Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Opiniile Consumatorilor / Comentariile Clientilor _ Produse Si Producatori

Trimis de: Marduk pe 18 Dec 2010, 11:01 AM

M-am hotarat sa deschid acest topic dupa ce am citit o stire din ziar despre compania http://www.adevarul.ro/societate/sanatate/alimentatie/Scandal-SUA-Activia-beneficiile-reclame_0_392360808.html. In Romania au patruns in ultimii ani mai multe companii care produc si pun in vanzare fel de fel de produse alimentare sustinute de o reclama agresiva dar mincinoasa. M-a surprins cand am citit stirea respectiva comentariul unui cititor care zicea ca "S-a demonstrat totusi, stiintific, faptul ca bacteria Bifidus exista in natura in vaginul femelelor si in excrementele de porc. Deci pofta buna!" M-am gandit ca aceste bacterii sunt moarte cand sunt adaugate in iaurturile Danone, dar pe de alta parte m-am intrebat de ce le mai baga in iaurt daca sunt moarte? Ma astept dupa aparitia acestei stiri si la o reactie din parte autoritatilor care ne-au obisnuit sa reactioneze, curioasa obisnuinta, doar in urma altora, desi iau bani tocmai pentru ai apara pe consumatori. Va invit sa discutam despre experientele pe care le-ati avut cand ati "savurat" astfel de produse.

Trimis de: Michelle pe 18 Dec 2010, 05:41 PM

termenul de saprofit...bacterii saprofite iti zice ceva? sunt bacterii care colonizeaza organele omului sau porcului si ajuta;
ala care comenta era un retardat

Trimis de: exergy33 pe 18 Dec 2010, 06:20 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Dec 2010, 01:01 PM) *
M-am gandit ca aceste bacterii sunt moarte cand sunt adaugate in iaurturile Danone, dar pe de alta parte m-am intrebat de ce le mai baga in iaurt daca sunt moarte?

Si ai aflat raspunsul? rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 18 Dec 2010, 06:59 PM

In afara de faptul ca erau moarte nimic altceva, inca mai caut sa inteleg de ce le baga in iaurt moarte, cand iaurtul este un produs viu. Am gasit intre timp si o reteta de iaurt, pe care orcine il poate prepara in casa.
2 litri de lapte natural nepasteurizat, daca se poate de la vacuta
300 grame smantana grasa (foarte grasa)
un prosop curat
borcane sterilizate
Se incalzeste laptele pana la 70 grade Celsius dupa termometru, nu trebuie fiert. Se ia de pe foc si se amesteca cu smantana foarte bine pana la omogenizare. Se toarna in borcane care se acopera cu prosopul si se lasa sa se receasca incet. Se acopera borcanele cu folie si se baga la frigider se consuma in 6-7 zile.

Trimis de: exergy33 pe 18 Dec 2010, 08:20 PM

Unde ai citit ca ar fi vorba de bacterii moarte?

Ca idee, intra un minut aici :
http://www.ehow.com/about_5035473_bifidus-regularis.html

Trimis de: Marduk pe 18 Dec 2010, 08:25 PM

Nu am inteles din site-ul respectiv ca ar fi moarte sau vii! Dar din moment ce laptele respectiv este pasteurizat, cred ca bacteriile respective sunt moarte, altfel nu ar putea avea termenul de garantie asa mare.

Trimis de: Rovaniemi pe 18 Dec 2010, 09:18 PM

Păi lu' iaurtu' îi moare bacteria la intrare ... rolleyes.gif

Trimis de: turbo trabant pe 21 Dec 2010, 12:12 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Dec 2010, 12:01 PM) *
http://www.adevarul.ro/societate/sanatate/alimentatie/Scandal-SUA-Activia-beneficiile-reclame_0_392360808.html.

iara e cineva din anturajul lui maaarele miliardar rroman sucarit pe danone si baga strambe la bizoni. sa nu fi vrut sa intre danone in magazinele micateapa.ro? rolleyes.gif

danone a luat-o in freza in sua pentru reclama inselatoare (chestia cu protectia actimel , campul ala de forta minune din reclama de te fereste de raceala si gripa sau chestia cu activia), nu pentru ce baga in produs cum manipuleaza neadeavarul. ce baga danone e fix in pix cu alte iaurturi.

Trimis de: abis pe 21 Dec 2010, 12:29 PM

QUOTE(Marduk @ 18 Dec 2010, 06:59 PM) *
2 litri de lapte natural nepasteurizat, daca se poate de la vacuta

In cazul asta mai bine iei Danone. Nu te risca cu lapte nepasteurizat.

Trimis de: Marduk pe 21 Dec 2010, 01:28 PM

QUOTE(turbo trabant @ 21 Dec 2010, 12:12 PM) *
ce baga danone e fix in pix cu alte iaurturi.

turbo trabant m-ai lasat masca, iei apararea bancilor, il terfelesti pe Assange si Wikileaks, pui o vorba buna pentru companiile internationale (DANONE). ok am inteles ca esti conspirationist si neam de mosier, etc. insa nu inteleg daca aceste discutii te distreaza sau tu chiar crezi ceea ce scri? ori este un fel de "fix in pix" globalizat de la Danone

QUOTE(abis @ 21 Dec 2010, 12:29 PM) *
Nu te risca cu lapte nepasteurizat.

abis, de ce sa nu ma risc? de sute de mii de ani oamenii mananca carne, lapte, branza, oua, legume, etc. chestia asta cu pasteurizarea deja este pentru dependenti. eu vreau sa mananc unt facut in putinei, iaurt in oala de pamant, oua din cuibar, miere din stup, tuica de pruna, etc. daca stai la oras te uiti la tembelizor toata ziua, apoi iesi la sfarsit de saptamana in supermarket si cumperi totul pasteurizat, curat, cu termene de valabilitate de enspe zile sa-ti ajunga dependenta de sistem, parte a unui sistem unde trebuie sa cotizam mai mult ca sa mancam biologic, care biologic e de fapt natural rofl.gif e tare chestia asta cum le invarte ea pe toate pentru a ajunge exact acolo unde trebuie, dar mai scump.

Trimis de: turbo trabant pe 21 Dec 2010, 01:37 PM

QUOTE(Marduk @ 21 Dec 2010, 02:28 PM) *
pui o vorba buna pentru companiile internationale (DANONE).

arata-mi te rog doar unde am pus o vorba buna pentru danone unsure.gif . am spus ca au aceeasi reteta ca multe alte iaurturi si ca au fost prinsi cu matza in sac cu publicitate inselatoare (bifidus , actimel , whatever).

intre un iaurt facut de covalact si danone nu e mare diferenta, decat marketingul (inselator) si poate ceva mai multa curatenie la productie. orice lapte industrializat nu mai seamana prea mult cu ala de la vaca oricat de mult ar vrea reclama sa iti prezinte vacuta care rumega linistita prin alpi.

ps: daca ai lapte direct de la sursa sigura si danone in frigider arunca linistit danone.

Trimis de: Marduk pe 21 Dec 2010, 01:57 PM

QUOTE(turbo trabant @ 21 Dec 2010, 01:37 PM) *
intre un iaurt facut de covalact si danone nu e mare diferenta, decat marketingul (inselator) si poate ceva mai multa curatenie la productie. orice lapte industrializat nu mai seamana prea mult cu ala de la vaca oricat de mult ar vrea reclama sa iti prezinte vacuta care rumega linistita prin alpi.

acum te-as intreba daca faci reclama la bio sau bagi strambe ca Assange?

Trimis de: turbo trabant pe 21 Dec 2010, 02:04 PM

QUOTE(Marduk @ 21 Dec 2010, 02:57 PM) *
acum te-as intreba daca faci reclama la bio sau bagi strambe ca Assange?

fac reclama la vaca sfanta din pasune smile.gif

cu titlu de anecdota: acum vreo 10 ani am cunoscut la o petrecere o proaspata angajata (blonda) danone la departamentul de marketing care ne vorbea la vremea aia de "conceptele revolutionare" ale iaurturilor danone. ce mistouri s-au facut de fata aia atat de bine spalata pe cap jamie.gif

dar de aici pana la a crede in ce scrie fituica bacanului carpatilor e cale lunga- danone nu otraveste pe nimeni dar iti vinde o ciorba lunga la pret de leacul tineretii fara batranete.

Trimis de: abis pe 21 Dec 2010, 02:05 PM

QUOTE(Marduk @ 21 Dec 2010, 01:28 PM) *
abis, de ce sa nu ma risc? de sute de mii de ani oamenii mananca carne, lapte, branza, oua, legume, etc. chestia asta cu pasteurizarea deja este pentru dependenti

Dependenti, de ce?

Tu fierbi laptele inainte sa-l bei? Daca da, il supui unui proces de prelucrare mai agresiv decat simpla pasteurizare (care inseamna incalzirea laptelui nu pana la punctul de fierbere, ci undeva pana in jur de 70-80 de grade Celsius, daca vrei cautam pe net valoarea exacta). Asa se distrug bacteriile patogene si sporii lor.

Daca nu fierbi laptele, ci il bei crud, nu esti un exemplu bun de urmat. De ce?

Laptele crud poate fi o cale de contaminare cu diverse bacterii care se pot gasi in corpul animalulului. Printre posibilii patogeni se numara Listeria, Salmonella si E.C coli, bacterii responsabile de multe toxinfectii alimentare.

Acestea pot da febra si simptome digestive mai mult sau mai putin grave. Uneori boala trece aproape neobservata, fiind confundata cu o indigestie. Insa exista si exceptii cand o simpla toxiinfecţie alimentara are efecte foarte grave. Toxiinfectia cu listeria poate sa afecteze sistemul nervos sau sa duca la meningita, in timp ce salmonella poate provoca septicemie.

Daca un adult sanatos are sanse mici de complicatii grave, sunt in pericol in special copiii, batranii, gravidele si cei cu sistemul imunitar slabit. La copiii mici o simpla diaree provocata de toxiinfecţie este de ajuns pentru o deshidratare severa.

La gravide, in special, problema este cu atat mai complicata pentru ca bacteria poate sa afecteze fatul, ducand la pierderea sarcinii sau moartea copilului nou-nascut.

Analizele facute de cercetatori au aratat ca nu exista diferenţe nutritionale majore intre laptele crud si cel pasteurizat. Asadar, de ce sa risti? Este ca o loterie ruseasca: azi bei lapte crud si nu patesti nimic, maine la fel, poimaine iarasi, pana intr-o zi cand te trezesti cu ditamai tuberculoza.
QUOTE
eu vreau sa mananc unt facut in putinei, iaurt in oala de pamant, oua din cuibar, miere din stup, tuica de prune

Nu te opreste nimeni. Si mie imi place sa mananc oua de tara, dar le fierb bine inainte. Nu fac niciodata maioneza cu ele. Asta ca exemplu.
QUOTE
trebuie sa cotizam mai mult ca sa mancam biologic, care biologic e de fapt natural

Biologic nu inseamna fara pasteurizare.

Pasteurizarea este una dintre cele mai folositoare inventii ale secolului XIX.

Trimis de: Marduk pe 21 Dec 2010, 02:21 PM

QUOTE(abis @ 21 Dec 2010, 02:05 PM) *
QUOTE
Dependenti, de ce?

De ceea ce vor altii sa ne bage pe gat, de industrializare, globalizare, etc.
QUOTE
Tu fierbi laptele inainte sa-l bei?

Da, il fierb pana da in foc, dar pentru iaurt doar pana la 70 de grade celsius.

QUOTE
Daca un adult sanatos are sanse mici de complicatii grave, sunt in pericol in special copiii, batranii, gravidele si cei cu sistemul imunitar slabit. La copiii mici o simpla diaree provocata de toxiinfecţie este de ajuns pentru o deshidratare severa..........................................................................
..................

Ok vorbeam doar despre iaurt nu despre salvarea speciei umane, cum naiba am ajuns la 6,5 miliarde daca exista atatea chestii gata sa ne ucida la fiecare inghititura? rolleyes.gif
QUOTE
Nu fac niciodata maioneza cu ele. Asta ca exemplu.

Nu faci niciodata maioneza cu oua de tara? nu sti ce pierzi, dar de ce sa te risti, sa-ti lasi anticorpii sa se distreze si ei cu o salamonela? fa maioneza cu oua din supermarket ca au steroizi, sau ia maioneza gata preparata ca nu mai are nimic natural in ea, dar da dependenta din cauza glutamatului de sodiu.
QUOTE
Biologic nu inseamna fara pasteurizare.

exista iaurt biologic? fara pasteurizare?
QUOTE
Pasteurizarea este una dintre cele mai folositoare inventii ale secolului XIX.

Corect, dar prea s-a exagerat cu "fierturile" astea.


Trimis de: abis pe 21 Dec 2010, 02:38 PM

QUOTE(Marduk @ 21 Dec 2010, 02:21 PM) *
De ceea ce vor altii sa ne bage pe gat, de industrializare, globalizare, etc.

Care-i problema?

Nu mi-ai spus: dependenta de ce anume?
QUOTE
il fierb pana da in foc, dar pentru iaurt doar pana la 70 de grade celsius

In cazul asta, cu ce-i mai rea pasteurizarea decat fierberea la care il supui tu? laugh.gif
QUOTE
vorbeam doar despre iaurt nu despre salvarea speciei umane, cum naiba am ajuns la 6,5 miliarde daca exista atatea chestii gata sa ne ucida la fiecare inghititura?

Si eu tot despre iaurt (lactate)

Acum 100 de ani populatia globala era undeva pe la 1,7 miliarde. Din "cauza" industrializarii (pasteurizarea este inclusa aici), a medicinei moderne, a igienei etc speranta de viata si numarul oamenilor au explodat si am ajuns astazi la peste 6,5 miliarde. Uita-te la ritmul de crestere al populatiei umane pana la 1900 si la cel de dupa. smile.gif
QUOTE
Nu faci niciodata maioneza cu oua de tara? nu sti ce pierzi

Stiu ce pierd: ocazia de a face o infectie cu Salmonella

Nu cumpar produse care contin glutamat
QUOTE
exista iaurt biologic? fara pasteurizare?

Exista iaurt bio facut din lapte pasteurizat.

Nu cumpar iaurt bio, ci caut iaurt facut doar din lapte pasteurizat si fermenti lactici, fara lapte praf si fara alti aditivi. Nu conteaza marca.

Trimis de: Marduk pe 21 Dec 2010, 03:31 PM

QUOTE(abis @ 21 Dec 2010, 02:38 PM) *
Din "cauza" industrializarii (pasteurizarea este inclusa aici), a medicinei moderne, a igienei etc speranta de viata si numarul oamenilor au explodat si am ajuns astazi la peste 6,5 miliarde.

desi nu are legatura cu iaurtul sau produse si producatori tot am sa-ti raspund, numarul oamenilor au explodat tocmai in acele locuri unde nu prea se foloseste pasteurizarea sau cresterea industrializarii productiei alimentare. oare de ce?

Trimis de: exergy33 pe 21 Dec 2010, 07:44 PM

QUOTE(abis @ 21 Dec 2010, 04:05 PM) *
Dependenti, de ce?

Tu fierbi laptele inainte sa-l bei? Daca da, il supui unui proces de prelucrare mai agresiv decat simpla pasteurizare (care inseamna incalzirea laptelui nu pana la punctul de fierbere, ci undeva pana in jur de 70-80 de grade Celsius, daca vrei cautam pe net valoarea exacta). Asa se distrug bacteriile patogene si sporii lor.


Eu stiam ca pasteurizarea termica distruge homonii din lapte (din cauza socului termic aplicat citeva secunde) in timp ce fieberea obisnuita nu-i distruge ( din cauza ca dureaza mai multe minute, uneori peste o jumatate de ora, pana cand laptele ajunge sa dea in clocot).
Ma refer la hormoni ca melatonina (hormonul somnului), hormonii de crestere, etc ..

Copii de la tara sunt mai bine dezvoltati fizic si din cauza ca beau lapte natural fiert in mod traditional.
Acelasi pahar de lapte provoaca stare de somnolenta, urmata de un somn adanc si linistitor, in timp ce laptele pasteurizat nu produce un astfel de efect.

Mai exista si un alt tip de pasteurizare, efectuata prin aplicarea de presiuni foarte ridicate. Aceasta metoda distruge microorganismele insa lasa intacti hormonii.

Trimis de: Erwin pe 21 Dec 2010, 10:48 PM

Nu ştiu prin alte părţi, dar la Timişoara sunt deja mai multe puncte automate de livrare a laptelui, adus direct de la fermele unde este proaspăt muls. Este refrigerat, nu ştiu să fie şi pasteurizat, dar are gustul şi grăsimea intacte. Am luat de mai multe ori lapte şi este foarte bun, este certificat de producător, controlat şi de încredere. Cred că ar fi mult mai bun pentru iaurt decât laptele pasteurizat din comerţ la care trebuie să-i adaugi smântâna. Dar la ce să te chinui din moment ce pe acelaşi raft sunt câteva zeci de iaurturi produse de firme diferite, de la cele naturale 100% până la cele care au urme de lapte? Dacă principalul ingredient este laptele praf, ce iaurt mai este ăla?

Marduk, pentru "iniţierea" iaurtului se foloseşte cheagul, care de fapt conţine bacteriile saprofite din tubul digestiv al mieilor, viţeilor. Dacă nu ai cheag original nu e o problemă, iaurtul cumpărat are bacteriile vii în el şi punând un pic în laptele crud el se va transforma în iaurt. Ai mei fac des aşa fiind abonaţi la 1L de lapte pe zi direct de la vacă.

Probleme pot avea cei cu intoleranţă la lactoză dar n-am auzit pe nimeni să se îmbolnăvească de la lapte.

Apropo, când poţi să zici că iaurtul este stricat? rofl.gif

Trimis de: abis pe 22 Dec 2010, 01:34 PM

QUOTE(exergy33 @ 21 Dec 2010, 07:44 PM) *
Eu stiam ca pasteurizarea termica distruge homonii din lapte (din cauza socului termic aplicat citeva secunde) in timp ce fieberea obisnuita nu-i distruge ( din cauza ca dureaza mai multe minute, uneori peste o jumatate de ora, pana cand laptele ajunge sa dea in clocot).

Nu am citit despre asta. Poate sa fie adevarat, nu imi dau seama... Imi arati un articol pe tema asta?
QUOTE
Copii de la tara sunt mai bine dezvoltati fizic si din cauza ca beau lapte natural fiert in mod traditional.

Imi este greu sa cred ca este demonstrata implicatia smile.gif
Nu stiu daca intr-adevar sunt mai bine dezvoltati fizic. Din impresia mea, cei de la oras sunt mai inalti...

Iar daca sunt intr-adevar, poate sa fie foarte bine din cauza ca stau in aer liber mai mult (si in aer mai curat), fac mai multa miscare, nu neaparat din cauza laptelui.
QUOTE
Acelasi pahar de lapte provoaca stare de somnolenta, urmata de un somn adanc si linistitor, in timp ce laptele pasteurizat nu produce un astfel de efect.

De fapt niciun pahar de lapte nu are acest efect. smile.gif

Care-i adevarul: laptele contine mici cantitati de triptofan, un antidepresiv natural (care se gaseste si in carnea de curcan), dar ar fi nevoie de o cantitate industriala de lapte pentru a obtine efectul sedativ despre care se vorbeste. E doar un mit asta cu laptele care provoaca somnolenta. Multi consuma lapte la micul dejun, eventual cu cereale. Ar fi chiar neplacut daca ar duce la somnolenta. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 22 Dec 2010, 01:58 PM

QUOTE(Erwin @ 21 Dec 2010, 10:48 PM) *
Marduk, pentru "iniţierea" iaurtului se foloseşte cheagul, care de fapt conţine bacteriile saprofite din tubul digestiv al mieilor, viţeilor..........
Apropo, când poţi să zici că iaurtul este stricat?

eu stiam ca cheagul se foloseste la branza, laptele batut se face cu cheag? iaurtul natural tinut la rece poate rezista maxim o luna, celelalte pot rezista si mai mult.

