Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii _ Energia Alternativa

Trimis de: alexei pe 25 Feb 2008, 06:50 PM

hai sa deschidem un nou topic despre panourile solare si nu numai,sursele de energie alternativa in general:solara, eoliana, geotermala, hidro, biodiesel.firme producatoare,firme importatoare,firme specializate in montare si intretinere.

Trimis de: alexei pe 25 Feb 2008, 07:04 PM

www.solaria.ro
www.lpelectric.ro
www.phoenixcom.ro
http://www.freewebs.com/energiesolara/
sunt doar cateva site-uri cu specific energ.alt.

Trimis de: The Dude pe 26 Feb 2008, 11:15 AM

Mai e un topic ca asta deschis pe undeva.
Eu sunt un mare adept si imi voi sustine insa cauza si pe aici.
Instalatia mea de iluminat de la cabana este independenta si functioneaza pe captatori solari.
Am sa caut posturile si am sa le reiau aici.
Imi pare mai potrivit acest loc decat oricare altul pentru o tematica ca asta thumb_yello.gif

Trimis de: marduk pe 26 Feb 2008, 04:02 PM

The Dude

Cat te-a costat instalatia ta si ce putere are?

Trimis de: The Dude pe 26 Feb 2008, 04:40 PM

14 000 000 la inceputul lui 2006, dar e unul rudimentar care lucreaza exclusiv pe 12Vcc.
Nu fac cu el decat iluminatul si mai recent am adaptat si laptopul, dar asta pentru ca am avut pentru el un redresor ce stia sa isi negocieze orice fel de tensiune.
Pe situl <www.lpelectric.ro> iti poti face o dimenisonare in functie de nevoile tale.

Baga insa de seama ca preturile cresc foarte mult (logaritmic as spune) in functie de numarul de consumatori, si mai baga de seama ca astia au preturile foarte mari comparativ cu altii.

Eu am lucrat cu ei. E un tip din Alba Iulia jupan..Trebuie sa negociezi la sange daca ii alegi pe ei, dar altfel fac treaba buna.
Dupa calculele mele sunt cu peste 15% mai scumpi ca altii. Si tot dupa ele, recomandarea mea e sa iti rezolvi in felul asta doar problemele de iluminat. Pentru ele investitia e valabila 10-15 ani de acum in colo, adica nu mai inlocuiesti nimic in toata perioada asta, si ai la dispozitie lumina moca ori cat doresti (desigur functie de cat ai de gand sa dezvolti sistemul)


Eu am dat 14 milioane si panourile au sa imi inceapa sa cada dupa 2016. Vor mai putea insa sa fie folosite si asa inca doi trei ani.
Acumulatorii va trebui sa ii inlocuiesc prin 2011 (pentru ca am folosit unii ieftini si de callitate proasta).
Becurile economice cu leduri superluminice va trebui sa incep sa le inlocuiesc dupa 2050 la modul in care sunt utilizate acum..Probabil va fi o grija a nepotilor.

Trimis de: alexei pe 26 Feb 2008, 06:21 PM

ideea e ca oricare dintre noi isi poate asigura autonomia fata de reteaua nationala de electricitate,ba mai mult,excesul de energie electrica poate fi vandut renel-ului...si totusi prea putini o fac.Comoditate,slaba informare,de ce?Sa nu-mi spuneti lipsa mijloacelor financiare ca nu tine.
@the dude,tu ai facut-o cu 14 mil. la inceputul lui '06,care sunt preturile actuale?panou fotovoltaic,incarcator acumulatori,acumulatori,invertor.Pentru o cabana nu cred ca sare de mia de euro,pentru o casa undeva la 4-5 mii cred,dar esti autonom frate si pt vreo 15-20 de ani nu mai ai grija facturilor,mai faci si o fantana si ai si apa pe viata(fara clor thumb_yello.gif )gratis(deocamdata)
Ar fi interesant de facut un calcul exact:nivelul mediu al unei facturi lunare( x kw\h egal x lei inmultit cu 240 rezulta cam ceea ce platim noi catre renel in 20 de ani(la preturile actuale) si pe de alta parte costul unei instalatii de producere a energiei electrice(proiectata sa mentina acelasi consum mediu repurtat in facturile renel)
Incerc sa ma documentez putin pe net si revin cu ceva preturi.

Trimis de: Ovidius pe 27 Feb 2008, 06:00 PM

Am facut eu deja calculele pentru a deveni independent si oricum ai intoarce-o, nu se renteaza. Personal, consum aprox 1500KW pe an, la un pret de aprox 250EUR/an (am exagerat intentionat pretul). In 25 de ani, daca presupunem ca enelul nu mareste tarifele, platesc o factura totala de 7500EUR. Ca sa devin "independent" de enel, imi trebuie o instalatie solara de aprox 1,5KWp, adica 15 de panouri de 100KWp inmultit cu un 700EUR panoul = 10500 EURO. Daca ne oprim aici, deja am depasit factura pentru enel, sau cine o fi. Acuma sa explic putin termenii folositi:

independent de renel nu inseamna nicidecum ca iti tai tzeava de la ei si traiesti pe barba panourilor solare. Ca sa faci asta, investitia creste cu cel putin 100%, ca sa nu zic 200%, pentru ca ai nevoie de o putere instalata dubla pentru a fi asigurat in zilele cu nori si in zilele scurte de iarna. Mai e nevoie si de acumulatori pentru a stoca energia pentru noapte sau cateva zile foarte intunecate. Asadar vei ramane legat la reteaua electrica nationala si o vei folosi ca pe un buffer, adica surplusul de energie ce ti-l dau panourile il vinzi lor, iar cand esti pe minus, tragi curent de la ei ca sa iti completezi puterea din panouri. Stiu ca exista legislatie care iti da dreptul sa faci asta, dar nu stiu daca deja se poate face o astfel de procedura. In plus, nu stiu nici cat costa un contor bidirectional si un abonament de genul asta la enel.

KWp = kilowatt ora in conditii de laborator. De ex. un panou de 100Wp inseamna un panou care produce intr-o ora 100 de watt in conditii specificate de luminozitate, umiditate, temperatura, etc. Nu stiu exact care sunt astea, dar ce stiu, e faptul ca puterea unui panou fotovoltaic instalat in romania produce aprox 130% din puterea specificata. Adica daca ai un panou de 100Wp, iti va produce in medie 130W/ora. In Germania, de ex., va produce doar 100%.

Alte investitii care trebuie facute sunt cele de eficienta energetica: schimbarea becurilor normale cu unele economice sau chiar leduri. Becurile pe leduri sunt foarte eficiente, dar din pacate nu au putere mare, incat sa-ti ofere confortul unui bec normal. La o casa de vacanta sau cabana insa, e ok. Ar mai fi bine ca toate aparatele care au in interior sursa de transformare din 220 in 12V sa fie convertite direct pe 12V pentru ca la conversia din 12V in 220V se pierde cam 15%. Asta inseamna sa iti faci retea separata de 12V, in paralel cu cea de 220V.

Ce-ar mai fi de spus aici:
- cu cat creste temperatura panoului, cu atat scade eficienta lui. Astfel, pe o caldura de 30 de grade, te poti trezi ca iti produce doar 90%, chiar daca e lumina maxima afara;
- majoritatea panourilor sunt garantate o perioada de 10-12 ani de functionare la 90% si inca 13-15 ani la 80% din capacitate.

Deocamdata nu sunt deloc rentabile pentru o locuinta normala, ci doar pentru case de vacanta, cabane sau in locurile unde pentru a-ti aduce curentul, vei plati bani grei din cauza distantei pana la cel mai apropiat stalp. Pe viitor insa, e posibil sa devina rentabile pe de o parte pentru ca petrolul se tot scumpeste si se cam termina, iar pe de alta parte pentru ca vor aparea tehnologii noi, mai ieftine si mai eficiente de productie a panourilor solare. Eventual, vechii acumulatori cu plumb vor fi inlocuiti definitiv cu cei bazati pe litiu-polimer asigurandu-se astfel o capacitate mult mai mare de stocare per unitate de volum si masa.

Trimis de: alexei pe 27 Feb 2008, 06:39 PM

am facut si eu un calcul ...rezultatul 2800kw pe an vanduti catre enel

Trimis de: axel pe 27 Feb 2008, 10:06 PM

Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea). Deci s-ar putea sa n-ai nevoie deloc de metode de stocare (acumulatori sau alte solutii).

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2008, 08:29 AM

QUOTE(alexei)
am facut si eu un calcul ...rezultatul 2800kw pe an vanduti catre enel

la ce putere instalata?

QUOTE(axel)
Deci s-ar putea sa n-ai nevoie deloc de metode de stocare (acumulatori sau alte solutii).

In cazul in care vinzi energia, nu ai nevoie absolut deloc de metode de stocare. Ehh, nu ca nu ai avea nevoie, dar nu se renteaza. De ex. ca sa stochezi 10kw, inseamna sa ai o capacitate de stocare de 833,3Ah (4 accu de 200Ah - foarte scumpi) care costa pe putin 2000EUR acumulatorii plus incarcatorul.

QUOTE
Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea).

Da, asta ar fi partea buna, numa sa o implementeze si enelul. Apropo de asta, i-am intrebat daca e rentabil sa intru pe consum diferentiat de noapte/zi. Da, se poate, dar e rentabil doar daca folosesti 80% din energie noaptea, deoarece pretul kilowatt-ului de peste zi va deveni dublu blink.gif

Trimis de: The Dude pe 28 Feb 2008, 09:14 AM

QUOTE(axel @ 27 Feb 2008, 10:06 PM) *
Partea buna e ca tu vinzi la enel cand energia este scumpa (ziua) si cumperi cand energia este ieftina (noaptea).
.

Noapte e doar in capul tau stimabile.
Energia elecrica se vinde la un singur pret in sistem. Catre distribuitori, si mai departe in aval catre consumatori intervine modul celalalt de plata si anume cel cu varfuri de sarcina si cel cu paliere de consum.

O instalatie energetica alternativa care sa poata intra in discutii de maniera "furnizor catre sistemul national" (chiar daca pe plan local, si in limite reduse) presupune niste conditii imposibil de indeplinit de catre o persoana fizica.

De altfel singurele doua astfel de instalatii din Romania sunt la acest moment: unul eolian in Dobrogea, si unul hidro pe Valea Oltului, amandoua au echipamente luate la mana a doua si amandoua au insemnat ani intregi de perseverenta pentru a obtine acceptul de bransare din partea sistemului national, plus cateva milioane de dolari investitie (instalatia din Dobrogea a costat pana in prezent doar cateva sute de mii, insa acceptul e dat pentru o dezvoltare a instalatiei de 3 milioane)

Singurul mod in care energia alternativa este avantajoasa in fata sisstemului national, atunci cand aceasta optiune exista, pentru o gospodarie este cel hidro, eventual hidro combinat cu panouri fotovoltaice.

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2008, 01:01 PM

The Dude, Axel are dreptate. In UE, si mai nou si in Romania, legislatia obliga providerul de energie sa iti cumpere energia produsa de tine ca persoana fizica. Nu stiu exact care sunt conditiile, adica se accepta orice tip de energie sau doar cea regenerabila? Nu am aici monitorul oficial in care se specifica asta, dar il am acasa. Oricum, e luat de pe www.anre.ro, dar din pacate acum nu il mai gasesc. In plus, sunt obligati sa ti-o cumpere la acelasi pret la care ti-o vand ei.

QUOTE
catre consumatori intervine modul celalalt de plata si anume cel cu varfuri de sarcina si cel cu paliere de consum.

Mai e si cel diferentiat noapte/zi. Adica ziua e vreo 0.5 lei kw, iar noaptea vreo 0.2 lei sau asa ceva.

Trimis de: The Dude pe 28 Feb 2008, 01:13 PM

Nu Ovidius, cu tot respectul axel nu poate avea dreptate in nicio situatia si acesta e un postulat.ohyeah.gif

Acuma ca sa poti furniza in retea iti trebuiesc instalatii care sa asigure reglarea unor parametrii sub care energia nu este preluata.
Adica: o limita cantitativa minima care sa merite deranjul, o anumita frecventa, un anumit voltaj.
Deocamdata in Romania niciun particular nu poate asigura aceste conditii si nicio investitie marunta (in limita catorva sute de mii de dolari) nu poate raspunde conditiilor minimale.

Apoi ca sa poti sa tranzactionezi energie pe piata e musai sa fi agent economic. Numai agentii economici pot efectua tranzactii, ci nu persoanele fizice.
Acuma forma in care functioneaza acesti agenti poate varia foarte mult de la societate comerciala, la asociatie familiala si pana la liberul profesionist.

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2008, 03:09 PM

Man, ceea ce spui tu e valabil la persoanele juridice. Eu, ca persoana fizica, conform legislatiei europene adoptata si de Romania, am dreptul in orice moment sa bag energie electrica in retea, providerul fiind obligat sa mi-o accepte. Asa cum am mai zis, nu cunosc conditiile exacte in care poti face asta. Oricum, sigur e ca daca ai o sursa alternativa de energie, poti sa stochezi surplusul in reteaua nationala (dai cand ai si iei cand n-ai).

Exemplu:
Eu, je, are o instalatie solara care produce 2KWh. In casa, am un convertor de tensiune de la 12, 17, 36 sau cati volti dau panourile, la 220V/50Hz. Mai am si un contor bidirectional care reprezinta interfata dintre mine si enel, si care, merge intr-un sens cand trag eu din retea si invers cand bag energie in retea. In casa mai am un device care stie de unde sa ia curentul, respectiv de la panouri sau retea nationala. La sfarsitul lunii, citesc contorul si daca e pe plus, merg sa sa dau bani la enel daca nu, merg sa iau bani de la ei.

Trimis de: The Dude pe 28 Feb 2008, 03:31 PM

...frate, n-are rost sa ne ciondanim. Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

Uite, ca sa nu mai discutam in contradictoriu iti propun sa reluam controversa de acolo de unde ea e intrerupta: zi si mie legile alea de care spui tu ??
Si mai zi-mi si o chestie tehnica : curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Sti desigur ca tu esti racordat dintro retea de forta care are pe parcurs mai multe puncte coboratoare de tensiune, dotate cu transformatoare si inca multe alte noduri de distributie....Cine asigura, sau decide, calea pe care trebuie sa o ia curentul produs de tine ca el sa poata fi folosit de alti consumatori ??
Nu cumva curentii au sa se intalneasca intre ei si au sa puna de o mare zarva ce te poate lasa si fara casa ???

Raspunsul e unul singur si cred ca tu il sti deja: e nevoie de o importanta instalatie de automatizare care ar putea sa coste da cateva ori cat tot sistemul tau de 2kwh...Despre sistemul energetic national ai auzit vreodata vorbindu-se ?? Ai idee cum intra in el fiecare producator, cum sunt gestionate sursele ??...
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???

Trimis de: alexei pe 28 Feb 2008, 04:13 PM

QUOTE(The Dude @ 28 Feb 2008, 02:31 PM) *
...frate, n-are rost sa ne ciondanim. Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

Uite, ca sa nu mai discutam in contradictoriu iti propun sa reluam controversa de acolo de unde ea e intrerupta: zi si mie legile alea de care spui tu ??
Si mai zi-mi si o chestie tehnica : curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Sti desigur ca tu esti racordat dintro retea de forta care are pe parcurs mai multe puncte coboratoare de tensiune, dotate cu transformatoare si inca multe alte noduri de distributie....Cine asigura, sau decide, calea pe care trebuie sa o ia curentul produs de tine ca el sa poata fi folosit de alti consumatori ??
Nu cumva curentii au sa se intalneasca intre ei si au sa puna de o mare zarva ce te poate lasa si fara casa ???

Raspunsul e unul singur si cred ca tu il sti deja: e nevoie de o importanta instalatie de automatizare care ar putea sa coste da cateva ori cat tot sistemul tau de 2kwh...Despre sistemul energetic national ai auzit vreodata vorbindu-se ?? Ai idee cum intra in el fiecare producator, cum sunt gestionate sursele ??...
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???

in italia exista o directiva a comunitatii europea conform careia enel-ul preia curent de la distribuitorii casnici(mici producatori) iar contravaloarea acestuia vine retribuita in scaderea de taxe si impozite
referot la acel calcul facut de mine,panourile asigura 1,5kw ,o durata de 8ore pe zi inmultita cu 365 de zile rezulta un excedent de 2800kw i cazul unui consum lunar de 1,5 kw

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2008, 04:32 PM

QUOTE
Tehnic pana la un punct (cel de bransament al locuintei tale), ai mare dreptate, legal insa....Deloc.

E chiar invers. E perfect legal, dar tehnic inca nu e posibil smile.gif

QUOTE
zi si mie legile alea de care spui tu ??

Am cautat si am gasit: http://www.anre.ro/documente_tot.php?id=245 unde se specifica asa "punct de consum sau de producere". La capitolul "Termeni si Notiuni" gasesti urmatoarele: solicitant = persoana fizica sau juridica, potential sau actual utilizator al retelei electrice, care solicita racordarea la reteaua electrica a unui loc de producere sau de consum [...] Prin asta, eu inteleg ca orice persoana fizica are dreptul sa se racordeze la reteaua electrica, ori ca producator ori ca si consumator. Tu ce intelegi?

QUOTE
curentul pe care tu il dai retelei se duce pe fir...mai exact unde ????

Nu stiu. Chiar nu cunosc detaliile astea.

QUOTE
Chiar crezi ca treburile astea sunt atat de simple si ca nimeni nu vrea sa le ia in seama ???

Da, treburile astea sunt foarte simple pentru ca functioneaza in tari precum Germania. Sau or avea ei un sistem de distributie al energiei electrice super hiper revolutionar fata de al nostru? Ma indoiesc.

QUOTE(alexei)
panourile asigura 1,5kw ,o durata de 8ore pe zi inmultita cu 365 de zile rezulta un excedent de 2800kw i cazul unui consum lunar de 1,5 kw

Deci ai avea o productie de 4830KWh. Din pacate, calculul nu tine cont de zilele ploioase, de caldura de afara, si de lungimea zilei functie de vara iarna. Din cunostintele mele, in Romania, un ansamblu de 1,5KWp, iti va produce aprox 2000KWh pe an.

Trimis de: alexei pe 28 Feb 2008, 04:44 PM

Deci ai avea o productie de 4830KWh. Din pacate, calculul nu tine cont de zilele ploioase, de caldura de afara, si de lungimea zilei functie de vara iarna. Din cunostintele mele, in Romania, un ansamblu de 1,5KWp, iti va produce aprox 2000KWh pe an.

asta ramane de vazut...nu tot timpul practica si teoria duc la acelasi rezultat

Trimis de: alexei pe 28 Feb 2008, 04:48 PM

cam asa sta treaba in italia:
1)Impianto a moduli fotovoltaici con connessione alla rete elettrica Enel ( grid connected ) questi tipi di impianti solari fotovoltaici producono corrente elettrica che viene immessa, una volta convertita in corrente alternata a 220 Volt, nella rete Enel, per essere usata nella tua cittą. Questo avviene attraverso un contatore speciale installato dall'Enel: in questa maniera non necessitiamo di costose batterie per conservare l'energia elettrica prodotta, ma la possiamo riprendere dall'Enel in qualsiasi momento, pagando solo la differenza tra quella prodotta e quella consumata.

Scambiare corrente con l'Enel ha un costo di circa 30 Euro l'anno, perchč questo č il costo per il noleggio del contatore di acquisto dell'energia prodotta dai moduli fotovoltaici.
Quindi come soluzione non č molto dispendiosa, se si considera che invece fornirsi di batterie puņ costare facilmente anche 1.000 Euro, oltre alle problematiche di usura delle batterie stesse che hanno una vita di circa 10-15 anni.
Dotarsi di batterie č abbastanza sconsigliato anche perchč purtroppo le batterie saranno cariche al massimo durante i mesi estivi, quando magari non necessitiamo di molta energia elettrica, o siamo in vacanza, mentre faranno fatica a caricarsi durante i mesi invernali, proprio quando serve pił energia nell'abitazione.

2)Impianto a moduli fotovoltaici per utenze isolate ( stand alone ) questi tipi di impianti solari fotovoltaici producono corrente elettrica, che viene utilizzata per caricare delle batterie, normalmente a 12-24 Volt, in modo da poter utilizzare l'energia elettrica, prodotta dai moduli fotovoltaici, in un qualsiasi momento della giornata.
Normalmente questi tipi di impianti sono usati laddove l'Enel non arriva con i propri cavi, quindi baite di montagna, o case in campagna, oppure nel caso ci si voglia staccare completamente o parzialmente dall'Enel.
Anche se in realtą, staccarsi completamente dall'Enel, puņ creare seri problemi nel momento in cui ci siano guasti, o giornate particolarmente nuvolose, oltre al fatto che comunque in linea di massima, da un punto di vista ecologico e pratico č pił conveniente cedere l'energia prodotta direttamente all'Enel, piuttosto che conservarla in batterie costose e che una volta in disuso diverranno materiale altamente inquinante.
Si possono utilizzare lampade, frigoriferi o apparecchiature speciali che, funzionando a 12-24 Volt, non necessitano dell'inverter per funzionare.
Altrimenti, se č indispensabile usare corrente elettrica a 220 Volt, č necessario anche installare un inverter, il cui compito č di trasformare la corrente delle batterie in corrente alternata a 220 Volt.
Occorre tenere in considerazione, in questo caso, che non č pił necessario acquistare un inverter di tipo professionale ( che richiede l'Enel ), ma ne basta un modello abbastanza economico.

deca este cazul voi face traducerea acestei pagini(acu ma cam preseaza timpul)

Trimis de: Ovidius pe 28 Feb 2008, 05:02 PM

QUOTE
asta ramane de vazut...nu tot timpul practica si teoria duc la acelasi rezultat

Pai nu e chiar asa, pentru ca daca bagi o gasca de bani intr-o investitie prea optimista, risti sa dai chix. De fapt, in conditiile in care tu consideri ca instalatia ta de 1,5KWp va scoate aproape 5000KWh pe an, vei da cu siguranta chix. Ma repet: din statisticile gasite de mine pe net, iti spun sigur, ca o instalatie de 1,5KWp, in Romania, nu va produce in medie mai mult de 2000KWh pe an.

QUOTE
deca este cazul voi face traducerea acestei pagini(acu ma cam preseaza timpul)

Nu neaparat traducere, ci sa faci un rezumat scurt. Ia mai putin timp. Multumesc anticipat.

Trimis de: alexei pe 28 Feb 2008, 05:34 PM




1)sistem pe panouri fotovoltaice legate la reteaua enel.Aceste tipuri de sisteme produc enrgie electrica ce vine descarcata in reteaua enel dupa ce a fost transformata in energie alternativa(220),pentru a fi folosita in orasul vostru.Asta se face prin intermediul unui contoar special instalat de enel:in acest fel evitam bateriile costoase necesare pentru conservarea energiei,o putem relua de la enel platind doar diferenza intre energia produsa si cea consumata
Scambiare corrente con l'Enel ha un costo di circa 30 Euro l'anno, perchč questo č il costo per il noleggio del contatore di acquisto dell'energia prodotta dai moduli fotovoltaici.
Schimbul de curent cu enel are un cost de circa 30 de euro pe an,reprezentand costul inchirierii contoarului.

Trimis de: The Dude pe 29 Feb 2008, 12:19 PM

Nu merge in Romanica...
Chiar daca exista norma aia europeana, atata vreme cat ea nu este legiferata printr-un act normativ intern nu este operanta.
...si nu va fi curand pentru ca nu exista infrastructura.

Captatorii solari se dimensioneaza pe zone. Exista harti de repartitie a luminii pe zone, anotimpuri si perioade de timp mai lungi.



Interactiunea cu sistemul national este imposibila in acest moment din lipsa infrastructurii necesare.
Pot exista, asa cum banuiesc eu ca exista, doar interconexiuni pentru asezari mici, sau reduse.
Chiar si asa sunt necesare echipamente complexe pentru comutari rapide care sunt extrem de costisitoare.

...ca sa va puteti face o idee, eu am vrut sa imi plantez o instalatie eoliana la cabana.
Au venit niste domni si au evaluat generatorul la 2000 euro, acumulatorii cu ciclu profund la 1500, invertorul si regulatorul la inca 1000 (aprox), alte cheltuieli (pilon, fundatie pilon etc) 500 euro..Adica total: 5000 de cocotei.

