Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Invatamant _ Elevi Vs Profesori

Trimis de: Zed pe 29 Jan 2005, 08:01 PM

In urma unor discutii avute pe un alt topic si fiindca acolo nu era locul lor , am decis sa deschid unul nou , unde vom discuta despre agresivitatea profesorilor si a elevilor .
Are un profesor dreptul sa traga de urechi , sa palmuiasca , sa injure ( au fost cazuri) , sa jigneasca un elev ?!
Unde este limita ?! La o palma sau la o jignire ?!

Trimis de: Zed pe 29 Jan 2005, 08:27 PM

Si acum sa-i raspund la Clopotel .

QUOTE
Si acei elevii cu probleme sunt imuni la treburi de bun simt ... nu vreau sa fac o analogie... dar nu pot sa nu ma intreb de ce puneti voi atata patima in asta si exagerati atat de mult cand si voi daca ati fi profesori ati face la fel.


Fals !!! Sunt contra violentei . Tu ai afirmat ca un profesor poate sa palmuiasca un elev , nu eu , deci tu ai face la fel .

QUOTE
PS... nu ma indoiesc insa, ca unii ca voi, daca copilul vostru ar fi lovit de alt copil neastamparat, nu ar sta cu mainile in san, ...dar ce voi nu le permiteti altora, considerati ca voi aveti dreptul sa faceti...


Cum sa fac ceva ce detest ?!

Trimis de: nefertiti-old pe 29 Jan 2005, 08:45 PM

QUOTE (Zed @ 29 Jan 2005, 08:01 PM)

Are un profesor dreptul sa traga de urechi , sa palmuiasca , sa injure ( au fost cazuri) , sa jigneasca un elev ?!
Unde este limita ?! La o palma sau la o jignire ?!

Nici unul, nici altul nu are dreptul sa faca asta. Totusi, cazuri se intalnesc destule si se vor intalni, e o chestiune ce tine de caracter, educatie si 'creier'. Asta e.

Trimis de: Cla pe 29 Jan 2005, 09:44 PM

Violenta nu e binevenita deloc. Decat cateodata... wink.gif
Daca stau si ma gandesc, aveam u prof. de mate care ne dadea "bobby cu frisca."
Adica un bobarnac cu o palma sau 2, el zicea "frisca" la palma... rofl.gif
Daca ai facut-o lata, luai de 2 ori frisca, stanga + dreapta...
Si mai si "suna" fain (in cap)... blink.gif

rofl.gif

Domnul Weinberger. Respect!! wink.gif thumb_yello.gif

Insa odata i-am coapt-o.(sau copt-o?) Frau Pruteana, zi-mi te rog... A vrut sa-mi dea o "frisca" si m-am prefacut ca as avea o mitraliera in mana... l-am dat gata... l-am impuscat spoton.gif
Si pt. respectul lui Domnul Weinberger trebuie sa zic ca de-atunci am fost cei mai buni prieteni smile.gif

Si serios ca Dl. Weinberger a avut de-a face cu noi, prostii... in loc sa invatam ceva, faceam doar misto. Saracu'... biggrin.gif

Trimis de: Zed pe 30 Jan 2005, 12:32 PM

CODE
Cei care au contact direct cu realitatea scolilor din Romania stiu ca nu e chiar asa simpla problema. In licee mai ales exista copii care nu numai ca nu invata si nu vin la scoala, dar cand vin distractia lor principala e sa il scoata pe prof din sarite si sa il faca sa se simta insignifiant, prost si depasit de situatie. Uitati-va la discutiile din fata blocului - cel mai bine se distreaza cand isi povestesc cum si-au batut joc de profu de mate sau de "dira".
Asa ca Zed sunt de acord - daca ti-ar lovi copilul l-ai face pe proful ala sa behaie - insa inainte sa il faci sa behaie ar trebui sa afli de ce l-a lovit si tot ce s-a intamplat. Pe bune ca s-au inversat rolurile. Acum profii sunt cei care sunt timorati cand merg la ore la anumte clase. Nu e gluma!
Am o prietena care e profesoara. Mi-a povestit niste chestii ca am ramas traznit. Chestii cu aprins tigara in timpul orei si baut suc si mancat cu picioarele pe banca... La asemenea atitudine e normal sa iti pierzi firea. Evident ca nu e o solutie ca profu' sa loveasca copilul. Insa sunt si ei oameni cum spunea si OulDogmatic. Deci trebuie studiata problema putin mai atent. Nu poti merge cu camerele de luat vederi pe un prof care si-a iesit din fire si sa incepi sa faci scandal monstru fara sa stii cum s-a intamplat totul si ce se intampla zi de zi in scolile romanesti.
Si e clar - nu e lipsa de respect din partea elevilor - ci e lipsa totala de disciplina. Profii au ramas in urma dupa '89 dupa parerea mea. Copiii s-au emancipat din diverse motive, profii mai in varsta au ramas cu melancolii dupa perioada "de dinainte", iar profesorii tineri sunt complet debusolati si habar n-au ce sa faca pentru ca nu prea au nici un un fel de autoritate asupra copiilor. Nu exista o regula prin care "daca faci asta se va intampla ceva asa de nasol incat o sa te gandesti de doua ori inainte sa o faci".


Este scris de YoyoMan si am dat un copy -paste pentru a continua discutia aici , sper sa nu te superi tongue.gif

Desigur ca m-as interesa ce a facut copilul meu la scoala , dar nu as accepta sa fie batut .
Inteleg si faptul ca exista si elevi care sunt cat se poate de agresivi , verbal sau fizic La fel exista si profesori asa . Padure fara uscaturi nu exista !

Ceea pe mine m-a deranjat este faptul ca Clopotel a afirmat ca un profesor este un parinte . Nope , nu este si nu va fii niciodata parintele copilului meu . Este un om care isi practica meseria pe un salariu . Nici seful meu nu este un inlocuitor de tata , este doar sef .
Dirigintele meu din liceu , venea la ore beat , sa-l iau ca exemplu pentru asta ?! Sa mai spun ca-l scapa gura uneori si ne injura de mama focului ?! Era very cool la orele lui . Ragaia ca un purcel si disparea din timpul orelor la tigare . rofl.gif
In zilele cand nu era beat , se lua de noi si ne mustra , ne facea cu ou si cu otet pentru orice fleac . Crezi ca-l mai lua in serios careva ?!
Ceea ce este adevarat este faptul ca nu-mi amintesc , nici macar cand era beat sa fi pocnit pe careva . Pentru chestia asta il respectam foarte mult .
A venit 1 data un parinte la scoala si s-a plans la directoare ca Tovarasul X ( adica dirigintele meu ) vine la munca sub infuenta alcoolului . Nu s-a luat nici o masura . In schimb daca prindea vreun elev la tigare in WC si asta cand deja aveau 18 ani , le-a spus pe sleau : Ori te duci sa te tunzi zero , acum in acest moment , ori nu te las la Bac .
Tigarea aceea mie mi s-a parut un fleac pe langa ce a fost in stare sa faca unii profesori si masuri impotriva lor nu au fost luate niciodata in cei 4 ani de zile .

Trimis de: Inorog pe 30 Jan 2005, 01:12 PM

La scoala generala am avut un profesor extraordinar. De fapt cred ca ii datorez in mare masura faptul ca am pornit cu dreptul in viata, in ceea ce priveste matematica.

Una din metodele lui de motivatie era palma. Acuma nu stiu daca s-a gandit la asa ceva, dar eu zic ca daca exista filme cu nuditate non-sexuala, atunci desigur ca profesorul nostru era dotat cu o palma non-violenta. Departe de a fi suparati pe el cand nu stiam lucruri ce tineau de harnicia noastra (adica pe romaneste am pierdut ziua in loc sa invatam), in momentul in care primeam palma ne era o rusine de nedescirs. Urmatoarea saptamana invatam pe rupte, numai sa nu-l mai dezamagim.

Asa ca exista cazuri si cazuri si in ceea ce priveste bataia rupta din rai de la profesori si parinti.

Trimis de: contraste pe 30 Jan 2005, 04:54 PM

ZED, vorbele aruncate sau palmele, sudalmile, nu sunt un element care sa construiasca , mai ales in invatamant.
Sper ca se vor inventa atat parghii care sa actioneze asupra suficientei si megalomaniei de care dau dovada unii elevi, care desi Liliputi se vad Guliveri, iar in ceea ce-i priveste pe UNII profesori , grandomania si infatuarea ca vezi doamne au terminat un institut de 3 ani de vaci - adica veterinar, au ceva diploma acolo, si, sunt mari si tari.
Nici un aspect nici altul nu este bun. Bine ar fi sa ne cunoastem locul si lungul nasului fiecare.

Trimis de: Zed pe 30 Jan 2005, 05:37 PM

@Contraste
Ce sa mai spun , ai pus punctul pe "I" . Exact asta este si problema , sa-si vada asa cum ai spus si tu si nefertiti fiecare lungul nasului .
Respectul trebuie sa fie din ambele parti , cei sapte ani de acasa trebuie sa fie prezenti in ambele "tabere " .

CODE
iar in ceea ce-i priveste pe UNII profesori , grandomania si infatuarea ca vezi doamne au terminat un institut de 3 ani de vaci - adica veterinar, au ceva diploma acolo, si, sunt mari si tari.


rofl.gif ( mai ales la asta ma refer cu puncul pe "I" )

Trimis de: Clopotel pe 31 Jan 2005, 11:23 AM

Draga Zed,

QUOTE
Ceea pe mine m-a deranjat este faptul ca Clopotel a afirmat ca un profesor este un parinte . Nope , nu este si nu va fii niciodata parintele copilului meu .

Imi cer scuze ca te-am deranjat cu ceva... nu am avut intentia asta.... Nu am crezut ca o opinie de-a mea personala poate deranja pe cineva, eventual poate sa nu fie de acord cu ea... dar pana la a-l deranja e cale lunga, si asta dovedeste patima cu care unii inteleg sa poarte discutiile....
Daca tu consideri ca un profesor nu-ti poate fi parinte, este treaba ta si nu de condamna nimeni pentru asta, dar te rog sa ma lasi si pe mine sa cred ca un profesor bun, talentat, la fel ca si un preot bun, cu Har pot sa-ti fie parinti spirituali mai buni decat parintii tai naturali. E doar o parere, nu trebuie sa te superi sau sa te necajesti pentru asta...
Pe de alta parte, vad ca odata ce va intra ceva gresit in cap e greu sa il scoateti.... cand am zis eu ca profesorul trebuie sa se impuna prin forta? Vreau sa vad si eu unde am zis asta.... Eu am sustinut doar ca atunci cand elevul o ia razna, trebuie oprit cumva.... fie chiar si cu o palma.... Adica daca copilul tau se poarta cu tine cum se poarta cu profesorul, adica sa-l jignesca sau chiar sa-l agreseze fizic... tu l-ai pupa pe frunte?! Hmmm... ma rog, e si asta un punct de vedere...
QUOTE
QUOTE

PS... nu ma indoiesc insa, ca unii ca voi, daca copilul vostru ar fi lovit de alt copil neastamparat, nu ar sta cu mainile in san, ...dar ce voi nu le permiteti altora, considerati ca voi aveti dreptul sa faceti...

Cum sa fac ceva ce detest ?!

Draga Zed, daca spun ca asta e ipocrizie, o sa te simti jignit.... Deci daca tu repeti si confirmi fraza asta:
"Eu daca vad un copil neastamparat ca e calare pe al meu si ii cara pumni, eu nu o sa intervin deloc la nivel fizic, caci contravine princiilor mele de violenta, ci as incerca sa-l implor, chiar si in genunchi, sa nu-mi mai loveasca copilul, chit ca ala isi continua treaba acolo mai abitir ca inainte...si din cand in cand mai ma scuipa si pe mine... doar de distractiie..."
prin urmare, daca recunosti ca si in realitate sustii fraza de mai sus, atunci eu imi cer scuze de pe acum pentru acuzatia de ipocrizie....
Oul Dogmatic
QUOTE
Ca preot a pacatuit fiindca n-a stiut sa rabde magariile individului adica dupa canoane trebuia sa intoarca si celalt obraz, ca profesor modern a gresit fiindca ar fi trebuit sa-si ceara scuze elevului ca l-a deranjat cu prezenta lui in clasa.

Desi are un alt inteles ce spui, totusi draga Oule Dogmatic, preotul ca profesor in scoala, are si un alt statut. Ce vreau sa zic: daca elevul acela l-ar fi agresat sau jignit in afara scolii, atunci probabil ar fi intors si celalalt obraz, cam cum a facut Sf. Serafim atunci cand a fost atacat in padure de talhari, iar el, desi inalt si voinic, nu s-a aparat deloc, ba din contra, sub ploaia de lovituri, ii multumea Domnului pentru incercarile la care il supune. Dar in scoala preotul este si profesor, el nu se reprezinta pe sine acolo... El nu lasa sa fie profanate si manjite chiar imaginea profesiei de dascal in fata celorlalti elevi. Ce ar insemna ca dascalii sa fie considerati un fel de servitori, jigniti, scuipati chiar agresati fizic?

PS.. din cate stiu eu... exista o lege care condamna pe orice cetatean care jigneste sau loveste vreun reprezentat al politiei sau armatei ( adica legea apara uniforma, si nu persoana... ohmy.gif ) oare de ce profesorii trebuie sa faca exceptie de la a fi protejati astfel? Adica daca derbedeul ala loveste politistul pe strada e condamnat, chiar daca politistul in face arsice pe trotuar dupa, in schimb daca se afla in scoala, este codamnat profesorul ca s-a aparat dandu-i o palma.... hh.gif

Trimis de: Zed pe 31 Jan 2005, 12:43 PM

@Clopotel
Deranjul acela nu l-ai inteles . Nu-ti fa iluzii ca poti sa ma superi sau necajii , ca no way jamie.gif

CODE
Pe de alta parte, vad ca odata ce va intra ceva gresit in cap e greu sa il scoateti.... cand am zis eu ca profesorul trebuie sa se impuna prin forta? Vreau sa vad si eu unde am zis asta.... Eu am sustinut doar ca atunci cand elevul o ia razna, trebuie oprit cumva.... fie chiar si cu o palma..


Chiar aici , in acest text . Palma este o exprimare a fortei , a violentei .

Mai vrei ?! Am fost pe topicul celelalt si-ti dau copy-paste la ceea ce ai scris tu .

CODE
Pai daca el a uitat de ce a venit la scoala nu este normal sa-i dai una dupa ceafa ca sa se trezeasca? Ce ai vrea sa faca profesorul? Tu ce ai face daca ai fi in locul profesorului?
Pentru astfel de cazuri... cu adevarat... bataia este rupta din rai... ohyeah.gif


Asta-i tot de la tine . Vezi ca tu esti cel care cauta sa justifice o palma , trasul de urechi si una dupa ceafa ?! Si stii de ce gandesti asa ?! Pentru ca ai afirmat asta :
CODE
In realitate, profesorul ar trebui considerat ca un al doilea parinte, si ca parinte, cand copilul iti arunca cu guma in cap, iti da foc la banca, fumeaza in clasa etc, ii mai articulezi cate una... ca sa simta... sa-l scuturi nitel


De asta spun eu , parinte nu o sa-i fie pentru ca atunci o sa-si ia si acest drept sa-l scuture , lucru pe care eu nu l-as permite . Sa mearga acasa la el sa-si scuture odraslele si nevasta . ohyeah.gif

CODE
Draga Zed, daca spun ca asta e ipocrizie, o sa te simti jignit.... Deci daca tu repeti si confirmi fraza asta:
"Eu daca vad un copil neastamparat ca e calare pe al meu si ii cara pumni, eu nu o sa intervin deloc la nivel fizic, caci contravine princiilor mele de violenta, ci as incerca sa-l implor, chiar si in genunchi, sa nu-mi mai loveasca copilul, chit ca ala isi continua treaba acolo mai abitir ca inainte...si din cand in cand mai ma scuipa si pe mine... doar de distractiie..."


Fals! Textul iti apartine si e o plamadire a gandirii tale .
Daca tu consideri o jignire si atragi atentia altora ca fac pe lupul moralist sau cum vorbesc , de ce o faci tu?! Crezi ca daca esti asa ca tine , mai subtil nu am prins ideea ?! ohyeah.gif

Stii cum se spune : O palma este promisiunea celorlalte . Eu cam banuiesc ca multi profesori fac asta si acasa .

Exista regulamente scolare , exista posibilitatea de a chema parintii la scoala , exista posibilitatea de a exmatricula un elev , de ai scade nota la purtare , de al scoate in fata usii . Uite chestia asta functioneaza in alte tari unde este interzis sa dai intr-un elev de multi ani . Sa-nteleg ca profesorii aceia sunt mai inteligenti decat cei din romania ?!
Daca un elev nu sta cuminte la ora ( asa cum ai spus tu mai sus) si profesorul sta prost cu nervii , asta nu inseamna sa-l pocneasca pentru ca sa se descarce .

Un profesor trebuie sa fie un model si model bun nu poti sa fii atunci cand bati , pentru ca-i arati elevului cum cu mintea ta ingusta rezolvi ca profesor o problema .

Trimis de: Clopotel pe 31 Jan 2005, 04:22 PM

Draga Zed,

QUOTE
Crezi ca daca esti asa ca tine , mai subtil nu am prins ideea ?! 

In primul rand nu inteleg de ce cu intentie refuzi sa raspunzi clar si la obiect la intrebarea adresata tie.... de cine iti este teama? de tine? de altii ca o sa rada de tine ca te-ai contrazis? Stai linistit... aici suntem liberi sa discutam ....
Apoi, nu prea e clar ce vrei sa zici in fraza din Quote, vrei te rog sa o reformulezi in mai multe cuvinte....
QUOTE
Stii cum se spune : O palma este promisiunea celorlalte .

Nu am auzit pe nimeni sa spuna asta, numai pe tine, dar daca vrei sa faci o formulare corecta, o varianta cred ca ar fi: O palma este promisiunea ca acel copil se va cuminti... spoton.gif - sau cu alte cuvinte: daca elevul ala nu intelege nici de vorba buna, nu intelege nici daca este urecheat putin, atunci nu crezi ca acel elev are o problema? Ok... se poate sa fie cu probleme, dar pentru astfel de elevi exista scoli speciale, unele din ele avand in dotare chiar si camasi de forta...
Sper ca nu ai de-a face cu astfel de cazuri, desi... recunosc.. inversunarea asta impotriva profesorilor mi se pare suspecta...
QUOTE
Exista regulamente scolare , exista posibilitatea de a chema parintii la scoala , exista posibilitatea de a exmatricula un elev , de ai scade nota la purtare , .

Daca citeai cu atentie ce s-a scris vedeai ca aceste cazuri s-au discutat si nu au nici un rezultat... am explicat acolo de ce... dar daca insisti, la cerere, o sa ma repet...
QUOTE
de al scoate in fata usii ...

Cum il scoti tu in fata usii daca ala nu vrea si soate limba la tine, cam asa tongue.gif ???? Evident fara sa-l atingi... Dar eu ma astept ca si pana acum sa ocolesti un raspuns direct, pentru ca raspunsul direct, va fi cel normal, firesc si logic, si este cel dat chiar de Gypsyhart: "cu forta, cum altfel"... dar daca ai recunoaste asta...te-ai contrazice si de aici tot circul asta...
QUOTE
Daca un elev nu sta cuminte la ora ( asa cum ai spus tu mai sus) si profesorul sta prost cu nervii , asta nu inseamna sa-l pocneasca pentru ca sa se descarce .

Vad ca tot bateti apa in piua, dar fara sa dati vreo solutie concreta, deci(precizare: a nu sta cuminte la ora nu inseamna lucruri marunte ca chicotind nevinovat de vreo gluma, ci lucruri grave: jigniri, scuipari, agresiuni etc. la adresa profesorului sau a altor elevi - eu numai la asta ma refer, la celelalte banaltati, nici nu ma gandesc ca ar fi nevoie de vreo agresiune cat de mica):
Daca un elev nu sta cuminte la ora si profesorul sta bine cu nervii , asta nu inseamna sa-l pocneasca , dar da tu solutia ce sa faca... eu asta te rog a mia oara....(dar nu veni din nou cu chestii cu parintii, exmatricularea bla bla.... caci profesorul trebuie sa rezolve situatia atunci si acolo caci are o ora de tinut, si mai sunt si elevi care vor sa si invete, si o sa vina la scoala parintii elevilor normali si o sa se ia de profesor de ce nu a fost mai exigent cu zurbagiul acela...)
Deci...concret...in situatii extreme... cand vorba buna, dialogul, nu mai rezolva nimic.... cum actionezi? (e chiar asa dificila intrebarea asta???!!!)

Trimis de: abis pe 31 Jan 2005, 04:24 PM

Clopotel,
Ai spus chiar tu:

QUOTE
nu numai eu sunt pentru folosirea fortei in cazuri extreme, caci de cazuri extreme vorbim aici, si nu de glume nevinovate

Ce inseamna, dupa tine, "cazuri extreme"? Daca cineva nu este atent la ore, face scandal, isi deranjeaza colegii este un "caz extrem"? Parerea mea este ca nu - prin aplicarea sanctiunilor din regulament, daca nu se poate altfel, "cazul" poate fi rezolvat...

"Caz extrem" este doar atunci cand viata sau integritatea corporala a cuiva sunt in pericol...

Trimis de: Zed pe 31 Jan 2005, 04:53 PM

@Clopotel

CODE
In primul rand nu inteleg de ce cu intentie refuzi sa raspunzi clar si la obiect la intrebarea adresata tie.... de cine iti este teama? de tine? de altii ca o sa rada de tine ca te-ai contrazis? Stai linistit... aici suntem liberi sa discutam ....
Apoi, nu prea e clar ce vrei sa zici in fraza din Quote, vrei te rog sa o reformulezi in mai multe cuvinte....


Fraza din Quote era raspunsul meu la faptul ca mi-ai spus ca merg cu capul intr-o parte
uite aici dovada :
CODE
Exista oameni care, din nu stiu ce motive, merg asa cu capul plecat intr-o parte, sunt oarecum dezechilibrati, sau sunt unii care vad doar jumatatea goala a paharului... sper ca prinzi ideea...

Nu imi este teama de nimeni , ce tot incerci tu acolo sa spui ?! Nu stiam ca daca eu gandesc altfel trebuie sa-mi fie teama , sau imi este teama , dupa cum sustii tu . huh.gif

O tot dai cu spuneti solutii , pai sunt spuse . Sunt scrise solutiile si daca in ora aceea nu poti sa le pui in practica , atunci a pierdut profesorul o ora . Vai ce dezastru !!! Cand nu apare profesorul la scoala cum e ?!

Clopotel , de la exemplu la exemplu incepi sa creezi situatii cat se poate de neobisnuite ca sa nu spun abstracte deja , ba apare Rambo , ba ploi de gloante , ba mai stiu eu ce situatii unde un copil e "calare pe al meu "...
you watch too much tv

Trimis de: Clopotel pe 31 Jan 2005, 04:58 PM

Draga Abis,

QUOTE
Daca cineva nu este atent la ore, face scandal, isi deranjeaza colegii este un "caz extrem"? Parerea mea este ca nu

Si a mea la fel... nu poate fi vorba de "caz extrem" daca un elev nu e atent la ore sau chiar daca se mai harjoneste putin cu vreun coleg... Pentru niste elevi normali, aceste lucruri se rezolva doar prin simpla intoarcere a profesorului catre ei, poate nici sa nu fie nevoie de nici un cuvant... pur si simplu elevii isi dau seama ca nu fac bine si isi revin..
QUOTE
"Caz extrem" este doar atunci cand viata sau integritatea corporala a cuiva sunt in pericol...

Asa este si asa am spus si eu....numai ca aici se mai pot adauga si scandalurile pe care unii elevi le provoaca intentionat in timpul orei... pe astia nu ai cum sa-i linistesti cu vorba buna... si de asta intreb eu: cum ii potolesti pe scandalagii?

PS. se poate remarca usor, ca un elev in momentul in care devine agresiv violent si/sau fizic atunci el comite o infractiune, si daca atunci ar fi politia acolo, il baga usor la "tulburarea linistii publice" si il umfla pe sus, si dau cu el in duba de ii merg fulgii... dar este adevarat ca bulanul politaiului este mai educativ/legal decat urecheala data de profesor.

Trimis de: Clopotel pe 31 Jan 2005, 05:13 PM

Draga Zed,

QUOTE
O tot dai cu spuneti solutii , pai sunt spuse . Sunt scrise solutiile si daca in ora aceea nu poti sa le pui in practica , atunci a pierdut profesorul o ora . Vai ce dezastru !!!

Incep sa inteleg pozitia ta abia acum.... Deci netinerea orei, caz care s-a mai discutat, nu rezolva nimic, caci si la ora urmatoare se intampla la fel, nici aceea nu se face, si tot asa... dar menirea scolii este sa se face ore... Draga Zed, nu stiu daca iti spun vreo noutate, dar sunt elevi care vin la scoala ca sa invete.... eu pentru binele acestora spun ce spun... nu ma intereseaza cei care nu vor sa invete, pentru acestia exista locuri special amenajate si se pot distra acolo in voie...
QUOTE
Cand nu apare profesorul la scoala cum e ?!
Asta o spui ca sa-mi arati mie ca nu am dreptate?!!! ohmy.gif
QUOTE
Clopotel , de la exemplu la exemplu incepi sa creezi situatii cat se poate de neobisnuite ca sa nu spun abstracte deja , ba apare Rambo , ba ploi de gloante , ba mai stiu eu ce situatii unde un copil e "calare pe al meu "...

Aaaaa.... pai de ce nu spui ca nu prea mai ai contact cu ce se intampla prin (unele din) liceele noastre... mai vorbeste si tu cu elevii, mai mergi si tu pe la vreun liceu... dar sa nu-mi spui dupa aceea ca ce am spus eu e nimic pe langa realitate...
Sa le explici tu parintilor copiilor ca baietii si fetele lor nu au murit de gloantele trase de colegul lor, ci e doar o iluzie de-a lor....si sa le mai spui ca nu e bine sa urechezi un astfel de individ... atunci nu o sa garantez pentru urechiusele tale...smile.gif

Trimis de: abis pe 31 Jan 2005, 05:24 PM

QUOTE (Clopotel @ 31 Jan 2005, 04:58 PM)
de asta intreb eu: cum ii potolesti pe scandalagii?

Oricine trebuie sa fie pedepsit pe masura faptei comise.
Asa ca ii atragi atentia, daca doar face scandal. Il "arzi" la nota, daca nu se potoleste. Ii scazi nota la purtare. Il propui pentru exmatriculare. Daca este exmatriculat nu mai poate intra in scoala, sa faca scandal. Poate ai pierdut o ora de curs, din cauza unui scandalagiu, insa nu ai incalcat legea...
Da-mi voie sa cred ca daca stii sa fii suficient de ferm si diplomat, nu se ajunge atat de departe.
Spune-mi, te rog: in cazul de la care a plecat discutia, cat de grave au fost abaterile elevului care a incasat-o de la profesor?


Trimis de: contraste pe 31 Jan 2005, 05:38 PM

S-a dat de curand o lege - de reglementarea problemelor in scoli.
Sa speram ca se va si aplica corect.

Trimis de: Zed pe 31 Jan 2005, 05:44 PM

@Clopotel
Eu ma refer ca atunci cand nu poti tine ora ca profesor , aplici una din solutile scrise mai sus . Daca nu se potoleste poate fii exmatriculat .
Acum ai ajuns la ore , cand eu am scris de 1 ora la singular si nu ore la plural .
Daca un elev face la ore ceea ce ai scris tu ( cazurile alea extreme ) ai pierdut doar o ora . La urmatoarea este si asa out . Crezi ca pentru o ora vine un parinte la scoala ?! Mai ales la liceu ?! rofl.gif Hai sa nu o dam in SF .
Nu cred ca atunci cand un profesor e bolnav si nu vine la scoala , iar elevii au pierdut 1 ora , este asta un dezastru , asa cum nu cred ca atunci o sa vina un parinte la scoala si o sa faca scandal ca () copilul lui nu a invatat in ziua aceea nimic . ( vezi acum am intors-o eu ) ohyeah.gif
Tu ai un talent deosebit sa intorci tot ceea ce scriu .

Trimis de: Clopotel pe 31 Jan 2005, 05:45 PM

Draga Abis,

QUOTE
Da-mi voie sa cred ca daca stii sa fii suficient de ferm si diplomat, nu se ajunge atat de departe.

Sunt perfect de acord, intotdeauna cand ai cu cine sa vorbesti exista cale de rezolvare eleganta a situatiei... problema e cand nu ai cu cine sa vorbesti....
QUOTE
Spune-mi, te rog: in cazul de la care a plecat discutia, cat de grave au fost abaterile elevului care a incasat-o de la profesor?

Ehhh... e poveste lunga.... discutia aceasta practic a degenerat mult din punctul de unde a plecat.... ea a inceput pe forumul de religie, cand cineva a dat un exemplu (off topic zic eu acolo) din ziare ca un profesor de religie a lovit un elev, iar altcineva a replicat ca poate nu degeaba l-a lovit... si am mai intervenit si eu si altii....
Exact nu stiu care a fost situatia acolo, eu vorbesc de principiu, nu am discutat deloc pe caz, am si precizat asta...posibil in acel caz profesorul sa fie cu adevarat vinovat, oricum nu s-a pomenit nimic din ceea ce a facut elevul... iar asta mi se pare tare suspect...
Dar cunoscand cat de cat situatia din liceele noastre, cunoscand agresivitatea verbala si fizica a unor elevi, am indraznit sa afirm, ca uneori, in cazuri extreme, bataia e rupta din rai.... si de aici a inceput o disputa ... dar pe mine ma ingrijoreaza de fapt felul in care sunt intelese uneori lucrurile grave.... caci e grav ce se intampla cu unii elevi...
De cand au inceput sa introduca droguri in scoli, practic te poti astepta la orice, desi unora le vine greu sa creada ca li se poate intampla chiar lor sau copilului lor.
Desigur cand auzi ca un profesor a dat o palma unui elev, te revolti, ti se urca sangele la cap, cum e posibil in anul 2005 asa ceva, e clar ca profesorul ala e un killer.... dar, desi nu contest ca ar exista si profesori killeri, totusi, problema e la elevi si nu la profesori, per ansamblu vorbesc...caci de regula elevii sunt cauza conflictelor...
La urma urmei care profesor ar vrea sa aibe scandal la ore... sau sa loveasca un copil cuminte.

Trimis de: contraste pe 31 Jan 2005, 05:51 PM

QUOTE
caci de regula elevii sunt cauza conflictelor...
La urma urmei care profesor ar vrea sa aibe scandal la ore... sau sa loveasca un copil cuminte.


Intr-adevar, de foarte multe ori, vin elevii la ore animati de dorinta de a face bascalie, nu carte.
De aici contradictia elev/profesor, jigniri si ultraj la adresa unor cadre didactice de catre unii elevi .
Mai departe, va imaginati.

Trimis de: Tanase Violeta pe 3 Feb 2005, 09:28 PM

Cam cati elevi din invatamantul de masa ar trebui trimisi in scolile speciale pentru ca nu stiu sau nu vor sa se comporte normal ? Eu sunt profesoara in invatamantul special si am oarece idee ce inseamna asta. biggrin.gif

blink.gif De ce numai profesorul trebuie sa dea dovada de echilibru si rabdare? In primul rand e si el om. Ca si elevul de altfel. Ar trebui sa existe un respect reciproc. Ce s-ar intampla daca da maine majoritatea profesorilor "ar innebuni" si ar incepe sa se comporte exact ca elevii "scandalagii", "recalcitranti", "fara chef de scoala" etc: sa aibe o atitudine ostila, de mahala, sa injure, sa faca gesturi obscene.... Imediat profesorul respectiv ar fi prima stire! Dar elevii care se comporta asa s-au obisnuit sa forteze zilnic limitele bunului simt si parca aceste limite au inceput sa nu mai existe. Dar elevii sunt farte multi si toate astea au inceput a fi privite ca "normalitate".

Oare elevii de liceu nu au destula minte si bun simt pentru a realiza cand incalaca in mod ostentativ regulile uzuale de decenta? Ba eu cred ca au. Multi dintre ei se comporta atat de urat din teribilism, altii din nesimtire si rautate. sorry.gif

Dar PARINTII unde sunt in toata problema asta???? cry.gif

devil.gif Tare mi-as dori sa-i vad macar o saptamana ca lucreaza la clasa mea (a opta - copii de 15-19 ani cu intelect de limita sau deficienta mintala usoara, dat toti cu "tulburari de comportament") pe cei care au atat de mare grija ca nu comva sa fie lezat intr-un fel sau altul "Maria sa Elevul"! devil.gif

Trimis de: YoyoMan pe 4 Feb 2005, 12:35 AM

Cei care au contact direct cu realitatea scolilor din Romania stiu ca nu e chiar asa simpla problema. In licee mai ales exista copii care nu numai ca nu invata si nu vin la scoala, dar cand vin distractia lor principala e sa il scoata pe prof din sarite si sa il faca sa se simta insignifiant, prost si depasit de situatie. Uitati-va la discutiile din fata blocului - cel mai bine se distreaza cand isi povestesc cum si-au batut joc de profu de mate sau de "dira".
Asa ca Zed sunt de acord - daca ti-ar lovi copilul l-ai face pe proful ala sa behaie - insa inainte sa il faci sa behaie ar trebui sa afli de ce l-a lovit si tot ce s-a intamplat. Pe bune ca s-au inversat rolurile. Acum profii sunt cei care sunt timorati cand merg la ore la anumte clase. Nu e gluma!
Am o prietena care e profesoara. Mi-a povestit niste chestii ca am ramas traznit. Chestii cu aprins tigara in timpul orei si baut suc si mancat cu picioarele pe banca... La asemenea atitudine e normal sa iti pierzi firea. Evident ca nu e o solutie ca profu' sa loveasca copilul. Insa sunt si ei oameni cum spunea si OulDogmatic. Deci trebuie studiata problema putin mai atent. Nu poti merge cu camerele de luat vederi pe un prof care si-a iesit din fire si sa incepi sa faci scandal monstru fara sa stii cum s-a intamplat totul si ce se intampla zi de zi in scolile romanesti.
Si e clar - nu e lipsa de respect din partea elevilor - ci e lipsa totala de disciplina. Profii au ramas in urma dupa '89 dupa parerea mea. Copiii s-au emancipat din diverse motive, profii mai in varsta au ramas cu melancolii dupa perioada "de dinainte", iar profesorii tineri sunt complet debusolati si habar n-au ce sa faca pentru ca nu prea au nici un un fel de autoritate asupra copiilor. Nu exista o regula prin care "daca faci asta se va intampla ceva asa de nasol incat o sa te gandesti de doua ori inainte sa o faci".