Trimis de: Cla pe 23 Dec 2010, 02:28 AM

QUOTE(Erwin @ 21 Dec 2010, 09:48 PM) *
Apropo, când poţi să zici că iaurtul este stricat? rofl.gif

Doar când mucegaieste. Am mâncat iaurt care a expirat de 2 luni, ratacit pe undeva prin frigider si n-a avut nici pe dracu biggrin.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 24 Dec 2010, 10:25 PM

QUOTE(abis @ 22 Dec 2010, 01:34 PM) *
Care-i adevarul: laptele contine mici cantitati de triptofan, un antidepresiv natural (care se gaseste si in carnea de curcan), dar ar fi nevoie de o cantitate industriala de lapte pentru a obtine efectul sedativ despre care se vorbeste. E doar un mit asta cu laptele care provoaca somnolenta. Multi consuma lapte la micul dejun, eventual cu cereale. Ar fi chiar neplacut daca ar duce la somnolenta. smile.gif


De fapt, laptele cald indulcit cu miere de albine chiar da o stare de bine, un confort psihic ce poate usor aluneca spre somnolenta. Nu stiu ce chimie se intampla, dar e probata de mine reteta.

Trimis de: Marduk pe 24 Dec 2010, 11:14 PM

daca mierea este de tei, ar putea sa produca acea relaxare de care vorbim, dar cred ca orice altceva, dulce si caldut, poate sa dea o stare de relaxare.

Trimis de: abis pe 3 Jan 2011, 12:35 PM

Corect smile.gif

Trimis de: Cla pe 3 Jan 2011, 07:44 PM

Ati baut vreodata cafea îndulcita cu miere? rolleyes.gif

Trimis de: Rovaniemi pe 3 Jan 2011, 08:51 PM

Mai bine sărezi cafeaua direct, ce să te mai încurci cu miere ...

Trimis de: Cla pe 3 Jan 2011, 10:28 PM

Un pic de sare in cafea ridica aroma, ai dreptate smile.gif

Trimis de: Rovaniemi pe 3 Jan 2011, 11:08 PM

Păi parcă așa țineam minte despre miere, că și îndulcește dar și sărează umpik chestiile în care e dizolvată.

N-am încercat-o niciodată dizolvată tongue.gif

Trimis de: Cla pe 4 Jan 2011, 04:14 AM

Eu stiam de miere în ceai, care e delicioasa.
O vecina de-a mea a pus-o în cafea, uauu, foarte buna.
Si aia cu sarea, e buna sa se puna o priza de sare la cafea, chiar ca-i mult mai buna, încearca smile.gif

*Atentie, în plic când se fierbe, nu în ceasca.

Trimis de: March pe 27 Mar 2011, 01:36 PM

Apa plată cu bacterii. Ce au http://www.gandul.info/news/apa-plata-cu-bacterii-ce-au-gasit-inspectorii-sanitar-veterinari-in-apa-din-supermarketurile-brasovene-8101761 inspectorii sanitar-veterinari în apa din supermarketurile braşovene

(...) Bacili coliformi şi enterococi sau germeni fecali"


Sunteti surprinsi ? Eu nu. In haosul ce domneste in industria alimentara si nu numai, te poti astepta la orice ! devil.gif

Trimis de: Marduk pe 27 Mar 2011, 03:41 PM

Legea e prea permisiva fata de acesti nemernici, ar trebui desfiintati in secunda urmatoare constatarii fara drept de a mai face afaceri. In industria alimentara exista multi nenorociti care fac orice sa vanda pe bani grei pana si c....l porcilor drept prajitura cu martipan. Tocmai cei care fac tot felul de produse ce nu ar trebui sa ajunga in piata se plang ca legea este prea aspra, ca sunt prea multe controale, dar ei nu respecta un principiu de baza, care ar trebui sa fie sfant pentru orice producatror, sanatatea clientului, consumatorului.

Trimis de: Erwin pe 2 Apr 2011, 09:27 AM

Un nou scam:
Tahitian Noni Juice

Ieri la o expoziţie de produse naturiste am dat peste o măsuţă pe care erau prezentate sticle de 1/2 şi 1L cu acest "suc miraculos". Pentru că persoana care vindea îmi era cunoscută, am intrat în vorbă, a susţinut că îl consumă din septembrie şi n-a fost răcită toată iarna, n-a avut probleme de sănătate etc. Am acceptat să iau un fluturaş, dar n-am cumpărat nimic, oricum o sticlă de jumate era 150 lei! Acasă am venit şi am dat o căutare despre acest noni juice.

Iată adevărul:
http://www.bellaonline.com/articles/art4883.asp

Citiţi şi partea a doua.

smile.gif

Trimis de: Cla pe 2 Apr 2011, 10:53 AM

Erwin, prin Middlewest of the United States se plimbau multi vraci cu un pic de whiskey cu apa si ziceau ca ajuta la orice boli.
Hai noroi ! rofl.gif

edit: daca chiar ma duc la o baba si-i dau apa chioara, spunând ca e leac si ma crede, pun pariu ca-i merge bine.
Asta-i efectul Placebo.

Trimis de: March pe 2 Apr 2011, 11:26 AM

QUOTE(Erwin @ 2 Apr 2011, 10:27 AM) *
Tahitian Noni Juice

Ieri la o expoziţie de produse naturiste am dat peste o măsuţă pe care erau prezentate sticle de 1/2 şi 1L cu acest "suc miraculos". Pentru că persoana care vindea îmi era cunoscută, am intrat în vorbă, a susţinut că îl consumă din septembrie şi n-a fost răcită toată iarna, n-a avut probleme de sănătate etc. Am acceptat să iau un fluturaş, dar n-am cumpărat nimic, oricum o sticlă de jumate era 150 lei! Acasă am venit şi am dat o căutare despre acest noni juice.

Iată adevărul:
http://www.bellaonline.com/articles/art4883.asp

Citiţi şi partea a doua.

smile.gif

Era foarte scump. Am gasit cu 120 litrul. Insa sunt si capsule fabricate de catre Biomedica - Otopeni.

Trimis de: Erwin pe 2 Apr 2011, 03:25 PM

Având în vedere conţinutul, şi 120 lei e mult! Ai dreptate, Cla! ohyeah.gif

E bine să fii informat înainte de a da banii pe tot felul de "panacee" naturiste exotice. Pun pariu că un suc de lămâie sau un ceai de muşeţel neaoş e mai eficient decât noni juice! Şi bineînţeles, o pălincă sau un vin bun! drunk.gif

Trimis de: March pe 9 Apr 2011, 12:45 PM

Magiunul de prune Topoloveni - http://www.cotidianul.ro/142057-Magiunul-de-prune-Topoloveni---primul-produs-romanesc-in-topul-calitatii-europene produs românesc în topul calităţii europene

E bun. Ca la mama acasa thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Apr 2011, 02:04 PM

Bun dar scump, mai jos de 8 lei nu l-am gasit, asta ar insemna aprox. 2 euroi.

Trimis de: March pe 11 Apr 2011, 11:29 AM

Contaminare http://www.adevarul.ro/societate/sanatate/alimentatie/mancare-hipp-nestle-bebelusi-arsenic-contaminare_0_460754046.html arsenic şi alte toxine în mâncarea pentru bebeluşi de la HiPP şi Nestle devil.gif devil.gif

Trimis de: abis pe 11 Apr 2011, 02:09 PM

Conteaza si procentul acelor substante nocive. Pe Realitatea am citit ca:

Dr. Karin Ljung, care a condus cercetările suedezilor, a confirmat că niciunul dintre aceste chimicale nu au depăşit limitele impuse.

Deci exista (probabil in urma pesticidelor folosite in agricultura), insa nu in cantitati care sa puna in pericol sanatatea.

Trimis de: March pe 11 Apr 2011, 02:14 PM

Nu-i nicio scuza ! E vorba de bebelusi !

Trimis de: abis pe 11 Apr 2011, 03:06 PM

Nu e o scuza, e o declaratie a celui care a condus cercetarile prin care substantele au fost descoperite... Deci da, exista, insa sunt in cantitate atat de mica incat nu influenteaza in niciun fel sanatatea. Asta am inteles din articolul de pe Realitatea. Sau nu-i asa?

Trimis de: March pe 11 Apr 2011, 03:14 PM

"Aceşti compuşi trebuie menţinuţi la niveluri minime în produsele alimentare destinate bebeluşilor. Însă concentraţia ridicată de arsenic din mâncarea pe bază de orez ridică semne de îngrijorarea", continuă sursa citată.

Cercetătorii suedezi nu sunt singurii care au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte produsele alimentare pentru cei mici, relatează "The Daily Mail". În urmă cu doi ani, Agenţia de Standardizare Alimentară (FSA) din Marea Britanie a emis o avertizare oficială asupra contaminării cu arsenic a orezului cu lapte. FSA a solicitat părinţilor să nu le mai dea pentru bebeluşilor acest produs.


Daca tu vrei sa le dai copiilor tai asemenea produse e treaba ta. Dar nu-i incuraja si pe altii cu comentarii linistitoare !

Trimis de: abis pe 11 Apr 2011, 03:58 PM

I-am dat cereale de la Nestle, insa alte produse nu - dar din alte motive decat arsenicul.

Trimis de: Cucu Mucu pe 11 Apr 2011, 04:17 PM

QUOTE(abis @ 11 Apr 2011, 03:09 PM) *
Conteaza si procentul acelor substante nocive. Pe Realitatea am citit ca:

Dr. Karin Ljung, care a condus cercetările suedezilor, a confirmat că niciunul dintre aceste chimicale nu au depăşit limitele impuse.

Deci exista (probabil in urma pesticidelor folosite in agricultura), insa nu in cantitati care sa puna in pericol sanatatea.


Însă concentraţia ridicată de arsenic din mâncarea pe bază de orez ridică semne de îngrijorarea"

Trimis de: March pe 14 Apr 2011, 01:27 PM

Iaurturile cu Bifidus folosesc un extract din http://www.agentia.org/teoria-conspiratiei/iaurturile-cu-bifidus-folosesc-un-extract-din-vagin-modificat-genetic-9091.html modificat genetic hh.gif

E gustos, ai ? laugh.gif

Trimis de: Marduk pe 14 Apr 2011, 03:23 PM

Se pare ca azi te-ai decis sa faci publicitate http://www.agentia.org, te platesc bine?

Trimis de: March pe 14 Apr 2011, 03:57 PM

QUOTE(Marduk @ 14 Apr 2011, 04:23 PM) *
Se pare ca azi te-ai decis sa faci publicitate http://www.agentia.org, te platesc bine?

Foarte prost. Asa ca o dau inapoi pe Basea ! tongue.gif

Trimis de: Marduk pe 16 Apr 2011, 02:39 PM

Un articol aparut in aceste zile in media din Romania ne informa ca unele produse pe care le importam sunt diferite de cele ce sunt comercializate in UE. Personal am impresia ca aceste produse sunt fie rebuturi, fie produse contrafacute, fie au o parte din substanta de baza scazuta tocmai pentru a fi competitiva pe aceasta piata. Cateva jurnale au batut in retragere, probabil amenintate de companiile internationale cu procese si daune imense daca vor continua aceasta campanie, eu ma bazez pe experienta cumnatului meu si a mea, aceasta experienta este legata de detergenti, din capul locului vreau sa mentionez ca nu am nimic cu aceste companii, nu vand detergenti, etc. Totusi ca orice roman folosesc detergentii pentru a spala rufele, testul facut de mine a avut ca suport aceiasi masina de spalat, acelesi rufe, dar detergenti diferiti. Intr-o zi cineva mi-a adus din Germania un detergent al unei companii care vinde acelasi tip de detergent in Romania, probabil produs in Romania, l-am pus in masina conform instructiunilor, in aceiasi masina de spalat, aceiasi apa, aceleasi rufe, SURPRIZA, rufele aratau altfel, miroseau altfel, erau mai pufoase, etc. M-am gandit ca paote este doar o intamplare, poate in acea zi apa avea alt PH, or rufele erau mai putin murdare, dar nu ma gasit nicio diferenta notabila, ceva se gasea in acel detergent si acel ceva era diferit de produsul identic comercializat in Romania de firma respectiva. I-am confirmat cumnatului meu ca are dreptate, e ceva acolo in detergentul ala din Germania care actiona altfel, de aici a inceput o preocupare in cascada fata de "testele" astea. Am cumparat produsele unui magazin nemtesc comercializate in Romania, super produse, nu stiu ce se intampla dar e ceva acolo care mie cel putin mi-a demonstart ca exista o diferenta. O alta experienta am avut-o la cafea, nu sunt bautor de cafea, in tinerete am abuzat, ness cu pepsi, asa cazi beau rar dar bun, expresso, cafea italiana, nu dau nume. Intro zi o cunostinta mi-a adus din Italia un pachet de cafea, ambalajul identic, desenul, continutul, mirosul, similare, expressorul meu unul medium level, aceiasi apa, aceleasi cantitati, SURPRIZA, o cafea excelenta, diferita complet de ceea ce beam cu acelasi produs si producator ce comercializa cafeaua in Romania. Nu sunt un tip care sa cred imediat ca chiar e real ceea ce simt, gust, vad, trebuie sa repet experienta ca sa ma conving ca este asa, asta am facut am baut o alta cafea, desi nu ar fi trebuit, iar in urmatoarele saptamani am urmat aceiasi pasi, un expresso excelent cu o alta savoare aproape identica cu cea de la cafenea, unde baietii au expressoare prof si cafea la sac. Nu stiu ce sa cred despre campania asta, poate sunt eu mai pretentios, poate toate produsele sunt la fel, si mie mi se par diferite doar din dorinta de a cauta perfectiunea, or poate ca stiu sa fac diferenta datorita faptului ca mi-am petrecut o parte scurta din viata mea in occident, avand ocazia sa simt gustul original, or poate sunt doar un nemultumit inascut care simte si vede doar produse nesatisfacatoare, voi ce parere aveti?

Trimis de: Marduk pe 12 Jul 2011, 06:38 AM

Azi am citit in EVZ un articol interesant despre dulciuri. Am si acum in minte http://www.evz.ro/detalii/stiri/laboratorul-de-chimie-din-magazinul-de-dulciuri-937569.html pe care le ingurgitam de fiecare data cand mancam spre exemplu, un pachet de biscuiti.

Trimis de: Marduk pe 26 Oct 2011, 09:45 PM

Azi am cumparat un baton de martipan, da imi place matipanul, din obisnuinta m-am uitat pe eticheta, dar acasa dupa ce l-am mancat. Eticheta zice ca am mancat un : Baton de martipan (52%) cu ciocolata cu lapte (23%), umpluta cu cremade alune de padure (9%). Ingrediente: zahar, migdale (20%), crema de alune (9%), unt de cacao,lapte praf integral, masa de cacao, emulgator:lecitina de soia, agent de umezire:inverteaza. Poate contine urme de altefructe cu coaja lemnoasa si gluten. A se pastra la loc uscat si ferit de caldura. Produs in Germania. A se consuma de preferinta, inainte de:vezi ambalajul. Tot din obisnuinta m-am apucat sa adun chestiile care compun acest baton 52+23+9+20+9=113 smile.gif Ura, i-am pacalit pe nemti, am mancat mai mult decat am platit, nu spui numele magazinului, dar de cand am facut socoteala asta ma tot gandesc cum naiba au reusit nemtii sa ingramadeasca mai mult de 100% intr-un astfel de baton?

P.S. Am vazut ca batonul cu pricina e produs pentru magazinul respectiv, in Italia, asa cred ca se explica, italienii nu stiu sa calculeze exact ce si cat baga intr-un produs.

Trimis de: abis pe 27 Oct 2011, 08:50 AM

QUOTE(Marduk @ 26 Oct 2011, 10:45 PM) *
52+23+9+20+9=113

Ai gresit tu la adunare smile.gif

Pe 9 nu trebuie sa il aduni de doua ori. Iar martipanul este o pasta de migdale (plus alte ingredinte), deci cei 20% pasta de migdale se regasesc in cei 52%

Nu e gresita eticheta, dar e drept ca poate crea confuzii daca nu o citesti cu atentie.

Trimis de: Marduk pe 27 Oct 2011, 12:45 PM

Am recalculat fara cei 9% da exact 104% iar daca e sa ne gandim ca cei 52% contin si cei 20% tot nu iese, rezultatul este 84%, undeva cineva greseste.

Trimis de: Felina pe 27 Oct 2011, 01:44 PM

QUOTE(Marduk @ 27 Oct 2011, 11:45 AM) *
Am recalculat fara cei 9% da exact 104% iar daca e sa ne gandim ca cei 52% contin si cei 20% tot nu iese, rezultatul este 84%, undeva cineva greseste.



ba iese biggrin.gif

restul de 16% (100%-84%) este format din urmatoarele: zahar, unt de cacao,lapte praf integral, masa de cacao, emulgator:lecitina de soia, agent de umezire:inverteaza.

Trimis de: Marduk pe 14 Dec 2011, 02:42 PM

Am in fata un produs cumparat de la Lidl "a la Matjas file de hering in ulei" Nautica, produs de Contimax S.A. Polonia. Mi-a atras atentia eticheta care zice asa: "File de hering in ulei, fara piele, usor sarat. Minimum 4 bucati. Ingrediente: file de hering sarat (80%) Clupea harengus, pescuit in larg, loc principal de pescuit:Nord Estul Oceanului Atlantic (FAO 27) ................" Pe ambalaj in coltul din stanga sus imediat sub Nautica mai exista o eticheta ovala galben cu albastru care are urmatorul enunt: "Certified Sustainable Seafood MSC www.msc.org. Acest produs provine dintr-o crescatorie de peste care a fost certificata in mod independent ca indeplinand standardul MSC pentru o crescatorie bine gestionata si sustinuta" Acum nu stiu ce sa inteleg, or este pescuit or pestele a fost crescut intr-o crescatorie iar apoi la maturitate i s-a dat drumul in larg pentru a fi pescuit?

Trimis de: Felina pe 14 Dec 2011, 02:50 PM

din cate am inteles eu exista crescatorii in largul oceanului. poate ma insel totusi...

Trimis de: Marduk pe 14 Dec 2011, 06:11 PM

or fi, dar chiar in largul oceanului? ar mai fi ceva, cand scoti pestele dintr-o crescatorie se cheama ca-l pescuiesti? pentru mine a pescui inseamna ca-l prinzi cu undita, cu lanseta etc.

Trimis de: Felina pe 14 Dec 2011, 06:14 PM

cei care prind peste in largul oceanelor cu plasa/cusca se numeste ca pescuiesc?
nu stiu de unde am imaginea asta in minte (poate am vazut la tv?) cu un fel de tarc subacvatic de dimensiuni mari, in care pestii inoata si traiesc liberi in aparenta, doar ca nu pot trece de plasa respectiva. ca sa scoata pestii de acolo banuiesc ca ii pescuiesc cu o metoda sau alta...

Trimis de: abis pe 14 Dec 2011, 06:34 PM

QUOTE(Marduk @ 14 Dec 2011, 06:11 PM) *
pentru mine a pescui inseamna ca-l prinzi cu undita, cu lanseta etc.

Sau cu navod...

Da, e ceva ciudat cu eticheta aia.

Pestele ori e pescuit, deci e prins cumva din salbaticie, ori este de crescatorie. Fiecare cu avantajele si dezavantajele lui.

Trimis de: exergy33 pe 15 Dec 2011, 04:57 PM

QUOTE(Felina @ 14 Dec 2011, 07:14 PM) *
cei care prind peste in largul oceanelor cu plasa/cusca se numeste ca pescuiesc?
nu stiu de unde am imaginea asta in minte (poate am vazut la tv?) cu un fel de tarc subacvatic de dimensiuni mari, in care pestii inoata si traiesc liberi in aparenta, doar ca nu pot trece de plasa respectiva. ca sa scoata pestii de acolo banuiesc ca ii pescuiesc cu o metoda sau alta...


Da, exista astfel de crescatorii.
Pestele ajuns la maturitate este pescuit cu navodul. Unele tari, ca de exemplu Norvegia, au fabrici de procesare a pestelui construite direct pe vapor/nava.
Vaporul-fabrica se deplaseaza in locurile de recoltare dupa un program dinainte stabilit. Respectiva fabrica plutitoare poate fi deosebit de complexa: sectie de produs conserve ( diverse sortimente), sectie frigorifica pentru congelarea pestelui intreg sau a fileurilor, sectie de recuperare a ramasitelor (piele, oase, grasimi...), afumatorie industriala, sectie de marinare, laboratoare pentru controlul calitatii ... etc.

