Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Odaia Filosofilor _ Despre Legile Naturii

Trimis de: jock pe 7 Mar 2004, 04:05 PM

Sunt legile matematice ale naturii necesare sau contingente? Deoarece legile fundamentale, stabilite de fizica modernă sub forma unor ecuatii, au forme particulare din perspectivă matematică, ne putem întreba: de ce tocmai aceste forme au fost alese pentru structurarea realitătii si nu altele? Există vreo ratiune a acestei optiuni? Se poate prelungi cumva fizica matematică pe domeniul matematicii pure? Unii ar putea argumenta că forma legilor este determinată de proprietătile spatiului si timpului (de pildă, faptul că intensitatea câmpurilor este invers proportională cu pătratul distantei tine de caracterul tridimensional al spatiului), dar nu putem sti dacă nu cumva e invers: legile ar putea determina aceste proprietăti. Într-o lucrare de tinerete (" Despre evaluarea fiintelor vii...", nu-mi amintesc exact titlul), Kant chiar afirma că forma legii lui Newton, ca si numărul de dimensiuni spatiale, ar fi date de cantitatea totală a materiei din univers. Teoria relativitătii generale pune în evidentă doar dependenta locală a structurii spatio-temporale de continutul material, numărul de dimensiuni ale spatiului fiind postulat prin însări forma matematică a ecuatiei.
Dintr-o perspectivă mai largă, am putea să ne întrebăm, fireste, ce înteles pot avea aceste formule matematice pentru filosof? Pot fi traduse ele în limbajul neformalizat al filosofiei? Ce semnifică, sub aspect ontologic, o ecuatie (o functie), o variabilă (argument), o valoare numerică a variabilei sau a functiei? Îsi pot găsi toate acestea vreun loc în schema conceptuală clasică a gândirii sau trebuie inventate concepte noi, mai intuitive decât cele deja existente ale formalismului matematic?
Dacă nu se dovedeste că aceste forme matematice care descriu structura universului nostru fizic ar fi necesare, atunci este logic să se tragă concluzia că universul nostru nu este unic si că el ar face parte dintr-o structură, la alt nivel al existentei, unde ar functiona alte legi, s.a.m.d. Aceasta ar presupune o anumită ordonare a formelor matematice, care ar reflecta ordonarea universurilor pe diferite niveluri. Aici ar trebui să răspundă un matematician: există o astfel de ordonare (ierarhizare) pe tărâmul matematicii pure?
În sfârsit, nici conceptul de cantitate si cel de număr nu au o definire clară din punct de vedere filosofic.
Poate reuseste cineva să facă un pic de lumină în aceste chestiuni, în privinta cărora am mari nedumeriri.

Trimis de: thunder pe 7 Mar 2004, 04:18 PM

QUOTE (jock @ 7 Mar 2004, 05:05 PM)
Poate reuseste cineva să facă un pic de lumină în aceste chestiuni, în privinta cărora am mari nedumeriri.

Iarta-ma ca te intreb ... in felul acesta, dar:

La ce te ajuta aceste intrebari si eventualele raspunsuri ?

Matematic vorbind, sau tehnologic daca vrei, avem:

- o ipoteza (o suma de intrebari si presupuneri), un proiect, o actiune si un rezultat (efect).

Care este rezultatul la care vrei sa ajungi ?

Trimis de: jock pe 7 Mar 2004, 04:31 PM

La ce rezultat vrem să ajungem toti cei care discutăm aici, pe forum?
Cunoasterea, desigur? Crezi că există altceva mai important decât asta?

Trimis de: thunder pe 10 Mar 2004, 02:48 AM

QUOTE (jock @ 7 Mar 2004, 05:31 PM)
La ce rezultat vrem să ajungem toti cei care discutăm aici, pe forum?
Cunoasterea, desigur? Crezi că există altceva mai important decât asta?

Da. Cunoasterea de Sine, nu de teorii.

Trimis de: smoke pe 10 Mar 2004, 08:24 AM

Inca de la inceputurile lor filozofia si fizica s-au cam intrepatruns, si multe explicatii au fost date prin prisma acestei interdependente (care de altfel a aparut chiar datorita faptului ca stim asa putine despre legile care ne guverneaza universul)
...asa ca raspunsuri nu vei gasi - cel putin nu unele clare si corecte..cel mult unele care sa te multumeasca - in orice caz - sa vrei sa intelegi fizica fara sa treci un pic si prin filozofie e cam greu.

Trimis de: jock pe 29 Mar 2006, 12:13 PM

Revin cu o altă chestiune legată de legile naturii, desprinsă din discutiile purtate cu Octavi si Amenhotep pe topicul Creationism versus evolutionism.
Pe scurt, discutia a pornit de la definirea teleonomiei si de la problematica raportului parte-întreg (element-sistem). Sustineam acolo că structurarea unui întreg (sistem) presupune o inversare a determinării, o sinteză legică ce creează o componentă a determinării de sus în jos, de la sistem la elementele constituente. Spuneam asa:
Plec de la ideea că un sistem e un complex de interactiuni, de raporturi, nu de elemente predefinite. In acest complex se determină elementele prin raportare, ca un fel de cutii negre (ele există dpdv al sistemului numai prin ceea ce exteriorizează, ce pun în joc în relatiile lor). Dincolo de raportările locale ce trasează granitele relative ale elementelor, poate să apară uneori un gen de raportare (sau mai multe) ce transcend cumva aceste raportări locale si se constituie ca niste invarianti pentru toate elementele sistemului. Dacă nu se ajunge la această situatie nu avem un sistem propriu-zis. Aici avem un punct critic ce marchează trecerea de la ne-sistem la sistem. Să zicem că a fost depăsit acest punct si s-a format astfel invariantul ce dă unitate si coerentă sistemului. Acum se poate observa că elementele sistemului sunt determinate atât de jos în sus (prin ceea ce actualizează ele în raport cu elementele vecine), si în acest sens se disting unele de altele, cât si de sus în jos, prin acceptarea constrângerilor impuse de invariant, si în acest sens se identifică unele cu altele. Astfel, se poate vorbi de "ponderea" cu care cele două determinări contrare concură la comportamentul elementului în sistem si de o rezultantă a lor. Si acum ajung la definitia teleonomiei: dacă rezultanta este de jos în sus, vom avea un sistem neteleonomic, slab integrat; dacă rezultanta este de sus în jos, vom avea teleonomie. Apare si aici un punct critic (rezultanta zero, un fel de echilibru, nu anularea interactiunilor), ce lasă loc la interpretări.
Invariantii ce asigură coeziunea sistemului reprezintă deci chiar legile specifice de care ascultă toate elementele sistemului. As afirma, în completare, că si aceste legi specifice sunt tot legi ale naturii, în ultimă instantă, numai că domeniul lor de jurisdictie se reduce la interioritatea sistemului, sunt legi cu aplicare locală, ce apar si dispar odatâ cu sistemele pe care le organizează.
Plecând de la aceste observatii, putem oare generaliza, spunând că si legile pe care le considerăm noi universale ale naturii sunt la fel? Adică Universul însusi este tot un sistem, mai stabil însă decât orice alte subsisteme ce se nasc si mor înăuntrul său?
Chestiunea pe care vreau s-o ridic aici se referă în ultimă instantă la geneza legilor naturii, ceea ce implică desigur faptul că legile naturii ar fi contingente.

Trimis de: Erwin pe 30 Mar 2006, 10:05 AM

M-am gandit mult la aspectul asta! Parerea mea este ca legile specifice unui sistem coexista cu cele ale subsistemelor/elementelor componente iar lantul "genetic" al imbricarii sistemelor unul in altul pana la cele considerate particule elementare este neintrerupt, mergand catre universul microscopic gasim legi din ce in ce mai "tari", forte puternice, energii din ce in ce mai mari, dar care se pot reprezenta prin ecuatii matematice mai simple sau mai complicate iar in sens invers, legaturile sunt din ce in ce mai slabe din punct de vedere fizic dar mai cuprinzatoare din punct de vedere informational. Ori, la un anumit nivel, punctele de inflexiune de care vorbeai, se schimba sensul teleonomic. Mai mult, in cazul unor sisteme complexe apare un nivel la care durata de viata a sistemului este discontinua, el apare si dispare in cicluri periodice. Exemple gasim in lumea vie si in societate unde legile de agregare (care mentin sistemul) sunt de asa natura incat este posibila reproducerea, regenerarea si functionarea ciclica. Aceste legi au un inalt continut informational, sunt mult mai greu de formalizat matematic, dar in sine sunt tot siruri de biti, la fel ca si legile fizice. Daca extrapolam catre particulele elementare unde informatiile despre legile interne ale sistemelor cuantice, desi ne parvin doar statistic caci nu putem trece de principiul de incertitudine, in esenta sunt tot siruri de biti... mergand cu speculatia mai departe, cel mai simplu sistem imaginabil este chiar bitul de informatie, al carui lege externa e informatia elementara cu cele doua valori discrete 0 si 1. Dintr-o multime de biti se poate construi un sistem mai mare al carei lege interna este codificata in bitii din interior si care manifesta la exterior anumite proprietati, acestea la randul lor formeaza alte sisteme mai mari, cam la fel cum se intampla in jocul "Life", configuratii aleatoare de celule se aduna la un loc ramanand din cand in cand formatii stabile, cu conditia sa fie suficiente celule initiale si iteratii. Cred ca legile de agregare sunt informatii despre structura sistemelor iar ca sistemul sa fie coerent subsistemele-elemente componente trebuie sa schimbe intre ele astfel de informatii, acest lucru se face in cazul sistemelor fizice prin intermediul campului (de forte) iar in cazul sistemelor complexe capabile de prelucrarea informatiei in interiorul lor prin mesaje specifice. Un electron se misca pe un orbital pentru ca asa ii spune protonul prin legea interactiei electromagnetice iar quarcii sunt constituenti ai protonului pentru ca intre ei isi "comunica" legea de agregare, s-au descoperit niste particule numite gluoni care sunt purtatorii acestei informatii...

in conditiile acestea, desi e doar o speculatie personala, cred ca in ultima instanta tot ce exista in Univers este reductibil la informatia (in intregime) continuta in sistemul respectiv, incluzand toate subsistemele componente pana ajungem la bitii elementari.

Trimis de: bonobo pe 31 Mar 2006, 01:23 AM

QUOTE (jock @ 29 Mar 2006, 12:13 PM)
Acum se poate observa că elementele sistemului sunt determinate atât de jos în sus (prin ceea ce actualizează ele în raport cu elementele vecine), si în acest sens se disting unele de altele, cât si de sus în jos, prin acceptarea constrângerilor impuse de invariant, si în acest sens se identifică unele cu altele. Astfel, se poate vorbi de "ponderea" cu care cele două determinări contrare concură la comportamentul elementului în sistem si de o rezultantă a lor. Si acum ajung la definitia teleonomiei: dacă rezultanta este de jos în sus, vom avea un sistem neteleonomic, slab integrat; dacă rezultanta este de sus în jos, vom avea teleonomie.
Invariantii ce asigură coeziunea sistemului reprezintă deci chiar legile specifice de care ascultă toate elementele sistemului. As afirma, în completare, că si aceste legi specifice sunt tot legi ale naturii, în ultimă instantă, numai că domeniul lor de jurisdictie se reduce la interioritatea sistemului, sunt legi cu aplicare locală, ce apar si dispar odatâ cu sistemele pe care le organizează.

Din cata fizica stiu eu, legile naturii (cel putin la nivel ne-cuantic) sunt sisteme de ecuatii diferentiale care descriu local (infinitezimal) comportarea materiei. Ele sunt legi continue, singularitatile fiind considerate anomalii, deci nu se pune problema granitelor decat in masura in care se neglijeaza anumiti termeni. Eventualii invarianti ai unui 'sistem' sunt doar integrarea acestor legi diferentiale pe domeniul asazisului sistem.

Trimis de: jock pe 31 Mar 2006, 01:23 PM

Erwin (30 Mar 2006, 10:05 AM)

QUOTE
Parerea mea este ca legile specifice unui sistem coexista cu cele ale subsistemelor/elementelor componente iar lantul "genetic" al imbricarii sistemelor unul in altul pana la cele considerate particule elementare este neintrerupt, mergand catre universul microscopic gasim legi din ce in ce mai "tari", forte puternice, energii din ce in ce mai mari, dar care se pot reprezenta prin ecuatii matematice mai simple sau mai complicate iar in sens invers, legaturile sunt din ce in ce mai slabe din punct de vedere fizic dar mai cuprinzatoare din punct de vedere informational.

Cam asa gândesc si eu, iar fiindcă tot ai adus vorba despre raportarea legilor specifice pe niveluri diferite (sistem-subsistem), as face o precizare. Eu consider că o lege nu prescrie sau nu ar trebui să prescrie ceea ce e posibil să existe, ci ceea ce este imposibil, limitând doar într-un mod oarecare si nu reducând la actual domeniul tuturor posibilitătilor. Consecinta este că, pe domeniul acelei legi, rămâne o marjă de libertate, ce permite imbricarea unor legi mai particulare (mai restrictive). Asadar, aparitia unui sistem, cu legea sa specifică de organizare este ceva analog cu adăugarea unei noi axiome unui sistem formal deja constituit, fără a contrazice vreuna din axiomele deja existente (legile mai generale). Restrângerea paletei de posibilităti înseamnă, asa cum remarci tu mai sus, un aport informational, adică organizare si complexitate mai mare.
In ce priveste lantul imbricării sistemelor din natură, de la cele mai complexe sisteme macroscopice si până la particulele elementare, as face si aici o remarcă. Eu zic că acest lant nu este cumva atârnat în neant, alcătuit din momente si verigi (subsisteme) absolute. Astfel, particulele elementare, ca ultimă verigă, nu ar fi doar subsistemele de nivel fundamental (elemente) ale oricărui sistem fizic particular, ci, în primul rând, elementele sistemului numit Univers, sistem ce nu reprezintă totusi ultima verigă a unui lant "genetic", cum să folosesc sintagma ta. Cu alte cuvinte, Universul nu este cel mai mare, cel mai complex, cel mai organizat sistem, ca sinteză a tuturor subsistemelor fizice continute de el (nu este posterior acestora, cum ar trebui să conchidă reductionismul ce defineste întregul drept sumă a părtilor). Dimpotrivă, as zice că sistemul Univers este direct conectat cu nivelul particulelor fundamentale, fiind, într-un fel, cel mai simplu sistem, un sistem atât de bine integrat, atât de unitar încât determinarea de sus în jos (de la sistem la element) a devenit maximală aici (de aceea legile naturii par imperturbabile). Această inversare a raportului sistem-element la nivelul Universului, ar exprima si raportul de anterioritate a Universului fată de constituentii săi. Cât despre faptul că aceste elemente ale sistemului-Univers pot fi organizate apoi si local în tot felul de structuri mai mici, asta se datorează faptului că închiderea sistemului-Univers si aparitia legilor fizice fundamentale creează doar niste restrictii în câmpul tuturor posibililor, restrictii ce lasă însă destulă libertate pentru aceste aparitii. E drept că aceste aparitii nu sunt necesare, dar dacă se realizează, atunci ele trebuie să respecte regulile impuse de suportul pe care se apar.
QUOTE
Aceste legi au un inalt continut informational, sunt mult mai greu de formalizat matematic, dar in sine sunt tot siruri de biti, la fel ca si legile fizice. Daca extrapolam catre particulele elementare unde informatiile despre legile interne ale sistemelor cuantice, desi ne parvin doar statistic caci nu putem trece de principiul de incertitudine, in esenta sunt tot siruri de biti... mergand cu speculatia mai departe, cel mai simplu sistem imaginabil este chiar bitul de informatie, al carui lege externa e informatia elementara cu cele doua valori discrete 0 si 1. Dintr-o multime de biti se poate construi un sistem mai mare al carei lege interna este codificata in bitii din interior si care manifesta la exterior anumite proprietati, acestea la randul lor formeaza alte sisteme mai mari, cam la fel cum se intampla in jocul "Life"

Aici nu înteleg. Cum pot fi reduse legile fizice (sau alte legi, cele morale sau juridice, de pildă) la siruri de biti, vorbind de o reductie ontologică si nu de o simplă codare pe computer. Si cred că asta ai în vedere, deoarece te referi, în continuare, la "cel mai simplu sistem" ca ontologizare a bitului de informatie. Cum ai vedea un atare sistem, dincolo de analogia pe care o faci? Mai ales că informatia cuantizată sub formă de biti este, în fond, o mărime relativă la un câmp predefinit de posibili. In plus, viziunea ta este practic identică cu cea a vechiului atomism reductionist, este o constructie liniară de la mic la mare, numai că înlocuiesti atomii cu biti.
QUOTE
Un electron se misca pe un orbital pentru ca asa ii spune protonul prin legea interactiei electromagnetice iar quarcii sunt constituenti ai protonului pentru ca intre ei isi "comunica" legea de agregare, s-au descoperit niste particule numite gluoni care sunt purtatorii acestei informatii...

Exact ce remarcam mai sus. Consideri că legile "emană" din individualii ce participă la ele, sunt deci continute dinainte în acesti individuali. Atunci cum pot apărea totusi ierarhiile de sisteme imbricate, cu proprietăti noi? Prin simpla agregare a individualilor cu proprietăti deja date (în ultimă instantă, a "bitilor" elementari? Nu cred că e posibil asa ceva, dacă nu cumva consideri că această ierarhizare este doar în mintea noastră. Ca argument împotriva acestui mod de a vedea lucrurile, este bun si acela pe care îl invoca Aristotel si pe care i-l aminteam lui Octavi, pe alt topic. O să-l mai redau încă o dată aici:
Prin urmare, silaba e ceva aparte; ea nu se reduce doar la suma elementelor sale, vocala plus consoana, ci e ceva deosebit, dupa cum tot astfel, carnea nu consta doar din Foc si Pamânt sau din Cald si Rece, ci mai e ceva pe deasupra. Daca acest ceva deosebit ar fi în chip necesar un element sau un compus din elemente, atunci daca e un element ar fi valabil si pentru el acelasi rationament ca mai sus: carnea, în acest caz, ar consta din acest element în plus, la care se adauga Focul si Pamântul si înca ceva, si în felul acesta am continua la infinit. În cazul însa, când acel plus ce intervine pe lânga elementele constitutive pentru a forma întregul e si el compus din altceva, atunci, fireste, el trebuie sa constea, nu dintr-un element, ci din mai multe, caci altfel s-ar confunda cu lucrul însusi de care e vorba, iar de aici ar rezulta aceeasi dificultate de care am dat cu prilejul silabei si a carnii. Totusi, se pare ca acel plus ce contribuie la formarea întregului e ceva nou, nefiind el însusi un element, ci el e cauza pentru care cutare lucru e carne, iar cutare lucru e silaba.(Metafizica, VII, 17, 1041b)
Să nu obiectezi si tu cu faptul că trebuie avute în vedere si interactiunile dintre elemente, care ele si numai ele ar aduce acel ceva în plus.

Trimis de: jock pe 31 Mar 2006, 03:05 PM

bonobo (31 Mar 2006, 01:23 AM)

QUOTE
Din cata fizica stiu eu, legile naturii (cel putin la nivel ne-cuantic) sunt sisteme de ecuatii diferentiale care descriu local (infinitezimal) comportarea materiei. Ele sunt legi continue, singularitatile fiind considerate anomalii, deci nu se pune problema granitelor decat in masura in care se neglijeaza anumiti termeni.

E adevărat ce spui, dar această descriere locală este considerată ca fiind valabilă peste tot, nu? Eu mă refer la forma (expresia) legilor si la eventuale constante postulate acolo. Nu e vorba de propagarea interactiunilor din aproape în aproape aici. Dacă, de pildă, am avea posibilitatea ca, printr-un experiment miraculos, să modificăm vreuna din constantele fundamentale, cum s-ar "propaga" această modificare în univers? Cu viteza luminii? Dar dacă am modifica constanta numită "viteza luminii? Cred că mai degrabă s-ar întâmpla ceva în genul fenomenelor de nonlocalizare cuantică.
Apoi, legile exprimate ca sisteme de ecuatii diferentiale sunt legi ale sistemului-Univers, deci nici nu e cazul să le limităm pe domenii locale în interiorul Universului. Singularitătile apar pentru ele ca limite ale Universului si e firesc să fie tratate ca anomalii; nu poti să exprimi prin legea însăsi propria ei limitare. De aceea, as zice că o eventuală teorie unificată, care să explice cum vine treaba si cu singularitătile gravitationale (găuri negre, începutul Universului) ar trebui să fie, la urma urmei, mai mult decât o ecuatie a Universului (ca model al interioritătii Universului), ar trebui să ne spună câte ceva si despre limitele sale si ceva minimal despre ceea se află în afară.
Iar continuitatea acestor legi o văd ca pe chestiune de conjunctură epistemologică, pe care o va transa unificarea cu mecanica cuantică.
QUOTE
Eventualii invarianti ai unui 'sistem' sunt doar integrarea acestor legi diferentiale pe domeniul asazisului sistem.

Nici aici nu te contrazic, din punctul de vedere al acestor legi nu poti să trasezi decât în mod artificial granite unui sistem, care nici nu mai e sistem în acest caz. Dar aceste legi universale nu asigură decât suportul (cel spatio-temporal?) pe care se organizează veritabilele sisteme din Univers. Nici de particulele elementare pe care le-a identificat cuantica nu sunt sigur că ar face parte din acest suport (si nu ar fi niste sisteme deja organizate local; o bănuială în acest sens ar veni de la masele lor diverse si de la alte proprietăti care se pierd în conditii extreme).

Trimis de: dorinteodor pe 1 Apr 2006, 06:40 PM

tocmai m-am integistrat si am citit topicul despre "legile naturii". am o veste proasta pentru unii: NU exista "legi ale naturii". asa zisele legi ale naturii sint generate de modele simbolice asociate realitatii externe. cele mai cunoscute modele simbolice asociate realitatii externe sint: Geometria lui Euclid, Mecanica lui Newton, Teoria Relativitatii a lui Einstein si Mecanica Cuantica a lui Planck. Toate aceste modele genereaza legi. Chiar daca modelele sint asociate naturii, legile sint ale modelelor nu ale naturii.

Idea de legi ale naturii este o ideee foarte nefericita deoarece ea frizeaza absolutul. Adica, ar trebui sa descoperim niste legi ale naturii care vor fi, deci, absolute.

sa va dau un exemplu: gravitatia. newton, ca sa-si salveze modelul simbolic numit Mecanica, a trebuit sa inventeze o forta de atractie intre corpuri numita gravitatia. newton insusi a considerat gravitatia ca un artificiu matematic. gravitatia explica excelent comportamentul planetelor in jurul soarelui, de exemplu (gravitatia este compatibila cu legile lui Kepler si cu ideile lui Copernic, stabilite cu mult timp inainte). Toate planetele se miscau exact dupa legile generate de Mecanica+Gravitatia. Am zis TOATE? e o mica gresala aici, nu chiar toate. Planeta Mercur face exceptie (are o miscare inexplicabila in jurul soarelui numita rotatia periheliului). adica aceasta planeta incalca o "lege a naturii" .

solutia problemei o da Einstein: gravitatia nu exista! (zice einstein in teoria relativitatii generalizate) ce se observa este un efect dat de deformarea spatiului in prezenta masei. Adica un corp nu stie DIRECT de existenta altui corp ci doar prin faptul ca al doilea corp deformeaza spatiul din jurul lui. in spatiul deformat, primul corp cauta energia potentiala minima si asta il face sa se indrepte catre celalalt corp. deformarea spatiului se face cu o viteza finita (viteza luminii) si de aici efectul de rotatie a periheluilui planetei mercur. efectul exista la orice planeta dar este prea slab sa fie detectat.

nu va grabiti sa ziceti ca teoria relativitatii generalizate se apropie de descifrarea unor presupuse legi absolute ale naturii. astea sint speculatii care n-au ce cauta in stiintele exacte.

ce avem de fapt sint modele simbolice asociate realitatii externe. aceste modele genereaza legi. oricine poate face un model simbolic asociat realitatii externe dar noi retinem doar modelele care fac predictii corecte ale comportarii viitoare a realitatii externe. pina acum exista doar cele enuntate la inceput (4 bucati, mari si late in 2300 ani de evolutie a civilizatiei umane)

daca unii vor sa foloseasca in continuate termenul fals de "legi ale naturii" treaba lui. in posturile pe care le-am citit, intr-o forma implicita multi dintre voi folositi termenul in asociatie cu un model simbolic (fara sa folositi termenul care probabil ca va este necunoscut). sint curios ce parere aveti. dorinteodor

ps: salut bonobo

Trimis de: jock pe 1 Apr 2006, 09:19 PM

Bine ai venit la Han, dorinteodor welcome.gif

QUOTE
am o veste proasta pentru unii: NU exista "legi ale naturii". asa zisele legi ale naturii sint generate de modele simbolice asociate realitatii externe. cele mai cunoscute modele simbolice asociate realitatii externe sint: Geometria lui Euclid, Mecanica lui Newton, Teoria Relativitatii a lui Einstein si Mecanica Cuantica a lui Planck. Toate aceste modele genereaza legi. Chiar daca modelele sint asociate naturii, legile sint ale modelelor nu ale naturii

Ehei, văd că ai intervenit în fortă! Bun, asta stim si noi, că legile naturii sunt niste modele, nu există în felul în care există acest bolovan sau acest nor pe care-l vedem plutind pe cer. Totusi, de ce natura se comportă ca si cum ar asculta de niste reguli? Dacă negi realitatea legilor, negi orice comportament determinist (predictibil) al fenomenelor naturale, deci totul ar trebui să fie haos, astfel încât minuni s-ar petrece la fiecare pas si în orice clipă.
QUOTE
Idea de legi ale naturii este o ideee foarte nefericita deoarece ea frizeaza absolutul. Adica, ar trebui sa descoperim niste legi ale naturii care vor fi, deci, absolute.

Nu frizează absolutul, de aceea am pus în discutie ideea de contingentă a legilor naturii. Dacă ai citit cu atentie ceea ce afirmam mai sus, puteai să-ti dai seama că nu asta e problema. In acest context, te întreb: ce întelegi prin "lege a naturii" si/sau prin lege în general?
QUOTE
solutia problemei o da Einstein: gravitatia nu exista! (zice einstein in teoria relativitatii generalizate) ce se observa este un efect dat de deformarea spatiului in prezenta masei.

Deformarea spatiului sau câmpul de forte gravitationale sunt doar interpretări date unor fenomene care, în ele însele se comportă legic. Nu confunda ideea de lege si forma unei legi cu interpretarea ei. Chiar dacă putem renunta la conceptul de fortă gravitatională (de realitatea căruia se îndoia si Newton), înlocuindu-l cu cel de "curbură spatială", asta nu înseamnă că fenomenele naturii nu mai ascultă de legi.
QUOTE
primul corp cauta energia potentiala minima si asta il face sa se indrepte catre celalalt corp.

Asta nu- tot o lege, numită "principiul minimei actiuni"?
QUOTE
deformarea spatiului se face cu o viteza finita (viteza luminii) si de aici efectul de rotatie a periheluilui planetei mercur. efectul exista la orice planeta dar este prea slab sa fie detectat.

Viteza luminii, ca viteză limită de propagare a interactiunilor, nu este tot o lege a naturii?
QUOTE
oricine poate face un model simbolic asociat realitatii externe dar noi retinem doar modelele care fac predictii corecte ale comportarii viitoare a realitatii externe.

Si de ce doar anumite modele, pe care le elaborăm noi în imaginatia noastră debordantă, sunt capabile de a face predictii corecte si altele nu? Cum se face că realitatea poate fi un criteriu de selectie pentru multimea modelelor conceptibile? Nu pentru că realitatea urmează un anume model din acestea? Ai alt răspuns? Sunt curios să-l aflu.



Trimis de: Erwin pe 2 Apr 2006, 03:47 PM

am lipsit putin si s-au incins spiritele pe aici! smile.gif

am sa incerc sa raspund la cateva lucruri, nu stiu daca voi reusi. mai intai la obiectia lui jock despre reductionism:

ceea ce am creionat acolo despre biti ca atomi intr-adevar este o idee reductionista, dar este o paradigma acceptabila si foarte convenabila pentru a incepe descrierea unui model de univers. bineinteles ca alte paradigme ar putea fi mai adecvate, iar ceea ce ai sugerat tu privind legile ca restrangeri de posibilitati imi aminteste de paradigma orientarii pe obiecte din programare, cand definesti clasele de obiecte, mostenirea si celelalte proprietati ca legi iar obiectele ca instante ale acestor legi care primesc valori reale ale parametrilor. Am vrut sa spun ca indiferent dinspre care capat ai incerca sa concepi un model, pana la urma el este o poveste sau un sistem matematic, adica tot insiruiri de biti. Daca cel mai simplu lucru care poate fi conceput este bitul atunci de ce n-ar putea fi acesta o realitate obiectiva? Cum anume se face trecerea de la biti - informatie pura - la particule elementare dotate cu proprietati cum este energia, campul de forte, spinul sau altele, aici este marea provocare. In fizica cuantica am intalnit notiunea de fluctuatii in vid, vidul poseda o energie potentiala intrinseca, nu este un spatiu gol pur si simplu, dar nimeni nu stie din ce anume este constituit,nu stim altceva despre el in afara de ecuatii matematice foarte complicate care fac uz de o geometrie multidimensionala. Dificultatea ontologica ar fi mai usor de trecut daca consideram ca exista acesti biti fundamentali ca informatie libera, neasociata vreunui proces sau lege anumita, dar care se pot asocia spontan dand nastere unor fluctuatii in oceanul informational (care e totuna cu acel vid cuantic), nivelul la care se intampla aceste fluctuatii este mai profund si mai ascuns decat ceea ce putem cerceta actualmente prin experimentele cuantice, inca nu avem acces la acest nivel decat teoretic... am citit cu multi ani in urma despre o teorie informationala a particulelor elementare dar nu imi amintesc acum de cine era scrisa, acolo se faceau legaturi intre proprietati ale particulelor si numere binare si functii booleene de asociere a acestor numere care coincid exact cu cele determinate experimental... mi-a placut aceasta teorie, dar am considerat ca e insuficienta informatie acolo pentru descrierea in intregime a realitatii, aceasta e mai complexa si mai subtila, ceea ce inseamna ca modelul respectiv este numai o rezultanta, o integrare a ceea ce exista de fapt. Am mers mai departe cu extrapolarea sugerand ca exista un substrat ultim al materiei care nu este altceva decat informatia. Nimeni nu stie exact ce anume este energia, dar toata lumea intelege acest termen prin legile fizicii cunoscute. Stim ca exista energie cinetica si energie potentiala, la fel, exista informatie libera, in miscare, si informatie legata de un suport, fixata intr-o anumita structura. Am numit aceasta informatie legata de structura informatie de stare a unui sistem, iar aceasta informatie este perceputa in exteriorul sistemului ca o lege. Daca acest mod de a privi lucrurile este o paradigma universala, general valabila in orice domeniu al cunoasterii, atunci de ce n-ar putea fi exact aceasta realitatea? Adica lumea ar fi putea fi reductibila la biti elementari cu conditia sa fie posibil de a cunoaste toata informatia dintr-un sistem cercetat, lucru care din pacate nu este posibil, exista niste obstacole greu de trecut, numesc aici doar doua: legea lui Shannon si principiul lui Heisemberg. La un moment dat, in orice model sau in orice teorie ajungem la niste limite ontologice, iar adecvarea modelelor sau teoriilor cu realitatea tine de gradul de certitudine in cunoastere. Exista lucruri repetabile, reproductibile prin experimente, sisteme stabile si sisteme cu durata de viata suficient de lunga pentru a fi observabile, la acestea avem acces prin mijloacele stiintei sau chiar direct prin organele de simt, dar exista si lucruri si fenomene irepetabile, sisteme instabile sau cu durata de viata extrem de scurta, pe acestea nu le putem lua in considerare in mod convingator, desi ele au o influenta probabil la fel de mare ca si celelalte in realitatea obiectiva, ele constituie adesea exceptii de la legile cunoscute, introduc parametrii ascunsi in teorii, dau nastere suspiciunilor despre neadecvarea teoriilor, sau pur si simplu sunt neglijate ca erori de masurare, ca abateri probabilistice, cu toate ca intervin in lantul cauzalitatii la fel ca cele cunoscute (cognoscibile)... descrierea lumii prin modele reductioniste sau holiste trebuie sa tina seama si de aceste lucruri aflate dincolo de orizontul cunoasterii, iar pentru ca nu se pot preciza concret se fac speculatii in care credem sau nu, dupa imaginatia fiecaruia...

despre obiectia lui dorinteodor:

noi suntem niste observatori in Univers, ceea ce comunicam despre realitatea obiectiva nu este realitatea obiectiva in sine ci doar o parere subiectiva pe care o avem, individual sau impreuna. Obiectia ta este de principiu si nu de fond, caci se subantelege ca nu avem acces direct si nemijlocit la realitatea obiectiva. Cel mult putem crede ca detinem niste adevaruri. La fel cum pentru oamenii din secolul trecut legile lui Newton erau fundamentale, pentru noi teoriile actuale sunt cele mai aproape de realitate, dificultatile pot fi trecute doar daca nu ne cramponam de una sau alta dintre aceste teorii si putem renunta la ele atunci cand apare o teorie mai buna. Cu toate astea, sunt destule exemple de domenii in care legile stiintei asa cum au fost fundamentate de antici sau de contemporani sunt perfect valabile atata timp cat nu se incearca fortarea aplicarii lor la intreg Universul. De pilda nu avem nevoie de teoria relativitatii ca sa rezolvam o problema de mecanica cum ar fi deplasarea unui tren si nici de teoria cuantica ca sa analizam cantitatea de oxigen dintr-un reactor chimic de oxido-reducere. Asta tocmai din cauza ca in realitate legile si sistemele coexista...

