Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Peripetii la Gura Sobei _ Sa Desfiintam Sistemul De Invatamant!

Trimis de: freeman pe 8 Jul 2010, 06:48 PM

Propun sa se desfiinteze sistemul de invatamant ce depaseste 7 clase. Asta ar fi cea mai tare reforma a invatamantului din toata lumea.

In aceste 7 clase ramase sa se studieze: 3 limbi, aritmetica ordinara, folosirea pc, toaletei, mersul pe strada si cu mijloacele de transport, igiena personala, ceva biologie, toxicologie si putin sport. Mai mult de 7 clase sa nu faca decat cei ce au nevoie de anumite indemanari fizice, manualitate, anumite abilitati profesionale.

Motive si explicatii:
- pe internet gasesti oricum mult mai multa informatie decat e in materialele din scoli, deci te poti instrui singur, sau la un particular- daca vrei;
- nivelul profesorilor e jos, iar materia studiata e de multe ori depasita ;
- nivelul elevilor/studentilor e jos, ca urmare se intra bou si se iese vaca- cu diploma;
- lipsa interesului pentru acest fenomen la elevi si profesori;
- trecerea intr-o noua era a societatii ce deriva din aceasta, potrivita cu dorintele si ambitiile fiecaruia.

Astept comentariile voastre. Raspundeti si la sondaj.

Trimis de: Marduk pe 8 Jul 2010, 08:07 PM

QUOTE(freeman @ 8 Jul 2010, 07:48 PM) *
In aceste 7 clase ramase sa se studieze: 3 limbi, aritmetica ordinara, folosirea pc, toaletei, mersul pe strada si cu mijloacele de transport, igiena personala, ceva biologie, toxicologie si putin sport. Mai mult de 7 clase sa nu faca decat cei ce au nevoie de anumite indemanari fizice, manualitate, anumite abilitati profesionale.

Sunt de acord in parte cu propunerea ta, mai putin in ceea ce priveste cei 7 ani de scoala, care ar trebui sa inceapa la 7 ani iar pe parcursul scolii sa se puna accent pe caracterul pragmatic, sa se schimbe programa pentru ca acum aceasta se bazazea mai mult pe cantitatea informatiilor si mai putin pe calitate, pe valorificarea abilitatilor, native, practice. 3 limbi? pentru ce? care ar fi cele 3 limbi? dupa cei 7 ani obligatorii este necesara pregatirea profesionala intr-un domeniu in care copilul are abilitati, atractie, etc. care are cautare in zona in care acesta s-a nascut, crescut si educat.

Trimis de: Gordin pe 8 Jul 2010, 08:14 PM

Nu mi se pare ca e nevoie de 7 ani de scoala pt ce s-a enumerat mai sus.
Si de ce ar trebui sa invete toxicologie? Sau mersul pe strada? Poate ar trebui sa invete sa vorbeasca corect. Si sa scrie.

Trimis de: factura pe 8 Jul 2010, 08:19 PM

Eu n-am inteles ce inseamna manualitate.

QUOTE
Mai mult de 7 clase sa nu faca decat cei ce au nevoie de anumite indemanari fizice, manualitate[...]

Trimis de: Glock pe 8 Jul 2010, 08:35 PM

Am vrut sa votez gandindu-ma la invatamantul obligatoriu de 7 clase. Noroc ca mi-a dat seama de eroare si am mai citit inca o data. Am mai incercat sa votez si tot nu merge.

QUOTE
pe internet gasesti oricum mult mai multa informatie decat e in materialele din scoli, deci te poti instrui singur

Iti trebuie mai mult de 7 clase sa poti distinge informatia corecta de cea incorecta. Altfel o sa ramai la citit ziare, tras filme de pe torente si o sa capeti dexteritate la tastat pe ym. Mai spunea un sef de stat ca le gasesti pe toate pe google.
Reforma invatamantului in Romania e o necesitate. Cu restul motivatiilor sunt de acord.
QUOTE
Asta ar fi cea mai tare reforma a invatamantului din toata lumea.

Nu ma pot pronunta.

Trimis de: freeman pe 8 Jul 2010, 10:25 PM

QUOTE(factura @ 8 Jul 2010, 09:19 PM) *
Eu n-am inteles ce inseamna manualitate.

Un pianist, un chitarist, un circar sau un strungar au acea aptitudine.

Trimis de: freeman pe 8 Jul 2010, 10:28 PM

QUOTE(Gordin @ 8 Jul 2010, 09:14 PM) *
Si de ce ar trebui sa invete toxicologie? Sau mersul pe strada?

Sa nu isi bage prea mult in vena, sa nu bea detergent, sa nu manance alterat.
Tu nu ai permis auto/moto?

le@Marduk: una e limba auzita in casa, alta e engleza, a treia ar fi o limba straina.

Trimis de: factura pe 8 Jul 2010, 10:55 PM

QUOTE(freeman @ 8 Jul 2010, 11:25 PM) *
Un pianist, un chitarist, un circar sau un strungar au acea aptitudine.


La naiba, si eu ma gandeam la prostii. Si la manuale. Scolare.

Trimis de: Erwin pe 8 Jul 2010, 11:10 PM

Cred că 8+4 sunt bune, altfel ce-ai face cu atāţia şomeri adolescenţi care nu ştiu īncă ce vor să facă īn viaţă? Măcar īn şcoală sunt cumva prinşi īntr-un sistem organizat. Nu-s destul de copţi ca să le dai pe mānă utilaje, răspunderi sau hārţogărie de birou, ei tind īncă să se joace. Apoi, nu e destul că vor ăştia să mărească vārsta de pensionare la 70 de ani? Dacă īncepi munca de la 13-14 ani te saturi precis pānă la 55! Lasă-i dom'le să copilărească pānă la 18, ca pānă acum.

Mai bine umblăm la calitatea instruirii şi la restructurarea programelor, care nu sunt corelate (la unele materii nici pe departe) cu abilităţile elevilor sau cu bagajul de cunoştinţe necesar pentru formarea profesională, umană sau culturală. Rezultatele instruirii de pe net se văd de-acum, dacă nici "cāta" şcoală nu mai fac, dezastrul e gata.

Propunerea ta s-ar traduce simplu printr-o vorbă din popor: "decāt mult şi fără rost, mai bine puţin şi ăla prost!" biggrin.gif

Trimis de: freeman pe 8 Jul 2010, 11:32 PM

QUOTE(Erwin @ 9 Jul 2010, 12:10 AM) *
Cred că 8+4 sunt bune, altfel ce-ai face cu atāţia şomeri adolescenţi care nu ştiu īncă ce vor să facă īn viaţă? Măcar īn şcoală sunt cumva prinşi īntr-un sistem organizat. Nu-s destul de copţi Lasă-i dom'le să copilărească pānă la 18, ca pānă acum.

Tu aici vorbesti ca unu' care traieste acum 200 de ani, inainte de Watt, ala cu vaporu'. Te-ai intrebat ce vor Ei ? de la viata, scoala etc? Nu ce vrei Tu pentru Ei!. Daca nu faci asta, se creaza o prapastie imensa intre tine si ei... iar tu nici nu o vezi....

Au aparut mame de 11 ani, majoritatea face sex de pe la 12-15 ani si tu pomenesti de copilaria pana la 18... Avand acces la informatii, ei sunt diferiti de generatia anterioara: acum deja este in priza generatia Y = aia de 12-16 ani cu netul pe perna, care au venit dupa generatia X = aia de 18-25 cu calculatorul, jocurile, globalizarea. Dealtfel varsta asta cu 18 cam trebuie data in jos... Toate aceste mici 'generatii'au alte comportamente, de exemplu astia Y nu au niciun ideal (scop in viata)...
Scoala e un sistem organizat, dar prost. E mult in urma generatiei careia i se adreseaza...

