Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Universul Cartilor _ Dune

Trimis de: marky pe 16 Jul 2003, 02:03 PM

Ati citit aceasta carte?
Multi dintre cei care au citit Dune (fie primele 2 volume fie toate 7) afirma ca a fost cea mai buna carte din domeniu, citita ever (printre acestia ma numar si eu).
Dupa aceasta cate s-au facut 3 filme , dintre care 1 (cel mai vechi ) artistic si 2 seriale si pe subiectul cartii au aparut 3 jocuri pe calculator.

Ce parere aveti despre care si/sau filme? (in caz ca le-ati citit/vazut)

Trimis de: aburealaold pe 18 Jul 2003, 04:57 PM

Am vazut finalul unui film Dune, cu actorul care a jucat in Twin peaks (agent cooper). Din ce am vazut era 90% erau teme din Biblie, imbinate cu tehnologie. (Mantuitor, apa vie, etc). Ce parere am? Nu am fost prea incantat.

Trimis de: ypsilonalpha pe 18 Jul 2003, 06:13 PM

... si nu orice fel de Biblie, ci Biblia Crestina Portocalie wink.gif

Si mai mult decit atit, amesteca elemente islamice (poporul deshertului, Jihadul) cu elemente crestine.

Mie mi-a placut doar primul volum al sagai (avea ceva mai multa actiune), si filmele bazate pe prima parte (din acelasi motiv). N-am jucat nici unul din jocuri avind ca tema universul Dune.

Parerea mea e ca Frank Herbert baga prea multa filosofie cu ghiotura pe gitul bietului cititor (ma rog, gitul meu, ca e doar opinia mea). De-aia am ajuns la situatia paradoxala de a fi citit urmatoarele volume (2-7) dar de a nu fi retinut mai deloc actiunea. unsure.gif

Trimis de: marky pe 20 Jul 2003, 04:12 PM

abureala:

QUOTE
Am vazut finalul unui film Dune, cu actorul care a jucat in Twin peaks (agent cooper). Din ce am vazut era 90% erau teme din Biblie, imbinate cu tehnologie. (Mantuitor, apa vie, etc). Ce parere am? Nu am fost prea incantat.


Acel film reprezinta ecranizarea primelor 2 volme din carte, dar dupa parerea mea este foarte prost realizat si cred ca daca nu ai citit cartea nu prea poti sa intelegi mare lucru. Intr-adevar poti compara ideea actiunii cu cea din biblie si daca ai citi cartea ai vedea ca un astfel de "mantuitor" poate aparea in diverse circumstante. Dar dupa cum te cunosc nuanta SF a cartii probabil te-ar impiedica sa o citesti sau sa-i descoperi substratul filosofic.

QUOTE
Mie mi-a placut doar primul volum al sagai (avea ceva mai multa actiune), si filmele bazate pe prima parte (din acelasi motiv). N-am jucat nici unul din jocuri avind ca tema universul Dune.


Desigur primele 2 au fost cele mai reusite. De curand a aparut un film care ecranizeaza volumele 3-5. Filmul este reusit in comparatie cu celelalte si pune foarte mult accent pe aspectul politic descris in "Dune".

Trimis de: ypsilonalpha pe 20 Jul 2003, 04:16 PM

QUOTE (ypsilonalpha @ Jul 18 2003, 06:13 PM)
... si nu orice fel de Biblie, ci Biblia Crestina Portocalie wink.gif

Scuze, era Biblia Catolica Portocalie, care era de fapt o compilatie din mai toate religiile, si avea ca moto "Sa nu-ti faci mashina dupa chipul si asemanarea mintii omenesti" (Ehei, vai de bietele noastre calculatoare wink.gif )

Trimis de: bdl pe 20 Jul 2003, 04:49 PM

Am citit primele 2 volume, chiar daca le am pe toate.Urmatoarele sint cam plicticoase, multa filozofie si substart politic.Dar o consider de referinta in genul sf.am si dou filme cu Dune. Ca parere personala, prefer Fundatia.O consider No 1

Trimis de: Cain pe 22 Jul 2003, 03:47 PM

Una dintre cartile de temelie a SF-ului, alaturi de Fundatia lui Assimov, si de Trilogia Inelului, de Tolkien (bine, Master of the Ring face parte mai mult din "Fantasy", dar ... wink.gif ). Imbina extraordinat politicul cu religia, cu un viitor nu terifiant, atomic, ci lucid... foarte aproape de posibil... Interesanta ideea de a se intoarce la lupta cu sabia, barbateasca, din cauza scuturilor... Ma rog, multe idei sint novatoare in domeniu... Una peste alta, TOATE volumele (mai putin ceea ce se pare ca a publicat fi'su, o saracie nenorocita, care demoleaza toata opera tatalui - asa zis vol 7...) sint reusite.

Filmul? L-am sorbit cu o placere nespusa. Printre putinele filme care respecta in proportie ridicata cartea. Si viziunea regizorului mi se pare potrivita; totusi este posibil ca, daca nu stii cartile, sa nu intelegi chiar tot; insa tot asa se intimpla si cu Trilogia Inelului.

Trimis de: aburealaold pe 22 Jul 2003, 07:58 PM

QUOTE (marky @ Jul 20 2003, 04:12 PM)

Acel film reprezinta ecranizarea primelor 2 volme din carte, dar dupa parerea mea este foarte prost realizat si cred ca daca nu ai citit cartea nu prea poti sa intelegi mare lucru. Intr-adevar poti compara ideea actiunii cu cea din biblie si daca ai citi cartea ai vedea ca un astfel de "mantuitor" poate aparea in diverse circumstante. Dar dupa cum te cunosc nuanta SF a cartii probabil te-ar impiedica sa o citesti sau sa-i descoperi substratul filosofic.


sa stii ca ma fost un fan SF, si am citit cateva carti SF, unele dintre ele chiar mi-au influentat profesia viitoare.:-) Intr-adevar Dune nu am citit pentru ca atunci cand a aparut costa enorm pentru buzunarul meu. In schimb de la prieteni , am primit niste mici reviste SF prin care se publica in episoade "Sfarsitul Copilariei " de Arthur Clarke. Pot sa spun ca acea viziune apolcaliptica, atunci traita fara experienta religioasa, mi-a last un imensa tristete in inima. Imi aduc aminte dupa ce am citit-o ma simteam precum acel pamantean fugit cu acea arca a lui Noe, insa nu ca un supravietuitor ci ca un individ inapoiat, ramas la stadiul de bananier.:-) adevarul e ca scriitorul avea talent literar. Si vad ca acum este o moda Matrix. Pnetru cei care nu stiu in 1986 s-a publicat la editura politica, sub ingrijirea lui Alexandru Mironov un volum "Nici un Zeu in Cosmos". O carte de propaganda comunista, insa printre ele este o povestire care semana fantastic cu Matrixul.Vazand finalul filmului (partea 1) , imediat mi-am reamintit de ea. :-) Vorba poetului "Alte gurii, aceeasi gama". :-) Era o povestire despre un cercetator care crease niste creiere cibernetice care isi culegeau informatiile dintr-un loc central. Unul dintre creiere avea laborator si era cercetator, altul era etc. Cert este ca nici unul nu reusea datorita informatiilor pe care le aveau la dispozitie sa descopere ceea ce sunt cu adevarat. :-) Pe vreme aceea, era mai multa filosofie.:-) Pentru mine ramane ttousi neclar un lucru. Si actuala democratie si vechiul regim folosesc acelasi mijloace de propaganda. Oare s-a schimbat puterea?:-) Dar asta e alt topic.:-) Marky, paote o s ate surprinda, dar am citi si SF, chiar mi-a placut.:-)