QUOTE
pina acum exista doar cele enuntate la inceput (4 bucati, mari si late in 2300 ani de evolutie a civilizatiei umane)

poate astea sunt celebre, dar te contrazic, sunt o multime de teorii si legi mai putin celebre sau mai putin cuprinzatoare, cunoasterea umana este mult mai intinsa de atat. Cert este ca abia in ultimele doua secole s-au facut progrese cat pentru mii de ani la un loc...






Trimis de: dorinteodor pe 2 Apr 2006, 05:52 PM

salut jock, salut erwin

erwin, daca o sa-ti revezi rationamentele o sa vezi ca am dreptate. Noi interactionam cu ceva care se numeste realitatea externa. scopul nostru final este de a prezice cum va evolua realitatea externa. pentru asta facem modele simbolice fundamentale, asociate realitatii externe. ATENTIE, asta e tot ce avem: o colectie de modele simbolice care pot sa prezica corect evolutia realitatii externe. asta se numeste cunoastere.

am dat exemplu cu planeta mercur care incalca legile modelului lui Newton. Nu este nici o tragedie, facem alt model. De exemplu, einstein, pornind de la idea ca viteza luminii in vid este viteza maxima cu care se poate misca un corp material, a facut un model care face predictii bune acolo unde newton nu e bun (cimpuri gravitationale foarte mari sau lumea atomica si subatomica). ce avem este din nou doar acest nou model care face predictii bune pe zona de interes. fiecare model are o zona unde este bun si in acea zona, intrucit face predictii bune, exista niste legi generate de model.

noi nu avem acces direct la realitatea externa. noi interactionam cu realitatea externa si gasim un model bun (face predictii bune). atunci acest model genereaza o realitate (! A MODELULUI) in care putem, daca vreti sa avem legi

erwin, eu am vorbit de modele simbolice fundamentale. pe ele se bazeaza tot ce azi se numesc "stiintele exacte".

din perspectiva noastra de acum avem numai aceste modele fundamentale. istoria luata la bani marunti este mult mai complicata. de exemplu, experientele lui volta si Galvani au aratat fenomene electrice. Faraday a gasit relatii intre elwectricitate si cimpul magnetic. Maxwell a creat un model a electromagnetismului. Mai tirziu a aparut electrodinamica care desi se bazeaza copios pe modelul lui Maxwell are o tratare matematica mult mai cuprinzatoare. in cele din urma electrodinamica a fost inglobata in electrodinamica cuantica, derivata din modelul fundamental a lui planck.
eu nu as vrea sa dau prea multa importanta detaliilor. nu-mi place sa fiu "terestru" sa ma feresc de gropi, sa opresc la toate semafoarele, sa ma feresc de tot felul de obstacole. o vedere din elicopter este tot ce poate fi mai frumos atunci cind gindesti liber. dorinteodor

Trimis de: Amenhotep pe 2 Apr 2006, 10:25 PM

Dorinteodor, welcome.gif

QUOTE (dorinteodor @ 1 Apr 2006, 06:40 PM)
Am o veste proasta pentru unii: NU exista "legi ale naturii". Asa zisele legi ale naturii sint generate de modele simbolice asociate realitatii externe. [...] Chiar daca modelele sint asociate naturii, legile sint ale modelelor nu ale naturii.

Singura consecinţă a precizării "legile despre care vorbim nu sunt ale naturii, ci ale modelelor naturii" ar fi că mesajul iniţial al lui Jock ar tebui reformulat astfel:

Sunt legile matematice ale modelelor naturii necesare sau contingente? Deoarece legile fundamentale, stabilite de modelul numit fizica modernă sub forma unor ecuatii, au forme particulare din perspectivă matematică, ne putem întreba: de ce tocmai aceste forme au fost alese pentru structurarea modelelor realitătii si nu altele? Există vreo ratiune a acestei optiuni? Se poate prelungi cumva fizica matematică pe domeniul matematicii pure? Unii ar putea argumenta că forma legilor este determinată de proprietătile modelelor spatiului si timpului (de pildă, faptul că intensitatea modelelor câmpurilor este invers proportională cu pătratul modelului distantei tine de caracterul tridimensional al modelului spatiului), dar nu putem sti dacă ...

Etc.

Toate întrebările lui rămân valabile. Răspunsul tău este un non-răspuns, o "mutare a gâlmei de pe covor" în altă parte.

Există o singură variantă în care răspunsul tău zdruncină serios construcţia interogativă a lui Jock: dacă vrei să spui nu doar că "Legile despre care a vorbit Jock nu sunt ale naturii", ci ceva mult mai radical: "Natura nu are legi".

Aştept să confirmi că asta susţii, apoi îţi voi arăta de ce o asemenea susţinere e ori contradictorie, ori sterilă.

Şi mă alătur rugăminţii lui Jock de a explica ce înţelegi prin "lege" atunci când spui "Natura nu are legi".

QUOTE
Newton, ca sa-si salveze modelul simbolic numit Mecanica, a trebuit sa inventeze o forta de atractie intre corpuri numita gravitatia.

De la ce să salveze mecanica? Nu era ameninţată de nimic. Mecanica newtoniană nu devine mai slabă/neajutorată/vulnerabilă/defectă dacă aruncăm la gunoi noţiunea de gravitaţie. Statica, cinematica, dinamica şi legile lui Newton nu sunt ajutate în nici un fel de ideea de gravitaţie. Gravitaţia e în exteriorul edificiului mecanicii newtoniene: o simplă "sursă de forţă" (ca şi câmpul electric de exemplu; sau ca o ipotetică forţă exercitată de îngeri, dacă vrei). Mecanica se ocupă cu ce se petrece dacă acţionează o forţă (nu cu "de ce acţionează acea forţă").

QUOTE
nu va grabiti sa ziceti ca teoria relativitatii generalizate se apropie de descifrarea unor presupuse legi absolute ale naturii. astea sint speculatii care n-au ce cauta in stiintele exacte.

Tocmai de aceea nu le discutăm la http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=73, ci la Filosofie. Sunt probleme filosofice, nu ştiinţifice. Ai perfectă dreptate.

QUOTE
oricine poate face un model simbolic asociat realitatii externe dar noi retinem doar modelele care fac predictii corecte ale comportarii viitoare a realitatii externe.

Asta-i ca şi cum cineva mi-ar spune "Oricine poate scrie cuvinte unul după altul, dar noi reţinem ca adevărate doar înşiruirile care formează propoziţii ce corespund realităţii". biggrin.gif Aşa, şi? Ce adevăr profund avem aici?

a

Trimis de: Erwin pe 2 Apr 2006, 10:38 PM

ok, dorin, nu vad nici o contradictie aici, poate doar un punct de vedere diferit, nici nu e iesit din comun acest lucru. Doar ca viziunea libera "din elicopter" nu te va aduce mai aproape de realitate mai repede decat studiind detaliile, vorba ceea: "amanuntele creaza perfectiunea, iar perfectiunea nu e un amanunt" smile.gif

in conditiile in care nu avem alte lucruri pe care sa ne bazam decat aceste modele simbolice fundamentale si stiintele exacte sau mai putin exacte care depind de acestea cum vezi tu cunoasterea? ca o meditatie transcedentala?

eu cred ca materia si informatia sunt totuna, ca idealismul (in conditiile in care a descrie lumea din acest punct de vedere e acelasi lucru cu a spune ca "vedem" doar realitatea informationala) si materialismul converg inspre o realitate unica in ultima instanta, acolo la nivelul fundamental nu predomina nici una din ele, nu mai poate fi facuta de fapt o distinctie certa intre ele. As zice ca totalitatea posibililor din Univers rezida tocmai in faptul ca realitatea ultima este un ocean de biti nestructurati, din care poate lua nastere orice, inclusiv lucruri inimaginabile si inaccesibile cunoasterii noastre pentru todeauna, iar faptul ca vedem anumite lucruri, fenomene si deducem anumite legi aplicabile acestora este o consecinta a dezvoltarii structurale a Universului, care, dincolo de BigBang sau imaginatie exista a priori si tinde spre a evolua in complexitate si ordine... conform principiului antropic slab, noi n-am putea exista ca sa-l contemplam si sa ne punem intrebari asupra lui daca aceste legi sau principii fundamentale descifrate de stiinta nu ar fi si realitati obiective. Sustin in continuare ca putem avea certitudini si ca ceea ce exprima aceste legi matematice sunt adevaruri aplicabile realitatii. Dar sunt de acord ca domeniul in care valabilitatea acestor adevaruri este limitat si ca exista zone in care apare incertitudinea. Cunoasterea este un proces dinamic si gradul de certitudine evolueaza, orizontul se largeste permanent. Acele lucruri, fenomene sau realitati observabile care se inscriu in domeniul certitudinii eu zic ca sunt astfel si in realitatea obiectiva, cu rezerva ca o cercetare ulterioara ar putea imbunatati modelul actual, caci e vorba de amanunte si cunoasterea e imperfecta. Pentru ca absolutul si perfectiunea nu exista, demersul gnoseologiei va fi perpetuu si niciodata nu vom atinge limita.

Trimis de: jock pe 3 Apr 2006, 02:05 PM

Erwin (2 Apr 2006, 03:47 PM)

QUOTE
ceea ce ai sugerat tu privind legile ca restrangeri de posibilitati imi aminteste de paradigma orientarii pe obiecte din programare, cand definesti clasele de obiecte, mostenirea si celelalte proprietati ca legi iar obiectele ca instante ale acestor legi care primesc valori reale ale parametrilor.

Cam asa ceva. Clasa este o colectie de reguli de comportament într-un context definit, ce reprezintă constrângeri pe domenniul tuturor comportamerntelor posibile în acel context. Dintr-o clasă dată putem obtine altă clasă, adăugându-i niste reguli în plus, asa cum în natură pot apărea sub-sisteme ale Universului prin adăugarea unor legi locale de organizare a lor. Totusi eu văd niste diferente aici, ce limitează valabilitatea analogiei: 1) dacă în programare putem defini setul de reguli (clasa) independent de instantierea unor obiecte, în natură crearea setului de reguli si instantierea sa (actualizarea obiectului) reprezintă acelasi lucru; 2) dacă în programare noi stabilim de la bun început regulile formale pure, în natură are loc probabil un proces de geneză a regulilor însesi, proces desfăsurat într-o multime de pasi, regulile respective fiind obtinute în final pe criteriul unor echilibrări, principii de simetrie, etc. Aici intervine problema pe care o ridicam eu: e plauzibilă ideea că si legile fundamentale ale naturii ar fi trecut printr-o perioadă genetică de formare, înainte de a avea forma actuală stabilă (dacă putem vorbi si de asa ceva)? Faptul că Universul ar fi traversat o perioadă de geneză este acum un lucru unanim acceptat (Big-Bangul), dar nu acelasi lucru se poate spune si despre legile Universului. Astfel sunt despărtite, într-o manieră artificială si total nejustificată, după mine, legile de continutul material al Universului, ca un fel de reminiscentă a vechiului dualism metafizic.
QUOTE
Am vrut sa spun ca indiferent dinspre care capat ai incerca sa concepi un model, pana la urma el este o poveste sau un sistem matematic, adica tot insiruiri de biti. Daca cel mai simplu lucru care poate fi conceput este bitul atunci de ce n-ar putea fi acesta o realitate obiectiva?

Bun, că trebuie să ajungem la sisteme formale sunt oarecum de acord, dar că de aici putem trece imediat la simple siraguri de biti nu este o afirmatie evidentă, cel putin pentru mine. Tu te bazezi probabil pe ideea că, dacă (prin formalizare sau prin simbolizare, pur si simplu) totul poate fi redus la cantitativ/număr si orice număr poate avea o reprezentare binară, atunci implicit totul poate fi redus la reprezentări binare; apoi substantializezi ad-hoc conceptul de bit de informatie. Dacă acesta este rationamentul tău, sunt niste lucruri importante de lămurit.
Primul ar fi legat de semnificatia curentă a conceptului de bit, ce nu poate rămâne aceeasi în generalizarea pe care vrei s-o faci. Deci, pornind de la conceptul de bit (ca un fel de expresie a diferentei minimale sau mai stiu eu ce...), ar trebui să definesti un alt concept, cu valente ontologice, altfel o să vină cineva si-o să spună că e impropriu să desemnezi o simplă unitate de măsură ca principiu fundamental si de ce măsura informatiei si nu cea a masei sau a lungimii, de pildă? Ca să te poată întelege cineva cât de cât, ar trebui să dezbraci mai întâi bitul si chiar conceptul de informatie de conotatiile lor tehniciste si prea particularizante.
QUOTE
Cum anume se face trecerea de la biti - informatie pura - la particule elementare dotate cu proprietati cum este energia, campul de forte, spinul sau altele, aici este marea provocare.

Este o provocare ce te aduce de pe tărâmul filosofiei înapoi pe terenul stiintei. Convingerea mea este că această călătorie nu poate fi făcută cu vehiculul numit "deductie ratională (logică)". De aceea cred că bitul tău de informatie fundamentală va trebui dotat si cu niste proprietăti (legi) particulare ce tin de particularitatile universului nostru fizic.
QUOTE
Dificultatea ontologica ar fi mai usor de trecut daca consideram ca exista acesti biti fundamentali ca informatie libera, neasociata vreunui proces sau lege anumita, dar care se pot asocia spontan dand nastere unor fluctuatii in oceanul informational (care e totuna cu acel vid cuantic),

Hai să zicem că există. Următoarea chestiune: cum (după ce reguli) se pot asocia ei spontan? Dacă sunt reguli, de unde vin ele? Dacă nu sunt, se mai pot asocia, fie si spontan?
QUOTE
am citit cu multi ani in urma despre o teorie informationala a particulelor elementare dar nu imi amintesc acum de cine era scrisa, acolo se faceau legaturi intre proprietati ale particulelor si numere binare si functii booleene de asociere a acestor numere care coincid exact cu cele determinate experimental...

Să fie vorba de Paul Constantinescu (am răsfoit odată o carte, unde era prezentat ceva de acest gen) sau poate de Mihai Drăgănescu? Ultimul are un întreg sistem filosofic ("inelul lumii materiale"), un fel de dualism unde unul din principii este asa-numita informaterie, ca un fel de rezervor inepuizabil de informatie, la care am putea avea acces nu numai prin ceea ce suntem d.p.d.v. material, ca sisteme biologice, ci si pe o altă cale, cea a constiintei (idee cam eretică pe vremea când si-a elaborat conceptia). Constiinta din om ar face re-conectarea la nivelul fundamental al realitătii, putând să-l influenteze chiar (!!!), rezultând astfel un fel de feedback global (inel) ce ar putea oferi o bază stiintifică si pentru explicarea unor fenomene paranormale, legate de constiintă.
QUOTE
Am numit aceasta informatie legata de structura informatie de stare a unui sistem, iar aceasta informatie este perceputa in exteriorul sistemului ca o lege.

Să vedem dacă putem clarifica aici niste chestiuni care mi se par mie mai sensibile. Poate că e vorba doar de perspectiva din care vedem lucrurile. Tu vorbesti de o lege percepută (impusă) în exteriorul sistemului, care ar fi determinată de structura sistemului (de "informatia de stare"). Eu puneam accentul pe o lege internă de organizare, ce exprimă/descrie pur si simplu acea "informatie de stare", lege ce trasează într-o anume măsură si granitele sistemului (nu exclusiv, pentru că nimic nu-si poate pune singur limite fără să treacă putin si dincolo de limite). Până aici e clar, nu?
Acum apare însă o chestiune care tine mai ales de tranzitia interioritate-exterioritate, în legătură cu sistemul în cauză: eu te pot întreba pe tine cum explici structurarea sistemului însusi, adică interactiunile sale interne (dacă cele externe le explici prin informatia de stare), iar tu mă poti întreba cum explic legăturile externe ale sistemului (dacă legea sa internă încetează să functioneze în exterior).
Răspunsul pe care ai putea să mi-l dai este că structurarea internă a elementelor este asigurată de propria lor informatie de stare, adică muti problema în interiorul sub-sistemelor si astfel cazi într-o regresie nesfârsită sau te opresti la acei biti fundamentali, punând în cârca lor întreaga încărcătură informatională a ierarhiei de sisteme. La fel, răspunsul pe care as putea să-l dau si eu ar fi că legăturile externe sunt asigurate ca legături interne într-un sistem mai mare si tot asa, căzând deasemeni într-o regresie nesfârsită, numai că în sens contrar, ori oprindu-mă la un sistem-holon absolut.
Asadar, care-ar fi solutia acestei aporii? Eu cred că aporia trebuie transată la nivelul granitei oricărui sistem (obiect) al realitătii si este o problemă de concepere al limitei în genere. Aici, la nivelul limitei interior-exterior, apare acel ceva în plus, ca limită interior-exterior, ceva-ul ce reprezintă chiar obiectul ca atare, pe care altfel ar trebui să-l găsim fie tocmai la nivelul unor entităti elementare, fie la nivelul unui întreg absolut, fie să-l facem pierdut pe drumul explicatiei (reductiei), intentionat sau nu.
Cum o transăm însă? Ei, asta-i o chestiune la care e mult de reflectat. Cred că ar trebui plecat de la ideea, pe care am mai amintit-o, a unei inter-determinări sistem-element, văzută ca un fel de reglaj (feedback) la nivelul granitei exterior-interior, astfel încât granita (limita, elementul/sistemul, obiectul) este o rezultantă, un efect al acestui reglaj si nu o cauză. Acest proces de reglare n-ar fi altceva decât procesul de geneză al obiectului si a legilor sale interne. In acest proces de geneză ar fi implicată o doză de indeterminism, de aleatoriu, in-formatie liberă, dacă vrei, care ar fi, în fond, materialul, sursa noutătii apărute.
Să închei cu o mică observatie: în matematici, definirea unei entităti noi se face adesea (dacă nu se postulează efectiv) prin diverse treceri la limită.
QUOTE
Daca acest mod de a privi lucrurile este o paradigma universala, general valabila in orice domeniu al cunoasterii, atunci de ce n-ar putea fi exact aceasta realitatea? Adica lumea ar fi putea fi reductibila la biti elementari cu conditia sa fie posibil de a cunoaste toata informatia dintr-un sistem cercetat, lucru care din pacate nu este posibil...

Păi dacă e vorba să cunoastem toată informatia sistemului, ce reductie ontologică mai putem face? Vezi că aici comiti o eroare de metodă, datorită fortării analogiei de care te-ai folosit. A considera toată informatia din sistem înseamnă, în context ontologic, a lua sistemul asa cum este el. Nu te lăsa înselat de analogia cu modul în care este tradus un program de computer, dintr-un limbaj structurat (cu clase, cu functii, cu module) în sirul de biti al limbajului-masină. Aici intră în joc tot felul de conventii suplimentare (compilator, intructiuni de microprocesor, arhitectura hardware, sistemul nostru de semnificatii cu privire la datele prelucrate de program, etc.), de care trebuie să tii seama în plus. Iar dacă le transformi si pe acestea într-un sir de biti, trebuie să mai păstrezi încă distinctia fată de toate celelalte siruri de biti. In general, pentru ca un sir de biti să fie structurabil în orice mod imaginabil, trebuie să grupezi cumva acesti biti, trebuie să faci distinctii. Si pe ce criterii le faci? Dacă aceste criterii sunt continute tot în sirul de biti, cum le găsesti acolo? Iti trebuie un alt criteriu, de identificare a acestor siruri privilegiate. deci bitii tăi ar trebui colorati diferit, nu-i poti lăsa la fel pe toti. Iar dacă iei la întâmplare un grup de biti servind drept regulă pentru configurarea celorlalti, ce-ti garantează mai departe stabilitatea unei asemenea alegeri? Pentru că regula s-ar putea schimba si ordonarea în structuri n-ar putea trece niciodată de nivelul unor simple fluctuatii (a vidului?).

Trimis de: dorinteodor pe 3 Apr 2006, 04:59 PM

erwin,

mergi prea departe. cunoasterea este unul din scopurile creierului (functiilor, daca vrei).

cunoasterea se defineste ca fiind capacitatea de a prezice evolutia unei realitati externe pe baza unei structuri de modele preexistente.

creierul construieste foarte usor tot felul de modele, mai mult sau mai putin corecte, prin interactie sau nu cu realitatea externa.

o clasa speciala de modele se cunosc sub numele de metafizica (asta este ce ai abordat in postul tau anterior).

metafizica este un model care se construieste fara interactie directa cu realitatea externa dar care contine ca element un model al realitatii externe. din cauza asta nu exista metafizica in sine (singura), trebuie sa spui care model din realitatea externa se afla in modelul metafizica (de exemplu, metafizica legilor naturii, cam asta am abordat eu pina acum, sau metafizica teoriei relativitatii daca vrei, ca exemplu). pe mine nu ma preocupa in mod special metafizica dar asta pare sa fie subiectul acesti forum, chiar daca nimeni nu l-a declarat asa. dorinteodor

Trimis de: dorinteodor pe 3 Apr 2006, 05:36 PM

amenhotep,

1. "modelele naturii" e un nonsens. creierul interactioneaza cu ceva care se numeste realitatea externa si face modele ale ei cu scopul de a prezice comportamentul ei (daca reuseste asta se cheama cunoastere). in acest context si formularea "natura nu are legi" este tot nonsens (scuze, dar citatul din mine continea si ceva ghilimele ca n-avem cum sa ma exprim altfel).

natura pentru noi exista numai in masura in care avem un model asociat unei sectiuni a ei si daca modelul face predictii bune. ceea ce percepem este ceea ce modelul zice ca percepem. noi nu putem sa fim in exteriorul propriului nostru model. Aici este cheia.

2. modelele simbolice se construiesc la inceput sub forma de modele logice. daca, aparent, dau rezultate bune (fac predictii plauzibile) se merge mai departe si se matematizeaza. exista un exemplu celebru pentru a ilustra asta: modelul heliocentric a lui Copernic. Kepler l-a verificat si rezultatul a fost ca modelul este ....gresit; pozitiile calculate ale planetelor nu corespundeau cu datele experimentale. analizind erorile, kepler a vazut ca erorile devin foarte mici daca considera ca planetele se misca pe o anumita orbita eliptica (diferita de la o planeta la alta). concluzia lui a fost ca planetele se misca pe orbite eliptice cu parametrii determinati astfel ca erorile sa fie minime (nu zero dar asta e alta poveste). aici modelul logic a lui Copernic a fost matematizat si s-au obtinut precizii foarte mari dar meritul principal ramine a lui Copernic care a facut modelul logic.

3. Newton a avut motive serioase de ingrijorare dupa ce a facut modelul simbolic fundamental numit Mecanica. Principiul inertiei spunea ca orice corp lasat liber se misca in linie dreapta, cu viteza constanta la infinit. nici in cer si nici pe pamint nu se vedea clar asta si mai ales in cer. Pe de alta parte principiul inertiei, sustinut de legea conservarii energiei si de definitia fortei parea corect. Salvarea Mecanicii a venit de la "inventarea" ca un "artificiu matematic" cum spunea chiar el, a unei forte ciudate, actionind la distante imense care tinea stabilitatea lumii cosmice. Actiunea la distanta era considerata pe vremea lui ca o absurditate si chiar era in situatia de a avea probleme cu biserca din cauza asta. Salvarea lui Newton a venit de la marul care a cazut din pom, cum spune legenda. dorinteodor

Trimis de: Catalin pe 3 Apr 2006, 09:21 PM

QUOTE

natura pentru noi exista numai in masura in care avem un model asociat unei sectiuni a ei si daca modelul face predictii bune


Aceasta gandire are o mare problema: nu poate sa explice de ce tu simti intepatura unei piuneze pe care un prieten pus pe glume ti-o aseaza cu acul in sus pe scaun. Acea piuneza este dureros de existenta, desi tu n-ai absolut niciun model asociat ei, ce sa mai vorbim de predictii. De-abia dupa ce ai simtit acul incepi sa iti pui problema asocierii unui model si a face predictia ca este Ionel si nu Georgel autorul glumei. Insa intr-o prima instanta tot ce ai de spus este "Au!", ceva complet nerational si fara valoare epistemologica dar, in acelasi timp, cauzat de acea natura careia tu vrei sa ii negi existenta.

Trimis de: Amenhotep pe 3 Apr 2006, 10:30 PM

Dorinteodor, aştept să răspunzi obiecţiei pe care-am adus-o în mesajul precedent. Şi te rog încă o dată să explici ce înţelegi prin "lege".

QUOTE (dorinteodor @ 1 Apr 2006, 07:40 PM)
Chiar daca modelele sint asociate naturii, legile sint ale modelelor nu ale naturii.

QUOTE (dorinteodor @ 3 Apr 2006, 06:36 PM)
"modelele naturii" e un nonsens.

Argumentează te rog: de ce ar fi "modelele naturii" un nonsens? Nonsens înseamnă o expresie pentru care regulile de formare a sensului nu permit ca din cuvintele componente să deducem sensul expresiei. De exemplu "măr între lejer" -- ştim ce înseamnă "măr", "între" şi "lejer", dar din acestea nu putem înţelege sensul expresiei.

În cazul de faţă, dacă ştim ce înseamnă "model" şi "natură", de ce spui că "model al naturii" este un nonsens? Ce este de neînţeles?

QUOTE
creierul interactioneaza cu ceva care se numeste realitatea externa si face modele ale ei cu scopul de a prezice comportamentul ei

Mă rog... nu te contrazic. Dar nu văd ce relevanţă are această observaţie în contextul în care argumentezi că "Am o veste proasta pentru unii: NU exista 'legi ale naturii'."

Mecanismul pe care-l descrii nu exclude existenţa legilor naturii. Ar putea foarte bine ca natura să aibă legi şi în acelaşi timp creierul să facă modele predictive. Deci modelele creierului nu sunt argument împotriva existenţei legilor naturii.

QUOTE
In acest context si formularea "natura nu are legi" este tot nonsens.

Dacă ştim ce se înţelege prin "natură", "are" şi "legi" şi ştim sensul negaţiei, ce e de neînţeles în propoziţia "natura nu are legi"? Eu zic că este perfect inteligibilă (cu sens). Şi deci susceptibilă de a fi adevărată sau falsă.

QUOTE
Ceea ce percepem este ceea ce modelul zice ca percepem.

Dacă înţeleg eu bine, susţii că percepem numai ceea ce ne spune modelul. Asta înseamnă că modelul determină percepţia. Asta spui?

QUOTE
Noi nu putem sa fim in exteriorul propriului nostru model. Aici este cheia.

Din nou, nu te contrazic. Posibil să fie cum spui. Dar tot nu înţeleg de ce asta ar fi argument pentru "NU există 'legi ale naturii'". Ca să fie argument valabil, ar trebui ca cele două să se excludă logic. Să fie de neconceput una şi alta împreună.

Să-ţi dau un exemplu: e de conceput o lume care are nişte legi şi una din ele este "Fiinţele de tip X nu pot ieşi în exteriorul propriilor modele"? Eu zic că e de conceput. Deci neieşirea în exteriorul propriilor modele nu demonstrează deloc că lumea n-are legi. Cine judecă astfel greşeşte.

QUOTE
2. Modelele simbolice se construiesc la inceput sub forma de modele logice. Daca [...]

Posibil să ai dreptate. Mie mi se pare off topic. Degeaba detaliezi chestiunea modelelor, cât timp nu ai adus nici un argument valid că existenţa lor ar fi incompatibilă cu existenţa legilor naturii.

a

Trimis de: Kyklos pe 3 Apr 2006, 11:25 PM

Poate sunt offtopic , imi expun punctul de vedere . Primii filosofi greci sunt denumiti "Filosofi ai naturii", ei s-au preocupat de procesele din natura . Filosofii vedeau cu propii ochi cum in natura se produc transformarii in continuu .
Primi filosofi creadeau ca-n spatele tuturor transformarilor s-ar afla o substanta primara . Matematicianul Tales din Milet credea ca apa se afla la originea tuturor lucrurilor . Filosoful Empedocle spunea ca-n natura se afla patru radacini , substante originare : apa , aer , foc si pamant , care se amesteca si apoi iar se separa .
Democrit , unul dintre cei mai cunoscuti filosofi ai naturi , era de acord cu predecesorii sai , se spune ca odata ar fi afirmat ca prefera sa descopere o lege a naturi decat sa devina rege al Persiei .
Mai revin cu informatii despre filosofi naturii, daca e interesant desigur .

Trimis de: dorinteodor pe 4 Apr 2006, 03:56 PM

QUOTE (Catalin @ 3 Apr 2006, 10:21 PM)
QUOTE

natura pentru noi exista numai in masura in care avem un model asociat unei sectiuni a ei si daca modelul face predictii bune


Aceasta gandire are o mare problema: nu poate sa explice de ce tu simti intepatura unei piuneze pe care un prieten pus pe glume ti-o aseaza cu acul in sus pe scaun. Acea piuneza este dureros de existenta, desi tu n-ai absolut niciun model asociat ei, ce sa mai vorbim de predictii. De-abia dupa ce ai simtit acul incepi sa iti pui problema asocierii unui model si a face predictia ca este Ionel si nu Georgel autorul glumei. Insa intr-o prima instanta tot ce ai de spus este "Au!", ceva complet nerational si fara valoare epistemologica dar, in acelasi timp, cauzat de acea natura careia tu vrei sa ii negi existenta.

catalin,
creierul are o colectie foarte bogata de modele obtinuta printr-un nesfirsit numar de experiente. numai pentru modelul de mers are nevoie de aprox. un an. dup'aia o sa-l tot foloseasca si o sa-l tot perfectioneze. in general ai nevoie cam de 18 ani ca sa-ti faci zestrea normala de modele..

totusi, atunci cind un copil se naste, el are o colectie minimala de modele de protectie. ai vazut bebelusi de citeva zile care, aruncati in apa, isi tin respiratia si inoata catre suprafata. toate aceste modele fac parte din structura de protectie cu care se naste orice fiinta (in general vorbind). in exemplul tau cu pioneza, exista un astfel de model de protectie care se activeaza automat ( orice model de protectie se activeaza automat, in afara constiintei) atunci cind ceva ameninta integritatea fiintei.

nu stiu de unde ai scos-o aia cu negarea existentei naturii.

ce am spus eu este ca noi nu avem acces direct la lumea exterioara. ca sa percepem lumea exterioara trebuie sa facem un model al ei. fiecare face propriul model in fata aceleiasi lumi exterioare. daca un pictor si un inginer silvic vor vedea un copac, fiecare o sa faca alt model despre acelasi copac. pictorul o sa vada, de exemplu, culorile si umbrele iar ingineru' se va uita dupa posibilele boli ale copacului sau dupa citi ani mai are pina sa-l taie. fiecare deci vede altceva si actioneaza dupa ce a vazut si inteles. dorinteodor

Trimis de: dorinteodor pe 4 Apr 2006, 04:13 PM

[EDIT (Era citat în întregime http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=2877&view=findpost&p=434632)]

amenhotep,

am mai spus ca in fata lumii exterioare (natura) creierul face un model al ei. scopul este de a prezice cum va evolua acea realitate extera. deci, noi nu avem acces direct la lumea exterioara. accesul se face prin modelul pe care-l facem despre acea lume exterioara. gindeste-te ca realitatea externa este una dar in parlament fiecare ar alt punct de vedere despre ea, de foarte multe ori diametral opuse. am dat un exemplu mai inainte despre cum vede un pictor si un inginer silvic un copac. fiecare vede alceva si actioneaza in consecinta.

in concluzie, natua (lumea exterioara) este ceva la care nu avem acces direct. daca avem un model care face predictii bune despre o realitate externa (mecanica lui Newton de exemplu) atunci maximul pe care-l putem spune despre natura este ca, in limitele modeluli, este previzibila.

Daca fortam nota am putea sa spunem ca in acest sens ar exista legi ale naturii.

problema este ca modelul lui newton face predictii bune numai in zone cu cimpuri gravitationale slabe si in lumea macroscopica. daca-ti face placere, poti sa spui ca PE ZONA DE ACTIUNE A LUI NEWTON, exista legi ale naturii, descrise de newton. numai ca, aceste legi nu mai sint valabile in afara zonei de actiune a lui newton. atunci mi se pare incorect sa atribuim naturii niste legi generate de newton.

daca vrei sa fortam si mai mult nota, putem specula ca exista legi ale naturii dar ca ne apropiem asimptotic de ele. de exemplu einstein corecteaza modelul lui newton pentru cimpuri gravitationale intense. o sa apara un einstein2 care merge unde nu mai merge eintein1, etc. dar aici intram prea mult in metafizica si nu cred ca asta e de interes.

am folosit termenul nonsens. daca nu-ti place poti sa-l inlocuiesti cu "nu se poate aplica" sau "nu poate avea nici o legatura" dar cred ca explicatiile de mai sus sint suficiente. dorinteodor

Trimis de: bonobo pe 4 Apr 2006, 05:34 PM

QUOTE (jock @ 7 Mar 2004, 05:05 PM)
Sunt legile matematice ale naturii necesare sau contingente?

OK, abia acum am citit primul post. sad.gif

In legatura cu tema topicului, am de ceva vreme o dilema: exista pe de o parte matematica, un fel de lume ideala cu propriile entitati si legi. Pe de alta parte, exista lumea reala, cu propriile entitati si eventuale legi. Intrebarea este: cum se face ca entitatile si legile lumii reale sunt atat de bine aproximate/exprimate de entitatile si legile matematicii?


