Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Invatamant _ Este Scoala O Pregatire Pentru "viata"?

Trimis de: Petru pe 30 Apr 2003, 09:43 AM

Propun aceata tema spre dezbatere deoarece de multe ori se spune ca degeaba ai zeci de ani de scoala daca nu cunosti de "aproape" viata asa cum este ea. Se mai spune ca te poti descurca in viata si fara o facultate doua. Unii sustin cu tarie chiar ca este inutila preocuparea unora fata de chestiuni pur teoretice(in matematica,literatura,filosofie etc).
Ce credeti despre toate aceste reactii fata de pregatirea pe care scoala o ofera celor mai multi dintre noi?

Trimis de: ypsilonalpha pe 1 May 2003, 09:40 PM

- Intr-o lume perfecta fara indoiala ca pregatirea din scoala ar fi super-suficienta pentru ca omul sa se descurce in viata. Din pacate pe linga stiinta in viata mai este nevoie si de o doza buna de smechereala. Si mai din pacate, vazind acest lucru, chiar scoala il invata pe tinar sa triseze (vezi copiutzele, chiulul, etc.).
- Chestiunile "pur teoretice" nu-s chiar pur teoretice. Eu aplic uneori in practica o serie de cunoistinte matematice din liceu - si lumea se mira: "baaa, cum de mai tii minte asa ceva?". In schimb facultatea ... e ca si cum n-as fi facut-o. sad.gif

Trimis de: genicon pe 2 May 2003, 03:22 PM

Este un subiect asemanator pe un alt forum - "Ce este mai bine - sa inveti la scoala sau sa ai scoala vietii". Parerea mi-am exprimat-o cu siguranta mult mai bine acolo.
Deci, eu consider ca, cel putin in zilele noastre, scoala nu este suficienta pentru a te pregati pentru viata. Sunt multi factori care nu depind de scoala, pe care nu ii inveti la scoala si care ti se pot intampla oricand in viata de zi cu zi.
Si daca tot am amintit de acel subiect, haideti sa va dau un exemplu pe care l-am citit acolo si mi se pare extrem de graitor:
- Era un grup de persoane, elevi, care studiau avalansele, efectul lor, cum sa faca sa se pazeasca de ele, sau sa scape cu viata daca e sa li se intample asa ceva. Priveau filme, citeau carti, ce mai! Tot tacamul...
Si un alt grup de tineri era in vacanta, la munte. Inevitabilul se petrece si ii surprinde o avalansa. Ei nu invatasera nimic, nu studiasera avalansele, dar reusesc sa scape cu viata din aceasta experienta. Si acum se pune intrebarea - cine stie mai multe - studiosii sau "patitii" ? wink.gif

Trimis de: black ice pe 2 May 2003, 11:30 PM

Da, zic ca da, scoala este o pregatire pentru viata. Pe langa cunostintele teoretice, pe care le inveti la unele materii si care ulterior chiar iti pot fi de folos, mai inveti si altceva. Inveti sa-ti faci prieteni, inveti sa fii ipocrit, inveti sa minti, sa furi, inveti ce e ambitia, ce inseamna a fi primul sau ultimul, inveti rusinea, lasitatea, inveti...sa traiesti. La urma urmei, din tot poti sa inveti ceva, totul e sa poti sa vezi si sa intelegi...

Trimis de: Petru pe 3 May 2003, 10:09 AM

Scoala poate fi pregatire pentru viata mai ales daca in programa de studiu apar notiuni care fara o practica oarecare,fara experienta sunt inutile. Spre exemplu,elevii de liceu de cls XI au ca disciplina optionala cateva ore de evitare a caderii in capcana manipularilor media(nu stiu exact cum se numeste aceasta disciplina). Fara indoiala ca aceasta ofera un prilej unic de a invata cele mai elementare reguli de citire si receptare a informatiilor lansate in audio-vizual sau in presa.
Pregatirea teoretica cel putin in invatamantul contemporan noua este insotita intotdeauna de o pregatire practica. Este evident ca se urmareste o pregatire pentru viata,altfel ce semnificatii ar mai avea scoala,studiul! Cred ca omul nu se poate forma in toata "plenitudinea" sa fara fieracordat la un tip de disciplina intelctuala si morala pe care in mod inevitabil o ofera scoala.

Trimis de: genicon pe 3 May 2003, 11:03 AM

QUOTE (black ice @ May 3 2003, 12:53 AM)
[...] Inveti sa-ti faci prieteni, inveti sa fii ipocrit, inveti sa minti, sa furi, inveti ce e ambitia, ce inseamna a fi primul sau ultimul, inveti rusinea, lasitatea, inveti...sa traiesti. La urma urmei, din tot poti sa inveti ceva, totul e sa poti sa vezi si sa intelegi...

Tot ce ai enumerat tu aici poti invata mult mai bine in afara scolii. De ce? Pentru ca in viata de zi cu zi nu exista reguli atat de stricte, si nu exista la fiecare colt de strada un profesor sau un director gata sa te traga de maneca/ureche atunci cand gresesti. In scoala ti se spune ce e bine si ce e rau. E la latitudinea ta daca vrei sau nu sa crezi ce ti se zice. Pe cand in afara scolii inveti pe propria piele - fie din experienta proprie, fie din ce traiesc altii - cum este lumea de fapt, care este diferenta dintre practic si teoretic.
Cred ca cel mai bine ar fi sa incercam cat-de-cat sa fim putin realisti. Nu diminuez acum importanta scolii insa, haideti sa fim sinceri, nu optimisti! Hai sa fim realisti! Nu te-nvata scoala ce te-nvata viata.
Pentru ca e o vorba mostenita din strabuni - "omul cat traieste, invata". Si aici sigur nu se face referire la scoala... pentru ca un om care inca este la liceu pe la 60 de ani nu cred ca poate fi un exemplu prea bun smile.gif 6.gif

Trimis de: black ice pe 3 May 2003, 09:24 PM

QUOTE
Pentru ca in viata de zi cu zi nu exista reguli atat de stricte, si nu exista la fiecare colt de strada un profesor sau un director gata sa te traga de maneca/ureche atunci cand gresesti. In scoala ti se spune ce e bine si ce e rau. E la latitudinea ta daca vrei sau nu sa crezi ce ti se zice. Pe cand in afara scolii inveti pe propria piele - fie din experienta proprie, fie din ce traiesc altii - cum este lumea de fapt, care este diferenta dintre practic si teoretic.


Dupa parerea mea acestea sunt argumente in favoarea scolii si nu in defavoarea ei. Eu zic ca e bine ca un pustan de 7-12 ani sa fie invatat ca in viata exista unele reguli care trebuie respectate, ca exista cineva care sa-i arate cum sa faca diferenta dintre bine si rau, sa-i spuna ca daca dai in cap la cineva pentru ca n-a vorbit frumos cu tine e rau si ca altfel trebuie reactionat.
In scoala tot pe pielea ta inveti. Daca faci o prostie esti pedepsit, nu? La fel e si in viata. Practic.

Si la urma urmei sa nu-mi spui ca scoala te opreste de la a invata de la viata. Scoala "este" 6-7 ore pe zi, restul e viata, daca vrei sa o luam asa smile.gif
Iar scoala face parte din viata. Este necesara. Fara sa fi trecut printr-o scoala crezi ca te-ai fi descurcat in viata? Eu nu prea cred.