Trimis de: Marduk pe 15 Dec 2011, 09:13 PM

Deci e peste de crescatorie nu pescuit in largul oceanului, in salbaticie. Ma gandesc ca daca este de crescatorie este si hranit cu diverse chestii pe care pestele salbatic nu le gaseste in ocean.

Trimis de: Michelle pe 15 Dec 2011, 10:37 PM

Domnii de la Metro folosesc alte denumiri : CAPTURA pentru pestele prins din ceea ce creste in salbaticie si CRESCATORIE pentru cel crescut in tarcuri in ocean, mare, lac ,bazine pe cursul raurilor samd. Deci cuvantul pescuit e folosit aiurea la conserva, mai corect era "prins in larg "
Totusi faptul ca el traieste in larg,in mediul sau natural, tot e mai bine decit ouale de la gainile crescute in baterii.

Trimis de: kikki dee pe 25 Jan 2012, 02:00 AM

nu prea cred, dar am vazut articolul asta:

"Conform unor teste realizate de ONG-ul Greenpeace, hainele sport comercializate de brand-uri celebre contin substante chimice periculoase, care pot impiedica dezvoltarea sexuala la barbati si pot duce la dezvoltarea precoce a femeilor, informeaza China Daily.

Membrii organizatiei au achizitionat 78 de articole vestimentare si de incaltaminte produse de 15 brand-uri diferite din 18 tari si le-au supus testelor. In urma acestora s-a descoperit faptul ca doua treimi dintre ele sunt contaminate cu etoxilati de nonilfenol. Aceasta substanta se transforma in nonilfenol, care intervine in dezvoltarea sexuala prin stimularea secretarii de estrogen.

Aproximativ 40% din articolele Adidas sunt contaminate de substante chimice periculoase, iar articolele brand-urilor Abercombie & Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma si Ralph Lauren sunt contaminate cu etoxilati de nonilfenol.

In ciuda incercarilor Adidas de a dezminti acuzatiile aduse, aducand ca argument principal politica restrictiva a companiei privitor la chimicale, va recomandam prudenta.

Declaratia Adidas nu ia in calcul normele de fabricatie ale Uniunii Europene, unde un procent de 0,1% reprezinta concentratia maxima permisa in procesul de manufacturare si nu limita de reziduri ramase pe haine..."

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2012, 04:22 PM

Hamburgeri cu http://www.adevarul.ro/international/sua/McDonald-s-fortat_de_Jamie_Oliver_sa_renunte_la_un_ingredient_0_635336632.html, io nu prea ma pricep la chimie, dar din cate stiu hidratul asta este folosit si la medicamente, n-am prea inteles daca face rau cand e pus in hamburgeri da suna ca naiba cand auzi ce baga producatorii in atat de popularul hamburger.

Trimis de: Marduk pe 30 Jan 2012, 05:25 PM

Azi mi-adus cineva o bere chinezeasca, este pentru prima oara cand beau bere care este facuta din orez in loc de orz. TSINGTAO 4,7% vol. Ingrediente: Apa, malt, orez, hamei. Nu ma asteptam sa fie asa de buna.

Trimis de: March pe 5 Mar 2012, 05:49 PM

Otrava din capsule. Vezi http://www.dcnews.ro/2012/03/otrava-din-capsule-vezi-aici-transcriptul-emisiunii-in-premiera-sezonul-3/ transcriptul emisiunii "În Premieră", sezonul 3

Trimis de: Marduk pe 5 Mar 2012, 06:00 PM

“Le-am desfacut, ca stiam ce trebuie sa contina, adica cum sa arate si in momentul cand le-am desfacut am ramas surprinsa ca era faina” Ce nenorociti, cat de disperat, de lacom trebuie sa fi sa te apuci sa faci medicamente din faina? Odata cu libertatea la "revolutie" am dobandit si lacomia asta morbida de a castiga bani cu orice pret. Penntru o chestie ca asta in comunism ii impuscau pur si simplu si poate ca era mai bine, exista totusi o frica, azi toti borfasii fac fel de fel de matrapazlacuri sa pacaleasca lumea, traim exact vremurile de dupa WW2.

Trimis de: March pe 5 Mar 2012, 06:14 PM


Cum să citeşti CORECT eticheta unui http://www.gandul.info/news/cum-sa-citesti-corect-eticheta-unui-produs-din-carne-ce-contin-cu-adevarat-mezelurile-care-ajung-pe-masa-ta-9352778 "DIN CARNE". Ce conţin cu adevărat mezelurile care ajung pe masa ta



Cutremurator :




(...)

Carnea de porc este amestecată cu carne de măgar, nutrie, cal, dar şi de la alte specii necomestibile precum pisică sau câine. "





Trimis de: Marduk pe 11 Mar 2012, 08:41 AM

De fiecare data cand merg in piata ma intreb cum calculeaza tarabagii preturile finale. Azi intr-un http://www.adevarul.ro/financiar/Garda_Financiara-_de_la_granita_la_raft-produsele_din_import_se_scumpesc_de_cateva_ori_0_661134120.html#commentsPage-2 au aparut niste informatii legate de preturile cu care aceste produse intra in Romania. Preturile cresc de la vama la piata cam de 3-4 ori, ce caracatita de intermediari trebuie sa existe pentru ca acest pret sa creasca de atatea ori? Ma gandesc cu groaza ce preturi am avea la taraba daca toti acesti intermediari ar plati taxele si impozitele.

Cateva din preturile pe care le au la intrarea in vama produsele respective:
"
- Portocalele vin din Grecia cu 1 leu şi 20 de bani; noi le cumpărăm cu 4-5 lei...
- Varza e doar 70 de bani la graniţă; a se compara cu cei 3,5-4 lei/kg de la raft...
- Kiwi intră în ţară cu 1,5 lei; până la magazin, preţul acestui fruct se triplează...
- Castraveţii sunt importaţi cu 3-4 lei/kg; clienţii din hipermarketuri dau 9, chiar 10 lei la casă (atenţie, castraveţii din import ajung în Romania la un preţ mai mic chiar şi decat cel afişat de producatorii autohtoni, la ieşirea din sere).
- Florile, orhideele, spre exemplu, vin cu avionul din Bangkok via Frankfurt, cu destinaţie finală Otopeni. Aici ajung cu 1,8 lei pe fir; în piaţă, se vând cu 5 lei firul.
"
Ar fi interesant sa aflam si preturile altor produse, imbracamintea, incaltamintea etc.

Trimis de: Vera pe 11 Mar 2012, 09:12 AM

Nu ştiu cum e la legume, dar la flori ştiu. Orhideele alea nu vin singure din Bangkok, sunt importate de acolo de olandezi, iar engrosistul român le ia de la olandezii respectivi. Nu ştiu acum cu cât le iau românii din Olanda (pot afla exact), dar cei care vând en-detail pun cât vor peste preţul de en-gross...

Trimis de: Marduk pe 11 Mar 2012, 09:25 AM

@Vera
"... cei care vând en-detail pun cât vor peste preţul de en-gross..."
Acest pun cat vor ar trebui sa fie de bun simt. Eu cred ca 30-50% ar fi de ajuns intre pretul en-detail si pretul en-gross, ar mai fi si pierderile, perisabilitatea 10-20% deci am ajunge la 40-70%. dar sa cumperi cu 3 lei si sa vinzi cu 9-10 lei mi se pare pur si simplu LACOMIE.

Trimis de: Vera pe 11 Mar 2012, 10:05 AM

Da, asta ţine de fiecare... Ideea e că în niciun caz orhideele nu ajung în Ro cu 1,8. Poate că pleacă cu atât din Tailanda, dar de acolo până în Ro sunt intermediari, plus taxe de shipping mari şamd. Ştiu pt că noi (e o mică afacere de familie) aducem en-gros flori. Cât pune fiecare peste preţul de en-gros... De exemplu, la noi în florărie, en-detail, trandafirul e cu 7 sau 8 lei, dar am văzut în multe locuri cu 10 şi cu 12 lei. So...

Trimis de: Erwin pe 11 Mar 2012, 10:38 AM

Marduk, prețul final este liber pentru că așa trebuie să funcționeze economia de piață. Comercianții profită de cerere și își acordează ofertele profitând la maxim. Dacă cererea scade sau concurența este mare atunci scad și prețurile. Anul trecut n-a mai cumpărat nimeni castraveți din cauza scandalului contaminării din Germania, prețul a scăzut, nu? Chiar și acum poți lua castraveții mult mai ieftin decât înainte de acel eveniment. Problema nu este la comercianți ci la consumatori, mare parte neavând cultura consumatorului din occident, care selectează produsele de calitate sau comercianții onești, ceilalți comercianți fiind siliți să adopte regulile impuse de consumatori.

Trimis de: Vera pe 11 Mar 2012, 11:14 AM

Oricum, câştigă mult speculanţii, cei care, de fapt, nu lucrează în domeniu decât atunci când e o anume ocazie (la flori, de exemplu, de 8 martie), iau marfă engros fără acte şi o vând scump. Iar cel care aduce totul cu acte, cu taxe plătite şamd...


Trimis de: Marduk pe 11 Mar 2012, 04:02 PM

QUOTE(Erwin @ 11 Mar 2012, 10:38 AM) *
QUOTE
.... prețul final este liber pentru că așa trebuie să funcționeze economia de piață.

Nu am nimic impotriva economiei de piata, dar stiu ca tara asta are o istorie a speculantilor, care nu au aparut in vremea comunismului, de fapt comunistii au combatut specula si speculantii, specula care s-a facut si se face in tara asta tine de mentalitatea celor care o sprijina si de pe urma caruia traiesc foarte bine. Dupa cum am mai spus am trait ceva timp in Olanda, am avut ocazia sa vad cum functiona piata acolo, chiar imi facea o placere sa merg la piata. Am observat bunul simt al afaceristilor, pietarilor olandezi, care nu se aprovizionau la a 3-a sau a 4-a mana ci direct de la bursa de legume, peste, flori etc. Nu exista o afacere de genul celor existente in Romania unde angrosistii aduc zeci de tiruri de marfa incercand pe cat posibil sa ocoleasca taxele, dupa care incearca sa scape de marfa cat mai repede cu putinta, sa-i faca pierduta urma in imensitatea detalistilor de la tarabe. M-am intrebat de multe ori, fara a fi acuzat de rasism, de ce in piete majoritatea tarabelor de legume sunt ocupate de tigani. Cel putin in piata in care imi fac eu cumparaturile, din 10 tarabagii 8 sunt tigani, oare de ce? De supermarketuri nu mai vorbesc pentru ca chiar nu stiu cine pe cine copiaza in materie de preturi, mai exact cine face pretul din piata, taraba sau galantarul din supermaket? Dar sa revin la acest bun simt al pietearilor olandezi, acolo puteai sa urmaresti la tembelizor cotatia legumelor, era un pret la bursa si alt pret la taraba, puteai sa faci o comparatie, dar nimeni nu-si batea capul cu asta pentru ca exista, cred ca mai exista si acum, bun simt. Nici un pietar olandez nu-si permitea sa afiseze un pret de 3-4 ori mai mare decat cel afisat la bursa, procentul mergea pana la 40-50%. Toata marfa care ramanea de peste zi nu se vindea a doua zi, ci la spartul pietii la jumatate de pret. Lunea era cea mai ieftina piata, pentru ca erau produsele care nu se vindeau sambata sau duminica. Pe vremuri era si la noi o cutuma, la mezeluri, carne, branzeturi si legume. Seara la spartul pietei cum se zicea amaratii cumparau pe nimic sau primeau gratuit, capetele de salam, oasele garf, sparturile de la branza, legumele vestede, moi sau patate, azi nenorocitii astia incearca sa ti le bage in punga pe sestache la aceleasi preturi. Aici este diferenta, nu mai exista bun simt, nu mai exista concurenta, onestitate, totul este o mare pacaleala, cel care reuseste sa pacaleasca mai tare primeste aprecierea celorlalti.
QUOTE
....Problema nu este la comercianți ci la consumatori, mare parte neavând cultura consumatorului din occident, care selectează produsele de calitate sau comercianții onești, ceilalți comercianți fiind siliți să adopte regulile impuse de consumatori.

Te contrazic, nu consumatorul este de vina ci monopolul impus de comercianti, in piata din Romania nu exista concurenta exista un monopol detinut de cativa angrosisti care decid pretul in piata pentru ca legile statului permit existenta acestor monopoluri.

Trimis de: Erwin pe 11 Mar 2012, 09:29 PM

Păi fac asta pentru că pot! Dacă lumea n-ar cumpăra la preț de speculă ar rămâne cu marfa-n soare, nu? Nu te obligă nimeni să dai 10 lei pe kilul de roșii fleșcăite. La piață, cel puțin la Timișoara poți alege marfa, în timp ce la București nu. Asta pentru că o permit cumpărătorii. M-am certat cu un piețar odată și n-am mai cumpărat dela el, m-am dus în altă parte. Dacă toți ar fi făcut la fel tupeul piețarului ar fi fost mult mai mic, nu crezi asta?

Trimis de: Vera pe 11 Mar 2012, 09:31 PM

Nu poţi generaliza asta cu Bucureştiul. La piaţa unde merg eu (la două, de fapt) pot alege fără probleme.

Trimis de: Marduk pe 12 Mar 2012, 08:53 AM

Cred ca ne-am abatut de la ideia principala, eu nu ma refer la faptul ca tarabagiul te lasa sau nu te lasa a alegi din produsele expuse, ci la pretul acestora care este format, dictat si mentinut de un sistem mafiot existent la angrosisti si la tarabagii din piete. Am avut curiozitatea sa vad ce se intampla cu taranii care mai vin la piata, m-am sculat cu noaptea-n cap si m-am dus la piata, taranii care veneau sa vanda erau intampinati de un comitet de tigani care le cumpara toata marfa pe loc, cei care nu vroiau sa vanda, de obicei batrane care cultivau produsele in gradina din spatele casei erau amenintate si obligate sa-si vanda marfa pe trotuar deoarece tarabele sunt cumparate de tarabagii. Asta este situatia si poate sa vina sa-mi zica oricine ca in comertul romanesc din piete totul este legal ca eu nu-l cred. Nu inteleg de ce guvernul nu da o hotarare si in privinta cantarelor, cantarele astea ce exista acum in piata sunt in mare parte masluite fie inexacte, nu exista nimeni in guvern sa mearga in pietele din Olanda sa vada ce cantare au aia acolo, sunt agatate la nivelul ochilor si-ti dau si bon fiscal.

Trimis de: Vera pe 12 Mar 2012, 08:58 AM

Păi domnul premier s-a lăudat că dă de pământ cu evaziunea. Să vedem. Deocamdată, ştiu sigur că a înteţit controalele tot la cei care au acte în regulă, iar evazioniştii îşi văd de treabă bine-merci.

Trimis de: Marduk pe 12 Mar 2012, 10:22 AM

Asta este una din marile probleme ale Romaniei si ale politicienilor romani, nu de ieri de azi, ci inca de la formarea statului asa zis modern. Se vorbeste mult si se face putin, pe ici pe colea, iar unde trebuie daca se poate mai deloc.

Trimis de: Erwin pe 12 Mar 2012, 10:45 AM

Rectific atunci: în Timișoara poți alege marfa în orce piață, la București mi s-a întâmplat să fiu apostrofat că aleg.
Marduk: am dat doar un exemplu, la fel este și cu prețurile. Dacă prețul este prea mare nu cumperi. Comercianții sunt obligați să se adapteze, însă țin prețurile mari mai ales de sărbători, pentru că vând. Când nu ai alternativă, respectiv cazul când toată piața este formată exclusiv din speculanți - ceea ce probabil nu putem generaliza - poți cumpăra dela supermarket. Numai că lumea tot dela speculanți cumpără și atunci ei au de câștigat. Mafia piețelor s-ar putea stârpi doar prin voința populației, nu poți să te bazezi pe stat și pe funcționarii corupți care trec cu vederea neregulile. Partea proastă e că populației îi este foame și nu se raliază contra speculanților.

Trimis de: abis pe 12 Mar 2012, 11:18 AM

QUOTE(Erwin @ 12 Mar 2012, 10:45 AM) *
Rectific atunci: în Timișoara poți alege marfa în orce piață, la București mi s-a întâmplat să fiu apostrofat că aleg.

In ce piata ai patit asta? Eu nu stiu niciuna in care sa se intample asa ceva, si merg destul de des in piata (si nu doar in una)

Trimis de: Erwin pe 12 Mar 2012, 01:19 PM

La Sudului, la comercianți/speculanți. Un producător nu cred că ar face asta. Marfa mai proastă se vinde mai ieftin la spartul târgului, dar comercianții vor să câștige indiferent de calitate, pe toată cantitatea cumpărată en-gross. Îmi pare bine că nu e o chestie generală, înseamnă că trebuie insistat și reeducați cei care nu te lasă să alegi.

Trimis de: Marduk pe 12 Mar 2012, 01:37 PM

QUOTE(Erwin @ 12 Mar 2012, 10:45 AM) *
.... Dacă prețul este prea mare nu cumperi.... Când nu ai alternativă, respectiv cazul când toată piața este formată exclusiv din speculanți - ceea ce probabil nu putem generaliza - poți cumpăra dela supermarket....populației îi este foame și nu se raliază contra speculanților.

La final mi-ai dat dreptate, omul trebuie sa cumpere, de foame, pentru copii etc. Din nefericire nu exista alternativa pentru ca la supermarket este la fel, unele produse sunt chiar mai scumpe ca cele de la piata.

QUOTE(abis @ 12 Mar 2012, 11:18 AM) *
... Eu nu stiu niciuna in care sa se intample asa ceva....

Crangasi, Moghioros, Bucur Obor sunt tarabagii care te lasa sa alegi si tarabagii care nu te lasa sa alegi, mai ales cei care vand citrice, mere, cartofi, struguri etc.

Trimis de: abis pe 12 Mar 2012, 03:31 PM

QUOTE(Marduk @ 12 Mar 2012, 01:37 PM) *
Crangasi, Moghioros, Bucur Obor sunt tarabagii care te lasa sa alegi si tarabagii care nu te lasa sa alegi, mai ales cei care vand citrice, mere, cartofi, struguri etc.

Eu am cumparat tot anul trecut din Crangasi, Matache, 16 Februarie - si nu am dat de vanzatori care sa nu ma lase. In Sudului nu ajung, este mult prea departe

Trimis de: gigip pe 23 Mar 2012, 09:50 PM

[quote name='abis' date='12 Mar 2012, 03:31 PM' post='729110']
BEŢI ZILNIC LIMONADĂ CU APĂ ŞI E FOARTE BINE DACĂ SE ADAUGĂ O LINGURIŢĂ DE BICARBONAT.
Lămâia (Citrus limonum Risso, Citrus limon (L) Burm, Citrus medica) este un produs miraculos pentru a ucide celulele canceroase. Este de 10.000 mai eficient decât chimioterapia.
De ce nu am aflat de asta? Fiindcă există organizaţii interesate să găsească o versiune sintetică, care să le permită să obţină câştiguri fabuloase. Aşa că, de acum înainte poţi să ajuţi un prieten care are nevoie, spunându-i că este favorabil să bea lămâie cu bicarbonat ca să prevină boala. Gustul este agreabil şi bineînţeles nu produce efectele oribile ale chimioptrapiei.
Şi dacă ai posibilitatea, plantează un lămâi (copac) în curtea sau în grădina ta. Toate părţile sunt utile.
Prima dată când vrei să bei un suc, cere-l din lămâie naturală, fără conservanţi.
Câte persoane mor în timp ce acest secret a fost păstrat ca să nu pună în pericol profiturile multimilionare ale marilor corporaţii?
Aşa cum se ştie lămâiul arbore este mic. Nu ocupă mult loc, este cunoscut cu numele de limonero, lămâi, lima.
Fructul este un citric. Pulpa se poate mânca ca atare sau se foloseşte în mod normal la băuturi, şerbet, dulciuri.
Interesul pentru această plantă se datorează puternicelor sale efecte anti-cancerigene. Deşi i se atribuie mult mai multe proprietăţi, cea mai interesantă este aceea de a avea efect asupra chisturilor şi tumorilor.
Această plantă este un remediu împotriva cancerului verificată în toate felurile de cancer. Bicarbonatul schimbă PH-ul corpului, şi se afirmă că este de mare folos în toate felurile de cancer (notă: cancerul este produs de o ciupercă numită Candida....şi se recomandă tratamentul cu bicarbonat împotriva bolii!) Este considerat că un agent anti-microbian cu spectru larg împotriva infecţiilor bacteriene şi ciupercilor care trăiesc în mediu acid, dar adăugând bicarbonatul în limonadă se schimbă PH-ul organismului; este eficient împotriva paraziţilor interni, viermilor, reglează tensiunea arterială mare şi este antidepresiv, combate tensiunea şi tulburările nervoase.
Sursa acestei informaţii este fascinantă. Provine de la cei mai mari fabricanţi de medicamente din lume, care afirmă că după mai mult de 20 probe de laborator, realizate începând din 1970 frotiurile au arătat că distruge celulele maligne în 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de sân, de prostată, de plămân, de pancreas. Componentele acestui arbore au demnstrat că acţionează de 10.000 mai bine încetinind creşterea celulelor canceroase ca şi produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic, folosit în mod uzual.
Şi ce este încă şi mai uimitor: acest tip de terapie cu extras de lămâie şi bicarbonat, distruge doar celulele maligne de cancer, neafectând celulele sănătoase.