LATER: poate ca o mai buna intelegere a originii si esentei matematicii ofera si raspunsul intrebarii tale.

Trimis de: Amenhotep pe 4 Apr 2006, 06:40 PM

QUOTE (dorinteodor @ 4 Apr 2006, 05:13 PM)
deci, noi nu avem acces direct la lumea exterioara. accesul se face prin modelul pe care-l facem despre acea lume exterioara.

Ai mai spus asta, am auzit. Şi ţi-am replicat că de-aici nu rezultă în nici un fel că realitatea exterioară ar fi lipsită de legi.

Un exemplu: Eu construiesc un mecanism, pe care-l înzestrez cu o lege de funcţionare foarte clară. Efectul e că el bate ca un metronom: Tac, Tac, Tac... Mecanismul e închis într-o cutie neagră şi tu nu ai acces în interiorul ei. Mecanismul se numeşte "Realitate exterioară", iar "tac-tac"-urile sunt semnalele indirecte pe care le primeşti despre ce se întâmplă acolo, înăuntru. Bun, dacă vrei neapărat, mai adăugăm ceva: cutia cu mecanismul se află sub o pânză groasă pe care scrie "Model" -- pânza distorsionează semnalele, încât tu nu auzi nici măcar "tac-tac"-ul emis de mecanism, ci auzi un "toc-toc" înfundat.

Cum judeci tu de concluzionezi "Mecanismul nu are legi"? Judecata pe care-o faci (oricare-ar fi ea) ar trebui să funcţioneze şi în cazul acestei analogii. Or, în această analogie am pornit de la "îl înzestrez cu o lege de funcţionare foarte clară". Orice judecată care concluzionează "nu are lege" este evident greşită.

Înţelegi?

Nu ai cum să demonstrezi/justifici că "mecanismul lumii" nu are nici o lege. (Este imposibil să demonstrezi aşa ceva tocmai pentru că nu ai acces la acel mecanism -- de aceea încercarea ta este auto-contradictorie.)

QUOTE
In concluzie, natua (lumea exterioara) este ceva la care nu avem acces direct.

Asta-i premisa de la care porneşti, nu-i nici o concluzie. (Oricum, nu pe ea am contestat-o.)

QUOTE
maximul pe care-l putem spune despre natura este ca, in limitele modeluli, este previzibila.

Eu zic că putem spune altceva, mai profund. În primul rând, precizarea "în limitele modelului" nu e necesară. Raţionamentul îl facem pornind cu negaţia "Lumea nu are legi" (observaţie: propoziţia nu vorbeşte despre vreun model). Şi judecăm: dacă ar fi aşa, dacă lumea ar fi aleatoare (lipsită de orice lege), am putea noi să avem în cap modele care să ne deformeze/filtreze în asemenea măsură percepţiile încât să avem iluzia unor legi? (Ai să vezi că modele nu sunt deloc esenţiale, vorbesc acum de ele doar pentru că tu insişti.)

Să nu dăm un răspuns pripit. Dacă ne gândim bine, vedem că da, e posibil: s-ar putea ca lumea să fie aleatoare, iar toate aparentele regularităţi din preajma noastră să fie doar rezultatul hazardului. De exemplu, dacă ne imaginăm un şir infinit de aruncări cu zarul, cândva în eternitatea acestui proces va apărea şi secvenţa 6-6-6... de 10 ori la rând. Ei bine, dacă se întâmplă ca taman atunci să trăiască o fiinţă a cărei durată de viaţă e doar cât 10 aruncări, atunci acea fiinţă va urmări toată viaţa ei ce se petrece şi va ajunge la concluzia "Aha: Orice s-ar întâmpla, zarul pică mereu 6. E ca un fel de tac-tac-tac...: şase-şase-şase... E o lege a naturii, clar!" Asta în ciuda faptului că în realitate nu e nici o regulă, nici o lege. S-a întâmplat doar ca fiinţa să trăiască într-o conjunctură în care pare că ar exista o lege. Accidentul hazardului nu durează mult (doar cât trăieşte fiinţa), dar e suficient ca ei să-i dea impresia că ar exista legi. Mai mult, coincidenţa ar putea fi atât de mare încât atomii aleatori din preajma fiinţei să se organizeze întâmplător sub forma unor tomuri pe rafturile unei biblioteci, tomuri în care sunt descrise sute şi mii de observaţii ale unor înaintaşi (care de fapt n-au existat niciodată), observaţii ce confirmă (chipurile) că fenomenul 6-6-6... s-a desfăşurat la fel şi în trecut, în diverse părţi ale lumii. O astfel de coincidenţă formidabilă nu e deloc improbabilă, ci într-un şir infinit de evenimente aleatoare e chiar sigur că se va petrece cândva (şi nu o dată, ci de o infinitate de ori!).

Aşadar, răspunsul este: Da, e posibil ca noi să trăim într-un univers lipsit de legi şi totuşi să avem iluzia existenţei unor legi.

Din această perspectivă, cea mai corectă poziţie pare a fi "Nu ştim dacă lumea are legi sau nu". Nu putem nici să-i dăm dreptate celui ce susţine "Lumea n-are legi!", dar nici să-l contrazicem. Şi la fel vizavi de cel ce susţine "Lumea are legi!".

Să vedem acum care sunt consecinţele asumării acestor poziţii epistemice:

Varianta "Există nişte legi" îl stimulează pe adeptul ei să cerceteze, să observe, să experimenteze. Pentru că el gândeşte că aceste acţiuni au rost -- îi pot îmbunătăţi şansele de a descoperi legile cu pricina.

Pe de altă parte, cel ce gândeşte (sincer, nu ipocrit) că "Nu există legi", acela se autocondamnă la inactivitate. Din perspectiva lui, orice studiu, experiment sau observaţie este complet inutil. Gândeşte-te la fiinţa din lumea zarului -- dacă atunci când ea ea ajunge la "vârsta" de 4 aruncări, cineva îi relevă adevărul despre fenomen, care e singura reacţie raţională? Nu e "Aaaa... Păi în cazul acesta, dacă lumea nu are legi, atunci... la aruncarea următoare s-ar putea întâmpla ca seria de coincidenţe să înceteze... Practic s-ar putea întâmpla orice!"? Cel ce chiar crede sincer că lumea e lipsită de legi nu poate spera nici că peste o secundă se va repeta coincidenţa că atomii corpului său vor continua să-i alcătuiască organismul (în loc s-o apuce haotic, care-ncotro). Nu va putea spera nimic. Şi nici nu va căuta să evite băi acide, avalanşe, treceri prin foc, căderi din avion etc. -- pentru că ştie că seria de coincidenţe care păreau a spune "dacă unui organism viu i se întâmplă vreuna din acestea, atunci moare" ar putea fi înlocuită brusc de alte coincidenţe, cu efect opus. (Cine garantează că la zar, după o serie de 10 succesiuni par-impar nu urmează brusc o serie de par-par-par...?)

De aceea, de câte ori cineva va susţine "Lumea n-are legi!", îl voi acuza de nesinceritate dacă voi vedea că se fereşte din calea trenului... smile.gif

QUOTE
Problema este ca modelul lui newton face predictii bune numai in zone cu cimpuri gravitationale slabe si in lumea macroscopica.

Aceasta e o problemă epistemică, de cunoaştere. Nu e una ontică, de existenţă. Ce spui aici poate fi argument doar într-o discuţie pe tema "Cunoaştem noi vreo lege a naturii?", nu într-o discuţie pe tema "Există vreo lege a naturii?".

QUOTE
Daca vrei sa fortam si mai mult nota, putem specula ca exista legi ale naturii dar ca ne apropiem asimptotic de ele.

Ceea ce se observă este o convergenţă a cunoaşterii. Predicţiile se îmbunătăţesc. Chiar dacă ne rezumăm la această observaţie, tot putem deduce că există măcar o lege (cea a convergenţei cunoaşterii).

QUOTE
dar aici intram prea mult in metafizica si nu cred ca asta e de interes.

Metafizica nu e neapărat de interes. Dar subforumul se numeşte totuşi Filosofie...

QUOTE
[legea din model] nu poate avea nici o legatura [cu legea din realitate]

Încă o dată: relaţia cunoaşterii cu realitatea e o problemă epistemică, nu una de existenţă.

Nimic din ce-ai spus până acum nu susţine în vreun fel afirmaţia cu care ţi-ai început furtunos intervenţia: "Am o veste proasta pentru unii: NU exista 'legi ale naturii'".

a

Trimis de: Catalin pe 4 Apr 2006, 09:36 PM

QUOTE

ce am spus eu este ca noi nu avem acces direct la lumea exterioara. ca sa percepem lumea exterioara trebuie sa facem un model al ei.


Iar ceea ce ti-am replicat eu este ca te inseli atunci cand faci aceasta afirmatie! Indiferent daca avem sau nu vreun model si indiferent de natura acelui model, presupunand ca exista, tu o sa simti intepatura piunezei. Deci vei fi perceput lumea exterioara... modelul urmeaza perceptiei, cel putin in prima instanta. Ca apoi modelul iti impune la randul sau anumite perceptii, e altceva. Nu poti reduce perceptia la model, asta vreau eu sa spun.

Trimis de: mothman pe 4 Apr 2006, 11:23 PM

In acel exemplu cu piuneza e vorba de un arc reflex si da, e un soi de mecanism de protectie care nu situ daca necesita vreun model. Desi lumea exterioara se cam reflecta in constiinta, pentru perceptia durerii nu cred ca e vorba de nici un fel de model, sau daca este, este unul innascut, nu dobandit in ontogeneza. Pur si simplu, algoreceptorii din piele transmit informatia catre zonele centrale, care informeaza despre pericolul respectiv, iar inconstient se transmit semnale catre muscii respectivi, pentru a ne indeparta de sursa ce poate constitui un pericol.

QUOTE (dorinteodorescu)
ce am spus eu este ca noi nu avem acces direct la lumea exterioara. ca sa percepem lumea exterioara trebuie sa facem un model al ei.


Accesul este direct, doar ca ceea ce ne revine prin simturi este perceput si inteles in masura in care in creier s-a format deja un model a ceea ce percepem. Exista o corespondenta intre ecranele receptoare ale senzorilor si ecranele receptoare corticale, unde se produce decodarea. Este ceea ce s-a numit corespondenta punct la punct, chiar daca in realitate nu este chiar asa. Interesant e ca pe langa ecranele corticale propriu-zise (pentru care exista cateva modele: fotografic, holografic si haotic), mai exista niste ecrane receptoare de comparatie, iar un obiect este recunoscut, numai in masura in care exista un model. Daca modelul respectiv nu exista, nu se poate face recunoasterea. In patologie se vorbeste de agnozii, de exemplu, care pot fi tactile, auditive, gustative. Un exemplu de agnozie vizuala este cazul in care un bolnav descrie un pahar ca fiind un obiect cilindic, transparent, etc, dar nu reuseste sa-l identifice. Sau agnozie tactila, cand descrie o cheie ca fiind un obiect rece, metalic, dur, dar n-o recunoaste si nu stie sa-o foloseasca.

Trimis de: Amenhotep pe 5 Apr 2006, 12:05 AM

QUOTE (mothman @ 5 Apr 2006, 12:23 AM)
Pur si simplu, algoreceptorii din piele transmit informatia catre zonele centrale, care informeaza despre pericolul respectiv, iar inconstient se transmit semnale catre muscii respectivi, pentru a ne indeparta de sursa ce poate constitui un pericol.

Evident că aşa e. În esenţă nu-i diferit de cum percepe şi bacteria o ameninţare din mediu.

QUOTE
ceea ce ne revine prin simturi este perceput si inteles in masura in care in creier s-a format deja un model

Dacă ai fi spus "Ceea ce ne revine prin simţuri este înţeles în măsura în care în creier s-a format deja un model", ai fi avut dreptate. Dar ideea "Ceea ce ne revine prin simţuri este perceput în măsura în care în creier s-a format deja un model" este greşită. Amestecarea celor două în aceeaşi propoziţie nu rezolvă nimic, n-o face pe cea greşită să "împrumute" din adevărul celei corecte.

QUOTE
Daca modelul respectiv nu exista, nu se poate face recunoasterea.

Evident. Pentru recunoaştere/înţelegere, e nevoie de model. Dar pentru percepţie nu.

QUOTE
Un exemplu de agnozie vizuala este cazul in care un bolnav descrie un pahar ca fiind un obiect cilindic, transparent, etc, dar nu reuseste sa-l identifice.

Asta înseamnă că nu-l percepe?

QUOTE
Sau agnozie tactila, cand descrie o cheie ca fiind un obiect rece, metalic, dur, dar nu-o recunoaste si nu stie sa-o foloseasca.

Din nou, vorbeşti de alte chestii: da, recunoaşterea o avea nevoie de model, "ştiinţa folosirii" o avea nevoie de model, dar cum concluzionezi de-aici că percepţia are neapărat nevoie de model?

a

PS: Mi se pare foarte ciudat cum treci în doar câteva rânduri de la a-l contrazice pe Dorinteodor ("pentru percepţia durerii nu cred că e vorba de nici un fel de model") la a spune acelaşi lucru ca şi el ("ceea ce ne revine prin simţuri este perceput [...] în măsura în care în creier s-a format deja un model a ceea ce percepem")...

Trimis de: Amenhotep pe 5 Apr 2006, 01:09 AM

Ca să lămurim treaba cu percepţia şi modelul:

Modelul influenţează interpretarea percepţiei, nicidecum percepţia.

Să luăm percepţia culorilor, de exemplu. Ştim că unii oameni percep culorile altfel decât oamenii "normali". Aceştia se numesc dicromaţi şi ei percep ca fiind identice două culori pe care restul oamenilor le percep ca diferite (de exemplu roşu şi verde).

Dacă unui dicromat (daltonist) îi prezentaţi un şir de becuri roşii, printre care se află şi unul verde, el va spune că percepe n becuri de aceeaşi culoare.

Ei bine, cum ar putea un model mental să-l facă pe un astfel de om să-şi schimbe percepţia? Sau invers, cum ar putea un model mental să-l facă pe un tricromat să perceapă culori identice în acel şir? Încercaţi să le împuiaţi capul cu oricâte baliverne/modele mentale, că percepţia lor nu se va schimba. Pentru că modelele mentale nu influenţează percepţiile (poate doar în cazuri excepţionale, rare, atipice).

Pe de altă parte, dacă vorbim despre interpretarea culorilor, despre înţelegerea semnificaţiei lor într-un anume context, atunci bineînţeles că modelul are un rol crucial. Într-un anume sens, modelul este interpretarea -- deci "modelul influenţează interpretarea" este un truism.

Discuţia de până acum pe marginea percepţiei se rezumă deci la două idei:

1. "Percepţia se face numai prin prisma unui model" -- care e riguros falsă, respectiv

2. "Interpretarea percepţiei se face numai în cadrul unui sistem/model mental" -- care e o banalitate.

Sper că lămurirea acestei chestiuni ne va permite să continuăm cu discutarea unor probleme mai profunde legate de legile naturii şi posibilitatea cunoaşterii lor. smile.gif

a

Trimis de: mothman pe 5 Apr 2006, 01:41 AM

QUOTE (Amenhotep)
Dacă ai fi spus "Ceea ce ne revine prin simţuri este înţeles în măsura în care în creier s-a format deja un model", ai fi avut dreptate


Ai dreptate. Aveamin cap ideea de inelegere, nu de perceptie atunci cand am scris. Existenta unui model nu face decat sa duca la recunoastere, perceptia nefiind afectata cu nimic, ea fiind nemijlocita. Din neatentie am introdus ambii termeni si a iesit o mare varza. Cred ca aveam in minte si ideea de perceptie ca un proces complex, care nu este o banala suma de senzatii, si de aici gafa cu modelul.

QUOTE (Amenhotep)
Mi se pare foarte ciudat cum treci în doar câteva rânduri de la a-l contrazice pe Dorinteodor ("pentru percepţia durerii nu cred că e vorba de nici un fel de model") la a spune acelaşi lucru ca şi el ("ceea ce ne revine prin simţuri este perceput [...] în măsura în care în creier s-a format deja un model a ceea ce percepem")


Da, recitind acum, dupa ce mi-ai atras si tu atentia, si mie mi se pare ciudat. Totul se datoreaza faptului ca nu am reusit sa fac bine distinctie intre recunoastere si perceptie.

Trimis de: jock pe 5 Apr 2006, 06:08 AM

dorinteodor

QUOTE
creierul are o colectie foarte bogata de modele obtinuta printr-un nesfirsit numar de experiente. numai pentru modelul de mers are nevoie de aprox. un an.

Aha! Si cum obtine el modelul din aceste experiente, te-ai întrebat? Dacă fiecare creier (subiect cunoscător) stă în carapacea sa, izolat de realitatea externă, cum se face că cel putin unele din modelele astea cam sunt identice la toti? O fi si ăsta tot un model (al intersubiectivitătii).
Dacă nu vrei să ne explici ce întelegi prin "lege", spune măcar ce întelegi prin "model". Si poate ne explici, asa ca un bonus, si cum se face că unele modele sunt bune, adică ne ajută să facem predictii, iar altele nu. Păi dacă realitatea exterioară (ar mai fi si aici o problemă: ce înseamnă pentru tine realitate exterioară, unde asezi distinctia?) n-are nici în clin nici în mânecă cu modelele noastre, ori toate modelele ar fi la fel de bune, ori nici unul n-ar fi bun de nimic. Faptul că totusi accepti că realitatea functionează ca un cenzor pentru elucubratiile noastre modelistice te obligă implicit să accepti că ai un raport cu ea, că începi să comunici, s-o întelegi prin intermediul acestor modele.
QUOTE
ce am spus eu este ca noi nu avem acces direct la lumea exterioara. ca sa percepem lumea exterioara trebuie sa facem un model al ei.

Acces direct! Ce înseamnă asta, dacă vrem să cunoastem lumea exterioară si nu numai s-o trăim pur si simplu? Nimic n-are acces direct la ceva. După mine, a avea acces direct la ceva devine totuna cu a te confunda cu acel ceva. Acces direct n-ai nici la propriile tale gânduri, în măsura si din momentul în care le-ai validat ca gânduri (avem doar destule modele si pentru gândire, poate chiar mai multe si mai controversate decât cele pentru realitatea externă).
QUOTE
fiecare face propriul model in fata aceleiasi lumi exterioare. daca un pictor si un inginer silvic vor vedea un copac, fiecare o sa faca alt model despre acelasi copac.

Da, însă cunoasterea si stiinta în special au în atentie doar acele modele ce nu diferă de la subiect la subiect, modele a căror căutare si însusire înseamnă abstractizare, generalizare, inductie, adică procedeele primare ale cunoasterii.

La observatiile lui Amenhotep, privind afirmatia ta transantă cum că nu există "legi ale naturii" (cu ghilimele sau fără), as avea o singură completare. Consider că există totusi încă o modalitate (pe lângă cea a coincidentei fortuite) în care aceasta s-ar putea sustine (cu sinceritate), si anume celebra solutie kantiană: nu cunoasterea noastră ar trebui să se orienteze după realitate, ci realitatea s-ar orienta după cunoasterea noastră. Cu alte cuvinte "legile naturii" n-ar fi în natură ci chiar în noi, identificându-se cu modelele de care vorbesti. Dar pentru asta trebuie să vii cu niste modele apriorice, absolut rigide si aceleasi pentru toti, ceea ce nu e cazul tău, deoarece observ că admiti diversitatea si contingenta modelelor, ca si faptul că acestea depind de experientă, adică se formează si prin concursul lumii exterioare.

Trimis de: jock pe 5 Apr 2006, 06:13 AM

bonobo (4 Apr 2006, 06:34 PM)

QUOTE
In legatura cu tema topicului, am de ceva vreme o dilema: exista pe de o parte matematica, un fel de lume ideala cu propriile entitati si legi. Pe de alta parte, exista lumea reala, cu propriile entitati si eventuale legi. Intrebarea este: cum se face ca entitatile si legile lumii reale sunt atat de bine aproximate/exprimate de entitatile si legile matematicii?

Asta-i o întrebare veche pe care multi si-au pus-o, dar nimeni n-a răspuns încă la ea, probabil pentru că formularea răspunsului antrenează automat o multime de alte probleme. Iată o formulare, des citată, a problemei: "în conceptia axiomatică, matematica apare, în definitiv, ca un rezervor de forme abstracte, structurile matematice. Si se întâmplă - fără să stim bine de ce - ca unele aspecte ale realitătii să se potrivească în unele din aceste forme, ca printr-un fel de preadaptare" (N. Bourbaki, Arhitectura matematicii)". Poincare a fost deasemeni unul din cei ce-au ridicat problema si chiar a încercat o solutie, sustinând că în esentă este indiferent ce descriere matematică folosim pentru realitate, totul fiind o chestiune de comoditate: folosim instrumentul (teoria) cu care ne vine mai usor să lucrăm, nu că unele instrumente s-ar potrivi si altele nu. Mi se pare că solutia lui Poincare ocoleste, de fapt problema principală, vizând o altă problemă, de a doua instantă, as zice (problema pe care am ridicat-o si eu în acest topic: de ce anumite forme se potrivesc realitătii si altele nu?). Problema de fond ar fi însă cea pe care ai semnalat-o si tu. Asadar, există un fundament ontic al rationalitătii lumii experientei, al modului discursiv de cunoastere pe care-l cultivă matematicile? De ce realitatea este predictibilă (măcar partial) si poate fi modelată într-un limbaj formal, oricare ar fi acesta? (întrebare la care-l invit si pe dorinteodor să răspundă, fie si din perspectiva modelisticii sale si fie numai pentru a-si proba teoria)
QUOTE
poate ca o mai buna intelegere a originii si esentei matematicii ofera si raspunsul intrebarii tale.

Mai mult ca sigur. Dar cine posedă această întelegere? Dacă D-zeu ne-a dat numerele - cum spunea Kronecker - ar fi făcut bine să ne dea si întelesul lor. Poate că mai departe n-ar fi fost chiar atât de greu.

Trimis de: dorinteodor pe 5 Apr 2006, 09:37 AM

[EDIT: Din nou (a n-a oară) era citat un întreg mesaj anterior. Dorinteodor, ţi-am scris şi pe PM, dar m-ai ignorat. Dacă ai probleme vizavi de folosirea facilităţii QUOTE, poţi exersa http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=43&.]

jock,
daca te intereseaza cu adevarat problema poti sa citesti cartea mea: "Creierul, o enigma descifrata" de pe Gutenberg. acolo este descrisa procedura de principiu pentru sintetizarea tuturor functiilor creierului.

nu stiu exact ce nu intelegi. creierul interactioneaza cu ceva pe care-o numim "realitatea externa" cu scopul de a prezice evolutia realitatii externe. pentru asta face un numar nesfirsit de interactii cu realitatea externa. daca o predictie nu se confirma, modelul se modifica si se face alta predictie. procesul, in principiu nu se termina niciodata dar in orice moment creierul retine modelele pe care le-a creat, mai bune sau mai rele, asa cum apar din interactia cu realitatea externa.

ai probleme cu definitia termenului "model". acest termen se foloseste pe scara foarte mare in stiinta si tehnologie, de exemplu. exista modele imagine (sau analogice). le poti intelege in plan fizic ca machete. Daca faci o macheta a unei constructii, poti sa faci anumite teste pe acea macheta, pein interactie cu realitatea in care va functiona. de exemplu, faci o macheta de avion, o bagi intr-un tunel aerodinamic si o studiezi. cind o sa faci un avion real o sa folosesti datele obtinute prin simulare pe model (macheta). evident, creierul face "machete" intr-o forma informationala.

Mai exista o clasa de modele numite modele simbolice. ele au elemente si relatii intre elemente definite in cadrul unei structuri logice care poate fi extinsa intr-o structura matematica. de exemplu, Mecanica lui Newton e model simbolic. elementele sint masa spatiul si timpul. se definesc ceva relatii intre acesti termeni si tot ce urmeaza este simulare pe model. de asemenea, ca exemplu, orice program de calculator e model simbolic. daca lucrezi la nivel de limbaj-masina, elementele sint registrii (a, b , c ...) iar relatiile sint date de lista de operatii primare cu aceste elemente. evident ca orice limbaj si orice program este model simbolic.

Daca stiu cum lucreaza creierul, atunci modul de interactie cu realitatea externa o sa-mi spuna ce fac, ce vad, ce se intimpla, cum se interpreteaza, sub forma de predictii ale modeleor disponibile in fiecare creier. Modelele obtinute prin interactie directa cu realitatea externa sin diferite de la om la om. Singurele modele care sint (aproximativ) identice sint , in primul rind limba pe care o vorbim (ellementele sint, de exemplu, substantivele iar relatiile intre elemente sint verbele. limbajul comun poate evolua la limbaje mult mai evoluate (logice, matematice) cu care se pot face modele mult mai complexe asociate realitatii externe. dorinteodor

Trimis de: Erwin pe 6 Apr 2006, 12:46 AM

@jock

QUOTE
e plauzibilă ideea că si legile fundamentale ale naturii ar fi trecut printr-o perioadă genetică de formare, înainte de a avea forma actuală stabilă (dacă putem vorbi si de asa ceva)? Faptul că Universul ar fi traversat o perioadă de geneză este acum un lucru unanim acceptat (Big-Bangul), dar nu acelasi lucru se poate spune si despre legile Universului. Astfel sunt despărtite, într-o manieră artificială si total nejustificată, după mine, legile de continutul material al Universului, ca un fel de reminiscentă a vechiului dualism metafizic.



eu cred ca totul curge, ca nu exista un inceput sau un sfarsit al Universului dar nici ca legile lui ar fi imuabile, date dinainte ca in lumea lui Platon, abstracte, pur matematice, dincolo de lucruri. schitand modelul cu bitii elementari vroiam sa ajung tocmai la aceasta chestiune, ca legile sunt informatii despre structura si comportamentul materiei in evolutia sa si evolueaza odata cu ea. nu este evident, caci n-am precizat nici rationamentele si nici postulatele pe baza carora am ajuns la acest model. am sa revin cu detalii

QUOTE
Răspunsul pe care ai putea să mi-l dai este că structurarea internă a elementelor este asigurată de propria lor informatie de stare, adică muti problema în interiorul sub-sistemelor si astfel cazi într-o regresie nesfârsită sau te opresti la acei biti fundamentali, punând în cârca lor întreaga încărcătură informatională a ierarhiei de sisteme


da, chiar am avut in minte aceasta regresie infinita si am postulat acei biti fundamentali ca fiind capatul ierarhiei de sisteme. cel mai simplu sistem posibil ar fi un sistem format din 2 biti elementari care ar putea avea doar patru stari distincte: 00,01,10,11. Aceasta asociere capata, in acceptiunea modelului meu, echivalarea cu o lege de agregare a acelor biti. legea nu este continuta in ei insisi, ea apare doar in momentul cand acesti biti sunt alaturati. am speculat ca intr-un ocean de biti nestructurati aceasta asociere apare spontan, postuland "principiul dezvoltarii" ca o explicatie pentru motivul asocierii valabila in orice sistem din lungul lant genetic si care este motivul pentru care materia se autoorganizeaza, luptand cu entropia. desigur, nu stiu daca e valabil acest model si ce predictii ar putea face o astfel de teorie, care, de fapt este mai degraba un set de explicatii pe care am incercat sa mi le dau confruntandu-ma cu intrebari existentiale...

in acest context, legile pot fi vazute ca manifestarile externe ale informatiilor de stare din interiorul sistemului dar si ceea ce leaga subsistemele intre ele. din punct de vedere informational, elementele asociate trebuie sa comunice intre ele prin ceva, sa schimbe unul cu altul informatii, fortele de legatura sau campurile de forte sunt astfel de informatii in sine iar decodarea acestor informatii de catre observatorul extern are o reprezentare matematica. Din acest motiv matematica este adecvata pentru modelarea sistemelor, prin ecuatii mai simple sau mai complexe, in functie de complexitatea sistemului studiat, legile din realitatea obiectiva sunt cel putin similare cu cele matematice deduse empiric, formalizate sau postulate. Cauzele (ascunse) pentru exceptii si erori sunt multiple, in realitate sistemele nu sunt izolate, legile coexista in tot lantul genetic al sistemelor (imbricate sau pe acelasi nivel ierarhic) influentand astfel comportamentul sistemului, dar si faptul ca transmisia de informatii intre elemente este supusa legii lui Shannon, o lege statistica... perturbatiile observate in experimente dau nastere incertitudinii aplicarii legilor, dar nu pun cu necesitate la indoiala posibilitatea ca ele in sine sa nu fie altceva decat ecuatia matematica prin care se pot reprezenta.

Legea unui sistem poate fi o constrangere a gradelor de libertate a elementelor componente tinandu-le asociate atata timp cat din afara sau din interior nu intervin factori perturbatori suficient de puternici... din acest punct de vedere, a spune ca legea apare odata cu sistemul sau sistemul apare odata cu legea este totuna, caci legea este tocmai definitia sistemului, sta la baza lui si persista doar atata cat e durata de viata a sistemului. daca exista un singur element sistemul nu se poate forma, dar daca exista mai multe lipsa unui element dintr-o multime nu poate impiedica formarea lui, decat in cazul in care acel element are particularitati care fac sa fie valabila legea, cand el este chiar liantul sau suportul pentru informatia transmisa intre elementele sistemului



Trimis de: Amenhotep pe 6 Apr 2006, 01:13 AM

QUOTE (Erwin @ 6 Apr 2006, 01:46 AM)
QUOTE
[...] si astfel cazi într-o regresie nesfârsită [...]

da, chiar am avut in minte aceasta regresie infinita

Eu nu înţeleg de ce "regresia infinită" este aşa o sperietoare filosofică.

"Progresia infinită" (de exemplu în cazul numerelor naturale) este foarte uşor acceptată. Diferenţa între ea şi "oribila" regresie infinită este doar sensul (progresie versus regresie). Ideea succesiunii infinite în sine nu pare a fi răspunzătoare de aversiunea pe care am sesizat-o la mulţi interlocutori cu pretenţii filosofice. Aversiunea îmi pare a rezida exclusiv în re-gresie versus pro-gresie. Dar diferenţa mi se pare artificială, arbitrară şi nejustificată...

[Poate chestiunea merită un topic separat?]

a

Trimis de: Erwin pe 6 Apr 2006, 09:12 AM

@amenhotep:

QUOTE
Eu nu înţeleg de ce "regresia infinită" este aşa o sperietoare filosofică.


eu n-am vazut-o ca pe o "sperietoare filosofica" ci mai degraba ca pe o capcana logica din care nu poti iesi decat daca admiti asa cum a sugerat Jock ca exista o limita pe undeva. m-am intrebat care ar fi acea limita si am ajuns la ideea de bit elementar

in informatica cuantica exista notiunea de qbit (quantum bit) dar bitul elementar la care m-am referit e mai abstract si e echivalent cu cel din matematica pentru ca in modelul pe care l-am construit la baza universului substanta si informatia sunt tot una, sunt aspecte diferite ale aceleasi realitati numita materie.

@Jock:
QUOTE
...semnificatia curentă a conceptului de bit, ce nu poate rămâne aceeasi în generalizarea pe care vrei s-o faci. Deci, pornind de la conceptul de bit (ca un fel de expresie a diferentei minimale sau mai stiu eu ce...), ar trebui să definesti un alt concept, cu valente ontologice, altfel o să vină cineva si-o să spună că e impropriu să desemnezi o simplă unitate de măsură ca principiu fundamental si de ce măsura informatiei si nu cea a masei sau a lungimii, de pildă? Ca să te poată întelege cineva cât de cât, ar trebui să dezbraci mai întâi bitul si chiar conceptul de informatie de conotatiile lor tehniciste si prea particularizante.


tocmai asta am facut, am postulat conceptul de bit elementar ca fiind aceasi categorie filosofica a atomului ca ultim constituent al materiei din Univers. acest bit nu este o masura a vreunei informatii ci un corpuscul atat de mic incat nu se poate spune despre el decat ca are valoarea de adevar 0 sau 1. Qbitul cuantic poate fi un foton de lumina caracterizat prin mai multe proprietati fizice date de legile cuantice iar experimental studiind starea spinului sau, la un moment dat, al masurarii, ne poate da o valoare unica a acestui qbit, 0 sau 1 dupa cum spinul este orientat in sus sau in jos (in raport cu o axa de rotatie verticala) Fotonul in modelul meu este mult mai complicat, el este deja un sistem de multi biti elementari, acest sistem include in sine legile cuantice la care se supune (cum ar fi ecuatia de unda a fotonului) sau energia sa discreta, chiar si alte caracteristici fundamentale: spatiul si timpul sunt tot sisteme de biti le percepem ca fiind continue pentru ca structura lor granulara se afla dincolo de lungimea Plank sau de timpul Plank, care au valori extrem de mici. In plus, toate proprietatile observate, dar care nu au inca o descriere formala corespunzatoare sunt tot efecte ale interactiunilor informationale la nivelul bitilor elementari. Nu stiu destule lucruri despre cum anume se autoorganizeaza materia pornind de la biti elementari, dar modelul este aplicabil si la o scara mai mare. Abia atunci cand avem de-a face cu un sistem putem vorbi despre legi si despre propagarea acestor legi ca informatii in interiorul sistemului, dar si in exteriorul sau. Ceea ce vedem noi este doar o parte mica, o integrare a tuturor proceselor care au loc in interior. Dificultatea fizica, experimentala, de a ajunge la nivelul elementar este ca energia asociata creste foarte mult pe masura ce ne apropiem tot mai mult de acest nivel si de aici deductia ca bitul elementar e extrem de puternic, a-l modifica, a-l crea sau distruge necesita o cantitate de energie imensa, inaccesibila cu mijloacele actuale, daca nu stim cum. Teoretic avem insa acces la el si candva matematica ar putea sa ne aduca in preajma lui, sunt optimist in aceasta privinta. Si, apoi, daca aflam cum, vom avea acces la aceste energii imense, asa cum s-a intamplat in cazul atomului si a energiei nucleare.