Am batut palma si am plecat la fata locului. Acolo, locul indicat de mine pentru amplasarea generatorului nu a fost gasit ca "bun" de catre reprezentatii firmei, si a fost mutat la circa 50 de metrii. Asta implica insa un altfel de generator (nu pe 12 ci pe 24), care era un picut mai scump, dar impunea si conductori de cupru mult mai grosi pentru a compensa pierderile. Tot atunci mi s-a spus ca am nevoie si de o foarte complicata instalatie de impamantare despre care nimeni nu zisese nimic. Nu se putea rezolva clasic cu trei electrozi in stea pentru ca nu permitea pamantul stancos, asa ca trebuia un fel de plasa ingropata la 40cm sub pamant.

......cu totul si cu totul cheltuielile estimate au ajuns pe la 7000 de cocari...Da trebuia sa gazduiesc si sa platesc separat echipa de munitori..
Si in banii astia nu aveam decat o autonomie relativa..

Am last-o balta si mi-am luat de bani masina...

Lumina mi-am rezolvat-o initial cu un alternator de Dacia la care aplicasem o elice luata de pe net 30 de euroi. Mergea de numa....

Dupa aia am facut manevra cu captatorii aia..Acum eu sunt aici si in fiecare zi la lasarea inserari in cabana mea se aprinde automat lumina. Se stinge singura in zori..
Va face la fel inca doispe-cinspe ani de-acu inainte....chiar si daca crap intre timp..


O gospodarie independenta :


Trimis de: alexei pe 29 Feb 2008, 03:10 PM

@the dude,infrastructura este exact aceiasi atat in italia cat si in romania,poate sa difere sursa producatoare(italia importa un procent destul de mare de energie de la centralele nucleare din franta pe cand romania isi asigura mare parte din consum prin centralele hidro)lucru nesemnificativ,ar fi nevoie doar de acordul marilor dar asa cum spuneam avand in vedere ca mare parte din curentul roman este deja de origine verde, sansele ca acesti mari sa aiba un sut(asa cum s-a intamplat aici) de la UE sunt destul de mici.

Trimis de: The Dude pe 29 Feb 2008, 04:21 PM

Glumesti, desigur... blink.gif
Liniile de transport sunt de prin 1960, 80% din transformatoarele de joasa sunt de fabricatie Titu-1964, tablourile de medie au inca in ele elemente de automatizare care nu se mai fabrica de cateva decade bune....Infrastructura e varza. Ma indoiesc sincer ca Italia sa o aiba la fel...nici nu ar avea cum.

In rest orice investitie in energia verde din Romanica este teoretic subventionata de stat, si chiar recuperabila integral in anumite conditii....Insa din cauza acelei infrastrusturi de care iti vorbeam nimeni nu se incumeta...In starea in care se afla sistemul national iti poti prajii la propriu banii in numai cateva minute

Trimis de: alexei pe 29 Feb 2008, 06:15 PM

stai incet ca nici astia nu-s mai buni.Eu am facut un scurt blink.gif pe un santier montand niste lampi de urgenta si avand in vedere ca nu aveam inca tabloul de siguranta ar fi trebuit sa-mi declanseze contoarul...dar na fost sa fie ca cica facusera niste modificari pe contoar...asa am lasat pe intuneric un supermercat si o macelarie pt vreo 2 ore(am ars tabloul coborator de tensiune) rofl.gif rofl.gif

Trimis de: alexei pe 29 Feb 2008, 09:19 PM

revenind la "panoile "noastre,eu sper sa intre si-n romania directiva asta,e interesanta si rentabila atat pt stat cat si pt micii consumatori(deja imi imaginez cum s-ar fura panourile de pe blocuri rofl.gif rofl.gif rofl.gif )mai ales prin evitarea bateriilor protejezi si mediul dar si buzunarul.

Trimis de: Ovidius pe 3 Mar 2008, 09:42 AM

QUOTE
avand in vedere ca mare parte din curentul roman este deja de origine verde, sansele ca acesti mari sa aiba un sut(asa cum s-a intamplat aici) de la UE sunt destul de mici.

Asa e. Romania se incadreaza deja in procentul acela de 30% de "energie verde", adica hidro, asa ca statul nu o sa fie prea interesat de subventii sau alte facilitati pentru alt tip de energie.

QUOTE
Insa din cauza acelei infrastrusturi de care iti vorbeam nimeni nu se incumeta...In starea in care se afla sistemul national iti poti prajii la propriu banii in numai cateva minute

Bine ca stau americanii mai bine, ca daca le pica o centrala pica toate in lant din cauza surasolicitarii sistemului. Asta cu sistemul de transport ar fi ultima problema in calea dezvoltarii producerii de energie verde.

QUOTE
deja imi imaginez cum s-ar fura panourile de pe blocuri

laugh.giflaugh.giflaugh.gif

Trimis de: Cucu Mucu pe 3 Mar 2008, 02:13 PM

o harta eoliana a Romaniei stie cineva unde pot gasi?

Si ce pompe de calduta recomandati?

Trimis de: The Dude pe 3 Mar 2008, 02:16 PM

pe "lp electric"...da de pompele de caldura tine-te departe..Nu se merita si au probleme..le gasesti pe la Corina Gealan

Trimis de: coconut pe 3 Mar 2008, 02:20 PM

Īn Romānia s-au identificat cinci zone eoliene distincte (I - V) īn funcţie de potenţialul energetic existent, de condiţiile de mediu şi topogeografice. Harta eoliană a Romāniei s-a elaborat luānd īn considerare potenţialul energetic al surselor eoliene la īnălţimea medie de 50 metri, pe baza datelor şi informaţiilor meteogeografice colectate īncepānd din anul 1990, pānă īn prezent.
Din rezultatele īnregistrate a rezultat că Romānia se află īntr-un climat temperat continental, cu un potenţial energetic eolian ridicat īn zona litoralului Mării Negre, podişurile din Moldova şi Dobrogea ("climat blānd") sau īn zonele montane ("climat sever"). Īn regiuni cu potenţial eolian relativ bun s-au localizat amplasamente favorabile, dacă se urmăreşte "exploatarea energetică a efectului de curgere peste vārf de deal" sau "a efectului de canalizare al curenţilor de aer".
Pe baza evaluării şi interpretării datelor īnregistrate rezultă că īn Romānia se pot amplasa instalaţii eoliene cu o putere totală de pānă la 14.000 MW, ceea ce īnseamnă un aport de energie electrică de aproape 23.000 GWh/an.
Pe baza evaluărilor preliminare īn zona litoralului, inclusiv mediul off-shore, pe termen scurt şi mediu, potenţialul energetic eolian amenajabil este de circa 2.000 MW, cu o cantitate medie de energie electrică de 4.500 GWh/an. (http://www.lpelectric.ro/ro/support/hg1535_2003_ro.html)







Trimis de: Blakut pe 4 Mar 2008, 09:13 AM

Ar fi bun deci sistemul undeva in Delta, sau la mare...

Trimis de: kcapone pe 23 Aug 2010, 02:50 PM

Am (re)gasit ceva interesant. Fac unii panouri solare sub forma acoperisului (invelitorii acoperisului) si in cateva culori. In acest fel poti avea curent fara sa strici farmecul locului/locuintei.
Iata linkul
http://www.srsenergy.com/gallery.php

Trimis de: kcapone pe 30 Aug 2010, 09:20 AM

Actualizez informatia cu acoperisuri ce au incluse/inserate panouri fotovoltaice. Exista si in Romania unii:
http://www.tegola.ro/request.php?page=site&page_name=tegosolar

Trimis de: Marduk pe 30 Aug 2010, 01:31 PM

Le-am rimis o cerere sa vedem ce voi primii, nu sunt foarte optimist deoarece am vazut ca preturile sunt foarte mari la aceste sisteme.

Trimis de: kcapone pe 31 Aug 2010, 09:22 AM

Am vorbit vineri cu un reprezentant de vanzari pe Bucuresti si zicea ca ma suna unul din zona BV...pe luni. Azi e marti si ..nimic. N-o fi criza la ei, o merge totul f bine...MAi asteptam

Trimis de: kcapone pe 3 Sep 2010, 10:15 AM

Am sunat eu ieri la reprezentatul pt Bucuresti si dupa ce l-am "urecheat" in 10 min m-a sunat cel de la BV care mi-a promis ca pana pe 10 sept imi da oferta cu "sindrila solara" . NU poate mai repede ca pleaca in concediu. Asa ca Marduk iti spun atunci. Daca te grabesti, suna-i tu, ca la cererea pe e.mail nu o sa-ti raspunda decat din intamplare.

Am mai gasit ieri pe unii si la o scurta analiza am vazut ca randamentul panourilor lor e superior www.rheinzink.ro
calculat randament pe mp: Rheinzink - 90,5 W; Tegosolar - 68 W. NU stiu acum costurile.



Trimis de: Marduk pe 3 Sep 2010, 12:06 PM

Am luat legatura cu ei si mi-au promis o oferta, astept ideea mi se pare foarte buna, dar as vrea sa acorde si asistenta pentru proiectul casa verde, nu-i inteleg pe cei din sfera serviciilor ar trebui sa ofere orice produs de acest gen si nu numai la pachet cu aprobarile necesare guvernamentale si financiare, cred ca ar fi mai multi interasati daca totul ar veni la pachet.

Trimis de: Erwin pe 4 Sep 2010, 12:08 PM

http://casasolara.com/shop/category/solar-electric/panouri-fotovoltaice - din poze se vede că sunt bazate pe siliciu cristalin, dar sunt date preţuri. Tot pe site sunt şi panouri pentru īncălzirea apei.

Nişte clienţi de-ai mei se ocupă (mai nou) cu un proiect pilot (centrală solară) īn apropiere de Timişoara, o să-i īntreb despre detalii. Preţurile sunt īncă destul de mari la tehnologia clasică bazată pe siliciu, cristalin sau amorf, abia cānd se vor găsi pe piaţă panouri bazate pe polimeri organici o să scadă mai mult, din cauză că producerea lor nu necesită procese energointensive sau camere curate cum este la siliciu.

Trimis de: kcapone pe 7 Sep 2010, 10:34 AM

Am primit oferta de la tegosolar: pentru apx. 150 KWh/luna costa...: ~13.000 euro ohmy.gif
Extrem de scump !!!!

Trimis de: pepinogepeto pe 15 Sep 2010, 10:52 AM

pt .DORO CONSTANTINI IN CURAND

Deocamdata am 2 panouri de 95W la 12V, 1 incarcator de 20A (care functioneaza si la 12 si la 24 V) si 1 baterie de 200 Ah la 12V. Acum nu pot face decat un sistem la 12V, dar, daca mai iau o baterie, pot face unul la 24V. Daca ai timp, spune-mi ce piese trebuie sa mai cumpar pentru automatizarea asta. Incarcatorul asta pe care il am are un fel de "senzori" care citesc capacitatea bateriei. Are 4 leduri, primul e aprins cand e 100%, al doilea cand e 75% si tot asa. Oare s-ar putea folosi asta? Cand se aprinde ledul 3, de exemplu, sa porneasca electromotorul.
Si inca ceva. Odata ce porneste generatorul, cum alimenteaza bateriile? Acolo ce mai trebuie? Un redresor?

da, un redresor:- cu filtru pe intrarea de 220vca{dintr o bobina infasurata pe miez ferita si condensator la 220vca{chiar 300vtensiune alternativa,care se gasesc extrem de greu ,sau orice tensiune peste 220vca} de minim 2-3microfarazi.
- sa aiba la iesire minim 12,7vcc si maxim 13,7vcc . tensiune stabilizata,nu doar cu punte redresoare si condensator de filtraj.astfel ,t.fiind stabilizata ,protejeaza bateriia maibine si lungeste timpul de functionare al bateriei{acumulator}nr de cicluri -incarcare ,descarcare.
-iesirea de 12vcc {de la redresor}sa poata"" da""minim 5-6% si maxim cam 10-15% din capacitatea bateriei.depinde ff mult si de tipul bateriei .daca este pe electrolit lichid{auto}sau cu gel{tip UPS}.redresoarele profi ,au tensiunea de incarcare pt acumulatori foarte bine filtrata si sttabilizata.pt a nu trece si parte de tensiune alternativa -ce duce la distrugerea bateriei intr un timp mai accelerat.{sulfatarea}
-ex . in cazul dvs la 200 ah 12v- minim de 10-15 A curent de incarcare dat de redresor.dar timpul de incarcare va fi mare si consum pe masura,tiniind cont ca functioneaza generatorul.daca va fi curentul de incarcare mai mare ex 20-25A -scade timpul de incarcare dar consuma mai mul gen.
o sa ma interesez de tipul acela de baterie sa vad exact parametri ei ca sa stiu ce sfat va dau.dati mi mai multe detalii despre bateria de 200 Ah{acumulator}

era sa uit .trbuiesc folosite niste diode scotty de amperaj mare la iesirea din redresor,dar si dinspre incarcatorul de panouri{deobicei au aceste protectii }.in caz ca functianeaza ambele "surse prod. a curentului "in acelasi timp.ar trebui facuta si o automatizare dar e mai complicat.

momentan acestea sant informatii relative, mai mult pt acumulatori plumb tip auto.pt cele tip solar datele tehnice difera putin .cele deep-cycle

sant putin prins cu probleme si o sa revin pe seara cel tarziu

Trimis de: doru_constantiniu pe 15 Sep 2010, 03:47 PM

QUOTE(pepinogepeto @ 15 Sep 2010, 11:52 AM) *
pt .DORO CONSTANTINI IN CURAND

Deocamdata am 2 panouri de 95W la 12V, 1 incarcator de 20A (care functioneaza si la 12 si la 24 V) si 1 baterie de 200 Ah la 12V. Acum nu pot face decat un sistem la 12V, dar, daca mai iau o baterie, pot face unul la 24V. Daca ai timp, spune-mi ce piese trebuie sa mai cumpar pentru automatizarea asta. Incarcatorul asta pe care il am are un fel de "senzori" care citesc capacitatea bateriei. Are 4 leduri, primul e aprins cand e 100%, al doilea cand e 75% si tot asa. Oare s-ar putea folosi asta? Cand se aprinde ledul 3, de exemplu, sa porneasca electromotorul.
Si inca ceva. Odata ce porneste generatorul, cum alimenteaza bateriile? Acolo ce mai trebuie? Un redresor?

da, un redresor:- cu filtru pe intrarea de 220vca{dintr o bobina infasurata pe miez ferita si condensator la 220vca{chiar 300vtensiune alternativa,care se gasesc extrem de greu ,sau orice tensiune peste 220vca} de minim 2-3microfarazi.
- sa aiba la iesire minim 12,7vcc si maxim 13,7vcc . tensiune stabilizata,nu doar cu punte redresoare si condensator de filtraj.astfel ,t.fiind stabilizata ,protejeaza bateriia maibine si lungeste timpul de functionare al bateriei{acumulator}nr de cicluri -incarcare ,descarcare.
-iesirea de 12vcc {de la redresor}sa poata"" da""minim 5-6% si maxim cam 10-15% din capacitatea bateriei.depinde ff mult si de tipul bateriei .daca este pe electrolit lichid{auto}sau cu gel{tip UPS}.redresoarele profi ,au tensiunea de incarcare pt acumulatori foarte bine filtrata si sttabilizata.pt a nu trece si parte de tensiune alternativa -ce duce la distrugerea bateriei intr un timp mai accelerat.{sulfatarea}
-ex . in cazul dvs la 200 ah 12v- minim de 10-15 A curent de incarcare dat de redresor.dar timpul de incarcare va fi mare si consum pe masura,tiniind cont ca functioneaza generatorul.daca va fi curentul de incarcare mai mare ex 20-25A -scade timpul de incarcare dar consuma mai mul gen.
o sa ma interesez de tipul acela de baterie sa vad exact parametri ei ca sa stiu ce sfat va dau.dati mi mai multe detalii despre bateria de 200 Ah{acumulator}

era sa uit .trbuiesc folosite niste diode scotty de amperaj mare la iesirea din redresor,dar si dinspre incarcatorul de panouri{deobicei au aceste protectii }.in caz ca functianeaza ambele "surse prod. a curentului "in acelasi timp.ar trebui facuta si o automatizare dar e mai complicat.

momentan acestea sant informatii relative, mai mult pt acumulatori plumb tip auto.pt cele tip solar datele tehnice difera putin .cele deep-cycle

sant putin prins cu probleme si o sa revin pe seara cel tarziu


Bateria este Valve regulated lead acid. Caut specificfatiile tehice si le postez mai tarziu.

Trimis de: kcapone pe 15 Sep 2010, 03:57 PM

Va propun tuturor celor care aveti priceperi diverse (electrician/electronist, instalator, constructor..etc) sa ajutati cu exemplu concret conform temei. Adica cineva da datele ce sunt necesare si voi spuneti, calculat, ce si cum. De ce? pentru ca unii, printre care ma numar si eu, sunt fara experienta ori cunostinte tehnice, iar un sfat la obiect e f.f. util.

Cartea de care spuneam, "Captarea si folosirea in gospodarie a apei din precipitatii" o puteti comanda la www.jovis.ro Costa 9 lei.

Din carte va spun cum se calculeaza corect necesarul de apa de ploaie, respectiv rezervorul colector.

Din start ei au pus un rezervor pt WC mai mic decat cel obisnuit si de aceea calculul necesarului zilnic este mic.
Apa de ploaie se poate folosi la WC, masina de spalat, udatul gradinii.

Exemplu.
Consumul zilnic pt WC: 25 l
Pentru masina de spalat: 25 l (medie zilnica)
Pentru udatul gradinii:60 l/mp gradina/an

Pentru a merge mai departe cu exemplul, imaginam o familie cu 3 membri, cu o gradina de 200 mp.
Pentru uz personal: 3 persoane x 50 l (25l pt WC +25 l masina de spalat) x 365 zile = 54.750 l/an
pentru gradina: 200 mp x 60 l = 12.000 l/an
Total = 66.750 l/an - acesta este deci necesarul de apa de ploaie al acelei familii

Acum pentru a calcula cata apa de ploaie poti colecta cu ajutorul acoperisului, dar si ce dimensiune va avea rezervorul in care vei stoca apa de ploaie trebuie tinut cont de 2 chestii importante:
1. Suprafata de colectare - nu este data de suprafata acoperisului ci de amprenta la sol pe care acesta o lasa. (adica daca soarele ar fi exact deasupra casei, razele soarelui cazand perpendicular pe acoperis, acoperisul ar face o umbra pe sol..care este amprenta sa) Nu stiu sa explic mai bine
2. Valoarea de scurgere care difera in functie de tipul invelitorii, si e deja stabilita ca standard:
a. pentru tigla, ardezie, tabla: 0,75 (adica se poate colecta maxim 75% din apa care cade, restul evaporandu-se)
b. pentru material granulat (diverse pulberi/pietris): 0,6
c. pentru acoperis inierbat: 0,3

De altfel tineti cont ca cele mai bune (sanatoase) invelitori - nu schimba Ph-ul apei - sunt: tigla de lut si anumite tipuri de tabla. Unele acoperisuri (invelitori) fiind chiar riscante caci schimba Ph-ul apei, ba chiar il contamineaza (tiglele de beton, ardezia..etc)

Revenim..
La, sa zicem, o suprafata de colectare de 120 mp, o valoare de scurgere de 0,75 si o cantitate medie de precipitatii de 800 mm/mp/an, (valoare obtinuta de la INMH) rezulta urmatoarea cantitate de apa de ploaie colectata:

120x0,75x800 = 72.000 l

Avem deci un necesar de ~ 67 mc/an si posibilitatea de colectare a 72 mc/an.

Dimensionarea rezervorului colector reprezinta 5% din total volum posibil colectat. Adica 5% din 72 mc = 3,6 mc (3600 litri)

Toate bune tuturor!

Trimis de: Erwin pe 15 Sep 2010, 08:41 PM

kcapone, informaţiile sunt binevenite! Īnsă te rugăm să fii puţin mai atent la redactare, să acorzi mai mult timp editării mesajelor, ca să īnţeleagă toată lumea. Dacă nu ai timp pe moment, nu arde, aşteptăm. De asemenea, poţi corecta ulterior greşelile de editare/dactilografiere prin editarea mesajelor.

Eu am o carte americană, "Home energy how-to" pe care am primit-o pe cānd eram copil şi am īnvăţat multe lucruri din ea, inclusiv termeni tehnici īn limba engleză. smile.gif Există capitole pentru energia solară, a vāntului, hidro, sisteme de īncălzire clasice, şeminee... şi nu īn ultimul rānd, despre izolaţie. Aş scana cāte ceva din ea, dar īncalc copyright-ul, aşa că doar vă povestesc... smile.gif

Trimis de: pepinogepeto pe 16 Sep 2010, 01:16 AM

pt doru

Valve Regulated Lead Acid-supapă de reglare . cam toti acumulatorii pt ups,auto,solare auasa ceva datorita reactiilo chimice ce au loc in bateriie.
da mi denumirea exacta a bateriiei ,ampraj {si eventual codul ei daca il ai}

o sa revin maine cu alte detalii,sant frint ,am ajuns dupa 12si1/2 noaptea acasa

Trimis de: pepinogepeto pe 16 Sep 2010, 01:21 AM

kcapone ,spune ce vrei sa sti si te ajut din electrica si electronica ..pe maine

vazi ca o sa vin cu colindu........sa nu ma lasi afara sa inghet ca tip mai tere.
sa ne" reauzim" bucurosi.scrie mai departe ca eu te inteleg .timpul e scurt cateodata ,si ne grabim.tocmai de asta e cheat+

Trimis de: Erwin pe 16 Sep 2010, 07:53 AM

QUOTE
timpul e scurt cateodata ,si ne grabim.tocmai de asta e cheat+


Sorry, peppino, nu ai citit regulamentul hanului? Deviza este Arta conversaţiei, nu este cheat+! Sunteţi bineveniţi şi suntem īncāntaţi de entuziasmul vostru, īnsă īndemnul meu este să aveţi mai mult respect pentru limba romānă, fără supărare. spoton.gif

Trimis de: Marduk pe 16 Sep 2010, 08:31 AM

La mine la cabana sunt zile multe in care bate vantul, as vrea sa bricolez o minicentrala eoliana, m-am gandit sa folosesc un alternator auto, o baterie si un invertor de la 12-24v la 220, insa nu am gasit o elice ca lumea, stie cineva unde as putea gasi?

Trimis de: pepinogepeto pe 16 Sep 2010, 09:37 AM

cand m am referit ca e cheat,am vrut sa spun{scriu},ca stai si scri cate o juma de ora,poate ai o tastatura defecta ,laptop defect la tastatura,sau anumite caractere ti le ia aiurea .chiar esti perfect domnule vigilenta?
eu am scris de exemplu si pe un blackberry,taste mici si apropiate.sau trbuie sa tin "fn"apasat tot timpul cand scriu la leptop.cam greu cu o mana ,si poate plange un mic bebeu,ce faci mai intai?
mai bine gresesc o litera ,doua ,un punct. poate nu ai tot timpul din lume sa stai sa scri,sa editezi,sa corectezi.si nu cred ca sa vorbit acici in stil messenger.poate rar.din lipsa de timp.tu poate il ai mai mult la dispozitie ata ete.
eu prefer informatia corecta ,reala,comunicarea,chiar si cu mici lipsuri de litere.ete timpul scurt.


pt marduk.osa verific daca mai am informatiile despre elice pt eoliana{adica pe unde le am pus.}furnizori si dimensiuni .poti construi daca ai timp si singur.depinde ce fel de elice{tip de pale} vrei.

ca si idei ,daca vrei sa ti faci tu elicea http://www.youtube.com/watch?v=Zrp0RC3XTpw&feature=player_embedded#!

sant mai multe

Trimis de: Marduk pe 16 Sep 2010, 10:44 AM

QUOTE(pepinogepeto @ 16 Sep 2010, 10:37 AM) *
....... furnizori si dimensiuni .poti construi daca ai timp si singur.depinde ce fel de elice{tip de pale} vrei.

Cred ca cel mai bine ar fi sa folosesc o elice cu trei pale si un sistem de oprire in caz de vant puternic. Multumesc pentru informatii.