Trimis de: Cain pe 25 Jul 2003, 11:16 AM

QUOTE (abureala @ Jul 22 2003, 07:58 PM)
Cert este ca nici unul nu reusea datorita informatiilor pe care le aveau la dispozitie sa descopere ceea ce sunt cu adevarat. :-) Pe vreme aceea, era mai multa filosofie.:-)

Read Ubik wink.gif

Trimis de: mariusd_bn pe 30 Jul 2003, 10:46 AM

Am citit si eu toate romanele din seria Dune, cele scrise de Frank Herbert. E adevarat ca dupa primele doua, actiunea se dilueaza si cateodata ramane neinteligibila ( cel putin pentru mine ). Insa cred ca era aproape imposibil sa mentina acelasi ritm. Amintiti-va de Asimov, de exemplu ( Cu trecerea anilor, ideile s-au imputinat si cartile aparute traiesc din slefuirea stilului, nu din explozia ideilor ).
Brian Herbert si Kevin J. Anderson au facut ceea ce era de asteptat - exploatarea succesului ciclului original Dune. Au aparut, pentru cine nu stie, Jihadul Butlerian, Casa Atreides, Casa Harkonnen si Casa Corino. Eu am citit Casa Atreides si Casa Harkonnen si acum incep Casa Corino. Jihadul a aprut dupa acestea, chiar daca actiunea, dupa cum stiti, este anterioara tutror celorlalte. Nivelul noilor aparitii este sensibil sub cel al "originalelor", dar ce sa facem? Daca tot suntem fani Dune, trebuie sa ne multumim cu ce avem si din aceasta cauza cei doi - BH& KA merita toate laudele.

Cu stima,

Trimis de: Figaro pe 31 Jul 2003, 10:36 AM

N-am reusit sa parcurg mai mult de trei pagini din seria asta, desi am avut vointa. Ii prefer pe Philip Dick, Asimov si Bradbury. Mai degraba recitesc Planeta Maimutelor decat interminabilele Dune.

==============================

Eu unul nu gust pseudoreligiozitatea si pseudofilosofia in SF. Crocofanul scris de Herbert cu "profeti", "mantuitori" si "razboaie sfinte" nu ma incanta. Prefer literatura SF (in traducere corecta Fictiune Stiintifica, NU Stintifico Fantastic, cum e tradusa sintagma pe mioriticele plaiuri). Adica il prefer pe Asimov ateul, cu robotii lui, pe Philip Dick cu lumea sa virtuala, mecanica, ori pe Bradbury. Adica SF. Dunele s-ar incadra mai mult la Heroic Fantasy. Intre supereroul calarind pe viermii desertului si Conana Barbarul, incalecand un bidiviu musculos, nu exista prea multe deosebiri.

Trimis de: marky pe 31 Jul 2003, 11:14 AM

Nu-i chiar asa Figaro, Dune are foarte mult substrat politic si filosofic pe care in Asimov sau Philip K. Dick nu-l gasesti. Daca nu ai citit nu ai de unde sa stii dar vorbeste cu cei ce au citit cartea si te vei convinge. Inseamna ca ai doar o imagine de ansamblu despre care (probabil ai vazut si vreo secventa dintr-un film) dar nu e Heroic Fantasy in nici un caz smile.gif

Trimis de: Figaro pe 31 Jul 2003, 12:31 PM

Am spus ca am incercat sa citesc Dune, insa in loc de un roman SF am gasit un fel de basm in care se impletesc tot felul de citate "spirituale", un fel de pseudo-religie.

Philip Dick nu are substrat "filosofic". Sau are, insa nu unul pseudospiritual. Dick nu construieste un Frankenstein ciopartind diferitele religii. Teza lui e una si aceeasi.

Daca aleg sa citesc SF ma astept la o lume tehnologizata, nu la un fals tratat de teologie de pe nu stiu ce planeta, in care apar tot felul de "mantuitori". SF-ul insemana literatura fictionala stiintifica (reamintesc aberatia vehiculata pe la noi de literatura stiintifico-FANTASTICA!!! in loc de fictiune stiintifica), nu basme in care tehnologia joaca un rol secund. Asta nu inseamna pagini intregi de formule. Asa ceva nu apare in literatura lui Dick, insa lumea anticipata de el e tehnica.

Heroic Fantasy nu e termenul potrivit, dar nici SF nu e prea bun pentru romanele lui Herbert. Dick isi plaseaza actiunea in viitor; Herbet se refugiaza in cu totul alta dimensiune. Personajele lui Dick sunt recognoscibile (se duc la servici, depaneaza androizi, vand animale-roboti etc.), in timp ce Herbert inventeaza "mantuitori" gen Fat-Frumos, vrajitori, preoti cu puteri psi, baroni (Sting e super in rolul ala). Nu, in nici un caz! Pai ori citesc povesti nemuritoare, ori citesc SF?

Trimis de: marky pe 31 Jul 2003, 12:57 PM

QUOTE
Am spus ca am incercat sa citesc Dune, insa in loc de un roman SF am gasit un fel de basm in care se impletesc tot felul de citate "spirituale", un fel de pseudo-religie.


Hehehe .. cam asa ceva.. vezi daca ai idei fixe .. ai viziune limitata .. din aceasta cauza nu ti-a placut Dune

QUOTE
Heroic Fantasy nu e termenul potrivit, dar nici SF nu e prea bun pentru romanele lui Herbert. Dick isi plaseaza actiunea in viitor; Herbet se refugiaza in cu totul alta dimensiune. Personajele lui Dick sunt recognoscibile (se duc la servici, depaneaza androizi, vand animale-roboti etc.), in timp ce Herbert inventeaza "mantuitori" gen Fat-Frumos, vrajitori, preoti cu puteri psi, baroni (Sting e super in rolul ala). Nu, in nici un caz! Pai ori citesc povesti nemuritoare, ori citesc SF?


Si Herbert isi plaseaza actiunile in viitor , chiar este mentionat si anul : 20.000 si ceva dupa Hristos. Herbert creeaza o religie, a viitorului, si arata ca fiecare religie are un punct de plecare. Nu ai cum sa intelegi ceva citind doar cateva pagini .. iar filmul (Sting este nepotul baronului tongue.gif) este foarte foarte slab facut.

Trimis de: Figaro pe 31 Jul 2003, 01:15 PM

QUOTE ("marky")

Herbert creeaza o religie, a viitorului, si arata ca fiecare religie are un punct de plecare. Nu ai cum sa intelegi ceva citind doar cateva pagini .. iar filmul (Sting este nepotul baronului ) este foarte foarte slab facut.


Am incercat sa citesc, insa mi s-a parut o lectura greu de digerat. O fi o religie a viitorului, insa nu vad partea tehnica a romanului, in felul in care apare in literatura lui Dick. Nu consider Dune un roman de fictiune stiintifica, ci un fel de pseudoreligie. In rest... nu vad nici o teorie legata de stiinta, fie ea cat de anemica. Dick are androizi, are animale electrice, are o viziune tehnica. Insa Dunele... Hai sa confectionam mantuitori in desert, calare pe viermi gigantici. Scuze, dar seamana ca Conan Barbarul.

