei-de-inflatie
Salariul minim brut pe tara pe 2006 va fi stabilit pe baza discutiilor dintre Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, mentionand ca politica salariala pentru anul viitor va fi "extrem de stransa", corelata cu nivelul cresterii economice si al inflatiei. Premierul a mai adaugat ca salariul minim brut pe tara va fi stabilit si in urma negocierilor cu reprezentantii sindicatelor.

Trimis de: mariusc2 pe 15 Dec 2005, 10:02 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/9363/Bancile-raporteaza-cele-mai-mari-profituri-din-istoria-lor/
Profiturile nete obtinute de cele 40 de banci de pe piata in primele noua luni ale acestui an totalizeaza 1,7 miliarde lei (circa 472 milioane de euro), nivel corespunzator castigului inregistrat la nivelul sectorului bancar pe tot parcursul anului trecut, potrivit raportarilor catre Banca Nationala.

Trimis de: mariusc2 pe 11 Jan 2006, 01:52 AM

Deficitul balantei comerciale a sarit de 9 miliarde dolari

Potrivit Ministerului Economiei, in intervalul ianuarie - noiembrie 2005, exporturile s-au ridicat la 20.433,3 milioane euro, cu 17,4% mai mult fata de perioada similara din 2004, iar importurile CIF au fost de 29.440,0 milioane euro; 27.173,7 milioane euro in preturi FOB (+24,2%). Astfel, pe intreg anul trecut, va fi depasita prognoza initiala privind un volum cumulat al schimburilor comerciale externe de 50 de miliarde Euro. Cele mai bune valori din ultimii 15 ani la exporturi s-au inregistrat in lunile martie, iulie si septembrie, iar, in noiembrie, exporturile au depasit pragul de doua miliarde de euro. Dinamica exportului inregistrata in perioada ianuarie-noiembrie a anului 2005, comparativ cu perioada similara a anului trecut, se mentine la un nivel robust, in conditiile in care, pe principalele piete partenere, cresterea economica si consumul final sunt mai putin favorabile decat se anticipa, iar cererea de import pe aceste piete s-a redus. Totodata, pe piata mondiala, a persistat tendinta unor preturi ridicate la titei si produse petroliere. Mentinerea unui ritm de crestere a importurilor superior celui al exporturilor a alimentat sporirea deficitului balantei comerciale care s-a ridicat, pe intreaga perioada ianuarie-noiembrie, noua miliarde euro (export FOB-import CIF), respectiv 6,74 miliarde Euro (export FOB-import FOB).

Trimis de: mariusc2 pe 11 Jan 2006, 01:55 AM

Am primit o scrisoare:
Stimate prieten,

Iti incepi fiecare zi afland cine pe cine a mai omorat. Ce accident groaznic s-a petrecut in urma cu doar doua minute si este descris cu lux de amanunte de un reporter care nu-si poate ascunde un zambet de satisfactie. Satisfactia ca a ajuns primul la locul faptei si ca, probabil, va fi avansat la transmiterea live a unei crime sau a unei rapiri de jurnalisti.
Alergi o zi intreaga pentru a supravietui si ajungi obosit, pe seara, acasa. Aceleasi stiri cu criminali feroce, cu reporteri care se afla in avionul ce sta sa explodeze. Sunt saptamani intregi in care nu afli nimic pozitiv, nimic ce te-ar putea ajuta sa treci mai usor peste dificultatile inerente "profesiei" de roman…
Desi pare greu de crezut, in aceasta tara se mai petrec si lucruri bune. Dar ele nu apar niciodata in stirile de la ora 19.00 sau 23.00 din simplul motiv ca nu fac… rating si puncte share. Producatorii de detergenti sau cafea cer ca oamenii sa stea in fata televizoarelor sau sa frunzareasca in viteza paginile unui ziar. Cat despre educatia prin mass-media, numai de bine!
Daca nu primesti acest e-mail in Canada inseamna ca ai ales sa faci ceva aici, in Romania. Si mai inseamna ca undeva, in adancul fiintei tale, a ramas un coltisor care vibreaza la tot ceea ce este romanesc. La stiri despre olimpici care au luat toate medaliile la concursurile internationale, la articole cu programatori romani care fac legea la Microsoft. La inventiile noastre ce uimesc o lume intreaga sau la sportivii care se incapataneaza sa aduca acasa medalie dupa medalie.
Romania poate fi si altfel decat un teritoriu al crimelor comise cu bestialitate, al drogatilor, al violatorilor, al coruptilor sau al escrocilor. Romania poate fi un spatiu al frumosului, al pozitivului, al progresului. Romania este si altfel decat o vedem in fiecare zi la televizor sau in ziare!

Trimis de: mariusc2 pe 11 Jan 2006, 02:05 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9911/Scapari-politice-de-gaze
Presedintele Traian Basescu a reluat ieri tema grupurilor de interese din jurul Ministerului Economiei si Comertului. Codrut Seres, ministrul de resort, i-a raspuns presedintelui batindu-i obrazul: ar fi bune niste dovezi concrete atunci cind faci acuzatii!

Asta are un fix cu "grupurile de interese"! Cum puii mei sa nu existe grupuri de interese pe langa ministerul economiei??? Pai asta exista tocmai datorita grupurilor de interese!!! E grele cu Fesulica!

Trimis de: mariusc2 pe 11 Jan 2006, 02:07 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/9910/Vara-ne-aduce-taxa-pe-frigider
Protectia mediului se va reflecta in preturile produselor din rafturile magazinelor care comercializeaza produse electronice si electrocasnice si din sfera IT&C. Dupa ce se va introduce taxa de mediu pentru reciclarea acestora, preturile vor creste. Vestea buna este ca vor aparea oferte prin care un produs vechi va constitui avansul pentru unul nou.

Trimis de: mariusc2 pe 11 Jan 2006, 09:57 AM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/9960/Trei-firme-de-asigurari-isi-inceteaza-activitatea/
Termenul de 31 decembrie 2005 impus firmelor de asigurari de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind majorarea capitalului social la minimum 65 miliarde lei a prins pe picior gresit doar trei firme de asigurari, spun surse din piata. Nationala SA, ABG Insurance si Provitas isi inceteaza activitatea de semnare a noilor polite, intrucat nu au gasit bani pentru a-si majora capitalul social. Nationala SA administreaza in continuare cele 10.000 de polite de asigurari pe care le are pe rol, pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestora, ne-a declarat Andreea Rotaru, director in companie.

Trimis de: mariusc2 pe 12 Jan 2006, 04:49 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/10014/Un-broker-roman-va-plati-cea-mai-mare-amenda-data-vreodata-in-Statele-Unite/
Brokerul american de origine romana Daniel Calugar va plati o amenda record in valoare de 153 de milioane de dolari (126,3 mil. de euro) ca urmare a efectuarii in mod inadecvat a tranzactiilor bursiere , informeaza Reuters. Astfel, romanul a continuat sa tranzactioneze actiuni chiar si dupa inchiderea bursei.

Trimis de: mariusc2 pe 13 Jan 2006, 02:00 PM

http://www.wall-street.ro/articol/Economie/10032/Patronatele-si-sindicatele-nemultumite-de-mediul-de-afaceri/
Calitatea mediului de afaceri a fost, in cadrul unei intalniri, principala tema de discutie dintre reprezentantii Patronatului National Roman (PNR) si cei ai sindicatelor, ambele parti aratandu-se ingrijorate fata de evolutia economiei romanesti in contexul apropierii datei aderarii la UE, si nu numai.

Trimis de: mariusc2 pe 1 Feb 2006, 11:42 AM

Romania. De ce?

Am primit mesaje de la romani stabiliti in Egipt
si Belgia. Le multumim si ne bucuram sa vedem
ca si Romania de peste hotare e altfel… Sunt
oameni care au plecat in cautarea succesului
personal si profesional. In privinta reusitei in exil,
am mers intotdeauna pe principiul: daca faci treaba acasa,
faci si cand ajungi in… deplasare. Le tinem pumnii.
Ceilalti, cei mai multi, au ales Romania. Intrebarea
este simpla: de ce? De ce va incapatanati sa faceti
ceva aici, de ce nu sunteti la coada la formulare
pentru emigrat in Canada sau nu asteptati cu infrigurare
tragerea la loteria vizelor SUA? Ce va determina sa
credeti ca aici aveti o sansa, ca acest spatiu
carpato-danubiano-pontic, cum ii spun istoricii, este
locul in care vreti sa traiti? Astept de la dumneavoastra
mesaje si promit ca le vom publica pe cele mai… argumentate.
Oare briza schimbarii care se simte de ceva vreme se va
transforma in uragan ce va distruge tot ceea ce ne tine
ancorat de un trecut dureros? Oare numele pe care am pus
stampila “votat” vor decide sa nu mai fie doar simple
alaturari de litere si se vor materializa in adevarati
arhangheli ai schimbarii? Am fost intotdeauna un
optimist si nu ma voi vindeca niciodata de acest… viciu.
Cred cu tarie ca binele tarii este o suma de “bine individual”.
Cred ca daca noi nu vom mai arunca hartii pe jos,
la un moment dat, gena care ne impinge la acest lucru va
disparea. Dumneavoastra credeti la fel?
V-am lansat provocarea! Romania – de ce? Lasati la o parte
metafora si stilul elevat si spuneti, din suflet, ce
inseamna Romania pentru dumneavoastra. Si de ce credeti
in aceasta tara, in oamenii ei.
Nu uitati ca Romania este (si) altfel!