Trimis de: Amenhotep pe 6 Apr 2006, 09:57 AM

QUOTE (Erwin @ 6 Apr 2006, 10:12 AM)
eu n-am vazut-o ca pe o "sperietoare filosofica"

Ştiu, nu mă refeream la tine sau la alţi forumişti, ci la interlocutori din afara forumului. Scuze, trebuia să precizez.

QUOTE
un corpuscul atat de mic incat nu se poate spune despre el decat ca are valoarea de adevar 0 sau 1.

Aş înţelege asta dacă în general corpurile ar avea valoare de adevăr -- atunci ar fi inteligibil ce spui: că-ţi imaginezi un corp atât de mic, încât toate celelalte proprietăţi ale lui dispar, în afară de aceasta.

Dar obiectele nu au valoare de adevăr...

În plus, dacă bitul tău nu mai este acea noţiune din teoria informaţiei, atunci ce este? Care-i definiţia lui (scurtă, pe un rând, dată între ghilimele)? Bitul din teoria informaţiei are o astfel de definiţie. Atomul din filosofie are şi el. Dar bitul tău?

a

Trimis de: bonobo pe 6 Apr 2006, 02:14 PM

QUOTE (jock @ 5 Apr 2006, 07:13 AM)
bonobo (4 Apr 2006, 06:34 PM)
QUOTE (bonobo)
poate ca o mai buna intelegere a originii si esentei matematicii ofera si raspunsul intrebarii tale.

Mai mult ca sigur. Dar cine posedă această întelegere? Dacă D-zeu ne-a dat numerele - cum spunea Kronecker - ar fi făcut bine să ne dea si întelesul lor. Poate că mai departe n-ar fi fost chiar atât de greu.

Plecand de la ideea de intelegere a esentei matematicii, m-am gandit sa recapitulez putin teoria multimilor pe care, in principiu, se poate construi intreaga matematica. Ma gandesc ca legile naturii, devreme ce pot fi atat de bine modelate in limbajul matematicii, ar trebui sa respecte daca nu toate, macar o parte din axiomele http://plato.stanford.edu/entries/set-theory/.

Teoria multimilor se bazeaza pe o singura entitate set si o singura relatie, cea de apartenenta a unui set la alt set. Partea haioasa d-abia acum incepe: de ceva timp, shapeshifter ne cam bate la cap cu Ken Wilber si holonii. mad.gif Interesant este faptul ca un holon seamana foarte mult cu un set: el nu este definit pe baza altor concepte, singura relatie pe care o poate avea este cea de apartenenta la un alt holon si poate fi identificat prin holonii care il compun. Acesti holoni, spune Ken Wilber, genereaza intregul univers. Iar infinitul este generat din nimic (multimea vida - vezi axioma infinitului). laugh.gif

Trimis de: shapeshifter pe 6 Apr 2006, 03:45 PM

bonobo uite ce spuneam (spunea Wilber) cu alt prilej:
Totalitatea seturilor nu poate fi punctul terminus al unui proces de generare bine-definit, pentru că dacă ar fi aşa, s-ar putea lua tot ceea ce s-a generat până acum ca un set şi s-ar continua încă generarea de universuri tot mai mari. Totalitatea seturilor (holoni matematici) este o totalitate ,,necondiţionată” sau absolută care din chiar acest motiv nu poate fi concepută în mod adecvat de către mintea omenească, deoarece obiectul unei conceperi normale poate fi întotdeauna inclus într-o totalitate şi mai cuprinzătoare. În plus, seturile sunt aranjate într-o ierarhie ,,transfinită” – o holarhie care continuă în sus pentru totdeauna şi trebuie să continue în sus pentru totdeauna (în mod ,,transfinit”), or matematica ajunge la un punct de oprire auto-contradictoriu. Chiar şi matematica este setată pe săgeata timpului şi aceasta e indefinit-,,transfinit”-holarhică.

Trimis de: Catalin pe 6 Apr 2006, 09:28 PM

Shapeshifter, ce scrii tu acolo n-are niciun sens (matematic vorbind). Ai renuntat la coerenta intentionat sau e un accident?

Trimis de: shapeshifter pe 7 Apr 2006, 01:45 PM

http://www.sheldrake.org/nkisi/
http://www.sheldrake.org/papers/Animals/parrot_telepathy.html
http://www.sheldrake.org/papers/Morphic/morphic_intro.html

Trimis de: Octavi pe 8 Apr 2006, 03:28 AM

QUOTE
In legatura cu tema topicului, am de ceva vreme o dilema: exista pe de o parte matematica, un fel de lume ideala cu propriile entitati si legi. Pe de alta parte, exista lumea reala, cu propriile entitati si eventuale legi. Intrebarea este: cum se face ca entitatile si legile lumii reale sunt atat de bine aproximate/exprimate de entitatile si legile matematicii?


"Un fel de lume ideala" nu e deloc o lume. E un simplu set de concepte in mintea noastra. Functie de minte, se pot crea o infinitate ce concepte, care pot fi mai adesea, mai rar sau niciodata "aproximatii" ale lumii reale.

Trimis de: Erwin pe 9 Apr 2006, 10:03 PM

Definitia bitului elementar: (chiar asa! spoton.gif )

Un bit elementar este cea mai simpla particula materiala imaginabila a carei unica proprietate este aceea ca i se poate atribui o valoare binara, una din cele doua stari distincte 0 sau 1, "adevarat" sau "fals", cu acelasi inteles ca bitul din teoria informatiei. Bitul elementar se afla la capatul lantului genetic al sistemelor descriptibile si este cel mai mic element posibil in cadrul unui model despre Univers, obtinut prin reductionism.

Legatura intre informatie si materie se poate face la nivelul bitului elementar daca se considera acest bit ca ultima caramida din care sunt construite toate celelalte particule din Modelul Standard (fermioni, bosoni) si dincolo de ele, indiferent cate nivele intermediare ar fi descoperite/confirmate ulterior in fizica. Cum anume se intampla acest lucru n-am specificat si intr-adevar ideea mi-a venit de la observatia [lui Paul Constantinescu ?] ca intre numerele asociate particulelor cuantice cunoscute se gasesc relatii binare, sunt date acolo si cateva exemple concrete si formule pentru obtinerea acestor numere [regret dar nu am un link sau o trimitere la cartea in care am citit asta]. Doar ca am extrapolat si am mers mai departe cu reductionismul, gasind ca acesta ar fi capatul capetelor in infinitul mic...

O imagine mai mult sau mai putin intuitiva a acestui bit elementar ar fi o fluctuatie in vid, adica "ceva" nascut din "nimic" iar valoarea de adevar ar fi "0" sau nu exista fluctuatie si "1" sau exista fluctuatie. Mai multe astfel de fluctuatii s-ar putea asocia formand un sir, un model aleatoriu sau un fractal. In momentul in care configuratia de biti elementari se stabilizeaza la o anumita forma avem de-a face cu o lege de agregare, matematic descriptibila fie printr-o ecuatie fie printr-o functie, mai simpla sau mai complicata. Cand avem de-a face cu configuratii suficient de complexe pentru a se autosustine (similar cum se intampla cu "celulele" in jocul de calculator numit "Cells" care se bazeaza pe o lege simpla: celulele supravietuiesc si se inmultesc daca adiacent exista cel putin 2 celule, daca nu atunci mor si dupa un numar oarecare de iteratii ale jocului configuratii initiale alese aleator dau nastere sau nu la cateva grupuri stabile de celule) ele (fluctuatiile) isi vor pastra aceasta configuratie stabila. Pentru a ajunge la structuri cum sunt particulele elementare cunoscute ar trebui sa parcurgem un numar de iteratii suficiente ca sa inglobam pas cu pas toate legile la care acestea se supun, lucru cam greu de facut in practica, dar cel putin o parte dintre ele ar trebui sa fie modelabile matematic pornind de la biti elementari.

Nu stiu daca acum am fost mai bine inteles, ideea e ca informatia este constituentul fundamental al materiei si din ea au aparut toate celelalte, spatiul, timpul, energia, masa, fortele nucleare si asa mai departe. Totul e frumos si pare simplu insa problema cea mai mare este aceea ca mergand inspre caramida ultima a materiei in fizica particulelor sunt necesare energii din ce in ce mai mari, actualmente,din cate stiu,cea mai mare energie care se poate obtine intr-un laborator (CERN) este de aproximativ 200GeV si destul de departe de energia prezisa de teoria marii unificari de cca 100.000 GeV. Ca sa fie si mai complicat, multimea de particule si proprietatile lor din Modelul Standard nu poate fi inca in intregime explicata de teorii cum ar fi teoria stringurilor...

Revenind la subiect, in aceasta acceptiune, legile ar fi ele insele constituenti ai materiei sub forma unor informatii proprii sistemelor, ar aparea odata cu acestea si ar disparea odata cu ele iar aparitia si disparitia acestor legi inseamna a crea sau distruge informatie de agregare a elementelor sistemului. Daca informatia totala din univers se conserva atunci in opozitie cu informatia concretizata in astfel de legi structurale ar trebui sa existe informatie libera, nelegata, biti elementari dispersati peste tot in Univers, aflati in miscare perpetua, fluctuatii intamplatoare in vid, posibil sa fie de fapt acea "materie neagra", "energia neagra"...

Si, bineinteles, matematica ar fi inclusa.

Trimis de: jock pe 11 Apr 2006, 05:22 PM

dorinteodor (5 Apr 2006, 10:37 AM)

QUOTE
daca te intereseaza cu adevarat problema poti sa citesti cartea mea: "Creierul, o enigma descifrata" de pe Gutenberg. acolo este descrisa procedura de principiu pentru sintetizarea tuturor functiilor creierului.

Am găsit cartea si am citit deocamdată partea introductivă, cu definitiile conceptelor cu care lucrezi. Voiam să aflu, în primul rând, ce întelegi prin "realitate externă", însă m-am lovit de o ambiguitate: o dată spui că "realitatea" este generată de model (ca totalitatea adevărurilor sale), apoi numesti "realitatea externă", <o "sursa de informatii" care nu este localizata in structura de modele>. Un aspect interesant mi se pare cel legat de stabilitatea modelelor, dar nu am sesizat diferenta dintre "armonie" si coerenta logică (ce dau criteriul stabilitătii). Pentru că tu afirmi că un model este armonic nu atunci când datele externe nu reusesc să-l perturbe, ci atunci când, deja construit pe un set de date externe, doar consecintele acestor date initiale nu ne scot din cadrul modelului. Să fie poate vorba de completitudinea modelului?
QUOTE
nu stiu exact ce nu intelegi. creierul interactioneaza cu ceva pe care-o numim "realitatea externa" cu scopul de a prezice evolutia realitatii externe. pentru asta face un numar nesfirsit de interactii cu realitatea externa. daca o predictie nu se confirma, modelul se modifica si se face alta predictie. procesul, in principiu nu se termina niciodata dar in orice moment creierul retine modelele pe care le-a creat, mai bune sau mai rele, asa cum apar din interactia cu realitatea externa.

Ba înteleg foarte bine, e demersul firesc al acomodării cunoasterii la realitate. Ce nu înteleg eu este cum ajungi tu, pornind de aici, la concluzia că n-ar exista legi ale naturii (ale realitătii externe), că realitatea externă n-ar asculta si ea de niste modele (cum îti place tie să spui), pe care nu le impunem noi cu de-a sila (cum credea Kant), ci si le impune realitatea singură. In acest caz, cunoasterea s-ar îndrepta către o analogie cât mai bună între modelele creierului (=cunostintele despre realitate) si modelele (=legile) naturii. Faptul că modelele diferă de la creier la creier nu este un argument împotriva modelelor obiective ale realitătii, atât timp cât se descoperă o convergentă a multimii de modele subiective către un set de modele invariante, modele concretizate în bagajul de cunostinte înnăscute (instincte), în limbajul natural si, în cele din urmă, în stiinte si-n filosofie.
QUOTE
ai probleme cu definitia termenului "model". acest termen se foloseste pe scara foarte mare in stiinta si tehnologie, de exemplu. exista modele imagine (sau analogice). le poti intelege in plan fizic ca machete.

Aveam probleme cu definitia termenului "model" în acceptia ta. Acum m-am lămurit cu asta, dar nu si în ce priveste negarea ta categorică a legilor naturii, pe care n-ai explicitat-o până nici acum.

Trimis de: jock pe 11 Apr 2006, 05:33 PM

bonobo (6 Apr 2006, 04:14 PM)

QUOTE
Teoria multimilor se bazeaza pe o singura entitate set si o singura relatie, cea de apartenenta a unui set la alt set. Partea haioasa d-abia acum incepe: de ceva timp, shapeshifter ne cam bate la cap cu Ken Wilber si holonii.  Interesant este faptul ca un holon seamana foarte mult cu un set: el nu este definit pe baza altor concepte, singura relatie pe care o poate avea este cea de apartenenta la un alt holon si poate fi identificat prin holonii care il compun. Acesti holoni, spune Ken Wilber, genereaza intregul univers. Iar infinitul este generat din nimic (multimea vida - vezi axioma infinitului).

Cred că teoria multimilor ar fi un bun punct de plecare. Pe-aici încă mai bântuie niste paradoxuri, dacă nu mă-nsel, dar poate au si ele tâlcul lor filosofic. Lucrul cel mai important mi se pare însă definirea numărului. Cum se face asta în teoria seturilor, ai putea să explici pe scurt? Am studiat si eu, mai demult, definitiile logice ale numărului (Frege, Russell), dar nu prea m-au satisfăcut. Mi s-a părut că numărul scapă totdeauna, îl găsesti mereu în afara constructiei (exemplu: sistemul logic al lui Russell-Whitehead defineste si numărul, dar numărul era deja prezent prin însusi faptul că ierarhia tipurilor, de care ai nevoie pentru a-l defini, e numărabilă, nu?). De-aia aminteam eu celebra vorbă a lui Kronecker.

Faptul că seturile seamănă cu holonii lui Wilber mă bucură. Poate e un fir bun ca să mergi dincolo de ceea ce-ti dau stiintele experientei.
Ceea ce nu-mi place mie la Wilber (si la purtătorul său de cuvânt, shapeshifter) este că imediat ajunge la nondualism, adică la infinitul sau nimicul pe care ar trebui să-l lase la urmă. Asa îsi taie craca de sub picioare, i-am mai zis asta lui shapeshifter. Se pare că el n-a învătat nimic de la scepticii antichitătii sau măcar de la Wittgenstein, care scrie la sfârsit, nu la începutul Tractatus-ului: "despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă". Si mai spune acolo că lectura cărtii sale ar fi ca o scară pe care o urci, dar care trebuie s-o arunci după ce ai urcat-o. In schimb, shapeshifter (si Wilber?) ne impune din capul locului tăcerea filosofică si aruncă scara înainte de a o fi urcat-o.

O să mai citesc si eu câte ceva despre teoria seturilor si-o să revin cu niste păreri. Dealtfel, convingerea mea intimă, pe care nu prea am curajul s-o afirm sus si tare, este că matematica este în întregime ontologică.

Trimis de: jock pe 11 Apr 2006, 05:39 PM

Octavi

QUOTE
Alese de catre cine? Daca aici vorbesti despre fizicieni, atunci raspunsul e simplu: ele au fost alese pentru ca descriu cat se poate de bine fenomenul natural. Daca te referi la natura, nimic nu ne indica ca a existat o alegere in adevaratul sens al cuvantului. Daca suspectezi aici vreo inteligenta, care numai ea putea sa efectueze o alegere in sens propriu, atunci sa mergem la universul credintei.

Vorbesc de o alegere în sens ontologic, prin raportare la multimea formelor logico-matematice. Dacă spune cineva că Universul, lumea experientei noastre este unică si poate fi modelată totodată printr-un set particular de forme logico-matematice, ne întrebăm ce caracteristici speciale ar putea avea aceste forme încât au fost preferate ca modele pentru regularitâtile (legile) naturii. Asta era întrebarea pe care am ridicat-o si care nu-mi apartine nici mie, nici unor teologi fanatici sau filosofi dusi cu pluta, ci unor oameni de stiintă precum H. Poincare sau colectivul de matematicieni N. Bourbaki. Cred că tu ai fi tentat să trimiti la universul credintei tot ce nu se încadrează în schemele tale cognitive, cu exceptia credintei ce tine pe picioare propriile-ti scheme cognitive. Ar trebui să-ti povestesc aici anecdota cu tăranul care se duce la grădina zoologică si vede acolo girafa, dar probabil o stii si nu vreau să-l supăr nici pe Amenhotep cu alte devieri de la subiect.
QUOTE
Bine, afirma el, însa spune-mi cum dovedea? Si daca nu dovedea (si saracu' nu dovedea . . ), atunci ce naiba mai discutam vorbe?

El nu dovedea nimic si pe urmă si-a schimbat radical viziunea, căutând să întemeieze mecanica newtoniană pe formele apriorice ale intelectului, dar acum se vorbeste mai argumentat pe această temă. Teoriile unitare ale câmpului vorbesc de mai multe dimensiuni spatiale si de o reductie (înfăsurare) din anumite motive a dimensiunilor suplimentare (probleme de topologie si de stabilitate în special; vezi, de pildă, Max Tegmark, pe care mi-l citai si tu pe undeva).
QUOTE
Referitor la afirmatia ca spatiul ar fi determinat de matematica: niciodata n-a fost identificata o idee pura care doar prin ea sa fii putut modela realitatea.

De unde scoti tu că as fi făcut această afirmatie? Eu ziceam asa: Unii ar putea argumenta că forma legilor este determinată de proprietătile spatiului si timpului (de pildă, faptul că intensitatea câmpurilor este invers proportională cu pătratul distantei tine de caracterul tridimensional al spatiului), dar nu putem sti dacă nu cumva e invers: legile ar putea determina aceste proprietăti. Într-o lucrare de tinerete (" Despre evaluarea fiintelor vii...", nu-mi amintesc exact titlul), Kant chiar afirma că forma legii lui Newton, ca si numărul de dimensiuni spatiale, ar fi date de cantitatea totală a materiei din univers.. De unde oricine poate pricepe că avem de ales între două posibilităti: ori legile naturii (în spetă, mecanica lui Newton) ar fi determinate de proprietătile spatiului (considerând spatiul ca ceva absolut, cum îl vedea Newton), ori proprietătile spatiului ar fi determinate de aceste legi (ale mecanicii, sau altele, mai generale) si de cantitatea totală a materiei din Univers. Dacă tu n-ai priceput atâta lucru si vii cu o propozitie ingenuă de genul "spatiul ar fi determinat de matematica", nu-i deloc vina mea.
QUOTE
Cat timp filozoful se zgâieste doar la ecuatii si nu le pricepe, si nu pricepe nici macar notiunea si functia unei ecuatii in explicatia fizica a naturii, emitând tot felul de bizarerii inutile, cum faceai tu mai sus, nici nu prea conteaza daca saracele ecuatii se preteaza sau nu neformalizarii "filozofice"

Nici omul de stiintă nu le pricepe. Dacă le-ar fi priceput am fi avut, de pildă, o interpretare avizată a mecanicii cuantice venită din partea specialistilor acestui domeniu. Cum zici tu, dacă matematica este doar un instrument cu care lucrează salahorul stiintei, ce să-si mai bată capul să cerceteze instrumentul însusi? Dacă un anume instrument nu mai e bun la un moment dat, se duce si caută altul la prăvăliile matematicienilor, fără să se mai întrebe de ce acest instrument nu mai e bun. Iar acesti matematicieni, orbiti de pasiunea lor de a fabrica instrumente, nu se mai întreabă nici ei pentru ce le fabrică, dacă va veni cineva vreodată să le ceară vreunul. Si iac-asa, stiinta merge înainte fără să se sinchisească de filosofie.
QUOTE
Nimic! Cum iti spuneam mai sus, valoarea vine în primul rând din cunoasterea si întelegerea fenomenului, nu doar din forma pe care o ia ecuatia care îl descrie: sunt multe fenomene descrise de a=bx, si si mai multe cred cele descrise de a=bx^(-)n. Matematica este un instrument în fizica, nu un scop în sine.

Cum ti-am mai spus si eu, ar fi cazul să faci odată diferenta între ceea ce vede omul de stiintă si ceea ce vede (sau vrea să vadă) filosoful, măcar potrivit metaforei cu pădurea si copacii. Filosoful nu urmăreste interpretarea unei cutare forme (ecuatii) matematice ce descrie cutare fenomen, ci caută în structura formei ecuatiei ceva care să-l facă să înteleagă de ce descrierea matematică poate fi adecvată realitătii, de ce putem folosi instrumente matematice (oricare ar fi ele), modelări cantitative, etc. Pe lângă egalitătile cantitative ce determină orice ecuatie (că de-aia se numeste ecuatie, nu?), există tot felul de proprietăti generale ce determină asa-numitele structuri matematice, cum ar fi grupul, de pildă. Ei bine, ce interpretări ontologice putem oferi acestora?


Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 06:45 PM

-------
Faptul că seturile seamănă cu holonii lui Wilber mă bucură. Poate e un fir bun ca să mergi dincolo de ceea ce-ti dau stiintele experientei.
Ceea ce nu-mi place mie la Wilber (si la purtătorul său de cuvânt, shapeshifter) este că imediat ajunge la nondualism, adică la infinitul sau nimicul pe care ar trebui să-l lase la urmă. Asa îsi taie craca de sub picioare, i-am mai zis asta lui shapeshifter. Se pare că el n-a învătat nimic de la scepticii antichitătii sau măcar de la Wittgenstein, care scrie la sfârsit, nu la începutul Tractatus-ului: "despre ceea ce nu se poate vorbi, trebuie să se tacă". Si mai spune acolo că lectura cărtii sale ar fi ca o scară pe care o urci, dar care trebuie s-o arunci după ce ai urcat-o. In schimb, shapeshifter (si Wilber?) ne impune din capul locului tăcerea filosofică si aruncă scara înainte de a o fi urcat-o.
------
jock de unde ai tras concluzia că Wilber ajunge imediat la nondualism? Ai citit SES? Eu nu am impus nondualismul din capul locului.. în SES Wilber vorbeşte şi despre Wittgenstein. Oricum te rog să explici afirmaţia că imediat Wilber ajunge la nondualism poate clarificăm nişte lucruri. Nondualismul NU ESTE în relaţie de opoziţie cu dualismul CI ÎL ABSOARBE.. Ideea de nimic este tot un concept, în dualism chiar şi nondualismul.. ultimul măcar are avantajul că pointează către ACELA şi nu vorbeşte despre el.

Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 06:49 PM

Numenul şi fenomenul, nemanifestarea şi manifestarea, Absolutul şi relativul NU SUNT DELOC DIFERITE: manifestarea NU ESTE ,,CREAŢIA" nemanifestatului ci O SIMPLĂ OGLINDIRE SAU O EXPRESIE A SA. Absolutul trebuie să transceandă relativul, pentru că acesta din urmă e doar refelcţia sa şi Absolutul nu poate fi decât IMANENT ÎN RELATIV, deoarece relativul NU ARE O EXISTENŢĂ INDEPENDENTĂ, în afară de aceea de a fi oglindirea Absolutului. Substanţa este şi imanentă, dar şi transcendentă umbrei.
Manifestarea apare în conştiinţă şi este cunoscută de conştiină doar în conştiinţă. Conştiinţa acţionează printr-un mecanism corp-minte dar în care nu există nici un cunoscător ca entitate independentă, separat de lucrul cunoscut. Cunoscătorul şi cunoscutul nu sunt 2 lucruri ei NU SUNT SEPARAŢI. Atât cunoscătorul cât şi obiectul cunoscut constituie laolaltă faptul de a cunoaşte, aspectul funcţional al numenului ca pură potenţialitate.
Fenomenele sunt aspecte ACTUALE ale potenţialităţii pure a numenului. Numenul ca atare (ca pură subiectivitate, ca pură potenţialitate) NU ARE O EXISTENŢĂ OBIECTIVĂ în afara manifestării sale. Ceea ce pare a fi este aspectul perceput şi interpretarea acestuia prin facultatea intelectului este aspectul perceptiv al conştiinţei în mişcare.
Referitor la ,,crearea" universului, aici sunt 2 aspecte:
1. apariţia universului
2. recunoaşterea sa (în conştiinţă)
Înălţarea conştiinţei din starea de repaus (,,conştiinţă pură") şi apariţia acestui univers înlăuntrul ei se petrec spontan şi simultan. Cunoaşterea are loc prin capacitatea de percepţie (simţul de a fi viu şi prezent) a fiinţelor conştiente care au apărut ca părţi în această manifestare totală. Conştiinţa este cea care instantaneu, produce manifestarea universului ca o apariţie în conştiinţă şi îi recunoaşte acestuia existenţa prin intermediul diferitelor forme fizice - mecanisme psihosomatice.
Deci:
1. apariţia conştiinţei în starea de unicitate (subiectivitate pură) produce o dualitate care este pur noţională
2. apariţia manifestării universului are loc tot în conştiinţă
3. recunoaşterea universului manifestat se produce în miliarde de corpuri fizice numai prin conştienţă, aspectul animator al aceleiaşi conştiinţe.

Unitatea esenţială din întreg poate fi uşor observată: conştiinţa-în-repaus, conştiinţa-în-mişcare - în vibraţie - care creează fenomenele manifestate ca apariţii în interiorul ei iar ultimul este aspectul cognitiv al conştiinţei inerent miliardelor de forme fizice ale fiinţelor conştiente.
Orice procese de cauză şi efect nu pot exista decât la nivel relativ, Unicitatea nu poate fi atinsă de obiectivitate, relativitate sau dualitate ea fiind subiectivitate pură (conştiinţa-în-repaus).
Între conştiinţa-în-repaus şi conştiinţa-în-mişcare nu există o separare reală, ele sunt duale doar în prezenţă când ia fiinţă conceptul timpului şi sunt non-duale în absenţă, unde timpul nu este conceput. Universul manifestat NU APARE CA UN AL TREILEA LUCRU, diferit de conştiinţa-în-repaus şi conştiinţa-în-mişcare.
Conştiinţa uniersală sau impersonală se obiectivează pe sine ca fiinţe conştiente şi simţitoare şi astfel ajunge să se identifice (MAYA) cu fiecare obiect în parte, apărând apoi instantaneu conceptul de ,,eu".
În acest proces de identificare al conştiinţei fiecare obiect îşi asumă o subiectivitate, identitatea de ,,eu" faţă de celelelalte obiecte - deşi toate sunt de fapt obiecte.
Această uzurpare a purei subiectivităţi care e numenul, constituie aparenta ,,încătuşare" - concept în urma căruia e căutată ,,eliberarea".
Ceea ce noi SUNTEM este însăşi conştiinţa universală sau impersonală şi nu aparatul psihosomatic căruia îi dăm conştienţă. Aceasta este conştiinţa în mişcare şi ea este natura noastră reală, dar numai atâta timp cât suntem închişi în corpul fizic, o dată ce trupul s-a dezintegrat, la finalul vieţii, conştiinţa se contopeşte în ea însăşi şi devine una cu conştiinţa în repaus, conştiinţa transcendentă.
Conştiinţa animată ceea ce suntem în dualitate - e cea care îşi caută sursa: conştiinţa-în-repaus. De aceea căutatul e însăşi căutătorul!
Manifestarea nu poate lua naştere decât în dualitatea aparentă. În starea de non-dualitate nu poate EXISTA SIMŢUL PREZENŢEI SAU AL FIINŢĂRII, starea aceasta (care desigur nu poate fi decât un concept) este aceea în care conştiinţa se află TOTAL în repaus.
Numenul – subiectivitatea pură – NU ESTE CONŞTIENT DE EXISTENŢA SA. O asemenea conştientizare ia naştere în clipa mişcării conştiinţei (,,eu sunt”), a apariţiei simţului prezenţei, care creează simultan dualitatea atunci când se îndreaptă spre exterior şi se manifestă pe sine ca subiect şi obiect. Manifestarea nu poate avea loc decât în acest dualism, deoarece acolo trebuie să existe cineva care să perceapă obiectele şi obiectele precum şi obiectele care să fie percepute. Altfel spus: integritatea subiectivităţii pure se divizează singură într-o infinitate de elemente contrastante, precum masculinul şi femininul, iubirea şi ura, plăcerea şi durerea. Numenul şi fenomenele, nemanifestatul şi manifestarea sunt polii opuşi originari – unul concepe potenţialul total şi celălalt totalitatea a ceea ce este perceptibil senzorial. Punctul cel mai important este că EI SE INCLUD UNUL PE CELĂLALT ŞI NU SUNT DELOC DIFERIŢI. Sunt de fapt aspectele opuse a ceea ce ar rămâne după negarea lor reciprocă, Acela care a fost – şi care este – anterior procesului conceperii, ori anterior apariţiei conştiinţei, acelaşi ucru aplicându-se tuturor polilor opuşi din manifestarea temporală.
DE CE SE OBIECTIVEAZĂ CONŞTIINŢA? Simplu: pentru că aceasta îi este natura! Natura conştiinţei-în-mişcare este inerent o mişcare polară exterioară prin care se manifestă pe sine ca univers şi, de asemenea, o mişcare interioară prin care se contopeşte pe sine în starea conştiinţei-în-repaus.
În afară de conştiinţa-în-repaus şi reflecţia ei: conştiinţa impersonală sau universală – nimic altceva nu există în lume. Adică toate aceste fenomene manifestate NU AU O EXISTENŢĂ PROPRIE, deoarece ele sunt doar apariţii în conştiinţa aflată în mişcare. În momentul în care conştiinţa-în-mişcare îşi uită natura impersonală şi începe să se identifice cu fiecare din miliardele de forme conştiente, respectivul obiect sau fiinţă îşi asumă o pseudo-subiectivitate şi un simţ al acţiunii care înfăptuieşte (are grijă de funcţionarea lumii).
Înţelegerea poate apărea din partea oricăreia dintre cele două aspecte: transcendenţa şi imanenţa. Altfel spus, înţelegerea apare ori atunci când se realizează că:

1. lumea aceasta (universul manifestat) este iluzorie, deoarece NU ARE O EXISTENŢĂ IDEPENDENTĂ, din moment ce este doar o apariţie în conştiinţă: altminteri nu ar ,,dispărea” în somnul profund; ori că:
2. această lume aparent ,,iluzorie” este şi ea reală, deoarece esenţa sa inerentă – fără de care iluzia nu ar fi apărut – este conştiinţa-în-mişcare, adică aspectul activ al Absolutului nemanifestat (conştiinţă-în-repaus).
Altfel spus, dualitatea (în lipsa căreia universul nu poate apărea) este ,,înghiţită” în conştientizarea faptului că nemanifestatul – conştiinţa-în-repaus – este fundamentul atât al conştiinţei-în-mişcare, cât şi al universului fenomenal, care apare în interiorul acesteia.