In rest, de acord cu Petru, invatamantul nostru incepe sa miste incet, incet.

Trimis de: genicon pe 4 May 2003, 12:11 PM

Black ice, nu am zis sau cel putin nu intentionam sa zic prin posturile mele ca scoala NU este importanta... Normal ca sunt si eu constient de importanta ei si nu am de gand sa ii diminuez aceasta importanta.
Intrebarea acestui subiect, de la care ne-am indepartat putin, era :"Este scoala o pregatire pentru viata", intrebare pe care am inteles-o in felul urmator: Ce te invata mai mult - scoala sau viata? Asa ca am raspuns ce ai vazut si tu ca am raspuns! biggrin.gif wink.gif

Trimis de: Daphne pe 4 May 2003, 09:06 PM

Scoala iti ofera posibilitatea de a te " antrena" pentru viata, asa cum te descurci in scoala te vei descurca si in viata. Sunt persoane care obtin note mari fara sa depuna efort si de asemenea exista persoane care desi invata mult nu obtin rezultate la fel de bune. In scola se formeaza oamenii... Iti poti da seama de o succesul unei persoane din anii liceului, din felul in care aceasta reuseste sa se remarce.

Ar mai fi de precizat si cunostintele acumulate in anii de scoala, care nu sunt de neglijat...ideea este sa stii sa le folosesti in folosul tau, sa aplici ceea ce ai invatat, sa nu ramana doar la stadiul de teoretic. Multi inavata la scoala doar pentru a obtne note mari, nefiind interesati de materia respectiva, de obicei acele cunostinte se vor pierde...

Trimis de: Petru pe 5 May 2003, 10:15 AM

QUOTE (Daphne @ May 4 2003, 09:29 PM)
Scoala iti ofera posibilitatea de a te " antrena" pentru viata, asa cum te descurci in scoala te vei descurca si in viata. Sunt persoane care obtin note mari fara sa depuna efort si de asemenea exista persoane care desi invata mult nu obtin rezultate la fel de bune. In scola se formeaza oamenii... Iti poti da seama de o succesul unei persoane din anii liceului, din felul in care aceasta reuseste sa se remarce.

Ar mai fi de precizat si cunostintele acumulate in anii de scoala, care nu sunt de neglijat...ideea este sa stii sa le folosesti in folosul tau, sa aplici ceea ce ai invatat, sa nu ramana doar la stadiul de  teoretic. Multi inavata la scoala doar pentru a obtne note mari, nefiind interesati de materia respectiva, de obicei acele cunostinte se vor pierde...

DAPHNE,

Intr-adevar pentru unii scoala este un important imbold spre viata,dar cred ca nu e corect sa generalizam. De ce spun asta? Dintr-un motiv extrem de simplu: multi dintre cei pe care-i cunosc n-au avut performante in scoala, dar au reusit sa se aseze la casa lor si sa castinge lunar o suma bunicica. Dar inteleg foarte bine ca exista in acelasi timp foarte multi care s-au format in scoala si tot prin intermediul scolii au reusit sa "promoveze" in viata. Totodata sunt unii care desi au avut performante extraordinare in scoala n-au reusit sa-si gaseasca o slujba bine platita etc.

Trimis de: genicon pe 5 May 2003, 12:00 PM

Deci, practic, depinde si de persoana, depinde si de noroc, de intuitie... nu numai de scoala si de rezultate... Foarte bine a subliniat acest lucru Petru! 40.gif

Trimis de: Petru pe 6 May 2003, 07:36 PM

Este sau nu este scoala o pregatire pentru viata mai este de discutat...
Dar care credeti ca este semnificatia acestei probleme daca o raportam la invatamantul din Romania? Este scoala romaneasca din aceste momente eficienta? Formeaza profesionisti sau nu?

Trimis de: black ice pe 6 May 2003, 09:42 PM

Depinde. Dupa mine scoala este eficienta chiar si la noi. Depinsa insa mult si de om. Daca el nu vrea, nici scoala nu poate.

In ceea ce priveste acest subiect nu cunosc multe, asa ca ma rezum la atat. Vroiam sa incep sa speculez putin insa nu vreau sa vorbesc prostii.

Trimis de: Petru pe 9 May 2003, 09:48 AM

Intr-adevar scoala in Romania este eficienta,nu ca n-ar mai fi nimic de criticat...
Se poate proba cu acele medalii de aur,argint de la olimpiadele internationale.

Trimis de: genicon pe 10 May 2003, 10:10 AM

Da, dar o medalie de aur sau de argint nu inseamna ca esti pregatit pentru viata (se pare ca eu sunt ala, negativistul biggrin.gif ) Nu uitati ce au patit astfel de elevi premianti la olimpiade internationale cand au dat niste testari la alte materii decat cele la care au fost premiati. Au luat note f mici, de 3, 4 si chestii de acest gen... Ceea ce dovedeste ca ei excelau si erau pregatiti doar intr-un singur domeniu.
Iar pentru a putea zice ca esti pregatit pentru viata (care este un proces foarte complex) trebuie sa sti, intr-adevar, unele lucruri foarte bine, dar in rest cate ceva din toate... Ceea ce se pare ca ei nu au reusit... Asa ca nu... nici cu acest exemplu nu sunt de acord in ceea ce priveste pregatirea pentru viata biggrin.gif

Trimis de: Petru pe 10 May 2003, 11:47 AM

GENICON,

Era vorba despre performanta scolara si nu de pregatirea pentru viata.
Chiar aseara am urmarit o emisiune pe RealitateaTV in care invitati erau cativa tineri olimpici internationali la matematica. Au fost intrebati de moderator daca cum se descurca la celelalte materii. Toti avea numai note de 9 si 10. Dar este posibil ca unora sa le lipseasca timpul necesar pregatirii la toate materiile.
De fapt cred ca stii ca in ziua de azi sunt extrem de cautati cei care exceleaza in anumite domenii,specializarea fiind unul din cele mai des invocate motive.

Trimis de: genicon pe 10 May 2003, 12:17 PM

Da, da, da, d-le Petru, nu am nimic impotriva spuselor d-tale. Este intr-un fel normal... REZULTATE SCOLARE!!!!!
Insa, privind titlul acestui subiect, vad scris, negru pe gri biggrin.gif :"Este scoala o pregatire pentru viata?" Asa ca eu dau raspunsurile... tongue.gif

Trimis de: Petru pe 11 May 2003, 10:10 AM

OK,

Dar mi s-a parut ca ai dat un raspuns la unul din mesajele scrise de mine mai sus.

Trimis de: SORIN pe 11 May 2003, 04:27 PM


Salut Genicon !

Eu am avut nota 4 pe toata linia...atunci sant pregatit sau nu?????

40.gif 40.gif 40.gif

Trimis de: genicon pe 11 May 2003, 06:24 PM

QUOTE (SORIN @ May 11 2003, 05:50 PM)
Salut Genicon !

Eu am avut nota 4 pe toata linia...atunci sant pregatit sau nu?????

Sorin... in primul rand Salut! smile.gif

In al doilea rand... cred ca ai realizat ca nu asta incercam eu sa zic... Iar daca intr-adevar asta reiese din ce am postat eu pana acum aici, inseamna ca se vede ca eu inca nu am terminat scoala si mai am de lucrat la exprimare biggrin.gif

Si oricum... eu nu pot sa iti dau raspunsul... numai tu poti sti daca esti pregatit sau nu... tongue.gif

Trimis de: SORIN pe 11 May 2003, 07:54 PM


Doar o gluma Genicon...tocmai eu am nevoie de lectii de exprimare!!