Toti "copii"din emisfera nordica sunt asa, nu numai romanii.

Trimis de: abis pe 9 Jul 2010, 12:05 AM

Am gasit recent o carte (publicata la sfarsitul secolului XIX de catre http://ro.wikipedia.org/wiki/Gustave_Le_Bon) numita http://www.scribd.com/doc/432160/Gustave-le-Bon-Psihologia-Maselor. Este o carte care poate pune multe semne de intrebare celui care o citeste cu mintea deschisa, pur si simplu omul asta a anticipat te obliga sa iti schimbi modul de gandire. Am inteles, citind-o, mult mai multe si despre politica, si despre istorie, si despre religie decat am inteles din oricare alta carte, si o recomand calduros oricui.

Referitor la invatamant, deorece textul este destul de lung, l-am pus http://alexandrubuculei.blogspot.com/2010/07/psihologia-maselor-astazi-despre.html


Trimis de: nefertiti pe 9 Jul 2010, 07:12 AM

Cartea asta este doar online? Pe mine m-ar interesa, dar nu vreau pe net, deja stau prea mult la calculator...

Trimis de: CharonOfNyx pe 9 Jul 2010, 07:34 AM

Am citit-o prima oara prin '91-92, cand tocmai terminam cu adolescentza si incepusem maturizarea (deziderat inca neatins, probabil de neatins, dat fiind ca deja imbatranesc fara a fi fost vreodata matur - dar asta-i altceva decat intentionez a spune si total neinteresant aici). Am mai recitit-o de vreo doua ori de atunci. De ce am insistat sa spun astea? Pentru ca astfel am avut privilegiul de a experimenta pe propria-mi piele de-a lungul anilor si evenimentelor comportamentul, trasaturile, etc. ale maselor, grupurilor. Peste tot pe unde am avut ocazia, la manifestatii, greve, pe stadioane, la concerte, in campanii electorale, etc.

Ce e foarte interesant, ca titlul original e cam greu de tradus in romaneste "Psychologie des Foules". Ar fi foarte interesant de o continuare a lucrarii, dar contempoaranii nostri nu pot fi la nivelul asta, deoarece de atunci au aparut mass-media live, internetul, corporatiile gigant, multinationalele... masele de manevra desi au exact aceleasi trasaturi psihologice pot fi influentate altfel, se pot forma altfel inclusiv de la distanta, apropierea fizica ne mai fiind o conditie.
Nici o traducere "Psihologia prostimii" nu ar fi de fapt foarte corecta, dar eu daca as fi fost editorul as fi publicat-o cu titlul in franceza. Voiam de fapt sa relev un aspect important al studiului lui Le Bon si anume faptul ca un individ oricat de inteligent, odata ce face parte din "multime", nu-si mai apartine lui insusi, sau mai pe sleau nu mai gandeste cu capu' lui. Cel mai recent imi amintesc de manifestatiile de la sfarsitul anului trecut, cand romanii au iesit in strada, au afisat bannere si semnaturi cu "luptator anti PSD" pe internet, ca sa lupte impotriva comunismului un pericol cu adevarat iminent. laugh.gif

Le Bon atinge toate aspectele vietii de grup inclusiv sistemele de invatamant, dar si cele juridice, administrative, caste militare, bisericesti, grupari ideologice mai mult sau mai putin esoterice sau masonice, parlamente, guverne, uniforme si insemne (discutam si aici pe han despre idiotenia uniformelor scolare)... In fine recomand calduros "Psychologie des Foules". smile.gif

Despre invatamant cred ca ar trebui sa fie obligatoriu pana la varsta la care tanarul isi poate castiga singur traiul. Scoala ar trebui sa insiste pe acest aspect al dezvoltarii individului, de a-l pregati sa-si castige singur traiul zilnic. Sa se desfiinteze uniformele, cantecele patriotice si statul in banca cu mainile la spate, de fapt orice mutileaza individualitatea copilului. Toate manifestarile extreme pe care le vedem pe youtube gen striptease pe catedra, sunt tot datorita faptului ca individul are personalitate zero, gandeste nu cu capul lui, ci al grupului.


Trimis de: nefertiti pe 9 Jul 2010, 07:44 AM

Eu citesc acum Masele şi puterea, a lui Canetti, dar nu e chiar ce aş vrea. Adică o cam lălăie. O să o caut şi pe asta.

Trimis de: Erwin pe 9 Jul 2010, 09:02 AM

Tocmai, că EI nu ştiu ce vor! Dacă īi laşi de capul lor, se sălbăticesc şi mai mult. Asta īnseamnă generaţii īntregi de "analfabeţi" cu care te vei confrunta īncercānd să le explici lucruri simple. Ei ştiu totul, e la un click de maus! Nu poţi să-i pui la muncă la 13-14 ani chiar dacă fac deja sex şi copii, nu īnseamnă că sunt şi responsabili şi pregătiţi pentru viaţă. Dacă sistemul este prost, trebuie adus la zi nu desfiinţat, asta zic.

Trimis de: abis pe 9 Jul 2010, 09:07 AM

QUOTE(nefertiti @ 9 Jul 2010, 08:12 AM) *
Cartea asta este doar online? Pe mine m-ar interesa, dar nu vreau pe net, deja stau prea mult la calculator...

Nu e doar pe net, o poti gasi si in librarii. Eu pe asta o am:

http://www.ishop.ro/carte/Psihologia-multimilor_Gustave-Le-Bon_20042.html

Trimis de: Marduk pe 9 Jul 2010, 03:04 PM

QUOTE(Erwin @ 9 Jul 2010, 10:02 AM) *
Nu poţi să-i pui la muncă la 13-14 ani chiar dacă fac deja sex şi copii, nu īnseamnă că sunt şi responsabili şi pregătiţi pentru viaţă. Dacă sistemul este prost, trebuie adus la zi nu desfiinţat, asta zic.

De ce nu poti sa-i pui la munca? La tara copii renunta la scoala prin clasa a VI-a, multi dintre ei isi ajuta parintii fie la carausie, la taiat de lemne, la crescutul animalelor, etc. eu cred ca o responsabilizare mai buna decat munca nici ca exista, cei care sunt inteligenti vor vedea ca munca este grea si vor alege scoala iar cei care nu au atractie fata de studiu vor alege munca fizica. daca este sa aducem ceva la zi eu zic ca pentru acesti copii trebuie schimbat ceva, restul oricum merg la studii mai departe, dar cei care raman pe langa casa, in sat, astia trebuiesc inclusi in programe de pregatire sub orice forma. pregatirea de baza ar trebui sa fie limba romana, limba materna, gegrafia Romaniei, Istoria Romaniei, aritmetica, biologia, ceva cursuri de igiena, poate ceva PC dar nu obligatoriu, etc. cu ce-l ajuta pe un neamt sau american care traieste in cine stie ce sat ca stie franceza sau engleza, el traieste in satul lui unde munceste la o ferma, are ce manca ce bea urmareste televiziunea nationala, este mandru de patria sa, etc. cetateanul simplu, modest, cu bun simt, bine pregatit in domeniul sau, oierit, agricultura, viticultura, pomicultura, forestier, etc. legat de civilizatia urbana si sistemul de sanatate prin mijolacele de comunicatie moderne, telefon, internet.