Trimis de: rebel pe 4 Feb 2005, 12:58 AM

Văzui părerea unui părinte, văzui părerea unui analist tipic schiţelor lui Caragiale, văzui părerea unui parlamentar şi unei profesoare. Poate oare şi-un elev să intervină? smile.gif

QUOTE (Discuţia a pornit cam aşa @ Zed întrebând de)
Are un profesor dreptul sa traga de urechi , sa palmuiasca , sa injure ( au fost cazuri) , sa jigneasca un elev ?!
Unde este limita ?! La o palma sau la o jignire ?!

Dacă stau să mă gândesc bine, domnul învăţător (I-IV) avea o nuieluşă de ne ardea pălmile cu ea. De ce? Pentru că vorbeam între noi, pentru că nu eram cuminţi şi alte motive de genul. E, nu mi-a convenit mie şi nu-i convenea nimănui. I-am spus mamei totuşi într-o zi, după ce venisem de la şcoală, cum că mă doare palma .. şi s-a mai văzut o fadă urmă de nuia, urmând ca a doua zi să-mi reproşeze învăţătorul pe un ton mai mult decât ironic că trebuia să discut cu el dacă am vreo problemă, nu să mă plâng părinţilor. Nu reneg faptul că de n-aş fi fost un copil extrem de timid până undeva pe la 12 anişori, i-aş fi tras niste picioare-n tibie fără să stau pe gânduri. Era un dascăl bun, dar c-o mai proastă conduită la locul de muncă decât politica externă a Statelor Unite.

A urmat gimnaziul unde au cam fost de toate .. Scriam lecţiile deseori într-un local de dulciuri din incinta şcolii (mă rog, să nu-nţelegeţi că nu prea mă ducea capul, dar erau anumite domenii care nu mă atrăgeau, neacordându-le astfel vreun interes), fumam în spatele acelui local, fumam în baie, chiuleam de la ore, aveam divergenţe cu vreo doi profesori în mod regulat şi lista poate continua. Punctul culminant a venit în primul semestru al clasei a VIII (ultimul an în şcoala generală pe atunci), când unul dintre ai mei colegi a intrat în comă alcoolică la şcoală, după ce consumaserăm mai mult nişte vin adus de un alt coleg, pentru celebrarea locului ocupat la olimpiadă.

În generaţia mea (rezumându-mă deocamdată la nivel de şcoală generală) au existat două clase care străluceau la învăţătură, în adevăratul sens al cuvântului. Prima era a VIII-a A - elevi silitori, liniştiţi, dirigintă amabilă, iar cealaltă era VIII-a B - my teritory biggrin.gif - olimpici, silitori, aproape toţi fumători, deseori matol la ore, având un diriginte stupefiant. Individu' ăsta a fost ăla care ne-a zis (mie şi altor câţiva colegi): Bă băieţi, deşi aţi scris în valuri pe foile alea aseară când aţi dat procesu' verbal directorilor, deşi cam toţi dintre voi se clătinau şi deşi mama lui Nicu a insistat să iau măsuri .. eu m-am decis .. să vă las în pace. Dacă vreţi să beţi, beţi! De fumat oricum fumaţi, cât mai e până la băutură? Numa' aveţi grijă mă cum, unde şi cine mai e în jur .. pentru voi aşa.

E, ce-i drept, nimic spectaculos nu s-a mai întâmplat de atunci. Mă rog .. l-a mai scuipat Nicu pe profu' de germană o dată pe semestrul II, dar repercursiunile n-au fost chiar aşa mari biggrin.gif

De la capul răutăţilor în generală am ajuns şef de clasă în liceu, olimpic naţional şi alte ranguri şi răngi ce-ar lungi prea mult rândul ăsta smile.gif Şi să stiţi că nu-i chiar aşa rău. Ăştia-n liceu şi-au format nişte grupuri, în funcţie de ce au în comun, evident. Scopul meu e să-i împac pe ei între ei şi pe profesori cu ei şi viceversa. Nimic greu în asta .. la valoarea mea rofl.gif

Şi-acum, pentru că v-aţi format o idee despre viaţa mea după băncile şcolii ... înainte să discutăm despre palmă, mai bine-ar fi de aţi numi exact despre ce acţiune e vorba. Nuielele din I-IV nu pot să le pun la suflet - învăţător bătrân, din vremurile "alea", să fie sănătos. Palme după ceafă mi-am mai luat şi eu .. două-n total, de la domnul diriginte - şi alea şi-aşa la începuturile adolescenţei -, dar alea pentru că greşisem nişte calcule wub.gif .. Plus că nu puteai să te superi pe dirig; trebuia să fii bătut în cap. Câte a făcut omul pentru noi .. şi noi pentru el .. n-aş vrea să-mi aduc aminte câte i-am făcut noi lui smile.gif

Să nu mă interpretaţi greşit (c-am văzut că se practica biggrin.gif): nu sunt în nici un caz de acord cu violenţa, cu atât mai puţin la şcoală. De problemele cu drogurile se ocupă poliţia, nu şcoala. Şi în clasa mea se face mişto către profesori şi uneori stânjeneala tutorilor este chiar vizibilă pe faţa lor. Noua profă de mate (proful vechi ne-a lăsat clasa după ce n-am mai vrut să intrăm la ora dânsului, urmând ca apoi să fiu singurul judecat pentru decizia în comun ce o luasem când n-am mai intrat la oră; repetent, apoi problemă remediată cu mici intervenţii de care nu-s aşa mândru) s-a decis la sfârşitul primului semestru să nu mai intre la ora noastră, din cauza lipsei de respect de care dădeam dovadă, chiar şi în urma numeroaselor atenţionări. Atacuri verbale au existat dintotdeauna, chiar dacă nu erau auzite. Dorinţa de refulare a adolescentului e ceva psihologic care n-ar trebui să ne uimească. La unii adolescenţa se manifestă într-un mod paşnic, la alţii nu.

Unii elevi sunt conştienţi că aici-acum se decide viaţa lor, alţii nu. Cum îţi aşterni, aşa dormi. Unui profesor îi este indiferent de tu ajungi prim-ministru ori funcţionar public.

De acord, profesorii vechi au ruginit şi cei noi nu-au câştigat încă destulă experienţă, însă în vremea de azi trebuie să fi fost un elev problemă ca să devii un profesor exemplu. E totul o chestie de mentalitate, de experienţa vieţii.

Zed, intuiesc că odrasla ta nu-i aşa de mare-n ani. Poţi specifica, te rog, în ce clasă este, anume?

Clopoţel, am observat că-ţi place tare să faci adăugiri şi nu o spun ca să te critic. M-au amuzat părţile cu de acord, dar ce s-ar întâmpla dacă un asteroid loveşte liceul şi elevii or să creadă că e doar un test? etc. tongue.gif

Trimis de: Clopotel pe 4 Feb 2005, 09:56 AM

Draga Rebel,

QUOTE
Clopoţel, am observat că-ţi place tare să faci adăugiri şi nu o spun ca să te critic. M-au amuzat părţile cu de acord, dar ce s-ar întâmpla dacă un asteroid loveşte liceul şi elevii or să creadă că e doar un test? etc. 

Buna incercare... pai ce sa se intample, ca de obicei, parintii si unii elevi, care scapa, daca scapa devil.gif , or sa dea vina pe profesori ca au pedepsit elevii cu asteroidul.... ohyeah.gif Nimic nou sub soare...

Trimis de: contraste pe 4 Feb 2005, 12:14 PM

Ultima gaselnita in materie este consilierea psihologica a parintilor cu copii problema.
Astfel, acestia vor putea sa isi indrume propriile odrasle...

Trimis de: indubitabil pe 4 Feb 2005, 12:47 PM

Dragii mei, am citit pana am obosit si trebuie sa spun, ca in parabolo cu cadiu si impricinatii, cu totii aveti dreptate. Sunt prifesori care, desi exigenti, au fost iubiti si respectati de elevii lor. Sunt profesori care, desi indulgenti, nu se pot intelege cu clasele. De ce oare? Intr-adevar, este doar o profesie pentru care iei salariu dar iti trebuie.... un ce anume. Daca nu-i respecti pe cei din fata ta, niciodata nu vei fi respectat. Si respectul incepe de la primii pasi. Cand aveam 18 ani am fost educatoare intr-un catun de tigani (sau sa le spun romi?). Mamele uitau sa-si trimta copiii la gradinita ("la' ca-l trimit, tovarasa, mi-a fo' lene sa-i spun ca a inceput!"), multi nu aveau pachetel, erau murdari si lipsiti de afectiune, erau timorati, nu indrazneau sa vorbeasca, sa povesteasca, nu stiau sa se joace... Si le-am cantat. N-am mai fost "tovarasa", am fost copil ca si ei, incercand sa imbin alaturi de ei cuburi, cercuri si patrate, le cantam tot timpul pentru a-i face sa zambeasca, le facem teatru de papusi (ma ajutau si ei cand aveam personaje mai multe), si, incetul cu incetul am reusit sa comunicam.
Se poate, dragii mei, sa te intelegi cu elevii, fie ei mari sau mici, important este sa vrei!
Pentru a lucra in invatamat se cere avizul unui psihiatru (mai nou, al unui psiholog), cdrele didactice primesc un spor de "suprasolicitare neuropsihica" , dar nimeni nu se gandeste cu cati elevi trebuie sa lucreze un profesor la un moment dat. Daca nu reusesti sa te apropii de ei, sa-i cunosti, sa sesizezi cand s-a ridicat zidul intre tine si ei este si din cauza asta.
Cu bataia nu sunt de acord si nici cu notele mici, notele gen pedeapsa. Sunt impotriva violentelor verbale sau fizice. Ma fac leu cand copilul meu are un profesor tampit care l-ar putea agresa psihic, dar mi-a placut nespus ceea ce a spus rebelul... smile.gif ... si mi-am amintit de vremea cand eram de c ealalta parte a catedrei.... am avut profesori de la care mi-au ramas numai amintiri frumoase, care ne-au invatat o multime de lucruri, nu numai ceea ce pretinde programa dar am avut (in liceu) si psihopati...

Trimis de: contraste pe 4 Feb 2005, 05:52 PM

Indubitabil, exista o cheie pentru fiecare lacat !

Trimis de: indubitabil pe 7 Feb 2005, 12:45 PM

QUOTE (contraste @ 4 Feb 2005, 05:52 PM)
Indubitabil, exista o cheie pentru fiecare lacat !

si eu am spus altceva? smile.gif

Trimis de: Aramis pe 7 Feb 2005, 01:21 PM

Dragii mei, am si eu o intrebare si cateva adaugiri la ceea ce s-a spus pana acum:
1. Clopotel, tu vorbesti de scolile din Romania? Te intreb pentru ca mi se pare ca ai o atitudine prapastioasa (nu te supara). Eu am terminat liceul anul trecut si nu-mi aduc aminte sa fi auzit, la mine in oras cel putin, de cazuri in care elevii sa fi venit cu arme de foc la scoala (si tin sa spun ca nu locuiesc intr-unn capat de tara wink.gif )

2. Cum spunea si rebel, cred ca toti am avut cel putin un profesor care sa aiba cativa... pitici. Eu imi amintesc de profesorul meu de muzica din gimnaziu, care cand isi iesea din fire lovea peste cap elevul. De vreo 2 ori l-a lovit pe un baiat atat de tare incat acestuia i-au zburat ochelarii de pe nas. Dar, nu stiu cati il urau pe profesorul respectiv. Eu, cel putin, tineam foarte mult la el. Stia sa faca glume cu noi, canta divin, dar ne cerea si noua sa ne chinuim sa nimerim macar aproximativ notele de pe portativ. Apoi mai era un prof de desen, care, la fel, mai dadea cate una peste ceafa baietilor. Nu vreau sa-i apar, dar nici o data, nici unul dintre ei noi, nu si-au iesit din fire nejustificat... Oricum, erau din generatia trecuta, asa ca sa zicem ca modul lor de gandire era un pic invechit...
Tot un profesor din generatia trecuta a starnit un scandal monstru un oras cand l-a palmuit pe un licean. Il prinsese pe acesta fumand in incinta scolii, l-a rugat sa-si stinga tigara, elevul a refuzat, se pare ca a vb si necuviincios + ca i-a intors spatele. In acel moment profesorul, pe care nu l-am vazut niciodata lovind pe cineva, s-a infuriat si i-a tras o palma. Din nou, nu vad ce vina avea dascalul in aceasta situatie.
Presupun ca aceasta discutie a pornit de la imaginile dintr-un liceu din Constanta... Le-am vazut si eu, si mama m-a intrebat daca asa ceva se intampla si la mine in liceu. Ei bine, nu, nu se intampla chiar asa, dar existau profesori pentru care nu aveam pic de respect. Nu as vrea sa fiu condamnata pentru aceasta afirmatie, dar unii dintre ei nu-si veau locul la catedra. Le lipseau cele mai elementare cunostinta de igiena personala, de metoda pedagogica, dar si cele mai elementare cunostinte legate de obiectul pe care, paradoxal, il predau. Va rog sa ma credeti ca nu inventez. Am intalnit profesori de informatica ce erau absolut "afoni", profesoare de engleza care ne cereau respectul, dar care nu erau dispuse sa nu-l acorde, profesori de religie care ne acuzau de eretism (chiar nu mai tin minte de ce...)
Poate ca m-am indepartat de la firul discutiei... Nu sunt de acord cu folosirea pedepselor fizice, mi-as dori ca dascalii nostri sa stie sa se impuna fara a folosi forta, mi-as dori ca elevii sa fie dispusi sa il respecte si sa il asculte pe cel de la catedra...

Trimis de: contraste pe 8 Feb 2005, 02:42 PM

QUOTE
dascalii nostri sa stie sa se impuna fara a folosi forta, mi-as dori ca elevii sa fie dispusi sa il respecte si sa il asculte pe cel de la catedra

Acesta este idealul !

Dar, cati ca tine gandesc la fel ? daca esti elev ?
daca esti profesor ?

Trimis de: rebel pe 8 Feb 2005, 09:25 PM

N-aş putea spune că nu există tineri sau pedagogi cu aceeaşi concepţie, însă tragic este că al lor curaj de-a păşi în faţa plebei şi-a suprima rebelii liceeni nefiind, lipseşte.

Trimis de: MonicaV pe 9 Feb 2005, 07:24 AM

Ma mir ca inca se mai face asa ceva in Romania. Aici, in Canada, le e frica profesorilor sa il atinga pe un elev, ca sa nu fie acuzati de agresiune fizica sau sexuala.

Chestia cu disciplina e simpla. Elevul care nu se comporta ca lumea e avertizat. In unele cazuri, nu e primit la scoala. De exemplu, e suspendat sau exmatriculat. E adevarat ca scoala e obligatorie pina la o anumita virsta, dar nu e obligatoriu ca elevul sa mai si treaca clasa. Unii chiar abandoneaza studiile inainte sa aiba voie in mod legal, dar asta e alta treaba.

Cei care nu au trait in America poate ca nu au observat diferenta. In Romania, era obiceiul (si probabil ca mai e si acum in unele locuri) sa tolerezi omul asa cum este si eventual sa il pedepsesti daca nu se poarta bine. Aici, institutiile sociale si relatiile dintre oameni sint bazate pe ceea ce functioneaza in realitate. Nu-ti convine, il dai afara pe om sau pleci. E valabil cam pentru orice (de exemplu, servici, casatorie, scoala). Asta nu inseamna neaparat ca nimeni nu incearca mai intii sa vada daca nu s-ar putea sa functioneze treaba respectiva, dar in curind, daca nu functioneaza, s-a terminat.

Intr-un asemenea sistem, elevii au interesul sa se poarte bine ca sa aiba privilegiul de a fi primiti la scoala. Neseriosii se elimina singuri din sistemul de invatamint (unii chiar asa fac, cel putin pina vad ce greu e sa traiasca din salariul minim sau sa cistige mai mult daca n-au carte). Dealtfel, unele facultati cer recomandari de la scoli sau de la profesori (sau unii elevi au nevoie de recomandari ca sa obtina o bursa).

In conditiile astea, ma mir foarte mult ca in Romania, profesorii sint nevoiti sa ii tolereze pe elevi asa cum sint si ca se simt nevoiti sa ii bata. Tara mai are nevoie si de oameni carora nu le-a placut cartea (pentru joburile cele mai proaste si ca sa para normal ca unii sa nu fie in stare sa gaseasca ceva mai bun).

Trimis de: Aramis pe 9 Feb 2005, 09:24 AM

MonicaV, mi-ai adus aminte de ceva care m-a intrigat mult timp cat am fost la liceu. De ce era tolerata atitudinea unor elevi? Nu tin minte ca vreunul dintre ei sa fi primit un avertisment serios... De fiecare data respectivii scapau cu basmaua curata, cu orgoliul intact si cu reputatia de "teribili" bine stabilita in tot liceul...
Cum spunea si MonicaV, in Romania avem tendinta de a tolera pe cei din jurul nostru, chiar daca aceasta nu este cea mai buna atitudine...
Ceea ce imi da, totusi, putina incredere in dascalii nostri este faptul ca am cunoscut profesori care nu tipau, nu loveau, nu insultau elevul, si totusi la 28-29 de ani tineau in frau toate clasele la care predau, iar elevii lor ii respectau pe dascalii respectivi (poate nu-i indrageau, dar ii respectau)

Trimis de: indubitabil pe 9 Feb 2005, 09:41 AM

QUOTE (MonicaV @ 9 Feb 2005, 07:24 AM)
Ma mir ca inca se mai face asa ceva in Romania. Aici, in Canada, ......

Cei care nu au trait in America poate ca nu au observat diferenta. In Romania, era ....

In conditiile astea, ma mir foarte mult ca in Romania, ....

iarta-ma, dar nu ma pot abtine rofl.gif
"la Romania, la noi la Canada, la noi la America...."
La noi la Romania sunt alte realitati sociale si alte mentalitati....
La noi la Romania ar trebui intai sa fie dati afara profesorii incompetenti
La noi la Romania trebuie exmatriculat elevul impertinet (oricum, intr-o scoala buna nu au ce cauta pramatiile!)
La noi la Romania sunt multe de indreptat....

Trimis de: rebel pe 9 Feb 2005, 10:44 AM

Oarecum tragic este că de la instaurarea democraţiei pe meleagurile mioritice şi până acum nu s-a realizat cine-ştie ce progres. Au fost reforme peste reforme, dar n-au schimbat nicicum esenţialul. Sistemul a învechit odată cu pedagogii şi probabil din această cauză unii uită când să facă reverenţele în faţa auditoriului şi să-şi ia rămas bun de la meserie. La fel de probabil că acei profesori nu vor progresa psihic odată cu lumea, ci vor rămâne în transă, amintindu-şi de vremurile ce-au fost, retrăindu-le parcă.

Cam regula asta se aplică în România şi nu exclusiv în învăţământ. Importăm legislaturi din Canada şi Germania deja. Să adoptăm şi alte legi în învăţământ? Din Canada? La mentalitatea actuală e inutil.

Trimis de: Zeratul pe 23 Apr 2005, 04:45 PM

Voi incerca sa-mi expun si eu parerea... eu fiind elev in cls 12-a la un liceu din bucuresti.
Eu nu sunt un elev model... sa se inteleaga asta de la inceput...
Am profesori toleranti si profesori netoleranti, dar nu am vazut profesor care sa fi folosit violenta fizica asupra unui elev, desi mi s-ar parea ca unii ar meritao.. am colegi care vorbesc urat, injura profesorii F2F, intodeauna contesteaza abilitatea profesorilor...
Eu niciodata nu am injurat vreun profesor, nici macar pe la spate, niciodata nu am fost nemanierat in discutiile cu ei sau ceva... dar mersul la scoala este ceva ce nu-mi prea place mai deloc.. si intotdeauna de mine se iau profesorii... ba ma jignesc ba other stuff.... eu intotdeauna i-am tratat cu respect si am vb manierat.. iar acelor colegi care injura sunt nepoliticosi jignesc, fac scandal etc... nu prea le zic nimic profesorii....
Fiindca sunt tolerant am tot stat in banca mea, de vreo 3 ani, ei bine acum ceva timp in timp ce o de-altfel respectabila doamna profesoara imi facea mie morala ca nu vin la scoala si ca o sa ajung gunoier si ca scoala nu e obligatoriu si multe alte chestii, s-a cam terminat cu toleranta mea, m-am ridicat in picioare si mi-am sustinut intr-un mod politicos punctul de vedere (cu un ton impunator ce-i adevarat) , ma rog n-are rost sa va zic si voua tot ce i-am spus dar i-am spus asa multe si urate ca a ramas stana de piatra si de atunci nu imi mai spune nimic nici macar nu mai vorbeste cu mine... nici de scos la tabla nu ma mai scoate.
Si acum va intreb pe voi de ce atunci cand eu eram tolerant si stateam in banca mea toti profesorii urlau la mine pentru mai orice motiv... iar celor ce ii injurau etc nu le facea nimic.... sa inteleg ca sa injuri profii si sa-i jignesti, sa le deranjezi ora si sa-i scoti plangand din clasa nu este nici pe departe cat de rau poate sa fie faptul ca nu iti place colectivul, atmosfera scolara si defapt nu iti place scoala mad.gif
Si pe alta parte profesorii chiar nu au dreptul sa-si verse nervii pe elevi... intelegem ca probabil nici lor nu le e bine, si ei sunt stresati, banii nu le ajung si multe alte probleme majoritatea profesoarelor ce au atins o anumita varsta (n-o zic) si care sunt cum nu se mai poate de frustrate sexual, ei ce drept au sa refuleze aceste lucruri pe noi? blink.gif
Imi cer scuze pt greselile de ortografie si de exprimare aparute in textul meu dar ma grabesc si evident l-am scris in graba spoton.gif

Trimis de: Clopotel pe 2 May 2005, 01:21 PM

Draga Zeratul,
Desi eu am o anumita varsta, si am trecut si eu prin destule scoli, si as avea caderea sa-ti dau niste sfaturi, inca nu stiu daca e bine sa o fac... Dar sper sa te ajute niste comentarii de-ale mele...
In primul rand eu zic ca esti un elev bun.... Eu inteleg printr-un elev bun nu neaparat acela care ia note mari ci acela care constientizeaza ca e elev. Dupa umila mea opinie, a constientiza ca esti elev inseamna:
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai unde sa pleci ci ca te duci la scoala ca sa inveti. Daca vrei sa inveti inseamna ca nu prea cunosti multe, si esti constient de asta si ca vrei sa inveti
- nu poti invata ceva decat de la aceia care stiu, sau din propria experienta, si eu aici presupun ca profesorii stiu. Daca un profesor nu te poate invata nimic acela nu este profesor pentru tine si iti este inutil
- eu zic ca daca un profesor te poate invata ceva atunci acela este un profesor util tie, dar acum trebuie si sa calculezi "costurile" invaturii tale. Ma refer la faptul ca unii profesori au toane, unii mai tipa la tine, te mai trag de urechi, te acuza pe nedrept etc. Dar acestea sunt sau pot fi "costurile" unei invaturi si tu decizi daca se merita acest cost
- rabdarea si infrangerea propriului orgoliu zic eu ca sunt invataturile cele mai greu de obtinut si nu sunt la indemana oricarui elev, dar eu cred ca un elev care le obtine pe acestea doua este mult mai castigat din scoala decat acela cu o diploma cu 10 pe ea, dar care cedeaza la prima greutate dupa ce termina scoala...

Ce am spus eu mai sus, este foarte greu ca sa fie realizat de un tanar la varsta scolara, cand tendinta de "rebeliune" e mare... dar aceaste lucruri daca le intelege un copil (de la altcineva evident) acela va avea o scoala din care va invata cu adevarat ceva, iar peste ani isi va aduce aminte cu placere, si nu va fi nevoit sa spune altora cat de chinuit a fost el in scoala si cat s-a certat cu profesorii...
Prin aceasta am vrut sa spun ca aceste aspecte trebuie privite cu mare seriozitate si nicidecum cu superficialitate....

In ceea ce te priveste, eu cred ca este un elev bun, iar pentru ca nu te-ai lasat influentat de anturaj (acela care injura si face mistouri de prost gust) eu zic ca ai si un suflet bun...
Faptul ca tu spui:

QUOTE
s-a cam terminat cu toleranta mea, m-am ridicat in picioare si mi-am sustinut intr-un mod politicos punctul de vedere (cu un ton impunator ce-i adevarat) ,

aceasta confirma ce tocmai am spus eu... si ca si acest incident totusi ti-a dat de gandit si te-a tulburat denota sensibilitatea ta... Totusi te rog sa remarci ca nu aceasta este starea ta naturala smile.gif , asa ca eu sunt convins ca te-ai intors deja la linistea ta dinaintea furtunii din care puteai sa analizezi corect si cu bun simt orice situatie... Eu zic ca ai intuit bine: nu aceasta este solutia, de a nu mai fi tolerant, ci din contra, de a-ti cizela aceasta toleranta, de a nu judeca profesorii de ceea ce fac sau spun ci de a te urmarii pe tine, pentru ca tu esti principalul motiv pentru care ai venit la scoala, si chiar daca lucrurile nu merg cum ai crezut tu, eu zic ca ai putea sa tragi din fiecare situatie cate ceva folositor pentru tine, ...numai sa fii atent...
Nu vreau sa ma lungesc cu vorbele plictisitoare si doresc sa-ti urez doar ca sa inveti cat mai multe lucruri bune si sa rezisti cat mai mult si cat mai bine ispitelor.... caci cu cat lupta e mai grea cu atat iesi mai intarit din ea si victoria e mai frumoasa smile.gif

PS...
QUOTE
Eu nu sunt un elev model...
Ba din contra... tocmai pentru ca esti calm si cu bun simt, esti un elev model, altfel la ce folos note bune dar o fire fara pic de jena....

Trimis de: Zed pe 2 May 2005, 05:42 PM

Clopotel

QUOTE
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai unde sa pleci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.


wacko.gif

QUOTE
Ma refer la faptul ca unii profesori au toane, unii mai tipa la tine, te mai trag de urechi, te acuza pe nedrept etc.


Io i-as propune sa-si lase toanele pe barbat/nevasta/copilul lui . Meseria de profesor este una ca oricare alta . Tu ce ai spune daca ai cere o paine unei vanzatoare si te-ai cauta prin buzunare vreo 2 minute de marunt , ea , nefiind in toane bune , ti-ar carpi una ?! jamie.gif

Trimis de: Clopotel pe 3 May 2005, 09:22 AM

Draga Zed,
Eu cam inteleg nedumeririle tale, dar totusi cu un mic efort acest nelamuriri devin lamuriri smile.gif Iata la ce ma refer...

QUOTE

QUOTE
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai unde sa pleci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.

rolleyes.gif

O alta formulare ar fi:
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai de unde sa te intorci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.

Aceasta inseamna ca scopul principal al mergerii la scoala este invatatul si nu mistoul de profesori, sau lipsa de ocupatie.... De fapt eu nici macar nu inteleg ce satisfactie poti avea facand misto de profesori.... Poate imi explica si mie cineva ca eu nu m-am prins....

QUOTE

QUOTE
Ma refer la faptul ca unii profesori au toane, unii mai tipa la tine, te mai trag de urechi, te acuza pe nedrept etc.

Io i-as propune sa-si lase toanele pe barbat/nevasta/copilul lui . Meseria de profesor este una ca oricare alta . Tu ce ai spune daca ai cere o paine unei vanzatoare si te-ai cauta prin buzunare vreo 2 minute de marunt , ea , nefiind in toane bune , ti-ar carpi una ?!
Propunerea ta e f. buna... sa inteleg insa ca tu nu ai nici un fel de toane de vreme ce le pretinzi altor oameni sa nu aiba?!
Daca tu crezi ca relatia elev - profesor este la fel ca relatia client - vanzator .... eu consider ca nu mai are rost sa insist...
De fapt eu nu doresc sa ma adresez decat acelora care inteleg si accepta cu placere postura de elev, care nu este una banala sau de corvoada asa cum e privita de obicei... Acelora care procesul invatarii le capteaza atat de mult atentia sau interesul incat nici nu observa unele ironii sau mistouri, si chiar daca observa ceva le folosesc si pe acestea in a acumula destula invatatura din intamplarile acestea, caci si rabdarea si stapanirea orgoliilor se invata ca orice alte lucruri, poate ceva mai greu e adevarat....
Sa nu uitam ca si profesorul este si el om ca oricare altul si eu consider ca singura preocupare a elevului este de a extrage cat mai multa informatie folositoare de la acel profesor si nu partile negative care nu ajuta la nimic pe elev. Aceste parti negative un elev le poate ignora asa cum ignora cojile de nuca dupa ce a luat miezul....
Repet: depinde de scopurile pentru care elevul vine la scoala...

Trimis de: nefertiti-old pe 3 May 2005, 10:30 AM

QUOTE (Clopotel @ 3 May 2005, 10:22 AM)

O alta formulare ar fi:
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai de unde sa te intorci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.


Si totusi... wacko.gif wacko.gif

Trimis de: Zed pe 3 May 2005, 12:52 PM

Clopotel ,

QUOTE
O alta formulare ar fi:
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai de unde sa te intorci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.


Super . wacko.gif

QUOTE
De fapt eu nici macar nu inteleg ce satisfactie poti avea facand misto de profesori.... Poate imi explica si mie cineva ca eu nu m-am prins...


Probabil ca aceeasi satisfactie pe care o are un profesor cand pocneste un elev . jamie.gif

QUOTE

Propunerea ta e f. buna... sa inteleg insa ca tu nu ai nici un fel de toane de vreme ce le pretinzi altor oameni sa nu aiba?!


Nu poti sa-ti lasi toanele in alta parte ?!Singurul lucru care te descarca , este pocnitul ?! Cool . Bea un ceai , urla vreo 10 minute in baie , sparge o farfurie etc . cool.gif

QUOTE
Sa nu uitam ca si profesorul este si el om ca oricare altul si eu consider ca singura preocupare a elevului este de a extrage cat mai multa informatie folositoare de la acel profesor si nu partile negative care nu ajuta la nimic pe elev.


Si elevul este un om ca oricare altul .


QUOTE
Aceste parti negative un elev le poate ignora asa cum ignora cojile de nuca dupa ce a luat miezul....


Probabil ca si intr-o casnicie trebuie sa ignori cate o palma , miezul fiind salariul sotului /sotiei .

Un copil invata in familie si la scoala sa respecte oamenii din jur . Atata timp cat acasa si la scoala palma sau pumnul este vazut ca mod de impunere sau descarcare si mai ales acceptat ca ceva normal , are toate sansele sa devina si el la fel . Cu alte cuvinte , de cate ori se simte incoltit de situatie , o sa scoata pumnul din buzunar .

Trimis de: Clopotel pe 4 May 2005, 01:35 PM

Dragele mele Nefertiti si Zed,
Constat ca nici aceasta formulare a mea nu va satisface:

QUOTE
O alta formulare ar fi:
- a realiza de ce pleci de acasa la scoala, adica sa-ti dai seama ca tu nu pleci de acasa la scoala ca sa ai de unde sa te intorci ci ca te duci la scoala ca sa inveti.

In acest caz va rog pe voi sa-mi spuneti de ce se duce un elev la scoala, caci eu in naivitatea mea, credeam sincer ca se duce ca sa invete carte.... unsure.gif

QUOTE

QUOTE
De fapt eu nici macar nu inteleg ce satisfactie poti avea facand misto de profesori....

Probabil ca aceeasi satisfactie pe care o are un profesor cand pocneste un elev .

Draga mea, eu vorbesc de una si tu vorbesti de alta.... Cu siguranta, mistoul elevului nu are legatura cu palma profesorului, si atunci tu de ce o aduci in discutie aici?!

Sunt elevi care fac misto de profesori fara ca acestia sa-i atinga macar, fara sa le vorbeasca urat, fara sa-i nedreptateasca in vreun fel... Aceste cazuri sunt cu mult mai multe decat cazurile in care profesorii sunt agresivi cu elevii...

Nu vreau sa insist prea mult pe acest topic, pentru ca de regula cand e vorba de corelatiile scoala - invatatura, sau scoala - distractie, cei mai multi o preferea pe a doua. Eu doream doar sa-l incurajez pe baiatul acela, despre care eu cred ca este intr-adevar interesat de invatatura si nu de mistouri...

Oricum rezultatele se vad : am inteles ca in urma unor teste, doar un sfert din elevii nostri dragi ar putea sa ia bacul... si atunci intreb si eu:
- cred ei ca la bac ii vor ajuta mistourile?
- cred ei, ca daca totusi iau bacul, aceleasi mistouri ii vor ajuta si in viata, ca doar ei asta au invata in scoala?
- daca ei cred ca au declarat "razboi" profesorilor, cine o sa piarda pana la urma?

Sunt doar cateva intrebari banale....

Daca ma intrebati pe mine, eu prefer ca sa am niste concetateni bine educati, dacat unii mistocari... dar voi, ce preferati?

Trimis de: dascalita pe 4 May 2005, 08:45 PM

Intersante si la obiect opiniile voastre!Parerea mea mea de dascal vechi este ca bataia nu are ce cauta in scoala,violenta naste violenta!Respectul nu se impune ci se castiga.Stiu,spun vorbe mari...Solutia la multe din problemele de aici este o legatura mai stransa cu familia elevului(asta nu presupune numai reclamarea faptelor rele!),consilierea parintilor(n-avem o scoala a parintilor,nimeni nu ne invata cum sa fim parinti buni!),permanenta noastra fomare profesionala si psihopedagogica.Medierea conflictelor este o arta care se poate invata.Toate aceste presupun rabdare,rabdare si dorinta sincera de a gasi calea spre inima copiilor.Imi amintesc un film al tineretii mele:"Domnului profesor,cu dragoste!"...Greu a castigat acel profesor dragostea elevilor sai!

Trimis de: Zed pe 6 May 2005, 03:32 PM

dascalita ,

Pacat ca nu gandesc toti profesorii ca tine . Mie mi-ai amintit de fosta mea profesoara de franceza , din generala . Era o femeie deosebita , din pacate am avut-o numai doi ani . A fost o profesoara si in primul rand un OM de exceptie si crede-ma ca pana si cel mai "rau" copil din clasa noastra , la ora ei era ca un sfant si asta pentru ca si-a castigat un respect aparte . Niciodata nu a rezolvat un conflict cu palma ( nici macar nu tipa ) . Era de un calm fantastic , stia sa se impuna prin prezenta si prin cuvinte , nicidecum prin crize de isterie . Ora ei era o placere . Nu am sa o uit niciodata .