Trimis de: Marduk pe 24 Mar 2012, 09:12 AM

O reteta pentru limonada asta? nu prea am inteles ce-i cu bicarbonatul, are rol activ? sau este folosit doar pentru a reduce aciditatea limonadei?

Trimis de: gigip pe 24 Mar 2012, 09:49 AM

QUOTE(Marduk @ 24 Mar 2012, 09:12 AM) *
O reteta pentru limonada asta? nu prea am inteles ce-i cu bicarbonatul, are rol activ? sau este folosit doar pentru a reduce aciditatea limonadei?

Am inteles ca limonada se prepara din lamaie! Am preluat de pe net! Cred ca de asta zice de limonada! Lamaia e anticancerigena!

Trimis de: Erwin pe 24 Mar 2012, 09:57 AM

e un hoax clasic. Nu există nimic "de 10.000 ori mai eficient"!

Trimis de: Marduk pe 29 Mar 2012, 08:57 AM

http://economie.hotnews.ro/stiri-consumator-11857972-studiu-greenpeace-fructele-legumele-proaspete-provenite-din-turcia-cele-mai-toxice-din-europa.htm In timp ce in Romania sute de mii de hectare stau nelucrate, mafia legumelor, florilor si fructelor face bani din prostia si lacomia celor care au guvernat Romania timp de 22 de ani.

Trimis de: Marduk pe 29 Mar 2012, 06:19 PM

Azi mi-a atras atentia o reclama si o eticheta. Reclama apartine unei companii care vrea ca celelalte companii producatore de apa imbuteliata sa scrie pe eticheta ce cantitate de nitrati contine sticla respectiva. Am luat o sticla de apa plata si am verificat eticheta, care zice: Compozitie chimica (mg/l dupa analiza LAREX nr.009589 din 26.06.2009. efectuata conform SR 4450/97 wacko.gif :Ca2+:66.68;Mg2+:2.88;Na+:0.98;K+:0.45;Cr:<5;NO3:2.3; ph:7.89;rezidiu sec la 180 C:198 mg/l. Produs microbiologic pur. Asta este apa care o beau de obicei. Compania din reclama respectiva insista in ideea ca ar trebui sa solicitam autoritatilor ca pe aceste etichete sa scrie clar continutul de nitrati, nu am inteles daca pe eticheta ar trebui sa se scrie: "nitrati:..." sau simbolul chimic pentru nitrati si procentul continut per litru. Ma gandesc ca una este sa-i spui unui client procentul de nitrati din cantitatea de apa pe care o bea si alta este sa-i scri pe eticheta un simbol chimic care repreezinta cantitatea de nitrati din sticla respectiva.

Trimis de: Erwin pe 29 Mar 2012, 07:26 PM

în apa minerală sunt dizolvate elemente simple sau compuși ionici, de-asta se trec simbolurile chimice pentru că ocupă mai puțin spațiu și sunt internaționale, nu necesită traducere. Cel mai important este reziduu sec pentru că el se depune în rinichi dacă ai risc crescut de litiază, nu are voie să depășească 1000mg/L. Nitrați avem prea mulți dacă mâncăm mezeluri procesate industrial unde se folosesc drept conservanți și dacă mai avem și în apă... deja e prea mult. Uneori și apa din fântâni conține cantități prea mari de nitrați și atunci nu este bună pentru consum. Bănui că apa minerală îmbuteliată are mai puțini nitrați decât cantitatea admisibilă, altfel n-ar fi autorizată. Apa bogată în sodiu e contraindicată pentru hipertensivi.

http://www.chimiamediului.ro/2010/01/20/nitrati-din-apa-surse-si-toxicitate/

Trimis de: Marduk pe 30 Mar 2012, 02:38 PM

Deci pana la urma e bine sa se scrie continutul de nitrati pe etichetele sau nu este important?

Trimis de: Cucu Mucu pe 30 Mar 2012, 03:11 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Mar 2012, 03:38 PM) *
Deci pana la urma e bine sa se scrie continutul de nitrati pe etichetele sau nu este important?


E bine sa se scrie pe toate tipurile de "ape" - e foarte important pentru cei cu` bebelusi si de medie importanta pt restul.

Firma respectiva si-a descoperit un punct forte care este si in avantajul clientilor si vrea sa il exploateze cu ajutorul lor. Destept! thumb_yello.gif

Trimis de: turbo trabant pe 30 Mar 2012, 03:48 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Mar 2012, 02:38 PM) *
Deci pana la urma e bine sa se scrie continutul de nitrati pe etichetele sau nu este important?

Ar fi bine sa scrie continutul de apa de ploaie sau de rau pe sticlele de apa "minerala".

Trimis de: Marduk pe 30 Mar 2012, 07:34 PM

M-am mai documentat, azi am fost la supermarket si am vazut ca pe toate sticlele scire NO3:.... acestia fiind nitratii, pe sticla celor care vor sa promoveze ideea respectiva scrie Nitrati:0.8mg/l. Eu cred ca e o idee buna, multi oameni nu stiu ce este NO3, dar au auzit de nitrati.

Trimis de: Marduk pe 2 Apr 2012, 07:42 AM

Ce http://www.evz.ro/detalii/stiri/11-ingrediente-scarboase-din-alimente-974544.html! Totul perfect legal si gustos in acelasi timp. blink.gif

Trimis de: abis pe 9 Apr 2012, 11:02 AM

QUOTE(Marduk @ 30 Mar 2012, 03:38 PM) *
Deci pana la urma e bine sa se scrie continutul de nitrati pe etichetele sau nu este important?

http://insulaindoielii.wordpress.com/2012/04/08/nitrati-si-manipulare/

Trimis de: Marduk pe 9 Apr 2012, 12:00 PM

B1 este o televiziune si trebuie sa-si castige banii pe care-i investeste, Turcescu nu poate face exceptie. Sunt de acord cu cele scrise pe blogul respectiv, este mult marketing in emisiunea respectiva insa eu am inteles altfel ideea cu care sunt in fapt de acord, am si verificat. Pe sticlele de apa minerala, carbogazoasa sau plata este scris continutul ne nitrati sub forma de care aminteam NO3 singura companie care a scris pe eticheta Nitrati: 0,8 mg/l este Aqua Carpatica. Eu cred ca sunt putini romani care cunosc semnificatia NO3 dar multi cei care au auzit de nitrati nu discut despre nivelul acestora diferit de la o firma la alta, doar consider ca prin folosirea pe eticheta a cuvantului nitrati romanii ar fi mai bine informati.

Trimis de: Marduk pe 9 May 2012, 04:21 PM

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-stiri_din_bucuresti-hala_obor-mancare-carne-hala-peste-mancare_proaspata-branza_0_697130332.html
"Cum pui piciorul în prag, o baltă cu zeamă de peşte, din care te aştepţi să sară broaştele, dar şi o icoană cu Adormirea Maicii Domnului, te întâmpină, pe sistemul "să te ajute Dumnezeu să scapi cu bine" după ce mânânci produsele de-aici."
Cam de doua sau trei ori pe an mai vizitez acest loc fetid in care comertul se desfasoara dupa cum dicteaza pietarii, stapanii balaoachesi ai acestui loc. Hala Obor nu are nimic comun cu marile piete din orasele occidentale, in opinia mea este ocupata in proportie de 90% de speculanti, care sunt in stare sa-ti vanda carne veche de 6 luni drept carne proaspata. Intregul comert ce se desfasoara in aceasta hala are la baza prinicipiul "pacaleste-l pe fraier azi ca maine nu sti daca se mai intoarce". Sper ca intr-o zi un primar sau un premier cu s...-n c...e va face ordine in acest tip de comert si-n aceasta tagma de comercianti.

Trimis de: Marduk pe 1 Jun 2012, 09:07 AM

Am citit pe site-ul RCS-RDS : "Am citit, am înţeles şi sunt de acord cu Termenii şi Condiţiile acestui site"


2. Obligatiile RCS & RDS S.A.

2.1 RCS & RDS S.A. nu isi asuma raspunderea pentru nici o pierdere de date sau informatii rezultate din intarzieri, comenzi neonorate sau care nu ajung la destinatar, cauzate de evenimente care nu sunt sub controlul RCS & RDS S.A., al furnizorilor sai sau prin erori de omisie din partea utilizatorului. RCS & RDS S.A. si furnizorii sai exclud orice sugestie sau garantie ca:

a) serviciul va fi neintrerupt sau fara erori

b) eventualele defecte vor fi corectate

c) serviciul, sau serverul care il pune la dispozitia utilizatorilor este lipsit de virusi sau alte componente care ar putea dauna utilizatorilor si nu pot fi responsabili de vreo actiune pe care o intreprindeti pe baza respectivelor informatii sau a serviciului.

Serviciul este disponibil 24h/zi, exceptand perioadele in care se efectueaza lucrari de mentenanta sau de reparatii. Accesarea serviciului poate fi limitata in intervalul orar de utilizare intensa datorita limitarii procesarii datelor de catre sistemele informatice.

RCS & RDS nu este in nici un fel raspunzator pentru pierderile (directe sau indirecte), pierderea unor ocazii sau oportunitati de afaceri sau pentru beneficiile nerealizate, ale Beneficiarului sau ale tertilor care se afla in raporturi juridice cu Beneficiarul, ca urmare a nefunctionarii sau a functionarii necorespunzatoare a Serviciului.


Acestea sunt obligatiile unui furnizor de servicii din Romania. rofl.gif Cum o arata acest pasaj referitor la obligatiile furnizorului prin alte tari?

Trimis de: Marduk pe 10 Sep 2012, 10:11 AM

In calatoria pe care am facut-o in UK nu puteam sa nu remarc modul in care englezii fac comert, cum servesc clientii si cum stau cu igiena prin pub-uri, fast-food-uri, toalete si piete. Spre deosebire de Romania unde legislatia este destul de dura, cel putin pe hartie cu activitatile din domeniul alimentatiei publice, in UK am fost la o piata in care producatorii locali isi expuneau marfa spre vanzare, gaini, pui, rate, prepelite, carne de vita, porc, branzeturi etc. nici un producator nu tinea aceasta marfa in vitrine, pe carne erau cateva muste pe care le-am indepartat de cateva ori tocmai pentru a atrage atentia vanzatorului, n-a reactionat. Intr-o mica cafenea din Bath nu exista un traseu al alimentelor si un traseu al gunoiului, legislatia romaneasca in domeniu spune clar ca aceste trasee nu trebuie sa se intersecteze. Toaleta era comuna atat pentru angajati cat si pentru personal si drumul catre toaleta se intersecta cu cel catre zona de preparare si depozitare. Era o inghesuiala pe 50 mp parter si 50 mp la subsol, dar era curat, foarte curat as zice avand in vedere spatiul mic, la noi nu cred ca ai fi putut deschide o cafenea ce vindea si prajituri intr-un astfel de spatiu. Nu stiu cum este legislatia britanica dar ce pot sa spun este ca peste tot de la piata la toaleta publica totul era curat si bine organizat. Am intrat si intr-o toaleta publica in Oxford intr-o parcare, curat fara mirosuri, toate componentele erau din inox antivandal, similar cu ce am vazut in Germania si Olanda. Cu gandul la toaletele din Romania am facut fotografii. In supermarket-uri este totul bine organizat si mi-a atras atentia o initiativa, desi am realizat ca nu prea functiona bine, casele de marcat fara casier, cumparatorul face serviciul respectiv, isi scaneaza produsele, le cantareste si plateste cash sau cu card, au mentinut si casele din cate am inteles pentru cei batrani care nu se descurca cu tehnologia. Stiam ca Marks & Spencer este un magazin pentru haine, in Reading am constatat ca de fapt este un supermarket unde au si produse alimentare destul de bune dar cam scumpe. Mi-a placut foarte mult oferta de produse extrem de mare din cadrul fiecarei clase de produs, practic daca nu traiesti acolo nu sti ce sa cumperi. Au tot felul de oferte si nu ca la noi doar la cele care urmeaza sa expire, nu e anormal sa cumperi un produs si sa primesti doua sau trei.

Trimis de: Marduk pe 30 Oct 2013, 10:33 AM

La mine in zona am constatat o "ciudatenie" pe care mi-au dezvaluit-o localnicii. Cand coboara in oras sa-si faca asigurarea obligatorie (PAD) tipele de la firmele de asigurari le "baga pe gat" si o alta asigurare de 20 de euro, spundu-le prur si simplu ca PAD-ul sa scumpit. Este un abuz, oamenii care nu stiu ce este cu aceste asigurari obligatorii, sunt prinsi intr-o capcana acestei "scumpiri". Unii nu-si mai fac asigurarea obligatorie riscand sa fie amendati, fac PAD-ul si accepta cealalta asigurare ca fiind o "scumpire" a guvernului. Asiguratorii cresc numarul politelor, iar agentii incaseaza comisionul. Culmea este ca toate astea au loc in sediul primariei, unde agent de asigurari este nevasta sau fata unei "personalitati" din comuna.

Trimis de: Marduk pe 8 Jan 2014, 10:41 AM

Ieri am dat o tura printr-un supermarket, cu renume in piata romaneasca. Sunt obisnuit cu supermarketul respectiv, stiu exact unde sa ma duc dupa un produs, dar ieri ceva mi-a atras atentia. La sectorul de fructe au schimbat dispozitivele pentru pungi, inainte era un sistem format dintr-un cilindru cu o fanta prin care scoteai punga, acum am observat un dispozitiv mai elaborat. Cilindrul respectiv avea un ax legat cu lant, axul trebuia bagat prin interiorul sulului de pungi, asigurandu-i stabilitate, atunci cand doritorul trage de capatul pungii care se opreste intr-un pinten si se rupe de sul etc. Nu este cine stie ce investitie, dar daca este montat corect sulul cu pungi ruleaza mult mai bine de cat in vechiul sistem, numai ca asa cum se intampla de multe ori in Romania, una este sa vrei si alta sa pui in practica. Majoritatea sistemelor nu aveau acel ax introdus prin sulul cu pungi si asigurat corect. Am cercetat mai cu atentie sa inteleg de ce a prevazut proiectantul sau conducerea acest sistem si de ce nu este folosit corect de catre angajati. Sulul este destul de greu, daca nu este protejat de ax, sulul poate sa-i cada uni copil in cap, unui batan peste picior, extragerea pungilor se face mai greu etc. Tema pare neimportanta, lipsita de atractie, dar sunt foarte multe chestii marunte in multe magazine din Romania, care pot cauza probleme, doar din simplu motiv ca angajatii nu le folosesc corect, iar cei pusi sa-i verifice nu-si fac treaba, de aici un intreg lant de slabiciuni care in final afecteaza clientul.

Trimis de: Marduk pe 17 May 2014, 09:54 AM

De cateva saptamani a aparut la tembelizor un "produs" o reclama realizata cu ajutorul copiilor, la un salam, chiar doua. O reclama este un produs publicitar, destinat unui public, unor consumatori, in acest caz, asa cum rezulta din reclama, copiii mari amatori de salam. Nu stiu ce face CNA-ul, ce fac acei jurnalisti, analisti, moderatori etc. care s-au suparat tare cand la tembelizor a aparut o reclama ce promova margarina, dar tac ca o usa de biserica cand vine vorba de reclama la salam. Oare salamul nu este la fel de nociv precum margarina? mai ales ca tinta vizata de reclama sunt aceiasi copii. Ce interese ar putea fi la mijloc? de ce trateaza moderatorii in mod diferit aceste reclame?

Trimis de: Marduk pe 8 Aug 2014, 09:52 PM

Am dat o fuga la marea cea mare, nu este neagra, avea o culoare frumoasa, tucoaz, cel putin cand am vazut-o eu. Am remarcat cateva lucruri, asupra carora voi reveni, dar unul in mod deosebit mi-a atras atentia. SAREA, n-am gasit sare romaneasca la nici un restaurant, supermarket, chiosc etc. Toata sarea pe care am consumat-o a fost fie turceasca fie greceasca, nu stiu ce fel de sare era in solnitele din restaurante, dar la impinge tava si in supermarket sarea nu era romaneasca. Ca sarea nu este romaneasca e o problema pe care va las sa o "rumegati" dar ceea ce ma enerveaza la culme este faptul ca nu gasesc la magazinele normale, butic, market, supermarket, sare fara iod. VREAU SA MANANC SARE FARA IOD, de ce ma obliga legea sa mananc sare iodata? poate ca nu am nevoie de iod, sau poate ca-mi asum acest risc de a manca sare fara iod. De ce trebuie sa cumpar sare fara iod doar de la magazinele "plafar"? ca si cum aceasta ar fi un produs de lux, medicament etc.

Trimis de: abis pe 10 Aug 2014, 10:54 PM

Sare fara iod gasesti la magazinele tip Plafar.

Si de ce se iodeaza sarea: http://ro.wikipedia.org/wiki/Iod#Ac.C8.9Biune_fiziologic.C4.83

Trimis de: Marduk pe 11 Aug 2014, 08:04 AM

De ce doar la magazinele Plafar? de ce nu la supermarket ca a doua sau a treia optiune? de ce nu la restaurant sau cafenea unde ti se ofera zahar tos, zahar brun sau indulcitor? "Carența sau excesul de iod au efecte nocive asupra organismului"

Trimis de: abis pe 11 Aug 2014, 09:11 AM

Habar nu am de ce... smile.gif

Ca sa faci exces de iod din sare, pai trebuie sa mananci o gramada de sare, automat faci si exces de sodiu. wink.gif

Trimis de: The Dude pe 13 Aug 2014, 10:02 AM

ATANSION !!

dispozitive pentru alungat rozatoarele 150 lei din magazinul metro..

stiu produsul, il folosesc curent si sunt multumit de el...eu am cumparat de la o firma de pe Marasesti, langa eon gaz..acum, am zis sa cumpar si de la super-market..

iau, ajung acasa il bag in priza, apas on si....kabooooum !!!...intr-un nor de fum...Socul a fost atat de puternic ca a topit cablul de alimentare cu care am ramas efectiv in mana...nici sigurantele ultrarapide n-au avut timp de reactie...

inapoi la magazin, oamenii imi inlocuiesc pe loc aparatul fara comentarii...pleca acasa, despachetez, bag in priza...Burubuuuummm !!..acelasi scenariu...dar de data asta a scos toate sigurantel si generala...

plin de manie ma intorc si ii iau pe aia la ture...oamenii ma cred nebun, asa ca iau din raft ultimele trei produse. mergem la banc, punem in priza...functioneaza... mad.gif

il iau pentru acasa, dar le cer sa le probeze si pe celelalte ramase...buuuuuuuummm..din prima, de le-a lasat juma de magazin in umbra....

in fine dau aparatul imi iau banii, aia retrag produsul..eu multumit nevoie mare...insa pe drum imi pica fisa...am facut trei drumuri aiurea...pe mine cine ma despagubeste ??... mad.gif

am zis sa pun aici...cu sfatul sa nu cumparati nimic niciodata fera bancul de probe... blink.gif

Trimis de: Marduk pe 14 Oct 2014, 07:14 PM

"„Din zori până-n seară, dezvoltăm o ţară” ... pe facebook!!?? de ce pe facebook?

