Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii _ Casa Pe Structura Clasica, De Lemn, Metalica Usoara, Grea?

Trimis de: Ovidius pe 24 Mar 2008, 05:36 PM

Ar fi interesanta o comparatie intre casele pe structura clasica (beton/caramida) si cele pe structura din lemn, panouri metalice sau schelet metalic greu. Din ce am gasit pe internet si ce am mai intrebat pe la unu altu', ar fi cam asa:

Casa pe structura de lemn
Avantaje:
- pret mai mic, 50-70% din pretul unei case clasice
- protectie termica si fonica mai buna
- poti bate cuie unde vrei, fara sa ai nevoie de picamer rolleyes.gif
- rezistenta mai mare la seisme
Dezavantaje:
- asigurare mai mare
- daca lemnul nu e tratat bine, la o inundatie (ma refer la o teava sparta, nu ditai fluviul iesit din matca) s-a dus dracu lemnul
- la fel cu rozatoarele sau cariile

Stie cineva cum sunt casele pe structura de panouri metalice? Dar cele pe schelet metalic greu?

Trimis de: Erwin pe 24 Mar 2008, 10:45 PM

la casele de lemn mai poţi adăuga dezavantajul pericolului de incendiu, chiar dacă sunt ignifugate panourile sau buştenii, lemnul tot lemn este şi la temperatură mare se poate aprinde.

Până acum nu am auzit să se construiască case de locuit pe structură metalică, doar birouri. Dar domnul The Dude ne poate lămuri mai exact, cred...

Dacă e casă de locuit permanent, în zona noastră de şes, aş merge pe varianta clasică, eventual cu schelet din beton şi pereţi din cărămidă eficientă, chiar dacă este mai scumpă. Din câte am văzut în cartierele noi, sistemul ăsta se practică pe scară largă, inclusiv la blocuri cu apartamente. Am văzut şi cu pereţi din BCA, din câte am înţeles, nu sunt recomandabili, n-am reţinut motivul însă... unsure.gif

Trimis de: The Dude pe 25 Mar 2008, 09:17 AM

Ovidius

Casele din lemn sunt in primul rand case ecologice.
As vrea sa pot explica ce inseamna asta insa aproape niciodata nu reusesc.
In nprimul rand betoanele, caramizile, mortarele, fierul beton, structurile din cadre metalice, mai nou rigibsul si structurile din lemn polistratificat cam toate astea influenteaza prin inductie conditiile de locuit. Se spune ca betonul acumuleaza inca din cursul procesului de fabricatie al cimentului o serie de radiatii pe care apoi le elibereaza treptat. La fel metalul care amplifica si concentreaza energiile electromagnetice dupa principiul antenelor.

Casa de lemn nu are nimic din toate astea.
Cine a avut prilejul sa locuiasca o astfel de casa intelege mai bine ce vreau sa spun.
Ar trebui sa traiesti macar un Craciun intr-o astfel de casa, cu ger si zapada afara si cu foc din lemn de brad in soba.

Netratate asa cum trebuie au viata mai scurta decat cele din zidarie.
Sunt intr-adevar expuse atacurilor de carii si a mai multor tipuri de ciuperci.
Rozatoarele sunt la fel de periculoase si pentru lemn si pentru celelalte tipuri de materiale. O casa construita exclusiv din beton (un buncar) toat va avea nevoie si de alte materiale pe care soarecii la nevoie le pot penetra, iar un soricel o data intrat......

O casa de lemn este stabila si garantata 60-80 de ani intr-o exploatare corecta. Una din zidarie pe cadre de beton 80-100 de ani. Amandoua vor fi insa total deapasite in 25 sau 30 de ani. Tehnologia avanseaza mult prea repede si pretentiile de confort o data cu ea.
Nicun nepot nu va accepta sa se mute in casa construita de tine azi. Va dori modificari, recompartimentari, modernizari, altfel de finisaje, altfel de instalatii etc.
Nepotul acela isi va face atunci o socoteala simpla si in urma ei poate va decide ca e mai economic sa darame casa ta, pentru a face alta dupa gustul lui.

Erwin

Exista case de locuit facute dupa toate schemele.
Nimeni nu poate spune care e mai buna ca alta in termeni fermi.
Nici care e mai scumpa ca alta, pentru ca o casa din zidarie construita economic poate deveni mai ieftina ca una din lemn, dupa cum una din placi OSB cu structuri din barne si izolatie din vata poate deveni mai scumpa daca finisajele exterioare se fac in placari de granit si acoperisul se acopera cu ardezie sau cu tabla de cupru..

Fiecare isi face propria socoteala si fiecare isi alege propria macheta dupa felul lui de a fi si dupa posibilitatile lui de a intelege si de a aprecia materialele pe care urmeaza sa le foloseasca.

Am spus-o in mai multe randuri aici: sunt adeptul decalarat al caselor din busteni realizate in cele mai simple configuratii.
Daca nepotului meu nu ii va conveni ii va fi mult mai simplu sa o demoleze iar lemnul l-ar putea refolosi...


Trimis de: alexei pe 25 Mar 2008, 09:51 AM

Salutare thumb_yello.gif (m-am intors si eu dupa minivacanta,pastele catolicilor,abia astept pastele nostru,ortodox.... ohyeah.gif alta vacanta)
Casele cu schelet metalic greu folosesc profil H si I pentru structura de rezistenta,avantajoase pentru timpul de executie si rezistenta dar vara cand ai fluctuatii de temperatura(zi\noapte) apar niste zgomote gen FANTOMAAA blink.gif 44.gif ,cam atat
Traiasca lemnul thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 25 Mar 2008, 10:57 AM

Si eu zic la fel frate Alexei...si apropo, Christos a inviat thumb_yello.gif

Trimis de: alexei pe 25 Mar 2008, 11:09 AM

Cu adevarat A inviat

Trimis de: Ovidius pe 25 Mar 2008, 12:20 PM

QUOTE
vara cand ai fluctuatii de temperatura(zi\noapte) apar niste zgomote gen FANTOMAAA

Am auzit ca si la lemn ar fi adevarat. Asa e?
Ce am mai auzit despre casele din lemn, ar fi faptul ca aici in Ro nu ar fi tratate cum trebuie (ma refer la sceletul din lemn). Daca e asa, e foarte riscant sa te umpli de mucegai, iar beleaua asta o consider cea mai mare dintre toate ce pot aparea la o casa.

Trimis de: andra_v pe 25 Mar 2008, 03:01 PM

Sunt la moda, cum sublinia marduk, peste tot casele din lemn. Nu degeaba nemtii, nordicii folosesc lemnul din plin. Si asta in zone montane. Avantajoas pt. constructii avand cel mult doua etaje. Si stuf. Materialul mai ieftin, izolatie termica excelenta, usor de facut.
Si cum au rezistat casele/bisericile ardelene de lemn sute de ani? Ca doar nu erau tratate cu solutiile lui peste? Exista, fara indoiala, niste proceduri in constructii, nu se zidesc dupa ureche.

Trimis de: alexei pe 25 Mar 2008, 03:07 PM

QUOTE(Ovidius @ 25 Mar 2008, 11:20 AM) *
Am auzit ca si la lemn ar fi adevarat. Asa e?
Ce am mai auzit despre casele din lemn, ar fi faptul ca aici in Ro nu ar fi tratate cum trebuie (ma refer la sceletul din lemn). Daca e asa, e foarte riscant sa te umpli de mucegai, iar beleaua asta o consider cea mai mare dintre toate ce pot aparea la o casa.


mai e posibil sa fie si la lemn(scartaieli dar nu trosnituri ca la fier) dar nu din cauza fluctuatiilor de temp si a celor de umiditate,dar oricum sunt mai placute rolleyes.gif (pe mine ma duce cu gandul la scartaitul patului) rofl.gif .In ceea ce priveste mucegaiul...habar n-am,dar nu cred ca poate aparea intr-o casa de lemn.Intrebam un specialist:@the dude hiya.gif

Trimis de: alexei pe 25 Mar 2008, 03:18 PM

QUOTE(andra_v @ 25 Mar 2008, 02:01 PM) *
Sunt la moda, cum sublinia marduk, peste tot casele din lemn. Nu degeaba nemtii, nordicii folosesc lemnul din plin. Si asta in zone montane. Avantajoas pt. constructii avand cel mult doua etaje. Si stuf. Materialul mai ieftin, izolatie termica excelenta, usor de facut.
Si cum au rezistat casele/bisericile ardelene de lemn sute de ani? Ca doar nu erau tratate cu solutiile lui peste? Exista, fara indoiala, niste proceduri in constructii, nu se zidesc dupa ureche.

