Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odaia Filosofilor _ Ce Este Timpul?

Trimis de: andraa pe 1 Apr 2004, 11:44 AM

Bine v-am gasit! jamie.gif
Vreau si eu sa vad cam ce crede fiecare despre timp?
Ireversibil... am auzit multe definitii, dar m-a surprins una dintre ele... cum ca timpul ar fi ceva bine determinat, voi ce credeti?

Trimis de: PIT-a-PAT pe 2 Apr 2004, 09:49 PM

Eu cred ca timpul este spatiu. Fara el nu exista nimic. El ar putea fi anulat doar la 0 grade K (ipotetic). D-aia spun ca totul este alcatuit din timp. Pana si gandurile noastre, biologic vorbind.


Oricum ramane ceva abstract.

Trimis de: Marcus pe 3 Apr 2004, 12:26 PM

Din anumite puncte de vedere, timpul nu e unic determinat. N-as vrea sa ma repet, dar am scris cateva ipoteze despre controlarea timpului aici:


http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=ST&t=3013&

Inca astept pareri.

Trimis de: Tudy pe 3 Apr 2004, 01:49 PM

Timpul este o forma de energie, un efect al Manifestarii. Experienta Timpului poate fi modificata prin schimbarea vibratiilor predominante ale fiintei. Viziunea predominanta pe care o avem asupra lumii ne poate ajuta sa ne dam seama de nivelul nostru specific de vibratie.

Trimis de: fargakos pe 3 Apr 2004, 05:43 PM

Timpul e cadrul care domina actiunile noastre si care totodata este determinat de actiunile noastre. E un cerc vicios din care cu siguranta castiga tot timpul...

Trimis de: thext pe 4 Apr 2004, 12:47 PM

Timpul e cel mai bun profesor. Din pacate isi omoara toti elevii... rofl.gif

Trimis de: Alle pe 6 Apr 2004, 05:26 PM

Salut! Eh, uite ca m-am gandit si eu s-o dau pe filozofie si fac din asta primul meu mesaj. tongue.gif ohyeah.gif

Acum, ca nu devin off topic, sa raspund la o intrebare cel putin interesanta. Timpul? Dupa parerea mea, timpul e doar o unitate de masura a vietii. In ce altceva ti-ai putea masura viata daca nu in timp? Timpul, in schimb, nu da fara sa ceara. Si tot ceea ce da va cere inapoi cu varf si indesat.

Pentru cateva momente placute, pentru zile speciale, pentru ani de neuitat, timpul ia inapoi frumusetea. Imbatranim, asta e o certitudine. Nu putem face mare lucru pentru a impiedica asta. Dar putem face altceva: putem sa ne bucuram de darurile timpului, fara sa ne gandim la ceea ce-i vom da inapoi.

Acum, intrebarea este: cat suntem dispusi sa sacrificam de dragul timpului? Cat vom lua si cat vom da inapoi? La asta aveti raspuns? hh.gif

Trimis de: Tudy pe 6 Apr 2004, 06:26 PM

Bine-ai venit la Han, Alle! welcome.gif


Legat de Timp, trebuie mentionat un aspect: Timpul pare a fi o "unitate de masura", sau cel putin asa este perceput in acest plan al Manifestarii... La nivel egotic, Timpul este fluid, unidirectional si ireversibil. Dar aceasta e doar o aparenta. In realitate, aspectele subtile ale Timpului pot fi intelese, simtite si chiar controlate...

Trimis de: side_story pe 7 Apr 2004, 03:27 PM

Nu ati citit despre teoria conform careia timpul reprezinta cea de-a patra dimensiune a Universului, pe langa cele trei dimensiuni fizice spatiale. Era destul de populara printre oamenii de stiinta.
Eu insa cred ca timpul este o manifestare a dimensiunii acesteia. Probabil ati auzit despre viata de dupa moarte vazuta intr-un paradis in care dureaza vesnic. Eu il vad ca pe o alta dimensiune, lipsita de notiunea timpului. Poate aberez sorry.gif , dar este o simpla parere.

Trimis de: black ice pe 11 Apr 2004, 11:27 PM

Care timp, cel biologic, personal, colectiv? Exista mai multe tipuri de timp. De obicei timpul este definit in raport cu spatiu. Se pune problema: in afara spatiului (in vid de ex.) exista timp?

Banuiesc ca cea mai simpla definitie a timpului in plan material (exterior sufletului) ar fi urmatoarea: succesiune de evenimente.

In plan interior, sufletesc, definitia data mai sus isi pierde consistenta intrucat termenul de 'evenimente' este impropriu folosit. De asemenea in acest plan ireversibilitatea si liniaritatea timpului - caracteristici prin care este definit timpul - sunt discutabile. Lucru ce ma conduce spre intrebarea: in planul interior, exista timp, sau doar o suma de evenimente, clasificate de mintea umana, influentata de timpul exterior, in Trecut, Prezent si Viitor?

Trimis de: zar pe 12 Apr 2004, 12:08 AM

sistemul numeric zecimal a fost inventat pt a usura contabilitatea... datorita facilitatii lui de utilizare a fost adoptat incet, incet de toata lumea... tot la fel timpul a fost inventat ca dimensiune de data asta (cum se spunea intr-un mesaj mai sus) pt a face diferenta intre "inainte de... " si "dupa ce..." unitatea de masura de baza a timpului este ziua de 24h. timpul este o inventie a omului, tot ca distanta, greutatea, etc.

binenteles e doar parerea mea! hmm.gif

Trimis de: side_story pe 12 Apr 2004, 12:13 AM

Poate ca timpul este o particularitate a perceptiei existentei de catre oameni. Poate ca pentru alte fiinte acesta este imposibil de descris sau de imaginat, la fel cum noua ne este imposibil sa ne imaginam o lume fara el...
Eu nu cred ca poate fi gasita o definitie atata timp cat gandirea noastra este restransa la un sir continuu de idei (care se succed in timp!!), ci numai dupa ce am parasit acest univers constrans la o existenta legata in jurul scurgerii timpului. Din pacate, poate asta nu se va intampla niciodata....

Trimis de: Moira pe 22 Apr 2004, 09:44 PM

Sa fim materialisti si reci..."Time is money.". 6.gif

Timpul este bani.
Timpul este curb.
Timpul este relativ.
Timpul este limitat, cand te bucuri de el.
Timpul curge prea greu cand esti trist.

Vedeti? Definitia timpului depinde de MOMENTUL in care te gasesti.
Timpul ne include, probabil. Din cand in cand, unul dintre noi se mai si ridica peste timp. Sau cate o idee.
Se zice ca singurele care dainuiesc peste timp sunt...genele. Sunt nemuritoare, noi suntem doar expresia lor de moment, suntem o simpla ipostaza a genelor in timp.

Dar timpul trece, si prea multa filozofie strica. Este timpul sa tac. smile.gif

Trimis de: dead-cat pe 22 Apr 2004, 10:33 PM

pentru mine, timpul e ... linear.

Trimis de: Esu pe 25 Apr 2004, 04:37 AM

Un kilogram de timp va rog yikes.gif

Parerea mea este ca timpul nu exista , este doar o unitate de masura ; La fel cum e si kilogramul biggrin.gif

Trimis de: Catalin pe 25 Apr 2004, 07:24 AM

Kilogramul e o unitate de masura a masei. Timpul a cui ar fi? blink.gif

Trimis de: zar pe 25 Apr 2004, 08:05 AM

chiar ce crezi Catalin, timp= a patra dimensiune?

PS: imi place cum argumentezi si cateodata gasesc ponturi interesante! wink.gif

Trimis de: Catalin pe 25 Apr 2004, 08:32 AM

QUOTE

chiar ce crezi Catalin, timp= a patra dimensiune?


Asa este in modelul format de teoria relativitatii. Ca parere personala, nu cred ca ar trebui sa confundam modelul cu realitatea in sine. Un model al universului nu poate fi perfect (pentru ca ar trebui sa se modeleze si pe sine, ducand astfel la contradictii). Timpul este a patra dimensiune in viziunea noastra actuala. Nu putem sti ce e in realitate.

Trimis de: zar pe 25 Apr 2004, 08:36 AM

QUOTE (Catalin @ 25 Apr 2004, 09:34 AM)
Timpul este a patra dimensiune in viziunea noastra actuala. Nu putem sti ce e in realitate.

imi place chestia asta! thumb_yello.gif

merci pt raspuns!

Trimis de: Catalin pe 25 Apr 2004, 08:58 AM

Cu placere! smile.gif

Trimis de: mutulica pe 25 Apr 2004, 09:21 AM

Timpul chiar este a patra dimensiune in fizica. Il gasesti prin jumate din formule.
Si desi pare o dimensiune ireversibila, teoria relativitatii se joaca putin si cu aceasta paradigma.

Asta daca e s-o luam tehnic, pentru ca daca o luam filozofic, relativitatea timpului se explica mult mai usor prin axioma legata de durata unui minut exprimata de legea lu' Conran.
Lungimea acestui minut se pare ca este direct proportionala cu partea in care te afli fata de usa de la baie!!

Trimis de: alfa pe 6 Dec 2005, 01:27 AM

Eu cred ca timpul apartine esentei fiintei si atesta multiplicitatea originara a acesteia. Este ceea ce o face sa iasa din sine si sa inainteze fara sfarsit. Cred in existenta unor monade care evolueaza din si catre infinitate..Parerea mea inclina mai mult spre Newton decat spre Einstein, Kant sau Leibniz. Desi ecuatiile lui Einstein par sa se apropie mai mult de adevar...

Trimis de: mariusc2 pe 6 Dec 2005, 01:50 AM

Cand o sa stiu ce e timpul voi fi nemuritor...

Trimis de: Catalin pe 6 Dec 2005, 11:53 AM

QUOTE

Cred in existenta unor monade care evolueaza din si catre infinitate..Parerea mea inclina mai mult spre Newton decat spre Einstein, Kant sau Leibniz.


Hmm, dar nu era exact Leibnitz ala cu monadele?

Trimis de: alfa pe 6 Dec 2005, 12:04 PM

Catalin

QUOTE
Hmm, dar nu era exact Leibnitz ala cu monadele?


Ba da, exact el dar nu aveau legatura cu conceptul lui despre timp. Eu gandesc timpul in felul ala pentru ca doar asa mi se pare ca se poate explica devenirea, diferenta si multiplicitatea. Am o obsesie legata de posibilitatea de iesire din nediferentiatul initial ( Unicul , Fiinta etc)- de fapt de contestare a lui... si cred ca doar timpul gandit ca existent in sine newtonian si acceptarea multiplicitatii originare ( in genul monadismului lui Leibniz dar mergand chiar mai departe wink.gif ) pot da un raspuns cat de cat satisfacator.
Mi s-ar parea bizar sa-l gandesc ca la Leibniz ca nefiintand in sine, ca simpla devenire a lucrurilor. Cred ca tocmai el asigura acea devenire.

Trimis de: shapeshifter pe 6 Dec 2005, 01:37 PM

Afirmaţia ,,timpul este o iluzie” nu vrea să exprime un adevăr filosofic. Prezentul este tot ce vom avea vreodată. Nu va exista niciodată un moment în care în viaţă noastră să nu fie ,,acest moment”.
Timpul psihologic este o boală mentală. Manifestările timpului psihologic apar sub forma ideologiilor ca naţional-socialismul, comunismul sau orice fel de naţionalism sau ca sistemele religioase rigide ce funcţionează bazându-se pe presupunerea implicită că binele cel mai mare se află în viitor şi astfel scopul atingerii lui justifică mijloacele. Scopul este o idee, un punct în proiecţia mentală a viitorului, în care salvarea, indiferent sub ce formă ar fi prezentată – fericire, împlinire, egalitate, eliberare, etc – va fi atinsă.
Încerci mereu să ajungi în alt loc decât cel în care te afli? Cea mai mare parte a acţiunilor sunt doar mijloace pentru atingerea unui scop? Satisfacţia se află întotdeauna după colţ sau este redusă la scurte momente de plăcere ca sexul, mâncarea, băutura, drogurile sau fiorii de frică/entuziasm? Te concentrezi mereu către devenire, realizare atingerea a diverse ţeluri, alergi mereu după emoţii şi plăceri noi? Crezi că dacă aduni mai multe lucruri vei fi mai împlinit, mai bun sau mai întreg din punct de vedere psihologic? Aştepţi un bărbat sau o femeie să dea un sens vieţii tale?
În starea de conştiinţă normală, de identificare cu mintea, puterea şi potenţialul creator infinit care stau ascunse în Clipa de Acum sunt camuflate în totalitate în timpul psihologic. Vechile tipare de gândire, de emoţie, de comportament, de reacţie şi de dorinţă sunt aplicate în performanţe ce repetă la nesfârşit un scenariu din minte, care conferă un fel de identitate dar deformează sau ascunde realitatea prezentă. Atunci mintea creează o obsesie a viitorului pentru a evada dintr-un prezent nesatisfăcător.
Rădăcinile timpului psihologic sunt negativismul şi suferinţa. De obicei viitorul este o replică a trecutului. Sunt posibile schimbări superficiale dar transformările reale sunt rare şi depind de capacitatea de a fi prezent pentru a dizolva trecutul cu ajutorul puterii Clipei de Acum. Trecutul însuşi se perpetuează prin lipsa prezenţei. Calitatea conştiinţei din acest moment este ceea ce dă formă viitorului, care nu poate fi trăit decât în Clipa de Acum.
Toate atitudinile negative sunt produse de o acumulare a timpului psihologic şi o negare a prezentului. Disconfortul, anxietatea, tensiunea, stresul, grijile – toate formele de frică – sunt produse de abundenţa viitorului şi de insuficienţa trăirii prezentului. Vinovăţia, regretul, resentimentele, suferinţele, tristeţea, amărăciunea şi toate formele de lipsă a iertării sunt produse de abundenţa trecutului şi de insuficienţa prezenţei.

