Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Universul Cartilor _ Mihai Eminescu

Trimis de: genicon pe 13 Dec 2003, 01:15 PM

O discutie purtata aseara este baza pentru acest subiect.

Cu totii am auzit de "poetul national",de "geniul literaturii romanesti", intr-un cuvant, de Eminescu. Cu totii i-am citit si invatat poeziile, fortat sau nu. Cu totii stim cate ceva despre el. Cu totii avem o parere.

Care este parerea voastra? Este intr-adevar Eminescu un geniu? Este el intr-adevar soarele literaturii romanesti? Sau a fost doar persoana potrivita in momentul potrivit. Si... mai ales... credeti ca exista putin posibilitatea ca Maiorescu sa fi "umblat" putin pe la opera lui? wink.gif

Trimis de: Petru pe 13 Dec 2003, 03:32 PM

Eminescu ramane un geniu al poeziei si asta in ciuda criticilor care nu de putine ori au incercat sa discrediteze imaginea acestuia.

Trimis de: Mistinguett pe 14 Dec 2003, 03:17 AM

Pe unde traiesc eu nu s-a auzit de alti romani decat de Nadia si Ceausescu. Dar bine, vorbim de o natie care (in mare majoritate) il cauta pe Shakespeare in cartea de telefon. (e o gluma, ok, nu-mi sariti in cap).

Bine, admit ca in anumite cercuri culturale s-o stii si de Eminescu (si de Enescu, dupa profil).

Probabil ca sunt singura romanca de parere ca Eminescu a fost (doar) un poet foarte bun. Genial? Nu. Genial a fost Shakespeare. Ii acord insa o mare doza de imaginatie (care personal cred ca a venit din nebunie, dar ma rog, n-are importanta de unde vine, nu? Ca si in cazul lui Bacovia, care era inspirat de depresie). Cel mai bun poet roman? Se poate - dar dupa ce ii clasificam?
Si nu dati cu pietre, ca tot n-o sa-mi placa Eminescu - au mai incercat vreo mie de persoane sa ma convinga.

.

QUOTE
Si... mai ales... credeti ca exista putin posibilitatea ca Maiorescu sa fi "umblat" putin pe la opera lui?

Care-i barfa? laugh.gif Ca ma intereseaza.

Trimis de: Nana Floare pe 14 Dec 2003, 04:34 PM

Io-s foarte curios de viata privata a lu' Eminescu pe cand umbla haihui prin strainataturi...ca se cam feresc exegetii sa dea detalii...si cred c-ar fi tare picante.

PS: a fost candva un numar special in DILEMA despre topicul de fata...cred ca prin 2000 sau 1999...

Trimis de: Black_lady pe 16 Dec 2003, 03:23 PM

Da, toti am citit ceva de Eminescu - mai mult fortat, dar oricum... Mie personal nu prea imi place, dar are si unele poezii frumoase, iar "Luceafarul" mi se pare una dintre ele. In orice caz, este considerat "cel mai bun poet", etc. si este probabil cel mai cunoscut. Probabil ca a fost bun, dar sigur nu genial. Si mi se pare o prostie ca in fiecare an de scoala trebuie sa ne intoxicam cu ceva scris de el...
Dar despre proza lui Eminescu ce parere aveti?

Trimis de: yuanescu pe 16 Dec 2003, 05:21 PM

QUOTE (Nicodim @ Dec 14 2003, 04:44 PM)
Io-s foarte curios de viata privata a lu' Eminescu pe cand umbla haihui prin strainataturi...ca se cam feresc exegetii sa dea detalii...si cred c-ar fi tare picante.

PS: a fost candva un numar special in DILEMA despre topicul de fata...cred ca prin 2000 sau 1999...

exegetzii au citit scrisoarea I ... tu nu ai citit-o?

Trimis de: Nana Floare pe 16 Dec 2003, 05:24 PM

...am citit-o...dar de mult. Da' eu ma refeream la can-canuri despre viata privata a Geniului...nu la discursul standard ca "a studiat trei ani aici si patru ani dincolo"...sunt curios ce facea in timpul liber... rofl.gif mwah1.gif

Trimis de: Petru pe 16 Dec 2003, 06:45 PM

Este evident ca au existat si asemenea "intamplari", fiecare om macar odata in viata a incercat asemenea lucruri...

Trimis de: Ryan pe 16 Dec 2003, 11:34 PM

Eu sunt contra.... prea il ridica lumea in slavi. Ca da, are poezii foarte reusite (unele) asta e o treaba, dar genial nu se potriveste. Si pana la urma tine si de gust, nu numai de ce spun criticii. Pai mie mi se pare ca Blaga e mult mai frumos si mai profund decat Eminescu. Si ce ma mai enervau profii in scoala cand ne puneau sa ne stoarcem creierii gandindu-ne ce o fi vrut Eminescu sa spuna prin nu stiu ce metafora ... treaba lui ce a vrut sa spuna. De ce trebuie sa il disec eu daca-i prefer pe altii? Bine ca am scapat 6.gif

Trimis de: Fericita pe 18 Dec 2003, 12:21 AM

QUOTE
Ca si in cazul lui Bacovia, care era inspirat de depresie

In sfarsit am inteles!

In liceu m-a urmarit treaba aia cu "geniul neinteles" si "eul liric".
Daca nu l-as fi invatat pe Eminescu cu forta acum poate l-as fi gustat
cu placere. Dar iar imi amintesc iar de "geniul neinteles"... si eul meu liric
se simte profund depasit.



Trimis de: black ice pe 22 Dec 2003, 02:13 AM

O.K.
Eminescu nu e genial. Vreau atunci sa aflu un poet genial. Unul care a influentat in asa mare masura literatura noastra. Vreau si eu sa aflu cine a fost cel care a declansat curentele literare de simbolism sau modernism? Cine a fost cel de la care s-au inspirat Blaga si Bacovia?