Florin Campeanu

Trimis de: freeman pe 1 Feb 2006, 04:21 PM

In Romania inca mai poti sa socializezi, poate chiar sa te imprietenesti cu cineva.
In Romania inca mai poti deschide o afacere cu bani mai putini.
In Romania lucrurile sunt foarte clar pe o cale buna, calea asanumitei civilizatii occidentale (adica din Europa si America de Nord).

Trimis de: mariusc2 pe 6 Feb 2006, 02:46 PM

Ne vindem tara!

Cresc, in sfarsit, exporturile

Exporturile FOB au totalizat anul trecut 22,25
miliarde euro, in crestere cu 17,5% fata de nivelul
inregistrat in anul 2004, informeaza Institutul
National de Statistica.
In luna decembrie 2005, exporturile s-au cifrat
la 1,81 miliarde euro, in crestere cu 18,8% comparativ
cu luna decembrie 2004.
Cea mai mare pondere in volumul exporturilor
continua sa o detina articolele de imbracaminte
si materiile textile – 19%, grupa de produse –
masini si dispozitive mecanice, masini, aparate
si echipamente electrice, aparate de inregistrat
sau de reprodus sunetul si imaginile /17,7% /,
produsele metalurgice /14,8% /, produsele minerale
(titei, produse petroliere, minereuri, carbuni,
ciment, sare) /11,1 % /, mijloacele si materialele
de transport /7,9 % /, incaltaminte si
articole similare /5,8 % /.
Comparativ cu anul 2004, valoarea exporturilor
catre tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut
cu 9%, avand o pondere de 67,6% in total exporturi.

Trimis de: nefertiti-old pe 18 Feb 2006, 09:27 AM

http://www.hotnews.ro/articol_43038-Deutsche-Telekom-intra-pe-piata-romaneasca-prin-Combridge-SRL.htm

Trimis de: Cla pe 18 Feb 2006, 11:59 AM

Bine sau rau?
Telekom -> Ro -> someri in DE. In RO e bine.
Dupa 5 ani: Nu mai vin banii din DE, de atatia someri. Telekom e in China.
Dupa 10 ani: Somerii din UE au invadat România, dar n-au nici o sansa, fiind dati afara de nationalisti care nu-si vând tara.
Dupa 15 ani: Chinatelekom cumpara Fort Knox.
Dupa 20 de ani: Te uiti in oglinda si realizezi ca esti alb, da' copilul - galben.
Dupa 25 de ani: Robotul (Tip Tien an Men) iti pune rujul.
Dupa 30 de ani: Robotul (Tip Tien an Men) nu-ti mai pune rujul.
Dupa 35 de ani: Nemtii nu mai au chef, s-au saturat si cauta o "Endlösung"



Trimis de: Endgegner pe 18 Feb 2006, 12:00 PM

Poate baga si DT atunci ceva DSL a 9,95 €

Trimis de: mariusc2 pe 21 Feb 2006, 11:28 AM

Deficit-record de sapte miliarde de euro la contul curent

Contul curent al balantei de plati a inregistrat, pe tot parcursul anului 2005, un deficit de 6,891 miliarde de euro, mai mare cu 35,1% decat cel din anul precedent. Potrivit datelor oficiale ale Bancii Nationale Romane (BNR), soldul negativ al balantei comerciale a ajuns la 7,80 miliarde de euro, serviciile au consemnat un deficit de 434 milioane de euro, iar diferenta nefavorabila la capitolul venituri a fost de 2,309 miliarde de euro.


Sa vada si specialistii benereului ce inseamna sa bagi euroiul cu capu' la fund. Aveam niste exporturi nemaipomenite si mai trebuiau temperate. ohyeah.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 22 Feb 2006, 07:58 AM

Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Initiativa, care isi propune sa alinieze legislatia romaneasca cu cea europeana, aduce unele noutati in ce priveste modul de infiintare a societatilor ca si functionarea adunarilor generala a actionarilor. http://www.hotnews.ro/articol_43266-Legea-privind-societatile-comerciale-se-va-modifica.htm

Trimis de: mariusc2 pe 22 Feb 2006, 12:12 PM

Vanzatorii de informatii

Incitant titlu, nu? Ce v-ati spus: ia sa vedem
domnule cine vinde informatii in tara asta. V-ati
dus deja cu gandul la serviciile secrete si grupurile
de interese. Ei bine, va dezamagesc. Vanzatorii
de informatii sunt, pentru mine, cei ce roiesc
dimineata printre masini, in incercarea de a face
un ban cinstit. Am stat ieri dimineata la Razoare
(granita dintre Drumul Taberei si… lume), in intersectie,
si am studiat activitatea unui astfel de vanzator.
Nu cred ca avea mai mult de 19-20 de ani. Dupa
toate probabilitatile, student. Cu ochii carpiti
de somn, se uita din cinci in cinci secunde in stanga
si in dreapta. Un semn din spatele meu si-l vad
cum sare din blockstarturi. Ce mai, in fata unei
asemenea viteze de reactie si un campion de 100 metri
si-ar scoate palaria. Plaseaza ziarul, incaseaza
banii si revine la geanta in care se
odihnesc… informatiile. Un nou claxon, un nou start.
Cu asemenea antrenament are sanse sa ajunga
la Olimpiada. Glumesc, desigur. Oamenii care vand
ziare imi sunt foarte dragi. Se trezesc dimineata,
la 05.00, se duc la tipografii si isi iau ziarele.
La 05.30 sunt deja in intersectie. Stau pana la 10.00
si pe urma isi vad de cursuri sau de alte activitati.
Nu cersesc, nu fura, nu incearca sa te insele.
Alearga 4-5 ore pe zi cu ziare printre masini.
Sunt bani munciti. Munciti din greu. Sunt oamenii
care formeaza Romania profunda. Oameni care au
inteles ca munca este o solutie si ca ziua de maine
nu va fi un cosmar daca astazi tragi tare.
Nu uitati ca Romania este (si) altfel!

Trimis de: actionmedia pe 22 Feb 2006, 12:40 PM

QUOTE (mariusc2 @ 22 Feb 2006, 12:12 PM)
Se trezesc dimineata,
la 05.00, se duc la tipografii si isi iau ziarele.
La 05.30 sunt deja in intersectie.

Va spun din experienta ca sunt mult mai matinali. Coada la "volanti" se face de pe la miezul noptii (daca vrei sa prinzi un loc bun) Unii chiar dorm acolo. La 3:30 - 4:00 vin ziarele, pe la 4:30 cel tarziu incepe distributia, care dureaza cel mult o ora. Cu cat esti mai in fata, cu atat mai bine. Cine vine la 5 nu mai prinde toate ziarele. Daca nu ai suplimente sau iti lipseste un titlu, sansele de a vinde sunt mult mai mici. Cand lucram la ziare am inlocuit intr-un weekend niste colegi de la distributie care se ocupau de distribuitorii volanti. Stiu foarte bine cu ce se mananca asta.

Se fac echipe si inevitabil apare si "mafia distribuitorilor volanti". Apar cativa "nasi" ai celorlalti. Acestia au grija ca fiecare vanzator din echipa lui sa aiba ziare de la cat mai multe firme. Nu stiu cum isi impart banii, dar este evident ca "nasii" au de castigat din asta.

Trimis de: freeman pe 22 Feb 2006, 01:08 PM

E ok cu schimbarea Legii 31.

Trimis de: nefertiti-old pe 25 Feb 2006, 12:23 PM

Un atac pe e-mail al hackerilor care ii viza pe posesorii de carduri VISA pentru a le obtine datele personale si codul PIN a fost lansat ieri in toata lumea. http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4182&art=9785&cHash=e6d06d6104

Trimis de: mariusc2 pe 3 Mar 2006, 10:15 AM

Informaticieni care se intorc acasa

La inceput a fost mirajul Vestului, apoi
posibilitatea de a castiga sute bune de
euro pe luna. Pentru tinerii abia iesiti
de pe bancile facultatii era o sansa de
a avea o viata mai buna. Si au incercat.

Romania cunoaste inca un puternic exod
al fortei de munca calificate catre tarile
mult mai dezvoltate din Occident. Dar
drumul nu e intotdeauna intr-un singur
sens. Multi se intorc si acasa. Si nu doar
pentru ca niciunde nu-i ca acasa, ci si
pentru ca salariile, conditiile de munca
si perspectivele din firmele de soft
romanesti incep sa se apropie de cele din
Vest.
La ARoBS Transilvania Software lucreaza
in acest moment 3 tineri softisti care
s-au intors acasa dupa ce au gustat din
plin din experienta vestica.

Sergiu a inceput sa lucreze la o firma
multinationala din Ungaria inca din anul
2000. Proaspat absolvent, postul de
programator la o mare firma, cu un
salariu care a ajuns la o mie de euro
pe luna era un vis implinit. "Categoric,
erau conditii bune de munca, un salariu
foarte bun pentru mine ca incepator,
dar am avut probleme de sanatate si a
trebuit sa ma intorc. Ca sa fiu sincer
asta a fost picatura care a umplut paharul.
Sotia mea nu s-a putut adapta, iar pentru
mine lipsa familiei si a prietenilor au
cintarit greu in luarea unei decizii
finale. Apoi, perspectivele erau reduse,
formalitati dificile de luare a cetateniei,
nu aveam viitor. Asa ca m-am intors.
Am stat o perioada acasa pina m-am
refacut, dupa care m-am angajat aici."