Am devenit prea " seriosi " in ultimul timp rolleyes.gif rolleyes.gif

Cu repect
Sorin.

Trimis de: Petru pe 12 May 2003, 09:59 AM

QUOTE (SORIN @ May 11 2003, 08:17 PM)


Am devenit prea " seriosi " in ultimul timp rolleyes.gif rolleyes.gif

Cu repect
Sorin.

Poate ca este de preferat seriozitatea in unele cazuri.
Dar si putina ironie din cand in cand nu strica!

Trimis de: genicon pe 12 May 2003, 12:52 PM

QUOTE (SORIN @ May 11 2003, 09:17 PM)
Doar o gluma Genicon...tocmai eu am nevoie de lectii de exprimare!!

Hai sa nu ne certam acum care are o exprimare mai anapoda! tongue.gif Nu de alta, dar tu, care ai glumit in privinta notelor de 4 nu te poti pune cu mine care, desi nu am zis-o, le am... biggrin.gif (asta ca tot corbeai de seriozitate wink.gif )

Trimis de: Petru pe 14 May 2003, 09:21 AM

Conteaza prea putin care au fost notele celor care-si exprima un punct de vedere aici. In nici un caz nu suntem exclusivisti.

Trimis de: rollingstone pe 16 May 2003, 04:24 PM

Scoala ESTE o pregatire pentru viata. Iar asta este un truism. Cei 7 ani de-acasa tot o pregatire pt viata sunt. In unele cazuri, si armata. Viata de student, care cuprinde o gramada de alte kestii (sac!) in afara de invatat, la fel. Si la urma urmei, e kiar viata. Dupa ce trece tineretea, lupti ca sa supravietuiesti si te minti cu "varsta biologica". Si te hranesti cu amintiri. Din scoala, din armata, din fata blocului, din Grozavesti...

Si pentru ca am iesit prea mult din subiect si am inceput sa filosofandez, raspund inca o data: CATEGORIC, DA!!!

Trimis de: tirpitz pe 16 May 2003, 04:41 PM

Am descoperit subiectul putin mai tarziu dar consider ca parerea merita spusa. Petru, de cele mai multe ori depinde de tara in care te-ai nascut. Pe aceasta tema a pietei fortei de munca world wide cred ca putem discuta mult si bine.

Cred ca intrebarea principala este: pentru ce facem scoala?

In cele mai multe tari dezvoltate minimele cunostinte necesare pentru a te descurca iti sunt furnizate in liceu (este si foarte adevarat ca pentru a te anga multi patroni nu iti cer foarte multe cunostinte). Pentru cei care viseaza sa acceada la niveluri "superioare" este necesara facultatea care, va asigur fratilor, ca in strainatate se face pe bune (desigur la aceste niveluri si salariul este altul, si viata mai linistita).

In alte tari, si fac referire in special la tarile arabe foarte bogate, aproape nu iti mai trebuie scoala pentru ca totul iti pica moca iar de muncit muncesc indienii, pakistanezii, chinezii si mai nou si romanii.

Ce parere aveti despre modelul suedez de educatie?

Trimis de: Petru pe 17 May 2003, 09:06 AM

In buna parte sunt de acord cu tine. Ar trebui si la noi ca scoala sa fie ceva mai deschisa spre a inocula tinerilor ideea ca ceea ce fac acum se va repercuta asupra vietii de mai tarziu.
Inca nu stiu nimic concret despre scoala suedeza. Dar poate ca vii cu detalii...

Trimis de: tirpitz pe 17 May 2003, 09:55 PM

Sa nu va plictisesc raspunsul va fi destul de scurt. Esenta sistemului de educatie suedez este ca la finalul fiecarei trepte de pregatire, incepand chiar cu gradinita, se fac anumite evaluari ale elevilor care sunt comunicate parintilor impreuna cu recomandarile pentru ceea ce ar trebui sa urmeze in mod logic (recomandarile se refera la nivelul scolii - si la banii pe care ii "bagi in copil" pentru acest nivel). In acest fel se asigura distribuirea actorilor in piata fortei de munca pe baza aptitudinilor fiecaruia. Desigur mai exista si cate unii care "sar gardul" si cunosc o dezvoltare intelectuala putin mai tarzie (daca este mai tarzie de finalul clasei a 8-a - am dat un echivalent- este deja cam nasol).
Folosind acest sistem nu se prea intampla sa vezi elevi nemultumiti si nici ratati - fiecare va avea cunostintele pe care le merita. Dar se mai intampla si un alt fenomen - destul de putini studenti (dar buni).
Sistemul functioneaza pentru ca fiecare parinte este educat in acelasi sistem si isi da seama ca "sangele apa nu se face". Mai bine sa stie copilul o meserie decat sa invetesti in el o gramada de bani si sa vanda banane la market.
Pentru ca stiu clar faptul ca unii, cu note mai slabe, se vor supara, le spun ca sistemul de evaluare este intr-o foarte mica masura bazat pe note (ce bine ca si eu am avut niste medii de toata jena). Pentru cunoscatori este diferenta dintre a invata 5000 de pagini (bibliografie doctorat in Romania) si a promova testul GRE cu un scor "rezonabil"(de la universitate la universitate).

Petru, ceea ce ti-am scris initial vine ca o consecinta a faptului ca am avut foarte multi colegi de facultate care nu intelegeau ce cauta pe acolo.


Trimis de: bdl pe 17 May 2003, 10:40 PM

Mi se pare corect ce spune tirpitz. Mai bine un timplar de exceptie decit un doctor de tot rahatul. Asta e o idee buna si un parinte destept asa ar face. Sa duca coipilul are unde are aptitudini, nu sa il forteze sa invete toate prostiile iar copilul sa nu aibe nici un interes in domeniul ala.

Trimis de: Petru pe 18 May 2003, 09:04 AM

Sunt perfect de acord ca aceasta modalitate de a face scoala ar putea fi foarte eficienta inca nu-mi dau seama daca s-ar potrivi si la noi. Cine stie poate cu putin efort din partea noastra a tuturor.

Trimis de: Afrodita pe 18 May 2003, 11:55 AM

Da, cu putin ajutor din partea tuturor, insa intai trebuie o reforma in invatamant, adica ceva ce vine de "sus", iar noi, ceilalti, nu prea vad cum am putea face asta...Pana una alta, la noi in scoala, inca se invata lucruri care nu ii intereseaza pe toti copii si care, de multe ori, devin nefolositoare.

Trimis de: tirpitz pe 18 May 2003, 07:19 PM

Eu cred ca "reforma in invatamant" se poate face si din partea celor de "sus". Dar sunt mai mult pe partea de "reforma" din partea noastra a tuturor. Cred ca trebuie sa schimbam un sistem de gandire si asta pana nu va fi prea tarziu.