Ati citit Geniu Pustiu, Avatarii Faraonului Tla, Sarmanul Dionis si poeziile sale de la varsta maturitatii? Cineva inzestrat doar cu talent n-ar putea creea asa ceva, n-ar putea da nastere unui fenomen - caci da, la scoala asta se invata, eminescianismul, care e un fenomen. Pentru asa ceva, e nevoie de geniu. Vreti sa-o spuneti nebunie, foarte bine. Nu e decat un pas. Dar deja intram pe alte meleaguri, pe cele ale persoanei Eminescu, ori pe noi, in acest topic cel putin ne intereseaza opera sa si nu persoana sa.

Se spune ca geniu este acea persoana care'si depaseste timpurile. Primul volum al lui Eminescu, conform dorintei lui, trebui sa fie intitulat "Poemele Lunii". Dupa cum prea bine stiti, a fost intitulat simplu "Poezii". Acest lucru s-a intamplat datorita lui Maiorescu. I-a spus ca lumea nu e pregatita pentru asa ceva. De abia Blaga a reusit sa prinda lumea pregatita, drept dovada in acest sens stau "Poemele Luminii".
Eminescu si-a depasit cu mult timpurile. Daca ar fi trait mai mult, poate ar fi convins si mai mult de geniul sau. Se pare ca un "simplu" "Luceafar", "Glossa" sau "Memento Mori" n-au fost de ajuns. S-au pierdut in noianul de poezii asemantoare ca forma si valoare ale altor autori, culmea, geniali, nu?

Trimis de: OMU'BUN pe 22 Dec 2003, 02:56 AM

Hm! Din tot ce s-a scris pana acum, eu trag urmatoarea concluzie: cei care considera ca Eminescu a fost genial, ii cunosc operele si deci valoarea reala! Cei care considera ca n-a fost genial, ori nu prea s-au implicat in operele lui, ori au prins o mare lehamite si antipatie, fiindca erau obligati la scoala sa invete de nevoie, in timp ce gandul zburda cam stim noi pe unde! Ei, cam asa e si-n viata! Ajungem sa uram sau sa iubim pe cineva doar datorita unor influente subiective!

Cat despre ce stiu americanii despre romani? Nu numai Nadia si Ceausescu ne-au reprezentat, ci si Coanda, Brancusi, Gheorghe Zamfir (in Londra este singurul roman a carei muzica poate fi gasita in magazinele de specialitate), sau generalul... habar n-am cum il chema, dar a carei stea se afla printre cele ale steagului Statelor Unite, de care americanii sunt atat de mandri! Mai nou, un alt roman a fost premiat de americani pentru programul antivirus extrem de eficient! Ca nu vor sa stie de unde vin? Poate din ignoranta, poate fiindca ei considera ca nici nu trebuie sa stie, atat timp cat soarele pare sa rasara in primul rand pentru America. Daca se mai bucura si alti amarati, ce mai conteaza. Da' ei pot sa moara, ca tot nu-s importanti!...

Trimis de: Mistinguett pe 22 Dec 2003, 05:14 AM

Om Bun, daca nici tu nu stii cum il cheama pe generalul ala (de care eu n-am auzit niciodata, btw), de la americani nu ma astept nici atat. Crede-ma (si nu spun asta cu nici un fel de rautate) ca sunt foaaarte multi care nici nu stiu cine e presedinte in momentul asta. Dar suntem off-topic.

Am spus ca foarte posibil Eminescu e cel mai bun poet roman. Si e bine ca ne mandrim cu el. N-am sa continui ideea care o am de pe vremea cand il citeam pe Eminescu, pentru ca este foarte dura si ar supara pe multi. Mai bine tac.
Se poate sa aiba de-a face si cu studiul fortat al operelor lui - dar ma indoiesc. La fel de bine am fost fortata sa invat si "Miorita" si multe alte scrieri. Cred ca, mai ales cand e vorba de poezie, are de a face cu ce coarde ale sufletului rezoneaza. Si (slava Domnului), bine ca nu suntem emotionati toti de aceleasi lucruri, caci atunci literatura ar fi un singur poem, poate lung si plicticos.

In concluzie, ok. Eminescu e un geniu. pash.gif flowers.gif

Trimis de: mogaldeatza pe 22 Dec 2003, 11:13 AM


Sunt impotriva folosirii lui Eminescu ca marca pt a
demonstra Vestului ce tari suntem noi.Cata vreme
elevii is fortati sa inghita comentarii gata facute
si nu sa inteleaga opera lui Eminescu cred ca n-ar fi nici
un bai daca ar fi scos din programa.
Tin minte ca intr-o tabara, dupa ce am vizitat casa de la
Ipotesti am inceput sa cantam "Pe langa plopii..." si nu ca
ne-a impus tovarasa, ci pentru ca ne placea.
Ideea e ca nu poti "vinde" ceea ce nu cunosti.Daca despre
Eminescu sti decat ca a fost un geniu si in acelasi timp un sifilitic...
Insa acum se pare ca nu mai este timp pentru lectura,pentru
reflectii...Dai pe referat.ro si iei de-a gata ceea ce au facut altii.
(chiar, ei cum or avea timp?)

Trimis de: bunicu'Gilbert pe 22 Dec 2003, 12:14 PM

QUOTE (OMU'BUN @ Dec 22 2003, 02:58 AM)
.... cei care considera ca Eminescu a fost genial, ii cunosc operele si deci valoarea reala! Cei care considera ca n-a fost genial, ori nu prea s-au implicat in operele lui, ori au prins o mare lehamite si antipatie, fiindca erau obligati la scoala sa invete de nevoie.....