Bisericile din lemn care rezista de sute de ani in mod sigur nu sunt din lemn de rasinoase,marea majoritate sunt din lemn de stejar(daca gresesc corectati-ma)
Nu de mult am auzit de la un batran ca lemnul pentru constructii se taie doar cand e luna in descrestere unsure.gif ca altfel cica se crapa,nu e gluma e pe bune,eu tind sa-i dau crezare avand in vedere ca in vechime se tinea foarte mult cont de fazele lunii

Trimis de: The Dude pe 25 Mar 2008, 04:09 PM

Si la mine la cabana a fost tot la fel.
Eu am cumparat un fel de grajd darapanat pe care l-am demolat si apoi reconstruit.

Am avut marea surpriza sa constat ca lemnele recuperate de la sarpanta erau intr-o stare excelenta desi statusera neprotejate la intemperii vreme indelungata . Asa am aflat ca oamenii locului isi impregnau cheresteaua pentru constructie intr-o solutie preparata artizanal pe baza de seu de oaie.

In multe alte parti lemnul de gard se "vopseste" cu ulei ars de masina iar viata lui se dubleaza astfel.
In alte parti se foloseste uleiul de in, ori dilutiile pe baza de tiner ori alt solvent, care sunt capabile sa inchida porii din masa lemnoasa.

Sunt tot felul de alte metode, insa pana la urma orice tratament e eficient.
Si mai este important ca el sa fie reluat periodic iar daca regula asta se respecta atunci casele apuca si sute de ani....

Nu exista o problema reala a mucegaiului la lemnul care se afla in structura, ci numai la lemnul expus, sau la cel la care grosimea nu poate prelua socurile termice, situatie in care poate aparea condensul. Mult mai mult rau pot face cariile sau alte bazdaganii care locuiesc lemnul.

Am mai spus asta in repetate randuri: nu ar trebui sa ne facem nicio problema cu mucegaiul daca am respecta cateva conditii simple de hidroizolatie. Nici la casele de lemn nici la orice alt fel de case.

Cat despre rasinoase si stejar...merg amandoua...desigur boierul va folosi intotdeauna stejarul.

Stiu ca sunt anumite perioade (toamna in special) propice recoltarii lemnului de constructie, si mai stiu ca el trebuie musai uscat inainte de a fi utilizat. De asemenea, la taierea in rigle se aleg numai riglele care au in sectiune centrul cercurilor pe intersectia diagonalelor.

Trimis de: Cucu Mucu pe 25 Mar 2008, 07:03 PM

QUOTE(Ovidius @ 25 Mar 2008, 12:20 PM) *
Am auzit ca si la lemn ar fi adevarat. Asa e?
Ce am mai auzit despre casele din lemn, ar fi faptul ca aici in Ro nu ar fi tratate cum trebuie (ma refer la sceletul din lemn). Daca e asa, e foarte riscant sa te umpli de mucegai, iar beleaua asta o consider cea mai mare dintre toate ce pot aparea la o casa.

Zgomote e posibil sa apara, dar nu ca la fier, lemnul se dilata/contracta mai putin decat metalul (asta e inca un avantaj al tamplariei de lemn cu geam termopan). Ma intreb insa, datorita dilatarii mari a metalului, nu pot apare fisuri si probleme pe la rosturi/imbinari?

Treaba cu mucegaiul e un fel de drob de sare, normal ca daca lucrarea nu este executata corect, o sa ai probleme. Dar asta se intampla la orice casa: la una clasica, daca nu are rabdare constructorul 21 de zile pana se usuca placa si construieste peste, ai pus-o, si nu numai cu mucegaiul. Sau daca nu iti hidroizoleaza bine fundatia, aceleasi probleme "mucegaite". O casa bine facuta iti confera confortul necesar si pace in exploatare, fie ea clasica, lemn sau pe cadre de otel.

Trimis de: alexei pe 25 Mar 2008, 08:44 PM

apropos de case cu stuctura din fier,vara trecuta am avut onoarea sa fiu vizitat de soacra-mea rolleyes.gif .Initial femeia venise pentru vreo doua saptamani da' dupa prima noapte petrecuta intr-o asemenea casa a decis subit si fara vreo explicatie sa-si scurteze vacanta ohyeah.gif ;abia dupa un interogatoriu sistematic ne-a marturisit ca toata noaptea a auzit tot felul de zgomote evil.gif si totusi in casa nu era decat ea blink.gif deci... unsure.gif fantome hmm.gif
Sa vezi dupa aia munca de lamurire,explicatii...intr-un final s-a induplecat sa ramana...aproape o luna devil.gif frusty.gif frusty.gif

Trimis de: Ovidius pe 26 Mar 2008, 08:24 AM

QUOTE
O casa bine facuta iti confera confortul necesar si pace in exploatare, fie ea clasica, lemn sau pe cadre de otel.

Ai dreptate. Daca e bine facuta si intretinuta, nu ar trebui sa ai probleme.

Trimis de: freeman pe 26 Mar 2008, 06:08 PM

Traditional in Romania si in toata Europa se construiau case din lemn, dar...traditiile se mai schimba.

La casele din lemn americanii fac 28 de tratamente lemnului (anti: carii, furnici, rozatoare, termite, foc, apa, apa sarata, etc), asa e standardul la ei. Nu se fac case din lemn de brad din multe motive legate de calitatea lui. Teoretic cel mai bine ar fi sa-ti faci o casa din lemn uscat, armata cu niste piese metalice (protectie suplimentara la seism) si superprotectie la cablurile electrice. Practic nu stii daca ti s-au facut toate tratamentele cum trebuie sau daca lemnul e perfect uscat. Daca casa e din busteni nu auzi fantome smile.gif.

Casele din structura metalica: majoritatea sunt din profile usoare. Ele sunt cele mai rezistente la seism 8-8,5 R. Profilul folosit (in principal C) nu se fabrica decat in 5 tari. In Romania se folosesc orice fel de profiluri vezi Condem, dar apar unele probleme. Profilurile din cele 5 tari sunt zincate cu zinc negativ ca la automobile, si atunci cand se profileaza tabla ies ok, au o garantie de 50-100 de ani. La celelalte cand se profileaza tabla zincata apar la indoituri 'solzi de peste' care se vad la microscop; eh, pe acolo poate intra apa si apare rugina. Ca sa bati un cui ai nevoie de un magnet rolleyes.gif . Se permit elevatii de 3-5 niveluri. Edit: Nu ai nevoie de paratraznet jamie.gif .
Cele din profile grele de otel sunt similare oricarei constructii industriale si permit elevatii mai mari.

Structura peretilor e identica.
La ambele case se cam aude cand vorbesti sau pasesti... Eu am dormit in ambele feluri de case avand un comfort excelent, si nu am auzit fantome rofl.gif .

Cele din beton si caramida le stim cu totii...

Trimis de: alexei pe 26 Mar 2008, 08:31 PM

trebuia sa specific ca e vorba de o casa cu structura de rezistenta din profil greu si pereti din zidarie normala.
In privinta zgomotelor imi permit sa te contrazic,daca nu ma crezi iti pot da nr soacrei mele sau poti sa-mi faci o vizita ohyeah.gif

Trimis de: bdl pe 27 Mar 2008, 02:55 AM

Zgomote sint si la cele de lemn......
Despre tratamentul lemnului, nu stiu ce sa zic....cel putin aici cel care se foloseste la peretii casei nu e tratat cu nimic, e doar f bine uscat (sau ar trebui sa fie) ...lemnele tratate sint folosite numai pt chestii exterioare unde nu se locuieste...
Eu sint adeptul caselor pe structura de lemn....se repara si modifica mult mai usor decit cele pe caramida/beton....iar una din lemn bine facute iti ofera exact aceleasi conditii ca si una din caramina....chestia cu auzitul dintr-o camera in alta sau de la un etaj la altul...eu am stat in bloc de caramida si imi auzeam vecinii....sau pe cei de sus cind mergeau mai apasat....La cele de lemn depinde cum e facuta, cineva mi-a cerut sa ii fac un subsol din care sa nu se auda cind bate fiu-sau tobele....cu o izolatie de vata de sticla de 10 inchi bine indesata sub podea si doua starturi de rigips de 5/8 s-a rezolvat mai mult decit onorabil problema...