Trimis de: CharonOfNyx pe 9 Jul 2010, 11:30 PM

Prin urmare propun desfiintarea sistemului de invatamant. La munca_ca munca la creat pe om!
Cine vrea sa stie cate ceva afla de la googule, nu e nevoie de prea multa scoala, chiar deloc. E prea multi telectuali in tara asta. Mai avem nevoie si de chelneri, dar si de ospatari.

Trimis de: Marduk pe 10 Jul 2010, 10:07 AM

QUOTE(CharonOfNyx @ 10 Jul 2010, 12:30 AM) *
Prin urmare propun desfiintarea sistemului de invatamant. La munca_ca munca la creat pe om!

Nicio tara nu-si poate permite desfiintarea sistemului de invatamant, dar il poate ajusta conform cu cerintele sale. Am sa-ti dau un exemplu, in satul in care traiesc exista cativa copii care nu mai vor sa mearga la scoala, am insistat pe langa parinti crezand ca sunt saraci si nu-si pot tine copii in scoala, m-am oferit sa-i ajut, deoarece copii pareau dezghetati, curiosi si cunosteau o multime de lucruri despre zona in care traiau. N-a fost chip sa reusesc sa-i conving, unul dintre ei abia aterminat clasa a 8-a dupa care i-a cerut tatalui sau banii pentru un cal si o caruta, azi face carausie de fan, cherestea, etc. Am considerat mereu ca acei copii care au potential merita sa fie sprijiniti sa continue scoala, dar cei care nu vor, nu-i atrage studiul in sine si considera ca-si pot face un viitor prin munca de ce sa-i obligam sa continue scoala doar de dragul unei societati in care abunda ospatarii, mecanicii, tinichigii, etc. De ce nu putem face din acesti copii, potcovari de exemplu sau rotari, fasonatori de lemn, artizani, ciobani, vacari, etc. Sunt o multime de activitati rurale care ar putea fi predate la scoala in clasele 6-8, cred ca avem nevoie de tarani educati dar nu de oameni obligati sa continue scoala doar de dragul unui sistem de invatamant. Apropo de munca, ma intrebam zilele trecute de ce isi trimit englezii si francezii copiii in Romania vara la munca, sa ajute la constructia caselor unor sarmani, sau alte activitati care presupun munca fizica si de ce vara cand toti ceilalti sunt in vacanta?

Trimis de: cipdecip pe 10 Jul 2010, 03:40 PM

QUOTE(freeman @ 8 Jul 2010, 07:48 PM) *
Propun sa se desfiinteze sistemul de invatamant ce depaseste 7 clase. Asta ar fi cea mai tare reforma a invatamantului din toata lumea.

In aceste 7 clase ramase sa se studieze: 3 limbi, aritmetica ordinara, folosirea pc, toaletei, mersul pe strada si cu mijloacele de transport, igiena personala, ceva biologie, toxicologie si putin sport. Mai mult de 7 clase sa nu faca decat cei ce au nevoie de anumite indemanari fizice, manualitate, anumite abilitati profesionale.

Motive si explicatii:
- pe internet gasesti oricum mult mai multa informatie decat e in materialele din scoli, deci te poti instrui singur, sau la un particular- daca vrei;
- nivelul profesorilor e jos, iar materia studiata e de multe ori depasita ;
- nivelul elevilor/studentilor e jos, ca urmare se intra bou si se iese vaca- cu diploma;
- lipsa interesului pentru acest fenomen la elevi si profesori;
- trecerea intr-o noua era a societatii ce deriva din aceasta, potrivita cu dorintele si ambitiile fiecaruia.

Astept comentariile voastre. Raspundeti si la sondaj.


Nu stiu daca ai deschis un subiect serios, dar daca l-ai deschis aici si nu in poiana, tind sa cred ca este serios.



Ar fi o prostie.
Ce "rol" are scoala acum?

Pentru cei care invata.
Chiar daca nu o sa reții toata viata formulele cu benzenul de la chimie, scoala iti dezvolta un mod de gandire, iti dezvolta creierul, percepi alt fel lucrurile. Un copil nu cauta pe google toata informatia de care are nevoie. Astfel el nu o sa aiba cunostintele de baza.

Chiar daca in 7 ani se sistematizeaza cunostintele generale, copilul nu o sa le invete/retina pe toate. Nu toti ar iesi de nota 10. Cel care nu invata la 12 clase, nu o sa invete nici la 7.
Gandestete putin la toate informatiile care le mai sti acum, invatate in gimaziu, liceu si facultate. Sunt multe, nu? Crezi ca ar mai fi la fel de multe daca faceai doar 7 clase? O sa raspunzi ca ai fi luat de pe net tot ce ai nevoie. Chiar ai fi dat search pe google la tot ce sti acum? Ma indoiesc.

Cei care nu invata.
Chiar daca nu invata, ei tot retin 10 - 20%. Poate chiar mai mult la lucrurile de baza care se repeta (ex: la matematica, regula de 3 simpla).


Tu ai zis ca
QUOTE(freeman @ 8 Jul 2010, 07:48 PM) *
[u]Propun sa se desfiinteze sistemul de invatamant ce depaseste 7 clase


Nu ai zis sa se reduca la 7 ani obligatorii.
Mi-e greu sa cred ca un contabil poate sa tina o contabilitate doar cu informatiile luate de pe net.

Trimis de: freeman pe 12 Jul 2010, 02:25 PM

QUOTE(cipdecip @ 10 Jul 2010, 04:40 PM) *
Nu stiu daca ai deschis un subiect serios. Ba foarte serios.
Nu ai zis sa se reduca la 7 ani obligatorii. Nu am zis, dar la asta ma gandeam.
Mi-e greu sa cred ca un contabil poate sa tina o contabilitate doar cu informatiile luate de pe net. Aici gresesti total ! Contabilitatea e in esenta o chestie foarte simplista si numeroasa. Finantele sunt o chestie mai grea. Conta se poate tine invatata de pe net cu ochii inchisi (ai si programe in care doar bagi datele primare... si click! ajungi la Barcelona!). Maximum ce poate face un contabil e sa vorbeasca cu proprietarul sau directorul firmei care sa-i spuna care sunt interesele firmei la un moment dat, ca el sa urmeze interesul respectiv in mod legal... apoi il vezi pe Gaudi.

Vad ca la vot nu va bagati desi ar fi fost interesant... Eu am vrut ca fiecare sa voteze de doua ori...dar se pare ca am butonat prost si cine voteaza o face sau sus sau jos, dar nu la ambele... Apoi am vrut sa scot votul, dar nu se mai poate. Daca un moderator isi face timp...
Sau poate pur si simplu e o chestie neinteresanta, asa ca...

Trimis de: Marduk pe 12 Jul 2010, 03:38 PM

QUOTE(freeman @ 12 Jul 2010, 03:25 PM) *
Sau poate pur si simplu e o chestie neinteresanta, asa ca...

Eu cred ca este foarte interesanta aceasta discutie, desi as putea sa o consider sterila, deoarece nu cred ca guvernantii vor tine cont de parerile noastre, voi avea satisfactia ca ne-am exprimat optiunile fata de un sistem care trebuie schimbat.

Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 03:45 PM

Daca ar fi asa ar insemna ca pierdem vremea vorbind despre orice, pentru ca nimeni nu tine seama de o discutie intre amici (cum cred ca suntem, majoritatea, aici).

Eu cred ca orice discutie are un folos, ne poate face in primul rand pe noi mai destepti.