Ma raliez la concluzia Omului Bun. Imi amintesc ca prima data am auzit de Eminescu in clasa a VI-a de scoala elementara, cand inca era pus la index de catre regimul popular. Prof-ul nostru de romana a avut curajul sa ne povesteasca despre Eminescu si sa ne recite Scrisoarea III. Am ramas cu gura cascata. Era vremea lui Silvester Anton salveaza abatajul, Partidului, Rasuna valea si alte tampenii ale realismului socialist, in frunte cu Beniuc, Cassian si alte nulitati. Mai tarziu am invatat fortat si restul despre Eminescu. Nu mi-a placut la Eminescu decat poezia de dragoste. E magnific, dar totodata intraductibil. Cum vreti sa stie americanii de el? Nu uitati ca recent la Paris s-a contramandat o ceremonie de comemorare a lui Paulescu, adevaratul descoperitor al insulinei, pe motiv ca a fost un adept al Garzii de fier. Ce au realizarile oricarui om (savant, poet s.a) cu convingerile sale proprii? Dupa propria-mi parere realizarile lui Eminescu trebuie sa faca parte din cultura generala a oricarui roman, restul vine dupa ce incepem sa-l aprofundam.

Trimis de: Black_lady pe 22 Dec 2003, 06:57 PM

QUOTE (mogaldeatza @ Dec 22 2003, 11:15 AM)
Insa acum se pare ca nu mai este timp pentru lectura,pentru
reflectii...Dai pe referat.ro si iei de-a gata ceea ce au facut altii.
(chiar, ei cum or avea timp?)

Ei copiaza din cartile de comentarii... deci ajungem de unde ai plecat tu: nimeni, nici macar acei "altii", nu citeste cu adevarat, toti iau de-a gata.

Trimis de: Nana Floare pe 22 Dec 2003, 07:04 PM

dragilor, pai noi incurcam doua cratize: una e judecata dupa criterii estetice si de teorie literara (dupa astea e greu de dovedit ca nu e geniu national, dar usor de argumentat ca nu e geniu universal...i.e. dpdv al literaturii universale a cam copiat si el ce-o gasit prin vest plus sarea si piperul din folclorul romanesc) si alta e judecata prin prisma personala (daca te-a atins la suflet au ba; ca toti aia care ne ating, zicem ca-s geniali...ca deh, nu vrem s-admitem ca putem avea si gusturi indoielnice). mwah1.gif

Trimis de: Nana Floare pe 22 Dec 2003, 07:25 PM

...am uitat sa zic ca pe mine m-a atins la suflet ME...dar mai ales poeziile de tineretze, din etapa romantica...c-asa-s io, superficial de la natura...

Trimis de: YoyoMan pe 24 Dec 2003, 02:22 AM

QUOTE (bunicu'Gilbert @ Dec 22 2003, 12:16 PM)
Nu uitati ca recent la Paris s-a contramandat o ceremonie de comemorare a lui Paulescu, adevaratul descoperitor al insulinei, pe motiv ca a fost un adept al Garzii de fier.

Off-topic
Chiar ca e o chestie asta cu Paulescu. Si eu am vazut reportajul si am fost cat se poate de nervos si de revoltat. Mi se pare ca s-a facut o greseala fundamentala. Pai fix ei, francezii sa faca asa ceva? Din asta rezulta ca sunt plini de prejudecati.

Si acuma referitor la Eminescu: eu de cate ori citesc o poezie de Eminescu nu pot sa nu ma minunez si sa nu spun ca era genial. Era genial omul. Limba romana nu a sunat niciodata cum suna in versurile lui. Mie imi place limba romana - daca o stapanesti poti sa faci minuni cu ea - dar de cate ori citesti o poezie de Eminescu parca nu mai e limba romana - parca e limba romana la superlativ absolut. Imi place f mult - sunt chiar entuziasmat de versurile lui Eminescu.
Zicea Misti ca geniul lui - chiar daca era - provenea din nebunie: nu stiu de unde am auzit ca geniul e o forma a nebuniei si cred ca asa si este.
Si ce ziceti de ultimele cercetari dupa care Eminescu nu ar fi murit in ospiciu din cauza vreunei maladii ci ca ar fi fost lovit cu o piatra in cap de un nebun? Ati auzit asta?

Trimis de: Nana Floare pe 24 Dec 2003, 12:31 PM

QUOTE
Si ce ziceti de ultimele cercetari dupa care Eminescu nu ar fi murit in ospiciu din cauza vreunei maladii ci ca ar fi fost lovit cu o piatra in cap de un nebun? Ati auzit asta?


...io am mai auzit o barfa, da' nu mai stiu sigur daca de ME era vorba: cica atunci cand a murit, i-au scos creierul sa faca cercetari, dar, din neatentia personalului, pisica de la morga a mancat tot ce se gasea in castronas... hh.gif rofl.gif devil.gif

Trimis de: Diana-Maria pe 26 Dec 2003, 10:04 PM

Nu pot pricepe, iertata-mi fie ingustimea mintii, cum poate fi cineva contra lui Eminescu.Ca s-a batut prea tare moneda e perfect adevarat.Dar ca Eminescu ramine un poet de exceptie nu poate sa conteste nimeni.Cel putin nu un om cu capul pe umeri si cu ceva neuroni functionali in el.
Viata lui privata?! Sa fim seriosi: si marile si micile personalitati isi au ciudateniile lor... Apropos, stiati ca Einstein detesta sa faca baie? Asta asa, ca picanterie... Sau citi poeti au fost homosexuali, alcoolici notorii, dependenti de narcotice...ce ramine este VALOAREA nu amanuntele nesemnificative... Si despre Shakespeare s-a spus ca ar fi avut tendinte homo...
Nimeni nu e perfect...

Trimis de: Nana Floare pe 27 Dec 2003, 05:49 PM

QUOTE
Si despre Shakespeare s-a spus ca ar fi avut tendinte homo...

