Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Constructii - sfaturi, realizari, materiale de constructii _ Case De Vacanta, Case De Locuit..

Trimis de: The Dude pe 11 Dec 2010, 08:20 AM

Inca din vremea in care omul a locuit, el a dorit sa faca asta intr-un spatiu cat mai apropiat de nevoile lui de confort. Sigur, pe vremea aia, ideea de confort era vaga si confuza..Cred ca ea se reducea la niste imperative minime de genul : adapost de ploaie, caldura, un loc plan pe care sa poti sa te intinzi.

Astazi confortul este bine precizat si chiar quantificat in norme, normative si legi. Cunoaste o permanenta dezvoltare si vine de fiecare data cu promisiuni noi si cu tentatii carora cei mai multi nu le pot face fata. Un studiu recent efectuat in tarile cu tehnologie avansata (nu ni se spune care ar fi acestea) indica tendinta tot mai pronuntata a cetateanului din clasa medie de a avea doua locuinte. Una in oras, care sa il adaposteasca pe perioada saptamanii de lucru si una de locuit in afara orasului pentru familie.

Autorii studiului sustin ca aceasta tendinta alaturi de aceea de a locui mai multe spatii simultan, care s-a dezvoltat pregnant inca de prin anii '50, ar fi un rezultat al dezradacinarii si al instrainarii omului modern..Un rezultat al crizei care il face pe el sa nu isi mai gaseasca locul.

Dincolo de toate aceste speculatii si vazand nevoia celor mai multi participanti la acest forum de a construi case de locuit...ori de vacanta, dupa standarde in acord cu vremurile, am deschis acest topic pentru a creea posibilitatea unor schimburi de ideei, experiente, solutii.....

Trimis de: danzel pe 14 Dec 2010, 08:39 PM

Interesant ! Aici cred ca imi gasesc si eu locul. rolleyes.gif Ma refer la casuta de vacanta la care visez.
Pana la primavara sper sa fac actele( cadastru , dezmembrare,etc) . Bine ca am lamurit o chestiune pe topicul cu cabanuta: o sa fac o fundatie clasica cu beton ciclopic... Apropo de fundatie: am lasat niste coordonate pe
celalalt topic... cam cat de adanca ar trebui sa fie o fundatie in zona aia? Tatal meu a facut acolo o casuta si nu
cred ca fundatia avea mai mult de 50-60 cm adancime... Vad ca rezista eroic de peste 10 ani. Ca sa evit problemele cu acumularile de apa in zona , o sa o inalt macar vreo 30 cm . Merci de ideea cu inaltarea terenului, dar e putin mai complicata treaba pentru mine...
Daca pe topicul cu cabanute se plecase de la o suma (modica-zic eu) de 10 mil ( 12 -actualizat) eu vin si intreb: s-ar putea face o casuta de vacanta fara etaj si cu suprafata de maxim 65m2, cu o suma de...sa zicem... 4 000 de euro ? O baie, doua dormitoare si un living in care sa incapa mult visata masa de biliard !




Trimis de: Marduk pe 15 Dec 2010, 02:21 PM

QUOTE(danzel @ 14 Dec 2010, 08:39 PM) *
....cam cat de adanca ar trebui sa fie o fundatie in zona aia? Tatal meu a facut acolo o casuta si nu cred ca fundatia avea mai mult de 50-60 cm adancime... !

orice fundatie din beton trebuie sa fie turnata mai jos de cota de inghet, din cate stiu in zona Romaniei aceasta cota este undeva la peste 80 cm adancime. betonul lucraza in timp, semnele dilatarii si contractiei nu apar in 10 ani.

Trimis de: danzel pe 16 Dec 2010, 12:11 AM

Chiar am o curiozitate vis-a-vis de cota asta de inghet. Am inteles ca trebuie facuta fundatia sub cota de inghet, dar daca cobor cu 10 cm sub cota aceea cu ce ajuta asta portiunea de la 80 de cm in sus care este supusa acelorasi dilatari si contractii functie de temperaturi si umiditate. Spatiul acela de 10 cm va ramane ca un fel de spatiu de siguranta , care o sa sustina toata cladirea ? Banuiesc ca solul ingheata si actioneaza puternic asupra fundatiei, in timp betonul acesteia fisurandu-se si cladirea nu-si mai poate pastra planeitatea, nu?
Practic, la ce adancime minima ar trebui facuta fundatia si ce grosime daca peretii sunt de 20 cm ? Ma intereseaza deocamdata doar pentru un calcul foaaaaaarte aproximativ al costurilor. Trebuie sa stiu la ce ma bag pentru ca am renuntat la ideea cu fundatia pe pilonia(care parea mai ieftina), am fost luat chiar la misto de cateva ori pe tema asta si am inteles o chestiune:" Baza postamentului , piciorul fundamentului !" Asa ca o sa acord mai multa atentie fundatiei, peste care pot face aproape orice fara sa-mi fac griji. O sa fac o gramada de greseli ( o fac si cei care au diploma in domeniul acesta ) , dar nu as vrea sa incep sa gresesc chiar cu fundatia....

The Dude, ma bucur ca ai deschis acest topic. Sper sa aiba macar succesul pe care l-a avut cel cu cabanuta ...
Parerea mea este ca dupa o anumita varsta oamenii se cam satura de stresul orasului si cauta sa evadeze macar cateva zile pe luna. Ai mei si-au facut o casuta tocmai in ideea asta, curios insa este ca au ajuns sa stea acolo cam 6 luni pe an !

Trimis de: all pe 16 Dec 2010, 01:34 AM

O practica des intalnita si corecta este aceea ca sapatura sa se faca mai mica cu 10 cm, acesti ultimi centimetri urmand a fi sapati imediat inainte de turnarea betonului. Se face acest lucru pentru a preveni situatia neplecuta ca, in cazul ploii inainte de terminarea sapaturii, sa se formeze pe fundul santului noroi, care amestecandu-se cu betonul sa il deterioreze.
Functie de zona geografica, se stabileste cota de inghet specifica. Aceasta cota de inghet reprezinta adancimea pana la care ingheata solul, adancime determinata statistic.
Fundatia trebuie sa depaseasca aceasta adancime cu cel putin 10% din inaltime.
Cota minima de înghet H i. Adâncimea de înghet este în functie de zona climatica si are valori cuprinse între 60….70 cm ( minime ) si 1,10…1,15 m ( maxime ); adâncimea de înghet se masoara de la cota terenului nivelat din jurul constructiei. Cota minima de fundare pentru talpa fundatiei se stabileste totdeauna cu 10…20 cm sub adâncimea minima de înghet pentru ca fundatia sa rezeme pe un strat de pamânt nedeformabil.

Cota minima constructiva de fundare H. Aceasta se ia:
- &n 434c24e bsp; &n 434c24e bsp; pentru ziduri exterioare ( sau interioare reci ) între H i si H i + 20 cm, unde H i este adâncimea de înghet si în general nu mai putin de 80…90 cm pentru constructii definitive si 60….70 cm pentru constructii provizorii;
- &n 434c24e bsp; &n 434c24e bsp; pentru ziduri interioare în spatii calde si la constructii fara subsol H = 40…50 cm; la constructii cu subsol H = 40 cm, de la nivelul placii subsolului.
Talpile fundatiilor trebuie sa patrunda cel putin 20 cm în stratul de teren bun de fundare

Trimis de: all pe 16 Dec 2010, 01:47 AM

Piatra (beton ciclopian)

Zidaria de piatra. Normativele in materie prevad ca marca acesteia sa fie de cel putin 100.

Grosimea fundatiilor din piatra este, in general, de 60cm pentru piatra bruta, sparta neregulat si cel putin 50cm pentru piatra bruta cu doua fete pararelele.

Liantul (mortarul) pentru zidaria din piatra se executa din var-ciment, avand cel putin marca 10.

Trimis de: all pe 16 Dec 2010, 01:50 AM

Betonul ciclopian se obtine prin inglobarea in beton in proportie de 30% a bolovanilor de rau, pietrei brute sau sparturillor din fundatii. Blocurile de piatra sau bolovani nu trebuie sa vina in contract direct, spatiile fiind umplute cu beton. Folosirea betoanelor ciclopiene conduce la reducerea consumului de ciment si a costurilui. Aceste nu se pot folosi in terenuri care prezinta tasari mari sau inrgale. Zidariile de piatra naturala bruta se folosesc in fundatii, atunci cand piatra se gaseste pe plan local si se poate procura in mod economic, precum si pentru constructii cu regim redus de inaltime, pana la P+2 etaje. Fundatiile din piatra brutaq se executa cu mortar (de ciment, ciment-var sau var hidraulic) sauf ara mortar (aneocamente).



FUNDATII DIRECTE


FUNDATIILE DIRECTE SAU DE MIVA ADANCIME POT FI :

Continue sau izolate, executate din piatra naturala, beton simplu sau beton ciclopian ;
Continue sau izolatt, executate din beton armat.

Trimis de: doru_constantiniu pe 16 Dec 2010, 09:05 AM

QUOTE(all @ 16 Dec 2010, 01:47 AM) *
Piatra (beton ciclopian)

Vad ca te-ai corectat mai jos. Deci zidaria de piatra nu e acelasi lucru cu betonul ciclopian.

Trimis de: The Dude pe 16 Dec 2010, 09:36 AM

Betonul ciclopian este cel care include in el cloate, bolovani, resturi din demolari, alte elemente de agregare cu care betonul de fundatie poate face priza. Se utilizeaza in special pentru a reduce canditatea de beton necesara unei fundari, acolo unde caracteristicile solului permit acest lucru.

Sigur ca acest nou topic va avea succes, dupa interesul pentru acest gen de cladiri cred ca cel cu cabana va ramane mult in urma..

Limita de inghet este o cota dincolo de care se poate conta pe un teren neinfluentabil de ciclurile inghet/dezghet.
In legatura cu ea am de relatat o experienta trista, dar pana la ea, sa mai zic ca in Romania pentru mai bine de 75% din teritoriu ea este reglementata la 110cm.
Aceasta adancime tine cont de situatia cea mai grava posibila...care faptic e imposibila blink.gif
Nu au existat la noi temperaturi scazute care sa poata atinge o asemenea performanta pe o perioada suficient de indelungata incat sa afecteze intr-un mod semnificativ fundatiile caselor. Pe de alta parte anumite fundatii, cum ar fi cele pe piloni sau in pahare nu accepta nicio negociere a cotei impuse prin legislatie.

In zona de munte Bran-Moeciu, acolo unde se intampla destul de des si de durata temperaturi mult sub temperatura de inghet, fundatiile continue ale caselor (niciuna sub 80) nu dau semne ca ar avea influente dramatice ori chiar notabile.

Alta acum: -10 grade timp de 9 ore, inseamna 1 grad la 25 cm adancime, sau si mai elocvent: - 20 grade timp de 12 ore inseamna 1,5 grade la 30 cm...
Sigur datele astea sunt orientative intrucat intr-o evaluare de acest gen trebuie avut in vedere contextul. -10 grade nu apar din neant, inaintea lor or fi fost cateva zile de -2 grade care au favorizat transferul termic superficial al solului.

Eu recomand cu toata responsabilitatea ca adancimea de fundare sa fie ajustata in functie de caracteristicile zonei si in ignoranta recomandarii de 110cm, care se poate mentine pentru campie, zone largi si nepopulate...adica in conditii extreme.

Trimis de: The Dude pe 16 Dec 2010, 09:51 AM

Prin 90 aveam de montat o retea de stalpi de iluminat. Sapasem gropi la 1 metru adancime si acum asteptam turnarea pentru a putea fixa stalpii ce erau deja asezati pe pozitii.
A venit insa gerul, era iarna, si nu am putut turna atunci. Vremea rea s-a prelungit cateva zile apoi in a patra, o zi insorita cu 5 grade in termometre, am turnat.

In vara urmatoare toti stalpii au inceput sa se incline care incotro..

S-a intamplat ca peretii sapaturii au inghetat pana la o cota de 20-25 de centimetrii de la suprafata lor spre adancime.
In ziua calduroasa ei nu au avut timp sa se dezghete, asa ca betonul a prins in el structura modificata prin inghet.
Venirea verii cu toate ploile de primavara care i-au precedat, au favorizat modificarile din pamant si au creat acest efect..

Trimis de: The Dude pe 16 Dec 2010, 11:33 AM

...si da. scopul e cel precizat de all. fundatia trebuie sa se aseze pe un teren stabil, ce este deasupra talpii nu prea conteaza intrucat nu pot exista solicitari stanga/dreapta permanente sau cu o anumita repetabilitate pe aceste directii. Iarasi la piloni si pahare lucrul asta conteaza si el, acolo in functie de incarcari, de cele mai multe ori se protejaza si peretii laterali ai fundatiei care se ingroapa sub cota de inghet.

Trimis de: The Dude pe 16 Dec 2010, 12:35 PM

...si, da. scopul e cel precizat de all. fundatia trebuie sa se aseze pe un teren stabil, ce este deasupra talpii nu prea conteaza intrucat nu pot exista solicitari stanga/dreapta permanente sau cu o anumita repetabilitate pe aceste directii. Iarasi la piloni si pahare lucrul asta conteaza si el, acolo in functie de incarcari, de cele mai multe ori se protejaza si peretii laterali ai fundatiei care se ingroapa sub cota de inghet.

Trimis de: danzel pe 16 Dec 2010, 09:34 PM

Ok, 110cm adancime pentru perimetru si 50cm pentru peretii interiori . E bine asa? Deja am depasit bugetu' frusty.gif

Despre grosimea fundatiei ceva? Peretii vor avea 20 cm(OSB, izolatie bazaltica si rigips) fara izolatia exterioara din polistiren de 10 cm.

La betonul ciclopian se mai foloseste armatura ? Casa va fi pe structura de lemn ( daca intre timp nu gasesc o solutie mai ieftina).

Trimis de: all pe 16 Dec 2010, 11:43 PM

Alegerea tipului de fundaţie
Alegerea tipului de fundaţie se face pe baza unei analize tehnico-economice a structurii de rezistenţă în ansamblu şi se ţine seama de:

condiţii climatice (adâncimea de îngheţ, cantitatea de precipitaţii etc.);
condiţii hidrogeologice ale terenului (ape subterane şi de suprafaţă, precipitaţiile lor chimice, agresivitate, posibilitatea pătrunderii acestora în fundaţie);
gradul de importanţă al clădirii;
seismicitatea regiunii.

Fundaţiile de zidărie de piatră
Se folosesc în zonele în care piatra este material economic şi pentru construcţii cu regim de înălţime mic.

Piatra naturală
Aceasta reprezintă amestecuri naturale din minerale care formează rocile, substanţe solide, omogene fizico-chimic, cu structură cristalină sau amorfă. Este un material des folosit în construcţii şi cu tradiţie datorită calităţilor sale şi anume:

se găseşte în majoritatea zonelor din ţara noastră;
are rezistenţă mare la compresiune şi uzură;
durabilitate în timp;
aspect natural frumos;
poate fi folosit atât la execuţia elementelor de rezistenţă cât şi la decoraţiuni.

Betonul
Betonul este o piatră artificială, obţinut prin întărirea unui amestec omogen din liant, agregat şi apă. În betoane, partea activă este liantul iar partea practic inertă este amestecul de nisip şi pietriş sau piatră spartă, numit şi agregat. Betonul simplu, asemeni pietrei naturale, rezistă bine la uzură şi compresiune dar are rezistenţe mici la întindere (de 15-20 ori mai mici decât rezistenţa la compresiune). Betonul armat se obţine prin asocierea raţională a betonului simplu cu armături de oţel sub formă de bare, plase sudate sau profiluri care conlucrează cu betonul. În această asociere, armăturile au rolul de a prelua în totalitate eforturile de întindere.


Trimis de: doru_constantiniu pe 17 Dec 2010, 05:58 AM

QUOTE(danzel @ 16 Dec 2010, 09:34 PM) *
Deja am depasit bugetu' frusty.gif

Nu te-ai gandit sa faci constructia mai mica, sa zicem 4x8, dar cu mansarda, unde sa ai dormitoarele?
Ai face fundatia mai mica si deci mai ieftina. La fel si acoperisul. In plus ar fi o scara, pe care o poti gasi si cu 1500 de lei si un tavan (numai gipscartonul, fara structura de lemn si dusumea, pe care, in loc sa le pui la parter, le pui la mansarda)

Trimis de: Marduk pe 17 Dec 2010, 09:34 AM

QUOTE(danzel @ 16 Dec 2010, 09:34 PM) *
Ok, 110cm adancime pentru perimetru si 50cm pentru peretii interiori . E bine asa? Deja am depasit bugetu'

de ce nu o faci pe piloni armati? 9 piloni 80x80 cm, adancimea de 100 cm cu placa armata de 10 cm pe toata suprafata, eu asa am facut la cabana mea, vezi ca am pus niste foto. Parca ne-a zis The Dude ce este cu betonul ciclopian! nu stiu daca poate fi armat atata vreme cat bagi in el bolovani, pietris mare, poate doar sa-i faci o cusca la interior in care sa torni beton normal apoi sa imbraci totul cu ciclopian.

Trimis de: danzel pe 17 Dec 2010, 06:34 PM

Merci all. Vorbesti ca din...carte ! smile.gif E foarte util pentru tot topicul ! Era si normal sa incepem
cu fundatia, nu? Bine, o sa auzim vorbe si despre autorizatia de constructie , dar asta e alta chestie
...importanta.

Doru, nu m-am gandit la mansarda pentru ca loc este destul acolo si pentru ca mi se pare ca
e mai complicata o structura cu mansarda. Oricum podul vreau sa-l pot folosi pentru a depozita
diverse lucruri (scule de pescuit, scule de lucrat pamantul si alte...scule)
Acum ma intereseaza sa gasesc solutii care sa ma mentina in intervalul acela de bani. Daca e mai
rentabil cu mansarda (desi ma cam indoiesc) o voi face. Langa mine sunt doua vile imense...aia sigur
nu vor fi ciudosi. O sa fac niste schite. Sincer sa fiu nu sunt foarte incantat de cea de acum. Singurul
lucru bun este ca foloseste spatiul la maxim . Este practica, dar o casuta trebuie sa fie si placuta.
Eu sunt conditionat si de spatiul livingului care este musai sa fie de minim 5,4m pe 4,2m.

Stiti cum e omul: hai sa fac si eu o chestie mica acolo sa nu bata la ochi...dar daca o fac de ce
nu ar fi mai mare ? Vine sotia si zice: pai doar un dormitor ??? Vine socru' si zice: pai eu
unde-mi pun lopetile si alea-alea... Vine tata si zice: pai 10m pe 5m e enormaaaaaaaa....
Bine, ii zic , o s-o fac 7,5m pe 8,5m , asa e bine? biggrin.gif Si tot asa. E clar , la un moment dat o sa
trag linie si o sa ma hotarasc.
Pomi am plantat, copil am facut, mai ramane doar sa fac o casuta. Macar una mica din traforaj si tot o fac !

Marduk, placa armata de 10 cm pe suprafata de 65m2? Pai nu e mai scumpa decat fundatia clasica?
Nu am calculat inca, dar asa mi se pare...
Am renuntat la ideea pilonilor in primul rand pentru ca nu pot asigura protectia corespunzatoare a podelei,
aceasta fiind inaltata de la sol cu vreo 30cm. O sa fac fundatia inaltata cu 30cm si umplu spatiul cu pamant.
O sa mai citesc pe topicul celalalt atent cand o sa ma apuc de fundatie. Zicea The Dude ceva de o solutie care se baga in beton ...


Trimis de: all pe 17 Dec 2010, 08:20 PM

QUOTE
Merci all. Vorbesti ca din...carte


asa am copiat si eu de la altii smile.gif) ce mi se pare logic si ma intereseaza, incerc sa-mi notez. smile.gif) Asa ca: asculata pe toata lumea si fa ce crezi tu ca este bine sarb.gif

Trimis de: pelicanul pe 19 Dec 2010, 01:06 PM


Tot ma chinui sa descarc chieff-arhitect, de prin diverse locuri. peste tot mi se cere cartea de credit sau o inscriere laborioasa, sau este doar un trial(ma enerveaza..) sau altele. Stie cineva un link de unde se poate descarca repede si gratis, chiar daca e o varianta mai veche?

Trimis de: kcapone pe 20 Dec 2010, 11:09 AM

ani.gif vinemosul.gif santa1.gif sarbf.gif


FERICIRE MAXIMA

Trimis de: danzel pe 20 Dec 2010, 08:38 PM

ulala.gif craciunf.gif
SANATATE !

Trimis de: danzel pe 23 Dec 2010, 01:06 PM

All, da' bine le mai zici ! clapping.gif
Se pricep si la constructii...fetele? Cum? Lucreaza la ora? Ziliere, nu?
Nu-s cam scumpe la 1000 euro pe ...ora???? Si nu stiu sa faca decat...podu'?

Ma mai gandesc... 44.gif

Trimis de: pelicanul pe 6 Jan 2011, 09:31 AM

QUOTE(The Dude @ 12 Dec 2010, 11:29 AM)
Da-mi coordonatele precise GPS ale locatiei...teoretic e posibil sa folosesti caracteristicile traveei de 6 si la 7 metrii, daca seismicitatea si structura solului o permit.
Seamana mult cu proiectul pentru kcapone. In plus tu ai deja terenul asa ca te-ai putea "lafaii' in bani.


SALUTARI!!!
pe aceleasi coordonate, oare ar fi dificil de aflat, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, facand un foraj de adancime, cam care ar fi sansele sa dau de apa prin prejurul acestui loc si eventual la ce adancime??

N 46gr16`27.4"
E 021gr39`50.1"

Trimis de: pelicanul pe 9 Jan 2011, 10:42 AM

QUOTE(pelicanul @ 6 Jan 2011, 09:31 AM) *
QUOTE(The Dude @ 12 Dec 2010, 11:29 AM)
Da-mi coordonatele precise GPS ale locatiei...teoretic e posibil sa folosesti caracteristicile traveei de 6 si la 7 metrii, daca seismicitatea si structura solului o permit.
Seamana mult cu proiectul pentru kcapone. In plus tu ai deja terenul asa ca te-ai putea "lafaii' in bani.
SALUTARI!!!
pe aceleasi coordonate, oare ar fi dificil de aflat, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, facand un foraj de adancime, cam care ar fi sansele sa dau de apa prin prejurul acestui loc si eventual la ce adancime??

N 46gr16`27.4"
E 021gr39`50.1"


Maine imi vine un prieten de la Brasov, care se ocupa de foraje. Ar fi fost super daca as fi avut ceva date si de la INMH. Coroborate cu ce gaseste el in teren, ar fi dat mai multe indicatii in privinta necesitatii sau inutilitatii aducerii unui aparat din acela geodezic de detectie a panzei freatice. Deorece stiu ca nu e ieftin, as fi preferat sa ocolesc operatiunea, de asta am si cerut un ajutor aici, asta in cazul in care informatia ceruta de mine ar fi fost oarecum facil de obtinut...

Trimis de: The Dude pe 9 Jan 2011, 12:53 PM

...o sa iti transmit datele unui amic care te poate ajuta...din birou. Pe PM.
Acuma plec pre casa si am un drum lung pana acolo. Muntele, ca de obicei e superb in ultima zi de vacanta..

Trimis de: danzel pe 9 Jan 2011, 02:09 PM

Drum bun, The Dude ! Sper ca ai cau...ciucuri de iarna, nu? wink.gif Te asteptam !

Trimis de: pelicanul pe 9 Jan 2011, 05:19 PM

QUOTE(The Dude @ 9 Jan 2011, 12:53 PM) *
...o sa iti transmit datele unui amic care te poate ajuta...din birou. Pe PM.
Acuma plec pre casa si am un drum lung pana acolo. Muntele, ca de obicei e superb in ultima zi de vacanta..


Asa e, cand se apropie vremea plecarii catre casa, parca e cel mai frumos. drum bun spre casa totusi. eu voi fi pe receptie...