Trimis de: dascalita pe 7 May 2005, 04:11 PM

Multumesc pentru cuvintele frumoase,Zed!
Stiu ca nu toti profesorii(eu sunt invatatoare)gandesc la fel.Problema e ca si ei sunt oameni si oamenii nu sunt perfecti...Probabil ca o legislatie mai "desteapta" ar face putina ordine si aici...Vezi si tu ca in invatamant se fac legi noi cu fiecare nou ministru ce apare la orizont.Si cum acestia se schimba tot mai des...nimeni nu mai stie ce sa creada.Un regulament scolar care sa-i multumeasca pe profesori trebuie sa cuprinda si niste sanctiuni atat pentru elevii "turbulenti"cat si pentru profesorii ce nu stiu sa-si foloseasca tactul,diplomatia,demnitatea de dascal pentru a face fata tuturor greutatilor unei astfel de profesii.Prin greutati nu numesc obisnuitele strengarii,ce fac de altfel deliciul vietii de elev,ci situatiile cu adevarat problematice.Violenta unui dascal il face temut ,nu respectat...de fapt il descalifica.Nu se gasesc scuze pentru asta...

Trimis de: jude pe 15 May 2005, 09:50 PM

Eu una n-am avut parte pana acum de profesori violenti,doar in generala se mai gasea vreo unul care sa-ti mai dea o palma daca nu faceai ce-ti spunea (un exercitiu sau chestii din astea).Dar asta nu le asigura respectul nostru-parte pt ca batjocoritul profesorilor era (si este ) un sport la moda, parte pt ca lipsa jignirilor si a palmelor nu anula isteriile si dezinteresul fata de noi.Faptul ca atunci cand ii rugai sa-ti repete se enervau de cele mai multe ori (desi cu 5 minute mai devreme precizasera "sa-ntrebati daca nu intelegeti ceva"), faptul ca nu aveai voie sa-ti spui parerea,ca trebuia sa taci malc si sa nu-i contrazici (chiar daca ziceau ca pamantul e plat-ce mai,ei sunt savantii, tu esti mica nulitate, de unde atata curaj pe tine,sa vorbesti!),chiar diferentele pe care le faceau intre "upper class" si restul-asta e total dezinteres fata de elevii tai, daca nu chiar mai rau.Se intampla si pt ei sa mai greseasca si greselile lor sa poata fi observate de elevi.Pai daca sunt atentionati cu bun simt, de ce sa nu recunoasca sau daca o fac, de ce se enerveaza imediat,de parca se apucase toata clasa sa rada?Normal ca zambesti ironic atunci cand un profesor se rasteste la tine de nervi ca a trebuit sa-si recunoasca greseala.Si mi s-a intamplat de multe ori sa-i vad reactionand asa.Acum nu ma mai chinui sa-mi argumentez nemultumirile, doar daca observa pe fata mea ca ii dezaprob si ma-ntreaba ce nu-mi convine.In rest, inteleg eu ce am de inteles, nici nu le mai provoc ulcer, nici nu-mi stric ziua.
O singura data mi-a dat profesoara de mate o palma-ca nu facusem un desen bine.M-a jignit atat de tare palma aceea, incat mi-am pierdut si bruma de respect care imi mai ramasese pt ea (era genul ala de profa care instituia "dictatura pregatirii particulare").Asta intra la categoria isterii in exces, pentru ca eram buna la mate si nu era nevoie sa ma palmuiasca.Nici acum nu s-a "reabilitat" in fata mea.
Concluzie:nu ai nevoie de palme ca sa te impui,dar nici un vocabular elevat si calmul deplin n-o sa ajute neaparat,daca nu stii sa comunici cu elevii,sa le arati ca iti dai silinta sa-i inveti pe ei,nu sa-ti iei salariul.In momentul in care elevul intelege ca stii cu adevarat sa-ti faci meseria si ca vii la scoala constient ca ajuti la formarea cuiva, iti acorda nu doar respectul ala de suprafata (cu "buna ziua" si purtare cu bun simt), ci si afectiunea lui.Mie cel putin asa mi s-a intamplat.

Trimis de: LINICA pe 16 May 2005, 11:12 AM

Agresivitatea elevilor - agresivitatea profesorilor.
Da, in nici un caz agresivitatea, indiferent de forma pe care o imbraca, nu aduce nimic bun.

Mie dirigintele mi-a dat un catalog in cap pentru ca am intrat dupa el in clasa. Nu am uitat asta nici acum. Mai ales ca la cele cateva 30 de kilograme ale mele cry.gif

Insa am avut si colegi care erau de asa o marlanie, incat profesoara de latina a plecat plangand din clasa nu doar o data.

Dar ce e de facut ? sad.gif

Trimis de: contraste pe 16 May 2005, 01:52 PM

Tu, LINICA ce propui ?
Si intr-un caz si in altul ?

Trimis de: LINICA pe 16 May 2005, 03:41 PM

(ma gandeam ca ar fi bine ca pentru cei care vor sa imbratiseze cariera de prof. sa se bage obligatopriu niste cursuri de "dominare prin blandete", sau arte martiale - cultivarea spiritului si autoaparare tongue.gif , apoi se poate face Educatie cu copiii )

Niste reguli stricte cu sanctiuni corespunzatoare la nivel de scoala- prea e haos uneori pe alocuri. Profesorul isi varsa nervii, elevii nu isi controleaza teribilismul, sau profesorii nu le pot controla iesirile. Fiecare dintre acestia trebuia sa aiba drepturi si obligati Recunoscute!
Apoi, un rol important il au si parintii. Colaborarea dintre parinti si profesori este deosebit de importanta.
Si sunt sigura ca solutii ar mai fi. Deschidere sa fie din partea tuturor (elevi, profesori, parinti), pentru ca e foarte greu sa lucrezi cu oamenii.

Trimis de: contraste pe 16 May 2005, 04:09 PM

Draga, eu din pacate am facut 6 ani de sala cu doua antrenamente pe zi pe timp de vara in stilul shotokan-fudokan,
si unul pe timp de iarna de trei ori pe saptamana.
Dar nu se poate transforma scoala in "Mortal combat" !
Elevii - care creeaza probleme, nu toti - sunt asa din cauza parintilor, mai bine zis din cauza lipsei acestora. Cresterea lor de la distanta capsuniadei !
Asa cap, asa caciula !

Trimis de: dead-cat pe 16 May 2005, 05:39 PM

QUOTE

Tu, LINICA ce propui ?

catalog electronic biggrin.gif

QUOTE

Draga, eu din pacate am facut 6 ani de sala cu doua antrenamente pe zi pe timp de vara in stilul shotokan-fudokan,
si unul pe timp de iarna de trei ori pe saptamana.

atuncea-i bine ca elevii sa nu afle asta ca atunci numa de-al dracu vor sa vaza "lovitura fulgeratoare", sau cum era pe la moldova, "palitura crinsena". rofl.gif

care invata autoaparare sa se apere de elevi, e lost casa. in situatia aia mai bine inlocuiesti aratatorul cu un pump-gun 23.gif

nu poti sa substitui parintele in cele citeva ore. n-are 7 ani de-acasa, n-o sa-i foloseasca nici 12 (sau 17) ani de scoala.

Trimis de: Oiski-Poiski pe 17 May 2005, 12:47 PM

dead-cat ce dreptate ai tu cu cei sapte ani de acasa.Insa ce te faci cand parintii lucreaza amandoi si copii sunt lasati de capul lor ? Ca am vazut si din astia destui pe aicea. Sau ei lucreaza si ar fi o bunica pe acasa dar aia e interesata de alte cele nu de nepoti etc.etc. Copii nu au nici o vina ca le lipseste cresterea de acasa iar invatatorii nu pot face fata la o clasa de 30 de copii .Sa-i educe pe toti in 4 ore ????
Pe de alta parte nu-ti poti permite cu copii acasa sa nu te duci la lucru .Si uite asa te invarti in cerc blink.gif .


Trimis de: dead-cat pe 17 May 2005, 01:20 PM

daca nu-ti poti permite sa faci copii, nu faci. am mai zis-o si pe alt thread, decizia pentru un copil trebuie luata pe baza realitatiilor financiare ale fiecaruia si nu sa fie rezultatul zgircelii de a investi intr-un prezervativ de calitate. blink.gif

Trimis de: Oiski-Poiski pe 17 May 2005, 01:54 PM

dead-cat asta este si parerea mea insa stii ce mi s-a spus ? ca cica atunci daca lumea s-ar lua dupa asta nu s-ar mai naste copii sau doar putini, mai putini decat si asa sunt.
Adica ii facem doar ca sa umplem statisticele sau ca sa avem si noi ce au altii ???
Eu am renuntat la servici o perioada lunga pana cand copilul se va putea descurca singur cat de cat pentru o ora, doua.Asta consider ca nu se va intampla pana prin clasa a cincea fara sa am eu palpitatii.
Si nu-mi pare rau ca am renuntat pentru ca se vad rezultatele.
Insa daca ar fi venit si al doilea nu ne-am mai putut permite , ar fi trebuit sa-i duc ori la bunici ori in alta parte.


Trimis de: dead-cat pe 17 May 2005, 02:49 PM

QUOTE

ca cica atunci daca lumea s-ar lua dupa asta nu s-ar mai naste copii sau doar putini, mai putini decat si asa sunt.

da si? intr-o buna zi societatea o sa realizeze ca, de spui ca vrei sa muncesti doar 4 ore/zi nu-i din motiv ca ai fi putoare ci pentru ca ai ceva mai important de facut.

Trimis de: dascalita pe 18 May 2005, 08:45 AM

Am observat ca si voi puneti accent pe rolul familiei,al educatiei de acasa.Problema e ca nu exista si o "scoala a parintilor",ca nimeni nu-i ajuta pe parintii care sunt depasiti de problemele create de copii.Am copii mari dar nu uit ca perioada de adolescenta a fiului meu a fost o piatra de incercare pentru mine...Numai tenacitatea m-a ajutat sa depasim criza care se declansase in familia mea.Am cautat ajutor la psiholog,la profesorii lui...nu mi-au fost de nici un folos.Cred ca tactul meu de invatatoare si de mama m-a intarit si am trecut peste acea perioada.Stiti ce-mi spune acum fostul rebel???(Are 25 de ani).Daca n-ar fi inteles zbuciumul meu,daca n-as fi vorbit cu el bland si nu i-as fi intuit framantarile ar fi facut mai rau!Voia sa le plateasca astfel profesorilor duri si tatalui sau foarte sever...Ce am invatat din asta?
Ca agresivitatea de acasa si intoleranta de la scoala nu duc la nimic bun,ca avem nevoie de consiliere si ca parinti si ca profesori.Atunci n-am gasit ajutor specializat(psihologi,educatori implicati,etc),acum incerc sa-i ajut eu pe cei care se confrunta cu astfel de probleme .Ii sfatuiesc sa caute cu blandete si intelegere o cale de comunicare pentru ca in orice "elev rau" se ascunde un copil speriat de viata,un copil complexat de cine stie ce fleac...Aceste complexe de inferioritate,determinate de situatia materiala,de anturaj,de aspectul fizic creaza acele deviatii de comportament.Ei simt nevoia sa se faca remarcati prin ceva,sa fie deosebiti...ca nu gasesc cea mai buna cale de a se face remarcati,e vina noastra.Mereu ii gasim vinovati ca nu invata,ca pentru ei muncim,ca au cercel in nas...vrem ca ei sa faca ceea ce dorim noi.Pe ei nu-i intreaba nimeni nimic.Cred ca rezumatul acestei interventii ar fi acela ca au nevoie de IUBIRE...Nu i-a intrebat nimeni daca vor sa se nasca,noi i-am dorit .Pentru a creste un copil bine e nevoie de aceasta dragoste de oameni.Parerea mea e ca un pedagog are nevoie de o inima foarte mare ca sa poata ierta si iubi iar si iar...Daca acasa nu-l asteapta nimic bun,sa gaseasca intelegere la profesorul sau si daca la scoala are probleme sa poata spune ce-l doare acasa...Acumuland prea multe frustrari ,undeva trebuie sa rabufneasca.NU EI SUNT VINOVATI,NOI CA DASCALI SI PARINTI PURTAM TOATA VINA!

Trimis de: Scala pe 18 May 2005, 06:38 PM

Articolul de mai sus, pare a fi o martirizare. Nu zic nu, insa nu doar dascalii si parintii au de-a face in acest caz. Da, e adevarat ca tinerii sunt in mare masura pierduti, si mai stiu eu ce, dar sa nu se exagereze. Multi stiu prea bine ce consecinte au faptele lor, si multi sunt adevarati "diavoli". Fac gesturi clare de distrugere a alora, si de autodistrugere. Si, cu tot ajutorul pe care l-ar primi, ei considera ca sunt mai presus de toate. Cunosc profesori ce merita condamnati pentru actele lor, profesori abuzivi la toate capitolele, sau doar la unele. Cunosc si profesori extraordinari, ce-si fac datoria. Si ambele categorii sunt la fel de numeroase. La fel e si pentru elevi ori studenti.
Masura cu care ar trebui sa se inceapa ar trebui sa fie cea de inlaturare a partilor negre, a partilor corozive. Nu prin stergerea lor, ci prin incercarea de a-i transforma, de a nu le mai permite tot felul acte damnabile. Ca exemplu: profesori ce-si cer in mod expres vanzarea propriilor produse, ajungand pana la cerere de produse; profesori ce nu permit dezvoltarea proprie a unui copil. Nu dau exemple din randul celor mici, pentru ca pe acestea cred ca le stiti cu totii, dar spun atat: cei care se apuca de droguri, stiu dinainte intreaga serie de efecte - nu ma refer doar la acest lucru, dar ar trebui sa fie destul de reprezentativ. Exemplele dau nastere la alte exemple.

Trimis de: dascalita pe 19 May 2005, 08:02 AM

Elevii care se apuca de droguri sunt cu totii copii neglijati de familie...Unii parinti foarte ocupati isi rascumpara greseala de a nu-si petrece prea mult timp alaturi de ei punandu-le la dispozitie tot ce-si doresc acestia si mai ales dandu-le multi,prea multi bani.Copii ajung sa nu mai simta bucurie pentru placerile nevinovate(cadouri...de,are tot ce se poate cumpara cu bani!)si-si cumpara aceste placeri interzise...Altii o fac la indemnul anturajului si cu ajutorul traficantilor de droguri.Se stie ca primele doze se dau gratuit.Daca stiu ca drogul e periculos?Stiu,dar cred ca o vor face numai o data si gata!Restul e istorie.Parintii nu simt ca au gresit cu nimic,le-au pus la dispozitie TOTUL!Oare nu ar fi trebuit sa aiba o masura in generozitatea lor?Cati parinti si diriginti si-au dus copii sa vada cum arata cei ce consuma droguri?Ar trebui sa se faca vizite la spitalele in care se chinuie cei ce vor sa se lase de acest "sport".Recunosc ca nu totNui "diavolii" se vor transforma in "ingeri",dar daca un copil poate fi salvat,merita efortul!Am spus si mai inainte si repet ca numai noi,cei care i-am facut,crescut si educat(acasa sau la scoala)purtam vina ca sunt atat de multi copii cu probleme de comportament.Prin noi,inteleg intreaga masa de parinti si profesori.La noi au vazut ca se poate scapa de o pedeapsa mintind(de ex.prima minciuna pe care o invata copii de la noi :daca suna X,spune-i ca nu sunt acasa),la scoala vad ca poti lua note mari daca dai spaga,acasa au vazut ca pumnul tatalui impune respectul ,etc.Nu cred ca e "martirizare"ceea ce spun,am trait si eu revolta impotriva copiilor problema...Am inteles intr-un tarziu ca ei sunt totusi niste victime.Da,cred ca niste legi mai aspre i-ar apara sa-si faca rau,prea multi nu se tem de nimic sau nu au nimic de pierdut.Mai cred ca multi sunt tinuti degeaba la scoala,sunt obligati sa o frecventeze...Poate ca daca am constientiza mai mult familiile(dar si acolo sunt mari probleme),daca s-ar face o selectie a cadrelor didactice(sa fie eliminati cei ce distrug generatii intregi prin incompetenta,necinste...),lumea ar fi altfel!Dar asta e doar utopie,nu?

Trimis de: Ovidius pe 19 May 2005, 10:59 AM

QUOTE
Cred ca rezumatul acestei interventii ar fi acela ca au nevoie de IUBIRE...Nu i-a intrebat nimeni daca vor sa se nasca,noi i-am dorit .Pentru a creste un copil bine e nevoie de aceasta dragoste de oameni.Parerea mea e ca un pedagog are nevoie de o inima foarte mare ca sa poata ierta si iubi iar si iar...Daca acasa nu-l asteapta nimic bun,sa gaseasca intelegere la profesorul sau si daca la scoala are probleme sa poata spune ce-l doare acasa...Acumuland prea multe frustrari ,undeva trebuie sa rabufneasca.NU EI SUNT VINOVATI,NOI CA DASCALI SI PARINTI PURTAM TOATA VINA!

Draga dascalita, daca ar gandi toti parintii ca si tine, cu siguranta am trai intr-o lume mai buna. hug.gif

Trimis de: contraste pe 19 May 2005, 11:27 AM

Elevii care se apuca de droguri sunt cu totii copii neglijati de familie...

Ba de loc !
Sunt rasfatati de familie !
Am sa cumpar , dau oricat, ca sa vina copii sa-si vada bunica !
Expresie auzita de mine , de urechile mele vis-a-vis de nevrerea nepotilor de a-si vizita o bunica, pe care o cunosc, dar... nu vreau sa vorbesc despre calitatea acesteia !
Daca vizitele se cumpara, de ce nu si drogurile ?

De razgaiere ati auzit ?

Trimis de: dascalita pe 19 May 2005, 08:02 PM

Da,am auzit de razgaiati,alintati,copii de bani gata...Acestora li se ofera pe banda rulanta bani si bunuri dar nu au parte de atentia parintilor.Acea bunica isi cumpara vizitele nepotilor deoarece nu exista un cult al familiei,undeva a gresit si ea cu educatia fiilor sai si acum culege roadele.Cunosc familii cu potential material ridicat care n-au pierdut simtul masurii si nu dau bani multi copiilor,ii cresc fara fite dar cu un respect pentru banul muncit.Rasfatul nu e iubire...parinteasca,e o greseala de educatie.

Trimis de: contraste pe 20 May 2005, 11:05 AM

Da, greseala pe care o platesc profesorii de la catedra.
Comportamentul ireverentios al tancilor, si alte foarte multe altele.

Trimis de: SORIN pe 20 May 2005, 12:43 PM

QUOTE
Rasfatul nu e iubire...parinteasca,e o greseala de educatie.


Nu prea cred ca poti generaliza....ai mei sunt super rasfatati si super educati in cea ce am vrut sa fie educati......adica sa fie Oameni thumb_yello.gif

Sorin.

Trimis de: Ovidius pe 20 May 2005, 01:08 PM

QUOTE (contraste)
QUOTE (dascalita)
Elevii care se apuca de droguri sunt cu totii copii neglijati de familie...

Ba de loc !
Sunt rasfatati de familie !


Sunt neglijati in sens emotional, nu material. Parintii cred ca daca le dau bani sa-si faca mendrele, gata au scapat de ei, dar nu stiu ca acesti copii nu pot cumpara iubire pe banii aia. Asa ca oricat de multi bani ar primi, ei tot se simt parasiti in adancul sufletului.

Trimis de: SORIN pe 20 May 2005, 02:25 PM

Asa e thumb_yello.gif thumb_yello.gif

Sorin.

Trimis de: contraste pe 20 May 2005, 05:32 PM

Parasiti in adancul sufletului ceea ce ii face sa terorizeze cat mai adanc lumea din jur.. : profesori, colegi, vecini..
Mai bine s-ar aplica sfatul genetic unor astfel dre parinti, sa nu ne mai oboseasca si terorizeze cu astfel de specimene...

Trimis de: LINICA pe 20 May 2005, 06:17 PM

contraste draga, sa stii ca nu degeaba m-am gandit ca ar fi bine sa stii si de-alea - arte martiale (iti amintesti?). Insa nu inteleg de ce nu ai comentat si celelalte afirmatii.

Sa stii ca stiu cum e sa stea parintii toata ziua departe de copii si sa le trimita bani de pe unde is ei cu serviciul.
Dar, ceea ce se intampla prin scoli in acest moment este rodul intregii societati, din pacate. Cand parintii nu au timp, ar trebui sa aiba altii.. tragere de inima ... si tot asa.

Se intampla asta pentru ca nu suntem deloc uniti in a face bine. Nici noi astia mari pentru noi, dar nici noi astia mari pentru copiii nostri.
Imi pare rau s-o zic, da suntem niste ignoranti de prima clasa majoritatea dintre noi.

Dar am fost si in scoli in care elevul statea in banca lui si-si primea notele "alea bune" doar cu nitcaiva injuraturi printre dinti, in pauze, acasa in fata parintilor, sau in oricare alte parti, da nu zbierand in fata profesorilor sau dandu-le cate un pumn "dupa colt".
Si m-am minunat ca exista. Dar acolo parintele isi mai face timp sa mai treaca sa vada ce-i face odrasla, sau o mai suna din cand in cand pe diriginta. Si nici asa, copiii nu sunt cum ar dori parintii si profesorii pentru ca mai au si prieteni "mai moderni decat ei."


Cred ca ironiile nu-si au locul. Scuza-ma, dar daca tot is intr-o pasa ... ghici de care... thumb_yello.gif

Concret, ce putem face? Ce am facut pana acum? Ce merge si ce nu merge?



Trimis de: Mrs. Rogers pe 20 May 2005, 11:51 PM

QUOTE (Zorro @ 20 May 2005, 03:08 PM)
QUOTE (contraste)
QUOTE (dascalita)
Elevii care se apuca de droguri sunt cu totii copii neglijati de familie...

Ba de loc !
Sunt rasfatati de familie !


Sunt neglijati in sens emotional, nu material. Parintii cred ca daca le dau bani sa-si faca mendrele, gata au scapat de ei, dar nu stiu ca acesti copii nu pot cumpara iubire pe banii aia. Asa ca oricat de multi bani ar primi, ei tot se simt parasiti in adancul sufletului.

Perfect de acord.

Trimis de: dascalita pe 21 May 2005, 06:57 AM

Am citit ce ati scris pana acum despre acest subiect si mi s-a intarit convingerea mea mai veche ca invatamantul nu e pentru toata lumea...Din pacate multi au ajuns profesori din intamplare,au cautat un loc de munca usor(asa pare la prima vedere!),sunt profesori "facuti" nu "nascuti" cum imi place mie sa spun.Atunci cand ai aceasta revolta asupra copiilor,cand nu poti sa faci nimic pentru a indrepta lucrurile in clasa ta,cand ii urasti pentru ca sunt prost crescuti si din alte motive...ca profesor ar trebui sa-ti pui intrebarea daca locul tau e acolo.Degeaba iti iubesti materia pe care o predai,esti bine pregatit in specialitatea ta daca nu ai si disponibilitatea sufleteasca necesara,invatamantul devine o nuca prea tare pentru tine.Nu vreau sa supar pe nimeni,acestea sunt parerile mele.Cati profesori se mai intereseaza de ce are elevul probleme,cati mai fac acele vizite la domiciliu sa-i cunoasca familia si necazurile,cati mai cauta in sufletul lui sa-i inteleaga revoltele?Imi mentin parerea ca elevii problema sunt asa deoarece fata de ei au gresit mult si des adultii...Au fost agresati moral si fizic de parinti si profesori,au fost nedreptatiti si si-au pierdut increderea in oameni.Pot fi ajutati doar atunci cand cineva reuseste sa le castige increderea.Vorbim de rai si drogati...De ce nu vorbim si de cei ce ajung la suicid din aceleasi motive cu cei ce injura si se drogheaza?In general copiii cauta modele in oamenii mari din viata lor.Noi suntem de cele mai multe ori modelele lor...Atunci cand vad ca nu ne pasa,ca ne intereseaza doar nota la matematica dar nu vedem ca el are probleme cu viata asta care nu e dreapta pentru nimeni ,se simt parasiti si tradati si atunci...isi baga picioarele in tot si gata!Asta e solutia cea mai usoara...Deci,din experienta mea de dascal si parinte(am 28 de ani la catedra),profesorul trebuie sa fie si mama si tata si confident si prieten.Este multa munca si mult stres...Cred ca sunt patetica dar cred tot ce spun!

Trimis de: Thelma pe 21 May 2005, 02:06 PM

han.gif , dascalita!

Nu cred ca esti deloc patetica, dimpotriva, mi-as dori sa iti impartasesca mai multi punctul de vedere. Si mai mult decat atat, sa se si comporte ca atare...

Trimis de: Oiski-Poiski pe 21 May 2005, 02:11 PM

Dascalita, eu cred ca ar fi nevoie de un pic de patetism .Cati profesori crezi ca gandesc ca si tine ? Am intilnit de-a lungul scolii tot felul de specimene si acuma alaturi de fiul meu retraiesc acele sentimente.Ma bucur ca a nimerit peste un invatator sever insa uman .Ca daca ma uit la clasa paralela lui unde invatatoarea are impresia ca trebuie sa-i invete militaria pe copii mi se ridica parul maciuca in cap.
Nu asta inteleg eu prin disciplina sad.gif .
Si fiecare poarta o parte din vina daca copilul ajunge pe cai gresite, societatea, scoala insa in cea mai mare masura parintii.Ca ei sunt cei care il vad acasa fara masca de teribilism pe care si-o pune afara.Iar in momentul in care ar vedea ca ceva nu e in regula ar trebui deja sa intervina. Insa s-ar putea ca tocmai atunci sa trebuiasca urgent sa faca ceva.Insa acel ceva e mai important decat problema copilului ????

Trimis de: SORIN pe 21 May 2005, 10:07 PM

Salut Dascalita smile.gif

QUOTE
Cati profesori se mai intereseaza de ce are elevul probleme,cati mai fac acele vizite la domiciliu sa-i cunoasca familia si necazurile,cati mai cauta in sufletul lui sa-i inteleaga revoltele?


Profesorul nu are acest mandat.....nici macar daca e profesor de psihologie! Dar daca e un bun profesor, datoria lui e sa bage in seama ca exista probleme si sa raporteze cadrelor ce se ocupa cu asa ceva.

QUOTE
Deci,din experienta mea de dascal si parinte(am 28 de ani la catedra),profesorul trebuie sa fie si mama si tata si confident si prieten.


Fara sa te superi.....confident si prieten, desigur....in rest categoric nu!

QUOTE
Este multa munca si mult stres...


Perfecta dreptate...mai ales cand recompensa e mica!

QUOTE
Cred ca sunt patetica dar cred tot ce spun!


thumb_yello.gif thumb_yello.gif

Best regards....

Sorin.

Trimis de: SORIN pe 21 May 2005, 10:13 PM

QUOTE
Si fiecare poarta o parte din vina daca copilul ajunge pe cai gresite, societatea, scoala insa in cea mai mare masura parintii.


Toti inafara de scoala. sau mai bine zis ...profesori!

Sorin.

Trimis de: dascalita pe 22 May 2005, 09:25 AM

QUOTE (SORIN @ 21 May 2005, 11:07 PM)
Salut Dascalita smile.gif

QUOTE
Cati profesori se mai intereseaza de ce are elevul probleme,cati mai fac acele vizite la domiciliu sa-i cunoasca familia si necazurile,cati mai cauta in sufletul lui sa-i inteleaga revoltele?


Profesorul nu are acest mandat.....nici macar daca e profesor de psihologie! Dar daca e un bun profesor, datoria lui e sa bage in seama ca exista probleme si sa raporteze cadrelor ce se ocupa cu asa ceva.

QUOTE
Deci,din experienta mea de dascal si parinte(am 28 de ani la catedra),profesorul trebuie sa fie si mama si tata si confident si prieten.


Fara sa te superi.....confident si prieten, desigur....in rest categoric nu!

QUOTE
Este multa munca si mult stres...


Perfecta dreptate...mai ales cand recompensa e mica!

QUOTE
Cred ca sunt patetica dar cred tot ce spun!


thumb_yello.gif thumb_yello.gif

Best regards....

Sorin.

BunaSorin! Zici ca profesorii nu au "mandat"sa se ocupe de problemele emotionale si de familie ale elevului si ca trebuie sa -i anunte pe cei care se ocupa cu asa ceva...Cine se ocupa de asa ceva in scolile romanesti???N-avem mandat,e drept,dar daca ne pasa ne implicam!Cum poti mentine legatura cu familia (careia nu-i prea pasa,n-are timp...etc)daca nu cauti sa afli adevarata problema a copilului?Sunt perfect de acord ca nu poti da buzna intr-o casa in care nu esti acceptat,rar am vazut insa ca o familie sa nu-ti accepte consilierea...Cat poti vorbi cu parintii pe holul scolii sau la sedinta,unde sunt atatia martori?Sunt probleme delicate pe care noi,cu toata discretia si responsabilitatea,trebuie sa le mediem... De multe ori esti nevoit sa asculti adevarate "confesiuni" ale mamelor depasite de situatie...Ce faci? Le spui ca nu e treaba ta,ca nu esti platit pentru asta?Stii ca poti impaca un elev suparat pe ai lui afland motivul si vorbind cu fiecare in parte?Unui tata ce vrea sa faca din copilul sau ce n-a reusit el poti sa-i explici(nu sa-i impui)ceea ce greseste...Exemple sunt destule:divorturi,violenta conjugala,probleme materiale,lipsa de comunicare...De multe ori te-am vazut reticent la ideea ca profesorul poate fi "mama si tata"unui elev...Nu se pune problema acolo unde familia isi cunoaste menirea.Ce te faci cu cei care nu sunt alaturi de copiii lor?Ii lasi in bataia vantului pentru ca n-ai mandat?Cui ii plasezi?Daca iti pasa te implici,daca nu...predai lectia,verifici temele,evaluezi rezultatele,iti iei salariul si...dormi linistit.Sunt unii care nu pot dormi la gandul ca ceva este in neregula cu un elev.Il vezi in banca trist,speriat,bolnav sau flamand...te duci acasa si zici ca nu-i problema ta?De aceea spuneam ca invatamantul nu-i pentru toata lumea.Nu este doar o meserie e...menire!

Trimis de: contraste pe 22 May 2005, 11:04 AM

Sunt unii care nu pot dormi la gandul ca ceva este in neregula cu un elev.Il vezi in banca trist,speriat,bolnav sau flamand...te duci acasa si zici ca nu-i problema ta?De aceea spuneam ca invatamantul nu-i pentru toata lumea.Nu este doar o meserie e...menire!
1.
Sunt unii care nu pot dormi la gandul ca ceva este in neregula cu un elev.
Asa am procedat eu mai pe la ineputuri.
Reactia parintilor : Asta nu treaba dumitale cucoana sa te bagi in familia mea !
2.
Il vezi in banca trist,speriat,bolnav sau flamand...te duci acasa si zici ca nu-i problema ta?

trista plec si eu de la scoala. si altii ca mine. speriata sunt si eu de tot ce se petrece in jurul meu. flamanda am fost zile la rand in anumite conjuncturi.
A fost problema ta ? a elevilor? a directiunii? a guvernului?

3.
De aceea spuneam ca invatamantul nu-i pentru toata lumea.Nu este doar o meserie e...menire!
Acesta este un mare adevar.
Actiunile care le-am facut eu si rezultatele aduse de mine ma indreptatesc sa vorbesc in cunostinta de cauza si dintr-un punct, si dintr-altul. Ceea ce afirm, a si vazut lumina tiparului.
Am facut consiliere cu psiholog ore la rand cu parintii si copiii, actiune transcuriculara .
Ba am facut si o actiune "Profesori pentru o zi", unde, elevii au predat in locul profesorilor. Si as vrea sa extind actiunea si in parteneriat cu alte judete... de voi gasi partener.
O anumita categorie a priceput. Dar restul ? Reactii de tipul "Ce sa faca, pai doar pe asta ia banii !"

Cred ca ar trebui ca toti profesorii sa gandeasca ca sunt in aceeasi oala si ar fi necesara o lege privind protectia profesorului, precum cea a functionarului public.
Nu mai vorbesc de cea a consumatorului...
Unde fiecare atat parintii , elevii cat si profesorii , directorii, sa stie in mod concret ce drepturi si obligatii le revin.
Nu sa fie profesorii predatori de obiecte complementare terorizati in spiritul democratiei de niste pusti cu tepii ingelati in cap si de niste pustoaice in tinute de harem, adica cu ombilicele la vedere, in spiritul democratiei prost intelese careia din pacate multi ii inchina osanale, ascunzandu-se in spatele unor cuvinte sforaitoare, pompoase.
Dar faptele acelora unde sunt ?
Concret !
dascalita, iti ofer o oportunitate pentru anul care va veni : actiunea interjudeteana transcurriculara arte+informatica+psihologie." Ridici manusa ? " PROFESORI PENTRU O ZI

Trimis de: Oiski-Poiski pe 22 May 2005, 01:52 PM

Ridici manusa ????? Suntem pe ringul de BOX ??? sad.gif

Dascalita tare as fi vrut sa fii tu unul din profesorii varului meu pe care la scoala nu-l intreaba nimeni de ce-i cu viata lui :Mama pe trei sferturi moarta si tatal alcoolic sad.gif .
Pacat ca putini inteleg ce vrei tu sa spui sad.gif .

Trimis de: dascalita pe 22 May 2005, 11:38 PM

Nu mi-e teama sa ridic manusa,Contraste!Intrebarea e ce se rezolva cu actiunea PROFESOR PENTRU O ZI?Au fost si la noi actiuni de genul acesta..E un joc,o experienta pentru elevi si cam atat.Esenta acestei profesii nu se dezvaluie prin aceasta activitate.Poate nu inteleg eu bine...Putem discuta totusi,sunt deschisa dialogului.Ai retinut ca eu sunt invatatoare?
1.La raspunsul familiei ca nu e treaba ta sa te bagi in treburile ei,trebuia sa ai argumente ,chiar era treaba ta!Daca la inceputul carierei ai incercat sa faci ceva pentru elevii "problema",inseamna ca atunci aveai entuziasm,sperai sa-i ajuti...De ce ai dezarmat?Pentru ca ti-a spus cineva ca nu e treaba ta?Ai lasat ca acea familie sa faca in continuare rau copilului...puteai sa mai incerci sau sa ceri ajutor celor in masura sa-l dea.
2.Aici m-ai intristat...Si ce daca tu ai fost trista,ce daca problema ta n-a fost a mea ori a directiunii sau a elevilor?Ai vazut ce rau e cand nu-i pasa nimanui de tine?Ai avut macar un umar pe care sa plangi?Daca da,n-a fost chiar greu...te-a inteles si te-a ascultat cineva.Stii ca sunt copii( ca varul lui Oiski-Poiski)care n-au macar cui spune ce-i apasa?
3.E bine ca incerci sa faci actiuni in pateneriat cu psihologul scolar,e bine ca-i atragi pe copii cu activitati variate, e bine ca ceea ce lucrezi a vazut lumina tiparului...Trebuie sa mai si crezi in ceea ce faci.Daca un singur copil ai ajutat si tot ai facut mai mult decat nimic!Elevii aceia cu tepi si cu tinute de harem nu sunt prea vinovati?Cine a inteles prost democratia?Ei?Hm...Parca as zice ca alta generatie a cerut niste libertati pe care le-a scapat din mana...Dar asta e alta problema.Noi trebuie sa gasim modalitatea de a-i aduce pe calea cea buna.Sunt convinsa ca facant toti cate putin peste ceea ce avem"mandat" vom castiga respectul rebelilor!Sunt atat de multi profesori respectati de elevii lor,iubiti chiar!Ei cum reusesc?