Si cine stie, totusi, cine citeste pe aici si ii da vreo idee lui Funeriu. laugh.gif

Dar ca sa revin la subiect: de ce trebuie sa prevada statul un anumit numar de ani de scoala care sa fie obligatorii? Nu ar fi mai bine sa stabileasca ministerul un curiculum obligatoriu pe care sa-l cunoasca fiecare, si sa ramana in scoala pana cand bifeaza nota de trecere la toate materiile considerate importante? Care or fi ele...

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 04:41 PM

ne-am intoarce la sistemul antebelic , scoala generala moca si de la liceu in sus se platea sau elevii luau burse.

e tara plina de 'telectuali, nu e rea ideea dar nu vad de ce sa interzici sa urce mai sus cel ce poate. oricum in sistemul actual nici nu stii ce masterand in taierea frunzei bugetare iti aduce berea la terasa si nu stie sa adune nota de plata.

Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 04:49 PM

Nu stie, nu stie, dar de ce greseste numai in plus? biggrin.gif

Trimis de: Marduk pe 12 Jul 2010, 04:54 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 04:45 PM) *
Dar ca sa revin la subiect: de ce trebuie sa prevada statul un anumit numar de ani de scoala care sa fie obligatorii? Nu ar fi mai bine sa stabileasca ministerul un curiculum obligatoriu pe care sa-l cunoasca fiecare, si sa ramana in scoala pana cand bifeaza nota de trecere la toate materiile considerate importante? Care or fi ele...

Cam asa era inainte de WW2, baietii faceau de obicei 6 clase si fetele 4, ma refer la copiii familiilor care detineau pamant si erau mai instarite. Azi ar trebui sa se faca 7-8 clase in timpul carora ar trebui sa existe ore de pregatire profesionala din domeniul agricol, silvic, tehnic, etc.

QUOTE(turbo trabant @ 12 Jul 2010, 05:41 PM) *
ne-am intoarce la sistemul antebelic , scoala generala moca si de la liceu in sus se platea sau elevii luau burse.

poate ca ar fi mult mai bine si pentru elevi si pentru sistemul de invatamant.

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 05:02 PM

QUOTE(Marduk @ 12 Jul 2010, 04:54 PM) *
poate ca ar fi mult mai bine si pentru elevi si pentru sistemul de invatamant.

nu si pentru orgoliul parintilor, desi puradelul e bou rasa pura, ma-sa tot la oxford il vede.

Trimis de: abis pe 12 Jul 2010, 05:03 PM

QUOTE(Marduk @ 12 Jul 2010, 05:54 PM) *
Cam asa era inainte de WW2, baietii faceau de obicei 6 clase si fetele 4

Eu altceva am zis mai sus... Calea spre progres sa insemne mai putina scoala? unsure.gif

Eu n-am zis sa fie neaparat mai putine clase, ci sa fie contorizate cunostintele acumulate, nu numarul de ani petrecuti in scoala. Daca cineva e capabil sa invete in 4 ani, termina in 4; daca invata in 12, termina in 12.

Trimis de: turbo trabant pe 12 Jul 2010, 05:05 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 05:03 PM) *
Calea spre progres sa insemne mai putina scoala? unsure.gif

calea spre progres nu inseamna sa strici orzul pe gaste.


Trimis de: Marduk pe 12 Jul 2010, 05:46 PM

QUOTE(abis @ 12 Jul 2010, 06:03 PM) *
QUOTE
... Calea spre progres sa insemne mai putina scoala?

Nu stiu exact cum se intampla pe la altii mai dezvoltati ca noi dar sigur calea spre progres nu trece prin anii de scoala acumulati aiurea fara interes fata de materie, cu examene cumparate, cert este ca multi copii de la tara absolva scoala primara doar pe hartie, fara un bagaj de cunostinte care sa-i ajute sa razbata in viata.
QUOTE
Eu n-am zis sa fie neaparat mai putine clase, ci sa fie contorizate cunostintele acumulate, nu numarul de ani petrecuti in scoala.

Cum sa fie contorizate aceste cunostinte? prin examene? prin practica? ....................?


Trimis de: Gordin pe 12 Jul 2010, 07:33 PM

Sa nu bea detergent. Sa nu-si bage prea mult in vene. Acum serios, chiar crezi ca de astea e nevoie in scoala? Crezi ca nu invata pana in scoala ca detergentul nu se bea chiar daca exista si lichid si apoi daca e sa-si bage mai putin in vena sau mai mult, tot nu tine de ce te invata la scoala.
In legatura cu permisul mi se pare foarte nepotrivit sa permiti unui copil, pt ca asta e in primii 7 ani dupa cei 7 (asta in cazul in care se pastreaza la fel) sa conduca o masina. Si asa 18 ani pare sa fie inca o varsta frageda, dar nu m-ar mira sa scada varsta de acordare. Oricum, 14 e prea putin si daca inveti acum si conduci peste 4 ani e degeaba.

Votul merge bine. Cel putin la mine a mers.

Sunt de parere ca 7 ani nu sunt nici pe departe suficienti pentru "progres".
Netul, pe langa informatia in cantitate mare pe care ti-o ofera este foarte dezorganizat si plin de pareri care nu te ajuta cu nimic. Fireste tu vrei pareri pentru ca informatia pe care o cauti are mai multa valoare daca vine din gura unuia care a trecut prin asta. Dar ce te faci cand 20 au mai trecut prin asta si fiecare are o alta parere. Pierzi timpul cautand o singura informatie, pe care ti-ar fi dat-o cineva.
Netul de azi nu te invata daca nu stii cum si unde sa cauti. Cel mult o anexa a unei memoriei si asa fragile.

Poate o reforma a invatamantului ar ajuta. sorry.gif

Trimis de: Serenity pe 12 Jul 2010, 10:06 PM

Pai cred ca aia e si intentia... sa-l distruga sau sa-l desfiinteze (sistemul de invatamant, bine-nteles). Ceea ce e o mare cretinitate si o chestie foarte grava pentru viitorul societatii. Sper ca freeman era ironic cand a scris topicul asta smile.gif

Trimis de: mutulica pe 19 Jul 2010, 12:00 PM

in conditiile in care avem o tona de absolventi de liceu la limita analfebetismului, si absolventi de facultate complet idioti, cred sincer ca mai mult de 8 clase obligatorii sunt pierdere de vreme

ar trebui ca invatamantul sa fie ceva ce oamenii sa isi doreasca, si nu ceva ce masele sa primeasca neconditionat, doar ca sa isi bata joc de societate

asa ca admiterea la liceu sa fie un examen pe bune, iar terminarea liceului sa fie o reusita! si nu un dat...
iar daca ai reusit sa termini liceul, facultatea chiar sa fie o mare realizare


Trimis de: turbo trabant pe 19 Jul 2010, 12:16 PM

QUOTE(mutulica @ 19 Jul 2010, 12:00 PM) *
nu ceva ce masele sa primeasca neconditionat, doar ca sa isi bata joc de societate

ce e pe gratis si nu trebuie sacrificii, va fi batjocorit mereu.
tara asta are nevoie si de zidari, muncitori cu ziua si alte categorii nu numai de fitosi cu diplome care vor cubicul, cafea garla la birou si aere conditionate.