Trimis de: Erwin pe 16 Sep 2010, 09:20 PM

Bine, domnule pepinogepeto, scrie cum vrei matale, cu ce ai şi cānd poţi, īnsă mai multă grijă la scris īnseamnă mai mult respect pentru limbă dar şi pentru ceilalţi participanţi la discuţie. E cartea ta de vizită, dacă vrei. Nimeni nu-i perfect! smile.gif

Marduk, am dat un link cu rotorul Savonius. Caută pe net tutoriale sau modele home-made ca sursă de inspiraţie. Cred că este mai simplu şi mai eficient decāt un rotor cu elice, nu are probleme īn caz de vānt puternic sau turbulent şi nici cu direcţia vāntului, trebuie doar să fie bine ancorat. Se pare că două butoaie de 100L tăiate īn două sunt suficiente pentru a īnvārti un alternator de maşină. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 17 Sep 2010, 08:16 AM

QUOTE(Erwin @ 16 Sep 2010, 10:20 PM) *
am dat un link cu rotorul Savonius

Multumesc, nu prea am inteles cum se opreste acest sistem la vant puternic, in rest pare simplu si ar trebui ridicat mai sus totusi din cauza zapezii. Ma gandesc ca fiind vertical ar fi mai bine sa aiba o inaltime mai mica decat un butoi.

Trimis de: kcapone pe 17 Sep 2010, 09:34 AM

Multumesc pepinogepeto CAnd voi alege locul voi sti si ce anume imi trebuie.

Au inventat niste romani o super elice/eoliana, dar nu am gasit de vanzare nicaieri. Poti lua insa legatura cu ei prin institutul lor.

http://www.icpe.ro/ro/d/6/p/REVIR

Trimis de: pepinogepeto pe 17 Sep 2010, 12:34 PM

pt Erwin. iti dau perfecta dreptate.am aderat la saitul/forumul HANUL ANCUTEI tocmai datorita oamenilor de calitate ,care stiu ce i "frumosul",curatul,aveti suflete sensibile.apreciaza un apus de soare ,un rasarit de soare ,o poezie -am declarat pe un topic alaturat ca Cine se aseamana se Aduna sI VA MULTUMESC CA EXISTATI, extinzanduse asupra la tot saitul. thumb_yello.gif
numai ca uneori timpul ne preseaza ,parca s a comprimat fata de cum il percepeam eu cu 10-15 ani in urma. blink.gif

pt Marduk,am gasit materialele dupa care am facut eu eoliana cu ax orizontal acu 15 ani,cu multe pale,ff rentabila ,tot cu alternator- dinam direct de la dacia 1100 dinam original frantuzesc.nu stiu cum sa fac ca sant muuuuulte pagini si poze.nu prea am timp .scriu de obicei seara dupa 10.eventual ti le trimit pe mail,dar as fi vrut sa le vada si altii.eolianele pe ax vertical fiabile sant cele care au pale pe toata lungimea axului,sant inalte ,necesita o fixare ff buna-avantaj nu necesita coada de randunica{girueta} pt orientarea la vant,,,,etc blink.gif
o sa ti dau mai multe detalii pe seara.

pt kcapone .despre inventia romanilor vroiam sa vorbesc si eu .am studiat o si se pare ca ar fi ff fiabila si rezolva unele probleme legate de directie si intensitatea vantului. o sa vorbim espre ea.

pt doru c.multumesc mult ,chiar o sa ma ajute atasamentul dvs.sant foarte presat de timp,lucrez in IT.stiu intotdeauna cand plec ,dar niciodata cand ajung acasa.
o sa va raspund si dvs seara tarziu. nu cumparati inca nimic .o sa va expun exact ce aveti de facut .o sa va spun si din experienta proprie .si eu am generator etc blink.gif

moaama ce pomelnic o sa scriu,uf.timpul asta. ohyeah.gif

pana la urma va spun eu,tot la inventatori romani ajungem .sant ce i mai tari. thumb_yello.gif

Trimis de: Erwin pe 18 Sep 2010, 11:14 AM

Marduk:
rotoarele Savonius nu se īnvārt tot timpul proporţional cu viteza vāntului, astfel că peste o anumită turaţie care este īn funcţie de forma şi configuraţia palelor, turaţia nu mai creşte, creşte doar presiunea asupra axului, de asta trebuie bine ancorat. Se poate pune pe un pilon īnalt, dar trebuie să fie foarte solid, o ţeavă de diametru mare cu fundaţie din beton, ceea ce īnseamnă costuri suplimentare semnificative. Dacă instalaţia e aşezată pe sol, fundaţia necesară e minimală.

Pentru acţionarea generatorului cea mai simplă şi fiabilă ar fi o transmisie cu lanţ de bicicletă, folosind roata şi pinionul aferente. Roata se montează la baza rotorului iar pinionul la axul generatorului, multiplicānd convenabil turaţia.

pepinogepeto:
dinamuri din acelea nu se mai găsesc, īnsă există nişte electromotoare de pornire de la Dacia tip mai nou, fabricate īn jur de 2000, sunt cu magneţi permanenţi şi cred că ar putea fi folosite pe post de dinam, probabil ar trebui rebobinat rotorul cu sārmă mai subţire ca să dea o tensiune de 14V pentru īncărcarea bateriei şi la turaţia mai mică. Altă variantă ar fi īnlocuirea bobinajului de la rotorul alternatorului clasic cu 2 magneţi mari de difuzor. Circuitul magnetic nu este prea grozav, īnsă am o idee pentru ajustarea lui: se umplu golurile cu pilitură de fier moale care va transmite mai uniform cāmpul magnetic, după ce particulele s-au aşezat după liniile de cāmp, se toarnă un strat de răşină epoxi sau poliesterică (chit auto) ca să nu se īmprăştie la turaţie mai mare.

Trimis de: Marduk pe 18 Sep 2010, 12:32 PM

Nu am inteles de ce nu pot folosi un alternator de masina, cu care sa incarc o baterie de 12V apoi cu un invertor sa transform la 220V?

Trimis de: Erwin pe 18 Sep 2010, 07:57 PM

Sigur că poţi, īnsă alternatorul consumă curent din baterie ca să aibe cāmp magnetic (īnfăşurarea de excitaţie). Este un lucru bun pentru că prin reglarea curentului mic de excitaţie se obţine reglarea curentului mare necesar la consumatori, astfel ca tensiunea īn sistem să nu depăşească cei 14,2V admişi. La o eoliană turaţia este după cum bate vāntul aşa că bateria trebuie să funcţioneze permanent ca tampon şi este necesară una cu ciclu profund, la fel ca la panourile solare, iar alternatorul are rol doar de a īncărca acumulatorul. Dacă nu ai vānt tot timpul şi bateria se descarcă prea tare nu vei putea reporni consumatorii pānă ce mai īntāi nu vei avea tensiune suficientă la bornele de excitaţie ale alternatorului, aici dinamul este īn avantaj, producţia de energie īncepe instantaneu cu rotirea lui.

Trimis de: pepinogepeto pe 19 Sep 2010, 03:43 AM

o sa vin cu ceva explicatii mai tarziu un pic ca abia am venit,am papat si citit topicuri.dupa amiaza sau seara .sunt rupt.abia am scris pe topicul cu cabane.
nu v am uitat sant rupt.


Trimis de: Marduk pe 19 Sep 2010, 09:45 AM

QUOTE(Erwin @ 18 Sep 2010, 08:57 PM) *
QUOTE
Dacă nu ai vānt tot timpul şi bateria se descarcă prea tare nu vei putea reporni consumatorii pānă ce mai īntāi nu vei avea tensiune suficientă la bornele de excitaţie ale alternatorului, aici dinamul este īn avantaj, producţia de energie īncepe instantaneu cu rotirea lui.

Sa inteleg ca singura diferenta consta in acesti magneti permanenti? Am citit ceva despre magneti de niodium (??!!) dar nu am prea inteles.
QUOTE
bateria trebuie să funcţioneze permanent ca tampon şi este necesară una cu ciclu profund

gasesc asemenea baterie la comerciantii de bateri auto din Romania? care este diferenta si cum ar trebui sa recunosc o asemenea baterie?


Trimis de: Erwin pe 19 Sep 2010, 10:50 AM

magneţii din aliaj cu neodimiu (Nd (60) = un element din grupa lantanidelor) sunt cei mai puternici magneţi cunoscuţi

http://en.wikipedia.org/wiki/Neodymium_magnets

Bateriile cu ciclu profund nu se prea folosesc īn industria auto, īn schimb se folosesc la surse de tensiune neīntreruptă. Sunt de tip uscat, cu gel, sigilate, fără īntreţinere. O să mă interesez la furnizorii mei dacă vānd şi baterii separate. Am văzut că au şi baterii mari, cu capacitate de peste 50 Ah. Īn Bucureşti am văzut baterii de acest fel la magazinele de electronice de pe str. Maica Domnului (raiul electroniştilor rofl.gif ). Se mai folosesc şi ca backup la instalaţiile de alarmă.




Trimis de: Marduk pe 19 Sep 2010, 12:36 PM

QUOTE(Erwin @ 19 Sep 2010, 11:50 AM) *
Sunt de tip uscat, cu gel, sigilate, fără īntreţinere.

Din astea cu gel am vazut si auto, parca Varta sau Bosch.

Trimis de: pepinogepeto pe 20 Sep 2010, 12:12 AM

cum v am promis am revenit.

pt Marduk..e bine sa probezi orice echipament sau componenta atunci cand faci ceva hom-made.de ce ?pai te poti trezi ca dupa ce te chinui 1-2-3 etc luni sa faci ceva si le asamblezi ca sa iasa de exemplu o eoliana vezi ca nu functioneaza si e mai multa munca dupa aceea .desfa,probeaza ,pune la loc.

eu am avut noroc sa am prin "fiarele mele" un dinam original .a fost super .a mers instalatia non stop vreo 7-8 ani.merge f bine si cu alternator de dacie {ca exemplu},la fel de bine poti pune de renault sau de bmw.e bine sa l testezi inainte ,ca sa nu te trezesti ca nu functioneaza dupa ce il montezi in echipament{agregat} in cazul dat eoliana

cu cat ai mai multe la dispozitie {gratis} cu atat mai bine. de ce? simplu -ai de unde alege.unele dau curent mai mare {bmw}dar au nevoie de turatie mare.altele au nevoie de turatie mai mica pt afunctiona la randamentul lui maxim.exemplu eu am testat mai multe ,si la sol in gol{doar un bec }dar si pe echipament {eoliana,chiar si hidro}
conteaza ff.mult si generatia alternatorului si/sau daca e vechi sau sh.

cel mai mult mi a placut de la firma ducellier franta.randament mare --adica curent mare de incarcare a acumulatorilor{aproximativ 8-12Ah}---la o turatie medie normala pt el ---adica 1100pana in 1400 rpm[rotatii pe minut],tinand cont ca relantiul este undeva la 800rpm....la relanti altrnatorul abia incarca acumulatorul---
curentul de excitatie al alternatorului era mic,dar nu mai stiu cit .au trecut mai bine de 15 ani.
nu stiu daca se mai fac alternatoare ducellier.eu am avut de unde alege{gratis} dar mai gasesti in targ in bucuresti in VITAN.echipau niste PEG.....T MAI VECHI.
cele tip nou cu magnet sint si ele bune daca au magneti puternici si mai ales pe NEODIN.LA RESTUL MAGNETILOR LE SCADE CAMPUL MAGNETIC .DEPINDE DE CALITATEA MAGNETULI DIN DOTARE.

CUM PROBEZI UN ALTERNATOR.--de ce?pt ca poate sa aibe o infasurare strapunsa {intrerupta},o dioda sau grupul de diode arse,un scurt etc .----
------simplu --- se ia una bucata alternator ,una bucata baterie de minim 6-8Ah bine incarcata,una bucata bec tip far,una bucata sfoara groasa de 0,5cm diametru si lunga de aproximativ 1,5-,doua bucati de conductor litat de 0,75 tip boxe {normale} lungi de 2m..asa
puneti alternatorul jos pe pamant{beton sau pe o scandura lata }luati sfoara{de in ,canepa ce o fi numa sa reziste la "tras",puteti incerca cu mai multe tipuri}si o bobinati frumos si strins pe fulia alternatorului ramanand la capatul liber vreo 40 de cm.apoi conectati becul cu 2 fire {aveti grija ca becurile tip far au 3 lamele de contact--unul este comun si celelante 2 sint "fazele"}.nu conteaza la bec polaritatea .becul il montati dupa puntea redresoare -astfel probati si puntea de diode.la sfarsit conectati bateria la excitatia alternatorului-borna de minus o legati pur si simplu cu un fir de carcasa alternatorului din aluminiu.borna de pe corpul alternatorului care este tip "papuc tata" este plusul excitatiei.dupa ce santeti siguri ca ati conectat corect becul ,excitatia la alternator si sfoara pe fulie,puneti piciorul apasat si ferm pe alternator apucati strans captul de sfoara cat mai aproape de alternator si trageti cu putere .--atentie ---e bine sa probati de 1-2 ori intai mai incet ca sa vedeti daca sfoara s a terminat la tragere completa .

becul poate fi si mai mic tip spate frana sau pozitii. e indicat cu bec de far ca are consum mai mare ---vedeti exact daca alternatorul da curent mare la oturatie mica .e suficient sa se aprinda slab .
alternatorul sa fie prins bine cu piciorul ,altfel se va misca rau din cauza socului brusc de "tragere"cu sfoara si puteti pune in scurt firele,sau rani.se face pe acelasi priincipiu ca la generatoarele de curent sau drujbe .

daca altrnatorul nu are probleme cu infasurarile -stator,rotor,excitatie,perii colectoare, carbune,--puntea de diode e in regula ,ati respectat polaritatea la excitatie,becul "legat" cum trebuie dupa punte, sfoara e bine infasurata si rezistenta ,daca aveti ceva "sforta "in voi ---atunci becul trebuie sa se aprinda "{in functie de bec se aprinde mai tare sau mai putin} " daca nu se aprinde ....atunci e o problema -----fie electrica fie n ati mincat voi in ziua aia nu aveti "sforta e cu voi".
incercati altul daca aveti posibilitate . daca nu fie il aruncati,fie il reparati fie chemati un prieten electrician auto sau electronist cu un aparat de masura.

in priincipiu asa stau lucrurile.daca faceti asa ,stiti daca un alternator este sau nu bun de eoliana si/sau hidro...totul tine de turatie .

raportul {din cate mi aduc aminte }la eoliana trebuie sa fie pt alternator de 1/10 adica la axul eolian fulia mare sau pinion tip bicicleta mare ---iar alternator fulia mica sau pinion mic daca puteti adapta pinion de bicicleta --- ex ax eolian fulie diametru 50cm iar alternator fulie de 5cm samd.puteti incerca sa faceti multiplicator de turatie cu dublu raport...4fulii..... si un ax suplimentar.dar intervin prea multe frecari la nivel de otel si scade randamentul per total al eolianei.se preteaza asa unde este vant puternic si constant.

SANT INFORMATII GENERALE .LE PUTETI MODIFICA IN FUNCTIE DE AX,ALTRNATOR,FULIE/PINION,SI MAI ALES DE MODELUL DE ALTERNATOR ALES.
rolleyes.gif

sper ca m am facut inteles si v am putut fi de folos.
Marduk,mi e greu sa scriu "mult odata".o sa incerc sa mai scriu cate putin despre eoliane la doua zile daca consideri ca iti sant de folos informatiile.
cat despre pale si tip ---ax vertical sau orizontal ? stiu ca cele industriale sant pe ax orizontal,cu frane si schimbarea unghiului de atac al palei in functie de vant. eu tot pe ax orizontal am mers .pe ax verticl am facut cateva experimente la scara mai mica .sant un pic mai ciudate .
o sa scriu de tipuri de acumulatori ce se preteaza cel mai bine la eolian,hidro si solar in cazul folosirii tampon pe circuitul de alimentare de 12Vcc adica ccele deep cycle


urmeaza pt DORU C.uff ,am obosit{eram dejA}

Trimis de: Marduk pe 20 Sep 2010, 04:54 PM

Am gasit ceva http://www.youtube.com/watch?v=P5I2JCwlFDY&feature=related. Banuiesc ca alternatorul este unul de Dacie daca nu ma insel, oricum a fost o mare surpriza.

Trimis de: actionmedia pe 20 Sep 2010, 09:12 PM

Uite o chestie super misto. Are si schema, are tot ce iti trebuie ca sa construiesti un generator de la zero.
http://www.youtube.com/user/wind2volts#p/u/2/bseit46ezOo
Vedeti si celelalte clipuri le aceluiasi user. Cred ca e una sintre cele mai bune variante.
Alternatorul auto are o problema, de fapt mai multe probleme, in sensul ca functioneaza optim doar in anumite conditii, are nevoie de curent electric ca sa functioneze (are electromagneti) si are nevoie de rotatii destul de mari.
Generatorul de tipul prezentat in filmulet este mult mai practic, iar turbinele eoliene pe ax vertical sunt mult mai bune pentru consumatori individuali si mult mai usor de construit si intretinut.

Daca la acest tip de generator, adaugi si un sistem de genul acesta:
http://www.youtube.com/watch?v=EAwJr-K4Xi8&feature=related
2 elice care se rotesc in sens opus, mareste randamentul aproape la dublu. Singura problema este conectarea statorului rotitor la conductori. Tata (electronist de meserie) mi-a recomandat sa folosesc un jack

Pe langa asta as monta totul pe magneti, astfel incat frecarea sa fie cat mai mica, iar palele sa se roteasca cat mai usor.
Cred ca poti ajunge usor la 500 W.

Magnetii se pot comanda (search pe google si gasesti inclusiv preturi, dimensiuni, putere, etc) Nu costa mult.

Ceea ce cred ca ar costa mai mult sunt bateriile, invertorul si toate celelalte componente de stocare si distributie. Turbina in sine ar fi destul de ieftina.

Trimis de: kcapone pe 20 Sep 2010, 09:57 PM

actionmedia, interesant.
pepinogepeto zicea ca ne spune cate ceva despre inventia romanilor nostri in materie de eoliene (REVIR)
Cine stie cat costa efectiv un sistem dintr-asta facut artizanal sa ne spuna bucata cu bucata. Ar fi extrem de util daca informatia ar fi astfel completata.

Am primit o oferta pentru turbina hidro cu cadere mare si debit mic ce produce 500 Wh.
cadere mare in cazul asta este de mninim 12 m, iar debitul 0,005 mc/s

Am cerut o oferta pt a putea consuma 150 KW/luna si mi s-a raspuns:


Modelul Turgo de 500W din fisierele atasate este suficient pentru un
consum de 150 kWh/luna

Pret in Lei cu TVA inclus 4401
Livrare din stoc

Iesirea turbinei este direct 220VAC 50Hz monofazic, ca la retea, la
caderea si debitul prescrise. Mai aveti nevoie numai de conducta de
aductiune si casa turbinei in functie de locatia de instalare, pe care le
veti construi pe plan local.

Toate bune tuturor!

Trimis de: actionmedia pe 20 Sep 2010, 11:37 PM

QUOTE(kcapone @ 20 Sep 2010, 10:57 PM) *
Am cerut o oferta pt a putea consuma 150 KW/luna si mi s-a raspuns:
[i]Modelul Turgo de 500W din fisierele atasate este suficient pentru un
consum de 150 kWh/luna
[i]


Probabil asta e cel mai mic pe care il au.
La o putere de 500 W cu debit constant, conectare directa, cu cat mai putine pierderi, ar trebui sa iti asigure un consum lunar de 350 kw, doar ca, in cazul in care mergi pe conectare directa, fara stocare, tot ce nu consumi se pierde.
La hidro, daca ai debit relativ constant cred ca merge o putere mai mica, dar cu stocare de energie.

Marea problema pe care o vad este caderea de 12 m.

Trimis de: pepinogepeto pe 21 Sep 2010, 01:15 AM

Am gasit ceva interesant pe YouTube. Banuiesc ca alternatorul este unul de Dacie daca nu ma insel, oricum a fost o mare surpriza.

http://www.youtube.com/watch?v=P5I2JCwlFDY&feature=related

o sa revin curand cu informatii pt kcapone,doru c. o sa dau informati ca pentru profani-----va promit ca n o sa mai scriu pomelnicuri asa lungi.
eventual o sa dau cu link-uri.
alternatorul modificat cu magneti neodin da,dar nu basina aia de magneti de la difuzoare pe ferita de URZICENI ,difuzoare de 3w Putere si 4 omi impedanta ---ce naiba ,are randament ca o baba pusa sa sape saanturi. plus ca mai au si vreo 15 ani de la fabricatie..au fost difuri{difuzoare pt tv-uri si aparate radio ex GLORIA.}
de la magnet de 3w ce naiba sa ""sugi"" curent???????au pierdut mult din campul magnetic.fasuri...
nu mai credeti tot ce vedeti pe yo.....e.multe sant reclame .....luatile ca idei de la ce sa va apucati de construit.sant si exemple bune,"cititi printre randuri".

si in primul rand plecati de la premiza PENTRU CE IMI TREBUIE?? CHIAR AM NEVOIE? ,SI LA CIT CONSUM ESTIMEV CA VOI AVEA EU PE ZI/LUNA?.VA FACE FATA LA CONSUMUL MEU .......ALTFEL PIERDETI MULT TIMP SI CHIAR BANI.{DIN EXPERIENTA PROPRIE}

""teoria ca teoria,practica ne omoara.""

Trimis de: kcapone pe 21 Sep 2010, 09:12 AM

QUOTE(pepinogepeto @ 21 Sep 2010, 02:15 AM) *
o sa revin curand cu informatii pt kcapone,doru c. o sa dau informati ca pentru profani-----va promit ca n o sa mai scriu pomelnicuri asa lungi.
eventual o sa dau cu link-uri.


Ba, stimabile, eu zic ca mai bine scri ca pt prosti. Eu ma bag cu totul in categoria asta. Mai strang si eu niste suruburi din cand in cand...altfel ... blink.gif ma uit ca curca-n lemne

Trimis de: kcapone pe 21 Sep 2010, 09:20 AM


Si daca vreau sa stochez ceva energie ce-mi trebuie, cum se face si cat costa?

Senchiu


Trimis de: Marduk pe 21 Sep 2010, 10:22 AM

QUOTE(pepinogepeto @ 21 Sep 2010, 02:15 AM) *
alternatorul modificat cu magneti neodin da,dar nu basina aia de magneti de la difuzoare pe ferita de URZICENI ......

ok si omul recunoaste ca magnetii de neodin ar fi mult mai eficienti. pe mine ma atrage simplitatea proiectului, mai sunt si altele dar din cate am observat este nevoie de un alt rotor pe care se monteaza magnetii neodin. presupun ca nu voi gasi magneti de niodin de forma respectiva, a celor de difuzor, ar fi fost prea simplu si prea usor de realizat. sad.gif

Trimis de: actionmedia pe 21 Sep 2010, 12:55 PM

Uite un http://www.supermagnete.de/rum/index.php?adwords_de_rum_magnet&gclid=CMu-q8StmKQCFdgv3wodxARCFg unde poti gasi magneti puternici, de toate felurile, marimile si categoriile. Se pot comanda online.

Trimis de: Marduk pe 21 Sep 2010, 01:22 PM

Un site interesant, ma intreb totusi daca d-ul M. Ackermann s-a gandit la o aplicatie simpla, practica, de pe net pentru producerea de energie? Cred ca ar fi castigat mai mult daca producea magneti care sa corespunda unor proiecte viabile dar simple.