Din partea celor de "sus" trebuie sa vina numai accesul oamenilor destepti la unele universitati. stiu o gramada de oameni "super tari" din punctul de vedere al pregatirii si carora nu li se permite accesul in sistemul de invatamant. Mie nu mai spun (ce modest sunt, dar am incercat sa schimb anumite mentalitati si mi-au tras-o baietii de nici nu mai calc prin ASE)). Fostul decan mi-a comunicat ca voi tine cursuri sau seminarii numai atunci cand el va fi cu flori pe piept

Eu unul daca as avea un copil si vad ca nu-l duce capul mai bine il fac, cum a spus Bdl, timplar. Va avea bani sa se intretina si ii va place. De ce naiba sa-l trimit la Harvard la "numai" 40000 USD/an si iasa un dobitoc.
In mod sigur "strainilor" le merge bine pentru ca au cu totul alt sistem de gandire. Din pacate eu sunt foarte pesimist ca Romania se va indrepta chiar si atunci cand o vom duce, dpdv economic mai bine. Cred ca as fi muncit si eu o vara sa-mi iau o masina cum fac studentii din Germania (insa la salariile din Romania nu iti cumperi nici bicicleta).

[off-topic] bdl imi cer scuze. Intr-o alta sectiune a forumului ti-am gresit numele si am scris "bld"


Trimis de: tirpitz pe 18 May 2003, 07:24 PM

Si o soliocitare de sfat:

Incercand sa-mi gasesc un coordonator pentru lucrarea de doctorat am dat peste un tip super destept dar caruia ministerul educatiei nu-i permite sa coordoneze lucrari de doctorat(si asta de vreo 6 ani de amanari de dosare etc). am mai gasit unu in aceeasi situatie.

Credeti ca merita sa fac compromisul de a-mi gasi un coordonator slab (am unul care de vreo 3 ani trage de mine sa-i scriu niste carti) si sa lucrez cu cei doi tipi tari sau plec in SUA (oricum se pare ca masterul il voi face acolo)??

Trimis de: Petru pe 19 May 2003, 09:44 AM

Se mai intampla sa existe si asemenea cazuri dar cred ca in general lucrurile stau destul de bine in acest domeniu,al celor care coordoneaza teze de doctorat.

Trimis de: tirpitz pe 20 May 2003, 12:31 PM

Imi permit sa te contrazic. Oricum era o intrebare care ma viza direct si nu stiu cada era on-topic.

Trimis de: Mi_ pe 16 Aug 2003, 03:09 AM

tirpitz, esti culmea, īntrebi daca sa faci doctoratul īn Romānia sau īn SUA ...
Ti-e frica de munca si nu vrei sa cāstigi bani, si sa fii profesionist la cel mai īnalt nivel sau ce?


Cāt despre scoala:
Scoala face parte din Scoala vietii.

Trimis de: sorin666 pe 1 Sep 2003, 08:16 AM

QUOTE (Petru @ May 3 2003, 11:09 AM)
Scoala poate fi pregatire pentru viata mai ales daca in programa de studiu apar notiuni care fara o practica oarecare,fara experienta sunt inutile. Spre exemplu,elevii de liceu de cls XI au ca disciplina optionala cateva ore de evitare a caderii in capcana manipularilor media(nu stiu exact cum se numeste aceasta disciplina). Fara indoiala ca aceasta ofera un prilej unic de a invata cele mai elementare reguli de citire si receptare a informatiilor lansate in audio-vizual sau in presa.
Pregatirea teoretica cel putin in invatamantul contemporan noua este insotita intotdeauna de o pregatire practica. Este evident ca se urmareste o pregatire pentru viata,altfel ce semnificatii ar mai avea scoala,studiul! Cred ca omul nu se poate forma in toata "plenitudinea" sa fara fieracordat la un tip de disciplina intelctuala si morala pe care in mod inevitabil o ofera scoala.

Dazca ar putea sa vina cu parintii la orele de anti-manipulare By the medias, ce bine ar fii... Si cu vecinii fara copii biggrin.gif

Trimis de: Rose pe 1 Sep 2003, 02:18 PM

Ca liceana, pot spune ca scoala, la noi, nu te pregateste pentru viata. Pentru ca activitatile extrascolare nu sunt incurajate mai deloc si cele care reusesc sa apara, timide, nu au sustinere din partea directorilor sau a ministerului. Iar de noi elevii...ce sa mai zic...majoritatea suntem sceptici la orice propunere pentru ca fie nu sunt interesante in nici un fel, fie ai nevoie de bani si timp...de care nu prea dispunem. Iar materiile optionale sunt in 99% din cazuri studii aprofundate ale obiectelor "consacrate", gen matematica, fizica, informatica. Singurul fel in care pot spune ca scoala iti ofera experienta e prin contactul cu alte persoane de varsta cu tine. Dar poate sunt eu o pesimista...

Trimis de: Petru pe 1 Sep 2003, 02:42 PM

Esti pesimista...
Cred ca activitatile extrascolare sunt strict necesare pentru elevul de azi, mai ales ca fara o pregatire temeinica de acasa nu are prea multe sanse sa avanseze!

Trimis de: Rose pe 1 Sep 2003, 07:12 PM

Pai...si eu cred asta. Doar ca activitatile extrascolare propuse au ajuns sa se rezume la cursuri "gratuite" de modelling care nu o mai atrag nici macar pe actuala miss a liceului.

Trimis de: genicon pe 2 Sep 2003, 12:28 PM

Total de acord cu DeathRose! Si m-am mai convins ca scoala nu face parte neaparat din scoala vietii citind ce a scris carmina la "zi-ne ce ai acum in cap" referitor la examenul de admitere. Se pare ca nici macar pentru scoala nu ajuta scoala... si cel mai urat e cand vad "bagabontii" care toata ziua freaca menta in coltul strazii, cel putin pe strada mea, disparand pentru o luna-doua si intorcandu-se la volanul unui mertan, in timp ce persoane cu facultate, care s-au chinuit, care au invatat, care sunt culte si stiu mai multe decat toti la un loc, stau si mor de foame cu un salariu de 3 mil de lei pe luna. Cum ar zice Parazitii: "Ar trebui sa ma-ngrijorez, sau sa ma fac sofer?" (banuiesc ca nu stiti la ce fc referire dar... treaca de la mine, va iert wink.gif )

Trimis de: MonicaV pe 13 Dec 2003, 03:39 AM

Bineinteles ca scoala e buna la ceva. Mai capata omul cunostinte, mai invata cum sa se poarte in lume, mai cunoaste diverse persoane, si asa mai departe. Cu toate astea, ea nu este o pregatire buna pentru viata pentru ca la scoala se invata multe lucruri inutile sau care se uita. Eu nu zic ca putina cultura generala strica, dar nu mi se pare corect ca tinerii sa se chinuiasca sa invete la niste materii care nu au legatura cu meseria lor. Eu m-am facut traducatoare. Imi pare asa de rau ca mi-am pierdut tineretea ca sa invat matematica si fizica pentru bacalaureat! E timp din viata irosit si am uitat ce am invatat. De fapt, studiile lungi ale tineretului modern la asta folosesc. Le dau o ocupatie tinerilor, ii tin sub control si ii impiedica sa intre in cimpul muncii sau sa devina someri. Dealtfel, ii ajuta sa se obisnuiasca cu obligatia de a respecta un program si cu ideea ca oamenii normali au o ocupatie.