Trimis de: The Dude pe 24 Nov 2014, 07:36 PM

...mare lovitura publicitara...e-mag a avut de blackfriday o cadere in sistemul informatic...pentru mai multe ore, cateva produse au apartut cotate la preturi ridicole: un aparat foto de 2500 lei la pretul de 2 lei, un smartfon de 1500 la pret de 1 leu, un laptop...la pret de 3 lei.

Comenzile au apucat sa plece astfel formulate, iar magazinul a decis sa onoreze solicitarile...

Bravoo...si daca e o inscenare pentru ceva clientela obscura, gaselnita ramane de mare valoare... thumb_yello.gif

Trimis de: abis pe 25 Nov 2014, 10:24 AM

Probabil e marketing - o idee desteapta, desigur, dar marketing.

Desi se poate intoarce si impotriva lor: chiar asa de incompetenti sunt incat sa greseasca preturile?! Daca altadata le-au gresit in plus? Daca le maresc dupa aceea ca sa-si acopere paguba?!

Trimis de: Marduk pe 25 Nov 2014, 03:44 PM

Publicitate ieftina, o astfel de stire este transmisa prin viu grai din usa-n usa, iar ce conteaza este ca firma respectiva este puternica si chiar in astfel de situatii poate sa-si onoreze clientela, chiar daca este in pierdere.
Pe de alta parte eu am o alta stire care merita atentia: SCUMPIREA GAZELOR
Se vorbeste prin targ cum ca gazele se vor scumpi din cauza de discriminare, cu alte cuvinte toti cetatenii care pentru a se incalzi au oarece legatura cu consumul de gaze vor avea de suferit. Printre perdantii acestei aberatii comuniste ma numar si eu, de aceea am decis sa va prezint acest caz. Doi cetateni care locuiesc la bloc, unul si-a montat o centrala pe gaz, a avut bani, n-a vrut sa mai depinda de consumul altora, de radiatiile din pereti etc. Celalalt, un nostalgic, fara bani, care inca mananca biscuiti cu ceai, a ramas captiv la RADET, fie ca si-a pus repartitoare sau nu, se incalzeste cu un produs rezidual provenit de la CET-uri, apa calda. Cand am vazut ce vor sa faca guvernantii cu fericirea mea, caldura mai ieftina, mi-am zis ca ceva nu este in regula. Mi-am adus aminte ce-au vrut sa faca comunistii cu CET-urile astea. CET-urile sunt niste centrale electrice care produc curent electric, agentul termic folosit in procesul de fabricatie, apa calda, trebuie racit, initial se racea in niste turnuri de racire, ca niste mosoare verticale, apoi cineva si-a dat seama ca apa asta calda are un potential, ca ar putea fi folosita la incalzirea apartamentelor muncitoresti, unde urma sa aiba loc procesul de racire al agentului termic ce putea fi refolosit fara al mai urca in turnurile respective pentru racire, agentul termic, se racea in caloriferele muncitorilor, oferind la schimb caldura ieftina. In mare cam asta era ideea incalzirii centrale cu apa calda provenita din CET-uri. In vremurile de azi cineva, un baiat destept a sesizat ca cei care se incalzesc pe termoficare platesc mai putin decat cei care consuma gaze pentru incalzire. Probabil comunist fiind sau avand interese transpartinice si-a zis ca nu este corect, ca toata lumea indiferent ce sistem ar folosi trebuie sa plateasca la fel. Nu conteaza sistemul folosit, cetateanul trebuie sa plateasca aproape la fel, doar ca in opinia mea decizia nu este luata intamplator. Este iarna, UE ne prezeaza sa liberalizam piata gazelor, fostii guvernanti au cedat pe nimic (intrarea in UE a Romaniei) resursele naturale, gazele, petrolul, sarea, apa minerala etc. iar azi actualii guvernanti trebuie sa gaseasca niste tapi, acari etc. rspunzatori de marirea pretului la gaze. Ce-a mai buna scuza CET-urile, consumatoare de gaze, pentru producerea apei calde, folosite de unii romani sa-si incalzeasca apartamentele. Numai ca in opinia mea CET-urile nu produc doar apa calda, produsul principal fiind energia electrica, kW-ul, curentul electric, pe care il vand cu profit cetatenilor consumatori, rezidual mai au un produs, apa calda, pe care il furnizeaza contra cost pentru incalzirea pe timp de iarna a apartamentelor. S-ar parea ca nu este nimic de comentat in aceasta chestiune, dar privind atent la conceptul de la care s-a plecat cu acest sistem de incalzire ieftina, ajungem la intrebarea: CUI (QUID) PRODEST? vanzatorilor (traderilor) de gaze? UE? comerciantilor de centrale termice? instalatorilor? sistemului politic clientelar? CET-urilor? cetatenilor care au centrale termice? apei calde? Nu inteleg de ce se doreste egalizarea comunista, cata vreme este clar ca termoficarea este de departe un mod ieftin de a incalzi blocurile comuniste in care se intampla inca sa mai traim, noi astia nastalgicii dupa lucrurile bine facute, chit ca s-au facut in comunism sau in capitalismul interbelic, pentru ca in capitalismul postdecembrist nu am gasit lucruri bine facute care sa influenteze efectiv viata de zi de zi a romanilor.

Trimis de: The Dude pe 26 Nov 2014, 07:29 PM

QUOTE(abis @ 25 Nov 2014, 11:24 AM) *
chiar asa de incompetenti sunt incat sa greseasca preturile?!


Nu cred...eu is cumparator de pe f64, si mi s-a intamplat la fel. Desigur nimeni nu a lasat atunci pretul, asa cum au facut-o astia de la e-mag.
A trebuit sa platesc altceva decat 1 leu afisat acolo...si n-am comentat. Ma interesa obiectul si faptul ca era la promotie (oricare, ca tot il luam)

Am primit insa o explicatie plauzibila: reducerile se comunica undeva, sau se aproba de cineva...Nu mai stiu exact, ideea e ca nu se poate face o tocmeala ca la piata, ci numai una avizata si contabiliceste prestabilita.

Avizele vin cu intarziere si sunt operate electronic imediat...scurta perioada in care pretul normal e inlocuit cu pretul ofertei e de durata secundelor, poate a minutului...te poti nimerii pe ea..si atunci la rubrica cost apare un nominal.


ideea valoroasa este insa felul in care au decis astia sa reactioneze in fata greselii...chiar si daca nu-i decat o poveste.
daca corectau eroarea la livrare, nu cred sa se fi suparat cineva (asa dupa cum atunci cand am patit-o eu, nu m-am suparat pe nimeni).

alegand sa o onoreze au dat o mare lovitura de piata, ce ar fi trebuit popularizata printr-o campanie pe masura, dupa opinia mea...

Trimis de: The Dude pe 2 Jan 2015, 07:43 PM

cel.ro...prin corsar nu mai stiu cum....fugi frate....cei mai mari excroci

Trimis de: Marduk pe 6 Jan 2015, 03:52 PM

Azi am fost in "vizita" prin UK. Am accesat pagina unei companii ce are magazine si in Romania. Va las pe voi sa vedeti care sunt diferentele de pret intre http://www.lidl.ro/ro/Oferte-513.htm?id=613 si http://www.lidl.co.uk/en/our-offers-2491.htm?id=464 blink.gif blink.gif unsure.gif huh.gif cool.gif

Trimis de: Fantasee pe 8 Apr 2015, 02:20 PM

Apropos de produse la fel de rare ca sarea neiodată amintită de Marduk, putem pune pe listă şi batistele bărbăteşti.
Pentru Crăciun am căutat din cele clasice, de bumbac, pentru un domn din familie. Şi ce am căutat laugh.gif mai ceva ca pe graal, am întrebat în 11 magazine diferite.
Nu aveau deloc pe niciunde, ba mă mai şi priveau jigniţi şi/sau îngrijoraţi când le refuzam pe cele sintetice, de înfipt la vedere în piept.
O domnişoară simpatică dintr-un magazin de profil parcat într-un mall chiar m-a prevenit discret că 'nu se mai poartă'.

Într-un final glorios am găsit 'batiste de import italiene' 100% bumbac în oferta unui producător român de cămăşi.
Urâţele, 150 lei setul de trei, dar erau singura opţiune. Le-am luat, erau produse în Germania defapt.
Şi mă întreb de ce sunt tratate batistele de bumbac drept produse de lux ... sau mai bine punem de o cooperativă de tivit bumbac şi ambalat pătrate pentru domi. laugh.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Apr 2015, 06:07 PM

Incearca pe la APROMAT-e, locul de unde se cumpara produse pentru pomeni, parastase, inmormantrai etc. Gasesti batiste bune din bumbac, chinezesti, indiene, bangladesh

Trimis de: abis pe 8 Apr 2015, 09:36 PM

QUOTE(Fantasee @ 8 Apr 2015, 03:20 PM) *
Şi mă întreb de ce sunt tratate batistele de bumbac drept produse de lux ...

Pentru ca nu se mai cer pe piata...
QUOTE
sau mai bine punem de o cooperativă de tivit bumbac şi ambalat pătrate pentru domi.

Vorbeste cu Cucu Mucu. El sigur are o solutie pentru asta. smile.gif

Trimis de: Fantasee pe 10 Apr 2015, 02:41 PM

Îţi mulţumesc pentru informaţie, Marduk. Nu ştiam despre complexul respectiv, deşi e oarecum în zona în care ajung frecvent.

Abis, am reţinut, mulţumesc mult. Ar fi o variantă cea cu lipsa cererii, dar informaţia de la Marduk mi-a deschis şi mie ochii.
Manierele vechi s-au cam pierdut, iar batista nu e singura dovadă laugh.gif dar dacă nu se mai caută batistele astea de bumbac pentru buzunarul zilnic, atunci pentru un parastas tot se caută.
Fără îndoială că înmormântarea e o necesitate, dar s-ar putea ca obiceiurile de pomenire periodice să fi devenit un fel de lux. Îmi rămâne neclară situaţia.

În altă ordine de idei, zilele trecute am apelat la emag ca să-mi pot face piaţa în timp util.
Serviciul a fost foarte bun, voi apela la ei şi pe viitor, când nu mă voi învrednici altfel. innocent.gif

Trimis de: Marduk pe 10 Apr 2015, 03:14 PM

QUOTE(Fantasee @ 10 Apr 2015, 03:41 PM) *
Îţi mulţumesc pentru informaţie, Marduk...

Cu mare placere. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

Trimis de: Marduk pe 28 Apr 2015, 10:45 AM

Ce parere aveti despre cresterile de preturi operate de comercianti inainte de reducerea TVA? Cum ar putea fi inteleasa de consumatori? aceasta nemernicie, in opinia mea, a comerciantilor care nu vor sa piarda nimic din profitul lor.

Trimis de: Marduk pe 28 Apr 2015, 02:48 PM

Sunt un consumator de ardei kapia, inainte de Paste un kil de kapia era 8-9 lei, azi am fost prin piata si la supermarket un kil de kapia a ajuns la 15-18 lei. M-am uitat in calendar sa vaz daca vine vreoa sarbatoare, am gasit una dar e o sarbatoare a muncii, a muncitorilor, iar cei de pe urama carora beneficiem de aceasta zi libera nu erau nici macar socialisti sau comunisti. Oare asta sa fie evenimentul care sa duca la cresterea preturilor in asemenea hal? nu m-am uitat la mici, bere, carbuni si alte chestii de utilitate normala in cazul acestor sarbatori. Pe mine ma preocupa ardeiul kapia, credeti ca muncitorii care or sa iasa la gratar de ziua lor, a muncii, or sa consume kapia cu mici si mustar? pentru ca altfel nu-mi explic de ce naiba a crescut atat de mult pretul la ardeii kapia. A mi-a trecut chiar acum prin minte, o fi vreo molima, boala a ardeilor prin serele din Turcia, Spania, Italia sau Olanda si-atunci se leaga, ca altfel nu-mi explic.

Trimis de: Fantasee pe 28 Apr 2015, 04:57 PM

Nu am făcut o piaţă serioasă în ultima perioadă, revin după ce o comit. Ieri am cumpărat musli-ul obişnuit şi a avut acelaşi preţ piperat, dar nu crescut. smile.gif

Ultima dată am cumpărat ardei kapia după Paşte cu 11 lei/kg, iar înainte de Paşte luasem cu vreo 10 lei/kg.
În martie luasem cu 9,39, iar în ianuarie cu 8,62. Preţurile sunt din acelaşi magazin pentru toate valorile. Unde ai văzut cu 15-18?

Cât despre creşterile de preţuri care vor apărea sau au apărut deja înainte de reducerea TVA, voi bea în sănătatea comercianţilor care vor lua această decizie.
Ei să fie sănătoşi şi să mai aibă clienţi, iar eu tot sănătoasă să rămân când voi merge să cumpăr din altă parte. drunk.gif
Aş mai avea o opţiune, aceea de a mai renunţa la floricelele de pe balcon şi să pun ardei în ghivece. Usturoi am deja şi încet-încet parcă văd că o dau în hidroponice. biggrin.gif

Trimis de: Marduk pe 28 Apr 2015, 05:50 PM

QUOTE(Fantasee @ 28 Apr 2015, 05:57 PM) *
...Unde ai văzut cu 15-18?

La piata, la supermarket pretul este 13.99; 14.99 etc.
QUOTE
Cât despre creşterile de preţuri care vor apărea...voi bea în sănătatea comercianţilor care vor lua această decizie.

De ce? dupa ce ca nu prea accepta produse romanesti in galantarele lor, au in stoc marfa la pretul vechi, isi permit sa creasca preturile peste masura doar pentru a acoperii scaderea TVA-lui.
QUOTE
Aş mai avea o opţiune...să pun ardei în ghivece.

thumb_yello.gif

Trimis de: Cla pe 28 Apr 2015, 05:55 PM

Marduk, îti dau un tipp, adica un hint.
Cumpara capia înainte de 1 Mai, ca atunci nu mai costa 1 leu, ci 300 de lei la kilogram , ca omanii merg la grill si ai nevoie de Paprika la frigarui biggrin.gif

Trimis de: Fantasee pe 28 Apr 2015, 06:13 PM

QUOTE(Marduk @ 28 Apr 2015, 06:50 PM) *
De ce? dupa ce ca nu prea accepta produse romanesti in galantarele lor, au in stoc marfa la pretul vechi, isi permit sa creasca preturile peste masura doar pentru a acoperii scaderea TVA-lui.


De ce nu? Ei fac ce vor (adică măresc preţuri aiurea), iar eu fac ce vreau (mă duc să cumpăr din altă parte sau produc).
Nu am de ce să mă supăr că ei îşi schimbă politica de vânzare în vreme ce eu nu îmi schimb politica de achiziţii.
Sigur voi găsi în altă parte un preţ care să îmi convină. Până la urmă, fiecare bănuţ al unui cumpărător reprezintă o investiţie în comeciant, chiar dacă una extrem de modestă. Sunt liberă să investesc în altă parte.

Cla, bonsoar şi bun revenit! drunk.gif Cât costă ardeii kapia acolo unde eşti tu?

Trimis de: Marduk pe 28 Apr 2015, 07:18 PM

QUOTE(Fantasee @ 28 Apr 2015, 07:13 PM) *
...Sigur voi găsi în altă parte un preţ care să îmi convină.

Daca-mi gasesti ardei kapia, in Bucuresti, sa nu zic in Romania, cu 8-9 lei/kg spune-mi si mie locatia, te rog.

Trimis de: Cla pe 29 Apr 2015, 08:05 AM

QUOTE(Fantasee @ 28 Apr 2015, 06:13 PM) *
Cla, bonsoar şi bun revenit! drunk.gif Cât costă ardeii kapia acolo unde eşti tu?

Fantasee mwah1.gif
Trebuie sa te dezamagesc, nu stiu exact... eu îi cumpar la borcan gata facuti salata, un borcan de-ala are vreo sase ardei si costa ceva între 1,29 si 1,69 de euro.
Prin iulie - august când e sezonul vin din toata Ungaria, Bulgaria etc, nu numai Kapia si cei care arata la fel, dar sunt galben-varzui, li se spune ardei unguresti.
Dar nu stiu cât costa, e un pachet si îl platesc cu placere, deja fiind cu gândul la salata de ardei copti, si asta în combinare cu salata de vinete... ce-ti doreste inima mai mult la asa ceva, doar o pâine rolleyes.gif drool.gif

Trimis de: Cla pe 29 Apr 2015, 08:59 AM

În alta ordine de idei:
Nu va spargeti capetele în care colt al Bucurestiului ar fi la piata ardeii mai ieftini...
Gânditi-va câta benzina spulberati în aer pâna acolo... si câti bani.
La asta m-am gândit când mi-a vândut un coleg masina lui, si zice:
- Hai sa mergem la Forchheim, acolo lasi masina la spalat cu 5,99 DM.
Bine, am risipit 3 ore cu dus-întors pentru 5,99
Si-i zic: Willi, ce am câstigat din asta ?
- Pai e mai ieftin.
- Bine, a fost ieftin, si cât ne-a costat benzina ? Daca mergeam dupa colt la benzinarie sa spalam masina, plateam un pic mai mult, dar am fi avut timp si bani de o bere. Si asta fara vreun accident pe drum...
- Ohh.... rofl.gif

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2015, 10:34 AM

Sunt revoltat de pozitia unor reprezentanti ai supermarketurilor din Romania, care afirma la tembeliziuni ca nu exista nicio scumpire, ca nici un aliment n-a fost scumpit in vederea anihilarii reducerii TVA-lui. Vad cu ochii mei ce se intampla iar nemernicii astia zic ca nimc nu se intampla, mai rau este ca si pietarii se aliniaza incet dar sigur noilor preturi din supermarketuri.

Trimis de: abis pe 29 Apr 2015, 12:18 PM

Ce s-a scumpit si cu cat?


Nu mai cumpara de la ei

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2015, 02:50 PM

QUOTE(abis @ 29 Apr 2015, 01:18 PM) *
...Nu mai cumpara de la ei

Da, asa zic toti cei care traiesc in alta realitate. La tembelizor o multime de experti, analisti ne indeamna sa profitam de beneficiile pietei libere, sa cautam magazine cu preturi mai mici si sa nu mai cumparam de la magazinele care au preturi mari. Este pur si simplu o bataie de joc fata de romani, pentru ca supermarketurile controleaza preturile in piata. Am testat asta pe un singur produs, ardeiul kapia, a crescut pretul la supermarket, a crescut si in piata, cu 2 lei mai mult decat in supermarket, de ce? pentru ca piata este plina de "producatori" care cultiva ardeiul kapia la supermarket. Din cate am inteles sunt si alte produse pe care suntem indemnati de expertii din tembeliziuni sa le cautam in alta parte, dar unde nu ne spune nimeni, asa ca n-am decat sa iau sacosa si sa plec in cautarea magazinului ideal care asteapta cumparatorii romani sa-i treaca pragul pentru produsele ieftine. mad.gif

Trimis de: abis pe 29 Apr 2015, 05:25 PM

In ce magazin i-a crescut pretul?

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2015, 05:44 PM

Nu pot sa spun numele supermarketului. Sigur insa inainte de Paste 1 kg de ardei era 8-10 lei/kg in piata era 12-15 lei/kg, iar dupa Paste un kg a ajuns la suprmarket 12-13 lei/kg iar in piata 15-18 lei/kg. Nu pot sa ma refer la alte produse pentru ca nu stiu exact dar la kapia sunt sigur ce vorbesc.

Trimis de: Fantasee pe 29 Apr 2015, 05:59 PM

Zău că nu văd de ce nu ai putea spune numele supermarketului ...

QUOTE(Fantasee @ 28 Apr 2015, 05:57 PM) *
Ultima dată am cumpărat ardei kapia după Paşte cu 11 lei/kg, iar înainte de Paşte luasem cu vreo 10 lei/kg.
În martie luasem cu 9,39, iar în ianuarie cu 8,62. Preţurile sunt din acelaşi magazin pentru toate valorile. Unde ai văzut cu 15-18?

QUOTE(Marduk @ 28 Apr 2015, 08:18 PM) *
Daca-mi gasesti ardei kapia, in Bucuresti, sa nu zic in Romania, cu 8-9 lei/kg spune-mi si mie locatia, te rog.