Există 2 aspecte ale timpului: timpul psihologic şi timpul cronologic.
Timpul cronologic este timpul folosit pentru aspectele practice ale vieţii. Imediat ce problema apărută a fost rezolvată se revine la conştiinţa prezentului. Astfel nu se acumulează timp psihologic care este identificarea cu trecutul şi proiecţia compulsivă în viitor. Timpul cronologic nu înseamnă numai a stabili o întâlnire sau a planifica o excursie. El include şi a învăţa din trecut pentru a nu repeta aceleaşi greşeli la nesfârşit, stabilirea obiectivelor şi efortul de a le duce la îndeplinire, predicţiile legate de viitor, prin intermediul tiparelor şi al legilor fizice, matematice, etc. învăţate din trecut şi abordarea unor căi adecvate de acţiune pe baza acestor predicţii.
Dar chiar şi în sfera vieţii practice în care nu ne putem descurca fără să recurgem la trecut sau la viitor, momentul prezent rămâne factorul esenţial: orice lecţie din trecut devine relevantă şi se aplică ACUM. Orice planificare şi orice efort de a atinge un anumit scop au loc ACUM.
În cazul unei persoane care a atins iluminarea, concentrarea atenţiei se identifică întotdeauna cu Clipa de Acum, deşi ea are încă o conştiinţă periferică a timpului. Altfel spus, ea continuă să folosească timpul cronologic dar este eliberată de timpul psihologic.
La o privire atentă se observă faptul că cei mai fericiţi oameni sunt cei care nu creează timp psihologic şi folosesc numai timpul cronologic.

To divide time into parts is
like building walls and calling it space.
It is only in the mind
that they are divisible.

Trimis de: alfa pe 6 Dec 2005, 04:58 PM

shapeshifter

QUOTE
Timpul psihologic este o boală mentală. Manifestările timpului psihologic apar sub forma ideologiilor ca naţional-socialismul, comunismul sau orice fel de naţionalism sau ca sistemele religioase rigide ce funcţionează bazându-se pe presupunerea implicită că binele cel mai mare se află în viitor şi astfel scopul atingerii lui justifică mijloacele. Scopul este o idee, un punct în proiecţia mentală a viitorului, în care salvarea, indiferent sub ce formă ar fi prezentată – fericire, împlinire, egalitate, eliberare, etc – va fi atinsă.


Timpul psihologic se refera la perceptia a timpului nu cred ca are legatura cu ce spui tu. E vorba de faptul ca aceeasi durata in functie de situatie, stare ti se poate parea mai lunga sau mai scurta.
Nici o legatura cu proiectarea unui ideal viitor, negativism , suferinta etc

QUOTE
Afirmaţia ,,timpul este o iluzie” nu vrea să exprime un adevăr filosofic. Prezentul este tot ce vom avea vreodată. Nu va exista niciodată un moment în care în viaţă noastră să nu fie ,,acest moment”.


Intr-un sens. Nu poate fi decat ceea ce este, ce va fi inca nu este dar asta nu inseamna ca nu va fi. Ca sa fie toate momentele viitoare trebuie sa ajunga intr-un este la un moment dat.
In al doilea rand...tu insuti te folosesti de viitor : prezentul este tot ce vom avea vreodata ( ori ce vom avea inseamna ceea ce inca nu avem, ceea ce sta sa apara...viitorul )Ca sa nu para ca doar una dintre ipostaze poate fi considerata primordiala se poate spune si altfel: Nici un acum nu poate fi fara sa fi fost initial un viitor , un va fi si nici un acum nu poate exista decat daca el trece imediat intr-un a fost. ( trecut )



QUOTE
În starea de conştiinţă normală, de identificare cu mintea, puterea şi potenţialul creator infinit care stau ascunse în Clipa de Acum sunt camuflate în totalitate în timpul psihologic. Vechile tipare de gândire, de emoţie, de comportament, de reacţie şi de dorinţă sunt aplicate în performanţe ce repetă la nesfârşit un scenariu din minte, care conferă un fel de identitate dar deformează sau ascunde realitatea prezentă. Atunci mintea creează o obsesie a viitorului pentru a evada dintr-un prezent nesatisfăcător.


E doar un caz particular. Proiectia viitorului nu rezulta strict psihologic dintr-o insatisfactie fata de prezent. Mai mult nu intotdeauna insatisfactia fata de prezent se traduce printr-un optimism legat de viitor. Dimpotriva nu e deloc obligatoriu ca viitorul sa-ti apara mai bun. Asadar argumentul asta cu nasterea iluziei sau obsesiei viitorului pornind de la insatisfactia fata de prezent nu prea tine.



QUOTE
La o privire atentă se observă faptul că cei mai fericiţi oameni sunt cei care nu creează timp psihologic şi folosesc numai timpul cronologic.


Adica? De fapt ce vrei sa spui cu astea , tot nu inteleg...Daca ignori trecutul si viitorul esti mai fericit? Toata suferinta vine de la insuficienta cu care percepi prezentul? Posibil ca animalele sa traiasca tot timpul in prezent, controlate de instinctualitate nu de proiectarea unor scopuri sau de analiza trecutului. Aia e fericirea? Eu cred ca toate componentele isi au rostul lor iar incercarea de a ridica una deasupra alteia invocand ca un aspect al timpului, una dintre cele trei ipostaze ar fi mai rea sau mai buna mi se pare ciudat.

Trimis de: shapeshifter pe 6 Dec 2005, 05:23 PM

amice deşi ai o minte analitică faci parte din categoria celor care nu văd pădurea din cauza copacilor.. tu faci analiză pe text nu prinzi semnificaţia contextuală..

ex.
---
Timpul psihologic se refera la perceptia a timpului nu cred ca are legatura cu ce spui tu. E vorba de faptul ca aceeasi durata in functie de situatie, stare ti se poate parea mai lunga sau mai scurta.
---
să mai comentez? crezi că vorbim aceeaşi limbă? mai gândeşte-te..

---
E doar un caz particular. Proiectia viitorului nu rezulta strict psihologic dintr-o insatisfactie fata de prezent.
----
eu nu discut psihologie aici..

Trimis de: edittha pe 6 Dec 2005, 05:39 PM

TIMPUL -Sigur, toata lumea stie ca un an are 12 luni, o luna are 30 de zile, o zi are 24 de ore, o ora are 6ode minute, un minut are 60 de secunde... dar asta este timpul ? Acestea sunt doar notiunui... stie cineva ce inseamna cu adevarat timpul ? Daca eu vreau, minutul meu poate dura o eternitate ! Anul poate fi infinit ! Pentru tine, minutul poate avea doar o secunda ! Suntem obligati sa credem ca timpul este o notiune definita, o notiune ca oricare alta... Ceasurile sunt toate la fel... calendarele sunt toate la fel... suntem constransi sa traim in acest sistem neschimbat... si totusi, ce este timpul ? Viata este timpul ce ne-a fost daruit de la prima pana la ultima clipa! ...

Trimis de: alfa pe 6 Dec 2005, 05:52 PM

Timpul psihologic ca boala mentala nascuta din suferinta si negativism care inseamna identificarea cu trecutul??? si proiectia compulsiva catre viitor ( de unde si pana unde asta??? la pesimisti nu se naste proiectia? ) si timpul cronologic folosit pentru aspectele practice ale vietii din care se revine la constiinta prezentului dupa rezolvarea problemei...
Dar ce e timpul, ce e timpul cronologic de fapt, nu la ce e folosit el? In plus nu timpul e folosit la rezolvarea unei probleme, ci mijloacele de rezolvare ale problemei respective, nu te folosesti de timp ca unealta...
Amice e discutabil daca avem vreo padure sau vreun copac aici pana sa ne dam seama ce vedem.

QUOTE
eu nu discut psihologie aici..


Nu, dar te folosesti de ea incercand sa dai aparenta unei metafizici. Procedeul e simplu. Vorbesti de suferinta etc si le pui pe toate in sfera asa-zisului timp psihologic, apoi faci o diferenta intre asta si timpul cronologic ca sa scoti concluzia ca fericirea se obtine prin folosirea timpului cronologic nu a celui psihologic pe care tocmai l-ai incarcat cu toate pacatele posibile... smile.gif

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 12 Dec 2005, 12:01 PM

Eu cred ca tu esti TIMPUL.
Ba nu, ESTI O TEMPORALITATE!
Cum dezvolti ideea asta tu care tocmai ai INTREBAT?
Caci si a fi un semn de intrebare e o chetiune de temporalitate!
wub.gif

Ovidiu Bufnila
consilier de imagine
http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=67&


Trimis de: alfa pe 12 Dec 2005, 04:05 PM

Evident ca sunt o temporalitate....devin, ma transform, curg...totusi raman in acelasi timp o individualitate distincta si unitara , insa una mobila nederminabila ca fixitate decat in chip abstract, fara atribute care s-ar mentine tot timpul. Eul e doar un receptacol, o potentialitate, in care se aduna actualitatea produsa de esentialitatea temporalitatii. Timpul da diferenta insasi, cel care o suporta, care ii creeaza o baza , un fundament, reprezentant el insusi al temporalitatii prin aceea ca apare o Diferenta fundamentala intr-o omogenitate ( un moment nu difera cu nimic de altul si totusi fiecare e un alt moment ca necesitate ca succesiune, ca diferenta intre trecut, prezent si viitor )
Nu sunt chiar timpul dar temporalitate da.
Intrebarea nu poate apare decat acolo unde exista timp si devenire, inca o data ai dreptate. La nivelul Unicului, al fixitatii si rigoditatii nu exista decat raspunsuri. Intrebarea e prilejul unei rupturi, raspunsul poate reveni la unitate sau poate arunca problema in noi di-solutii creatoare.
Intrebarea creaza spatiul spectaculos al posibilului.

Trimis de: exergy33 pe 6 Jan 2006, 05:45 PM

@alfa

QUOTE
La nivelul Unicului, al fixitatii si rigoditatii nu exista decat raspunsuri.


Rigoditate (daca exista asa ceva wub.gif ) este un cuvint inexistent in dictionar.
Are cineva mai multe informatii...?!?!?! devil.gif

Trimis de: Blakut pe 6 Jan 2006, 06:37 PM

O dimensiune. Respectiv a patra in numerotarea omului.

Trimis de: mărăcine pe 6 Jan 2006, 11:40 PM

Una din persoanele care-a insemnat cel mai mult in viata mea avea o vorba: "Totul la momentul potrivit..."

Nu stiu de ce, dar am ramas cu impresia ca ar avea ceva de-a face cu... timpul. rolleyes.gif

Trimis de: fis_tic pe 7 Jan 2006, 01:27 AM

timpul este o inventie a omului si il convinge pe acesta ca orice inceput are si un sfarsit

Trimis de: exergy33 pe 7 Jan 2006, 06:29 AM

Blakut

QUOTE
O dimensiune. Respectiv a patra in numerotarea omului.


Poti sa dai si ceva surse de informatii ?...articole , carti...link-uri cool.gif

Trimis de: Gothmog pe 7 Jan 2006, 02:16 PM

Daca am avea un Univers complet vid oare s-ar mai putea vorbi de timp?Cumva timpul reprezinta doar masura schimbarii?

Trimis de: exergy33 pe 7 Jan 2006, 03:20 PM

Gothmog
...vezi acel "space-time continuum" definit de Einstein.

Trimis de: vitalic sprinceana pe 7 Jan 2006, 10:11 PM

cred ca timpul este proiectia omenescului pe spatiu, o umbra a umanului, o oglinda in care umanul isi vede reflectarea..sper sa nu sune prea ciudat.

Trimis de: Blakut pe 7 Jan 2006, 11:50 PM

QUOTE ("exergy")
Poti sa dai si ceva surse de informatii ?...articole , carti...link-uri cool.gif


Ce informatii sa dau? E ca si cand ai pune la indoiala a lungimea ca fiind o dimensiune.

Totusi:http://en.wikipedia.org/wiki/Time_in_physics

Trimis de: Octavi pe 8 Jan 2006, 01:32 AM

QUOTE
cred ca timpul este proiectia omenescului pe spatiu, o umbra a umanului, o oglinda in care umanul isi vede reflectarea..sper sa nu sune prea ciudat.


Salut amice Vitalic!
Nici nu stiu daca ai mai raspuns pe forumul ala moldovenesc, caci la un moment dat i-am ratacit adresa . . .
Mi se pare ca aici (neo)platonicizezi timpul . . . vrei sa-l faci o reflexie a umanului, o virtualitate, cand el ar totusi o existenta fizica. In lipsa omului si a constintei sale, procesele naturale se desfasoare in timp, dovada fiind ca ceea ce a fost ieri, nu mai este azi.

Trimis de: jock pe 8 Jan 2006, 11:44 AM

Gothmog (7 Jan 2006, 03:16 PM)

QUOTE
Daca am avea un Univers complet vid oare s-ar mai putea vorbi de timp? Cumva timpul reprezinta doar masura schimbarii?

Dacă acest univers vid s-ar dilata/contracta, cu sigurantă că da. Dacă ar fi un univers static, nu stiu. Cred că totul depinde, în final, de cum este concepută natura spatiului (metrica). Eu cred că dacă spatiul are natura unei multiplicităti (nu este indivizibil), nu putem renunta la conceptul de timp. Consider, într-adevăr, timpul ca o măsură a schimbării (nu timpul reglementează schimbările, ci schimbările fac timpul), dar, mai mult decât atăt, ca o expresie a diferentei în genere si ca o dimensiune necesară a multiplicitătii (în sensul că orice multiplu, continând diferente, trebuie să aibă o componentă pe care o numim temporală).