Trimis de: danzel pe 2 Feb 2011, 07:30 PM

Ce se intampla? Au inghetat toate ideile ? De trei saptamani nu mai zice nimeni nimic?
Iata o schita ( chief arch....) a viitoarei mele casute de vacanta. Simpla , practica si cu costuri minimale...sau cel putin, asa sper...
Sunt curios care e parerea voastra.


[

Trimis de: freeman pe 3 Feb 2011, 10:18 AM

1 metru e prea putin in stanga mesei de billiard, cel mai bine ar fi 1,6m (exista si tacuri mici, dar nu e acelasi lucru...). Masa de billiard o poti folosi si ca masa de chef daca ii cumperi sau ii faci tu o coperta din doua bucati ce se pune deasupra, verifica noua locatie a ei daca faci asta.
Ferestrele par cam mici... verifica inca odata amplasarea ferestrelor in functie de cum se plimba soarele (la billiard lumina poate crea probleme pe timp de zi).
Nu vad un soi de bucatarioara + camaruta...

Trimis de: pelicanul pe 3 Feb 2011, 01:36 PM

[quote name='danzel' date='2 Feb 2011, 07:30 PM' post='700999']
Ce se intampla? Au inghetat toate ideile ? De trei saptamani nu mai zice nimeni nimic?
Iata o schita ( chief arch....) a viitoarei mele casute de vacanta. Simpla , practica si cu costuri minimale...sau cel putin, asa sper...
Sunt curios care e parerea voastra.

salut
ai descarcat de pe undeva programul de desenat?
nu poate fi trimis de ex prin transfer.ro sau spune-mi te rog exact care ar fi procedura de urmat. nu reusesc sa-l descarc nicidecum...

Trimis de: The Dude pe 3 Feb 2011, 04:40 PM

Bucataria e stil american pe coltul din stanga sus...se vede si frigiderul.
E o alegere bizara sa sacrifici acel spatiu pentru o camera de biliard. Mai degraba livingul cel care imparte utilitatea cu bucataria americana ar trebui sa se regaseasca in aceiasi incapere...stiu, am retinut si ghiseul ala care comunica intre masa de oaspeti si bucatarie, insa raman la ideea mea.
Casa are nevoie de un spatiu pentru siesta, un spatiu de confort in care sa poti urmari acel televizor, savura o cafea, citi o carte, colporta un zvon la telefon..etc.

In rest, camaruta mica opusa baii este o camera tehnica ?? sau ce ??
Intrarea direct de afara in camera cu masa mai trebuie lucrata.
Cu incalzirea cum rezolvi, ca inteleg ca ai un calorifer in baie, dar altele nu identific...Vii prin pardoseala sau cum ??

Vorba lui Pelicanu' da si tu chief arch -ul la popor...nu fi nashpa...

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2011, 04:51 PM

"Iata o schita ( chief arch....) a viitoarei mele casute de vacanta."
9000x7000 nu pare a fi chiar o "casuta de vacanta". are pod pentru dormit, etaj sau mansarda?

Trimis de: danzel pe 3 Feb 2011, 05:28 PM

@freeman, masa de biliard va fi mai mica. Spatiul a fost gandit pentru o masa de biliard nr8 (care are 2,4m pe 1,2 m) si peste care, la nevoie, sa pot suprapune o masa de ping-pong. Pe desen am pus dimensiunile unei mese de ping-pong. Loc este sigur pt biliard. Am mai mult de 1,3 metri in fiecare laterala. Tacul meu (de ex) are
1,4m si avand in vedere ca de langa manta nu o sa pot lovi aproape niciodata cu tacul paralel cu solul, rezulta ca
1,3-1,4 imi vor fi suficienti. Daca mai pun la socoteala si faptul ca o sa pot da oricand vina pe spatiu cand ratez vreo lovitura....m-am scos ! wink.gif
Buna ideea cu masa de chef. Voi folosi pentru asta masa de ping-pong !
Despre ferestre: pe desen la stanga am Nordul( scuze, am uitat sa-l figurez). Acolo voi avea cel mai putin soarele. Tocmai asta este motivul pt care am pus geamurile acelea mari ( sau asa mi se par mie 2080/1180) la sala de biliard, sau hai sa-i zicem living. La dormitoare ferestrele vor fi de 900/ 1200. Da, astea si mie mi se par cam mici, dar avand in vedere ca nu va fi spatiu de studiu acolo si nu ne vom retrage decat pentru somn si...alea-alea, eu zic ca sunt suficiente. Pe latura sudica( unde soarele este necrutator vara) nu am plasat nicio fereastra, preferand ca izolatia sa-si faca treaba. Sa nu uitam ca ideea este sa pot face casuta la un pret cat mai mic. Daca nu ma incadrez in buget...voi micsora si geamurile de la living, desi as lasa asta mai la urma.
Cum nu vezi bucatarioara? In coltul din stanga sus. Nu am figurat chiuveta, probabil d'aia nu se intelege. Cred ca am mai mult spatiu decat acasa in bucatarie... E si un frigider acolo (sub dimensiunea aia de 1500).
Camaruta este plasata pe holisorul acela de 1,1m.

@pelicanul, scuze, parca ti-am trimis ceva pe PM despre asta. Eu folosesc o versiune de chief architect "demo". Am apelat la el la recomandarea lui The dude. Daca vrei sa desenezi simplu si rapid si sa rotesti, vizualizezi si sa-ti faci doar o idee, eu recomand si programul gratuit : Google Schetchup ! As vrea sa vad ce recomanda cei care lucreaza zi de zi in constructii, dar asta e alta poveste... Oricum, nu facem bani din asta, dar e important sa poti vizualiza inainte sa te apuci de lucru. Eu pentru mobilierul din sufragerie am folosit SchetchUp-ul si credeti-ma rezultatul a fost mai mult decat satisfacator.
O sa revin pe pm, dupa ce mai caut, poate te pot ajuta...
@Marduk, nu inteleg. Ti se pare prea mica, sau prea mare?
Nu, nu are mansarda, acolo va fi podul pentru diverse utilitati cu acces din dreptul terasei.
Nu are etaj, dar are doua locuri de dormit cu paturi normale (se pot pune si cu latimea de 1600)
Ideea este sa poti veni cu un prieten insotit (evident) si sa nu trebuiasca sa dormi in locul unde joci biliard...pana la 4 dimineata...
Nu inteleg, chiar este mai ieftin sa faci o constructie cu etaj pe post de casuta de vacanta ieftina ???

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2011, 05:59 PM

QUOTE(danzel @ 3 Feb 2011, 05:28 PM) *
@Marduk, nu inteleg. Ti se pare prea mica, sau prea mare?

Prea mare, are amprenta de 63 de mp, o "casuta de vacanta" cu suprafata asta de apartament cu 2-3 camere nu mi se pare deloc mica.

Trimis de: danzel pe 3 Feb 2011, 07:42 PM

Scuze The Dude, In timp ce editam editarea editarii si ..."para-filtram" ultima editare....s-a intamplat sa mai apara si alte posturi, printre care si cel mai asteptat de mine: al tau.
Nu lucrez in domeniu ( desi acum mi-ar fi prins bine) si am invatat cateva chestii simple din programul ala recomandat de tine din doua motive. In primul rand vreau sa ajung la o structura rezonabila din punctul de vedere al costurilor. Pentru mine este foarte important. In al doilea rand , vreau sa stiu care sunt spatiile in care ma invart pentru ca este foarte importanta functionalitatea.
Cazul meu nu este mai special , dar eu sunt conditioant de locul in care eu cred ca m-as simti mai bine, adica un loc in care se poate juca biliard. Ca sa fiu mai clar: este motivatia mea ! Eu ma simt bine si in cei 38mp ai micutului meu apartament de 2 camere (decomandat), dar se intampla , chiar foarte des, ca acest loc sa nu-mi mai fie suficient. De ce? Casa noastra este vie ! Serios ! In astia 38 mp locuibili reusesc sa se regaseasca destul de frecvent prieteni, rude, vecini,prietenii copiilor, etc. Crede-ma, nu ne plictisim niciodata si nici chiar cand ne dorim, nu ne putem odihni...din pacate. Chiar acum cand scriu, finul meu de 7 ani ma sacaie cu intrebari diverse, dar...pleaca in Belgia(definitiv...) peste o luna , asa ca ma mai bucur si eu de el un pic.
Zicea bine kcapone Or fi plecat toti din tara? Da, din pacate o sa ramanem noi astia mai in varsta...sa va tinem tara calda. smile.gif

La un moment dat ai zis ceva vis-a-vis de holuri( in alt topic, evident). Ei bine, am folosit asta si am creat un spatiu tampon intre camerele de dormit si locul unde lumea "traieste" ...livingul, unde e zgomot. Nici macar baia nu mai "da" in living . Si e corect asa .
Cu intrarea sunt de acord: nu e in regula, dar e facuta ...tot din economie. Crede-ma ,mi-as fi dorit din suflet
un hol inaintea livingului !.Am modificat chiar schita inainte sa o postez aici ( initial intrarea era pe mijlocul incaperii), tocmai ca sa pot face un hol, un spatiu tampon intre exterior si interior. Hai sa gasim impreuna o formula PRACTICA, pentru ca fiecare dintre noi "simte" cum e mai bine in privinta asta. Eu, raman la parerea mea: vreau sa fac un loc " upgradabil" ! Este simplu de ce: daca nu ai bani pentru ceva superb, faci macar ceva sa poti "silicona" ulterior... Sa nu ma intelegeti gresit,am o sotie ...beton ! Asta ca sa fim in termeni...

Revenind la casa de vacanta : mi-am dat seama ca nu imi voi permite niciodata sa am o casa pe pamant in schimbul apartamentului asta. E criza, sau e criza pentru unii... Ce mi-am propus? Sa am macar o casuta unde sa imi pot pune o masa de biliard !

@Marduk, crede-ma, am cautat prin multe site-uri ,o schita macar, care sa se potriveasca cu ce vreau eu sa fac. Probabil, cu ajutorul celor care se pricep la constructii ( nu dau nume:D ) o sa reusesc !
Da, pentru o constructie cu etaj ar fi mare ca amprenta la sol, dar va fi doar o chestiune gen bungalow , poate cu acoperisul mai ...tuguiat.Fiecare isi adapteaza schita functie de posibilitati. Eu sunt hotarat sa nu fac rabat de la niste functionalitati ale acestei 'casute de vacanta'.

Trimis de: Marduk pe 3 Feb 2011, 07:59 PM

QUOTE(danzel @ 3 Feb 2011, 07:42 PM) *
Fiecare isi adapteaza schita functie de posibilitati. Eu sunt hotarat sa nu fac rabat de la niste functionalitati ale acestei 'casute de vacanta'.

Uita-te bine ce bani ai in portofel sau in cont cand incepi constructia, din experienta proprie, te sfatuiesc sa ai in plus un minim de 30% din pretul calculat sau stabilit cu constructorul.

Trimis de: freeman pe 3 Feb 2011, 08:35 PM

Casa e foarte placuta. Izoleaz-o dublu, triplu tavanul, si tevile de apa. Pune tevile de apa pe pereti (nu in podea) la 20-30 cm de podea, iar cablurile electrice deasupra lor inca 30-40 cm. Bafta la constructia ei!

Trimis de: danzel pe 3 Feb 2011, 08:36 PM

@Marduk
Sunt perfect de acord ! Nu am vazut pe nimeni, dar absolut pe nimeni, care sa fi facut o casa cu bugetul propus initial !!! Tu ai avut chiar noroc daca a fost vorba doar de 30% !
La mine situatia sta cam asa: eu vreau sa ma "pornesc" macar pana in faza de fundatie, pereti ,acoperis si geamuri. Depind de o situatie ( am discutat-o deja), depind de criza asta nenorocita care pe mine m-a afectat (desi nu sunt bugetar), depind de rabdarea si bunavointa alor mei si a socrului meu...in fine, s-ar putea sa o aman ceva vreme, dar vreau sa se bucure mai multi de locul acesta , nu doar eu.

@freeman Multumesc ! Cu ajutorul celor care au experienta poate gasesc o formula rezonabila de pret pentru maximum de functionalitate. Eu fac deja calcule. Problema e ca imi cam da cu zecimale...multe wink.gif

Trimis de: The Dude pe 4 Feb 2011, 08:37 AM

QUOTE
Nu am vazut pe nimeni, dar absolut pe nimeni, care sa fi facut o casa cu bugetul propus initial !!!


Ei bine, ar trebui sa te uiti la mine...Sau daca nu la mine, la cei mai multi dintre constructorii de profesie.
Noua, casele ne ies de cele mai multe ori sub bugetul alocat si foarte arar strict in limita lui...desigur atunci cand lucram pentru altii, dar asta ne creeaza in timp niste deformari profesionale care incep sa se aplice in orice situatie. Mare pacat ca nu am capatat asemenea abilitati inainte sa ma apuc de cabana mea...

Acum, Danzel, eu nu am zis nicaieri niciun cuvant de rau despre holul ala a carui utilitate imi pare deasupra oricarui comentariu.
As putea pune in discutie amplasarea lui relationata cu spatiul de la intrare pe care l-as mai rumega un picut pentru a reduce numarul de pereti.
Am sa incerc sa fac o gandire in weekend. Marduk are dreptate trebuie sa gandesti sarpanta intr-un fel si sa iti zic de ce: cheltuielile cu o terasa dreapta sunt similare sau chiar peste o sarpanta in ape (una sau dou, nu fite). Daca iei in calcul numai partea economica si atunci vei fi obligat sa aplici o solutie ca asta. Ori, daca ai ajuns aici atunci e iarasi mare pacat sa nu folosesti spatiul din pod ce poate prelua cu lejeritate cele doua dormitoare. E musai daca ai facut asta sa regandesti parterul si eventual sa mai reduci din suprafata corespunzator dormitoarelor.

In fine, sunt convins ca iar are sa vina Doru sa zica ca acoperisul terasa e mai ieftin ca ala in ape si alte povesti care sa ne abata de la subiect, insa mark my words casa desenata de tine nu prea e functionala si este neeconomica. Probabil si de aici sentimentul fals ca nu vei reusi sa te asezi pe pamant cu motivatii puerile de tip criza, situatie, alea, alea..

Danzel, ma friend in orice proiect te lansezi credinta este esentiala. Ea e motorul care misca lucrurile, ea este licoarea care il alimenteaza si tot ea solutia de a duce treaba pana la capat. Daca nu crezi in casa ta ea n-are sa se realizeze niciodata..Daca insa crezi in ea, atunci ea are sa se ridice din nimic.

Am un amic despre care am mai vorbit aici. E fost user a acestui site. Era somer, bolnav de cancer de piele in faza 4 si aproape fara nicio economie. Medicii i-au spus ca pentru a face fata hopului e nevoie sa creada si sa isi doreasca cu fermitate ceva...El a zis ca cel mai mult si-ar dori o casa si medicii l-au constrans sa se apuce de treaba. Trei ani mai tarziu avea casa lui...din nimic. Nu pamant, nu materiale, nu proiect... o situatie confuza cu sotia si ea fara servici, dar antrenat puternic de o dorinta devastatoare de a traii, pentru care s-a legat de aceasta idee..Traieste si azi (te salut Silviu !!) si are casa lui langa Tohani.

Trimis de: The Dude pe 4 Feb 2011, 08:53 AM

Pasiunea ta pentru biliard te onoreaza.
Am cel mai mare respect pentru cei ce pot dezvolta pasiuni, insa....

In copilarie m-am indrgostit de jocurile mecanice. Fliper mai exact. Cheltuiam imens, iar la un moment dat am ajuns atat de bun incat puteam participa si la concursuri nationale. Erau organizate semioficial, dar chiar si asa am reusit la Arad in 1972 un loc 2 controversat, in care atat eu cat si locul 3 eram cu secole mai buni ca cel de pe pozitia 1, iar eu mai slab decat cel de pe 3...Anyway, prima data cand am avut ocazia (20 de ani mai tarziu) mi-am cumparat un fliper mecanic pentru care am sacrificat o camera din apartamentul de trei in care locuiam (singur..eram tare). Azi 20 mai tarziu de la achizitie constat ca nu l-am utilizat, una peste alta, nici macar cat foloseam in tinerete unul intr-o luna...

Pasiunile au acest handicap..se estompeaza si mor lent, paroape pe tacute, de multe ori fara ca macar sa aflam.
Tumultul vietii are sa te cuprinda mai devreme sau mai tarziu. Nu traim asa cum am vrea...
De aia sunt buni la ceva arhitectii...ei ne anticipeaza nevoile si fac o medie a lor, in asa fel incat utilitatea unui spatiu propus de ei sa acopere o perioada cat mai mare, una care sa poata cuprinde in ea toate schimbarile ce ne asteapta..

N-am nimic impotriva sa iti faci sala ta de biliard, insa nu pot fi de acord sa sacrifici livingul pentru asta...
E o crima care se va intoarce impotriva ta...

in weekend am sa incerc sa fac o propunere...o contra propunere...

Pana atunci ramai acordat si pe frecventa "construieste o cabana" de unde curand vor veni informatii legate de solutii ieftine, rezolvari simple si la indemana...

Trimis de: freeman pe 4 Feb 2011, 09:34 AM

Danzel, suprafata (living+bucatarie) iti permite lejer sa ai o masa de billiard de 8 picioare, pe care o poti folosi si ca masa de ping pong, de jucat jocuri de cabana si ca masa de chef pentru 10-12 persoane. Masa ti-o aduce si monteaza vanzatorul. Daca iti cumperi una second hand si ai nevoie de cineva care sa ti-o demonteze si monteze, eu iti pot recomanda un meserias in asta, sau poti cauta pe cineva de la firmele care vand mese. Trebuie sa-ti stabilesti foarte clar locul unde sa fie amplasata, dupa montaj nu o poti muta usor, are cam 600 kg.

Trimis de: kcapone pe 4 Feb 2011, 10:19 AM

Danzel atentia la detalii/costuri! Ai facut un calcul la cat te costa Z - ul acela al tau ce delimiteaza cele 2 dormitoare si creeaza nisele in care pui dulapurile?
N-o fi mai bine sa fie peretele drept si sa faci dulapurile cat tot peretele? Ti-ar iesi un dulap lung cu adancimea de 35 cm ..care e mai util decat unul scurt cu adancimea mare (70). Crede-ma in ceea ce priveste utilitatea dulapului; de cand ma lovi criza am facut ce s-a putut pt rotunjirea veniturilor inclusiv mobilier din PAL.


Dude, ai ceva noutati?

Trimis de: The Dude pe 4 Feb 2011, 03:24 PM

kcapone...DA...multe si complicate.

Lucrurile s-au impotmolit cu intabularea. Probleme cu descendenti si succesori necunoscuti, insa...pentru tine: drumul de la casa mutei la drumul principal e mai lung decat cel de la sura la drum. Mie asta mi s-a parut imposibil, dar e o iluzie optica ce nu se poate trada decat privita dintrun anume unghi si desigur utilizand o ruleta...E foarte complicat si in cazul meu. O simpla poteca de la drum spre casa mea inseamna 1000mp....pe care nu are sa ii vanda nimeni intrucat ea imparte terenul intr-o parte de neutilizat pe care nimeni nu o va dori vreodata: o rapa verticala.

In fine asteptam o solutie minune propusa de cineva. Daca ea devine concreta facem actele in aceiasi zi cu prietenul meu titular pe tot terenul. Dupa aia impartim conform algoritmului. Nici eu nu am acum lichiditati insa putem fi pasuiti daca se leaga. De asemenea daca vei considera targul ca inechitabil te poti retrage oricand.

Danzel am rezultatele partiale ale casutei de la Moeciu pe care am asistat-o tehnic de la prima caramida (asa vine vorba) si pana la terminare. Nu e folosita ca nu are rezolvat cu caldura. Pret total 145 $/mp la gata . Asta cu cherestea cumparata la 2/3 din pret (se putea si la 1/3 dar a fost fraier).
Fundatie elevata din piatra, constructie din rigle 8x8 placate cu polistiren si rigibs la parter, invelitoare tip lindab, tamplarie pvc geam termopan, amprenta 44mp, mansarda seminivel...as pune poze dar nu vrea proprietarul...O mare reusita ...Chiar cu acel handicap...





Trimis de: danzel pe 4 Feb 2011, 04:25 PM

@ The Dude,

QUOTE
Am sa incerc sa fac o gandire in weekend. Marduk are dreptate trebuie sa gandesti sarpanta intr-un fel si sa iti zic de ce: cheltuielile cu o terasa dreapta sunt similare sau chiar peste o sarpanta in ape (una sau dou, nu fite). Daca iei in calcul numai partea economica si atunci vei fi obligat sa aplici o solutie ca asta. Ori, daca ai ajuns aici atunci e iarasi mare pacat sa nu folosesti spatiul din pod ce poate prelua cu lejeritate cele doua dormitoare. E musai daca ai facut asta sa regandesti parterul si eventual sa mai reduci din suprafata corespunzator dormitoarelor.

Interesant. Chiar sunt curios daca din punct de vedere economic o casa cu mansarda locuibila este mai rentabila decat una in plan orizontal. Sincer sa fiu , ca sa limitez dimensiunile fundatiei si ale acoperisului , m-am gandit si eu la varianta de a folosi mansarda pentru dormitoare (asta imi sugerase si Doru). Dar am intampinat o reactie de dezaprobare din partea tatalui meu. El ar fi vrut sa renunt din start la camera aceea mare si sa o fac ulterior din materiale usoare, ceva gen garaj, lucru care nu ma incanta nicio secunda. Il cam sperie ideea de casa cu etaj acolo. Mai e si problema zgomotului. Daca vrea cineva sa doarma la etaj si jos lumea sa petreaca, atunci tot separatia prin hol mi se pare mai utila. Bine, se poate antifona si tavanul, ce-i drept, dar imi e teama ca o sa trebuiasca sa mergem prin living folosind mersul piticului laugh.gif
Acoperisul oricum mi-l doream in 2 ape, intins si peste terasa.
Recunosc, in cazul meu complicatia apare din cauza spatiului mare necesar mesei de biliard, dar pentru cei care nu vor sa se joace decat darts (de exemplu) livingul se poate micsora destul de mult.
Sub denumirea generica de "casa de vacanta" fiecare isi construieste ce i se pare mai util.Nu uita ca eu vad lucrurile din perspectiva celui care chiar vrea sa utilizeze acel spatiu pentru agrement.
Sunt foarte curios sa vad ce mai nascocesti in weekendul asta ! Nu ma tine pe jar ...prea mult, te rog!

@Kcapone,Z-ul acela mi s-a parut o idee foarte buna (care din pacate nu-mi apartine, am preluat-o dintr-o alta schita) prin care cresc confortul fonic intre dormitoare. Oamenii mai sforaie cand dorm si spatiul acela tampon cred eu ca ajuta.
Un dulap normal are adancime de vreo 60cm. Pot sa nici nu fac dulapuri intregi , pun doar usa fixata pe rigips si niste etajere, sau pot face un mic birou acolo. In fine, mi-a placut ideea si am preluat-o. Se lungeste peretele doar cu 60-70 cm. Sunt de acord ca se pot face si dulapuri mai subtirele, fiind vorba totusi de o casa de vacanta .

@freeman Merci pentru sfaturi. Culmea e ca s-ar putea sa fac rost de masa de biliard cu muuuuuuuult inainte sa am casuta de vacanta. Nu ca mi-as permite acum sa cumpar una, dar s-a intamplat ca fratele meu sa cunoasca pe cineva care are una ce necesita usoare reparatii....in fine, o sa vad , deocamdata ma intereseaza
sa fac rost de spatiu pentru ea.