Trimis de: contraste pe 23 May 2005, 10:20 AM

Avem puncte de vedere diferite.
Unul -eu- este pragmatic, acela de a face, altul -tu- manuiesti ideea, cuvantul, limba.... idealisti sau....?
Posteza draga mea, zi ce vrei.
Anunta-ma cand FACI !

Si inchizand si aceasta paranteza, revin cu postari cand dascalita va solutiona practic problemele acestor elevi, ca sa ne dea si noua acea reteta de care se vede ca este nevoie....Pentru ca ceea ce deja au facut altii - eu adica- nu este pe placul dumisale.


Drept pentru care, eu, cu umilinta fata de incercarea mea ma retrag, las pe altii mai destepti si mai pragmatici ca mine sa faca ceva si ei. Si sa ne anunte.....
Succes !

Trimis de: Ovidius pe 23 May 2005, 10:36 AM

QUOTE
Nu sa fie profesorii predatori de obiecte complementare terorizati in spiritul democratiei de niste pusti cu tepii ingelati in cap si de niste pustoaice in tinute de harem, adica cu ombilicele la vedere, in spiritul democratiei prost intelese careia din pacate multi ii inchina osanale, ascunzandu-se in spatele unor cuvinte sforaitoare, pompoase.

Nu inteleg ce au tzepii si buricele goale cu scoala? blink.gif
Contraste, crezi ca e bine sa judeci oamenii dupa cum se imbraca sau se frezeaza? Nu crezi ca la fel te pot judeca si ei pe tine?

QUOTE
Si inchizand si aceasta paranteza, revin cu postari cand dascalita va solutiona practic problemele acestor elevi, ca sa ne dea si noua acea reteta de care se vede ca este nevoie....Pentru ca ceea ce deja au facut altii - eu adica- nu este pe placul dumisale.
Drept pentru care, eu, cu umilinta fata de incercarea mea ma retrag, las pe altii mai destepti si mai pragmatici ca mine sa faca ceva si ei. Si sa ne anunte.....

Contraste, de ce faci atacuri la persoana? Unde scrie ca tot ce faci tu trebuie sa fie pe placul tuturor? Daca dascalita nu e de acord cu tine, de ce te infurii? Sau ar trebui sa fie? blink.gif

Trimis de: Zed pe 23 May 2005, 10:52 AM

contraste , calitatea unui profesor sau invatator nu se masoara prin publicatiile oferite prin ziare sau carti . Dupa ce am citit postarea ta cu

QUOTE
trista plec si eu de la scoala. si altii ca mine. speriata sunt si eu de tot ce se petrece in jurul meu. flamanda am fost zile la rand in anumite conjuncturi.
A fost problema ta ? a elevilor? a directiunii? a guvernului?
m-ai convins ca esti si tu un profesor ca si majoritatea , gandesti la fel ca si ei si te si comporti la fel . Si bunicul a fost in razboi , acum sa compare si el asta cu mine ?! Adica daca el a dus-o greu atunci si nu a murit , poat sa o duc si eu greu ca oricum e mai bine acum .Aste-as clisee de 2 bani de pe vremea lu ' nea Ceasca .Trist . Poti sa pui pe primul loc copilul si apoi pe tine ?! Sau nu poti sa nu faci direct o comparatie el /vs/ tu ?! Ce sens are asta ?!
Consiliere de psiholog ?! cool.gif Tare as vrea sa stiu cu cine si cat timp ai facut . Normal inveti acolo altceva .
Daca este sa aleg , cred mai degraba ca dascalita a facut asa ceva .

QUOTE
Nu sa fie profesorii predatori de obiecte complementare terorizati in spiritul democratiei de niste pusti cu tepii ingelati in cap si de niste pustoaice in tinute de harem, adica cu ombilicele la vedere, in spiritul democratiei prost intelese careia din pacate multi ii inchina osanale, ascunzandu-se in spatele unor cuvinte sforaitoare, pompoase.


Mai bine vad pe strada sau la scoala o copila asa imbracata , decat o femeie de 30 sau peste cu celulita care-si afiseaza burta ( mult prea mare ) peste o fusta mini ( ca-s si d'stea ... ohoooo ) ca sa nu mai vorbesc de unele cucote care in loc sa-si faca dus dimineata , se spala pe ochi , adauga 10 kg de Chanel Nr 5 peste transpiratia de ieri sau de acum 3 zile , bleah si vin asa la scoala . Acum imi dau seama ca pe tine te roade altceva !
Si mai ceva , dascalita este o invatatoare cu minte si cu suflet si asa ceva in ziua de azi , cauti cu lumanarea . Jos palaria !!!
Intre voi doua e o diferenta de la cer la pamant !

Trimis de: contraste pe 23 May 2005, 11:04 AM

Mai dragii mei, voi trebuie sa intelegi ca soala este pentru a invata, nu pentru a-ti etala anumite -cum sa le zic- chestii de scena, de multe ori depasite si in exces si la multe persoane in varsta chiar !
Cat despre Chanel 5, l-am mirosit si eu peste transpiratia si parul naclaito-ingelat al unor "elevi" ...
Exista de toate categoriile, aici ai dreptate.
Tu ZED si restul, faceti diferenta intre cei ce muncesc realmente, nu cei care se vaieta "ce mai facem" !
Sun oameni care muncesc si altii care striga. Normal ca acestia sunt auziti. Iar cei care au oboseala muncii si a rezultatelor, uita sa mai primeasca ei meritul lor. Oare ambalajul conteaza ? Cuvinte frumoase vreti sa auziti?
Vedeti si partea urata, asta trebuie schimbata ! Sa-i dai elevului posibilitatea de a putea sa se implice si el si sa vada ce este dincolo de "catedra" - aici va fac o marturisire - : mie nu imi place sa stau acolo. Eu stau printre sau in banca cu elevii...
Uite, daca esti elev, vrei sa te asociezi proiectului ?
Repet, vrei sa te implici intr-o munca ?
Cu profesorii de la scoala ta ? Dar te avertizez ca este enorm de munca....

Trimis de: dead-cat pe 23 May 2005, 11:07 AM

QUOTE

1.La raspunsul familiei ca nu e treaba ta sa te bagi in treburile ei,trebuia sa ai argumente ,chiar era treaba ta!Daca la inceputul carierei ai incercat sa faci ceva pentru elevii "problema",inseamna ca atunci aveai entuziasm,sperai sa-i ajuti...De ce ai dezarmat?Pentru ca ti-a spus cineva ca nu e treaba ta?Ai lasat ca acea familie sa faca in continuare rau copilului...puteai sa mai incerci sau sa ceri ajutor celor in masura sa-l dea.

partial are dreptate contraste. daca familia nu coopereaza, din inconstienta, lipsa de interes sau de-al draq, ce vrei sa-i faci? poti sa incerci sa complementezi treaba parintilor, dar 4-5 ore pe zi nu-ti ajung, mai ales ca dupa alea 4-5 ore elevul se intoarce pentru restul de 19-20 ore pe zi in acel mediu "nesanatos" pentru el. asta la scoala primara, unde ca invator(oare) mai ai o oarecare influenta, ca dupa aia, la gimnaziu...

exemple exista cu sacul, in special in cazul copiilor din familii de tigani unde unii chiar aveau potential, dar mediul inconjurator era de asa natura incit dupa 10 clase era game over si apoi incepea cariera in "ciordales", oricit s-ar fi opus dascalita (aluzie nu la nick-ul tau ci la o perioada cind mama mea era "young professional" intr-un sat la draq-n praznic in fundul Bihorului unde, cind tiganii o vedeau dimineata mergind catre scoala strigau "mandiki dascalita!").

Trimis de: Zed pe 23 May 2005, 11:14 AM

contraste , poate e mai bine sa faci si altfel de schimb , mergi tu acasa la un elev care este batut in fiecare zi de parinti si mama sau tata este alcoolic . Sa vezi si tu partea cealalta .

QUOTE
Tu ZED si restul, faceti diferenta intre cei ce muncesc realmente, nu cei care se vaieta "ce mai facem" !

Yap , dascalita face si tu te lauzi cu publicatiile , cred oricum ca ea are mai mult succes decat tine . Tu faci un fel de politica , vorbesti mult si nu faci concret nimic .Dupa cum vad ca ai sarit la ea , nu m-as mira sa sari asa si in clasa . E chestie de nervi si tact .

Trimis de: Ovidius pe 23 May 2005, 11:20 AM

QUOTE (contraste)
cei care au oboseala muncii si a rezultatelor, uita sa mai primeasca ei meritul lor.

Contraste, am o intrebare: Ce inseamna pentru tine acele rezultate de care vorbesti?

QUOTE (contraste)
Vedeti si partea urata, asta trebuie schimbata ! Sa-i dai elevului posibilitatea de a putea sa se implice si el si sa vada ce este dincolo de "catedra" - aici

Eu cred problema pusa de tine, este gresita din start, deoarece punandu-l pe elev sa stea la catedra se traduce cam asa: "Ia incercati sa stati si voi la catedra sa vedeti ce greu e sa fii profesor". Eu nu neg ca nu este greu sa fii profesor, dar cred ca rolul invatamantului, pe langa fabricatul de genii (cinstit sa fie Creanga!), ar trebui sa se ocupe si cu educatul acestor genii, ceea ce lipseste cu desavarsire in scolile noastre. Poate ca e prea mult sa cerem de la fiecare profesor sa vada ce-i in sufletul copiilor, dar macar atunci cand vad ca ceva e in neregula cu un elev (si asta se vede foarte repede) sa mearga la diriginte si sa-i spuna cum sta treaba, iar acesta sa-si faca datoria de diriginte si sa mearga sa stea de vorba cu elevul, eventual cu parintii (daca acestia sunt de acord). Din pacate, cand eram eu elev,atunci cand cineva avea vreo problema, era catalogat ca adormit sau ca nesimtit.

QUOTE (Zed)
contraste , poate e mai bine sa faci si altfel de schimb , mergi tu acasa la un elev care este batut in fiecare zi de parinti si mama sau tata este alcoolic . Sa vezi si tu partea cealalta .

thumb_yello.gif

Trimis de: contraste pe 23 May 2005, 01:53 PM

Nu dragii mei, sunt inteleasa gresit.

Orientarea in cariera incepe nu de la facultate sau de la liceu.
Incepe din clasele elementare.
Este bine sa-i dai elevului posibilitatea sa aleaga in cunostinta de cauza o meserie.
Acum v-am explicat, ca sa nu ramaneti in neintelegere. Am contactat si alte domenii de activitate cum ar fi patiserie-cofetarie, si altele multe, unde elevul sa se duca si sa vada si sa lucreze efectiv, sa simta coca, sa puna un bigudiu, sa faca santier. Unii au cooperat, altii nu.
Unii mi-au inteles intentiile, altii nu. A FACE ceva cu propriile maini chiar si pentru o zi, a practica o meserie nu inseamna politica.
Demagogia este in alta parte. Este acolo unde nu se fac decat vorbe.
Cati dintre profesorii vostri au mers pe jos kilometri ca sa ia aprobari? Ca sa cada de acord cu marimile vesnic ocupate ?
Ca sa faca anticamera ore in sir de sa le curga transpiratiile grele incat maieul pe timp de iarna sa devina de stors de atatia nervi ?
Si sa obtina aprobarile?
Si bucurosi sa o ia pe jos pana la urmatoarea etapa de semnaturi prin viscol ?
Cine a ignorat raceala ?
Tot eu va dau raspunsul : cei ca mine care chiar au muncit. Am mai avut astfel de colegi. Au facut echipa cu mine.
Le voi trage la imprimanta si le voi arata aceste consideratii, sa vada ca persoanele care vorbesc persuasiv sunt avantajate fata de noi care realmente ne implicam si facem ceva concret.
CONCRET
Absolventii de a VIII-a pot opta in urma consilierii initiate de mine si in colaborare cu alti colegi - si multi au facut-o deja pentru Liceul Pedagogic, Arte, unde i-am si dus, Mate-info, Scoala de arte si Meserii.
De ce am initiat eu acest proiect ?
Pentru ca am fost un copil caruia i s-au refuzat nazuintele, nu am avut voie si dreptul sa fac ceea ce puteam mai bine.
Dupa revolutie, m-am reorientat, am facut ce am vrut eu, si de aceea lupt pentru A ARATA altora ce se poate, nu a trage persuasiv cu parole, parole !
Nu sa stea la catedra sa vada ce greu e sa fii profesor !
Sa vada , sa indrageasca si sa pretuiasca ! Asta Zorro S-a facut dreptatea intelegerii precum numele pe care ti l-ai luat ID ?
Vai saracii copii, etc., etc., etc.,
Decat sa-i saracesti, pune-i psihologul cu un sodaj in fata, fa-l sa se autocunoasca, pune-i un alt sondaj parintelui, determina-i situatie fata de elev si de scoala, pune-l in fata unui joc de rol cum ar fi munca practica acolo unde i-ar placea si i s-ar potrivi, da-i un alt sondaj dupa o etapa de un an de zile de derulare a proiectului-program si apoi vei vedea singur ce impact a avut....
Eu cunosc viata altfel :tatal meu desi ofiter activ - decedat in prezent - divortat pentru ca el avea "origine sanatoasa" si avea cariera patata, iar eu fara multe menajamente am fost pasata la bunici, pentru ca cealalta parte sa-si refaca viata.
Cand mi-a ajuns cutitul la os mi-am luat traista in bat, viata in maini si cu toate piedicile si stavilele puse in cale, spre final de viata, partial mi-am atins ce mi-am dorit. Dar, ca si ROSE, nu cedez, lupt si mai vreau sa muncesc sa ating ceea ce consider eu ca este de atins si este in puterile mele, FACAND NU PALAVRAGIND....
Vreau ca din start elevii -care sunt elevi adevarati, atatia cat mai sunt in zilele noastre- sa ii indrum, sa ii consiliez, mai mult decat imi cere si impune mie programa, si, evident, mai mult decat sunt platita.
Iar pentru unele aprecieri rusinoase pe care unii -cu nici jamatatea varstei mele- le fac, nu ma supar, nu cer nici spor de rusine ca si gunoierii, spun doar ca din cauza unor astfel de "emanatii" au plecat Diana-Maria,si alti multi oameni sensibili
si de valoare de pe han. Reconsiderati-va pe viitor fata de altii - nu fata de mine - modul de adresare. Cu atat mai mult cu cat voi cu totii stiti cine sunt, ceea ce nu mi-e rusine sa spun ca fac pentru unii chiar ca voi...pe cata vreme eu nu stiu cu cine am onoarea, ce functii aveti. M-as bucura ca un domn ministeriabil sa fie printre voi...nu de alta da mai am nevoie de niste aprobari...



Trimis de: SORIN pe 23 May 2005, 02:11 PM

Va salut din nou smile.gif Nu stiu de ce am impresia ca o parte dintre noi, cam incurca Ideal cu Real!

Dascalita vorbeste de Ideal, iar Contraste de Real.....iar probabil ca in Ro. o sa mai treaca mult timp pana cand Idealul v-a fi Real....ma tem ca in actualul ritm nici nepotii nostrii nu au sa prinda un invatamant mai bun. sad.gif

In alta ordine de idei.....nu cred ca aici e un loc potrivit de cearta.....suntem profi' si cel putin aici sa dam exemplu!!

Regards....

Sorin.

Trimis de: Ovidius pe 23 May 2005, 02:29 PM

QUOTE (contraste)
Am contactat si alte domenii de activitate cum ar fi patiserie-cofetarie, si altele multe, unde elevul sa se duca si sa vada si sa lucreze efectiv, sa simta coca, sa puna un bigudiu, sa faca santier. Unii au cooperat, altii nu.

Imi cer scuze ca am inteles gresit chestia cu elevul la catedra, dar crede-ma ca asa cum ai expus-o, asta s-a inteles. Ceea ce faci tu, este extraordinar, dar cred ca nu prea are legatura cu discutia din acest topic, unde vorbeam despre relatia profesor-elev....cel putin din cate am inteles eu.

QUOTE (contraste)
Iar pentru unele aprecieri rusinoase pe care unii -cu nici jamatatea varstei mele- le fac, nu ma supar, nu cer nici spor de rusine ca si gunoierii, spun doar ca din cauza unor astfel de "emanatii" au plecat Diana-Maria,si alti multi oameni sensibili si de valoare de pe han. Reconsiderati-va pe viitor fata de altii - nu fata de mine - modul de adresare.

Draga Contraste, personal nu cred ca varsta este un criteriu al valorii, iar referitor la modul de adresare, chiar nu te inteleg. Au trecut vremurile cand se ridicau sefilor statui...

QUOTE (SORIN)
Dascalita vorbeste de Ideal, iar Contraste de Real.....iar probabil ca in Ro. o sa mai treaca mult timp pana cand Idealul v-a fi Real....ma tem ca in actualul ritm nici nepotii nostrii nu au sa prinda un invatamant mai bun.

Da, intr-adevar dascalita vorbea despre ceva rar intalnit in scolile noastre, si tocmai a pus intrebarea "Ce putem face pentru a transforma Idealul in Real", asa ca nu vad de ce nu am incerca sa atingem acest Ideal. Sau e mai bine sa ignoram situatia, spunand "Oricum nu se poate face nimic"?

Trimis de: dead-cat pe 23 May 2005, 02:48 PM

de ce "fonctia" e relevanta pentru discutie? mai ales ca nu s-ar stii oricum circumstantele cum s-a ajuns la ea.

nu va enervati ca "anger leads to hate and hate leads to the Dark Side" (Yoda). smile.gif

io sper ca prin dezacordul cu idea cuiva, nu se pun la indoiala meritele personale sau competenta profesionala a cuiva de pe-aci; nu de alta, dar nu cred ca ne cunoastem suficient de bine sa putem avea o parare autoritativa despre asta, sau? unsure.gif

Trimis de: dascalita pe 23 May 2005, 08:34 PM

Regret ca am starnit asa furtuna aici...Contraste,nu ti-am negat munca!Am comentat doar cele spuse de tine din punctul meu de vedere.Proiectul tau educational e o dovada ca incerci sa faci ceva,ceea ce ai dezvoltat mai inainte e chiar interesant.Eu FAC cate ceva pe alte"fronturi".Sa va expun un caz recent:
O eleva a fost parasita de mama sa care si-a gasit fericirea in bratele altui barbat,care,culmea avea fiul tot in clasa mea.Lucrul acesta s-a petrecut cand copiii erau in clasa I.Vecini de bloc fiind,martori la toata mascarada care s-a petrecut acolo,copiii au inceput sa se urasca,sa se certe,sa-si aduca jigniri ...Asa am aflat eu ce s-a intamplat.Bineinteles ca n-am putut face mare lucru pentru cele doua familii dezmembrate!Fetita a ramas la tata si un timp am crezut ca se vor descurca intr-un fel.Cu baiatul nu erau probleme prea mari,mama lui a scapat de un sot infidel si violent,dupa plecarea lui le-a fost chiar mai bine.Fetita in schimb...avea probleme mari.Tatal uita sa mai vina seara acasa,inecandu-si amarul in alcool,era trista,flamanda ,de multe ori manca doar cornul si laptele de la scoala.Desi era buna la invatatura a inceput sa lipseasca de la scoala.M-am dus la ea sa vad ce s-a intamplat si am gasit-o spaland hainele tatalui!Plangand mi-a povestit ca doarme singura,ca nu mai are nimic de mancare...va imaginati voi ce era acolo.Cu ajutorul catorva mame i-am asigurat zilnic hrana,am incercat sa-i aducem alinare prin ajutoare materiale,am discutat cu tatal sau care promitea ca nu se va mai intampla...dar alcoolicii,chiar daca au un suflet bun nu sunt suficient de puternici ca sa depaseasca astfel de situatii.Cand tatalui i se parea prea grea crucea pe care o avea de dus,recidiva...Am discutat cu fetita,devenise matura peste noapte,stia cheltiuelile casei si era disperata ca tata a baut banii,i-am expus solutiile salvatoare pe care le vedeam eu si ea a hotarat!Am solicitat ancheta sociala de la Protectia Copilului si fata a fost data in plasament la o mama sociala.Acum e in clasa aIIIa,nu mai este eleva mea dar ma suna des,o intalnesc in oras...E iarasi un copil fara grija zilei de maine,s-a hotarat sa se faca asistenta sociala ca sa ajute copiii parasiti de parinti...E doar unul din cazurile in care m-am implicat.Puteam sa stau nepasatoare?

Trimis de: dascalita pe 23 May 2005, 09:11 PM

Nu va mai spun cate griji mi-am facut...Daca am procedat rau,daca fetita ma va blestema ca am despartit-o de tatal sau,daca....pana la urma a fost bine asa.Pana la urma si tatal fetei a fost multumit de situatie...s-a recasatorit(cu un copil poate nu-si gasea alta nevasta,mai stii?).
O fi idealism ceea ce gandesc eu?Astea sunt lucrurile concrete de care ma lovesc,situatii reale pe care incerc (nu intotdeauna reusesc!)sa le indrept.
Un elev batut crunt de tatal sau pentru ca nu reusea sa fie cel mai bun,mi-a aratat intr-o zi semnele pe care le avea pe corp... M-a implorat sa nu-i pun calificativul care i se cuvenea ca va fi iar batut!Am fost devastata...Cu teama in suflet am fost la el acasa,dupa ce vorbisem cu mama si dupa ce tatal a refuzat sa vina la scoala.Barbat tanar,mi-a replicat ca si el a fost batut la fel de tatal sau si acum a ajuns OM!L-am intrebat daca e cel mai bun in domeniul in care lucreaza,daca e fericit in viata de zi cu zi,daca i-ar place sa fie din nou copil. Dupa ce a recunoscut ca n-a reusit sa ajunga ceea ce si-a dorit,mi-a spus ca avut o copilarie grea,un tata sever..ca n-a fost un elev prea bun pentru ca n-a avut conditii sa invete...Dupa lungi discutii a inteles ca spaima pe care i-o producea fiului sau nu era benefica,din cauza lui copilul avea probleme la invatatura.A fost nevoie de multa diplomatie,de specularea fiecarei mici reusite...Luni intregi am consiliat aceasta familie.
Asta inteleg eu prin implicare...Discutam la inceput despre agresivitate...Copiii agresivi au fost ei agresati mai intai...asta au invatat,asta fac!Noi ar trebui sa sa-i ajutam sa inteleaga ca in acest fel isi fac rau singuri.Stiu ca nu-i usor dar nu trebuie sa dezarmam.Asta cred cu tarie...Contraste,nu mai fi suparata!Imagineaza-ti ca tu esti elev in ziua de azi,pune-te in situatia celor celor "rai".De ce sunt asa,cine i-a nedreptatit,cine i-a inteles?De multe ori gasesc intelegere si rabdare la persoane care le seamana,revolta se amplifica,noi ne enervam ...si tot asa!

Trimis de: YOo pe 23 May 2005, 09:37 PM

Felicitari dascalita thumb_yello.gif

Cat despre partea cu "controlul" elevilor si aducerea lor pe caile bune ... hmm .. in ziua de astazi, in unele cazuri mie imi pare a fi imposibil ... Cauzele? Pai sa vedem:
- hainele, modul de a se imbraca ... in nici un caz. Poate doar prin prisma profesorilor care nu pot si/sau nu vor sa treaca cu vederea acest amanunt si sa priveasca omuletul "gol" care se ascunde sub garderoba dictata de teribilismul varstei. Amanunt care dupa parerea mea nu influenteaza crucial atitudinea micului om la inceput de drum in viata...
- atitudinea delasatoare a profesorilor care s-au lasat si ei antrenati in acest joc pe care il joaca cu ardoare majoritatea romanilor... jocul "goana dupa bani". Si astfel, ei profesorii, prinsi de febra acestui joc blestemat, au uitat (majoritatea) tot ceea ce pretuiau candva ... setea de cunoastere si evolutie, sete ce trebuie insuflata tinerilor romani de astazi...
- propria lor atitudine ... Da, aici este o problema. Dar aceasta problema nu isi are izvorul in neant. Si aici se pot gasi cauze reale:
1. lipsa comunicarii si/sau bunastarii familiale
2. anturajul
3. influenta negativa si lipsa de interes a sistemului (ma refer aici la conducerea statului si a celor cu mari puteri de decizie)
4. revolta inconstienta, pe care o dezvolta si o intretin tinerii, asupra a tot ceea ce ii inconjoara (familie, societate, scoala)
Acestea din urma au si ele la randul lor alte cauze ... lipsa banilor si a minimului necesar care sa poata sa ofere un trai decent majoritatii familiilor, pierderea valorilor sociale si morale, tocmai de catre acei care ar trebui sa-i invete pe ei (scolarii, elevii) care sunt acelea ... si tot asa. Cred ca problema aceasta se poate dezvolta aici pe mai multe pagini, dar solutiile cu siguranta nu vor veni de aici.
Pana una alta poate ne mai putem consola cu gandul ca unii dintre cei care par "pierduti" acum, se vor "regasi" cumva prin propria vointa, cand inca nu va fi prea tarziu si isi vor stabili un sistem valori demn de afisat in societate.
Eu sunt tanar. Sunt o fire foarte optimista si cu toate acestea nu vad o rezolvare imediata (sau macar apropiata) a acestei situatii. Mai concret si mai mult decat a facut dascalita nu cred ca putem face... Dar acestea pot fi considerate doar cazuri particulare...
E trist, dar... dunno.gif

Trimis de: MonicaV pe 4 Jun 2005, 09:31 PM

Desi in principiu era interzis, pe vremea lui Ceausescu, se mai intimpla ca un profesor sa il bata pe un elev sau sa il traga de urechi. Delatfel, si aici exista elevi badarani si violenti. Daca v-am dat impresia ca nu ar exista, e pentru ca deja, la colegiu si la facultate, unde am fost eu, elevii sint mai in virsta si studiile nu mai sint obligatorii, astfel incit unii dintre elevii cei mai indisciplinati probabil ca deja nu mai erau acolo. Ceea ce ma mira insa e ca in Romania, profesorii inca mai pot sa isi permita sa il loveasca pe un elev fara sa pateasca nimic. Pai daca s-ar intimpla asa ceva aici, l-ar zbura din scoala si din invatamint imediat pe profesor si l-ar mai si baga in puscarie! Profesorul nu e vinzator, dar la fel ca un vinzator sau ca orice angajat care lucreaza cu publicul, are obligatia profesionala de a isi pastra calmul si de a nu ataca pe nimeni nici macar verbal (decit vorbind politicos si calm), cu atit mai putin fizic! Deci, din cite inteleg, scoala nu a devenit mai ca lumea. A pierdut unele avantaje, ca de exemplu disciplina, respectul fata de profesor, tinuta vestimentara decenta si interzicerea sexului, si a pastrat dezavantajele, ca de exemplu faptul ca bataia e tolerata intr-o anumita masura. Pai ce fel de scoala e asta, fratilor?

Trimis de: dascalita pe 5 Jun 2005, 11:41 AM

Eu fac parte din sistemul educational romanesc.Nu,nici in Romania nu este admisa bataia in scoala si nu cred ca mai sunt astfel de cazuri...Au mai ramas insa profesori care agreseaza verbal,jignesc elevii...Va mai curge apa pe Dunare(dar nu multa!)pana cand vor reusi sa scape de aceste defecte!

Trimis de: LINICA pe 7 Jun 2005, 10:34 AM

Buna tuturor,

Cred, ca multi altii, in rolul foarte important al invatatorului si al profesorului.
Imi amintesc cu drag de invatatoarea mea, o doamna careia ii voi purta un adanc respect toata viata.
Blajina, intelegatoare, zambitoare si frumusetea ei reiesea din toate aceste calitati. Era ca o bunica grijulie. Am invatat de la ea un lucru esential in viata: sa zambesc. Pur si simplu acum zambetul e impregnat pe chipul meu. Mi-a dat aripi sa pot fi idealista, sa visez. Nu exagerez nimic. Era ca un inger. Asa mi-o imaginez pe dascalita.
Mai tarziu, am avut mai multi profesori. Unii mai placuti, altii mai putini placuti. Dar unul m-a ajutat sa fiu aici unde sunt din punc de vedere profesional. Asa mi-o imaginez pe contraste. M-am gandit mult. Dar nu pot sa nu fac comparatie intre voi doua si aceste doua profesoare.
Acum plec, am de lucru, insa vreau sa stiti ca e prima zi cand intr-adevar m-am simtit bine la han.



Trimis de: dascalita pe 7 Jun 2005, 01:33 PM

Linica,
atata timp cat mai exista oameni ca tine care pastreaza amintiri frumoase din anii de scoala ,inseamna ca oamenii scolii n-au muncit in zadar.Bineinteles ca mi-as dori sa seman cu buna ta invatatoare...fac tot ce pot sa scot incrancenarea si agresivitatea din comportamentul copiilor mei.Ei sunt insa copiii acestor vremuri si sunt marcati de tot ce-i inconjoara...invata de la varste mici ca"o lupta este viata"!Numai rabdarea noastra ii poate imblazi...

Trimis de: LINICA pe 13 Jun 2005, 03:38 PM

Aminteam de invatatoarea si de profesoara mea, pentru ca dificultatile in comunicare, intampinate in relatia profesor-elev, sunt nu doar o consecinta a educatiei pe care si-a insusit-o pana in acel moment copilul, ci si a felului in care profesorii stiu sa descopere, in personalitatea fiecarui elev, cheia spre urechea si inima lui.
Varsta elevului cantareste greu in aceasta relatie. Uneori duritatea unui profesor trezeste elevul din somnul prescolar, pentru a-l proiecta in realitatea invatarii - un proces de altfel serios si deloc usor. Nu duritatea fizica smile.gif .
Cu siguranta, formarea este cea pe care trebuie sa se puna accentul. Insa informarea elevului trebuie sa fie luata in serios -ea face parte din formarea acestuia. Nu rare sunt cazurile in care profesorul indeparteaza elevul prin dezinteresul pe care il manifesta asupra predarii propriei materii.
Dascalita, cu siguranta fiecare dintre noi avem amintiri frumoase legate de anii in care ne-am tocit coatele pe bancile scolii. Si cu siguranta pe toti ne-a marcat, intr-un fel sau altul, acest timp dedicat acumularii de cunostinte, experiente, trasaturi.
Dar nu cred ca e suficienta atitudinea aceasta de resemnare as putea-o numi. Gata cu ea! Totul depinde de societate, intr-adevar. Insa scola are de spus un cuvant important. Poate cel mai important dupa educatia din familie - si de ce sa nu recunoastem, copiii nostri isi petrec mai mult timp la scoala decat acasa, cu parintii.
Da, colegii si prietenii... insa si ei trec prin scoala.
Din pacate, sunt multi studenti - intra si ei la categoria elevi!? - care opteaza pentru meseria de profesor fara sa si-o fi dorit. Unii incep sa iubesc ceea ce fac, altii ignora responsabilitatile unui profesor.
Eu cred ca aici trebuie lucrat in primul rand, pentru a schimba ceva in viitorul apropiat.

Trimis de: dascalita pe 17 Nov 2005, 07:11 PM

La urma urmei, pe ce se sustine autoritatea unui profesor in fata elevilor, adica puterea lui simbolica? Lasind la o parte profesorii charismatici (rari de tot), ca regula cinica, dar generala, e vorba de puterea de a face bine sau rau. Pe partea cu binele, poate ar fi vremea sa recunoastem ca la ora actuala truda profesorului e inutila si ineficienta pentru marea majoritate a elevilor. La importanta tot mai scazuta pe care o are educatia, nu cred ca multi adolescenti au senzatia ca lectura Baltagului lui Sadoveanu sau calculii logaritmici le pot face bine in viata. O medie de trecere da, dar alea se cam obtin oricum. In ceea ce priveste puterea de a-i pedepsi (sau corija), ea e redusa aproape de zero. De aici apare si degradarea disciplinei din scoli. Adolescentii in special, rebeli prin definitie, nu se supun celor pe care-i simt
mai slabi.
Pus in fata unui elev recalcitrant (caz destul de des intilnit), profesorul isi vede autoritatea periclitata inaintea intregii clase. Si-atunci ce face? Mai intii ii scade nota la Purtare. Jale mare, nu?! Sint curios daca poate sa-mi spuna cineva cui ii mai pasa de nota la Purtare (sau Conduita)? Ce influenta are ea asupra carierei unui tinar? I se cere la angajarea intr-o companie multinationala? N-as zice. Prezinta foaia matricola cind candideaza la o functie de parlamentar? Nu cred, altfel am avea azi un Parlament pustiu. Se duce cu media la Purtare la Politie, atunci cind da examen pentru sofer? Nt. Nota aia a ramas o forma fara fond idioata, care abia mai sperie elevii din
ciclul primar cind se duc cu carnetul de note la parinti. Mai exista, desigur, si
amenintarea cu exmatricularea, dar, din experienta mea, am vazut ca si asemenea masura afecteaza doar chiulangii sau scandalagii
„inocenti“ si „onesti“, adica pe cei putini care o iau razna pe propriul risc. In
general, un profesor decis sa faca ordine in rindul elevilor descopera repede ca fiecare elev cu probleme are cite o pila – in cel mai rau caz un profesor mai vechi din scoala, dar de obicei cite un inspector, un consilier de primarie sau (Dumnezeu stie cum!) cite un senator sau deputat. Unul dintre elevii
cvasianalfabeti pe care i-am vazut luind bacalaureatul fusese transferat de trei ori intr-un an dintr-un liceu in altul (lucru interzis de lege), de fiecare data ca sa scape de exmatriculare (pentru absente, pentru bataie, pentru scandal). De fiecare data a intervenit cineva, care era doar interpusul altcuiva „de sus, sus de tot“. N-am aflat nici azi cine. Dupa mintea mea, putea fi si presedintele statului... Totuna. Apoi, la liceele mai slabe exista si tendinta de a fi cit mai ingaduitor – atit la note, cit si la disciplina – pentru a atrage elevi. Altfel – i se explica profesorului intransigent din nepricepere – scade numarul de elevi, se reduce numarul posturilor si, vorba directiunii,
„dumneata, ca nou-venit, esti primul care ramii fara slujba!“.

Textul ii apartine lui Radu Pavel Gheo....