Victor s-a intors pentru ca si-a
satisfacut curiozitatea. A lucrat mai
bine de un an la o firma indiana cu
filiala in Ungaria. "Nu stiu daca
profesional munca in Ungaria a fost ceva
special, dar a fost o experienta
extraordinara ca organizare a firmei,
multiculturalitate, cultura corporatista.
Pentru mine, adaptarea la viata si munca
din Ungaria a fost usoara, vorbeam limba,
aveam prieteni, dar cu toate acestea am
simitit ca e suficient. Si m-am intors.
Poate ca nu m-as fi intors daca nu as fi
gasit o firma care sa raspunda exigentelor
mele. Dar am gasit. Aveam in Cluj prieteni
care au stiut ce sa imi recomande."

Experienta lui Paul e mult mai vasta si
pe mai multe continente: a inceput in
Ungaria, apoi a lucrat in Londra, Paris,
dar si in Bangalore (India). In total, a
petrecut 4 ani lucrand la firme de IT din
afara tarii. "Imi doream o viata mai
asezata, intr-un singur loc, mai stabila.
In Cluj, am facut o investitie imobiliara
si doream de mult sa ma stabilesc aici.",
spune Paul.

Claus lucreaza de aproape 3 ani la Ambo
Consulting in Satu Mare si crede ca
intoarcerea tinerilor informaticieni din
Vest nu reprezinta doar cazuri izolate.
"Eu am plecat in mai 2000 in Germania si
am lucrat 3 ani la o firma germano-
americana. Dupa 3 ani, nu am mai avut de
lucru, dar as fi avut posibilitatea sa
gasesc pentru ca aveam experienta in IT,
vorbesc 6 limbi straine. Sotia mea insa
nu avea drept de lucru si, in plus, ne
mutasem de prea multe ori incat ne-am
spus ca a venit vremea sa ne asezam si asa
ne-am intors in Romania. Am vorbit recent
cu un prieten de-al meu, tot informatician,
roman nascut in Germania, care mi-a spus
ca, in conditiile de fiscalitate din
Romania si cum se si prefigureaza o
crestere accentuata a salariilor din
domniul IT&C, ar veni si el sa lucreze
aici. In Romania poti lucra si pentru
firme din Gemania, dar fiscalitatea e mai
mica. In Germania, fiscalitatea pur si
simplu e ucigasa.", spune Claus.


Trimis de: mariusc2 pe 3 Mar 2006, 10:18 AM

As vrea sa ma intorc. Dar…

Ma numesc Cristian Mandu, am 27 de ani si
sunt casatorit de exact 6 luni smile.gif. Sotia
mea, Angelika, este elvetianca si vorbeste
romaneste impecabil deoarece a studiat 5 ani
in Bucuresti, la Universitatea Nationala de
Muzica. Amandoi suntem violonisti. Eu am
absolvit conservatorul in SUA unde am avut
bursa 5 ani. Am cunoscut-o pe Angelika in
parcul Cismigiu, cand eram in Bucuresti intr-o
vacanta. Ne-am imprietenit si am simtit
legatura "aceea":). M-am hotarat sa dau o
sansa reala acestei relatii si actuala mea
sotie m-a determinat sa dau un examen de
admitere pentru Master, in Elvetia, la Basel.
Am fost acceptat si am studiat un an, timp in
care Angelika era la Bucuresti, isi pregatea
absolventa. Pe 2 Septembrie 2005, ne-am
casatorit in St. Gallen si acum locuim in
Basel. Angelika isi dorste sa fie profesoara
de vioara si eu imi doresc sa fiu pilot!
Amandoi ne chinuim sa ne gasim de lucru. Nu
sunt posturi pentru profesoara de vioara,
nicaieri in Elvetia. Pentru mine, sansele de
a-mi gasi ceva (aproape orice) de lucru sunt
minime, deoarece sunt strain (nu sunt elvetian)
si... ar fi gresit sa spun ca in Elvetia nu
exista o oarecare doza de nationalism si, in
consecinta, o doza destul de mare de
discriminare.
Pasiunea mea cea mai mare este aviatia. In vara
trecuta mi-am obtinut licenta de pilot privat
la Scoala Superioara de Aviatie Civila din
Bucuresti. Am incercat multe variante, sa obtin
o bursa sau o sponsorizare, care mi-ar putea
plati restul de scolarizare pentru a putea
obtine licenta de pilot profesionist.
Costurile se ridica la 30.000 si nici o banca
in Elvetia sau in Romania nu imi acorda un
imprumut, pentru ca nu am serviciu. Ma chinui
in continuare sa gasesc o solutie si sunt
convins ca este doar o chestiune de timp,
pana termin scoala de aviatie si voi lucra ca
pilot pentru o companie, care, sincer, mi-as
dori sa fie un operator roman.
Ministerul Transporturilor acorda burse
pentru formarea pilotilor in Romania, dar din
pacate limita de varsta pentru examenul de
admitere este, oficial, 25 de ani. La examenul
din toamna trecuta, limita de varsta s-a
ridicat la 27 de ani, cu doar cateva zile
inainte... din cine stie ce motive smile.gif. Mie nu
mi-a spus nimeni...
Ideea este ca ne-am muta amandoi in Romania
daca ne-am putea crea o situatie decenta, daca
am avea un salariu decent. Imi este dor de
valorile "umane" si de caldura de acasa. Cu
toate ca Bucurestiul imi displace total
(mitocania de pe strada ma scoate din minti),
cu siguranta ne-am simti extraordinar in Cluj,
Timisoara, Brasov, Iasi sau alte centre
culturale puternice din Romania. M-am saturat
sa fiu strain.
Stiti de ce nu am revenit in Romania pana acum?
Este foarte simplu: ...nu mi s-a oferit nimic.
Pentru ca nimanui nu ii pasa de ceea ce am eu
de zis. Nu conteaza decat ce pile ai si cata
spaga poti sa dai.
As vrea sa ma intorc in Romania pentru ca stiu
ca as putea aduce un plus de calitate atat in
domeniul muzical cat si in planul aviatiei.
Problema este ca nimeni nu pare a fi interesat
de acest plus si inca nu l-am intalnit pe acela
interesat sa investeasca in calitate, in oameni
motivati.
Nu imi place sa critic, dar asta este adevarul,
asa cum il percep eu. Va rog sa ma corectati,
in cazul in care gresesc.

Cristian Mandu

Trimis de: freeman pe 7 Mar 2006, 01:34 PM

Pentru Cristian: Dupa cum spui tu nici in Romania (vor spaga sau relatii) , nici in Elvetia (sunt nationalisti) nu vine cineva sa-ti ofere ceva in domeniile cunoscute de tine...
Poate ar trebui sa-ti cauti singur...
Bafta!

Trimis de: mariusc2 pe 7 Mar 2006, 02:13 PM

Europa - pamant romanesc!

V-am promis ca o sa va plictisesc cu istorioare europene.
Asta e, sunt inca sub influenta vizitei facute in Germania,
la partenerii editurii noastre. A fost vorba de o conferinta
mondiala a partenerilor, cu reprezentanti din Africa de Sud,
Australia, SUA, Marea Britanie, Franta, Polonia, Spania
si, fireste, Romania. Un adevarat Turn Babel, in care am
discutat despre ce a fost, ce este si, mai ales, ce va fi
in domeniul in care ne castigam painea cea de toate zilele.
Dar nu despre aceasta conferinta vreau sa va vorbesc in
acest editorial. Ci despre romanii care au reusit “peste”.

Am avut ocazia sa intalnesc (si) in Bonn compatrioti care
s-au integrat perfect in sistemul german. Lucreaza in
constructii, telefonia mobila, servicii, edituri. Nu-i
deosebesti pe strada de nemtii 100% si vorbesc o germana
impecabila. Pe langa engleza si, in anumite cazuri,
franceza. Nu au avut niciodata probleme cu politia
si fac cinste tarii din care provin. Sunt, practic,
cei ce schimba in bine imaginea Romaniei peste hotare.
Cei care demonstreaza ca nu suntem doar un popor
mancator de lebede sau un popor de cersetori. Suntem
un popor de oameni creativi, inteligenti. Daca nu ne
laudam noi, cine sa o faca? J

In drumul spre casa, escala la Amsterdam. Vanzatoarele
de la duty-free au invatat, cred, limba romana. In aeroport
auzi la tot pasul cuvinte ce suna cunoscut. Oameni
incarcati cu sacose in care, vorba taranului, pui
si mult, si putin. In avion, peste trei sferturi din
pasageri sunt romani. Se cheama intre ei, se asaza pe
locuri ce nu le apartin in speranta ca ocupantii de
drept nu vor prinde avionul. Sau ca biletele respective
nu au fost vandute. Din pacate pentru ei, au fost. Se
uita lung la cei ce isi revedinca locul. Discuta aprins
intre ei si fac, de fapt, ceea ce pe acolo pe unde
au fost nu au putut face. Scapati din sistem, fie el
german, italian sau spaniol, romanii se reintorc la
origini. La libertatea pentru care multi europeni ne invidiaza.

Nu va mai trece mult pana la consolidarea unui
astfel de sistem si in Romania. Este singura solutie
ce ne garanteaza supravietuirea in Uniunea Europeana.
Pana atunci, romanii din avionul de Amsterdam au un
farmec aparte. Ca toti romanii care se intorc acasa
cu bani si cadouri pentru cei dragi. Si ei ajuta la
reconstructia acestei tari. O tara in care parca
prea multi se asaza pe locurile ce nu le apartin.