Trimis de: danzel pe 4 Feb 2011, 06:26 PM

@The Dude, interesanta treaba cu casa din Moeciu, dar nu stiu cum s-ar potrivi asta la o casa facuta la 40 Km de Bucuresti. Aici lemnul este mai ieftin doar daca iei cu sutele de metri cubi.
Sunt curios in legatura cu fundatia aia " elevata din piatra" ( si eu vreau sa fie la 30 cm de sol), chiar vroiam sa iti trimit o poza de cand am sapat la helesteu ( la 2m adancime), poate iti dai seama de felul in care se prezinta terenul...
Invelitoarea se potriveste ( Lindab),placarea cu rigips si izolatia cu polistiren, nu stiu daca riglele alea nu sunt prea subtiri....eu ma gandeam macar la 10/10, dar daca e suficient...tu stii mai bine.
Tocmai m-a sunat fratele meu sa ma cheme sa vad o structura foarte simpla , eleganta si rezistenta la o terasa cu aproximativ suprafata pe care o vreau eu.
Revin cu detalii, eventual cu poze...

@pelicanul, vezi ca ai pm, C A x2 ( "demo"... evident:D) Imi trebuie adresa ta de email.

Trimis de: The Dude pe 5 Feb 2011, 06:55 PM

Mai eu sunt in opozitie ferma cu solutia adoptata de amicul meu dar...

El asa a gasit cheresteaua 8x8. Clar insuficient pentru orice.
Pe aceasta cherestea am incercat sa dezvolt o rezolvare. Am propus structura in nut si feder pe deschiderile pe care le perimteau riglele.
Dupa care am propus ca ele sa ramana aparente la interior si cu termosistem la exterior.
Amicul a optat altfel. Dorea ca locuinta sa arate bine, asa ca a facut placajul cu polistiren pe interior.
Eu sunt sceptic la aceasta solutie, intrucat stiu ca punctul de picurare se creaza dinspre exterior la interior cu prima ocazie, ori in acest caz el se va situa intre peretele de lemn si polistiren...consecintele pot fi extrem de grave....in plus in varianta adoptata de el apare necesar rigibsul, introducand o cheltuiala suplimentara spectaculoasa pentru un proiect ca asta.

Oricum, e cel mai bun scor de care am auzit..casa e frumoasa si locuibila.
Daca eram asculatat s-ar fi realizat economii cu circa 11 % si o eficienta cu 20% mai buna.

Fundatia aia nu merge decat in zona de munte..
Unde exact e locul tau ??

Trimis de: danzel pe 5 Feb 2011, 07:15 PM

QUOTE
Dupa care am propus ca ele sa ramana aparente la interior si cu termosistem la exterior.


Este EXACT ce doresc si eu ( chiar discutam cu fratele meu acum vreo 5 ore). Am fost si am vazut o terasa de o simplitate si o robustete aparenta destul de interesante. Sau asa ni s-a parut noua.... Am si comentarii negative,
dar asta e alta chestiune. Cel mai tare m-a surprins acoperisul care era facut dintr-un material extrem de scump ( policarbonat), dar care sustinea incredibil de bine un strat de zapada de vreo 15 cm fara sa aiba niciun pic de sageata. Bine, e o solutie aleasa strict din punctul de vedere al luminii, banuiesc eu, fiind vorba de o terasa. Stalpii de 15/15 erau la o distanta considerabila unul de altul ( cam 3,5 m), cam "rari" as zice eu, dar senzatia era de trainicie. Am cazut de acord cu fratele meu ca ar arata superb sa las acesti stalpi ( dar mai desi , evident) expusi pe o adancime de 5 cm (la interior, evident) , restul de 10 lasand sa faca parte din peretele din osb, izolatie (vata bazaltica...de preferat) si rigips , peste care , cand or fi bani mai multi, neaparat sa pun lambriuri ( doar in living pentru inceput). La exterior musai polistiren de 10 .
Am si niste poze, dar abia acum puneam aparatul si am vazut ca ai postat... Revin !

Trimis de: danzel pe 5 Feb 2011, 09:00 PM

Poze cu terasa si...scuze daca e offtopic =>



Trimis de: Marduk pe 5 Feb 2011, 09:13 PM

QUOTE(danzel @ 5 Feb 2011, 09:00 PM) *

imbinarea asta este ciudata, ar trebui un detaliu, pentru un comentariu serios.

Trimis de: danzel pe 5 Feb 2011, 09:41 PM

Ce se vede in poza a 3-a , in prim plan, este o chestie strict decor. Sincer, in ciuda dimensiunilor generoase ale grinzilor ( nu aveam ruleta, dar pareau de 15/7,5, sau 15/5) structura ramane doar o chestiune de design.Intre
grinzile acelea de 15/ 7 sunt prinse niste bucati de 10/5 in niste banale holsuruburi, se vede clar ca e un cadru decor. Eu pusesem poza mai mult pentru detaliul din spate pt acoperis. Nu doresc acoperis din policarbonat pentru o casuta de vacanta , n-as face asta nici daca as avea bani de aruncat, dar pentru mine este surprinzator
ca s-a gandit cineva sa faca acoperis din acest material si sa mai si faca fata pe timp de iarna. Fac pariu ca structura aceasta ( desi cu minusuri ) nu o poate distruge decat...primaria.
Din tot ce am vazut la aceasta terasa am tras o concluzie importanta: dimensiunea de 15/15 este poate usor exagerata, dar iti confera siguranta constructiei, fie si vizual. Sigur nu e ieftin , dar combinand stalpi de 15/15 cu 10/10 , cred ca iese ceva peste care poti pune si etaj ulterior.
Mai am cateva poze, dar nu vreau sa umplu spatiul , nefiind vorba de terase in acest topic.

Trimis de: freeman pe 6 Feb 2011, 06:55 AM

Estetic terasa arata infiorator: sunt doua structuri destul de masive, una peste alta, de culoare foarte inchisa si aceeasi dimensiune, la o distanta mica de persoana din interior. Policarbonatul da o senzatie de ieftin... (atentie, se inegreste si imbatraneste in 5-10 ani). Lemnul se va crapa si deforma acolo unde lumina trece prin policarbonat si il atinge.
Acoperisul pare supradimensionat in raport cu stalpii de sustinere (cred ca un cutremur da cu acoperisul asta de pamant). La structuri as recomanda ca lemnul de grosimi mari sa cuprinda dimensiunile mari, nu invers.

Trimis de: doru_constantiniu pe 6 Feb 2011, 09:14 AM

La o structura de acest tip trebuie neaparat contravantuiri, indiferent de grosimea stalpilor. Pentru ca la aparitia unor forte orizontale (cutremur, vant), structura e in pericol.
La o casa insa, daca o plachezi cu OSB, acesta joaca si rol de saiba rigida. Insa nici asa n-ar strica acele contravantuiri.
Danzel, ca sa iesi mai ieftin, ai putea sa faci acoperisul numai deasupra casei, iar terasa sa o acoperi ca in pozele astea, cu sau fara policarbonat. Lucrarea asta se poate face si ulterior, cand mai strangi niste bani.

Trimis de: The Dude pe 6 Feb 2011, 02:37 PM

Policarbonatul nu este un material care sa poata functiona in felul asta. Recent am folosit placi de grosime 60mm cu dublu fagure, dar la pereti verticali.
Rezistenta policarbonatului este remarcabila...nu insa si comportamentul lui in timp. La mine acasa am placat acoperisul chioscului din gradina cu policarb de 4mm, aplicat pe un caroiaj din scandurele de 10 mm, cu ochiul de 35x35. Puteai merge pe el lejer. La montaj am utilizat suruburi de lemn pentru tabla lindab cu garnitura ce se vulcanizeaza singura sub actiune razelor solare. In primul an (vara de 50 grade la nivelul sarpantei si iarna cu -15) lucrurile s-au desfasurat ok...In al treilea an am constatat o matuire considerabila a placii, iar in al patrulea au inceput sa para fisuri in progres pornite din zonele suruburilor de montaj. Pe acolo ploua..

Nu Danzel.

In pozele tale e o suprastructura (in sensul de supradimensionata) cu scopul unic de a crea impresia de stabilitate si de a atrage in acest fel clientii.
Nu impartasesc opiniile lui Freeman in legatura cu estetica terasei, dar am multe retineri legate de functionalitatea ei.



Trimis de: danzel pe 6 Feb 2011, 02:43 PM

O alta varianta , cu intrarea in living modificata. Apar niste pereti in plus, ce-i drept. In cazul meu pot justifica asta prin faptul ca voi avea umbra pe terasa intre ora 15 si apus.


freeman
, nu te contrazic, dar ideea era alta.
doru, exista si contravanturi, dar doar in colturi si undeva la mijloc. Cam putine dupa parerea mea, dar nu ii condamn, la urma urmei e doar o terasa, vara plina de studenti tineri si rapizi: daca vine primaria , sau un cutremur astia fug repede...asta pentru ca sunt baieti destepti smile.gif Din pacate, de la terasa asta fug direct in strainatate si ne lasa sa alegem dintre toate scursurile de politicieni pe cele mai putin...scurse. Zici ca e un blestem !

TheDude In cazul unei terase in buricul Bucurestiului, unde oricand primaria iti poate lua dreptul de folosinta, policarbonatul ala va rezista suficient. Interesanta treaba cu suruburile speciale care se autovulcanizeaza.
Chiar ma intrebam de ce costa 200 de roni la o suprafata de 100mp... Cat priveste functionalitatea...fratele meu zice ca localul e plin vara ! Daca nu moare nimeni sub terasa aia, eu zic ca e OK.

Trimis de: doru_constantiniu pe 6 Feb 2011, 02:48 PM

Danzel,
Daca vrei sa faci casuta cu mansarda, ti-am facut o schita cum ar putea arata.

Eu zic ca ar trebui sa te gandesti, sau razgandesti in primul rand asupra pozitionarii casutei raportat la punctele cardinale.
Am locuit o scurta perioada intr-un apartament cu geamurile spre nord si nu doresc nimanui asa ceva. Esti ca in pestera.

Ce ti-am desenat aici e o adaptare la ceea ce ai facut tu. Mie nu mi se pare deloc functionala, dar tu stii mai bine ce ai nevoie.
Ti-am pus totusi TV-ul vis-a-vis de canapea, sa nu trebuiasca sa te uiti din picioare.
Am pus si o masa micuta, pentru ca nu intotdeauna stai afara, pe terasa.
Terasa cred ca ar trebui s-o faci in forma de L pentru ca, cateodata vrei sa stai si la soare, nu numai la umbra.
Primavara devreme sau toamna tarziu e un deliciu sa stai pe o terasa insorita. Daca o faci insa orientata spre nord...

Suprafata construita, fara terase e de 38,5 mp, ceea ce inseamna ca perimetrul fundatiei va fi mai mic, deci mai ieftin.
Acoperisul nu l-am prevazut si peste terasa pentru ca sa-ti fie mai usor (cu banii). Intai poti face casuta, pe urma terasa si pe urma o poti acoperi.


Mai am si alte idei, si am mai facut cateva schite, dar niciuna nu e asa ieftina.
Daca faci intai casa, fara sala de biliard, poti sa alipesti mai tarziu o incapere multifunctionala 5,5 x 4 m. Adica azi o poti face sala de bilird, peste 5 ani iti faci un atelier, peste 10 isi fac copii un garaj, ...

Trimis de: Marduk pe 6 Feb 2011, 03:15 PM

QUOTE(The Dude @ 6 Feb 2011, 02:37 PM) *
............. iar in al patrulea au inceput sa para fisuri in progres pornite din zonele suruburilor de montaj. Pe acolo ploua..

si eu vroiam in acest an sa acopar terasa cu policarbonat unsure.gif ce parere ai de placile ondulate din fibra de sticla? vreau sa am ceva lumina sub terasa, daca o acopar cu OSB si lindab sau ondulat mat, nu mai patrunde nicio raza de lumina.

Trimis de: The Dude pe 6 Feb 2011, 05:21 PM

Doru, cu incontestabilele lui abilitati m-a scutit de o gramada de treaba.
Continui sa cred ca livingul nu ar trebui sacrificat pentru nimic in lume, dar nu pot sa nu accept varianta propusa ce face un fel de pace intre optiunea pool si functionalitatile unui clasing living.


Marduk, placile alea sunt ok, dar nu au sa iti placa. Cu policarbonat vei avea satisfactiile asteptate, insa ele ar putea dura multa mai mult daca alegi sa faci gaurile cu o freza si nu cu un burghiu...Daca tratezi asamblarea cu mare atentie ea e cea mai buna solutie

Trimis de: danzel pe 6 Feb 2011, 08:51 PM

The Dude

QUOTE
Doru, cu incontestabilele lui abilitati m-a scutit de o gramada de treaba.
Continui sa cred ca livingul nu ar trebui sacrificat pentru nimic in lume, dar nu pot sa nu accept varianta propusa ce face un fel de pace intre optiunea pool si functionalitatile unui clasing living.
Am inteles ! Faceti pace, nu? Ma bucur !..................... Revin !

Trimis de: Erwin pe 6 Feb 2011, 10:33 PM

Danzel, dacă pe masa de biliard, în timp ce nu e folosită, o acoperi cu o tăblie de masă din lemn furniruit suficient de mare, obţii o masă de salon beton! ohyeah.gif

Trimis de: kcapone pe 7 Feb 2011, 09:04 AM

QUOTE(The Dude @ 4 Feb 2011, 03:24 PM) *
kcapone...DA...multe si complicate.

drumul de la casa mutei la drumul principal e mai lung decat cel de la sura la drum. Mie asta mi s-a parut imposibil, dar e o iluzie optica ce nu se poate trada decat privita dintrun anume unghi si desigur utilizand o ruleta...


De aceea te-am si intrebat. In poze pare casa mutei mai aproape, dar de la fata locului tineam minte ca ar fi invers. Oricum pozitia mea va fi ..dictata de pret si evident opinia soatei. Ca doar de-aia e jumatatea mea, facem echipa, ...ea decide si eu sunt de acord bop.gif laugh.gif

QUOTE(The Dude @ 4 Feb 2011, 03:24 PM) *
In fine asteptam o solutie minune propusa de cineva. Daca ea devine concreta facem actele in aceiasi zi cu prietenul meu titular pe tot terenul. Dupa aia impartim conform algoritmului. Nici eu nu am acum lichiditati insa putem fi pasuiti daca se leaga. De asemenea daca vei considera targul ca inechitabil te poti retrage oricand.

In regula. Atunci nu-mi ramane decat sa astept.

Toate bune!

Trimis de: danzel pe 8 Feb 2011, 11:38 PM

Multumesc Erwin !
Pentru cei care nu vor sa "sacrifice" livingul pentru biliard eu le recomand:
Se pare ca in lumea asta mare exista solutii pentru orice.

Trimis de: all pe 9 Feb 2011, 03:27 AM

QUOTE
. Pune tevile de apa pe pereti (nu in podea) la 20-30 cm de podea, iar cablurile electrice deasupra lor inca 30-40 cm. Bafta la constructia ei!

QUOTE
Acest topic a fost editat de freeman: 3 Feb 2011


In pardoseala, nu ??? de ce ?
Eu am de gand sa-mi pun incalzire prin pardoseala,,,este rau ?


Masa de biliard din poza - este pentru adulti ? Pune ceva serios, daca nu lasa locul liber, poate intra o ladita de bere.
Salutare pe 2011 thumb_yello.gif

Trimis de: kcapone pe 9 Feb 2011, 09:12 AM

QUOTE(all @ 9 Feb 2011, 03:27 AM) *
In pardoseala, nu ??? de ce ?
Eu am de gand sa-mi pun incalzire prin pardoseala,,,este rau ?


Mai all se spune mai nou despre incalzirea din pardoseala ca nu e buna cu ergumente logice. Cei de la ICPE au rezolvat treaba asta. Romani, de!

Problema este legata de temperatura la care sunt incalzite calblurile/pardoseala in prima faza si apoi temperatura la care raman ele in faza a doua. Vb si cu pepinogepeto ca e dibaci.

http://www.icpe.ro/ro/p/2_6_incalzirea_pardoseala

Vei vedea aici ca se aleg anumite cabluri pt incalzirea unei pardoseli din lemn, deci de utilizat la cabana ta!

Trimis de: freeman pe 9 Feb 2011, 02:50 PM

Masa de billiard care se rasuceste e buna doar pentru copii.

QUOTE(all @ 9 Feb 2011, 03:27 AM) *
In pardoseala, nu ??? de ce ?
Eu am de gand sa-mi pun incalzire prin pardoseala,,,este rau ?

Sfatul a fost dat pentru o incalzire cu calorifere. Interventiile in pereti nu-ti afecteaza podeaua (gresie, parchet, etc), locul defectiunii se identifica usor.
Deficientele principale ale incalzirii prin podea constatate de mine:
- cresterea tensiunii periferice,
- genereaza o electricitate statica care te face sa inspiri mai mult praf,
- ai un anumit disconfort datorita incalzirii prea mari a picioarelor.

Trimis de: kcapone pe 9 Feb 2011, 02:54 PM


Exact asta au rezolvat cei de la ICPE! Citeste pdf-ul de la link-ul de mai sus sau contacteaza-i.

Trimis de: all pe 9 Feb 2011, 11:29 PM

QUOTE
Mai all
Vei vedea aici ca se aleg anumite cabluri pt incalzirea unei pardoseli din lemn, deci de utilizat la cabana ta!


Nu pentru cabana....pentru casa. Am sufrageria de 3,8 m inaltime, iar geamurile sunt mari, intre geam si sol imi ramane 25 cm, nu intra calorifer , iar sufrageria are in jur de 45 mp. iar pe partea unde nu am geam nu doresc calorifer. Caloriferele se pun de preferat sub geam.
Daca ai uitat, cabana o doresc simpla (asa ca mine). Un godin sau un semineu din piatra nimic mai mult.
Luna viitoare, daca termina Costel cu actele vin in tara cu proiectul smile.gif) si poate ne intalnim, daca nu o sa ai treaba. Vin pentru o saptamana, cat sa rezolv treaba. O sa dau comanda si de busteni, pana ii strange Costel vin acasa sa ma apuc de treaba smile.gif)

Trimis de: freeman pe 10 Feb 2011, 08:23 AM

QUOTE(kcapone @ 9 Feb 2011, 02:54 PM) *
Exact asta au rezolvat cei de la ICPE! Citeste pdf-ul de la link-ul de mai sus sau contacteaza-i.

Nu au rezolvat deficientele constatate de mine... ei spun altceva ce tine mai mult de marketing...
Aceste cabluri electrice sunt totusi o solutie buna pentru o cabana (nu se locuieste permanent in cabana), estimez un consum mare energetic la 175-200W/m2, dar e acceptabil pentru o cabana. Eu le-as incastra in pereti pana pe la 1,2 m si as lasa, unde e posibil, niste fante de dispersie directa a aerului incalzit. Daca le aranjezi artistic, le poti aplica direct pe pereti!?!
Intr-o alta viata am participat intr-o firma ce facea obiecte din fibre de carbon. Pe scurt, la un moment dat faceam un soi de calorifere de 2-3 mm grosime care mergeau puse pe pereti ca niste tablouri (puteau fi vopsite sau pictate). Consumul lor era infim si ocupau foarte putin spatiu, insa trebuia sa acoperi o suprafata destul de mare. Clientii erau marile sere, fermele de animale si proprietarii de cabane rolleyes.gif rolleyes.gif .

Trimis de: kcapone pe 10 Feb 2011, 09:13 AM

Freeman se mai fac "caloriferele" alea? Interesant de dat amanunte. Pret/consum/suprafata minima.

All vezi ca sunt si panourile alea radiante...care cica ar fi bune. Nu stiu insa pe nimeni care sa-si fi pus pt o parere obiectiva vis-a-vis de eficienta/consum. Uite aici un link http://www.helvetic-impex.ro/
Astia sustin ca au marfa de calitate si intr-adevar cu tehnologia cu infrarosu, si ca multi altii de pe piata furnizeaza doar niste radiatoare moderne.
Te descurci tu.

Trimis de: freeman pe 10 Feb 2011, 09:48 AM

QUOTE(kcapone @ 10 Feb 2011, 09:13 AM) *
Freeman se mai fac "caloriferele" alea? Interesant de dat amanunte. Pret/consum/suprafata minima.

Nu se mai fac. Am vandut partea mea din firma respectiva si productia s-a mutat mai apoi in Germania. Eu am ramas cu toata tenologia de carbon.

Pe scurt: intre doua placi din fibra de sticla se pune o 'hartie' din carbon. Se conecteaza direct la priza de 230V. Consumul de curent e extrem de mic, de exemplu un asemenea 'calorifer' de 1m2 nu reusea sa miste contoarul electric, acesta se incalzea la 45-48 C (in weekend ma uit prin hartii si iti spun exact). Cat timp am fost eu acolo am livrat peste 100.000 m2 de calorifere in Olanda si Germania, dar caloriferele erau un produs adiacent.

Trimis de: Marduk pe 10 Feb 2011, 11:00 AM

QUOTE(freeman @ 10 Feb 2011, 09:48 AM) *
QUOTE
.....productia s-a mutat mai apoi in Germania. Eu am ramas cu toata tenologia de carbon.

de ce nu ai reusit sa produci aici pentru Germania?
QUOTE
....intre doua placi din fibra de sticla se pune o 'hartie' din carbon. Se conecteaza direct la priza de 230V. Consumul de curent e extrem de mic, de exemplu un asemenea 'calorifer' de 1m2 nu reusea sa miste contoarul electric, acesta se incalzea la 45-48 C

blink.gif foarte interesant asteptam detalii, chiar nu crezi ca ar exista o piata in Romania?
QUOTE
...am livrat peste 100.000 m2 de calorifere in Olanda si Germania

mama lor de hotomani, olandezii sunt cei mai mari "hoti" de tehnologie din lume, cred ca-i intrec si pe chinezi, "fura" tehnologie apoi baga putin design in ea si piese bune si o revand fraierilor de la care au furat-o. olandezii ne-au "furat" tot ce tine de agricultura, seminte, soiuri, etc. apoi ne-au dat rosiile si salatele lor fara nici un gust, mai toata samanta existenta in piata vine de la ei.


Trimis de: kcapone pe 10 Feb 2011, 11:45 AM

Mai Marduk eu zic ca-s destepti! Cine ne-a impiedicat pe noi sa fim mari distribuitori de seminte ..cu gust..?
Oricum astept cu interes detalii de la Freeman.

Trimis de: freeman pe 10 Feb 2011, 11:58 AM

QUOTE(Marduk @ 10 Feb 2011, 11:00 AM) *
de ce nu ai reusit sa produci aici pentru Germania?

blink.gif foarte interesant asteptam detalii, chiar nu crezi ca ar exista o piata in Romania?

Am produs in Romania numai pentru export. Caloriferele faceau parte din produsele secundare (ca si rachetele de tenis, unditele de pescuit), la care se foloseau bucatile mai mici de material ramase, precum si materialele cu timp de exipare scurt (fibrele de carbon si de sticla au prostul obicei de a imbatrani daca nu sunt folosite).
Acum poate ar exista piata, dar eu mi-am vandut partea mea in acea firma si firma s-a mutat, am mai zis asta. Nu am incercat sa vand produsele din carbon in Romania pentru ca aveam piata buna asigurata in alte tari. Doar unii domni militari si-au manifestat interesul sa obtina tehnologia pe de-a moaca (pe vremea aia Romania era a 9-a tara care avea tehnologia fibrelor cu carbon).

Trimis de: kcapone pe 15 Feb 2011, 09:44 AM

freeman ce faci stimabile, ne-ai uitat cu "caloriferele" alea?
Sau te-ai razgandit in a da informatii?



Trimis de: freeman pe 15 Feb 2011, 09:48 AM

Ce informatii doresti?

Trimis de: Marduk pe 15 Feb 2011, 10:31 AM

QUOTE(kcapone @ 10 Feb 2011, 11:45 AM) *
....Cine ne-a impiedicat pe noi sa fim mari distribuitori de seminte ..cu gust..?

Multi zic ca ne-am dat singuri cu stangu-n dreptul dar daca analizezi cu atentie n-a fost chiar asa. E o batalie pierduta in acest razboi comercial si economic, pacat ca asa am pierdut multe idei bune, mai din cauza noastra, mai ajutati si sprijiniti de altii, cert este un lucru, de pierdut noi pierdem.