Unicitatea, pura subiectivitate fără nici o pată a obiectivităţii nu este alta decât conştiinţa-în-repaus. Conştiinţa se manifestă doar în mişcare, adică doar în manifestarea ca fenomene. Ca fiinţe conştiente şi simţitoare, cu toţii suntem însăşi conştiinţa; iar obiectiv suntem conştiinţa care se află în mişcare. Corelativ, nemanifestaţi, suntem numenul absolut, manifestaţi suntem fenomenalitatea relativă.
Numenul şi fenomenele nu sunt separate aşa cum forma nu este separată de substanţă. Diferenţa constă în faptul evident că substanţa – rămâne substanţă, în timp formele şi aparenţele se schimbă mereu. Această diferenţă apare deoarece, în procesul manifestării, conştiinţa trebuie să se dividă pe sine în observatorul, care vede, şi observatul, care este văzut. Ceea ce este văzut este aparenţa sau obiectul; observatorul fiind contrapartea inerentă observatului (subiectul). În acest proces al manifestării – obiectivarea purei subiectivităţi – fiecare obiect se consideră pe sine subiectul tuturor celorlalte obiecte.
Numenul, Absolutul, nu se poate manifesta pe sine ca numen, deoarece este pură subiectivitate, fără nici o pată a obiectivităţii. Iar manifestarea ca atare nu se poate manifesta decât în dualitate. Şi în manifestare trebuie să existe un observator care să vadă ce este manifestat. Altfel spus: în manifestare este inevitabilă prezenţa unui subiect şi a unui obiect. De aceea, dacă numenul vrea să se manifeste pe sine, nu poate face aceasta decât ca fenomenalitate – unde toate obiectele conştiente îşi asumă o pseudo subiectivitate faţă de celelalte obiecte. Manifestarea fenomenală este aspectul obiectiv al numenului (care este potenţialitate totală), NU CEVA SEPARAT, PROIECTAT ,,ÎN AFARĂ” de numen, ci numenul ÎNSĂŞI obiectivând spontan funcţionarea manifestării – apariţia conştiinţei-în-mişcare. Când această obiectivare încetează, spectacolul ia sfârşit şi manifestarea fenomenală se reintegrează în nunem: ceea ce era actual s-a contopit în potenţialitatea totală, conştiinţa-în-mişcare s-a contopit în conştiinţa-în-repaus.
Deci numenul – subiectivitatea pură – nu este conştient de existenţa sa, asemenea conştientizare are loc odată cu apariia conştiinţei-în-mişcare – simţul PREZENŢEI – simultan producând condiţia duală a subiectului şi obiectului, condiţie fără de care nu poate avea loc manifestarea obiectivă. Manifestarea în conştiinţa-în-mişcare (fenomenele) şi conştiina-în-repaus nemanifestată (numenul care e potenţialitate totală) sunt inseparabile. PREZENŢA numenală, fiind ne-conştientă de prezenţa sa, este absenţa fenomenală (atenţie nu luaţi ad-literam absenţa fenomenală nu se referă la faptul că nu mai sunt obiecte în univers!) absenţă care devine conştientă de prezenţa ei doar prin obiectivarea proprie ca fenomene conştiente şi prezente.
Analogia cu oglinda este foarte bună: prin imaginea reflectată în oglindă, obiectul originar nu dă naştere unui alt obiect, separat, de fapt, existenţa imaginii reflectate depinde în totalitate de obiectul originar şi, într-adevăr, se poate spune că între ele nu există nici o diferenţă, deoarece nu pot fi separate. Similar, conştiinţa, care nu poate fi conştientă de prezenţa ei în unicitate, devine conştientă de ea însăşi doar în clipa în care se obiectivează în dualitate, dar aparenţa obiectivată nu are o existenţă independentă, separată – dualitatea este pur conceptuală şi este folosită ca un mijloc prin care se arată însăşi existenţa unicităţii.
Conştiinţa este fundalul – ecranul conceptual – pe care este proiectată fenomenalitatea; conştiinţa, este numai un concept, nu ceva obiectiv, în afara căreia nu există absolut nimic. Conştiinţa este ca o oglindă în care se reflectă totul, însă care nu este pătată de nimic din ce a reflectat; CONŞTIINŢA ESTE CA O OGLINDĂ CARE NU REŢINE NIMIC DIN CE ŞI-A PROIECTAT ASUPRA EI. Altfel spus NUMENUL ÎŞI POATE DOVEDI EXISTENŢA DOAR OBIECTIVÂNDU-SE, OGLINDINDU-SE PE SINE CA FENOMEN DUAL.
Manifestarea fenomenală este pur conceptuală. Forma sau aparenţa este, în dualitate, opusul complementar al non-formei sau non-aparenţei. Ambele părţi relative – prezenţa şi absenţa, fenomenalitatea şi non-fenomenalitatea – îşi au sursa în numen, un simbol conceptual reprezentând absenţa ambelor (atât a formei, cât şi a non-formei) – un fel de dublă negare!
Din moment ce manifestarea fenomenalităţii – numele şi forma – este un simplu ornament, nu este important să ne gândim la CE NU SUNT OBIECTELE. Ceea ce este într-adevăr semnificativ est VĂZUL CLAR - privirea directă în natura lucrurilor. Un jnani acţionează în această direcţie; un om de ştiinţă acţionează pentru a înţelege ce sunt şi ce nu sunt obiectele, fenomenele.
Apariţia obiectelor se produce în conştiinţă, iar perceperea şi recunoaşterea acestora au loc tot în conştiinţă. Întreaga manifestare – şi observarea ei – nu este altceva decât conştiinţă. Obiectele ca atare nu sunt decât simple apariţii create de conştiinţă şi ele fac parte integrantă din cunoaştere şi percepţie, percepţia-cunoaştere care este tot conştiinţă şi, ceea ce este fundamental, conştiinţa nu este un lucru separat: însăşi existenţa ei în manifestarea fenomenală este percepţie-cunoaştere. Dacă într-o fiinţă dispare conştienţa, acolo nu va mai exista un cunoscător, iar când nu mai este cunoaştere, într-adevăr, nu mai există nici manifestare – tot ce va rămâne va fi vidul, vacuitatea, ÎNSĂ ADEVĂRATA APERCEPŢIE ESTE CHIAR NEGAREA ACESTEI VACUITĂŢI.
Deci în acea stare a conştiinţei-în-repaus, conştiinţa devine conştientă de ea însăşi şi simultan se obiectivează pe sine în fenomenele manifestate ŞI le percepe. Unde există separarea? Într-adevăr, unicitatea originară nu a fost niciodată întreruptă. Mecanismul manifestării are nevoie de conceptul dualităţii: observatorul şi observatul – ambele obiecte fenomenale – sunt concepute în ceea ce se numeşte a fi ,,spaţiu” şi percepute într-o durată numită ,,timp”.
Forma şi numele – totalitatea manifestării (care în sine nu este decât conştiinţă) – include, caparte din acea manifestare, toate fiinţele simţitoare, acestea nefiind altceva decât apariţii în conştiinţă, percepute şi cunoscute de conştiinţă. De aceea, nu poate exista o entitate separată, care să vadă sau să acţionezeindependent. Nnatura fundamentală şi esenţială a tuturor fenomenelor – inclusiv fiinele conştiente şi simţitoare – este chiar perceperea fenomenelor, iar fiinţele conştiente (obiectele) nu sunt decât simple aparate fizice prin care se realizează perceperea.

Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 06:51 PM

,,Unul” are relevanţă doar lângă,,doi”, în dualitate. Însăşi simţul prezenţei - ,,eu sunt” – denotă mişcarea conştiinţei şi, simultan, manifestarea fenomenelor. Înainte de această vibraţie a conştiinei, conştiinţa nu este conştientă de ea însăşi (este transcendentă) în starea de rapaus. Din moment ce manifestarea nemanifestatului este prezenţa fenomenală, el nu poate fi altceva decât absenţa numenală – deoarece prezenţa fenomenală pozitivă şi absenţa numenală negativă sunt inseparabile. Starea primordială a absenţei fenomenale – şi Prezenţei numenale – este descrisă a fi starea căreia nu I se poate aplica nici măcar cuvântul ,,Unul”: este UNICITATEA.
Din punct de vedere absolut, numenul este fenomenul şi fenomenul este numenul; FIINŢAREA DEVINE VACUITATE ŞI VACUITATEA DEVINE FIINŢARE. Aceasta se datorează faptului că mintea divizată (duală), nu funcţionează. Totuşi, când conştiinţa (ca non-cunoaştere) îşi face apariţia şi simultan cu ea apare şi lumea conceptuală, dualitatea devine fundamentul tuturor apariţiilor, adică chiar lumea opuşilor interdependenţi (subiect-obiect, etc) care reprezintă o diviziune a minţi-totală, esenţială procesului conceptualităţii şi dualităţii. Prezenţa dualităţii sau a minţii-divizate este evident absenţa non-dualităţii. Şi numai prin restrângerea, ,,resorbţia” uneia dintre ele (a dualităţii) poate a vea loc ,,expansiunea” celeilalte (a non-dualităţii).
Când prezenţa şi absenţa sunt asimilate, ambele se anihilează reciproc şi ceea ce rămâne este acea stare de conştientizare, în care conştiinţa este transcendentă.
Numenul nu poate apărea ca numen, deoarece în acea stare el este transcendent. Dacă ar putea, atunci înseamnă că s-ar fi aflat deja în dualitate, pentru că numai în dihotomie poate exista un văzător şi ceva care să fie văzut. Doar în dualitate – poate avea loc manifestarea, deoarece acolo există un văzător şi un obiect de văzut. Fundamentul manifestării conştiinţei este, astfel, subiectul/obiectul, dualitatea. Când această dualitate dispare, numenul îşi pierde orice interes pentru universul manifestat şi se reîntoarce în starea sa originară, de Unicitate sau altfel spus: conştiinţa este prezenţă; absenţa conştiinţei este absenţă, ori prezenţa absenţei. Şi numai în absenţa ambelor – atât a ,,prezenţei prezenţei”, cât şi a ,,prezenţei absenţei” – EXISTĂ ABSOLUTUL: CÂND ABSOLUTUL ESTE TRANSCENDENT ŞI NU MAI EXISTĂ NICI PREZENŢĂ ŞI NICI ABSENŢĂ.
Cu alte cuvinte numenul, în starea sa originară de unicitate, este Purul subiect, fără nimic în afară de EL, deoarece dacă ar mai fi ceva, instantaneu, ar trebuie să apară relaţia subiect/obiect – iar o asemenea relaţie nu poate apărea decât odată cu ivirea dualităţii. De aceea, relaţia dintre numen şi manifestarea fenomenală poate exista numai ca obiectivarea subiectivităţii numenale în forma manifestării fenomenale.
Absolutul nemanifestat APARE ca univers manifestat fără nici o altă creaţie separată, atunci când energia iubirii devine spontan conştiinţă. De ce iese conştiinţa din starea ei de unicitate, din acel repaus în care se află în stare transcendentă? CONŞTIINŢA PLONJEAZĂ ÎN EXISTENŢĂ, PRINDE VIAŢĂ SPONTAN, DEOARECE ACEASTA ÎI ESTE ,,NATURA”. ,,NATURA” EI ESTE IUBIREA ŞI IUBIREA NU SE POATE EXPRIMA DECÂT ÎN DUALITATE! Oceanul creează norii din substanţa sa şi apoi îi acceptă şi-i primeşte pe aceştia înapoi, sub formă de ploaie. Acelaşi fenomen ia naştere în momentul în care conştiinţa izbucneşte în mişcare şi apoi se re-contopeşte în ea însăşi, care este conştiinţa în repaus. Imboldul iubirii, care este conştiinţă în esenţă, este de a se îndrăgosti de obiectele lumii materiale în momentul în care conştiinţa se identifică pe sine cu obiectele prin care se manifestă. ACEASTA ESTE MAYA!
Natura noastră reală este Iubirea pură, care trebuie să se reîntoarcă în sursa ei: conştiinţa. Această iubire pură însă o uităm datorită puterii Mayei şi o înlocuim cu ataşamentul nostru pentru obiectele fenomenale: dragoste pentru unele obiecte şi ură pt. altele – ambele stări fiind poli opuşi interconectaţi în dualitate. Dar dihotomia se poate converti spontan şi natural în Iubire pură, astfel Iubirea (conştiinţa-în-repaus) şi iubirea (conştiinţa-în-mişcare) – se convertesc şi se contopesc una în celălaltă, mai întâi prin forţa Mayei şi apoi prin realizarea-de-sine: numenul şi fenomenul se înghit unul pe celălalt şi nu mai permit nici unui lucru să intervină în unitatea lor fundamentală.
Fundamentul pentru această unitate constă în faptul că tot ce există e conştiinţă – o dată în repaus, ca numen absolut şi o dată în mişcare, în dualitate, ca fenomene. Când conştiinţa – care în repaus este impersonală – se manifestă pe sine obiectivându-se în fenomene, ea se identifică cu fiecare fiinţă conştientă şi astfel ia naştere conceptul de persoană individuală, de entitate separată care, considerându-se subiectul ,,eul”, le tratează pe toate celelalte fenomene ca pe obiecte ale sale şi fiecare fiinţă conştientă, la rândul ei, devine obiect pentru toate celelalte subiecte, deşi toţi şi toate sunt în realitate simple apariţii în conştiinţă.
Chiar dacă uneori se produce temporar, acest sentiment al dualităţii dispare în extazul fizic şi mental, atunci când senzaţia de ,,eu” şi ,,celălalt” se dizolvă complet; de asemenea, aceeaşi stare apare în somnul profund, când conştiinţa (care îşi suspendă activitatea în timpul somnului fără vise) reapare. Acesta este sensul expresiei de mai sus: ,,numenul şi fenomenul se înghit unul pe celălalt”.
Cuplul Conştiinţa-în-repaus -- conştiinţa-în-mişcare, ca dualitate ESTE INAMICUL ACELEI STĂRI DIN CARE A EMANAT ,,AUM" (vibraţia originară a conştiinţei-în-repaus), dând naştere dihotomiei (AUM=EU SUNT)..
Perechea duală Conştiinţa-în-repaus--conştiinţa-în-mişcare este ,,inamicul" acelei stări imuabile anterioare apariţiei conştiinţei şi dualităţii. În starea imuabilă - conştiinţa-în-repaus - prima mişcare sau vibraţie este apariţia gândului ,,eu sunt" - o prezenţă impersonală, directă şi imediată, obiectivarea subiectivităţii, care produce apariţia acestui univers care este aparent în spaţiu şi pe care îl menţine într-o aparentă continuitate temporală. Numenul şi fenomenalitatea reprezintă perechea originară de contrarii, pereche care constituie dualitatea - elementul subiectiv constituent al negativului sau absenţei (numenul) şi elementul obiectiv, respectiv prezenţa sau pozitivul. Dar opuşii interconectaţi - absolut toţi - nu se unesc unul cu celălalt - CI SE NEAGĂ ŞI ASTFEL SE ANIHILEAZĂ , SE DISTRUG RECIPROC, CREÂND ÎN ACEST MOD ADIŢIONAL AL VACUITĂŢII SAU GOLICIUNII. Acesta este sensul cuvântului ,,inamic" al stării originare de conştiinţă folosit mai sus. Starea originară de conştiinţă este nu doar anihilarea dualităţilor interdependente, ci NEGAREA ÎN CONTINUARE A VIDULUI REZULTAT! Această negare ulterioară este absenţa absenţei şi a prezenţei: absenţa prezenţei şi absenţa absenţei - prezenţa ABSENŢEI ABSOLUTE.

Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 06:52 PM

Orice ,,există" nu poate fi decât o obiectivare conceptuală în conştiinţă. Cuvântul ,,existenţă" nu are nici o altă semnificaţie, în afara aceleia de a fi opusul ,,non-existenţei". Ambii termeni ,,existenţă" şi ,,non-existenţă" sunt conceptuali, fenomenali şi, de aceea, ei fac referire doar la aparenţe. În clipa în care ,,existenţa" ca atare, fie ea pozitivă sau negativă, dispare ca dualitate prin anihilare reciprocă, numai atunci - în absenţa oricărei dihotomii - predomină prezenţa numenală.
CONŞTIINŢA ESTE UN ATRIBUT, ÎN TIMP CE CONŞTIENŢA NU ESTE; SE POATE SĂ FII CONŞTIENT (AWARE) CĂ EŞTI CONŞTIENT (CONSCIOUS), DAR NU CONŞTIENT (CONSCIOUS) DE CONŞTIENŢĂ.
DUMNEZEU ESTE TOTALITATEA CONŞTIINŢEI, ÎNSĂ CONŞTIENŢA ESTE DINCOLO DE TOATE, DINCOLO DE FIINŢĂ ŞI DE NEFIINŢĂ.
DZEU ESTE ACEA CONŞTIINŢĂ UNIVERSALĂ IMPERSONALĂ CU TOT CU FUNCŢIONARE.. DINCOLO DE ACEASTĂ CONŞTIINŢĂ UNIVERSALĂ ESTE REALITATEA ABSOLUTĂ DESPRE CARE NU SE POATE SPUNE ABSOLUT NIMIC.. EA E DINCOLO DE FIINŢĂ ŞI NEFIINŢĂ..
O COMPARAŢIE: ABSOLUTUL ESTE RĂDĂCINA (SURSA), DZEU ESTE COPACUL CU TRUNCHI, CRENGI, FRUNZE, FRUCTE.. COPACUL ESTE AICI UNIVERSUL..
SURSA CONFERĂ REALITATE LA TOT CEEA CE APARE.. PRIN CONŞTIENŢA PURĂ CARE DEVINE CONŞTIENŢĂ DE SINE ÎN MARTOR, MARTORUL FIIND CEL CARE ,,GÂNDEŞTE" PERSOANA..
MARTORUL FIIND EXEMPLIFICAT AICI PRIN: ,,NU NUMAI CĂ TU CUNOŞTI, DAR ŞI ŞTII CĂ TU CUNOŞTI." ADICĂ CEL PRIN CARE TU ŞTII CĂ CUNOŞTI, MARTORUL FIIND LATENT ÎN ORICE STARE DE CONŞTINŢĂ.. MARTORUL SE POATE EXPERIMENTA CA UN FEL DE ,,CONŞTIENŢĂ LUCIDĂ" ADICĂ FĂRĂ SIMŢUL LUI ,,EU SUNT", CI DOAR CONŞTIENŢĂ LUCIDĂ, OBSERVARE PURĂ..
ÎN ,,STAREA CEA MAI ÎNALTĂ" A REALITĂŢII ABSOLUTE PÂNĂ ŞI MARTORUL DISPARE (EL NEFIIND ALTCEVA DECÂT O REFLECTARE A ABSOLUTULUI).. ŞI RĂMÂNE DOAR CEEA-CE-ESTE..
ABSOLUTUL ESTE CA UN DEVELOPER AL UNUI FILM FOTO, MANIFESTAREA ESTE O OBIECTIVARE A POTENŢIALITĂŢII TOTALE A ABSOLUTULUI, ABSOLUTUL DEVELOPÂND ÎNCONTINUU CEEA CE APARE PE FILMUL CONŞTIINŢEI (ÎN MIŞCARE).. CONFERIND REALITATE..
Conştiinţa numenală este transcendentă: conştienţa fenomenalităţii este conştientizarea de a fi prezent, de a exista. Altfel spus, conştienţa şi prezenţa – sau existenţa – DEVIN conştiente de unicitatea şi unitatea lor doar prin procesul numenal de obiectivare ca fiinţe conştiente – obiecte fenomenale ce-şi asumă conştientizare şi prezenţă. Conştiinţa transcendentă (când se află în repaus total) devine prezentă pentru a funcţiona ÎN şi CA MANIFESTARE.
Existenţa ca atare nu poate fi cunoscută, deoarece conştientizarea nu are cum să apară în aceasta; prezenţa şi absenţa existenţei sunt produse de mecanismul dual al obiectivării ,,Aceluia” care nu are o existenţă fenomenală. De aceea, se poate spune că NUMENUL ESTE TOT CE EXISTĂ, toate fiinţele, toate obiectele, toate aparenţele, tot ce este fenomenal.
Fiecare manifestare fenomenală nu este altceva decât reflecţia subiectului unic. Acela care în repaus este plenitudine trebuie să se caute pe ,,sine” ca pe un ,,celălalt” în timpul funcţionării, deoarece numai aşa poate descoperi că absenţa ,,celuilalt” este absenţa care Este el.
Prezenţa numenului în fenomenalitate nu poate exista decât ca absenţă deoarece, numenul fiind chiar noi, nu-l putem conştientiza senzorial. Prezenţa numenală este absenţa fenomenală şi absenţa numenală este prezenţa fenomenală. Conştienţa, deşi le permite fiinţelor să recunoască fenomenele, nu este responsabilă pentru apariţia universului fenomenal adică sentimentul de conştienţă, prin intermediul căruia fiinţele simţitoare cunosc şi interpretează fenomenele, nu are nimic de-a face cu modul în care apare universul.
Acest univers nu îşi face apariţia nici prin fiinţele conştiente şi nici independent de ele în el SUNT INCLUSE fiinţele simţitoare.

Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 06:54 PM

Aspectul aparent – perceput – al fiinţelor simţitoare are loc simultan şi instantaneu cu apariţia întregului univers (fiinţele conştiente făcând parte integrantă din el), în timp ce cunoaşterea universului de către acestea, prin mijlocirea aparatului psihosomatic (organele de simţ, împreună cu facultăţile lor de percepţie), apare imediat după aceea, ca un rezultat indirect.
Există două aspecte: pe de-o parte relaţia dintre numenul subiectiv şi manifestarea obiectivă, inclusiv a fiinţelor simţitoare şi conştiente şi pe de altă parte cunoaşterea de către acestea din urmă a universului manifestat (prin mecanismul minţii scindate, duale): aspectul creativ şi aspectul cognitiv.
Fiinţa conştientă face marea greşeală să privească toată această lume fenomenală ca pe un obiect separat de el însuşi, în vreme ce ea este parte integrantă în TOTALITATE MANIFESTĂRII, care este ASPECTUL OBIECTIV AL ABSOLUTULUI NEMANIFESTAT.
OBIECTUL SIMŢITOR (FIINŢA UMANĂ) ESTE CREAT ODATĂ CU CELELALTE OBIECTE, CÂND APARE UNIVERSUL OBIECTIV, iar conştiinţa imanentă în fiinţa simţitoare este capabilă să perceapă şi să cunoască universul prin intermediul simţurilor trupului.
ÎNTREAGA MANIFESTARE ESTE ASPECTUL OBIECTIV AL NUMENULUI REFLECTAT ÎN OGLINDA CONŞTIINŢEI.
Conştiinţa este similară unei oglinzi: ea nu este un lucru obiectiv şi cu toate acestea în afară de ea nimic altceva nu există.
Când conştiinţa priveşte către ea însăşi, acolo nu există nici un obiect, ci doar subiectivitate pură, aceasta este transcenderea dualităţii subiect-obiect – absenţa fenomenală TOTALĂ care este prezenţa potenţială numenală.
Tot ce percepem ca obiecte exterioare nu sunt decât simple oglindiri ale propriei noastre interiorităţi.
Un observator poate percepe un obiect, dar simpla prezenţă a obiectului nu îl transformă pe acela într-un observator. Este adevărat că observatorul percepe obiectul, însă obiectul perceput este însuşi observatorul, iar dacă obiectul nu ar exista deloc, cum ar putea observatorul să susţină că l-a perceput?
Observatorul vede în oglindă imaginea chipului său şi, aceea fiind doar o reflecţie, ceea ce vede nu are o existenţă independentă. Similar un om se vede în vis pe sine şi pe ceilalţi, o experienţă similară este şi această viaţă.
Vederea ca atare este o funcţie numenală a manifestării universului fenomenal – vedere care este percepţie pură, deoarece nu există lucruri care să fie văzute şi lucruri (obiecte care îşi asumă pseudo-subiectivitate) care să vadă.
Întreaga existenţă fenomenală nu este altceva decât o simplă aparenţă în conştiinţă. Toate caracteristicile fiinţelor simţitoare şi conştiente – forma, percepţia, cunoaşterea, etc – sunt doar mişcări în conştiinţă – şi toate acţiunile şi evenimentele întreprinse sunt simple extensii în structura conceptuală spaţio-temporală, astfel încât să poată fi percepute senzorial şi măsurate ca durată.
Însă, în realitate, toate se petrec în conştiinţă, la fel ca nişte vise. Conştiinţa, în care apare totul ca într-un vis, este şi visătorul – adică aspectul subiectiv şi dinamic al conştiinţei statice (în repaus); în timp ce aspectul obiectiv este elementul perceput, visat, distinctiv de elementul visător.
Altfel spus: visul, care este această manifestare fenomenală ce apare în conştiinţă, este perceput şi recunoscut de conştiinţă şi interpretat de ea prin dualitatea inerentă manifestării – dualitate care este mecanismul sau instrumentul prin care apare manifestarea (pur conceptuală) şi în a cărei esenţă observatul nu este altul decât observatorul. Obiectul şi subiectul PAR DUALI DOAR ÎN MANIFESTARE.
Deşi nu se poate nega faptul că imaginea chipului este văzută într-adevăr în oglindă, chipul real nu se află în oglindă şi el EXISTĂ INDEPENDENT DE EXISTENŢA OGLINZII. Similar, în timp ce aparenţa fenomenală este perceptibilă simţurilor, SUBIECTUL CA NUMEN NEMANIFESTAT EXISTĂ INDEPENDENT DE MANIFESTAREA FENOMENALĂ. Aşa cum faţa există independent de oglinda care îi arată reflexia, similar conştiinţa există ca numen, chiar dacă numenul este obiectivat ca fenomene manifestate (precum imaginea în oglindă).

Trimis de: shapeshifter pe 11 Apr 2006, 07:04 PM

Cînd visăm, toate personajele din vis împrumută din Conştienţa noastră pentru a exista. Ele par foarte reale, convingătoare, par entităţi separate. Toate însă îşi împrumută existenţa de la cel care visează. Fără visător nimic nu poate exista în vis. Acest lucru se petrece şi în starea de veghe cu Conştienţa Pură.. datorită Mayei fiecare visează în visul său universuri peste universuri, lumi peste lumi.. visătorul şi personajele din vis sunt una.. în somnul fără vise visătorul dispare, la fel şi personajele care şi-au împrumutat existenţa din Conştienţa visătorului.. iluzia vieţii este asemănătoare stării în care există visare şi Conştienţa Pură împrumută ,,existenţă" personajelor din ,,vis" prin intermediul Mayei care dă iluzia existenţei divizată în conştienţa obişnuită (conştiinţă de sine) prin miliarde de mecanisme corp-minte.. în vis se vede clar că mecanismul gîndirii este automat, gîndurile dau năvală încontinuu, fie că sunt conştientizate fie că nu.. iar visătorul este şi el iluzoriu avînd aceeaşi natură cu a personajelor visate.. Conştienţa rămîne aceeaşi în toate stările: veghe, vis, somn fără vise.. ea fiind compactă, pură, perfectă, necondiţionată doar în vis şi st. de veghe ea fiind obturată de mişcările din conştiinţă cărora le rămîne martor, o stare de pură observare a tot ceea ce este experimentat în conştiinţă..

Trimis de: Erwin pe 12 Apr 2006, 02:24 AM

offtopic:
shapeshifter, de data asta te-ai intrecut in postari, e adevarat ca te-am batut la cap sa nu ne mai dai doar trimiteri... rolleyes.gif

jock:

QUOTE
Dealtfel, convingerea mea intimă, pe care nu prea am curajul s-o afirm sus si tare, este că matematica este în întregime ontologică.


Poate nu chiar in intregime, dar sunt de parere ca o mare parte a ei da. Sa luam exemplul fractalilor in natura, legea formei unei frunze de feriga este un fractal cu un numar de iteratii finit. Matematica fractalului in cauza ne permite sa-l simulam pe computer cu orice numar de iteratii sau sa umblam la parametrii sai obtinand cu totul alte forme, inexistente in natura. La fel si in cazul altor lucruri, descrierea matematica este aplicabila intre anumite limite, prin masurare se regasesc valori finite, concrete ale parametrilor sau variabilelor ecuatiilor implicate, in timp ce in teorie limitele respective sunt relative, atribuind variabilelor valori aproximative putem modela acele lucruri tot aproximativ. In practica aici apar diferentele, caci lucrurile nu se supun unei singure legi, nu sunt izolate, ele sunt influentate de tot ce exista in mediul inconjurator si matematic este extrem de dificil daca nu imposibil de a suprapune si corela toate legile respective, cu atat mai putin cu cat o parte dintre ele nu sunt (inca) cunoscute.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 01:15 PM

încă nu am citit threadul ăsta de la început.. ce vreau să subliniez în legătură cu legile naturii este aceste faptul că există aceste RUPERI DE SIMETRIE. O rupere de simetrie fiind o tranziţie dintr-o stare în care minimul în care se găseşte un sistem este simetric faţă de zero, într-una în care este asimetric. Ruperile de simetrie arată felul în care e alcătuit Universul. Legile naturii sunt simetrice dar rezultatele acestor legi sunt stări şi structuri asimetrice. Cu alte cuvinte este posibil să avem un Univers guvernat de un nr. foarte mic de legi simetrice simple şi totuşi să se realizeze un nr. uimitor de mare de stări şi structuri asimetrice complexe.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 01:36 PM

Un punct important cred eu este discuţia despre sistemele autopoietice.
Termenul ,,autopoiesis” înseamnă ,,auto-creare” şi exprimă o complementaritate fundamentală dintre structură şi funcţie. Termenul a fost introdus în 1973 de către Varela şi Maturana.

,,O maşină autopoietică este o maşină organizată (definită ca o unitate) ca o reţea de procese de producere (transformare şi distrugere) de componente care:
1. Prin interacţiuni şi transformări se regenerează în mod continuu şi creează reţeaua de procese (relaţii) care le-a produs;
2. Constituie maşina ca o unitate concretă în spaţiu în care componentele există prin specificarea domeniului topologic al creării unei asemene reţele.
Spaţiul definit de către o maşină autopoietică este auto-inclus şi nu poate fi descris prin folosirea dimensiunior care definesc alt spaţiu. Când ne referim la interacţiunile noastre cu un sistem autopoietic, totuşi noi proiectăm acest sistem în spaţiul manipulaţiilor noastre şi facem o descriere a acestei proiecţii."(Maturana , Varela)

Trimis de: calfa pe 12 Apr 2006, 03:04 PM

Si eu tin sa te felicit, shapeshifter, ca ai "shiftat" catre enuntarea propriilor idei, ceea ce e o prima conditie intr-o conversatie pe teme filozofice. thumb_yello.gif Asa iti oferi si mai multe sanse ca lecturile recomandate de tine sa fie consultate. wink.gif

Doar o observatie, excesul de majuscule (utilizarea lor pe lungimea unei propozitii, fraze, etc.) oboseste cititorul. smile.gif

Trimis de: Catalin pe 12 Apr 2006, 03:32 PM

QUOTE (shapeshifter @ 12 Apr 2006, 02:36 PM)
Un punct important cred eu este discuţia despre sistemele autopoietice.
Termenul ,,autopoiesis” înseamnă ,,auto-creare” şi exprimă o complementaritate fundamentală dintre structură şi funcţie. Termenul a fost introdus în 1973 de către Varela şi Maturana.

,,O maşină autopoietică este o maşină organizată (definită ca o unitate) ca o reţea de procese de producere (transformare şi distrugere) de componente care:
1. Prin interacţiuni şi transformări se regenerează în mod continuu şi creează reţeaua de procese (relaţii) care le-a produs;
2. Constituie maşina ca o unitate concretă în spaţiu în care componentele există prin specificarea domeniului topologic al creării  unei asemene reţele.
Spaţiul definit de către o maşină autopoietică este auto-inclus şi nu poate fi descris prin folosirea dimensiunior care definesc alt spaţiu. Când ne referim la interacţiunile noastre cu un sistem autopoietic, totuşi noi proiectăm acest sistem în spaţiul manipulaţiilor noastre şi facem o descriere a acestei proiecţii."(Maturana , Varela)

Bla, bla, bla... si pentru cei care chiar se pricep si nu vorbesc doar ca sa isi vada scrisul pe forum, aceste sisteme autopoietice cum li se spune poetic au fost introduse cu mult timp inaintea no-name-ilor Varela si Maturana de catre http://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann (si poarta numele de "automat von neumann"). Insa probabil von Neumann avea o tratare mult prea matematica... e mai cool sa aduci in discutie niste nume cu rezonanta orientala si sa adopti o titulatura gen "autopoietic"... da bine la public, ba vine si calfa sa te bata pe spate ca faci treaba buna pe forum! rofl.gif

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 03:42 PM

Mesarovic scotea în evidenţă diferenţa dintre "General System Theory" (Von Bertalanffy) şi "Systems Theory":
,,General System Theory foloseşte cea mai slabă structură matematică care este compatibilă cu sensul intuitiv al conceptului”.
Acest lucru este opus abordării din Teoria Sistemelor care este un principiu deductiv al matematicii.

Wikipedia:
Autopoiesis literally means "auto (self)-creation" (from the Greek: auto - αυτό for self- and poiesis - ποίησις for creation or production)

http://www.cs.ucl.ac.uk/staff/t.quick/autopoiesis.html

von Neumann a arătat faptul că din simplicitate se poate genera o complexitate enormă pe baza unui set de reguli..

Un exemplu bun de sistem autopoietic este celula biologică:
,,A system is Autopoietic if the bits and pieces of which it is composed interact with each other in such a way as to continually produce and maintain that set of bits and pieces and the relationships between them."

Trimis de: calfa pe 12 Apr 2006, 03:52 PM

Doar atat am sa te intreb, Catalin, i-ai citit pe Varela si Maturana ? Macar cele cateva SUTE bune de pagini accesibile pe Internet ? Incercand sa faci o comparatie EXACT cu automatele propuse de von Neumann ? Incercand sa intelegi diferentele intre niste "masini" vii deja existente si "masinile" matematice propuse ?

In plus, intr-o discutie despre Legile Naturii, pare mai firesc sa discuti interpretari precum cele ale unor Varela si Maturana, chiar asa no name cum ii considera destula lume, decat automatele von Neumann. wink.gif

Hmm, pe shapeshifter l-am felicitat ca poarta o discutie departata de citate. Inainte era atacat tocmai pentru ca folosea prea mult citate. Ei, dar se vede treaba ca si daca nu facea asta, tot se gasea ceva de ... comentat. Atat am avut de spus. smile.gif

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 04:00 PM

probabil că pe cătălin îl deranjează faptul că inevitabil discutând despre sistemele autopoietice se ajunge la auto-organizare.. cu care probabil nu e de acord..

Trimis de: Catalin pe 12 Apr 2006, 06:09 PM

QUOTE

Doar atat am sa te intreb, Catalin, i-ai citit pe Varela si Maturana ? Macar cele cateva SUTE bune de pagini accesibile pe Internet ? Incercand sa faci o comparatie EXACT cu automatele propuse de von Neumann ? Incercand sa intelegi diferentele intre niste "masini" vii deja existente si "masinile" matematice propuse ?


Nu exista masini "matematice" propuse. Masinile sunt... masini, na, chestii care ar putea functiona in viata reala, care ar putea avea o utilitate, presupunand ca cineva se gandeste sa le implementeze. Masina matematica e un non-sens. Eu n-am nimic cu Varela si Maturana. Pur si simplu ma irita la culme tonul asta de "bai, voi sa-i citit pe varela si maturana, dup-aia o sa intelegeti si non-sensurile cu care defilez eu pe-aici..." - nici nu e nevoie sa fie Varela si Maturana, pot sa fie multi altii. Si au si fost multi altii. Si, sincer, nu ma intereseaza cat de geniali sunt astia, von Neumann a creionat concret, cu mult inaintea lor, detaliile tehnice ale automatelor. Spaceshifter aici nu face decat sa rosteasca non-sensuri formate din cuvinte care suna inteligent, fraze cu subiect, predicat, dar eliptice de sens. Daca el i-a inteles pe Varela si Maturana iar aia chiar au scris chestiile pe care le citeaza el, atunci poti sa fii sigur ca n-o sa ma preocup sa-i citesc vreodata.