Stiati ca sunt peste 3 milioane de romani care
lucreaza in afara tarii?

Nu uitati ca Romania poate fi (si) altfel!

Florin Campeanu

Trimis de: mariusc2 pe 7 Mar 2006, 11:49 PM

O viziune pesimista

„Politica monetara a Bancii Nationale si întarirea leului au avut efecte devastatoare asupra textilistilor“, este de parere Mihai Pasculescu, prim-vicepresedinte executiv al FEPAIUS.

Mihai Pasculescu este cel care a preluat în 1992 Zefirul SA, iar 12 ani mai târziu a fost nevoit sa ia decizia închiderii ei. Am stat de vorba despre motivele care au dus la starea actuala a industriei textile, în special cea primara.

D-le Pasculescu, nu sunteti un mare admirator al politicii BNR...
Banca Nationala a României (BNR) are un singur parametru de care raspunde, inflatia, dar nu a fost în stare sa-l realizeze nici pe acela. Guvernatorul BNR a aplicat cam 10-11 ani de zile o politica de a scoate leii de pe piata, acest lucru fiind strategia de a reduce inflatia. Însa acest lucru a avut un efect negativ asupra industriei, va amintiti ca s-au practicat dobânzi de 400% în anii ’95-’97. Firmele trebuiau sa se duca la banca sa ia credite de investitii cu niste dobânzi fabuloase. Pe de alta parte, bancile nu aveau nici un interes sa acorde aceste credite unor agenti economici si atunci preferau sa-si tina banii linistiti la Banca Nationala cu 400%. În orice tara din lume, nimeni nu lucreaza cu banii din seif sau cash, ci cu credite. O alta vina a guvernatorului este ca în România, pâna în prezent, nu exista o banca de investitii, unde sa te duci cu un proiect, un studiu de fezabilitate si ea sa caute un investitor, fie banca, fie privat, fie fond de investitii, care sa finanteze acest proiect. Un alt element care a avut un impact negativ asupra industriei a fost acel Fond National de Investitii (FNI), care a compromis imaginea acestor fonduri în perceptia românilor. În SUA, de exemplu, peste 80% din investitii se fac prin aceste fonduri, care sunt de fapt capitaluri private, fara influenta politica.

Ce efect a avut întarirea monedei nationale asupra exportatorilor?
Daca vrei sa faci o politica de întarire a monedei nationale, o faci încetul cu încetul.
Guvernatorul BNR trebuia sa tina în frâu inflatia si sa aiba niste politici prin care sa nu stimuleze speculativ pe piata capitalurile straine. Trebuia sa aduca dobânzile foarte jos, cum face acum, dar este prea târziu, dupa ce a nenorocit exportatorii. Politica monetara a avut efecte extrem de negative asupra industriei textile, au dat faliment aproape 25% din firme, deoarece aproape 80% dintre ele aveau export.
În opinia mea, întarirea artificiala a leului a însemnat pierdere directa de 18%. În productie oricum nu poti sa ai un profit mare, daca ai peste 10% este exceptional. În industria primara, materia prima reprezinta 50-60% si procesarea 40%. În industria confectiilor materia prima este 30% si procesarea 70%, iar acolo se poate obtine un profit de 15%. Dar daca se ia în calcul pierderea de 18% datorata întaririi leului, cu 8,5% inflatie, plus utilitatile, înseamna ca o fabrica trebuia sa dubleze productivitatea muncii ca sa supravietuiasca. Or, la o masina de cusut nu pot sa pun sa munceasca doi operatori, iar majoritatea fabricilor s-au dotat cu masini foarte performante, cum sa-i dublez productivitatea? Mai maresti viteza de lucru, mai faci o reorganizare, merge acolo un 10%, dar cum sa o dublezi?

Ce efecte a avut liberalizarea comertului asupra industriei noastre usoare?
China a fost întotdeauna mare exportatoare de fire, fibre si tesaturi. Guvernul lor, care într-adevar îi subventioneaza, le-a dat fabrici la cheie pe care le platesc în 10 ani. Au intrat si în Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), deci s-au pregatit si au integrat produsul. Te trezesti acum ca vine produsul complet la pretul unui metru de tesatura. Dupa ce am vizitat PremiereVision în martie anul trecut, când, din 400 de firme din vestul Europei, mai erau prezente vreo 4-5, am înteles multe despre impactul liberalizarii. Pe de alta parte, daca marile retele de magazine ar lua toata marfa numai din Asia, ar ramâne cu 30-40% discounturi, ar sta cu pravaliile nevizitate, pentru ca ar avea aceeasi marfa. În China, trebuie sa comanzi cu cinci luni înainte. Dar marii retaileri au nevoie de marfa proaspata, care se lucreaza în Europa de Est. Pentru aceasta fabricile trebuie sa stie sa lucreze comenzile în maximum doua luni de zile. Cine stie sa faca treaba asta rezista.
Mihai Pasculescu este cel care a preluat în 1992 Zefirul SA, iar 12 ani mai târziu a fost nevoit sa ia decizia închiderii ei. Am stat de vorba despre motivele care au dus la starea actuala a industriei textile, în special cea primara.

D-le Pasculescu, nu sunteti un mare admirator al politicii BNR...
Banca Nationala a României (BNR) are un singur parametru de care raspunde, inflatia, dar nu a fost în stare sa-l realizeze nici pe acela. Guvernatorul BNR a aplicat cam 10-11 ani de zile o politica de a scoate leii de pe piata, acest lucru fiind strategia de a reduce inflatia. Însa acest lucru a avut un efect negativ asupra industriei, va amintiti ca s-au practicat dobânzi de 400% în anii ’95-’97. Firmele trebuiau sa se duca la banca sa ia credite de investitii cu niste dobânzi fabuloase. Pe de alta parte, bancile nu aveau nici un interes sa acorde aceste credite unor agenti economici si atunci preferau sa-si tina banii linistiti la Banca Nationala cu 400%. În orice tara din lume, nimeni nu lucreaza cu banii din seif sau cash, ci cu credite. O alta vina a guvernatorului este ca în România, pâna în prezent, nu exista o banca de investitii, unde sa te duci cu un proiect, un studiu de fezabilitate si ea sa caute un investitor, fie banca, fie privat, fie fond de investitii, care sa finanteze acest proiect. Un alt element care a avut un impact negativ asupra industriei a fost acel Fond National de Investitii (FNI), care a compromis imaginea acestor fonduri în perceptia românilor. În SUA, de exemplu, peste 80% din investitii se fac prin aceste fonduri, care sunt de fapt capitaluri private, fara influenta politica.

Ce efect a avut întarirea monedei nationale asupra exportatorilor?
Daca vrei sa faci o politica de întarire a monedei nationale, o faci încetul cu încetul.
Guvernatorul BNR trebuia sa tina în frâu inflatia si sa aiba niste politici prin care sa nu stimuleze speculativ pe piata capitalurile straine. Trebuia sa aduca dobânzile foarte jos, cum face acum, dar este prea târziu, dupa ce a nenorocit exportatorii. Politica monetara a avut efecte extrem de negative asupra industriei textile, au dat faliment aproape 25% din firme, deoarece aproape 80% dintre ele aveau export.
În opinia mea, întarirea artificiala a leului a însemnat pierdere directa de 18%. În productie oricum nu poti sa ai un profit mare, daca ai peste 10% este exceptional. În industria primara, materia prima reprezinta 50-60% si procesarea 40%. În industria confectiilor materia prima este 30% si procesarea 70%, iar acolo se poate obtine un profit de 15%. Dar daca se ia în calcul pierderea de 18% datorata întaririi leului, cu 8,5% inflatie, plus utilitatile, înseamna ca o fabrica trebuia sa dubleze productivitatea muncii ca sa supravietuiasca. Or, la o masina de cusut nu pot sa pun sa munceasca doi operatori, iar majoritatea fabricilor s-au dotat cu masini foarte performante, cum sa-i dublez productivitatea? Mai maresti viteza de lucru, mai faci o reorganizare, merge acolo un 10%, dar cum sa o dublezi?

Ce efecte a avut liberalizarea comertului asupra industriei noastre usoare?
China a fost întotdeauna mare exportatoare de fire, fibre si tesaturi. Guvernul lor, care într-adevar îi subventioneaza, le-a dat fabrici la cheie pe care le platesc în 10 ani. Au intrat si în Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), deci s-au pregatit si au integrat produsul. Te trezesti acum ca vine produsul complet la pretul unui metru de tesatura. Dupa ce am vizitat PremiereVision în martie anul trecut, când, din 400 de firme din vestul Europei, mai erau prezente vreo 4-5, am înteles multe despre impactul liberalizarii. Pe de alta parte, daca marile retele de magazine ar lua toata marfa numai din Asia, ar ramâne cu 30-40% discounturi, ar sta cu pravaliile nevizitate, pentru ca ar avea aceeasi marfa. În China, trebuie sa comanzi cu cinci luni înainte. Dar marii retaileri au nevoie de marfa proaspata, care se lucreaza în Europa de Est. Pentru aceasta fabricile trebuie sa stie sa lucreze comenzile în maximum doua luni de zile. Cine stie sa faca treaba asta rezista.

Cine a mai ramas pe piata din industria primara?
Singurii care au supravietuit au fost lânarii, pentru ca ei nu sunt concurati de chinezi, care nu vin cu paltoane sau confectii grele. Mai sunt înca trei-patru mari fabrici de stofe care rezista, dar si acelea sunt aproape de colaps...