Trimis de: Fitzcarraldo pe 18 Nov 2005, 04:53 AM

Scoala e pierdere de timp. Recomand Domnul Vucea al lui Delavrancea. Carticica se termina cam asa : Singura pretentie pe care o am de la copiii mei e sa stie sa scrie si sa citeasca, in rest e pierdere de vreme. TRUE !
Lucrurile care mi-au placut le-am invatat singur, contributia dascalilor a fost neglijabila.

Trimis de: exergy33 pe 18 Nov 2005, 07:26 AM

Fitzcaraldo

Se putea sa nu fi dat cu batu-n balta ?!

QUOTE
Lucrurile care mi-au placut le-am invatat singur, contributia dascalilor a fost neglijabila.


Asa ai impresia..
Ca sa poti sa inveti singur ceva (pe linga placere si inclinatia de a invata ), trebuie sa ai si un "background" care sa-ti permita aceasta.
Scoala ofera tocmai aceasta fundatie...mai departe intervine libera alegere a elevului...parerea mea..


Trimis de: contraste pe 18 Nov 2005, 07:54 AM

Dragii mei, fiecare are dreptate in felul lui...
Eu multumesc si acum, dupa trecerea a multor ani, primilor mei dascali, invatatoare, profesori, pentru ce au sadit in mine.wub.gif
Si eu ca fiecare elev suntem pamantul.
In pamantul nostru al invataceilor cresc semintele invatarii.
Intai le arunca acolo cei pomeniti mai sus, apoi le punem noi, sau, incoltesc spontan, din vant - adica din cerintele vietii de zi cu zi.
Nimeni nu se naste invatat. Doar cu anumite aptitudini. Depinde cine ti le dezvolta, si apoi cum ti le dezvolti singur.
Pofta de a invata este ca pofta de ceva bun pentru unii.licklips.gif

Trimis de: Fitzcarraldo pe 18 Nov 2005, 08:37 PM

QUOTE (exergy33 @ 18 Nov 2005, 07:26 AM)
Ca sa poti sa inveti singur ceva (pe linga placere  si inclinatia de a invata ), trebuie sa ai si un "background" care sa-ti permita aceasta.
Scoala ofera tocmai aceasta fundatie...mai departe intervine libera alegere a elevului...parerea mea..

Dap, am memorat ca un papagal tot felul de ineptii, de genul Unde se fabrica uleiul tehnic + alte cacaturi. Si ca veni vorba de profesori, pastrez vie amintirea unei mari doamne care mi-a fost dascal in liceu, dar pe langa asta mi-a fost cel mai bun prieten. Cam putin in 16 ani de scoala, nu ?

Trimis de: dascalita pe 18 Nov 2005, 09:17 PM

Da,e cam putin si totusi...sunt convinsa ca multe alte lucruri bune (si rele!)le-ai invatat in scoala!Acolo ai avut primii prieteni,ai invatat sa citesti,sa asculti,sa intelegi anumite informatii(chiar daca nu pe toate!)...multe lucruri invatam in scoala si nu ne dam seama decat daca facem comparatie cu o persoana care n-a avut "norocul"sa se plictiseasca in scoala,aceasta fiindu-i inaccesibila din varii motive...

Trimis de: exergy33 pe 18 Nov 2005, 09:42 PM

Fitzcarraldo

QUOTE
Dap, am memorat ca un papagal tot felul de ineptii, de genul Unde se fabrica uleiul tehnic + alte cacaturi.


Te cred pe cuvint , dealtfel se cunoaste si dupa felul in care scrii.
In mod sigur altii au avut mai multa sansa decit ai avut tu. cool.gif

exergy33

Trimis de: Fitzcarraldo pe 18 Nov 2005, 09:54 PM

QUOTE (dascalita @ 18 Nov 2005, 09:17 PM)
Da,e cam putin si totusi...sunt convinsa ca multe alte lucruri bune (si rele!)le-ai invatat in scoala!Acolo ai avut primii prieteni,ai invatat sa citesti,sa asculti,sa intelegi anumite informatii(chiar daca nu pe toate!)...multe lucruri  invatam in scoala si nu ne dam seama decat daca facem comparatie cu o persoana care n-a avut "norocul"sa se plictiseasca in scoala,aceasta fiindu-i inaccesibila din varii motive...

Primii prieteni au fost vecinii de bloc, cu care am ramas la fel de bun prieten pana in ziua de azi. Aveam vreo 4 ani. De citit stiam dinainte sa merg la scoala, mai greu cu matematica ....

Tot ceea ce-mi place mie sa fac nu are nici cea mai vaga legatura cu ceea ce am facut in scoala, si ma refer la chestiile serioase. Daca vrei sa te conving o sa revin cu exemple, acu' n-am chef.

Trimis de: edittha pe 19 Nov 2005, 08:32 AM

[QUOTE]Tot ceea ce-mi place mie sa fac nu are nici cea mai vaga legatura cu ceea ce am facut in scoala,

Eu totusi nu sunt de acord cu tine chiar daca o sa te superi.Bazele educatiei tale sunt tot din timpul scolii. Ca ai vrut sa
descoperi ,lucruri noi, asta e meritul tau , dar cum oare ai fi descoperit acele lucruri daca nu invatai sa citesti in clasa I ?Deci , draga Fitzcarraldo,tot scoala te-a format!

Trimis de: dascalita pe 19 Nov 2005, 08:41 AM

Nu cred ca ai facut inca un exercitiu de imaginatie...Ce ai fi fost daca n-ai fi frecventat o scoala?Nici acces pe acest forum n-ai fi avut...N-ai fi stiut o mie si una de chestii care acum iti sunt limpezi...de la circuitul apei in natura pana la... tongue.gif cum se numeste organul care ma doare...Stiu ca multi spun ca scoala n-are importanta,profesorii sunt o specie ce ar cam trebui redusa...Fara scoala si informatie eram si acum in epoca de piatra!...Cu comportamentul de rigoare!

Trimis de: Fitzcarraldo pe 20 Nov 2005, 05:27 PM

QUOTE (exergy33 @ 18 Nov 2005, 09:42 PM)
Fitzcarraldo

QUOTE
Dap, am memorat ca un papagal tot felul de ineptii, de genul Unde se fabrica uleiul tehnic + alte cacaturi.


Te cred pe cuvint , dealtfel se cunoaste si dupa felul in care scrii.
In mod sigur altii au avut mai multa sansa decit ai avut tu. cool.gif

exergy33

Ai o problema. Cu siguranta iti lipseste ceva. Rezolva-te, nu esti amuzanta. wink.gif

Trimis de: exergy33 pe 20 Nov 2005, 05:56 PM

Fitzcarraldo

QUOTE
Ai o problema. Cu siguranta iti lipseste ceva. Rezolva-te, nu esti amuzanta. 


Care ar fi problema ?!...ca nu am reusit sa memorez unde se fabrica uleiul tehnic ? rofl.gif

Cit despre amuzament ,..suficient ca il genereaza altii. devil.gif

exergy33

Trimis de: Fitzcarraldo pe 20 Nov 2005, 06:54 PM

Iti cauti caleretz pe net si nu l-ai gasit inca ? Am sa te ignor de acum incolo, esti f. f. trista. yay.gif

Trimis de: contraste pe 20 Nov 2005, 07:01 PM

Fitzcarraldo, dragul meu, o diferenta de opinie nu inseamna ca femeia isi cauta calaret !
Poate (mai stii!!!) ii place ei sa calareasca !
Eu cred ca dintr-un schimb de opinii se naste progres.
Daca va "ciufuliti" verbal, uite, unul se retrage, deci, regres...
Fiecare cu parerea lui.
O spunem, nu suntem de acord cu parerea interlocutorului, nu facem ca el. Facem cum ne place, nu?
Ca nimeni nu ne impune !
Haideti, lasati prostioarele !

Trimis de: exergy33 pe 20 Nov 2005, 08:38 PM

Fitzcarraldo

Sa-ti explic ca in clasa intii de ce am intervenit pe acest topic.
Cauza, expresia de mai jos:

QUOTE
Dap, am memorat ca un papagal tot felul de ineptii, de genul Unde se fabrica uleiul tehnic + alte cacaturi.


Eu niciodata nu am sa pot accepta ideea ca cinva in 12 ani de scoala nu invata nimic de folos , ...si daca totusi asemenea persoane exista , am spus si ma repet , ca imi pare rau pentru ele.

Restul comentariilor tale "elitiste" le las la latitudinea tuturor celorlati forumisti.

Fara suparare , dar mai ai de invatat multe...in afara de faptul unde se fabrica uleiul tehnic... cry.gif






Trimis de: Ovidius pe 21 Nov 2005, 11:30 AM

QUOTE
Eu niciodata nu am sa pot accepta ideea ca cinva in 12 ani de scoala nu invata nimic de folos

Probabil ca Fitzcarraldo exagereaza cand spune ca in 16 ani de scoala nu a invatat nimic. Cat de proasta a fost, am invatat totusi ceva, dar parerea mea e ca se puteau invata muuuuult mai multe. Dintre profesorii pe care i-am avut, am admirat mai putin de un sfert. Restul erau niste imbecili complexati (iertata sa-mi fie exprimarea, dar asta e parerea mea) care nu faceau altceva decat sa se hraneasca cu umilinta elevului si atitudinea de supus a acestuia. Cunosc multi profesori care se tot plang ca nu au respect din partea elevului, sau altii care sunt in al noualea cer pentru ca sunt respectati si admirati de catre elevi si parinti. Pai asta e ideea de profesor? Sa fiu respectat de elevi? Din contra, profesorul este cel care, prin atitudinea lui, trebuie sa-i invete pe elevi ce-i respectul si nu numai respectul. La urma urmei are sa-l invate pe elev o materie de care el, ca profesor, este raspunzator. De cate ori ati auzit "Doamne ce elevi slabi am. Nu invata nimic"? Si de cate ori ati auzit: "Imi asum raspunderea pentru esecul elevului cutare"? Sau "E un profesor slab, nu-i in stare sa-i invete nimic pe elevi." Parerea mea e ca prefesorii se cam cred mici dumnezei, si ar fi cazul sa coboare cu picioarele pe pamant si sa se tina de treaba. Dar pentru asta este nevoie sa fie si bine platiti... Mda, suntem intr-un cerc vicios. Atata timp cat un prof nu este recompensat material, n-are rost sa ceri de la el ceva.

Trimis de: abis pe 21 Nov 2005, 11:39 AM

QUOTE (Zorro @ 21 Nov 2005, 11:30 AM)
Atata timp cat un prof nu este recompensat material, n-are rost sa ceri de la el ceva.

Ce trebuie sa vina intai, recompensa ori calitatea prestatiei de profesor?

Ma gandeam zilele trecute la greva asta care nu se mai termina: daca profesorii vor primi majorarile salariale pe care le solicita, in cazul in care as avea un copil de varsta scoalara as avea garantia ca nu voi fi nevoit sa apelez la meditatii, ca va invata in scoala tot ce-i este necesar?

Trimis de: Fitzcarraldo pe 21 Nov 2005, 11:51 AM

QUOTE (Zorro @ 21 Nov 2005, 11:30 AM)
Dintre profesorii pe care i-am avut, am admirat mai putin de un sfert. Restul erau niste imbecili complexati (iertata sa-mi fie exprimarea, dar asta e parerea mea) care nu faceau altceva decat sa se hraneasca cu umilinta elevului si atitudinea de supus a acestuia. Cunosc multi profesori care se tot plang ca nu au respect din partea elevului, sau altii care sunt in al noualea cer pentru ca sunt respectati si admirati de catre elevi si parinti. Pai asta e ideea de profesor? Sa fiu respectat de elevi? Din contra, profesorul este cel care, prin atitudinea lui, trebuie sa-i invete pe elevi ce-i respectul si nu numai respectul. La urma urmei are sa-l invate pe elev o materie de care el, ca profesor, este raspunzator. De cate ori ati auzit "Doamne ce elevi slabi am. Nu invata nimic"? Si de cate ori ati auzit: "Imi asum raspunderea pentru esecul elevului cutare"? Sau "E un profesor slab, nu-i in stare sa-i invete nimic pe elevi." Parerea mea e ca prefesorii se cam cred mici dumnezei, si ar fi cazul sa coboare cu picioarele pe pamant si sa se tina de treaba. Dar pentru asta este nevoie sa fie si bine platiti... Mda, suntem intr-un cerc vicios. Atata timp cat un prof nu este recompensat material, n-are rost sa ceri de la el ceva.

Valid comentariul tau. Scoala generala - nici unu' ; liceu - unu'; facultate - unu'. Nici macar sfertu' despre care vorbeai. Vine una la mine acum cateva saptamani si se plage ca are salariu de 8, 5 milioane. O intreb ca ce lucreaza. Profesoara de sc. general I-IV, norma de 4 ore pe zi. Se plangea ca nu e respectata, ca elevii sunt imbracati mai bine ca ei si ca ar trebui sa se urgenteze faza cu uniforma scolara obligatorie. "Da ce te faci daca vine cu un rolex la mana si cu D&G?" Si-a luat cumparaturile si a plecat imbufnata. Pentru astfel de elemente nu pot nutri decat un mare sictir.

Trimis de: Ovidius pe 21 Nov 2005, 04:17 PM

QUOTE (abis)
Ce trebuie sa vina intai, recompensa ori calitatea prestatiei de profesor?

Recompensa. Pentru orice loc de munca din lumea asta, se ofera o plata. Cu cat plata este mai realista cu atat angajatul care lucreaza in acel loc de munca va fi mai productiv. Il platesti prost, va lucra pentru cat il platesti, adica aiurea, sau pur si simplu va pleca. Bun. Pleaca si aduci pe altul. Cine va fi noul angajat? Va veni un om capabil sa lucreze pe doi lei? Nu cred...

QUOTE (Fitzcarraldo)
Scoala generala - nici unu' ; liceu - unu'; facultate - unu'

In scoala generala am avut unul
In liceu tot unul, de fapt era acelasi laugh.gif
In facultate am avut 4.
QUOTE
Nici macar sfertu' despre care vorbeai

Da, ai dreptate, nici macar sfertul, dar am fost generos si i-am incadrat acolo si pe cei care erau neutri, adica nici nu-i admiram, dar nici imbecili nu erau.

Trimis de: edittha pe 21 Nov 2005, 08:49 PM

In primul rand norma unui cadru didactic nu este de 4 ore pe zi. Si tare mult te-as ruga sa nu generalizezi.Sunt cadre didactice care se descurca foarte greu din salariul primit. Sunt cadre didactice care nu fac o ora de meditatie si atunci de ce spui<< Pentru astfel de elemente nu pot nutri decat un mare sictir. >> Eu te-as ruga sa incerci sa intri sa stai cu o clasa de elevi sau ca sa iti fie ,, mai usor " cu o grupa de gradinita circa 10 minute , apoi mai discutam.

Trimis de: Fitzcarraldo pe 21 Nov 2005, 09:17 PM

QUOTE (edittha @ 21 Nov 2005, 08:49 PM)
Eu te-as ruga sa incerci sa intri sa stai cu o clasa de elevi sau ca sa iti fie ,, mai usor " cu o grupa de gradinita circa 10 minute , apoi mai discutam.

Uite d-asta nu m-am facut eu dascal. Yeeee ! Smart choice !

Trimis de: abis pe 22 Nov 2005, 09:10 AM

QUOTE (edittha @ 21 Nov 2005, 08:49 PM)
In primul rand norma unui cadru didactic nu este de 4 ore pe zi.

Cat e norma didactica?

Trimis de: contraste pe 22 Nov 2005, 09:51 AM

18 ore pe saptamana
1 ora de dirigentie/sapt
sedinta si consultatii cu parintii cate 2 ore pe sapt.
Activitati de supraveghere la simulari, cercuri, concursuri, si nenumarate activitati nenominalizate - nu toate in fiecare saptamana, dar doua-3 iti faci rostul saptamanal, deci alte 3 ore in plus pe saptamana.
Sedinte de diverse feluri - cate una cam la doua saptamani (3 ore...bucata, 4, 5...)
Iar daca ai si ferestre, iar daca tu ai ore pana la iar sedinta incepe de la, tot in scoala stai si mai faci ceva....
Cercuri pe materii 1 - 2 ori pe luna a cate doua ore cercul.
Studiu individual, planuri de lectie, fisa elevului, observatii diferentiate pe clasa, elev.
Diferentierea pregatirii lectiilor in functie de nivelul claselor si in functie de nivelul elevilor din clasa.
Optionalul, o ora pe saptamana, elaborarea programei (uneori obiectul este transcurricular, atunci sa vezi distractie!).
Munca cu pregatirea pentru parteneriate locale, republicane sau internationale, care nu se masoare cu ora, ci cu ziua, cu zile in sir, adica sambetele si duminicile.
Toate astea le face un singur profesor.
Ia ghici ce salariu are acel profesor?
Ia ghici cum este el privit?
Ia ghici, este multumit?

Faceti-va profesori !
Tot inainte !

Trimis de: Oiski-Poiski pe 22 Nov 2005, 09:59 AM

Eu as avea o intrebare :
intrebarea pleaca de la afirmatia unui sef mare de pe aici: " asa buni ingineri informaticieni nu a avut niciodata , livrati de scoala romaneasca "

daca in RO nu este o dotare corespunzatoare a scolilor si stundentii se plang de nepasarea profesorilor unde si de la cine au invatat toti cei grozavi ???????? unsure.gif

Trimis de: contraste pe 22 Nov 2005, 10:02 AM

De, se mai gasesc !

Trimis de: abis pe 22 Nov 2005, 10:10 AM

QUOTE (contraste @ 22 Nov 2005, 09:51 AM)
sedinta si consultatii cu parintii cate 2 ore pe sapt.

Nu toti profesorii au doua ore de sedinte cu parintii saptamanal. Cand eram in scoala avea loc cel mult o sedinta pe trimestru, ma indoiesc ca acum ar fi mai des.
QUOTE
Activitati de supraveghere la simulari, cercuri, concursuri, si nenumarate activitati nenominalizate - nu toate in fiecare saptamana, dar doua-3 iti faci rostul saptamanal, deci alte 3 ore in plus pe saptamana

Aici nu inteleg - daca nu sunt toate in fiecare saptamana, cum de ai trei ore in plus pe saptamana? Cat de des sunt aceste cercuri sau concursuri? Nu cred ca majoritatea profesorilor iau parte la asa ceva.

Cu ferestrele, asa e, daca orarul este prost facut cu cateva ore iti ocupi toata ziua...

Nu stiu care este incarcatura unui profesor de liceu sau de ciclu gimnazial, stiu numai cazul unui asistent universitar (la matematica), si care are timp liber berechet... In timpul lui liber studiaza din pasiune pentru matematica si pentru ca vrea sa descopere nu stiu ce teoreme ale geometriilor alea ciudate care m-au "omorat" pe mine in facultate, nu pentru ca i-ar impune-o activitatea didactica...

Ma rog, depinde probabil de la caz la caz...

Trimis de: Ovidius pe 22 Nov 2005, 10:15 AM

QUOTE
daca in RO nu este o dotare corespunzatoare a scolilor si stundentii se plang de nepasarea profesorilor unde si de la cine au invatat toti cei grozavi ????????

Oiski, informatician fiind, iti spun sincer ca daca ma limitam doar la invatatura din facultate, in cel mai bun caz ajungeam prin departamentul de IT de pe la vreo firma de stat care sta sa fie vanduta. (Profesor ajungeam doar daca as fi murit de foame.) Norocul meu a fost ca am avut calculator si am putut invata multe, altfel ar fi trebuit sa merg la faculta si sa pandesc tot timpul vreun PC liber, asta in cazul in care nu erau ore in laboratorul respectiv. Apoi am mai avut norocul in acei putini profesori care au stiut meserie. A avut efect maxim asupra mea. Restul colegilor mei, care nu au ajuns profesori, au facut la fel ca mine, adica au lucrat mult in afara scolii, altfel am fi ramas cu totii pe dinafara.

Trimis de: fiatlux pe 22 Nov 2005, 10:21 AM

QUOTE (Oiski-Poiski @ 22 Nov 2005, 10:59 AM)
Eu as avea o intrebare :
intrebarea pleaca de la afirmatia unui sef mare de pe aici: " asa buni ingineri informaticieni nu a avut niciodata , livrati de scoala romaneasca "

daca in RO nu este o dotare corespunzatoare a scolilor si stundentii se plang de nepasarea profesorilor unde si de la cine au invatat toti cei grozavi ???????? unsure.gif

Multi sunt autodidacti ! In scoala, profil informatic, elevii devanseaza profesorii !

Problema este ..educatia care nu se mai face nici in familie,nici la gradinita ..ca la scoala deja apar efectele !Si apropos de educatie, am salutat cu mare entuziasm preluarea programului Super Nunny care aduce cateva principii elementare de crestere a copilului ;sper sa reziste si sa fie audiat de cati mai multi parinti !

Trimis de: contraste pe 22 Nov 2005, 02:52 PM

QUOTE
In scoala, profil informatic, elevii devanseaza profesorii

sunt de acord pentru cativa astfel de elevi.
In rest, sunt elevi obisnuiti.
Dar sunt si dintre aceia care in afara de mirc pentru cuplaraie nu cunosc daca tasta"any" este ......in stanga sau in dreapta !

QUOTE
Ma rog, depinde probabil de la caz la caz...


dragul meu coleg abis,, aici ai dreptate ! Vorbind despre profesori.
Unii taie frunza la caini in scoala, mediteaza la greu acasa, sau fac studii pentru ei.
Cativa, se strofoaca prosteasca, muncind peste 10 ore pe zi in scoala, fara a fi directori.
Sunt si din cei obisnuit, adica medii.

Sa stii ca acum sunt alte cerinte in scoli....in unele, macar.

Trimis de: dascalita pe 22 Nov 2005, 04:36 PM

...ca invatator la o scoala obisnuita,dintr-un oras din Romania,norma e cam asa:
4 zile cu 5 ore pe saptamana(clasa aIVa... )vineri numai 4 ore :!
Zilnic caiete de corectat...minim 2 ore cry.gif (matematica,gramatica,compunere)
Minim o ora pe zi necesita pregatirea materialelor pentru lectiile de a doua zi,teste,fise de munca independenta...stat la coada la xerox cry.gif
Consultatii cu parintii...o data pe luna,2 ore.
Sambata avem programate activitati extracurriculare,nenormate:teatru,muzee,serbari,concursuri pe teme diferite...cam de 2 ori pe luna devil.gif se duc cate 3-4 ore !
Consiliile profesorale sunt mai rare,o data pe luna,numai ca se tin seara si te apuca ore destul de tarzii prin scoala incercand sa gasesti o modalitate de a potoli animozitatile care se isca pe teme... sorry.gif educationale!
De restul...cercuri pedagogice,comisii metodice,cursuri de formare nu mai pomenesc...a spus Contraste!
....Oricum,toata lumea se leaga de timpul liber pe care il avem in invatamant...oare avem?
Copiii mei personali rolleyes.gif au fost mereu de parere ca le-am acordat intaietate celor de la scoala!
Un singur castig am avut de aici:-pana acum mi-am facut meseria cu placere;
-si copiii de acasa si cei de la scoala ma iubesc; wub.gif (si eu pe ei!!!)

Trimis de: abis pe 22 Nov 2005, 04:43 PM

Alma Mater, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" au anuntat continuarea grevei si au facut apel la intelegerea parintilor si elevilor. Au parintii si elevii aceasta intelegere? Mai ales cei din clasele terminale (a VIII-a, a XII-a)?

Trimis de: contraste pe 22 Nov 2005, 05:24 PM

Are guvernarea intelegere pentru absolventii de una sau doua forme de invatamant superior cu o parte din gradele didactice obtinute, (si asta datorita neconcordantelor din sistem), cu vechime in campul muncii de 25 de ani si cu salariu de 5.100.000 lei?
Oamenii cu studii si muncind in sistem educational, devotati acestuia, care au vrut aceasta munca, si unde mai pui, ca acestia sunt si sefi de promotie sau primii pe lista de titularizare, si altele, este normal sa nu aiba bani macar de un medicament care nu este pe lista de compensate? Sau de un tomograf?
Acum abis de rog raspunde !

Trimis de: abis pe 22 Nov 2005, 06:01 PM

Daca am inteles eu bine, invatamantul a primit 5% din PIB. Sumele vor merge in principal spre infrastructura, care este la pamant, iar profesorii vor avea o crestere de salariu de 8%, diferentiat, fiind prevazuta o crestere mai mare la profesorii tineri. Probabil ca cei care sunt in greva solicita ca sumele prevazute pentru infrastructura sa fie folosite pentru plata salariilor.

Din cate stiu eu, procentul de 5% este cel mai mare acordat invatamantului, in ultimii 15 ani.

Sigur, un salariu de 5 milioane nu este unul prea mare, dar ma intreb daca cei care si-au ales meseria de profesor nu stiau de la inceput ca in invatamant nu se castiga prea mult...

Pe de alta parte, daca autoritatile accepta integral cererile grevistilor, maine toata Romania va fi in greva solicitand majorarea salariilor. Nu este realist ca cei care solicita o majorare salariala sa se astepte la indeplinirea tuturor cererilor lor.

Care sunt cererile salariale ale grevistilor? Adica, vor o crestere cu cate procente a salariilor?

Trimis de: contraste pe 22 Nov 2005, 08:02 PM

Treaba cu procentele este varful aisbergului.
Sunt multe alte cereri inaintate privitoare la drepturile profesorilor pe care unii le vor luate.
Multe de tot ! Nici eu nu le stiu pe toate din lista !

Trimis de: Oiski-Poiski pe 22 Nov 2005, 08:18 PM

QUOTE (dascalita @ 22 Nov 2005, 04:36 PM)
Copiii mei personali rolleyes.gif au fost mereu de parere ca le-am acordat intaietate celor de la scoala!

Se poate si invers.
La noi la scoala este o invatatoare care are doi copii mici acasa si si-a avertizat deja elevii ca sa nu faca scandal in clasa in diminetile cand intarzie la ora sad.gif .
Ma gandesc ca nu prea a meditat inainte sa-si aleaga meseria de dascal.
Clar, sunt si dascalii oameni cu familii si probleme insa cand asta devine obisnuinta e grav.Ca nici un sef in alta parte nu ar inchide un ochi la faza asta.De ce atunci scoala ?


referitor la intrebarea mea de mai sus , inseamna ca cei care sunt foarte buni au invatat de unii singuri .
Tragic , la ce mai e buna scoala atunci sad.gif ? Suna stupid insa asta e urmatoarea intrebare .
Si ma refer desigur nu la 1+1 din scoala generala ci mai tarziu cand e vorba de lucruri mari ca de exemplu o meserie cu viitor.


Trimis de: Fitzcarraldo pe 22 Nov 2005, 08:47 PM

QUOTE (dascalita @ 22 Nov 2005, 04:36 PM)
Un singur castig am avut de aici:-pana acum mi-am facut meseria cu placere

Patria iti va fi recunoscatoare.

Trimis de: Oiski-Poiski pe 22 Nov 2005, 08:56 PM

QUOTE (Fitzcarraldo @ 22 Nov 2005, 08:47 PM)
QUOTE (dascalita @ 22 Nov 2005, 04:36 PM)
Un singur castig am avut de aici:-pana acum mi-am facut meseria cu placere

Patria iti va fi recunoscatoare.

Nu patria ci copiii care vor avea si dupa treizeci de ani o amintire placuta despre primul lor dascal smile.gif

Trimis de: fiatlux pe 22 Nov 2005, 09:29 PM

QUOTE
La noi la scoala este o invatatoare care are doi copii mici acasa si si-a avertizat deja elevii ca sa nu faca scandal in clasa in diminetile cand intarzie la ora  sad.gif .
Ma gandesc ca nu prea a meditat inainte sa-si aleaga meseria de dascal.


Exista meserii in care programul de lucru este mai mic ?



QUOTE
In scoala, profil informatic, elevii devanseaza profesorii 

QUOTE
sunt de acord pentru cativa astfel de elevi.


Nu mi se pare corect nici pt ...unu!


Trimis de: abis pe 23 Nov 2005, 09:25 AM

QUOTE (contraste @ 22 Nov 2005, 08:02 PM)
Treaba cu procentele este varful aisbergului.
Sunt multe alte cereri inaintate privitoare la drepturile profesorilor pe care unii le vor luate.
Multe de tot ! Nici eu nu le stiu pe toate din lista !

Din presa am inteles ca singura revendicare este cresterea salariilor. Poate ca or mai fi si alte revendicari pe care nu le stiu, posibil... Dar de asta intreb, ca sa aflu: cu cat cer grevistii sa le fie marite salariile? Si ce alte cerinte mai au?

Daca nu stim exact ce si cat vor, cum putem aprecia daca cererile lor sunt sau nu justificate?

Trimis de: indubitabil pe 23 Nov 2005, 12:29 PM

Nu stiu cu cat ar trebui marite salariile profesorilor. As putea spune ca este incalculabil smile.gif
Am citit ce au spus unii si altii si m-am intristat. Este penibil ca este greva. Profesorii au fost intotdeauna oameni carora nu le-a placut sa iasa in strada, sa scandeze lozinci. Profesorii, dascalii (aceia pe care-i cunosc eu) sunt oameni retrasi care nu-si etaleza lipsurile. Acum cativa ani cine mi-a spus cum poti sa recunosti o profesoara: este doamna aceea cu buchetul de flori in mana si cu pantofii stalceati.
Si ca sa raman tot la ideea cu pantofii, o profesoara tare draga mie, profesoara de informatica la un liceu de renume, venita prin concurs, cu definitivatul, o profesoara pe care elevii nu au apucat s-o "devanseze", a plecat din invatamant, tot prin concurs, si este acum analist programator la o firma..... Profesoara aceasta a plans cand a plecat din scoala: "ce nu pot eu ierta invatamantului? Faptul ca am muncit un an de zile ca un rob si nu am putut sa-mi iau o pereche de pantofi."
Dragii mei, nimeni nu a vorbit despre carti. Cartile pe care trebuie sa le cumperi, in orice domeniu, pentru a nu mai fi devansat de elev. O mare parte din timp profesorul o petrece in preajma cartilor. Daca nu-i dam sansa sa se perfectioneze continuu profesorul va fi cotat de prost, refulat sau defulat, mediocru, limitat etc.

Trimis de: Felina pe 23 Nov 2005, 12:43 PM

indubitabil thumb_yello.gif

Trimis de: abis pe 23 Nov 2005, 01:05 PM

QUOTE (indubitabil @ 23 Nov 2005, 12:29 PM)
Nu stiu cu cat ar trebui marite salariile profesorilor.

Nici eu. Ei ce marire solicita?

Trimis de: indubitabil pe 23 Nov 2005, 01:28 PM

smile.gif Pe sotul meu, cand ma intreaba cat a costat una sau alta, il intreb pana la cat suporta smile.gif
Revenind, tie pana la cat ti s-ar parea rezonabil?
Un profesor gradul doi (37 de ani, facultate, licenta, definitivat, gradul doi) are salariul de 6200 RON. Pentru a i se mari salariul cu vreo cateva sute (200-300) trebuie sa aibe gradul intai. Ce presupune aceasta? De scris o lucrare metodico-stiintifica de peste 100 de pagini, care sa presupuna munca de cercetare, aducerea a "ceva" nou in predarea.... Lucrarea respectiva este coordonata de un prof. universitar si precedata de un colocviu in care-ti sustii tema si incerci sa convingi onorata comisie ca ceea ce ai descoperit tu lucrand la catedra merita nota mare. Trebuie sa iei nota 10, altfel nu treci! Partea stiintifica trebuie abordata la nivel universitar, cu tot ce a aparut nou in domeniu, iar partea metodica presupune abordarea temei la clasa, pe categorie de varsta, nivel al clasei, cu modele de proiecte de lectie, cu obiective de referinta si obiective operationale, material didactic propus (aproape tot timpul facut pe banii profesorului!), cu fie de lucru si fise de evaluare, cu evaluare docimologica etc. Lucrarea, dupa ce a primit unda verde, va fi sustinuta in cadrul consiliului profesoral, din prezidiu facand parte indrumatorul lucrarii, presedintele comisiei (tot un universitar) si un profesor metodist (de cele mai multe ori inspectorul de specialitate). Inainte de sustinerea lucrarii, comisia va asista le patru - cinci ore tinute de candidat (inspectie speciala). Nota gradului didactic I va fi media aritmeticaa notei lucarii, notei sustinerii lucrarii, notei colocviului (asta mi se parte ca are doar un procent), notei de la orele de predare smile.gif
Petru a te inscrie la gradul I trebuie sa ai calificativul FB in ultimii doi ani. Calificativul se obtine prin insumarea unor puncte: publicatii, cercuri, cabinete ori laboratoare, activitati extracurriculare, olimpiade si concursuri scolare, amterial didactic confectionat (pe banii tai!), innoiri ceea ce priveste munca la catedra, cursuri de formare, daca stii sa lucrezi cu aclculatorul, daca stii limbi straine (si cate!) etc.
Mai intrebati-ma, ca va mai spun! cry.gif

Trimis de: indubitabil pe 23 Nov 2005, 01:32 PM

Abis, si prietenul tau, asitentu', ar trebui sa citeasca, sa publice lucruri noi, sa faca cercetare, nu sa bata turca... Asistetii univ. pe care-i cunosc eu nu-s asa....

Trimis de: Ovidius pe 23 Nov 2005, 01:47 PM

QUOTE
Revenind, tie pana la cat ti s-ar parea rezonabil?

Sper ca nu se supara nimeni daca raspund si eu la intrebare. sorry.gif
Cred ca 6 mil ar fi un salariu rezonabil pentru un profesor tanar care e la inceput de meserie, iar pentru unul care are maximum de grade, decoratii, etc, sa fie triplu. La salariile astea, concurenta din sistemul de invatamant va creste, si implicit vom avea de unde sa alegem profesori buni. Iar meditatiile fortate se vor reduce.

Trimis de: dascalita pe 23 Nov 2005, 01:58 PM

Acest articol a fost scris cu multa emotie de catre Cornel Nistorescu, la data de 3.07.2004, fiind publicat in E.Z.