Trimis de: chuck pe 11 Jul 2008, 12:56 PM

Salut,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu ceva sfaturi. Am cumparat o casa pe structura de lemn in iarna cu interiorul de rigips. Sunt aproape sigur ca are carii deoarece se aude un rontait continuu care nu dispare char daca bati in pereti. Cum pot sa scap de ele fara sa distrug peretii de rigips?

Trimis de: axel pe 11 Jul 2008, 02:08 PM

O solutie ar fi sa dai foc la casa. Din pacate, se strica si peretii de rigips...

Trimis de: chuck pe 14 Jul 2008, 12:52 PM

QUOTE(axel @ 11 Jul 2008, 03:08 PM) *
O solutie ar fi sa dai foc la casa. Din pacate, se strica si peretii de rigips...

Da, multumesc. Esti amabil, insa nu ma ajuta cu nimic sarcasmul tau de 2(doi) lei. Preferam un raspuns care sa ma ajute.

Trimis de: Ovidius pe 14 Jul 2008, 01:42 PM

QUOTE
Cum pot sa scap de ele fara sa distrug peretii de rigips?

Poate ar fi bine sa mergi la o firma care se ocupa cu constructia de case de lemn si sa-i intrebi pe ei. Poate e posibil sa poti sa faci gauri in pereti si sa stropesti in interior cu substanta anti-carii....nu stiu, zic si eu.

Trimis de: Erwin pe 14 Jul 2008, 10:28 PM

http://www.casaiancu.ro/ oferă metode de tratament pentru lemn

dar acum, după instalarea cariilor, e mult mai greu şi mai costisitor să aplici tratamentul... nu ştiu cât de eficient ar fi un dispozitiv cu ultrasunete sau un ceas vechi de perete smile.gif

Trimis de: chuck pe 15 Jul 2008, 02:34 PM

QUOTE(Erwin @ 14 Jul 2008, 11:28 PM) *
http://www.casaiancu.ro/ oferă metode de tratament pentru lemn

dar acum, după instalarea cariilor, e mult mai greu şi mai costisitor să aplici tratamentul... nu ştiu cât de eficient ar fi un dispozitiv cu ultrasunete sau un ceas vechi de perete smile.gif

Ce-i cu dispozitivul cu ultra sunete? Stii ca ar exista asa ceva? A dat cineva cu solutie de la casa Iancu si nu se intampla nimic dupa trei zile, rontaie in continuare linistite.

Trimis de: The Dude pe 16 Jul 2008, 02:22 PM

....ceea ce numim generic "carii" ascunde in spate o lista intreaga si foarte variata de insecte, neanrudite intre ele si care au ca numitor comun doar pofta nestavilita de a rontaii lemn. Intre ele cariile nu ocupa nici macar un loc fruntas ca raspandire si periculozitate. In Romania nici termitele nu ocupa un asemena loc, desi ele exista si aici. Daca mi-ai putea spune zona unde se afla constructia poate ca as avea mai multe sfaturi...
In zona subcarpatica, dar si la campie lemnul e cel mai des atacat de un fel de barzauni care sapa adevarate galerii prin structuri si care sunt greu, daca nu chiar imposibil de anihilat. Un astfel de gandac traieste fara aer si fara sa trebuiasca sa iasa din galeria lui pana la un an de zile.
La fel viermii de lemn pot traii fara probleme perioade nesfarsite de timp in mai toate conditiile...Felul in care pot fi ei alungati sau distrusi are insa multe optiuni si numeroase variante.

Nu pot posta in mod curent pe internet asa ca nu am sa pot purta acest dialog mai departe..Regret, tine de conditiile in care am acceptat sa lucrez.

Sfatul meu: Cauta sa aflii ce fel de insecte ti-au invadat structura casei. Se poate face prin consultarea unui cabinet de dezinsectie (cauta unul pe langa autoritaea pentru sanatate publica locala..peste tot exista asa ceva...e fostul sanepid). Cabinetul consultat trebuie sa iti ofere si solutia remediu.

Casa Iancu se refera la rezolvari ce se aplica preventiv...pentru preintampinarea unui eventual atac.
Postfactum nu mai exista decat varianta propusa de un exterminator...

Trimis de: chuck pe 16 Jul 2008, 03:17 PM

QUOTE(The Dude @ 16 Jul 2008, 03:22 PM) *
....ceea ce numim generic "carii" ascunde in spate o lista intreaga si foarte variata de insecte, neanrudite intre ele si care au ca numitor comun doar pofta nestavilita de a rontaii lemn. Intre ele cariile nu ocupa nici macar un loc fruntas ca raspandire si periculozitate. In Romania nici termitele nu ocupa un asemena loc, desi ele exista si aici. Daca mi-ai putea spune zona unde se afla constructia poate ca as avea mai multe sfaturi...
In zona subcarpatica, dar si la campie lemnul e cel mai des atacat de un fel de barzauni care sapa adevarate galerii prin structuri si care sunt greu, daca nu chiar imposibil de anihilat. Un astfel de gandac traieste fara aer si fara sa trebuiasca sa iasa din galeria lui pana la un an de zile.
La fel viermii de lemn pot traii fara probleme perioade nesfarsite de timp in mai toate conditiile...Felul in care pot fi ei alungati sau distrusi are insa multe optiuni si numeroase variante.

Nu pot posta in mod curent pe internet asa ca nu am sa pot purta acest dialog mai departe..Regret, tine de conditiile in care am acceptat sa lucrez.

Sfatul meu: Cauta sa aflii ce fel de insecte ti-au invadat structura casei. Se poate face prin consultarea unui cabinet de dezinsectie (cauta unul pe langa autoritaea pentru sanatate publica locala..peste tot exista asa ceva...e fostul sanepid). Cabinetul consultat trebuie sa iti ofere si solutia remediu.

Casa Iancu se refera la rezolvari ce se aplica preventiv...pentru preintampinarea unui eventual atac.
Postfactum nu mai exista decat varianta propusa de un exterminator...

Multumesc pentru mesaj. Casa se afla la 15 km. de Bucuresti, insa posibil ca lemnul sa fi venit deja contaminat. Originea lemnului este jud. Harghita. "Insectele" arata ca un viermisor alb de pescuit numai ca ceva mai mare si conic. Am hotarat sa desfac tot exteriorul din scandura si sa o inlociuesc cu OSB care nu face probleme. Problema este cu ce protejez barnele din structura, daca tot desfac si nu sunt inca atacate, trebuie sa dau cu ceva eficient pe ele.

Trimis de: marduk pe 16 Jul 2008, 04:21 PM

QUOTE(chuck @ 16 Jul 2008, 04:17 PM) *
Multumesc pentru mesaj. Casa se afla la 15 km. de Bucuresti, insa posibil ca lemnul sa fi venit deja contaminat. Originea lemnului este jud. Harghita. "Insectele" arata ca un viermisor alb de pescuit numai ca ceva mai mare si conic. Am hotarat sa desfac tot exteriorul din scandura si sa o inlociuesc cu OSB care nu face probleme. Problema este cu ce protejez barnele din structura, daca tot desfac si nu sunt inca atacate, trebuie sa dau cu ceva eficient pe ele.

Daca tot te-ai hotarat sa desfaci tot, mai ai o sansa. Mergi la Mr'Bricolage or la Bricostore acolo gasesti o solutie pentru lemn care se da cu pensula sau pistolul. Verifica foarte bine starea lemnului ce formeaza structura, inlocuieste fiecare dulap care este afectat si nu te zgarci la cantitatea de solutie ce urmeaza sa o folosesti. O solutie mai la indemana folosita de tarani este "apa de var" (var amestecat cu apa pana devine lichid ca laptele), nu stiu prea multe despre acest procedeu dar era folosit cu succes. La exterior foloseste OSB nr.3 de cel putin 10 mm prins in holsuruburi sau cuie speciale (seamana cu holsuruburile) nu cuie normale. Succes.