Trimis de: exergy33 pe 8 Jan 2006, 12:38 PM

Blakut

QUOTE
Ce informatii sa dau? E ca si cand ai pune la indoiala a lungimea ca fiind o dimensiune.


Nu pun la indoiala nici a patra si nici o alta extradimensiune . smile.gif
Am intrebat numai daca ai numele unor articole sau link-uri in care se foloseste explicit termenul de "rigoditate" sau...rigodity. devil.gif
Un search pe net te va convinge ca nu poti obtine nici un fel de informatii referitor la acest termen. rofl.gif

Despre paradoxul celor doi gemeni , contractia spatiului si dilatarea timpului , Einstein , Minkowski , Lorentz...si tot tacimul am invatat suficient in facultate.
Am citit si teoriile lui Hawking precum si teoria corzilor (string theory ) cu variantele sale...
Cea mai plauzibila definitie mi se pare cea a timpului asa zis "termodinamic" in care momentul de timp numit "ieri " se diferentiaza de momentul de timp numit "azi" printr-o cantitate fizica numita entropie.
Entropia (dezordinea) poate creste numai in urma unor evenimente , procese....
Deci crestere entropiei presupune "curgerea" ireversibila a timpului.
In cartea sa intitulata Multifractals , Mandelbrot introduce notiunea de timp intrinsec ( carte pe care din pacate nu am citit-o inca). wub.gif

exergy33



Trimis de: jock pe 8 Jan 2006, 02:18 PM

exergy33, e vorba de o greseală ortografică, "rigoditate" înseamnă "rigiditate", nu mai căuta degeaba prin dictionare si pe Internet.

Trimis de: Gothmog pe 8 Jan 2006, 05:07 PM

QUOTE (exergy33)
Cea mai plauzibila definitie mi se pare cea a timpului asa zis "termodinamic" in care momentul de timp numit "ieri " se diferentiaza de momentul de timp numit "azi" printr-o cantitate fizica numita entropie.
Entropia (dezordinea) poate creste numai in urma unor evenimente , procese....
Deci crestere entropiei presupune "curgerea" ireversibila a timpului.

Am gasit pe wikipedia ceva interesant referitor la asta.Conform mecanicii statistice se pare ca timpul termodinamic nu este ireversibil.
http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_space_and_time

The second major family of solution to this problem, and by far the one that has generated the most literature, finds the existence of the direction of time as relating to the nature of thermodynamics.

The answer from classical thermodynamics states that while our basic physical theory is, in fact, time-reversal symmetric, thermodynamics is not. In particular, the second law of thermodynamics states that the net entropy of a closed system never decreases, and this explains why we often see glass breaking, but not coming back together.

While this would seem a satisfactory answer, unfortunately it was not meant to last. With the invention of statistical mechanics things get more complicated. On one hand, statistical mechanics is far superior to classical thermodynamics, in that it can be shown that thermodynamic behavior, glass breaking, can be explained by the fundamental laws of physics, paired with a statistical postulate. On the other hand, however, statistical mechanics, unlike classical thermodynamics, is time-reversal symmetric. The second law of thermodynamics, as it arises in statistical mechanics merely states that it is overwhelmingly likely that net entropy will increase, it is not an absolute law.

Trimis de: exergy33 pe 8 Jan 2006, 07:20 PM

Gothmog

Exista mai multe modele temporale cum ar fi : timpul circular sau ciclic (vezi filozofia indiana) , timpul spiral , timpul ireversibil caracterizat prin sageata timpului sau "time arrow" , timpul reversibil ( in care trecutul si viitorul sint considerate doua notiuni simetrice) , ...

La rindul sau timpul ireversibil a fost definit in mai multe feluri :
- timpul ireversibil ca o functie de risc in care evenimentele trecute sint certe iar cele viitoare incerte , insa evenimentele viitoare pot fi prognozate cu ajutorul unor functii si a unor legi din teoria probabilitatilor luind ca date de referinta evenimentele certe ale trecutului. smile.gif .
Trecutul si viitorul sint considerate a fi asimetrice.

- timpul ireversibil ca o functie de incertitudine in care viitorul are un grad prea mare de noutate spre a putea fi determinat pe baza evenimentelor certe din trecut.
Viitorul si trecutul sint tratate asimetric.

- timpul ireversibil ca o secventa teleologica ( din grecescul teleolos care inseamna finalitate).
Acest timp ireversibil cu "scop" sau finalitate presupune parcurgerea unor secvente necesare iar caracteristica fiecarei secvente temporale depinde de scopul propus. wub.gif .
Trecutul si viitorul sint asimetrice.

jock

QUOTE
Dacă acest univers vid s-ar dilata/contracta, cu sigurantă că da. Dacă ar fi un univers static, nu stiu.


Contractia si dilatarea presupune existenta materiei...nu vad cum s-ar putea dilata vidul ! wub.gif
In alta ordine de idei putem spune ca nicaieri in Univers nu exista vid absolut.
Cimpurile electromagnetice si gravitationale se manifesta pretutindeni in Univers ...deci si in vid. cool.gif ...si cum energia inseamna masa putem trage concluzia ca aceste cimpuri energetice " pot umple" spatiul dintre corpurile astrale.
Intr-un mod poetic se poate spune ca acolo unde ajunge lumina stelelor/sorilor ...nu se poate vorbi de vid . smile.gif

exergy33




Trimis de: jock pe 9 Jan 2006, 06:22 PM

exergy33 ()

QUOTE
Contractia si dilatarea presupune existenta materiei...nu vad cum s-ar putea dilata vidul !

Nu-i adevărat. N-ai auzit de modelul lui Willem de Sitter? Un model de univers vid în expansiune, lipsit de materie, cu constantă cosmologică pozitivă, derivat din ecuatiile relativitătii generale.
QUOTE
In alta ordine de idei putem spune ca nicaieri in Univers nu exista vid absolut.

De acord, dar noi vrem să dăm o definitie cât mai generală a timpului, asa încât ne permitem să nu tinem seama de particularitătile universului în care existăm. Ne interesează conceptul filosofic de timp, nu timpul fizic, psihologic, etc.

Trimis de: exergy33 pe 9 Jan 2006, 08:10 PM

jock

QUOTE
N-ai auzit de modelul lui Willem de Sitter?


Nu am auzit unsure.gif ...dar voi incerca ca in zilele urmatoare sa aflu mai multe.

QUOTE
Ne interesează conceptul filosofic de timp, nu timpul fizic, psihologic, etc.


Cum se poate da o definitie filozofica unui proces , entitati sau stari fara sa se cunoasca macar o parte din caracteristicile fizice ale conceptelor ce urmeaza a fi definite si interpretate ?

Trimis de: Erwin pe 11 Jan 2006, 12:56 PM

QUOTE
Cum se poate da o definitie filozofica unui proces , entitati sau stari fara sa se cunoasca macar o parte din caracteristicile fizice ale conceptelor ce urmeaza a fi definite si interpretate ?


printr-o propozitie care se ia de buna fara a se da nici o explicatie, se presupune ca acel ceva (lucru) exista si pe urma incerci sa-l descrii in termeni cunoscuti... si pe masura ca cunosti o parte cat de mica din caracteristici incepi sa-l argumentezi adecvat.

de ex: "Universul este valurit/fractal", "miscarea este un ingredient fundamental al universului","timpul este o masura/dimensiune a miscarii"


Trimis de: bishop pe 11 Jan 2006, 01:34 PM

Spunea cineva (nu retin cine si pe care topic sad.gif ) despre o constanta a pamantului ce masoara un fel de puls propriu al Terrei si care si-ar fi schimbat valoarea in ultimii 35-40 de ani (din 1970 incoace), crescand f. repede din 1995 parca. Acest lucru genereaza ipoteza ca, 24h din 1970 ~ 16-17h in prezent, timpul fiind perceput a se fi accelerat.
Este reala informatia? Si daca da, cum s.n. constanta? imi poate da cineva detalii despre aceasta? Sau un link catre postarea respectiva. Multumesc.

Trimis de: Clopotel pe 11 Jan 2006, 03:02 PM

Draga Bishop,
Cred ca la postul http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=3828&view=findpost&p=402612 te referi...
Si mie mi-a atras atentia, de aceea l-am retinut...

Trimis de: exergy33 pe 11 Jan 2006, 04:06 PM


In literatura populara romaneasca exista expresia prapastia timpului smile.gif , alaturare de cuvinte foarte expresiva si care ma duce cu gindul la acel space-time continuum din fizica moderna devil.gif .
Mi se pare extraordinar ca niste oameni in vechime sa reuseasca sa dea o dimensiune geometrica unei cantitati fizice "temporale".
Tot in basmele si colindele romanesti se intilnesc expresii ca : a trecut puntea timpului , negura timpurilor (inainte de Big-Bang unsure.gif ) , ...

Citisem mai demult un articol scris de Doina Ruşti in care se analiza basmul "Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte " , articol din care citez un mic fragment :

QUOTE
Mitul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte ilustrează modul particular al românilor de a-şi manifesta nesupunerea faşă de timp; aşa cum observă Lazăr Şăineanu, nu există la popoarele vecine nici o poveste asemănătoare basmului cu acelaşi titlu. Tinereşea veşnică simbolizează refuzul fiinţei de a intra sub apăsare istoriei şi de a exista între limite; dacă în mentalităşile altor popoare accesul la nemurire este determinat de trecerea unor probe eroice şi spirituale (asceza sau găsirea unei plante magice, în Poemul lui Ghilgameş), în viziune românească nu există decât o cale: refuzul de a coborî în timpul fragmentar; de aceea, prinţul din basmul Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte nu vrea să se ivească, să prindă fiinţă în lumina profană, iar cel care nu vrea să se nască pentru a îmbătrâni, respinge evoluţia şi mersul timpului; nu spre tinereţea ca stare de graţie aspiră prinţul, ci spre armonia raiului.


Dupa cum bine au observat criticii literari , raiul in viziunea populara romaneasca reprezinta acel spatiu sacru si magic in care timpul a fost anihilat.

Mircea Eliade pune in gura personajului Ieronim Thanase (din romanul 19 trandafiri) urmatoarele fraze :

" Evadarea [...] nu implică ţări, oraşe, sau continente necunoscute. Evadezi doar din timpul şi spaţiul în care ai trăit până atunci, timp şi spaţiu care, într-un viitor, din nefericire destul de apropiat, vor echivala cu o existenţă perfect programată într-o imensă închisoare colectivă. Urmaşii noştri, dacă nu vor şti să descopere tehnicile de evadare şi să utilizeze libertatea absolută, care ne este dată în însăşi structura condiţiei noastre, de fiinţe libere deşi încarnate, urmaşii noştri se vor considera cu adevărat captivi pe viaţa, într-o temniţă fără uşi şi fără ferestre - şi, în cele din urmă, vor muri. Căci omul nu poate supravieţiui fără credinţa într-o libertate posibilă - oricât ar fi ea de limitată - şi fără speranţa că într-o zi va putea dobândi, sau redobândi, această libertate... "

exergy33


Trimis de: Titus Herbert pe 23 Feb 2006, 09:34 AM

Ma gandesc oare daca nimeni nu ne-ar fi spus de timp, am fi crezut ca suntem nemuritori, sau deja termenul "nemuritor" ar fi fost depasit, fara valoare?

Si eternitatea ce e?

Trimis de: Erwin pe 7 Mar 2006, 02:17 AM

timpul este o masura/dimensiune a miscarii universului. tot ce exista in univers are aceasta caracteristica fundamentala.

"a se misca" e acelasi lucru cu a spune ca se creaza/modifica/distruge informatie (de stare) in orice sistem din univers

ireversibilitatea timpului este o consecinta a faptului ca informatia nu se conserva.

Trimis de: saldora pe 7 Mar 2006, 09:57 AM

Oamenii au inventat timpul, au creat teorii, si acum il dezbat filozofic.. waste of time wink.gif

Trimis de: IoanV pe 7 Mar 2006, 11:41 AM

Oare sa "pierd vremea" citind si postind pe acest topic?
O expresie destul de interesanta relativ la timp este legata de vreme si puterea noastra de a o pierde sau nu. Ce facem cind nu "pierdem" vremea, cum o putem cistiga si pt. ce?

Trimis de: Eris pe 7 Mar 2006, 02:09 PM

QUOTE (saldora @ 7 Mar 2006, 09:57 AM)
Oamenii au inventat timpul, au creat teorii, si acum il dezbat filozofic.. waste of time  wink.gif

Oamenii nu au inventat timpul. Ei doar l-au simtit si i-au dat un nume. Restul... chiar asa, waste of time smile.gif .

Trimis de: bishop pe 8 Mar 2006, 03:03 PM

QUOTE (Erwin @ 7 Mar 2006, 02:17 AM)
ireversibilitatea timpului este o consecinta a faptului ca informatia nu se conserva.

Ireversibilitatea timpului ne sugereaza ca ceea ce a fost odata, niciodata nu va mai fi. Suntem unici, fragili, efemeri, muste de o zi pe o lume care se masoara cu cotul. Asta constatam siderati: constiinta de sine se pierde. Ce realitate tampa e asta in care produsul sau considerat a fi cel mai evoluat (memoria, constienta, constiinta de sine) nu este protejat cumva, nu este conservat si este lasat sa moara?

Trimis de: Erwin pe 8 Mar 2006, 03:18 PM

QUOTE
constiinta de sine se pierde


da, individual, asa este, dar memoria colectiva poate pastra ceva din eul nostru un timp nedefinit, cu conditia sa fim buni, foarte buni, sa facem ceva cu adevarat remarcabil, la fel ca atatia oameni mari din istorie...