Uite, iti ofer ocazia sa imi demonstrezi ca ma insel in mod direct. Eu sustin ca urmatoarea fraza scrisa sau citata de shapeshifter nu are absolut nici un sens, nu inseamna NIMIC:
QUOTE

O maşină autopoietică este o maşină organizată (definită ca o unitate) ca o reţea de procese de producere (transformare şi distrugere) de componente care [...] Constituie maşina ca o unitate concretă în spaţiu în care componentele există prin specificarea domeniului topologic al creării  unei asemene reţele
(am ales, dupa cum observi, acel punct care pare a crea o diferentiere fata de ceea ce se cheama pur si simplu automat von neumann)

Provoc pe oricine sa gaseasca un sens acestei expresii, sa o reformuleze, eventual, astfel incat sa putem gandi logic o relatie concreta intre masina aia si universul din care face parte.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 06:19 PM

cătălin celula ce fel de sistem este? cum o caracterizezi?

Celula eucariotă este făcută din componente biochimice diverse precum acizi nucleici şi proteine şi este organizată în structuri legate precum nucleul celulei, organele, membrana celulară şi cistoschelet. Aceste structuri, pe baza unui flux extern de molecule şi energie, produc componentele care, la rîndul lor, continuă să menţină structura legată organizată care dă naştere acestor componente. Un sistem autopoietic este în contrast cu unul allopoietic, precum o fabrică de maşini, care foloseşte materie primă (componentele) pentru a genera o maşină (o structură organizată) care este un ceva diferit de ea însăşi (o fabrică).

Trimis de: Catalin pe 12 Apr 2006, 06:41 PM

QUOTE

cătălin celula ce fel de sistem este? cum o caracterizezi?


Este un automat von neumann.

QUOTE

Celula eucariotă este făcută din componente biochimice diverse precum acizi nucleici şi proteine şi este organizată în structuri legate precum nucleul celulei, organele, membrana celulară şi cistoschelet. Aceste structuri, pe baza unui flux extern de molecule şi energie, produc componentele care, la rîndul lor, continuă să menţină structura legată organizată care dă naştere acestor componente. Un sistem autopoietic este în contrast cu unul allopoietic, precum o fabrică de maşini, care foloseşte materie primă (componentele) pentru a genera o maşină (o structură organizată) care este un ceva diferit de ea însăşi (o fabrică).


Da, dar asta era punctul 1 al citatului tau, punctul care identifica sistemul tau poetic cu automatele descrise de John von Neumann acum multi ani si destul de bine teoretizate fara sa facem apel la tipii aia doi, am uitat cum ii cheama, si de care am spus explicit ca nu m-am legat (vezi si punctele de suspensie incadrate de paranteze drepte). Acum spune-ne si prin ce difera! Care este progresul adus de acei indivizi la cunoasterea universala? ce inseamna, de exemplu, "reţea de procese de producere (transformare şi distrugere) de componente care [...] Constituie maşina ca o unitate concretă în spaţiu în care componentele există prin specificarea domeniului topologic al creării unei asemene reţele" altceva decat un demers autoproctologic?

Trimis de: calfa pe 12 Apr 2006, 06:46 PM

QUOTE (Catalin @ 12 Apr 2006, 08:09 PM)
Eu n-am nimic cu Varela si Maturana. Pur si simplu ma irita la culme tonul asta de "bai, voi sa-i citit pe varela si maturana, dup-aia o sa intelegeti si non-sensurile cu care defilez eu pe-aici..." - nici nu e nevoie sa fie Varela si Maturana, pot sa fie multi altii. Si au si fost multi altii. Si, sincer, nu ma intereseaza cat de geniali sunt astia, von Neumann a creionat concret, cu mult inaintea lor, detaliile tehnice ale automatelor.

Te-am intrebat doar daca i-ai citit, pentru a putea face o comparatie in cunostinta de cauza. Nu ti-am cerut sa ii citesti. Ei practic construiesc un mod de a explica dintr-un anumit punct de vedere lumea vie. Asa cum Neumann la timpul sau a construit un mod de a explica automatele cu numar finit de stari. E vorba de contexte diferite. De asta, nu m-as incumeta sa le compar, si mi se pare ca nu e firesc sa faci comparatia doar dupa ce a spus shapeshifter. Nu cred ca merita catalogate ("non-sensuri") ideile lui Maturana si Varela fara sa ii fi citit.

Separat de asta, e foarte corect sa il rogi pe shapeshifter sa clarifice ceea ce a scris (diferenta dintre contextul automatelor lui Neumann si contextul organismele vii care se reproduc). De fapt, vad ca a si inceput sa o faca. smile.gif


p.s. Cei doi no name sunt mentionati de Prof. Mielu Zlate intr-un compendiu de abordari psihologice cu potential in viitor, de Prof. Andrei Marga intr-o introducere in filozofia contemporana, etc. Asta numai din ce am apucat eu sa vad.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 07:26 PM

O celulă este o structură disipativă metastabilă. Deşi există un schimb exterior cu mediul al componentelor sale, celula îşi păstrează patternul de a funcţiona ca un întreg lăsînd o relativă autonomie componentelor sale (vezi organelele care funcţionează bine mersi în cadrul sistemului Gaia ca şi cum ar ignora celula).

Sistemele autopoietice sunt întregi care se auto-susţin, iar acolo unde acestea sunt vag definite, ca avînd graniţe deschise (ca în cazul oamenilor) ele sunt denumite sisteme sympoietice. Sistemele allopoietice sunt sisteme care nu prezintă auto-susţinere. Majoritatea companiilor nu sunt sisteme autopoietice, ele sunt forţate să apară şi nu se organizează spontan.
Autopoiesis-ul ajută în înţelegerea vieţii la toate nivelurile. În timp ce autopoiesis-ul nu include conceptul de complexitate de atractori dinamici el foloseşte aceeaşi idee de flexibilitate limitată dată de conectivitatea structurală, precum şi nevoia de a schimba structura dacă se vrea dezvoltarea de noi moduri de comportament. Nu este sugerat nici un mecanism general pentru a conduce la aceste schimbări structurale şi astfel se permite mutaţia internă sau recombinarea pentru a genera opţiunile metastabile emergente pentru testarea răspunsului la mediu.

6 criterii pt. a determina dacă un sistem este autopoietic:
- are sistemul graniţe identificabile?
- Are elemente constituente sau componente?
- Este mecanicist (supus cauzei şi efectului)?
- Sunt graniţele auto-produse?
- Sunt componentele graniţelor auto-produse?
- Sunt restul componentelor auto-produse?


Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 08:22 PM

Definiţia lui Varela:
O maşină autopoietică este o maşină organizată (definită ca o unitate) ca o reţea de procese de producere (transformare şi distrugere) de componente, care produce componente care:
1. prin interacţiunile şi transformările lor regenerează încontinuu şi definesc reţeaua de procese (relaţii) care le-a produs, şi
2. o constituie (componentele constituie maşina) ca o entitate concretă în spaţiul în care ele (componentele) există prin specificarea domeniului topologic al realizării unei asemenea reţele.

Exemplu:
Celula este o reţea de reacţii chimice care produc molecule astfel încît:
1. prin intereacţiunile lor generează şi participă recursiv în cadrul aceleiaşi reţele de reacţii care le-a produs, şi
2. dau unitate materială celulei

1. Participarea înseamnă participarea într-o reacţie, în calitate de reactant, pe cînd ,,generarea” se referă la generarea unei reacţii, la catalizarea acesteia. Produsele de cataliză sunt de-asemenea ,,reactanţi” dar proprietatea lor specială este aceea că ei emerg neschimbaţi dintr-o reacţie catalizată, crescînd drastic rata reacţiei. În cazul limită, reacţia ne-catalizată poate avea loc cu o rată neglijabilă, dar în prezenţa catalizatorului, aceasta poate avea loc la o rată care duce la manifestări semnificative în cadrul sistemului. În acest caz, catalizatorul ,,generează” reacţia (dată de disponibilitatea celorlalţi reactanţi).
Prima condiţie pentru autopoiesis-ul molecular este aceea că reţeaua de reacţii care caracterizează organizarea sistemului trebuie să producă toate speciile componentei moleculare care sunt considerate a constitui sistemul dpdv material şi aceste componente trebuie să genereze ele însele reţeaua de reacţii, în sens de a cataliza unele sau toate reacţiile (care altfel ar avea loc la o rată neglijabilă).

2. Aceeaşi reţea de procese chimice care sunt folosite pentru a identifica sistemul ca atare, trebuie de asemenea să aibă efect în localizarea şi demarcaţia sistemului în spaţiu. Sistemul trebuie să stabilească un fel de graniţă între ,,el însuşi” şi restul universului în care este inclus.
În cazul celulelor biologice, această graniţă este manifestată de membrana externă a celulei. În modelul simplificat pe computer (care există într-un spaţiu bidimensional) al lui Varela, această graniţă constă dintr-un lanţ liniar închis de molecule. Se pare că, în cazul autopoiesis-ului molecular, graniţa îndeplineşte cel puţin funcţia de a limita sau controla difuzia spaţială a moleculelor care constituie sistemul. În absenţa unui asemenea control al difuziei, concentraţiile de reactant s-ar dilua pînă într-atît încît una sau mai multe reacţii definitorii ar înceta să aibă loc şi întreaga reţea de reacţii care se auto-susţin ar colapsa.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 09:09 PM

În domeniul Inteligenţei Artificiale, sistemele autopoietice pot fi implementate prin Automate Celulare. Un automat celular este o colecţie de celule aflate într-un spaţiu virtual (de. Ex. pe ecranul unui PC), fiecare dintre acestea putînd fi în oricare dintre stările cu nr. finit. La fiecare ciclu al unui ceasornic universal, starea fiecărei celule este revizuită conform regulilor care se referă exclusiv la starea sa şi la starea vecinilor ei. Asemănător cazului maşinilor Turing această foarte sumară descriere reiese că este compatibilă cu funcţionarea unui fel de dispozitiv capabil să simuleze în mod indefinit comportamentul complex, Automatele Celulare fiind echivalente maşinilor Turing.
Sistemele autopoietice pot fi specificate fără nici o referinţă la dimensiunea temporală.
Un sistem autopoietic îndeplineşte următoarele criterii de autonomie:
- auto-delimitat – entitatea are un interior şi o graniţă constituită din componente discrete
- se auto-generează – toate componentele, şi cele interioare şi graniţa sunt produse de către transformările componentelor, şi
- se auto-perpetuează – toate transformările componentelor sale sunt determinate de către relaţiile dintre proprietăţile componentelor.

O celulă este realizată printr-o reţea de producere în care aceasta participă ea însăşi în mod recursiv:
Moleculele specifice care sunt incorporate în sistem determină organizarea sistemului care generează căi prin care se produc structuri moleculare, structuri care includ sistemul fizic (,,eul” metabolic) şi determină organizarea sistemului care generează căile, şi aşa la infinit.

Trimis de: Catalin pe 12 Apr 2006, 09:18 PM

QUOTE

Exemplu:
Celula este o reţea de reacţii chimice care produc molecule astfel încît:
...
2. dau unitate materială celulei


Ai dat-o-n bara. Reactiile nu dau unitate materiala celulei. Reactiile in fiecare celula sunt diferite iar reactiile din celula, pe langa ca sunt diferite intre ele, se mai si aseamana cu reactiile care au loc in non-celule. De exemplu reactiile care au loc intr-o celula de muschi sunt cu totul si cu totul diferite de reactiile dintr-un neuron si cu totul si cu totul diferite de reactiile din euglena verde, de exemplu. Pe de alta parte, oxigenul arde la fel si in mitocondrii (parca) si in diverse alte sisteme anorganice.

Si pe langa ca nu e adevarata, aceasta afirmatie, "da unitate materiala", nu se aseamana nici in clin nici in maneca cu non-sensul din definitia de mai sus, ala cu topologia nu-stiu-cui.

QUOTE

2. Aceeaşi reţea de procese chimice care sunt folosite pentru a identifica sistemul ca atare, trebuie de asemenea să aibă efect în localizarea şi demarcaţia sistemului în spaţiu. Sistemul trebuie să stabilească un fel de graniţă între ,,el însuşi” şi restul universului în care este inclus.
În cazul celulelor biologice, această graniţă este manifestată de membrana externă a celulei.


Foarte interesant... Deci aceeasi retea de procese chimice trebuie sa aiba efect in localizarea si demarcatia sistemului in spatiu. Cum sistemul este localizat si demarcat in spatiu de catre membrana celulara, rezulta ca reteaua de procese chimice reprezinta membrana celulara? blink.gif

Deci aberam in continuare cu gratie...

QUOTE

Se pare că, în cazul autopoiesis-ului molecular, graniţa îndeplineşte cel puţin funcţia de a limita sau controla difuzia spaţială a moleculelor care constituie sistemul.


Aha, e bine de stiut asta. Si in cazul celuilalt poiesis nu indeplineste functia asta? rofl.gif

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 09:42 PM

Doar două tipuri de schimbări structurale sunt posibile în organismele vii şi anume: schimbări de stare care prezervă identitatea şi schimbări ce duc la dezintegrare (moarte). Perturbaţiile externe declanşează schimbările de la nivelul organismului dar nu le determină pe acestea ele însele. Stările disponibile ale organismului determină care declanşatori de mediu pot fi recunoscuţi şi care îl vor dezintegra, dar stările disponibile au loc printr-un proces de auto-organizare. Determinismul structural înseamnă faptul că nu mapăm mediul înconjurător ci doar răspundem la un subset al lui – o simplificare cerută de legea cibernetică a Varietăţii Necesare.

O observaţie importantă:
Selecţia acţionează ,,asupra" sistemelor a căror structură s-a auto-organizat DEJA.

Un organism are o istorie de perturbaţii date de mediul înconjurător care declanşează propriile traiectorii de stare. Dacă aceşti declanşatori sunt regulaţi, atunci organismul are de-asemenea cicluri de stări regulate, dacă schimbarea acestora este continuă atunci apar traietorii noi de stare. Dacă organismul afectează (declanşează) mediul la rîndul său atunci avem coevoluţia unor sisteme structural cuplate.
Dacă declanşatorii dau naştere la schimbări de stare care implică schimbări în componente (mai degrabă decît cele doar interacţionale) atunci avem adaptare. Această plasticitate în topologia structurală la ambele nivele cel de stare şi cel al componentelor se numeşte ,,cuplare structurală” şi poate opera în ambele direcţii. Prin acest proces organizarea de mediu devine co-ordinată cu cea a organismului. Dar de observat că nu este necesară comunalitatea informaţională sau semantică între cele două, fiecare reacţionează la cealaltă în termeni proprii.

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 10:25 PM

-----
Ai dat-o-n bara. Reactiile nu dau unitate materiala celulei. Reactiile in fiecare celula sunt diferite iar reactiile din celula, pe langa ca sunt diferite intre ele, se mai si aseamana cu reactiile care au loc in non-celule. De exemplu reactiile care au loc intr-o celula de muschi sunt cu totul si cu totul diferite de reactiile dintr-un neuron si cu totul si cu totul diferite de reactiile din euglena verde, de exemplu. Pe de alta parte, oxigenul arde la fel si in mitocondrii (parca) si in diverse alte sisteme anorganice.
------
O celulă este o structură disipativă metastabilă. Deşi există un schimb exterior cu mediul al componentelor sale, celula îşi păstrează patternul de a funcţiona ca un întreg lăsînd o relativă autonomie componentelor sale (vezi organelele care funcţionează bine mersi în cadrul sistemului Gaia ca şi cum ar ignora celula).
Spuneam că o celulă este realizată printr-o reţea de producere în care aceasta participă EA ÎNSĂŞI în mod recursiv: moleculele specifice care sunt incorporate în sistem determină organizarea sistemului care generează căi prin care se produc structuri moleculare, structuri care includ sistemul fizic (,,eul” metabolic) şi determină organizarea sistemului care generează căile, şi aşa la infinit.

Atîta timp cît o să vezi o celulă numai ca fiind o reţea de reacţii nu o să înţelegi mare lucru.. pt. că ea însăşi ca întreg participă în mod recursiv la realizarea acestei reţele de reacţii.. iar acest ,,întreg" este transfinit..

dar sistemul din care face parte nu contează? unde am zis eu că reacţiile sunt aceleaşi peste tot? există coevoluţie şi adaptare.. tu ai decupat celula şi vrei să o explici.. ai uitat? sunt ţestoase peste tot în jos şi în sus..

-----
Cum sistemul este localizat si demarcat in spatiu de catre membrana celulara, rezulta ca reteaua de procese chimice reprezinta membrana celulara?
-----
repet: graniţa îndeplineşte cel puţin funcţia de a limita sau controla difuzia spaţială a moleculelor care constituie sistemul. În absenţa unui asemenea control al difuziei, concentraţiile de reactant s-ar dilua pînă într-atît încît una sau mai multe reacţii definitorii ar înceta să aibă loc şi întreaga reţea de reacţii care se auto-susţin ar colapsa.

Membrana celulară este un efect a ceea ce a fost in-format anterior..

Trimis de: shapeshifter pe 12 Apr 2006, 10:39 PM

şi dacă vrei să o spun verde în faţă uite:
materia nu este făcută din ceva solid. Ceea ce credem noi că este materie este de fapt o suprapunere de cîmpuri, soliditatea materiei ne apare datorită acestei suprapuneri de cîmpuri. Există lumea fizică dar ea nu e făcută din ceva solid. Uită-te la un atom şi vei vedea o suprapunere de cîmpuri şi o risipă imensă de ceea ce numim în mod obişnuit spaţiu. Materia este ,,spaţiu condensat" ca să zic aşa.. cu cît sapi mai mult în materie cu atît găseşti spaţiu gol.. aspectul material este dat de faptul că aceste cîmpuri opun rezistenţă, Puthoff în 1994 a demonstrat deocamdată teoretic faptul că inerţia este de fapt o rezistenţă de tip electromagnetic, cîmp care apare ca perturbaţie din acel ZPF care este o mare de energie, energie care nu este legată ca în cazul atomului..

Ecuaţia E=mc2 arată de fapt altceva: cîtă energie este necesară pentru a da aparenţa unei anumite cantităţi de masă, mai degrabă decît conversia unui lucru fundamental, energia, în alt lucru fundamental, în masă..
Masa se pare că nu este un fundamentală şi necesară în fizică..
Puthoff a demonstrat teoretic F=ma şi faptul că masa, inerţia şi gravitaţia apar din procese electromagnetice.

Cînd particulele luminii şi materiei se mişcă uniform, spaţiul-timp este euclidian, cînd acestea sunt accelerate ZPF interacţionează cu mişcarea lor, spaţiul-timp apărînd curbat. Piotr Kapitza a arătat faptul că într-un superfluid doar acele obiecte se mişcă fără frecare care sunt în mişcare cvasi-uniformă constantă. Dacă un obiect este puternic accelerat, apar vîrtejuri în mediul superfluid (ZPF) şi acestea produc rezistenţă.

Trimis de: Octavi pe 13 Apr 2006, 04:46 AM

QUOTE
In plus, intr-o discutie despre Legile Naturii, pare mai firesc sa discuti interpretari precum cele ale unor Varela si Maturana, chiar asa no name cum ii considera destula lume, decat automatele von Neumann. ;)


Nu stiu ce-ti sugereaza tie sintagma "legile naturii", insa daca asta e cumva ceva legat de biologie, n-as paria ca autorii citati sunt chiar cea mai buna alegere.

Trimis de: Catalin pe 13 Apr 2006, 05:32 AM

QUOTE

O celulă este o structură disipativă metastabilă. Deşi există un schimb exterior cu mediul al componentelor sale, celula îşi păstrează patternul de a funcţiona ca un întreg lăsînd o relativă autonomie componentelor sale (vezi organelele care funcţionează bine mersi în cadrul sistemului Gaia ca şi cum ar ignora celula).
Spuneam că o celulă este realizată printr-o reţea de producere în care aceasta participă EA ÎNSĂŞI în mod recursiv: moleculele specifice care sunt incorporate în sistem determină organizarea sistemului care generează căi prin care se produc structuri moleculare, structuri care includ sistemul fizic (,,eul” metabolic) şi determină organizarea sistemului care generează căile, şi aşa la infinit.


Nu este vorba de recursivitate, iti scapa intelesul acestui termen complex. Recursivitate ai avea daca in interiorul celulei ai avea alta, structural identica, si care ar indeplini aceeasi functie. Nu e vorba despre asa ceva. Celula nu este deloc caracterizata de recursivitate. La crearea ei, nu participa EA INSASI, ci O ALTA CELULA! Mai lasa-l si tu pe Varana ala si pune mana pe o carte de biologie de liceu...

QUOTE

Atîta timp cît o să vezi o celulă numai ca fiind o reţea de reacţii nu o să înţelegi mare lucru..


Duh!! Pai si eu ce tot incerc sa iti zic aici?! tu esti cel care a definit-o asa!

QUOTE

pt. că ea însăşi ca întreg participă în mod recursiv la realizarea acestei reţele de reacţii.. iar acest ,,întreg" este transfinit..


Te rog frumos, nu mai folosi termeni care nu-ti sunt familiari pentru ca te faci de ras! Nu exista recursivitate in activitatea celulei, iar "transfinit" se refera la cardinale de multimi infinite, sau, mai simplu, "numere" infinite. Acest apelativ nu se potriveste absolut deloc unei celule!

QUOTE

unde am zis eu că reacţiile sunt aceleaşi peste tot?


Atunci cand ai spus ca ele dau "unitate materiala" celulei. Pe de alta parte, nu ma mir sa fi inteles gresit ce ai vrut sa spui. Din moment ce nu intelegi conceptele de recursivitate sau transfinit si, totusi, nu ti-e mila de ele si le folosesti abuziv, nu vad de ce ar fi diferit cu "unitate materiala".

QUOTE

Membrana celulară este un efect a ceea ce a fost in-format anterior..


Si peretii casei mele la fel!

QUOTE

şi dacă vrei să o spun verde în faţă uite:
materia nu este făcută din ceva solid.


N-a zis nimeni ca ar fi...

QUOTE

Ecuaţia E=mc2 arată de fapt altceva: cîtă energie este necesară pentru a da aparenţa unei anumite cantităţi de masă, mai degrabă decît conversia unui lucru fundamental, energia, în alt lucru fundamental, în masă..
Masa se pare că nu este un fundamentală şi necesară în fizică..
Puthoff a demonstrat teoretic F=ma şi faptul că masa, inerţia şi gravitaţia apar din procese electromagnetice.


Imi vine in minte o fraza din Caragiale care incepe cu "amice". Nu stiu cine e Puthoff asta dar iti pot spune sigur ca inaintea lui a demonstrat teoretic Einstein ca F=ma nu e adevarat. E doar o aproximare care tine in mecanica clasica a lui Newton. Teoria lui Einstein se cheama teoria relativitatii restransa. Gasesti referinte la problema F=ma in manualul de clasa a XII-a de liceu. O sa gasesti acolo o alta formulare a acestei legi care se foloseste de impuls, nu de masa si acceleratie si o sa intelegi si de ce F=ma nu tine (in calculul derivatei impulsului in mecanica clasica, masa se considera constanta, deci (mv)'=mv'=ma; in mecanica relativista nu e cazul si ecuatia devine (mv)'=m'v+ma). Iti suna familiar chestiile astea? sau acel distins Puthoff nu le mentioneaza in acele lucrari pe care tu le-ai citit?

Trimis de: calfa pe 13 Apr 2006, 07:31 AM

QUOTE
QUOTE
o celulă este realizată printr-o reţea de producere în care aceasta participă EA ÎNSĂŞI în mod recursiv: moleculele specifice care sunt incorporate în sistem determină organizarea sistemului care generează căi prin care se produc structuri moleculare, structuri care includ sistemul fizic (,,eul” metabolic) şi determină organizarea sistemului care generează căile, şi aşa la infinit.



Nu este vorba de recursivitate, iti scapa intelesul acestui termen complex. Recursivitate ai avea daca in interiorul celulei ai avea alta, structural identica, si care ar indeplini aceeasi functie. Nu e vorba despre asa ceva. Celula nu este deloc caracterizata de recursivitate. La crearea ei, nu participa EA INSASI, ci O ALTA CELULA! Mai lasa-l si tu pe Varana ala si pune mana pe o carte de biologie de liceu...


biggrin.gif Cataline, shapeshifter nu vorbeste despre celula ca structura de tip recursiv in sensul ca ar fi un "tip de date" recursiv. Structura unei celule determina structura celulei pe care o va crea, cum spui tu (asa ca trimiterea la carti de biologie nu isi are locul, decat ca presiune emotionala exercitata asupra lui shapeshifter biggrin.gif ).

E mai degraba o asemanare cu niste "obiecte" ale unei "clase celula" aflate intr-un proces "recursiv" de creare a uneia din alta. "Clasa celula" este o structura nerecursiva, dar producerea "obiectelor" clasei este un proces recursiv care depinde de structura. Proces in care apar insa modificari ale clasei, modificari care sunt determinate de relatia de comunicatie dintre structura clasei si structura mediului. Cam asa ar fi foarte mult simplificat (si translatat in termeni de programare) ceea ce sustine Varela.

Asa ca, din nou, amandoi aveti dreptate, dar limbajul va desparte. biggrin.gif Maturana si Varela explica printre altele si rolul limbajelor (in sens mai larg, de elemente necesare intr-o comunicatie, inclusiv la nivel celular) in acest context auto-poietic, si cum si ele sunt intr-un proces de creare si transformare, proces care tine seama de structurile implicate (ale celor care construiesc limbajul, ale celor care il folosesc, etc.). Pornind de la structuri diferite, pare firesc sa nu va intelegeti, desi poate ca nu sunt atat de mari contradictiile in ceea ce vreti sa afirmati. Asta ni se intampla tuturor, la tot pasul. wink.gif

De asta uneori in diverse discutii poti intalni persoane care isi trimit interlocutorii la a citi aceleasi surse (crestinii la Biblie, shapeshifter la o pleiada de autori, tu la carti de biologie de liceu biggrin.gif ), pentru a avea baza structurala comuna necesara comunicatiei "eficiente".

Problema intervine insa in faptul ca istoricul fiecarei persoane face ca interpretarile aceleiasi structuri sa difere, pentru ca e vorba de un proces al intelegerii bazat nu numai pe structurile pe care doresti sa le asimilezi, ci si pe structurile pe care le-ai asimilat deja, in procese auto-poietice mult mai complexe decat cele la nivel celular, si care te definesc la un moment dat, dar se schimba in timp. wink.gif

Ei, ar fi multe de zis, dar as prefera sa nu ma avant mai departe, ca e destul timp de cand nu i-am citit pe cei doi si cred ca incep sa ii aproximez prea mult. smile.gif Dar cred ca merita cititi, macar ca exercitiu intelectual, daca nu pentru ca aduc o interpretare interesanta, o perspectiva relativ noua ... Parerea mea. smile.gif

Trimis de: Catalin pe 13 Apr 2006, 08:21 AM

QUOTE

Cataline, shapeshifter nu vorbeste despre celula ca structura de tip recursiv in sensul ca ar fi un "tip de date" recursiv. Structura unei celule determina structura celulei pe care o va crea, cum spui tu (asa ca trimiterea la carti de biologie nu isi are locul, decat ca presiune emotionala exercitata asupra lui shapeshifter  ).


Shapeshifter a sustinut ca celula e un sistem recursiv. Si nu e. End of story. Iar trimiterea la carti de biologie este foarte relevanta din moment ce discutam chestii care sunt studiate de biologie, cum ar fi celula.

QUOTE

E mai degraba o asemanare cu niste "obiecte" ale unei "clase celula" aflate intr-un proces "recursiv" de creare a uneia din alta. "Clasa celula" este o structura nerecursiva, dar producerea "obiectelor" clasei este un proces recursiv care depinde de structura. Proces in care apar insa modificari ale clasei, modificari care sunt determinate de relatia de comunicatie dintre structura clasei si structura mediului.


Procesul nu este recursiv. Este cat de iterativ se poate. Un proces e recursiv daca se apeleaza pe el insusi pentru a-si desavarsi executia. Ori nu e cazul aici! Duplicarea celulei incepe si se termina fara ca acest proces sa apeleze inca o data duplicarea unei celule.

QUOTE

Asa ca, din nou, amandoi aveti dreptate, dar limbajul va desparte.


rofl.gif

Da, se poate spune si asa. Mai exact, limbajul lui il desparte pe el de realitate... rofl.gif

QUOTE

De asta uneori in diverse discutii poti intalni persoane care isi trimit interlocutorii la a citi aceleasi surse (crestinii la Biblie, shapeshifter la o pleiada de autori, tu la carti de biologie de liceu biggrin.gif), pentru a avea baza structurala comuna necesara comunicatiei "eficiente".


Daca tie nu ti se pare o diferenta notabila intre manualele de liceu si Biblie, respectiv alti autori dubiosi, eu nu mai am ce sa mai comentez.

Trimis de: calfa pe 13 Apr 2006, 08:46 AM

biggrin.gif Da, e cu siguranta o diferenta notabila. Bun, si ? La faza cu "autori dubiosi" se poate spune ca recurgi (de la a recurge ... a aplica in mod recursiv) la o etichetare depreciativa bazata pe sentimentele tale fata de ei, fara sa ii fi citit de fapt, pentru a obtine o pozitie de superioritate in "argumentatie". E si asta un semn al acelor recursivitati auto-poietice, al felului in care structura si procesul care esti determina ce si cum spui. Bine, daca tii neaparat, putem numi recursiile iteratii. biggrin.gif

Trimis de: Catalin pe 13 Apr 2006, 09:14 AM

QUOTE

La faza cu "autori dubiosi" se poate spune ca recurgi (de la a recurge ... a aplica in mod recursiv) la o etichetare depreciativa bazata pe sentimentele tale fata de ei, fara sa ii fi citit de fapt, pentru a obtine o pozitie de superioritate in "argumentatie".


Nu e nimic sentimental aici, e pur si simplu gradul obiectiv in care ei sunt cunoscuti si apreciati de comunitatea stiintifica.

QUOTE

Bine, daca tii neaparat, putem numi recursiile iteratii. 


Da, sigur, si daca tinem neaparat putem numi albul negru, fabricile sisteme allopoietice etc. Dar de ce am vrea sa facem asta? nu face decat sa faca mesajul neinteligibil. Si nu vrem asta... in afara de situatia in care nu e nimic de inteles in el si vrem doar sa para ca e ceva profund si interesant.

Trimis de: calfa pe 13 Apr 2006, 09:30 AM

Cataline, ti-am spus ca ii gasesti mentionati pe cei doi (si nu la modul critic, sau expediati cum o faci tu), in lucrari care prezinta directii actuale in filozofie si psihologie. Repet, e o reactie emotionala, nu una bazata pe logica, pentru ca pur si simplu fara sa fi incercat sa ii intelegi pe ei (nu pe shapeshifter sau pe mine !!) te pronunti folosind etichetari depreciative.

Comunitatea stiintifica este foarte diversa, dar tu preferi o parte a ei. Iar o atitudine sentimentala.

Stii, e ceva comun in felul cum tratezi autorii mentionati de shapeshifter si felul in care ai tratat propunerea mea de a echivala (intr-o anumita masura) recursiv cu iterativ. Tu preferi sa vezi si sa accentuezi diferentele, fara a face vreun efort pentru a vedea eventuale echivalente si elemente comune. Insistenta pe definitii "clare", de "dictionar" e si un semn, dar e si o atitudine care iti aduce (provoaca, intretine) ostilitatea fata de incercarile de a vedea echivalentele. Iar ele ... exista. thumb_yello.gif

Accentuarea "putem numi albul negru" e o alta exagerare cu efect emotional. Culmea este ca totul a pornit mai sus de la faptyul ca sustineai ca Maturana si Varela s-au inspirat de la von Neumann, adica admiteai o echivalenta, DACA ea era in avantajul celui pe care il favorizezi (bazat pe sentimentele pe care le ai fata de el, diferite de cele pe care le ai fata de ceilalti, desigur), ca e in linie cu CREDINTELE tale stiintifice. smile.gif

Stii, eu nu "tin cu" Maturana si Varela in defavoarea lui von Neumann, dar bazat pe ce stiu despre ei pot spune ca nu s-au inspirat cei doi de la el, pentru ca ei propun o abordare diferita, biologica, evolutiva, care tine seama de ansamblul viu-mediu, de procesul de reproducere si transformare a acestui ansamblu, ceea ce nu gasesti la von Neumann.

In schimb "tin cu" deschiderea si catre altceva decat ce e incetatenit ("cunoscut si apreciat de comunitatea stiintifica"), pentru ca asa au aparut de fapt progresele stiintifice. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 13 Apr 2006, 09:50 AM

offtopic:
subscriu lui Calfa, pentru ca atitudinea lui Catalin nu este constructiva si nu inteleg de ce, probabil nu l-a mai contrazis nimeni de mult pe topicul lui personal si vine aici sa ne contrazica? unsure.gif

eu cred ca recursivitatea pe care o are in vedere shapeshifter si autorii mentionati nu este explicita ci infasurata (viziunea holista pune reproducerea celulei in alta lumina decat biologia clasica) si la urma urmelor totul e relativ, nu-i asa? nu poti respinge un termen sau un concept daca nu iti convine paradigma in care este dezvoltat un sens nou

in orice caz, nici iteratie nu este caci nu avem celula-> celula+1 ci avem celula->celula,celula diviziunea celulara este o impartire wub.gif

sa revenim la legi: legea dezvoltarii unui sistem viu este inclusa in sistem, codificata genetic. in acest sens inteleg eu ca e recursiva dar recursivitatea nu este la infinit ci o singura data. faptul ca celula este reprezentata informational in codul genetic nu schimba sensul afirmatiei desi imaginea ei acolo nu este o celula mai mititica

Trimis de: Catalin pe 13 Apr 2006, 10:09 AM

QUOTE

Stii, e ceva comun in felul cum tratezi autorii mentionati de shapeshifter si felul in care ai tratat propunerea mea de a echivala (intr-o anumita masura) recursiv cu iterativ.