Trimis de: Marduk pe 19 Jul 2010, 03:53 PM

QUOTE(mutulica @ 19 Jul 2010, 01:00 PM) *
in conditiile in care avem o tona de absolventi de liceu la limita analfebetismului, si absolventi de facultate complet idioti, cred sincer ca mai mult de 8 clase obligatorii sunt pierdere de vreme
ar trebui ca invatamantul sa fie ceva ce oamenii sa isi doreasca, si nu ceva ce masele sa primeasca neconditionat, doar ca sa isi bata joc de societate
asa ca admiterea la liceu sa fie un examen pe bune, iar terminarea liceului sa fie o reusita! si nu un dat...
iar daca ai reusit sa termini liceul, facultatea chiar sa fie o mare realizare

mutulica te mwah1.gif

Trimis de: Rovaniemi pe 22 Jul 2010, 09:59 PM

Păi cred că "desfiinţarea" sistemului de īnvăţămīnt e o necesitate. Şi motivele sīnt două:

Primul a fost deja expus: de ce să īncarci creierele cu informaţie inutilă? Chiar şi 8 clase mi se pare mult ... dacă īmi aduc bine aminte, prin anii 20la noi se făceau 4 clase obligatorii (īnvăţămīnt primar) şi pe urmă 8 clase de liceu, pentru cine era interesat şi avea şi capacităţile corespunzătoare.

Al doilea motiv ar fi că metodele de predare sīnt aiuristice - şi asta nu de azi de ieri şi, culmera!, nu doar la noi. Singurul sistem viabil de īnvăţămīnt este cel tradişional, cu un maestru avīnd īn jurul său un număr limitat de discipoli (sub 10, aş zice eu). Or, īn lumea modernă un cadru didactic īncepe "licitaţia" cam de la 25-30 de elevi īn sus ... unsure.gif

Trimis de: ruxandra eliza pe 28 Jul 2010, 09:37 PM


stai putin, ca si ceea ce propui tu (, freeman,) e destul de hegemono-coercitiv.

1. de ce trei limbi? exista copii (sau tineri) care si-ar petrece o viata-ntreaga uitandu-se pe geam. si si-ar permite-o (fie ca ar gasi o metoda de a-si castiga existenta, exploatand activitatea asta - e.g., pictat, - fie ca ar dispune de o mostenire si nu le-ar trebui mai mult etc.).
apoi, poate nu vor sa le invete, poate nu au afinitatea asta, poate le cunosc deja, sau poate au de gand sa le invete mai tarziu, cand ar fi motivati de un imbold anume. de ce i-ai obliga sa-nvete fix trei limbi, in fix sapte clase?

2. de ce i-ai obliga sa fie tehnici (i.e., sa-nvete sa foloseasca un computer)? sunt convinsa ca o parte din ei (mica, dar reala) ar opta oricand pentru formate fizice, din motive care i-ar privi doar pe ei (variind de la simplul dor de autenticitate, pana la felurite antipatii personalizate).

..de ce i-ai obliga orice, in fond? dand deoparte faptul ca suntem, in cea mai mare parte, rezultatul influentelor exercitate asupra noastra la o suma de momente date, exista sclipiri, fascicole de diferente, eterogenitati pe care le gasesti doar la x, doar la momentul y. apoi se uniformizeaza. fiindca trebuie.
fiindca suntem sociali, oranduiti, standardizati si crestem pe ramuri din ce in ce mai similare de copacei din plastic.
asta nu inteleg.

3. apoi, igiena personala (sunt de acord ca reclama o reforma de-un fel sau de altul, insa, iar, de ce de sus in jos?), biologia, toxicologia, sportul - le-as da drumul tuturor la latitudine individuala (sau parentala, dar e foarte discutabila si alternativa asta) - cine sunteti tu, un decan, un director, un ministru sau un presedinte, sa decretati ca maldarul asta de pregatiri fixe e de basculat in mintea fiecarui copil?
stii cate lumi risti sa strivesti, asa? (cred ca mai multe decat se strivesc acum.)

nu mi se pare ridicola optiunea de scolarizare acasa. facultativa, pe deasupra (intr-adevar, zidarii, manichiuristele, cosasii sau cosarii ce nevoie au de chimie organica, de franceza sau de astronomie?).
fiindca, in formatul in care se prezinta invatamantul romanesc acum, cu matematica 'stas', romana bramburit-recitata, mormane de nume de muntisori pe care le uiti in patru ore, pagini de ani/titluri si titlusoare/formule/x-ulete care-ti incalcesc somnul si-ti aplatizeaza imaginatia, competitii uniformizante intre competitori neuniformi si evaluari agasante, pe banda rulanta, ..numai la dezvoltat gandirea nu se preteaza.

stii, daca ai desemna un personaj de clasa a opta cercetator doctoral pe-o tema data (cu aceeasi inteligenta - si nu vorbesc de cunostinte - si-acelasi grad de motivatie ca un cercetator de 32 de ani), sunt ferm convinsa ca ti-ar face o treaba comparabila.
ai subiectul, resursele si capul sa o faci, ..atunci la ce te-ajuta - in spectrul liniilor trase - toti anii incarligati si incruntati de admiteri, examene, x facultati si mastere?

Trimis de: CharonOfNyx pe 29 Jul 2010, 08:33 AM

QUOTE(ruxandra eliza @ 28 Jul 2010, 10:37 PM) *
stii, daca ai desemna un personaj de clasa a opta cercetator doctoral pe-o tema data (cu aceeasi inteligenta - si nu vorbesc de cunostinte - si-acelasi grad de motivatie ca un cercetator de 32 de ani), sunt ferm convinsa ca ti-ar face o treaba comparabila.

Probabil ai studiat temeinic inainte de a face afirmatia asta.

Sunt de acord ca invatamantul romanesc e bazat pe acumulare, memorare in loc de creativitate (vezi si trimiterile lui abis la Gustave LeBon) desi eu vorbesc din experientza personala. Dar de aici pana la duma scoasa de tine e cale lunga.

Trimis de: freeman pe 29 Jul 2010, 05:26 PM

QUOTE(ruxandra eliza @ 28 Jul 2010, 10:37 PM) *
ceea ce propui tu e destul de hegemono-coercitiv. M-ai nimerit chiar din prima!

1. de ce trei limbi? in fix sapte clase? i. limba materna ii. limba tarii in care s-a nascut iii. limba engleza - toate sunt usoare!

2. de ce i-ai obliga sa fie tehnici ? E bine ca fiecare sa stie a tine o sula in mana, nu se stie cand nimeresti pe o insula, sau cand pica meteroritu''.

..de ce i-ai obliga orice, in fond? e doar invatamant obligatoriu (platit de stat)...
3. apoi, igiena personala - cine sunteti tu, un decan, un director, un ministru sau un presedinte (da), sa decretati ca maldarul asta de pregatiri fixe e de basculat in mintea fiecarui copil? Eu consider normal ca toti copii sa fie invatati sa se steraga la cu_r, sa se spele, sa treaca strada, suflat mucii, si alte cateva (nu te gandi cate stii tu de la sistemul tau civilizat in care ai evoluat -, ci gandeste cate nu stiu bucatile - e un cuvant nemtesc - de la tara...)
stii cate lumi risti sa strivesti, asa? da

nu mi se pare ridicola optiunea de scolarizare acasa. facultativa, pe deasupra (intr-adevar, zidarii, manichiuristele, cosasii sau cosarii ce nevoie au de chimie organica, de franceza sau de astronomie?).
fiindca, in formatul in care se prezinta invatamantul romanesc acum, cu matematica 'stas', romana bramburit-recitata, mormane de nume de muntisori pe care le uiti in patru ore, pagini de ani/titluri si titlusoare/formule/x-ulete care-ti incalcesc somnul si-ti aplatizeaza imaginatia, competitii uniformizante intre competitori neuniformi si evaluari agasante, pe banda rulanta, ..numai la dezvoltat gandirea nu se preteaza.
Ai nimerit-o ...deci stii.........

ai subiectul, resursele si capul sa o faci, ..atunci la ce te-ajuta - in spectrul liniilor trase - toti anii incarligati si incruntati de admiteri, examene, x facultati si mastere? Tu aici imi dai dreptate 100%. sau ce?