Trimis de: bishop pe 8 Mar 2006, 08:54 PM

QUOTE (Erwin @ 8 Mar 2006, 03:18 PM)
QUOTE
constiinta de sine se pierde


da, individual, asa este, dar memoria colectiva poate pastra ceva din eul nostru un timp nedefinit, cu conditia sa fim buni, foarte buni, sa facem ceva cu adevarat remarcabil, la fel ca atatia oameni mari din istorie...

Cand timpul creste spre valori cosmice, memoria colectiva se micsoreaza devenind tot un punct - adica aproape nimic (o biata individualitate in nesfarsitul universului). Ca sa nu mai vorbim ca moda se schimba ametitor de repede. Sa ne amintim: "ce-un secol ne zice ceilalti o dezic." Deci, sa durezi in memoria colectiva e alta iluzie. Tot astfel cum iluzie este si perpetuarea genelor: imagineaza-ti de ex. 1/128 din genele tale (a7-a generatie de la tine). Identitatea din Eu-ul tau va tinde spre zero.
Si pana la urma, ce inseamna in lumea asta manifestata "ceva cu adevarat remarcabil"? Eu nu am gasit inca un raspuns satisfacator. Caci, vine timpul si sterge totul.

Trimis de: Erwin pe 8 Mar 2006, 11:32 PM

bishop:

QUOTE
Cand timpul creste spre valori cosmice, memoria colectiva se micsoreaza devenind tot un punct - adica aproape nimic (o biata individualitate in nesfarsitul universului). Ca sa nu mai vorbim ca moda se schimba ametitor de repede. Sa ne amintim: "ce-un secol ne zice ceilalti o dezic." Deci, sa durezi in memoria colectiva e alta iluzie. Tot astfel cum iluzie este si perpetuarea genelor: imagineaza-ti de ex. 1/128 din genele tale (a7-a generatie de la tine). Identitatea din Eu-ul tau va tinde spre zero.


de fapt, nu mi se pare asa de importanta existenta individuala la scara cosmica, nici macar existenta civilizatiei, dar asta nu inseamna ca si la scara vietii noastre - o generatie, doua, trei - aceste lucruri sunt insignifiante. Sa pastram masura, caci altfel am putea ajunge pesimisti gandind ca si asa totul e iluzoriu si trecator... eu cred ca la dimensiunile palpabile ale existentei, in apropierea noastra in timp, spatiu si complexitate avem multe sanse de a face ceva remarcabil, ceva bun pentru noi insine, pentru oamenii din jurul nostru, familie, prieteni, organizatii s.a., la aceasta constiinta colectiva m-am referit. Cred ca singura cale prin care "sufletul" poate supravietui mortii fizice este de a lasa urme in constiinta celorlalti, supravietuitorii, care ne evoca din cand in cand... si cred ca nu intamplator morala si religia ne indeamna spre a trai cat mai bine caci faptele bune se tin minte iar faptele rele sunt uitate.

QUOTE
Si pana la urma, ce inseamna in lumea asta manifestata "ceva cu adevarat remarcabil"? Eu nu am gasit inca un raspuns satisfacator. Caci, vine timpul si sterge totul.


desigur, daca ti-ai propune sa devii un Leonardo, un Newton, un Mozart sau un Picasso, ar fi dificil sa-i ajungi, dar gandeste-te ca poti face ceva banal: sa fii parintele unui copil, sa-l educi si sa-i incurajezi talentele si poate va ajunge el sa faca ceva cu adevarat remarcabil... e adevarat ca timpul sterge totul pana la urma dar ai cel putin o viata in care sa incerci sa nu te dai batut in a-ti gasi menirea

Trimis de: Octavi pe 9 Mar 2006, 01:18 AM

QUOTE
Tot astfel cum iluzie este si perpetuarea genelor: imagineaza-ti de ex. 1/128 din genele tale (a7-a generatie de la tine). Identitatea din Eu-ul tau va tinde spre zero.


Nu e chiar asa: multe gene umane sunt comune, de fapt cele mai multe (mai exact 99.9p. din gene, variatia de la un individ la altul in specia umana (polimorfismul) fiind de 1 la mie). In plus, in general oamenii se imperecheaza cu cei similari lor (chestia asta este inca valabila si va mai fi pentru inca un timp), adica de aceeasi etnie, din acelasi spatiu geografic, chestie care face si mai puternica prezervarea specificitatii unui genom.

Trimis de: Octavi pe 9 Mar 2006, 02:19 AM

QUOTE
Spunea cineva (nu retin cine si pe care topic :( ) despre o constanta a pamantului ce masoara un fel de puls propriu al Terrei si care si-ar fi schimbat valoarea in ultimii 35-40 de ani (din 1970 incoace), crescand f. repede din 1995 parca. Acest lucru genereaza ipoteza ca, 24h din 1970 ~ 16-17h in prezent, timpul fiind perceput a se fi accelerat.
Este reala informatia? Si daca da, cum s.n. constanta? imi poate da cineva detalii despre aceasta? Sau un link catre postarea respectiva. Multumesc.



Mi s-a pus candva intrebarea asta. Raspundeam atunci:

QUOTE
"Dupa 2012, planeta Pamant va translata intr-o noua dimensiune. Planeta Pamant se manifesta ca un imens circuit electric. Exista un fel de cavitate electromagnetica situata intre Terra si ultimul strat al ionosferei, la aproximativ 55 km distanta de suprafata pamantului. Proprietatile rezonante ale acestei cavitati magnetice terestre au fost descoperite de fizicianul german W. O. Schumann intre anii 1952 -1957, si ele permit masurarea frecventei vibratorii medii a planete noastre.


Ce e aia "frecventa vibratorie a planetei"????
Poate vrea sa spuna, ca putem masura aceasta frecventa de rezonanta electromagnetica specifica pamântului, care el saracu' însa, nu "vibreaza" deloc. Sau ma rog, doar daca nu bei prea multa vodka o data . . .

QUOTE
"Bataile inimii" Pamantului se accelereaza Rezonanta Schumann este prezentata de geofizicienii contemporani drept "bataia inimii"planetei noastre. Aceasta a avut o valoare constanta de 7,8 Hz timp de mii de ani. Insa incepand cu anul 1980, s-a observat o accelerare, mai intai lenta, apoi din ce in ce mai rapida (dupa 1997), pana cand a atins astazi valoarea de 12 Hz.


Fals. Nici un geolog nu a sustinut asta, anume ca rez. Sch. "se accelereaza": exista variatii sezoniere cunoscute deja, este adevarat ca o data cu cresterea temperaturii planetei se prevede o crestere a frecventei de variatie, însa o creastere din anii ’80 pana azi, nu s-a inregistrat
Apoi, rezonanta Sch. ca orice sistem de rezonanta electromagnetica, are si el armonice ale frecventei de rezonanta. Multe. Insa frecventa de rezonanta cea mai mica, anume aceea de ~ 7.8 Hz, nu a crescut nicicum în ultimii ani, si în nici un caz pâna la nivelul de zeci de MHz.

QUOTE
Cresterea frecventei vibratorii a planetei noastre face ca 24 de ore de viata pe planeta noastra sa corespunda de fapt cu numai 16 ore reale, in termenii timpului terestru. Pare o explicatie destul de plauzibila pentru criza acuta de timp cu care ne confruntam la ora actuala...


Ha-ha-ha!
Adica timpul nosatru disponibil de viata devine mai mic de 24 h / zi, ca frecventa unor unde electromagnetice creste! :ohyeah:
Perfect!
Totul e sa nu-i spui asta si profesorului tau de fizica: daca mai esti eleva, atunci vei lua o nota proasta, sau cel putin vei capata o imagine proasta în ochii lui; daca nu mai esti, tot sa nu-i spui, caci te alegi cu o imagine naspa. Citeste si tu asta, insa sa nu fi surprinsa ca “deranjatii” citati in text, sunt catalogati drept “neghiobi”:
http://en.wikipedia.org/wiki/Montauk_Project
http://www.fortunecity.com/marina/seafarer/665/myth-00.html
http://www.geocities.com/montaukprojectexposed/

Trimis de: Socratel pe 9 Mar 2006, 06:58 AM

Timpul este distanta dintre momentele in care au avut loc doua evenimente.

Trimis de: Erwin pe 9 Mar 2006, 11:30 AM

QUOTE
Timpul este distanta dintre momentele in care au avut loc doua evenimente


ce este un moment? ohmy.gif
dar un eveniment? unsure.gif


Trimis de: Titus Herbert pe 9 Mar 2006, 02:02 PM

http://dexonline.ro/search.php?cuv=moment&source=
http://dexonline.ro/search.php?cuv=eveniment&source= smile.gif

Trimis de: bishop pe 9 Mar 2006, 02:17 PM

QUOTE (Octavi @ 9 Mar 2006, 01:18 AM)
QUOTE
Tot astfel cum iluzie este si perpetuarea genelor: imagineaza-ti de ex. 1/128 din genele tale (a7-a generatie de la tine). Identitatea din Eu-ul tau va tinde spre zero.


Nu e chiar asa: multe gene umane sunt comune, de fapt cele mai multe (mai exact 99.9p. din gene, variatia de la un individ la altul in specia umana (polimorfismul) fiind de 1 la mie).

Nu aveam pretentia de a contesta genetica si ceea ce afirma stiinta in general (e vina mea - am spus-o in mod echivoc). Doream sa subliniez un singur aspect: si anume faptul ca dupa 2-3 generatii nu mai exista punti de legatura. Esti depasit de valtoarea timpurilor.

PS: multumesc pentru precizarile referitoare la "frecventa vibratorie a planetei" smile.gif

@ Erwin
QUOTE
Sa pastram masura, caci altfel am putea ajunge pesimisti gandind ca si asa totul e iluzoriu si trecator... eu cred ca la dimensiunile palpabile ale existentei, in apropierea noastra in timp, spatiu si complexitate avem multe sanse de a face ceva remarcabil, ceva bun pentru noi insine, pentru oamenii din jurul nostru, familie, prieteni, organizatii s.a., la aceasta constiinta colectiva m-am referit. Cred ca singura cale prin care "sufletul" poate supravietui mortii fizice este de a lasa urme in constiinta celorlalti, supravietuitorii, care ne evoca din cand in cand...


Exacerbarea ego-ului e cea care da senzatia ca esti cineva, ca faci ceva remarcabil/durabil. Si tot ego-ul da mandria, orgoliul, trufia, lacomia. E drept, nu putem sa-l eliminam, dar il putem tine sub control. A gandi ca totul e iluzoriu si trecator nu-mi pare a fi ultimul pacat de pe lumea asta (si nici macar nu este neadevarat). Sunt altele mai grave.
Imi amintesc de Dao De Jing: "Toate lucrurile si fapturile din lume sunt pentru univers ca niste caini de paie." - Lao Zi
caine de paie - lucruri sortite transformarii, metamorfozei, jertfei, sacrificiului.

Trimis de: Socratel pe 9 Mar 2006, 02:18 PM

Un eveniment este o actiune...ex crearea universului, faptul ca tu scrii la pc acum, orice lucru care se intampla la un momentdat eu l-am denumit ca eveniment in definitia data de mine timpului. Nu cred ca era asa greu de dedus asta. Iar momentul reprezinta unitatea cea mai mica si indivizibila a timpului.

Trimis de: exergy33 pe 9 Mar 2006, 02:44 PM

Socratel

QUOTE


Timpul este distanta dintre momentele in care au avut loc doua evenimente.


... fiecare eveniment este caracterizat print-o durata de timp , nu cred sa existe evenimente atemporale. smile.gif

Timpul este acea dimensiune in care , atit cauza cit si efectul, se pot manifesta.
Timpul a fost prezent inainte de clipa Creatiei si va exista si dupa extinctia ei , pentru ca ambele - Creatie si Extinctie - se vor repeta ciclic dind nastere a ceea ce noi numim astazi Univers.
A vorbi de inceputul Timpului nu este egal cu a vorbi de inceputul Creatiei, caci intotdeauna inainte de orice Creatie a existat un Timp.
Deci inceputul Timpului si chiar Timpul ca o cantitate fizica nu pot fi definite in raport cu un Eveniment , numai pentru ca acel eveniment a avut loc. Daca perioada inainte de Creatie o numim Trecut si daca perioada de dupa Extintie o vom numi Viitor, inseamna ca perioada de manifestare a Creatiei se poate numi Prezent - si acest Prezent este CONTINUU , caci in el si numai in el , ca o punte intre un vid anterior si un vid posterior , Creatia /Universul isi poate atinge punctul maxim de ENTROPIE.

exergy33

Trimis de: Erwin pe 10 Mar 2006, 12:51 PM

QUOTE
Exacerbarea ego-ului e cea care da senzatia ca esti cineva, ca faci ceva remarcabil/durabil. Si tot ego-ul da mandria, orgoliul, trufia, lacomia. E drept, nu putem sa-l eliminam, dar il putem tine sub control. A gandi ca totul e iluzoriu si trecator nu-mi pare a fi ultimul pacat de pe lumea asta (si nici macar nu este neadevarat). Sunt altele mai grave.


da, dar nu la asta m-am gandit cand am pomenit de mari oameni din istorie, nici Leonardo si nici Newton nu cred ca pot fi invinuiti de exacerbarea ego-ului. M-am gandit la faptele pe care trebuie sa le facem si nu la senzatia de a fi cineva. Faptele lasa urme in timp, in constiinta colectiva, restul e iluzoriu, cum spui.

Trimis de: abureala pe 10 Mar 2006, 02:05 PM

Timpul este cea mai acuta problema a omului, de cand a devenit muritor.

Trimis de: actionmedia pe 10 Mar 2006, 02:09 PM

QUOTE (abureala @ 10 Mar 2006, 02:05 PM)
Timpul este cea mai acuta problema a omului, de cand a devenit muritor.

Te pomenesti ca omul era candva nemuritor si atunci nu exista timp sau nu era o poroblema. rolleyes.gif
Eu credeam ca cea mai acuta problema a omului e supravietuirea. Si cea de a doua, perpetuarea speciei.