Trimis de: pepinogepeto pe 21 Sep 2010, 01:58 PM

s o iau cu inceputul ..pt Doru c.
ati spus ca aveti 2 panouri solare de 95w,baterie de 200Ah,cheargerul de 20A,generator 3KW manual.{sfoara}
data trecuta am cam luat o cam de la mijloc .cu redresorul.
panourile s ok dau cam 16Ah maxim pe timp de soare .adica 95w x2panouri=190w : 12v=aprox 16Ah +-cativa amperi datorita tipului de panou sl.si/sau chargerului si/sau tensiunii reale de lucru .adica....panourile, sigur masurate la esirea lor fara chearger{incarcatorul de acumulatori+protectie+stabilizator pe 12vcc} unele au 14vcc,altele 15 ,pana in maxim 17vcc .depinde de producator si de nr.de celule fotovoltaice.

bateria e ok.de 200Ah e super.aveti unde stoca "energie".fiind si de "ciclu profund" deep cycle rezista in timp la incarcari repetate si descarcari majore -cam pana la 40% din capacitatea ei .etc e ok.

cheargerul de il ai e ok.parca de 20Ah .respectati intocmai instructiunile de conectare.nu faceti scurt la borne sau conectori,puteti sa va ardeti sigur la maini.bateria cand vine noua ,in unele cazuri e incarcata din fabrica cu doar 40-50% din capacitate .verificati starea ei .sa aiba peste 12,3 volti daca nu ati mai incarcat o de mult timp. e dimensionat bine pt cele 2 panouri{ele dau max 16Ah} cel putin asa reiese din ce mi ai spus tu.
folositi conductor supradimensionat ca diametru pt distante lungi ex.daca ei spun ca aveti nevoie de conductor de diametru de 4mm ,tu pui de 6mm.ca sa aibe o rezerva de amperaj,ex ai vazut ce groase sant firele de la baterie catre electromotor si alternator..faci o data calumea si nu te mai doare capul.te costa mai mult dupa aceea sa repri ,testezi etc+timp .in curent continu-cu cit distanta de racordare e mai mare cu atat pierderile de tensiune sant mai mari.

daca fac instalatia de lumina pt cabana pe 12vcc,plec cu coloana principala din tabloul de 12vcc cu un diametru cat mai mare .de minim 6mm.apoi ma ramific din "doza"cu fire mai subtiri{ex 0,75mm-1,5mm} catre consumatori-becuri,lampi,veioze etc pt iluminat.trebuie asa facut ca lucrati in curent continuu.difera de alternativ .iar daca mai puneti si " prize"{cu papuc mama-tata sau pe tip cu surub}speciale sa legati si un convertor de la 12vcc la 220vca, de exemplu sus la mansarda si sant 20m lungime pt "pozat"firele electrice,apare pierdere de tensiune .atunci coloana principala pana sus la mansarda in prima "doza"trebuie dusa cu conductor de minim 8mm.uitati va la firele de legatura de exemplu de la UPS: DINTRE BATERIE SI TRANSFORMATOR SI ELECTRONICA.sant groase de 4-6mm.daca puneti doua ups atunci dublati grosimea coloanei de racordat UPS.ca sa aveti de unde ""suge ""curent A.

AM PUS ACESTE SUPRADIMENSIONARI CA EXEMPLU PENTRU CINE VREA SA PUNA CONVERTOARE REALE DE 12VCC-220VCA TIP UPS DE MINIM 400W REALI,nu fasuri chinezarii din targ sau magazin care costa cateva sute de mi de lei.

daca faceti iluminatul de 12vcc pe lampi ,veioze, toate pe tip LED {consum f mic}atunci nu mai este nevoie de supradimensionare .plecati cu coloana/coloane de 1,5-2,5mm .e suficient. depinde de ce consumatori aveti.

acum generatoru .aici e buba .
aveti doar 2 posibilitati .ambele ff costisitoare:

primo:vindeti generatorul pe care il aveti acum{ca e cu pornire manuala-sfoara},mai puneti diferenta si luati unul cu pornire la "cheie".cu buton de pornire sau cheie ,deci automat.stiu,cele pe benzina ,cam 80% din ele sant cu pornire manuala.iar restul sant ff scumpe .au in plus electromotor ,angrenajul de cuplare cu axul generatorului,si o baterie+electrica/electronica aferenta pornirii automate.DAR TOT PE BENZINA .PORNESTE MAI USOR IARNA ,DECAT CELE PE MOTORINA. SI E MAI IEFTIN DECAT PE MOTORINA.

secundo:cum a spus si THE DUDE ,e mai complicat.ff complicat.

o sa continu pe seara pt doru c. sper .

Trimis de: pepinogepeto pe 21 Sep 2010, 02:33 PM

ma ,cum adica pentru "prosti".santeti baieti dastepti.daca eram prosti eram si acum ""maimute"".
marduk,nu inteleg ce sa stochezi.energia cinetica {de rotatie?-o faci cu volanta ca la jucariile vechi chinezesti},sau electrica ?nu stiu daca la mine te refereai sau la hidro?

nu pot da un calcul .fiecare in parte poate avea un alt consum .ce consumatori electrici am eu 2kw exemplu,tu poate ai de 500w.
spune ca exemplu ce consumatori vrei sa ai in casa/cabana.

magneti pe neodin tip difuzoare exista .sant difuri cu magneti "pe" neodin ,dar costa de te rup.ex.dif cu magnet pe neodin este de la 20 milioane in sus.nu se pune problema aici cred.deobicei acest tip de magnet se face la comanda .nu am adresa acum la indemana.trebuie sa ai cotele exacte.diametru extern ,diametru intern ,grosime . tu nu prea ai cum sa "bricolezi" un astfel de magnet acasa din unul mai mare sa tai si sa dai gaura in el.trebuie scule profesionale+ele au un strat din nichel|+alte aliaje la suprafata.nu sant ca cele vechi.oricum si alea se taiau cu arc electric sau "profi."tip ferita .

poti construi cap coada un alt rotor,cu magneti paralepipedici,incastrati in aluminiu sau rasina epoxi .e mai complicat.

Trimis de: pepinogepeto pe 21 Sep 2010, 02:48 PM

eoliana tip REVIR e tare de tot .uf timpul asta thumb_yello.gif .
rezolva mai multe probleme tipic eolianelor si a oricarui tip de ventilator.."puterea vantului,directia lui si efectul de "intoarcere" a vantului sau curentului de aer prin pala elicei inapoi.randamentul maxim al oricarui tip de "eoliena" poate fi de max 59% .in cazul REVI cred ca depaseste lejer 70-80%.de ce?
in primul rand forma palei,numarul lor si sistemul de "a da peste cap"pala la viteza foarte mare a vantului.practic palele se aliniaza pe directia vantului .sigur sistemul asta functioneaza pe arcuri tip elicoidal ca la ceasurile mecanice tip vvechi. vedeti poza pe saitul
http://www.icpe.ro/ro/d/6/p/REVIR

cititi tot saitul.e un institut ce naiba .e si romanesc,si nu mint.sint cateva idei tari,si exemple si modele,dar cam scartari cu pozele.le e frica ca deducem despre ce e vorba .scartarii.de domne trebe sa manance si matul lor ceva.{au dreptate.sant niste oameni geniali,inovatori pentru timpurile viitoare.}

cititi cu atentie ce scrie .eu stiind despre ce e vorba cu curentii de aer turbionari produsi in timpul rotirii oricariu tip de elice ,imi dau seama ce vor sa spuna de "producerea unor microvartejuri" ce anihileaza destul de mult efectul de intoarcere a curentului de aer mai ales catre centrul elicei.tocmai de asta au ales sa construiasca pala asa scurta .efectul de infranare proprie in cazul dat la eoliene ,ventilatoare. ohyeah.gif
e tare de tot .bravo lor thumb_yello.gif .puteti construi ,dar nu aveti voie sa vindeti.e marca inregistrata.{doar la prieteni" "prietenii stiu de ceeeee"
mai vorbim,acu fug ca e o zi mare in an pentru mine.

Trimis de: doru_constantiniu pe 22 Sep 2010, 08:29 AM

Din pacate mi-am facut deja instalatia electrica a casutei. Problema este ca am facut-o pentru 220VCA, adica circuitele de prize le-am facut pe conductor FY de 2,5 mmp iar cele de lumini le-am facut cu FY de 1,5 mmp.

Lumina ma gandesc ca nu e o problema atata timp cat voi folosi becuri cu LED la 12 VCC.
La prize, daca voi transforma tot curentul in 220VCA, sunt bune firele de 2,5, nu?
Si atunci mai trebuie inca 1 sau mai multe circuite pentru prize la 12VCC, pentru incarcatoare telefon, televizor (daca gasesc vreunul la 12VCC), poate vreo pompa de apa. Aici ce conductor imi recomanzi? Ce dimensiune si ce fir, FY sau litat?

Acum mai am o dilema. Din cauza ca nu am proiectat casuta cum trebuie (adica nu are un acoperis orientat spre sud), nu pot monta panourile pe casuta si vreau sa fac o magazie, cam la 10 m de casa, pe acoperisul careia sa montez panourile. Cum e mai bine, sa montez panourile, incarcatorul si bateria in magazie (caz in care ar fi toate foarte aproape, deci fire de maxim 1 m lungime) si pe urma sa plec de la baterie pana la casa cu 10 m de fire SAU sa montez panourile pe magazie si sa merg cu 10 m de fire pana in casa, unde sa montez incarcatorul si bateria? Avantajul de a monta bateria in casa ar fi ca, stand la caldura (iarna), bateria ar avea o eficienta mai buna.

Cred ca la automatizarea generatorului voi renunta pentru moment. Adica vreau sa-l pun sa incarce bateria cand nu e soare sau ziua e prea scurta, dar pot sa dau la sfoara pentru moment. Cum va trebui sa leg generatorul ca sa incarce bateria?

Trimis de: Erwin pe 22 Sep 2010, 09:57 AM

Doru, curentul continuu se transmite cu pierderi mari la distanţă, este motivul pentru care Edison a dat faliment iar Westinghouse a reuşit să impună curentul alternativ pentru distribuţia energiei electrice. Conductorii de cupru de diametru mare sunt foarte scumpi. Părerea mea este că poţi pune panourile pe magazie şi toată instalaţia de curent continuu (īncărcător, generator, baterii) īn magazie sau īn podul ei, astfel ca firele de curent continuu să fie cāt mai scurte, iar la cabană să vii cu fire subţiri, de curent alternativ 220V, care să ducă consumul. Un cablu normal de racordare la reţea e suficient. Nu uita să montezi panouri de siguranţe, preferabil automate, sunt cāţiva lei īn plus şi te scutesc de probleme.

Trimis de: kcapone pe 22 Sep 2010, 09:42 PM

Am inteles ca pentru zonele izolate/grele gen Sirnea pentru curent electric e foarte buna combinatia:
A. PAnouri solare + B. Eoliana

Am mai vazut ca energia produsa de surse alternative trebuie sa aibe diverse elemente adiacente: convertoare, acumulatori, etc.. Acumulatorii sunt necesari pentru a stoca energie care sa acopere:
a. anumite varfuri de sarciana..varfuri pe care ti le calculezi astfel incat sa nu te gandesti daca poti sa bagi in priza feonul abea dupa ce scoti frigiderul.
b. pentru a-ti asigura independenta 1 zi 2 in caz de ..ceva

Asadar, spune-ti va rog care sunt costurile pentru a realiza un bi-sistem eolian-panouri, pentru un varf de sarcina de ..sa zicem 2KWh (sau altul, daca voi considerati ca trebuie modificat)



Trimis de: pepinogepeto pe 23 Sep 2010, 01:41 PM

am primit pm kcapone .vb seara

pt .kcapone si nu numai:

pt alimentare cu energie verde----eoliana si/sau fotovoltaica -------trebuia sa va ganditi :""la ce mi trebuie "".

1......CABANA MUNTE unde stau cateva saptamani/luni pe an...un panou doua solare si mini eoliana de 400-500w.{pt siguranta si/sau noaptea..numai daca vrem.}

2......CABANA DE MUNTE/CASA LOCUIT PERMANENT MINIM 2-3 PERSOANE.

e o diferenta majora ."e alta mancare de peste "

pt un consum casnic normal,e nevoie de un calcul in functie de aparatele consumatoare "de curent".
IN PRACTICA ,SE IA IN CALCUL UN CONSUM DE 2-3KW CONSUM PE ORA KWH.

daca se doreste independenta fata de reteaua nationala renel/enel si cum i o mai spune ,ATUNCI AVETI NEVOIE SA VA FACETI UN "CAMP DE PANOURI +-EOLIANA.DE CE? simplu nu aveti unde pune pe casa minim 10-15 panouri fotovoltaice ..decat daca aveti casoaie cu un acoperis urias+foarte rezistent la greutate. un panou poate avea 1,5ml /1mL =1,5mp greutate de pana la 60-80kg depinde de fabricant. pt randament maxim toate trebuiesc orientate pe directia s sau se sau sv .

pret panouri foto cu tva cu tot la aproximativ 2,1kwh=270 milioane lei vechi .....fara invertoare,fara baterii .panouri de 175w 24vcc--1,5mL/1ml. 12bucati.
cam 22 milioane vechi bucata.nu uitati ca puterile in w date de firme sin cele maxime .....real ...rar vor da acele puteri panourile.raza solara trebuie sa cada perpendicular pe panou si soare puternic.in practica se monteaza mai multe panouri pt a avea randament optim.
deci calcul teoretic ar fi de 12buc.....practic mai pui cateva ....minim 2 in plus pt rezerva .mai intervine si murdarirea panourilor-praf in mod deosebit,etc......trebuiesc curatate periodic.....depunerea de praf pe suprafata panourilor pot reduce si cu 25-30% din randament.

baterii ca exemplu 200ah ajung si la 14-18milioane vechi bucata. deep cycle . 1-2buc .aici n am facut calculul pt 2kwh 220ca.o sa revin cu info.

se pot pune mai putine panouri foto si se completeaza cu o eoliana .de ce??.......pot fi zile ff. noroase si atunci randamentul fotovoltaic poate scadea si la 30% din puterea maxima adica de la 175w poate sa ajunga dimineata ,seara si vreme noroasa la max50-60w.plus ca noapta scade aproape la zero....noaptea daca bate vantul ,eoliana isi face treaba si incarca acumulatorii.


se pun acumulatori tampon tocmai din motivele enuntate mai devreme .

chargerele{charger} de baterii ,protectii,etc......sint anumite firme care au un singur aparat care sa faca toate fuunctiile +invertor de la: exemplu 24vcc la 220-230vca cu forma de unda sinusoidala.....alternativ pur{50hz}.chiar si 2-3 kwh fara transformator --deci pierderi mici dar costa si la 400-1000e bucata.

voi continua.putin mai tz

Trimis de: Marduk pe 23 Sep 2010, 02:28 PM

QUOTE(pepinogepeto @ 23 Sep 2010, 02:41 PM) *
......un panou poate avea 1,5ml /1mL =1,5mp greutate de pana la 60-80kg.................

de acord cu tine, pentru independenta totale solutia ideala ar fi panouri solare+eoliana (si/sau hidro) amble conectate la baterii si invertoare. Totusi pentru panourile fotovoltaice greutatea mi se pare cam mare!!

Trimis de: pepinogepeto pe 23 Sep 2010, 02:37 PM

nu iei in calcul si sistemele de prindere,suruburi, etc care si ele se prind pe casa ,sau le lipesti ai???? daca nu le prinzi ca lumea sa vezi ce o zbura ca pasarile .pa investitie.

mai sant multe de completat .o sa scriu mai tarziu.fug.

Trimis de: pepinogepeto pe 24 Sep 2010, 12:43 AM

completare pt kcapone.

parerea mea :daca ai teren cu casa/cabana intr o locatie unde nu ti permite sa te conectezi lla reteaua nationala,poti sa te gandesti sa faci investitia in fotovoltaice +- eoliana.dar numai daca nu ai alta posibilitate. daca ai posibilitatea de racordare la reteaua nationala ......mai bine te racordezi la ei si backup de rezerva {cind pica reteaua} cu un generator 2-3kw la 220vca ,eventual fotovoltaice+eoliana {de putere mai mica fata de a fi independent total----cost muuuult mai mic}.cred ca iesi mai ieftin asa.

daca vrei sa iei in calcul ....independennta ta totala de renel, si ai bani......atunci da,fotovoltaice +- eoliana.cum la munte sint vanturi tot timpul---curenti de aer ascendenti si descendenti,etc, eoliana e sfanta daca e facuta cum trebuie.

e o investitie--costuri--suplimentare pe care trebuie sa le iei in calcul daca te muti permanent sau o sa stai mai mult pe acolo.m ai ales ca am inteles ca ai si un bebeu.
oricum ,independenta totala de renel,cu o rezerva de curent{pica una sau alta }te va costa destul----cred ca in jur de 10000-12000e luate pe bucati separate::panouri+baterii+charger/protectie/invertor +eoliana---sleep.gif-----suportii de prindere,eventual stalpul de eoliana ----ti le faci in regim propriu.suportul/stalpul de eoliana il faci din tevi/profile sudate si iese ca o schela,,sau din barne de lemn bagate in ulei ars de motor,etc..... pont----la baietii care au centru de fier vechi gasesti muuuuulte lucruri pe care le poti folosi la o casa .exemplu:tevi de diferite diametre chiar si galvnizate,,corniere,profile --iesi cu muuuult mai ieftin .sa ai cu ce sa cari pana la locatie unde ai nevoie de ele.
sau ponturi date de THE DUDE......DE LA DEMOLARI......
eoliana propriuzisa se face "relativ" usor.materiale sa i din ce .cea cu ax orizontal.cea cu ax vertical chiar mai usor .cel mai greu e cu palele.trbuiesc facute niste calcule-eventual "tatonari"pana iese bine ....sa aibe randament bun si la vant slab dar sa reziste si la vant puternic.

acum tu decizi. tu sti ce e cel mai bine pt tine.
o sa mai scriu cate ceva despre fotovoltaice si eoliene maine .sper.


PT DORU C.

ca si instalatie electrica la casuta,ati ales bine diametrele pt electrica la 220vca.....cea standard:1,5mm cu pentru lumina si 2,5mm cu pentru priza.
banuiesc la iesire din dozele de legatura ---catre priza si lumina .....coloana pe cati mm2 ati ales o??? adica de la tablou la dozele de legatura, parter si etaj daca aveti.???in mod uzual se pune tot 2,5mm, DAR:
---- daca aveati un boiler la baie erati nevoit sa aduceti separat pt el circuit....asa mai bine se pune de 4mm.costa mai putin decat daca aduceti in plus si circuit separat pt boiler {de cele mai multe ori cu cablu pozat exterior pe perete--inestetic-,sau la plinta ---ca nu mai incape in teava sau sant coturi multe, depinde de diametrul tevii de electrica }....a fost dat ca exemplu....foarte multa lume face greseala asta . .pune "coloanele" tot de 2,5mm,si pe urma se mira ca nu duce boileru la baie cand merge si masina de splat autom.,mai are si un calculator,lumina aprinsa etc......pai 2,5mm priza+1,5mm lumina ..matematic da 4mm.si ati scapat de dureri de cap.costa mai putin 4mm tras de la inceput---decat sa schimbati coloanele--scoate 2,5mm{au costat} si pune 4mm--sau pozati cablu cu 2-3 fire de 2,5mm circuit separat .mai este si impamantarea --aia e alta traba ---aveti???cum facuta??

a fost exemplu valabil pentru orice casa/cabana alimentata la 220vca ,unde avem consumatori electrici mari---boiler,calorifer electric,aragaz electric, cuptor electric,masina de spalat autom.credetima ,am scimbat la muuulta lume instalatia din cauza asta .

legat de fotovoltaice+baterii+chearger steca si generator??

e bine si cum a spus erwin, dar o sa aveti probleme iarna cu temperaturile scazute la baterie--no sa aibe randament maxim{aveti in instructiuni temperaturile optime de lucru }----si la generator.in rest e cam ok{bine ,la -30grade celsius nimic nu e ok}

incercati sa faceti o camera/magazie langa un perete al casei{spate sau lateral} ,cu intrare din casa/hol/veranda/baie ceva, ori gen garaj......astfel sa aveti macar cateva grade celsius peste 0grade in aceea incapere .eventual un geam mic de pe hol sau ceva sa dea in camera aceea--


o sa mai scriu dar mi e somn.gata abdic.vine mos ene la gene.

Trimis de: pepinogepeto pe 24 Sep 2010, 01:11 AM

inca ceva......ERWIN...ce inseamna cablu normal de racordare????
""cablu normal"" de racordare de la stalpul electric la casa se facea inainte {si acum diametrul} din conductor de aluminiu litat gros torsadat cu fi{diametrul }mai mare de 8mm{nu mai retin acum exact...am un lapsus} imbracat in plastic tip FY ----nu cablu----.ce are 2pana la Nnr de fire izolate in cel mai bun caz tip MCG{ERA O DATA CEL MAI BUN--MCG---TIP CAUCIUCAT FFF. REZISTENT}.ERA LITAT SI TORSADAT{RASUCIT} sa reziste la intindere cauzat de lungime/greutatea proprie si vant puternic.

SFATURI UTILE:

obligatoriu la cabane/case din lemn,sandwich,osb,mansarde---------se supradimensioneaza diametrul conductorului din instalatii electrice in teava de plastic si se pune pe suport de azbest {sau tabla in cel mai rau caz}. lata cam de 5cm batuta peste lemn ,pt prevenirea inceendiilor.{pe fata la lemn---inestetic dar se gasesc "artificii" de ascuns--- si in interior la cele pe osb,sandwich, mansarda etc.}

din fabricatie ,conductorul de cupru poate veni defect{subtiat in anumite portiuni datorita tehnologiei de fabricatie} ,la consum mare de curent se poate intrerupe ,apare contact imperfect----rezulta temperaturi mari si poate izbucni un incendiu. din cauza asta se supradimensioneaza .o spun din practica ,poti nimeri un lot prost fabricat de conductor,,,,pa instalatie ,da i si" suna" firele sau masoara sa vezi care fir este intrerupt .....mai mare daraua decat ocaua
si pe cat posibil de culori diferite---faza si nulul alternativ/+- curent continu.

gata ,nani

Trimis de: Erwin pe 24 Sep 2010, 08:18 AM

da, despre ala ziceam! rolleyes.gif

Trimis de: pepinogepeto pe 24 Sep 2010, 07:28 PM

precizari legate de fotovoltaice+- eoliana.

-nu e obligatoriu sa pui atatea baterii cate panouri solare ai... daca am 14 panouri pun 14 acumulatori.
faza e ca daca am 1-2-3 baterii de ex fictiv 200ah ,la un consum mare te vatine cateva ore-noaptea,cand nu ai vant si e ff inourat, sau pica ceva .
daca am 10-15 atunci ,in functie de consum ,te poate tine si cateva zile bune .
trebuie calculat exact curentul de incarcare al acumulatorilor tinind cont de fiecare situatie in parte .
calculul de 12+2 panouri era sa ti asigure pe timp de zi necerarul de aproximativ 2kwh ziua fara baterii tampon,doar o mica parte din curentul dat de fotovolt si eoliana trebuie dus in acumulatorii tampon,pt a se incarca.oricum cheargerele actuale au mai multe functii,unele gestioneaza automat necesarul de "consum"casnic si curentul de incarcare cu un microcontroler{calculator.}.
sper ca m am facut inteles. cam greu pt mine sa ma explic ca sant obosit,si gandesc greu.
unde nu intelegeti puneti intrebari


pt doru c.

trebuie un redresor din 220vca in13,5-15vcc si minim 15ah real ,bine filtrat si stabilizt ...ca sa incarcati bateria tampon de 200Ah in aproximativ 10 -15h de incarcare full load baterie. contaeza temperatura mediului ambiant {al camerei} si tipu de charger:tip trafo sau choper,sau fara traf/choper.

ar mai fi cateva " chestii" de adaugat dar mai tarziu.

Trimis de: pepinogepeto pe 24 Sep 2010, 07:47 PM

sfat prietenesc si profi....

cauta persoane ce au contacte in germania,suedia,tarile nordice si faci de acolo rost de panouri fotovolt.baterii,invertoare/chargere/protectii,,si chiar conductorii de conectare.sigur iesi mai ieftin ,chiar si cu transport .am exemple de la prieteni care si le aduc direct de la producatori pt folosinta proprie. si sant cu garantie reala de minim 5 ani pt 100%----ele garantat vor functiona minim 30-50ani dar ajungand la randament de 50-70 la suta.

la ora actuala nu se stie exact cat functioneaza ca ani panourile fotovolt. ....unele au chiar si 30 40 de ani pana acum in exploatare.....
dupa parerea mea {si nu numai}cele mai bune panouri sint cele care au celula fotovoltaica de la firma "sanyo".dar sant mai scumpe si cu pana la 30 %
iar la camp de fotovoltaice +- eoliana trebuie prevazut minim un paratrasnet inalt de minim 5-6Metri peste nivelul lor.

atentie si la orientarea lor si sa nu si faca reciproc "umbrire".

ar mai fi si altele de spus ,,mai revin .

DACA MAI INTERESEAZA PE CINEVA MAI SCRIU . DACA NU NU MAI SCRIU. NU VREAU SA SCRIU CA PROSTUL,,MAI AM SI ALTCEVA DE FACUT.