Trimis de: Themis pe 24 Feb 2011, 06:35 PM

Ca dascal de profesie, ma risc sa-mi dau si eu cu parerea.
Peste tot in lumea civilizata, invatamantul obligatoriu e de 10 clase. Diploma de absolvire a liceului se acorda dupa terminarea a 12-13 clase. Nu e vorba de Romania, e vorba de intreaga lume CIVILIZATA.
Cu ce sunt de acord, e reformarea programelor, a curriculei scolare. In prezent, ca si in trecut, in Romania se invata multe aberatii, pe care nu le folosesti niciodata, doar ca sa se dea unor "dinozauri" de mancare. As pune accentul mult pe practica, pe deprinderi de viata, asa cum propunea si freeman, pe buna educatie, common sense. Un mentor spiritual si de viata ar trebui sa predea lucrurile astea.
Desigur, vom avea in continuare scriere, citire, aritmetica, fara ele nu se poate nicaieri. De acord cu PC-ul, as baga aici in programa typing skills, toata suita Office, navigare si cercetare pe net cu teme de cercetare si proiecte, contabilitate simpla cu ajutorul PC-ului, redactare de CV si cover letter, diverse tipuri de CV-uri, cautare de job-uri, etc...toate astea le-as baga in programa. Life skills, baby!
Limbile straine, ok cu 3 OBLIGATORIU, desi una dintre alea 3 ar trebui sa fie in mod cert CHINEZA.
N-as renunta la "indemanari", gen pictura, desen, lucru manual, muzica, sport. Astea le-as baga de 2 ori pe zi. Sportul in fiecare zi.
- Mens sana in corpore sano-.
Ok cu biologia, geografia, istoria. Chimia si fizica le-as baga pana la un anumit nivel...poate toxicologia sa inlocuiasca chimia si fizica mai incolo. La fel, as baga un curs de "supravietuire" de doua ori pe saptamana...ce faci cand...cum te descurci cand...

Cam atat.

P.S: Si altceva: as introduce cam doua-trei ore de "agricultura" pe saptamana. Plantat, sapat, irigat, etc. Part of the life skills. Nu se stie cand cade bomba, civilizatia, bancile, etc...si trebuie sa ne crestem mancarea cu propriile maini.

Trimis de: freeman pe 25 Feb 2011, 08:50 AM

Scuze ca dau citat din mine:

QUOTE(freeman @ 8 Jul 2010, 06:48 PM) *
Mai mult de 7 clase sa nu faca decat cei ce au nevoie de anumite indemanari fizice, manualitate, anumite abilitati profesionale.

Ideea mea era urmatoarea: Invatamantul obligatoriu sa fie de 7 clase, sa inceapa la varsta de 8 ani. In acesti 7 ani de invatamant sa se practice ce am scris initial si ce s-a mai adaugat de alti forumisti:
- stimularea creativitatii si a cercetarii (desen, cantat la un instrument muzical, gandirea in imagini, sunete, simturi, senzatii)
- stimularea gandirii logice si analitice (aritmetica, logica la zi, fizica, jocuri, strategii, tactici)
- stimularea mentalitatii si bucuriei lucrului bine facut si finalizat (sport facut in mod organizat si repetitiv, realizarea a 'ceva", munca si repetitivitate)
- stimularea memoriei (maxim 20%, nu 75% cum este acum sistemul)
- stimularea socializarii (cunoasterea celorlalti, comportamentul uman, placerea si eficienta activitatii facute impreuna, imprietenirea).
- cultura generala (un amalgam format din foarte multe materii: istorie, geografie, arta, natura, etc - maxim 20%)
- supravietuirea individuala

Materia nu trebuie sa fie multa, ci aleasa cu cap si sa fie la zi, sa fie esentiala si echilibrata, calculata precis sa poate fi urmata cu un efort mediu si cu placere. Numarul de ore petrecut la scoala trebuie sa fie mai mare. Acasa nu trebuie sa faca ceva legat de scoala, decat daca are o pasiune sau ambitie foarte mari.
Trebuie gandit ce ar putea face in timpul liber, stimularea libertatii, activitati in natura, socializare, competitii.
Nu ar trebui sa aiba o vacanta mai mare de 3 saptamani, e o prostie imensa. Totalul vacantelor sa nu depaseasca 1,5-2 luni.

Odata terminate cele 7 clase elevul a capatat o educatie si un sistem general de invatamant. Scoala va face o evaluare totala a aptitudinilor si capacitatilor elevului, care impreuna cu evaluarile continue din cei 7 ani, si cu dorinta elevului, vor aduce pe parinti in postura de a face cea mai buna alegere pentru viitorul elevului.
Daca elevul e foarte bun intr-un domeniu si vrea sa continue in acel domeniu, statul sa-i dea bursa de scoala si de trai. Daca parinti nu-l lasa, in acest caz, ar trebui umblat la sistemul juridic - interesul elevului si al staului coincide, interesul parintilor e opus. Daca nu se doreste continuarea, fostul elev sa aiba drept de munca, ca 'generalist' adica nespecializat.

Daca acest sistem va orienta si evalua foarte bine elevii, se poate trece la urmatorul nivel de invatamant, unul specializat:
- Liceul-Scoala profesionala, de arte si meserii (de 1-3 ani, aici se formeaza "meseriasii", invatamantul trebuie puternic imbinat cu practica, in genul uceniciei, materia sa fie la zi, predata si insusita corespunzator, asta ar fi invatamantul mediu care pregateste majoritatea: muncitori, maturatori, paznici, chelneri, zugravi, vanzatori, croitori, secretare, pescari, padurari, macaragii, soferi, mecanici, operatori pc, instalatori, soldati, politisti, functionari, farmacisti, sefi medii, contabili, sportivi, avocati, asistenti, dentisti, etc). Invatamantul e facut in asa fel incat odata cu absolvirea, meseriasul poate lucra foarte bine din prima zi in domeniul urmat!

Urmatorul nivel de invatamant ar fi intr-adevar superior, supra-specializat, elitele primelor 7 clase intra aici direct, daca vor:
- Universitate-Institut (4-6 ani, se urmareste a atinge si depasi performate inalte la nivel mondial in toate domeniile: stiinte, arte, stiinte aplicate, medicina, inginerie, agricultura, transporturi, etc- impletirea puternica cu latura practica unde e cazul). As desfiinta Masteratele actuale care sunt de doi bani, ca si doctoratele care sunt o tampenie inventata de universitari. Se mai pot face doar cursuri suplimentare (de exemplu pentru management) in functie de evolutie si nevoi. Cine iese de aici poate lucra excelent din prima zi.

Asta e un mod de a avea un invatamant performant si eficient, in viziunea mea. Probleme vor fi nu atat la alegerea materiilor si specialitatilor, ci la a invata profesorii sa predea si sa se dedice acestora.


Trimis de: freeman pe 31 Mar 2011, 07:47 PM

up!
Eu zic ca tarii ii merge prost pentru ca sunt prea multi care nu au invatat in scoala, chiar daca figureaza avand chiar si 4 clase!
Unii ajung casieri la Tarom, altii ajung in functii politice. Primii sunt benigni, dar neinteresanti; ultimii insa pot da tendinte si exemple care ii fac si pe altii sa urmeze acele cai minunate...