Selgros este magazinul în care găsisem preţurile alea la nivel de ianuarie-martie.


Cel mai probabil aş da 18lei/kg pe adrei kapia ... şi sigur nu aş da 50lei/kg de ardei kapia. Dar am dat 50lei pe 14kg de mere astă toamnă.
Îmi pun întrebările de preţ în termeni simpli: am de cheltuit 18ron, pe ce prefer să îi dau? Atât. Odată ce am ales nu am pe cine să mă supăr.
Înţeleg că tu nu ai da 18lei/kg pe ardei kapia, dar pe ce ai cheltui suma asta mai bine decât pe ardeii ăia?

În evenimente recente: am aşa o bănuială că Altex-ul cam dă faliment. Azi au trimis mail cu subiectul: A inceput Spring Black Friday - Vezi ofertele. rofl.gif
S-or fi speriat că lumea în mai va investi în grătare şi ardei (ce tare ar fi să ai din nou dreptate, Marduk!) şi riscă să rămâna cu spatula aia de silicon pe stoc. Aşa că au redus-o cu 45%, acum e 7lei. thumb_yello.gif Dar eu nu am să le-o cumpăr nici aşa ... mi-e că se topeşte pe grătar. biggrin.gif Nu mă dezabonez de la ei încă, mai aştept până la vară să văd dacă organizează şi ChristmasInJuly. wub.gif

Trimis de: Marduk pe 29 Apr 2015, 07:03 PM

QUOTE(Fantasee @ 29 Apr 2015, 06:59 PM) *
...nu văd de ce nu ai putea spune numele supermarketului ...

Cica n-ar fi deontologic. smile.gif
QUOTE
Cel mai probabil aş da 18lei/kg pe adrei kapia ...

Eu nu pot sa dau 18 lei/kg cata vreme nu inteleg de ce in nici 7 zile pretul a crescut 5 lei. Pentru mine ceea ce se intampla nu are legatura cu cerere si oferta, comert liber, piata libera etc. este pur si simplu furt, lacomie.
QUOTE
...am de cheltuit 18ron, pe ce prefer să îi dau? Atât. Odată ce am ales nu am pe cine să mă supăr.

Nu discut de optiuni aici ci de actiunile premeditate ale unor supermarketuri de a creste preturile inainte de scaderea TVA-lui. Este o actiune menita sa nu le reduca castigurile, ci din contra sa le creasca castigurile pe spinarea romanilor. Iar romanii nu au nici un mijloc de atac, nu pot nici macar sa boicoteze vanzarile, pentru ca ardeii si alte legume sau fructe stau bine mersi in depozite speciale, stropite cu substante pentru a rezista pana cand lucrurile se vor calma.
QUOTE
Înţeleg că tu nu ai da 18lei/kg pe ardei kapia, dar pe ce ai cheltui suma asta mai bine decât pe ardeii ăia?

Pe o sticla de vin. drunk.gif

Trimis de: abis pe 30 Apr 2015, 04:07 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Apr 2015, 06:44 PM) *
Nu pot sa spun numele supermarketului.

Ete scartz. Bineinteles ca il poti spune ca sa putem verifica si noi daca ajungem pe acolo.

Eu cumpar de regula din Carrefour.

Am luat de curand faina, apa minerala, rosii cherry, salata, ceapa si ustoroi, peste, pui, curcan, cascaval, unt, oua, naut, linte, cafea, iaurt, ciocolata si inca niste chestii si nu am sesizat fenomenul.

Asa ca nu m-as grabi sa ma dau de ceasul mortii ca uite ce fac nenorocitii, cresc preturile...

Trimis de: Marduk pe 1 May 2015, 04:19 PM

QUOTE(abis @ 30 Apr 2015, 05:07 PM) *
Ete scartz. Bineinteles ca il poti spune ca sa putem verifica si noi daca ajungem pe acolo....
Asa ca nu m-as grabi sa ma dau de ceasul mortii ca uite ce fac nenorocitii, cresc preturile...

Eu vizitez 4 supermarket-uri, Kaufland, Lidl, Cora, Auchan, cel mai des merg la Lidl si la Piata Moghioros (n-am inteles de ce bucurestenii inca mai folosesc acest nume!!??) In toate cele 4 aredii kapia au sarit de la 8.99 la 13.99-14.99 intr-o saptamana. Poate ca este o sincopa de moment, productie, import, transport etc. dar am constatat ca s-au mai scumpit si alte produse. N-am facut un studiu sa dau cifre exacte, dar observ la portofel diferenta. Migdale 200 gr. erau 8.99 acum sunt, daca nu ma insel 10.99 sau 12.99. Vodka Zubrowka 500 ml era 24.99 acum este 27.99. In piata kg de ardei kapia era cel mult 10 lei acum este 15-18 lei, rosiile erau 5.5-6.5 acum sunt 7-8 lei. Eu cred ca ceva, ceva este la mijloc, dar consider ca este o nemernicie sa apari la tembelizor si sa minti un intreg auditoriu ca nimic nu s-a scumpit. Daca aceste scumpiri ar fi avut loc dupa cresterea TVA-lui poate ca incercam sa inteleg ceva, dar imediat ce s-a anuntat scaderea TVA-lui au aparut scumpirile, mici, mari ce mai conteaza, cineva a sesizat ca se poate castiga si a actionat ca atare.

Trimis de: Fantasee pe 5 May 2015, 11:22 AM

Marduk, ardeii kapia erau 11,40lei/kg joi în Selgros. Erau galbeni, produşi în Turcia şi marcajul era pentru calitatea a II a. Nu am luat, mie-mi plac cei roşii. licklips.gif
Dacă ţi-e indiferentă culoarea, oricum ar fi un preţ mai bun decât în piaţa la care te refereai.

Nu am observat creşteri de preţuri la produsele pe care le cumpăr de obicei din Selgros, revin cu impresii şi după ce trec pe la Auchan.



Trimis de: Marduk pe 5 May 2015, 05:12 PM

QUOTE(Fantasee @ 5 May 2015, 12:22 PM) *
...ardeii kapia erau 11,40lei/kg...Erau galbeni, produşi în Turcia...

Multumesc, este un pret bun, si eu prefer kapia rosii.

Trimis de: abis pe 13 May 2015, 03:07 PM

Marduk, acum te-ai lamurit ce a fost cu asa-zisul scandal al cresterii preturilor?

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20116393-cea-mai-tampita-campanie.htm

Concluzia: nu te mai uita la B1TV

Trimis de: Marduk pe 13 May 2015, 05:57 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Apr 2015, 06:44 PM) *
....Nu pot sa ma refer la alte produse pentru ca nu stiu exact dar la kapia sunt sigur ce vorbesc.



QUOTE(abis @ 13 May 2015, 04:07 PM) *
Marduk, acum te-ai lamurit ce a fost cu asa-zisul scandal al cresterii preturilor?...


Nu, nu m-am lamurit, din contra nu stiu ce jocuri si pentru cine fac atat Hotnews cat si B1TV. Ceea ce stiu sigur este ca pretul ardeiului kapia a luat-o razna.

"Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara aunor magazine si/sau a unor a unor producatori, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare"

Astept ziua in care pretul ardeiului sa revina la normal, sau o stire din Turcia sau UE prin care sa aflu ca anul asta cultura de ardei a fost afectata de vreo molima.

L.E.

De pretul cireselor ce zici? 60 lei kg!!!??? N-am fost in piata, am vazut la tembelizor, dar totusi nu-mi vine a crede ca 1 kg de cirese sa coste 13 euro/kg. Pe ce-o fi mizat afaceristula ala care a adus ciresele cu pretul asta in piata? o fi stiut ca in Romania exista ciresi?

Trimis de: abis pe 14 May 2015, 10:07 AM

Discutia a pornit de la o acuza pe care ai facut-o la modul general, remeber? Te citez:

Ce parere aveti despre cresterile de preturi operate de comercianti inainte de reducerea TVA? Cum ar putea fi inteleasa de consumatori? aceasta nemernicie, in opinia mea, a comerciantilor care nu vor sa piarda nimic din profitul lor.

Daca singurul exemplu este un sortiment de ardei si de aici ai generalizat, eu ce sa mai zic....

Unele preturi au crescut, altele au scazut, cum este normal sa se intample in orice piata libera. Pretul se formeaza in raport de cerere si oferta, ai sa vezi ca dupa preconizata scadere a TVA nu vei simti mare diferenta in buzunar, adica nu vei ramane cu mai multi bani. De ce? Simplu. Daca piata, consumatorii adica, sunt dispusi sa dea (dau un exemplu ipotetic) patru lei pe un litru de lapte, daca producatorii isi vand productia la pretul asta, o scadere a taxelor nu va duce la scaderea pretului; pur si simplu atat timp cat pretul de echilibru intre cerere si oferta, adica pretul la care productia se vinde si asigura ROI pentru producator, este de patru lei, scaderea taxelor nu va insemna decat marja mai mare de profit. Analog, o crestere a taxelor nu se va reflecta 100% in pret niciodata, pentru ca o crestere a pretului peste nivelul de echilibru inseamna o scadere a cererii, prin urmare in cazul unei cresteri de taxe preturile chiar daca initial vor fluctua putin, in cele din urma se vor stabiliza tot la nivelul de echilibru intre cerere si oferta.

Taxele sunt doar unul dintre multele costuri ale producatorului, se reflecta in pret, bineinteles, insa este o iluzie sa speri ca taxe mici inseamna automat preturi mici. Nu. Pretul este dictat de cerere si oferta, nu de taxe.

Sa iti mai dau un exemplu. Daca maine ar dispare taxele pentru benzina, ar scadea pretul benzinei la jumatate? Nu. Daca soferii sunt dispusi sa dea 5-6 lei pentru un litru de benzina, daca la pretul asta benzinariile isi vand marfa, de ce ar vinde cu 3 lei?! Ar ieftini doar daca ar scadea consumul, pentru a-si aduce clientii inapoi, dar daca nu scade, de ce sa scada ei pretul la jumatate?

Tu daca vinzi miere, daca productia ta ti-o vinzi pe toata la (zic si eu) 14 lei kilogramul, in cazul in care iti scad cheltuielile la jumatate (nu stiu, se ieftinesc materialele din care faci stupii sau zaharul sau ce mai folosesti acolo la prisaca), dar piata iti cere mierea in continuare si este dispusa sa iti ofere tot 14 lei pe kilogram, vei vinde cu 7 lei sau tot cu 14?

Trimis de: Marduk pe 14 May 2015, 06:18 PM

QUOTE(abis @ 14 May 2015, 11:07 AM) *
...Daca singurul exemplu este un sortiment de ardei si de aici ai generalizat, eu ce sa mai zic....

Sa vedem ce zice Adrian Porumboiu, care face afaceri cu supermarketurile:
"Eu cred că preţurile vor rămâne aceleaşi pentru că retailerii ne cer taxe mai mari, noua producătorilor. Eu vând produse lactate către Kaufland unde trebuie să plăteşti 8 taxe care însumează 90% din preţul final al produsului. După ce s-a anunţat reducerea TVA, ne-au trimis notă că mai vor 7%"..."Câte impozite se plătesc din acest adaos comercial de 90%?"..."Diferenţa de preţ de la fabrică la hipermarket este 90%. Este o umilinţă totală"..."Nimeni nu are curajul să se ia de hipermarketuri"
Cred ca este cazul sa amintim ca nimeni nu doreste ca romanii sa plateasca mai putin pentru produsele alimentare, mai ales ca vom trece la euro. Romanii s-au obisnuit cu aceste preturi, o scadere a lor, urmata de o crestere a acestor preturi dupa trecerea la euro, n-ar aduce avantaje politice, deci "pulimea" poate sa plateasca linistita acelesi preturi, castiga cine trebuie.
QUOTE
Tu daca vinzi miere, daca productia ta ti-o vinzi pe toata la (zic si eu) 14 lei kilogramul, in cazul in care iti scad cheltuielile la jumatate...dar piata iti cere mierea in continuare si este dispusa sa iti ofere tot 14 lei pe kilogram, vei vinde cu 7 lei sau tot cu 14?

Nu cred c-ai ales un exemplu bun. In primul rand ca eu sunt un producator, nu un supermarket. In cazul meu sunt mai multi factori care construiesc pretul, culesul abundent, duce la supraproductie iar piata reactioneaza la oferta, dictand pretul. In cazul supermarketurilor, care sunt doar niste intermediari, exact ca cei din piata de legume, nu cred ca au dreptul sa profite de pe urma reducerii TVA, crescand preturile. Eu consider ca aceasta miscare a supermarketurilor este o actiune de cartel, pentru ca nu au competitie interna. Supermarketurile cumpara tot, impunand pretul la raft, asa zisa competitie este doar pentru INS, tembeliziuni si consumatori, care sunt captivi sistemului instaurat de indermediari, nu exista alternative, deci practic nu exista o piata concurentiala.

Trimis de: abis pe 18 May 2015, 02:19 PM

QUOTE(Marduk @ 14 May 2015, 07:18 PM) *
Sa vedem ce zice Adrian Porumboiu, care face afaceri cu supermarketurile:
"Eu cred că preţurile vor rămâne aceleaşi pentru că retailerii ne cer taxe mai mari, noua producătorilor. Eu vând produse lactate către Kaufland unde trebuie să plăteşti 8 taxe care însumează 90% din preţul final al produsului.

Sa nu mai dea marfa la Kaufland in cazul in care i se pare mic pretul pe care i-l ofera magazinul.

QUOTE
In cazul meu sunt mai multi factori care construiesc pretul, culesul abundent, duce la supraproductie iar piata reactioneaza la oferta, dictand pretul

Am zis ca pretul se stabileste ca punct de echilibru intre cerere si oferta... este gresit? Nu cred.

QUOTE
In cazul supermarketurilor, care sunt doar niste intermediari, exact ca cei din piata de legume, nu cred ca au dreptul sa profite de pe urma reducerii TVA, crescand preturile.

Ca orice vanzator, hipermarketul are dreptul sa ceara cat vrea pe ceea ce vinde. Piata reactioneaza (ca la tine in cazul mierii) si fie nu mai cumpara de la hipermarket ci din magazinul de la coltul blocului, fie din piata. Dar - repet - isteria asta cu cresterea preturilor a fost o gogorita, in realitate fenomenul nu exista. Unele preturi au scazut, altele au crescut asa cum este normal sa se intample.

Si alt punct de vedere:
http://www.contributors.ro/economie/cum-intra-hipermarketurile-in-gura-lumii/

Trimis de: Marduk pe 19 May 2015, 09:20 AM

QUOTE(abis @ 18 May 2015, 03:19 PM) *
Sa nu mai dea marfa la Kaufland in cazul in care i se pare mic pretul...

Simplu de zis grau de facut. Unde sa-si dea marfa? Eu vad un cerc vicios aici, in afacerea asta cu supermarket-urile. Nu crezi c-ar fi corect ca pretul afisat la raft al unui produs sa contina pretul de achizite de la producator si taxele puse de suprmarket. Asa ar intelege si cumparatorii mai bine pe ce dau banii.
QUOTE
Am zis ca pretul se stabileste ca punct de echilibru intre cerere si oferta...

Nu, nu este gresit. In pietele dezvoltate, unde s-au creat "sistem de control" a acestor preturi, acest echilibru este normal si chiar functioneaza. Eu cred ca in Romania este prea permisiva in acest domeniu, neavand acel "sistem de control" al preturilor care pleaca de la producatorii pana la clientii supermarket-urilor. La noi sunt cativa jucatori care fac preturile, din acest motiv isi permit sa controleze aceste preturi sub "umbrela" unei legislatii care nu poate actiona din cauza subdezvoltarii, piata fiind invadata de produse mai "ieftine", ce provin de la "cartelul" de producatori specializati, creat chiar de supermarket-ul respectiv
QUOTE
Ca orice vanzator, hipermarketul are dreptul sa ceara cat vrea pe ceea ce vinde. Piata reactioneaza...

Piata este nedezvoltata, imatura iar cei care pot sa profite nu se sfiesc sa faca acest lucru punand presiune atat pe cetatean, cumparator cat si pe guven si politicieni.
QUOTE
...- repet - isteria asta cu cresterea preturilor a fost o gogorita, in realitate fenomenul nu exista...

Sa vedem, abia dupa 1.06.2015, mai exact cam la 30 de zile de la intrarea in vigoare a reducerii TVA-lui. Sigur vor exista jurnalisti, analisti, producatori etc. care vor dezbate public problema. Eu continui sa cred ca piata din Romania este imatura, inca se gaseste in starea de emergenta, care place atat de mult unor investitori pusi pe castiguri rapide si fara probleme.

Trimis de: abis pe 19 May 2015, 09:47 AM

QUOTE(Marduk @ 19 May 2015, 10:20 AM) *
Unde sa-si dea marfa?

In piata, la magazinele de cartier ori sa investeasca in propria retea de desfacere.... Stiu ca este greu, dar daca nu vrea sa mai vanda la hipermarket, nu-l obliga nimeni sa o faca.

Dar sa fim sinceri: ii convine sa vanda hipermarketului. Scapa de toata marfa dintr-o data, nu isi mai bate capul sa vanda kilogram cu kilogram, nu mai angajeaza forta de vanzare, nu mai construieste depozite, nu mai investeste in promovare samd samd samd. Daca nu i-ar conveni, ar face altceva.

QUOTE
Nu crezi c-ar fi corect ca pretul afisat la raft al unui produs sa contina pretul de achizite de la producator si taxele puse de suprmarket

Cum ar fi pe eticheta sa vezi:
- pretul cu care vinde hipermarketul;
- pretul de achizitie al produsului
- costurile de transport
- costurile de depozitare
- cheltuielile cu utilitati (apa, curent, incalzire) ale hipermarketului
- salariile personalului
- taxele platite statului
- profitul
- cheltuielile cu ambalarea
- cheltuielile cu reclama
.... si absolut toate costurile si cheltuielile magazinului....

Ar fi o tampenie.

QUOTE
Piata este nedezvoltata, imatura

Nu cred asta.

QUOTE
Sa vedem, abia dupa 1.06.2015, mai exact cam la 30 de zile de la intrarea in vigoare a reducerii TVA-lui.

Nu trebuie sa vedem ce se intampla dupa 1 iunie ca sa afirmam acum ca in luna mai preturile nu au crescut asa cum au facut niste ziaristi si niste guvernanti scandal.

Trimis de: Marduk pe 19 May 2015, 04:35 PM

QUOTE(abis @ 19 May 2015, 10:47 AM) *
In piata, la magazinele de cartier ori sa investeasca in propria retea de desfacere...

Asta inseamna piata matura? Tesco, Aldis, Lidl, Kaufland etc. sunt producatori, care si-au deschis propria retea de desfacere?
QUOTE
...ii convine sa vanda hipermarketului. Scapa de toata marfa dintr-o data...

Nu cred, n-are ce face cu marfa, pentru ca in piata nu exista cerere concurentiala, corecta, piata este inundata cu produsele specifice producatorilor afiliati "cartelului" supermarket-urilor
QUOTE
Cum ar fi pe eticheta sa vezi:
- pretul cu care vinde hipermarketul;
- pretul de achizitie al produsului

Cred ca doar astea ar fi de ajuns, ma descurc sa fac niste calcule simple. Dar te asigur ca nici un supermarket din lumea asta n-o sa accepte afisarea acestor 2 (doua) preturi. N-ar fi o tampenie, ar fi o informare corecta a clientului.
Ar fi o tampenie.
QUOTE
Nu cred asta.

Eu sunt convins, am vazut cum functioneaza pietele din alte tari europene, cel mai mult mi-a placut in Olanda, unde functioneaza o piata matura, superdezvoltata, unde clientul primeste bon pentru 1/2 kil de rosii, unde pretul se schimba de la o ora la alta, iar la final majoritatea comerciantilor incearca sa vanda pentru a nu se intoarce cu de marfa in depozit.
QUOTE
...trebuie sa vedem ce se intampla dupa 1 iunie...nu au crescut asa cum au facut niste ziaristi..

Exista filmari, reportaje, analize etc. eu abia astept sa vedem cine a avut dreptate, ziaristii sau supermarket-urile.