Sta marturie opera...What a piece of work is man...the beauty of the world... Simplu si adevarat... rolleyes.gif

Trimis de: mogaldeatza pe 6 Jan 2004, 08:24 AM


Van Gogh a avut probleme psihice si asta nu il face mai putin
apreciat .De ce trebuie amestecata viata privata cu opera?
Eminescu a fost un om cu o bogata experienta de viata:actor,
profesor, scriitor,etc.Un om poate un nascut un pic prea devreme
pt acea perioada.Da, a fost influentat de protectorul sau, Maiorescu,
dar nu cred ca acest lucru s-a repercutat asupra operei sale.
Mie imi place cum scrie, de curand am recitit piesele
sale de teatru si inca o data am fost uimita de claritatea si expresivitatea
stilului sau.
Apropo de Shakespeare, un grup de cercetatori a ajuns la concluzia ca este
imposibil intr-o viata atat de scurta ca a sa sa creezi atat de mult, invocand
si motive tehnice ( pe vremea aia se scria cu pana wink.gif )

Trimis de: Black_lady pe 9 Jan 2004, 08:27 AM

Si Wagner este mult mai putin apreciat pentru ca a fost compozitorul preferat al lui Hitler. ohmy.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 9 Jan 2004, 01:17 PM

Chestia cu geniul lui Eminescu ne-a cam fost bagata pe gat. Sa recunoastem. Am crescut cu ideea asta. De ce? Pentru ca pana la un moment dat parea sa fie un poet si prozator de exceptie. Insa daca il compari cu altii constati ca nu e chiar asa. Iar acest mit s-a perpetuat atatia ani si pentru ca inainte de 1989 la noi nu prea aveai posibilitatea sa-ti exprimi parerile, asa ca si le expuneau doar cei care le-au emis si cei care le-au transmis peste ani: unii profesori adica. Iar astia, chiar daca ar fi crezut altceva, nu aveau curajul sa o spuna. Nici eu nu cred in genialitatea lui Eminescu. Ca a avut niste creatii deosebite pentru vremea lui, e altceva. Dar faptul ca peste ani a fost depasit de altii demonstreaza ca nu e vb de un geniu. Nici macar in proza, asa cum sugera cineva aici. Si chiar am citit-o. Dar...

Trimis de: YoyoMan pe 12 Jan 2004, 01:28 AM

QUOTE (nefertiti @ Jan 9 2004, 01:19 PM)
Chestia cu geniul lui Eminescu ne-a cam fost bagata pe gat. Sa recunoastem. Am crescut cu ideea asta. De ce? Pentru ca pana la un moment dat parea sa fie un poet si prozator de exceptie. Insa daca il compari cu altii constati ca nu e chiar asa. Iar acest mit s-a perpetuat atatia ani si pentru ca inainte de 1989 la noi nu prea aveai posibilitatea sa-ti exprimi parerile, asa ca si le expuneau doar cei care le-au emis si cei care le-au transmis peste ani: unii profesori adica. Iar astia, chiar daca ar fi crezut altceva, nu aveau curajul sa o spuna. Nici eu nu cred in genialitatea lui Eminescu. Ca a avut niste creatii deosebite pentru vremea lui, e altceva. Dar faptul ca peste ani a fost depasit de altii demonstreaza ca nu e vb de un geniu. Nici macar in proza, asa cum sugera cineva aici. Si chiar am citit-o. Dar...

Nu recunosc deloc asta Nefertiti! Eu nu zic ca Eminescu e genial pt ca asa m-a invatat "profa de romana". Pe bune ca de cate ori citesc poezii de Eminescu realizez ca era genial. Pai cum sa stii aranja cuvintele sa sune asa de bine? Asta nu stie oricine..... Eu asa zic! thumb_yello.gif

Trimis de: Ahriman pe 5 Mar 2004, 07:37 PM

Da-mi si mi exemplu de cine a fost depasit Eminescu peste ani?
Si,intr-adevar,nu faptul ca ne-a fost bagata pe gat chestia cu genialitatea lui m-a determinat sa-l consider asa ci,asa cum spunea si cel care a postat mai sus,faptul ca i-am citit poaziile m-a determinat sa-l consider genial!Fiecare poezie a lui Eminescu vibreaza de sentimente,fiecare poezie a lui imi transmite ceva,in fiecare vers al lui se gaseste spiritul romanesc,traditia si mandria de a fi roman!
Mie-mi place!Tot ce a scris!!!! spoton.gif

Trimis de: Ela pe 10 Mar 2004, 02:02 PM

Din pacate se face cam mult tam-tam in scoala pe marginea textului, ceea ce-i determina pe multi sa abandoneze ideea ca intr-adevar le face placere lectura textelor lui Eminescu. Personal, ma incadrez in aceasta categorie.
In ceea ce priveste voloarea scrierilor lui, o consider incontestabila. Inclin acum mai mult catre proza fantastica decat spre poezii (am depasit nivelul de saturatie in scoala cry.gif )
In ceea ce-l priveste pe autor, apreciez cultura deosebita si preocuparea permanenta pentru imbogatirea acesteia.

Trimis de: menthoru' pe 10 Mar 2004, 02:14 PM

Respect puterea creativa a lui Eminescu, insa stilul sau nu mi-a placut niciodata ... nu ma dau in vant dupa poetii romantici. Simbolismul in schimb ... Bacovia touches my brain.

Trimis de: nefertiti-old pe 10 Mar 2004, 02:27 PM

Ok, luati ce am spus ca pe o parere persoanal si atat. Asa cum si este. Insa raman la opinia mea referitor la faptul ca nu e unicul "geniu" si nici unul deasupra tuturor, ca sa il tot slavim pana in veacul veacurilor. Ideea era ca mai sunt si alti poeti sau prozatori ce pot fi situati la acelasi nivel cu Eminescu. In plus, ar trebui tinut cont si de un alt aspect: sa judecam geniul unor oameni de litere si in functie de epoca in care se manifesta. Eminescu apartine unei anumite epoci. S-a mentinut in "top" foarte multi ani, e drept. Dar nu pot accepta ca in toti acesti ani nu a mai aparut altul cel putin la fel de bun. E o aberatie. E ca si cum am continua sa-i aducem ofrande lui Burebista, de exemplu, pentru singurul motiv ca doar despre el stim ca este stramosul nostru cel mai vestit. In fine, comparatia poate fi usor deplasata, dar... Burebista are locul sau in istorie, Eminescu pe al sau in literatura, dar haideti sa privim inainte, nu mereu inapoi.