Trimis de: marky pe 31 Jul 2003, 01:39 PM

Mai de ce iti faci o parere fara sa te documentezi bine inainte ?
In Dune gasesti din plin aceste aspecte care crezi ca nu exista. De la celebrele "distraie" , costumele purtate de locuitorii desertului si care reciclau fiecare picatura de apa din organism , pana la calatoriile intergalactice , acea organizatie "ghilda" cu toate navele spatiale (f bine descrise) ,numerosi androizi , indoduce idea de mentant, "scuturile" de energie care respingeau orice inafara de loviturile foarte incete (cum ar fi strapungerea cu un cutit) , sunt descrise numeoase arme de foc si vehicule , armele care foloseau amplificarea sunetelor etc. Nuanta SF este din belshug in Dune, insa autorul a mai adugat si un substrat religios si politic, iar acest substrat face "Dune" unica si diferita de stilul SF clasic.

p.s. De ce et deranjeaza ideea de Mantuitor ? smile.gif Iti recomand sa citesti ciclul "Pandora" , este tehnica din greu.. asa cum ai zis tu ca iti place , si in acelasi timp idei religioase.. foarte interesanta trilogia.

Trimis de: Figaro pe 31 Jul 2003, 02:03 PM

Poate ca nu m-am exprimat bine. Miza din Dune nu e pur stiinfica, dupa cum intalnim la Asimov sau Dick, ci ofera un simulacru de religie. In plus universul din Dune se apropie mai mult de basm decat cel SF.

Dune ar fi o poveste careia i se adauga ingrediente pseudoreligioase. E o fantezie, nu o fictiune stiitifica. Una e povestea angajatului care, in drum spre birou, traieste o experienta ciudata, ca in proza lui Dick, si alta e basmul in care Fat-Frumos devine un fel de Mantuitor calare pe viermi gigantici. Dune nu e un roman SF in sensul normal al sintagmei, ci o fantezie, o alegorie, un basm inrudit mai mult cu Heroic Fantasy. E o fantezie cu tenta stiitifica, nu o literatura stiitifica fictionala. O Biblie SF, dar la fel de bine poti adapta in felul acesta si o culegere de Ispirescu. Pentru americani e ok, e exotic. Dar pentru europeni mi se pare penibil sa citesti basme cu nave spatiale. Nu mananca jeratec, dar bat cam tot pe acolo.

Sa zicem ca peste 20.000 de ani fiinte care evolueaza din banalele capre vor popula o planeta indepartata. O astfel de fiinta are trei copii, vanati de un mutant carnivor evoluat din banalul lup. Mutantul are puteri psi, si reuseste sa-i distruga pe cei trei tineri. Ok, care e spilul? Sa citesc Fat-Frumos din lacrima cu nave spatiale? Nu, mersi. Il prefer pe Philip Dick, pentru ca e plauzibil. Pot crede si ma pot regasi in universul lui, insa cu povestea lui Herbert nu am nici o legatura.

Trimis de: ypsilonalpha pe 2 Aug 2003, 10:37 PM

Si totusi la Philip K. Dick miza nu e numai stiintifica, ba chiar dimpotriva. Cam in toate acrierilelui el trata doua teme mari: ce este realitatea si cum sa o deosebesti de vis/imaginatie/simulacru (un lucru destul de stresant pentru omul Dick, care la vremea lui consumase oarece halucinogene si era in tema in ceea ce priveste "alterarea" realitatii) --> vezi Ubik, Omul din Castelul Inalt; si a doua, ce inseamna uman in opozitie cu robotic/artifical (ca in Impostorul, Second Variety, Do Androids Dream Electric Sheeps? --> le pomenesc pe astea fiindca au ajuns sa fie facute si filme dupa ele). Iar la Asimov apare de asemenea aceasta a doua tema, omenesc vs. ne-omenesc/robotic. Vreau sa zic ca fiecare din autorii astia s-a straduit, dupa puterile lui, sa puna si niste probleme in fata cititorului, nu sa insire doar niste fraze care sa duca la o carte plina de actiune si suspans ... pentru asta e suficient un A.E. VanVogt (pe care recunosc ca nu pot sa-l sufar mad.gif ).



Trimis de: Figaro pe 11 Aug 2003, 02:17 PM

Apropo, Stapanul Inelelor nu e singura lucrare de acest gen. Romanul Vladimir Colin a scris Povestea tarii lui Vaam, o trilogie asemanatoare. Pana acum a aparut doar un album de benzi desenate, cu titlul Le Saga de Vaam. Stie cineva mai multe despre Vladimir Colin?

Trimis de: ypsilonalpha pe 16 Aug 2003, 04:31 PM

Am citit cred mai multe povestiri si nuvele de Vladimir Colin, prin diverse almanahuri, fanzine sau culegeri de proza scurta, dar singurul text care mi-a ramas in minte a fost povestirea Broasca. Nu mai stiu daca am citit sau nu volumul Capcanele timpului blink.gif trebuie sa vad ... (uite asa ne pretuim noi valorile, ignorindu-le, practic - rusine mie!).

In fine, ce facem pina la urma cu Dune?

Trimis de: Cain pe 18 Aug 2003, 01:18 PM

Pai ce sa facem... le pastram pe un raft ferit de ochii neofitilor, pe care ii lasam sa citeasca Jules Verne. smile.gif

Marius, zici ca "Nivelul noilor aparitii este sensibil sub cel al "originalelor"... Pai ai vazut tu vreun fiu care sa continue opera tatalui si sa nu o terfeleasca ? biggrin.gif Uitate la Dumas jr, care ii macelareste eroii lu tat'su, in "Vicontele de Bragelogne" wink.gif

Trimis de: AdriaN pe 22 Aug 2003, 11:22 PM

"Dune" a fost una dintre primele carti SF pe care le-am citit. Se poate spune ca sunt fan science-fiction desi in ultima vreme nu am mai avut timp sa citesc. happy.gif
Dupa mine este una din lucrarile importante ale genului si cred ca am citit volumul original de 2-3 ori pana acum (restul de mai putine ori).
Primul film (cu Sting si agentul Cooper) nu mi-a prea placut. Asta din mai multe motive: in principal schimbari mari fata de carte plus unele scapari care pot fi puse pe seama deceniului cand a avut loc filmarea precum si pe seama faptului ca este greu sa adaptezi o asemenea carte la un film de aproximativ 90 min. care sa mai fie inteles si de oameni care habar n-au de carte.
Seria pentru televiziune este mai fidela carti sar in rest destul de seaca, dar merita sa fie vazuta (cel putin de cei ce au citit cartea). Oricum abia astept sa vad cum o sa arate Imparatul-Zeu cool.gif .
Legat de discutia de pe acest forum in legatura cu Herbert si K. Dick cred ca nu e bine sa te legi de gusturile altora (cel mult sa le asculti parerile). Asta pentru ca o multime de prieteni cand ma vedeau citind SF imi ziceau : "Cum poti dom'le sa citesti asa ceva? Astea's basme de adormit copiii... " wink.gif .
As fi curios ce parere are Figaro despre Asimov si "Fundatia". blush.gif