Intr-o zi cind toata lumea alerga sa scape de un potop imaginar, undeva la Sosea, spre Parcul Herastrau, un grup de copii s-a bulucit spre mesele unei terase. Caldura nebuna si oboseala i-au alungat spre umbra copacilor. Copiii s-au napustit pe bancile circiumioarei improvizate ca un stol de pasari dupa un zbor indelungat. La un moment dat, de undeva din urma lor au aparut si doamnele. Doua invatatoare incruntate si una mai tinara, tradind parca o pofta de fericire. Toate trei se purtau ca niste closti grijulii cu multimea de puiuti. Venisera dintr-o comuna din judetul Braila. Din pacate, nu-mi amintesc numele. Dar figura lor ma va urmari multa vreme. Sobre, imbracate ingrijit, cu posete mari, toate trei aveau privirea aceea dragastoasa, dar in acelasi timp aspra de invatatoare neinduplecata.
Nu e chiar usor ca dintr-un sat din judetul Braila sa pleci spre Bucuresti cu marunteii greu de numarat, daramite de stapinit. Si totusi cele trei doamne se descurcau de minune. Cu margelele lor agitate au continuat explorarea Bucurestilor, stiind sigur ca banalul acestor imagini ascunde si conturul unor amintiri pe care timpul le va polei.
Copiii din acel sat brailean vor tine minte toata viata prima lor calatorie spre lumea larga.
In aceste zile, cind se incheie cursurile scolilor prin tot felul de sali de clase, de cancelarii sau chiar in afara unitatilor scolare, grupuri de invatatoare se aduna la un suc si la o cafea, sarbatorind modest, daca nu chiar saracacios, asa-numita Zi a Invatatorului. Una dintre cele mai discrete categorii profesionale din Romania risca sa devina si cea mai ignorata. La urma urmelor, democratia si economia de piata nu au adus mari schimbari in viata invatatoarelor si a invatatorilor. Acesti parinti de scoala ai romanilor se descurca cu greu in viltoarea tranzitiei. Nu mai merg cu copiii la strins borcane sau frunze pentru viermi de matase, nu mai sint luati la Doamne apara si trei pazeste de tot felul de activisti analfabeti si fuduli. Dar nici nu au din ce sa-si stoarca amarul.
Cei care iau nascutii Romaniei pentru a-i ajuta in primii pasi spre cunoastere, cei care cladesc oameni, fara sa aiba nici o vina pentru ticalosii pe care i-au avut in clase, continua sa o duca la fel de greu si sa se confrunte cu aceeasi indiferenta. Apostolatul a ramas doar o legenda. Sau o pilda menita a compensa saracia si nepasarea.
Cele trei doamne dintr-o comuna oarecare a Romaniei (ca si invatatoarea care mi-a calauzit primii pasi) ramin intruchipari gratioase ale invatatoarei anonime.
E inceput de iulie si fiecare copil duce in suflet o privire unica de invatatoare, urmind sa o poarte cu sine pina la marginea lumii.
In absenta oricarui ordin al ministerului de resort, in absenta unor recunoasteri si a unei consideratii publice distincte, din acest colt de pagina, un sarut-mina respectuos si o plecaciune tacuta pentru invatatoarele si invatatorii Romaniei de azi.

Trimis de: indubitabil pe 23 Nov 2005, 02:09 PM

QUOTE (Zorro @ 23 Nov 2005, 01:47 PM)
QUOTE
Revenind, tie pana la cat ti s-ar parea rezonabil?

Sper ca nu se supara nimeni daca raspund si eu la intrebare. sorry.gif
Cred ca 6 mil ar fi un salariu rezonabil pentru un profesor tanar care e la inceput de meserie, iar pentru unul care are maximum de grade, decoratii, etc, sa fie triplu. La salariile astea, concurenta din sistemul de invatamant va creste, si implicit vom avea de unde sa alegem profesori buni. Iar meditatiile fortate se vor reduce.

Zorro, cand ti-e foame....
Cred ca ar fi un inceput. Profesorii tineri au in jur de 3 milioane. Si doamna aceea, cu gradul doi, avea si dirigentie! Ca de aia lua 6200. Altfel ar fi luat 580.....
Mi-e mi-a dat lacrimile de ceea ce a scris Nistorescu.
As vrea sa nu ajung niciodata ca profesoara data la stiri (aceea agresata de un elev in clasa), sa nu ajung acra si cu vestuta pusa pe spate (ca n-am bani sa-mi iau un sacou si cele pe care le aveam mi-au ramas mici sau sunt rarite ). Sotul meu spune ca multa vreme nu ma mai poate tine in serviciu, atata vreme cat trebuie sa merg cu creta in poseta...
Cred ca trebuie sa renuntam, cei care mai avem timp, la invatamant.

Trimis de: abis pe 23 Nov 2005, 02:40 PM

QUOTE (indubitabil @ 23 Nov 2005, 01:32 PM)
Abis, si prietenul tau, asitentu', ar trebui sa citeasca, sa publice lucruri noi, sa faca cercetare, nu sa bata turca...

Mai citeste o data ce am scris acolo... Am spus ca face lucrurile astea din pasiune pentru matematica, nu pentru ca i-ar impune-o "fisa postului".

QUOTE
Profesorii tineri au in jur de 3 milioane

Salariul minim brut pe economie este 3300000 lei. Chiar salariul minim il au profesorii?

QUOTE
Revenind, tie pana la cat ti s-ar parea rezonabil?

Sunt de acord cu Zorro...

Mai am o observatie de facut: daca se va ajunge la inghetarea anului scolar, spre cine crezi ca se va indrepta nemultumirea parintilor si a elevilor, in special a celor din clasele terminale? Eu cred ca in primul rand impotriva profesorilor si mai putin impotriva guvernului... De ce trebuie sa fie sacrificati elevii, asta nu inteleg... Greva putea sa se fi facut in perioada vacantei scolare...

Trimis de: Ovidius pe 23 Nov 2005, 02:41 PM

QUOTE
Zorro, cand ti-e foame....

Evident...

QUOTE
Cred ca trebuie sa renuntam, cei care mai avem timp, la invatamant.

Pai daca greva nu da nici un rezultat, n-ar fi rau. Apropo, nu exista si scoli particulare care sa caute profesori?

Trimis de: Ovidius pe 23 Nov 2005, 02:48 PM

QUOTE
Greva putea sa se fi facut in perioada vacantei scolare...

Crezi ca i-ar fi bagat cineva in seama? Pai nu-i baga acuma, daramite atunci...

QUOTE
De ce trebuie sa fie sacrificati elevii, asta nu inteleg...

In afara de aia de clasa a 8-a si a 12-a nu cred ca e vreunul care sa nu fie de acord cu greva. Tare bucuros mai eram si eu cand mai prindeam o greva mica, da' al naibii daca tinea mai mult de 2 zile sad.gif

Trimis de: Felina pe 23 Nov 2005, 02:52 PM

QUOTE (abis @ 23 Nov 2005, 02:40 PM)
Mai am o observatie de facut: daca se va ajunge la inghetarea anului scolar, spre cine crezi ca se va indrepta nemultumirea parintilor si a elevilor, in special a celor din clasele terminale? Eu cred ca in primul rand impotriva profesorilor si mai putin impotriva guvernului... De ce trebuie sa fie sacrificati elevii, asta nu inteleg... Greva putea sa se fi facut in perioada vacantei scolare...

abis, nu sunt de acord cu tine, tocmai aceasta posibilitate a inghetarii anului scolar creaza o presiune asupra celor ce iau decizii in legatura cu impartirea bugetului. Greva profesorilor in vacanta e ca greva ceferistilor facuta pe liniile inchise pentru renovare - ar trece total neobservata si nu ar rezolva nimic. Greva inseamna o presiune. Cum ar fi daca la revolutie oamenii s-ar fi strans pe un camp in afara bucurestilor si ar fi strigat 'Jos Ceausescu' fara sa deranjeze pe nimeni?

Trimis de: abis pe 23 Nov 2005, 02:53 PM

QUOTE (Zorro @ 23 Nov 2005, 02:48 PM)
QUOTE
Greva putea sa se fi facut in perioada vacantei scolare...

Crezi ca i-ar fi bagat cineva in seama?

Nu stiu, dar ar fi fost o optiune... Nu stiu exact ce activitati au profesorii in perioada vacantei (banuiesc ca nu stau degeaba, nu?).
QUOTE
n afara de aia de clasa a 8-a si a 12-a nu cred ca e vreunul care sa nu fie de acord cu greva.

Stai sa inceapa recuperarile... Cand o sa li se concentreze materia dintr-o luna intr-o saptamana sa vezi distractie...

Trimis de: indubitabil pe 23 Nov 2005, 02:55 PM

Asistentul respectiv nu poate "creste" in schema fara publicatii, nu poate ajunge lector, conferentiar etc. daca nu munceste. Ramane asistent. Nu stiu foarte bine, dar ma pot interesa, mi se pare ca nu foarte multi ani poate ramane in stadiul acesta. O sa ma interesez smile.gif
In alta ordine, da, un profesor debutant atata are, salariul minim pe economie sad.gif
Nu stiu ce se va intampla daca va continua greva. Am si eu copil la scoala. Foarte multi dintre profesori lucreaza cu elevii claselor terminale fara sa semneze condica. O fac pentru elevii lor!
Ma intriga faptul ca, intr-adevar, elevi si parinti, opinia publica, toti vor arunca cu pitre in profesori. Ei nu vin la Bucuresti sa planteze panselute. Ei nu pot iesi in strada cu manivela. Ei va pot doar arunca cu creta si burete in trecatori si pot ameninta cu stropirea cu cerneala...
Greva nu se poate face in vacanta. In vacanta profesorii sunt in concediu. Tu ai face greva in concediu? Poate ar fi trebuit facuta in perioada examenelor...
Ceea ce nu intelege nimeni este faptul ca si profesorii au copii, nici ai lor nu merg la scoala. si, in plus, copii cadrelor didactice nu vor avea nici Mos Craciun, nici mancare pe masa de Craciun. V-ati gandit ca nu de bine ne-am apucat de greva? Ca greva inseamna sa nu iei salariu?

Trimis de: abis pe 23 Nov 2005, 03:01 PM

QUOTE (indubitabil @ 23 Nov 2005, 02:55 PM)
Greva nu se poate face in vacanta. In vacanta profesorii sunt in concediu.

Nu pot avea profesorii concediu cat au vacanta elevii. Doar nu au concediu de trei luni vara plus inca o luna (sau cat o fi) iarna si primavara?

Trimis de: ducoro pe 23 Nov 2005, 03:59 PM

"Nu pot avea profesorii concediu cat au vacanta elevii. Doar nu au concediu de trei luni vara plus inca o luna (sau cat o fi) iarna si primavara?" asa este si atunci ei sunt"obligati sa nu se gindeasca la cererile lor" si asteapta ca toate acestea sa se faca in detrimentul altor persoane.As mai vrea sa adaug ca nu doar clasele terminale au de suferit.Ce oare daca cineva va face clsa a 9-a de doua ori este bine??????
hh.gif

Trimis de: abis pe 24 Nov 2005, 10:12 AM

Am luat niste date din presa privitoare la bugetul pentru invatamant din ultimii ani (pentru a putea compara mai usor cifrele toate sumele sunt in RON):

- 2001: 4148 milioane RON - 3,6% din PIB
- 2002: 5443 milioane RON - 3,6% din PIB
- 2003: 6594 milioane RON - 3,6% din PIB
- 2004: 8125 milioane RON - 3,5% din PIB
- 2005: 11.419 milioane RON - 3,4% din PIB (bugetul adoptat in toamna trecuta, in ultimele luni ale fostei guvernari)
- 2006 (proiectul actual de buget): 12.219 milioane RON - 3,8% din PIB (proiectul actual de buget), cu angajamentul de suplimentare pana la 5% pana la sfarsitul lui 2006 pentru investitii in infrastructura invatamantului.

Ma intreb de ce nu a avut loc greva in 2003 sau 2004, cand fondurile destinate educatiei au scazut, si are loc acum, cand invatamantul primeste mai mult decat oricand in ultimii 15 ani. De fapt, cea mai ampla miscare sindicala din invatamant a avut loc in 1999, cand (daca nu gresesc) greva a durat aproape cinci saptamani.

Trimis de: exergy33 pe 24 Nov 2005, 10:45 AM

abis

Citind mesajele tale in legatura cu acest subiect am avut impresia ca tu crezi ca aceasta greva a profesorilor nu este una legitima...si ca ei sint manipulati de undeva din umbra... unsure.gif

Daca am inteles bine tu te indoiesti de faptul ca o crestere a salariilor in invatamint ar duce in mod firesc si la o crestere a calitatii lui.

Asa sa fie oare ?


Trimis de: abis pe 24 Nov 2005, 10:53 AM

QUOTE (exergy33 @ 24 Nov 2005, 10:45 AM)
Citind mesajele tale in legatura cu acest subiect am avut impresia ca tu crezi ca aceasta greva a profesorilor nu este una legitima...si ca ei sint manipulati de undeva din umbra...

Nu, nu afirm ca sunt manipulati din umbra, ci doar ca risca sa-si puna multa lume in cap daca se va ajunge la inghetarea anului scolar. Oricine vrea sa castige mai bine, este o dorinta fireasca, insa trebuie sa intelegem cu totii ca exista un punct dincolo de care nu se mai poate intinde coarda.
Stiu ca salariile din invatamant sunt mici, dar nu cred ca este realista o cerere de dublare a lor, cum am auzit ca vor sindicatele.
QUOTE
Daca am inteles bine tu te indoiesti de faptul ca o crestere a salariilor in invatamint ar duce in mod firesc si la o crestere a calitatii lui.

Pai am intrebat mai inainte si nu mi-a raspuns nimeni: daca vor creste salariile profesorilor cu cat cer grevistii, pot avea certitudinea ca daca trimit un copil la scoala nu voi mai avea nevoie sa platesc suplimentar pentru meditatii si ca va invata acolo tot ce trebuie sa stie?

Trimis de: dojo pe 24 Nov 2005, 10:53 AM

QUOTE (indubitabil @ 23 Nov 2005, 01:28 PM)
Un profesor gradul doi (37 de ani, facultate, licenta, definitivat, gradul doi) are salariul de 6200 RON.

Poate 620 RON. Ca doar nu are 62 de milioane. Ramaneam atunci in invatamant laugh.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 24 Nov 2005, 10:55 AM

QUOTE (abis @ 24 Nov 2005, 10:53 AM)

Pai am intrebat mai inainte si nu mi-a raspuns nimeni: daca vor creste salariile profesorilor cu cat cer grevistii, pot avea certitudinea ca daca trimit un copil la scoala nu voi mai avea nevoie sa platesc suplimentar pentru meditatii si ca va invata acolo tot ce trebuie sa stie?

Nu, nu vei avea asemenea garantii. Trebuie si o schimbare de mentalitate.

Trimis de: Ovidius pe 24 Nov 2005, 11:06 AM

QUOTE (abis)
Stiu ca salariile din invatamant sunt mici, dar nu cred ca este realista o cerere de dublare a lor, cum am auzit ca vor sindicatele.

Au am auzit ca vor o marire de 18%, nicidecum o dublare. unsure.gif

QUOTE (abis)
Pai am intrebat mai inainte si nu mi-a raspuns nimeni: daca vor creste salariile profesorilor cu cat cer grevistii, pot avea certitudinea ca daca trimit un copil la scoala nu voi mai avea nevoie sa platesc suplimentar pentru meditatii si ca va invata acolo tot ce trebuie sa stie?

Ceritudine nu vei avea, dar va creste sansa sa fie asa, pentru ca automat va creste si concurenta pe posturi si astfel vor exista mult mai multi prefesori capabili. Vezi exemplul cu profesoara de info care a parasit invatamantul din cauza salariului mic. Si daca tot veni vorba de profesori de informatica, spune-mi te rog care e persoana aia care sta in invatamant pentru un salariu de 3-10 ori mai mic decat ar castiga intr-o firma

Trimis de: fiatlux pe 24 Nov 2005, 11:12 AM

Faceti greva-greva parintzilor !
Paradoxul e, ca primii care suporta efectele lipsei educatiei copiilor ,sunt chiar educatorii ! asta apropos de ..tema !

Trimis de: abis pe 24 Nov 2005, 11:20 AM

QUOTE (Zorro @ 24 Nov 2005, 11:06 AM)
Ceritudine nu vei avea, dar va creste sansa sa fie asa, pentru ca automat va creste si concurenta pe posturi si astfel vor exista mult mai multi prefesori capabili.

Teoretic... Pentru ca cei care sunt acum profesori nu vor pleca din invatamant, iar ce spui tu se va aplica poate abia celor care isi proiecteaza acum o cariera in domeniul didactic... Asa ca marea majoritate a profesorilor, peste 99% probabil, vor fi tot cei de acum. Ar trebui ca odata cu cresterea salariilor sa poata fi dinamizata si piata muncii in domeniu, prin eliminarea din sistem a celor incompetenti, delasatori, slabi pregatiti ori fara aptitudini pedagogice.

Iar daca salariile din invatamant sunt acum de zece ori mai mici decat in domeniul privat, iar dupa marire vor fi sa zicem de trei ori mai mici, adevaratii profesionisti tot nu vor fi motivati sa aleaga o cariera pedagogica.

Trimis de: exergy33 pe 24 Nov 2005, 11:31 AM

abis

nefertiti a dat un raspuns corect la intrebare. (cred eu )


QUOTE
pot avea certitudinea ca daca trimit un copil la scoala nu voi mai avea nevoie sa platesc suplimentar pentru meditatii si ca va invata acolo tot ce trebuie sa stie?


Nu poti avea aceasta certitudine ...si nici in viitorul apropiat nu o vei putea avea.
Si printre altele depinde foarte mult la ce anume scoala iti trimiti copilul.

Nu vreau sa revin la schimbul de replici avut cu Fitzcarrald , care spunea ca in "n" ani de scoala nu a invatat nimic folositor , dar pot spune ca eu am avut sansa atit in generala cit si in liceu sa am niste invatatori si profesori care munceau cu pasiune (si mult mai tirziu am inteles de ce o faceau ).

Probabil ca ei faceau parte din acea categorie a utopicilor care credeau sincer in importanta muncii lor.
Fiecare elev care reusea la facultate era vazut de catre ei ca o izbinda proprie , ca o confirmare a capacitatii lor... cool.gif

Ceea ce duce tot mai mult lipsa invatamintul romanesc este tocmai acest spirit , aceasta mentalitate.

exergy33







Trimis de: contraste pe 24 Nov 2005, 11:44 AM

energy33, fii sincera cu tine insati: daca nu ai fi avut norocul sa intalnesti astfel de oameni, ai fi ajuns cine esti?
Ai fi gandit asa cum gandesti?

Trimis de: Ovidius pe 24 Nov 2005, 12:07 PM

QUOTE
Ar trebui ca odata cu cresterea salariilor sa poata fi dinamizata si piata muncii in domeniu, prin eliminarea din sistem a celor incompetenti, delasatori, slabi pregatiti ori fara aptitudini pedagogice.

Evident ca marirea salariilor nu e de ajuns. Este nevoie de o revolutie astfel ca lucrurile sa se schimbe si generatiile urmatoare sa beneficieze de o educatie mult mai buna. Dar ce vorbim noi aici, cred ca e o utopie. Atata timp cat exista multi parinti care nu sunt in stare sa dea o educatie buna copiilor lor, atunci ce asteptari sa avem de la profesori?

QUOTE
daca nu ai fi avut norocul sa intalnesti astfel de oameni, ai fi ajuns cine esti?
Ai fi gandit asa cum gandesti?


contraste, asta e si menirea profesorului, sa dezvolte gandirea copilului si sa o indrepte spre o directie. Problema insa, e ca sunt foarte putini profesorii care sunt capabili sa faca asta.

Trimis de: abis pe 24 Nov 2005, 12:15 PM

QUOTE (Zorro @ 24 Nov 2005, 12:07 PM)
Atata timp cat exista multi parinti care nu sunt in stare sa dea o educatie buna copiilor lor, atunci ce asteptari sa avem de la profesori?

Asta cam asa e...

Pe de alta parte, profesorii sunt cei care se pregatesc pentru meseria asta, urmeaza o facultate ca sa devina pedagogi (nu stiu daca si pentru a fi invatator sunt necesare studii superioare). Un parinte nu urmeaza nici o scoala care sa-l invete sa fie un parinte bun. Asa ca este oarecum normal sa ai alte pretentii de la "profesionisti" fata de "amatori". Iar de la un profesor nu ma astept sa-mi educe copilul (de asta ma ocup eu, totusi), ci doar sa-l ajute sa asimileze cunostinte. Nu profesorul il invata sa cedeze locul in tramvai, de pilda, ori sa arunce gunoiul la cos si nu in alta parte, ci eu; profesorul trebuie sa-l invete matematica, o limba straina, biologie, istorie etc.

Trimis de: nefertiti-old pe 24 Nov 2005, 12:15 PM

QUOTE (Zorro @ 24 Nov 2005, 12:07 PM)
Atata timp cat exista multi parinti care nu sunt in stare sa dea o educatie buna copiilor lor, atunci ce asteptari sa avem de la profesori?


Pai ar trebui sa avem asteptari, un profesor e in primul rand pedagog, remember?

Trimis de: Ovidius pe 24 Nov 2005, 01:48 PM

QUOTE
Nu profesorul il invata [...] sa arunce gunoiul la cos

Asta se invata de la neveste, asa ca nu-mi fac probleme laugh.gif

QUOTE (abis)
Pe de alta parte, profesorii sunt cei care se pregatesc pentru meseria asta, urmeaza o facultate ca sa devina pedagogi

QUOTE (nefertiti)
Pai ar trebui sa avem asteptari, un profesor e in primul rand pedagog, remember?

Mda, aveti dreptate. Pana la urma suntem intr-un cerc vicios. Proferori slabi dau nastere la elevi slabi care la randul lor vor deveni profesori slabi...

Trimis de: exergy33 pe 24 Nov 2005, 02:03 PM

contraste

QUOTE
energy33, fii sincera cu tine insati: daca nu ai fi avut norocul sa intalnesti astfel de oameni, ai fi ajuns cine esti?
Ai fi gandit asa cum gandesti?


De la inceput am recunoscut asta , adica ca acel schelet al gindirii pe care il dezvolta de-a lungul vietii un individ , se formeaza in familie si in scoala.
Scoala este o micro-comunitate sociala...si prima mare comunitate in care intra un copil.
Si inca ceva foarte important :
- un dascal cu experienta poate sa corecteze foarte mult greselile pe care le-au facut parintii in educatia propriilor copii.

Scoala nu este numai un loc in care se invata cititul , scrisul si socotitul . cool.gif

Dupa parerea mea scoala ar trebui sa fie locul in care sa se invete in primul rind bucuria de a cunoaste si de a trai.

exergy33


Trimis de: contraste pe 24 Nov 2005, 03:31 PM

Probabil unde locuiesti tu acum, se mai gandeste asa.
Din pacate aici scoala nu mai inseamna acest loc...

Trimis de: edittha pe 24 Nov 2005, 03:53 PM

QUOTE
Scoala nu este numai un loc in care se invata cititul , scrisul si socotitul .


QUOTE
Dupa parerea mea scoala ar trebui sa fie locul in care sa se invete in primul rind bucuria de a cunoaste si de a trai.


Sincera sa fiu m-ar incanta ca toti din tara sa aiba gandirea ta dar..........................

Trimis de: Kyklos pe 26 Nov 2005, 11:56 AM

Nu sunt de acord ca un profesor sa te ia in zeflemea . Nu exista o egalitate intre profesor si elev . Daca ai luat o nota mica si vrei sa-i atragi atentia ca a gresit , risti sa ai probleme cu acel profesor .
Din pacate si eu am avut probleme ,dar au trecut .

Trimis de: eyes_wide_shut pe 26 Nov 2005, 12:11 PM

Elevi vs Profesori? Mi se pare o incercare (fara sa citesc toate paginile din urma) de a inteti un conflict existent si absurd. O perioada speciala a vietii condamnata sa fie judecata de extremele celor doua tabere. Nu cred in profesorul perfect, model si nici in cel de tip zbir dupa cum nu agreez nici elevul clasic, disciplinat sau pe cel ironic, agresiv. Unde este zambetul? Poate ati vrut sa spuneti: elevi vs preofesori smile.gif

Trimis de: Gothmog pe 27 Nov 2005, 10:43 PM

Elevi vs. profesori?Mentalitatea asta lasa urme adanci in invatamantul romanesc.Si nu ma refer strict la atitudinea elevilor, care desi nu e nici pe departe adecvata, este intr-o oarecare masura scuzabila, ci la atitudinea unor profesori care tin cu dintii de o conceptie moarta si putrezita despre invatamant si despre dascali.In scolile de la noi se pastreaza o asemenea distanta intre elev si profesor(nu in cazul oricarui profesor, desigur)incat dispar si putinele dorinte de apropiere de dascal pe care le manifesta un elev.In scolile noastre decat se preda.Nu exista o relatie propriu-zisa elev-profesor,se poate vorbi cel mult de lipsa ei, se pastreaza distanta pe cat posibil, nu exista nici macar respect reciproc;ca este si vina elevilor sunt de acord, dar de multe ori se vede doar partea asta...

Trimis de: alfa pe 8 Dec 2005, 03:54 AM

Nu-mi plac profesorii ... tongue.gif Sa nu se interpreteze, chestie de gust.... ohyeah.gif

Trimis de: exergy33 pe 8 Dec 2005, 06:53 AM

Altora insa , DA . cool.gif

Trimis de: Fitzcarraldo pe 8 Dec 2005, 06:51 PM

QUOTE (edittha @ 24 Nov 2005, 03:53 PM)
QUOTE
Scoala nu este numai un loc in care se invata cititul , scrisul si socotitul .


QUOTE
Dupa parerea mea scoala ar trebui sa fie locul in care sa se invete in primul rind bucuria de a cunoaste si de a trai.


Sincera sa fiu m-ar incanta ca toti din tara sa aiba gandirea ta dar..........................

Asa se gandea si Ceausescu, ca toti sa gandim la fel si sa-l adulam. Damn ! nu i-a iesit, l-am impuscat .... rofl.gif

Trimis de: Blakut pe 11 Dec 2005, 10:48 PM

Consider ca profesorii pierd din autoritate. Ar trebui din cand in cand sa mai dea demonstrativ cateva palme demoralizante... tongue.gif Sau picioare...

Trimis de: contraste pe 12 Dec 2005, 08:20 AM

S-a dus vremea lu' domnu' Vucea !!!

Trimis de: mutulica pe 12 Dec 2005, 10:26 AM

imi vin acum in minte citeva filme...
sidney poitier in to teacher with love, devito predind engleza intr-o baza militara, michelle pfeiffer in dangerous minds...
si desi par doar povesti romantice si romantate... as spune ca inseamna mult al naibii leadershipul profesorilor

oare citi din dascalii nostri se pot compara cu personajele mai sus mentionate?

Trimis de: nefertiti-old pe 14 Dec 2005, 07:11 PM

Tocmai am vazut o stire ca la nu'sh ce scoala i-au prins pe trei prunci de CLASA a-V-a facand sex oral! Astia generatie precoce, nu gluma.

Trimis de: ducoro pe 14 Dec 2005, 08:21 PM

Despre ce masuri s-au luat ,banuiesc ca nu s-a spus nimic.Doar senzationalul. wub.gif

Trimis de: Ares_mE pe 15 Dec 2005, 08:05 PM

Situatia din scoli e absolut groaznica.Eu sunt eleva si stiu cam ce inseamna sa fii elev in zilele noastre.Scoala mea e una cu un oarecare prestigiu(la nivelul orasului meu) si nu se intampla prea multe...in afara de obisnuita bataie anuala(cea grava pentru ca mici batai sunt mereu).Ultima oara cand s-a intamplat ceva de gen au venit niste indivizi si l-au batut pe un coleg de-al meu de scoala pana i-au scos 3 dinti si l-au lasat pe scarile de la intare plin de sange(s-a intamplat si ca alti tipi sa intre in clasa si sa ii bata acolo pe alti 2 colegi) .Evident ca nu s-a luat absolut nici o masura desi am semnat un contract cu scoala prin care ni se asigura protectie!Si in situatia asta cum sa te mai duci cu drag la scoala???Mie cel putin mi se pare imposibil sa respect un individ care vine,debiteaza tampenii si pune note dupa bunul sau plac.

Trimis de: ducoro pe 15 Dec 2005, 10:28 PM

Ares_mE , daca ceea ce se intimpla la tine in scoala este adevarat de ce nu luati masuri ca voi sa anuntati POLITIA?!?
Apoi ce face directiunea????????? mad.gif Sunt timpiti?

Trimis de: Ares_mE pe 15 Dec 2005, 10:51 PM

Politia este anuntata dupa fiecare incident(de catre parintii celor in cauza si in nici un caz de catre scoala),dar ei se ocupa cu gasirea vinovatilor si in nici un caz cu paza noastra.Si directiunea...sta si da pedepse tampite alora pe care ii prinde fumand in curtea scolii.Alt rol nu i-am gasit pana acum.Asa ca noi suportam pentru ca nu avem ce face si asteptam sa terminam liceul.Situatia era ceva mai buna pana acum 2 ani cand a plecat fostul director(el a fost cel care a incercat sa ne aduca jandarmi sa pazeasca scoala).Acum insa....

Trimis de: ducoro pe 16 Dec 2005, 10:51 AM

Ares_mE,citeste si vezi cum va poate ajuta. thumb_yello.gif

http://www.edu.ro/download/rofpreu1.doc

Trimis de: Blakut pe 16 Dec 2005, 01:53 PM

Este trist ca singura masura gasita este cresterea pazei. E un fel de "violent pacification". Adica in loc sa elimini violenta si sa o faci sa dispara, aduci paza mai buna. Oamenii tot violenti vor ramane si daca nu o vor face la scoala cand sunt supravegheati, o fac in alta parte. Ce e asta? Scoala sau penitenciar cu paznici?

(Pe cand eram eu in liceu o colega a amenintat-o pe profa de info ca daca nu tace din gura cheama pe unul s-o violeze.)

Problema este ca multi profesori si directori nu aplica regulamentul: cati batausi, scandalagii etc. nu erau amenintati (daca va amintiti) in liceu de catre profesori ca li se va scadea nota la purtare, ca sunt vor fi exmatriculati etc.? Din astia, cati nu erau iertati "pentru ultima oara! daca se mai intampla vreoadata zbori!"? Profesorii nu aplicau regulamentul si ii tolerau pe cei violenti si scandalagii ca sa nu para ca au probleme cu clasa, nu cumva sa se zica despre liceul lor ca are probleme. Acum, produsele acestei atitudini traditionale de nepasare se intorc impotriva celor care i-au creat. Nasol, nu?

Trimis de: dascalita pe 16 Dec 2005, 03:59 PM

Nu e numai nepasare...Fiecare copil are dreptul la educatie si daca ,la un moment dat al existentei sale nu realizeaza asta,profesorii ii mai dadeau o sansa...Apoi,aici e mai trist,nu ai la indemana decat cateva masuri punitive de care,pe stimatul elev il doare fix in cot,la fel si pe familia domniei sale...Tot timpul s-a facut publicitate negativa pe seama profesorilor ca sunt prea severi,unii se folosesc de...bataie,altii ii streseaza pe elevi cu regulamentul ala care ingradeste libertatile,etc!Asa a inteles lumea democratia:fiecare face ce vrea,cand vrea...minorul nu raspunde pentru faptele sale!
Politia poate tempera teribilismul unor pusti,dar pana cand familia nu se va implica in aceasta actiune,vazand si paiul din ochiul sau si al copilului sau,nu numai VINA profesorului,si aceasta masura va avea soarta celorlalte..."Ce e val,ca valul trece..."

Trimis de: ducoro pe 19 Dec 2005, 08:42 PM

Dăscăliţo eu sunt de acord că este nevoie de implicarea părinţilor, dar profesorii o doresc cu adevărat_!_
Spun asta pentru că mă refer la implicarea părinţilor chiar şi in interiorul şcolii,activităţile acesteia,deciziile acesteia!__
Oare d-nul director nu se va simţi"verificat"?
Deşi aşa ar şi trebui să fie că doar nu este stat in stat,sau este vehilul de pe moşia lui!!!

Trimis de: ducoro pe 19 Dec 2005, 08:46 PM

Mă scuzaţi aparuse de două ori!!! hh.gif

Trimis de: dascalita pe 20 Dec 2005, 07:16 AM

Nu cred ca implicarea pertinenta a parintilor in viata scolii deranjeaza cu adevarat.Daca deranjeaza ceva ,atunci e vorba de comentariile celor care nu se implica si se rezuma in a aduce acuze si suspiciuni...Vorbesc din punctul meu de vedere si ca o cunoscatoare a sistemului.Singurii castigatori ai acestei colaborari sunt copiii...Pentru ei ar putea lucra doua echipe:parinti si profesori!Exista multe situatii in care copilul este trimis la scoala pentru a fi EDUCAT,ca asta e treaba scolii,parintele spalandu-se pe maini in privinta asta...Mi se intampla destul de des sa primesc raspunsuri dezarmante de la micii mei scolari(inocenti,inca!)cand intreb de ce n-a venit nimeni la sedinta de analiza a situatiei la invatatura sau la cele de consiliere a parintilor:au avut musafiri;era tarziu si mama era obosita;au uitat;a facut mancare;era ora serialului preferat... hh.gif In aceste raspunsuri vad interesul real al acestor familii....

Trimis de: Tzadde pe 27 Dec 2005, 11:08 AM

Daca se intampla intr-un loc, nu se intampla peste tot.

Trimis de: vlasin d pe 21 Jan 2006, 12:36 PM

Va rog sa imi spuneti si mie o scoala unde parintii vin cu totii la sedinte, unde majoritatea vin periodic sa controleze actiitatea copiilor lor. Anul trecut am predat la un liceu din centrul Clujului si unde au fost trimise nenumarate instintari parintilor, dar acestia, nici dupa ce au primit preaviz de exmatriculare nu s-au obosit sa vina pana la scoala. La altii dintre ei nici nu aveau cine sa vina caci parintii erau plecati la munca in alte tari si ei stateau singuri sau cu bunici suficient de bolnavi sa fie scuzabili. Pentru unii din parinti este mai important ca pruncii lor sa aiba haine de o anumita firma sau telefon celular de 1700 RON sau mai mult, decat modul in care sunt educati. Daca voi o puteti numi contributie parinteasca ...

Trimis de: contraste pe 21 Jan 2006, 02:02 PM

Bine ai venit pe site, vlasin d ! mwah1.gif

Trimis de: Kyklos pe 21 Jan 2006, 02:21 PM

Intr-un fel si dirigentii sunt de vina , sunt complici la absentele elevilor , motiveaza absente pe scutiri facute cu ajutorul computer-ului si ministerul educatiei in loc sa diminueze acest lucru daunator elevilor il incurajeaza cu asa numitele foi albe in care te spovedesti de absente , sase asfel de foi de scapa de o saptamana de scoala an de an .
PESE:Mai bine ne mutam in state un avem parte de carte ....