Trimis de: calfa pe 13 Dec 2003, 01:15 PM

1. Cred ca scoala AR TREBUI sa fie in primul rand o pregatire pentru viata.

Dar ...
... ce fel de viata ? (una morala, una in care sa fii capabil sa ajungi in varf, una in care sa nu uiti ca mai e si natura, etc. ?)
... adica ce "model" sa urmeze ? Al omului de afaceri ? Al visatorului ? Al aventurierului ? ...
Asadar, ar trebui mai intai un acord in privinta asta. Va exista oare, in viitor, un astfel de acord ?
Scoala comunista a avut un "model unic", acela al "comunistului, constructor constient ... (bla, bla, bla !)" Si ? A mers ?

2. Scoala "traditionala europeana" are radacinile in evul mediu si epoca moderna, cand mai intai metafizicile si apoi stiintele exacte au fost dominante.

Scoala "americana" are radacinile in istoria americana. E mai "practica". Mai apropiata de ideea de "scoala ... scoala a vietii".

3. Cred ca relatia profesor - elev (student) se acutizeaza pe plan global.

4. Invatamantul pe plan global e in criza.

5. In Romania ar fi buna reforma "de sus in jos" cu conditia sa avem oameni cu adevarat dedicati acestei idei, acolo sus, intelepti, vizionari, dar si practici.

Majoritatea reformelor pornite "de sus" in invatamantul romanesc au fost conduse prost. De ce ?

Pentru ca s-a dorit copierea unor retete folosite in alte tari, fara sa se vada daca ele sunt aplicabile "bolnavului" care e sistemul de educatie romanesc.

S-au plimbat diversi prin tari straine pentru a se "documenta", s-au copiat legi, regulamente, etc. (ca urmare a documentarii de pe Internet smile.gif ), iar cand au fost legiferate s-a constatat ca unul e CONTEXTUL romanesc si altul contextul unde se aplica reglementarile in alte tari.

Asa ca eu nu sunt prea optimist in ce priveste reforma "de sus".

In ce priveste reforma "de jos in sus", pai pentru asta trebuie re-create modele in invatamant, trebuie incurajate, etc. In cateva zeci de ani poate ...

Nu uitati, cand vorbiti de reforma, ca ea trebuie sa cuprinda si reformarea cadrului educational, dar si "reformarea" profesorilor. Asta e chestie de cateva generatii (o generatie in cazul cel mai fericit !!!).

6. Si apoi, viata e cea mai buna scoala a vietii, nu ?

we placut,

calfa

Trimis de: calfa pe 13 Dec 2003, 01:22 PM

7. Sa nu uitam invatamantul la distanta, cu suport electronic, prin Internet, e-invatamantul.

Daca viata va tinde sa devina o e-viata, o viata@internet.all, cum vreti sa ii spuneti, si scoala va trebui sa inceapa sa pregateasca pentru "e-viata".

e-salutari,

calfa

Trimis de: contraste pe 22 Jun 2004, 10:47 AM

Nu consider ca scoala ofera o reala pregatire pentru viata.

Trimis de: contraste pe 27 Jun 2004, 02:57 PM

Tot eu revin si spun, ca ar trebui spre finele cursului gimnazial introduse macar optional ore de Arta comunicarii. Se simte o nevoie acuta !

Trimis de: Andrei^ pe 17 Aug 2004, 11:58 AM

Caz :

Am avut o sesiune de interviuri acum 2 ani pentru angajare . Am chemat mai multe persoane . Care a fost concluzia :
- vor salarii ca in Vest
- experienta oha (cei care au intradevar experienta au dreptul sa ceara salariu mare)
- o groaza de absolventi s-au prezentat
- persoane cu MASTERAT in economia turismului care nu stiau ce-i ala ordin de plata ? (una m-a intrebat unde ma duc cu el)

Mentionez ca toti aveau o facultate ... Oare ce i-a invatat scoala in afara de teorie pe care o uitau imediat dupa examen ... ?
Scoala iti ofera practic la noi acea diploma . Pregatire e doar pe hartie ... parerea mea.
Atata timp cand sunt asaltati cu materii si informatii inutile nu au cum sa asimileze ceva folositor.. ca sa nu mai vorbim de sortarea informatiilor .. ca toti asteapta sa scape de scoala sa-si ia diploma si sa caute un salariu bine platit ...

Trimis de: contraste pe 17 Aug 2004, 12:45 PM

Bine ai venit la han, ANDREI ! Mi-e drag tare avatarul tau!

Intr-adevar, pe de o parte se simte nevoia unei dezvoltari a posibilitatilor de comunicare, pe de alta, asa cum ai sesizat foarte bine tu, elevii si studentii din anii terminali sunt in general rupti de realitate. De aceea este bine ca sa se faca o consiliere de specialitate, o practica chiar. han.gif welcome.gif

Trimis de: cactus pe 17 Aug 2004, 01:04 PM

Pt.Petru : "Esti pesimista...
Cred ca activitatile extrascolare sunt strict necesare pentru elevul de azi"
Eu cred ca aici ai dreptate. Oricum o reforma radicala a invatamantului si a programelor scolare, pe care sa le aduca la realitate ar trebui facuta. Cred ca trebuie mai mult pregmatism. Americanii sunt mult mai realisti. Habar n-am cum e in Canada; dar 12-13 ani numai de cunostinte teoretice si apoi bacu` in nici un caz nu te pregatesc. Viata nu inseamna numai sa ai capu` banita de cunostinte teoretice si (eventual practice la ceea ce ai invatat)...In majoritatea cv-urilor se pune mare accent si pe activitatile extra-profesionale desfasurate - or, asta nu pe degeaba, stiu aia ce stiu...

Trimis de: Andrei^ pe 17 Aug 2004, 05:07 PM

Multumesc contraste smile.gif

Eu am ales varianta mai ieftina pentru mine . Am cautat o persoana careia sa-i mearga mintea si care sa fie dornica sa invete , fiind in acelasi timp constienta ca nu poate cere un salariu exagerat.
Am convenit de comun acord ca ea sa isi dea silinta sa invete . Eu ii ofer un salariu modic (3-3,5 mil) si cu timpul sa il cresc . (p.s. nu am nici o retinere in a plati pe cineva care munceste si vad ca merita)
Varianta asta imi convine cel mai mult si mi se parea cea mai logica .. nu doar in situatia mea ci in orice domeniu.
Concluzia ... fata respectiva isi da interesul .. a inceput sa invete iar eu pot sa ma concetrez asupra altor lucruri intervenind doar in anumite situatii . (sunt insa persoane nu asa de receptive)
E poate cea mai buna metoda de a invata pentru un absolvent .. sa gaseasca o firma care sa aiba interesul sa-l / sa o formeze..Astfel ea/el invata direct care sunt cerintele si modurile de lucru in firma respectiva, urmand ca pe viitor sa se incadreze in colectiv. E un compromis facut de ambele parti . Una sa mearga pe un salariu mai mic si sa invete iar partea cealalta sa instruiasca (cumva gandind pe termen lung) . Daca pleci de la idea ca tu esti absolventul X si prin faptul ca ai diploma ti se cuvine nu stiu ce salariu sau post te inseli ... din pacate e o greseala facuta des si un aspect neinteles de multi .

Trimis de: contraste pe 18 Aug 2004, 11:13 AM

Bine spus, Andrei! Un compromis, o cale de mijloc, ca cei fara experienta sa poata fi angajati. Aceasta afirmatie ar fi dat o noua directie discutiilor de la "Discriminare" !