Trimis de: Mihai pe 22 Aug 2003, 11:32 PM

Bine ai venit la Han, AdrianN! smile.gif

Trimis de: Zalmodegikos pe 7 Sep 2003, 05:40 PM

Figaro, da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine, sub nici o forma.
Editat: Sa ne rezumam de la a jigni, te rog. Multumesc pentru intelegere.
Frank Herbert, cu a sa serie "Dune", cea mai reusita saga din toate cate au existat ( nu numai parerea mea ci a multor persoane cu renume in domeniu), a adus o reimprospatare in domeniu SF-ului care se cerea de multi ani. Lume pasionata de SF-uri, careia ii pasa cu adevarat ce citeste, s-a saturat de vesnicii robotei umanoizi, ganditori (gandintu-ma la tine am adaugat si "ganditori", "umanoizi" ne mai fiind destul) prietenosi, stangaci, care vesnic incearca sa rezolve misterele firii omenesti, de arme laser, oriunde prezente, de extraterstri cu multe membre si antene multicolore s.a.m.d.. DUNE a fost o inovatie majora in genul SF. Geniul lui Frank Herbert a preluat toate partile bune ale SF-ului invechit adaugandu-i o sumedenie de elemente noi, filozofia pe mai multe planuri, probleme politice si religioase folosite pentru controlarea maselor si a evitarii haosului, existenta unor organizatii secrete, cu structuri sociale foarte complexe, aparitia unora ducand la schimbari radicale ale perceptiilor timp/spatiu si ale potentialului omenesc, vesnicul pericolul ca umanitatea, prin permanentele inovatii tehnologice si prin cresterea necontenita a dorintei de a poseda cat mai mult, sa se autoeradicheze prin propria-i isterie (aspect clar evidentiat in ultimul volum). Cum nu ai citit volumele (pe alta parte ma indoiesc, ca ai intelege ceva din complexitatea ei si din numeroasele incrucisari ale firului narativ > concluzie pe care o extrag, o data din felul de a-ti formula agumentele, cel putin infantile, cat si din neacceptarea necontenita a opiniilor altora) si cum deduc lipsa ta de perceptie corecta a realitatii, nu cred ca esti in masura sa comentezi Dune din punctul de vedere al unui critic literar ( al carui rol vad ca ti l-ai insusit ) care macar citeste integral operele inainte sa arunce ipoteze tendentioase despre carti citite si laudate de milioane de cititori competenti.
Cu respect ( pentru ceilalti ) Zalmodegikos.

Trimis de: Ares pe 7 Sep 2003, 06:24 PM

Salutare!
O sa incerc sa ma implic si eu in discutie, chiar daca apar mai tarziu.
In primul rand... Dune este genul de carte (daca ma refer doar la volumul 1) / ciclu care se preteaza la mai multe lecturi. Fatzetele fine ale cartii se descopera in timp... Am citit Dune cand a aparut si inca de cateva ori de atunci si stiu ce zic...
Citeam intr-un post anterior ca Dune nu e roman SF in sensul de fictiune stiintifica... Ei bine, dpdv-ul meu de vedere o asemenea afirmatie e gresita.
Fundalul universului DUNE este in esenta o fictiune stiintifica. O lume acaparata de masini in care oamenii se revolta, are loc un jihad si astfel se naste o noua civilizatie... Planete care se dezvolta in moduri aparte, unele "civilizatii" despartindu-se de "umanitate" - tleilaxu de exemplu - cei care isi cresc instrumentele, nu le fabrica (o vizune a clonarii, deosebita), lumi bazate numai pe tehnologie - Ix, etc.
Universul DUNE deruteaza tocmai din cauza complexitatii sale. Este o fictiune stiintifica peste care s-au adaugat straturi deosebit de bine realizate de religie, filozofie.
Si daca mi se permite, o paralela izbitoare intre Asimov (scriitorul meu preferat, apropo' - mai ales dpdv uman) si Herbert este accea ca in ambele cazuri oamenii sunt sigura rasa din galaxie...
O sa continui, dar eu zic ca e indeajuns pentru un prim post :-)

PS. Marius... Nu scapi de mine nicaieri smile.gif


Trimis de: Mihai pe 8 Sep 2003, 01:58 PM

Bine ai venit la Han, Zalmodegikos! smile.gif

Trimis de: Damnatius pe 8 Sep 2003, 02:51 PM

figaro, incep prin a corecta o mica greseala de a ta:

science fiction inseamna exact stiintifico-fantastic, cum s-a tradus la noi. mai precis stiinta-fictiune, adica un gen literar care atinge aspecte din ambele domenii.
fictiune stiintifica s-ar spune in engleza scientifical fiction, si nu science fiction.

in rest, despre dune, sunt de acord cu ares si zalmodegikos.

teme religioase au fost abordate in multe romane sf, fara a le transforma in basme.

personal mie mi-a placut mai mult Pandora decat Dune (probabil subconstientul meu prefera oceanul , nu desertul biggrin.gif) dar cartile care mi-au placut cel mai mult sunt cele ale lui Orson Scott Card, primele trei din saga lui Ender.
in ultima carte, Xenocid, poti intalni un personaj cu care cred ca te asemeni putin prin tenacitatea cu care iti sustii opiniile.

Trimis de: Valheru pe 8 Sep 2003, 03:20 PM

dune intradevar rulz
ca si primul matrix
dune are insa avantajul ca pana la a treia carte e inca citibila
volumele 4 , 5, 6 , 7 ( ultimul nici nu prea e dune ) sunt un soi de nu ma bate mama cu prosopul ud , scrise pentru a continua un roman de succes , deci comerciale

Trimis de: Valheru pe 8 Sep 2003, 03:22 PM

2Damnatius: eh , dar si dune are oceanul ei ... de nisip intradevar
Nu stiu daca Pandora a aparut inainte sau dupa dune , dar seamna mult
Oricum , misto carte.

Trimis de: Zalmodegikos pe 8 Sep 2003, 06:12 PM

V-as ruga sa lasati atara din nota data volumelor Dune acea aberatie care indrazbeste sa se intituleze dune 7.
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine "Valheru". Intradevar in primele 3 volume actiunea este concentrata, in 4 si 5 actiunea se mai dilueaza dar substratul filozofic creste ( cea ce mie mi-a facut deliciul ), in a sasea actiunea se concentreaza iarasi. Mie nu mi ( ultimele 3 volume ) se par deloc "comerciale" ( in sensun pe care l-ai dat tu cuvantului ). Firul narativ este contunuat cu acelasi geniu si cu aceeasi maiestrie. Ca o nota, daca va placut "Socul viitorului" o sa va placa si toate cele 6 Dune ( intotdeanuna cand spun Dune ma refer la toate cele sase voulme, formeaza un intreg care poate fin inteles si apreciat, cu adevarat, numai daca este citit integral ) si vice versa.
Nu am citit inca noile House Atreides, House Harkonnen si House Corrino si mai noua trilogie The Butlerian Jihad, The Machine Crusade si The Battle of Corrin (stiu, ultimele doua nu au aparut inca) dar am auzit ca sunt destul de bune. Ar fi interesant sa discutam si despre aceste carti. Ar fi superb daca cineva care lea citit ni sar alatura discutiei.
Daca cineva doreste aceste carti le puteti gasi pe Kazaa sau, la cerinta, vi le pot oferi eu in format electronic (pdf, txt, doc). Si inca ceva, daca cineva are ceva de spus despre Dune sa incerce macar sa isi motiveze opiniili cu niste aspecte competente.

P.S. I-as ruga pe cei care au citit Pandora sa imi spuna si mie cam despre ce este vorba, daca merita si daca se gaesc in Romania prin librarii.

Cu respect, Zalmodegikos

Trimis de: Ares pe 8 Sep 2003, 08:48 PM

In primul rand - Dune 7 - Nu este scrisa de nimeni din familia Herbert. Este scrisa de Sebastian A. Corn la "comanda" editurii Nemira. A fost la vremea aparitiei ei cea mai mare nesimtire a editurii, lucru care a scazut-o in ochii mei enorm.

In al doilea rand... Relativ la noile volume. Cele din ciclul "House"... Am placerea sa le am pe toate trei si le-am citit pe nerasuflate. Asta pentru ca sunt un cititor mai putin pretentios. Pentru fanii adevarati ai lui Hebert sunt un "sacrilegiu comercial". Atat si nimic mai mult... Stilul este comercial, universul este creionat de alt autor (Herbert senior), faptele sunt deja cunoscute.... dar...