Din câte stim, dupa ce ati închis Zefirul, ati încercat o asociere cu Carpatex Brasov...
Da, pentru ca eu aveam de lucru foarte mult în sezonul primavara-vara, din octombrie pâna prin aprilie-mai, dupa care vara pierdeam totul, lucram la 30% din capacitate, serii scurte. Productia poti sa o reduci pâna la o anumita limita, la care sa-ti acoperi costurile. Pâna la urma nu ne-am mai înteles cu Carpatexul asupra anumitor aspecte.

Ce credeti ca ar trebui sa faca confectionerii acum ramâna pe piata?
Pentru a supravietui, o fabrica de confectii din România trebuie sa-si faca singura colectia, care costa vreo 50-60 de mii de euro, sa aiba un angajat al lor, nu un intermediar, care sa se duca cu colectia sa o contracteze la marile retele de magazine, sa aiba niste spatii mari unde sa o depoziteze, iar în ziua cutare sa fie cu marfa dusa, vamuita, în fata magazinului. Dar asta înseamna sa ai o finantare de aproape un an de zile. În România îti dau bancile credit? Din nou revenim la dl. guvernator, daca nu îti da banutii sa faci asta, nu ai cum sa o faci. Eu sunt foarte pesimist, vad o cadere a industriei usoare. Anul trecut, Ministerul Industriei a dat niste cifre potrivit carora 25% din firme au închis definitiv si alte 50% sunt în colaps. Anul acesta, parerea mea este ca se duc peste 70% din fabrici. Vor ramâne fabricile foarte mici, de 15-20 de salariati, care cumpara tesaturi din Turcia, Pakistan, si fac fondul pietei. Se merge pe pierdere la productie, dar se câstiga la vânzare. Acestea vor supravietui, dar cei cu sute de angajati nu au nici o sansa.

Nici daca ar intra în niste retele mari de retail?
Asta înseamna sa te duci tu cu colectia si ei sa o accepte. Industria textila deja a devenit o industrie standardizata, adica standardele pe care le impun pe protectia mediului, a consumatorului si altele reprezinta o garantie ca în momentul când cumperi o marfa nu îti intra la apa, nu se rupe, nu face peeling. În momentul acesta, brandul apartine distributiei. A început si Metro sa îsi dea marci proprii.

Dar atunci de ce nimeni nu vorbeste de produsul complet? Toti spun ca trebuie sa facem marci...
Este vorba de ceva ce vrem sa dezvoltam acum, brandul de tara. Una e sa cumperi un ceas elvetian. Ai o garantie imediata ca iei ceva bun. Este vorba de un brand de produs, sectorial, care poate avea o bariera psihologica de mare impact. De exemplu, unii nu cumpara din Vietnam pentru ca nu au democratie, sau din alte parti unde se exploateaza lucratorii sau se lucreaza cu copii.

Cu Zefirul ce s-a întâmplat?
Eu am avut primul soc acum doi ani si jumatate, când s-a liberalizat comertul pentru Pakistan si Bangladesh. Atunci am pierdut vreo 20 de clienti pe Germania, care mi-au spus ca au colaborat bine cu mine, dar iau aceeasi marfa la jumatate de pret din Bangladesh.

De unde luati materia prima?
Firele le importam din Grecia, Italia, pentru ca voiam calitate super. Vedeti, iar revenim la puterea financiara, pentru ca daca o aveam, puteam deschide acreditiv în India, sa iau firele de acolo, unde calitatea e relativ buna. Dar asta înseamna iar ca îti trebuie bani cu trei luni înainte. Eu, când primeam comanda, finantam doar cumpararea a 2-3 tone de fire. Preturile sunt altele când cumperi repede si vrei sa îti vina marfa într-o saptamâna.
În plus, pierdusem un proces cu o firma franceza, Saneco, de la care am cumparat niste fire de in. Facusem vreo 300 de mii de metri de tesatura pentru H&M, iar când am ajuns sa o finisez, marfa a pierdut 30% din greutate. Ce se întâmplase? Saneco face fuiorul în Belgia si îl trimite în China la procesat, iar chinezii au înlocuit 30% din fibra de in cu ramia, asemanatoare cu inul, dar casanta. La procesul de finisare, se scutura toata ramia. Eu nu i-am platit marfa, i-am aratat reclamatia de la H&M, am fost la laborator, dar m-a dat în judecata în România si în final a câstigat.

Atunci ati luat decizia sa închideti fabrica?
Dupa proces am mai mers pâna în 2004: la 30 iunie aveam 18 miliarde profit, dar am terminat cu doua miliarde în minus. În vara am avut comenzi rapide si am lucrat la 30-40% din capacitate, apoi a fost lovitura cu cursul, de la 1 noiembrie. Am fost apoi la Paris, unde am vazut ce s-a întâmplat cu firmele din Uniunea Europeana, dupa care am decis închiderea. Am livrat toate comenzile, am platit toate datoriile. Mi-am dat seama ca afacerea nu mai tine.
Singurii care au supravietuit au fost lânarii, pentru ca ei nu sunt concurati de chinezi, care nu vin cu paltoane sau confectii grele. Mai sunt înca trei-patru mari fabrici de stofe care rezista, dar si acelea sunt aproape de colaps...

Din câte stim, dupa ce ati închis Zefirul, ati încercat o asociere cu Carpatex Brasov...
Da, pentru ca eu aveam de lucru foarte mult în sezonul primavara-vara, din octombrie pâna prin aprilie-mai, dupa care vara pierdeam totul, lucram la 30% din capacitate, serii scurte. Productia poti sa o reduci pâna la o anumita limita, la care sa-ti acoperi costurile. Pâna la urma nu ne-am mai înteles cu Carpatexul asupra anumitor aspecte.

Ce credeti ca ar trebui sa faca confectionerii acum ramâna pe piata?
Pentru a supravietui, o fabrica de confectii din România trebuie sa-si faca singura colectia, care costa vreo 50-60 de mii de euro, sa aiba un angajat al lor, nu un intermediar, care sa se duca cu colectia sa o contracteze la marile retele de magazine, sa aiba niste spatii mari unde sa o depoziteze, iar în ziua cutare sa fie cu marfa dusa, vamuita, în fata magazinului. Dar asta înseamna sa ai o finantare de aproape un an de zile. În România îti dau bancile credit? Din nou revenim la dl. guvernator, daca nu îti da banutii sa faci asta, nu ai cum sa o faci. Eu sunt foarte pesimist, vad o cadere a industriei usoare. Anul trecut, Ministerul Industriei a dat niste cifre potrivit carora 25% din firme au închis definitiv si alte 50% sunt în colaps. Anul acesta, parerea mea este ca se duc peste 70% din fabrici. Vor ramâne fabricile foarte mici, de 15-20 de salariati, care cumpara tesaturi din Turcia, Pakistan, si fac fondul pietei. Se merge pe pierdere la productie, dar se câstiga la vânzare. Acestea vor supravietui, dar cei cu sute de angajati nu au nici o sansa.

Nici daca ar intra în niste retele mari de retail?
Asta înseamna sa te duci tu cu colectia si ei sa o accepte. Industria textila deja a devenit o industrie standardizata, adica standardele pe care le impun pe protectia mediului, a consumatorului si altele reprezinta o garantie ca în momentul când cumperi o marfa nu îti intra la apa, nu se rupe, nu face peeling. În momentul acesta, brandul apartine distributiei. A început si Metro sa îsi dea marci proprii.

Dar atunci de ce nimeni nu vorbeste de produsul complet? Toti spun ca trebuie sa facem marci...
Este vorba de ceva ce vrem sa dezvoltam acum, brandul de tara. Una e sa cumperi un ceas elvetian. Ai o garantie imediata ca iei ceva bun. Este vorba de un brand de produs, sectorial, care poate avea o bariera psihologica de mare impact. De exemplu, unii nu cumpara din Vietnam pentru ca nu au democratie, sau din alte parti unde se exploateaza lucratorii sau se lucreaza cu copii.

Cu Zefirul ce s-a întâmplat?
Eu am avut primul soc acum doi ani si jumatate, când s-a liberalizat comertul pentru Pakistan si Bangladesh. Atunci am pierdut vreo 20 de clienti pe Germania, care mi-au spus ca au colaborat bine cu mine, dar iau aceeasi marfa la jumatate de pret din Bangladesh.

De unde luati materia prima?
Firele le importam din Grecia, Italia, pentru ca voiam calitate super. Vedeti, iar revenim la puterea financiara, pentru ca daca o aveam, puteam deschide acreditiv în India, sa iau firele de acolo, unde calitatea e relativ buna. Dar asta înseamna iar ca îti trebuie bani cu trei luni înainte. Eu, când primeam comanda, finantam doar cumpararea a 2-3 tone de fire. Preturile sunt altele când cumperi repede si vrei sa îti vina marfa într-o saptamâna.
În plus, pierdusem un proces cu o firma franceza, Saneco, de la care am cumparat niste fire de in. Facusem vreo 300 de mii de metri de tesatura pentru H&M, iar când am ajuns sa o finisez, marfa a pierdut 30% din greutate. Ce se întâmplase? Saneco face fuiorul în Belgia si îl trimite în China la procesat, iar chinezii au înlocuit 30% din fibra de in cu ramia, asemanatoare cu inul, dar casanta. La procesul de finisare, se scutura toata ramia. Eu nu i-am platit marfa, i-am aratat reclamatia de la H&M, am fost la laborator, dar m-a dat în judecata în România si în final a câstigat.