Trimis de: gigip pe 31 Mar 2011, 08:50 PM

QUOTE(Themis @ 24 Feb 2011, 07:35 PM) *
Ca dascal de profesie, ma risc sa-mi dau si eu cu parerea.
Peste tot in lumea civilizata, invatamantul obligatoriu e de 10 clase. Diploma de absolvire a liceului se acorda dupa terminarea a 12-13 clase. Nu e vorba de Romania, e vorba de intreaga lume CIVILIZATA.
Cu ce sunt de acord, e reformarea programelor, a curriculei scolare. In prezent, ca si in trecut, in Romania se invata multe aberatii, pe care nu le folosesti niciodata, doar ca sa se dea unor "dinozauri" de mancare. As pune accentul mult pe practica, pe deprinderi de viata, asa cum propunea si freeman, pe buna educatie, common sense. Un mentor spiritual si de viata ar trebui sa predea lucrurile astea.
Desigur, vom avea in continuare scriere, citire, aritmetica, fara ele nu se poate nicaieri. De acord cu PC-ul, as baga aici in programa typing skills, toata suita Office, navigare si cercetare pe net cu teme de cercetare si proiecte, contabilitate simpla cu ajutorul PC-ului, redactare de CV si cover letter, diverse tipuri de CV-uri, cautare de job-uri, etc...toate astea le-as baga in programa. Life skills, baby!
Limbile straine, ok cu 3 OBLIGATORIU, desi una dintre alea 3 ar trebui sa fie in mod cert CHINEZA.
N-as renunta la "indemanari", gen pictura, desen, lucru manual, muzica, sport. Astea le-as baga de 2 ori pe zi. Sportul in fiecare zi.
- Mens sana in corpore sano-.
Ok cu biologia, geografia, istoria. Chimia si fizica le-as baga pana la un anumit nivel...poate toxicologia sa inlocuiasca chimia si fizica mai incolo. La fel, as baga un curs de "supravietuire" de doua ori pe saptamana...ce faci cand...cum te descurci cand...

Cam atat.

P.S: Si altceva: as introduce cam doua-trei ore de "agricultura" pe saptamana. Plantat, sapat, irigat, etc. Part of the life skills. Nu se stie cand cade bomba, civilizatia, bancile, etc...si trebuie sa ne crestem mancarea cu propriile maini.

Themis,rezonez la propunerile tale!Cu o programa practica,utila,restransa,in 8-10 ani ,cu cheltuieli reduse,copilul,devenit adolescent (oricum pana la 14-16 ani nu ar putea fi angajat in munca),prin cursuri de formare rapide ,ar deveni muncitor specializat intr-un domeniu si nu un asistat social.
Liceele si universitatile sa devina private(cateva exceptii pentru copii dotati intelectual dar cu posibilitati materiale precare)
gigip.

Trimis de: freeman pe 4 Jul 2011, 02:52 PM

Re: Eu zic ca tarii ii merge prost pentru ca sunt prea multi care nu au invatat in scoala, chiar daca figureaza avand si 4 clase!
In baza noilor rezultate de la Bac, declar solemn ca am intrat Era Prostovanilor! Atentie nu se stie bine vorbi romaneste! dar toti sunt romani in Romania.

Va invit sa apelati la serviciile unui Doctor Prostovan, unui Constructor Prostovan si unui Popa Prostovan. Daca se intampla sa muriti nefiind bolnav, sa va cada casa in cap nefiind cutremur, sa nu fiti ingropat ca nu se stie cum - inseamna ca ati nimerit in inima Generatiei Z ce apartine de Era Prostovanilor!

Trimis de: Marduk pe 4 Jul 2011, 03:55 PM

Eu zic ca tarii ii merge prost deoarece in comunism cei care aveau cunostinte de 4-6 clase primare au terminat liceul si facultatea la FF, iar azi conduc Romania. Toti acesti tovarasi de nadejdie au ajuns profesori universitari, generali, judecatori, sefi la FRF sau la Liga, toata spuma conducatoare, cu mici exceptii, are la baza aceasta pregatire din familie, de la PCR, UTC, UGSR, cooperatie, etc. Cei care sunt pregatiti si vor sa schimbe ceva se izbesc de acest zid construit de esalonul inferior al PCR pentru dominarea societatii romanesti.

Trimis de: March pe 4 Jul 2011, 04:31 PM

Niciodată http://www.cotidianul.ro/150996-Silviu-Prigoana-Niciodata-nu-s-a-intamplat-sa-am-nevoie-de-diploma s-a īntāmplat să am nevoie de diplomă , gunoierul sef dixit !

Pai daca aia vreo cateva zeci de contracte de la stat pe mai multi ani, n-ai nevoie mai mult de 8 clase !

Trimis de: freeman pe 19 Sep 2012, 05:34 AM

Uitati rezultatul faptului ca nu se face nimic in acest sens!
Absolventii actuali sunt atat de prosti ca au ajus sa se infioare pana si politicienii care conduc domeniul invatamantului si sa propuna o carpeala de bacalaureat profesional, adica: sunt prostii nostri, trebuie sa-i tinem in scoala pana la o varsta si apoi le dam o diploma sa poata munci. Ce sa munceasca?! Stiti ce vor ei?

Asa cum este acum sistemul de invatamant cu:
- profesori slabi, neinteresati, prizonieri intre o materie multa, depasita, nepotrivita si o metoda de predare inadecvata vietii curente
- elevi prosti, fara un tel, total inconstienti
- politicieni corupti, iresponsabili, fara o viziune asupra viitorului de urmat;

daca nu desfiintam noi sistemul actual in mod controlat, acesta se va prabusi de la sine, impreuna cu alte parti ale Romaniei.

Trimis de: freeman pe 19 Sep 2012, 05:39 AM

Noutati!
Absolventii actuali (80%) sunt atat de prosti ca au ajus sa se infioare pana si politicienii care conduc domeniul invatamantului si sa propuna o carpeala de bacalaureat profesional, adica: sunt prostii nostri, trebuie sa-i tinem in scoala pana la o varsta si apoi le dam o diploma sa poata munci. Ce sa munceasca?! Stiti ce vor ei?

Asa cum este acum sistemul de invatamant cu:
- profesori slabi, neinteresati, prizonieri intre o materie multa, depasita, nepotrivita si o metoda de predare inadecvata vietii curente
- elevi prosti, fara un tel, total inconstienti
- politicieni corupti, iresponsabili, fara o viziune asupra viitorului de urmat;

daca nu desfiintam noi sistemul actual in mod controlat, acesta se va prabusi de la sine, impreuna cu alte parti ale Romaniei.

Trimis de: fiatlux pe 19 Sep 2012, 06:43 AM

hm! interesante idei si care,dpmdv ar fi trebuit aplicate cat mai repede in conditiile in care ies pe banda rulanta ratati (din pacate) ;un efort financiar cvasiinutil care nu a servit nimanui (exceptind corpul profesoral si acelora care merg la scoala pt a primi ajutorul social,eventual); suntem in faza analfabetilor cu scoala; exagerez un pic dar nici departe de adevar nu-s;mda,trebuie facut ceva radical si in zona asta; dar ministrii au ochelari de cal ;chiar si funeriu ,caruia i se aduc osanale pt "marele merit" de a fi depistat nivelul de pregatire ,s-a oprit aici ,nu a mers la cauze ;auzi..clasa 0 ..reforma .. mad.gif

Trimis de: Felina pe 19 Sep 2012, 09:09 AM

Cat timp exista stat, invatamantul nu se va prabusi. Si in comunism toata lumea facea scoala, cu sau fara merit. Invatamantul e un sistem sustinut de stat, ca atare nu are cum sa se prabuseasca.