Cartile reusesc sa suplineasca faptul ca stim deja ce urmeaza sa se intample. Si o fac chiar bine. Apar personaje absolut fascinante, locuri "interzise" in Dune (gen Ix sau lumea tleilaxu). Totusi pacatuiesc pentru ca o fac in 3 volume (chestie absolut de sorginte comerciala).
Relativ la cele mai noi "adaugiri" la ciclul Dune, trilogia jihadului, toate recenziile la care am avut acces au fost dezastruoase.


Trimis de: Zalmodegikos pe 8 Sep 2003, 09:07 PM

"Ares" imi poti face onoarea sa imi spui de unde ai facut rost de cele trei volume ?

Trimis de: Ares pe 8 Sep 2003, 09:09 PM

Cumparate din State si aduse pe furish prin bagaje de niste amici smile.gif
Dar exista in format electronic pe tot internetu' (PM pentru detalii, dc. te interseaza)

Trimis de: Valheru pe 8 Sep 2003, 09:41 PM

hai ca s-a dat deja in diverse
ideea mea personala este ca atunci cand citesc un sf , o fac seara , dupa o zi de lucru sau studiu cu scopul de a ma distra
nu ca sa stau sa incerc sa deslusesc cine stie ce filozofii "mistice" nascute vreun autor
daca vreau filozofie , imi aleg o dupamiaza ploiasa de toamna , iau alaturi o sticla cappy de grapefruit si stau sa deslusesc misterele universului , sau mai bine zis ale mintii umane
raman la ideea mea: de la volumul 4 incolo dune a fost scris ca sa se scoata bani pe urma primelor 3

Trimis de: Zalmodegikos pe 9 Sep 2003, 12:07 PM

Valheru, m-ai putea onora spunandu-mi ce ti-ai format ideea de "comerciale" a ultimelor trei volume ?
Imi poate da cineva niste detalii despre acele "Pandora" ale lui Herbert, va rog ?

Cu respect, Zalmodegikos

Trimis de: Valheru pe 9 Sep 2003, 12:28 PM

faptul ca se cam desprinde de subiect
dispare mirodenia in totalitate
personajele care faceau deliciul cartii cam dispar
si dupa cum spuneam , nu prea mai are legatura cu actiunea din primele 3 volume



pandora din cate tin eu mine ( am citit-o demult ) trateaza colonizarea sau ceva de gen a unei planete
dar acum nu mai avem viermi de nisip
avem monstri marini mai mari sau mai mici

Trimis de: ypsilonalpha pe 9 Sep 2003, 01:31 PM

Sint trei carti din seria Pandora dupa stiinta mea:

Pandora. Efectul Lazar
Pandora. Incidentul Isus
Pandora. Factorul Inaltare

Au aparut in romaneste la editura Nemira, colectia Nautilus prin 1995.

(Daca gresesc, corectati-ma. Eu personal n-am cumparat si nici n-am citit cele 3 carti)

Trimis de: Valheru pe 9 Sep 2003, 01:33 PM

corect
dar se pare ca exista mai multe volume

Trimis de: Zalmodegikos pe 9 Sep 2003, 01:33 PM

Mirodenia nu dispare din actiune ! Totul se invarte in jurul mirodeniei, a zicalei "Mirodenia trebuie sa curga !"
Lucrurile se complica din cauza disparitiei viermilor si deoarece tleilaxu descopera secretul producerii mirodeniei in cuvele lor. In ultimul volum unul din principalele obiective ale Bene Gesserit-ului este producerea mirodeniei fara care nu pot supravietui. Concluzie: Mirodenia nu dispare ! Mirodenia este insasi baza absoluta a intregii povestiri.
Ce contrast cu "Pandora"( abundenta apei - lipsa ei totala ). Spune-mi te rog daca merita sa o citesc in viitorul apropiat sau daca stii vreo carte SF mai buna ?

Cu respect, Zalmodegikos

Trimis de: Valheru pe 9 Sep 2003, 01:37 PM

merita sa o citesti
sf-uri bune mai sunt: saga lui ender - orson scot card
seriile robotii si fundatia ale lui asimov
si-ti mai recomand 2 fantasy: riftwar saga si serpent war saga de raymond e fesit

Trimis de: Ahriman pe 3 Mar 2004, 02:36 PM

La SF-uri bune se mai pot adauga si cartile din ciclul "Marte" ale lui Kim Stanley Robinson.
Eventual si cartile din ciclul robotilor ale lui Asimov.
Cat despre Dune, ce sa spun?
Prima data cand am citit-o nu mi-a placut; nici n-am inteles-o.De-abia la a treia lectura( vorbesc doar de prima carte din serie), am inteles-o si mi-a si placut.Am continuat sa citesc si celelalte volume, insa cu mai putin interes, deoarece deja imi placeau unele personaje si le antipatizam pe altele;dar le-am citit pe toate din serie.Cel mai mult mi-au placut Dune si Copii Dunei.
Ultimele doua volume insa, Ereticii Dunei si Canonicatul Dune mi-au lasat un gust amar; nu prea m-au incantat si nici nu prea le-am inteles rostul.Poate era mai bine daca nu erau scrise... wink.gif
Oricum, dupa multe lecturari, pot spune ca stiu saga pe dinafara(mai ales primele 4 carti din ea).
Overall, Dune este intr-adevar o epopee extraordinara!

Trimis de: Ares pe 3 Mar 2004, 07:45 PM

Dupa ultima carte aparuta din "Dune" (ciclul original) - se spune - trebuia sa mai apara inca un volum care promitea o intoarcere la stilul mai putin filozofic, stilul din prima carte... Notitele exista, cartea era in lucru cand Herbert a murit. Umbra un zvon prin "cartier" ca o sa mai apara totusi respectiva carte, cu ajutorul fiului sau (care este responsabil pentru cele 6 noi carti din ciclul Dune)...
Om trai si om vedea wink.gif

Trimis de: Ahriman pe 3 Mar 2004, 08:36 PM

Iertati-mi ignoranta, dar care sunt cele 6 noi carti din ciclul Dune? huh.gif

Trimis de: Ares pe 3 Mar 2004, 10:41 PM

3 sunt cele care au actiunea inainte actiunii din "Dune" si anume - House Atreides, House Harkonnen si House Corrino
Si inca 3 (din cate stiu) care au actiunea in timpul Jihadului Buthlerian (sper ca am scris bine)... Din trilogia asta nu stiu cate au aparut (una a aparut sigur)...
Daca vrei mai multe informatii, cel mai usor e un search pe www.amazon.com wink.gif

Trimis de: Ahriman pe 3 Mar 2004, 10:55 PM

Din cate stiu eu, ciclul Dune nu include decat 6 carti; ce a aparut dupa aia,scris de rudele autorului sau de altii, deja mi se pare o incercare ridicola de a face bani de pe urma unei carti celebre, iar aceste lucrari cred ca in nici un caz nu pot aduce ceva bun ci, mai mult, pot strica!!!!
Ciclul Dune a inceput cu "Dune" si asa sa ramana! 50.gif

Trimis de: Ares pe 3 Mar 2004, 11:04 PM

Acum nu am zis ca ar fi bune sau ca ar fi rele... Doar ca ele exista...
Intamplator am citit cartile din "House Trilogy" si au fost o lectura placuta... Asta pentru ca neputand sa aduca nimic nou dpdv al actiunii, cartile isi plimba cititorii prin locuri "interzise" in universul "Dune" (cum ar fi Ix, planeta capitala a Imperiului si palatul imperial, etc.)
Si sunt de acord ca aceste carti apar numai din considerente financiare, dar pe mine personal m-au facut curios si m-au convins sa le citesc... Asa ca probabil ca si-au atins scopul (in cazul meu)....