Trimis de: kcapone pe 15 Feb 2011, 01:52 PM

QUOTE(freeman @ 10 Feb 2011, 09:48 AM) *
Nu se mai fac. Am vandut partea mea din firma respectiva si productia s-a mutat mai apoi in Germania. Eu am ramas cu toata tenologia de carbon.

Pe scurt: intre doua placi din fibra de sticla se pune o 'hartie' din carbon. Se conecteaza direct la priza de 230V. Consumul de curent e extrem de mic, de exemplu un asemenea 'calorifer' de 1m2 nu reusea sa miste contoarul electric, acesta se incalzea la 45-48 C (in weekend ma uit prin hartii si iti spun exact). Cat timp am fost eu acolo am livrat peste 100.000 m2 de calorifere in Olanda si Germania, dar caloriferele erau un produs adiacent.



Tu ramasesi ca mai spui oarece.
De fapt ma intereseaza sa stiu daca sunt ieftine, economice si se mai pot face! Daca nu la modul industrial, macar artizanal pt unii sau altii

Trimis de: freeman pe 15 Feb 2011, 02:59 PM

QUOTE(kcapone @ 15 Feb 2011, 01:52 PM) *
Tu ramasesi ca mai spui oarece.
De fapt ma intereseaza sa stiu daca sunt ieftine, economice si se mai pot face! Daca nu la modul industrial, macar artizanal pt unii sau altii

Sunt ieftine si foarte economicoase. Eu iti pot face daca poti dispune de o presa usoara cu placi plane si suprafetele incalzite la fix 152-155 grade C de dimensiunea dorita a caloriferelor. Produsele din fibre de carbon/sticla se fac numai in mod 'artizanal'. Procesul tehnologic e simplu: se pun mai multe straturi de fibre de carbon si sticla una peste alta, se preseaza la cald si gata! thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 15 Feb 2011, 03:50 PM

QUOTE(freeman @ 15 Feb 2011, 02:59 PM) *
Procesul tehnologic e simplu: se pun mai multe straturi de fibre de carbon si sticla una peste alta, se preseaza la cald si gata!

atat de simplu? blink.gif

Trimis de: freeman pe 15 Feb 2011, 07:48 PM

Da. Trebuie sa stii ce materiale pui si in ce ordine.
O bula de aer de 1 mm (fi) te face sa arunci la gunoi un produs de 6 metri.

Trimis de: kcapone pe 16 Feb 2011, 08:25 AM

Sa sti ca incep sa caut. Hai sa luam ca exemplu cabanuta mea ...de pe hartie...Cub de 6x6x6 cu 2 nivele.

Am de incalzit printre altele 2 bai: 1.54 mp (max.4.2 mc) respectiv 3.52 mp (~9.5 mc).
1. Ce dimensiune trebuie sa aibe caloriferele?
2. Au "robinet" ca sa le dau mai tare/incet in functie de temp exterioara?
3. Poti da un exemplu concret de costuri?

4. Vanzarea participatiei ti-a impus si imposibilitatea de a mai face o afacere similara? Daca mai poti si vrei, da-mi un email: cata406@gmail.com

Toate bune


Trimis de: kcapone pe 16 Feb 2011, 08:58 AM

The Dude !!! ...ce-ai patit omule? Sper sa nu fi patit ceva ci doar sa te retina treburile!

Trimis de: kcapone pe 16 Feb 2011, 11:16 AM

Am gasit o casa care imbina frumos vechiul cu noul, piatra si lemnul cu amenajarea moderna/functionala a interiorului.

http://freshome.com/2010/07/08/home-renovation-in-the-swiss-alps-a-fantastic-mix-of-natural-and-modern/

The Dude, in penultima foto, cea din balcon/terasa, se vede un detaliu interesant la acoperisul din piatra: astereala e rara. O fi asa pt tot acoperisul sau doar pt partea aceea din afara?


Trimis de: freeman pe 16 Feb 2011, 07:58 PM

QUOTE(kcapone @ 16 Feb 2011, 08:25 AM) *
2. Au "robinet" ca sa le dau mai tare/incet in functie de temp exterioara?
4. Vanzarea participatiei ti-a impus si imposibilitatea de a mai face o afacere similara?

2. Se pot pune niste senzori simpli de temperatura care pornesc si opresc acesti elementi.
4. Nu.

Trimis de: doru_constantiniu pe 17 Feb 2011, 09:37 PM

Presa am eu. Cam mica, 38x38 cm, dar se pot face mai multe tablouri.
Cum functioneaza caloriferele, la 220 sau 12V?

Trimis de: doru_constantiniu pe 17 Feb 2011, 10:33 PM

kcapone,
Aia ce zici tu nu e astereala, sunt sipcile pe care sunt puse tiglele.
La tigla solzi (piatra aia fiind asemanatoare ca forma), sipcile se pun destul de des, cam 15-16 cm. La noi sunt prevazute sipci cu sectiunea minima de 24x48 mm, si de regula se folosesc 30x50mm. Iar acolo, din cate imi pare, sipcile alea sunt mai late.

Nu stiu daca oamenii aia au sau nu astereala sub acoperisul mansardei, dar la o mansarda, care e incalzita, ar trebui cel putin o folie anticondens. Pentru ca inauntru, fiind cald, iar afara rece, pe partea din interior a tiglelor/pietrelor se va forma condens, care, daca nu cade pe folie, cade pe astereala sau pe izolatie.
La o inclinatie a sarpantei de minim 30 de grade (daca tin bine minte) se poate pune direct folie anticondens, batuta pe capriori, fara astereala.
Dar tu, din cate tin minte, ai vreo 7 grade panta acoperrisului, asa ca nu stiu daca merge asa. Eventual sa pui doua straturi de folie.
In orice caz, in varianta fara astereala nu e cazul sa te zgarceti la folie, trebuie o folie de calitate, nu trompete de-alea gen Metro cu 100 de lei sulul.
Tondach, Bramac Universal sau alte produse asemanatoare, care costa cam 700 de lei sulul de 75 mp.

Trimis de: freeman pe 18 Feb 2011, 06:58 AM

QUOTE(doru_constantiniu @ 17 Feb 2011, 09:37 PM) *
Presa am eu. Cam mica, 38x38 cm, dar se pot face mai multe tablouri.
Cum functioneaza caloriferele, la 220 sau 12V?

Presa poate fi incalzita la temperatura constanta?
La 220-250V.

Trimis de: doru_constantiniu pe 18 Feb 2011, 09:45 AM

da, setezi temperatura si, cu o marja de 2-3 grade, ramane cea setata.
Are si temporizator. De fapt un cronometru, nu opreste caldura, numai te avertizeaza cand a trecut timpul setat.

Trimis de: Erwin pe 18 Feb 2011, 09:10 PM

Am văzut în comerţ nişte folii rezistive pentru încălzire, se vând la metru liniar sau la pachet, cu ştecher şi termostat, ceva de genul acesta:
http://plen-system.eu/ro/sisteme-de-incalzire/folia-plen.html
dar nu ştiu să spun un preţ, dacă sunt sau nu competitive faţă de alte sisteme.

Trimis de: The Dude pe 20 Feb 2011, 07:47 PM

Kcapone, februarie e o luna extrema pentru mine...E luna de varf pentru vanatoare si pentru sky si este o luna esentiala pentru stabilirea unui program editorial ce urmeaza sa guverneze intregul an care urmeaza...

Eu am retineri majore fata de sistemul de incalzire prin pardoseala, desi de curand am fost nevoit sa apelez la o asemenea solutie pentru amenajarile din casa surorii mele..Poate incalzirea prin pereti ar putea sa ma convinga...Nu stiu...nu stiu...voi reveni, in forta !!! PROMIT !!!

Trimis de: kcapone pe 21 Feb 2011, 09:52 AM

QUOTE(Erwin @ 18 Feb 2011, 09:10 PM) *
Am văzut în comerţ nişte folii rezistive pentru încălzire, se vând la metru liniar sau la pachet, cu ştecher şi termostat, ceva de genul acesta:
http://plen-system.eu/ro/sisteme-de-incalzire/folia-plen.html
dar nu ştiu să spun un preţ, dacă sunt sau nu competitive faţă de alte sisteme.



Am solicitat eu un exemplu practic de costuri/eficienta. Cand imi vor raspunde va spun si voua.

Multumesc Erwin.

Doru, Feeman facem un calorifer din-ala? Sa vedem cat de economic este si daca poate fi o alternativa buna la incalzirea "clasica"? Sa-l punem in casele/cabanele noastre !!!

Mai ramane apoi sa rezolvam cu sursa de energie electrica ..si gata! rolleyes.gif
Toate bune!

Trimis de: freeman pe 21 Feb 2011, 10:55 AM

QUOTE(Erwin @ 18 Feb 2011, 09:10 PM) *
Am văzut în comerţ nişte folii rezistive pentru încălzire, se vând la metru liniar sau la pachet, cu ştecher şi termostat, ceva de genul acesta:
http://plen-system.eu/ro/sisteme-de-incalzire/folia-plen.html
dar nu ştiu să spun un preţ, dacă sunt sau nu competitive faţă de alte sisteme.

In esenta fac acelasi lucru... problema e reprezentata de costul lor si de estetica, acestea sunt perfecte pentru o cladire industriala, ferma etc, insa cand vine vorba de o casa de locuit... arata infiorator sa ai pereti ondulati de culoare metalica... (cele prezentate de mine se pot vopsi in orice culoare).

Trimis de: Marduk pe 21 Feb 2011, 11:51 AM

QUOTE(Erwin @ 18 Feb 2011, 09:10 PM) *
Am văzut în comerţ nişte folii rezistive pentru încălzire....


QUOTE(kcapone @ 21 Feb 2011, 09:52 AM) *
Am solicitat eu un exemplu practic de costuri/eficienta. Cand imi vor raspunde va spun si voua.


QUOTE(freeman @ 21 Feb 2011, 10:55 AM) *
In esenta fac acelasi lucru... problema e ....................


Am sesizat o diferenta de putere (W) intre ce a gasit Erwin si ce ne-a prezentat freeman, consumul, randamentul W/mp mi s-a parut la modelul propus de freeman excelent. Abia astept sa vad raspunsul primit de kcapone.

Trimis de: kcapone pe 21 Feb 2011, 12:03 PM

Am vazut si in filmuletele prezentate pe site ca e nevoie de:
- folie de aluminiu, termoizolanta
- folia asta termica
- panou/strat decor...

Deci in afara foliei propriuzise ai nevoie de cheltuieli suplimentare: a. termoizolatie, ca sa nu-i incalzesti vecinului de deasupra podeaua pe cheltuiala ta, sau podul daca nu vrei asta si b. panou decor ..asta ca sa maschezi folia inestetica.
Aceste 2 cheltuieli se adauga ....

Cand oi primi si calculele privind celelalte costuril vom putea compara cu produsele deja existente dar si cu produsul lui freeman


Trimis de: doru_constantiniu pe 21 Feb 2011, 01:22 PM

Eu pun la bataie presa, altfel nu as fi zis.
Am observat si eu ca panourile de pe site-ul ala, pe langa ca nu-s chiar ieftine, au si consumul destul de mare.
Astea de care vorbeste freeman nici nu invart contorul.
Deci sunt chestii diferite, nu?

Trimis de: The Dude pe 24 Feb 2011, 08:29 AM

QUOTE(The Dude @ 20 Feb 2011, 08:47 PM) *
Eu am retineri majore fata de sistemul de incalzire prin pardoseala,


Asta, ca si solutia cu infrarosu si ca oricare alta solutie de incalzire cu surse ce produc puteri mici sau medii presupune o serie intreaga de alte lucrari complementare costisitoare. Spuneam ca sora mea s-a gandit la o incalzire prin pardoseala in ideea de a renunta la radiatoare, care ocupa spatiu intr-o camera mica si care interzic o serie intreaga de abordari de design. Ea doreste sa aiba patul pe peretele cu fereastra, acolo unde de regula se gaseste un radiator.

Pentru incalzitul prin pardoseala, exista dupa cum probabil se stie, un sistem ce cuprinde traseele de conducte, distribuitorul pentru ele, o sapa speciala poroasa si o pardoseala capabila sa transmita cat mai bine caldura. Ce se cunoaste mai putin e ca un astfel de sistem nu poate functiona in limite de confort decat cu temperaturi tur/retur relativ scazute. Daca am introduce pe acest circuit o centrala reglata sa functioneze pe radiatoare atunci casa respectiva ar fi de nelocuit iarna.

Incalzirea prin pardoseala impune temperaturi mici ale agentului si din acest motiv ea nu poate functiona eficient in absenta unei termoizolatii foarte serioase si in absenta unui sistem de ventilatie corespunzator. Aceste doua deziderate inseamna cheltuieli conexe care pun o astfel de investitie intr-o noua lumina. Una defavorabila.

Alte doua mari dezavantaje ale sistemului sunt inertia lui termica mica si reactia intarziata de raspuns. Un sistem prin pardoseala va raspunde si va compensa greu o scadere brusca de temperatura, foarte posibila si foarte frecventa in perioada de iarna si nu numai.

Un ultim neajuns este cel creat prin necesitatea ca pardoseala, devenita suprafata radianta, sa fie libera in cea mai mare parte a ei. Un pat, un dulap, alte mobile, un covor, obtureaza suprafata de transfer si ii reduc pana la anula complet eficienta. Desigur exista circuitele separate si distribuitorul. Prin ele se pot gatui zonele unde se afla patul sau dulapul si "forta" cele libere insa chiar si asa, sau mai ales asa, se risca o dezechilibrare a sistemului si o functionare deficitara a lui.

.....parerea mea...construita pe experienta si nu din prospecte...

Trimis de: doru_constantiniu pe 24 Feb 2011, 09:12 AM

Ar mai fi si varianta de incalzire electrica prin pardoseala. Nu stiu cum functioneaza sau cat consuma, ca nu m-a interesat, dar am vazut ca destul de multa lume o foloseste.
Eu sunt de parere ca cea mai buna solutie, pentru o casa, e incalzirea centrala, cu calorifere. Iar centrala, daca nu e gaz, una pe peleti cred ca e cea mai buna. E cea mai sigura si se poate automatiza astfel incat sa iti asigure un confort ca la bloc. In functie de cat de mare ai rezervorul, se poate incarca si la cateva saptamani. Dar centrala e scumpa.




Trimis de: kcapone pe 24 Feb 2011, 09:53 AM

Nu mi-au raspuns cei cu ...folia minune..si nici nu cred ca o vor face.

Asa ca freeman hai sa facem caloriferul tau!

Trimis de: freeman pe 24 Feb 2011, 10:45 AM

QUOTE(doru_constantiniu @ 24 Feb 2011, 09:12 AM) *
Eu sunt de parere ca cea mai buna solutie, pentru o casa, e incalzirea centrala, cu calorifere. Iar centrala, daca nu e gaz, una pe peleti cred ca e cea mai buna.

Iti dau dreptate. Cele pe pelete s-au dezvoltat mult, sunt automatizate integral si iti ofera acelasi confort cu o eficienta pret/calorie bun.

Trimis de: kcapone pe 24 Feb 2011, 10:56 AM

Asa e! daca te trezesti cu ea in casa adusa de Mos Craciun..altfel costa o sumedenie de banuti

Trimis de: The Dude pe 25 Feb 2011, 09:06 AM

Am urmarit indeaproape acest caz....E vorba de o soba cumparata din magazinul METRO cu 125 milioane in 2002.
I-am urmarit functionarea care in primii doi ani a fost ireprosabila...desi puterea calorica a peletilor difera in functie de lotul din care au provenit, un aspect imposibil de verificat la achizitie.


Problemele "grave" care au aparut (si am inteles ca ele sunt generale pentru acest tip de produs) sunt la conveiorul de alimentare. Practic soba se incarca prin partea superioara cu o jumatate de sac de peleti. Un sistem automat culegea de acolo cate o cupa pe care o arunca in camera de ardere, ori de cate ori aceasta se golea. Sistemul asta se numeste conveior si din cauza calitatii inegale a peletilor ei pot cauza blocarea lui.

In urmatorii 5 ani, sistemul a functionat in acest mod. Proprietarul avea de acum o surubelnita si ori de cate ori suna alarma intervenea pentru deblocarea alimentatorului cu peleti. Interventia dura circa 15 minute (omul se specializase) si era ultima solutie dupa ce service-ul inlocuise deja subansamblul in doua randuri. In 2008 persoana de care zic a ales sa emigreze definitiv din tara, ca urmare a suitei unor esecuri intre care probabil ca si problema sobei pe peleti a avut rolul ei...

Altfel: exista eficienta, soba nu e chiar atat de incomoda, cenusile sunt aproape inexistente...iar efectul pitoresc aproape absent.
Nu stiu de ce, nu mi-as lua asa ceva....

Raman tributar sistemelor care utilizeaza kerosen, pe care le-am intrebuintat ani buni, au cea mai buna eficienta termica din tot ce am intalnit pana acum, sunt simple, ieftine si usor de intretinut.

Trimis de: Marduk pe 25 Feb 2011, 12:27 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Feb 2011, 09:06 AM) *
Nu stiu de ce, nu mi-as lua asa ceva....

Raman tributar sistemelor care utilizeaza kerosen, pe care le-am intrebuintat ani buni, au cea mai buna eficienta termica din tot ce am intalnit pana acum, sunt simple, ieftine si usor de intretinut.

N-ai fost de acord nici cu centrala pe lemne tip semineu, dar observ ca iti plac sistemele pe kerosen pe care trebuie sa recunosc ca le-am folosit si eu, pe vremuri si erau destul de bune sobele alea, dar unde mai gasesti kerosen? Am vazut o soba pe parafina lichida cu un randament foarte bun dar unde gasesti in Romania parafina lichida la preturi rentabile? Ai cunostinta de o centrala mica pe kerosen?

Trimis de: The Dude pe 25 Feb 2011, 03:08 PM

Mai, am fost si n-am fost... blink.gif
Nu mai departe decat zilele trecute discutam cu un amic din Sighisoara...Omul e arhitect si iarna asta, doborat de nevoi a renuntat la centrala pe gaze si a mers numai cu lemne la caminul decorativ. A functionat treaba, i-a iesit economia, dar la si subtiat psihic...Nu e deloc simplu sa trebuiasca sa alimentezi la fiecare doua ore, zi si noapte...La o casa de vacanta, in weekend peste o noapte, doua, ar putea fi chiar placut, insa o iarna intreaga...Niciun camin/centrala nu suporta incarcaturi la modul in care sa tina o noapte intreaga chiar daca reglajele de ardere se fac pe minim si se utilizeaza lemnul cel mai eficient termic, ori cu arderea mai lenta...

Sobele cu kerosen sunt pentru mine miraculoase...La fel si pentru majoritatea japonezilor care le utilizeaza pe scara larga si pentru incalzit si pentru prepararea apei calde menajere si chiar a curentului electric (uneori in sistem cogenerare). In Japonia rezervele de kerosen se cumpara din supermarket in variante de o zi, doua sau trei. Se inlocuiesc simplu ca pasta de pix. Din aparat cele vechi se arunca la gunoi, precum ambalajele goale de la dozele de bere, in locul lor fiind introduse cele noi.

Trimis de: The Dude pe 25 Feb 2011, 03:23 PM

Din investigatiile mele intreprinse acum niste ani kerosenul si parafina lichida ar fi cam acelasi lucru. Sper sa nu gresesc...
Chiar si asa parafina lichida era mai ieftina ca motorina la pompa, asta daca o cumparai la butoi, in stare nearomatizata, ori colorata.

In Romania de azi nu poti cumpara kerosen intrucat el contine o acciza deductibila numai din biletul de avion.
Nu stiu sa explic asta. Stiu doar ca din ziua in care a intrat in vigoare aceasta lege idioata sobele mele au fost trase pe dreapta.
Am povestit cateva intamplari pe topicul cu cabana...

Dar tot am sa reiau una pe care o zic de fiecare data cand vine vorba de sobe pe kerosen..
Era o iarna cumplita si afara erau fix -32 de grade. In cabana nelocuita de mai bine de trei saptamani cred ca erau -10.
Peretii de la parter, grosi de 40cm, din piatra fara izolatie la vremea aia, aveau o inertie termica uriasa.
Am pornit simultan cele doua sobe pe nivel maxim. Aveam parul si barba beton de gheata. La fel fermaorele de la rucsac si lanterna pe care nu o mai puteam inchide de la intrerupatorul prins in gheata..In doua ore puteam sta in maieu si chiloti...desigur asta in dormitorul de sus.


Inca ceva: rezervorul sobei mele este de 5 l. Cu un rezervor plin, mergeam iarna in conditii grele circa 4 zile.
Nu stiu vreo alternativa mai ieftina...

Trimis de: Marduk pe 25 Feb 2011, 06:41 PM

Am gasit un http://www.made-in-china.com/showroom/kerosene/product-detailrMzEQZVPHbRj/China-Advanced-Kerosene-Heater-Open-and-Forced-Draft-Type-350-.html cu o soba pe kerosen, m-asocat consumul (Oil Consumtion: 0.1-0.32L/H) iar ca putere cu doua sobe ca astea eu incalzesc toata casa, mi-ar placea o centrala pe acest sistem. Ma intreb de ce naiba comerciantii astia care aduc tot felul de prosti din China nu aduc si sobe din astea.

Trimis de: The Dude pe 25 Feb 2011, 08:49 PM

Da. La mine, unde soba era fara sisteme electronice de compensare, reglarea consumului se facea rudimentar printr-un mecanism bimetal care departa fitilul cand temperatura scadea si il apropia, reducand astfel flacara, cand temperatura din camera crestea...Simplu, eficient, efectiv...

Pe site-ul price.ro am intrat in contact cu importatorul direct de atunci al acestor sobe. Speram ca toti cei ce am cumparat produse in perioada in care ele se vindeau in magazine sa reusim sa impunem un punct de vedere comun in fata autoritatilor, astfel ca ele sa gaseasca o cale prin care noi sa putem achizitiona in continuare kerosen..N-a fost sa fie...Omul nu dorea decat sa vanda alte produse fara sa ii pese de utilizatori existenti si de problemele lor.


ATENTIE !!!

Kerosenul e "vanat" de multe persoane. Unii care au ca mine sobe, altii care au mania modelismului, altii impatimiti ai vitezei si ai motoarelor puternice...
Exista o piata neagra activa si eficienta. Si multe contrafaceri greu de depistat initial insa care pot distruge o soba...


Niciun avion care executa o misiune, un transport, un exercitiu ori un antrenament nu isi completeaza rezerva de kerosen, ci si-o reanoieste. Cand cumparam oficial kerosen de la Baneasa, factura venea insotita de un buletin ce atesta parametrii combustibilului. Ei sunt foarte delicati si instabili din cauza elementelor volatile ale kerosenului ce ii pot schimba conditiile de ardere de la o zi la alta. De aceea orice avion ce a terminat un zbor si intra intr-un repaus mai mare de 24 de ore, isi goleste rezervoarele de combustibilul neconsumat, el devenind incert si nesigur pentru zbor. Acest combustibil se comercializeaza catre polpulatie, insa e un risc enorm si aici...dar asta pare sa fie singura cale oficiala de a achizitiona legal.

Trimis de: Marduk pe 26 Feb 2011, 12:40 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Feb 2011, 08:49 PM) *
.....Acest combustibil se comercializeaza catre polpulatie, insa e un risc enorm si aici...dar asta pare sa fie singura cale oficiala de a achizitiona legal.

Soba pe care am folosit-o eu era facuta la Satu Mare, unde se faceau si aragazele, distribuitorul sau carburatorul era unguresc, mergea pe kerosen, gaz lampant, motorina, combustibil tip M, parafina lichida si mergea al naibi de bine, doar ca anual trebuia sa cureti cosurile, daca foloseai motorina le incarca la greu cu funingine. Eu nu am gasit un furnizor de kerosen de unde sa cumpar oficial kerosen si pe termen lung, cred ca randamentul (93-95%) este foarte bun la astfel de sobe iar consumul pare extraordinar la capacitate maxima 0,32 gr/ora blink.gif

Trimis de: pelicanul pe 9 Mar 2011, 10:14 PM

EI, se pare ca vine primavara si urmeaza sa ma apuc de treaba. Pentru inceput as avea cateva probleme, la care sper sa le gasesc o rezolvare (si) cu ajutorul vostru. As intreba pentru inceput despre cum se realizeaza un demisol etansat impotriva infiltratiilor de apa, in conditiile in care vreau sa fac o fundatie din piatra.