Trimis de: MonicaV pe 20 Aug 2004, 08:31 AM

Ar trebui sa existe un sistem de repartitii ca pe vremea lui Ceausescu. Bineinteles, o parte din posturi ar fi la stat. Restul ar fi in sectorul privat, dar companiile ar fi obligate sa primeasca absolventi. Ar trebui sa se dea o lege si sa se stabileasca exact numarul de absolventi si sanctiunile pentru companiile care nu vor sa angajeze absolventi. Daca numarul obligatoriu ar fi rezonabil, cei care ar trebui sa ii primeasca nu ar avea probleme. Ar fi o simpla obligatie in plus.

Trimis de: sorin666 pe 20 Aug 2004, 08:36 AM

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar "obligatoriu" nu mai exista decat in Coreea de Nord, in nici un caz intr-o economie libera... rolleyes.gif

Trimis de: sorin666 pe 20 Aug 2004, 08:47 AM

QUOTE (contraste @ 18 Aug 2004, 11:26 AM)
Bine spus, Andrei! Un compromis, o cale de mijloc, ca cei fara experienta sa poata fi angajati. Aceasta afirmatie ar fi dat o noua directie discutiilor de la "Discriminare" !

Odata ce agitatia tranzitiei o sa se mai calmeze, vor aparea si astfel de solutii, in special de tipul "o saptamana la firma/una la scoala" destul de dezvoltate in tarile occidentale, bine vazute de angajatori si de studenti (care pot face in acelasi timp si studii, si acumula o experienta, si avea un minim de venit, caci lucreaza 1/2 norma...

Trimis de: Andrei^ pe 20 Aug 2004, 04:07 PM

Au existat si facilitati (nu obligatii) .. care cred ca se mentin pentru firmele care angajaza absolventi .
Te scutea de la plata taxelor pentru cartea de munca un an sau asa ceva (suporta statul valoarea taxelor pentru un salariu minim). Problema e ca fondurile sunt limitate si eu cand am facut angajarea unui amic care tocmai absolvise , pauza fonduri ... au zis sa ma duc in stanga si-n dreapta ca sa fac cereri si m-am lasat pagubas .
Nu poti insa sa obligi firma sa angajeze . Chiar si de stat daca ar fi ... Si pe deasupra daca iti mai trimit si vreo doi trei absolventi care si-au platit toate examenele si nu au habar de munca ... atunci iti iei campii smile.gif

QUOTE
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar "obligatoriu" nu mai exista decat in Coreea de Nord, in nici un caz intr-o economie libera...

Bine zis sorin smile.gif

Trimis de: bdl pe 20 Aug 2004, 10:24 PM

QUOTE (MonicaV @ 20 Aug 2004, 09:44 AM)
Ar trebui sa existe un sistem de repartitii ca pe vremea lui Ceausescu. Bineinteles, o parte din posturi ar fi la stat. Restul ar fi in sectorul privat, dar companiile ar fi obligate sa primeasca absolventi. Ar trebui sa se dea o lege si sa se stabileasca exact numarul de absolventi si sanctiunile pentru companiile care nu vor sa angajeze absolventi. Daca numarul obligatoriu ar fi rezonabil, cei care ar trebui sa ii primeasca nu ar avea probleme. Ar fi o simpla obligatie in plus.

ohmy.gif
Maica, da tu chiar esti de pe alta planeta venita.... ce naiba faci in canada ai? N-ai invatat nimic de la aia? Oricum si aia tot un fel de socialisti sint...

Trimis de: contraste pe 21 Aug 2004, 02:54 PM

Si chiar fara anume facilitati la plata, consider ca este in avantajul firmei un om in plus, care chiar daca timp de o saptamana chiar nu stie nimic, a doua saptamana tot face ceva in folosul firmei, si evident in propriul sau folos. Va spun acest lucru in cunostinta de cauza - prietena mea. Ea a acceptat sa faca o practica la locul de munca fara a fi platita, o vacanta intreaga, care mai apoi a ajutat-o enorm la sustinerea proiectului, si la viitoarea angajare.

Trimis de: Andrei^ pe 22 Aug 2004, 09:09 AM

Mai e o chestie .... trebuie sa-i si placa .. nu sa munceasca numai de nevoie . Am avut o angajata care lucra doar pentru bani... ca dupa 2 luni sa-mi spuna ca ea lucreaza in sila ... si nu inavatase nimic dupa 3 luni ... mai rau incurca lucrurile
Oricum , chiar si ca incepator ... indiferent de persoana .. daca e destept .. face si munca voluntara ca in cazul prietenei tale.

Trimis de: sorin666 pe 23 Aug 2004, 09:51 AM

@andrei
Ratari exista peste tot, nu e "vina" nimanui, esential este ca ele sa fie "rarite" prin interviuri bine conduse, oricum fata a fost sincera si si-a dat seama si ea ca nu are ce cauta acolo...
@contraste
Nu sunt 100% de acord cu ce spui, orice munca merita un salar (modest, in cazul de fata...) daca nu motivarea stagiarului va fi exact cea a celor care, in timpul lui Oddy faceau "munca patriotica" si, invers, un angajator care stie ca omul respectiv "il costa" nu il va tine in fata xeroxului si sa lipeasca timbre, ci il va invata ceva...

Trimis de: cactus pe 23 Aug 2004, 10:35 AM

Cu cativa ani in urma am lucrat la o firma de langa Stuttgart care fabrica instrumente stomatologice. Acolo, la serv. de contabilitate era o eleva (studenta ?) de an terminal care facea practica - nu stiu daca platita sau -, care urma sa-i fie recunoscuta si in cadrul sustinerii examenului de dipl. in domeniul financiar-contabil. Practica ei a durat ceva mai mult de 3 luni; era iarna - lunile septembrie-decembrie. Din cate am inteles, exista o conventie intre ministerele landurilor federale si firme pentru ca elevii sa-si poata desfasura practica inainte de absolvirea scolii, iar rezultatele practicii si referintele primite de la firme aveau o mare importanta. Nu inteleg de ce nu s-a putea face asta si aici. In loc sa incarci programele scolare cu chestii care, apoi, sunt de cele mai multe ori nefolositoare pentru viitoarea meserie, mai bine s-ar elibera programele de invatamant si s-ar acorda mai mult timp practicii pentru meseria concreta spre care se orienteaza studentul respectiv. Eventual, firmele care accepta practicanti, sa primeasca anumite facilitati (????). Din cate am inteles, programele de invatamant in special din SUA, Canada, apoi si unele tari din vestul Europei sunt orientate mai mult spre munca practica pe care o vor desfasura absolventii (fara a neglija - bineinteles cunostintele teoretice). de ex. in Germania exista universitatile si acele Fachhochschulen - care sunt facultatile de profil. La universitate se pune accent pe cercetare iar dincolo pe munca practica de inginer....(?)

Trimis de: contraste pe 23 Aug 2004, 02:01 PM

Sorine, pentru doua luni pe vara cat a stat ea fara plata, a luat cu nota maxima licenta, s-a angajat din prima si acum, mai nou a plecat la o firma cu capital mixt, unde are un salariu fain de tot. Decat sa strambi din nas ca nu esti platita, mai bine daca stii ce vrei acumulezi ceva pe gratis, iei si o adeverinta la mana, si ajungi bine. Nasul pe sus atrage vant in buzunare... Contabilitatea nu se invata nici din carti, nici invatand spaniola din telenovele.