Da, este felul comun in care tratez doua aberatii. Hai sa echivalam recursiv cu iterativ, offtopic cu ontopic, forum cu mahala, Einstein cu Puthoff, von Neumann cu Varela, stiinta cu nestiinta, Biblia crestina cu Biblia lui La Vey etc. Sa facem o singura familie mare si fericita... Sigur ca ma revolt! Ma revolt atat impotriva ideilor aberante cat si a atitudinii romanesti de "da' lasa-l, ma, si pe el sa zica acolo, care e problema daca zice alb in loc de negru...".

QUOTE

Accentuarea "putem numi albul negru" e o alta exagerare cu efect emotional. Culmea este ca totul a pornit mai sus de la faptyul ca sustineai ca Maturana si Varela s-au inspirat de la von Neumann, adica admiteai o echivalenta


Accentuarea cu alb si negru se referea la confuzia dintre iterativ si recursiv, nu la ideile lui Maturana si Varela.

QUOTE

Stii, eu nu "tin cu" Maturana si Varela in defavoarea lui von Neumann, dar bazat pe ce stiu despre ei pot spune ca nu s-au inspirat cei doi de la el, pentru ca ei propun o abordare diferita, biologica, evolutiva, care tine seama de ansamblul viu-mediu, de procesul de reproducere si transformare a acestui ansamblu, ceea ce nu gasesti la von Neumann.


Pai parca ziceai ca nu i-ai citit, de unde stii ce gasesti la ei? pe von Neumann l-ai citit? sau si despre el vorbesti tot asa ca si despre ceilalti?

QUOTE

In schimb "tin cu" deschiderea si catre altceva decat ce e incetatenit ("cunoscut si apreciat de comunitatea stiintifica"), pentru ca asa au aparut de fapt progresele stiintifice.


Nu este adevarat. Progresele stiintifice s-au realizat doar prin inglobarea si extinderea chestiilor "incetatenite". Teoria relativitatii generaliza mecanica newtoniana, cuantica asisderea. Sa vii in secolul 21 si sa spui "cutarescu a demonstrat ca F=ma" fara sa inglobezi cumva teoria relativitatii este un demers aberant si care arata ca nu ai habar nici de fizica nici de stiinta in general sau despre cum evolueaza cunoasterea stiintifica.

Erwin:

QUOTE

eu cred ca recursivitatea pe care o are in vedere shapeshifter si autorii mentionati nu este explicita ci infasurata (viziunea holista pune reproducerea celulei in alta lumina decat biologia clasica) si la urma urmelor totul e relativ, nu-i asa?


Sigur, totul e relativ. Albul-negrul, cunoasterea-ignoranta etc.

QUOTE

in orice caz, nici iteratie nu este caci nu avem celula-> celula+1 ci avem celula->celula,celula diviziunea celulara este o impartire


rofl.gif

Asta-i buna de perle... si ca logica si ca realizare artistica... rofl.gif

Trimis de: calfa pe 13 Apr 2006, 10:53 AM

laugh.gif

QUOTE
Pai parca ziceai ca nu i-ai citit, de unde stii ce gasesti la ei?


Cataline, cand am spus eu ca nu i-am citit ? Bine, am citit doar cateva sute bune de pagini, nu tot ce au scris. Doar ca a trecut ceva timp de atunci. Vezi cat de atent esti ... la a gasi de ce sa te agati pentru a ... combate. da-i inainte. thumb_yello.gif

QUOTE
QUOTE
Stii, e ceva comun in felul cum tratezi autorii mentionati de shapeshifter si felul in care ai tratat propunerea mea de a echivala (intr-o anumita masura) recursiv cu iterativ.


este felul comun in care tratez doua aberatii

laugh.gif OK, mai Cataline, am inteles. Nu i-ai citit pe respectivii, dar ai aflat tu de la comunitatea stiintifica ca toti cei numiti de shapeshifter au scris aberatii, si cum tu CREZI cu tarie in asta, oricat ar incerca oricine nu vei da un pas inapoi. E clar acum cat sens mai are sa continuam sa discutam pe tema asta. Stiu, credinta puternica te ajuta sa-ti mentii siguranta de sine, imaginea despre sine, asa ca nu voi incerca sa ti-o daram. wink.gif

Si totusi, ma gandeam. Faci "efortul" de a te ralia comunitatii stiintifice (probabil ca la ceva gen mainstream te referi de fapt), dar nu accepti sa faci adevaratul efort de a incerca tu singur sa intelegi ce e cu scrierile lui Maturana si Varela, etc. OK, daca ai ales sa te bazezi exclusiv credinte si sa nu faci incercarea de a intelege in mod direct.

Si zi asa, nici o POSIBILA echivalenta intre iterativ si recursiv. Nici macar ideea de baza care este repetarea. Pai uite, in programare de exemplu avem structuri de date recursive, in care un element al structurii contine o referinta la un element cu aceeasi structura. Si structuri prin care se poate itera, dupa un index, de exemplu. Apoi, avem functii care se apeleaza pe ele insele, structura de program continuta intr-o functie ajungand sa fie executata in mod repetat, cu intreruperea temporara a executiei unei functii pentru a se executa apelul recursiv. Iteratiile in schimb inseamna executia aceleiasi structuri de program in mod repetat. Nu se poate insa realiza aceeasi sarcina SI in varianta iterativa si in varianta recursiva ? Chiar nu se poate ? Practic vorbind, nu pot fi echivalate ? Sunt diferite ca albul si negrul ?

DA, sunt diferite ca albul si negrul atata timp cat tii seama de nume, de definitii, etc. NU, nu sunt atat de diferite, daca faci efortul de a cauta echivalentele. Vezi, inca o data, amandoi avem dreptate. smile.gif

Numai ca eu, desigur, aberez. biggrin.gif


p.s. Cat despre modul in care l-ai expediat pe Erwin, care ti-a atras atentia ca o celula se reproduce prin diviziune, ce sa mai zic. Sa te intreb pe baza carui manual de liceu ai decis ca trebuie trecuta la perle afirmatia lui ? Sa nu imi spui ca vezi o echivalenta intre diviziunea celulara si iteratie. laugh.gif

De fapt, uite ca Erwin vine cu ideea unei abordari holiste in cazul Maturana&Varela, si remarca faptul ca recursivitatea despre care vorbea shapeshifter e diferita de cea la care te referi tu. S-ar putea ca diferenta sa fie tocmai faptul ca recursivitatea holista inglobeaza si extinde recursivitatea din automatele Neumann. smile.gif

Ei bine, "recursivitatea" existenta in reproducerea celulelor se refera nu la structuri de date sau la functii, ci unei structuri vii foarte complexe, sau mai degraba unui proces complex bazat pe o structura foarte complexa.

O astfel de recursivitate ar fi de fapt o "supraincarcare a numelui" de recursivitate simpla. De aici, greutatea de a discuta folosind concentele limitate ale lui von Neumann (pe care le-a lansat in vremuri in care mecanicismul, liniaritatea, etc., erau mult mai la moda).

Trimis de: abureala pe 13 Apr 2006, 11:26 AM

QUOTE (jock @ 7 Mar 2004, 06:05 PM)
Sunt legile matematice ale naturii necesare sau contingente? Deoarece legile fundamentale, stabilite de fizica modernă sub forma unor ecuatii, au forme particulare din perspectivă matematică, ne putem întreba: de ce tocmai aceste forme au fost alese pentru structurarea realitătii si nu altele? Există vreo ratiune a acestei optiuni? Se poate prelungi cumva fizica matematică pe domeniul matematicii pure?

Nu stiu daca legile matematicii sunt cele care determina aceast realitate, sau daca vrei , realitatea urmeaza modele matematice, insa se pare ca in tot aceste ansamblu exista o ordine mai mult decat intamplatoare. Mai multe in adresa:

http://old.revistapresei.ro/RO/articol.cfm?Sectiune=Esential&ID=37782

Am tot vazut ca ati vehiculat ideea ce Universul este un sistem, de multe ori. Daca Universul este un sistem unde sunt intrarile si unde sunt iesirile? Din cate stiu acestea nu prea exista. Sau poate nu sunt eu informat, ca ceva iese si Univers in alta parte, sau ceva vine in Univers din alta parte. Sau poate stiu prea multe. smile.gif

Trimis de: Amenhotep pe 13 Apr 2006, 11:41 AM

QUOTE (Catalin @ 13 Apr 2006, 06:32 AM)
Nu este vorba de recursivitate, iti scapa intelesul acestui termen complex. Recursivitate ai avea daca in interiorul celulei ai avea alta, structural identica, si care ar indeplini aceeasi functie. Nu e vorba despre asa ceva. Celula nu este deloc caracterizata de recursivitate. La crearea ei, nu participa EA INSASI, ci O ALTA CELULA!

Cătălin,

Deşi sunt şi eu sătul de aberaţiile pseudo-ştiinţifice şi semi-docte care inundă subforumul Filosofie în ultima vreme, deşi îţi împărtăşesc hotărârea de a pune stavilă acestui asalt al non-gândirii şi al maimuţărelilor cu pretenţii ştiinţifice, croite atent de diverşi escroci pentru a impresiona babele inculte, totuşi am ceva de obiectat vizavi de critica ta din paragraful citat.

Chiar dacă celula însăşi nu este recursivă, totuşi existenţa celulei poate fi gândită ca un proces recursiv:

"fă o celulă" înseamnă:
- "fă o celulă" // celula părinte
- "las-o să se dividă".

De ce spui că în toată această afacere nu e vorba de nici o recursivitate?

a

Trimis de: calfa pe 13 Apr 2006, 11:59 AM

QUOTE (Amenhotep @ 13 Apr 2006, 01:41 PM)
Deşi sunt şi eu sătul de aberaţiile pseudo-ştiinţifice şi semi-docte care inundă subforumul Filosofie în ultima vreme, deşi îţi împărtăşesc hotărârea de a pune stavilă acestui asalt al non-gândirii şi al maimuţărelilor cu pretenţii ştiinţifice, croite atent de diverşi escroci pentru a impresiona babele inculte, totuşi am ceva de obiectat vizavi de critica ta din paragraful citat.

rolleyes.gif

Pentru a fi constructiv, daca tot va vad ca impartasiti astfel de preocupari pentru "corectitudinea stiintifica" (probabil o proiectie a "corectitudinii politice" in planul stiintific), va propun sa faceti o lista amanuntita cu tot ce e aberaţie pseudo-ştiinţifica şi semi-docta (ceea ce reprezinta, desigur, un asalt al non-gândirii şi al maimuţărelilor cu pretenţii ştiinţifice, croite atent de diverşi escroci pentru a impresiona babele inculte), si o lista separata cu tot ceea ce este stiintific admis pe acest forum, pentru a nu lasa musterii nevinovati sa cada in plasa acelor lansatori de asalturi despre care se pomeneste mai sus.

Pana atunci, probabil ca e mai indicat sa ma abtin sa mai scriu pe acest forum, sa nu dau cumva exemplu prost altor musterii, promovand aberaţii pseudo-ştiinţifice şi semi-docte, non-gândire şi maimuţăreli cu pretenţii ştiinţifice, croite atent de diverşi escroci pentru a impresiona babele inculte.

Chiar daca poate am fost partial off topic, cred ca am compensat prin spirit constructiv si comunitar. thumb_yello.gif


p.s. Pentru Catalin: atunci cand afirmi ca folosesc "atacuri pe plan psihologic" ( rofl.gif ) nu uita sa revezi de cate ori ti-am atras atentia chiar azi, pe acest subiect, asupra folosirii de catre TINE a presiunii psihologic/anecdotic/sentimentale pentru a-ti intari afirmatiile. Buna treaba pentru un adept al argumentatiei logice stricte. Totul a pornit de la afirmatia ta ca "il bat pe spate pe shapeshifter". Fara afirmatia respectiva nu te alegeai azi cu discutia cu mine. Tendentiozitatea afirmatiei tale, element psihologic pe care ai incercat sa il strecori neobservat, m-a scos din amorteala.

Inca o data, felicitari shapeshifter pentru faptul ca ai ales sa dialoghezi (luand distanta de simplele citate), incercand sa promovezi arta de a conversa ! Cred ca la Hanu Ancutei o astfel de evolutie a unui musteriu trebuie salutata ! Totusi, dupa cum se vede mai sus, se pare ca gandirea si filozofia pe care incerci sa le promovezi sunt tratate drept ... altceva. Non-gandire placuta, shapeshifter !

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 01:57 PM

-------
Imi vine in minte o fraza din Caragiale care incepe cu "amice". Nu stiu cine e Puthoff asta dar iti pot spune sigur ca inaintea lui a demonstrat teoretic Einstein ca F=ma nu e adevarat. E doar o aproximare care tine in mecanica clasica a lui Newton. Teoria lui Einstein se cheama teoria relativitatii restransa. Gasesti referinte la problema F=ma in manualul de clasa a XII-a de liceu. O sa gasesti acolo o alta formulare a acestei legi care se foloseste de impuls, nu de masa si acceleratie si o sa intelegi si de ce F=ma nu tine (in calculul derivatei impulsului in mecanica clasica, masa se considera constanta, deci (mv)'=mv'=ma; in mecanica relativista nu e cazul si ecuatia devine (mv)'=m'v+ma). Iti suna familiar chestiile astea? sau acel distins Puthoff nu le mentioneaza in acele lucrari pe care tu le-ai citit?
---------
Lazlo Gazdag a dezvoltat o teorie post-relativistă dezvoltând conceptele lui Janossy ("Superfluid mediums, vacuum spaces" Speculations in Science and Technology, Vol. 12,1, 1989; and "Combining of the gravitational and electromagnetic fields, ibid., Vol. 16,1, 1993.) Câmpul de energie din vacuum are proprietăţile unui superfluid. În cazul heliului superrăcit rezistenţa şi frecarea dispar, acesta se mişcă prin capilare fără pierderea momentum-ului. Obiectele care se mişcă prin acest fluid nu mai întâmpină rezistenţă (electronii se mişcă prin el fără a întâmpna rezistenţă, superfluidele sunt de asemenea superconductori). De aceea, într-un sens, un superfluid superconductor nu este ,,acolo” pentru obiectele sau electronii care se mişă prin el – ele/ei nu primesc nici o informaţie despre prezenţa acestuia ,,acolo”. În reinterpretarea teoriei relativităţii dată de Gazdgag formulele descriu fluxul de bosoni din superfluidul ZPF. Acest flux este cel care determină structura geometrică a spaţiu-timpului şi traiectoria fotonilor şi electronilor din lumea reală. Când particulele luminoase şi cele ale materiei se mişcă uniform, spaţiu-timpul este euclidian, când acestea sunt accelerate ZPF interacţionează cu mişcarea lor iar spaţiul-timp apare curbat. Cercetările lui Davies şi Unruh, la fel ca cele ale lui Jánossy şi Gazdag se bazează pe diferenţa dintre mişcarea cu viteza constantă şi mişcarea accelerată din ZPF din vacuum. Mişcarea cu viteză constantă ar pune în evidenţă faptul că spectrul vacuum-ului este isotropic, pe când mişcarea accelerată ar produce o radiaţie termică care rupe simetria direcţională. Efectul Davies-Unruh este prea mic pt. a putea fi măsurat cu instumente fizice de aceea cercetătorii au început să investigheze dacă nu cumva mişcarea accelerată prin câmpul vacuum-ului ar produce efecte incrementale. Această investigaţie a dat roade: a reieşit faptul că forţa inerţială ea însăşi s-ar datora interacţiunilor din acel câmp din vacuum.

Trimis de: Amenhotep pe 13 Apr 2006, 02:17 PM

Propun s-o lăsăm mai moale cu detaliile şi termenii tehnici, proprii diverselor ştiinţe, şi să încercăm să ne concentrăm pe aspectele filosofice generale ale problemei "Există legi ale naturii? Care-i caracterul lor? Care-i relaţia lor cu cunoaşterea umană?". Aşa cum a intenţionat autorul topicului (şi cum îi stă bine unui topic din sub-forumul Filosofie).

Tehnicalităţi referitoare la câmpuri, energie, vacuum, electromagnetism, heliu, "momentum", superfluid, rezistenţă, frecare, capilaritate, electroni, supraconductori, teoria relativităţii, bosoni, spaţiu-timp euclidian etc. ţin de fizică şi nu de filosofie. Le putem dezbate la http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=73.

a

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 02:25 PM

păi aria se cheamă Filosofie, de ce nu am putea face filosofia ştiinţei aici?

Ce nu-mi place mie la acest forum este faptul că din mai multe motive se vrea ca discuţiile să fie cât mai on-topic dar acest lucru îngrădeşte foarte mult realizarea de conexiuni între observaţiile făcute în mai multe compartimente ale ştiinţei. Ştiu că pentru calitate s-a optat la varianta de a fi cât mai on-topic dar se pierde vederea de ansamblu asupra realităţii..

Şi încă ceva extrem de important:
REALITATEA NU VINE SEPARATĂ ÎN COMPARTIMENTE!

Trimis de: Catalin pe 13 Apr 2006, 02:37 PM

QUOTE

OK, mai Cataline, am inteles. Nu i-ai citit pe respectivii, dar ai aflat tu de la comunitatea stiintifica ca toti cei numiti de shapeshifter au scris aberatii, si cum tu CREZI cu tarie in asta, oricat ar incerca oricine nu vei da un pas inapoi. E clar acum cat sens mai are sa continuam sa discutam pe tema asta. Stiu, credinta puternica te ajuta sa-ti mentii siguranta de sine, imaginea despre sine, asa ca nu voi incerca sa ti-o daram.


Bine, mai Calfo, am inteles. Dar daca e asa de clar cat sens mai are sa continuam pe tema asta cum de ai scris ditamai mesajul dupa? poate nu e asa de clar, cine stie... tongue.gif

QUOTE

Si totusi, ma gandeam. Faci "efortul" de a te ralia comunitatii stiintifice (probabil ca la ceva gen mainstream te referi de fapt), dar nu accepti sa faci adevaratul efort de a incerca tu singur sa intelegi ce e cu scrierile lui Maturana si Varela, etc. OK, daca ai ales sa te bazezi exclusiv credinte si sa nu faci incercarea de a intelege in mod direct.


Mmm, atacurile pe plan psihologic fac parte din arsenalul tau de dezbateri? ce-ar fi sa te rezumi la argumentele mele concrete, ce-ar fi sa comentezi, de exemplu, postul in care discutam despre F=ma si sa o lasi mai moale cu aceste comentarii care sunt chiar si offtopic! Chiar daca ar fi adevarat ca eu am ales sa ma bazez exclusiv pe credinte, asta nu are legatura cu aceasta discutie. Poti sa faci un topic la psihologie gen "Catalin si credinta" dar acest comentariu nu-si gaseste locul aici.

QUOTE

Si zi asa, nici o POSIBILA echivalenta intre iterativ si recursiv. Nici macar ideea de baza care este repetarea.


rofl.gif

A, ba da, cum sa nu. Si uite inca o echivalenta "posibila": a injunghia, a opera si a taia painea! Doar in toate cele trei cazuri ideea de baza e cutitul...

QUOTE

Pai uite, in programare de exemplu avem structuri de date recursive, in care un element al structurii contine o referinta la un element cu aceeasi structura. Si structuri prin care se poate itera, dupa un index, de exemplu. Apoi, avem functii care se apeleaza pe ele insele, structura de program continuta intr-o functie ajungand sa fie executata in mod repetat, cu intreruperea temporara a executiei unei functii pentru a se executa apelul recursiv. Iteratiile in schimb inseamna executia aceleiasi structuri de program in mod repetat.


Da, asa e. Acum explica-i si lui shapeshifter care e diferenta.

QUOTE

Nu se poate insa realiza aceeasi sarcina SI in varianta iterativa si in varianta recursiva ?


Ba da, se poate. Si? asta inseamna ca le poti echivala? oare eu nu pot impacheta frumos un harddisk si sa-l trimit la Microsoft dupa care cineva de-acolo sa-mi puna Service Pack 2 pe el si sa mi-l trimita inapoi? pot, cum sa nu... se poate echivala asta cu a downloada Service Pack 2 de pe site-ul Microsoft? zi-mi asa sincer, ca de la profesor universitar la student. Daca tu marturisesti aici negru pe alb ca intre cele doua exista o echivalenta eu promit ca nu ma mai iau nici de tine nici de shapeshifter pe topicul asta.

QUOTE

p.s. Cat despre modul in care l-ai expediat pe Erwin, care ti-a atras atentia ca o celula se reproduce prin diviziune, ce sa mai zic. Sa te intreb pe baza carui manual de liceu ai decis ca trebuie trecuta la perle afirmatia lui ? Sa nu imi spui ca vezi o echivalenta intre diviziunea celulara si iteratie.


Sigur ca e o iteratie.

QUOTE

De fapt, uite ca Erwin vine cu ideea unei abordari holiste in cazul Maturana&Varela, si remarca faptul ca recursivitatea despre care vorbea shapeshifter e diferita de cea la care te referi tu. S-ar putea ca diferenta sa fie tocmai faptul ca recursivitatea holista inglobeaza si extinde recursivitatea din automatele Neumann.


S-ar putea, dar nu exista pana acum nicio indicatie ca asa ar sta lucrurile.

QUOTE

Ei bine, "recursivitatea" existenta in reproducerea celulelor se refera nu la structuri de date sau la functii, ci unei structuri vii foarte complexe, sau mai degraba unui proces complex bazat pe o structura foarte complexa.


Da, se refera la asta... dar nu e o recursivitate... e altceva! asta e toata problema.

QUOTE

O astfel de recursivitate ar fi de fapt o "supraincarcare a numelui" de recursivitate simpla. De aici, greutatea de a discuta folosind concentele limitate ale lui von Neumann (pe care le-a lansat in vremuri in care mecanicismul, liniaritatea, etc., erau mult mai la moda).


Foarte bine, atunci e vreo problema daca supraincarc si eu numele conceptului de ABERATIE ca sa ma refer la supraincarea numelui conceptului de recursivitate? rofl.gif

@ Amenhotep:

QUOTE

Chiar dacă celula însăşi nu este recursivă, totuşi existenţa celulei poate fi gândită ca un proces recursiv:

"fă o celulă" înseamnă:
- "fă o celulă" // celula părinte
- "las-o să se dividă".

De ce spui că în toată această afacere nu e vorba de nici o recursivitate?


Cred ca nu inteleg exact schema ta. Daca nu ma insel, lipseste pasul initial din inductie! Unde se termina recursivitatea asta? cum distingi procesul "fa o celula" de un proces diferit de el?

Trimis de: Amenhotep pe 13 Apr 2006, 02:50 PM

Putem discuta chestiuni de filosofia ştiinţei, cum să nu? Dar filosofia ştiinţei înseamnă cu totul altceva decât discutarea unor teorii ce folosesc termeni din fizică.

Iată doar cuprinsul http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_science care explică ce este filosofia ştiinţei şi cu ce se ocupă:

1 Natura conceptelor şi propoziţiilor ştiinţifice
1.1 Dependenţa observaţiei de teorie
1.2 Nedeterminarea teoriei vizavi de testarea empirică
1.3 Empirism
1.4 Realismul ştiinţific şi instrumentalismul
1.5 Constructivismul social
1.6 Analiza şi reducţionismul
2 Temeiuri de validitate ale raţionamentului ştiinţific
2.1 Inducţia
2.2 Falsifiabilitatea
2.3 Coerentismul
2.4 Briciul lui Occam
3 "Accountabilitatea" socială [nu ştiu să traduc...]
3.1 Infailibilitatea ştiinţei
3.2 Critici ale ştiinţei
4 Sociologia şi antropologia ştiinţei
5 Filosofia continentală a ştiinţei
6 Filosofia tradiţional chinezească a ştiinţei
7 Referinţe
8 A se vedea şi:
8.1 Contribuţii majore la filosofia ştiinţei
8.2 Filosofia ştiinţelor speciale
8.3 Subiecte în filosofia ştiinţei
9 Linkuri externe

QUOTE
îngrădeşte foarte mult realizarea de conexiuni între observaţiile făcute în mai multe compartimente ale ştiinţei.

Aşa este. Pentru că sub-forumul dedicat unor astfel de conexiuni făcute între mai multe compartimente ale ştiinţei este altul: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=73. Aici, dacă vrei, ne putem concentra pe conexiuni făcute între mai multe compartimente ale filosofiei.

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 03:02 PM

Ervin Laszlo:

,,Corelaţiile instantanee, multidimensionale sunt descoperite azi între părţile unui organism viu şi chiar între organisme şi mediile în care se găsesc acestea. Aceste corelaţii sunt de tip ,,entangled” similar microparticulelor care îşi au originea în aceeaşi stare cuantică (la fel ca perechile EPR). Ceea ce se întâmplă cu o celulă se întâmplă într-un fel tuturor celorlalte celule şi organe. Şi de asemenea ceea ce se întâmplă în cadrul extern organismului se reflectă într-un fel în cadrul intern al acestuia. Datorită acestei coerenţe, organismul poate evolua ,,in tune” cu mediul său. Evoluţia darvinistă şi mutaţia aleatoare nu este de ajuns. Faptul că lumea nu este populată numai de organisme simple, precum bacteriile se datorează tipului de ,,entanglement” care există între gene, organisme, specii şi nişele lor din cadrul biosferei. Coerenţa unui organism depăşeşte coerenţa unui sistem biochimic, şi atinge coerenţa unui sistem cuantic. Simplele coliziuni printre moleculele vecine trebuiesc complementate de o reţea de comunicaţie instantanee care corelează toate părţile sistemului viu, chiar şi pe acelea care se află la distanţă unele de altele. Moleculele rare de exemplu sunt arareori contigue dar ele se găsesc una pe cealaltă în cadrul organismului. Nu ar fi suficient timp pentru ca acest lucru să se întâmple dacă ar fi vorba de un proces aleator de mixare şi ,,jiggling”, moleculele au nevoie să se localizeze şi să răspundă una alteia chiar dacă există o anumită distanţă între ele."

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 04:24 PM

Ervin Laszlo:
,,Misterele cosmologiei au un element comun: ele arată o coerenţă uimitoare prin tot spaţiul-timp.
Nu există nici o explicaţie rezonabilă în teoria Big Bang-ului pentru platitudinea (flatness) universului, pentru masa lipsă din acesta, pentru expansiunea accelerată a galaxiilor, pentru coerenţa unor raţii cosmice de bază, pentru problema orizontului, pentru uniformitatea macrostructurilor prin spaţiul cosmic. Problema cunoscută sub numele de ,,reglarea constantelor” (,,tuning of the constants”) este foarte importantă. Cei 30 şi ceva de parametri fizici ai universului sunt aşa de fin reglaţi încât împreună aceştia creează condiţiile (extrem de improbabile de altfel în caz opus) de apariţie a vieţii. Acestea sunt toate puzzle-uri ale coerenţei şi ele dau posibilitatea ca acest univers să nu fi apărut în contextul unei fluctuaţii ALEATOARE din quantum vacuum. În schimb, universul a apărut în pântecul unui ,,meta-univers” anterior, un univers mai vast, mai fundamental care este în spatele şi dincolo a/de ceea ce vedem azi în univers.”

Această extrem de fină acordare a parametrilor universului arată faptul că nu trăim într-un univers aleator, că viaţa nu a părut aleator, nimic în acest univers nu pleacă de la zero ci se porneşte de la ceea ce a fost in-format anterior. Trăim într-un univers in-format. Şi aici in-format este folosit cu sensul pe care l-a dat Bohm. Fiecare univers învaţă asemeni unui nou născut dar moşteneşte prin in-formare ceea ce au lăsat celelalte universuri dispărute (un aspect este reglarea extre de fină a parametrilor universului).. Informaţia este reciclată de la un univers la altul, nici un nou univers nu pleacă de la zero dpdv al informaţiei. Ultimele scenarii cosmologice arată acest lucru.. universul nostru face parte dintr-o ciclicitate de universuri care apar din pântecul meta-universului.. informaţia este purtată de la un univers la altul fiind stocată în quantum vacuum..

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 04:42 PM

Quantum vacuum-ul este locul de naştere al tuturor câmpurilor şi forţelor din lumea fizică – este de fapt realitatea primară a universului pe care-l vedem. Ceea ce credem că este materie nu sunt altceva decât nişte îngemănări energetice cuantizate semi-stabile care apar din vacuum. În ultimă instanţă materia nu este altceva decât perturbaţie de formă de undă din acea mare de energie (mare Dirac) care este mediul fundamental al realităţii primare a acestui univers şi a tuturor universurilor care au existat şi vor exista.

Trimis de: Amenhotep pe 13 Apr 2006, 04:53 PM

Deci:

QUOTE (shapeshifter @ 13 Apr 2006, 05:24 PM)
Acestea [...] dau posibilitatea ca acest univers să nu fi apărut în contextul unei fluctuaţii ALEATOARE din quantum vacuum.

Bun, deci avem posibilitatea să nu fie aleator. (Mare filosofie... Întotdeauna există posibilitatea asta.)

Şi ce concluzie tragem de-aici?

QUOTE
Această extrem de fină acordare [...] arată faptul că nu trăim într-un univers aleator

Etc. etc. etc.

rofl.gif

a

PS: Revin mai ferm cu rugămintea de a trece pe subforumul corespunzător disputele/argumentele centrate pe cosmologie, spaţiu-timp, Big Bang, masă, galaxii, problema orizontului, macroconstrucţiile din spaţiul cosmic, parametri fizici, quantum vacuum, scenarii cosmologice etc. Voi lăsa timp până săptămâna viitoare pentru ca astfel de mesaje să fie copiate, după care le voi şterge de aici. Mulţumesc pentru înţelegere.

Trimis de: shapeshifter pe 13 Apr 2006, 05:04 PM

-----
Bun, deci avem posibilitatea să nu fie aleator. (Mare filosofie... Întotdeauna există posibilitatea asta.)
-----
principiul antropic este nesatisfăcător.. caz particular..

----
Această extrem de fină acordare [...] arată faptul că nu trăim într-un univers aleator
----
mă refeream la faptul că nu a apărut ca un accident.. Dacă doar a miliarda parte din valoarea unui parametru ar fi fost alta atunci adio univers pe care-l vedem azi.. Repet: a miliarda parte!!!

O asemenea reglare extrem de fină nu poate fi decât rezultatul unei in-formări anterioare..

Trimis de: Amenhotep pe 14 Apr 2006, 08:30 AM

Raţionezi greşit. Concluzia corectă este cea pe care o citezi din Ervin Laszlo:

"Acestea sunt toate puzzle-uri ale coerenţei şi ele dau posibilitatea ca acest univers să nu fi apărut în contextul unei fluctuaţii aleatoare din quantum vacuum."

Ceea ce scrii în continuare nu decurge din citat. Nu rezultă că lucrurile sunt aşa cum descrii cu lux de amănunte, ci că ar putea fi aşa. Restul este wishful thinking.

a

Trimis de: shapeshifter pe 14 Apr 2006, 01:15 PM

deocamdata.. aşa vi se pare vouă..

mai menţionez 3 experimente:
- experimentul Bohm-Aharonov
- experimentul condus de Alain Aspect
- experimentele ruseşti ale lui Gariaev

http://www.emergentmind.org/gariaevI3.htm

Dovezi experimentale ale existenţei ZPE:
- efectul Casimir
- deplasarea Lamb
- forţele Van der Waals
- diamagnetismul
- emisia spontană
- Heliul lichid răcit aproape de zero absolut (micrograde f. aproape de zero absolut) - doar ZPE este candidat ca sursă de energie la faptul că heliul nu îngheaţă la această răcire aproape de zero absolut.
- zgomotul cuantic
- antigravitaţia cosmologică
- se pare că şi sonoluminiscenţa
se aşteaptă verificarea experimentală a faptului că inerţia şi gravitaţia sunt de asemenea dovezi ale existenţei ZPE.

După cum se ştie Puthoff (omul care a speriat NASA) a dovedit faptul că forţa Lorentz este direct responsabilă de ceea ce el numeşte ,,rezistenţa elecromagnetică care apare din cauza distorsiunii spectrale a ZPF într-un cadru accelerat".

Trimis de: Erwin pe 20 Apr 2006, 12:15 AM

QUOTE
mă refeream la faptul că nu a apărut ca un accident.. Dacă doar a miliarda parte din valoarea unui parametru ar fi fost alta atunci adio univers pe care-l vedem azi.. Repet: a miliarda parte!!!

O asemenea reglare extrem de fină nu poate fi decât rezultatul unei in-formări anterioare..


asta ma face sa cred ca esti adeptul convins al Principiului Antropic TARE. E un punct de vedere prea ingust, acei parametrii (in speta constanta cosmologica) sunt estimati sau rezultati din masuratorile experimentale facute cu mijloacele actuale (depind de precizia instrumentelor construite pe baza teoriilor existente) iar teoriile incearca sa se puna de acord. Exista aici un cerc vicios, micile abateri de la teorie obliga cercetatorii sa isi refaca mereu experimentele si sa conceapa instrumente mai precise si mai sensibile, pana cand noi descoperiri dovedesc ca abaterea respectiva are o cauza anume, alta decat o simpla eroare de masurare si atunci teoria trebuie revizuita. Daca admiti Principiul Antropic Tare atunci avand in vedere atatea incertitudini cate apar in legile naturii atunci cand ajungem la limita valabilitatii lor, este cam greu de explicat cum anume s-au pus de acord atata de exact ca sa aparem noi sau Universul pe care il vedem noi azi.