Trimis de: The Dude pe 10 Mar 2011, 11:12 AM

Pai exista mai multe solutii eficiente tehnic.
- cea clasica, care consta in imbracarea fundatiei intr-o membrana,
- unele mai curajoase ce presupun impermeabilizarea mortarului (daca fundatia este din zidarie) sau a betonului cu rezultate ceva mai incerte la comportarea in timp,
- cea supla prin pulverizarea ori aplicarea unor rasini de tip epoxinic, atat la radier cat si la pereti.
- cele care rezolva cazul prin drene alternative...

E greu de spus asa, la general.
Baga un plan al fundatiei si datele pe care le ai la acest moment despre regimul pluvial al zonei (un plan geo ar fi ideal, el are si date legate de calitatea solului)

Trimis de: pelicanul pe 10 Mar 2011, 03:11 PM

QUOTE(The Dude @ 10 Mar 2011, 11:12 AM) *
Pai exista mai multe solutii eficiente tehnic.
- cea clasica, care consta in imbracarea fundatiei intr-o membrana,
- unele mai curajoase ce presupun impermeabilizarea mortarului (daca fundatia este din zidarie) sau a betonului cu rezultate ceva mai incerte la comportarea in timp,
- cea supla prin pulverizarea ori aplicarea unor rasini de tip epoxinic, atat la radier cat si la pereti.
- cele care rezolva cazul prin drene alternative...

E greu de spus asa, la general.
Baga un plan al fundatiei si datele pe care le ai la acest moment despre regimul pluvial al zonei (un plan geo ar fi ideal, el are si date legate de calitatea solului)



cred ca daca vreau o etanseizare sigura a demisolului, pe care vreau sa-l fac chiar locuibil, trebuie sa aleg varianta cu membrana, care probabil ca nu e cea mai ieftina. ai putea sa-mi detaliezi putin si sa-mi faci niste recomandari de materiale?
Inca nu stiu si nici nu am planul facut-dar stiu ce vreau-o adancime in capatul dinspre deal care sa fie de maxim 250cm(de la podeaua de beton a demisolului la tavanul despartitor de lemn dintre demisol si parter), iar suprafata ramane 6mx6m util.
Un prieten arhitect mi-a zis ca pt solutia cu membrana, dupa ce se sapa groapa se face un perete de caramida pe care se aplica membrana, care va captusi si partea de jos, abia apoi se face turnarea betonului si zidirea cu piatra...o posibilitate mai simpla si mai economica nu exista oare?

Trimis de: all pe 13 Mar 2011, 02:29 AM

DEZMOPAL

- impermeabila
- permite difuziunea de vapori
- adera la toate tipurile de suprafete
- rezistenta -40/-80 Celsius

etc. daca nu ai scule, o poti da si cu trafaletul smile.gif) ).

Trimis de: pelicanul pe 13 Mar 2011, 08:24 AM

QUOTE(all @ 13 Mar 2011, 02:29 AM) *
DEZMOPAL

- impermeabila
- permite difuziunea de vapori
- adera la toate tipurile de suprafete
- rezistenta -40/-80 Celsius

etc. daca nu ai scule, o poti da si cu trafaletul smile.gif) ).



merci, o sa studiez. in curand voi reveni si cu niste schite ale constructiei, pentru ca ar cam trebui sa ma apuc la treaba...poate mai vin idei bune de pe aici, cum s-a mai intamplat..

Trimis de: pelicanul pe 21 Mar 2011, 06:17 PM

poate cineva sa ma ajute cu niste trimiteri (link-uri) catre legislatia pe care ar trebui sa o studiez in vederea obtinerii unui aviz de constructie pentru gospodarie anexa la exploatatia agricola?

Trimis de: Marduk pe 21 Mar 2011, 06:29 PM

ce te intereseaza exact? nu stiu ce numere poarta legile alea dar iti pot spune din experienta personala.

Trimis de: Erwin pe 21 Mar 2011, 09:51 PM

Pelicanul, poţi încerca să faci o cuvă dublă, din beton armat la interior, izolaţie hidrofugă, beton armat şi apoi prundiş, piatră etc, pentru drenarea apei. Grosimea peretelui de beton trebuie să susţină toată construcţia. Dar în vârful dealului unde ai locul, nu cred că e necesar, cred că la câţiva cm adâncime ai stâncă. Posibil să nici nu poţi escava acolo fără dinamită... jamie.gif

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 11:39 AM

QUOTE(Marduk @ 21 Mar 2011, 06:29 PM) *
ce te intereseaza exact? nu stiu ce numere poarta legile alea dar iti pot spune din experienta personala.


salutari si merci pentru raspuns si interes.
m-ar interesa sa stiu ce regim de constructie poate avea oficial o astfel de gospodarie. se pare ca s-au cam imputit lucrurile si in constructii, de data asta zic eu ca e si intr-un sens bun - prea anapoda se faceau toate...
la momentul asta, la noi in judet se pare ca s-au pus pe controale (autoritatea in constructii..). ma gandesc acum ca si la ei ar trebui sa primesc niste informatii despre ce pot si ce nu pot sa fac la gospodaria anexa.
as vrea sa stiu cum poate fi facuta fundatia(din ce materiale), daca am voie sa fac pivnita, daca am voie sa fac spatiu de cazare, baie, etc. trebuie sa fie pe undeva scrise niste norme. am fost la consiliul judetean arad si deocamdata mi-au zis sa incep cu planul de incadrare in zona si un memoriu pe baza carora ei imi vor elibera certificatul de urbanism. nu au putut sa-mi arate nimic din legislatie cu privire la ceea ce e legal sa fac cu asa o incadrare - gospodarie anexa la suprapfata agricola. Mi-au recomandat spre studiu legea 50 si legea 18. e cam mult material si m-ar ajuta foarte mult o restrangere a zonei in care sa caut.

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 11:43 AM

QUOTE(Erwin @ 21 Mar 2011, 09:51 PM) *
Pelicanul, poţi încerca să faci o cuvă dublă, din beton armat la interior, izolaţie hidrofugă, beton armat şi apoi prundiş, piatră etc, pentru drenarea apei. Grosimea peretelui de beton trebuie să susţină toată construcţia. Dar în vârful dealului unde ai locul, nu cred că e necesar, cred că la câţiva cm adâncime ai stâncă. Posibil să nici nu poţi escava acolo fără dinamită... jamie.gif


sunt mai aproape de baza dealului decat de varful lui. de fapt - chiar la liziera padurii, pe o panta de cca 30 de grade

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 12:13 PM

Ca la noi la nimeni...
Am sunat la Inspectoratul de Stat in Constructii si nici acolo nu mi-au putut da informatii sau referinte despre normele ce trebuiesc urmarite cand construieste o anexa la terenul agricol. Mi-a fost recomandata aceeasi lege 50 care nu spune clar, sau nu am avut eu destula rabdare sa caut ce am voie si n-am voie sa fac. Posibil sa ramana la aprecierea Consiliului Judetean si in acest caz va trebui sa incerc sa aflu cine e KOL si sa merg la el prin cineva ca sa pot sa aflu astfel de amanunte..

Trimis de: The Dude pe 22 Mar 2011, 04:31 PM

Legislatia in constructii e destul de confuza si contradictorie.
In plus sunt foarte multe alte acte normative, de multe ori locale, care complica si mai mult lucrurile.

Parerea mea este ca evoluezi intr-o directie gresita.
Sfatul meu: identifica autoritatea locala care emite autorizatiile pentru zona in care vrei sa construiesti.
Acolo exista un om care trebuie sa devina prietenul tau bun. Nu va fi greu, caci prin natura functiei pe care o ocupa el este prietenos cu orice musteriu.
Spune-i ce vrei si el iti va spune ce trebuie facut. Daca te duci cu legea nu faci decat sa te ratacesti in discutii inutile. Ala oricum are sa faca ce stie si ce crede el (si ia nota, in spatele lui e un sistem intreg)

Din experienta mea iti trebuie o minima documentatie. Strict cat trebuie pentru ca sa aiba aia pe ce sa dea avizul.
La anexa gospodareasca nu iti trebuie nici verificator, asa ca e extrem de simplu.

Fa apoi constructia asa cum o doresti...cel mai rau scenariu daca ai vreun control in timpul executiei e o amenda (care cu putina abilitate se poate injumatatii sub forma de comision). Dupa doi ani de cand e la gata nu mai poate nimeni sa iti impute ceva...desigur, numai daca nu cumva face cineva o mare pasiune pentru tine si casuta ta...Dar daca dupa perioada asta, sau chiar mai devreme, simti unele remuscari in legatura cu raportul tau fata de lege, atunci fa-i un cadastru (pe motiv ca vrei sa o vinzi) si in felul asta documentatia se actualizeaza pe situatia reala...(posibil cu unele consecinte la fisc..are sa iti creasca impozitul probabil)

Despre fundatie...Nu poti aplica substante hidrofuge, iutrucat nu ai acces la partea de dedesupt a radierului, si numai foarte dificil la exteriorul peretilor fundatiei. Solutia optima pentru tine: impermeabilizarea mortarului, sau a betoanelor daca faci turnare continua.

Trimis de: Marduk pe 22 Mar 2011, 05:13 PM

QUOTE(pelicanul @ 22 Mar 2011, 11:39 AM) *
m-ar interesa sa stiu ce regim de constructie poate avea oficial o astfel de gospodarie. .... as vrea sa stiu cum poate fi facuta fundatia(din ce materiale), daca am voie sa fac pivnita, daca am voie sa fac spatiu de cazare, baie, etc.

cea mai importanta restrictie din lege se refera la suprafata construita pentru o astfel de anexa, dn cate stiu nu poate sa depaseasca 100 mp. eu cand am inceput sa strang informatii cineva din primarie (vezi indicatiile lui The Dude) mi-a sugerat ca as putea sa declar ca fac o cabana apicola, sau cabana pomicola, fanar, etc. poti sa folosesti ce materiale vrei cata vreme cel la care te duci la primarie intelege ce vrei si este de acord sa te ajute in limita legii, ei stiu foarte bine cum sa te ajute, trebuie sa ai grija sa nu te certi cu ei pana la intocmirea si semnarea PV de receptie la terminarea lucrarilor, in care se scrie ca ai respectat legislatia si proiectul. este importanta relatia ta cu acesti oameni, sa nu le ceri ceva care sa nu inteleaga, daca incepi sa le vb de case ecologice, sau alte trasnai incep sa devina circumspecti si banuitori.

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 05:33 PM

QUOTE(Marduk @ 22 Mar 2011, 05:13 PM) *
cea mai importanta restrictie din lege se refera la suprafata construita pentru o astfel de anexa, dn cate stiu nu poate sa depaseasca 100 mp. eu cand am inceput sa strang informatii cineva din primarie (vezi indicatiile lui The Dude) mi-a sugerat ca as putea sa declar ca fac o cabana apicola, sau cabana pomicola, fanar, etc. poti sa folosesti ce materiale vrei cata vreme cel la care te duci la primarie intelege ce vrei si este de acord sa te ajute in limita legii, ei stiu foarte bine cum sa te ajute, trebuie sa ai grija sa nu te certi cu ei pana la intocmirea si semnarea PV de receptie la terminarea lucrarilor, in care se scrie ca ai respectat legislatia si proiectul. este importanta relatia ta cu acesti oameni, sa nu le ceri ceva care sa nu inteleaga, daca incepi sa le vb de case ecologice, sau alte trasnai incep sa devina circumspecti si banuitori.



ok, am inteles ideile voastre si va dau dreptate.
poate ati sti sa imi spuneti cam ce sa declar ca vreau sa fac oficial in cazul in care urmeaza sa cer un aviz pentru pivnita din piatra si daca ar fi posibil sa obtin avizul si pentru cazul in care as solicita ca parterul intreg sa fie din piatra. ma gandeam la ciupercarie pentru pivnita, dar la parter nu stiu ce as putea sa le zic ca vreau sa exploatez(agricol) - care sa necesite parter de piatra...

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 05:36 PM

QUOTE(The Dude @ 22 Mar 2011, 04:31 PM) *
Legislatia in constructii e destul de confuza si contradictorie.

Despre fundatie...Nu poti aplica substante hidrofuge, iutrucat nu ai acces la partea de dedesupt a radierului, si numai foarte dificil la exteriorul peretilor fundatiei. Solutia optima pentru tine: impermeabilizarea mortarului, sau a betoanelor daca faci turnare continua.


Ok, in acest caz nu ar mai fi necesare nici macar membranele bituminoase?
Despre substantele astea amintite - de impermeabilizare, in regim de turnare continua(se refera la faptul ca sa nu ma opresc cand am inceput cu turnarea betonului sau a zidirii peretelui de piatra?) - am mai citit in trecutul topicului cu cabana. N-ar strica insa o actualizare a documentatiei stiintifice...
Eu as face pentru demisol in felul urmator:
la colturi stalpi armati de beton, pereti de piatra ziditi cu mortar fara var
pe jos o placa de beton armata cu plasa de sarma
Nu stiu daca nu e cazul sa pun intr-un oarecare fel si membrana bituminoasa hidroizolanta(macar pe peretele dinspre deal si pe jos..?)

Trimis de: pelicanul pe 22 Mar 2011, 05:53 PM



acesta e locul vazut de sus in jos
as veni cu terasa din fata casei pana cam pe unde se afla acum boschetul din imagine. masina poate sa ramana ca loc de parcare acolo unde se vede si in poza.(terenul se prelungeste de la capatul gardului vecinului inca 5m inspre vale.



pe aceasta imagine, luata de jos in sus(chiar de la botul masinii), se vad mai bine unghiurile terenului. casa ar incepe de la locul unde sta tipul din poza inspre deal, iar terasa, de la el inspre vale (casa 6x6 si terasa 6x3,5). chiar in locul unde sta el e o brana - terenul isi schimba cu cateva grade inclinatia - de la el in sus e un oarecare platou, iar in jos panta are cca 30 de grade...
spre vale e nordul, spre deal sudul, rasaritul in stanga cum te uiti spre deal.

Trimis de: Marduk pe 22 Mar 2011, 06:33 PM

QUOTE(pelicanul @ 22 Mar 2011, 05:33 PM) *
poate ati sti sa imi spuneti cam ce sa declar ca vreau sa fac oficial in cazul in care urmeaza sa cer un aviz pentru pivnita din piatra si daca ar fi posibil sa obtin avizul si pentru cazul in care as solicita ca parterul intreg sa fie din piatra.

creste via pe acolo? faci o crama pentru viitoarea exploatare viticola, un beci in care sa-ti ti cartofii, o zona in care faci pregatiri pentru extragerea mierii, construiesti rame, faci stupi, un atelier, acum daca-l faci din piatra sau lemn depinde de tine, etc.

QUOTE(pelicanul @ 22 Mar 2011, 05:53 PM) *
acesta e locul vazut de sus in jos as veni cu terasa din fata casei pana cam pe unde se afla acum boschetul din imagine.

am vazut locul, pare ok, dar am inteles mai bine ce vrei si conformatia terenului. am sa-ti spun ce greseli am facut eu, geseli pe care le-am observat abia dupa ce am construit iar acum daca ar fi sa mai fac ceva pe un astfel de teren asa as proceda.
1.) nu as irosi pentru casa nici o palma de pamant neted, l-as tine pentru orice altceva.
2.) construieste casa in panta, o sa-ti fie mai usor si cu beciul, cu sapatura pentr acesta
3.) orientarea asa cum o descri ar fi N (vale) S (deal-teren plat)? daca intrarea este prin vale musai sa faci intrarea in casa prin N si geamurile spre sud, daca intrarea pe teren este prin deal, portiunea de teren plat, ar trebui sa faci intrarea pe sus in casa care va fi cu fata spre sud, geamuri si usa de la intrare si sa cobori prin casa in beci care va fi sub casa in vale spre nord.
4.) N-ul va ramane in acest mod spatele casei iar in S terasa usa si geamurile sorite si calduroase
Nu stiu daca am explicat corect, dar eu asa vad o casa pe acest tip de teren, practic ar trebui sa pleci cu o platforma chiar si de lemn gros, solid, de pe terenul drept catre vale, ce ramane sub aceasta platforma imbraci cu piatra acolo o sa fie beciul, sus pe platforma cu sptele la nord faci casa cu fata catre sud, acoperisul poti sa-l faci intr-o apa sau doua dupa cum doresti. Pe aceasta platforma poti sa lasi o terasa ingusta (60-80 cm) de jur imprejurul casei care sa se continue spre partea dreapta a terenului cu terasa propriuzisa.

Trimis de: The Dude pe 23 Mar 2011, 04:49 PM

Pe mine ma ingrijoreaza firicelul de apa pe care l-am itrezarit in una din poze.
Pare destul de apropiat si asta nu e bine.

Pelicanul: e mult mai simplu decat iti faci idee cu actele alea. Cauta omul potrivit. Atat.
Documentaia pe care o depui va detine o parte grafica si un memoriu in care poti sa scri orice.
In timpul executiei insa are sa ti se intample si tie, la fel ca celor mai multi, sa iti reevaluezi investitia in functie de varii motive.
Legal asta se realizeaza prin dispozitii de santier care modifica solutiile. Daca ele implica alte rezolvari pentru partea de structura e mai complicat; daca insa vizeaza refunctionalizarea unor spatii e cu mult mai simplu. Practic singurul lucru care ti s-ar putea imputa ar putea surveni numai la receptie finala a lucrarilor, daca o data cu ea nu comunici modificarile si la cadastru la luarea in evidenta. O procedura prea complicata si pentru zona limitrofa a marilor orase si probabil imposibila pentru "la tara".

Felul in care tu iti gandesti anexa gospodareasca poate avea infinite justificari, nu neaparat pertinente sau sustenabile in fata vreunei instante.
Nu asta avizeaza cei care iti verifica documentatia: ci daca acea constructie nu poate deveni la un moment dat periculoasa pentru cineva, fie care o locuieste, fie care are ceva cat de cat de a face prin preajma ei.

Trimis de: pelicanul pe 23 Mar 2011, 05:31 PM

QUOTE(The Dude @ 23 Mar 2011, 04:49 PM) *
Pe mine ma ingrijoreaza firicelul de apa pe care l-am itrezarit in una din poze.
Pare destul de apropiat si asta nu e bine.

Pelicanul: e mult mai simplu decat iti faci idee cu actele alea. Cauta omul potrivit. Atat.
Documentaia pe care o depui va detine o parte grafica si un memoriu in care poti sa scri orice.
In timpul executiei insa are sa ti se intample si tie, la fel ca celor mai multi, sa iti reevaluezi investitia in functie de varii motive.
Legal asta se realizeaza prin dispozitii de santier care modifica solutiile. Daca ele implica alte rezolvari pentru partea de structura e mai complicat; daca insa vizeaza refunctionalizarea unor spatii e cu mult mai simplu. Practic singurul lucru care ti s-ar putea imputa ar putea surveni numai la receptie finala a lucrarilor, daca o data cu ea nu comunici modificarile si la cadastru la luarea in evidenta. O procedura prea complicata si pentru zona limitrofa a marilor orase si probabil imposibila pentru "la tara".

Felul in care tu iti gandesti anexa gospodareasca poate avea infinite justificari, nu neaparat pertinente sau sustenabile in fata vreunei instante.
Nu asta avizeaza cei care iti verifica documentatia: ci daca acea constructie nu poate deveni la un moment dat periculoasa pentru cineva, fie care o locuieste, fie care are ceva cat de cat de a face prin preajma ei.


-am verificat pozele si nu se vede nici un firicel de apa in ele. e o limba de zapada in cea luata de jos in sus. totusi, in apropiere este un ogas, care in aceste zile de primavara umede, are un oarecare fir de apa la baza lui.
-azi am fost iarasi acolo si am vorbit cu vecinul al carui gard apare in una din poze. el si-a inceput casa si s-a oprit la certificatul de urbanism cu actele. a incercat sa obtina autorizatie de constructie pentru anexa gospodareasca la exploatatia agricola insa i-au cerut PUZ si nu a continuat. e foarte posibil ca sa urmez si eu acelasi parcurs. ce nu inteleg este de ce i-au cerut PUZ la ceea ce a vrut el.
-am mai vorbit cu omul cu buldo-excavatorul din zona si mi-a cerut 80 de lei pe ora. vreau sa fac casa dupa indicatiile primite, incepand de la brana unde se schimba unghiul terenului inspre vale, deci pe partea mai inclinata a pantei, iar de la peretele dinspre deal al casei (sudic) sa ramana astfel un platou natural. fiind prima operatiune, pe care o voi face cel mai probabil saptamana viitoare, nu mi-ar strica niste indicatii privind procedura. daca vreau o amprenta pe parter de 6x6m utili, cred ca ar trebui sa sap pe o zona de 6,8x6,8 sau chiar 7x7.
as vrea ca sa vin cu demisolul cam cu 50 de cm mai sus de nivelul platouasului de deaupra branei(daca credeti ca e cazul sa vin mai sus, sa imi faceti cunoscut!), iar inaltimea de la demisol sa fie de 230cm de la podea(beton) la tavan(lemn). stalpi de beton armati in cele 4 colturi si pe jos beton armat cu plasa de fier beton.
peretii de la demisol as fi vrut sa-i fac din piatra de cariera, dar si aici am o veste nu prea buna - cica n-ar fi de o calitate prea grozava piatra de la cariera din vecinatate. mi-a zis chiar omul cu buldozerul. zicea ca se sfarma de la inghet-dezghet. nu stiu ce sa zic in privinta asta...
-pentru a proteja peretele din deal, am inteles ca ar fi bine sa sap un pic mai mult in acea parte si sa pun niste straturi acolo de nisip si pietre, insa nu stiu in ce ordine, pana la ce adancime si cam ce marime sa aiba pietrele. Si de ceva teava mi-a spus un prieten, care sa faciliteze drenajul apei, dinspre deal, spre partile laterale ale casei.

Trimis de: Erwin pe 23 Mar 2011, 11:45 PM

Pelicanul, amplasarea terenului în zonă nu prea este favorabilă, din cauza pantei dealului pe direcţia S-N. Cred că am mai spus, trebuie să profiţi cât mai mult de razele soarelui, să amplasezi ferestrele spre sud şi să minimizezi suprafaţa radiantă a clădirii spre nord, geamuri mici sau deloc, izolaţie termică cât mai bună. Despre drenajul apei pluviale caută pe topicul cu cabanele, era descris în detaliu. E obligatoriu la un teren în pantă, aflat sub deal. Dacă piatra din carieră e sfărâmicioasă, peste deal la Păuliş/Baraţca este bazalt. În afară de drenajul apei, este bine să pui şi o izolaţie termică pe exterior care va păstra pereţii pivniţei călduroşi şi vei evita formarea condensului. Poţi face un zid dublu, cel din interior de rezistenţă, izolaţie termică, apoi o zidărie ornamentală din piatră la exterior. O izolaţie pe interior nu ajută cu nimic, dimpotrivă. Cred că The Dude a postat şi cum se face impermeabilizarea pe topicul celălalt.