Trimis de: kcapone pe 25 Sep 2010, 10:39 AM

Indianul Milan Karki - la 18 ani a inventat un panou solar din par uman in valoare de numai 23 de lire

Baiatul, originar dintr-un sat din Nepal , spune ca panoul solar este o sursa ieftina si ecologica de energie. Acesta este de parere ca parul uman este un bun conductor si ca va revolutiona industria energetica. Parul inlocuieste siliconul, un ingredient destul de scump folosit la constructia panourilor solare, asa ca dispozitivele vor fi construite la preturi mult mai mici si vor fi accesibile comunitatilor fara acces la o sursa de energie electrica. In Nepal , una dintre cele mai sarace tari ale lumii, accesul la energie electrica este foarte restrans.


http://peswiki.com/index.php/OS:Human_Hair_Solar_Panel_by_Milan_Karki

Interesant...

Trimis de: Marduk pe 25 Sep 2010, 11:08 AM

QUOTE(pepinogepeto @ 24 Sep 2010, 01:43 AM) *
..... daca ai posibilitatea de racordare la reteaua nationala ......mai bine te racordezi la ei si backup de rezerva {cind pica reteaua} cu un generator 2-3kw la 220vca ,eventual fotovoltaice+eoliana {de putere mai mica fata de a fi independent total----cost muuuult mai mic}.cred ca iesi mai ieftin asa.

Solutia asta ma intereseaza pe mine, am un consum lunar de aprox. 200 kw, cand si cand se intrerupe curentul electri de la retea, mai bate vantul puternic si copacii ating firele care nu sunt izolate, mai taie un prost un copac cu drujba si cade pe cabluri, etc. am nu generator cu sfoara de 2,2 kw pe care il folosesc. Sistemul pe care l-am adoptat este extrem de simplu, cand pica tensiunea, trag sigurantele jos, pornesc generatorul si am un cablu care la ambele capete are cate un steker, unul il bag in generator si unul la o priza din casa, problema este ca am 3 circuite si ma leg prin casa tot cu cabluri bagate priza-priza. Nu prea sunt multumit dar nu am gasit alta solutie mai ieftina, mi-ar fi placut sa am aceasta priza, conectare, chiar langa tablou si acolo sa fac conexiunea cu generatorul si sa am curent electric peste tot inclusiv pentru iluminat.

Trimis de: pepinogepeto pe 25 Sep 2010, 11:59 AM

pentru marduk si nu numai:

daca la casa ai racordarea de la "renel" cu circuit monofazic{2 fire} e fff simplu sa alumentezi din generator toate casa si in plus sa folosesti si sigurantele.......
in primul rand pui cate o siguranta automata de 63A pe "faza" si pe nul una tot de 63 A ce ti vine de la contoar pina in intrarea la tabloul electric. vor fi sigurantele tale generale .faci astfel sa opresti circuitul de alimentare dinspre renel in eventualitatea ca ar """da lumina ""exact cand tu ai si generatorul pornit,si eviti scurtul de sarcini."""

la cele doua fire care ies din contoar ai voie sa umbli.doar ies din contoar,nu intra --la astea nu ai voie --......totul este sa aibe si ele o rezerva de lungime sa poti sa pui sigurantele tale generale{nu cea din tabloul tip enel/renel saai cum i o mai zice}

dupa ce ai pus sigurantele automate de 63A,la iesirea din sigurante pleci cu catae 2 fire de 4mm--un circuit duce in tabloul de sigurante pt casa si un circuit la priza pt intrare de la generator. simplu pui de 4mm si pui o priza de cea mai buna calitate ......nu uita prin acea priza vei alimenta toata caca .....daca priza e proasta,
VA APARE INEVITABIL CONTACT IMPERFECT,se incinge,,lamelele de contact se vor dilata/distanta si risti sa ti se strice aparatura din casa.depinde de consumatorii bagati in priza pe generator.
{nu conteaza atat de mult materialul de fabricare aL prizei....ebonita,plastic sau ceramic cat calitatea CONTACTELOR DIN PRIZA UNDE VOR INTRA IN CONTACT CU STECHERUL} SI PRIZA SI STECHERUL SA FIE CEL PUTIN TIP ""SUCO"".......

SFAT .PT PRIZA SI STECHERUL DE ALIMENTARE DE LA GENERATOR CUMPARATI {LUATI DIN TARG }PRIZE +STECHER PT 380V{TRIFAZIC}.LEGATI IN PRIZA SI STECHER DOAR 2 FIRE CARE SA SE SUPRAPUNA LA CONTACT.. DE LA GENERATOR 2 FIRE IN "STECHER"......IN PRIZA CELE 2 FIRE CE VIN DE LA INTRAREA IN TABLOUL DE SIGURANTE/CIRCUIE ALE CASEI. PRIZELE SI STECHERELE TRIFAZICE {CU 4 CONTACTE---3FAZE SI IMPAMANTAREA} CALITATIV SINT DE O MIE DE ORI MAI BUNE DECIT CELE NORMALE....EXCEPTIND CHINEZARIILE. POATE GASESTI ROMANESTI CUM SE FACEAU O DATA .....AVEAU SI UN ARC DE OTEL LA CONTACTE....STRANGEAU BINE CONTACTELE LA NIVELUL ZONEI CU CONTACT CU PICIOARELE DE LA STECHER.

sper ca m am facut inteles .

P.S. priza acee se face si daca vrei sa sudezi cu aparat de sudura ,sau ai gater sau un consumator mare si folosesti --renelul---. si e protejata de sigurantele generale de 63A. nu bagi traful de sudura la prizele din casa .pina la acea priza din casa ai o gramada de circuite, doze,etc si poate aparea cadere de tensiune in functie de lungimea traseului electric pana la priza din casa .

Trimis de: pepinogepeto pe 25 Sep 2010, 01:33 PM

recititi postul anterior .l am modifcat.of nu m am trezit complet inca.

Trimis de: pepinogepeto pe 5 Oct 2010, 05:26 PM

scuze, sorry.gif am uitat sa precizez --la priza pusa pina in intrarea in tabloul electric{sigurante}-aduceti obligatoriu si un fir de impamintare
toti consumatorii mari au prevazut in stecherul tip "suco" si impamintare............va va scuti de multe neplaceri. mad.gif

stecherul si priza tip trifazic au: 5 contacte-- 3faze,nul de lucru si impamintare.

mi de scuze de greseala si omisiune.....am gresit datorita oboseli si" vitezei "permanente in care ma aflu. frusty.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Oct 2010, 11:24 AM

http://think.hotnews.ro/video-locuinta-care-genereaza-mai-multa-energie-decat-foloseste.html hh.gif

Trimis de: doru_constantiniu pe 11 Oct 2010, 06:10 AM

Da, nu merita o asemenea investitie in Romania.
Aici n-ai cum sa vinzi un eventual surplus de energie pe care-l produci si de aceea tot ce produci trebuie ori sa consumi, ori sa stochezi in baterii, ceea ce e mai scump, deoarece bateriile, pe langa faptul ca sunt foarte scumpe, au si o durata de viata mai mica.

In Germania, de exemplu, iti poti construi un sistem fotovoltaic compus numai din panouri si invertoare, curentul produs il dai in retea si cand ai consum, iei din retea, astfel incat n-ai nevoie de banc de baterii.

Aici, ...
Parerea mea e ca, daca ai curent sau posibilitate de racordare la retea, nu are rost sa investesti intr-o asemenea instalatie, pentru ca nu se amortizeaza in durata de viata a echipamentelor.

Daca nu ai curent sau e foarte departe de retea, atunci n-ai de ales.
La o prima strigare, am primit o estimare la 13.000 EUR pentru un sistem care sa-ti asigure confortul ca la bloc. (fotovoltaic + eolian, incarcatoare, baterii, invertor, generator backup, complet automatizat)
N-am intrat in detalii, pentru ca nu e cazul inca. Dar sunt convins ca se poate si cu 10.000.

Avantajul este insa ca se poate face un astfel de sistem "in rate", adica pe rand. Iei cateva panouri, cateva baterii, pe urma mai poti lua o turbina eoliana, mai iei baterii, mai iei panouri, ... pana ce iti construiesti un sistem care sa-ti satisfaca nevoile.

Trimis de: Erwin pe 11 Oct 2010, 11:26 PM

postare dubla

Trimis de: Erwin pe 11 Oct 2010, 11:30 PM

Īn 2-3 ani preţul panourilor solare se va īnjumătăţi, cānd vor fi produse īn masă celule bazate pe polimeri organici, nanotehnologie (fibre de carbon) şi altele, mult mai rentabile decāt tehnologia bazată pe siliciu de acum. De altfel şi presiunea pusă de creşterea preţului combustibililor fosili vor contribui īn următorii 10 ani la dezvoltarea pe scară largă a surselor de energie regenerabilă.

Īn afară de cele deja menţionate, accesibilă este şi tehnologia http://www.biogazul.ro/ care se poate produce cu instalaţii relativ simple īn caz că pe lāngă casă ai o fermă de animale de unde poţi recupera gunoiul de grajd, altfel poluant, eventual după procesare, compostul obţinut se livrează către furnizor ca īngrăşămānt. Gazul metan rezultat se poate utiliza la instalaţii de īncălzit, aragaz sau centrală electrică.




Trimis de: Marduk pe 12 Oct 2010, 05:25 PM

QUOTE(Erwin @ 12 Oct 2010, 12:30 AM) *
Īn 2-3 ani preţul panourilor solare se va īnjumătăţi, cānd vor fi produse īn masă celule bazate pe polimeri organici, nanotehnologie (fibre de carbon) şi altele, mult mai rentabile decāt tehnologia bazată pe siliciu de acum.

Oare de ce nu pot sa-ti impartasesc optimismul? unsure.gif

Trimis de: doru_constantiniu pe 12 Oct 2010, 06:05 PM

Nici eu nu cred ca va scadea pretul. Cel putin nu asa repede si nu asa mult. Dar bine-ar fi.

Trimis de: Erwin pe 12 Oct 2010, 10:25 PM

Poate nu imediat la noi, dar dacă ne uităm cāt de mult a avansat tehnologia īn ultimii 10 ani vedem clar un trend exponenţial, nu o creştere liniară. Acum 2-3 ani citeam despre organic led, deja se găsesc telefoane mobile cu această tehnologie la display (Samsung). Ecranele LCD au avansat enorm īn ultimii ani, de unde erau exorbitant de scumpe, le-au eliminat practic de pe piaţă pe cele CRT.

Trimis de: pepinogepeto pe 12 Oct 2010, 11:42 PM

ai dreptate erwin ,deja in germania au fost testate citeva prototipuri,au spus ca sint pregatiti si pentru a scoate in serie panourile.ce asteapta ??????nu stiu.
poate mai au de vinzare pe vechia tehnologie ?????????

Trimis de: kcapone pe 24 Jan 2011, 09:37 AM

Un nou sistem pt energie electrica si termica obtinuta solar.

http://www.go4it.ro/curiozitati/energie-electrica-si-caldura-pentru-locuinte-direct-de-la-soare-7908902/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Go4itro-Stiri+%28go4it.ro+-+Stiri%29

Trimis de: alexei pe 7 Feb 2011, 12:34 AM

as vrea sa va cer parerea cu privire la panourile solare,merita investitia?Sper sa reusesc sa ma mut in casa anul acesta si avand in vederea ca agentul termic il obtin cu ajutorul unui cazan cu gazeificare as vrea ca pentru apa calda sa folosesc panouri solare,in felul acesta crescan durata de viata a cazanului.Deci...pro sau contra panoului solar?

Trimis de: Erwin pe 8 Feb 2011, 12:28 AM

Se merită, dar să nu investeşti īn tehnologii scumpe, făcute de gata. Părerea mea e că amortizarea lor e mai scumpă decāt producerea apei calde prin metode clasice. Asta deocamdată, pānă se vor ieftini şi vor fi subvenţionate pe de o parte, iar pe de altă parte va creşte preţul combustibililor fosili. Preţurile la o instalaţie cu tuburi vidate care este cea mai eficientă este prohibitiv, o face să devină un moft de lux. Aşa că sfatul meu este să īţi faci īn regie proprie o instalaţie cea mai simplă posibilă şi care să dureze maxim 5-10 ani, pentru că atunci deja vor fi pe scară largă şi mult mai rentabile sistemele de cumpărat.

Trimis de: kcapone pe 8 Feb 2011, 09:29 AM

Alexei daca esti dibaci, si te incumeti sa faci singur ai aici in topic niste link-uri utile. Ma refer in special la cel cu panoul fotovoltaic facut de indianul acela ce a inlocuit siliconul cu fire de par uman. Ai acolo si schita. Vorbeste cu pepinogepeto care stie niste surse pentru parti componente de calitate si mai ieftine decat ce gasesti la noi.

Iti doresc succes si imi doresc sa faci tu ceva functional si ieftin ca sa oferi si altora schema tehnologica si financiara a produsului finit. ohyeah.gif

Trimis de: Marduk pe 8 Feb 2011, 12:20 PM

QUOTE(Erwin @ 8 Feb 2011, 12:28 AM) *
.....sfatul meu este să īţi faci īn regie proprie o instalaţie cea mai simplă posibilă ....

eu am cautat asa ceva, dar tot ce am gasit nu-ti da "mura-n gura" ca sa zica asa, date, scheme, schite, pentru obtinerea unei astfel de instalatii, or poate nu am stiut eu unde sa caut.

Trimis de: pepinogepeto pe 16 Feb 2011, 05:58 PM

salut strengarilor
am lipsit mult de pe han,sper ca o sa revin curind cu informatii la zi despreenergii alt.


Trimis de: Erwin pe 17 Feb 2011, 09:59 PM

QUOTE
eu am cautat asa ceva, dar tot ce am gasit nu-ti da "mura-n gura" ca sa zica asa, date, scheme, schite, pentru obtinerea unei astfel de instalatii, or poate nu am stiut eu unde sa caut.


Păi ca să atingi dezideratul de a face cu māna ta şi a ieşi ieftin trebuie să-ţi pui mintea la contribuţie, priceperea şi mai ales ingeniozitatea de a te folosi de ceea ce găseşti, ce ai sau ce poţi cumpăra mai ieftin sau din materiale recuperate. Am văzut cāteva clipuri pe youtube, de exemplu cum poţi face un captator solar pentru apă caldă folosind ţeavă neagră de pvc care se foloseşte la conductele de apă īngropate, e foarte simplu, faci o spirală pe acoperiş, o fixezi cu cāteva şipci ca să o poţi urca mai uşor pe acoperiş şi să-şi menţină cāt de cāt forma plană. La un capăt bagi apă rece, la celălalt vine apa caldă. Simplu, ieftin, eficient.



Trimis de: kcapone pe 25 Oct 2011, 08:59 AM

The Dude, daca te duci la Sumedru azi, fa te rog niste poze. pls.gif

In legatura cu energia ieftina spre moca un coleg de-al meu va finaliza in cateva saptamani o oferta bazata pe ...aer comprimat. Are omul depus brevet de inventie..etc. Casuta cu forma clasica deci pretabila ca si cabana, pe structura metalica, la cheie, cu 400 euro mp doar primul nivel (podul exista, este inclus in pret si poate fi locuit) fac unii.... Deocamdata au ridicat doar prototipul pt a vedea si "in viu" daca apar probleme tehnice.

Pe masura ce voi afla noutati vi le voi spune


Maxima sanatate!

Trimis de: The Dude pe 25 Oct 2011, 12:34 PM

O idee interesanta..sa vad daca pot ajunge...Merci ca mi-ai amintit.

Da, si eu zic ca ar trebui investigat mai atent sistemul asta cu structura metalica, desi unul mixt ar parea mai interesant la prima vedere.
Astept cu ninteres informatiile de la tine thumb_yello.gif

Later Edit:.... e in noaptea asta...nu mai pot ajunge...mare pacat.

Trimis de: freeman pe 26 Oct 2011, 06:08 AM

QUOTE(kcapone @ 25 Oct 2011, 09:59 AM) *
In legatura cu energia ieftina spre moca un coleg de-al meu va finaliza in cateva saptamani o oferta bazata pe ...aer comprimat. Are omul depus brevet de inventie..etc.

In ce consta inventia?

Trimis de: kcapone pe 26 Oct 2011, 06:43 AM

QUOTE(freeman @ 26 Oct 2011, 07:08 AM) *
In ce consta inventia?


In mare este vorba despre o pompa, mult mai eficienta decat cele existente, care in urma actionarii sale mecanice (eoliana tip Tesnic) si/sau electric (panou fotovoltaic) "face aer" comprimat ce se stocheaza in rezervor sub presiune. Evident este foarte eficient, inclusiv economic, in zonele unde nu ai curent la poarta si in ansamblurile de locuinte prin dimensionarea optima a rezervorului (ingropat). Costurile initiale sunt mai mici decat la "curent", si nici nu ai nevoie de baterii scumpe pe care sa le schimbi la max.10 ani ca in cazul energiei electrice prin panouri; rezervorul e garantat 100. Conversia aerului comprimat in lucru mecanic, si invers este de 100%. La curent este de maxim 40% si chiar daca pare ceva mai complicat, gandit pe termen nu tocmai lung sistemul merita atentie. Ganditi-va numai la accizarea curentului electric...ce sta la "mana statului", stat ce are continuu nevoie de noi surse de finantare. Amanunte absolut clare, in cateva saptamani.

Maxima sanatate!

Trimis de: Erwin pe 26 Oct 2011, 08:38 AM

QUOTE
Conversia aerului comprimat in lucru mecanic, si invers este de 100%.


Numai un perpetuum-mobile are un randament atāt de bun. Dacă invenţia se īncadrează īn tiparul respectiv, poţi s-o uiţi.

Trimis de: kcapone pe 26 Oct 2011, 09:32 AM

QUOTE(Erwin @ 26 Oct 2011, 09:38 AM) *
Numai un perpetuum-mobile are un randament atāt de bun. Dacă invenţia se īncadrează īn tiparul respectiv, poţi s-o uiţi.



Rectific: 99,83% laugh.gif

Trimis de: doru_constantiniu pe 26 Oct 2011, 11:26 AM

Deci eoliana sau panoul fotovoltaic produce curent, pe care un motor electric (compresor) il transforma in aer comprimat. Rezervorul de aer functioneaza ca o baterie. Iar cand ai nevoie de curent, aerul din rezervor actioneaza un motor/rotor, ce-o fi, care genereaza curent. Am inteles bine?

Tot ai nevoie de panouri fotovoltaice, completate cu o eoliana, dar nu mai ai nevoie de baterii (componentele sistemului ce au cea mai scurta durata de viata). Problema e costul acestei instalatii, comparativ cu costul bateriilor.

Acest sistem nu e perpetuum mobile, deoarece primeste continuu energie din afara (soare/vant). Deci se poate sa functioneze.

Daca la pret e ok, dupa ce-l face, poate ma are de client.

Trimis de: The Dude pe 26 Oct 2011, 11:33 AM

N-ar trebui sa fie un cost prea mare...Comparativ cu alternativa acumulatorilor cu ciclu profund, dar si a instalatiei conexe..
Interesant, dar ar fi mai bine sa discutam pe topicul cu energii alternative.
Cine va avea nevoie de solutia asta...de altele ca ea, va cauta acolo si nu va gasi ce cauta...parerea mea ....

Trimis de: kcapone pe 26 Oct 2011, 11:44 AM

QUOTE(doru_constantiniu @ 26 Oct 2011, 12:26 PM) *
Deci eoliana sau panoul fotovoltaic produce curent, pe care un motor electric il transforma in aer comprimat. Rezervorul de aer functioneaza ca o baterie. Iar cand ai nevoie de curent, aerul din rezervor actioneaza un motor/rotor, ce-o fi, care genereaza curent. Am inteles bine?


Oarecum. Nu e vorba de un motor electric ci de o pompa ... mecanica. Iar panoul fotovoltaic nu e absolut necesar. Este mai mult de amorul artei, daca tot ti-l deconteaza statul si daca e soare sa faca si el ceva...si da in cazul asta poate fi nevoie de un motoras electric care sa faca si el aer, daca vrei.

Faza este ca vei puea folosi curent doar unde este strict necesar. TV, becuri..etc. Restul..gen aspirator s.a. merg pe ...aer. In loc sa bagi in priza..bagi in duza cu aer. Ceva cam ca la Peles unde existau (or mai fi si acum) duze pentru aspirator...existand numai un singur aparat ce deservea toata locatia.

Poti merge si pe motor electric pentru conversia aerului in curent, dar cel mai eficient este asa cum am spus mai sus.

In ideea cu folosirea aerului pentru diverse aparate si scule intra si casele de care vorbeam. Ele vor fi adaptate/construite in acest sens.

Mai multe, repet, peste cateva saptamani.

Ai dreptate the Dude, voi prezenta acolo pe larg informatia cand ea va fi gata.

Trimis de: doru_constantiniu pe 26 Oct 2011, 08:39 PM

Inseamna ca n-am inteles bine. Aerul e produs de o pompa mecanica actionata de ce? De aerul din rezervor? Adica aerul din rezervor actioneaza o pompa mecanica care produce aer? Daca da, acesta e un perpetuum mobile, adica o fata morgana. O asemenea instalatie n-ar funciona nici daca aerul din butelie ar fi folosit exclusiv pentru actionarea pompei care sa produca alt aer. Daramite daca mai folosesti aerul din rezervor si pentru altceva.

Deci aerul din rezervor il folosesti ca atare, sa aspiri si sa-ti schimbi rotile la masina sau il transformi in energie electrica?
Pentru ca nu-mi pot imagina nici o aparatura dintr-o casa de locuit care sa mearga pe aer. TV, calculatoare, aparatura electrocasnica... toate merg pe curent, continuu sau alternativ, dar pe curent. Pe aer pot merge doar motoare (fara electronica), adica o bormasina, un polizor, etc

Trimis de: Erwin pe 26 Oct 2011, 09:51 PM

Ideea e deja studiată, īnsă la scară mare, e vorba de a utiliza un spaţiu īnchis etanş (preferabil o fostă mină de sare sau alte minereuri stabile) ca acumulator de energie stocānd aer comprimat, pentru centralele eoliene şi solare care sunt supuse condiţiilor de mediu īntāmplătoare şi nu pot furniza energia electrică atunci cānd ai nevoie de ea. Sursa de energie e centrala eoliană sau solară sau oricare alta, chiar şi convenţională. Se folosesc turbine pentru producerea curentului cu ajutorul aerului comprimat atunci cānd este nevoie de el. O centrală termică pe gaz poate fi convertită convenabil şi cu costuri mult mai reduse pentru un astfel de sistem de stocare, pentru că cineva a inventat o turbină care poate merge şi pe abur (produs prin arderea gazului) şi pe aer comprimat şi este reversibilă. La scară mică costurile de punere īn operă a unei instalaţii s-ar putea să fie cam mari. Rezervorul de aer trebuie să fie măcar o cisternă de cāteva tone īngropată īn pămānt, astfel ca durata de funcţionare să fie destul de mare pānă bate vāntul sau iese soarele din nou... rolleyes.gif

Trimis de: Marduk pe 26 Oct 2011, 09:58 PM

Daca e vorba de aer poate ar trebui sa ne spuna ceva despre volum, cat de mare ar trebui sa fie acel rezervor in care sa fie comprimat atata aer incat sa produca energie pentru o cabana, casa etc.

Trimis de: Erwin pe 26 Oct 2011, 10:15 PM

Cu cāt mai mult, cu atāt mai bine! Depinde şi de recipient, de presiune, de compresor, de turbina-generator. Eu am lucrat cu aer comprimat, pierderile sunt mari, e imposibil să ai un randament atāt de bun. Cānd comprimi aer compresorul se īncălzeşte şi căldura respectivă trebuie evacuată, se pierde. Cānd foloseşti aerul comprimat se pierde aer īn procesul respectiv şi randamentul este scăzut, īn unele situaţii ai nevoie de debit mare de aer ca să poţi obţine un lucru mecanic util şi atunci īn mod sigur ai vrea să ai īncă vreo 2-3 rezervoare pline. Apoi, pe măsură ce foloseşti aerul presiunea scade din ce īn ce mai mult şi atunci nici sculele pe aer nu mai merg la capacitatea lor. Apoi mai ai probleme cu apa din condens care trebuie purjată des, altfel cauzează probleme sculelor. Un rezervor metalic va fi supus la coroziune. Pentru o casă obişnuită estimez că este nevoie de o cisternă cam cāt cele cu care se transportă combustibilul. Īţi trebuie autorizaţie ISCIR pentru instalaţie şi control periodic la rezervoare. O alternativă e să foloseşti aer lichid şi butelii ca cele industriale, de presiune foarte mare. Nu vreau să ştiu cāt ar costa un compresor pentru aer lichid... blink.gif

Trimis de: freeman pe 27 Oct 2011, 07:59 AM

Am 3 intrebari.