Exista un zvon cum ca la prabusirea romaniei, incluzand si sistemul de invatamant, au pus umarul de la revolutie incoa o mana de oameni puternici ai lumii. Si daca, si daca nu e adevarat, Roamania tinde totusi spre o simpla piata de desfacere.

Trimis de: Erwin pe 19 Sep 2012, 09:58 AM

Păi pentru că e "susținut" de stat s-a prăbușit! Deja! E cel mai slab finanțat, după spitale. Normal că nu mai sunt rezultate. Totuși există școli īn care se īnvață! Unele īn care promovabilitatea la BAC anul trecut a fost de 99% și cu note mari. Sunt destui copii deștepți care cāștigă olimpiade prin lume, pregătiți de profesori buni care o fac din dăruire, nu pentru că sunt plătiți.

Trimis de: freeman pe 19 Sep 2012, 10:24 AM

QUOTE(Felina @ 19 Sep 2012, 10:09 AM) *
Invatamantul e un sistem sustinut de stat, ca atare nu are cum sa se prabuseasca.

Citeste primul vers din imn. Ajuta.

Trimis de: fiatlux pe 19 Sep 2012, 10:26 AM

QUOTE(Erwin @ 19 Sep 2012, 10:58 AM) *
Păi pentru că e "susținut" de stat s-a prăbușit!

e de rasu'/plansu' ! (iar te plingi tongue.gif )

QUOTE
Deja! E cel mai slab finanțat, după spitale. Normal că nu mai sunt rezultate. Totuși există școli īn care se īnvață! Unele īn care promovabilitatea la BAC anul trecut a fost de 99% și cu note mari. Sunt destui copii deștepți care cāștigă olimpiade prin lume, pregătiți de profesori buni care o fac din dăruire, nu pentru că sunt plătiți.


slaba finantare care a determinat ca incadrarile sa se faca cu profesori de nivel 3 la titularizari sau suplinitori (unii nespecializati ); da,exista si profi dedicati ,da' cred ca-i numeri pe degete si la un moment dat ,chiar si ei clacheaza pt ca nivelul educatiei elevilor este scazut si e greu sa le tii piept (cunosc cazuri);as corobora si cu pb uniformelor -copiii judeca si se comporta si dupa ...tzoale rolleyes.gif care de multe ori sunt sub "standardele" lor (deci un alt motiv de introducere a uniformei ,abis ohyeah.gif )

Trimis de: Marduk pe 19 Sep 2012, 09:32 PM

Eu zic ca invatamantul romanesc trebuie restructurat din temelii. Clasele 1-8 obligatorii, cu amenzi si motivatii (rechizite, imbracaminte, incaltaminte etc. gratuite pentru cei saraci) pentru parintii care nu-si trimit sau isi trimit copiii la scoala. In acesti ani de scoala sa se puna accentul pe limba romana, geografia Romaniei, istoria Romaniei, aritmetica, pregatire profesionala (functie de optiunea parintilor, scolii, copiilor, intereselor locale, zonale etc.), civism si ecologie, cunostinte de biologie, zoologie, fizica, chimie. In rest scoala sa-i invete pe acesti copii cum sa traiasca in viata de dupa scoala, sa-i educe cum sa se poarte in societate, care le sunt drepturile si indatoririle etc. Cine vrea sa mearga la liceu sa dea examen, intra merge mai departe cu liceul, nu la scoala profesionala unde se reia programul de pregatire profesionala din clasele 1-8 functie de aceleasi criterii plus solicitarile intreprinderilor, locale, regionale sau ale unor investitori care ar trebui sa sustina educarea viitorilor muncitori, agricultori etc. Cei care sunt absolventi de liceu sa dea examenul de bacalaureat, il iau sa mearga unde vor, cei care nu il iau sa capete o adeverinta cu care sa se poata angaja in pregatirea profesionala pe care au invatat-o in liceu sau sa mearga la o scoala postliceeala care ii pregateste in profesia aleasa. Nu toti romanii trebuie sa termine o facultate doar de dragul de a avea un numar cat mai mare de absolventi de facultate dar de fapt niste trogloditi care nu pot sa scrie o cerere sau un CV.

Trimis de: Erwin pe 19 Sep 2012, 10:58 PM

Cam īnvechite toate astea, Marduk! Așa era pe vremea noastră, dar acum societatea a evoluat și īnvățămāntul e pe lāngă. Mai multe īnvață de pe internet. Chiar dacă am biblioteca plină cu cărți, fiu-meu nu prea s-a atins de ele, n-a citit nici din cele obligatorii, cred că pot număra pe degete cāte cărți a citit din scoarță īn scoarță. Cu toate astea are un bagaj de cunoștințe impresionant, e student și muncește, știe vorbi cu oamenii și se descurcă minunat. Toți copiii și tinerii ar īnvăța cu drag ceea ce le place, ceea ce īi pasionează și ar vrea să facă īn viață. Īnsă școala le toarnă īn cap materii inutile, cu programe aiuristice, schimbate de n-ori. Oricāte reforme s-au făcut mai mult au stricat de douăzeci de ani īncoace, dar sigur nu ne putem īntoarce la sistemul socialist de dinainte de '89.

Trimis de: Marduk pe 20 Sep 2012, 08:27 AM

QUOTE(Erwin @ 19 Sep 2012, 11:58 PM) *
Cam īnvechite toate astea .... acum societatea a evoluat și īnvățămāntul e pe lāngă..... copiii și tinerii ar īnvăța cu drag ceea ce le place, ceea ce īi pasionează și ar vrea să facă īn viață.....dar sigur nu ne putem īntoarce la sistemul socialist de dinainte de '89.

Eu te contrazic, sunt sate, comune, orasele, targuri unde se face scoala de-a sila, de fapt nu se face scoala multi elevi trec prin scoala precum gasca prin apa. Sunt profesori care nu merita acest titlu, nici macar pedagogi, educatori sau supraveghetori nu ar trebui sa fie, dar cu astfel de oameni se face in unele locuri scoala in Romania. Am intalnit parinti care abia asteapta copilul sa termine cele 8-9-10 clase, cate s-or mai face ca sa-l trimita la munca, cu caruta, animalele sau in agricultura. Eu ma refer la cei care chiar nu vor sa mearga la scoala, ce le faci? ii obligi sa vina la ore doar pentru ca legea zice ca trebuie sa faca 9 sau 10 clase? dar la final constatam ca sunt aproape semianalfabeti desi statul a cheltuit bani cu pregatirea lor. Nu cunosc situatia din invatamantul din alte tari dar am avut ocazia sa vorbesc cu niste tineri olandezi, belgieni si germani, am constatat ca nu prea aveau cultura generala, geografie, istorie, filozofie, etc. cunosteau insa foarte bine sa conduca un tractor sa utilizeze dispozitivele ce se puteau atasa, sa conecteze un mulgator la ugerul vacilor, sa verivice calitatea laptelui etc. aritmetica, socoteli, volume, suprafete, cubaje etc. pe astea le cunosteau foarte bine, aveau conostinte bune in folosirea calculatorului si a internetului.

Trimis de: ilie pe 5 Aug 2013, 08:16 AM

Cand va spuneam ca trebuie desfiintat... doar ati vazut si rezultatele de la bacul de anul asta!

Trimis de: Erwin pe 6 Aug 2013, 01:12 AM

Se desființează de la sine... Cui īi mai trebuie școală? Se construiesc biserici și se īnvață morala creștină, e destul să știi să pui stampila pe buletinul de vot, cā zice popa pe cine trebuie.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)