Trimis de: dead-cat pe 23 Aug 2004, 04:53 PM

QUOTE

de ex. in Germania exista universitatile si acele Fachhochschulen - care sunt facultatile de profil. La universitate se pune accent pe cercetare iar dincolo pe munca practica de inginer....(?)

vezi ca dipl. ing.(FH) e un fel de subinginer. si poti face diploma de inginer si la universitate.
iar despre orientarea spre practica a programei de studiu...e un mit. au la fel de mult bagaj teoretic nefolositor ca la noi si-l abordeaza cu un entuziasm comparabil.

singura chestie chiar utila e obligatia de a face ceva research in cadrul proiectului de diploma (in ciuda bugetului inexistent), asa ca sa se obisnuiasca absolventul cu conditii "reale".


Trimis de: cactus pe 23 Aug 2004, 07:58 PM

Pisicule, da` vezi nu muri; zic si eu ce-am vazut si ce mi s-a spus...Oricum, nu pot pricepe de ce in SUA sau alte parti (cred ca de sorginte anglo-saxona) faci niste studii axate strict pe specialitatea in care vrei sa te califici si, dupa...ani de studii, capateti diplona. Nu stiu daca asta se aplica in domenii ca dreptul, stiintele econ., stiintele exacte sau altele, da`tot citesc prin presa ca cineva "a absolvit Facultatea de ... la Harvard/MIT/UCLA/Oxford, etc, etc." Poate n-am priceput io, ca mi-s mioritic... rofl.gif

Trimis de: Eclectic pe 23 Aug 2004, 08:24 PM

Se aplica in toate domeniile.

Trimis de: sorin666 pe 23 Aug 2004, 10:56 PM

QUOTE (contraste @ 23 Aug 2004, 02:14 PM)
Sorine, pentru doua luni pe vara cat a stat ea fara plata, a luat cu nota maxima licenta, s-a angajat din prima si acum, mai nou a plecat la o firma cu capital mixt, unde are un salariu fain de tot. Decat sa strambi din nas ca nu esti platita, mai bine daca stii ce vrei acumulezi ceva pe gratis, iei si o adeverinta la mana, si ajungi bine. Nasul pe sus atrage vant in buzunare... Contabilitatea nu se invata nici din carti, nici invatand spaniola din telenovele.

Uite, eu m-am dus la o firma mica in practica si nici nu era de specialitite... am stat 2 luni, le-am facut un network standard de la A la Z, am luat un 18 la proiect (printre altele am luat si o prima, desi nu erau obligati...) si... am gasit de lucru aproape imediat, am colegi care s-au dus "pe pile" in firme super-prestigioase, unde nimeni nu i-a luat in serios, au intrat vitei, au iesti... tot asa, dar mai mari ohyeah.gif , au avut probleme la sustinere ca au scris dobitocii, iar cu gasitul de lucru... mai pre seara... laugh.gif
Iar spaniola.... tot nu s-a prins de mine... smile.gif

Trimis de: contraste pe 24 Aug 2004, 12:38 PM

Inseamna ca tu si amica mea va situati de aceeasi parte a baricadei, daca asta ai vrut sa subliniezi. Bun, infiintez un club !
Da de blegomanii de care ai pomenit tu, pute piata, si ANDREI a facut vorbire ca nu duce lipsa nici el. Eu pe puturosi si pe sus pomenitii, nu-i iau in discutie. Deci practica ti-a prins si tie bine ! Tu ai fost platit ? Oricum, discutia era ca TREBUIE FACUTA PRACTICA, pentru ca asa cum se spune din batrani, "una-i teoria, alta-i prctica". Eu sunt intr-u totul de acord, pentru ca rupt de realitate nu te poti angaja. Cu reguli si decrete de la pagina nu stiu care, treci un examen scris, dar fata in fata cu realitatea, nu se poate sa te descurci din prima.
Pa, Sorine !

Trimis de: sorin666 pe 24 Aug 2004, 09:47 PM

Cred ca ar trebui sa facem ceva ca tunelul pe care-l sapam amandoi sa se intalneasca la jumatatea traseului... rolleyes.gif
TU puneai problema din PDV personal si "microeconomic" si din acest PDV nu am nimic de comentat, TOATE cele spuse de tine nu pot decat sa le aprob... E dealtfel atitudinea cea mai normala a unei persoane "medii" cu dorinta de a "se scoate" wink.gif
EU vedeam rezolvarile posibile ale problemei din PDV "macro", adica din prisma masurilor ce pot fi luate la nivel global (poate ca nu am stiut sa exprim destul de bine acest fapt...) si anume sa "aduc pe tapet" masurile si dispozitivele existente in FR, perfect utilizabile si in RO, fara investitii sau costuri sociale excesive (ca sa nu zic ca este aproape fara contributie de la buget...
... Daca esti curios, reiau ideea...

Trimis de: runik88 pe 25 Aug 2004, 05:33 PM



In peste 90% din cazuri scoala romaneasca este mai mult decit inutila,greoaie si anosta...
Dupa ce termini nu stii aproape nimik...

Trimis de: sorin666 pe 25 Aug 2004, 11:10 PM

Scoala este anosta CAM PESTE TOT, inca nu s-a descoperit metoda de a "inghiti" cunostiintele necesare transformarii unui papagal cu bacalaureat in profesionist care sa fie "funny" smile.gif
Nu de alta, dar perioada interesanta, "creativa" incepe dupa aia (sau, ma rog, in ultima parte, inainte de absolvire...
Ca scoala RO este mai anosta decat altele, asta e altceva...

Trimis de: LINICA pe 26 Aug 2004, 04:37 PM

Nu vreau sa supar pe nimeni insa parerea mea este ca scoala este o pregatire pentru "viata" . Si iata cateva argumente:
- interactionand cu alte persoane(colegi, profesori, asistenta medicala,etc) o perioada lunga de timp, fiecare dintre noi punem o caramida - mare sau mica -la personalitatea noastra.
- de cele mai multe ori avem ce "invata" din lectiile pe care ni le predau - mai bine sau mai prost - profesorii. Macar unele au darul sa ne plictiseasca intr-atat incat sa visam la lucruri pe care vrem sa le facem. Si atunci sa nu multumim pentru norocul de a fi ascultat timp de cateva zeci de minute o gura care a avut darul sa ne plictiseasca !?
- imbuibati fiind cu tot felul de cunostinte poate unele aparent nefolositoare, vom vrea pana la urma sa ne dorim o orientare pentru viitor. Una sau mai multede ce nu? E bine sa avem de unde alege.
- eu una nu pot sa zic ca scoala a fost anosta. Cel putin facultatea nu a fost nici pe departe astfel! Pot spune ca m-a invatat cum sa ma descurc aproape in orice situatie(sa mentionez ca ma subapreciam rau de tot) si mi-a oferit multe "suete" cu profesorii - proful de ILR m-a picat laun exmen. A fost cel mai amuzant examen din viata mea! laugh.gif Pacat ca nu mai am timp acum....
Dar voi reveni! wink.gif