QUOTE(kcapone @ 26 Oct 2011, 07:43 AM) *
1. Costurile initiale sunt mai mici decat la "curent"
2. rezervorul e garantat 100.
3. Conversia aerului comprimat in lucru mecanic, si invers este de 100%.


Trimis de: kcapone pe 27 Oct 2011, 09:07 AM

Am transmis colegului meu parerile voastre si asa cum am spus de la inceput, amanunte voi da peste cateva saptamani.

Toate bune.

Trimis de: red73dog pe 27 Oct 2011, 09:18 PM

DACA TOT NU ATI MUTAT DISCUTIA

http://www.youtube.com/watch?v=H2FObksO8jA&feature=relmfu

Trimis de: doru_constantiniu pe 27 Oct 2011, 09:33 PM

Been there, done that.
Asta e o instalatie clasica deja, fumata dpdv tehnic si disponibila pe toate gardurile.
Noi vorbeam aici de altceva.

Trimis de: The Dude pe 10 Nov 2011, 04:02 PM

RENEXPO 9-11 Noiembrie 2011 - TARG INTERNATIONAL PENTRU ENERGIE

zilele astea, o expozitie la sala palatului care merita vizitata.....mai ales expozantii de la etajul 1 si 2.

Trimis de: freeman pe 11 Nov 2011, 08:35 AM

Stiti pe cineva care se pricepe foarte bine la solara? dar la pompe de caldura?
M-as duce azi la expo.

Trimis de: The Dude pe 11 Nov 2011, 08:46 AM

La pompe de caldura DA. Un inginer brici de la Romstal.
Daca te intereseaza ti-l dau pe PM...Pentru solara ia cat mai multe plinate din expo. Le vom discuta aici.
Multe sunt fake-uri...adica nu. Sunt pnouri intre panouri. Unul cat un A4 poate produce cat unul de 1mp, dar si costa pe masura.

du-te la expo...vb dupa aia....

Trimis de: Marduk pe 11 Nov 2011, 05:32 PM

Azi am fost la cele de al IV-lea Targ International pentru Energie (RENEXPO). Dezamagirea a fost maxima. Majoritatea expozantilor aveau oferte pentru consumatorii mari si mijlocii, nu cred ca am vazut oferte pentru consumatorii mici, proiecte, kituri pentru partea domestica nu industriala. Am vazut doar doua eoliene una la intrare si alta in interior si una si alta la preturi prohibitive pentru o gospodarie modesta. Nu am vazut generatoare cu magneti de neodium, nu am vazut magneti de neodium, nu am vazut kituri pentru elice orizontale si verticale. Am facut repede la cateva standuri cerere pentru o solutie eoliana, fotovoltaica si de incalzire, nici una din oferte nu a fost mai jos de 6000 de euro. Cel mai tare stand din expozitie mi sa parut a fi al celor de la ASSET SYSTEM SRL (www.solartechnology.ro), care desi la prima vedere parea un stand educativ, oferea kituri, montaje simple, pentru obtinerea energiei alternative. Mi-as fi dorit macar cativa expozanti care sa aduca KIT-uri, de genul celor existente in UE, UK, USA, pentru cei care vor sa-si construiasca singuri si ieftin astfel de sisteme. Trebuie sa ajung in Germania, Olanda, UK pentru o astfel de expozitie de unde sa-mi cumpar un KIT de 1 kW eolian si solar, stilul asta secret, protectiv, al solutiilor ieftine la indemana oricui, ma enerveaza la culme.

Trimis de: freeman pe 12 Nov 2011, 08:36 AM

Am fost ieri la Sala Palatului la ora 16. Toti strangeau si erau pe picior de plecare de mult. Am vorbit cu vreo 5-6, spre deosebire de Marduk, mie mi-au oferit si solutii individuale. Daca doriti putem schimba informatii aici. Pe mine ma intereseaza ceva cam de 10 kw solar plus pompa de caldura (Dude rog pm pentru pompa si pentru solare voltaice si de incalzire apa). Eu am facut biz plan acum vreo 5 ani pentru panouri si eoliene, atunci nu dadea cu plus. Acum se pare ca da.

Trimis de: Erwin pe 12 Nov 2011, 11:03 AM

Marduk, cred că greşeşti īn privinţa puterii instalate de care ai nevoie pentru locuinţa ta. La puterea nominală a generatoarelor solare sau eoliene de 1KW nu īţi asigură constant la consumator această putere. Faci confuzie īntre generare şi consum, pentru că energiile neconvenţionale nu sunt constante ci sunt supuse alternanţei zi/noapte şi factorilor climatici. Tu trebuie să dimensionezi o rezervă de putere astfel īncāt să prevezi pierderile prin conversie şi stocare care nu sunt chiar neīnsemnate. Puterea sugerată de Freeman de 10KW este mult mai realistă pentru o locuinţă obişnuită. Din acest motiv cred că nu ai găsit instalaţii mai mici, ce doreai tu nu are utilitate practică ci e doar ceva demonstrativ.

Energia solară poate fi captată pentru īncălzire şi apă menajeră cu captatoare nepretenţioase pe care le poţi construi singur după planuri sau după idei proprii şi cu materiale uzuale. Īn schimb, cānd este vorba de eficienţă sau de a produce energie electrică se schimbă povestea. Randamentul celulelor solare actuale nu trece de 10-15%. Practic ai nevoie de o instalaţie de 10 KW pentru a produce 1KW dacă scazi şi pierderile de conversie. Ca să stochezi şi să reconverteşti această energie pe timpul nopţii sau cānd nu e soare ai nevoie de baterii scumpe cu ciclu profund. N-are cum să iasă ieftin, sau nu la cāt te-ai aştepta. O eoliană are sens doar dacă īn zona ta bate vāntul constant. Sunt relativ puţine zone īn ţară cu vānt constant ca direcţie şi intensitate.

Trimis de: Marduk pe 12 Nov 2011, 03:35 PM

QUOTE(freeman @ 12 Nov 2011, 08:36 AM) *
... mie mi-au oferit si solutii individuale.....

eu am facut cerere pentru 1-6kW, eolian si fotovoltaic, tu cat ai cerut?

QUOTE(Erwin @ 12 Nov 2011, 11:03 AM) *
... Practic ai nevoie de o instalaţie de 10 KW pentru a produce 1KW dacă scazi şi pierderile de conversie. Ca să stochezi şi să reconverteşti această energie pe timpul nopţii sau cānd nu e soare ai nevoie de baterii scumpe cu ciclu profund. N-are cum să iasă ieftin, sau nu la cāt te-ai aştepta. O eoliană are sens doar dacă īn zona ta bate vāntul constant. Sunt relativ puţine zone īn ţară cu vānt constant ca direcţie şi intensitate.

Asa este, concluzia pentru mine a fost ca la aceste costuri nu se merita. Bateriile sunt foarte scumpe iar viata lor este destul de scurta. Chiar si o eoliana nu-mi ofera cine stie ce pentru ca problema este la stocarea energiei. In cele din urma am decis sa-mi construiesc singur o eoliana verticala (cu un kit) si dou celule fortovoltaice, doar ca backup pentru cazul cand reteaua de electricitate are probleme. Voi folosi aceasta sursa doar pentru 6 becuri, pompa de la soba pentu incalzire, un frigider, un televizor si un laptop. Revin asupra nemultumirii mele referitoare la celebrele kit-uri, mie imi place foarte mult sa bricolez, faca asta din copilarie cand existau tot feluri de kit-uri, pentru amplificatoare, radiouri, orgi de lumi, automate etc. Ani de zile m-am bucurat de acele "jucarele" pe care ma "chinuiam" sa le ansamblez dar dupa ce le puneam in functiune aveam o mare satisfactie. Eu cred ca exista o piata pentru astfel de kit-uri in Romania, ce poate fi mai frumos decat sa faci ceva cu mainile tale de care te poti folosi apoi in diverse activitati.

Trimis de: Erwin pe 12 Nov 2011, 04:26 PM

Aşa este, prietene, dar kit-urile apar cānd piaţa deja e saturată de produse. Comercianţii au interes să le vāndă pe cele gata făcute, e mai simplu şi profitul substanţial. Dacă eşti īndemānatic, poţi face captator pentru īncălzire şi apă caldă pentru că e cel mai uşor de făcut şi se merită, costul energiei termice obţinute amortizează lucrarea īn scurt timp.

Trimis de: freeman pe 12 Nov 2011, 07:11 PM

QUOTE(Marduk @ 12 Nov 2011, 03:35 PM) *
tu cat ai cerut?

10kw.
Bricolajul e simplu. Trebuie doar sa le fixezi si conectezi. La calcule te pot ajuta eu (contra una sticla de vin bun moldovenesc, ca sa nu intri la banuieli). Dar trebuie sa se potriveasca la fix calculele, panourile, invertoarele, cablurile, si bateriile. Se pierde intre 5 si 15% in invertoare (cresti de la 17-33vcc la 230vca) functie de calitatea lor, eficienta panourilor de azi e de 14-18% si mai rar 22% . Ele au cam 15-20kg la 200-300w per panou. Lipsa pozitiei perfecte mai duce la pierderea a 5-10%. Un panou actual iti ofera 98% in primul an, 90% pana la 10 ani, 82% pana la 25 de ani.

Eoliana ridica probleme serioase de inaltime, constanta vantului, constructia turnului, rigiditatea mecanismului.

Trimis de: Marduk pe 12 Nov 2011, 07:53 PM

Multumesc pentru sprijin. Ma gandeam la o eolian verticala, eu am cabana la 800 m altitudine si cam bate vantul acolo. Am vazut cateva proiecte pe youtube, trebuie doar sa ma decid la unul din ele si sa-i dau drumu la treaba. Am gasit pe ebay generatoare auto pe magneti permanenti neodium, costa cam 250 dolari, ma gandesc la ceva simplu, imprumutat din domeniul auto, roti, curele, alternator etc. Mai greu este cu planurile pentru elice, n-am gasit ceva explicit, mura-n gura, cum zice romanul.

Trimis de: Erwin pe 12 Nov 2011, 11:08 PM

Īţi recomand un sistem http://en.wikipedia.org/wiki/Savonius_wind_turbine cu ax vertical. Poţi folosi tablă recuperată de la butoaie. Ai nevoie de un ax solid din ţeavă cu perete gros, două lagăre cu rulmenţi potrivite, un cadru de susţinere din profile sudate şi un postament din beton. Angrenajul cu alternatorul se poate face cu o curea auto şi o fulie montată pe ax. Este cel mai la īndemānă şi nepretenţios. Funcţionează cu vānt din orice direcţie. Este īnsă important să ai cel puţin 2 trepte defazate, ca să pornească. Un sistem ceva mai bun este cu palele elicoidale, dar sunt mai greu de făcut. Dimensiunile nu sunt critice, dar este bine să te asiguri că instalaţia va rezista la vānt puternic, suportul din partea superioară se poate ancora cu cabluri de oţel.

Trimis de: freeman pe 13 Nov 2011, 07:17 AM

Daca faci o eoliana simpla cu materiale auto etc, iti recomand solutia cu o elice tip cilindru cu ax vertical cu 4 pale, asa nu mai ai nevoie de mecanismul de orientare dupa vant a elicei ca la cele cu ax orizontal (ti-o desenez eu, alta sticla de vin, o poti bricola tu). Aceasta solutie e cu 30-40% mai ineficienta energetic si aerodinamic, dar e de 10-20 de ori mai ieftina. Totusi turnul trebuie sa tina in varf 100 kg (elicea plus generatorul de curent) si sa fie mai inalt cu 10 metri fata de cel mai inalt obstacol pe o raza de 150 m in jurul turnului. N-am glumit cand ti-am spus ca o eoliana implica probleme serioase de rezistenta si rigiditate. Astea sunt adevaratele probleme, partea electica si de generare a curentului sunt floare la ureche si se rezolva usor. Trebuie masurata sau aflata puterea maxima a vantului pe dealul tau pentru a sti daca jucaria trebuie sa reziste la 250 km/h vant sau la mai mult. Alta solutie ar fi sa o pui direct pe casa, daca se respecta ce am scris mai sus. Chiar daca o sa bagi otel mult in constructia suportului si rigidizarea elicei, iese mult mai ieftin decat a construi un turn.

Sisteme eoliene simplute (mai degraba jucarioare) erau la Praktiker, ele genereaza 24v si un curent atat de mic...

Spuneai ca vrei sa mearga un tv si un frigider. Frigiderul consuma curent dublu la fiecare pornire... (daca scrie pe el 300w, baga x2 si atunci ai stroboscop pe instalatie), la fel fac o multime de motoare si pompe. Masinile de spalat consuma mult. Tvul consuma mediu. Daca nu crezi aceste lucruri, le vei constata repede de tot pe pielea ta si e posibil sa te deziluzionezi crunt daca ai dimensionat prea mic.
Vorba lu' ma-mare: 'Think Big' si vei fi satisfacut. thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 14 Nov 2011, 11:58 AM

Si alea profi tot 24v dau....unele dau 12v.

Trimis de: The Dude pe 14 Nov 2011, 07:00 PM

Eu zic ca o eoliana nu merge mai pe nicaieri. Conditia minima de viteza a vantului presupune si o constanta a ei/lui.
Privite asa lucrurile conduc catre o singura idee: eoliana nu va functiona decat in putine locuri din Romania.

La mine eu am facut masuratori cu anemometrul. Concluziile ?? Ei bine, desi vantul imi parea o prezenta constanta si suficienta, el s-a dovedit a fi inutilizabil pentru cea mai mica dintre turbinele casnice. Ca atare ar fi trebuit sa cobor un domeniu mai jos. Acolo existau posibilitati insa nu am gasit importatorul...apoi a trebuit sa ma declar invins de gaselnita unui vecin, care cu o elice rudimentara si un alternator de Dacia 1300 facea cam acelasi lucru cu o instalatie performanta de circa 2000 de euro. Si folosea si un acumulator de tot rahatul (de autoturism 55A) pe care, daca l-ar fi inlocuit anual tot iesea mai ieftin.


Trimis de: Cucu Mucu pe 15 Nov 2011, 10:25 AM

Marduk, nu ai niciun paraias prin apropiere? Hidrocentralele au cel mai bun randament, captai paraul, faceai un mic lac de acumulare, puneai o turbina si aia era.

Eu am facut o simulare acum vreo 3 ani pt un sistem de 10 Kwa (sistem integrat, panouri pt apa calda, eoliana, solara si pompa de caldura) si imi dadea pe minus rau, cand eram aproape de amortizare se termina perioada de garantie a componentelor.

Trimis de: The Dude pe 15 Nov 2011, 11:47 AM

Cucu Mucu...microhidrocentralele sunt de departe cele mai eficiente investitii in domeniul energiilor astora, insa atentie mare ca mediul a primit unda verde ( jamie.gif ) sa desfinteze orice captare din asta. In viitorul imediat va fi necesara o autorizatie pe care nu o mai obti decat in conditii foarte grele de impuneri. Este posibil sa faci investitia si sa vina astia peste tine sa ti-o opreasca din exploatare.

Eu vorbesc aici de cele minuscule, care duc o gospodarie si nu mai mult...nu de alea de care s-a spus la televizor.

Dupa mine e o investitie periculoasa microhidrocentrala.

Trimis de: Marduk pe 15 Nov 2011, 01:48 PM

QUOTE(The Dude @ 14 Nov 2011, 07:00 PM) *
...apoi a trebuit sa ma declar invins de gaselnita unui vecin, care cu o elice rudimentara si un alternator de Dacia 1300 facea cam acelasi lucru cu o instalatie performanta de circa 2000 de euro. Si folosea si un acumulator de tot rahatul (de autoturism 55A)....

thumb_yello.gif Astea sunt chestiile pe care le caut. Legat de acest raspuns as avea niste intrebari:
1. ce inseamna elice rudimentara? totusi elicea este foarte importanta si se construieste destul de greu.
2. poti folosi orice fel de alternator? nu ai de dacie, ai de DAC sau unul performant de Audi, ma gandesc ca le-as putea gasi la dezmambrari auto.
3. cu acest ansamblu poti incarca orice fel de acumulator, spre exemplu unul de 300 Ah?
Am vazut pe Youtube tot felul de proiecte, dar nu am vazut nici unul in realitate, functionand. M-ar interesa aceste solutii simple puse in practica cu piese de la desmembrari.

QUOTE(Cucu Mucu @ 15 Nov 2011, 10:25 AM) *
Marduk, nu ai niciun paraias prin apropiere?

Nu am, paraul este la 1 km de cabana mea. Dar voi face un sistem votovoltaic + eolian cu o baterie mai mare si cred ca va fi de ajuns pentru un backup de cateva ore. Cea mai mare problema o am cu elicea, am gasit un alternator performant, cu magneti permanenti, axul principal va fi un ax auto de la roata, antrenarea alternatorului ma gandesc sa o fac cu o curea danturata, pentru a reduce zgomotul.

Trimis de: Felina pe 15 Nov 2011, 01:52 PM

Viitorul suna bine! Cam asa visez eu din copilarie sa fie doata casa mea: http://www.stylereport.ro/design/lampi-bio-luminescente-mese-care-generaza-metan-si-stupi-urbani-philips-microbial-home

Trimis de: Marduk pe 15 Nov 2011, 02:00 PM

Da, am vazut si eu articolul, chestia cu stupul de la Philips nu e veridica sau e un non sens. In primul rand ca albinele nu pot rezista in soare, la lumina, in stup este intuneric, stupii scoala, educationali au ferestre prin care te poti uita in stup fara sa-l deschizi, dar apoi este geamul este acoperit cu un capac. Nu vad rostul unui asemena stup, de ce trebuie sa hranesti albinele?albinele se hranesc singure si ne mai hranesc si pe noi, conceptul ca si arta decorativa e interesant, poate ca sticla aia nu lasa soarele sa patrunda in stup ........

Trimis de: Felina pe 15 Nov 2011, 02:02 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Nov 2011, 12:00 PM) *
Da, am vazut si eu articolul, chestia cu stupul de la Philips nu e veridica sau e un non sens. In primul rand ca albinele nu pot rezista in soare, la lumina, in stup este intuneric, stupii scoala, educationali au ferestre prin care te poti uita in stup fara sa-l deschizi, dar apoi este geamul este acoperit cu un capac. Nu vad rostul unui asemena stup, de ce trebuie sa hranesti albinele?albinele se hranesc singure si ne mai hranesc si pe noi, conceptul ca si arta decorativa e interesant, poate ca sticla aia nu lasa soarele sa patrunda in stup ........



n-am intles nici eu faza cu stupul
dar restul e fascinant wub.gif

Trimis de: Erwin pe 15 Nov 2011, 07:17 PM

Marduk, n-ai urmărit link-ul dat de mine pe wiki cu rotorul Savonius sau nu ai citit postul consecutiv al lui Freeman despre acelaşi lucru? Turbina cu ax vertical este simplu de realizat, nu trebuie să te complici cu un proiect aerodinamic al unei elice care este greu de făcut şi montat pe un pilon. Faţă de ce spune Freeman, dacă terenul tău are o pantă poţi monta direct pe sol īn punctul cel mai īnalt instalaţia, cu condiţia să fie teren liber īn jur astfel ca vāntul să nu fie turbulent. Pentru a obţine turaţii mari ai nevoie de o fulie mai mare pe axul vertical al rotorului decāt fulia alternatorului. Ca să īncarci o baterie de acumulatoare de putere mai mare ai nevoie de un regulator electronic care să asigure curentul de īncărcare necesar. Din acest motiv se folosesc alternatoare cu bobine, pentru că prin bobine se poate regla curentul de excitaţie al alternatorului astfel īncāt sarcina (īncărcarea acumulatorilor) să primească o tensiune şi un curent potrivite. O maşină electrică cu magneţi permanenţi se numeşte dinam şi dă un curent direct proporţional cu turaţia. Electronica necesară este complet diferită īn acest caz.

Trimis de: The Dude pe 15 Nov 2011, 07:35 PM

Erwin. O elice cu palete avand unghiuri variabile e mai eficienta de cat o turbina tubulara atunci cand vine vorba de curenti de aer de pana la 10 m/s.
Constructia celei pe care am vazut-o la lucru era rudimentara si de o manufactura lesne de realizat si chiar depasit. Intregul sistem antrenat de ea era luat de la un autoturism Dacia 1300, cu alternator, regulator...tot.

Acum, varianta si mai simpla e sa cumperi elicea de la un artizan. Unul dintre ei exista la iesirea din Predeal..p-acolo pe unde a dat Huidu de belea.
E in curtea unui localnic unde el si-a si montat o elice din asta multicolora si mareata, pentru a atrage atentia.
In functie de marime si complexitate preturile merg de la 50 la 150 de lei (asta cam acum doi ani).

De la dezmembrari sistemul ala de Dacia costa 100 de lei...desigur daca esti fraier poti da si 1000 de lei.
Recent am vazut in targ cu 500 de lei unul de Opel in perfecta stare...In fine, cine cauta gaseste.

Trimis de: The Dude pe 16 Nov 2011, 08:25 AM

Sa nu uit....Mai e nevoie de un sistem de transmisie. Omul meu folosea curele. La 10 m/s (cred) curentul produs este atat de mic incat nu poate conta ca un curent de incarcare, iar in lipsa transmisiei elicea se va misca greu. Trebuie calculat un raport, dar nu e mare scofala.

Inca ceva. Palele elicei sunt prinse intre doua cercuri concentrice. In cele doua puncte de prindere, cate o semiluna cu un arc lamelar (din arc de ceas de masa) face ca lamelele sa se pozitioneze paralel pe vant atunci acesta este foarte puternic. Asta protejeaza elicea si o mentine in rotatie chiar si la cele mai puternice intemperii; pe de alta parte, cand vantul e molcom, arcul se detensioneaza iar pala elicei revine la pozitia perpendiculara pe vant, putand astfel fructifica si cea mai mica adiere....

Vorba cuiva...tot manipulez ideile altora. Asta n-a inventat-o taranul ala, ci alt taran...ca am vazut ceva asemanator la muzeul inventilor de la sat de pe langa Sibiu.

Trimis de: freeman pe 16 Nov 2011, 12:26 PM

Eolienele bune genereaza curent semnificativ de la un vant de 12m/s (cam 45 km/h) si merg pana la 150 km/h, cele de 1-10 kW (si cele de 20 MW tot cam asa).

Daca vrei bricolaj ieftin, solutia Predeal mentionata de Dude e excelenta. Probleme pot fi: curentul(intensitatea) foarte mic (nu tensiunea de 12/24/44) si zgomotul mare. Eu am vazut in actiune doua turbine tip jucarioare. Cand am zis curent foarte mic, nu-ti poti imagina cat de mic poate fi... ca urmare dimensionarea turbinei cred ca nu poate fi sub 1,5-2 m diametrul sau lungimea si a anexelor ei, altfel e posibil sa dai la bicicleta... Zgomotul ajunge la 50 db la cele performante, masurat la 20 metri; trebuie sa te astepti la mai mult la una artizanala.
Am vazut ca vinde cineva (particular in Romania) 2 kituri eoliene (turbina generator, controler, dump load, invertor) de 1 si 2 kW cu 1000 si 2000 euro. Daca te intereseaza...

Insa problema majora e constanta vantului. Eu stiu ca locurile bune sunt in judetele Constanta si Tulcea.

Trimis de: turbo trabant pe 16 Nov 2011, 01:00 PM

1 kw putere maxima?

nu se merita sa bagi bani in eoliene artizanale tocmai din cauza sursei variabile. daca chiar ai nevoie de "verde" panourile solare par a fi mai bune acum.

Trimis de: freeman pe 16 Nov 2011, 01:12 PM

QUOTE(turbo trabant @ 16 Nov 2011, 01:00 PM) *
1 kw putere maxima?