Trimis de: secunda pe 30 Jan 2006, 08:48 PM

azi am vazut stirea ca la ora 12 in toate scolile din capitala, elevii, de scoli generala, sau de liceu au iesit la careu pentru a face galagie, prin bataie din palme, ca semn de manifestare impotriva violentei in scoli.
aceasta pentru ca azi e ziua internationala impotriva violentei in scoli, lucru care se sarbatoreste de ceva vreme prin alte tari, insa, doar dupa ce procentul care reprezinta gradul de violenta in scoli a ajuns la 70%, autoritatile romane au fost de acord cu aceasta manifestare.
unii dintre elevi insa fie nu prea erau constienti de ceea ce se intampla, fie erau nepasatori, fie erau acolo doar de dragul de a nu sta in clasa.
cu toate acestea, personal cred ca a fost bine. a fost un eveniment de care vor mai vorbi o vreme. si cu timpul vor afla exact ceea ce reprezenta.

Trimis de: Blakut pe 31 Jan 2006, 07:30 PM

Mi se par prostii zilele astea: ziua non-violentei in scoli, ziua indragostitilor etc. De ce sa fie o zi a non violentei? Nu ar trebui sa fie non-violenta in fiecare zi?

Trimis de: dascalita pe 26 Feb 2006, 10:20 PM

Am citit si...nu mi-a venit sa cred...
70.000 de profesori sunt agresati de elevi si parinti
26 Feb articol preluat din ziarul "Libertatea"
O treime dintre elevi cred ca profesorii nu sunt suficient de pregatiti si din acest motiv nici nu ii respecta, ba chiar ii insulta si ii lovesc. Chemati sa isi disciplineze copiii, parintii apeleaza si ei la injurii si bataie.

Ministerul Educatiei a aflat ca 20% dintre scolari isi injura sau insulta profesorii, iar 5% dintre ei au lovit cu salbaticie cadrele didactice. Din cifrele oficiale rezulta ca cel putin 70.000 de profesori au fost cel putin o data jigniti, insultati, amenintati sau chiar loviti de parinti ori elevi.

“Cand i-am pus o nota mica a luat catalogul si l-a aruncat pe fereastra”, a marturisit o profesoara. “Am fost sunata acasa cateva luni de zile, in fiecare noapte. Un copil ma injura, imi punea muzica. Mi-a fost si imi este foarte teama”, a spus si o profesoara din Timisoara. “Am colegi care au fost amenintati si chiar batuti de parinti. Cativa colegi de-ai mei au cerut sa iasa la pensie pe caz de boala si au ramas mutilati psihic pentru tot restul vietii”, s-a plans un profesor de tara din Timis. “Tatal unei fete a venit la scoala, m-a injurat, m-a amenintat, m-a trantit pe scaun si nu mi-a permis sa ma ridic. Mi-a spus ca daca scot un sunet ma loveste si ma baga in coma. Asta de fata cu elevii, care erau de clasa a IV-a”, a declarat o alta profesoara din Timis.

“Am certat un elev pentru ca a venit beat la ore. El s-a suparat, s-a suit intr-un taxi si s-a intors cu parintii. Intai mi-au tras palme si apoi au spus de ce au venit”, a spus si un profesor din Giurgiu.

Studiul cerut de Ministerul Educatiei a fost facut pe un esantion reprezentativ, in 1.207 scoli, cu un numar total de elevi de 586.000. Dintre acestia, 6.683 au recunoscut ca aduc prejudicii profesorilor proprii, iar zeci de scolari au marturisit ca au batut cel putin o data un cadru didactic. Alti 2.400 de elevi au insultat si injurat oamenii de la catedra.

Cercetatorii spun ca de vina pentru aceste agresiuni sunt familiile care gasesc prea putin timp pentru educatia copiilor si ii lasa prea mult la televizor. Potrivit Consiliului National al Audiovizualului, 87% dintre copiii de 6-11 ani se uita la emisiunile interzise pentru aceasta varsta, iar 24% se uita si la emisiunile interzise si celor peste 16 ani.


Trimis de: contraste pe 27 Feb 2006, 12:31 AM

Foarte interesant ce spui tu aici dascalito !
Ai putea indica şi sursa? De unde ai luat aceste date ale sondajului? Ce publicaţie şi din ce zi? Tare m-ar interesa !

Trimis de: Ovidius pe 27 Feb 2006, 09:25 AM

QUOTE
Ministerul Educatiei a aflat ca 20% dintre scolari isi injura sau insulta profesorii, iar 5% dintre ei au lovit cu salbaticie cadrele didactice. Din cifrele oficiale rezulta ca cel putin 70.000 de profesori au fost cel putin o data jigniti, insultati, amenintati sau chiar loviti de parinti ori elevi.


Cifrele mi se par aberante. Adica dintr-o clasa de 20 de elevi, 4 isi injura profesorii si 1 chiar ii si bate. Mergand mai departe cu rationamentul, rezulta ca fiecare clasa din tara asta isi bate profesorii. De injurii nici nu mai vorbim....

QUOTE
Cercetatorii spun ca de vina pentru aceste agresiuni sunt familiile care gasesc prea putin timp pentru educatia copiilor si ii lasa prea mult la televizor.

Pai scoala pentru ce mai e facuta?? Nu ca sa educe elevii?? Sau acuma trebuie sa vina copii gata educati de acasa?? Am mai spus-o de zeci de ori: inca mai astept sa aud un profesor care isi ia raspunderea pentru esecurile elevilor sau pentru intamplari neplacute din incinta scolii.
Asta imi demonstreaza inca o data ca sistemul de invatamant e cat se poate de prost conceput si se axeaza doar pe acumularea de cunostinte, cunostinte care intr-o minte needucata valoreaza exact zero. sad.gif

Trimis de: contraste pe 27 Feb 2006, 09:59 AM

Ovidius ex Zorro
Problemele sunt cu mult mai grave decat le cunoastem din slabele mesaje care ajung in presa.
Nu numai 4 ci un cor intreg, intreaga clasa sunt in anume scoli care au astfel de manifestari.
Primul factor care vine si influenteaza comportamentul copilului in societate, este familia.
Indiferent daca aceasta este mono, bi sau cu multiplu de parinti daca vrei!
Cum se exprima si cum vorbesc parintii si rudele, prietenii acestora in anumite familii, copilul din acele familii aude si reproduce.
Bineinteles ca invatatorul si consilierul psihopedagogic incearca sa disciplineze, la clasele 5 - 8 mai multi profesori, dar spune tu, daca legi un cocosat de o scandura si il lasi cu ea in spinare crezi ca se va indrepta cocoasa, sau va plezni scandura?
Este si normal ca sa se imbolnaveasca, sa fie mutilati psihic niste oameni cu facultate, care au stat la examenele care se luau pe stiinta si cu inima la gat de multi deja sunt bolnavi de ulcer de frica unei note mici, nu de frica de a pica examenul. Si unor astfel de oameni, vine "taca" si arata un anume deget, sa o iei la.... ca tata are bani , ca mama a venit din... si are mai multi bani ca tine. Nu vezi ce toale ....nu stiu cum ai IESIT CU ELE? Si daca au acei profesori de pus o nota, neaparat trebuie sa fie 10, ca altfel incep injuriile, si alte manifestari.
Lucrurile acestea le-am auzit de la diversi colegi. Recunosc, am fericirea sa nu fiu intr-o astfel de scoala. Dar cei care sunt?
Si modul de adresare la per tu, cauzat de niste bani in plus, si agresiuni verbale, si fizice, credeti ca sunt de acceptat?
Toate acestea din familie vin. Si la noi se mai strecoara cate un exponent al unei astfel de familii, dar nu face purici in scoala. Elevii claselor il exclud din colectiv, nu este tolerat.
Dar este peste tot la fel?
Putem preda toti in astfel de scoli?
Nu. In schimb se poate schimba atitudinea unor astfel de parinti. Prin front comun.
Tu, draga Ovidius, cum consideri?


Trimis de: LINICA pe 27 Feb 2006, 10:37 AM


Si eu mai primesc mesaje de la fostele colege de facultate: "azi iar am iesit plangand din clasa", "tocmai am primit o linie in fata de la un elev"... cry.gif





Trimis de: Ovidius pe 27 Feb 2006, 11:16 AM

QUOTE
Este si normal ca sa se imbolnaveasca, sa fie mutilati psihic niste oameni cu facultate, care au stat la examenele care se luau pe stiinta si cu inima la gat de multi deja sunt bolnavi de ulcer de frica unei note mici, nu de frica de a pica examenul. Si unor astfel de oameni, vine "taca" si arata un anume deget

Sa stii ca ai atins o problema mare: frica din scoli, indiferent ca se cheama scoala primara, liceu sau facultate. Cand o sa avem un sistem de invatamant care o sa fie capabil sa-l faca pe elev sa-i placa macar una din materii si sa-l faca sa-si aleaga acel drum in viata care sa-i placa, nu sa-i implanteze in creier frica de profesor, de examene sau de note mici? Parerea mea e ca respectul este cu totul altceva decat acela castigat datorita fricii....dar asta cred ca este deja o alta tema.

QUOTE
Lucrurile acestea le-am auzit de la diversi colegi. Recunosc, am fericirea sa nu fiu intr-o astfel de scoala. Dar cei care sunt?
Si modul de adresare la per tu, cauzat de niste bani in plus, si agresiuni verbale, si fizice, credeti ca sunt de acceptat?

Fara nici o indoiala, condamn orice agresiune venita din partea acelor elevi, si sunt constient ca ele exista, dar nu in procentul dat de acel ziar! Esti de acord sau nu? Esti de acord cu rationamentul facut de mine? Presupun ca da, altfel il combateai cu contraargumente.

QUOTE
Tu, draga Ovidius, cum consideri?

Sincer, consider ca atitudinea elevilor de acum este un fel de razbunare pentru timpurile de mai demult, cand se intampla exact invers, si anume profesorii erau cei care agresau elevii. Daca ma gandesc numai eu cata umilinta si agresiune fizica am primit din partea celor ce erau pusi si platiti sa ma educe.....si culmea, eram un elev bun. De aia care faceau prostii nici nu mai vorbesc. Pai luau un omor cat china de mare. Rezultatul: inrairea elevului care facea si mai multe prostii, vorba aia: da pe mine ca pe sac, ca tot mai mare drac ma fac.

QUOTE
Nu. In schimb se poate schimba atitudinea unor astfel de parinti. Prin front comun.

Atitudinea parintilor se schimba foarte greu din doua motive: 1) sunt deja maturi si au personalitatea formata. 2) in cateva ore de discutii, nu poti sa schimbi prea usor parerea unui om.
In schimb se poate schimba atitudinea elevilor. Evident ca nu-i un lucru usor, dar asta cred ca se invata in facultatea urmata de viitorul profesor. Sau mai degraba ar trebui sa se invete...


Trimis de: LINICA pe 27 Feb 2006, 12:16 PM

QUOTE
condamn orice agresiune venita din partea acelor elevi, si sunt constient ca ele exista, dar nu in procentul dat de acel ziar


Scuzati-ma ca intervin in discutia voastra.
Nu, Ovidas, procentul dat in acel ziar nu este umflat, doar ca seamana cu cele de genul : "In Romania se consuma zilnic doua kilograme de portocale pe cap de locuitor". wub.gif

Aceste probleme se vor solutiona in momentul in care familia si scoala vor colabora in cunostinta de cauza, cu responsabilitate si un dram de iubire. Atunci respectul va veni de la sine. Toata lumea va sti sa ia deciziile bune, astfel incat agresivitatea psihica (frica de note mici)si fizica (frica de palmele/liniilor profesorilor/elevilor ), atat in scoli cat si in familii sa fie un subiect de discutie cu referire pregnanta la scolile si familiile "raufamate" - care au existat si vor exista mereu.
Grija ministirilor, a dacalilor, implicit a parintilor, (de ce nu, media) ar trebui sa se focalizeze pe cum sa aducem mai multa incredere in invatamant - la toate nivelele. Atunci toti vom incepe sa ne simtim in siguranta. Dar daca profesorii trag la hais si parintii la cea, nu vom rezolva nimic.
Invatamantul in acest moment este ca o familie cu parinti despartiti care se gandesc fiecare la interesele proprii. Copilul iese din raza lor de interes.
Este important sa vorbim, dar nu rezolvam nimic daca nu incepem sa facem ceva.

Eu vad posibil un suflu nou adus invatamantului printr-o colaborare nu doar Scoala - Familie, ci o colaborare Scoala- Familie- Organizatie Nonguvernamentala.
Elevii/studentii au nevoie de alternative, de provocari, de recunoastere.
Dar cred ca incep sa fiu in afara discutiei. O sa arunc acum o privire sa vad daca exista un topic in care se discuta despre posibile solutii la criza invatamantului.










Trimis de: Ovidius pe 27 Feb 2006, 12:35 PM

QUOTE
Scuzati-ma ca intervin in discutia voastra.

Iaca te scuzam, ce sa facem cu tine laugh.gif
(evident glumeam. Forumul cred ca e facut pentru toti...)

QUOTE
Nu, Ovidas, procentul dat in acel ziar nu este umflat, doar ca seamana cu cele de genul : "In Romania se consuma zilnic doua kilograme de portocale pe cap de locuitor".

Nu inteleg ce vrei sa spui sad.gif

In rest sunt perfect de acord cu tine.

QUOTE
O sa arunc acum o privire sa vad daca exista un topic in care se discuta despre posibile solutii la criza invatamantului.

Solutia intr-adevar nu e una simpla. Posibil sa fie si organizatiile nonguvernamentale, posibil sa fie introducerea centrelor de consiliere psihologica...nu stiu. Important e sa existe acea mana de oameni care sa vrea sa faca ceva. Nu merge varianta a), incercam b) samd. Una dintre ele trebuie sa mearga pana la urma.

Trimis de: dascalita pe 27 Feb 2006, 10:11 PM

Intrebarea pusa de Ovidius(ex.Zorro) nu-mi iese din cap,e ceva ce e intrat bine in constiinta societatii:
"Pai scoala pentru ce mai e facuta?? Nu ca sa educe elevii?? Sau acuma trebuie sa vina copii gata educati de acasa??" cry.gif hh.gif


Ei,dragii mei,aici e marea problema!
Daca asteptam sa ne educe altii copiii,daca-i lasam pe mana altora pentru cele mai elementare lucruri...avem ceea ce meritam!Toata lumea are probleme,nimeni nu are timp de cei 7 ani de acasa...Copiii cresc in fata televizorului si ne miram de ce nu stiu sa comunice,de ce sunt violenti,de ce...
Foarte des aud parinti care se plang ca nu au rabdare cu cei mici,"nu stiu ce sa le faca"...Toata lumea e obosita,stresata,nu are timp,rabdare sa raspunda la miile de "de ce-uri" ale copiilor si-i expediaza in fata televizorului sau la calculator ,scapand de sacaiala celor mici.E tare comod sa-l stii acolo in fata ecranului si -ti vezi de treaba linistit...
Cati parinti au avut curiozitatea sa urmareasca programele preferate de cei mici?Nu cred ca stiti cata violenta si agresivitate e in "nevinovatele '"desene animate,nu cred ca stiti ca eroii preferati ai celor mici sunt atat de duri...Tom si Jerry nu mai e pe gustul lor...
...Copiii incep educatia in familie din primele zile de viata,in primii ani se formeaza,si se formeaza in familie...Nu trebuie sa vina la scoala"gata educati" ci numai bine crescuti... sorry.gif
Normele morale cele mai sanatoase tot de acasa le avem!
Recunosc ca si scoala are bubele ei,totul e perfectibil,dar...pentru educatia copiilor nu trebuie sa lucreze numai scoala.ci o echipa din care face parte si scoala!

Trimis de: contraste pe 28 Feb 2006, 07:06 AM

dascalita, revin cu intrebarea: din ce publicatie ai luat datele sondajului ? Ma intereseaza.
Multumesc.

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2006, 10:36 AM

QUOTE (dascalita)
Daca asteptam sa ne educe altii copiii,daca-i lasam pe mana altora pentru cele mai elementare lucruri...avem ceea ce meritam! [...]


dascalita draga, nu am spus nicaieri ca educatia din scoala o exclude pe cea de acasa ci m-am referit la faptul ca scoala blameaza parintii pentru slaba educatie a copiilor, ceea ce e partial adevarat (parintii evident ca au si ei vina lor). Si ca sa-ti demonstrez ca scoala are o mare vina in educatia elevilor te intreb in ce clase sunt copii aia rai care injura si bat profesorii? Din cate am auzit eu, majoritatea sunt aia de prin liceu. Deci au la activ 8 ani de scoala! Daca in 8 ani de scoala nu s-a reusit o educare a lor atunci trebuie sa spun ca acel sistem care a facut asta, este slab. Si cand spun educare, ma refer la o educare minima care sa aiba ca rezultat un comportament civilizat, si nu una sa scoata genii.

Trimis de: Blakut pe 28 Feb 2006, 05:08 PM

QUOTE
Daca in 8 ani de scoala nu s-a reusit o educare a lor atunci trebuie sa spun ca acel sistem care a facut asta, este slab. Si cand spun educare, ma refer la o educare minima care sa aiba ca rezultat un comportament civilizat, si nu una sa scoata genii


Una e sa=i inveti, alta e sa-i educi. La scoala inveti.

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2006, 05:26 PM

Mda, buna observatie. Si atunci cine se ocupa de educatie totusi (in afara de parinti)?

Trimis de: dascalita pe 28 Feb 2006, 07:45 PM

@Contraste,articolul e luat din ziarul Libertatea,am specificat sus,inainte de a-l posta.
Si pe mine m-a socat sondajul,mai intai m-am revoltat,apoi am inteles...
@Ovidius,nu mi-o lua in nume de rau,fara valorile morale de acasa,fara colaborare cu familia,scoala nu poate face minuni!
Scoala deschide porti,cine vrea sa invete-INVATA!

Trimis de: Fitzcarraldo pe 1 Mar 2006, 01:34 AM

QUOTE (dascalita @ 28 Feb 2006, 07:45 PM)
cine vrea sa invete-INVATA!

Si atunci care mai e rolul vostru ? roflmao.gif

Trimis de: Ioa_3000 pe 3 Mar 2006, 10:10 PM

In primul rand, din experienta de eleva stiu ca elevii "miros" frica, slabiciunea, lipsa de pregatire a unui profesor si o speculeaza fara mila. Cea mai draguta clasa se poate transforma intr-o menajerie atunci cand profesorul de la clasa nu stie sa castige respectul elevilor sai. Sa va dau un exemplu din clasa mea: suntem o clasa buna, civilizata si in general bine educata. Avem cativa profesori pe care-i respectam si la care nu scoatem o vorba nu de frica (fiindca tocmai acestia nu tipa la noi, nu ne ameninta cu pedepse, ci ne vorbesc precum unor oameni respectabili, apeland cel mult la bunul nostru simt), ci pentru ca ne e drag de ei si ne-ar fi rusine sa-i deranjam. Acestia au o parere foarte buna despre noi si au cerut in fiecare an in mod special clasa noastra. Pe de alta parte, avem parte si de niste oameni care nu ar trebui sa stea la catedra: lipsiti de interes, irascibili si cu o pregatire profesionala sub a noastra (si fiind la un liceu bun, ne dam seama de asta imediat ohyeah.gif). Acestia nu vor avea o viata buna la noi la ora, pentru ca ne revolta sa fim subordonati ai acestor indivizi, obligati sa inghitim tot ce ne servesc si sa reproducem indiferent ca e corect sau nu, ba chiar sa ne ridicam in fata lor si sa ii respectam ca "domni profesori". Mai e si categoria de profesori tineri si foarte timizi, care nu si-au facut inca "rodajul" si doresc doar sa fie populari si iubiti de elevi, dar trezindu-se "incalecati" de acestia pentru ca nu stiu sa se impuna.
Cat despre absente, domnilor profesori, in loc sa fiti atat de revoltati impotriva scutirilor si sa faceti tot ce puteti sa ne tineti fizic cu fundul pe scaun (ca mintea o avem in alta parte oricum) la ora, incercati (chiar daca programa e asa cum e si timpul e scurt) sa faceti ore captivante si veti avea mai multi "clienti". In plus, mi se pare atat de necinstit ca un profesor sa vina la ora si sa stea la catedra fara a tine ora, dar sa puna absente de frica directiei! Am nenumarate exemple in acest sens, traite de mine!
Una dintre cele mai grave probleme de azi mi se pare ca scoala si-a pastrat doar rolul strict informativ (care devine din ce in ce mai inutil pe masura ce accesul la informatie creste- ex: nu mai am nevoie sa memorez minele de carbune din China, pot accesa o harta pe internet sau macar pot imprumuta un atlas de la biblioteca), repetand de zeci de ani incoace aceleasi lectii, si a renuntat la cel mult mai important: cel formativ! Scoala trebuie sa-l invete pe elev sa socializeze intr-un colectiv, sa interactioneze intr-un mod in care nu poate interactiona cu familia, trebuie sa-l integreze in societate. Sigur ca si familia joaca un rol foarte important aici, dar scoala incearca inutil sa se absolve de orice vina. Cred sincer ca o profesoara agresata de un elev fara a fi capabila sa previna aceasta situatie nu are ce cauta in spatele unei catedre, nu are nimic in comun cu aceasta meserie. Si chiar presupunand ca se intampla cumva ca un cadru didactic respectabil sa fie agresat sau insultat, el va sti in mod sigur cum sa iasa din aceasta situatie onorabil si cu autoritatea nestirbita. Orice rebeliune de acest gen a elevilor e in mare parte o eroare a celui impotriva caruia are loc. Sa nu uitam ca avem de-a face cu copii care stau in fata unor adulti. E oare chiar asa de greu sa le fie castigat respectul? Daca o metoda nu functioneaza, alta sigur va da roade, dar nu trebuie renuntat. Altfel esecul educatorilor se va compune cu al familie si un copil va fi nenorocit pe viata.

PS: Sfat: Va rog frumos, nu mai credeti ce scrie in Libertatea!!! E revista aceea cu "Fata de la pagina 5" si care prezentinta mereu studii "credibile" ca acela pe care l-am citit peste un umar in autobuz, in care se afirma ca cercetatorii americani (fostii savanti rusi ohyeah.gif ) au ajuns la concluzia ca religia e ereditara laugh.gif ! Apelati mai bine la statistici oficiale! jamie.gif

Trimis de: dascalita pe 3 Mar 2006, 11:36 PM

Bine ai venit,Ioa_3000!
Foarte interesante si la obiect obsevatiile tale!Iti multumesc pentru sinceritate si obiectivitate!
La intrebarea pusa de tine,"e atat de greu sa castigam respectul elevilor" se pare ca mai cautam raspunsuri...
Eu vorbesc din punctul de vedere al unei invatatoare,elevii mei inca se poarta cuviincios wink.gif cu mine.Problema e ca sunt excesiv de agresivi intre ei,nu negociaza conflictele care se ivesc si sunt prea tare influentati de "eroii"carora vor se le semene,supermanii din filme care ii indeamana:loveste,bate,fii nemilos...Nu mai vorbesc de "supermanii" de acasa sau din fata blocului...Exemplele la care recurg eu ca sa ilustrez cinstea,onorea si corectitudine devin desuete...Ce sa-i mai spui unui adolescent,care face glume pe seama unicului costum al profului de geografie,in timp ce el viseaza la...Armani blink.gif sau chiar poarta asa ceva?

sorry.gif Nu gasesc nici o scuza profesorilor slabi pregatiti,cine nu poate face fata unei astfel de profesii,cine nu are o pregatire psihopedagogica,nu prea are ce cauta la catedra!
cry.gif Ar fi o problema...cei bine pregatiti nu prea stau in invatamant...De ce oare?
Ceea ce spui tu se petrece intr-o clasa cu elevi bine educati...Ce se intampla acolo unde lipsesc cei sapte ani de acasa?Nici nu vrea sa ma gandesc...
Sondajul acela a aparut in mai multe ziare,s-a intamplat sa-l reproduc pe cel din "Libertatea"...

Trimis de: Ovidius pe 4 Mar 2006, 11:34 AM

Ioa_3000, mi-a placut foarte mult postul tau. Am incercat in nenumarate randuri sa exprim aceleasi lucruri dar nu am reusit niciodata sa le pun pe toate la un loc asa cum ai facut-o tu. thumb_yello.gif

QUOTE
Ar fi o problema...cei bine pregatiti nu prea stau in invatamant...De ce oare?

Evident din cauza banilor bata-i vina. Atata timp cat mai exista gandirea de genul "Invatamantul nu e productiv, deci nu avem de unde sa-i dam buget" ne ducem cu educatia pe apa sambetei... cry.gif

QUOTE
Ce sa-i mai spui unui adolescent,care face glume pe seama unicului costum al profului de geografie,in timp ce el viseaza la...Armani  sau chiar poarta asa ceva?

Pai ce sa-i spui? Ce are daca vine cu armaniul pe piele? Ii creste nivelul de inteligenta? Pai proful meu de mate din liceu era un taran adevarat: statea la sat, avea cai, vaci, pamant, ce mai tot tacamul iar la scoala ii placea sa vina cu cushma in cap. Daca nu stiai cine e ziceai ca-i ciobanul satului, mai pufoaica lipsindu-i. INSA, era (si este) foarte inteligent. Nu avea nici un fel de complexe: i se rupea deca veneai in armani sau guci; accepta ca unele probleme pot fi rezolvate de catre elevi inaintea lui; stia ce e ala respect reciproc (am spus reciproc, nu intr-un singur sens). Era un om bun care nu tipa, nu te facea prost, ba din contra, de multe ori folosea expresia: "domnule elev". Justificarea lui a fost ca toti suntem egali, iar daca noi ii spunem "domnule profesor", normal e sa ne apeleze si el pe noi cu "domnule" (nu ca multi altii care foloseau magarule, dobitocule, imbecilule).

Trimis de: Clopotel pe 4 Mar 2006, 12:50 PM

Draga Ioa_3000,
han.gif

QUOTE
Cat despre absente, domnilor profesori, in loc sa fiti atat de revoltati impotriva scutirilor si sa faceti tot ce puteti sa ne tineti fizic cu fundul pe scaun (ca mintea o avem in alta parte oricum) la ora, incercati (chiar daca programa e asa cum e si timpul e scurt) sa faceti ore captivante si veti avea mai multi "clienti".

Aici cred ca ai pus punctul pe i....
De fapt acesta este punctul in care incep conflictele....
Haideti sa raspundem la intrebarea de baza: De ce vine un elev la scoala daca oricum mintea lui e in alta parte?
Nu cred eu ca un profesor constient e revoltat pe absentele elevilor, care elevi daca ar fi prezenti ar face harcea parcea ora, si nu i-ar lasa nici pe alti elevi interesati de invatat sa inteleaga ceva...

Apoi sa incercam sa intelegem cam cum ar trebui sa fie acele ore "captivante"?

Scopul principal al unui profesor, consider eu, este sa-i invete pe elevi, nu sa-i distreze...

Dar a invata pe altii este un dar, o arta, un talent - si asta e adevarat..., poate nu toti profesorii sunt talentati - dar asta nu ar trebui sa fie motiv de batjocura la adresa lor...

Ori daca un elev vine la ore cu gandul sa se distreze, si da acolo peste o ora "plicticoasa" cu teoreme si demonstratii, cu intrebari si raspunsuri - la ce te poti astepta bun de la el?

Este adevarat, asa cum ai spus, ca sunt si profesori care nu au ce sa-i invete pe elevi, dar elevii cu adevarat maturi, nu vor face misto de el, pentru ca nu de el face misto, ci de calitatea lui de profesor, ci vor face o contestatie la directia scolii, la Minister, Inspectorat etc....

Parerea mea este ca elevul nu ar trebui sa respecte in principal acel om care este la catedra, ci intai calitatea lui de profesor, apoi in afara orei este treaba lui daca mai vorbeste cu el sau nu.... Profesorul la catedra are o functie, o menire, o raspundere, la fel poate, ca un presedinte de stat, care este respectat si onorat de toata lumea chiar daca unii nu l-au votat, sau chiar au fost impotriva lui.... Oare pot elevii intelege ca a respecta o functie este mai presus de omul ce o ocupa? Oare vor putea ei intelege ca respectand valoarea unei functii se respecta pe ei insisi?

Poate ca de aici ar trebui sa plecam cu lamuririle....

Va rog sa retineti ca e doar parerea mea, la care nu cred ca vor fi prea multi sustinatori, dar asa vad eu lucrurile acum....

PS... Nu am spus nimic despre calitatea profesorilor, dar ii putem inchipui ca pe o carte din care dorim sa invatam cate ceva (acesta e de fapt scopul, nu-i asa?)... Ce facem cu o carte care ne cam dezamageste in explicatii? O aruncam sau, dupa ce am aflat si putinul din ea, o punem totusi in biblioteca, chit ca pe raftul din spate? O carte, fie ea si proasta sau nesatisfacatoare, dupa umila mea parere, merita respectul cartii, si de aceea eu nu o arunc la gunoi, ci o sterg de praf si o pun pe raft, caci acolo este locul cartii...Din acest punct de vedere, daca putem respecta o carte cu un subiect prost, doar pentru ca este carte, oare nu putem respecta un profesor netalentat doar pentru simplu fapt ca e profesor?

Trimis de: Balama pe 4 Mar 2006, 02:42 PM

...pa`i avean in liceu o babornita de FIZICA.....care era ŞENILĂ.....senilă e putin zis....pa`i venea in ora si incepea sa predea lectia ...si cand auza ceva zgomote ...produse de mintea EI senila ....urla..si urla ..fratilor ...de zicea`i ca o castigat ROMANIA CUPA UEFA......liniste....liniste...cam astea erau cuvintele.....si dupa ce`si termina repertoriu`incepea sa ne asculte...
si cine pica la raspuns....primea niste note de te speriai......imi amintesc si acuma cum zicea ....de vorbit ..poti vorbi da cand te intreb eu din fizica taci ca cacatu in popsoi....facuse facultatea LA IASI....preda lectia .......da`i trebuia toate tablele din scoala.....ca sa`si termine lectia....si la final de ora...spunea TANTI SENILA .....AVETI INTREBARI LEGATE DE LECTIE....si cand mai intreba un coleg...despre...lectie....spunea : VEZI CA NU AI FOST ATENT..
pa`i cand ....nu mai avea loc de scris pe tabla....urla din nou....si aveai ghinion daca erai elev de servici...si am ajuns sa dam vina pe elevii absentii.....si ne lua unu` din clasa si stergea saracu tabla din cinci in cinci minute...am facut cerere la director...si ne`a zis...ca e cea mai buna profesoara de fizica din scoala....
ce bine ca am scapat de SENILA..am auzit ca e la SOCOLA....din cauza ca ea murit barbatusu` un batranel tare de treaba...care venea la ora..cand ea lipsea.....

Trimis de: Ioa_3000 pe 4 Mar 2006, 04:57 PM

QUOTE
Scopul principal al unui profesor, consider eu, este sa-i invete pe elevi, nu sa-i distreze...


Nici nu am sustinut ca trebuie neaparat sa-i distreze (desi daca e posibil sa-i si distreze in timp ce-i invata, e doar un plus), ci sa le predea intr-un mod interesant, care sa-i captiveze si sa nu-i lase sa adoarma. Aceeasi materie se poate preda in multe feluri.

QUOTE
Este adevarat, asa cum ai spus, ca sunt si profesori care nu au ce sa-i invete pe elevi, dar elevii cu adevarat maturi, nu vor face misto de el, pentru ca nu de el face misto, ci de calitatea lui de profesor, ci vor face o contestatie la directia scolii, la Minister, Inspectorat etc....


Este mai usor sa schimbi un ministru decat un profesor. Stiti cat de multi profesori incompetenti am incercat sa schimbam, dar din pacate, nu se intampla mai niciodata nimic. Cat despre inspectii, mai ales cele anuntate sunt o gluma proasta. Pana si cel mai incompetent profesor poate face ca o ora de inspectie sa-i iasa bine daca vrea. Avem o profesoara cu probleme psihice, care are o serioasa fuga de idei si i se imbina in minte fantezia cu realitatea, am incercat s-o schimbam, dar fara nici un rezultat. Domnul director a venit in "inspectie", a ascultat cum profesoara preda lectia in timp ce dumnealui casca de-i trosneau falcile si a plecat. Evident ca la acea ora, doamna profesoara a predat cuvant cu cuvant din carte si s-a bazat pe proiecte facute de noi (fara vreun merit al dansei), asa ca nu a parut nimic suspect. In prezent, dumneai face pregatire pentru bac cu elevii. Mi-e mila de ea, ca e bolnava, asa ca nu-mi bat joc de ea in fata, dar nu pot sa am vreun pic de respect.

QUOTE
Parerea mea este ca elevul nu ar trebui sa respecte in principal acel om care este la catedra, ci intai calitatea lui de profesor, apoi in afara orei este treaba lui daca mai vorbeste cu el sau nu.... Profesorul la catedra are o functie, o menire, o raspundere, la fel poate, ca un presedinte de stat, care este respectat si onorat de toata lumea chiar daca unii nu l-au votat, sau chiar au fost impotriva lui.... Oare pot elevii intelege ca a respecta o functie este mai presus de omul ce o ocupa? Oare vor putea ei intelege ca respectand valoarea unei functii se respecta pe ei insisi?


O functie este la fel de onorabila ca ocupantii ei. Asa ca astfel de specimene ma fac sa-mi pierd increderea in functia de profesor . Din fericire, exista si cei care-mi demonstreaza contrariul. Dumneavoastra sugerati sa urmam incompetenti si nebuni si sa-i respectam de dragul functiei pe care o ocupa. Daca mai multi dintre noi ne-am invinge teama de repercusiuni si ne-am revolta impotriva acestori oameni, care nu reprezinta functia lor, ci exact opusul acesteia, am crea institutii mai competente si mai profesioniste. Decat sa-i respectam in virtutea inertiei, mai bine ii schimbam. Daca nu ni se permite sa-i schimbam, ii negam. Este tot ce putem face pentru a ne pastra respectul pentru functia pe care acesti impostori o uzurpa.

Trimis de: Kyklos pe 4 Mar 2006, 05:10 PM

Dascali nostri s-au plafonat , inafara de materia pe care ne invata zi de zi ei nu mai stiu alceva , un profesor de istorie daca va fi intrebat din matematica , romana , filosofie va ramane ca un copil la vederea unui OZN , mirat .
De ce?
P.S : Nu vreau sa generalizez aceasta idee , dar nici nu as dori sa fie dusa la extrem ...

Trimis de: Clopotel pe 4 Mar 2006, 06:05 PM

Draga Ioa_3000,

QUOTE
Dumneavoastra sugerati sa urmam incompetenti si nebuni si sa-i respectam de dragul functiei pe care o ocupa.