PS. Link-ul de mai jos este catre lista cu "Dune series" de la Amazon.com... Doar ca informatie wink.gif
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/stores/series/-/845/ref=pd_as_s/103-8121286-9659863

Trimis de: runik88 pe 4 Mar 2004, 01:48 AM



Foarte buna carte,cu mesaj filozofic si elemente religioase preponderent islamice.Am citit
tot in afara de ultimul volum care e superplictisitor si cred ce e cel mai bun SF realizat
vreodata.

Trimis de: grobber pe 4 Mar 2004, 06:23 AM

Frank Herbert era si sociolog, deci presupun ca nu s-a putut abtine de la substratul social si politic (smile.gif), dar mie asta mi-a placut cel mai mult. Datorita filosofiei promovate mie mi se pare cel mai matur roman (de fapt, serie de romane) SF pe care l-am citit vreodata. Sigur, cartea e o adevarata epopee, deci e normal, cred eu, sa nu mai tin minte mare lucru din actiune, dar retin ce e important.

Filmele sunt niste umbre, nu au nimic din "feeling-ul" cartii, iar despre jocuri nici nu mai vorbesc (pe cutia unuia dintre ele scrie mare de tot "Franck Herbert's Dune"; va vine sa credeti? Franck? putin respect, totusi...).

Stiti ca fiul lui Herbert scrie acum "Dune 7", al 7-lea volum al seriei, dupa niste schite gasite printre lucrurile tatalui sau? Ar putea sa fie interesant...

Trimis de: Ares pe 4 Mar 2004, 07:11 AM

Vezi mesajul meu de mai devreme legat de Dune 7... Nu are nici o legatura cu Dune a lui Herbert wink.gif

Trimis de: Ahriman pe 4 Mar 2004, 07:51 AM

Am citit si eu Dune 7 si trebuie sa recunosc ca nu m-a impresionat prea tare, mai ales ca nu mi s-a parut a avea mare legatura cu restul ciclului. Nu am studiat istoria acestei carti, insa parca are un usor iz romanesc... Chiar! De unde stii ca a fost scrisa de Sebastian A. Corn?

Trimis de: Ares pe 4 Mar 2004, 11:06 AM

E un fel de chestie arhicunoscuta in "domeniu"...

Trimis de: Ahriman pe 4 Mar 2004, 11:53 AM

Marturisesc ca sunt un cititor avid de SF dar pana acum n-am intalnit pe nicaieri treaba asta;bine,prin orasul in care stau eu si chiar prin Bucuresti nu prea am vazut reviste de profil din care sa ma pun la curent cu tot ce e nou in domeniu.

Trimis de: Ares pe 4 Mar 2004, 12:10 PM

Din nefericire nu prea mai sunt reviste de specialitate... Dar din fericire exista niste reviste "virtuale" de genul asta...
Una dintre cele mai bune este http://www.lumivirtuale.ro
Daca mai exista oameni interesati o sa fac o lista cu site-urile de "profil" de pe la noi care merita citite...

Trimis de: Ahriman pe 4 Mar 2004, 12:17 PM

Sunt interesat...Please help! biggrin.gif

Trimis de: Ares pe 4 Mar 2004, 02:57 PM

off topic Rezolvam... (nu de alta, dar chiar subsemnatul a pus bazele primei reviste on line de SF romania... asta ca sa dau de modestie pe afara rofl.gif )
Si ca sa nu fiu total off topic ca o trebuiasca sa ma trag singur de urechi...

Pentru cei care nu au avut pana acum curiozitatea sa caute - exista un site oficial al univerului Dune la adresa urmatoare:
http://www.dunenovels.com/

Arata dezamagitor, dar merita vizitat macar odata...

Trimis de: Ares pe 25 Mar 2004, 08:46 AM

O veste buna pentru toti fanii Dune.

Editura Omnibooks aduce in Romania cele 6 noi romane din universul Dune!
Astfel aceasta noua serie Dune va debuta in luna mai cu o editie speciala a revistei "Fictiuni" (una dintre ultimele reviste dedicate SF&F-ului care mai apare momentan) - o antologie intitulata "Dune - O poveste fara sfarsit".

Veti descoperi in paginile ei interviuri cu Brian Herbert si Kevin J. Anderson, un fragment inedit in care Frank Herbert descrie geneza seriei originale, o povestire inedita din universul Dunei, articole privind diverse ipostaze ale universului Dunei semnate de Byron Merritt, Norman Spinrad, Paul Di Filippo, Catalin Badea-Gheracostea, Dan Dobos.

La inceputul verii va aparea volumul intii al primei trilogii create de Brian Herbert si Kevin J. Anderson, DUNE: CASA ATREIDES. Cel de-al doilea volum, DUNE: CASA HARKONNEN, va fi disponibil in librarii in jurul Craciunului, iar urmatoarele se vor succeda la intervale de aproximativ sase luni. Seria Dune (inclusiv numarul special al FICTIUNI-lor) va avea o prezentare grafica unitara, cartile fiind tiparite la cele mai inalte standarde disponibile in Romania.

La inceputul lunii mai va fi lansat website-ul dedicat seriei DUNE, unde cititorii vor putea afla ultimele noutati privind aparitiile editoriale, vor putea citi, in avanpremiera, fragmente din volumele aflate in pregatire si chiar povestiri inedite (trei dintre acestea au fost publicate deja in Statele Unite) si vor putea beneficia de oferte speciale pentru cumpararea titlurilor seriei.

Acest numar special al revistei "Fictiuni" poate fi comandat deja la adresele "omnibooks @ netscape.net" sau "omnibooks2001 @ yahoo.com", precizind adresa la care doriti sa primiti revista. Pretul unui exemplar va fi de 100000 lei + TVA, iar comenzile primite pina la data de 15 aprilie vor fi scutite de taxele de expediere.

Trimis de: morpheus_rise pe 25 Mar 2004, 09:27 AM

sunt si eu un fan al lui Herbert si in special al Saga Dune.

Dupa mine Saga Dune este una dintre cele mai complexe carti SF si incercarea celor doua filme sa aduca lumea dunei pe ecran eu zic ca este cat de cat reusita. As fi curios cum ar pune pe ecran Imparatul Zeu al Dunei, care mi s-a parut cea mai importanta carte din saga.

Trimis de: side_story pe 12 Apr 2004, 01:44 AM

Mi s-a parut excelent Dune, insa mai mult mi-a placut Pandora. Si Dune7 (Cartea brundurilor parca ii zice) nu a fost scrisa de Sebastian A. Corn. Nu imi aduc aminte exact numele autorului, o sa imi verific biblioteca si va anunt. Insa stiu ca a fost scrisa dupa ciornele lui Herbert, si mie mi-a placut totusi...

Trimis de: Ares pe 12 Apr 2004, 08:14 AM

@side_story - Dune 7 este "scrisa" de Patrick Herbert. Care este un pseudonim utilizat de editura Nemira pentru Sebastian A. Corn. Nu e o chestie super cunoscuta, dar daca vei cauta pe internet (de exemplu la amazon.com) sau pe site-ul oficial DUNE vei descoperi ca asa ceva nu exista acolo... A fost doar o magarie publicitara facuta de o editura pe care respectam pana in momentul ala... Dar asta-i viata...

PS. Scuze ca ma repet biggrin.gif

Trimis de: side_story pe 12 Apr 2004, 08:00 PM

Scuze, am facut o confuzie. Ma gandeam la Pandora-Factorul Inaltare care a fost publicata dupa moartea lui Frank Herbert, fiind terminata de Bill Ransom. Apropo, trilogia Pandora mi s-a parut super!