Trimis de: liplip pe 5 Sep 2008, 12:45 PM

bun gasit tuturor ! am nevoie de un sfat, o idee de la specialistii forumului ! de curind ne-am ridicat o casa de lemn, pereti masivi din lemn stratificat, cu timplarie din lemn stratificat de rasinos .In urma cu o saptamina, am descoperit la geamuri, niste insecte ca furnicile, dar uriase si cu aripi ,si ma tot uimeam pe unde ar potea sa intre .Acum doua zile, observ ca timplaria geamului este intr-un loc plina de gauri usor ovale, nu prea mari de parca ar fi intepat cineva cu un virf de pix. Dar nu doar intr-o singura camera, de exemplu, ieri am vazut alte doua "furnici "pe una din ferestrele de la mansarda, si privind cu atentie observ acela grup de gaurele in timplarie, exact ca in living .Poate cineva sa-mi spuna daca exista vre-o legatura intre gauri si furnicile uriase?, si ce e de facut ?! multumesc !

Trimis de: marduk pe 5 Sep 2008, 05:42 PM

QUOTE(liplip @ 5 Sep 2008, 01:45 PM) *
bun gasit tuturor ! am nevoie de un sfat, o idee de la specialistii forumului ! de curind ne-am ridicat o casa de lemn, pereti masivi din lemn stratificat, cu timplarie din lemn stratificat de rasinos .In urma cu o saptamina, am descoperit la geamuri, niste insecte ca furnicile, dar uriase si cu aripi ,si ma tot uimeam pe unde ar potea sa intre .Acum doua zile, observ ca timplaria geamului este intr-un loc plina de gauri usor ovale, nu prea mari de parca ar fi intepat cineva cu un virf de pix. Dar nu doar intr-o singura camera, de exemplu, ieri am vazut alte doua "furnici "pe una din ferestrele de la mansarda, si privind cu atentie observ acela grup de gaurele in timplarie, exact ca in living .Poate cineva sa-mi spuna daca exista vre-o legatura intre gauri si furnicile uriase?, si ce e de facut ?! multumesc !

Nu sunt specialist, dar am o cabana din lem de rasinoase. Daca lemnul pe care la-ti folosit este tratat nu aveti de ce sa va faceti probleme. Ar trebui totusi sa prezentati situatia constructorului sau furnizorului, poate ati folosit lemn infectat la intariturile pentru ferestre.

Trimis de: Cucu Mucu pe 6 Sep 2008, 06:29 PM

Gaurile alea par a fi carii de lemn.

Trimis de: liplip pe 11 Sep 2008, 10:13 AM

multumesc pt. raspunsuri! nu sunt gauri de cari, pentru ca le pot identifica pe acestea, am vazut cum arata si stiu, astea ale noastre sunt ceva mai mari decit cele de cari si cu marginile mai rotunjite nu asa bine delimitate si decupate ca la cari. daca pot face o poza o s-o atasez ,dar ma intreb ,daca a fost lemnul infestat ,se poate sa iasa din interiorul lui asa "furnici" vii si zburatoare ?

Trimis de: Cucu Mucu pe 11 Sep 2008, 06:46 PM

Pe ce ai pusa casa? Cum arata fundatia, o ai pe placa, cu sau far "crawling space", ai umplutura, ce fel de umplutura, etc?

Trimis de: liplip pe 12 Sep 2008, 11:03 AM

este casa pusa pe placa si sub ea e centura, folie, polistiren, pietris, pamant, in ordinea asta

Trimis de: Cucu Mucu pe 15 Sep 2008, 07:38 AM

nu m i-ai spus, cum adica din lemn masiv stratificat? E pe structura de lemn cu pereti tip sandwich sau este din busteni?

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 10:03 AM

c-am cum e timplaria din lemn stratificat,adica nici busteni, nici sandwich, este un perete de 25 cm. obtinut din straturi succesive de scindura,asezate pewrpendicular (straturile) si toate astea "impuscate" cu un fel de holtsuruburi din aluminiu,iar marginile pereterlui izolate cu ciara naturala de albine. Au rezultat niste pereti masivi, foarte grei(manipulati cu macaraua) din lemn de rasinos .orcum e prima casa facuta la noi in tara, nemtii fac de cel putin 10 ani astfel de constructii,noi am fost curajosi sa ne incredem intr-un astfel de sistem,dar dupa ce am citit inainte ,am hotarit ,dar, sper ca constructorul roman sa fi fost tot atit de constiincios ca si neamtul si sa nu ne fi rezervat surprize neplacute prea mari. Adica deja constatam unele "defectiuni" si abateri de la tehnologia nemteasca, unele sunt in curs de remediere,altele...nustiu cum vor fi rezolvate .Costurile au intrecut putin o structura de caramida de aceleas dimensiuni

Trimis de: axel pe 16 Sep 2008, 10:16 AM

Scuza-mi offtopicul, dar, liplip, tu esti cam analfabet. Mentionez doar "c-am" si "ciara" smile.gif

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 10:29 AM

ANALFABÉT, -Ă, analfabeţi, -te, s.m. şi f., adj. (Persoană) care nu ştie să scrie şi să citească; neştiutor de carte. ♦ Fig. Ignorant; incult, deci nu cred ca este cazul !! sunt doar greseli strecurate din mare graba ! TU NU GRESESTI NICIODATA ?

Trimis de: axel pe 16 Sep 2008, 12:30 PM

pewrpendicular - "w" e langa "e", deci a fost inserat din greseala
lam in loc de l-am (nu e cazul aici) - poate ca "-" a fost omis din cauza de tastat prea repede
c-am in loc de cam - nu este mispelling, e necunoastere
ciara in loc de ceara - nu este mispelling, e necunoastere

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 02:49 PM

no bine, e necunoastere ,dar e mai putin grav decit sa tragi tepe beneficiarilor si sa nu-ti cunosti meseria ! Eu despre asta discutam si ceream sfaturi aici ! Oare ai vreo legatura cu teapa expusa mai sus ?

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 03:04 PM

vezi ca acel "-" de mai sus , este substantiv feminin si e "cratima ", deci nu e un "el" masculin, da?? (asta daca vrei sa facem critica pe subiect de limba in acest loc de intrebari si raspunsuri in ale constructiilor

Trimis de: mutulica pe 16 Sep 2008, 03:19 PM

QUOTE(liplip @ 16 Sep 2008, 11:03 AM) *
. Adica deja constatam unele "defectiuni" si abateri de la tehnologia nemteasca, unele sunt in curs de remediere,altele...nustiu cum vor fi rezolvate .Costurile au intrecut putin o structura de caramida de aceleas dimensiuni

mici modificari prin partile esentiale.. plus costurile care au intrecut structura de caramida..
si mai raman si furnicile de la geam ... care pare ca se simt bine merci in lemnul casei voastre (sa fie termite?)

pina la urma... ca te certi cu axel pe probleme lingvistice nici nu mai conteaza.. important e ca ar trebui sa mai investesti niste banuti in fumigare, ca sa te asiguri ca pina la urma omori toate larvele si alte mici organisme ce par sa se imbuibe linistite din casa voastra

asta asa un sfat dezinteresat. daca vrei am si costume de protectie impotriva sfarsitului lumii.. cam 100 de euro bucata..