Trimis de: mogaldeatza pe 10 Mar 2004, 03:50 PM

QUOTE (nefertiti @ 10 Mar 2004, 03:27 PM)
Eminescu apartine unei anumite epoci. S-a mentinut in "top" foarte multi ani, e drept. Dar nu pot accepta ca in toti acesti ani nu a mai aparut altul cel putin la fel de bun. E o aberatie.


Intr-adevar, dar nu se poate nega faptul ca multe
din problemele abordate de el sunt si acum valabile
in Romania.
Cat despre faptul ca a apartinut unei alte epoci, de acord,
dar, cred ca, in mare doar "forma" distinge epoca lui de epoca
noastra.
Nu se poate nega faptul ca au fost si alti poeti de valoare
( Arghezi, Nichita,etc) dar, ceea ce-l diferentiaza de ei este
diversitatea si complexitatea operei sale, vizionarismul sau.
( of, tot la parerea mea ajung,da, asta e!)
Nu sunt adepta proclamarii lui cu orice pret ca "geniu national",
dar nici nu cred ca in prezent Eminescu este un "poet de sertar".
Lectura operei sale implica si existenta timpului fizic pentru a o
realiza, aprofunda si intelege.
Ca, asa, cum s-a abordarea operei sale in programa scolara
se face de catre unii dascali in mod pompieristico- propagandist
este adevarat, dar putem spera ca situatia se va remedia cumva
, candva wink.gif

Trimis de: Aschiutza pe 10 Mar 2004, 09:06 PM

Problema e ca la noi s-a stabilit obiceiul sa se faca "topuri". Sa fie comparati cu un model. Numai ca fiecare poet are "geniul" sau si sunt multi care si-au depasit timpul, care au idei nemaipomenite si putere mare de versificare. Eminescu e cred singurul poet care e considerat ca geniu...poate acu si Nichita. Iar Caragiale e geniul dramaturgiei. Si probabil Preda al prozei (acilea nu s-au prea hotarit criticii nostri smile.gif ). Intr-adevar, Eminescu si- pus amprenta asupra poeziei romanesti si ii admir poeziile tare mult ( mai ales cele cu tenta filozofica). Iar ideile lui ramin multe si acu valabile. Acu daca l-a depasit cineva in genialitate dintre ceilalti poeti romani...

Fiecare poet trebuie considerat ca fiind copil al secolului sau. Cindva lucrurile tot vor avansa, vor apare noi idei, noi miscari filozofice si ce a scrie el va parea prafuit. Credeti ca Goethe nu a fost depasit in idei de alt poet german? Dar el va fi considerat inca secole de acuma poetul geniu al germanilor. Iar la englezi nimeni nu-l va depasi in clasament pe W.S. smile.gif
Cred ca si englezilor li s-a acrit sa auda toata scoala numai de geniul lui W.S., nu credeti?

Dar fiecare natiune are nevoie de simbolurile lui , care sa-i dea identitate si in care sa se recunoasca cu totii. De aceia e ales ca geniu poetul cu vederi cit mai universale in care sa se inteleag cit mai multi oameni. Chiar cui nu-i place Eminescu va intelege ceva din poezia lui. Daca e sa-l iau pe Nikita e mult mai greu de "digerat" , la fel toti ceilalti moderni. Multi tineri se vad in schimb in poetii simbolisti mult mai degraba ca in Eminescu, e timpul abstractizarii, al cautarii incrincenate si nu al distantarii si deceptiei filozofice de care da dovada Eminescu. Asta se potriveste mai mult celor care au trecut prin anumite taisuri ale vietii.

Ce ar fi daca toti am mai citi odata scrisoarea I si apoi am scrie impresiile proaspete si nu cele din scoala?

Trimis de: Ahriman pe 10 Mar 2004, 09:49 PM

Eminescu se potriveste la orice si oricand;omul a fost un geniu care a excelat in domeniul sau dar,din pacate,a fost inteles de putini contemporani si cu atat mai putin acceptat.Cei care il citesc pentru prima data,indiferent de varsta si de orintare a gandirii,raman intr-un fel sau altul impresionati.Nu cred sa fi citit cineva vreo poezie d-a lui Eminescu si sa fii ramas indiferent.

Trimis de: mogaldeatza pe 11 Mar 2004, 08:46 AM

QUOTE (Ahrimann @ 10 Mar 2004, 10:49 PM)
Nu cred sa fi citit cineva vreo poezie d-a lui Eminescu si  sa fii ramas indiferent.


"Pe când nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici samburul luminii de viata datator,
Nu era azi, nici mane, nici ieri, nici totdeuna
Căci unul erau toate si totul era una,
Pe când pamantul, cerul, vazduhul, lumea toata
Erau din randul celor ce n-au fost niciodata,
Pe-atunci erai Tu singur, incat mă-ntreb în sine-mi
Au cine-i zeul carui plecam a noastre inemi?"(Rugaciunea unui dac)


Trimis de: March pe 11 Mar 2004, 04:10 PM


Astazi putem discuta intens despre poezia si activitatea publicistica a lui Eminescu. Tot ce putem afla, insa, cu adevarat despre omul Eminescu vine din marturiile celor care l-au cunoscut. Dincolo de festivisme si de mitizare, Mihai Eminescu este un personaj cu totul special al istoriei noastre culturale si un scriitor cu multe rezerve de interes actual.Depinde de cine , cum si ce citeste in textele sale. Iar cum a fost cu adevarat n-o sa ne spuna nici romantiosul Calinescu, nici naivul Cezar Petrescu, ci "martorii" Iacob Negruzzi , George Panu, si Ioan Slavici ,prietenii sai.