Trimis de: abis pe 20 May 2015, 02:05 PM

QUOTE(Marduk @ 19 May 2015, 05:35 PM) *
Asta inseamna piata matura?

Nu stiu ce numesti tu piata matura, asa ca nu pot sa iti raspund la intrebare. Daca as sti ce intelegi prin aceasta sintagma, as putea spune fie da, fie nu.

QUOTE
n-are ce face cu marfa

Daca ar vinde in pierdere, ar lichida afacerea si s-ar apuca de altceva. Hai sa nu luam de bun chiar orice zice oricine... Se plange ca vrea mai mult profit, normal, dar nu pot sa cred ca face afaceri proaste.

QUOTE
Cred ca doar astea ar fi de ajuns, ma descurc sa fac niste calcule simple. Dar te asigur ca nici un supermarket din lumea asta n-o sa accepte afisarea acestor 2 (doua) preturi.

Este si normal sa nu accepte. Pai tu, cand vinzi mierea, pui pe eticheta cat te costa borcanele, capacele, stupii, ramele si tot ce mai investesti in afacere? Nu cred.

Pretul de achizitie pentru hipermarket este doar unul dintre multele costuri pe care le are. Ar fi inutil si incorect sa afiseze pretul de achizitie; intai, pentru ca acest pret este subiectul unui contract cu furnizorul, contract care, de regula, se supune secretului comercial. De ce sa afle Cora cu cat cumpara Kaufland laptele; de ce sa afle Auchan cu cat cumpara Carrefour carnea de pui... Fiecare hipermarket are preturile pe care si le negociaza si ar fi impotriva concurentei libere sa ii obligi sa isi dezvaluie costurile de achizitie.
Apoi, cum spuneam, la costul de achizitie se adauga toate celelalte costuri asociate. De pilda, pentru produsele perisabile trebuie creat asa-numitul "lant de frig" - de la preluarea de la producator pana la cumpararea de catre clientul final, produsele lactate, carnea, ouale si restul trebuie mentinute la temperatura scazuta, ceea ce implica un consum mare de combustibil si electricitate, consum care se regaseste in pretul final al produslui, dar pe care producatorul nu il suporta, el da marfa hipermarketului si a scapat de griji. La ce te ajuta sa stii ca un kg de carne este preluat cu 5 lei (zic si eu) si ajunge in galantar cu zece lei, atat timp cat nu stii ca pe langa cei 5 lei magazinul a cheltuit inca 2 lei pentru "lantul de frig", a mai cheltuit inca 1 leu pentru promovare si ambalare iar profitul ajunge la 2 lei? Cu ce te ajuta pe tine, cumparator fiind, sa stii ca magazinul a luat produsul cu X lei, a mai cheltuit suma Y pana sa ajunga produsul in raft (tu nestiind care este aceasta suma Y) si ca in final pe tine te costa Z lei?
Care ar fi avantajul?

QUOTE
QUOTE
Exista filmari, reportaje, analize etc.

Exista si Institutul National de Statistica....


http://www.contributors.ro/economie/cum-intra-hipermarketurile-in-gura-lumii/

Trimis de: Marduk pe 21 May 2015, 02:50 PM

QUOTE(abis @ 20 May 2015, 03:05 PM) *
Nu stiu ce numesti tu piata matura...

Moncher ma faci sa rofl.gif chiar ai impresia ca Romania are o piata matura?
QUOTE
Daca ar vinde in pierdere, ar lichida afacerea si s-ar apuca de altceva.

Omul in cauza castiga din volumul de vanzari, nu din pretul/unitate. Cand produci mult nu mai conteaza unitatea ci volumul vanzarilor. Dar asta nu este valabil pentru toti jucatorii din piata asta "matura", pentru ca sunt putini jucatori care produc atat de mult incat sa castige din volumul de vanzari si in acelasi timp sa fie competitivi cu firmele din portofoliul supermarket-urilor.
QUOTE
Este si normal sa nu accepte...

Nu din aceasta cauza nu accepta, este vorba de efectul pe care l-ar avea asupra clientiolor un astfel de pret afisat. Supermarket-rile se feresc ca dracul de tamaie de o astfel de prevedere, pe care eu o gasesc cat se poate de normala. Sa presupunem ca eu sunt dealer, misit, samsar etc. nu producator, cumpar cu un pret si vand cu alt pret, pe riscul meu intr-o noapte piata se poate schimba in sus sau in jos, dar piata "matura" nu ar trebui sa-mi permita ca eu sa controlez preturile. Aceasta lume, societate, in care se intampla sa traim este in pericol tocmai din cauza acestor "jucatori" care mizeaza pe o piata imatura, controlabila intr-un fel sau altul.
QUOTE
Pretul de achizitie pentru hipermarket este doar unul dintre multele costuri pe care le are.... pentru produsele perisabile trebuie creat asa-numitul "lant de frig" - de la preluarea de la producator pana la cumpararea de catre clientul final, produsele lactate, carnea, ouale si restul trebuie mentinute la temperatura scazuta, ceea ce implica un consum mare de combustibil si electricitate...1 leu pentru promovare si ambalare...

Toate au un cost, dar daca aceste costuri reprezinta 90% din valoarea de achizitie e ceva ce eu nu pot sa inteleg, pentru ca multe din investitiile de care vorbesti sunt investitii initiale.
QUOTE
...Cu ce te ajuta pe tine, cumparator fiind, sa stii ca magazinul a luat produsul cu X lei, a mai cheltuit suma Y

Ca sa stiu daca este un comerciant onest, care trebuie sa faca oarece profit sau un samsar avar, care vrea sa profite de situatia din aceasta piata imatura.
pana sa ajunga produsul in raft (tu nestiind care este aceasta suma Y) si ca in final pe tine te costa Z lei?
QUOTE
Exista si Institutul National de Statistica...

INS a fost si ramane o institutie profund politica, cei care cred in toate statisticile INS sunt naivi.

Trimis de: abis pe 28 May 2015, 09:05 AM

QUOTE(Marduk @ 21 May 2015, 03:50 PM) *
chiar ai impresia ca Romania are o piata matura?

Ti-am zis ca nu stiu ce intelegi tu prin expresia asta

QUOTE
Ca sa stiu daca este un comerciant onest, care trebuie sa faca oarece profit sau un samsar avar

Cat timp respecta legile este un comerciant onest.

Daca stii ca (un exemplu teoretic, nu stiu care sunt cifrele reale) Carrefour cumpara kilogramul de pangassius cu 7 lei si il vinde cu 24 de lei, cu ce te ajuta pe tine, din pozitia ta de cumparator?

QUOTE
INS a fost si ramane o institutie profund politica

O institutie subordonata guvernului deci una care ar fi avut toate motivele sa ii cante in struna premierului Ponta. Spre cinstea celor de acolo, INS nu a facut acest lucru, statisticile prezentate de INS aratand clar ca scandalul iscat de premier este unul fals. Ponta a cazut iarasi de mincinos.

Pentru a putea oferi preturi mici si ei, unii comercianti au gasit o cale:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Solutia+inedita+a+unor+patroni+de+magazine+pentru+a+pastra+pretu

Trimis de: Marduk pe 28 May 2015, 05:30 PM

QUOTE(abis @ 28 May 2015, 10:05 AM) *
Ti-am zis ca nu stiu ce intelegi tu prin expresia asta

Eu cred ca intelegi foarte bine, dar vrei sa vezi daca ma poti "agata" de vreo afirmatie gresita.
QUOTE
Cat timp respecta legile este un comerciant onest.

Cand legile sunt ambigue, imature facute pentru a apara anumite interese, atunci sunt putine sanse sa existe comercianti onesti.
QUOTE
Daca stii ca (un exemplu teoretic, nu stiu care sunt cifrele reale) Carrefour cumpara kilogramul de pangassius cu 7 lei si il vinde cu 24 de lei, cu ce te ajuta pe tine, din pozitia ta de cumparator?

M-ar ajuta, pentru ca atunci cand voi vdea ca un comerciant "umfla" pretul de 3 ori, nu-i mai calc pragul a doua oara. Dar nu asta este cel mai bun exemplu, uite am e altul mai bun:
- toata lumea, de la politist la cersetor stie ca in toate pietele din Bucuresti, actioneaza o mafie a intermediarilor, care cumpara marfa pentru 2 bani si o revand cu 2 lei, fara sa declare niciun profit, sa plateasca vreo taxa, etc. S-a incercat ceva cu certificatele de producator, si-au cumparat certificate sau altii mai smecheri si-au cumparat terenuri pentru care au obtinut certificatele respective. Cu forfetarul s-a incercat o alta strategie, pentru SLR-uri, dar a dat gres. Asta este un exemplu cat se poate de clar de piata imatura, in tarile occidentale, pe care le-am vizitat n-am gasit asa ceva, insa la turci si greci functioneaza acelasi sistem.
QUOTE
O institutie subordonata guvernului ... Spre cinstea celor de acolo, INS nu a facut acest lucru, statisticile prezentate de INS...

Rabdare Moncher, mai e nitelusi si aflam ce si cum e cu scumpirile astea. Eu sunt gata sa fac pariu ca ardeiul kapia nu va mai cobora la 7-8 lei cat era inainte de pasti, chiar daca se va importa toata productia de ardei kapia a Turciei, dar n-o sa se ajunga la asta oricum.
QUOTE
Pentru a putea oferi preturi mici si ei, unii comercianti au gasit o cale:

Este o solutie, ceea ce demonstreaza ca exista solutii, dar pe moment e frectie la un picior de lemn, cine stie poate peste 20-30 de ani o sa avem piete, mature, ca in occident.

Trimis de: abis pe 28 May 2015, 10:56 PM

QUOTE(Marduk @ 28 May 2015, 06:30 PM) *
Eu cred ca intelegi foarte bine, dar vrei sa vezi daca ma poti "agata" de vreo afirmatie gresita.

Imi dau cuvantul de onoare ca nu inteleg.

Acum ma crezi?

QUOTE
M-ar ajuta, pentru ca atunci cand voi vdea ca un comerciant "umfla" pretul de 3 ori, nu-i mai calc pragul a doua oara

Pai nu stii daca il umfla de trei ori decat daca ii cunosti toate cheltuielile, nu doar cele de achizitie. Dar tu ai spus ca celelalte cheltuieli nu te intereseaza, nu stiu de ce...

Cu cat ar trebui sa urce pretul un comerciant ca sa fii multumit?

QUOTE
toata lumea, de la politist la cersetor stie ca in toate pietele din Bucuresti, actioneaza o mafie a intermediarilor, care cumpara marfa pentru 2 bani si o revand cu 2 lei, fara sa declare niciun profit, sa plateasca vreo taxa, etc

Daca nu platesc taxe e o problema. Dar ca exista intermediari in piete si nu producatori, asta dimpotriva, este un lucru bun pentru toata lumea.


Trimis de: Marduk pe 29 May 2015, 08:06 PM

QUOTE(abis @ 28 May 2015, 11:56 PM) *
...Acum ma crezi?

No comment.
QUOTE
Pai nu stii daca il umfla de trei ori...nu doar cele de achizitie. Dar tu ai spus ca celelalte cheltuieli nu te intereseaza, nu stiu de ce...

Daca pe eticheta apare pretul de achizitie real, ceea ce nu cred ca se va intampla, voi observa imediat diferenta dintre 1 leu si 5 lei.
QUOTE
Cu cat ar trebui sa urce pretul un comerciant ca sa fii multumit?

30-50%
QUOTE
...ca exista intermediari in piete si nu producatori, asta dimpotriva, este un lucru bun pentru toata lumea.

Azi am fost in piata, am vazut din nou cum procedeaza acesti intermediari, cu o taranca si un taran batrani amandoi, din jurul Bucurestilor. Batrana a acceptat sa-si dea sacosa cu marar, patrunjel si leustean pe cativa lei unei rome ce are taraba in piata, batranul nu, s-a lipit langa un chiosc si si-a vandut repede ceapa usturoiul si verdeata, eu i-am dat 1 leu in plus pentru fiecare serie de produse, desi el vindea sub pretul pietei pentru ca voia sa prinda autobuzul. Tot azi am gasit ardei kapia la 7 lei/kg, in supermarket continua sa fie la 13-15 lei. L-am intrebat pe vanzator de unde-i are, mi-a zis ca descarca tir-uri la depozit si in loc de bani le dau produse. Nu stiu cine are de pierdut in afacerea asta, statul, supermarketurile, vanzatorii!!?? sau cumparatorii?

Trimis de: abis pe 29 May 2015, 10:46 PM

QUOTE(Marduk @ 29 May 2015, 09:06 PM) *
Daca pe eticheta apare pretul de achizitie real, ceea ce nu cred ca se va intampla, voi observa imediat diferenta dintre 1 leu si 5 lei.

Dar daca nu apar toate cheltuielile magazinului, de unde stii ca marja de profit nu este la cifrele indicate de tine de 30-50%? Costul de achizitie este doar unul dintre multele costuri pe care magazinul le suporta. Poate in unele cazuri nici nu este cel mai mic cost dintre cele pe care le are...

Si de ce ti se pare marja de 30-50% acceptabila? De ce nu 20%? Sau de ce nu 55%? Cum ai stabilit ca la 30-50% comerciantul este unul onest, iar la alte valori nu este?

QUOTE
am vazut din nou cum procedeaza acesti intermediari

Nu ai vazut mare lucru.

Daca esti producator, iti convine sa dai toata productia si sa scapi de grija sau iti convine sa stai o saptamana in piata si sa vinzi kilogram cu kilogram? Eu zic ca prima varianta. Daca esti producator, pur si simplu nu iti permiti sa abandonezi terenul pe care il lucrezi, sa te muti o saptamana in Piata Matache si sa vinzi la bucata, dimpotriva, iti convine sa scapi repede de toata marfa si sa nu iti iei cazare in Bucuresti ca sa vinzi... Preferi sa stai pe camp si sa lucrezi, nu sa lasi pamantul de izbeliste si tu sa stai in capitala... Intermediarul este de folos pentru producator ca il scapa repede de marfa si de efort si este de folos pentru cumparator ca ii asigura in permanenta produsele de care are nevoie.

Citeste aici:

https://medium.com/@mirelvalentinaxinte/f%C4%83r%C4%83-intermediari-am-avea-produse-pu%C8%9Bine-%C8%99i-scumpe-271a516d6360

Trimis de: Erwin pe 30 May 2015, 09:29 AM

Piața trebuie să fie liberă iar prețul se autoreglează după cerere și ofertă. Pentru asta, atât comercianții, producătorii dar mai ales consumatorii trebuie să aibă un dram de educație și să aibă un pic de discernământ atunci când fac tranzacțiile. Niciodată o piață cu prețuri sau un adaos prestabilit nu se poate autoregla și efectul este că marfa ajunge să fie tot mai proastă și consumatorii tot mai nemulțumiți.

Trimis de: Cla pe 14 Jun 2015, 03:23 AM

Erwin, se mai produc pe la Reghin arcuri cu sageti ? unsure.gif
Sau sulite ? Sau alebarde ?
Daca nu, da-mi te rog o adresa unde pot sa caut o Ceska sau Kalashnikov, am un paun de dezmembrat.
Daca nu merge, o mitraliera Heckler & Koch sau un Sig Sauer, sau Glock 17.

Edit: Merge si o Uzi.

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2015, 10:17 AM

"INS (Institutul Naţional de Statistică) a realizat un raport, potrivit căruia, în luna mai a acestui an, înainte de reducerea TVA, alimentele de bază s-au scumpit."

Trimis de: abis pe 17 Jun 2015, 10:38 AM

Potrivit statisticii oficiale, preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5%, in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015, iar fata de luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%

http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/statisticile-oficiale-confirma-ca-alimentele-s-au-scumpit-in-luna-dinaintea-reducerii-tva-economistii-dau-vina-pe-retaileri.html

Uau, au crescut preturile cu 1.2%, ce tragedie! Si exact asta a fost motivul, scaderea TVA, sigur nu a fost vorba de o evolutie normala, ca doar preturile nu cresc niciodata in Romania de la un an la altul sau de la o luna la alta.

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2015, 11:10 AM

Ai rabdare moncher, prin august o sa vedem raportul INS. Intre timp cred ca si jurnalistii vor face propriile investigatii, vom vedea daca a scazut sau a crescut pretul, miscarea asta cu TVA-ul.

Trimis de: abis pe 17 Jun 2015, 11:28 AM

Normal ar fi sa varieze putin in sus si in jos cateva saptamani, apoi sa se stabilizeze la nivelul anterior scaderii TVA plus rata inflatiei, plus variatiile sezoniere.... smile.gif

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2015, 02:49 PM

Eu nu de variatie vorbesc, normala intr-o economie de piata, ci de scumpirile care au fost facute intentionat inainte de scaderea TVA.

Trimis de: abis pe 17 Jun 2015, 03:12 PM

Pai ziceai ca o sa aflam in august daca au fost sau nu.

Unele preturi au crescut, altele au scazut, nu a fost nimic anormal. Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.


Daca s-ar da o lege ca toate salariile cresc cu 10% ce crezi, ar lasa cumparatorii benevol mai multi bani la magazine, ca sa imparta cu comerciantii pleasca pe care le-a dat-o guvernul? Nu? Atunci magazinele de ce ar scadea preturile daca trebuie sa dea mai putini bani la stat?

Trimis de: Marduk pe 17 Jun 2015, 04:37 PM

QUOTE(abis @ 17 Jun 2015, 04:12 PM) *
...Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.

Corect. Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?
QUOTE
Daca s-ar da o lege ca toate salariile cresc cu 10% ce crezi...

Ar creste consumul, deci cererea iar comerciantii ar avea motiv sa creasca preturile.

Trimis de: exergy33 pe 18 Jun 2015, 04:38 AM

QUOTE(abis @ 17 Jun 2015, 04:12 PM) *
Pretul depinde de raportul cerere-oferta, nu de taxe, intr-o economie de piata.

Pai daca, dupa parerea ta, pretul produselor nu depinde si de taxe atunci de ce se mai voteaza legi pentru scaderea lor ? rolleyes.gif

Trimis de: abis pe 18 Jun 2015, 08:53 AM

QUOTE(Marduk @ 17 Jun 2015, 05:37 PM) *
Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?

Daca cei care le vand cer preturi mari pentru produse pentru care nu exista cerere, e treaba lor, vor da faliment.

QUOTE(exergy33)
Pai daca, dupa parerea ta, pretul produselor nu depinde si de taxe atunci de ce se mai voteaza legi pentru scaderea lor ?

Daca scazi taxele nu este obligatoriu sa scada preturile. Unii comercianti pot sa le scada, altii pot prefera sa pastreze ei o marja mai mare de profit. Nu-i poate obliga nici guvernul, nici parlamentul, nici Consiliul Concurentei sa stabileasca un pret ori altul. Am vazut ca unele magazine au scazut preturile (de ex Carrefour unde imi fac de obicei cumparaturile a scazut mai toate preturile produselor alimentare), insa ma astept sa le creasca in curand la loc.

Deci, scaderea taxelor inseamna pentru cei mai multi comercianti profituri mai mari. Ceea ce nu este deloc un lucru rau

Trimis de: abis pe 18 Jun 2015, 04:30 PM

O curea de ceas o poti cumpara cu 49 USD. Costul de productie este 2 USD. Marja de profit este imensa.

http://www.geek.com/apple/49-apple-watch-sport-band-only-costs-2-05-to-make-1625665/

Este ceva ilegal sau imoral in asta? Nu. Pretul produsului depinde de raportul dintre cerere si oferta. Daca publicul este dispus sa cumpere produsul cu 49 USD, compania ar face o tampenie sa il vanda cu 3 USD.

Singura responsabilitate a companiei, cand stabileste pretul produsului, este sa maximizeze profitul. Si daca face asta, si-a facut treaba. Ca sunt taxe ori ca nu sunt, ca este mai mic sau mai mare costul de fabricatie, este nerelevant.

Trimis de: Marduk pe 18 Jun 2015, 04:49 PM

QUOTE(abis @ 18 Jun 2015, 09:53 AM) *
...e treaba lor, vor da faliment.

Nu, nu vor da faliment, pentru ca au crescut preturile inainte de scaderea TVA. E cum au procedat Patriciu & Co cand s-a listat la bursa Rompetrolul, un castig anuntat si garantat de guvernul Romaniei.
QUOTE
Daca scazi taxele nu este obligatoriu sa scada preturile...