Trimis de: marduk pe 16 Sep 2008, 03:32 PM

In Romania exista case de lemn de sute de ani care nu sunt roase de carii. In trecut taranii foloseau var stins pentru astereala si structura. Nu exista termite in Romania, dar exista alte insecte care afecteaza lemnul, dar nu-l afecteaza in adancime, nu-l consuma pe de-a intregul cum fac termitele. Din cate am observat sunt doua, trei specii care ataca lemnul pe la noi. Cea mai periculoasa este "viermele" (cariile) unei specii de gandac pe care nu am reusit sa-l identific, asta chiar roade lemnul si face zgomot. O specie de viespi sau viespi false si anumite furnici. Dintre toate doar cariile ataca lemnul in adancime. Exista pentru protectie o serie intreaga de substante ce se gasesc la magazinele de specialitate, dar cel mai simplu este sa folosim laptele de var aplicat din abundenta pe grinzi, asereala, podele, etc. In cazul in care lemnul este tratat corect nu se pune problema deprecierii acestuia in timp. Asa cum spunea si The Dude, daca sti sa te "descurci" o casa pe structura de lemn este cu mult mai ieftina decat una din caramida sau piatra si tot atat de durabila si chiar mai flexibila.

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 03:50 PM

Fumigarea se "adreseaza" si lemnului lacuit ? Daca lemnul a venit infestat de la producatori, oare nu ar trebui sa suporte ei astfel de cheltuieli? Pina in momentul acesta la 2 ferestre am observat gaurile si furnicile, mai astept,stau la pinda si daca mai apar surprize o sa le trimit poze baietilor si ii invit la fata locului . Prefer sa schimb timplaria dar pe cheltuiala lor ca eu am platit o fereastra noua nu una ciuruita de insecte .

Trimis de: liplip pe 16 Sep 2008, 04:01 PM

Asa am inteles si eu,ca o casa de lemn este mai sanatoasa, mai ieftina, mai ecologica, mai flexibila mai,mai ...etc ,dar acum incep sa am indoieli , cind descopar insecte si gauri, cind am tras linie si am facut socoteala.... ce sa zic, mai astept sa vad cum e cu "consumul redus" la incalzirea din iarna si apoi pot sa spun clar daca merita sau nu !Asa , aspectul este placut, lemnul are o anumita"caldura", grinzile aparente ale tavanelor sunt minunate, dar mi-e groaza sa-mi inchipui ca lemnul este plin de insecte sau ce or fi si ca trebuie sa cheltuiesc cine stie cit sa omor lighioanele si apoi sa pindesc ,sa ascult daca piuie, daca roade ,daca daca... etc

Trimis de: marduk pe 16 Sep 2008, 04:40 PM

Eu am o cabana din lemn, la fiecare 20-30 zile folosesc un insecticid impotriva furnicilor, gandacilor, paianjenilor, etc. Chestia asta o fac inainte de plecare din cabana, pun masca, pulverizez, inchid totul si plec pentru cel putin 48 de ore, cand revin, gasesc tot felul de lighioane care in mod natural traiesc pe langa casa omului, dar sigur nu gasesc gandaci de bucatarie, libarci si alte chestii care traiesc la bloc. Daca ai probleme cu cariile intr-un lemn tratat trebuie sa te adresezi celor care ti l-au vandut. Daca nu ai cui sa te adresezi, nu-ti face probleme cel putin 50 de ani tot o sa reziste casa ta, pe urma mai exista si urmasii care trebuie sa o intretina. spoton.gif E ca si cum le-ai lasa ceva viu de intretinut, ceva care sa le aduca aminte de tine, iar daca in zona pretul terenurilor va depasi pe cel al constructiilor, cu atat mai bine, vor avea numai de castigat.

Trimis de: Cucu Mucu pe 16 Sep 2008, 06:44 PM

QUOTE(liplip @ 16 Sep 2008, 11:03 AM) *
c-am cum e timplaria din lemn stratificat,adica nici busteni, nici sandwich, este un perete de 25 cm. obtinut din straturi succesive de scindura,asezate pewrpendicular (straturile) si toate astea "impuscate" cu un fel de holtsuruburi din aluminiu


Mda, nu inteleg sau nu am auzit de metoda asta. Daca mi-ai da un link sa ma documentez ar fi beton.

Eu zic sa nu te iei de constructor, ci producatorul este de vina daca lemnul este infestat. Lemnul de constructie pt case pleaca din fabrica ignifugat si tratat cu insecticid si fungicid. Daca producatorul a executat corect operatiile, este exclus ca lemnul sa se infesteze, indiferent cat de naspa a manipulat constructorul materialul.

QUOTE
Asa am inteles si eu,ca o casa de lemn este mai sanatoasa, mai ieftina, mai ecologica, mai flexibila mai,mai ...etc ,dar acum incep sa am indoieli , cind descopar insecte si gauri, cind am tras linie si am facut socoteala...


Depinde cum o faci... daca te repezi la tehnologii de ultima generatie, in loc sa construiesti traditional, te costa mai mult si materialul, dar mai ales manopera. jamie.gif De curiozitate, cat te-a costat kitul de montaj pt casa si cati mp are casa?

Trimis de: liplip pe 17 Sep 2008, 08:56 AM

Suprafata la sol 96mp, interior 88mp
Mansarda la fel.
Desfasurat: pana in 180mp.
structura, preturi aproximative ~200.000 RON, inclusiv structura acoperis, asta in august 2007.
Daca scrii pe google "massiv holz" adica lemn masiv pe romaneste si ai sanse sa fie chiar primul listat, este chiar producatorul german de astfel de sistem PML .Daca nu se considera reclama ,pot sa-ti dau pag. celor din romania care au "importat" tehnologia si au construit si casa noastra, prima pina in acest moment.

Trimis de: axel pe 17 Sep 2008, 10:36 AM

E reclama negativa, din cate vad eu pana acum.
Pacat de cati bani ai dat... La atatia bani, la asa suprafata, trebuia sa fie totul perfect.

Trimis de: mutulica pe 17 Sep 2008, 11:32 AM

si ganganiile la pachet, sau platesti suplimentar?

Trimis de: liplip pe 17 Sep 2008, 11:38 AM

Panourile sunt fabricate in tara si asta inseamna ca au investit ceva in tehnologie. Din pacate amortizara costurilor de productie in primii ani cred ca se face din banii clientului si poate de aceea si pretul piperat. Cand ajung cu costurile pe zero o sa mai lase probabil si din pret. Durerea mare este ca materialul folosit la planseu ca izolatie termica si fonica, PERLIT, O RoCA VULCANICA SUB FORMA DE MICI BOBITE ,CA ZAHARUL TOS, curge de sus din tavan cind cineva merge mai apasat la mansarda ,adica pur si simplu ninge in living cu perlit ,iar solutia lor a fost siliconul transparent ! Da, asa mi-au sugerat ca rezolvare cind le-am spus ce se intimpla !Ma intreb ce sa fac, umblu toata viata cu tubul de silicon in buzunar, sau ii pun sa scoata dusumeaua de la mansarda, sa scoata perlita si sa puna folie sub ea asa cum era in proiectul initial ! , ca defapt asta-i buba, nu au pus folie si apoi perlit, ci au pus direct peste lambriuri ,iar pe la imbinari si noduri ninge !!

Trimis de: axel pe 17 Sep 2008, 11:42 AM

Wow!

Parerea mea este ca ar fi bine sa consulti un avocat.

Trimis de: liplip pe 17 Sep 2008, 02:10 PM

Astazi am trimis un mail conducerii firmei care a realizat casa,sa vad ce raspuns primesc si daca acceptasa rezolve problema, adica sa scoata dusumeaua de la mansarda ,sa scoata perlita sa puna folie apoi inapoi perlita si dusumea noua care trebuie baituita si lacuita, ca cea care trebuie scoasa va fi compromisa, este prinsa in cuie si suruburi pe grinzi, csi prin scoatere se rupe ,se deterioareaza si nu mai poate fi refolosita .Astept raspunsul si apoi stiu ce am de facut mai departe !Orcum, daca accepta sa rezolve , nici nu-mi pot imagina ce inseamna acest deranj pentru familia mea care este compusa si din copii mici care trebuie sa stea pe perioada lucrarilor in acest loc .