Trimis de: zar pe 13 Apr 2004, 10:26 PM

mi-au placut primele doua volume din Dune, mai ales pt aspectul filozofic-religios-politic, urmatoarele sunt mult mai slabute, dar deh...
ce parere aveti despre "Solaris" al lui Stanislav Lem?

Trimis de: dead-cat pe 13 Apr 2004, 10:40 PM

eu am citit "Solaris" acu vreo 12-13 ani. zice-se ca e buna. eu n-am fost chiar entuziasmat deoarece nu-i chiar stilul meu de literatura SF, eu mai mult sunt fan Eric Russell ("WASP") sau van Vogt.

Trimis de: zar pe 13 Apr 2004, 10:58 PM

ideea este super, stilul si mie mi s-a parut mai greoi, dar ideea parca trimite putin, putin la Gaia lui Assimov.

Trimis de: Ahriman pe 20 Apr 2004, 04:56 PM

Daca nu ma insel, "Solaris" a fost scris cu ceva timp inainte de "Gaia" lui Asimov!

Trimis de: Jubi pe 13 Jul 2004, 03:52 PM


Nu ascund faptul ca ma incearca o placuta nostalgie cand ma gandesc la "Dune"... Am citit Dune si Mantuitorul Dunei, prin clasa a9a, iar la finalul cartii eram extrem de nervoasa,pentru ca nu mi s-a zis mai devreme cat de superba e cartea.Habar n-aveam de continuare, cand am descoperit o fata din liceu care stia si ea ce e aia Dune, plus ca avea in biblioteca toate partile din serie. So, in a11a am citit restul cartilor: Copii Dunei,Imparatul-Zeu al Dunei,Ereticii si Casa Canonicatului...

Toate povestile, spuse in necunostinta de cauza, cum ca seria Dune ar fi doar un basm de adormit copii ... ma rog, nu le consider fondate. Frank Herbert a fost un geniu prin ideile sale. EU, personal i-am indragit scrierile si am fost iremediabil impresionata. Am tot incercat sa citesc si "Ciuma Alba" si inca cateva carti scrise de el, dar n-am reusit.In schimb am citit trilogia Pandora. O adevarata peripetie cu cartile astea: am gasit volumul 2 intr-o biblioteca si citita printre radnuri am zis ca e super faina, insa era importiva princiipilor mele sa citesc un volum intermediar asa ca am lasat-o acolo. Ulterior am dat peste volumul 1 intr-o cu totul alta biblioteca... le-am citit pe amandoua, iar Factorul Inaltare la-m gasit intr-un anticariat, singurul volum care-l am acasa.

Ce e esential: Dune e un must have pentru pasionatii de literatura. Nu as putea sa va argumentez si de ce,pentru ca prima lectura care am facut-o seriei a fost in parfumul farmecului ei.Nu am stat sa analizez prea tare cum si de ce se intampla , ce se intampla in carti, ci m-am lasat minunata de idei. Poate la o a doua lectura, a treia am sa ma consider in stare sa fac un mic review despre seria Dune.

Trimis de: actionmedia pe 15 Jul 2004, 12:59 PM

Prima data am luat contact cu fenomenul dune prin 1991 sau '92, eram la liceu (sectia informatica) si, în "laboratorul de info" aveam un singur calculator mai performant (286 upgradat). Unul dintre colegi mai avansat în ale informaticii a adus (nu stiu de unde) jocul Dune. Era primul joc de strategie care avea si o poveste era un soi de Strategy-Quest. Am pierdu multe ore jucand acel joc, eram vreo 3-4 colegi mai tot timpul călare pe acel calculator. Ideea este joculetul mi s-a parut foarte reusit pentru vremea lui.
Apoi dupa vreo jumatate de an am auzit ca va apare si cartea, am asteptat-o cu sufletul la gură, urmăream mai tot timpul emisiunile lui Mironov care spunea ca va apare, ca e asa si pe dincolo. Economisisem bani si am asteptat. Primul lot s-a epiuizat destul de repede, la mine in oras a aparut cam la o luna dupa ce a fost anuntata.
Am cumparat-o si n-am mai lasat-o din mana pana nu am terminat de citit, citeam 8-10 ore pe zi, revdeneam la capitolele pe care nu le înţelesesem complet. Am stat ore în şir să studiez hărţile anexate (cam proaste la ediţia aceea) pentru a vizualiza lumea descrisă de Herbert.
Trebuie să precizez că la început am fost un pic dezamăgit că acţiunea din carte nu corespundea cu ceea ce mi-am imaginat eu după ce am văzut jocul dar mi-a trecut repede după ce am avansat şi am descoperit că era mult mai interesantă cartea.
Am citit toate volumele aparute, inclusiv acel Dune 7. Mi-au plăcut toate, mai ales ca mereu veneu cu ceva nou. Recunosc ca autorul are un stil de a scrie care nu iti permite sa retii actiunea. De aceea am recitit cartea.

Referitor la primul film (cred ca de prin 1984) exista o versiune mai lunga care include si un preambul care povesteste despre Jihadul Butlerian si despre lumea dinainte de Dune precum si cum au luat fiinta Organizatia Bene Geserit si si scoala de instruire a mentatilor. Lucruri care nu se regasesc in carti decat rasfirate pe ici pe colo, in film era o sinteza.

Filmul trebuie privit ca o poveste separata si nu ca o ecranizare. Are multe scapari. Partea cu armele bazate pe Voce sunt o inventie ale scenaristilor, nu exista asa ceva in carte.

A doua ecranizare este mult mai interesanta dar intruchiparea lui Stilgar in prima parte mi se pare nereusită, actorl nu evoca de loc charisma si autoritatea lui Stilgar, dimpotriva pare un servitor umil. Faza cu baronul zburator mi se pare iarasi o exagerare, Suspensiile aveau rolul de a-l face mai usor nu de a-l ridica de la pamant (nu mai mult de cativa cm).

In incheiere vreau sa precizez ca Dune este cea mai reusita Saga pe care am citit-o, nu am citit Pandora din motive circumstantiale, dar nu cred ca ar fi corect sa judecam o carte prin ompartie cu alta. Mie mi-a placut Dune asa cum este.

Trimis de: Tembo pe 19 Jul 2004, 08:00 PM

He He.... Dune, motivul pentru care m-am hotarat sa particip si eu la discutie, nu numai sa va citesc. tongue.gif Parerea mea e ca e una din cele mai extraordinare carti scrise vreodata. De ce? Pentru ca mi se pare fascinant cum Herbert a reusit sa recreeze o lume intr-atata detaliu, de la moda la politic. Mie mi s-a parut ca tocmai intriga politica face deliciul cartii (cartilor), pentru ca lupte cu nave spatiale poate sa-si imagineze multa lume.

Nitel off topic, am citit si ciclul "Caselor". M-au dezamagit destul de rau. Mi s-a parut ca au fost scrise cu scopul clar de a deveni miniseriale pe Sci Fi Channel. Actiunea e destul de interesanta in mare, dar stilul e enervant si personajele sunt aproape caricaturale prin lipsa de profunzime.

Trimis de: Rork pe 6 Nov 2004, 05:46 PM

Tembo prietene, ai dreptate in ceea ce priveste Trilogia Caselor, ca sa zic asa. Absolut jenante. Si nu inteleg de ce fiul lui Herbert s-a mai pretat s-o mai scrie si pe cea despre Jihadul Butlerian, care am dedus dupa parerile on-line ale cititorilor ca ar fi si mai catastrofala. Banii nu sunt o justificare suficienta, parerea mea...