Trimis de: vitalic sprinceana pe 10 Mar 2006, 05:58 PM

eu cred ca timpul este corporalitatea noastra, adica un atribut inerent al eu-lui fizic...

Trimis de: vitalic sprinceana pe 10 Mar 2006, 06:08 PM

cropul si modificarile lui pot fi resimtite doar in timp...si poate fi perceput doar in timp, fiindca celalalt atribut, spatiul este continut in el ca corp...nu spun mare lucru, dar...

Trimis de: Blakut pe 11 Mar 2006, 01:18 AM

What? Si totul e asa de simplu, a patra dimensiune...

Trimis de: Erwin pe 12 Mar 2006, 10:53 PM

QUOTE
Si totul e asa de simplu, a patra dimensiune...


poate ca e chiar mai simplu decat atat: e doar o restrangere, o rupere de simetrie a unei a patra dimensiuni caci in celelalte 3 dimensiuni spatiale ne putem misca in orice directie, sa revenim de unde am plecat, dar in timpul ireversibil putem merge doar intr-o singura directie, dinspre trecut spre viitor, eventual cu o viteza diferita caci timpul e constant numai fata de un punct de referinta al unui observator iar in Univers e relativ la acest punct de referinta.

Trimis de: vitalic sprinceana pe 12 Mar 2006, 11:47 PM


referitor la traversare/netraversare a timpului:
ireversibilitatea lui poate fi interpretata din doua puncte de vedere total diferite:
- intai, asta e o proprietate inerenta a timpului insusi
- e o particularitate a constiintei umane

pot fi aduse argumente in sprijinul ambelor ipoteze. in functie de raspunsul pe care-l dam, putem orienta cercetarile noastre privind constructia unei masini a timpului sau cucerirea nemuririi (in varianta restransa - cresterea duratei vietii)

Trimis de: actionmedia pe 13 Mar 2006, 03:40 PM

QUOTE (Erwin @ 12 Mar 2006, 10:53 PM)
poate ca e chiar mai simplu decat atat: e doar o restrangere, o rupere de simetrie a unei a patra dimensiuni caci in celelalte 3 dimensiuni spatiale ne putem misca in orice directie, sa revenim de unde am plecat, dar in timpul ireversibil putem merge doar intr-o singura directie,

Hai sa ii spunem ca limitarea este strict la constructia noastra, a oamenilor. Sa nu uitam ca mult timp oamenii se putea "deplasa" pe cel mult 2 dimensiuni, iar pe a 3-a doar atat cat le permitea solul sau inaltimea proprie (se puteau culca sau puteau sta in picioare). Ca sa se deplaseze pe 3 dimensiuni au trebuit sa inventeze tot felul de masini (avioane de exemplu sau submarine).

Daca ne gandim la propriile noastre dimensiuni, si aici, in cea mai mare parte crestem. Descresterea e mica si apare catre batranete in urma atrofierii sau modificarii unor organe. Deci volumul unui om sau al oricarui animal de pe planeta este in general in crestere. Sunt si oscilatii, de exemplu ingrasare-slabire dar trendul este de crestere, de expansiune.

Daca timpul face parte din noi, si el este in crestere. Cat priveste "descresterea" poate ca si ea exista dar nu o percepem noi.

Trimis de: Erwin pe 13 Mar 2006, 06:18 PM

QUOTE (actionmedia @ 13 Mar 2006, 03:40 PM)
Daca timpul face parte din noi, si el este in crestere. Cat priveste "descresterea" poate ca si ea exista dar nu o percepem noi.

Descresterea de care vorbesti, daca timpul face parte din noi, tinand cont si de cele expuse mai sus de alti forumisti, este impresia ca timpul personal curge accelerat spre batranete, copii fiind avem parca mult mai mult timp, ne si plictisim in unele zile, adulti fiind nu mai avem vreme de plictiseala decat foarte rar iar la batranete avem senzatia ca timpul s-a comprimat, ca zilele zboara fara sa apucam sa ne dam seama... e doar o impresie, timpul fizic,obiectiv, e acelasi pentru toata lumea. Ceasurile atomice il masoara foarte precis pe Pamant si avem de-a face cu relativitatea lui doar daca am fi pe o nava spatiala care calatoreste cu viteze mari sau in astronomie unde se aplica teoria relativitatii. Principiile fizicii sunt confirmate de observatiile experimentale, putem specula despre timp sau alte lucruri doar dincolo de acestea, in zonele cunoasterii unde nu avem inca cunostinte suficient de exacte.

Trimis de: hazard pe 15 Mar 2006, 01:46 AM

a spus cineva mai devreme ca in trecut oamenii parcurgeau doar 2 dimensiuni,ca pentru a 3-a a fost nevoie de contructia avioaneleor si a submarinelor.nu sunt de acord.daca tineau mortis se suiau in copac si o parcurgeau si pe a treia.nu conteaza ca o parcurgi cu 5 metri,cu un milimetru sau cu 5 km.ai parcurs-o.in schimb timpul nu poti sa-l parcuri si invers.
am auzit teorii cum ca timpul ar fi cea de-a patra dimensiune.mi se pare o aberatie.cand zic o dimensiune ma gandesc la o axa,pe care o pot parcurge in ambele sensuri. cat despre ce a scris Erwin mai devreme.imi place.stie sa puna cuvintele pe hartie,sa scrie metafore.parca ar fi o poezie de Eminescu(no offence!!!)cu timpul care schimba viziunea copilului asupra vietii...cat despre faza cu teoria relativitatii ai cam imbarligat cuvintele.din ce am inteles eu pana acum(pot sa gresesc)timpul este singura unitate care se masoara la fel in orice sistem inertial.bine.poate si eu m-am exprimat cam pompos dar chiar nu gasesc alte cuvinte la ora asta.
am filozofat si am criticat destul mesajele altora.
e timpul pt parerea mea.toata lumea foloseste acest cuvant dar nimeni nu stie sa-l defineasca exact.sa spuna ce e el si de unde a aparut.oare omul e capabil sa dea definitie la ceva ce nu vede,nu simte,nu aude,nu percepe.ideea e ca nu ma simt in stare sa dau o definitie sau sa spun ceva concret despre timp.e ceva abstract chiar daca fzicienii il folosesc frecvent in experimente si masuratori.
prea multe cuvinte zic eu pentru ceva ce nu intelegem.

Trimis de: Blakut pe 15 Mar 2006, 11:33 PM

QUOTE
am auzit teorii cum ca timpul ar fi cea de-a patra dimensiune.mi se pare o aberatie.and zic o dimensiune ma gandesc la o axa,pe care o pot parcurge in ambele sensuri.


Nu e o teorie, timpul chiar este ce-a de-a patra dimensiune. Nu exista numai dimensiuni spatiale...

Pai mai, cand te uiti la un film pe computer nu ai o axa cu un cursor acolo jos? Care se misca ? Si cand se misca ea, se misca si oamenii de pe ecran? Numai ca spre deosebire de film, nu ne putem misca decat intr-un singur sens pe acea axa.

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2006, 11:31 AM

QUOTE (Blakut @ 15 Mar 2006, 11:33 PM)
Numai ca spre deosebire de film, nu ne putem misca decat intr-un singur sens pe acea axa.

Corect, dar asta este stric o limitare a noastra a oamenilor. Oamenii aia din film se pot misca si invers daca intervenim noi din afara. Oare daca ar exista o interventie "exterioara" nu cumva si noi ne-am "misca" si inapoi in timp?

Draga hazard, cand vorbeam de faptul ca oamenii se deplasau pe 2 dimensiuni in trecut, vroiam sa scot in evidenta faptul ca suntem limitati. Constructia noastra fizica ne limiteaza la deplasari pe 2 dimensiuni si foarte putin pe a 3-a. Chair si pe cele 2 dimensiuni depindem de mediul extern pentru deplasare.
Daca te urci in copac de exemplu, insemna ca te folosesti de ceva ca sa te deplasezi pe a 3-a dimensiune (de copac, de munte, de baloane cu aer cald, etc.)
Ideea este ca oricum suntem limitati si fara un ajutor nu ne putem deplasa intotdeuna cum vrem in spatiu.

Daca am avea un ajutor (o masinarie, ceva) este posibila si deplasarea in timp cu alte viteze si in mai multe sensuri decat este posibil acum
Despre asta vorbeam eu.

Trimis de: Blakut pe 16 Mar 2006, 12:02 PM

QUOTE
Daca am avea un ajutor (o masinarie, ceva) este posibila si deplasarea in timp cu alte viteze si in mai multe sensuri decat este posibil acum
Despre asta vorbeam eu.


Intrebarea este cum...

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2006, 12:21 PM

QUOTE (Blakut @ 16 Mar 2006, 12:02 PM)
QUOTE
Daca am avea un ajutor (o masinarie, ceva) este posibila si deplasarea in timp cu alte viteze si in mai multe sensuri decat este posibil acum
Despre asta vorbeam eu.


Intrebarea este cum...

Daca ar fi existat deja un raspuns la aceasta intrebare, aceasta discutie nu ar mai fi avut loc la forumul de filosofie.
Cum, ramane de vazut

Trimis de: hazard pe 16 Mar 2006, 01:02 PM

eu zic sa ne unim cu totii mintile si sa dam nastere unei masini a timpului.sunteti oameni in toata firea.chiar nu va dati seama ca astea sunt aberatii?nu exista asa ceva.lasati visarea la o parte."cand se mista cursorul se misca si oamenii de pe ecran".m-ai lasat proasta cu chestia asta.zau.cred ca ar trebui sa faceti un film.deci la asta se rezuma cea de-a patra dimensiune.la faptul ca tu te uiti la film pe calculator si te joci cu cursorul ala inainte si inapoi pana te plictisesti si la sfarsit exclami entuziasta:"mama ce m-am distrat!!!".eventual scoti si o teorie bazata pe asta.
oricum,eu nu am chef sa ma cert cu nimeni dar observ ca primul meu mesaj v-a cam scandalizat pe toti.ma rog,e parerea mea.

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2006, 01:24 PM

QUOTE (hazard @ 16 Mar 2006, 01:02 PM)
sunteti oameni in toata firea.chiar nu va dati seama ca astea sunt aberatii?nu exista asa ceva.lasati visarea la o parte

Asa li se spunea si alora care credeau ca este posibila calatoria pe luna sau ca pamantul e rotund.

QUOTE
deci la asta se rezuma cea de-a patra dimensiune.la faptul ca tu te uiti la film pe calculator si te joci cu cursorul ala inainte si inapoi pana te plictisesti si la sfarsit exclami entuziasta:"mama ce m-am distrat!!!".eventual scoti si o teorie bazata pe asta.


Eu cred ca deci ala l-ai pus acolo fortat si voit desi stii foarte bine ca nu este asa si ca nu asta a vrut sa spuna blakut. Nu a spus nimeni ca la asta se rezuma a patra dimensiune.

QUOTE
oricum,eu nu am chef sa ma cert cu nimeni dar observ ca primul meu mesaj v-a cam scandalizat pe toti.ma rog,e parerea mea.


Ceea ce ar putea sa scandalizeze este atitudinea ta de "superioaritate" si de ostilitate pe acest topic. Este normal sa avem pareri diferite, dar cred ca e frumos sa discutam politicos, fara formulari de genul "nu va dati seama ca e o aberatie".

Deci care este opinia ta despre timp Hazard?

A mea este urmatoarea:
Timpul este o dimensiune a Universului. Una din multe altele. Deocamdata noi oamenii percepem doar 4 si putem controla doar 3. Cate dimensiuni exista nu stiu.

Trimis de: bishop pe 16 Mar 2006, 02:35 PM

QUOTE (actionmedia @ 10 Mar 2006, 02:09 PM)
Eu credeam ca cea mai acuta problema a omului e supravietuirea. Si cea de a doua, perpetuarea speciei.

Supravietuirea si perpetuarea speciei sunt in esenta instinctuale; odata cu evolutia, cu prospaiul de cultura, cu 'rafinamentul' decadent al civilizatiei actuale si a altor beneficii ale secolelor de istorie, omul a adaugat peste instinct si constiinta (constientizarea actelor sale). Inainte supravietuiam si ne perpetuam din instinct, probabil din 'programarea' tampa a genelor de a merge inainte orice ar fi. Acum am adaugat la asta si constientizarea: supravietuim si ne perpetuam constient, dorind asta. A te hrani este pentru unii o arta iar a te imperechea este o industrie pentru altii. Totul fiind controlat acum de constientizarea actelor/motivatiilor/actiunilor noastre.
Constiinta de sine naste timpul. Ce este timpul in afara constiintei? Un etern prezent numai. Parerea mea.

Trimis de: actionmedia pe 16 Mar 2006, 02:44 PM

QUOTE (bishop @ 16 Mar 2006, 02:35 PM)
Constiinta de sine naste timpul. Ce este timpul in afara constiintei? Un etern prezent numai. Parerea mea.

Sau poate ca acea constiinta de sine ar fi imposibila in absenta perceptiei timpului.
Perceptia timpului exista si in afara constiintei de sine. Orice vietate de pe pamantul asta are o anumita perceptie a timpului.
Timpul exista (poate exista) in afara oricarei forme de viata si in afara oricarei perceptii.

Trimis de: Erwin pe 17 Mar 2006, 12:13 AM

QUOTE
Timpul exista (poate exista) in afara oricarei forme de viata si in afara oricarei perceptii.


sunt dovezi certe pentru asta. miscarea in Univers este fundamentala.

ce este constiinta de sine? dar constiinta? dar perceptia? nu cumva au legatura cu informatiile si prelucrarea lor? chiar in definitia informatiei exista notiunea de noutate, ori, a fi nou are ca substrat schimbarea a ceva. schimbarea e o miscare si aceasta miscare se face cel putin in timp, dar si in alte dimensiuni. chiar daca idealistii ar avea dreptate si ca totul e o parere, ca materia nu exista in afara constiintei, tot nu se pot dispensa de timp ca masura a miscarii.