-Cum arata Eminescu ?

Portretul lui de la 18 ani ne bintuie tuturor anii de scoala. Apoi mai sunt portretele de "tineri voievozi"din poeziile lui cu care Eminescu trebuie neaparat sa semene, cu ochii mari, demonici si pielea de marmura. Slavici insa spune ca avea " ochii marunti" si ca l-a crezut persan : " Un tinar oaches, cu fata curata si rasa peste tot, cu un lung " clabatz" banatesc peste pletele negre, cu ochii marunti si visatori si intodeauna cu un zimbet oarecum batjocoritor pe buze ; un albanez - imi ziceam - poate chiar un persian".

-Era Eminescu un geniu indiferent la bunurile lumesti ?

Cam asa ar spune orice elev care-i studiaza opera. Eminescu traia laolalta cu soarecii, ca doar asa spune intr-o poezie ( "Cum nu sunt un soarec,Doamne - macar totusi are blana -/ Mi-as minca cartile mele, nici ca mi-ar pasa de ger..."), nu-l interesau nimic din cele moderne , traia numai pentru opera lui,etc. Si azi vedem poeti care traiesc deliberat in mizerie si se poarta ca niste mitocani , tocmai pentru ca acesta este modelul poetului din totdeauna. Dar Eminescu se pare ca era totusi altfel, chiar cu totul altfel. Ioan Slavici, cu care a fost bun prieten, spune ca : " In timpul care l-a petrecut la Viena , el tinea mult sa aiba locuinta comoda , larga ,curata, linistita si luminoasa, sa se imbrace curat si bine , sa-si aleaga mincarile dupa plac, sa fumeze tigari fine , sa-si gateasca el insusi cafeaua de Mocca si bea numai vinuri de calitate superioara ori apa curata . Era un om cu trebuinte putine, dar cu apucaturi boieresti care stia sa sufere si sa rabde fara ca sa se plinga si respingea cu un fel de oroare tot ceea ce i se parea vulgar .... "

-Sfirsitul trist .

Majoritatea celor care l-au cunoscut pun boala psihica a lui Eminescu pe seama ereditatii si vorbesc despre ceilalti membrii ai familiei atinsi de nebunie. Negruzzi spune ca a vazut primele semne ale bolii foarte devreme, atunci cand Eminescu a inceput sa fie interesat exclusiv si obsesiv " de metafizica indiana si, in general , de problemele religioase".
Cu suisuri si coborisuri, sub ochii neputinciosi ai prietenilor, Eminescu a murit in institutul pentru alienati ai doctorului Sutzu.

-Cazul Veronica Micle - " Ademenit si rapus"

Desi barbat cu succes la femei, Eminescu se pare ca nu era deloc ceea ce se cheama un macho, nu facea caz despre cuceririle lui si nici nu prea vorbea despre femei : " In ceea ce priveste viata sexuala, el era de o sobrietatea extraordinara. El niciodata nu vorbea despre femei decit avind in vedere partea ideala a fiintei lor si dispretuia pe oamenii care alerga dupa "fuste" ori vorbesc despre afaceri scandaloase. Slabiciunile lui erau cu desavirsire platonice , lucruri despre care se vorbeste cu un fel de religiozitate si numai ademenit si rapus putea el sa aiba legaturi care nu sint curate, cum era in cele din urma cele cu Veronica Micle, despre care mi-a vorbit numai in ziua care a putut sa-mi zica : In sfirsit, am scapat !"
Veronica Micle nu era prea iubita de cei din jurul lui Eminescu, ba unii o invinuiesc ca a fost cauza bolii sale psihice. Slavici crede ca a fost " ademenit si rapus " de aceasta femeie si, dupa despartirea lor , se pare ca Veronica s-a consolat repede. E de neuitat tabloul pe care-l poveste Negruzzi si la care a asistat el insusi : " Am gasit pe Veronica jucand carti cu un tinar ofiter. Eu totusi cautam sa o pregatesc cu incetul la vestea nenorocita despre boala prietenului ei pentru a nu o impresiona din cale afara , cind spre uimirea mea vazui ca Veronica ia lucrul foarte usor, aproape cu indiferenta. "A inebunit Eminescu ? Se vedea de mult ca merge pe calea aceasta " - Apoi, schimbind vorba, trecu la un subiect de conversatie mai vesela ...."

Oricum, e de retinut ca cele mai frumoase si mai celebre poezii de dragoste nu i-au fost inspirate lui Eminescu de Veronica, ci de Cleopatra Poenaru, o " doamna negresit foarte inteligenta , dar deloc frumoasa si mult mai mare de ani decit Eminescu ".

( selectiuni din pagina de cultura intocmita de Luminita Marcu in "Ev.Z." din 18/01/04)

Trimis de: nefertiti-old pe 11 Mar 2004, 04:22 PM

Eu nu am negat nici o clipa talentul de exceptie al lui Eminescu, mai ales in privinta prozei, care, dupa parerea mea, intrece valoarea literara a poeziilor. Din pacate, in manualele scolare se studiaza obsesiv cam aceleasi opere ale sale, cateva poezii, mai exact. Si, as spune eu, nu neaparat cele mai valoroase.

Trimis de: runik88 pe 14 Mar 2004, 12:04 AM



Nu stiu daka a fost sau nu genial,dar cred ca merita titlul de poet national pt ca abordeaza toate temele poetice.
Nu pot sa sufar poeziile lui siropoase de dragoste dar opere precum luceafarul sau sarmanul dionis sunt remarcabile.
Pt mine el are si plusuri si minusuri.

Trimis de: Valheru pe 14 Mar 2004, 11:35 AM

Parerea mea sincera si dezinteresata este ca nu poti fi contra unui poet considerat nu numai de romani ci si de alte natii drept genial ...
Poti fi doar indiferent...