Trimis de: pelicanul pe 24 Mar 2011, 08:09 AM

QUOTE(Erwin @ 23 Mar 2011, 11:45 PM) *
Pelicanul, amplasarea terenului în zonă nu prea este favorabilă, din cauza pantei dealului pe direcţia S-N. Cred că am mai spus, trebuie să profiţi cât mai mult de razele soarelui, să amplasezi ferestrele spre sud şi să minimizezi suprafaţa radiantă a clădirii spre nord, geamuri mici sau deloc, izolaţie termică cât mai bună. Despre drenajul apei pluviale caută pe topicul cu cabanele, era descris în detaliu. E obligatoriu la un teren în pantă, aflat sub deal. Dacă piatra din carieră e sfărâmicioasă, peste deal la Păuliş/Baraţca este bazalt. În afară de drenajul apei, este bine să pui şi o izolaţie termică pe exterior care va păstra pereţii pivniţei călduroşi şi vei evita formarea condensului. Poţi face un zid dublu, cel din interior de rezistenţă, izolaţie termică, apoi o zidărie ornamentală din piatră la exterior. O izolaţie pe interior nu ajută cu nimic, dimpotrivă. Cred că The Dude a postat şi cum se face impermeabilizarea pe topicul celălalt.


am stiut inainte de a cumpara ca amplasarea terenului nu e tocmai favorabila. de la acel moment tot incerc sa schimb asta, insa fara un prea mare succes. din cand in cand, mama natura se indura de straduintele mele si mai imi trimite cate un mic semn/ajutor - vezi deviatia axului polilor in urma a ceea ce s-a intamplat in japonia. totusi mai e ceva pana la inversarea polilor in totalitate. lasand gluma la o parte, acela e terenul si pe el va trebui sa construiesc. marele lui avantaj a fost pretul. nu pot sa aduc piatra de la paulis - costa prea mult transportul. intrebarea mea ar fi daca as putea-o folosi totusi pe aceasta de langa mine(cariera e la 500 de metri..) - pentru zidirea peretilor de la demisol.
nu am vorbit de izolatie pe interior. era vorba de un zid de caramida dupa ce se sapa groapa pt fundatie/demisol, aplicarea pe acesta a unei membrane si apoi turnarea/zidirea fundatiei pe langa acel zid, inspre interior. aceasta am inteles eu ca ar fi cea mai sigura metoda de hidroizolatie la nivel de pivnita-demisol.

Trimis de: The Dude pe 24 Mar 2011, 02:45 PM

Daaa. E limpede: m-am inselat cu firul ala de zapada. E bine ca nu e apa acolo.

Piatra de cariera care sa nu fie buna ??? hmm.gif Asta ar fi ceva nou.
Stiu ca piatra care sta in aer, soare si intemperii devine incerta, dar aia de cariera. ???..
Ma rog sa admitem ca ar fi un calcar, insa la ce s-ar mai exploata atunci ?? Singura intrebuintare ar putea fi la fabricile de ciment....in fine.

Turnarea continua, inseamna in cofraj, monolit. Ceea ce ar putea fi urmatoarea solutie dupa cea cu beton ciclopian care prin lipsa pietrei ar deveni de neaplicat. Eu nu iau in serios izolatiile cu membrana pe care le-am vazut facand numai probleme in timp. In speta ele se ciupesc imediat la executie, iar mai apoi lucreaza in timp sau pot suferii daune majore prin cresterea radacinilor de la vegetatie, atacul rozatoarelor care nu cunosc ca in spatele cartonului se afla un zid, etc.

Impermeabilizarea in masa a betonului este dupa mine cea mai simpla si mai eficienta dintre metode, deopotriva cu asternutul de balastru necesar spargerii capilaritatii...daca vrei ia tot ce ai cu tine si discutam cand ne vedem thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 24 Mar 2011, 05:27 PM

QUOTE(pelicanul @ 23 Mar 2011, 05:31 PM) *
QUOTE
-azi am fost iarasi acolo si am vorbit cu vecinul ..... ce nu inteleg este de ce i-au cerut PUZ la ceea ce a vrut el.

nu inteleg nici eu dar am sa-ti dau ceva date din CU pe care l-am obtinut eu, terenul meu este in extravilan, faneata. Legea in baza careia mi-au dat CU pe care scrie mare ANEXA si autorizatie este 150/1991, poate din 2007 or mai fi aparut alte schimbari, nu le cunosc. din cate stiu orice comuna, oras are un PUZ sau PUG in baza caruia se elibereaza autorizatiile. mie mi-au cerut PAC, avize pentru alimentarea cu apa, electricitate, protectia civila, sanatatea populatiei si studiul geotehnic dupa care mi-au dat autorizatia. poate ca vecinul vrea sa-si faca pensiune si zona nu are PUZ sau PUG, desi eu nu cred, iar tu cu anexa ta ar trebui sa participi la acest PUZ care trebuie facut pentru altii, or poate vecinul a fluierat in biserica si asta te afecteaza si pe tine. Eu zic sa faci pe nestiutorul sa ceri sa fi ajutat, poate ca arhitectul de acolo mananca si el o paine din jobul asta, nu te apuca sa zici ca vrei crama, beci din piatra sau cine stie ce nazbatii, nu insista in detalii, fa un proiect de cabana in panta cu un arhitect pe care poate ti-l indica chiar arhitectul primariei.
QUOTE
-.....vreau sa fac casa dupa indicatiile primite, incepand de la brana unde se schimba unghiul terenului inspre vale, deci pe partea mai inclinata a pantei, iar de la peretele dinspre deal al casei (sudic) sa ramana astfel un platou natural.

e cea mai buna solutie, d.p. meu de vedere ai doua probleme majore la astfel de constructii fundatia si izolatia beciului, dar cred ca daca faci un drenaj corespunzator nu vei avea probleme, trebuie sa faci in asa fel incat apa din zona plata a terenului sa se scurga pe langa cabana catre vale, fara sa balteasca in partea de sus si fara sa se infiltreze in zona beciului de sub cabana.
QUOTE
...nu mi-ar strica niste indicatii privind procedura. daca vreau o amprenta pe parter de 6x6m utili, cred ca ar trebui sa sap pe o zona de 6,8x6,8 sau chiar 7x7.

vrei sa faci fundatie continua sau post and pier (stalpi de beton de 80x80 cm) cu placa turnata deasupra?
QUOTE
as vrea ca sa vin cu demisolul cam cu 50 de cm mai sus de nivelul platouasului de deaupra branei

eu as incepe fundatia de la nivelul platoului, orice inaltare presupune baltirea apei, izolatie, etc. placa pe care vrei sa construiesti cabana trebuie sa se integreze cat ma bine in panta naturala, orice alta forma presupune dupa parerea mea un drenaj special si o izolatie buna. la aceasta configuratie a terenului tu trebuie sa lasi apa sa curga cat mai natural si rapid din jurul demisolului, parterul nu va avea probleme deoarece este sitaut deasupra zonei de scurgere naturala.
QUOTE
peretii de la demisol as fi vrut sa-i fac din piatra de cariera

nu stiu despre ce fel de piatra vorbesti dar daca este piatra nu sist, gresie, piatra moale sfarmicioasa cum i se spune pe la mine nu cred ca vei avea probleme, poate ca este bine sa vezi ce zice si The Dude in acest sens.
QUOTE
-pentru a proteja peretele din deal, am inteles ca ar fi bine sa sap un pic mai mult in acea parte si sa pun niste straturi acolo de nisip si pietre, insa nu stiu in ce ordine

sa inteleg ca vrei ca peretele beciului dispre deal sa fie drept, la 90 grade, atunci trebuie sa faci drena si izolatie, nu ma pricep la sistemele astea, eu ma gandeam ca vei profita pentru amenajarea unui beci, de locul ramas sub placa asa cum rezulta el dupa acoperirea cu placa de beton, lasand apa sa curga pe langa zidaria din piatra la exterior, apa din deal fiind preluata de un sant pe toata lungimea placii, cabanei la parter si directionata catre vale in exteriorul beciului.

Trimis de: pelicanul pe 24 Mar 2011, 09:10 PM

hai sa va zic cum m-am gandit eu si apoi poate ne intelegem...
deci, sigur ca cel mai usor mi-ar fi si mie sa folosesc pt hidroizolare o solutie simpla cum e cea cu impermeabilizarea cimentului.
as vrea un demisol de 6x6m, iar deaupra lui (intre el si parter) sa fie o podea de lemn - n-as mai turna placa. eventual, la mijloc (chiar unde se intretaie diagonalele) as putea sa pun un stalp de sustinere.
la colturi stalpi de beton armat-deci 4 bucati. intre ei - zid de piatra impermeabilizat cu ciment si solutie speciala (apa de sticla sau ce va fi..). podeaua de la parter as vrea sa plece cam la 50 de cm deasupra de nivelul care este la n ivelul platoului din spate. poate ca acesti 50 de cm ar trebui sa-i torn din beton si sa fac eventual si o centura armata cu fier beton care sa lege de jur-imprejur cei 4 stalpi. m-as ridica de sub pamant cu demisolul si in ideea de a face niste geamuri/luminatoare de jur imprejur pe peretii luminosi - sud si vest, spre sud exact pe acei 50 de cm de care ziceam, iar spre vest, sigur ca terenul fiind in cadere imi ofera posibilitati mai ample de geamuri...
apoi mai trebuie rezolvata problema drenajului, pe care in ca nu am studiat-o in celalalt topic cum ar trebui realizata-cu spargerea capilaritatii samd. oricum, dupa ce e gata treaba cu demisolul, sigur ca la suprafata pot sa fac un jgheab de beton pe langa casa (peretii de est si vest) si in pe peretele dinspre panta (sud), care sa dirijeze apa intr-un bazin colector situat in partea dinspre vale - care va servi drept apa pt spalat, etc...
parterul din structura de brad si OSB, cu izolatie de poliuretan, dar pana ajung acolo mai e asa ca nu ma bag in amanunte. intre parter si mansarda - podea de lemn si in sus, peretii cu acelasi sandwich ca si la parter.
acoperis intr-o panta, spre vale.

Trimis de: Marduk pe 25 Mar 2011, 11:49 AM

din explicatia ta inteleg ca vrei musai sa faci acel beci cu fata catre nord, sa unesti stalpii cu o centura din beton armat si zidul dinspre sud al beciului din beton cu izolatie. pentru mine lucrurile se complica, singurul sfat pe care ti-l dau este sa vorbesti cu un arhitect. trebuiesc facute niste calcule pentru acesti stalpi ce urmeaza sa fie prinsi in centura, zidul dinspre sud al beciului trebuie si el calculat functie de inaltimea si latime beciului, sunt acolo niste presiuni care apasa asupra acestui zid. peste tot unde intervine betonul lucrarea se complica ai putea sa ai nevoie si de un structurist, costurile vor fi si ele mai mari, dar daca ti-ai propus sa le faci sa fi sanatos si cu putere de munca sa te bucuri de o casa la aer curat tu si familia ta, spor la treaba.

Trimis de: The Dude pe 25 Mar 2011, 01:57 PM

Prietene Pelican...

Daca alegi structura monolit din beton armat la beciul ala al tau, atunci stalpii nu mai sunt necesari. Tu oricum doresti sa faci casuta pe un singur nivel (nu se pune subsolul si mansarda), asadar la aceasta cladire de 6x6 te incadrezi in autoportanta si in sistemul de lucru al unei travee normale. Am inteles mai pe la inceput ca tocmai in ideea asta ai renutat la o deschidere mai mare..

Acum, daca pe subsol nu ai nevoie de stalpi, pe elevatie ei sunt necesari si eu ii vad amplasati in urmatorul fel: patru in colturi si cate unul la mijlocul fiecarei deschideri, deci in total opt. Acesti stalpisori ii vad turnati si armati: daca tot umbli cu monolit la subsol aceasta o sa fie o bagatela.
Aramatura stalpisorilor pleaca prin juntare din fundatia monolit. Nu e nevoie de pahare, sau de orice alta constructie mai ampla. E musai insa sa unesti toti stalpisorii intr-o centura la partea de sus. In felul asta ai o structura pe cadre ce se apropie pana la identificare cu o situatie clasica din literatura de specialitate.

In plus, la coordonatele pe care mi le-ai dat, cel mai probabil stai pe niste argile care se amesteca cu stanci. Esti in afara zonelor cu o seisimicitate semnificativa si nici agvifere de suprafata nu ai pe acolo. Asadar cu drena supralicitezi. Pune pat de balastru sub radier si la peretii exteriori ai fundatiei (asta e un exces deja). Colecteaza apele provenite de la sarpanta prin jgheaburi si burlane si indeparteaza-le de casa. Mai prevede si un trotuar de jur imprejur. Ridica-te asa cum ai zis cu soclul la 50...si PA ! Drene se fac numai in zonele cu potential inundabil si cu regim pluvial excesiv...si de asemenea numai pentru acele cazuri in care constructii speciale reclama conditii deosebite de exploatare..

Cu planseul din lemn peste primul nivel (subsol).... hmm.gif E de evitat daca se poate....cu atat mai mult cu cat cochetezi cu ideea unei fundatii monolit.
Primul planseu, dusumeaua, e musai sa aiba un rol de legatura, de rezistenta si de izolatie serioasa. Poti gandi o dusumea complexa care placata cu polistiren si structurata in ferme sa faca treaba asta, insa te complici ..Daca ti neaparat la solutia asta sa sti ca cel mai bine te-ai descurca cu profile metalice.

Am mai vazut pe undeva grinzi din brad de 20x25cm, placate cu dulapi la fata de sus si cu scandura la cea de jos. Intre ele taranul pusese caramizi din paie compactate si eu zic ca mergea destul de bine. Insa la o analiza micuta reiesea ca daca turna placa iesea cu banii tot pe acolo...si era altceva.

In fine....tot nu ma lamuresc cu pietrele alea de cariera care ar fi sfaramicioase hmm.gif

Trimis de: pelicanul pe 25 Mar 2011, 09:09 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Mar 2011, 01:57 PM) *
Prietene Pelican...

Daca alegi structura monolit din beton armat la beciul ala al tau, atunci stalpii nu mai sunt necesari. Tu oricum doresti sa faci casuta pe un singur nivel (nu se pune subsolul si mansarda), asadar la aceasta cladire de 6x6 te incadrezi in autoportanta si in sistemul de lucru al unei travee normale. Am inteles mai pe la inceput ca tocmai in ideea asta ai renutat la o deschidere mai mare..

Acum, daca pe subsol nu ai nevoie de stalpi, pe elevatie ei sunt necesari si eu ii vad amplasati in urmatorul fel: patru in colturi si cate unul la mijlocul fiecarei deschideri, deci in total opt. Acesti stalpisori ii vad turnati si armati: daca tot umbli cu monolit la subsol aceasta o sa fie o bagatela.
Aramatura stalpisorilor pleaca prin juntare din fundatia monolit. Nu e nevoie de pahare, sau de orice alta constructie mai ampla. E musai insa sa unesti toti stalpisorii intr-o centura la partea de sus. In felul asta ai o structura pe cadre ce se apropie pana la identificare cu o situatie clasica din literatura de specialitate.

In plus, la coordonatele pe care mi le-ai dat, cel mai probabil stai pe niste argile care se amesteca cu stanci. Esti in afara zonelor cu o seisimicitate semnificativa si nici agvifere de suprafata nu ai pe acolo. Asadar cu drena supralicitezi. Pune pat de balastru sub radier si la peretii exteriori ai fundatiei (asta e un exces deja). Colecteaza apele provenite de la sarpanta prin jgheaburi si burlane si indeparteaza-le de casa. Mai prevede si un trotuar de jur imprejur. Ridica-te asa cum ai zis cu soclul la 50...si PA ! Drene se fac numai in zonele cu potential inundabil si cu regim pluvial excesiv...si de asemenea numai pentru acele cazuri in care constructii speciale reclama conditii deosebite de exploatare..

Cu planseul din lemn peste primul nivel (subsol).... hmm.gif E de evitat daca se poate....cu atat mai mult cu cat cochetezi cu ideea unei fundatii monolit.
Primul planseu, dusumeaua, e musai sa aiba un rol de legatura, de rezistenta si de izolatie serioasa. Poti gandi o dusumea complexa care placata cu polistiren si structurata in ferme sa faca treaba asta, insa te complici ..Daca ti neaparat la solutia asta sa sti ca cel mai bine te-ai descurca cu profile metalice.

Am mai vazut pe undeva grinzi din brad de 20x25cm, placate cu dulapi la fata de sus si cu scandura la cea de jos. Intre ele taranul pusese caramizi din paie compactate si eu zic ca mergea destul de bine. Insa la o analiza micuta reiesea ca daca turna placa iesea cu banii tot pe acolo...si era altceva.

In fine....tot nu ma lamuresc cu pietrele alea de cariera care ar fi sfaramicioase hmm.gif



ufff!
va multumesc tuturor pentru sfaturi
adevarul e ca sunt varza. nu imi prea dau seama cu ce sa incep. azi am luat de la fier vechi niste fier beton de 6mm(90 de kg), la 2 lei kg. e colac.
am vorbit si cu un soi de mester, nu prea m-am inteles cu el. mi-a cerut bani inainte si desigur ca nu i-am dat. a inceput sa gafaie dupa ce a urcat 10 m de la drum pana la locul unde vreau sa pun casa. ce incredere sa am in el ca duce o lucrare la bun sfarsit. the dude, mai vorbim in fagaras, pana atunci ceea ce voi face e eventual groapa - dar nici asta nu stiu sigur daca e bine - ca daca incep ploile se vor surpa peretii.
cred ca ar fi bine sa incep cu o organizare de santier(*o baraca)
mai departe, va spun sincer ca nimic nu mi-e clar. asta nu inseamna ca e cazul sa blocam discutiile. dimpotriva, daca mai aveti rabdare cu mine, va rog sa va mai spuneti parerea.

Trimis de: Erwin pe 25 Mar 2011, 09:27 PM

Cetatea Şiriei e făcută cu piatră de la cariera Galşa şi cu var stins direct pe piatră, conform wikipedia. Piatra spartă de acolo se foloseşte la construcţia de drumuri chiar şi în Ungaria, distanţa şi preţul fiind mai mici. Nu cred nici eu să fie probleme cu piatra, dacă primeşti bolovani compacţi de mărime potrivită pentru zidărie.

Trimis de: pelicanul pe 26 Mar 2011, 08:35 AM

QUOTE(Erwin @ 25 Mar 2011, 09:27 PM) *
Cetatea Şiriei e făcută cu piatră de la cariera Galşa şi cu var stins direct pe piatră, conform wikipedia. Piatra spartă de acolo se foloseşte la construcţia de drumuri chiar şi în Ungaria, distanţa şi preţul fiind mai mici. Nu cred nici eu să fie probleme cu piatra, dacă primeşti bolovani compacţi de mărime potrivită pentru zidărie.



mai mult ca sigur ca asa stau lucrurile. opinia privind calitatea pietrei vine de la un om - cel cu excavatorul care probabil ca nu stie, dar sufera de o maladie des intalnita la romani - DATUCUPAREREA. Sunt aproape sigur ca nu e nici o problema in privinta bolovanilor.
Cred ca am sa reconsider prioritatile si o sa incep cu pasii la care m-am gandit initial.
Pentru inceput o sa fac o baraca cat mai solida(greu de spart) - in masura in care asa ceva este posibil in romania. oricum, daca se hotarasc baietii sa dea o gaura, nu cred ca pot sa-i opresc eu si daca as face baraca din titan.
Apoi o sa rezolv partea de aducere a curentului electric(trifazat) - daca stie cineva ceva fir de aluminiu de 450 metri lungime si diametrul de 25mm(asa mi-a calculat un mester ca ar fi bun pentru noi acolo, in cazul in care ne-am bransa mai multi de la acelasi fir(contor)... Desigur ca partea de demersuri(acte), atat pentru curent, cat si pentru autorizarea anexei la exploatatia agricola vor merge in paralel cu cele pentru curent. Intre timp sper sa reusesc sa dau si de apa. Azi merg iar pe acolo si o sa fac niste poze pe un ogas la baza caruia se scurge un firicel de apa, la cca 25-30 m de terenul meu. ma gandesc sa sap o groapa undeva in interiorul ogasului si sa incerc sa captez izvorul. intrebarea ar fi cam ce pompa as avea nevoie ca sa urc apa pe o inaltime de 15m si pe o distanta de sa zicem 30..? ar putea ea sa fie folosita ulterior si pentru aducerea apei in casa(cand va fi gata?). Abia dupa ce voi fi gata cu toate astea cred ca e cazul sa ma apuc la fundatia casei propriu-zise. Adevarul e ca ma luase un pic avantul vazandu-l pe vecinul meu care si-a terminat constructia(in rosu) in 2 saptamani pe o amprenta de 12,5x9,5metri. fundatia era deja turnata din toamna. bine, el are alti bani si si-a permis cateva achizitii carora eu nu le-as da curs, dar fiecare cu bugetul sau...

Trimis de: Erwin pe 27 Mar 2011, 05:53 PM

pentru apă, dacă este curată şi cu debitul constant, la această înălţime şi distanţă cea mai ieftină pompă, cu vibrator electromagnetic (se găsesc în piaţă de la unguri sau de la ucrainieni, moldoveni) cu 150-200 lei bucata. Consumul este mic, debitul mic, pe furtun de 1/2" dar cred că pentru necesităţile minimale ale unei barăci/case de vacanţă este suficientă. Nu este pretenţioasă şi la cca 350W o poţi alimenta şi cu o baterie solară şi un convertor ieftin. Până primeşti curent electric permanent poţi folosi un generator monofazat. De asemenea, fiind ieftină şi larg răspândită nu va tenta pe cineva să fie furată, lucru care s-ar întâmpla cu o pompă mai grozavă. Este simplu de instalat, îi ataşezi un furtun, o suspenzi cu un cablu, sfoară, lanţ de un suport stabil şi îi dai drumul în apă la adâncimea potrivită. Probabil cablul de 10m va trebui prelungit. Poţi săpa groapa la cca 1 m de ogaş, astfel apa va fi filtrată printre straturile de pietre şi pământ, nu va veni direct şi este mai bine.

În privinţa cablului de curent, cred că diametrul de 25mm este cam exagerat. Nici firele de linie electrică normale de 380V nu au acest diametru. Poate este vorba de 25mm patraţi ca secţiune, ceea ce e rezonabil. Nu am văzut astfel de cabluri în comerţ, cred că doar cei de la Electrica au acces şi este treaba lor să facă branşamentul. Vecinul cum s-a descurcat? În acest caz trebuie să vă asociaţi şi să împărţiţi costurile.

Trimis de: pelicanul pe 27 Mar 2011, 06:59 PM

QUOTE(Erwin @ 27 Mar 2011, 06:53 PM) *
În privinţa cablului de curent, cred că diametrul de 25mm este cam exagerat. Nici firele de linie electrică normale de 380V nu au acest diametru. Poate este vorba de 25mm patraţi ca secţiune, ceea ce e rezonabil. Nu am văzut astfel de cabluri în comerţ, cred că doar cei de la Electrica au acces şi este treaba lor să facă branşamentul. Vecinul cum s-a descurcat? În acest caz trebuie să vă asociaţi şi să împărţiţi costurile.


25 mm patrati, desigur. avand in vedere ca bransamentul o sa-l fac la transformator (acolo imi pun contorul), pentru fir si traseu ma pot descurca singur. inainte se mai facea rost de fir de la minele dezafectate.
vecinul nu are curent, dar el va ramane probabil pe generator ( o sa incerc sa-l determin sa facem bransamentul impreuna..), caci va veni numai sambata si duminica, iar eu o sa am rezidenta permanenta acolo, impreuna cu familia.

Trimis de: Marduk pe 28 Mar 2011, 08:54 AM

daca as mai face inca o cabana, mi-as scoate din minte sa ma bransez la ENEL, costurile sunt prea mari iar cu banii aia iti iei un kit solar-eolian si ai electricitate pe gratis cand vrei tu, cat vrei tu, investesti mai mult initial dar se amortizeaza in timp.

Trimis de: doru_constantiniu pe 28 Mar 2011, 11:41 AM

Omu` vrea sa locuiasca acolo, nu sa faca un gratar in weekend.

Adica ii trebuie frigider, masina de spalat, aspirator, cafetiera, ... Ca sa faci o instalatie off-grid pentru toti acesti consumatori, trebuie sa investesti la inceput pe putin 15.000 EUR. Iar echipamentele se uzeaza (bateriile in 7-10 ani, panourile fotovoltaice in 20-25 de ani, regulatoarele si invertoarele se pot strica si necesita ori inlocuire ori reparatii).
Sa zicem ca echipamentele de 15.000 EUR te tin 15 ani (in medie), de unde rezulta un cost de 350 de lei/luna.