Chestia cu Dune 7 aparuta doar in Romania e absolut penibila. Iar penibilul continua parca intr-o stire din revista Lumi Virtuale (numarul 1 sau 2 tiparit) in care se vorbeste despre o continuare, chiar 2 (obsesia trilogiilor!) la Dune 7. Sau gresesc Ares? Daca nu, as fi curios pana unde vor sa intinda unii aberatia asta si cu ce scop. Oricum, cu Nemira m-am lamurit. S-au laudat candva ca ei nu publica carti SF de duzina si dupa aia au tras Dune 7 si o continuare la Blade-Runner-ul lui Ph. K. Dick. mad.gif Ca sa nu mai spun nimic de volumul ala interactiv, carte-joc caruia i-am uitat titlul. Nu ma deranjeaza opiunile editoriale de acest gen, ci ifosele elitiste ale unora.

Trimis de: factura pe 21 Dec 2006, 12:38 AM

QUOTE (Jubi @ 13 Jul 2004, 03:44 PM)
Nu ascund faptul ca ma incearca o placuta nostalgie cand ma gandesc la "Dune"... Am citit Dune si Mantuitorul Dunei, prin clasa a9a, .

Ma apucase si pe mine zilele astea un dor de Dune... Cred ca a fost printre primele SF-uri citite si poate de asta a ramas acolo cu un pret special.Mi-a placut foarte mult apoi si Jocul lui Ender.Dune e Dune.Nu sunt specialista in domeniu(de parca exista specializare in domeniul SF-ului rofl.gif ),dar cred ca e genul de carte pe care trebuie sa o citesti in adolescenta.Pentru impact.

Trimis de: Merlina pe 1 Jan 2007, 11:07 PM

@factura

QUOTE
...dar cred ca e genul de carte pe care trebuie sa o citesti in adolescenta.Pentru impact.

Acum da, sunt sanse sa o citeasca toti adolescentii. Dar aminteste-ti ca in momentul in care si-a facut aparitia pe piata, a gasit multa lume trecuta de vremea adolescentei... Era pacat sa nu fie citita de toata lumea, ma rog, de amatorii genului.

Trimis de: Erwin pe 2 Jan 2007, 01:17 AM

am fost de mic pasionat de SF, dar prima dată am luat cunoştinţă de existenţa cărţii Dune (prima din serie) prin anii 1987-88, apoi am reuşit s-o citesc când a apărut la NEMIRA (până pe la numărul 100 am aproape toate cărţile din seria Nautilus) şi m-a impresionat profund, Dune este o carte de referinţă... Am citit şi Dune 7 (care într-adevăr, nu mai are farmecul din prima serie) şi seria PANDORA care mi se pare o altă lucrare excelentă a lui F.Herbert. Universul imaginat de autor este fascinant prin complexitate, povestea este incadrată de multiplele aspecte ale civilizaţiei, social, politic, religios, intriga se dezvoltă pe numeroase planuri... este o carte completă dar care lasă în acelaşi timp mult loc imaginaţiei cititorului... un univers pasionant, o saga profundă, cu implicaţii filozofice, cu savoare de roman de aventuri şi de spionaj, cu iz de cronică medievală (citatele prinţesei Irulan) dar şi de Carte Sfântă (perceptele religiei Dunei)

destinul omenirii este unul dramatic dar plin de speranţe; este în acelaşi timp o carte a zilelor noastre, căci temerile şi conflictele sunt actuale, cu uşurinţă putem face paralele între cele de azi şi cele din carte, ne îndeamnă la meditaţie asupra lor...

Trimis de: simonsays pe 4 Jan 2007, 02:56 PM

QUOTE
Frank Herbert left a detailed and expansive outline for "Dune 7," which wraps up many storylines introduced in the original six Dune Chronicles, plus the story will finish numerous loose ends from the six prequels written by Brian and Kevin. In breaking down the outline to begin writing, Brian and Kevin realized the novel would be close to 1500 pages long; therefore, they have divided the story into two volumes, HUNTERS OF DUNE and SANDWORMS OF DUNE (titles suggested by Frank Herbert).

HUNTERS OF DUNE was released in 2006 and
SANDWORMS is due out in fall 2007.


http://www.dunenovels.com/FAQ.html

A vazut careva prin librariile noastre Hunters-ul ?

Trimis de: Florina R. pe 3 Mar 2007, 02:24 PM

Sunt carti superbe, si, chiar daca sunt S.F., sunt mai realiste decat multe altele(pentru cine vrea sa vada acest lucru). O singura observatie as avea: autorul pune prea mult accent pe "capacitati", pe spectaculos, si prea putin pe smerenie, si alte insusiri sufletesti necesare unui Mantuitor. Dar, intrucat e doar un roman, scris si ca sa se vanda bine, se pot trece cu vederea scaparile.Desi...copiii si adolescentii care le citesc, n-ar trebui sa inteleeaga ca religia si ideea de Mesia se bazeaza pe capacitati, si pe impunerea ideilor (fie si legitime) prin lupta armata.

Trimis de: ema27 pe 10 Mar 2008, 08:55 PM

http://librarieonline.net/dune-mantuitorul-dunei-p-508.html

Trimis de: oliviucraznic pe 23 Jun 2010, 11:14 PM

QUOTE(marky @ 16 Jul 2003, 03:03 PM) *
Ati citit aceasta carte?
Multi dintre cei care au citit Dune (fie primele 2 volume fie toate 7) afirma ca a fost cea mai buna carte din domeniu, citita ever (printre acestia ma numar si eu).
Dupa aceasta cate s-au facut 3 filme , dintre care 1 (cel mai vechi ) artistic si 2 seriale si pe subiectul cartii au aparut 3 jocuri pe calculator.

Ce parere aveti despre care si/sau filme? (in caz ca le-ati citit/vazut)

Dune sunt excelente. Filmul de David Lynch e superb. Filmul cu Alec Newman e sub orice critică. Însă Copiii Dunei filmul tot cu Alec Newmann e foarte bun.
Mai important însă, dacă ţi-a plăcut Dune, citeşte Imperiul Marelui Graal de Sebastian Corn, e în acelaşi stil dar după părerea mea mult mai elaborată şi mai incitantă (desigur Dune rămâne prima, ca deschizătoare de drumuri, dar Corn a dus lucrurile mai departe, mult mai departe. Încearcă şi vei vedea).

Trimis de: oliviucraznic pe 23 Jun 2010, 11:19 PM

QUOTE(Florina R. @ 3 Mar 2007, 03:24 PM) *
Sunt carti superbe, si, chiar daca sunt S.F., sunt mai realiste decat multe altele(pentru cine vrea sa vada acest lucru). O singura observatie as avea: autorul pune prea mult accent pe "capacitati", pe spectaculos, si prea putin pe smerenie, si alte insusiri sufletesti necesare unui Mantuitor. Dar, intrucat e doar un roman, scris si ca sa se vanda bine, se pot trece cu vederea scaparile.Desi...copiii si adolescentii care le citesc, n-ar trebui sa inteleeaga ca religia si ideea de Mesia se bazeaza pe capacitati, si pe impunerea ideilor (fie si legitime) prin lupta armata.


Dune ne prezintă o întreagă filosofie, o alternativă la religie. Înţeleg punctul tău de vedere, şi eu sunt creştin şi consider această alternativă a nu fi chiar ceea ce avem nevoie, dar priveşte-o ca pe o propunere care nu trebuie luată ca atare. Poţi să iei din ea ce ţi se pare ok şi să dezvolţi de aici. Un viitor în care religia creştină primează, dar totodată sunt dezvoltate capacităţile rasei umane nu mi se pare o problemă de incompatibilitate. Omul este inferior creaţiei originare, şi trebuie să evolueze pentru a ajunge iar acolo. Poate că Herbert propune o cale care, atât timp cât nu o practici în locul religiei ci în slujba ei, poate fi o soluţie.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)