Trimis de: Kyklos pe 6 Apr 2006, 08:54 PM

Timpul ne ajuta sa ne fixam o serie de sarcini precise sa devenim opsedatii de timp si pana la urma acest timp ajunge sa devina o fobie pentru ca nu ne ajunge timp pentru a ne rezolva problemele , timpul ne preseaza , curge mai repede decat am crede noi .

Trimis de: fis_tic pe 4 May 2006, 12:55 AM

Timpul a fost inventat de evrei.

Trimis de: eu_si_tu pe 4 May 2006, 02:33 PM

QUOTE (actionmedia@16 Mar 2006, 03:44 PM )

QUOTE
Timpul exista (poate exista) in afara oricarei forme de viata si in afara
oricarei perceptii.


Mi se pare o afirmatie corecta . Chiar inainte de existenta primei celule sau a primului
organism viu , a existat~Timpul~ , au existat frecventele si lungimile de unda care
caracterizeaza multitudinea de campuri magnetoelectrice.
Timpul s-a nascut cu prima vibratie a universului.

Trimis de: dorinteodor pe 5 May 2006, 08:07 PM

timpul este un termen fundamental si deci nu poate fi definit. putem doar sa-l descriem in situatii particulare (cam asta au facut multi pe acest forum).

aceasi situatie este cu termenul "spatiu", nu are definitie. cu toate acestea uite ca se poate masura atit timpul cit si spatiul.
dorinteodor

Trimis de: Erwin pe 6 May 2006, 12:49 AM

QUOTE
timpul este un termen fundamental si deci nu poate fi definit


vrei sa spui ca nici o definitie a timpului nu e valabila?

ah, ai dreptate, "timpul este un termen fundamental" nu este o definitie cool.gif

atunci am putea zice asa: timpul nu este nimic caci daca ar fi "ceva" ar putea fi definit ??

QUOTE
aceasi situatie este cu termenul "spatiu", nu are definitie. cu toate acestea uite ca se poate masura atit timpul cit si spatiul


si la Paris exista niste unitati de timp si lungime definite ca secunda si metrul... thumb_yello.gif

Trimis de: dorinteodor pe 15 May 2006, 06:54 PM

erwin,

notiunea de "termen fundamental" inseamna ca acest termen nu se bazeaza pe nimic. mai jos de el nu exista nimic. putem doar sa-l descriem daca "stam" deja pe el. fundament este un cuvint usor de inteles nu?

daca termenul fundamental "timp" nu poate fi inteles decit prin descriere, cu exemple, in schimb, timpul se poate masura, si inca foarte precis. asta se intimpla cu orice termen fundamental (masa, spatiu, timp, informatie)

orice stiinta exacta (euclid, newton, planck, einstein) se bazeaza pe termeni fundamentali eu nu pot sa-mi imaginez o stiinta exacta care se bazeaza pe ceva deja definit. daca se bazeaza pe ceva deja definit, atunci este o aplicatie. de exemplu, teoria lui maxwell a ajuns o aplicatie a electrodinamicii cuantice care, la rindul ei, este o aplicatie a mecanicii cuantice. mai jos de mecanica cuantica nu mai este nimic.

nu stiu de unde tragi concluzia ca nici o definitie a timpului nu mai este valabila. ti-am dat exemplu cu termenul viteza. el se bazeaza pe spatiu si pe timp, deci viteza nu e termen fundamental si are deci o definitie normala, generata de modelul lui newton. in schimb, in cazul spatiului, timpului sau masei, situatia se schimba. ce putem face este sa descriem, mai mult sau mai putin precis ce e aia masa sau spatiu sau timp, folosind imaginatia, analogii, asociatii, fiecare dupa cum ii e gustul. nu exista o definitie "exacta", orice descriere este buna daca-si atinge scopul.

la liceu si chiar la facultate aceste probleme fundamentale nu sint semnalate intr-o forma explicita. modelul lui newton este predat escamotind faptul ca termenii fundamentali nu se pot defini decit cu exemple si pe baza de imaginatie. din cauza asta apar un fel de definitii ale masei (cantitatea de materie dar ce e materia? sau masa forma de energie dar ce e energia daca ea ar putea defini masa, etc.)

la geometrie, din cauza asta, cei mai multi cred ca geometria este o ramura a matematicii. se spune ca linia este o insiruire de puncte iar punctul este intersectia a doua drepte (balaurul s-a muscat de coada).

de fapt geometria este o stiinta a naturii, deorece se bazeaza pe notiune de spatiu, subinteles dar nedefinit iar pentru punct definitia este confuza. singura definitie cit de cit buna este ca punctul este ceva foarte mic. unde este acel punct insa? in spatiu. ce e aia spatiu? aici sintem fortati sa acceptam ca geometria este o stiinta a naturii si nu o ramura a matematicii.

euclid definea dreapta prin exemple: o sfoara intinsa bine formeaza o dreapta. de la euclid pina acum nu s-a gasit o definitie mai buna atit doar ca in loc de sfoara se spune geodezica.

dar nu asta se invata la scoala si faptul ca in geometrie apare notiunea ciudata de postulat nu pare sa deranjeze pe cei care cred ca geometria este o ramura a matematicii.

erwin, daca nu ai o formatie speciala in domeniul stiintelor exacte, n-ai cum sa intelegi ce am scris. scuze pentru timpul pierdut. dorinteodor

Trimis de: gio19ro pe 15 May 2006, 08:33 PM

QUOTE (dorinteodor @ 5 May 2006, 09:07 PM)


aceasi situatie este cu termenul "spatiu", nu are definitie. cu toate acestea uite ca se poate masura atit timpul cit si spatiul.
dorinteodor

rofl.gif rofl.gif rofl.gif Serios? Eu nu sunt atat de convins ca masurile stabilte conventional masoara obiectiv Timpul si Spatiul.

Aaa, si inca ceva. In urma cu ceva timp de a se deschide acest topic, a mai fost initiat unul cu aceesi tema. A fost unul din primele subiecte discutate pe acest forum.
Ce-ar fi daca s-ar muta postarile de aici si s-ar inchide topicul asta? jamie.gif

Trimis de: Ovidiu Bufnila pe 16 May 2006, 08:58 AM

T este un Proces.

Trimis de: dorinteodor pe 17 May 2006, 12:16 AM

gio19ro,

zici: "eu nu sunt convins ca masurile stabilite conventional masoara obiectiv timpul".

gio19ro, poti sa dai o definitie pentru termenul "obiectiv"?

termenul "obiectiv" frizeaza absolutul. el presupune o referinta. nu-mi spune ca referinta e realitatea ca te intreb ce este realitatea si pe ce baza se stabileste ca ceva apartine realitatii. dorinteodor

Trimis de: Erwin pe 17 May 2006, 09:24 AM

@dorinteodor:

QUOTE
nu stiu de unde tragi concluzia ca nici o definitie a timpului nu mai este valabila


am rastalmacit in gluma cuvintele tale "exacte" smile.gif nu vreau sa continuam polemica pentru ca am fi offtopic

ontopic:
inteleg ca dorinteodor se refera la diferenta dintre postulat si definitie, dar argumentele aduse mi se par prea putin convingatoare din punct de vedere filozofic, caci nu ne lumineaza cu nimic stiintele exacte invocate ci taman pe dos, ne arunca din nou in ceata sustinand ca n-ar exista nimic in substrat. nu pot fi de acord cu aceasta idee, in spatele notiunilor asa zis fundamentale, postulate ca atare, descrise si nu definite exista ceva, poate nu stim exact ce dar banuiala mea este ca informatia in sine este cea mai aproape de esenta universului si ca timpul este undeva deasupra, o lege care constrange miscarile posibile din Universul observabil la respectarea principiului cauzalitatii si a celorlalte efecte descrise

Trimis de: LINICA pe 17 May 2006, 09:52 AM

Nu stiu ce e timpul. Dar stiu ca percep ceea ce oamenii numesc timp, ca un amalgam de clipe. Clipa fiind perioada dintre dou clipiri din ochi. Consistenta acestei perioade tradusa in implinire, neimplinire, satisfactie, tristete, bucurie, si alte stari, reprezinta un pic din viata mea. Mai multe picaturi de viata reprezinta o alta perioada, de data aceasta mult mai bine delimitata, de astre. Asa trece ziua si vine noapte, se aduna clipele si ploua cu picuri desi sau rari,rapizi sau inceti, viata mea. Aceasta sa fie oare timpul? unsure.gif

Trimis de: gio19ro pe 17 May 2006, 09:56 AM

QUOTE (dorinteodor @ 17 May 2006, 01:16 AM)

termenul "obiectiv" frizeaza absolutul. el presupune o referinta. nu-mi spune ca referinta e realitatea ca te intreb ce este realitatea si pe ce baza se stabileste ca ceva apartine realitatii.

spoton.gif Bingo!
Oricum nu se masoara cu instrumente mecanice sau digitale pentru ca si ele sunt continute de dimensiunea pe care au pretentia de a o masura.

Trimis de: Erwin pe 17 May 2006, 04:08 PM

dorinteodor:

QUOTE
termenul "obiectiv" frizeaza absolutul. el presupune o referinta. nu-mi spune ca referinta e realitatea ca te intreb ce este realitatea si pe ce baza se stabileste ca ceva apartine realitatii.


referinta nu e realitatea ci suprafata de separatie dintre observator si mediul inconjurator. iar aceasta suprafata de separatie e relativa, am discutat asta pe alt topic. ce este in interiorul suprafetei de separatie este subiectiv iar ce este in exterior este obiectiv. timpul se afla in mod sigur in ambele zone gnoseologice asa ca aceasta afirmatie nu este relevanta.

gio19ro:
QUOTE
Oricum nu se masoara cu instrumente mecanice sau digitale pentru ca si ele sunt continute de dimensiunea pe care au pretentia de a o masura


dar cu ce se masoara timpul? ce intelegi prin "pretentia de a masura"? ce conteaza ca instrumentele de masura sunt continute de dimensiunea respectiva?

nu vad unde este impedimentul de a masura timpul sau orice alta dimensiune daca instrumentele au ele insele dimensiuni fizice sau de alta natura... nu masuratoarea in sine e relativa ci rezultatul si interpretarea lui. iar daca vorbim de precizia masuratorilor atunci vorbim despre toleranta si nu despre (im)posibilitatea de a achizitiona o informatie relevanta asupra dimensiunii respective, timpul in speta.

Trimis de: dorinteodor pe 17 May 2006, 04:42 PM

erwin,

trebuie sa definim unde ne aflam. exemplu: daca ne aflam, in domeniul stiintei atunci dimensiunea universului este de nu stiu cite zeci de miliarde de ani lumina. daca ne aflam in zona filozofiei/metafizicii atunci universul este infinit. sa nu uitam deci unde ne aflam cu discutia: in stiinta sau in filozofie/metafizica

daca ne aflam in domeniul stiintei atunci la un termen i se asociaza o definitiie. pentru un numar foarte limitat de termeni, definitia nu poate fi generata de model deoarece modelul se bazeaza pe ei. acesti termeni se numesc fundamentali si au doar definitie descriptiva.

postulatul este o relatie intre termenii fundamentali pe baza careia se construieste modelul. de exemplu, in modelul lui newton, f=m*a este un postulat al modelului. aceasta relatie impreuna cu inertia si legea de conservare a energiei formeaza baza modelului lui newton. la planck, e=h*[niu] este un postulat al mecanicii cuantice.

oricine poate inventa/gasi termeni fundamentali si relatii fundamentale (postulate) dar, odata dat. modelul face predictii. predictiile modelului nu mai pot fi controlate/manipulate de cel care a facut modelul. modelul se dezvolta "singur" pe baza logicii si matematicii, generind noi termeni si noi definitii.

daca voi faceti un astfel de model ( care se face relativ usor) nu va grabiti sa pretindeti premiul nobel. asta deoarece modelul (repet, modelul nu autorul lui, scuze pentru tonul didactic) deci modelul face predictii asupra realitatii extene. daca o singura predictie nu se confirma, modelul in ansamblul lui merge la gunoi.

in ultimii 2300de ani numai 4 oameni au reusit sa construiasca modele simbolice fundamentale. scuze inca odata pentru tonul didactic. dorinteodor

Trimis de: dorinteodor pe 17 May 2006, 04:52 PM

erwin,

in legatura cu termenul "obiectiv" vad ca ai definitie descriptiva. desi accepti ca trebuie sa existe referinta, ea se afla in zona metafizicii (din ce am inteles eu).

eu as evita sa folosesc acest termen daca vrem sa pastram caracterul stiintific al discutiei.

exemplu: orice corp aflat in cimp gravitational va "cadea" pe directia liniilor de forta ale acestui cimp. acesta pare un adevar obiectiv.

totusi, einstein zice: nici vorba de gravitatie; asa ceva nu exista. ce vedeti voi este un efect al distorsionarii spatiului si aceasta distorsionare nu este neaparat nevoie sa fie produsa de alta masa (celebra experienta mentala cu liftul a lui einstein).

nu prea vad ce este obiectiv in acest domeniu extrem de stiintific. dorinteodor

Trimis de: Erwin pe 18 May 2006, 12:37 AM

@dorinteodor:

multumesc pentru precizari, dar vreau sa precizez si eu ca aici suntem la FILOSOFIE, scrie mare in titlu. smile.gif

Nu cred ca Einstein a zis chiar asa:

QUOTE
nici vorba de gravitatie; asa ceva nu exista. ce vedeti voi este un efect al distorsionarii spatiului


la ce bun atunci s-ar mai cauta o teorie de unificare a gravitatiei cu celelalte campuri de forte "fundamentale"? Einstein insusi o cauta.

nu cred ca toata stiinta sta in cele patru "modele simbolice fundamentale" si nici ca discutia noastra ar trebui sa se limiteze la un "caracter stiintific"

Trimis de: edittha pe 18 May 2006, 05:22 AM

TIMPUL - ce este oare timpul? Fiecare defineste in felul lui notiunea de TIMP.
Timpul este ziarul vietii care marcheaza toate evenimentele .El are o singura directie. Acele ceasornicului TIMP merg doar inainte .El este pentru noi oamenii masura calatoriei noastre , este firul vietii , este ticaitul inimii ...............