Daca te bransezi la electrica, platesti 100 de lei/luna, ceea ce inseamna 4300 de EUR in 15 ani. Iar bransarea nu cred sa fie 10.000 EUR.

Iar energia electrica produsa prin sisteme eoliene/fotovoltaice nu este deloc gratis. Costul curentului produs de tine (care consta in amortizarea echipamentelor) este de 350 de lei/luna, in conditiile in care costul curentului de la electrica este de 100 de lei/luna. Curentul la electrica il platesti lunar, iar echipamentele trebuie sa le platesti la inceput. Daca se strica ceva la electrica, se rezolva in cateva zile maxim, pe cand daca ti se strica ceva tie, tre` sa scoti urgent din buzunar cateva sute-mii de euro.

Iar, in urmatorii 15 ani, in cazul unei instalatii off-grid, tu iar trebuie sa investesti alti 15.000 EUR (la inceput), in loc sa platesti 100 de lei/luna la electrica.

Concluzia mea este ca energia asta este un vis frumos (la preturile astea). E buna pentru zone foarte indepartate, unde e practic imposibil accesul la retea.
E buna si pentru iluminatul unei case (te costa maxim 1000 de EUR), dar pentru o casa de locuit, este cu mult mai scumpa decat conectarea la retea.

Trimis de: Marduk pe 28 Mar 2011, 12:17 PM

exista case independente energetic, nu mai reprezinta un vis o astfel de casa, poate doar d.p.d.v al costurilor raportate la salariile romanilor cu asta pot fi de aord.

Trimis de: pelicanul pe 28 Mar 2011, 04:17 PM

am facut investigatiile si se pare ca o sa coste undeva in jur la 2000 de euro numai cablul. a venit un mester si a spus-pentru un consumator, la distanta de 450 metri de la retea, trebuie minim fir ACYABY 3x70+35. pt. curent trifazic, invelit in camasa de otel. cablul costa 15.18+TVA la Bistrita si 13.7+TVA la Slatina (am vorbit la fabrici..). mai costa bransarea 2000 de lei, mai trebuie patit si omul cu manopera, mai trebuie si sapatura(pentru ca va fi o lucrare pe sub pamant, cca 300 de metri, restul de 150 fiind aerieni, firul urmand a fi pus pe stalpii ENEL din zona..)-cei 300m, cu excavator la 80 lei pe ora, habar n-a cate ore tre` sa sape ala..Poate face careva din voi o estimare, merci/ . si sigur vor mai fi si alte cheltuieli-contorul, sigurantele, etc...

io zic ca o sa ies pe la 4000 de euro pretul ca sa am curent pe locul unde voi construi. sper sa il determin si pe vecinul sa intre in afacerea asta, altfel nu prea vad bine bugetul meu..

Trimis de: Marduk pe 28 Mar 2011, 05:49 PM

QUOTE(pelicanul @ 28 Mar 2011, 05:17 PM) *
io zic ca o sa ies pe la 4000 de euro pretul ca sa am curent pe locul unde voi construi.

daca ai banii astia poate te mai gnadesti un picut http://www.samrotec.ro/produse.php?produs=16.

Trimis de: pelicanul pe 28 Mar 2011, 08:49 PM

in privinta energiei electrice, cred ca o bransare initiala la reteaua nationala iti confera ulterior o liniste necesara gandirii unui proiect cu sustentabilitate. ma gandesc si la posibilitatea accesarii unor fonduri nerambursabile strict pentru doatarea anexei la exploatatia agricola cu asa ceva.
sper sa reusesc sa determin si vecinii sa se branseze si atunci o sa mai scada cheltuielile.

Trimis de: pelicanul pe 28 Mar 2011, 08:58 PM

in privinta fundatiei, am aflat azi ca se fabrica niste caramizi speciale pentru fundatie in care torni direct betonul si nu mai e nevoie deloc de cofraj.
nu mi le pot imagina insa decat pentru stalpi. stie cineva ceva in plus despre acestea?

Trimis de: Erwin pe 28 Mar 2011, 09:35 PM

există şi pentru pereţi, din spumă poli-uretanică/stirenică, ai gata şi izolaţia, este cel mai simplu şi rapid mod de a construi o casă, am văzut la TV dar cineva spunea că există şi în Ro tehnologia deja.

Trimis de: Marduk pe 29 Mar 2011, 10:35 AM

QUOTE(pelicanul @ 28 Mar 2011, 09:49 PM) *
in privinta energiei electrice ........... ma gandesc si la posibilitatea accesarii unor fonduri nerambursabile strict pentru doatarea anexei la exploatatia agricola cu asa ceva.

posibil sa ai acces la aceste fonduri prin proiectul casa verde, nu stiu daca se dau si pentru anexe, dar merita sa te interesezi, dai 6000 si primesti inapoi 6000 ai curent electric gratis, fara alte probleme ca cele legate de bransare la reteaua nationala.

QUOTE(pelicanul @ 28 Mar 2011, 09:58 PM) *
in privinta fundatiei ........... stie cineva ceva in plus despre acestea?

parerea mea este ca nu ar trebui sa te bazezi pe stiinta unora sau altora, pentru fundatie ar fi bine sa vorbesti cu un arhitect si un structurist.

Trimis de: kcapone pe 30 Mar 2011, 11:43 AM

The Dude multumesc. M-ai trimis la o...DOAMNA

Pelicane, uite o sursa de inspiratie. MIe imi place foarte mult. Cu putin curaj si sustinere tehnica...
http://freshome.com/2011/03/30/breathtaking-medieval-building-turned-into-contemporary-living-space/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FreshInspirationForYourHome+%28Fresh+Inspiration+for+Your+Home%29

Trimis de: pelicanul pe 30 Mar 2011, 08:03 PM

QUOTE(kcapone @ 30 Mar 2011, 12:43 PM) *
The Dude multumesc. M-ai trimis la o...DOAMNA

Pelicane, uite o sursa de inspiratie. MIe imi place foarte mult. Cu putin curaj si sustinere tehnica...
http://freshome.com/2011/03/30/breathtaking-medieval-building-turned-into-contemporary-living-space/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FreshInspirationForYourHome+%28Fresh+Inspiration+for+Your+Home%29

..si financiara

Trimis de: kcapone pe 31 Mar 2011, 10:21 AM

O mare parte din ce este acolo sunt convins ferm ca se poate face doar cu suport tehnic.

The Dude, spune-mi te rog care este varianta optima de izolare a unei case vechi. Este din caramida, si cand intri se simte mirosul de ..umezeala, deci posibile infiltratii. Intrucat nu vrem sa facem reparatii, ci cu cheltuieli minime sa o facem locuibila ocazional, ma gandesc ca izolarea pe interior ar fi mai portivita. UN polistiren de 5 ar fi suficient pt izolare de umezeala aia...sa nu am parte de mucegaiuri nesanatoase? E casa bunicilor de pe langa Gaesti (86 km de Buc) pe care am mostenit-o mai multi...si in care eu nu vreau sa bag cine stie ce bani, ci doar sa fac locuibila o camera. O trebui izolat si planseul dinspre pod?
Sper sa fac curand o evaluare...ochiometrica

Trimis de: pelicanul pe 31 Mar 2011, 09:27 PM

eu am depus ieri actele pentru certificatul de urbanism si azi actele pentru avizul uzinei electrice pentru instalatia de curent provizorie(organizarea de santier). totul merge cat se poate de greoi, tipic pentru romania, ti se pun bete in roate peste tot si daca nu ai cunostinte si relatii, cred ca ajungi sa mori cu actele in mana, pe la cozi sau facan anticamera la vreunul ajuns mare sef.. tot ieri am fost si la un tip cu gater in galsa si am platit un avans de 250 lei pt 2 mc de scanduri(margini) ce imi vor fi necesare sa ridic o baraca(organizare de santier). sunt curios ce iese din afacerea asta. am mai stabilit cu o firma de geodezie si cadastru ca pe data de 8 sa delimitam terenul.

Trimis de: pelicanul pe 3 Apr 2011, 09:29 PM

QUOTE(danzel @ 1 Apr 2011, 05:21 PM) *
Sa fie intr-un ceas bun , Pelicane !
Bafta multa in lupta cu birocratia !
Nu mi-ai spus daca ai primit fisierele ...


am primit, insa nu am reusit sa fac programul sa mearga. imi pare rau...

Trimis de: The Dude pe 4 Apr 2011, 07:25 AM

QUOTE(kcapone @ 31 Mar 2011, 10:21 AM) *
The Dude, spune-mi te rog care este varianta optima de izolare a unei case vechi. Este din caramida, si cand intri se simte mirosul de ..umezeala, deci posibile infiltratii.


Trebuiesc identificate cauzele umezelii. Cel mai probabil ele sunt cauzate de un drenaj defectos al apelor pluviale, care trebuiesc indepartate de casa.
Pentru reabilitarea hidroizolatiei recomand infiltratii cu rasini epoxidice fluide. E un fel de lichid care se injecteaza la fundatie, pe exteriorul ei. Datorita fluiditatii se scurge prin aceleasi locuri prin care se scurge si apa de la ploaie, numai ca in scurta vreme devine rigig si sigileaza eficient toate discontinuitatile.

Ultima rezolvare in cazul hidroizolatiei este tratamentul dinspre interior. Peretii mai pot fi tratati si cu o substanta numita.....????....voi reveni cu numele. Am un lipsus rolleyes.gif ....Foarte inteligent si la moda zilele astea...E o substanta pe care am vazut-o la treaba si efectiv m-a uimit. Eu as da cu ea si la exterior si la interior...insa mai inainte de orice as indeparta cauza..... thumb_yello.gif

Trimis de: kcapone pe 4 Apr 2011, 07:39 AM

Multumesc The Dude. Astept info noi

Trimis de: The Dude pe 4 Apr 2011, 04:05 PM

QUOTE(The Dude @ 4 Apr 2011, 07:25 AM) *
Peretii mai pot fi tratati si cu o substanta numita.....????....voi reveni cu numele...



XYPEX.... cauta aici: www.xypex.com...e ultratehnologie iar pretul e unul rezonabil thumb_yello.gif

Trimis de: kcapone pe 5 Apr 2011, 07:17 AM

Multumesc.

Trimis de: The Dude pe 27 May 2011, 07:46 AM

OK...ma friend, ma man, ma bro.................... thumb_yello.gif

still alive and well...dar ratacit in afaceri, deadline-uri, promisiuni, invitatii, oferte, vrajeli....


voi reveni cat pot de curand rolleyes.gif


Trimis de: kcapone pe 29 Jun 2011, 12:47 PM

Uite-asa o casa de vacanta va doresc

http://freshome.com/2011/06/29/beach-retreat-in-australia-set-among-native-eucalypti/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FreshInspirationForYourHome+%28Fresh+Inspiration+for+Your+Home%29

Trimis de: danzel pe 19 Jul 2011, 07:44 PM

Aici sunt aceeasi admini ca la cabane?
Scuze, dar daca au timp , ii rog sa stearga si postarile mele de aici. Fara mila , va rog !

Le multumesc !

Trimis de: abis pe 13 Sep 2011, 11:23 AM

QUOTE(The Dude @ 11 Dec 2010, 09:20 AM) *
vazand nevoia celor mai multi participanti la acest forum de a construi case de locuit...ori de vacanta, dupa standarde in acord cu vremurile, am deschis acest topic pentru a creea posibilitatea unor schimburi de ideei, experiente, solutii.....

Am inceput sa explorez posibilitatea de a construi si eu ceva - deocamdata sunt in cautarea unui teren in Bucuresti de minim 300 mp, intr-o zona in care sa existe (sau sa existe macar perspectiva intr-un an-doi-trei) curent electric, apa, canalizare, gaze; preferabil intr-o zona in care sa existe in apropiere, nu neaparat in fata casei, si retea RATB sau metrou; poate avea si o constructie demolabila. Suma maxima pe care o pot investi intr-un astfel de teren este de 60.000 euro. Am ceva sanse sa gasesc, ori caut degeaba?

Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 11:48 AM

Din punctul meu de vedere, curentul electric, apa, canalizarea, gazele nu mai sunt o prioritate. Trebuie sa invatam sa traim independenti, fara a mai fi conectati la astfel de retele, foarte multe proiecte dezvoltate in ultimul timp au demonstrat ca se poate. Daca s-ar mai pune problema sa mai construiesc o casa as face orice sa fac o constructie total independenta fata de toate utilitatile comune. Pentru viitor locatiile bune pentru construit, parerea mea, sunt in jurul ultimelor statii de metrou spre centura Bucurestiului, Pantelimon, Berceni, Ghencea, Domnesti (in cazul in care se va construi metroul acolo). Spre exemplu din Berceni pana la ultima statie de metrou poti sa mergi si pe jos, daca ai timp la dispozitie, ca sa nu mai vorbim de existenta acelui proiect care doreste deschidrea unei linii de metrou usor in jurul Bucurestiului folosind actuala linie de cale ferata. Cu 60.000 de euro poti sa cumperi terenul sa si construiesti ceva frumos, parter din caramida si mansarda din lemn si OSB, totul este sa-ti formezi in minte un proiect si sa nu te lasi convins de cei care vor sa-ti faca un "bine" , constructii solide, cu mult betoan si fier etc. Cuvantul de ordine ar trebui sa fie ECOLOGIC, este mai scump dar in timp iti scoti banii.

Trimis de: abis pe 13 Sep 2011, 12:42 PM

QUOTE(Marduk @ 13 Sep 2011, 12:48 PM) *
Cu 60.000 de euro poti sa cumperi terenul sa si construiesti ceva frumos

Multumesc pentru sugestii - eu ziceam ca sunt dispus sa aloc maxim 60.000 pentru teren, constructia o bugetez separat.

Trimis de: Cla pe 13 Sep 2011, 01:09 PM

QUOTE(Marduk @ 13 Sep 2011, 11:48 AM) *
Daca s-ar mai pune problema sa mai construiesc o casa as face orice sa fac o constructie total independenta fata de toate utilitatile comune.

clapping.gif clapping.gif clapping.gif

Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 03:40 PM

QUOTE(abis @ 13 Sep 2011, 01:42 PM) *
Multumesc pentru sugestii - eu ziceam ca sunt dispus sa aloc maxim 60.000 pentru teren, constructia o bugetez separat.

60000 pentru teren? pentru 500 mp ar veni cam 120 euro/mp cred ca acum in zona gasesti cu mai putin, poate 50-75 euro/mp, discutam de zona respectiva. In constructia casei cat vrei sa mai bagi? poate gasim o casa cu tot cu teren la banii care-i ai.

Trimis de: abis pe 13 Sep 2011, 04:29 PM

QUOTE(Marduk @ 13 Sep 2011, 04:40 PM) *
In constructia casei cat vrei sa mai bagi?

Pot sa merg la maxim 120.000 pentru teren + constructie.
Si m-am gandit sa dau maxim jumatate pe teren, iar restul constructie, amenajari, mobila (ramane de vazut daca m-am gandit bine)

Dar, de principiu, nu vreau ceva gata construit, as prefera sa construiesc eu.

Trimis de: Marduk pe 13 Sep 2011, 04:40 PM

QUOTE(abis @ 13 Sep 2011, 05:29 PM) *
....Dar, de principiu, nu vreau ceva gata construit, as prefera sa construiesc eu.

Eu as prefera sa iau ceva construit, macar "la rosu". Nu stiu daca esti familiarizat cu ce inseamna sa construiesti o casa, ma refer la tot de la A la Z, eu am construit vreo cateva case si am idee ce inseamna. Daca iei o casa "la rosu" cel putin vezi cum e construita din ce este construita, poti sa faci si ceva sondari in fundatie, in stalpi etc. de restul urmand sa te ocupi personal.

Trimis de: kcapone pe 14 Sep 2011, 06:19 AM

Salut Abis. Mai da ceva detalii:
1.Din ce vrei sa faci casa? Ai o preferinta?
2. Ai o preferinta pentru o zona in Bucuresti?. De fapt vrei IN sau LANGA Bucuresti? In zona comunei Domnesti - Prelungirea Ghencea (Drumul Taberei) pot sa ma interesez. Am un prieten care si-a luat 1500 mp in Domnesti, la fix 2.3 km de la soseaua de centura. Dupa ce iese din Bucuresti, ajunge in cateva minute. In zona Prelungirea Ghencea - Dr.Taberei - cartier Brancusi am vazut si eu anunturi de vanzare teren. Unele chiar bine pozitionate. Daca vrei ma pot interesa.

Cat despre utilitati, sustin ceea ce spunea si Marduk, mai ales daca gasesti teren mai ieftin decat ti-ai bugetat...bagi restul sumei la dotarea locuintei pentru realizarea independentei. De ce? Pai uite la cat a crescut (si va mai creste) pretul pt mc de gaz. Asta atrage dupa sine o crestere a costului convietuirii la blocurile din oras (ma refer la Bucuresti) si intrarea in incapacitate de plata a multor locatari, de unde posibila intrare in incapacitate de plata a unor blocuri. Discutam deunazi cu un administrator de bloc ce se temea de asta, stiind ce putere financiara au locatarii din blocul sau. De aici poate rezulta pe de o parte scaderea pretului la apartamente si pe de alta parte intreruperea unor utilitati..... la care este posibil sa fi si tu conectat (gen apa calda...gaz). Pana rezolva distri..buitorul de ce o fi, tragi si tu. In alta ordine de idei contextul economic general .... te face sa-ti amintesti vorba aceea romaneasca "paza buna trece primejdia grea". Deci, de ce sa nu fi tu sigur ca va fi bine pentru tine si familia ta?

Toate bune!

Trimis de: abis pe 14 Sep 2011, 09:03 AM

QUOTE(kcapone @ 14 Sep 2011, 07:19 AM) *
1.Din ce vrei sa faci casa? Ai o preferinta?

Inca nu am stabilit, discut cu cativa oameni care se pricep (am prieteni care lucreaza in domeniul arhitecturii si al constructiilor), dar o sa decid dupa ce o sa am terenul, in functie de ceea ce se potriveste.

Nu am o presiune in sensul asta, adica nu vreau sa ma apuc urgent de treaba asta, am unde sa stau smile.gif
Insa as prefera sa am ceva construit pe teren, nu sa stau tot la bloc, ca acum. Nu ca ar fi ceva rau neaparat, are si statul la bloc avantajele lui, insa cred ca avantajele unei case sunt mai mari. smile.gif
QUOTE
2. Ai o preferinta pentru o zona in Bucuresti?. De fapt vrei IN sau LANGA Bucuresti?

Cum atat eu cat si sotia mea lucram in centrul Bucurestiului, si acest lucru nu se va schimba pentru multa vreme (cel putin in cazul ei, fiind magistrat este putin probabil sa isi schimbe vreodata jobul), as prefera sa fie intr-o zona in care sa putem ajunge intr-un timp rezonabil in centru (45 min sa zicem) - asta in conditiile in care nu vreau sa depind de masina. De asta am specificat ca as vrea o zona in care sa am si acces la mijloace de transport in comun. Cred ca din punctul asta de vedere ce este in afara Bucurestiului cam pica...

QUOTE
Cat despre utilitati, sustin ceea ce spunea si Marduk, mai ales daca gasesti teren mai ieftin decat ti-ai bugetat...bagi restul sumei la dotarea locuintei pentru realizarea independentei.

Asta este un aspect pe care nu l-am studiat, recunosc. Cred ca in conditiile in care stai la casa te afecteaza mai putin faptul ca unii nu-si platesc utilitatile si le sunt taiate de catre furnizori...

Multumesc pentru ajutor, toate bune si tie

Trimis de: Marduk pe 14 Sep 2011, 09:41 AM

@abis
"Cred ca din punctul asta de vedere ce este in afara Bucurestiului cam pica..."
Poate ca ar trebui sa definesti ce este "in afara Bucurestiului" ce reprezinta acest in afara? eu iti propun sa iei o harta a mijloacelor de transport in comun si sa decizi functie de asta cam unde ar trebui sa incepi sa cauti un teren. Sunt sigur ca vei mai gasi si alte criterii, dar transportul este unul important, eu m-as orienta pe axa sud-est, ar fi o singura problema pe care o vad acolo, viitorul aeroport, in rest este o zona atractiva si accesibila ca pret.

Trimis de: Cla pe 14 Sep 2011, 01:56 PM

Întrebare umila: e Bucurestiul sau sunt Bucurestii? unsure.gif
Pentru ca daca ma duc la Bucuresti, e Bucuresti, dar asta e un plural, doar nu Bucuresc.

Trimis de: The Dude pe 14 Sep 2011, 02:32 PM

Sfatul meu este sa gasesti un loc de casa intr-o zona secundara din Bucuresti, in unul din cartierele muncitoresti. Drumul Taberei, Militari, Rahova, Ghencea, Giulesti….

S-au pastrat in interiorul acestor cartiere strazi de case care s-au reabilitat destul de serios in ultima vreme si care ofera indicatori investitionali extrem de atractivi (zilele astea)

Mai mult decat 500mp de curte nu iti trebuie. E o mare trufie sa vrei mai mult. Pe acest teren poti ridica un imobil in amprenta de 100…100 si ceva de mp, dezvoltat pe trei niveluri (S+P+1) eventual mansardat, care este mai mult decat suficient.

Exista in Bucuresti zone din care poti ajunge la km zero in numai 15 minute si bogat vascularizate de reteaua RATB-METROREX. Ele sunt situate in cartierele socotite pana nu demult nevoiase si/sau raufamate. Intre timp si-au schimbat populatia majoritatra, aspectul si conditiile(care le-au creat prostul renume) cu circa 180 de grade.

Acum…inca mai poti cumpara in zonele astea teren la cca 500mp (poate teren cu vreo maghernita demolabila) in limita a 50 000 de cocotei..Casa incape bine de tot in restul tau de bani…

Conteaza insa extraordinar de mult cat de bine te misti. Expertiza mea, mi-a aratat ca pentru aceiasi casa (realizata dupa acelas proiect) preturile platite de doi oameni diferiti au fost de la simplu la dublu…iar eu stiu ca acea casa se putea face identic si cu numai 2/3 din pretul cel mai mic.

Trimis de: The Dude pe 14 Sep 2011, 02:34 PM

Despre case independente energetic ???
Nu m-as elibera de sub jugul energiei electrice la care perspectivele nu anunta niciun declin. As adopta in schimb o incalzire alternativa avand gazul metan ca sursa secundara si peletii ca material de combustie prioritar. As apela la panourile solare pentru suplimentarea necesarului de apa calda menajera….Mai mult : NIMIC.

Nu pompe de caldura....nu sursa proprie de apa.....nu incalzire prin pereti sau prin pardoseala....nu ventiloconvectoare...nu, nu, nu....

Sfatul meu.

El e complet cu urmatoarea observatie: orice ai de gand sa faci fa cat mai repede.
Domeniul constructiilor a functionat in intreaga istorie indiferent ca a fost razboi, pace, criza, foamete, deruta, revolutie ori stare de incertitudine. Pentru prima data insa, criza prin care trece in prezent omenirea a afectat profund si structural sectorul imobiliar, tocmai pentru ca ea a fost starnita de el. Se intampla in intreaga lume....iar starea de confuzie in care inca ne aflam se limpezeste cu fiecare zi…In constructii, in maxim un an de acum inainte situatia va fi iar ca inainte (nu stiu nimic despre restul economiei, unde sunt foarte sceptic). Iti va tot mai greu sa gasesti preturi sau conditii avantajoase de atreprenoriat asemanatoare celor de azi.

Trimis de: abis pe 14 Sep 2011, 02:39 PM

QUOTE(The Dude @ 14 Sep 2011, 03:32 PM) *
Mai mult decat 500mp de curte nu iti trebuie. E o mare trufie sa vrei mai mult.

Nici nu mi-am propus sa depasesc 500... Ziceam de un minim de 300, ca sa simt totusi ca stau intr-o curte, insa peste 500 devine aproape o mosie - si nu stiu daca as avea rabdare sa plantez legume pe o suprafata atat de mare. smile.gif

Multumesc pentru sugestii! thumb_yello.gif

Am inceput sa caut pe site-urile de specialitate, in ziare... Sper sa gasesc ceva... O sa va tin la curent.