Atunci ati luat decizia sa închideti fabrica?
Dupa proces am mai mers pâna în 2004: la 30 iunie aveam 18 miliarde profit, dar am terminat cu doua miliarde în minus. În vara am avut comenzi rapide si am lucrat la 30-40% din capacitate, apoi a fost lovitura cu cursul, de la 1 noiembrie. Am fost apoi la Paris, unde am vazut ce s-a întâmplat cu firmele din Uniunea Europeana, dupa care am decis închiderea. Am livrat toate comenzile, am platit toate datoriile. Mi-am dat seama ca afacerea nu mai tine.

Trimis de: mariusc2 pe 15 Mar 2006, 07:28 PM

Homo supermarketus

Marti seara intr-un renumit supermarket situat langa un renumit complex studentesc. Nu ai loc sa arunci un ac, desi ma indoiesc ca oamenii prezenti ar dori sa faca acest lucru. Un tip cu aspect de student arunca in carucior baxuri cu bere. Se lasa cu chef in Regie. Un sot se uita rugator la sotie in speranta ca va reusi sa treaca de CTC un casetofon de masina. Un pusti alearga dezlantuit printre rafturi, ma rog, cat poate alerga un copil printr-un magazin suprapopulat.

Fite si saracie. Bucurie si deznadejde in acelasi loc. Frustrari si impliniri. Intr-un supermarket poti sa surprinzi cel mai bine esenta societatii romanesti. O gasesti ascunsa in raionul de delicatese, fara pret pe ea, ambalata jalnic, dar cu un potential greu de anticipat. Daca o scanezi sa-i vezi pretul, obtii rezultate in functie de valoarea ta, ca individ. Pentru unii mai ieftina, pentru altii mai scumpa. Pentru unii indiferenta sau nepretuita.

Marile grupuri ce pastoresc supermarketuri la nivel mondial raporteaza cifre record pentru Romania. Sa nu mai aud pe nimeni punand placa aceea cu tara saraca. Daca intr-o zi din timpul saptamanii intr-un supermarket sunt mii de oameni, e clar ca exista si bani. Traiasca societatea de consum!

Homo supermarketus este o specie ce evolueaza extraordinar. A inceput de la exprimari timide (o paine, un suc, o napolitana) si a ajuns la fineturi de genul (plasma, home cinema, laptop, aparat foto digital). Romanul munceste din greu sa-si satisfaca niste nevoi pe care comunismul nu i-a permis nici macar sa le viseze. O sa-mi spuneti ca acest lucru se intampla doar in Capitala. Sa fim seriosi! In marile orase Homo supermarketus e rege, iar cei de la sate sunt deja contaminati. Munciti oameni buni. Nu stiu daca munca te innobileaza, dar e clar ca-ti permite sa-ti iei un home cinema si sa te simti rege la tine acasa. (Si sa te certi cu vecinii.)

Ies din supermarket si o iau spre casa, in haosul creat de masini, zapada si mocirla. In statie, la Grozavesti, un tanar cu plete poarta o chitara in husa, aruncata neglijent pe umar. Undeva, azi-noapte, a avut loc o petrecere cum numai studentii stiu sa faca. Cu Andrii Popa si Nunta, cu Metallica si Guns. Sunt invidios pe ei. Dar ma intorc la munca. Toate la timpul lor!

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2006, 10:48 AM

QUOTE (mariusc2 @ 15 Mar 2006, 07:28 PM)
Homo supermarketus

Supertare articolul. Cine e autorul?

Trimis de: mariusc2 pe 16 Mar 2006, 11:45 AM

Primesc pe email in fiecare zi un buletin numit E-altfel, de la editura Rentrop&straton. Este o culegere de stiri pozitive din ziua precedenta. E benefica. Daca vrei, iti trimit linkul pt abonament pe PM.

Trimis de: Endgegner pe 16 Mar 2006, 12:13 PM

te rog sa-mi trimiti si mie linkul, pletosule biggrin.gif

Trimis de: tikky pe 16 Mar 2006, 06:48 PM

si eu am aceeasi rugaminte, daca se poate. smile.gif

Trimis de: mariusc2 pe 16 Mar 2006, 06:57 PM

http://www.rs.ro/concurs/e-altfel.asp

L-am facut public, nu stiam ca sunt atatia doritori. smile.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 17 Mar 2006, 01:41 PM

Impozitul pe terenurile amplasate în extravilanul localităţilor va fi calculat pe baza unei noi proceduri, în care se va ţine cont de suprafaţa şi zona în care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale şi nu la bugetul de stat, ca până în prezent.
Noile prevederi au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, joi, de Guvern, care modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi Legea 247/2005 referitoare la reforma în domeniul proprietăţii.

Potrivit noilor reglementări, impozitul pentru terenurile amplasate în extravilan va fi stabilit în funcţie de suprafaţa în hectare a terenului şi de zona în care este acesta amplasat, la care se va adăuga coeficientul de corecţie calculat, potrivit Codului Fiscal, în funcţie de rangul localităţii.

Consiliile locale vor stabili patru categorii de zone de încadrare a terenurilor, spre deosebire de cele cinci clase de calitate folosite în prezent pentru determinarea impozitului.

Sumele rezultate din impozit vor fi transferate la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află terenurile, fiind gestionate de către administraţiile locale.

Conform legislaţiei în vigoare, impozitul pe terenurile amplasate în extravilanul localităţilor este vărsat la bugetul de stat.

Impozitele pe terenurile din extravilanul localităţilor încasate pentru 2006 până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă rămân stabilite conform deciziilor de impunere emise de organele fiscale.

Actul normativ adoptat de Guvern mai stabileşte că renta viageră acordată persoanelor în vârstă care îşi vând sau închiriază terenurile agricole va fi plătită de la bugetul local. (mediafax)

Trimis de: mariusc2 pe 12 Apr 2006, 10:02 PM

Tanar si implicat:

400.000 RON pentru stimularea participarii tinerilor la viata societatii

Concursul de proiecte derulat anual de Autoritatea Nationala pentru Tineret /ANT/ va avea ca tema, in 2006, stimularea participarii tinerilor la viata societatii.
Structurile asociative de si pentru tineret isi pot depune proiectele in perioada 10-17 mai, iar derularea lor are loc in intervalul 15 iunie-5 noiembrie.
Tema "Campanie pentru stimularea participarii tinerilor la viata societatii" se incadreaza in Programul de sustinere a actiunilor de tineret si vizeaza participarea civica si politica si participarea la educatie.
Suma totala aprobata pentru Concursul national de proiecte de tineret in 2006 este de 400.000 lei noi.
Proiectele de tineret care vizeaza participarea civica si politica beneficiaza de maximum 30.000 lei pe fiecare proiect (in cazul campaniilor si al caravanelor), de maximum 15.000 lei (in cazul simpozioanelor, seminariilor si meselor rotunde) si de maximum 30.000 lei (pentru santierele de tineret si taberele tematice).
Proiectele de tineret care vizeaza participarea la educatie au alocata suma de maximum 15.000 lei (pentru evenimente) si de maximum 10.000 lei (pentru simpozioane, seminarii si mese rotunde).

Trimis de: mariusc2 pe 13 Apr 2006, 03:47 PM

Creditul fara frontiere:

Romanii din Italia îsi pot cumpara case in tara

Banca Italo Romena, reprezentanta în Romania a Grupului Veneto, va acorda, din mai 2006, romanilor care lucreaza legal în Italia, "Creditul fara frontiere" prin care se va finanta si cumpararea de locuinte în Romania, a anuntat miercuri directorul general al bancii, Athos Varusio.
"Acest produs va fi un semnal de încredere pe care îl dam cetatenilor romani, dar si sistemului bancar romanesc. Un alt produs bancar destinat cu precadere romanilor din Italia este Contul fara frontiere prin care se pot trimite în Romania bani cu comision zero. Cele doua produse reafirma politica de colaborare între bancile apartinand grupului Veneto, dar si de personalizare a produselor în functie de nevoile pietei", a spus Athos Varusio, cu prilejul prezentarii rezultatelor financiare pe 2005.

Trimis de: mariusc2 pe 8 May 2006, 05:38 PM

Redresarea economiei europene - o veste buna pentru Romania

Comertul mondial, care la inceputul lui 2005 dadea semne de oboseala, s-a revigorat spre sfarsitul anului trecut si chiar a castigat in dinamism in primul trimestru din 2006. Totusi, perspectivele comertului international depind de evolutia economiei mondiale, care ramane insa marcata de numeroase incertitudini. Cele mai multe semne de intrebare le ridica Europa.

Trimis de: mariusc2 pe 9 May 2006, 01:44 PM

In ultimii 16 ani, salariile au crescut de aproape 3.000 de ori

La nivelul lunii martie 2006, in comparatie cu nivelul inregistrat in ianuarie 1990, salariile au crescut de 2.804,88 ori, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica.
In comparatie cu luna februarie 1992, salariile au crescut de 651,10 ori.
Castigul salarial mediu brut in luna martie a fost de 1.101 RON, iar castigul salarial mediu net a fost de 828 RON, mai mare cu 8 la suta fata de luna precedenta.
Rata inflatiei in luna martie 2006 a fost de 0,21 la suta, iar in primele trei luni ale anului rata medie lunara a inflatiei a atins nivelul de 0,5 la suta, fata de 0,6 la suta in perioada similara a anului trecut.