Trimis de: Anthrax Center-shok pe 28 Mar 2004, 01:56 AM

Mihai Eminescu, plagiator second hand.
"Filosoficele" lui poeme sunt preluate de la Arthur Schopenhauer, care la randul lui a copiat dupa Kant.

Trimis de: mogaldeatza pe 29 Mar 2004, 08:35 AM

Respectand dreptul la opinie al lui Anthrax nu pot decat sa-i sugerez sa-l citeasca pe Eminescu fara prejudecati ... preluate.

Trimis de: Tyra pe 29 Mar 2004, 03:54 PM

Inainte nici macar nu vroiam sa aud de Eminescu. Il puneam pe Bacovia mereu in fata, fiind poetul meu preferat. Acum, dupa ce am descoperit cu adevarat Luceafarul si dupa ce am inceput sa inteleg nebunia lui Eminescu, mi-am dat seama ca gresisem.

Este cel mai mare poet al nostru? Poate ca da, poate ca nu.

Trimis de: rossi pe 29 Mar 2004, 08:07 PM

@Anthrax rofl.gif
Mai, adevarul e ca foarte putini poeti romani au fost originali...
@Tyra sa inteleg ca ti-a placut Luceafarul de la sectiunea bancuri... smile.gif

Trimis de: Ahriman pe 30 Mar 2004, 10:48 PM

QUOTE (Anthrax Center-shok @ 28 Mar 2004, 01:56 AM)
Mihai Eminescu, plagiator second hand.
"Filosoficele" lui poeme sunt preluate de la Arthur Schopenhauer, care la randul lui a copiat dupa Kant.


Stii ca Eminescu l-a studiat cu asiduitate pe Schopenhauer, nu?
Era un adept al filosofiei acestuia...

Trimis de: Unu pe 31 Mar 2004, 01:25 AM

Nu e vorba despre Eminescu ca si filosof, si ca nu conteaza atât de mult de unde vin ideile sale, cât mai ales felul în care le exprima.

Pe de alta parte virtutile de semidoct nu sunt congruente cu caracterul imberb al personajului pe care îl reprezinti.

PS: Pentru cei care au neclaritati, vezi topicul http://www.hanuancutei.com/forum/index.php?act=SF&f=36&.

Trimis de: Jubi pe 31 Mar 2004, 08:00 PM

Daca o tara intreaga si multi de peste hotare il considera pe Eminescu un geniu (pura generalizare), probabil cei ce sunt in dubii ar trebui sa urmeze gloata si fie unul din ei, cu aceleasi pareri si opinii si sa zica si ei ca Eminescu e un geniu?

@anthrax center-shock: errr....din cate stiu eu, literatura noastra a inceput de pe la 1848 sa ia contur... 1848!!!
E jenant sa avem nici 200 de ani de istorie literara si cum s-au pornit mai greu la drum puturosii cu potential scriitoricesc din frumoasa noastra tara, era evident ca trebuiau sa ia de undeva cateceva si sa se inspire...poate daca ai fi spus-o mai delicat nu ti-ar fi sarit forumistii in cap si nu ai fi ajuns sa zici ca ti-e scarba de ei... acum eu nu te contrazic... nu l-am citit pe Schopenhauer si nici n-am de gand, stiam ca Eminescu s-a ghidat dupa teoriile lui si atat. Si... orice lucru rau, in viziunea unora, ar trebui sa permita si cautarea acelui dram de parte pozitiva, asa ca de ce nu incerci sa apreciezi si ce a creat Eminescu frumos si interesant?

Trimis de: PIT-a-PAT pe 2 Apr 2004, 09:19 PM

M. Eminescu este fara indoiala cel mai mare poet roman si sunt sigur ca asa va fi mereu. Ca tot spuneati de epoca in care se afirma un poet...el s-a afirmat la inceputurile literaturii romane (bine, fara scrierile medievale), cand limba romana se afla intr-un stadiu "primar". Tocmai asta il face cel mai mare poet al literaturii noastre. Un poet contemporat are la indemana o limba romana ce-i ofera posibilitati necomparabile cu cele din timpul lui Eminescu. Sa va mai spun ca foarte multe din poeziile sale sunt lipsite de neologisme,scrise in cea mai pura limba romana?
Geniul lui Eminescu nu trebuie pus la indoiala. Comparabil cu alti poeti, poate ca nu pare "cel mai cel", dar conjuctura isorica si sociala in care acesta si-a scris poeziile adaugate calitatilor sale lirice incontestabile il fac un geniu.

Iar pentru carcotasi.... Cum pot critica in primul rand un om care a avut curajul sa traga dupa el si sa uneasca un popor intreg pentru a putea exista natia romana? Plus ca stia 17 limbi straine, in afara de llimba romana biggrin.gif

Trimis de: Arlequine pe 8 Apr 2004, 02:04 PM

L`am urat in gradinita pentru "Somnoroase Pasarele" in generala pt "Calin- file din poveste" si in liceu pentru "Luceafarul":))
pe aceasta cale tin sa "multumesc" din totu sufletul meu meschin si negru profesorilor care au facut posibila aceasta performanta, incercand sa ma ameteasca cu clisee de genu` "luceafarul literaturii" si altele la fel:)
Si totusi, in intreaga literatura romana sau universala nu am intalnit o poezie care sa surprinda esenta iubirii absolute asa cum a facut`o `mnealui in "Oda in metru antic". Incercati sa cititi poezia la adapost de comentarii, manuale, si culegeri, si probabil imi veti da dreptate.
In completare, pentru ca literatura si muzica merg mana in mana, recomand Ra- Geniu Pustiu, un proiect solo al solistului de la Agathodaimon, textele fiind versuri eminesciene. Asta ca sa vedeti un solist de black-metal intr`o ipostaza inedita 6.gif

Trimis de: YoyoMan pe 14 Apr 2004, 12:01 AM

Nu-i adevarat! Nu poti fi genial si nu poti creea o opera de geniu pentru ca ai invatat "o tehnica oarecare". Trebuie sa fii genial pentru a scrie ce a scris Eminescu. O sa merg si mai departe (sper sa nu supar pe nimeni) si o sa spun ca cei care nu sunt de acord cu faptul ca Eminescu a fost un geniu, nu l-au citit indeajuns.