Trimis de: mutulica pe 18 Sep 2008, 05:09 AM

de ce nu faci preventiv si o asigurare la casa... valabila eventual si pentru incendiu...
cu banii obtinuti, iti poti lua o casa normala, de caramida

Trimis de: liplip pe 18 Sep 2008, 09:08 AM

QUOTE(mutulica @ 18 Sep 2008, 06:09 AM) *
de ce nu faci preventiv si o asigurare la casa... valabila eventual si pentru incendiu...
cu banii obtinuti, iti poti lua o casa normala, de caramida

Sincer, nu am chef deloc de gluma ! Pentru mine este o chestiune importanta si serioasa si incerc sa rezolv problemele si intreb si eu poate sunt unii mai priceputi pe aici care au sugestii si experienta !Acum asta e casa, nu poate fi schimbata, amoptat pentru lemn ca are muuulte calitati,daca am dat peste unii care s-au grabit teribil cind au ridicat casa in afara de ceva incopetenta, ce sa fac?! Ghinionul meu !Pacatele ,deh, ce sa mai zic ! sad.gif sad.gif

Trimis de: mutulica pe 19 Sep 2008, 05:05 AM

iti sugeram o alternativa, e drept ca nu tocmai etica... dar nici cei ce s-au ocupat de casa ta nu au folosit o etica de fier
oricum, la cate hibe spui ca are, si la cate ar putea sa mai fie nedescoperite inca... nu pare ca ai o viata prea linistita in urmatoarea perioada de timp

Trimis de: liplip pe 19 Sep 2008, 09:52 AM

QUOTE(mutulica @ 19 Sep 2008, 06:05 AM) *
iti sugeram o alternativa, e drept ca nu tocmai etica... dar nici cei ce s-au ocupat de casa ta nu au folosit o etica de fier
oricum, la cate hibe spui ca are, si la cate ar putea sa mai fie nedescoperite inca... nu pare ca ai o viata prea linistita in urmatoarea perioada de timp

Mda, alternative mai sunt...dar eu ma "incapatinez" sa sper ca nu sunt vicii ascunse si sper ca insectele si perlita sa fie singurele !Ce sa zic, de structura numai de bine, e solida, e " beton", bine inchegata, rezistenta, ( la calculul de rezistenta cica mai pot ridica inca 5 etaje peste, atit mai suporta ), grinzile interioare sunt chiar supradimensionate, este izolata bine si corect pe exterior, nu am pus polistiren, ci un material din fibra lemnoasa de 10 cm. grosime, panouri, un mat. ecologic cu coeficient izolator ridicat ,gutex se cheama, este adus din germania de catre constructor, apoi peste acest gutex este tencuiala de exterior caparol.Adica in punctele esentiale nu am comentarii, dar la suma totala pe care am dat-o si la pretentiile constructorului, ma asteptam sa fie perfecta, fara chestiuni atit de deranjanta, dar.... se pare ca nu e bine sa fii perfectionist si cu atit mai rau sa astepti asta de la altii, mai ales constructori de case .Azi am primit raspuns la mailul in care le solicitam rezolvarea problemei cu perlta si mi s-a raspuns pozitiv, peste 4 saptamini am iarasi santier in casa, la mansarda !! Se scoate dusumeaua , perlita, se pune folia care trebuia pusa dinainte, si apoi inapoi p[erlita si dusumea noua!! ca cea care este scoasa va fi stricata din cauza cuielor si suruburilor in care a fost prinsa .Asta e, mai bine mai tirziu decit niciodata, chiar daca asta inseamna sa suport inca 1-2 saptamini de nebunie la mine in casa ,si asta cu toti copiii mei micuti printre muncitori si praf si celelalte .Ar trebui sa le pretind despagubiri pentru acest deranj,asata daca am locui in Suedia poate sorry.gif

Trimis de: mutulica pe 22 Sep 2008, 08:05 AM

din ce am vazut eu nu prea poti cere despagubiri in faza asta cam pe niciunde ai fi. sa zici merci daca iti fac reparatia pe banii lor...

Trimis de: liplip pe 22 Sep 2008, 09:48 AM

QUOTE(mutulica @ 22 Sep 2008, 09:05 AM) *
din ce am vazut eu nu prea poti cere despagubiri in faza asta cam pe niciunde ai fi. sa zici merci daca iti fac reparatia pe banii lor...

Da, dar vezi , ca reparatia asta pe banii lor, este defapt o greseala de executie, adica o omitere a unei etape din procesul de "constructie", adica, pardon,. cum sa nu-si indrepte propriile erorile ,mai ales ca etapa sarirta, a fost platita de mine?!

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 10:42 AM

Ma amuza cei care zic ca aaa, merg pe lemn, ca e ecologic, nu bag polistiren, ca nu e ecologic. Pai ca sa obtii lemnul ala trebuie sa tai padurea!

Trimis de: marduk pe 22 Sep 2008, 10:57 AM

QUOTE(axel @ 22 Sep 2008, 11:42 AM) *
Ma amuza cei care zic ca aaa, merg pe lemn, ca e ecologic, nu bag polistiren, ca nu e ecologic. Pai ca sa obtii lemnul ala trebuie sa tai padurea!

Ca sa obti polistiren folosesti resurse neregenerabile, padurea creste an de an, petrolul scade an de an. Ca sa nu mai vorbim ca polistirenul este un produs de sinteza care implica si alte consumuri si eliberari de noxe in atmosfera.

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 11:02 AM

Nu stiu cat de poluant este sa obtii polistirenul, dar faptul ca e obtinut din produse neregenerabile este irelevant. E neregenerabil, adica nu poti sa faci la infinit, dar nu inseamna ca e neecologic (comparativ cu solutiile asa-zis ecologice). Conteaza cat de mult afectezi mediul. Si s-ar putea sa afectezi mult mai putin mediul extragand niste petrol din pamant si preucrandu-l sa faci polistiren decat defrisand o padure. Zic s-ar putea; nu stiu exact cat de poluant e sa faci polistiren.

Trimis de: marduk pe 22 Sep 2008, 01:30 PM

Ca toate celelalte produse obtinute din petrol, polistirenul este un produs de sinteza, mai nou se si recicleaza. Cand vorbim de produse regenerabile, ecologice cel putin d.p.d.v. al prezervarii mediului eu cred ca mai bine este sa tai 2,3-100 de copaci batrani, care intr-un fel sau altul si-au incheiat ciclul biologic, decat sa extragi mii de barili de titei pentru obtinerea prin sinteza a polistirenului. In SUA si Canada se foloseste in loc de polistiren sau vata minerala, un compozit din hartie, rumegus, resturi textile, care se pulverizeaza intre exteriorul si interiorul locuintei, pentru izolare fono si termica. Exista padure care "cade din picioare" cum se exprima lucratorii forestieri, problema este ca de acolo de unde tai trebuie sa reimpaduresti si nici cu defrisarea nu este o joaca, trebuie facuta cu cap. Sa sti ca mai nou in constructii se incearca folosirea unui material pe care romanii si nu numai, il utilizau in vechime, paianta si chirpicul (paie amestecate cu pamant) mai amane sa ne hotaram ce structura sa folosim, lemn, piatra, hartie, beton, plastic, metal, etc.

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 01:36 PM

Lemnul este produs ecologic atata timp cat nu e supraexploatat.
Si poate ca nu este supraexploatat in Canada. Dar in Romania cu siguranta este! Sau n-ai habar de defrisarile ilegale?

Trimis de: marduk pe 22 Sep 2008, 01:53 PM

Din cabana mea vad aproape zilnic produsele defrisarilor ilegale, prostesti, dar cui ii pasa de asta. Taranii se multumesc cu cateva sute de lei, prelucratorii de cherestea cu alti cateva sute de lei iar grosul ajunge la maharii din politica, justitie, politie, etc. Vrei sa ma pun cu toti smecherii astia, eu l-am admirat pe Isus, dar nu am fost niciodata cu modul sau de abordare si rezolvare a problemelor. cool.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 22 Sep 2008, 02:28 PM

QUOTE(marduk @ 22 Sep 2008, 02:30 PM) *
In SUA si Canada se foloseste in loc de polistiren sau vata minerala, un compozit din hartie, rumegus, resturi textile, care se pulverizeaza intre exteriorul si interiorul locuintei, pentru izolare fono si termica.