Trimis de: mariusc2 pe 19 May 2006, 05:08 PM

Vladescu executa 83% dintre firme

De la 1 ianuarie 2007, dupa ce va elimina impozitul pe venitul microintreprinderilor, statul va pierde venituri bugetare de aproape 30 de milioane de euro. Desi Ministerul Finantelor a scos din proiectul de Cod fiscal pe anul viitor impozitul redus, de 3%, pe cifra de afaceri a microfirmelor, n-a realizat nici macar un studiu de impact al acestei modificari. Agentia de stat pentru IMM-uri crede in schimb ca zeci de mii de astfel de firme vor da faliment din aceasta cauza. In plus, desfiintarea impozitului redus pe venitul microfirmelor nu este o cerinta impusa de UE, asa cum au lasat sa se inteleaga tot timpul autoritatile.

Trimis de: mariusc2 pe 22 May 2006, 10:20 PM

Greva comisarilor costa statul peste 1 milion de euro/zi

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa la Arad, ca, desi este de acord cu revendicarile comisarilor Garzii Financiare, nu e de acord cu forma de protest aleasa de acestia, respectiv greva generala. Bodu a spus ca in fiecare zi de greva a comisarilor statul pierde 350.000 de euro, pentru ca nu se mai dau amenzi si nu se mai fac confiscari. In plus, comisarii constatau zilnic prejudicii de 750.000 de euro, ceea ce nu se mai intampla din cauza grevei. "In ceea ce priveste cifrele concrete, efectele pecuniare ale grevei Garzii Financiare se cuantifica in felul urmator: aproximativ 350.000 de euro pe zi neincasati cu titlu de amenzi si confiscari si aproximativ 750.000 de euro pe zi neconstatati in acte de stabilire a unor prejudicii, intocmite pentru organele de urmarire penala", a precizat seful ANAF.


Dasteptii astia de finantisti au trecute la venituri normate si amenzile. Ce idioti! Asta explica disperarea organelor de control de a da amenzi cat mai mari si cat mai dese! mad.gif

Trimis de: Endgegner pe 22 May 2006, 10:29 PM

Mda, cred ca in viitor trebuie sa-mi pun si contabilitatea de gat pe langa stampila si CUI unsure.gif nu de alta, da cred ca o sa fie ca la drumu mare cu incasarea amenzilor...

Trimis de: freeman pe 26 May 2006, 07:26 AM

Evident ca ii intereseaza mai mult sa te amendeze, avand niste legi proaste, incurcate, si aplicate dupa interes.

Trimis de: mariusc2 pe 27 Jun 2006, 10:54 AM

“Sursa” din Adunatii Copaceni

Am ajuns in week-end in Adunatii Copaceni, o localitate aflata cam la 25 de kilometri de Bucuresti, spre Giurgiu. Am stat de vorba cu oameni care vad Capitala o data pe an, la sarbatoare. Oameni care sapa 45 de metri in pamant ca sa dea de apa. Oameni care nu au auzit de gaze, canalizare si cismea. Oameni simpli, cu darul conversatiei, interesanti si interesati de ce se intampla in jurul lor. Desi unul dintre ei, in varsta de 75 de ani (cu toate ca avea mai putine riduri decat mine), nu stia ca Iliescu nu mai este presedinte.

Si totul la o aruncatura de bat de ceea ce va fi o capitala europeana. Induiosator si cutremurator in acelasi timp. Are vreun rost sa-i scoti pe acesti oameni din ale lor si sa le impui un alt mod de viata? Cine ne garanteaza ca noul mod de viata va fi unul mai bun pentru ei? La intoarcere am iesit putin de pe soseaua principala si am ajuns pe o straduta mai retrasa, sa cumparam rosii si castraveti. Prietenii cu care am mers aveau o “sursa”.

Am intrat in curtea oamenilor si o doamna de maximum 40 de ani ne-a intampinat surazatoare. Ne-a poftit in curte si in serele in care rosiile asteptau sa fie culese pentru a fi duse in piata. Nu am mai vazut de multa vreme o gospodarie atat de desavarsita. Si o agricultura atat de bine pusa la punct. Nu exagerez: cam 5.000 mp de sere, cu rosii, castraveti si ardei. La peste 50 de grade Celsius, sotul gazdei noastre uda rosiile si se grabea sa prinda finalul nu stiu carui meci de la Mondiale. Uda de dimineata si era inca zambitor.

Fireste, asa cum se intampla pe la noi, un comerciant smecher vine in fiecare zi si preia marfa, la un pret cu 30% mai mic decat cel din piata. Oamenii care muncesc in sere nu mai au timp sa mearga si la piata, sa vanda. Dar si unii si altii sunt multumiti. Si sunt romani care muncesc, incercand sa-si construiasca un univers propriu. La Adunatii Copaceni va fi, peste cativa ani, un aeroport modern. Si va trece autostrada. In locul castravetilor vor fi masini de zeci de mii de euro. Oare e bine?

Nu uitati ca Romania este (si) altfel!

Trimis de: nefertiti pe 22 Dec 2006, 09:05 AM

Potrivit unui proiect de regulament, avansul de 25% solicitat pentru creditele imobiliare nu va mai fi o cerinta a Bancii Nationale.

Romanii care vor sa-si ia un credit imobiliar pentru achizitia sau constructia unei locuinte nu vor mai fi obligati sa plateasca avansul de 25% din valoarea imobilului vizat, potrivit unui nou proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, elaborat de Banca Nationala a Romaniei.

In noul proiect, pus pe site-ul bancii centrale, nu mai apare notiunea de avans, care se regasea in normele 10 si 20 ale BNR care reglementau creditarea, iar acest nou regulament abroga cele doua norme.

„Banca Nationala incearca prin acest document, care este la nivel de proiect, sa renunte la avans si la garantarea creditului. BNR are un singur scop: evitarea supraindatorarii populatiei“, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, pe linga lipsa avansului, BNR nu mai obliga bancile comerciale sa ceara nici ipoteca, aceasta solicitare fiind la latitudinea lor.

Aplicabil din martie

Cel mai probabil, noul regulament va fi aprobat la inceputul primaverii si tot de atunci vor putea elimina si bancile comerciale restrictia avansului. „Proiectul este supus dezbaterii publice pina la 11 ianuarie. In martie ar putea fi aprobat, urmind sa fie trimis apoi spre publicare in Monitorul Oficial, dupa care intra in vigoare“, spune purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet. Chestionat asupra motivelor pentru care banca centrala a luat aceasta masura, Stet a spus ca „guvernatorul a declarat ca masurile de restrictionare a creditului sint temporare si ca, pe masura ce ne apropiem de zona euro, se vor apropia si reglementarile prudentiale“.

Piata imobiliara simte

Disparitia avansului se va simti, in primul rind, pe piata imobiliara. Analistii estimeaza ca in aceste conditii va creste cererea pe toate segmentele. In schimb, chiria nu va mai creste in acelasi ritm ca pina acum. „Este o initiativa buna, care va dinamiza piata imobiliara. Acel avans era o piedica, deoarece sint multe persoane care pot suporta o rata, dar nu au bani de avans“, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist si fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Acesta crede ca cererea cea mai mare nu va fi pe segmentul apartamentelor vechi, ci considera ca foarte multi dintre cei care vor dori o locuinta se vor orienta catre apartamentele in blocurile noi.

„Ar fi o veste buna. Creditul ipotecar va prinde o noua epoca de aur. Este foarte interesant ce se va intimpla cu preturile“, spune Dan Costache, director de vinzari la agentia imobiliara Stentor. Este interesant faptul ca aceasta relaxare a conditiilor de creditare va afecta si piata chiriilor. Astfel, este foarte posibil ca pe segmentul chiriilor sa asistam la o scadere a cererii. „Daca se vor orienta multi catre cumpararea unui apartament, probabil chiriile nu vor mai creste asa de mult pe cit se asteapta“, mai spune Dan Costache.

Cine cistiga
Clientii bancilor nu trebuie sa inteleaga ca se vor putea imprumuta mai mult, pentru ca si noul regulament pastreaza limita de expunere - rata lunara nu va putea depasi 35% din venitul solicitantului. Sint avantajati insa cei cu venituri mai mari care, din varii motive, nu au putut sa economiseasca banii pentru avans.
(www.cotidianul.ro)


Trimis de: andra_v pe 22 Dec 2006, 10:16 AM

S-a renuntat la avansul pt. creditul imobiliar. Castiga in primul rand bancile, se temeau de pierderea clientelei prin restrictionarea accesului la credite.

Trimis de: Cucu Mucu pe 4 Sep 2008, 08:10 AM

Economia României a crescut în trimestrul doi de aproape şase ori mai repede decât media Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, media comunitară a fost de 1,6%, în condiţiile în care economia la nivelul celor 27 s-a contractat, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,1%.

http://www.moneyline.ro/articol_22783/economia_romaniei_a_crescut_in_trim_ii_de_sase_ori_mai_repede_decat_media_ue.htm

Trimis de: axel pe 4 Sep 2008, 10:56 AM

La cifre asa de mici, nu conteaza de cate ori a crescut mai mult, ci cu cate procente a crescut in plus.
Si procentele alea sint foarte mici: sub 2%

Trimis de: Cucu Mucu pe 4 Sep 2008, 07:59 PM

QUOTE(axel @ 4 Sep 2008, 11:56 AM) *
La cifre asa de mici, nu conteaza de cate ori a crescut mai mult, ci cu cate procente a crescut in plus.
Si procentele alea sint foarte mici: sub 2%

S-o crezi tu, e mai ceva decat o inundatie, e aur curat pt campania ce va sa vina!