Asta a solicitat in paginile anterioare.
Eu de aia am vorbit de dimensionarea turbinei... daca e prea mica si pusa in zona slaba... e ineficienta. Alea foarte mari, puse bine, sunt o investitie excelenta. Cea mai eficienta investitie, care are un grad mare de constanta, este turbina hidro.

Trimis de: Cucu Mucu pe 16 Nov 2011, 01:21 PM

QUOTE(freeman @ 16 Nov 2011, 12:26 PM) *
Insa problema majora e constanta vantului. Eu stiu ca locurile bune sunt in judetele Constanta si Tulcea.


Mai e si zona Rasnovului si undeva prin Apuseni, aveam eu o harta eoliana, revin daca o gasesc.

Trimis de: Marduk pe 16 Nov 2011, 06:55 PM

QUOTE(Erwin @ 15 Nov 2011, 07:17 PM) *
Marduk, n-ai urmărit link-ul dat de mine ...

L-am urmarit, am mai luat ceva informatii si de pe Youtube. O eoliana Savonius ar fi o solutie pentru mine, dar una moderna, am vazut cu 3 pale si 5 pale. Sper sa gasesc un kit pentru o astfel de elice, restul fiind rezolvat.

Trimis de: freeman pe 30 Nov 2011, 08:53 AM

Uite aici calculatie de costuri pentru energie eoliana. Cam asa imi ieseau si mie procentele costurilor.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-investesc-banii-in-vant-si-au-instalat-turbine-eoliene-cum-vrea-sa-i-ajute-statul.html?utm_medium=email&utm_campaign=general&utm_source=nl-stirileprotv-331-11&utm_nooverride=1
Daca nu e subventionata puternic, combinat cu o conectare rapida in dublu sens la firma de energie electrica, dezvoltarea acestor sisteme de energie alternativa va fi lenta si scumpa.
Poate guvernul se gandeste sa faca ceva in acest sens...

Trimis de: pepinogepeto pe 18 Jul 2012, 08:17 PM

thumb_yello.gif am lipsit mult de pe forum ,am avut treaba ,,,,"electric"vorbind

fratilor ,,treceti pe iluminattul pe leduri. unele sint si luminoase si ieftine .o sa va dau detalii curind

multi o sa mi sariti in cap ca nu au aceeiasi lumina ca "becul",ca nu ilumineaza suficeent....etc
vax albina ,trebuiesc puse cu cap
detalii in curind

in ultimele luni nu am facut altceva decit teste pt consum casnic ,iluminat si sarcini mari {masina de spalat automata}ca exemplu,consum in stand-by,si panouri solare hom made cit si "industriale.

am tras niste concluzii de sta mata in coada .
ne mint asttia de la "renel" enel si alte organisme ca pe prostii din vest.
vb curind

Trimis de: Erwin pe 18 Jul 2012, 09:05 PM

Bine-ai revenit! Așteptăm cu interes rezultate concrete. Am văzut "becuri" cu LED la prețuri cam mari... Merită? Ai calculat īn cāt timp se amortizează? Panouri solare la fel, se merită să iei plăcuțe și să le asamblezi tu sau mai bine să iei panouri gata făcute? Sunt curios de pildă pentru alimentarea unui laptop obișnuit (65W) ce panou pot să iau și de unde, ca să fie ieftin?

Trimis de: pepinogepeto pe 24 Jul 2012, 02:42 PM

Erwin,scuze pt intirziere ,intru rar

saptamana aceasta sper sa am timp sa dau detalli pt consum ,tip leduri ,achizitii,home made si altele

se merita sa iei celule fotovolatice si sa faci panouri daca ai un pic de indeminare .

invertoare ,ups si alte piese si aparate le gasiti in targuri .unele chiar originale si ieftine .mult mai bune decit majoritatea "basinilor chinezesti" sorry.gif din magazinele de pe Maica Domnului {Bucuresti} sau alte orase. devil.gif

spun totul dn experienta proprie si nu "vorbe" thumb_yello.gif

o sa vin cu exemple thumb_yello.gif

celule gasiti pe saituri la 8lei bucata x35{36}celule +sticla+aluminiu+......mult mai ieftin decit chinezariile din magazin

cine poate ,sa le achizitioneze din magazinele din germania direct sau prin rude/cunostiinte musai.
detalii in curind sorry.gif

Trimis de: tudor_bilc pe 20 Aug 2013, 02:35 PM

am gasit chestia asta...http://cumsefaceunaalta.blogspot.ro/2010/02/panou-solar-diy.html
daca cineva doreste sa faca asa ceva acasa..detailat cum se face, de unde se cumpara, cat costa...eu zic ca este util.

Trimis de: Erwin pe 7 Sep 2013, 08:43 AM

Motor Stirling acționat de "rocket stove" - un cuptor eficient:


Produce curent electric și apă caldă suficiente pentru o mică cabană. Pe mica plită īncinsă se poate găti.

Trimis de: Marduk pe 8 Sep 2013, 08:23 AM

Am incercat sa gasesc pe net motoare stirling de vanzare, la preturi decente, nu am gasit decat motoare pentru laboratoarele scolare, jucarii etc. Care este randamentul acestui tip de motor? Am inteles ca este adiacent unei surse de caldura, soba, dar cat lemn trebuie sa consumi pentru 500 W? Proiectul este interesant rezolva mai multe probleme dar raman altele, puterea si stocarea energiei obtinute.

Trimis de: Erwin pe 8 Sep 2013, 12:13 PM

Da, pentru că http://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_engine nu sunt destul de rentabile pentru producția de serie mare īnsă au aplicații īn domenii specializate unde se poate profita de avantajele lor, pot funcționa și ca pompă de căldură, pentru răcire sau īncălzire. Motorul Stirling are nevoie de materiale speciale la cilindrul cald pentru că stă tot timpul īn contact cu sursa de căldură și are o putere relativ mică.

Trimis de: alexei pe 23 Jan 2014, 05:14 PM

turbina verticala gorlov,ca si estetica cel putin eu o situez pe primul loc intre turbinele eoliene verticala(chiat daca la origine a fost conceputa ca si turbina hidro). am cautat materiale pe net dar nu am gasit mare lucru despre ea,poate aveti voi idee,sau poate a ti vazut indeaproape,cum se poate realiza una?

Trimis de: Erwin pe 23 Jan 2014, 09:19 PM

Este un model derivat al turbinei verticale inventată de http://en.wikipedia.org/wiki/Darrieus_wind_turbine īn 1931. Acea turbină nu pornește singură și trebuie combinată cu mici rotoare Savonius. Avantajul este că lamele sunt ușoare și fiind gata curbate rezistă bine la forța centrifugală, avānd forma naturală a unei sfori care se rotește, sunt supuse numai la īntindere. Axul central este solicitat la compresiune, mai ales lagărul din partea superioară și toată turbina tinde să fie īmpinsă de vānt așa că sunt necesare niște corzi de susținere. Modelul cu lame simetrice are dezavantajul pulsațiilor și a unei frecvențe de rezonanță care trebuie evitată spre a nu se distruge, rotorul elicoidal de mai sus inspirat după turbina hidro Gorlov īncearcă să elimine acest dezavantaj. Lucrează bine numai la īnălțime mare.

Mi se pare nerentabil de realizat acasă avānd īn vedere dezavantajele și materialele necesare (fibra de carbon este scumpă).

Trimis de: alexei pe 23 Jan 2014, 10:45 PM

care ar fi dezavantajul daca as face o din metal? pt pale m as gandi la platband zincat,ar fi mai grea pe de o parte pe de alta parte ar interveni inertia care o vad ca fiind un avantaj,eu as avea nevoie de niste cote,dimensiuni,asta i ceea ce nu gasesc pe net.


Trimis de: Erwin pe 25 Jan 2014, 05:10 PM

Nu cred că e o simplă platbandă ci are un profil aerodinamic. Trebuie ca forța vāntului să īmpingă palele similar cu portanța pe care o creează o elice sau aripă de avion. Eventual din tablă subțire de aluminiu mulată pe o țeavă sau două de aluminiu care să constituie miezul rigid. Īn link-ul care l-am dat mai sus (de pe wikipedia) sunt referințe, găsești ceva sugestii pentru forma palelor http://www.amics21.com/laveritat/introduction_darrieus_wind_turbines.pdf.

Trimis de: Marduk pe 25 Jan 2014, 07:01 PM

Am nevoie de un sfat, am nevoie de o sursa de curent "tampon". Acum 2 ani ENEL-ul a schimbat cablu de furnizare a energiei de pe stalpi, pana la aceasta schimbare erau 2 cabluri desizolate care la fiecare adiere de vand faceau scurt si curentul electric era intrerupt cateva ore sau 1 zi sau 2, cand era furtuna fie vara sau iarna, ca in aceste zile, cu rafale de vant. Dupa ce au schimbat cablul de cate ori este vant curentul electric se intrerupe 1-2 minute pana la max. 20-40 minute cam de 3-4 ori pe zi. Anul trecut am pus in functiune o termosoba, care foloseste o pompa cu 3 viteze consum max. 78W. M-am gandit sa cumpar un UPS cu o baterie de 100 Ah care ar putea sa furnizeze curent pentru pompa timp de 10 ore, dar parca as vrea sa ma asigur in cazul in care curentul s-ar intrerupe mai mult de 1 minut pana la 40 de minute max. 3 ore sa pot folosi curentul stocat in baterie si pentru laptop sau televizor. Intrebarea este, ce este mai avantajos, un UPS+baterie aprox. 1000 lei care este dependent de curentul electric sau un panou solar fotovoltaic+baterie, la aceiasi putere aprox. 1500 lei. As opta pentru panoul fotovoltaic (kit-ul) care chiar mi-ar asigura independenta fata de reteaua electrica, in caz ca................................!!??

Trimis de: The Dude pe 26 Jan 2014, 11:49 AM

QUOTE(alexei @ 23 Jan 2014, 11:45 PM) *
care ar fi dezavantajul daca as face o din metal? pt pale m as gandi la platband zincat,ar fi mai grea pe de o parte pe de alta parte ar interveni inertia care o vad ca fiind un avantaj,eu as avea nevoie de niste cote,dimensiuni,asta i ceea ce nu gasesc pe net.


Frate Alexei...nici nu stiu cum e mai bine...Dar stiu o poveste.

A venit o vreme cand la mine la cabana am vrut sa pun o eoliana...am mai povestit aici, cu anemometru, cu studiul curentilor de aer, cu una, cu alta...Am renuntat si a fost o alegere inteleapta.

La o vreme m-a batut gandul sa imi fac singur morisca, insa, numai realizarea elicei s-a dovedit o treaba coplesitoare...sunt tot felul de unghiuri si echilibrul trebuie sa fie perfect..Am renuntat iar..

In tot timpul asta, un fel de vecin, mult mai practic, a alcatuit dintr-o pala de racit radiatorul, un alternator de Dacia si un acumulator pe jumatate epuizat, un sistem care ii ilumineaza si azi casuta din miez de munte...

Sunt doua alternative, asa cum vad eu lucrurile: ori cumperi ceva fabricat...ori improvizezi in cele mai largi limite..


**********

acum, cam cu un an in urma, eu m-am scolit in Germania (concern AEG) pe energii alternative..Ele se numesc altfel si expertiza capatata m-a calificat intr-un nivel de cu totul alta factura (mai mult latura economica, decat cea tehnica)..

sfatul meu este sa renunti la eolian....

incearca cu panouri fotovoltaice, la care si constructia artizanala este o optiune de luat in calcul... thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 26 Jan 2014, 04:06 PM

QUOTE(The Dude @ 26 Jan 2014, 11:49 AM) *
...nici nu stiu cum e mai bine...incearca cu panouri fotovoltaice, la care si constructia artizanala este o optiune de luat in calcul...

unsure.gif

Trimis de: The Dude pe 26 Jan 2014, 07:34 PM

http://prutix.ro/download/Cum_sa_construiti_singuri_un_panou_solar_fotovoltaic_by_Prutix_Company.pdf



....fa clic pe emoticonul de sus.... nonono.gif


....si nu te obraznici...faptul ca te-am numit "inca prieten" nu inseamna ca ti s-a ridicat ignore-ul....

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2014, 02:55 PM

QUOTE(The Dude @ 26 Jan 2014, 07:34 PM) *
....si nu te obraznici...faptul ca te-am numit "inca prieten" nu inseamna ca ti s-a ridicat ignore-ul....

Multumesc, dar sa sti ca ti-am raspuns de dragul dialogului si datorita faptului ca am considerat ca afirmatia de mai sus este totusi o gluma, rostita de un sef, un conducator etc. totusi tin sa-ti amintesc ca aici pe forum, nu exista asa ceva. Revenind la subiect, nu pot sa construiesc un panou fotovoltaic, nu mai am rabdarea din tinerete, iar acolo trebuiesc niste lipituri bune. Mai sunt o multime de factori care ma fac sa ma gandesc la un panou gata construit, intrebarea este monocristalin sau policristalin? Mai am o idee care ma framanta, as putea sa cuplez un panou fotovoltaic cu un UPS, adica sa combin facilitatile unui UPS dar sa renunt la 220V de la retea, sa-l conectez direct la invertorul ce se alimenteaza din bateria ce se incarca cu ajutorul panoului fotovoltaic? unsure.gif

Trimis de: alexei pe 27 Jan 2014, 06:08 PM

@marduk,stai ca m-am pierdut...am citit de la coada la cap si am inteles:panoul fotovoltaic iti incarca bateria(acumuleaza energia),prin invertor transformi DC in AC(230V) dar nu inteleg de ce vrei si UPS,ca doar prin invertor obtii o tensiune stabilizata,stocarea ti-o face bateria,acumulatorul. Nu vad rostul acestui UPS,mai degraba inlocuiesti acumulatorul cu unul de o capacitate mai mare daca autonomia este problema ta. Cred ca lipseste un controler din schema unsure.gif

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2014, 08:17 PM

QUOTE(alexei @ 27 Jan 2014, 06:08 PM) *
... Cred ca lipseste un controler din schema

Asa este UPS-ul vroiam sa-l folosesc pe post de controler, care sa actioneze ca un intrerupator automat cand nu mai am curent sa treaca automat pe baterie si pompa sa continue sa functioneze pe baterie, cand vine curentul ...... etc. Nu ma pricep dar din cate am observat un controler nu face asta, trebuie sa scoti stekerul din priza s-o bagi in invertor si apoi reiei procedura invers. Ma gnadesc ca daca ai un UPS toata aceasta procedura se face automat.

Trimis de: alexei pe 27 Jan 2014, 09:30 PM

ma refeream la controlet pt incarcarea acumulatorului,un releu de incarcare. ceea ce vrei tu de fapt este o automatizare care face trecerea automata de pe retea pe baterie si invers cand reincepe sa furnizeze reteaua. Am montat asa ceva impreuna cu generator diesel de 5,5 kw,nu poti face asta cu un UPS in nici un caz. Ete c-am gasit ce-ti trebuie: http://www.networksecurity.ro/ats-aar.html

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2014, 12:37 PM

Dap, asta este ceea ce-mi trebuie, dar e cam scump nu exista altceva mai ieftin, un montaj electronic mai simplu?

L.E.
Problema este cu bateria externa de la UPS. Bateria asta se incarca prin UPS in momentul in care energia eletrica revine, ar trebui ca acest controler sa existe intre panoul fotovoltaic-UPS-baterie! Aici apare contradictia, pentru ca energia vine din doua surse, UPS (de la retea) si panoul fotovoltaic. Cum pot rezolva problema asta?

Trimis de: alexei pe 28 Jan 2014, 01:54 PM

ai doua variante: folosesti un ups care sa-ti asigure autonomia dorita in cazul in care pica reteaua sau folosesti panoul fotovoltaic(cu acumulator,invertor etc) legat in paralel cu reteaua printr-o automatizare VALABILA. cu improvizatii ieftine risti sa arzi inverter,ups,panou si cam tot ce se poate arde.
inca n-am inteles de ce ai nevoie de ups!?

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2014, 02:52 PM

QUOTE(alexei @ 28 Jan 2014, 01:54 PM) *
....inca n-am inteles de ce ai nevoie de ups!?

Am o termosoba ce foloseste un termostat, o pompa pentru circulatia apei in calorifere. Foarte des pe vreme rea pica curentul in reteaua de distributie. De exemplu azi a picat curentul electric la 11:00 si n-a fost restabilit nici pana acum. In astfel de cazuri sunt obligat sa scot focul din focar si sa astept. Un UPS bun ar fi o solutie, care sa mentina pompa in circulatie 10-12 ore, dar ma gandeam sa am oarece independenta fata de retea. mad.gif

Trimis de: alexei pe 28 Jan 2014, 05:09 PM

pai ca sa nu mai scoti jarul din soba e simpu,un vas deschis te scapa de presiunea ce ar face-o apa in cazul fierberii,cam asta se intampla cand nu mai merge pompa si arde focul.fierbe apa si sare soba-n cap. repet,un vas deschis(se leaga exact ca un vas de expansiune inchis) te scapa de scos focul din soba,apa se incince pana la fierbere,se dilata,surplusul se duce in vasul ala(care tre sa fie cel mai inalt punct al instalatiei(principiu vaselor comunicante) si gata,rezolvata problema.

Trimis de: Marduk pe 28 Jan 2014, 06:31 PM

Solutia asta cu vasul de expansiune deschis merge si la o instalatie facuta pe teava din PPL? cu trasee pe sub podea, cu multe unghiuri de 90 de grade!!?? Din cate stiam o astfel de instalatie, cu vas de expansiune deschis, se face pe teava de metal pozata pe pereti cu inclinatie, cu cat mai putine coturi etc.

Trimis de: The Dude pe 28 Jan 2014, 06:38 PM

Alexei,

Omul vorbeste aici de un sistem AAR (automat de anclansare a rezervei).
Controlerul are alt rol, iar UPS e o fantezie erotica pentru cazul dat.

Propunerea mea sta intr-un grup de acumulatori cu ciclu profund, legati simultan la retea (prin sistem de redresare), si/sau sursa alternativa: panou(ri) fotovoltaic(e), prin controler pentru pornire/oprire incarcare; si apoi, la iesire, sistem invertor la tensiunea 220. Acest pachet interconectat cu alimentarea chestei aleia de la centrala termica (ce are nevoie de curent ca sa mentina functionarea) prin supravegherea dispozitivului AAR...

pachetul de acumulatori ca si intregul sistem se dimensioneaza functie de consumul solicitat de chestia aia + eventual laptop si alti consumatori


se intampla asa...in stand by sursa (reteaua oraseneasca sau panoul fotovoltaic) incarca acumulatorii si ii mentine permanent la un nivel plin (prin controler)...cade curentul, AAR-ul schimba alimentarea si totul trece pe acumulatori, fara ca instalatiile conectate sa simta ceva (se intampla in nanosecunde pentru un AAR ultrarapid)..revine curentul si switch-ul se face instantaneu invers (tot AAR), acumulatori trecand in regim de incarcare (tot prin controler)

vazi cum ma ia gura pe dinainte... mad.gif

Trimis de: Erwin pe 29 Jan 2014, 01:29 AM

Un UPS chiar asta face prin definiție: uninteruptible power supply. Ai nevoie ori de un UPS corespunzător ori de un sistem fotovoltaic cu controlerul adecvat. Un UPS cu autonomie mai mare de 1/2h devine extrem de scump pentru că folosește multe baterii īnseriate īn cabinete separate de baterii (aceleași, cu ciclu profund, fără īntreținere). Nu se construiesc UPS-uri cu autonomie mai mare de o oră sau două pentru că este nerentabil. Cānd e necesară autonomie mai mare se folosesc generatoare cu pornire automată sau manuală, după caz. Un sistem fotovoltaic cu automatizarea corespunzătoare s-ar putea să fie mai scump totuși și īn primă fază un UPS te-ar scuti de probleme la instalația de īncălzire pānă la vară cānd vei putea să-ți montezi sistemul solar. Nu īți recomand īn niciun caz să folosești o baterie auto legată la un UPS standard deși se practică des chestia asta. Bateria auto nu are ciclu profund și curentul de īncărcare al unui UPS de 600-800VA care folosește o baterie de 12V 7Ah este mult prea mic pentru reīncărcarea bateriei auto. Īn schimb, pot să-ți recomand un UPS de 1400VA cu 2 baterii care la consumul tău te-ar ține cel puțin o oră de īntrerupere pe zi. La așa multe īntreruperi va trebui să schimbi bateriile mai des decāt la 5 ani cāt este UPS-ul proiectat. Un stabilizator de tensiune pus īn fața UPS-ului ar netezi intrarea ca să nu ai treceri pe baterie la scăderile de tensiune. UPS-ul īl poți păstra īn circuit și dacă ai sistemul solar pentru că nu e soare īn fiecare zi...


Trimis de: The Dude pe 29 Jan 2014, 09:16 AM

fabula....ardeleneasca...incet spre incetisor...molcom..

An uninterruptible power supply, also uninterruptible power source, UPS or battery/flywheel backup, is an electrical apparatus that provides emergency power to a load when the input power source, typically mains power, fails. A UPS differs from an auxiliary or emergency power system or standby generator in that it will provide near-instantaneous protection from input power interruptions, by supplying energy stored in batteries or a flywheel. The on-battery runtime of most uninterruptible power sources is relatively short (only a few minutes) but sufficient to start a standby power source or properly shut down the protected equipment.

Diferenta intre UPS (fantezie erotica pentru nevoile descrise) si sistemul back-up cu supraveghere AAR este imensa...
nu ma conplac in niciun fel de alte explicatii...Cine are nevoie de sfatul (sfaturile) mele, le poate utiliza..sunt la liber..sau cum ar veni pe ardeleneste "open source"....


cine nu ?...cu atat mai bine thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2014, 09:49 AM

QUOTE(The Dude @ 28 Jan 2014, 06:38 PM) *
... iar UPS e o fantezie erotica pentru cazul dat. Propunerea mea sta intr-un grup de acumulatori cu ciclu profund, legati simultan la retea (prin sistem de redresare), si/sau sursa alternativa: panou(ri) fotovoltaic(e), prin controler pentru pornire/oprire incarcare; si apoi, la iesire, sistem invertor la tensiunea 220. Acest pachet interconectat cu alimentarea chestei aleia de la centrala termica (ce are nevoie de curent ca sa mentina functionarea) prin supravegherea dispozitivului AAR...

Dar acest sistem exista deja in UPS, nu? In UPS nu exista invertor, redresor, controler?! UPS nu controleaza incarcarea/descarcare bateriei exterioare legata la el? Eu ar trebui sa intercalez undeva in acest sistem cablurile de la controlerul panoului fotovoltaic!! unsure.gif

QUOTE(Erwin @ 29 Jan 2014, 01:29 AM) *
... Un UPS cu autonomie mai mare de 1/2h devine extrem de scump....Nu se construiesc UPS-uri cu autonomie mai mare de o oră sau două pentru că este nerentabil....

Pe acest http://www.electropower.ro/shop/show-product/316/10/sursa-ups-well-pentru-centrala-termica-800va/ am gasit UPS-ri la care timpul creste in functie de bateria folosita (este un tabel cu puterea bateriei, consumul si timpul). Daca ceea ce zic tu este adevarat inseamna ca producatorul sau vanzatorul acestui tip de UPS este un snapan care vrea sa pacaleasca cumparatorii. Daca afirmatiile respective ar fi reale la consumul pompei care este in treapta 3 (maxima) de 78 W un astfel de UPS cu o baterie de 100 Ah deep cicle m-ar scoate din incurcatura, pentru ca energia electrica pica doar pe vreme rea cate 2-15 min la 2-3 ore sau 2-3 ore pe zi. Eu ma gandeam sa folosesc facilitatea UPS-lui de a incarca bateria atunci cand am tensiune in retea cuplat la un panou fotovoltaic pentru cazurile de forta majora cand, sa zicem, nu as mai avea tensiune 3-4 zile. Ce-mi trebuie este un comutator intre panoul fotovoltaic, UPS si baterie, care sa actioneze in trepte, cand este tensiune bateria sa se incarce normal prin UPS iar cand nu este tensiune, bateria sa se incarce prin panoul fotovoltaic. Acel AAR propus de Alexei costa 164 euro cat un UPS bun, poate ca exista ceva mai ieftin pentru ceea ce vreau eu !?