Trimis de: bonobo pe 18 May 2006, 01:59 PM

QUOTE (Erwin @ 18 May 2006, 01:37 AM)
Nu cred ca Einstein a zis chiar asa:

Ba da, cam asta a zis. smile.gif

Trimis de: dorinteodor pe 20 May 2006, 05:41 PM

erwin,

ce am zis este corect dar cu filozofia m-ai prins.

daca trebuie sa discutam filozofie, trebuie sa vedem cu o separam de stiintele asociate naturii. poti sa vi cu precizari si metode?


edittha, multumesc pentru poezie

dorinteodor

Trimis de: alfa pe 20 May 2006, 06:46 PM

QUOTE (dorinteodor @ 20 May 2006, 06:41 PM)
erwin,

ce am zis este corect dar cu filozofia m-ai prins.

daca trebuie sa discutam filozofie, trebuie sa vedem cu o separam de stiintele asociate naturii. poti sa vi cu precizari si metode?


edittha, multumesc pentru poezie

dorinteodor

N-o poti separa. Stii cum si-a intitulat Newton celebra carte unde dai si peste un exemplu de model simbolic? biggrin.gif

Trimis de: Catalin pe 20 May 2006, 08:21 PM

Principiile matematice ale filosofiei naturale. Si de la Newton incoace multe s-au intamplat. Inclusiv dezvoltarea metodei stiintifice care a dus la o separare de filosofia naturala.

Trimis de: alfa pe 20 May 2006, 08:41 PM

QUOTE (Catalin @ 20 May 2006, 09:21 PM)
Principiile matematice ale filosofiei naturale. Si de la Newton incoace multe s-au intamplat. Inclusiv dezvoltarea metodei stiintifice care a dus la o separare de filosofia naturala.

E o problema de terminologie, nu cred in separari. Ce s-a schimbat de la Newton incoace? Newton nu folosise metoda stiintifica?

Trimis de: Catalin pe 20 May 2006, 08:52 PM

Pai ce sa foloseasca, ca nu exista conceptul de teorie stiintifica, de falsifiabilitate etc.

Trimis de: Erwin pe 20 May 2006, 08:53 PM

separarile sunt si nu sunt, cunoasterea ca proces nu se poate dispensa de nici una din metode, fie ele stiintifice, fie metafizice, pentru ca intelegerea lumii in ansamblul ei necesita acoperirea zonelor albe in care nu avem certitudini sau suficiente dovezi stiintifice cu teorii, speculatii, idei, si orice alte presupuneri asupra necunoscutului... pentru ca mintea noastra este limitata ne folosim de separarea cunoasterii in domenii distincte, nu pentru ca realitatea ar fi discontinua, iar aici vorbim despre timp o notiune implicata in toate domeniile cunoasterii.

Trimis de: exergy33 pe 20 May 2006, 08:57 PM

QUOTE
Origin of the term
Natural philosophy was the term whose usage preceded our current term science in the sense that prior to the replacement of the term natural philosophy with the term science, the term science was used exclusively (and comparatively rarely) as a synonym for knowledge or study and when the subject of that knowledge or study was 'the workings of nature', then the term natural philosophy would be used. Natural philosophy became science (scientia in Latin, which means "knowledge") when inductive methods of knowledge acquisition, known as the scientific method became emphasized over pure deduction.


Mai multe explicatii se pot gasi aici :


http://www.answers.com/topic/natural-philosophy

Trimis de: Erwin pe 20 May 2006, 09:30 PM

cu alte cuvinte, filosofia naturala primeaza, deductia si studiul genereaza cunostintele iar aplicarea metodelor inductive face ca aceste cunostinte sa devina stiinta

Editat:
adecvarea cunostintelor despre realitate si relevanta lor in cunoastere depinde de stiinta, caci ele pot fi validate sau invalidate experimental... dar fundamentele raman tot principii matematice

Trimis de: alfa pe 20 May 2006, 10:37 PM

QUOTE (Catalin @ 20 May 2006, 09:52 PM)
Pai ce sa foloseasca, ca nu exista conceptul de teorie stiintifica, de falsifiabilitate etc.

Daca nu exista conceptul asta inseamna ca n-a folosit o metoda stiintifica? Exagerezi. Metoda stiintifica nu s-a "nascut" o data cu conceptul ei, chiar daca n-a fost teoretizata ca atare a fost folosita inca din antichitate.
Plus ca R. Bacon daca nu ma insel si altii "vorbisera" destul de mult si despre prioritatea experimentului etc..

Trimis de: exergy33 pe 20 May 2006, 10:57 PM

@Catalin

QUOTE
Pai ce sa foloseasca, ca nu exista conceptul de teorie stiintifica, de falsifiabilitate etc.


Atunci Metafizica lui Aristotel , din perioada antichitatii grecesti , la ce categorie o incadrezi tu ? unsure.gif

Trimis de: Erwin pe 20 May 2006, 11:37 PM

ce este timpul? alfa, asteptam parerea ta ontopic rolleyes.gif

Trimis de: Catalin pe 21 May 2006, 12:04 AM

QUOTE (exergy33 @ 20 May 2006, 11:57 PM)
@Catalin
QUOTE
Pai ce sa foloseasca, ca nu exista conceptul de teorie stiintifica, de falsifiabilitate etc.


Atunci Metafizica lui Aristotel , din perioada antichitatii grecesti , la ce categorie o incadrezi tu ? unsure.gif

La categoria Metafizica.

Trimis de: dorinteodor pe 21 May 2006, 09:57 AM

alfa, catalin, erwin,


indiferent de titlui oficial dat "mecanicii" sale, newton a facut un model simbolic, primul dupa 2000 de ani de civilizatie ( de la euclid nu s-a mai facut asa ceva).

un model simbolic are reguli extrem de precise de constructie ( se definesc termeni fundamentali introdusi prin descriere, se definesc relatii fundamentale uneori numite axiome alteori formule fundamentale...). pe model se fac simulari . rezultatul lor sint predictii (adevaruri) care se compara direct cu realitatea externa cu care este asociat modelul. aici nu mai pot exista nici un fel de comentarii.

(modelul complet a lui newton il gasiti in cartea de liceu si repet, este complet si se scrie pe jumatate de pagina.....)

cunoasterea in stiinta este asociata cu capacitatea de a prezice evolutia realitatii externe pe baza unui model simbolic asociat ei. modelele simbolice fundamentale cunoscute sint euclid, newton, planck si einstein.

metafizica este asociata cu un model simbolic construit fara interactie DIRECTA cu realitatea externa dar care contine ca element un model simbolic asociat realitatii externe.

de exemplu, cum tratam metafizic posibilitatea de a depasi viteza luminii in vid? simplu, viteza luminii in vid nu poate fi depasita doar in modelul lui einstein, care face predictii bune pe domeniul lui de aplicabilitate. de aici nu rezulta ca, in mod absolut, viteza luminii nu poate fi depasita.

sau alt exemplu de adevar metafizic: dimensiune universului. un model simbolic stabileste dimensiunea universului la nu stiu cite sute de miliarde de ani lumina. adevarul metafizic este ca universul este infinit. adevarurile metafizice sint deseori asociate cu speculatiile: nu putem dovedi dar (noi credem) nu poate fi altfel. dorinteodor


Trimis de: Kyklos pe 21 May 2006, 02:25 PM

La oamenii pesimisti timpul e o corvoada, la optimisti timpul trece printre falange .

Trimis de: alfa pe 31 May 2006, 09:19 PM

QUOTE (Erwin @ 21 May 2006, 12:37 AM)
ce este timpul? alfa, asteptam parerea ta ontopic  rolleyes.gif

Timpul e intr-atat de "esential" pe cat este si Fiinta ( gandita ca multipla, pe linia unei diferente ontologice fata de care se declara totusi eretica laugh.gif ). Singura forma de eternitate e devenirea. Timpul este una dintre "structurile fundamentale" care acopera infinitul ( inclusiv potential ).


P.S.: Nu ma pune sa dezvolt, e o poveste lunga si plictisitoare.. biggrin.gif
Pe scurt e vorba de a respinge diferenta dintre eternitate si devenire ( temporalitate ) camuflata, treptat, in criteriul de separatie dintre "lumi" ( se poate scinda pe alte premise : binele etc ) si de a disocia intre Timp si manifestarea lui masurabila, care opereaza local, marginit. Repetitia unui "interval" arbitrar socotit unitate de masura e doar un instrument traind in posibilul generat de Timp, asa cum intamplarea, eroarea sau dimpotriva structura, organizarea, legea isi au radacinile posibilului in "structuri" care compun o "esenta" divizata, discreta unde sunt prinse "Dublu" - identic si negatie; repetitie si diferenta; ordine si intamplare etc- "Unitatile Fundamentale" etc si despre care nu am chef sa palavragesc. laugh.gif

Trimis de: Erwin pe 1 Jun 2006, 12:40 AM

alfa:

QUOTE
Timpul este una dintre "structurile fundamentale" care acopera infinitul ( inclusiv potential )


e o definitie satisfacatoare, presupun... poate alta data ai chef sa detaliezi... nu prea mult, doar atat ca sa vedem ce e o "structura/unitate fundamentala" in teoria ta. Pentru mine e vorba de biti elementari, informatie pura, timpul e o dimensiune a miscarii (cam pe aproape cu "devenirea") iar miscarea e fundamentala. A "acoperi infinitul, inclusiv potential" este o acceptiune pur matematica, in practica n-o putem dovedi. Dar miscarea in sine poate fi dovedita, este certa... Vorbesti despre "dual", "diviziuni", inteleg ca astea sunt doar viziuni distincte si posibile ale realitatii, puncte de vedere diferite. A le intui holistic cu posibilitati cu tot mi se pare greu realizabil, fara a trece in revista pagini plictisitoare...

Trimis de: alfa pe 3 Jun 2006, 04:28 PM

Fundamentale - reprezinta temeiul, baza celorlalte. Urmaresc o ierarhie care porneste de la nivelul cel mai abstract -compus din unitati si structuri fundamentale aflate in raporturi complexe de organizare si dezorganizare biggrin.gif, determinare si creativitate etc -si se proiecteaza treptat in concret.( urmand triada generala: unitati-determinat-nedeterminat ) Spre exemplu, evolutionismul nu e decat "actualizarea" in care unitatile sunt genele ( cum e vointa pura in psihilogia individuala supusa atat nedeterminarii cat si determinarii- am mai povestit p-aici, cum sunt particulele elementare in fizica cuantica, vointa de putere in societate, nevoia de dreptate in morala etc ) , mutatiile intamplatoare- nedeterminatul, selectia naturala- determinatul. Exista mecanisme de generare ( pe verticala de la spiritual la material, pe orizontala intre "aspectele" nivelelor ), relatii intre domenii etc. O singura categorie de unitati e vesnica ( alea sunt fundamentale ) si le produce pe toate celelalte, a carei proiectie morala apare sub chipul ingerilor. ( dumnezeu e doar "esenta" pura a oricarui inger, nedeterminatul pur, ceea ce se repeta in distinctii aparute abia in urma "actualizarii" ). Morala scindeaza intre "lumi", doar ca cea in care "se respecta regulile jocului" dintre unitatile constiente nu e perfecta ci ameliorabila, diferenta fiind absenta raului sub forma "afectarii, distrugerii etc" intre unitati. Recuperarea e posibila si are sens antropologic.( adevarul se afla undeva la intalnirea credintelor religioase, niciuna n-are exclusivitate )
Devenirea e mai generala decat miscarea si o cuprinde. ( altfel spus miscarea e o specie a devenirii )
Timpul nu e o dimensiune a devenirii ci devenirea insasi. O sa ma taxeze fizicienii dar cred ca asa-zisa dimensiune a spatiului nu e decat eterna devenire, efectul dilatarii-comprimarii tinand de instrumentele masurarii.
Bitul nu e informatie pura e doar o reprezentare asa cum e cuvantul doar semnificant. Poate juca rolul unitatii numai in planul asta. Informatia e una dintre structurile fundamentale.
E "potential" n-ai ce sa "dovedesti" in practica. Poti reprezenta timpul ca vesnica devenire din infinit spre infinit. O consecinta a asezarii pe acelasi plan a opusilor. ( organizarea lucreaza cot la cot cu creatia ) N-ai perfectiune ci ameliorare ( de pilda in plan social: maximizarea liberatii nu libertate absoluta, cresterea bunastarii nu explozia utopica a fortelor de productie urmata de alocarea resurselor dupa nevoi etc ) , imbunatatire in contextul unui "joc". ( problema referentialului are un capitol special dedicat ).
Pentru intreg mi-ar trebui sa cunosc: filosofia, stiinta, religia, arta. Toate imi sunt straine. Fiind un diletant increzut si schizofrenizat metafizic cu aere de semidoct universal, care in ultima perioada se ocupa mai mult cu poezele recurente si distractii bizare, cum ar fi calcatul dinozaurului sub talpa, nu te astepta decat la parti scrise prost.
P.S.: Multam frumos pentru solicitare. Cer scuze pentru ritmul alert. Promit s-o onorez serios pe parcurs, deocamdata incerc s-agat o bagaboanta stramba, c-am facut deja bataturi in palma. Revin!