Se cheama "bucuria sobolanilor" aia! rofl.gif

Nu mi se pare deloc eco o casa construita in acest fel. Cea pe structura de lemn cu pereti de osb e mult mai putin consumatoare de lemn, dar nici aia nu o consider eco. Eco ar fi una de chirpici, desi si la aia tot iti trbuie 3-4 copaci hotarati! rolleyes.gif Asta cu "eco" e vrajeala pentru vinzare, e trendy sa iti botezi produsul "eco". Acum orice e eco...puii mei, de la atata eco pana si rahatul o sa fie denumit tot asa. rofl.gif

liplip - insectele or fi din pamant, se urca pe la intrarile instalatiei electrice, intrarile sau iesirile instalatiei sanitare, sau, pur si simplu, si-au facut cuib in structura peretilor. Problema ar fi aici, ei singuri spun asta pe site: "dried wood without glue, chemistry and impregnation". Ceea ce inseamna ca nu au tratat insecticid si fungicid lemnul. Ups! Cam nasol!
Daca stiai din timp, pe perioada lucrarilor de montare a peretilor puteai face un tratament anti-fungic ai insecticid exterior. Iar perlita aia, cu toata folia, s-ar putea sa iti faca greutati in timp, fii foarte atent cu rozatoarele si insectele (ia-ti o sperietoare de-aia cu ultrasunete pentru soareci). Nemtii au soareci numai in acvarii si colivii, noi inca impartim casa cu ei!
Daca o faceai clasic, pe structura lemn placata cu osb la exterior, osb si gips la interior te costa cam 50% din cat te-a costat asta. In rest, finisarile sunt la fel. O problema am observat insa - ce te faci daca, peste n ani, vrei sa iti mai pui o cada, cum iti tragi tevile?

Trimis de: liplip pe 22 Sep 2008, 02:55 PM

Am inteles ca in absolut toate procesele de productie:

Nu s-au folosit substante chimice pentru ignifugare, ca nu este cazul. La perete masiv, obtine clasa F90, fara tratament.
Nu s-au folosit substante anti-daunatori, ci doar uscare progresiva, la o anumita temperatura.
Nu exista tratament de protectie la apa si itnemperii, intrucat casa respira si se evapora umiditatea prin capilaritate, intrucat nu este blocata nici la interior, de vopsea lavabila, nici la exterior de material care nu permite circulatia apei. De asta e de fapt ecologica, pentru ca e o casa care respira, transpira, cum vreti sa-i spuneti.
Nu s-au folosit nici un fel de adezivi la nici o imbinare.
Singura substanta folosita pentru protectia zonelor expuse, taiate, este un amestec din reumegus, ulei rafinat, ceara, care functioneaza ca un mortar de lemn.
Izolatiile in sine nu contint substante chimice, adezivi.
Apoi apropo de copacii taiati, dupa cum se stie, rasinoasele cresc foarte rapid si in acest scop se cultiva paduri de rasinoase, care se innoiesc periodic, pe zone si nu se exploteaza din padurile normale, protejate. Evident ca curentul electric folosit in productie nu e produs tocmai ecologic, dar poate fi, asta tine de stat mai mult.
Sunt de acord ca o casa cu adevarat si maxim de ecologica, este cea din paianta, paie cu pamant amestecate. Acest sistem e mai bun chiar decat lemnul la proprietatile termice, dar nu exista mesteri si mai greu de ridicat pe 2 nivele.

Trimis de: mutulica pe 22 Sep 2008, 02:59 PM

sobolanii si rahatul sunt eco... deci nu sutn de acord cu modul tau tendentios de a pune problema

legat de tratamentul antifungic... probabil ca prin fumigare a inteles sa dea popa cu tamaie

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 04:26 PM

QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Sep 2008, 03:28 PM) *
O problema am observat insa - ce te faci daca, peste n ani, vrei sa iti mai pui o cada, cum iti tragi tevile?

Le trage prin gaurile facute de insecte rofl.gif

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 04:50 PM

QUOTE(liplip @ 22 Sep 2008, 03:55 PM) *
Am inteles ca in absolut toate procesele de productie:

Nu s-au folosit substante chimice pentru ignifugare, ca nu este cazul. La perete masiv, obtine clasa F90, fara tratament.
Nu s-au folosit substante anti-daunatori, ci doar uscare progresiva, la o anumita temperatura.
Nu exista tratament de protectie la apa si itnemperii, intrucat casa respira si se evapora umiditatea prin capilaritate, intrucat nu este blocata nici la interior, de vopsea lavabila, nici la exterior de material care nu permite circulatia apei. De asta e de fapt ecologica, pentru ca e o casa care respira, transpira, cum vreti sa-i spuneti.
Nu s-au folosit nici un fel de adezivi la nici o imbinare.
Singura substanta folosita pentru protectia zonelor expuse, taiate, este un amestec din reumegus, ulei rafinat, ceara, care functioneaza ca un mortar de lemn.
Izolatiile in sine nu contint substante chimice, adezivi.

Si te mai miri ca e ospat pentru ganganii rofl.gif
Casa imbina prost materiale ne-moderne (doar lemn, fara alte adaosuri) cu tehnici moderne. Daca era din busteni, macar stiai o treaba.

P.S.: aia cu respirat e o vrajeala. Dar trebuie sa gaseasca si ei fraieru' care sa dea dublu pe constructia unei case ohyeah.gif Auzi tu, e ecologica pentru ca respira rofl.gif rofl.gif rofl.gif Iti recomand cu caldura episodul "Cherokee Hair Tampons" din South Park jamie.gif
P.P.S.: cum adica e de lemn dar nu are nevoie de ignifugare? rofl.gif

Trimis de: mutulica pe 22 Sep 2008, 05:16 PM

o fi o casa geox mai.. ce te bagi tu
cert e ca din punctul meu de vedere, daca liplip nu isi castiga existenta din vanzand sau propovanduind ecologia... atunci e momentul sa cumpere de la mine niste costume anti sfarsitul lumii

Trimis de: marduk pe 22 Sep 2008, 05:30 PM

Axel, omul doreste sprijin nu bascalie. Sa faci misto este uneori benefic, poate necesar, desi tacerea ar fi mai nimerita. Nu cred ca este cazul in aceasta situatie sa folosim bascalia, dar daca tu crezi ca asta este solutia, nu comentez.

Trimis de: axel pe 22 Sep 2008, 05:39 PM

marduk: Oamenii fac bascalie de aroganta lui cand vine vorba de modul lui de a intelege ecologia. Nu fac bascalie de problema lui.
In engleza, atitudinea lui se numeste smugness. Si de aia recomand alt episod din South Park, numit http://en.wikipedia.org/wiki/Smug_Alert!

Trimis de: marduk pe 22 Sep 2008, 05:51 PM

QUOTE(axel @ 22 Sep 2008, 06:39 PM) *
fac bascalie de aroganta lui cand vine vorba de modul lui de a intelege ecologia

Hai mai, ca eu chiar nu vad aroganta, poate pentru un pic de publicitate ascunsa sa-l banuiesc, dar in rest eu cred ca chiar are probleme.

Trimis de: Cucu Mucu pe 22 Sep 2008, 07:14 PM

QUOTE(liplip @ 22 Sep 2008, 03:55 PM) *
La perete masiv, obtine clasa F90, fara tratament.


Primii 5-8 ani, ca dupa... mai scade F-ul ala. Oricum, no focul e problema, o grinda de lemn are aceeasi rezistenta la foc ca o grinda de otel. Numai ca tratamentul ignifug nu se face numai pentru a-i creste F-ul ala, ci pentru a o ignifuga, a o face rezistenta la aprindere. Vezi tu, o scanteie poate sa iti puna belele mari pe un lemn neignifugat. F90 iti garanteaza ca ai timp sa te cari din casa inainte sa iti cada in cap, dar tratamentul ignifug iti garanteaza ca nu se va aprinde de la o scanteie.

QUOTE
Nu s-au folosit substante anti-daunatori, ci doar uscare progresiva, la o anumita temperatura.


Uscare progresiva la o anumita temperatura se face pt orice lemn de constructie. Lemnul de constructie trebuie sa aiba o umiditate de 10-12 la suta in momentul montarii casei. Uscarea e bine sa se faca natural, nu in cuptor,pentru a pastra elasticitatea fibrei lemnoase, in hambare speciale (probabil ca ai vazut pe la munte niste constructii cu pereti ce pornesc de la jumatate).
Acea uscare in cuptor iti garanteaza ca omoara daunatorii existenti in lemn la momentul acela, dar ce te faci daca, dupa ce il scoti din cuptor, gasesti niste furnici/termite care poftesc la casa ta?