Trimis de: Cucu Mucu pe 9 Sep 2008, 07:43 AM

Indicii lucrarilor de constructii au urcat cu 32,3% in primele sapte luni din 2008 comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, cresterea fiind inregistrata pentru toate tipurile de constructii, respectiv cladiri nerezidentiale, rezidentiale si constructii ingineresti, arata INS, citat de NewsIn

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/47783/Lucrarile-de-constructii-au-crescut-cu-32-3-in-prima-jumatate-a-lui-2008.html.

Trimis de: andra_v pe 18 Nov 2008, 12:02 PM

Aura Tatu: Criza are efecte pozitive in Second Life (17 nov. 2008)

La inceputul crizei financiare internationale, Second Life a traversat doua saptamani dificile. Dupa aceasta perioada, situatia s-a redresat in mod spectaculos, iar tranzactiile zilnice ajung la peste 1,5 milioane dolari reali, a declarat Aura Tatu, business developer Chase Corp, primul service provider autorizat de Linden Labs in Romania, intr-un interviu acordat revistei Bloombiz.

"Este greu de spus daca a fost un efect asupra constiintei oamenilor dar, cu siguranta, efectele sunt pozitive", afirma Tatu.

Ca o consecinta, oamenii petrec mai mult timp in fata calculatoarelor, fiind o forma de divertisment mai ieftina decat a cheltui banii pe excursii.

Reprezentanta Chase Corp spune ca organizarea de conferinte virtuale e un avantaj cert pentru companiile care cheltuiau multi bani pentru aceste intalniri de business. Astfel, o conferinta care se intampla, in realitate, poate fi transmisa in Second Life, atingand un numar mult mai mare de utilizatori.

De altfel, Second Life este un spatiu pentru afaceri, fiind gandit de la inceput ca un spatiu pentru antreprenori si pentru oamenii cu multa creativitate. "Sunt oameni care au renuntat la joburi pentru ca veniturile aduse de aceasta lume virtuala erau mai mari decat salariile pe care le aveau", continua aceasta.

Sursa: www.bloombiz.ro


Trimis de: Cla pe 22 Nov 2008, 03:20 PM

http://www.libertatea.ro/stire/fabricile-romanesti-au-inceput-sa-cada-ca-popicele-221619.html

Trimis de: Cucu Mucu pe 22 Nov 2008, 05:23 PM

Da, mai, ce sa iti zic, economistii de la Libertatea... rofl.gif

Sunt niste miscari care, criza sau nu, urmau sa fie facute, e ciclul normal al relocarii productiei. Produci intr-o locatie atat timp cat iti convin costurile (de regula, forta de munca si transportul conteaza cel mai mult). Cand costurile cresc, iti iei jucariile si pleci, cum au facut nemtii de la VW in Germania (au sait la cehi), suedezii de la Nokia (au sarit la romani), etc. Si pe fondul crizei e mai usor pt astia sa plece, pt ca, atunci cand u facut investitiile "green field" au beneficiat de o caciula de avantaje de la stat, cu anumite conditii (un anume nr de muncitori pt anumiti ani), or acum, jmecherasii spun ca e criza si inchid fabricile, nemairespectand conditiile. jamie.gif Ca sa nu mai spun ca unii (aka Colgate, Kraft si, daca nu ma insel, Coca Cola) au primit cam cadou locatiile in care si-au desfasurat activitatea).

Se tot trag cu ratinguri de rahat(mai ales alde fitch astia), cu stiri de-astea, de apocalipsa, dar, pana acum, in Ro nicio banca nu a cerut ajutor de la stat.

Trimis de: Cucu Mucu pe 9 Dec 2008, 09:55 AM

Anul 2008 a fost marcat de “decizii grele” ale unor mari jucatori internationali precum Kraft Foods, Nestle, Coca Cola HBC sau Colgate-Palmolive, care au hotarat sa-si transfere liniile de productie in tari precum Bulgaria si Polonia.

http://www.wall-street.ro/ghid/Companii/55106/Radiografia-principalelor-relocari-din-FMCG-ul-romanesc-in-2008.html

Trimis de: Cla pe 15 Jan 2009, 04:55 AM

http://dono.ro/incotro/

Trimis de: Cucu Mucu pe 15 Jan 2009, 09:39 AM

Mai in gluma, mai in serios, omu' propune un comportament corect pe timp de recesiune. Probabil ca n-a vazut cum se vindeau plasmele de sarbatori...

Trimis de: Cla pe 15 Jan 2009, 09:58 AM

Ei na, face si el misto smile.gif Dar scrie bine, omu'

Trimis de: Cucu Mucu pe 25 May 2011, 08:53 PM

http://www.wall-street.ro/top/International/104129/Topul-tarilor-cu-risc-major-de-faliment/10/1-Grecia.html din fericire! rolleyes.gif

Trimis de: Cla pe 25 May 2011, 09:37 PM

Greek investment: Buy a piece of Akropolis for 1 pound of cheese de capra rofl.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 30 Jun 2011, 08:32 PM

http://www.wall-street.ro/articol/International/105875/Ies-nemtii-din-zona-euro-Berlinul-tipareste-marci-germane.html sau nu pentru zona euro? Cat de tare am putea fi noi afectati de asta, stiut fiind ca Germania este principalul nostru partener comercial?

Trimis de: Erwin pe 30 Jun 2011, 09:52 PM

asta ar fi cam naşpa, cu atât mai mult cu cât dolarul pierde teren ca monedă universală de schimb... apariţia unei mărci germane puternice ar fi însă în avantajul germanilor care ar recupera astfel pierderile suferite de trecerea la euro. Poate n-ar strica să investim în yuani... biggrin.gif

Trimis de: freeman pe 1 Jul 2011, 05:01 AM

Tu razi in mod inteligent, dar moneda chineza e printre cele mai stabile din lume. Economia lor creste de 20 de ani si cel putin inca 10 ani vor fi in topul mondial.
Germania in acest moment destabilizeaza zona euro prin actiuni economice si politice mai mult decat Grecia.

Trimis de: Cucu Mucu pe 29 Sep 2011, 08:08 PM

http://Iubitica:%20si%20poate%20ca%20sa%20merita%20si%20eu%20mai%20mult%20pt%20mine%20personal

Trimis de: Marduk pe 30 Sep 2011, 09:46 AM

Sa vedem ce investitor pune in loc guvernul, dar mai ales sa vedem ce-i cu contractul ala secret si cati bani au platit romanii pentru acest proiect.

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Jan 2012, 10:07 AM

http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/harta-comerciala-a-romaniei-cat-exporta-si-importa-fiecare-judet-din-tara-noastra-vezi-ce-judete-trag-in-jos-comertul.html

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Jan 2012, 12:39 PM

http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/in-spatele-gratiiilor-cate-persoane-au-fost-condamnate-pentru-trafic-de-influenta-si-foloase-necuvenite-in-ultimii-douazeci-de-ani.html

Trimis de: Marduk pe 7 Jan 2012, 12:41 PM

Interesant, multumesc pentru informatie. Totusi mi se pare un pic incorect sa analizezi Bucurestuiul unde traiesc 2 milioane de oameni cu Argesul unde traiesc cateva sute de mii, nu este relevant.

Trimis de: Cla pe 7 Jan 2012, 01:22 PM

Marduk, e vorbit în procente, nu în câti locuitori.

Daca am lua-o asa, sa-ti zic ce i-am zis lu fiu-meu.
- Tati, de ce în România nu-s asa de multi prosti ca la noi?
- Pentru ca România are 20 milioane de oameni si noi 80, asa ca, cu patru ori mai multi prosti. Majoritatea sunt în Berlin.

Trimis de: Marduk pe 7 Jan 2012, 01:45 PM

Eu m-am referit la acel deficit, una este sa faci importuri penbtru 2 milioane de locuitori si alta pentru sase sute de mii cat are Argesul.

Trimis de: Cla pe 7 Jan 2012, 01:55 PM

Chiar nu vrei sa întelegi? E vorba de procente.
Poti sa zici ca Bucurestiul importa pe zi 2 milioane bucati de brânza si exporta 600 de bucati de rahat.
Argesul importa 600 de mii de brânza si exporta 2 milioane de rahat.
Asta-i diferenta.
Te înteleg ca îti iubesti orasul, dar fi obiectiv.

Trimis de: Cucu Mucu pe 7 Jan 2012, 02:09 PM

QUOTE(Marduk @ 7 Jan 2012, 12:41 PM) *
Interesant, multumesc pentru informatie. Totusi mi se pare un pic incorect sa analizezi Bucurestuiul unde traiesc 2 milioane de oameni cu Argesul unde traiesc cateva sute de mii, nu este relevant.


Mai e o chestie, multe din firmele care importa in Bucuresti distribuie marfa in celelalte judete. jamie.gif

Trimis de: Marduk pe 7 Jan 2012, 03:27 PM

Corect, tocmai de aceea consider, cel putin pentru mine, ca este irelevant sa compari un deficit doar pe baza unor procente fara a tine seama de alte aspecte.

Trimis de: Cla pe 7 Jan 2012, 04:00 PM

Aha, atunci arata Bucurestiul mai bine.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)