Trimis de: Erwin pe 12 Jun 2006, 08:50 AM

alfa:
multumesc frumos pentru raspuns! m-am edificat oarecum...

aurita e calea de mijloc!

Trimis de: Eeldrop pe 2 Jul 2006, 04:02 PM

Timpul e nimic altceva decat una din formele subiective ale sensibilitatii noastre, o conditie care preceda cu necesitate orice experienta pentru a o face posibila. Din nevoia de claritate, am sa spun ca timpul e o reprezentare pura, care insoteste orice reprezentare empirica si ordoneaza experientele in functie de cronologicitatea lor. El este, cum s-ar spune, un simt intern, pentru ca juxtapune sau subordoneaza in intimitatea eului actiunile care afecteaza sensibilitatea lui.

Timpul nu e derivat din nici o experienta empirica, ci el precede si insoteste orice experienta. Altfel, simultaneitatea sau succesiunea nu ar putea intra in perceptie, daca reprezentarea timpului nu ar servi deja ca fundament. Se remarca si ca, cu privire la experiente si fenomene in genere, timpul insusi nu poate fi suprimat, dar cuprinde si aseaza ca pe o axa toate perlele din sirul experientelor.

Reprezentarea timpului in functie de spatiu e doar o analogie a mintii umane. Spatiul este, si el, o forma a simtului extern, prin care ne sunt date fenomenele.

Trimis de: Mihai pe 2 Jul 2006, 04:56 PM

Bine ai poposit la Han, Eeldrop! han.gif

Trimis de: alfa pe 2 Jul 2006, 10:40 PM

QUOTE (Eeldrop @ 2 Jul 2006, 05:02 PM)
Timpul e nimic altceva decat una din formele subiective ale sensibilitatii noastre, o conditie care preceda cu necesitate orice experienta pentru a o face posibila. Din nevoia de claritate, am sa spun ca timpul e o reprezentare pura, care insoteste orice reprezentare empirica si ordoneaza experientele in functie de cronologicitatea lor. El este, cum s-ar spune, un simt intern, pentru ca juxtapune sau subordoneaza in intimitatea eului actiunile care afecteaza sensibilitatea lui.

Timpul nu e derivat din nici o experienta empirica, ci el precede si insoteste orice experienta. Altfel, simultaneitatea sau succesiunea nu ar putea intra in perceptie, daca reprezentarea timpului nu ar servi deja ca fundament. Se remarca si ca, cu privire la experiente si fenomene in genere, timpul insusi nu poate fi suprimat, dar cuprinde si aseaza ca pe o axa toate perlele din sirul experientelor.

Reprezentarea timpului in functie de spatiu e doar o analogie a mintii umane. Spatiul este, si el, o forma a simtului extern, prin care ne sunt date fenomenele.

Intr-atatea fenomene lipseste doar lucrul in sine. Kant- Critica ratiunii pu*e.

han.gif

Trimis de: Eeldrop pe 2 Jul 2006, 11:38 PM

Merci de bienvenu-ul politicos. Emoticonurile personalizate sunt de apreciat.

Vorbind de timp, mi-am adus aminte de un proverb pe care italienii il folosesc cu precadere (sau asa am citit in paginile roz ale dictionarului): Il tempo e un galantuomo, ceea ce va sa zica ca timpul e un tip de treaba.

M-am intrebat de mai multe ori (ma rog, de cateva ori) de unde aceasta jovialitate contagioasa in fata inebranlabilului temporal. La urma urmei de ce ar fi timpul asa un tip cumsecade, cand tot ce face el este sa indice schimbarea si inevitabil imbatranirea, si, la urma urmei, cum zicea si Kant, nu e nimic in sine ? Banuiesc insa, acum, ca pentru un popor care bea vin la paste, are un simt artistic ereditar si isi baga piciorul in Mediterana (la propriu), trecerea timpului nu pare in nici un caz tumultuoasa, ci nu face altceva decat sa dea vinului un gust mai bun, sa usuce vopseaua de pe tablou si sa odihneasca oasele obosite sub soarele arzator al Mediteranei. Timpul e un tip de treaba in Italia, pentru ca in climatul cald de acolo ranile se inchid mai repede.

Noi insa, sub amenintarea permanenta a schimbarii vremei, traim sub spectrul inconsistentei. Nu e niciodata sanatos sa pui deoparte hainele groase, fiindca nu stii cand da bruma sau bate grindina. Iar cand vremea e oscilanta, timpul pare si el inegal, ceea ce nu face decat sa agraveze lucrurile, fiindca presiunea unor cuantumuri coontractate te determina sa incerci sa tai colturi. Astfel, de cele mai multe ori, timpul pare pentru noi romanii, arsi de soare si batuti de vant, o cutra. Timpul e fatidic, iar noi romanii parem un popor tragic, prinsi intr-un maelstrom vicios din care nu putem iesi.

Si da, cu tot amarul vietii, eu imi permit sa il evoc pe Kant si sa admit ca il admir. La urma urmei tot Germania e la moda acum, ca e in semifinale.

Trimis de: doro pe 20 Aug 2006, 08:41 PM

Existenta spatiului, mai bine zis succesiunea de schimbari ale spatiului a creat timpul. Oamenii au incercat doar sa "tina timpul in frau" (asa cum noi vrem sa controlam totul, am vrut sa controlam si timpul) si au stabilit o unitate de masura,... timpul se masoara in secunde, minute, zile...
A existat vreodata un inceput al timpului? Nu cred: prea cunoscuta torie a Big-Bang-ului o stim cu totii. La un moment dat a existat un TOT care a explodat si s-a imprastiat formand universul. Dar n-a existat ceva si inainte de Big-Bang? Eu cred ca inainte a existat acelasi TOT care a explodat si in "trecut" formand asa universul, acesta aflandu-se intr-un proces de expansiune continuu a cazut in colaps gravitational, asa tot spatiul s-a adunat iarasi la un loc,... urmarea fiind un nou Big-Bang. Din cauza asta nu cred nici intr-un inceput al timpului, si nici intr-un sfarsit.
As mai vrea sa comentez o expresie des folosita, anume: "Timpul trece!" Fals! Timpul ramane, noi trecem prin pragul existentei.


Trimis de: Erwin pe 20 Aug 2006, 11:07 PM

QUOTE
Existenta spatiului, mai bine zis succesiunea de schimbari ale spatiului a creat timpul

interesant punct de vedere... dar "succesiunea de schimbari" e tot una cu miscarea, iar miscarea e un concept fundamental.

Trimis de: Cla pe 20 Aug 2006, 11:30 PM

Big-Bang înainte de Big-Bang...
Noi suntem intr-o gaura neagra din care nu scapam.
Si de fapt de ce sa scapam, ca avem galaxia nostra + altele?
In tot Universul exista alte legi, dar la noi in gaura noastra = matematica si fizica (noastra).
Suntem asa de comprimati, ca nici nu stim cum.
La fel ca pestii de la 10.000 m adâncime, ei traiesc pt. ca respira apa, la fel si noi: respiram aer, facut de plante, daca iesi afara in gaura neagra, vezi întuneric.
Printr-un coridor strâmb intergalactic se vad alte constelatii, dar nu se stie daca sunt la 2 pasi, sau la X ani bezna.

Trimis de: Catalin pe 20 Aug 2006, 11:35 PM

Cla, te-ai dat si tu pe LSD ca shape? ohyeah.gif

Trimis de: Cla pe 20 Aug 2006, 11:52 PM

Catalin... secret.gif am asteptat sa raspunda altii inaintea ta, dar tu te-ai prins din prima spoton.gif , ce naiba faci la ora asta pe net? biggrin.gif

Dar hai zi, nu-s aiureli demne de camasa de forta?
As fi printre "colegii" mei de la Religie biggrin.gif
Sa nu mai zic de para-para-Thunder rofl.gif rofl.gif

edit: asa o teza ar trebui pusa pe net, pe un site care apare serios. Trilingual sau mai mult.
Ce crezi, cati copiaza si citeaza de pe asa un site?? biggrin.gif

Trimis de: Cla pe 21 Aug 2006, 12:04 AM

Acum serios: cica Big-Bang inainte de Big-Bang...
Profesorul Harald Lesch, capacitate germana in astrofizica a fost întrebat de studenti:
"Dom' Profesor, ce a fost înainte de Big-Bang?"
"Pai eu de unde sa stiu??" blink.gif

Atât despre ce crede doro.

Trimis de: Catalin pe 21 Aug 2006, 12:10 AM

Pai ar trebui sa ai adepti mai intai, nu copiaza lumea asa cu una cu doua. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 21 Aug 2006, 12:14 AM

Cla, eu zic ca doro s-a referit la universul ciclic, este una din ipoteze, cum ca la un moment dat universul se va comprima urmand un Big Crunch, apoi un alt Big Bang si tot asa... nu stie nimeni ce a fost inainte, masuratorile actuale arata ca expansiunea se accelereaza...

... numai ca exista si alte cercetari care arata ca timpul nu e chiar asa de neclintit: in anumite conditii particulele cuantice se comporta ca si cum timpul ar incetini, ar ingheta si chiar la limita ar putea fi oprit... am mai scris despre asta la gaurile negre

Trimis de: Cla pe 21 Aug 2006, 04:12 PM

No, si daca eu zic ca ni-s comprimati intr-o gaura neagra nu ma crede nimeni...
Probabil ca traim in Liliput si nici nu stim laugh.gif

QUOTE (Catalin)
Pai ar trebui sa ai adepti mai intai, nu copiaza lumea asa cu una cu doua. smile.gif

Catalin, stii si tu ca sunt oameni care nu pot fara Google, baga niste cuvinte, dau un search si o iau pe buna ce scrie acolo, bine ca tocmai le convine.
Si-ti mai dau si link-ul, ca sa fie "credibili"...
Sunt si unii "Gica Contra", care de-al dracu iti dau link-ul sa vezi ca si altii au alta parere decât tine, numai sa te sâcâie...
Astia-s de-aia care intra pe net doar sa aiba cu cine sa se certe si preiau parerea unuia numai sa-ti dea contra.
Ca el se cearta cu oameni care au habar, nu conteaza. Poate tocmai l-a pus nevasta la punct. spoton.gif
Si eu, care am scris ce mi-a trecut prin cap la misto, as fi sursa rofl.gif clapping.gif

Trimis de: andra_v pe 19 Nov 2006, 08:19 PM

"Timpul este un fel de imagine mobila a eternitatii", Platon, Timaios.

Trimis de: shapeshifter pe 10 Dec 2006, 07:29 PM

Timpul nu poate fi măsurat decât în raport cu spaţiul. Ceea ce se măsoară nu este durata însăşi, ci spaţiul parcurs într-o anume durată, conform unei mişcări căreia i se cunoaşte legea. Această lege se prezintă ca relaţia dintre timp şi spaţiu.
Spre finalul ciclului cosmic timpul uzează spaţiul printr-un efect de contracţie. Dar timpul însuşi se derulează cu o viteză din ce în ce mai mare. Această acceleraţie a timpului devine mai vizibilă ca niciodată în epoca noastră, pentru că este în creştere în ultimele perioade ale ciclului, deşi există constant de la început şi până la sfârşit. Atunci când contracţia temporală va ajunge la gradul ei extrem, timpul va fi redus la o clipă unică, moment în care durata va înceta să existe, deoarece este evident că în cadrul unei singure clipe nu va mai putea avea loc nici o succesiune. Atunci totul va avea loc simultan, timpul se va schimba în spaţiu – în momentul însuşi în care timpul va părea că devoră spaţiul, acesta din urmă va sfârşi prin a-l absorbi. Din punct de vedere simbolic, în momentul acela va avea loc revanşa lui Abel asupra lui Cain. Sfârşitul unui ciclu precum cel al umanităţii actuale nu este sfârşitul lumii corporale înseşi decât într-un sens relativ, şi doar în raport cu posibilităţile care, fiind incluse în acest ciclu, şi-au sfârşit dezvoltarea în lumea corporală. În realitate, lumea corporală nu va fi distrusă, ci ,,transmutată”, primind o nouă existenţă, deoarece, dincolo de ,,punctul de sosire” corespunzând clipei unice în care timpul nu mai există, ,,roata reîncepe să se învârtă” pentru parcursul unui alt ciclu.

Trimis de: Blakut pe 10 Dec 2006, 10:38 PM

QUOTE
Ceea ce se măsoară nu este durata însăşi, ci spaţiul parcurs într-o anume durată,


Si durata aia din urma cum se masoara? Daca nu se masoara durata... In fine, inteleg ca vrei sa spui ca nu exista timp fara miscare.



QUOTE
Spre finalul ciclului cosmic timpul uzează spaţiul printr-un efect de contracţie.


De ce? Cine ti-a spus?
QUOTE
Dar timpul însuşi se derulează cu o viteză din ce în ce mai mare. Această acceleraţie a timpului devine mai vizibilă ca niciodată în epoca noastră,


Pai daca esti in interiorul buclei, de unde iti dai seama ca se contracta??

Trimis de: doro pe 16 Dec 2006, 11:36 AM

Timpul este dimensiunea in care (alaturi de spatiu) omul isi desfasoara existenta...

Trimis de: Erwin pe 17 Dec 2006, 01:35 AM

timpul e ceea ce lipseşte doar când ai mare nevoie de el şi ai destul când nu ai nimic de făcut tongue.gif biggrin.gif

Trimis de: Gothmog pe 17 Dec 2006, 08:51 PM

Timpul e un simt al omului.

Trimis de: shapeshifter pe 21 Dec 2006, 06:06 AM

timpul ca si spatiul e o conditie de existenta..

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)