QUOTE
De asta e de fapt ecologica, pentru ca e o casa care respira, transpira, cum vreti sa-i spuneti.


Am sa te uimesc, dar si betonul "respira", aproape la fel de bine ca lemnul. E gresit spus ecologica, e mai sanatoasa, pentru ca betonul, polistirenul, caramida, etc. au o anumita radioactiviate. Lemnul, daca vine din zone bune, are aceasta radioactivitate foarte, foarte scazuta. De aceea e o casa mai sanatoasa!

QUOTE
Singura substanta folosita pentru protectia zonelor expuse, taiate, este un amestec din reumegus, ulei rafinat, ceara, care functioneaza ca un mortar de lemn.


Ce o sa te faci cu acea ceara la temperaturi de 50-60 de grade (cel putin atat or sa aiba peretii pe canicula)?


QUOTE
Nu exista tratament de protectie la apa si itnemperii


Asta e o mare tampenie, sa stii! Apa are cea mai nociva actiune asupra constructiilor! Trebuia sa ii dai macar un grund de protectie (Sandolin, de exemplu) la exterior (nici acum nu e tarziu). Sa iti dau urmatorul exemplu: iarna, dupa o ninsoare vine o zi cu temperatura peste 0, se topeste zapada, se infiltreaza in stratul de suprafata al lemnului, iar noaptea ingheata. Si tot se repeta acest proces pana cand, in 10-15 ani o sa te trezesti cu o casa ca de 100 de ani.

QUOTE
Acest sistem e mai bun chiar decat lemnul la proprietatile termice


Nope, lemnul are un coeficient de transfer termic mult mai bun!


P.S. Fundatia ti-ai hidroizolat-o?


QUOTE(mutulica)
sobolanii si rahatul sunt eco... deci nu sutn de acord cu modul tau tendentios de a pune problema


Mda, sunt, dar mai eco sunt costumele alea ale tale! Mai ai?



Trimis de: mutulica pe 23 Sep 2008, 10:15 AM

QUOTE(Cucu Mucu @ 22 Sep 2008, 08:14 PM) *
Mda, sunt, dar mai eco sunt costumele alea ale tale! Mai ai?

da, dar nu cred ca pot sa invelesc casa cu ele... si oricum nu folosesc la problemele omului, alea sunt doar impotriva sfarsitului lumii, dar omul are probleme de ecosistem ... apa, insecte, soare, etc... ai uitat sa mentionezi vantul, dar sunt convins ca la cutremur e mai ok decat o structura pe betoane

Trimis de: liplip pe 23 Sep 2008, 12:09 PM

Multumesc de sfaturi si impresii celor seriosi de pe acest forum, cit despre mistocari... ce sa zic, rusine ca sunteti acceptati intr-un loc unde se cauta idei, rezolvari si sugestii la probleme serioase., si nu mai calc pe aici !

Trimis de: marduk pe 23 Sep 2008, 02:45 PM

QUOTE(liplip @ 23 Sep 2008, 01:09 PM) *
Multumesc de sfaturi si impresii celor seriosi de pe acest forum, cit despre mistocari... ce sa zic, rusine ca sunte-ti acceptati intr-un loc unde se cauta idei, rezolvari si sugestii la probleme serioase., si nu mai calc pe aici !

Nu cred ca ai ales cea mai buna solutie, dupa cum singur spui ai primit si sfaturi serioase, pe celelalte poti pur si simplu sa le ignori. Decizia iti apartine, sa auzim de bine.

Trimis de: Cucu Mucu pe 23 Sep 2008, 08:17 PM

Mai liplip, nu mai fi asa suparacios, suntem oameni de treaba, dar ne place sa ne mistocarim si noi nitel! Daca nu vrei sa mai vorbesti, insa, asta e, numai sa nu iti lasi casa pe exterior netratata. Ia-ti un grund si da toata casa, nu te lua dupa tot felul de haptupalitici care vind tot felul de gogosi drept concepte revolutionare. Uita-te la constructiile taranesti de la munte, ele sunt date periodic cu un cacazmac (e o reteta interesanta, daca ai de la cine sa o afli ar fi beton) si astfel lemnul capata rezistenta. Lemnul impregnat cu apa putrezeste, nu il lasa asa!

Trimis de: mutulica pe 24 Sep 2008, 05:44 AM

QUOTE(liplip @ 23 Sep 2008, 01:09 PM) *
Multumesc de sfaturi si impresii celor seriosi de pe acest forum, cit despre mistocari... ce sa zic, rusine ca sunteti acceptati intr-un loc unde se cauta idei, rezolvari si sugestii la probleme serioase., si nu mai calc pe aici !


sa stii ca adevarul in gluma se spune. si chiar daca nu iti convin niste impresii de pe aici, ar trebui sa te gandesti serios la ele.
si apoi... cine a inceput? n-ai scris cu manuta matale ca ai insecte si ca lemnul nu are tratament de nici o culoare? pai si cu ce vrei sa te protejezi? cu acatiste?

Trimis de: Cucu Mucu pe 31 Oct 2008, 01:08 PM

Pe liplip l-or fi mancat furnicile?

Trimis de: strainul pe 3 Jan 2009, 04:23 PM

V-ati apucat de mistocareala, si ati uitat esenta...

O casa din lemn este buna doar daca este destinata petrecerii vacantelor, si cu conditia sa nu fie complexa.
Ce vad eu ca, constructie de locuit permanent este o casa facuta pe structura metalica, cu peretii din panouri sandwich. O sa spuneti ca acea casa o sa arate ca dracu' cu panourile alea de hala industriala. Ei bine, nu-i asa; pe pereti se va aplica un adeziv care va avea rolul de a fixa polistirenul pentru a fi un suport ptr tencuiala. In cazul in care se doreste etaj la constructia respectiva, este f simplu. planseul va fi facut din tabla cutata, in care se vor aseza armaturi si se va turna beton. deci se va comporta ca cofrag si o armare dupa intarire...
Un panou tip sandwich izoleaza termic si fonic muuult mai bine decat betonul. Anul acesta o sa asist la o casa particulara facuta pe acest sistem. Cred ca de la turnarea fundatiei va fi gata intr-o luna...utilata complet.

Trimis de: busaka pe 11 Jun 2009, 03:52 PM

Constructii de http://www.mobina.ro sunt o alegere potrivita.

Construirea de http://www.mobina.ro/despre.html permite realizarea unei importante economii de energie. Pentru prelucrarea http://www.mobina.ro/tehnologie.htmlului se folosesc mult mai putine resurse energetice decat pentru prelucrarea altor materiale de constructii :
• de 4 ori mai putine decat pentru beton;
• de 6 ori mai putine decat pentru plastic;
• de 24 de ori mai putine decat pentru otel;
• de 126 de ori mai putine decat pentru aluminiu.

Constructia de http://www.mobina.ro/contact.php este o alternativa ieftina si de calitate.

Trimis de: marduk pe 11 Jun 2009, 03:57 PM

Bun venit la Han, desi pare a fi o reclama, dar pentru ca tot ai venit am o intrebare care ii preocupa pe multi din prietenii mei. Cand vor incepe firmele din ROMANIA sa produca la preturi USA, KIT-URI pentru cabane de mici dimensiuni, nu casute din acelea de la Brico de 6000 RON, cabane cu doua camere, baie, bucatarie si hol. Mai am o intrebare, cat este pretul mediu pentru o cabana oferita de firma careia ii faci reclama?

Trimis de: drg_p pe 11 Jun 2009, 09:44 PM


Andra_v, ziceai pe undeva pe aici ca ai un teren pe langa Brasov.... pe care si-ar putea lumea construi o casuta, in nu stiu ce conditii.... Mai exista asa ceva? Scuze pt off topic.
Multumesc.

Trimis de: Cucu Mucu pe 11 Jun 2009, 10:30 PM

drg_p am eu unul. Interesat? Astept pm!


Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)