Dupa ce fac rost de teren incep demersurile pentru proiect, materiale, constructor samd. Si in mod cert o sa mai sacai lumea pe aici cu intrebari...

Trimis de: kcapone pe 15 Sep 2011, 07:54 AM

Abis, o sa ma uit ...sper sa-mi amintesc...in zona la mine. Iti dau telefoanele si vorbesti. Stiu 2 terenuri in apropierea capatului autobuzului 168 care merge in centru.

Bafta

Trimis de: Marduk pe 15 Sep 2011, 04:33 PM

QUOTE(abis @ 14 Sep 2011, 03:39 PM) *
.... Multumesc pentru sugestii!


"As apela la panourile solare pentru suplimentarea necesarului de apa calda menajera….Mai mult : NIMIC. Nu pompe de caldura....nu sursa proprie de apa.....nu incalzire prin pereti sau prin pardoseala....nu ventiloconvectoare...nu, nu, nu...."

Poate-ti spune si de ce nu este de acord cu independenta energetica, cand asta se poarta peste tot in lume la aceasta ora. Revin la sfatul meu, ferestete de sfatuitorii care iti vor binele, ai mult de munca, de cautat pe net, daca in cele din urma ai sa intelegi ce se intampla in lume la aceasta ora vei reusi sa traiesti in viitor, azi.

Trimis de: abis pe 15 Sep 2011, 04:49 PM

Marduk, iti multumesc pentru bunele tale intentii smile.gif

Deocamdata nu stiu foarte multe despre acest subiect, insa nu intentionez sa imi produc singur energia electrica, cel putin deocamdata. Daca pe viitor voi considera ca este o solutie mai buna, nu ma impiedica nimic sa ma deconectez atunci de la Enel si sa imi cumpar propriul meu sistem de generare a curentului... Insa, cum spuneam, pentru inceput nu am un astfel de proiect in minte

Trimis de: Marduk pe 15 Sep 2011, 05:09 PM

QUOTE(abis @ 15 Sep 2011, 05:49 PM) *
.. nu ma impiedica nimic sa ma deconectez atunci de la Enel si sa imi cumpar propriul meu sistem de generare a curentului...

inainte de a ajunge acolo vezi cat te costa o conectare la ENEL si cat costa un sistem de producere a curentului electric.

Trimis de: Erwin pe 15 Sep 2011, 10:20 PM

Succes, abis! Chiar azi am aflat că italienii montează în draci panouri solare cu ulei pentru încălzire. O izolare cât mai bună te scuteşte de multe cheltuieli ulterioare. Nu e nevoie să plantezi legume pe 500mp, dar dacă iî ai poţi planta câţiva pomi fructiferi cu iarbă printre ei şi o viţă de vie. smile.gif

Trimis de: kcapone pe 16 Sep 2011, 07:23 AM

@Abis, fiecare face ce vrea...dar oare sti ce vrei?. Ideea este ca f.f.multi nu stiu ce vor, si afla asta doar dupa ...cand e prea tarziu. Daca esti din categoria celor care stiu ce vor, e treaba ta. Altminteri fi deschis si adopta realitatea ce prefigureaza un viitor un pic mai altfel. Ai posibilitatea financiara sa faci treaba buna. Fa-o! Nu fi ignorant! Nu stiu in ce domeniu lucrezi tu, dar in domeniul meu primesc zilnic stiri proaste. Toate bancile mari si marile corporatii anunta concedierea a mii, zeci de mii de oameni; Europa tine mana intinsa spre China, care sta pe o gramada de bani, sa o mai ajute o data; Trezoreria SUA nu mai poate imprumuta dolari..in conditiile in care ei sunt singurii care au putut tipari moneda fara acoperire... Toate astea mie unul imi accentueaza dorinta de a face o casuta ..care sa-mi tina de cald si de foame, caci in perioadele de criza cei care au supravietuit fara probleme au fost micii fermieri. Ca n-am bani..e altceva. Tu ai!
Ti-am spus toate acestea, nu pentru a te speria ci pentru a te ajuta sa judeci, un pic mai informat. Evident ca lucrurile pot lua o intorsatura favorabila, dar...

Exista un program national "casa verde" (impus de UE)..de ce oare?..prin care se deconteaza partial sau total cheltuieli legate de anumite sisteme ce produc apa calda si/sau curent electric. Pentru panouri solare vorbeste cu pepinogepeto care poate sa-ti dea informatii bune.

Despre casuta nu pot sa-ti fiu de ajutor. Vezi totusi link-ul asta. Ai aici o frumoasa sursa de inspiratie http://freshome.com/2011/09/15/contemporary-oasis-of-coziness-and-relaxation-in-gothenburg-sweden/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+FreshInspirationForYourHome+%28Fresh+Inspiration+for+Your+Home%29

Erwin, tare bine zice de niste pomi ...si o vita de vie.




Trimis de: The Dude pe 16 Sep 2011, 08:10 AM

500mp nu sunt deloc atat de multi. Cu micul chiosc indispensabil, o gradina cam la limita si un gazon cat de cat, gata si cu terenul.
Tehnologiile moderne de producere a energiei sunt dupa parerea mea, la acest moment, produse publicitare.
Cu exceptia unor subsisteme independente cam toate sunt pentru fraieri.
De ce exista un program "casa verde" ?? in niciun caz nu din ratiuni ecologice ci doar ca o noua forma de a drena bani pe o cale nebatatorita inca.

Nicaieri in lume nu se poarta independenta energetica. E o minciuna cat roata carului...poate chiar mai mare.
E doar o alta parte a unei campanii publicitare la nivel mondial, una care isi propune sa promoveze sub produse si pseudotehnologii.

Recent am fost in Olanda si am fost uimit sa constat ca aproape fiecare casa avea cate o turbina eoliana.
Nefiind la fel de naiv ca altii am privit mai atent si am remarcat ca toate erau la fel.
Din vorba in vorba am aflat ca tot ce vedeam era defapt acelasi sistem de extragere/depozitare a apei...si atat.
Ceva ce cumperi de la magazin si pui in curte ca sa rezolvi o problema...
Niciun gand de a reorienta consumurile intregii gospodarii ori de a le redefini in ansamblul lor.

Trimis de: The Dude pe 16 Sep 2011, 08:12 AM

....niciun sistem integrat, nicio intentie de a deveni independent, nicio strategie in directia verde.
Ceva ce cumperi de la magazin si pui in curte ...nimic mai mult decat lanterna mea solara. Preocuparea mea fata de ea si prin asta fata de mediu = vax...
Nu ca n-as avea o asemenea preocupare, dar nu prin lanterna aia se manifesta ea in vreun fel.

Acum pentru energie electrica, sistemul de referinta contine elementele de producere a energiei (panouri fotovoltaice, generatoare eoliene, microhidrocentrale) elemente de regularizare si distributie (regulatoare de inmagazinare) elemente de stocare (acumulatori cu ciclu profund).
La acest moment toate sunt critice, reprezinta tehnologii cu mari sectiuni nerezolvate pe de-antregul, sunt scumpe si greu de amortizat si mai sunt si foarte putin fiabile.

Cel mai prost punct al sistemului il constitue acumulatorii...sau mai bine zis, cam toate neajunsurile sistemului se regasesc in acest punct al lantului.

Altadata am sa dezvolt.
Pana atunci, celui care doreste sa cantareasca oportunitatea adaptarii unui sistem de producere a energiei elecrice independent ii recomand sa acorde multa atentie parti de intretinere si mentenanta. Spune asta posesorul unui asemenea sistem pe care il exploateaza de cativa ani buni.

Aaaa, uitam...Tot lui, ii mai atrag atentia ca intr-o casa de locuit exista cativa consumatori cheie care au nevoie de o alimentare continua (frigider, telefon, centrala termica, etc.)..sa ia si asta in calcul atunci cand evalueaza un sistem mixt (panouri + eolian) si cand mai bine de doua zile sunt nori, iar vantul refuza sa bata....Despre amortizarea sistemului nu zic nimic ca vor vorbi singure rezultatele...A...ba nu...zic ceva:

Cand spui amortizare in zece ani sau mai mult..spui un cacat maaaaaare.
In zece ani sistemul nu va mai fi actual, tu nu vei mai locui acolo, sau vei fi mort, sfarsitul lumi va fi trecut, energia centralizata va fi la liber..etc...altfel spus se poate intampla orice...Nu poate fi o baza de calcul..pa...

Trimis de: abis pe 16 Sep 2011, 09:39 AM

QUOTE(Marduk @ 15 Sep 2011, 06:09 PM) *
inainte de a ajunge acolo vezi cat te costa o conectare la ENEL si cat costa un sistem de producere a curentului electric.

La http://www.enel.ro/distributie/clienti/download/tarife/tarife_pentru_emiterea_avizelor.pdfsi la http://www.enel.ro/distributie/clienti/download/tarife/tarife_si_indici_specifici.pdfte referi?

Marduk, asa cum spuneam, in momentul de fata nu am intentia de a-mi produce singur energia electrica. Daca as construi o cabana la munte, ar fi o optiune; insa deocamdata nu vreau asa ceva.

Oricum, multumesc pentru idei. In momentul in care ma va tenta o astfel de independenta sunt convins ca sfaturile tale vor fi de folos.

Trimis de: Marduk pe 16 Sep 2011, 12:36 PM

Tarifele alea sunt cam vechi, cred ca azi costurile sunt mai mari. Dar sa revin la subiectul independenta energetica. sa presupunem ca vei gasi un teren langa reteaua de curent electric de joasa tensiune, pana in 20 m. Intreb, de ce sa nu ti bransamentul ENEL doar ca rezerva si sa-ti onstruiesti casa independenta energetic de la inceput, ce pierzi? Eu stiu ca odata ce ai facut ceva ramane bun facut iar mai tarziu pentru modernizari s-ar putea sa platesti mai mult. Tu faci cum vrei dar eu am sa-ti dau doar un exemplu, in zona in care locuiesc erau probleme cu furnizarea de apa, cand ploua nu era apa, cand se spargea o teava nu era apa etc. Tot ramanand cu clabucul pe cap am cumparat un tanc de cateva sute de litrii, l-am conectat la retea si la apa de ploaie si nu mai am probleme. E asa de bine sa fi independent cand toti se plang tu le explici ce si cum ai facut iar multi dintre cei carora le spui cum ai rezolvat problema raman muti de simplitatea rezolvarii.

Trimis de: kcapone pe 26 Sep 2011, 08:13 AM

Abis, am reusit ieri sa merg la mine in zona Drumul Taberei sa vad daca mai sunt de vanzare terenurile de care stiam si am gasit 3. Din pacate am uitat acasa hartiuta pe care am notat numerele de telefon. Sper sa nu uit a o aduce maine.
Oricum iti pot da acum oarece detalii:
A. 2.500 mp - deschidere la drumul Valea Doftanei - Cartier Brancusi, la 2-3 minute de statia de autobuz 168 (fie la capat, fie la statia de langa parc), in imediata apropiere a "Policlinicii" si vis-a-vis de noile blocuri de 3 etaje din zona.
B. 1000 mp- deschidere la drumul Valea Larga care este neasfaltat. Parcela este la apx.50 m de Prelungirea Ghencea pe unde trec mijloace de transport in comun (autobuzul 122 s.a.). Zona este linistita insa, repet, drumul nu este asfaltat.
C. 600 mp - deschidere la drumul Valea Cricovului (perpendicular pe str. Valea Oltului). Parcela aceasta este intre cele 2, putin mai aproape de prima. Zona de case dar cu drumul asfaltat partial. De la parcela pana la asfalt mai sunt apx.100 m.

Toate bune

Trimis de: abis pe 26 Sep 2011, 09:08 AM

Multumesc, kcapone!

Daca imi dai si numerele de telefon, voi suna.

O zi buna!

Trimis de: kcapone pe 27 Sep 2011, 07:47 AM

Cu placere abis

Iata numerele de telefon:

A. - 0723.682.874 - cel cu 2500 mp
B. - 0720.568.000 - cel cu 1000 mp
C. - 0767.570.874 - cel cu 600 mp.

Succes.

Trimis de: danzel pe 25 Dec 2011, 10:51 AM

CRACIUN FERICIT si un 2012 excelent !

Trimis de: danzel pe 16 Feb 2012, 05:51 PM

Pai, la cum merg lucrurile, sa va urez si un Craciun fericit si pentru 2012 si un an nou fericit in 2013 !

Trimis de: abis pe 9 Mar 2012, 11:22 AM

Am semnat ieri contractul de cumparare a unui teren la doi pasi de Bucuresti si sper sa incep cat de curand constructia unei case. In cateva zile ma vad cu un arhitect pentru a-i da tema de lucru.

Lotul are latimea de 17.44 m, iar adancimea de 39 m.

Va tin la curent. smile.gif

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 11:24 AM

Felicitari si spor la treaba. Asteptam detalii, zona, materialele pe care vrei sa le folosesti etc.

Trimis de: abis pe 9 Mar 2012, 11:35 AM

Multumesc, Marduk

Zona este Otopeni. O sa va povestesc mai multe pe masura ce voi avea ce sa va spun si bineinteles o sa cer sfaturi de la cei cu experienta mai mare decat mine in privinta asta. smile.gif

Saptamana viitoare ma vad cu arhitectul ca sa vorbim despre "tema de lucru"

Mi-as dori sa ridic acolo o casa cu doua nivele, cu living, birou, bucatarie, o camara si o baie la parter si cu trei dormitoare+doua bai la etaj (si poate strecor si un dressing pe undeva). Inca oscilez daca vreau sau nu un beci sub bucatarie - mi-e teama ca imi ridica costurile, insa consoarta tine mortis la asa ceva.

Trimis de: Marduk pe 9 Mar 2012, 12:01 PM

Otopeni nu e chiar zona mea favorita dar daca e alegerea ta n-o comentez, sa fi sanatos si fericit. Un beci cat de mic e foarte bun, daca ai teren ai putea sa-l faci si in curte nu neaparat sub casa, poti sa-ti faci o terasa si sub terasa beciul. Poti sa reduci costurile daca renunti sa-l betonezi, il faci din caramida arsa, eventual recuperata si podea de lemn, pe care podea sa fie terasa. Sunt curios ce dimensiuni va avea casa, ca necesar de camere si dependinte mi se pare ok.

Trimis de: danzel pe 20 Mar 2012, 10:00 PM

BAFTA Abis !

Trimis de: Erwin pe 21 Mar 2012, 12:06 AM

Două lucruri esențiale: să amplasezi sufrageria și biroul spre sud iar bucătăria, băile și cămara spre nord! Vei putea armoniza mai bine temperatura interioară potrivit cu destinația încăperilor. Un beci la subsol e binevenit, oricum ai nevoie de o fundație corespunzătoare unei construcții cu etaj într-o zonă cu risc seismic ridicat, așa că nu bagi mult mai mult beton decât trebuie fără a avea beciul. Nu e necesar să fie sub toată casa, e suficient să fie sub una dintre încăperile de la parter. Nu te lăbărța la suprafața construită prea mult. Fiecare metru cub în plus decât cel optim trebuie încălzit iarna și răcit vara și crește inutil cheltuielile. Să prevezi o cameră pentru fetiță suficient de mare, va crește repede și poate-i mai vine și-un frățior! smile.gif Spor!

Trimis de: abis pe 7 Jun 2012, 11:11 AM

Am primit de la arhitect o prima propunere. Voi ce parere aveti?

Pentru parter:






Pentru etaj:




Trimis de: Marduk pe 7 Jun 2012, 11:28 AM

Asezarea configuratiei camerelor fata de punctele cardinale este OK. La parter as avea o singura obiectie, usa bucatariei, care da in hol nu in camera in care se serveste masa. Intre birou si living mi-ar fi placut o usa glasvand care la nevoie ar putea mari intrega zona (9,5mX 2,85). In rest, e aerisita, la etaj 2 bai, mi-ar fi placut la dormitorul de 14,10 mp un balcon care sa fie acoperisul terasei de la parter. Spor la treaba si multa sanatate.

Trimis de: kcapone pe 7 Jun 2012, 12:09 PM

Mie imi place forte tare ca a evitat tipul "bucataire americana" cu livingul si bucataria in acelasi spatiu. Poate ca ideal ar fi fost ca din bucatarie sa fie si o usa spre locul de luat masa. Am spus poate din cauza ca eu unul cred ca in acel spatiu se va lua masa numai ocazional si deci o usa in plus ar fi anulat din spatiul folosibil al bucatariei. Usa dinspre hol mi se pare o alegere buna pentru ca nu esti nevoit sa intri cu sacosa prin living ca sa ajungi in bucatarie....

Un mare dezavantaj, ignorat de covarsitoarea majoritate a arhitectilor acum este SPATIUL DE DEPOZITARE. Abis, te rog sa te uiti acum in locuinta ta si sa vezi cam cate chestii depozitezi, unde si cat spatiu folosesti. O sa stai la curte si o parte le poti pune intr-o casuta de gradina, altele insa vor sta cu tine in casa. Daca nu prevede arhitectul spatiile acestea de la inceput vei fi nevoit sa le aloci tu mai tarziu sub forma diverselor dulapuri care....iti vor lua din spatiul interior si vor tinde sa-ti "chiciuiasca" locuinta.
Deci:
1. unde e camara? ca doar n-o sa iesi din casa zilnic pt orice nimic: niste zahar, faina, ulei, apa: de niste castraveciori acri acolo iti vine pofta cand nu te astepti.
2. unde iti pui trolerele, pantofi, claparii..si multe alte chestii, ca doar n-o sa le ti in casuta de gradina sa le strice umezeala si soriceii si nici in camera tehnica unde sigur iarna iti vei usca si tu hainele.

In apartamentul din blocul "comunist" unde am crescut, aceste spatii erau prevazute distinct, nu ca nise ci camare cu usa. Mici e drept, dar erau. Numele lor: camara si debara.

Iti doresc toate bune, inspiratie si spor la treaba.

Trimis de: abis pe 7 Jun 2012, 12:35 PM

QUOTE(kcapone @ 7 Jun 2012, 01:09 PM) *
Mie imi place forte tare ca a evitat tipul "bucataire americana" cu livingul si bucataria in acelasi spatiu.

Asta a fost o cerinta expresa de-a "jumatatii" mele oficiale. Nu suporta genul asta de bucatarie.

QUOTE
unde e camara?

Nicaieri, deocamdata. smile.gif

Trebuie sa vorbesc cu el sa o puna undeva langa bucatarie.

Multumesc pentru sugestii, sunt de mare folos. Valabil si pentru Marduk thumb_yello.gif

Trimis de: Marduk pe 7 Jun 2012, 03:42 PM

QUOTE(kcapone @ 7 Jun 2012, 01:09 PM) *
... Poate ca ideal ar fi fost ca din bucatarie sa fie si o usa spre locul de luat masa. ....

Corect, o a doua usa isi are rostul acolo. Cand iei masa in living nu iesi cu sarmalele sau friptura prin toata casa, te folosest de a doua usa. Eu mai vad un glasvand intre hol si living, un loc gol acolo e aiurea privind din hol direct in living, poate unii membri ai familiei vor sa mearga direct la dormitor fara sa fie reperati de cei din living. Debaraua ar trebui sa fie sub scara, e loc destul acolo.

Trimis de: Erwin pe 7 Jun 2012, 04:26 PM

In mare sunt de acord cu observațiile de mai sus. Eu aș așeza biroul în locul unuia dintre dormitoarele de la etaj și aș face living-ul mai mare sau le-aș împărți doar în 3 mai mari, nu 4. Cele mici mi se par prea mici, n-ai loc să te învârți dacă ai un pat dublu. Și dacă vrei ca unul să fie pentru oaspeți atunci ai nevoie de pat dublu, nu? Ai acces lejer la pod? Îl poți folosi ca loc de depozitare. Spor!

Trimis de: Cla pe 8 Jun 2012, 06:55 AM

Ah, pod ca depozitare... eu as face acoperisul drept si as planta mirodenii si ceva legume mici, as pune doua banci acolo cu o masa unde sa stau la soare si niste pomi care sa-mi tina de umbra.
Nu râdeti, asa ceva am vazut în Rothenburg ob der Tauber.

edit: Îti dai seama, zice nevasta: - Auzi, mergi sa cumperi ceapa?
- Ah, ma duc sus s-o scot laugh.gif

Cartofii oricum se baga în beci.

Trimis de: abis pe 7 Oct 2013, 10:46 AM

Intrebare pentru cine se pricepe: care este cea mai buna varianta pentru tabla de pe acoperis? Pana acum recomandarile cunoscutilor, dar nu stiu cat de intemeiate, se indreapta care:
- Lindab Nordic 400 PE sau HBPE
- Lindab LTM
- Coilprofil

Dintre acestea, care ar fi alegerea cea mai buna?

Trimis de: The Dude pe 7 Oct 2013, 12:23 PM

..daca dai o bere ne putem vedea sa discutam... rolleyes.gif

Deci...produsele de care spui nu imi zic nimic...Dar, ce stiu eu este ca Lindab-ul e o tabla foarte scumpa...pentru ca se numeste Lindab.
Exista pe piata mai multe produse asemanatoare fabricate in Danemarca, Austria si Franta...
Strict tehnic sunt identice si se comercializeaza cu adnotarea "tabla tip lindab" ..pretul ? putin peste jumatatea celei originale..

Acum, intrebarea mea este: de ce te-ai oprit la acest tip de invelitoare ?
Eu zic ca daca nu ai o problema cu banii, asta nu e o alegere extraordinara.
Tabla...Lindab sau nu, daca nu e pusa perfect e drama mare..
La vanturile care sunt tot mai des pe la noi, daca un singur colt nu e prins ca lumea, de acolo pleaca smulgerea intregii invelitori..
Eu n-am incredere deloc in asta...

In fine, daca iti e de trebuinta si crezi ca se merita, eu stiu o firma care e importator direct si are preturi foarte bune si pentru Lindab si pentru tip Lindab...

Trimis de: abis pe 7 Oct 2013, 12:35 PM

QUOTE(The Dude @ 7 Oct 2013, 01:23 PM) *
Acum, intrebarea mea este: de ce te-ai oprit la acest tip de invelitoare ?

Eu unul nu ma pricep - am vazut la altii acoperisuri care tin de ani buni si i-am intrebat ce au pus pe casa si daca recomanda ori nu. sorry.gif

Trimis de: The Dude pe 7 Oct 2013, 12:50 PM

OK....asa si e..arata...dar nu spune si povestea...

In zona cabanei mele multe casute (de vacanta) si-au pus invelitori din astea, si arata toate foarte frumos...insa daca ar putea sa spuna, ar zice despre necazurile pe care le-au avut in timp..Ca nu poti sta cu acoperisul sfasiat..E ceva ce trebuie sa repari imediat..

In fine, si tabla Lindab e pe categorii...Daca o iei pe cea mai scumpa (este mai groasa - are un tratament special fata de cea "comuna") si, inca o data: daca e pusa bine, n-ar trebui sa fie surprize.

Atentie insa tabla asta nu se poate pune la acoperisuri care nu au un unghi minim de panta...Nu il stiu care e, dar stiu ca exista aceasta conditie..


Eu la cabana mi-am pus bardouri (sindrila bitumata).
Radeau taranii de mine...cica: la prima vijelie le culegi din vale
La prima vijelie insa, pe vale erau numai site si bucati de tabla...chiar si un wc din ala cum e la tara...
Dupa aia am fost altfel privit, iar cand au facut hotelul din sat, proprietarul a venit la mine, s-a uitat la invelitaorea mea si apoi a cumparat pentru hotel una la fel. Eu insa nici pe asta nu ti-as recomanda-o, ca sunt multe facaturi pe piata si e greu sa le deosebesti una de alta.

Eu recomand tuturor celor care au posibilitatea Tigla Bramac. E sfanta.

Atentie insa...si pentru tigla si pentru bardou, astereala se bate "personalizat"... thumb_yello.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)