Corect, preturile trebuiau sa ramana neschimbate, nici sa creasca nici sa scada, cel putin pana la intrarea in vigoare a legi.
QUOTE
...scaderea taxelor inseamna pentru cei mai multi comercianti profituri mai mari...

N-o fi rau pentru comercianti dar este rau pentru consumatori.

Trimis de: Marduk pe 18 Jun 2015, 04:58 PM

QUOTE(abis @ 18 Jun 2015, 05:30 PM) *
O curea de ceas o poti cumpara cu 49 USD. Costul de productie este 2 USD. Marja de profit este imensa...compania ar face o tampenie sa il vanda cu 3 USD.

Atentie! nu intodeauna producatorul vinde en detail, profitul mare merge la intermediarul care cumpara en gros si vinde en detail.
QUOTE
Singura responsabilitate a companiei, cand stabileste pretul produsului, este sa maximizeze profitul...

Profitul producatorului din cate stiu, ar trebui sa vina din cantitate, pretul materiei prime, inovatie, productivitatea muncii etc. Producatorul nu-si bate capul cu pretul de la raft, in magazin, desi in cazul produselor alimentare, exista producatori, uniuni, confederatii etc. care pot dicta un pret.

Trimis de: abis pe 19 Jun 2015, 11:16 AM

QUOTE(Marduk @ 18 Jun 2015, 05:49 PM) *
Nu, nu vor da faliment, pentru ca au crescut preturile inainte de scaderea TVA.

Ai intrebat de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?
Evident ca daca nu exista cerere pentru un produs, acel produs nu se va vinde, deci producatorul lui va inregistra pierderi

QUOTE
Corect, preturile trebuiau sa ramana neschimbate, nici sa creasca nici sa scada

Nu stiu de ce zici "corect" pentru ca nu am spus asa ceva. Am spus ca este normal sa creasca unele preturi si sa scada altele.

Uite, revin iarasi la Carrefour: acolo preturile la produsele pe care le cumpar eu de obicei au scazut fata de luna mai. Si nu, nu au crescut la anuntarea masurii cu reducerea TVA.

QUOTE
nu intodeauna producatorul vinde en detail, profitul mare merge la intermediarul care cumpara en gros si vinde en detail

Aproape niciodata producatorul nu vinde en detail. Profitul mai mare merge la cine negociaza mai bine.

Pe bune, chiar nu inteleg care este problema ta. A crescut un magazin pretul la un produs si nu iti mai permiti sa il cumperi? Ia-l din alta parte. Sau inlocuieste-l cu alt produs echivalent la pret mai mic. Ai de unde alege.

Trimis de: Tralalee pe 19 Jun 2015, 12:09 PM

QUOTE(Marduk @ 17 Jun 2015, 04:37 PM) *
Corect. Este o dilema, de ce au crescut unele preturi cand nu exista cerere?

Ar creste consumul, deci cererea iar comerciantii ar avea motiv sa creasca preturile.


Preturile se mai calculeaza si in functie de riscurile pe care si le asuma comerciantul privitoare la acel produs. Un produs care are un anumit termen de valabilitate si o cerere deja mica din diverse cauze, poate sa aduca mai degraba o pierdere decat un castig unui comerciant, intai prin reducerea rulajului.

Cum sa creasca consumul daca nu exista cerere, sau aceea e mica? biggrin.gif

Trimis de: Fantasee pe 22 Jun 2015, 12:15 PM

Aş avea nevoie de ceva sfaturi din experienţa voastră cu creditele. Experienţa mea pe linia asta este foarte slabă.

Nu consum credite în general, mai bine economisesc şi mă descurc cu ce am. Când l-am luat, a fost minimum necesar şi am făcut eforturi mari să-l achit foarte repede.
Mi se pare mai puţin grav să nu am decât să fiu datoare pe viaţă. Educaţia mea financiară faţă de credite este minimă: iau credit în moneda în care sunt plătită. Este greşit? unsure.gif

Într-o conversaţie telefonică recentă, o rudă pe care o voi revedea curând după ceva ani mi-a spus că este foarte afectată de fluctuaţia francului elveţian fiindcă are un astfel de credit.
După ce am manifestat compasiunea de care simţeam că avea nevoie, am întrebat-o dacă este plătită în franci elveţieni. Conversaţia a decurs nesimpatic apoi...
Am căutat pe net articole ca să mă lămuresc şi am găsit de vreo două feluri: dar dacă nu-mi păreau sponsorizate erau prost scrise. biggrin.gif

Prin urmare: help! Care ar fi atitudinea de consum sănătos la credite? M-ar interesa aia care nu ar dăuna grav sănătăţii. tongue.gif





Trimis de: abis pe 22 Jun 2015, 12:28 PM

QUOTE(Fantasee @ 22 Jun 2015, 01:15 PM) *
Educaţia mea financiară faţă de credite este minimă: iau credit în moneda în care sunt plătită.

Exact asa recomanda si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: in felul asta te protejezi de riscul unui curs de schimb care poate sa o ia razna.

Fireste, poti sa faci si altfel, dar este un joc cu doua taisuri: poti sa castigi dar la fel de bine poti sa pierzi. Daca iei un credit in euro si cursul euro sare in sus, pierzi, daca se intampla cine stie ce minune si cursul scade, castigi. Acum, ramane sa decida fiecare ce i se pare mai probabil smile.gif

Mai exista din cate stiu un prag maxim de indatorare; adica, nu poti lua un credit a carui rata sa depaseasca un anumit procent din castigurile tale, la data acordarii creditului; dar nu mai stiu care este acel procent, parca 30% sau 35%.

Nu exista un sfat "sanatos" universal valabil. Daca iei un credit si banii ii dai pe bere, e clar ca nu este o idee buna si mai bine renunti. Daca iei un credit si faci o afacere din care castigi cat sa acoperi creditul si ceva in plus, atunci este bine ca l-ai facut. Daca vrei sa iti constuiesti o casa, nu prea poti sa o faci fara credite.

Un credit este bun sau este rau in functie de multi factori: ce faci cu banii aia; daca ai sau nu alta varianta de finantare; daca ai pe termen lung siguranta ca iti poti plati ratele; daca iei creditul cu dobanda fixa ori variabila (in ciuda aparentelor nu intotdeauna rata fixa este mai avantajoasa); in cati ani trebuie sa il restitui si multe altele...




Trimis de: Fantasee pe 22 Jun 2015, 02:52 PM

Îţi mulţumesc, abis, acum înţeleg fondul situaţiei cu creditele.
Mie îmi par nişte produse de consum foarte scumpe şi cu un grad mare de perisabilitate: nişte stridii, ce să mai! biggrin.gif




Trimis de: abis pe 22 Jun 2015, 06:11 PM

Daca te gandesti sa faci vreun credit cu o suma mai mare, nu un forum este locul de unde sa te informezi cel mai bine... smile.gif

Trimis de: Fantasee pe 22 Jun 2015, 06:29 PM

Apreciez mult atenţia ta la posibilităţi biggrin.gif eu chiar trebuie să repar rana comisă în orgoliul cuiva din familie.
Acum am şanse să pot arăta că m-am interesat cum stau lucrurile, de dragul ei, deşi nu cred în credite. Pentru ea, reacţia mea simplistă a părut răutate şi nu ceea ce era defapt.

Trimis de: Marduk pe 8 Jul 2015, 05:51 PM

Azi am primit factura de apa, TVA-ul este 24%. Ce este apa de baut de la robinet, aliment? lichid fara alcool? sau tuica de pruna!

Trimis de: abis pe 8 Jul 2015, 07:14 PM

Pai nu e aliment. Ca nu mancam apa. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Jul 2015, 08:28 PM

Daca nu e aliment, atunci suc de nori fara alcool ar putea fi? De ce are apa 24% TVA? daca nu contine alcool!!

Trimis de: Marduk pe 9 Jul 2015, 08:55 AM

VREAU BANII INAPOI, APA NU POATE SI NU TREBUIE SA FIE TAXATA CU TVA DE 24%

Trimis de: abis pe 9 Jul 2015, 08:57 AM

Pai apa nu este aliment, ti-am mai zis... Lasa ca ai 9% TVA la berea draft; mai bine bea bere in loc de apa. rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Jul 2015, 09:00 AM

Este o prostie imensa a guvernului V.V. Ponta. Cum sa taxezi apa ca alcoolul? ma mir ca n-au bagat si-o acciza!

Trimis de: Cla pe 9 Jul 2015, 09:21 AM

Cica apa nu e aliment, ce prostie... Si berea se face doar cu apa, supa si sosurile la fel...
Si tuica fara apa nu merge...
Urmatoarele razboaie vor fi din .... lipsa de apa.
Dar asta nu a justifica ca sa se priveasca apa ca o proprietate si sa se cere bani pe ea, e un drept comun.
Gânditi-va la Coca Cola :
Va gânditi ca cumparati Bonaqua si e buna? Da, e buna, dar aruncati bani degeaba, e apa luata de la robinet si cu CO2 se face sifon, aia e Bonaqua, la fel poti s-o faci acasa fara sa cari niste lazi de apa.
Mai departe... Nestle se înversuneaza sa cumpere teritorii din Brazilia unde sunt imense izvoare si cascade cu... apa.
Deci vor primi bani pentru... nimic, doar apa e din ploaie... cum zice românul ? "E apa de ploaie"
Si cine nu stie, o mai si cumpara si o cara acasa, ca dup-aia sa recyleze sticlele, ca sa-si cumpere din nou apa de ploaie.
Eu, personal, am apa de la robinet. E buna si îi bag o basina, adica CO2, gata e sifonul.

Trimis de: Fantasee pe 16 Nov 2015, 09:35 AM

Azi încep curățenia în casă pentru Crăciun și revizuiesc lista de cumpărături pentru cadouri.
Vă scriu despre asta aici pentru că îmi trebuie un calendar de advent și nu găsesc pe nicăieri.
Cam așa ceva:

http://s41.photobucket.com/user/dore_eva/media/Han/textil%20advent.jpg.html

Cea mai nouă prietenă a mea are 95 ani împliniți și îmi povestea zilele trecute despre Crăciunul în casa părintească.
Îi voi dărui un astfel de calendar fiindcă vorbea cu drag despre așa ceva și nu mai are. Unde se găsesc astfel de minuni?

Trimis de: Data'q pe 16 Nov 2015, 10:02 AM

Hello,
Caută calendar december fabric pe magazine online si găsești.
Două http://www.amazon.com/Fabric-Advent-Calendar-Countdown-Christmas/dp/B00K1JUG4A/ref=sr_1_1?s=office-products&ie=UTF8&qid=1447660884&sr=8-1&keywords=calendar+december+%22pockets%22+fabricmhttp://www.amazon.com/Christmas-Hanging-Fabric-Advent-Calender/dp/B00M9CB4DO/ref=sr_1_3?s=office-products&ie=UTF8&qid=1447660884&sr=8-3&keywords=calendar+december+%22pockets%22+fabric.

Trimis de: Fantasee pe 16 Nov 2015, 10:16 AM

Ai tu dreptate ... și ar fi trebuit să specific că prefer un magazin fizic.
Mă gândesc că trebuie să fie măcar unul în București, dar nu-l știu eu.

Trimis de: Marduk pe 10 Dec 2015, 01:54 PM

http://adevarul.ro/news/societate/o-imagine-falsa-sanatatii-apa-imbuteliata-escrocheria-secolului-8_5667f55e7d919ed50e0ae624/index.html

Trimis de: Cla pe 18 Dec 2015, 06:29 AM

Uite vezi, pe nimeni nu-l intereseaza de apa, bine ca vine Craciunul si se bucura ca ninge pe-undeva...
Dar nu sa bea ninsoarea curata, ci s-o maltrateze cu schiurile.

Inuit au o zicala: Nu bea apa galbena. Dar noi vom bea apa neagra de mizerie.

Edit: "Afacere sau escrocherie cu apa imbuteliata?"

Exact amândoua.

Trimis de: Marduk pe 24 Dec 2015, 03:30 PM

Am gasit in magazine, spre surprinderea mea un nou tip de bere ALE. Am facut cunostinta cu aceasta bere anul acesta in UK. Initial nu i-am acordat prea multa consideratie, era altceva decat pils sau lager, dar pot sa spun c-am indragit acest tip de bere, e altceva, are o aroma si un gust deosebit de toate berile pe care le-am baut in viata mea. Sortimentul ALE are in UK o adevarata cultura a gustului, cred ca orice individ poate gasi o bere asociata gustului sau. Poate ca este putin mai dulce ca lager sau pils, dar ce mi-a placut este combinatia dintre fructe si caramel sau rom.

Trimis de: Cla pe 24 Dec 2015, 04:30 PM

Ale e blonda, încearca Guiness.

Trimis de: Marduk pe 24 Dec 2015, 06:34 PM

Am incercat, dar Guiness, dupa ce am baut ALE, mi se pare un ness cu spuma.

Trimis de: abis pe 27 Dec 2015, 05:41 PM

Ale este un tip de bere la care fermentatia se face mai repede si la temperatura mai inalta decat la lager, iar drojdiile se acumuleaza in partea superioara a cazanului de fermentare (la lager, in partea inferioara). Nu stiu de ce pe piata noastra exista putina bere ALE, si numai de import si la preturi mari. Mai nou incearca Bergenbier ceva, dar e departe de ce ar trebui sa fie.

Exista bere Ale buna si bere Ale proasta, asa cum exista bere lager buna si bere lager proasta. Se zice ca belgienii le fac pe cele mai bune.

Trimis de: Marduk pe 28 Dec 2015, 03:53 PM

QUOTE(abis @ 27 Dec 2015, 05:41 PM) *
... Mai nou incearca Bergenbier ceva, dar e departe de ce ar trebui sa fie...

Bine ca incearca, cine stie poate ca vor ajunge sa-i faca pe romani sa inteleaga care-i diferenta intre "ori bem bere, ori bem bere". drunk.gif

Trimis de: Marduk pe 1 Feb 2016, 11:17 AM

Am aflat azi ca DIGI va incepe sa furnizeze energie electrica consumatorilor casnici la un pret de 165 lei/MW + TVA.
Cu ceva timp in urma am incercat cu actualul furnizor de energie sa ajung la o intelegere in ceea ce priveste consumul de noapte, (am contoar pe consum diferentiat zi/noapte) pentru ca folosesc energia electrica la incalzire. Oferta pe care am primit-o era de 221 lei/MW care contine taxele de transport, pretul final ajungand la 456 lei/MWh dar fara certificate si TVA.
O sa-i contactez pe cei de la DIGI sa-mi trimita o oferta completa. Sunt tare curios sa vad cat este pretul cu toate taxele. Voi avea prilejul sa constat daca exista sau nu concurenta reala in piata de profil din Romania sau diferente sunt atat de mici incat nu merita efortul sa te muti de la un furnizor la altul.

Trimis de: Cla pe 8 Feb 2016, 03:04 AM

Vei consta cât te costa o nevasta pe viata, fara Megawati, cu toate energiile rofl.gif

Trimis de: Cla pe 25 Feb 2016, 04:31 AM

Ieri m-a sunat tanti a mea din Timisoara. A zis ca au ALDI si LIDL.
Dar calitatea nu e ca la noi.
Cu câtiva ani în urma se aruncau Românii pentru Albrecht Kaffee. Doamne, nici nu mai stiu câte am cumparat si trimis.
Si azi se aude ca nu mai e ca pe vremuri...

Nu-i asa de buna cafeaua, sau se trimite în România marfa B ? huh.gif

Eu cred ca e o impresie subiectiva. Ceva ce vine din Germania e bun. Daca ai un ALDI dupa colt, ti se face impresia ca esti trisat, ergo - cafeaua are alt gust si-si bat joc de noi spoton.gif

Cafeaua nu are alt gust, depinde de ce apa fierbi wink.gif

Trimis de: Cla pe 29 Mar 2016, 07:01 PM

Care e pluralul de la mici ? laugh.gif
Un mic, doi mici, o bere.... mai departe ? o scroafa, sau cum... aaa, o femeie si un fraier se cracaneaza sa faca studenti, ca doar oricare trebuie sa devina doctor, tzuca-l mama. spoton.gif
Si tot mici manânca la mama acasa. Cu mustar Bunica si salata de rosii cu ceapa. Mai aduc cu ei o gâsca de pe câmp, aptiguita. laugh.gif

(Cred ca cuvântul aptiguit e pe banateana, înseamna "strâns de gât" )

Trimis de: Marduk pe 30 Mar 2016, 11:58 AM

Apropo de "strans de gat" sau abtiguit, care in DEX cica inseamna baut, ametit etc. E o "valureala" in piata cu cartelele de telefon prepalatite (care inseamna acelasi lucru pe romaneste cu englezescul "prepaid", dar care suna mai bine in urechile unora). Eu cred ca se face tevatura degeaba, nu ca as avea ceva impotriva, n-am nimic de ascuns, asa ca m-am tot gandit care sa fie chestia. Nu pot sa cred ca daca NSA, SRI, BND, Mossad, MI5, FSB etc. isi pun in cap sa prinda un tip care vorbeste-n dodii la mobil, n-au tehnologia respectiva, sau le pasa ca acea cartela a fost cumparata in Romania si folosita in Afganistan, OM sau nordul Africii. Trebuie sa fie altceva la mijloc, nu controlul teroristilor ci controlul propriilor cetateni e problema. Presupun ca un terorist, daca-ar avea o cartela de la un roman n-o sa vorbeasca la telefon despre praz, branza, clima bizonica etc. Dar daca un roman cumpara o cartela pe numele lui si incepe sa faca glume proaste la telefon, atunci e mai usor de eliminat din ecuatie, pentru ca volulmul de date de prelucrat este imens, pentru unii inimaginabil. Daca legi un nume de cartela e simplu ca si cu CNP-ul, este X si nu Y si ori vorbeste serios ori face bascalie, deci se adauga un filtru simplu si mai mult constientizeaza oamenii sa nu mai vorbeasca prostii la telefon, pentru pot oricand sa se trezeasca cu gaborii la poarta.

Trimis de: Marduk pe 31 Mar 2016, 11:32 AM

http://www.zf.ro/zf-24/ministrul-agriculturii-achim-irimescu-romania-cazuri-salamul-spala-otet-pune-iar-vanzare-romania-piata-mana-zecea-aduc-produse-strainatate-termene-expirate-asculta-aici-declaratiile-soc-ministrului-15175390 Poate ca tine partea producatorilor autohtoni, dar pana acum nici un alt ministru nu ne-a spus pe sleau ca unii producatori, importatori, vanzatori spala salamul, schimba valabilitatea etc. totul de dragul castigului fara sa le pese de sanatatea consumatorului.

Trimis de: Cla pe 31 Mar 2016, 01:03 PM

Sanatatea consumatorului pe naiba, sanatatea industrei de crescut porci, vite, etc.

Trimis de: Fantasee pe 22 Apr 2016, 11:41 AM

Dacă aveți idee unde găsesc de cumpărat varză kale mă puteți ajuta mult. Orice soi este bun, cu excepția celui decorativ.
Am găsit în diferite locuri, inclusiv în supermarketul ciupercos din București și la mici producători pe lângă oraș, dar am nevoie de o sursă constantă.
Găsesc pe net semințe pentru producție la hectar, dar mi-ar fi greu să produc varză chiar și în cantități mici oricum.

Trimis de: Cla pe 30 Apr 2016, 03:08 PM

Fantasee, ce e varza kale ? huh.gif

Trimis de: Fantasee pe 27 May 2016, 12:14 PM

Este https://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCnkohl, Cla.

Trimis de: Marduk pe 27 May 2016, 01:28 PM

Pe romaneste VARZA CREAȚA.

Trimis de: Fantasee pe 27 May 2016, 01:55 PM

Nu știu dacă e așa în românește, Marduk.
Atunci când întrebam de ea ca varză creață mi se ofereau tot felul de versiuni care aduceau mai mult a varză normală sau ca cea chinezească.

Mie îmi trebuie, din soiul ăsta, varietățile care nu formează căpățână cum ar fi cavolo nero-ul din Toscana și curly kale.
Sunt multe care nu formează căpățână, însă mie mi-ar fi suficient și să găsesc pe oricare din astea două.




Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)