Trimis de: marduk pe 18 Aug 2009, 12:09 PM

De ceva timp urmaresc discutiile politicienilor, jurnalistilor, profesorilor, sindicatelor, etc. pe tema noului proiect de lege din invatamant. Nu stiu cum se face dar de fiecare data cand vine un nou guvern, ceva trebuie schimbat in invatamant, mai toti ministrii invatamantului cu mici exceptii au incercat sa ne convinga ca ceva trebuie schimbat in invatamant pentru ca viitorul Romaniei sa nu aibe de suferit. Ca ceva trebuie schimbat este sigur, dar ramane sa vedem daca schimbarile respective chiar pot sa ne dea speranta ca in viitor copiii nostri vor putea spera ca scoala chiar va fi o pregatire pentru viata. Ceva din ceea ce se intampla la sate, comune si orase mai mici, cat si noile prevederi din lege, atat cat am reusit sa inteleg, ma face sa cred ca exista mai degraba o dorinta de "amprentare" a viitorului invatamantului, decat a face ceva serios, durabil si necesar elevilor acestei natii. Pentru a fi cat mai elocvent am sa va povestesc ceea ce am constatat in zona in care locuiesc mai nou. Vad zi de zi copii care merg la camp sa-si ajute parintii, unii chiar conducand atelaje, altii aranjand fanul, cei mai multi au grija de animale fie ele oi, capre, vite, gaini, gaste, etc. Din vorba in vorba am aflat ca multi nu mai vor sa se duca la scoala, desi erau doar in clasa a IV a sau a VI a, m-am gandit ca poate saraci fiind, parintii nu mai puteau sa-i sustina la scoala, sa le cumpere cele necesare inceputului de scoala. M-am hotarat sa-i ajut, sa le cumpar carti, caiete, uniforme, ghiozdan, incaltari, ma rog ce le-ar mai trebui sa continue anul scolar, surpriza a fost mare, copiii nu vroiau sa mearga la scoala, orice incercare as fi facut ma loveam de un refuz categoric, refuz in fata caruia si parintii se declarau invinsi si resemnati. Am inceput sa "investighez" cauzele acestei atitudinii, din discutiile avute cu parintii si copiii care mai frecventau scoala am realizat ce i-a convins pe cei cativa "razvratiti" sa nu mai mearga la scoala. Pe primul loc in nemultumirile fata de scoala s-a situat distanta ce trebuia strabatuta pana la scoala fie iarna fie vara, prin zapada pana la brau, prin ploaie ori arsita, prin paduri pe scurtaturi, cale de cativa kilometrii, mergand in grupuri stranse pe la raspantii, mare parte din copii mergea la scoala, zi de zi dus intors. Am pus atunci o intrebare care m-a aruncat in derizoriu, prosteasca de-a binelea, pornita din gura unui orasean care vede stirile de la televizor si creda ca totul merge bine, daca nu, cel putin guvernantii aveau grija ca legile sa fie aplicate si in ultimul sat, intrebarea mea era legata de microbuzele menite sa-i duca pe acesti copiii la scoala. Raspunsul a fost unul pe masura situatiei din aceasta tara, microbuzul era folosit doar pentru copiii care mergeau la gradinita, am ramas mut, cred ca figura mea le-a ramas intiparita in memorie copiilor cu care discutam. Odata ajunsi la scoala, inghetati de ger, udati de ploaie, in clasa in care aveau o soba mai mult de decor, se ingramadeau cate doi in banca incercand sa inteleaga pentru ce trebuie sa faca acest sacrificiu zi de zi. Poate ca intr-o zi din cele geroase, in drumul catre scoala, multora dintre ei li s-a nascut in gand dorul acela de duca, dorinta ca odata ajunsi mari sa fuga la oras, lasand un urma satele pustii. Sunt convins ca in Romania exista mii de sate, comune in care care copiii traiesc aceasta suferinta, nu de ieri de azi, multi renunta la acest calvar, fie ca s-au saturat, fie nu le place scoala din cauza orelor plictisitoare, fie parintii nu au cum sa-i mai intretina la scoala, putin sunt cei care se rup din acest cosmar si merg mai departe, dar sunt. Cei care raman acasa la "coada vacii" stiu sa citeasca ca un elev de calas a IV a desi au terminat poate 10 clase sau macar 8, tot ce stiu despre viata au preluat de la parinti sau bunici. Concluzia pe care am tras-o este ca politicienii vor face o noua lege cu multe erticole, care mai de care mai stufoase, fara noima, in toate acele articole cred ca va fi doar proiectia visului unor pedagogi, fata de cum ar trebui sa arate scoala romaneasca, relitatea insa va ramane aceiasi, neschimbata de multi ani. Nu inteleg de ce nu se face o lege simpla care sa departajeze copiii care vor sa continue scoala de cei care vor sa ramana acasa, linga parinti, de ce trebuie musai sa-i educam pe toti cu forta, la gramada si fara discernamant. Ar trebui ca acesti copii si parintii sa poata opta pentru viitor, cei ce vor sa mearga sa studieze mai departe si dovedesc ca pot face acest lucru, sa mearga, cei care nu pot face asta, sa inceapa chiar din clasa a VI a sau a VII a o altfel de scoala, o scoala pentru viata, cu ore in care sa-i invete despre cresterea vitelor, agricultura, igiena, mestesuguri etc. Eu asa vad scoala cel putin la sate, comune si orase mici, pentru cei care nu vor din diverse motive sa continue cu matematica, fizica, geometrie, etc. Inca din primi ani de scoala sa se faca 4 materii principale, Limba Romana, Istoria Romaniei, Geografia Romaniei, Aritmetica, Agronomie, Igiena, Educatie Civica, iar acolo unde este cazul sa se predea si limba materna, in tot acest timp copiii ar trebui testati, cei cu aptitudini si inclinatii catre invatatura urmand sa mearga mai departe la o alta forma de invatamant, cei fara sa mearga catre scoli profesionale, mestesuguri, agricultura, zootehnie, etc. unde sa fie invatati cum sa-si castige existenta cu propriile maini. Simplu cat mai simplu, scoala este menita sa pregatesca pentru societate oameni care sunt pregatiti pentru viata pe care si-o doresc, nu pentru ca membri unei societati sa fie scoliti doar de dragul unei "amprente".

Trimis de: LINICA pe 18 Aug 2009, 01:49 PM

marduk, cred in realitatile crunte pe care le-ai povestit. Imi amintesc ca, mai mare fiind, plecam cu greu de acasa spre liceu uneori. Dar aveam atata entuziasm, incat sa uit acest greu desi autobuzul facea pana si trebuia sa merg 5-6 Km prin zapada. Copiii/tinerii au in ei o forta ce poate face minuni daca cei din jur nu ii opresc prin pesimismul lor(adunat din toate nemultumirile fata de diferite clase si fata de ei). Incerc sa imi imaginez cat sprijin, fie el si moral primesc de la cei mari acesti puisori de oameni.
As vrea sa merg sa vad la fata locului cum se intampla lucrurile si as vrea sa ajut cu ceva. As da doua saptamani de concediu pentru copiii aceia; un fel de scoala de vara s-ar putea organiza, cred. Nu?

Trimis de: marduk pe 18 Aug 2009, 02:11 PM

QUOTE(LINICA @ 18 Aug 2009, 02:49 PM) *
un fel de scoala de vara s-ar putea organiza, cred. Nu?

Da, sunt binevenite aceste cursuri mai ales pentru cei ce s-au hotarat sa nu mai coninue scoala. Ar putea invata ceva ce i-ar putea ajuta in viata de zi cu zi dupa abandonarea scoali, chiar si o cerere daca invata sa compuna si tot ar fi ceva.


Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)