In primul rand nu e cazul sa te formalizezi cu mine, vorbeste ca unui coleg...
Apoi eu nu am sugerat nicicum ce spui tu acolo...
Recunosc ca nici eu nu am inteles de la inceput ce o sa-ti spun acum, dar dupa atatea scoli am invatat un lucru sigur...
Niciodata din disputa elev - profesor nu castiga elevul... Asta chiar daca e vinovat profesorul si chiar daca elevului i se va da dreptate... de ce? Pai sa ne gandim care este menirea scolii,... rolul ei.... Este sa-i invete pe elevi...Atat si nimic mai mult... , prin urmare, elevul vine la scoala ca sa invete ceva...
Deci daca elevul nu pleaca cu invatatura de la scoala, atunci singurul perdant este elevul...Nu conteaza ca a fost profesorul slab pregatit, nu conteaza ca a fost profesorul beat, nu conteaza ca a fost un profesor care nu se impune, nu conteaza nici macar faptul ca elevul si-a satisfacut orgoliul si l-a palmuit pe profesor.... Conteaza doar ca la sfarsit, elevul nu a castigat nimic si a pierdut timpul degeaba la scoala.... Acesta este un lucru foarte greu de sesizat de elev... Parintii in primul rand ar trebui sa-l invete ca scoala este ca un antrenament, si ca elevul se antreneaza pentru concurs, caci dupa ce termina scoala urmeaza multe concursuri pentru angajare, nu-i asa? Ei bine iti spun eu ca la interviurile de la angajare nu te intreaba nimeni cati profesori ai palmuit in liceu si de cati ai facut misto, ci te intreaba ce ai invatat in scoala.... Daca nu cunosti nimic, nici macar justificarea ca ai avut profesori slab pregatiti nu te salveaza...
Eu vreau sa spun ca un elev, care are inca din clasa a noua, in fata interviurile la care va merge peste cativa ani, nu va mai cauta slabiciunile profesorului ca sa faca misto de ele, ci va cauta mai degraba sa-si vada propriile lui goluri in pregatire, si daca are nesansa unui profesor slab, se va stradui sa invete singur, fie pe la biblioteca, fie pe la alti colegi, si, atentie ca la mine a tinut chestia asta, se duce cu probleme la alt profesor despre care a auzit ca este bun...
Garantez aici oricarui elev, ca un profesor cu adevarat bun, daca va vedea un elev ca este interesat cu adevarat sa inteleaga ceva il va ajuta gratis cu cea mai mare placere....
Eu de aceea am insistat pe constientizarea de catre elev a motivului pentru care merge la scoala... Caci vestea proasta este ca dupa aceasta perioada de antrenament care este scoala, unde sunt permise atat greseli cat si sansa de a pune intrebari, dupa aceea, aceasta sansa nu mai exista... Cand te angajezi nu mai ai voie nici sa gresesti si nici sa mai pui intrebari cuiva, si atunci, fostul elev deja, o sa regrete amarnic timpul in care, in loc sa invete matematica sau fizica etc, elevul facea mistouri de cei ce trebuia sa-i asculte, mistouri care acum nu-l salveaza de la nimic....
QUOTE
Este mai usor sa schimbi un ministru decat un profesor.

Asa este..., dar ce sa facem atunci? Sa facem misto pe pregatirea noastra pana la urma? Aceasta e solutia? Scopul e profesorul sau pregatirea noastra? Eu zic ca elevul trebuie sa-si urmeze propriul interes in pregatire si daca profesorul nu e competent, ori sa se mute la alta clasa, scoala etc, ori sa depuna singur eforturi sa se pregateasca...
Oricum schimbarea profesorului nu e treaba elevului ci eventual a parintilor.... Elevii, consider eu, nu au dreptul de a ridica glasul, daramite mana, asupra profesorului...
Daca-mi dai voie o sa-ti spun o strategie a unor colegi de-ai mei din faculta, care aveau un prof de informatica slab... Acestia in loc sa faca misto de el, s-au gandit sa-l ia foarte in serios, si s-au apucat sa-i puna intrebari... Astazi un student ii punea doua intrebari, si ala se eschiva de la raspuns, la ora urmatoare altul si tot asa, pana cand a vazut omu ca nu are incotro si de rusine a plecat dindu-si demisia, dar exista si varianta ca sa se pregateasca el mai bine, sau daca stia si nu era interesat de predat sa-si schimbe optica....
QUOTE
Mi-e mila de ea, ca e bolnava, asa ca nu-mi bat joc de ea in fata, dar nu pot sa am vreun pic de respect.

Daca esti constienta ca ai goluri in pregatire, atunci mila ta ar trebui sa se indrepte asupra acestor goluri... "Faptul ca nu-ti bati joc de ea in fata" - nu te face nici mai smechera si nici nu te ajuta cu ceva... de ce ar trebui sa-ti bati joc de ea? Pentru ce? Esti tu mai buna ca ea? Si atunci? Oare nu e mai bine sa te concentrezi asupra pregatirii tale si sa o lasi pe ea in pace si sa nu-i mai porti de grija?
QUOTE
Stiti cat de multi profesori incompetenti am incercat sa schimbam, dar din pacate, nu se intampla mai niciodata nimic.

Asa cum ti-am spus, nu numarul profesorilor schimbati conteaza ci ce ai invatat tu la sfarsitul scolii... Acela este momentul adevarului...
QUOTE
Daca nu ni se permite sa-i schimbam, ii negam.

Bun.... si asta te ajuta sa inveti mai multa matematica sau fizica? Daca nu, inseamna ca negarea nu-i o metoda eficienta pentru pregatirea ta...
QUOTE
Este tot ce putem face pentru a ne pastra respectul pentru functia pe care acesti impostori o uzurpa.

Eu imi mentin pozitia si repet, functia de profesor este o functie onorabila prin definitie si nu are legatura cu slujbasii ei nevrednici... De aceea razboiul (daca exista) intre elev si profesori nu are decat un singur infrant sigur: elevul..., chiar daca acesta s-a distrat copios, dar distractie pe gratis nu exista in lumea asta, asa ca distractia asta, o sa-l coste scump mai tarziu cand e fata-n fata cu angajatorul..., iar momentul acela este mult mai aproape decat pare...
Daca ma credeti pe cuvant bine, daca nu,... nu

PS... imi cer iertare ca am indraznit sa dau sfaturi, desi nu am caderea, dar daca ajuta e bine, daca nu...ignoratile...

Trimis de: dascalita pe 4 Mar 2006, 10:39 PM

Clopotel, apreciez modul in care ai sustinut cauza INVATARII,nu a invatamantului...Asta e menirea scolii,sa-ti asigure conditiile invatarii!Daca vrei sa inveti si daca pentru asta ai venit la scoala,vei invata ...cu toate piedicile care iti ies in cale!
Cat priveste ideea ca elevul nu are dreptul sa ridice glasul impotriva profesorului...aici nu as fi chiar asa de radicala,ei pot sa-si spuna parerile,sa-si ceara drepturile(la invatatura,evident!)pastrand limitele civilizate ale dialogului.
thumb_yello.gif Foarte bine ai evidentiat faptul ca elevul e perdantul principal daca nu invata,indiferent cate scuze gaseste...
cry.gif Ma tem ca sfaturile tale nu se vor plia prea bine pe asteptarile noii generatii de la scoala...

Trimis de: Clopotel pe 4 Mar 2006, 11:14 PM

Draga Dascalita,

QUOTE
Cat priveste ideea ca elevul nu are dreptul sa ridice glasul impotriva profesorului...aici nu as fi chiar asa de radicala,ei pot sa-si spuna parerile,sa-si ceara drepturile(la invatatura,evident!)pastrand limitele civilizate ale dialogului.

Eu am spus asa:
Elevii, consider eu, nu au dreptul de a ridica glasul, daramite mana, asupra profesorului...
Si aceasta nu inseamna deloc ca nu ar avea dreptul sa nu-si spuna parerile... Eu am spus sa nu-si ridice glasul, nu sa nu-si spuna parerile... Ba chiar trebuie sa-si spuna parerile...Daca nu exista un dialog intre elevi si profesori acela nu mai este invatamant...
Ce am spus eu trebuie inteles in urmatoarele moduri:
- pentru disciplina - mentionez ca un om disciplinat poate rezista cu brio intr-un post, si disciplina ii acopera o multime de lipsuri
- pentru respect - daca elevul inca de pe bancile scolii nu este invatat cu respectul pentru superiori si nu invata sa se supuna, cum va putea el executa ordinele sefilor sai dintr-o institutie? Va face si acolo misto de sefi cum a facut misto de profesori?
Tin sa le spun acestor elevi, ca spre deosebire de profesori, sefii aceia nu or sa inghita nimic, ba chiar o sa le dea un sut in poponet si o sa-i arunce in strada, iar dupa o luna de facut foamea, se intorc inapoi in patru labe si cer iertare...
Atentie la ce va spun acum tigrilor ca nu prea exagerez din pacate... Acum aveti iluzia ca banul lu' taticu si mamica e puternic dar realitatea o sa va apara cand va trebui sa transpirati voi pentru acel ban...
Nu banu' este cel ce face puternic un om in realitate, ci acel om care face bani e puternic cu adevarat, si nu poti face bani cu adevarat si pe termen lung daca nu stii macar sa-i numeri... smile.gif
Ok... am glumit... nu am vorbit despre elevii nostri, care sunt cu adevarat silitori, ci despre altii de foarte departe... spoton.gif

Trimis de: Ioa_3000 pe 5 Mar 2006, 12:10 AM

Clopotel, in primul rand nu-ti inteleg atitudinea agresiva. Noi discutam, nu ne certam. Nu sunt de fata (sper) elevii care isi lovesc profesorii sau care se ascund in spatele banilor parintilor. Nu are sens sa ne ambalam chiar asa.

In al doilea rand, nu ai inteles nimic din ce am spus eu. Nu am sustinut nicaieri ca e bine si indicat ca elevii sa-si agreseze in vreun fel profesorii, sa-si bata joc de ei sau sa nu invete la ore. Am prezentat doar o stare de fapt. Cat despre respectul pe care-l propovaduiesti, eu te-am respectat pe tine, te rog sa te abtii de la comentarii de genul ""Faptul ca nu-ti bati joc de ea in fata" - nu te face nici mai smechera si nici nu te ajuta cu ceva...". Nu am afirmat ca m-ar face mai "smechera".

Nu stiu in cate posturi te-ai angajat tu cu ce-ai invatat in scoala, poate ca or fi multe, nu zic, dar mie multa lume mi-a spus ca mai nou angajatorul nu te intreaba "cat ai luat la fizica in clasa a 9-a?" ci "ce stii sa faci si ce as castiga eu de pe urma angajarii tale?" Pregatirea mea la multe materii si in multe domenii (ca si a colegilor mei) s-a rupt de mult timp de ce facem la scoala, unde aflam o mana de lucruri utile si memoram o gramada de informatii care nu ne vor folosi nicicand. Cand am zis eu ca "am goluri in pregatire?". Te informez ca nu am asa ceva, e drept, nu multumita profesoarei de acea materie (un "optional" de forma, pentru completarea normei ei, pentru care nimeni nu a optat dar ne-a fost bagat pe gat de directiune si despre care stiu mult mai multe decat profesoara, careia i-a fost de asemenea bagat pe gat, nefiind o materie reala, ci una inventata ad-hoc). Cred ca ma pot informa si din alte parti mult mai bine decat de la profesorii incompetenti pe care ne inviti sa-i ascultam pentru binele nostru. Frumos mi-ar sta sa ma duc acum la BAC cu un bagaj de informatii incorecte sau incomplete pentru ca asa mi-au fost predate. De ce crezi ca exista scoli din care nu trece examenul un singur elev?

In ultimul rand, acesti oameni "disciplinati" care se pleaca in fata incompetentei de dragul de a nu li se taia din salariu se cheama, dupa caz, lasi sau lichele. Poate ca suna idealist, dar asa este. Una e respectul genuin, alta e slugarnicia. Iar cu slugarnicia nu se va misca nimic in tara asta si macar unii dintre noi e cazul sa miste ceva.

Trimis de: Clopotel pe 5 Mar 2006, 08:46 AM

Draga Ioa_3000,

QUOTE
Clopotel, in primul rand nu-ti inteleg atitudinea agresiva. Noi discutam, nu ne certam.

Despre ce atitudine agresiva vorbesti tu aici? ohmy.gif Cu cine m-am certat eu? ohmy.gif

Oricum vad ca discutam impreuna si ne intelegem separat....
Nu pot spune nici macar ca mi-ai rastalmacit vorbele, ci pur si simplu nu ai inteles nimic din ce am spus eu...D ex.
QUOTE
Una e respectul genuin, alta e slugarnicia
Un am spus sau macar am lasat sa se inteleaga ca elevul ar trebui sa fie slugarnic? ohmy.gif Daca tu prin "a te supune" intelegi "a fi slugarnic" - eu nu mai am ce sa comentez...
Dar daca tu prin "respectul genuin" intelegi "ca nu-mi bat joc de ea in fata", atunci asa or sta lucrurile acum, sensurile cuvintelor se mai schimba in timp e adevarat....
Evident nu e nici o problema... Eu nu am dorit decat sa expun adevarul perceput de mine, asa cum il vad, brut, fara menajamente, pe cine sa menajam? Cui ii e teama sa priveasca adevarul drept in fata?
Daca tu crezi ca ce am spus eu nu este adevarat, atunci am precizat si solutia in acest caz: da-i ignore... thumb_yello.gif wub.gif


Trimis de: contraste pe 5 Mar 2006, 08:58 AM

Dragă Ioa_3000, bine ai venit printre noi pe site !
Realmente mă bucur de tine ca interlocutor care pui astfel de probleme.
Să înţeleg că eşti elevă?
M-ar interesa statutul tău, deoarece astfel pot aborda discuţia de pe un teren sigur.
Cu sinceritate, doresc să dezvolt o dicuţie cu tine.

Trimis de: dascalita pe 5 Mar 2006, 10:59 AM

Din cele doua puncte de vedere,al elevilor (purtator de cuvant si opinie , Ioa_3000 )si al profesorilor se pot gasi cai de imbunatatire a calitatii invatamantului.Noi,cadrele didactice putem vedea care sunt greselile de abordare a problemelor,de ce nu functioneaza comunicarea si respectul fata de omul de la catedra,de ce nu este elevul interesat sa invete .Elevii pot si ei sa inteleaga pozitia in care se afla omul de la catedra...
Cai de indreptare sunt de amandoua partile!Daca elevul isi vede interesul,acela de a invata,poate va cauta sa treaca peste teribilismul varstei si nu va mai vana slabiciunile (ca sa nu spun altfel!)profesorului,care e si el om si poate avea si defecte.Ideal ar fi sa avem profesori "ideali" smile.gif ,dar unde sa-i gasim?
Sunt convinsa ca sunt multi truditori ai scolii care se straduiesc sa dea ce e mai bun pe altarul scolii,multi au ramas pe baricade din pasiune si mai multi ar face lucruri si mai bune acolo daca n-ar fi incorsetati de o programa incarcata cu lucruri inutile.Poate ar fi util sa cereti profesorilor vostri sa faceti schimb de locuri pentru o ora...Sa incercati sa tineti clasa in mana si sa captati atenti tuturor,si a celor ce sunt in clasa numai...fizic,dar cu minte aiurea,si a celor care tulbura lectiile prin comportament agresiv.Dupa ce v-ati dat sufletul intr-o astfel de lectie,sa evaluati si rezultatele...
Noi,cei de la catedra ar trebui sa cautam sa-i intelegem mai mult,sa constientizam ca de multe ori nu copiii sunt vinovati de comportamentul agresiv fata de scoala ci societatea,mediul din care vin,modelele de reusita in viata care li se tot baga pe gat la televizor,atitudinea fata de omul corect si cinstit...
Ei,multe sunt de facut si de o parte si de alta,numai sa incercam!

Trimis de: Ioa_3000 pe 5 Mar 2006, 02:18 PM

Da, cred ca un astfel de experiment ar fi util. Intr-adevar, munca la catedra e grea si obositoare, mai ales in clase prea "emancipate" sau, dimpotriva, prea necivilizate. Sunt de acord cu ce zici, Dascalita si chiar imi place intelegera de care dai dovada fata de ambele parti, si fata de profesori si fata de elevi. Cu putina astfel de intelegere lumea ar fi un loc mult mai frumos thumb_yello.gif

Contraste, da, sunt eleva in ultimul an de liceu. Sigur, mi-ar face placere o discutie! smile.gif

Trimis de: Fitzcarraldo pe 7 Mar 2006, 02:30 AM

QUOTE (dascalita @ 3 Mar 2006, 11:36 PM)
Ce sa-i mai spui unui adolescent,care face glume pe seama unicului costum al profului de geografie,in timp ce el viseaza la...Armani  blink.gif sau chiar poarta asa ceva?


Se inteteste lupta de clasa ? Se simte un iz puternic proletar dinspre Moskova ? Ei dragilor, Moscova nu mai crede in lacrimi si s-a occidentalizat. roflmao.gif

Lasand la o parte ironia, aproape o necesitate in urma citirii acestui fragment patetic, de ce va simtiti voi profesorii prost ca elevii vostri se imbraca mai bine ? Si in fond ce e rau in asta ??? D-asta vreti uniforme, ca sa nu va mai simtiti de handel in fata lor? Afla fata mea, ca uniforme se pot face si pe comanda, la croitor, si ca vremea sacourilor culoarea ou de ratza facute la APACA a apus. Traiti in lumea voastra, lume asupra careia troneaza o secera si un ciocan.

Trimis de: Ioa_3000 pe 7 Mar 2006, 05:15 PM

ummmmmmmmmmmmmm.... hh.gif Asta n-o sa pice foarte bine... unsure.gif
*se ascunde*

Trimis de: Felina pe 7 Mar 2006, 05:22 PM

QUOTE (Fitzcarraldo @ 7 Mar 2006, 02:30 AM)
Afla fata mea[...]

Fitzcarraldo, dai dovada de o totala lipsa de respect. Parerea mea e sa-ti revizuiesti atitudinea.

Trimis de: dascalita pe 7 Mar 2006, 11:39 PM

sorry.gif @Fitzcarraldo sorry.gif
....fara cuvinte...

Trimis de: contraste pe 8 Mar 2006, 07:42 AM

QUOTE
Traiti in lumea voastra, lume asupra careia troneaza o secera si un ciocan.

Lumea aceasta, s- transformat cu trecerea anilor.
Totusi, aceasta lume are meritul ei. De-alungul acestei perioade s-au format cei care au facut diferenta intre cum este si cum ar fi mai bine. Datorita acestor oameni traim in lumea de astazi, mai buna decat cea de ieri si mai putin buna decat cea de maine.
Dialogul va naste o imbunatatire a situatiei.

Ioa_3000 Ti-am pus intrebarea precedenta, deoarece datorita limbajului folosit si modului de a pune problema ma gandeam ca esti ceva mai mare de ani.
Numai ca, acum constat ca ai o minte coapta.
In afirmatiile tale sunt enorm de multe adevaruri.
Unele, le sesizez si eu la fel ca tine, pe altele, un pic diferit.
Diferenta poate fi din cunoasterea imediata a faptelor, dar si din experienta.
Mai discutam.

Trimis de: Fitzcarraldo pe 8 Mar 2006, 09:35 AM

QUOTE (dascalita @ 7 Mar 2006, 11:39 PM)
sorry.gif @Fitzcarraldo sorry.gif
....fara cuvinte...

Normal. wink.gif Si nu trebuie sa te inrosesti, asta e viata.

Daca o duci greu nu e din cauza elevilor, ci a sistemului. Insa, tot acest sistem de cacao iti ofera o gramada de portite s-o duci mai bine, kestia e sa vrei. Asa ca domn' profesor cu sacou ros de molii ar putea sa-si schimbe gardoroba complet si sa nu mai vina cu rata la scoala doar in cateva luni. Numai ca se complace in ipostaza asta si se victimizeaza singur. Asta e valabil pt. toti cei ca el. Persoane fata de care nu simt nici un fel de compasiune, isi merita soarta. wink.gif

Trimis de: Ioa_3000 pe 8 Mar 2006, 04:45 PM

QUOTE
tot acest sistem de cacao iti ofera o gramada de portite s-o duci mai bine, kestia e sa vrei. Asa ca domn' profesor cu sacou ros de molii ar putea sa-si schimbe gardoroba complet si sa nu mai vina cu rata la scoala doar in cateva luni. Numai ca se complace in ipostaza asta si se victimizeaza singur.


Nu sunt sigura ca inteleg corect ce sugerezi, dar daca e ce cred eu, nici nu sunt sigura ca vreau sa inteleg...Poate nu inteleg eu bine, vrei sa imi clarifici tu, te rog?

Trimis de: Fitzcarraldo pe 8 Mar 2006, 08:35 PM

QUOTE (Ioa_3000 @ 8 Mar 2006, 04:45 PM)

Nu sunt sigura ca inteleg corect ce sugerezi, dar daca e ce cred eu, nici nu sunt sigura ca vreau sa inteleg...Poate nu inteleg eu bine, vrei sa imi clarifici tu, te rog?

Nu intelegi corect, nu e ce crezi tu, nu stiu daca poti sa intelegi. Din nou intelegi gresit, si DA ! e vorba de cai cat se poate de licite. wink.gif

Trimis de: Ioa_3000 pe 8 Mar 2006, 09:44 PM

QUOTE
Nu intelegi corect, nu e ce crezi tu, nu stiu daca poti sa intelegi. Din nou intelegi gresit, si DA ! e vorba de cai cat se poate de licite.

Ma bucur, domnule Fitzcarraldo, ca avem genii printre noi. Stii, asa sunt eu mai proasta de felul meu si ramaneam in prostia mea daca nu veneai tu sa ma luminezi. Daca nu esti capabil de a da dovada de respect si buna crestere intr-o conversatie, abtine-te de la a participa la ea.

Trimis de: Blakut pe 8 Mar 2006, 10:53 PM

QUOTE
Insa, tot acest sistem de cacao iti ofera o gramada de portite s-o duci mai bine, kestia e sa vrei. Asa ca domn' profesor cu sacou ros de molii ar putea sa-si schimbe gardoroba complet si sa nu mai vina cu rata la scoala doar in cateva luni. Numai ca se complace in ipostaza asta si se victimizeaza singur.


Ce portite? Cum se victimizeaza singur?

Trimis de: LINICA pe 9 Mar 2006, 11:39 AM

N-am mai trecut de multisor pe aici.
Se face cumva si practica la Elevi Vs Profesori? blink.gif
Hm, chiar daca nu interpretezi un erou pozitiv, joci bine Fitzcarraldo. Dar sper ca in realitate sa fie cat mai putine astfel de personaje.


Referitor la imbracamintea profesorilor si a elevilor, sunt de parere ca uniforma pentru elevi e de dorit in scoli. In ceea ce ii priveste pe profesori, ar trebui sa aiba mereu o tinuta decenta si demna. Eu nu cred in scuza cu salariul mic, devenita cliseu.






Trimis de: Fitzcarraldo pe 9 Mar 2006, 05:33 PM

QUOTE (Ioa_3000 @ 8 Mar 2006, 09:44 PM)
ca avem genii printre noi

cool.gif

Daca ar fi toti genii cine ne-ar mai lega la opinci *. Asta a spus-o Creanga, nu eu. wink.gif

Deja ati inceput sa ma plictisiti. Uite un pont : Banca Romaneasca da credit de consum de pana la 5000 de euro fara sa pui ipoteca pe casa. Iti trebuie buletin si adeverinta ca ai macar 100 de euro salariu. Banuiesc ca depasiti suma asta "astronomica". Eu am inceput cu 400 de dolari imprumutati acum ceva ani, asa ca stop complaining, wtf !!!

Trimis de: dascalita pe 9 Mar 2006, 07:21 PM

@Fitzcarraldo,ma bucur sincer ca-ti merg afacerile,pontul cu banca il stim de mult,cum ramane cu buna crestere?Sa inteleg ca aceasta scade pe masura ce contul din banca creste?Asta vrei sa sugerezi?Nu tine,dragul meu...

Trimis de: Blakut pe 9 Mar 2006, 07:24 PM

Lasa-l mai, el e roman evoluat, a plecat din tara... rofl.gif

Trimis de: Damnatius pe 9 Mar 2006, 09:12 PM

@Ioa

QUOTE
Cred sincer ca o profesoara agresata de un elev fara a fi capabila sa previna aceasta situatie nu are ce cauta in spatele unei catedre, nu are nimic in comun cu aceasta meserie. Si chiar presupunand ca se intampla cumva ca un cadru didactic respectabil sa fie agresat sau insultat, el va sti in mod sigur cum sa iasa din aceasta situatie onorabil si cu autoritatea nestirbita. Orice rebeliune de acest gen a elevilor e in mare parte o eroare a celui impotriva caruia are loc. Sa nu uitam ca avem de-a face cu copii care stau in fata unor adulti. E oare chiar asa de greu sa le fie castigat respectul?


Poate ca profesoara aceea agresata nu are nimic in comun cu meseria. Totusi, mie o astfel de afirmatie mi se pare o justificare ieftina pentru comportamentul absolut aberant al unor elevi.

Pana unde trebuie sa mearga un profesor pentru a castiga respectul unui astfel de elev elev "de cartier"? Ok, sunt profesori care se pot impune, au o personalitate captivanta etc. Dar astia sunt destul de putini. Daca ii lasam numai pe ei sa tina ore, ramanem cu scolile goale. Ce facem cu profesorii care sunt buni in specializarea lor, dar carora le lipseste acea scanteie? Cu cei care ar putea foarte bine sa invete o clasa de elevi care VOR sa invete, dar nu au acel "ceva" care sa ii atraga si pe cei care nu vor sa invete?

QUOTE
O functie este la fel de onorabila ca ocupantii ei. Asa ca astfel de specimene ma fac sa-mi pierd increderea in functia de profesor . Din fericire, exista si cei care-mi demonstreaza contrariul. Dumneavoastra sugerati sa urmam incompetenti si nebuni si sa-i respectam de dragul functiei pe care o ocupa. Daca mai multi dintre noi ne-am invinge teama de repercusiuni si ne-am revolta impotriva acestori oameni, care nu reprezinta functia lor, ci exact opusul acesteia, am crea institutii mai competente si mai profesioniste. Decat sa-i respectam in virtutea inertiei, mai bine ii schimbam. Daca nu ni se permite sa-i schimbam, ii negam. Este tot ce putem face pentru a ne pastra respectul pentru functia pe care acesti impostori o uzurpa.


Pe de alta parte, pasajul asta este una din cele mai bune pledoari pe care am vazut-o la Han. Si asta in conditiile in care si eu cred ca functia trebuie respectata. Ai sincera mea admiratie pentru ce ai scris aici! thumb_yello.gif

Trimis de: Fitzcarraldo pe 9 Mar 2006, 09:17 PM

QUOTE (Damnatius @ 9 Mar 2006, 09:12 PM)
nu are ce cauta in spatele unei catedre

Aferim !

De ce sa faci ceva cand e mai simplu sa stai cu mana intinsa, milog, la stat ? laugh.gif Bugetari ... roflmao.gif roflmao.gif roflmao.gif

Trimis de: Blakut pe 9 Mar 2006, 10:26 PM

QUOTE
e ce sa faci ceva cand e mai simplu sa stai cu mana intinsa, milog, la stat ? laugh.gif Bugetari ...



Asa e dom'le, ce nevoie avem de milogii astia, desfiintam naibi scoala aia, ca uite, se vede ca reusesti si fara ea, nu?

Trimis de: dascalita pe 16 Mar 2006, 09:17 PM

O posibila explicatie a conflictului dintre elevi si profesori....
Copiii uitati(Melania MANDAS VERGU, Gandul, 16 martie 2006)

" Dacă acum nu avem ochi de văzut şi urechi de auzit, mai târziu nu vom mai avea nici o şansă să intervenim
În ultimele 4 luni, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a reuşit performanţa excepţională – neatinsă în toţi cei 16 ani pe care-i are de la înfiinţare – de a scoate pe piaţă două studii, două cercetări pe teme de stringentă actualitate: Violenţa în şcoală şi Educaţia în familie.
Rezultatele confirmă în cea mai mare parte ceea ce deja cunoaştem bine. Noutatea adusă de respectivele studii este aceea că ni se arată mai clar care sunt perspectivele. Altfel spus, dacă acum nu avem ochi de văzut şi urechi de auzit, mai târziu nu vom mai avea nici o şansă să intervenim.
Dintre toate concluziile, cea mai izbitoare este aceea că, în familiile româneşti, părinţii discută cu propriii copii, atunci când comunicarea are loc, doar despre câteva aspecte ale vieţii: mai ales despre şcoală, ce ai făcut la ore?, ce note ai luat?, despre cum se poartă copilul cu mama, cu tata, cu fraţii, despre politică, sport, muzică şi despre viitorul copilului. Sigur, ştim din proprie experienţă că, după o zi întreagă de alergătură între serviciu, piaţă şi un alt job pentru completarea veniturilor, seara, formularea cu voce obosită a întrebării standard „Ce note ai luat azi la şcoală?” ne dă sentimentul că ne-am achitat de datoria de părinte.
Ei bine, copiii de 13-14 ani, care au răspuns întrebărilor din studiu, spun că „cel mai rar” în familia lor discută despre sex, dragoste şi prietenie, deşi acestea îi interesează cel mai mult. Cu aceeaşi ritmicitate rară se discută în familie despre prietenii copilului, despre problemele morale şi religioase, despre cărţi şi reviste citite.
Aproape dramatic, prin prisma rezultatelor pe care le avem, se arată a fi aspectul relaţionării în familia românească. Părinţii se află împreună cu copiii lor atunci când iau masa (în procente de 80% media răspunsurilor părinţilor şi copiilor), când petrec sărbătorile şi se uită la televizor – fără a discuta despre ce urmăresc pe sticlă – şi... cam asta e tot.
Foarte rar se mai întâmplă ca părinţii să mai meargă împreună cu copiii la teatru, la film, să joace cărţi, tenis, şah, să meargă în vizite la prieteni, să meargă la biserică sau să îngrijească animale, păsări sau grădina împreună. Nici măcar temele nu se mai fac cu părinţii.
Aşa stând lucrurile, n-avem a ne mai minuna, ca babele pe şanţ, cu clătinat adânc din cap, de ce fac „dracii” ăştia de copii.
Prin iarnă, când o adolescentă de la Şcoala Centrală din Capitală era să moară, înjunghiată de propriul ei prieten, în propria şcoală, s-au înroşit liniile directe pe toate posturile de televiziune, din cauza apelurilor părinţilor furioşi pe şcoală, pe societate, pe lume, acuzând în dreapta şi-n stânga că nimeni nu se mai ocupă de educaţia copiilor. Foarte puţini au fost aceia care şi-au asumat responsabilitatea părintească faţă de faptele comise de odrasle.
Copilul care nu primeşte în propria sa familie nici răspunsuri, nici întrebări, când el la 13-14 ani are atât de multe de aflat, se refugiază în alte „familii”: gaşca din cartier, colegii din clasă. Vrea să-i spună cineva dacă arată bine, dacă e frumos, de ce-l rod noaptea tot felul de vise, de ce nu-i zâmbeşte fata din banca a treia, de ce nu-l acceptă prietenul lui cu toate ale sale. Mama şi tata-l alungă încruntaţi, îi închid gura cu „ai să vezi tu, când vei fi mare”. În clasă, ceilalţi de vârsta lui nu au vreme să asculte, fiind ei înşişi preocupaţi de propriile lor întrebări. Dirigintele, profesorul, nu prezintă încredere fiindcă niciodată nu se arată dispus să guste şotiile, glumele, debitându-şi grăbit sutele de informaţii care trec pe lângă urechea elevului ca expresul prin gară.
Presiunea psihologică a întrebărilor fără răspuns creşte agresivitatea, naşte introvertirea, comportamentul deviant, dacă nu chiar delincvent. Pentru preadolescenţi şi adolescenţi, scena descătuşării acestei presiuni este şcoala, grupul de prieteni, şi nu propria casă şi familie.
Intuiam de ceva vreme că lumea părinţilor şi cea a fiilor şi fiicelor nu mai au prea multe puncte de legătură. Au devenit paralele fiindcă nu le mai leagă decât atitudini şi relaţii de tip primar: hrană, adăpost. Când abia ne mai descurcăm noi, cei mari, încercând să facem faţă solicitărilor, cum să se descurce ei, la 14, 16, 18 ani, lăsaţi de capul lor?
Explicaţiile sociologice, psihologice, economice nu ţin loc de suflet şi afecţiune. Lipsa de comunicare naşte violenţa copiilor noştri, care uneori se manifestă chiar asupra noastră.
În ultimul an, numărul scandalurilor sexuale cu autori minori a întrecut orice previziune. De la elevii de clasa a IV-a până la studenţi, toţi par a învăţa să-şi înceapă viaţa sexuală în grup, şi numai cu martori, să-şi facă publice descoperirile erotice şi, mai nou, să-şi răzbune neîmplinirile afective postând pe internet mărturiile fotografice sau filmice ale relaţiei intime. Straniu este că această formă de a se manifesta public ascunde, de fapt, dorinţa lor de a vorbi despre sex şi dragoste, nevoia lor nesatisfăcută de a li se explica şi povesti despre ceea ce reprezintă la pubertate şi adolescenţă cea mai mare preocupare. Până la urmă, toată explozia aceasta de pornografie şi sex postată pe internet nu înseamnă, de fapt, strigătul disperat de ajutor al unei generaţii de copii fără părinţi reali, adevăraţi?
Când se bat între ei, la şcoală, pe stradă, când ameninţă cu cuţitul, când fură pentru droguri, când sparg liniştea nopţii cu înjurături de birjar, nu vor oare să spună că au nevoie să fie ascultaţi, ajutaţi, înţeleşi? "
(Melania MANDAS VERGU, Gandul, 16 martie 2006)

Trimis de: Kyklos pe 16 Mar 2006, 09:36 PM

Cei drept si parinti mei au o minte retrograda , dar am observat ca un adolescent isi poate alege o persoana mai invarsta sau apropiata de varsta pentru ai fi de ajutor , ai da sfaturi . Dar , din cate am observat eu fiecare isi alege un sprijin din afara , mai putin din sanul familiei , pentru al ghida in viata .
Sunt o persoana retrasa , sincer sa fiu nu-mi plac activitatiile pe care practica adolecenti din ziua de astazi ,incerc sa separ raul de bine .

Trimis de: Blakut pe 16 Mar 2006, 10:18 PM

QUOTE
Când se bat între ei, la şcoală, pe stradă, când ameninţă cu cuţitul, când fură pentru droguri, când sparg liniştea nopţii cu înjurături de birjar, nu vor oare să spună că au nevoie să fie ascultaţi, ajutaţi, înţeleşi? "


Nu, eu cred ca astia au nevoie sa mearga la puscarie. cool.gif

Totusi sunt de acord cu ce e scris acolo. Eu am parinti care se interesau de soarta mea si cu care discutam chestiile de felul ala. Observam ce relatie ciudata aveau alti prieteni cu parintii lor si ma gandeam cat de impersonala era acea relatie.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)