Trimis de: shapeshifter pe 20 Apr 2006, 04:24 PM

nu sunt adeptul principiului antropic..

Trimis de: jock pe 1 May 2006, 06:45 PM

erwin (12 Apr 2006, 03:24 AM)

QUOTE
Poate nu chiar in intregime, dar sunt de parere ca o mare parte a ei da. Sa luam exemplul fractalilor in natura, legea formei unei frunze de feriga este un fractal cu un numar de iteratii finit. Matematica fractalului in cauza ne permite sa-l simulam pe computer cu orice numar de iteratii sau sa umblam la parametrii sai obtinand cu totul alte forme, inexistente in natura. La fel si in cazul altor lucruri, descrierea matematica este aplicabila intre anumite limite, prin masurare se regasesc valori finite, concrete ale parametrilor sau variabilelor ecuatiilor implicate, in timp ce in teorie limitele respective sunt relative, atribuind variabilelor valori aproximative putem modela acele lucruri tot aproximativ. In practica aici apar diferentele, caci lucrurile nu se supun unei singure legi, nu sunt izolate, ele sunt influentate de tot ce exista in mediul inconjurator si matematic este extrem de dificil daca nu imposibil de a suprapune si corela toate legile respective, cu atat mai putin cu cat o parte dintre ele nu sunt (inca) cunoscute.

Spunând că numai o parte a matematicii poate avea aplicare la realitate, se naste imediat întrebarea: există vreun criteriu (atentie, teoretic, nu experimental) de a împărti matematica în două domenii (1)ontologie matematică si 2) matematică fictională)? Precum stii, nici măcar numărul imaginar i n-a putut să stabilească vreo distinctie de acest fel.
Faptul că realitatea este prea complexă ca să putem construi modele matematice exacte nu are importantă în discutia noastră. Important este dacă le putem construi în principiu (cu aproximatii care să fie tinute sub control). Iar dacă nu le putem construi nici în principiu (si există destule exemple, începând cu sistemele dinamice neintegrabile, problema celor trei corpuri, comportamentele haotice), se naste altă întrebare: de ce unele fenomene sunt modelabile si altele nu? De ce unele se pot aproxima mai bine si altele mai prost? Există forme ale realitătii care nu se pot exprima deloc în limbajul matematic, care se pot exprima cu aproximatii mai mici sau mai mari, sau care se pot exprima exact? Aproximatiile reprezintă abateri de la legi, nu? Ei bine, ne putem întreba acum de ce există aceste abateri si cum s-ar putea explica ele?
Eu cred că pentru a răspunde acestor întrebări nu trebuie să descoperim toate legile ce guvernează lumea experientei noastre, nu ne ajută să le stim în detaliu nici pe cele deja descoperite.

Trimis de: jock pe 1 May 2006, 07:12 PM

shapeshifter (11 Apr 2006, 07:45 PM)

QUOTE
jock de unde ai tras concluzia ca Wilber ajunge imediat la nondualism? Ai citit SES? Eu nu am impus nondualismul din capul locului.. în SES Wilber vorbeste si despre Wittgenstein. Oricum te rog sa explici afirmatia ca imediat Wilber ajunge la nondualism poate clarificam niste lucruri. Nondualismul NU ESTE în relatie de opozitie cu dualismul CI ÎL ABSOARBE.. Ideea de nimic este tot un concept, în dualism chiar si nondualismul.. ultimul macar are avantajul ca pointeaza catre ACELA si nu vorbeste despre el.

N-am citit nimic de Wilber. Concluzia am tras-o din postările tale, unde ai vorbit prea direct si prea insistent despre nondualism si despre iluzoriul manifestărilor (lumii) determinate. Poate gresesc în privinta lui Wilber, dar nici nu prea am timp, chef si răbdare să-l studiez.
In fond, dacă singura realitate este cea nediferentiată (la fel vorbea si Parmenide despre Fiintă, poti pricepe niste lucruri esentiale privind problematica metafizică de la el, dar nu poti rămâne la el), tot ce spunem despre restul sunt vorbe-n vânt, nu? Dacă nu acordăm si manifestărilor (dualitătilor, multiplicitătilor) un statut ontologic oricât de modest, toată cunoasterea umană, inclusiv opera lui Wilber, este egală cu zero. Iar despre această Realitate, care este totuna cu Nimicul, iarăsi nu putem spune nimic. In concluzie, trebuie să tăcem de la un cap la altul.
Dacă ai spune, cel putin, că există o perspectivă, cea a Absolutului, din care toate diferentierile dispar, un nivel al unitătii indivizibile a existentei în genere, poate că te-as întelege. Dar te folosesti mereu de niste metafore care induc în eroare si scoti imediat la înaintare constiinta, somnul fără vise, iubirea, numenul, D-zeu, etc., fără să încerci a defini măcar ce întelegi aici prin constiintă (că doar n-o fi ceea ce întelege oricine si ceea ce spune DEX-ul). Este ceva diferit de nemanifestat? Iar dacă nu e, de ce să folosesti si acest concept? Ca să creezi confuzie?

Revenind la subiectul topicului, poate-mi explici cum se traduc în sistemul lui Wilber (si cum sunt eventual solutionate) problemele pe care le-am mentionat în legătură cu legile naturii. Cum se păstrează niste regularităti în lumea iluzorie a manifestărilor? Dacă legile naturii sunt totusi expresii ale permanentei, n-ar fi mai corect să căutăm în măsura permanentei valoarea ontologică? Astfel, la limită, ca permanentă absolută si cu valoare ontologică absolută s-ar găsi chiar nemanifestatul. Cum se face trecerea de la manifestat la aceste permanente determinate? Există trepte intermediare? Dacă permanentele se pot distinge una de alta prin diferentele formale pe care ni le relevă matematica, putem găsi vreo legătură între formele lor concrete si gradul de permanentă, sau toate formele au aceeasi valoare ontologică si numai hazardul pur le poate valida pe unele în raport cu altele? Si de ce matematica ar fi capabilă să le descrie si să le calculeze? Care este sensul ontologic al cantitativului? Există vreo apropiere între holarhiile lui Wilber si felul în care se reconstruieste matematica pornind de la teoria multimilor, cum sugera bonobo? Lasă detaliile din fizică deoparte si încearcă să răspunzi la aceste întrebări, într-un context conceptual-metafizic, fie si al lui Wilber, nu mă supăr.

shapeshifter (12 Apr 2006, 02:15 PM)
QUOTE
ce vreau sa subliniez în legatura cu legile naturii este aceste faptul ca exista aceste RUPERI DE SIMETRIE. O rupere de simetrie fiind o tranzitie dintr-o stare în care minimul în care se gaseste un sistem este simetric fata de zero, într-una în care este asimetric. Ruperile de simetrie arata felul în care e alcatuit Universul. Legile naturii sunt simetrice dar rezultatele acestor legi sunt stari si structuri asimetrice. Cu alte cuvinte este posibil sa avem un Univers guvernat de un nr. foarte mic de legi simetrice simple si totusi sa se realizeze un nr. uimitor de mare de stari si structuri asimetrice complexe.

Asta-i o observatie ce mi se pare importantă. Nu cumva putem vorbi despre ruperi de simetrie în legătură cu geneza oricărui sistem (întreg) si oricărei legi? Eu afirmam, pe alt topic, că sistemul este mai mult decât părtile sale, prin faptul că are o unitate, o coerentă de ansamblu, concretizată într-o lege specifică a sistemului, ce apare ca o componentă inversă a determinării (de la întreg la parte), printr-un feedback de stabilizare. Nu ar fi oare acel moment al aparitiei legăturii inverse totuna ruperea de simetrie, ce marchează începutul genezei sistemului. ca aparitie a unei asimetrii (un nou nivel al realitării) si totodată a unei noi simetrii, mai restrânse (legea specifică a sistemului)? Cred că treaba asta se poate exemplifica frumos în istoria Universului cu decuplarea fortelor fundamentale; dar, la scară mult mai mică, decuplări analoage s-ar realiza în geneza oricărui sistem.

Trimis de: Erwin pe 1 May 2006, 11:07 PM

QUOTE
de ce unele fenomene sunt modelabile si altele nu? De ce unele se pot aproxima mai bine si altele mai prost? Există forme ale realitătii care nu se pot exprima deloc în limbajul matematic, care se pot exprima cu aproximatii mai mici sau mai mari, sau care se pot exprima exact? Aproximatiile reprezintă abateri de la legi, nu? Ei bine, ne putem întreba acum de ce există aceste abateri si cum s-ar putea explica ele?


mi-am exprimat pozitia destul de vag in alta parte asa ca am sa incerc niste raspunsuri (partiale!) pe care le-as da la aceste intrebari:

1) modelabilitate:
un model implica cel putin o lege cunoscuta, rezultatul modelarii este predictibil aplicand legea respectiva, cu sau fara aproximatii, ori de cate ori am aplica modelul fenomenului respectiv. Clasa fenomenelor modelabile implica clasa legilor cognoscibile si repetabile dar exista si fenomene unice, nerepetabile care rezulta in urma unor conditii initiale particulare. Aceste fenomene nu pot fi modelate si o parte a lor sunt indiscernabile, nu pot fi analizate si nici observate experimental caci rezultatele masuratorilor nu pot fi reproduse si confirmate in laborator. Clasa fenomenelor nerepetabile este mult mai intinsa decat s-ar putea crede...

2) aproximatie:
legile in natura, in realitatea obiectiva, nu sunt separate ci coexista intr-un ansamblu, sistem, holon sau cum vreti sa-l numiti, sistemele nu sunt izolate ci sunt todeauna supuse interferentelor si influentelor din mediul lor extern precum si legilor subsistemelor/elementelor componente. cred ca cel putin o parte dintre abaterile dintre experienta si teorie sunt date de faptul ca atunci cand construim un model teoretic de obicei neglijam aceste influente si consideram sistemele izolate din cauza dificultatilor practice de a lucra cu totalitatea legilor implicate in lantul sistem-subsistem-element. Unele sisteme si legile lor sunt suficient de bine structurate, sunt mai simple sau mai usor de izolat prin natura lor, atunci teoriile pot utiliza un aparat matematic mai simplu si mai exact, iar cand structura si complexitatea ei este mare sau constructia sistemului nu permite izolarea, atunci teoriile respective utilizeaza legile statistice, mult mai putin exacta (nu se obtin valori reale discrete ale parametrilor de stare ci probabilitati ca starea sistemului sa se afle intr-un anumit domeniu, in lumea cuantica mergand de la incertitudine pana la entaglement sau superpozitii). Nu stim cum anume se produce colapsul functiei de unda in momentul masurarii unui parametru al unei particule si cum se face trecerea de la manifestarea nonduala a particulelor in universul cuantic la manifestarea duala la nivel clasic, ca unda sau corpuscul.

cred ca acest secret poate fi revelat aplicand o proprietate a fractalilor care la inceputul iteratiilor ne arata forme aproximativ ca in geometria euclidiana (triunghiul lui Sierpinsky e chiar un triungi) iar dupa un numar mai mic sau mai mare de iteratii configuratiile devin complexe si, dupa un prag critic geometria euclidiana nu ne mai este de folos pentru a descrie formele respective. Infasurarea si desfasurarea cuantica in sensul lui Bohm ar avea ca reprezentare intuitiva reducerea sau marirea iteratiilor in fractalul asociat unei functii de unda. Ar fi ca si cand ne uitam cu un microscop cu zoom: marim puterea, vedem detaliile, micsoram puterea, vedem ansamblui. Doar ca realitatea obiectiva este independenta de factorul de zoom pe care noi il utilizam pentru a vedea obiectul cercetat...

3) abaterile de la legi si imposibilitatea aplicarii unor legi matematice tine de adecvare si cunoastere, de faptul ca in procesul cunoasterii suntem supusi relativitatii si unui grad de certitudine mai mare sau mai mic, in functie de domeniul cercetat, de complexitatea si stadiul cercetarii, de dificultatile si constrangerile tehnologiei s.a.

Trimis de: shapeshifter pe 3 May 2006, 01:26 PM

QUOTE
Asta-i o observatie ce mi se pare importantă. Nu cumva putem vorbi despre ruperi de simetrie în legătură cu geneza oricărui sistem (întreg) si oricărei legi? Eu afirmam, pe alt topic, că sistemul este mai mult decât părtile sale, prin faptul că are o unitate, o coerentă de ansamblu, concretizată într-o lege specifică a sistemului, ce apare ca o componentă inversă a determinării (de la întreg la parte), printr-un feedback de stabilizare. Nu ar fi oare acel moment al aparitiei legăturii inverse totuna ruperea de simetrie, ce marchează începutul genezei sistemului. ca aparitie a unei asimetrii (un nou nivel al realitării) si totodată a unei noi simetrii, mai restrânse (legea specifică a sistemului)? Cred că treaba asta se poate exemplifica frumos în istoria Universului cu decuplarea fortelor fundamentale; dar, la scară mult mai mică, decuplări analoage s-ar realiza în geneza oricărui sistem.


păi şi eu afirmam acelaşi lucru în legătură cu observaţia ta: da ,,întregul" e mai mult decât suma părţilor datorită proprietăţilor de emergenţă care apar.. întregul poate avea proprietăţi care nu se regăsesc la părţile sale..

eu zic să-l citeşti pe Wilber crede-mă că merită din plin citit..

SEX, ECOLOGY, SPIRITUALITY o găseşti ftp://82.77.41.180/pub/Audio%20Books/Ken%20Wilber/Sex%20Ecology%20Spirituality/Sex%20Ecology%20Spirituality%20-%20Ken%20Wilber.pdf

QUOTE
Dacă ai spune, cel putin, că există o perspectivă, cea a Absolutului, din care toate diferentierile dispar, un nivel al unitătii indivizibile a existentei în genere, poate că te-as întelege.


da, există o perspectivă.. m-ai înţeles greşit..

QUOTE
Iar despre această Realitate, care este totuna cu Nimicul, iarăsi nu putem spune nimic.

Nimic în particular adică totul.. acesta era sensul.. pivotul transcendenţei la toate nivelurile şi cadranele.. e mai clar aşa? Acesta este Spiritul în acţiune..

Trimis de: shapeshifter pe 3 May 2006, 01:51 PM

Uite o definiţie a Conştiinţei din punctul meu de vedere:

Conştiinţa este asemeni unui ,,spaţiu gol", unei vaste deschideri care PERMITE EXPERIENŢEI SUBIECTIVE SĂ APARĂ, ESTE UNA CU TOT CEEA CE APARE CA EXPERIENŢĂ SUBIECTIVĂ. (vezi William James: ,,Does consciousness exist?" - eseul din 1904!)..

Această definiţie de mai sus se referă la aspectul ,,primordial", primordial nu în sensul de temporalitate, ci de atemporalitate, acest aspect al Conştiinţei se referă la aspectul static, conştiinţa în repaus, adică fără formă, mai pe româneşte Conştienţa Pură..
Conştienţa Pură nu este conştientă de eprezenţa sa dar face percepţia, funcţionarea conştiinţei posibilă.. Conştienţa Pură este fără formă, ea este latentă în orice act de perceţie, cunoaştere din conştiinţă sub forma martorului, o atitudine de observare pură care este o reflectare a acelei subiectivităţi pure primordiale, atemporale, a cărei existenţă nu depinde de nimic altceva decât de ea însăşi (Eu sunt cel ce sunt)..

Conştienţa Pură NU ESTE O FORMĂ DE CONŞTIINŢĂ, EA FACE FUNCŢIONAREA ACESTEIA POSIBILĂ..

Conştienţa Pură nu este nici măcar conştientă de prezenţa sa pe când conştiinţa este conştientă de ceva (un obiect)..

Conştienţa Pură este un singur bloc compact de realitate, conştiinţa este intermitentă, are întotdeauna un obiect de care este conştientă dar Conştienţa dă realitate conştiinţei..

Trimis de: shapeshifter pe 3 May 2006, 03:55 PM

Procesul de radiaţie Hawking are o mare importanţă în înţelegerea legăturilor dintre legile fundamentale ale naturii. Acest proces este un exemplu unic de proces care este atât relativist, cuantic, gravitaţional, cât şi termodinamic. Existenţa sa este o consecinţă directă a realităţii vidului cuantic şi a mării de fluctuaţii din el. Gradientul important al câmpului forţei gravitaţionale de lângă orizontul unei găuri negre desface perechile virtuale şi le împiedică să se anihileze din nou în vid. Ele devin particule reale luând energie de la câmpul gravitaţional al găurii negre. Vidul influenţează tăria forţei electromagnetice, a forţei slabe şi a celei tari, şi leagă forţa gravitaţională de caracterul cuantic al energiei. Fiecare dintre aceste influenţe au fost observate experimental şi au demonstrat existenţa vidului cuantic şi a fluctuaţiilor lui caracteristice. Astfel în locul imaginii greşite despre vid ca fiind un spaţiu complet gol s-a adoptat imaginea că vidul este ceea ce rămâne atunci când s-a scos tot ce putea fi scos. Ce rămâne este starea de cea mai joasă energie posibilă, asta înseamnă că vidul se poate modifica, treptat sau brusc. Consecinţa naucitoare a acestui lucru este faptul că se poate modifica aspectul întregului univers!!!

Trimis de: Erwin pe 4 May 2006, 12:20 AM

shapeshifter:

QUOTE
Ce rămâne este starea de cea mai joasă energie posibilă, asta înseamnă că vidul se poate modifica, treptat sau brusc. Consecinţa naucitoare a acestui lucru este faptul că se poate modifica aspectul întregului univers!!!


interesant! vrei sa detaliezi? un scenariu? ce zici de noua teorie a stelelor "dark energy" care evita singularitatile postulate de teoria gaurilor negre? vezi articolul pe care l-am tradus si e postat la subiect: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?showtopic=4148&st=0

on topic:
nu pot fi cunoscute in intregime toate legile naturii pentru simplul motiv ca unele astfel de legi sunt efemere, durata lor de existenta e prea scurta pentru a fi determinate sau verificate dupa ce au fost descoperite teoretic

Trimis de: shapeshifter pe 4 May 2006, 01:30 PM

nu vreau să detaliez scenariul căci el este unl extrem de sumbru: universul va sfârşi de unde a apărut adică în quantum vacuum.. asta e clar.. vidul ne va linişti pe toţi..

Trimis de: jock pe 4 May 2006, 07:15 PM

erwin (2 May 2006, 12:07 AM)

QUOTE
Clasa fenomenelor modelabile implica clasa legilor cognoscibile si repetabile dar exista si fenomene unice, nerepetabile care rezulta in urma unor conditii initiale particulare. Aceste fenomene nu pot fi modelate si o parte a lor sunt indiscernabile, nu pot fi analizate si nici observate experimental caci rezultatele masuratorilor nu pot fi reproduse si confirmate in laborator. Clasa fenomenelor nerepetabile este mult mai intinsa decat s-ar putea crede...

O altă problemă se pune si în legătură cu aceste fenomene irepetabile. De ce există ele sau care este natura distinctiei lor fată de fenomenele repetabile?
Solutia problemei ar fi relativ usor de schitat din perspectiva considerării legilor, la orice nivel, ca expresii ale unor echilibre mai mult sau mai putin stabile. Astfel, putem vorbi de fenomene repetabile sau irepetabile în functie de gradul de stabilitate al cadrului ontic în care acestea se desfăsoară. Nu cred că se poate face aici o distinctie netă, punând de o parte fenomenele vesnic repetabile si de cealaltă pe cele unicat. Acestea ar fi doar extremele unui interval al fenomenelor n-repetabile, unde n exprimă "durata" de existentă a legilor ce definesc acele fenomene. Cum legile ce definesc Universul nostru (legile fizice) au, prin definitie, durata cea mai mare, fenomenele cu gradul maxim de repetabilitate vor fi tocmai cele pe care le studiază fizica. Iar unele fenomene exprimă mai putin stări de lucruri (contextul în care s-au determinat) si mai mult schimbări de stare, tranzitii, procese. Altfel spus nu sunt obiecte (stabilităti, la rândul lor), ci evenimente (momente ale genezei obiectului). Acestea sunt veritabile unicate. De exemplu, istoria omenirii este formată din evenimente practic irepetabile. pentru că societatea umană n-a ajuns încă la o stare de stabilitate care să permită formularea unor veritabile legi sociale (si poate nici nu e posibil asa ceva; nu e necesar ca un proces să ducă neapărat la o nouă stare stabilă).
QUOTE
legile in natura, in realitatea obiectiva, nu sunt separate ci coexista intr-un ansamblu, sistem, holon sau cum vreti sa-l numiti, sistemele nu sunt izolate ci sunt todeauna supuse interferentelor si influentelor din mediul lor extern precum si legilor subsistemelor/elementelor componente.

Mda... dar trebuie avute în vedere niste lucruri. Iată la ce mă găndesc eu: legile sunt expresii ale unor permanente (invarianti). Permanentă înseamnă stabilitate, iar stablitatea înseamnă rezistentă la fluctuatii, o anume ecranare fată de exterior, ecranare ce conferă individualitate obiectului (sistemului). Apoi coexistenta legilor n-as vede-o ca o simplă interferentă pe orizontală, ci ca o conlucrare pe verticală, fiindcă fiecare lege exprimă un nivel diferit al realitătii, iar nivelele, ca si legile, sunt continute unele în altele. Relatia de incluziune arată gradul de stabilitate relativă a legilor si modul de ordonare a restrictiilor în câmpul posibilitătilor (multimea tuturor lumilor posibile).
QUOTE
cred ca cel putin o parte dintre abaterile dintre experienta si teorie sunt date de faptul ca atunci cand construim un model teoretic de obicei neglijam aceste influente si consideram sistemele izolate din cauza dificultatilor practice de a lucra cu totalitatea legilor implicate in lantul sistem-subsistem-element.

Asta interesează mai putin în discutia noastră. Important este să stim ce reprezintă aceste influente ca atare. Sunt ele abateri obiective de la legi sau nu? Consecinte ale simplei coexistente a mai multor legi nu sunt, zic eu, din motivul arătat mai sus, deci n-ar putea fi decât abateri obiective de la forma pură a legilor (=fluctuatii ale stabilitătii legilor; iată încă un argument pentru contingenta legilor naturii).
QUOTE
Unele sisteme si legile lor sunt suficient de bine structurate, sunt mai simple sau mai usor de izolat prin natura lor, atunci teoriile pot utiliza un aparat matematic mai simplu si mai exact, iar cand structura si complexitatea ei este mare sau constructia sistemului nu permite izolarea, atunci teoriile respective utilizeaza legile statistice

Eu as exprima altfel acest lucru: unele sisteme si legile lor sunt mai stabile si mai greu de perturbat, iar asta se traduce prin fluctuatii mai mici, deci printr-o aproximare mai bună a formei legii de expresia ei matematică. La limită, legi care să respecte ad litteram modelul matematic ar trebui să fie decretate stabilităti absolute. La limita cealaltă, lipsa legii de organizare a sistemului lasă fiecare element în individualitatea si libertatea sa. Legile statistice îsi fac simtită prezenta numai pentru colective numeroase, nu ca niste legi de organizare determinate, ci mai degrabă ca un fel de non-legi. Interpretarea legii numerelor mari ar fi un alt subiect de discutat pe acest topic.
In concluzie, imaginea finală ar fi cam asta: ierarhia lumii experientei noastre, ca ierarhie de sisteme si legi ale naturii totodată, se desfăsoară pe o directie orientată dinspre formele matematice pure (ca stabilităti absolute) spre non-formele statistice (ca ne-stabilităti absolute), fără să atingă aceste extreme. Dacă le-ar atinge, ar trebui ca, pe de o parte, legile fizicii să fie absolut stabile si să nu lase loc de aproximatii, iar pe de alta, probabil, chiar legea numerelor mari să nu fie valabilă.
QUOTE
cred ca acest secret poate fi revelat aplicand o proprietate a fractalilor care la inceputul iteratiilor ne arata forme aproximativ ca in geometria euclidiana (triunghiul lui Sierpinsky e chiar un triungi) iar dupa un numar mai mic sau mai mare de iteratii configuratiile devin complexe si, dupa un prag critic geometria euclidiana nu ne mai este de folos pentru a descrie formele respective...

Total de acord. Analogia ta se potriveste foarte bine cu imaginea ierarhiei ontice, cu baza pe formele matematice pure si urcând scara către instabilitate. E chiar mai mult decât o simplă analogie, pentru că tocmai fractalii sunt entitătile care ar putea servi la modelarea intervalului dintre stabilitate si instabilitate, dintre formă si non-formă, dintr ordine si haos (precum se stie dealtfel). Fractalii ar putea da o formă matematică a abaterilor de la forma matematică a legilor. (Poate ar trebui dezgropat topicul despre fractali ca să detaliem chestiunea).
QUOTE
abaterile de la legi si imposibilitatea aplicarii unor legi matematice tine de adecvare si cunoastere, de faptul ca in procesul cunoasterii suntem supusi relativitatii si unui grad de certitudine mai mare sau mai mic, in functie de domeniul cercetat, de complexitatea si stadiul cercetarii, de dificultatile si constrangerile tehnologiei s.a.

Aici nu prea sunt de acord cu tine. Argumentele le-am expus deja mai sus. Abaterile pot, într-adevăr, să tină si de cunoastere, atunci când postulăm niste legi nepotrivite (cum a fost cazul cu sistemul lui Ptolemeu, de pildă), dar nu cred că prezintă un mare interes filosofic.

Trimis de: jock pe 4 May 2006, 10:32 PM

shapeshifter

QUOTE
păi şi eu afirmam acelaşi lucru în legătură cu observaţia ta: da ,,întregul" e mai mult decât suma părţilor datorită proprietăţilor de emergenţă care apar.. întregul poate avea proprietăţi care nu se regăsesc la părţile sale..

Eram oricum convins că asta-i si părerea ta. Altceva voiam eu să subliniez: când ai pomenit de ruperile de simetrie, m-am gândit că s-ar putea generaliza acest concept la geneza oricărui sistem, cât de neînsemnat o fi el, ca expresie a momentului critic în geneza sistemului când apare acea componentă inversă a interactiunii si începe structurarea formei legii sistemului, când intră în actiune feedback-ul de stabilizare. In modelarea sistemelor complexe mai există si conceptul de bifurcatie, care mi se pare că exprimă cam acelasi lucru.
QUOTE
Nimic în particular adică totul.. acesta era sensul.. pivotul transcendenţei la toate nivelurile şi cadranele.. e mai clar aşa? Acesta este Spiritul în acţiune..

Unii preferă să-i spună Materie, altii D-zeu, dar sensul unui asemenea concept este tocmai lipsa de sens. Mă îndoiesc totusi că lipsa de sens mai este un sens.
Legat de natura principului ultim as face totusi o observatie aici: cei care postulează materia la baza existentei, dacă sunt rigurosi si n-o postulează împreună cu toate proprietătile fizice pe care ni le relevă experienta, ar avea de parcurs un drum mult mai lung până la determinările experientei decât cei care postulează o natură spirituală prin analogie cu constiinta umană. De ce? Pentru că lumea constiintei se bucură de o libertate pe care n-o găsim pe directia experientei externe; iar dacă vrem să depăsim experienta externă, mergând mai departe pe aceeasi directie, nu ne putem astepta decât ca materia să aibă si ea o libertate mai mare (acel quantum vacuum, din care s-ar naste fel si fel de universuri, pus în circulatie recent de fizicieni, chiar asta exprimă, un substrat mai haotic, dincolo de constrângerile cel putin a unora din principiile fizicii. Constiinta, în schimb, este deja un substrat dincolo de aceste limitări, mult mai aproape de natura principiului ultim. Nu m-ar mira deloc ca fizicienii cu gust pentru speculatie, trecând de bariera experientei posibile si tot imaginând scenarii de universuri, să ajungă în final la un model aplicabil deopotrivă si constiintei. Insă cred că nici acest prezumtiv model si nici constiinta umană (sau constienta) nu sunt totuna cu absolutul, cu inexprimabilul. Aici s-ar ascunde doar secretul trecerii de la inexprimabil la exprimabil, de la nedeterminare la determinare, de la unu la multiplu, etc., într-un cuvânt, secretul existentei: de ce mai degrabă fiinta decât nefiinta, cum se întreba Heidegger. Gândirea umană este liberă de determinări, le poate nega pe toate, poate trece dincolo de ele, până la perceptia eului pur (gândirea gândirii) si totodată poate sustine pe acest neant orice determinări. Putem numi acest secret vointă, dar nu-l putem explicita, nu-l putem întelege.
QUOTE
Conştiinţa este asemeni unui ,,spaţiu gol", unei vaste deschideri care PERMITE EXPERIENŢEI SUBIECTIVE SĂ APARĂ...
...
Conştienţa Pură este un singur bloc compact de realitate, conştiinţa este intermitentă, are întotdeauna un obiect de care este conştientă dar Conştienţa dă realitate conştiinţei..

Da, înteleg ce vrei să spui. Constienta este substratul de care vorbeam mai sus, pe care se sustin faptele determinate de constiintă; constiinta este doar fixarea unui atare fapt, momentul actual, prezentul lumii constiintei (celelalte fapte alcătuiesc subconstientul). Dar disparitia constiintei în somn nu cred că ne dă "experienta" nondualitătii absolute, ci poate pe aceea a unei nondualităti relative (constienta individuală).

Trimis de: Erwin pe 4 May 2006, 11:12 PM

Jock:

sunt de acord cu completarile tale si cu observatiile respective.

QUOTE
QUOTE
 
abaterile de la legi si imposibilitatea aplicarii unor legi matematice tine de adecvare si cunoastere, de faptul ca in procesul cunoasterii suntem supusi relativitatii si unui grad de certitudine mai mare sau mai mic, in functie de domeniul cercetat, de complexitatea si stadiul cercetarii, de dificultatile si constrangerile tehnologiei s.a.


Aici nu prea sunt de acord cu tine. Argumentele le-am expus deja mai sus. Abaterile pot, într-adevăr, să tină si de cunoastere, atunci când postulăm niste legi nepotrivite (cum a fost cazul cu sistemul lui Ptolemeu, de pildă), dar nu cred că prezintă un mare interes filosofic.


trebuia sa scriu:
"abaterile de la legi si imposibilitatea aplicarii unor legi matematice tine si de adecvare si cunoastere"

desigur, era vorba despre planul subiectiv, despre faptul ca in raport cu legile obiective intervine relativitatea cunoasterii pe care eu o consider importanta, poate mai mult decat trebuie... smile.gif


Trimis de: bishop pe 4 May 2006, 11:15 PM

QUOTE (shapeshifter @ 4 May 2006, 02:30 PM)
nu vreau să detaliez scenariul căci el este unl extrem de sumbru: universul va sfârşi de unde a apărut adică în quantum vacuum.. asta e clar.. vidul ne va linişti pe toţi..

Ca-i spunem Big-Crunch, quantum-vacuum, noaptea lui Brahman sau rahat cu mac, tot una-i. Parerea mea. Pe diferite cai, cu diferite mijloace si in diferite epoci, oamenii au ajuns cam la aceleasi concluzii despre esential.
"Cand stii ca visu-acesta cu moarte se sfarseste,
Ca-n urma-ti raman toate astfel cum sunt - de dregi
Oricat ai drege-n lume - atunci te oboseste
Eterna alergare...si-un gand te-ademeneste:
Ca vis al mortii eterne e viata lumii-ntregi."
M.Eminescu

Trimis de: Erwin pe 5 May 2006, 12:48 AM

@shapeshifter, bishop:

despre moartea universului ar trebui deschis alt topic, aici discutam despre legile naturii!

exista o teorie noua despre fundamentul subcuantic care ar fi complet determinist, in acest caz se pune problema daca mai putem sustine ca avem liber-arbitru... nu am reusit sa citesc articolul, doar un preview... Hans Halvorson discuta despre aceasta teorie a unui fizician premiat cu Nobel, combatuta de doi matematicieni...

Trimis de: Erwin pe 6 May 2006, 01:14 AM

iata si articolul de care ziceam:

http://www.newscientist.com/channel/fundamentals/mg19025504.000?DCMP=NLC-nletter&nsref=mg19025504.000

ma intreb daca e vorba de Anton Zeilinger?



Trimis de: Erwin pe 8 May 2006, 11:06 PM

http://www.quantum.univie.ac.at/links/newscientist/bit.html

iata un articol al lui Hans Christian von Baeyer in New Scientist pe care il aduc ca argument pentru ideea cu bitul elementar (dar nu de aici mi-a venit ideea, articolul l-am gasit dupa 20 de ani...)

Cred ca atunci cand vom avea o interpretare a mecanicii cuantice probata experimental ca fiind conforma cu realitatea si acceptata de toata lumea atunci vom avea raspunsuri la o multime de probleme filozofice, nu numai fizice.

Trimis de: Catalin pe 9 May 2006, 05:41 AM

E un cerc vicios pentru ca interpretarile mecanicii cuanitce sunt, de obicei, pura filosofie. smile.gif

Trimis de: Erwin pe 9 May 2006, 08:00 AM

din fericire, e mai degraba o spirala decat un cerc vicios! thumb_yello.gif mecanica cuantica are un fundament pe care urmeaza sa-l descoperim, acum este ascuns, iar Zeilinger si altii incearca sa dea valul la o parte...

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)