Trimis de: alexei pe 29 Jan 2014, 10:24 AM

QUOTE(Marduk @ 29 Jan 2014, 09:49 AM) *
poate ca exista ceva mai ieftin pentru ceea ce vreau eu !?

cel mai ieftin este un intrerupator cu trei pozitii(1/0/2) sau un simplu intrerupator cap scara

Trimis de: The Dude pe 29 Jan 2014, 10:40 AM

QUOTE(The Dude @ 29 Jan 2014, 09:16 AM) *
An uninterruptible power supply, also uninterruptible power source, UPS or battery/flywheel backup, is an electrical apparatus that provides emergency power to a load when the input power source, typically mains power, fails. A UPS differs from an auxiliary or emergency power system or standby generator in that it will provide near-instantaneous protection from input power interruptions, by supplying energy stored in batteries or a flywheel. The on-battery runtime of most uninterruptible power sources is relatively short (only a few minutes) but sufficient to start a standby power source or properly shut down the protected equipment.

Diferenta intre UPS (fantezie erotica pentru nevoile descrise) si sistemul back-up cu supraveghere AAR este imensa...


Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2014, 10:51 AM

Ar trebui sa luati in considerare ca discutati cu un afon in domeniu. Eu am explicat ce vreau si cum as intelege eu sa folosesc un UPS. Este posibil? de ce nu este posibil? etc.

Trimis de: The Dude pe 29 Jan 2014, 11:57 AM

rolleyes.gif ...ii raspund lui Alexei...

penca UPS are menirea de tampon (sa fie da capul cui stiu eu) si e gandit sa asigure autonomia, numai o scurta perioada de la caderea curentului, atat cat sa poti salva date sau incheia un proces in derulare..pentru asta, resursele sunt distribuite intr-un anume fel si intregul sistem este structurat corespunzator..

in locul lui, ansamblul de care spun eu, preia suportul energetic si il distribuie dupa imperativul mentinerii in folosiinta a unor echipamente pe o perioada determinata de nevoi si de consumatori

definitia citata din wikipedia asta spune...foooooarte limpede si clar...


desi functioneaza dupa acelasi principiu sunt lucruri diferite...ce naiba Alexei ?

Ca sa raman si on topic, principiul de functionare a sistemului drain-back (cel mai ieftin sistem de colectoare solare)...este cel al vaselor comunicante....



...principiul e una...aplicatia e alta.....aplicatiile difera...

Trimis de: alexei pe 29 Jan 2014, 12:08 PM

QUOTE(Marduk @ 29 Jan 2014, 10:51 AM) *
Ar trebui sa luati in considerare ca discutati cu un afon in domeniu. Eu am explicat ce vreau si cum as intelege eu sa folosesc un UPS. Este posibil? de ce nu este posibil? etc.

@afon nu esti! stii ce vrei,eu ti-am dat varianta unei automatizari,ai zis ca e scumpa,ai posibilitatea ieftina-intrerupator dar actionarea se face manual,sau o varianta medie(in jur de 100 ron) un contactor care sa faca trecerea intre alimentari.http://www.brioelectric.ro/uploads/catalog/Contactoare%20ETICON.pdf

Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2014, 12:26 PM

QUOTE(alexei @ 29 Jan 2014, 12:08 PM) *
...ai posibilitatea ieftina-intrerupator dar actionarea se face manual,sau o varianta medie(in jur de 100 ron) un contactor care sa faca trecerea intre alimentari....

Unde ar trebui sa intercalez, conectez acest contactor? Din UPS ies doua cabluri care merg la baterie, pompa o alimentez de la una din prizele de iesire ale UPS-lui, iar UPS-ul este alimentat de la priza de 220V de la retea. Undeva in acest circuit, in vara ar trebui sa intercalez, conectez acest contactor si panoul fotovoltaic. Se poate merge pe ideea asta?

Trimis de: Erwin pe 29 Jan 2014, 02:22 PM

http://www.e-acumulatori.ro/ups-centrale-termice/ups-pentru-centrale-termice-cyber-power-cps600e-600va-420w-cu-baterie-rombat-efb75.html?utm_source=lista+2&utm_campaign=c0a8f983e6-Oferta_zapada&utm_medium=email&utm_term=0_c270ab4535-c0a8f983e6-416835769&mc_cid=c0a8f983e6&mc_eid=a57dfb5b4d#descriere

Trimis de: The Dude pe 29 Jan 2014, 04:25 PM

Draga Alexei,


credincios principiului meu potrivit caruia in absenta unui limbaj comun, intelegerea este imposibila, am studiat un pic acest abuz publicitar.
UPS pentru CT...dar fiindca il cunosc pe producator Ciprian Draghici 0745.775.777, m-am si interesat..

care va sa zica

UPS pentru centrale termice Cyber Power CPS600E 600VA 420W cu Banner 70 Ah (35 kg !!)



..adica ceva ce nu se spune in prezentare...autonomie de maxim 2 ore in conditiile unui consum normal..cea ce presupune cel putin 1/2 functionare si cealalta stationare (pentru o CT medie de 150-200w - cons energ electr)

confirma definitia UPS, adica o rezolvare de scurta durata si...utilizrea unui acumulator auto (care va fi intrebuintat numai 4-5 luni pe an, in cicluri incarcare/descarcare)...mie imi miroase a facatura si gogoserie promotionala.


In fine, acum, consultand liste si tabele, cea mai buna solutie pare sa fie http://www.generatoarecurent.com/generatoare/uz-general_benzina/generator-curent-gg-950/65


Trimis de: alexei pe 29 Jan 2014, 05:51 PM

sunt perfect de acord cu tine,eu nu am facut decat sa-i dau solutii sa alterneze intre retea si sursa alternativa(panou foto,ups,grup electro sau ce-o vrea el.Din cate am inteles Marduk asta voia,o solutie de alternare intre cele doua surse si asa dupa cum am spus acest lucru se poate face automatizat sau manual. daca termosoba respectiva este supravegheta cat timp arde focul este ok varianta manuala(intrerupator cap scara,cu trei pozitii sau pur si simplu un amarit de stecher scos din priza si mutat in generator sau ups sau ce-o hotara el sa foloseasca),daca focul arde nesupravegheat atunci are nevoie de o automatizare care sa faca treaba asta in locul susnumitului,dar asta costa(150-200 de euri).Cel mai mic generator il scapa de grija asta si iese mult mai ieftin fata de panou,acumulator,controler,pt ca din cat am inteles are o singura pompa sub 100w/h. eu am cumparat unul de 2,5 kw putere nominala cu 1300 ron acu doua luni si vad ca se comporta bine(in santier) am mai avut un einhel asemanator adus din italia ce l-am folosit vreo cinci ani prin santiere,sunt ok,sunt ieftine si nu stai dupa soare sau dupa vant,singurul incovenient in uzul casnic sunt noxele(evident trebuiesc montate in exteriorul locuintei)

Trimis de: Marduk pe 29 Jan 2014, 06:49 PM

WTF hh.gif

Domnilor eu am deja in minte ce vreau sa cumpar, deci nu discutam de publicitate aici.

Voi cumpara acest UPS 800 VA:



acest acumulator de 154 Ah:



Undeva in viitor vreau sa cumpar un panou fotovoltaic si un controler pe care sa-l conectez la acest sistem, dar nu vreau sa stau sa schimb stecherele manual de la un sistem la altul cand pica tensiunea de le retea. Despre generator nu poate fi vorba pentru ca tensiunea pica cand si cand de la cateva minute pana la 2-3 ore maximum.
Conform producatorului si vanzatorului UPS-ului acesta poate furniza curent timp de 12,6 ore pentru un consumator de 100 W (pompa are 78W la putere maxima). Este adevarata aceasta afirmatie?
Eu vreau sa conectez panoul fotovoltaic la acest sistem fara prea multe cheltuieli, AAR, electronica, invertor 12-220V etc. bazandu-ma pe faptul ca in interiorul unui UPS exista un invertor 12-220V. Este posibil sa conectez acest panou fotovoltaic cu controler la sistemul UPS+baterie?

Trimis de: alexei pe 29 Jan 2014, 08:36 PM

nonono.gif nonono.gif mda,se pare ca vorbim degeaba,am spus ce am avut de spus poti face cum vrei,bafta. spoton.gif

Trimis de: The Dude pe 29 Jan 2014, 08:56 PM

...exact...costa doar 350 de lei, unul aproape silentios si de o fiabilitate remarcabila...E de departe cea mai simpla si mai buna solutie, insa...deh...

acum vroiam sa te intreb trei chestiuni; poate ma poti ajuta...stii, eu chiar nu ma pricep la toate...


1. am un yamaha 1800, ceva mai vechi. m-a servit cu multa credinta 13 ani (ca si la tine foarte mult pe scule)...si iaca acum nu mai vrea sa porneasca..povestea e ca are un limitator in baia de ulei, cand nivelul scade, grupul nu porneste..simtomul asta l-am suspectat...asa ca am inlocuit uleiul...dar nimic...tuseste, baseste..dar nu intra in regim...

am umblat la filtrul de aer si am inlocuit bujia...rien...ai vreo sugestie ce as putea sa mai incerc pana sa il iau de o aripa si sa il aduc la bucuresti la reprezentanta ?? Nu de alta da nu-i treaba usoara peste dealurile alea..

aaa, am umblat si la duzele alea de aer, curatindu-le prin suflare cu un spray...


2. aveam un mic aparat de sudura cu electrozi de 1...cand il puneam pe grup, pana sa amorseze arcul, aparatul intra in sincope...am inteles pe urma ca ele nu sunt compatibile si ca un grup electrogenerator, daca nu e special construit sa si sudeze..nu va putea duce trafo de sudura...asadar, intrebare: aparatele astea de sudeaza in mediu protector, tot cu amorsa electrica si cu electrod de sarma, ar putea sa functioneze pe grup ?? am observat ca atunci cand se sudeaza cu asa ceva (la reteaua oraseneasca), trafo nu face niciun zgomot si totul este lin si normal...Am cate ceva de sudat la cabana..si am deja oxyaccetilenic cu spray-uri, dar se duc prea repede si sunt foarte scumpe...ma scoteam mai repede si mai simplu daca puteam sa duc cu grupul vreun aparat de sudura...chiar si unul foarte mic..

3. ...da nu...de asta iti zic mai incolo ca acum nu am povestea intreaga...trebuie sa mai fac o proba...

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 09:07 AM

1. nu porneste sau nu intra in regim? daca nu porneste dupa ce ai schimbat ulei,bujie,filtru de aer etc nu-ti ramane decat sa verifici carburatorul,ar trebui sa aiba 1 sau doua jigloare pe acolo ce ar putea fi infundate,filtrul de benzina(daca are),unele il au integrat in robinetul de sub rezervor sau plutitorul mai pe scurt alimentarea cu benzina,scanteia bujiei stii sigur cum se verifica altceva nu-mi vine in minte. Daca nu intra in regim adica nu ajunge sa scoata 220-230 poate fi regulatorul de tensiune sau... cazul meu...poate sa aiba rotorul dinamului incarcat electrostatic.Eu am facut isprava asta incercand sa alimentez un electromotor de la o instalatie artizanala de sapat fantani si astfel din 220 al meu scotea 50 de volti.
2. nu am incercat sa sudez cu el decat cu invertor(sper sa fi scris corect).Sunt aparatele alea de sudura care inverseaza faza,au doar electronica innauntru,sunt foarte usoare si consuma foarte putin. eu am un telwin 200 sau 250 parca.

Trimis de: The Dude pe 30 Jan 2014, 10:22 AM

how, how, how...deci nu porneste...tuseste mai mult decat ar trebui dupa ce relaxez funia, insa de pornit: nexam.

unde ai zis sa caut filtrul ala ?..la mine robinetul de alimentare e monobloc, in carter...cand ajung acolo fac eu cumva niste poze....exista un singur filtru benzina de care stiu...ala pe unde umplu rezervorul, adica un paharut/sita...normal ca ar mai trebui unul inainte de admisie...

si carburatorul e de fapt ala de unde trag socul, nu-i asa ?


2. poti sa imi spui ce consum ai la invertorul ala ?...si daca zici de faze inversate...pai grupul il poate alimenta ??

Trimis de: Marduk pe 30 Jan 2014, 10:28 AM

QUOTE(alexei @ 29 Jan 2014, 05:51 PM) *
...eu nu am facut decat sa-i dau solutii sa alterneze intre retea si sursa alternativa(panou foto,ups,grup electro sau ce-o vrea el....o solutie de alternare intre cele doua surse si asa dupa cum am spus acest lucru se poate face automatizat sau manual....Cel mai mic generator il scapa de grija asta si iese mult mai ieftin fata de panou,acumulator,controler,pt ca din cat am inteles are o singura pompa sub 100w/h....

Daca iau un generator, ce fac cand pica tensiunea din retea cate 20-30 minute din 2 in 2 ore? ma duc de fiecare data si trag de sfoara pentru 20 de minute? Generatorul este bun daca ai o intrerupere de 5 ore in decursul unei zile. Mie imi trebuie o solutie prin care sa conectez un panou fotovoltaic la bateria de la UPS, cu automatizarea am fost de acord am comentat doar ca este prea scump contactorul AAR si v-am cerut o solutie mai ieftina daca exista.

QUOTE(alexei @ 29 Jan 2014, 08:36 PM) *
...mda,se pare ca vorbim degeaba,am spus ce am avut de spus poti face cum vrei....

Multumesc, dar tot nu mi-ai raspuns la solicitare, daca sti si intelegi ce vreau sa fac, poate nu explic corect. Chiar daca pun un intrerupator manual, cum fac legaturiele intre cele trei componente ale sistemului, UPS+acumulator+panou fotovoltaic (controler)?

QUOTE(The Dude @ 29 Jan 2014, 08:56 PM) *
...exact...costa doar 350 de lei, unul aproape silentios si de o fiabilitate remarcabila...E de departe cea mai simpla si mai buna solutie, insa...deh...

Generatorul este foarte bun dar nu in cazul meu. Solutia cea mai buna este cu UPS+baterie exterioara, dar vreau ca alternativa sa pot incarca bateria si de la un panou solar, conectat la sistemul UPS+acumulator. Stiu ca panoul are un controler care controleaza cand si cat curent sa bage din panou in acumulator. In cazul meu acumulatorul este legat la UPS, unde ar trebui sa fac legatura dintre controler si acumulator, direct la borne, prin UPS??!!

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 11:49 AM

QUOTE(The Dude @ 30 Jan 2014, 10:22 AM) *
how, how, how...deci nu porneste...tuseste mai mult decat ar trebui dupa ce relaxez funia, insa de pornit: nexam.

unde ai zis sa caut filtrul ala ?..la mine robinetul de alimentare e monobloc, in carter...cand ajung acolo fac eu cumva niste poze....exista un singur filtru benzina de care stiu...ala pe unde umplu rezervorul, adica un paharut/sita...normal ca ar mai trebui unul inainte de admisie...

si carburatorul e de fapt ala de unde trag socul, nu-i asa ?
2. poti sa imi spui ce consum ai la invertorul ala ?...si daca zici de faze inversate...pai grupul il poate alimenta ??

coane,tuseste mai mult decat ar trebui...tind sa spun ca ia prea putin aer(ramane socul tras),nu sunt mecanic,iti impartasesc din experienta. la mine filtrul e intr-un paharut sub robinet,carburator si socul la mine sunt doua parti distincte :filtru de aer,soc,carburator. sincer nu stiu ce consum are invertorul meu dar banuiesc ca e la limitita,am puctat cu el cand a fost absolut necesar. am vazut ca sunt si unele mai fiabile care absorb doar 1,8 kw ...tehnica evolueaza,eu l-am achizitionat in urma cu 7 ani

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 01:58 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Jan 2014, 10:28 AM) *
Daca iau un generator, ce fac cand pica tensiunea din retea cate 20-30 minute din 2 in 2 ore? ma duc de fiecare data si trag de sfoara pentru 20 de minute? Generatorul este bun daca ai o intrerupere de 5 ore in decursul unei zile. Mie imi trebuie o solutie prin care sa conectez un panou fotovoltaic la bateria de la UPS, cu automatizarea am fost de acord am comentat doar ca este prea scump contactorul AAR si v-am cerut o solutie mai ieftina daca exista.

rolleyes.gif pai cam cat de ieftina vrei tu sa fie solutia? rofl.gif daca esti un domn generos...ca tot e iarna si frec menta iti fac eu instalatia... chiar si cu actionare manuala, ca doar n-oi face febra sa schimb un stecher roflmao.gif dar vreau si bonuri de masa. juggle.gif

Trimis de: The Dude pe 30 Jan 2014, 02:25 PM

QUOTE(alexei @ 30 Jan 2014, 11:49 AM) *
coane,tuseste mai mult decat ar trebui...tind sa spun ca ia prea putin aer(ramane socul tras),nu sunt mecanic,iti impartasesc din experienta. la mine filtrul e intr-un paharut sub robinet,carburator si socul la mine sunt doua parti distincte :filtru de aer,soc,carburator. sincer nu stiu ce consum are invertorul meu dar banuiesc ca e la limitita,am puctat cu el cand a fost absolut necesar. am vazut ca sunt si unele mai fiabile care absorb doar 1,8 kw ...tehnica evolueaza,eu l-am achizitionat in urma cu 7 ani


nope....deci...faza cu socul, functiona asa..(ca si la drujba)..trag socul pe pozitia on start si actionez coarda...generatorul pleaca din prima (scula japoneza) iar dupa cateva secunde incepe sa se balbaie...retrag progersiv socul urmarind ca martor functionarea rotunda...pana la limita minima...

acu' trag socul in pozitia on start, tuseste ca si cum ar lua-o...da n-o ia (scula de ferentari...) si ma umplu spumele...pe uram incerc cu soc, fara soc..il inec...il mai las...

in fine sa vad cu carburatorul ala ce o fi...ca si acolo am curatat...dar numai superficial..


al meu are 1,8 cu totul si la incarcare maxima papa benzina ca-n filme

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 02:55 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Jan 2014, 02:25 PM) *
nope....deci...faza cu socul, functiona asa..(ca si la drujba)..trag socul pe pozitia on start si actionez coarda...generatorul pleaca din prima (scula japoneza) iar dupa cateva secunde incepe sa se balbaie...retrag progersiv socul urmarind ca martor functionarea rotunda...pana la limita minima...

acu' trag socul in pozitia on start, tuseste ca si cum ar lua-o...da n-o ia (scula de ferentari...) si ma umplu spumele...pe uram incerc cu soc, fara soc..il inec...il mai las...

in fine sa vad cu carburatorul ala ce o fi...ca si acolo am curatat...dar numai superficial..
al meu are 1,8 cu totul si la incarcare maxima papa benzina ca-n filme

1.8 e micut,daca desfaci carburatorul vezi si plutitorul sa nu fie spart(plin de benzina),desfa tot cu atentie,scoate garniturile si fa-i o baie cu decarbusol(lasa-l scufundat vreo 24 de ore),sufla-l bine cu un compresor,pune tot la loc si da-i sfoara. Asta daca ai timp si chef de distractii din astea,daca nu du-l la bajeti.

Trimis de: The Dude pe 30 Jan 2014, 03:11 PM

...nici timp...nici pricepere...dar mai ales nici chef... mad.gif

l-as duce plocon la baietii fara nicio ezitare...insa trebuie sa il car in carca pe deal..asa ca poate rezolv singur....mi-am amintit acu...carburator...decarburol (mai exista ?)...hehehe, ce vremuri...nostalgie...dacia...doineam din jigler la marginea drumului...si capacul de delcou....heeeeeey...amintiri demult apuse... cry.gif


sigur ca e mititel..da acu 20 de ani era imparat...


sa suflu cu compresorul ??? laugh.gif rofl.gif laugh.gif ...si pe asta in ce priza il bag ???

las ca am spray de aer comprimat...

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 03:40 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Jan 2014, 03:11 PM) *
...nici timp...nici pricepere...dar mai ales nici chef... mad.gif

l-as duce plocon la baietii fara nicio ezitare...insa trebuie sa il car in carca pe deal..asa ca poate rezolv singur....mi-am amintit acu...carburator...decarburol (mai exista ?)...hehehe, ce vremuri...nostalgie...dacia...doineam din jigler la marginea drumului...si capacul de delcou....heeeeeey...amintiri demult apuse... cry.gif
sigur ca e mititel..da acu 20 de ani era imparat...
sa suflu cu compresorul ??? laugh.gif rofl.gif laugh.gif ...si pe asta in ce priza il bag ???

las ca am spray de aer comprimat...

da da da,eh cate am mai tras si eu cu dacia ,da vezi ca ne-am cam dus in laturi(vezi cum pui accentul) de la subiect hh.gif

Trimis de: alexei pe 30 Jan 2014, 05:07 PM

QUOTE(Marduk @ 30 Jan 2014, 10:28 AM) *
Daca iau un generator, ce fac cand pica tensiunea din retea cate 20-30 minute din 2 in 2 ore? ma duc de fiecare data si trag de sfoara pentru 20 de minute? Generatorul este bun daca ai o intrerupere de 5 ore in decursul unei zile. Mie imi trebuie o solutie prin care sa conectez un panou fotovoltaic la bateria de la UPS, cu automatizarea am fost de acord am comentat doar ca este prea scump contactorul AAR si v-am cerut o solutie mai ieftina daca exista.
Multumesc, dar tot nu mi-ai raspuns la solicitare, daca sti si intelegi ce vreau sa fac, poate nu explic corect. Chiar daca pun un intrerupator manual, cum fac legaturiele intre cele trei componente ale sistemului, UPS+acumulator+panou fotovoltaic (controler)?
Generatorul este foarte bun dar nu in cazul meu. Solutia cea mai buna este cu UPS+baterie exterioara, dar vreau ca alternativa sa pot incarca bateria si de la un panou solar, conectat la sistemul UPS+acumulator. Stiu ca panoul are un controler care controleaza cand si cat curent sa bage din panou in acumulator. In cazul meu acumulatorul este legat la UPS, unde ar trebui sa fac legatura dintre controler si acumulator, direct la borne, prin UPS??!!

hmm,o solutie de automatizare mai acceptabila ca si pret este contactorul asa cum am mai spus,daca nici asta nu te satisface nu stiu ce altceva te poate ajuta... unsure.gif .cat despre legaturi e simplu:reteaua enel alimenteaza ups-ul care alimenteaza pompa,acumulatorul este alimentat de ups cand ai curent in retea si de panoul fotovoltaic prin controler cand cade reteaua. alternarea surselor o face acea automatizare.uite ca ti-am gasit si o schema exemplificativa http://deya-solar.com/wp-content/uploads/2013/03/commutazionerele.jpg

Trimis de: alinaradu pe 29 May 2015, 02:54 PM

Dar ia, frate, un UPS Industrial de http://www.scule.detop.ro/, configurabil de la 10 KVA la 120 KVA care face parte din Seria MULTI SENTRY. Reprezinta cea mai buna solutie pentru alimentarea dispozitivelor sensibile si vitale (Ex electro-medicale) , a sitemelor de telecomunicatii , a retelelor IT , asigurand fiabilitate maxima a puterii furnizate.

Trimis de: Erwin pe 30 May 2015, 09:22 AM

Alinaradu, reclamele sunt permise la secțiunea rezervată pentru ele.

Omul dorește o soluție ieftină, nu una industrială care este mult mai scumpă. Un controller de instalație solară are tot ce-i trebuie pentru a īncărca acumulatori și a livra curentul consumatorilor, respectiv invertorul de 220V și īncărcătorul de baterii plus comutare automată. Și acesta este destul de scump pentru că este conceput īn așa fel īncāt să compenseze variația foarte mare de tensiune la bornele panoului solar, spre deosebire de UPS-uri care pentru alimentarea īncărcătorului de baterii utilizează o tensiune fixă (īntr-o plajă destul de īngustă) ce vine din rețea. Dar nu cred că ai altă soluție mai bună și mai eficientă. Bateriile sunt piesele cele mai scumpe din toată schema pentru că trebuie baterii deep-cycle, nu poți folosi unele de mașină și să și țină. Plus că viața lor este relativ scurtă, īn jur de 5-7 ani după care trebuie īnlocuite. Din acest motiv instalațiile solare nu sunt īncă destul de răspāndite și prețul total este īncă necompetitiv.

Trimis de: alinaradu pe 31 May 2015, 03:27 PM

Imi cer scuze daca v-am deranjat cu interventia mea sad.gif

Trimis de: Marduk pe 31 May 2015, 03:34 PM

N-ai deranjat pe nimeni, orice idee este bine venita, mai putin publicitatea.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)