Poti fi genial si in remodelarea unei poezii scrise de altcineva. Sau poti - prin geniul tau - sa faci sa straluceasca o opera punand-o intr-o noua lumina sau intr-o noua forma.

Pai daca ar fi cum zici tu ar insemna ca Eminescu e talentat. Cred ca unui poet ca Eminescu nu-i poti pune eticheta asta.

Trimis de: YoyoMan pe 14 Apr 2004, 10:57 AM

Staaaai un pic! Nu am zis ca "nu ar trebui sa fie voie sa se scrie numai de bine". Am spus ca cei care spun ca Eminescu nu a fost un geniu nu l-au citit indeajuns. Si am mai spus ca nu poti pune etichete de genul acela in mod generic - nu ca nu ai voie sa spui ce vrei tu.... Sunt chestii foarte diferite. Crede-ma ca nu incerc sa obturez dreptul nimanui la opinie.
Cat despre treaba cu talentul - nu incerc sa conving pe nimeni. Asta e parerea mea si intr-un fel nici nu ma asteptam sa-mi dai dreptate.... wink.gif


PS Ok - dupa parerea ta atributul de capatai al genialitatii este originalitatea - am inteles mesajul wink.gif

Trimis de: MIA pe 21 Apr 2004, 05:45 PM

QUOTE (mogaldeatza @ 22 Dec 2003, 12:15 PM)
Cata vreme elevii is fortati sa inghita comentarii gata facute
si nu sa inteleaga opera lui Eminescu cred ca n-ar fi nici
un bai daca ar fi scos din programa.

Pe naiba !! ohmy.gif

Sincer vorbind ... cred că Eminescu e prea dificil ( în multe poezii ) şi la nivel de liceu de specialitate ... rolleyes.gif ... dacă e aşa probabil în manuale ar rămîne doar Coşbuc şi Minulescu !!! biggrin.gif

Trimis de: MIA pe 21 Apr 2004, 05:53 PM

QUOTE (yronick @ 14 Apr 2004, 01:51 AM)
Astfel primul caracter al genialitatii este originalitatea. 

Hai serios ???? laugh.gif laugh.gif

Înseamnă că, de ex., Saşa Pană e un poet mai genial decît ... Blaga ? rolleyes.gif
Şi chiar aşa - susţii că Eminescu nu e ... original ? Chiar deloc, deloc ? tongue.gif

Evident că Eminescu nu e singurul în literatura română - de fapt, ca părere personală, Caragiale cred că e cel mai ... cel scriitor român. thumb_yello.gif

Trimis de: mogaldeatza pe 22 Apr 2004, 08:45 AM

QUOTE (MIA @ 21 Apr 2004, 07:47 PM)


Sincer vorbind ... cred că Eminescu e prea dificil ( în multe poezii ) şi la nivel de liceu de specialitate ... 


Datoria celor ce realizeaza programa scolara este sa introduca texte
accesibile fiecarui nivel de scolarizare.
Daca opera lui Eminescu este, spui tu dificil de inteles chiar si pt cei din liceele
de specialitate inseamna ca a lui Ion Barbu este de-a dreptul inaccesbila.
Repet, depinde de profesor in cea mai mare masura ca elevii sa inteleaga
si sa fie atrasi de o materie.

------------------------------------------------------
Parerea mea

Trimis de: Eclectic pe 4 May 2004, 11:32 PM

Pentru mine, Mihai Eminescu este un nimic. Un poet de doi bani. Nu mi-a placut absolut nici o poezie scrisa de el pe care am citit-o. Din punctul meu de vedere, e o nulitate.
Pe de alta parte, a-ti placea sau nu un poet e ca a fi inalt sau scund, gras sau slab etc.
Eminescu este un poet genial pentru unii, pe altii ii lasa indiferenti, iar pe altii ii scarbeste.
Cred ca discutia asta se putea purta in jurul oricarui poet. Mereu se vor gasi oameni care sa-l laude sau sa-l dispretuiasca.
Referitor la intrebarea cu romanii de cultura cunoscuti peste hotare, numele Eliade inseamna ceva ?

Trimis de: Diana-Maria pe 5 May 2004, 01:06 AM

QUOTE
Pentru mine, Mihai Eminescu este un nimic. Un poet de doi bani. Nu mi-a placut absolut nici o poezie scrisa de el pe care am citit-o. Din punctul meu de vedere, e o nulitate.

Asa ceva nu am mai auzit pina acum! yikes.gif
Eminescu nu a scris doar poezie.

Trimis de: Eclectic pe 5 May 2004, 05:09 AM

Nu pot spune ca am citit proza lui. Probabil din cauza prejudecatilor legate de dezgustul pe care l-am avut cand i-am citit poeziile.

Trimis de: YoyoMan pe 6 May 2004, 11:43 AM

QUOTE (eclectic @ 5 May 2004, 01:34 AM)
Pentru mine, Mihai Eminescu este un nimic. Un poet de doi bani.

Eu ma ghidez dupa principiul "Cine zice, ala e!" rofl.gif

Din start asemenea judecati sunt gresite.
E clar ca ori nu ai inteles nimic, ori spui asta ca sa vezi cat de urat o sa se zburleasca toata lumea care a postat la topicul asta... smile.gif Dar noi ne-am prins pt ca "Forumistii nostri e mai destepti decat ai lor" rofl.gif
thumb_yello.gif


Trimis de: mogaldeatza pe 6 May 2004, 12:47 PM

QUOTE (eclectic @ 5 May 2004, 07:11 AM)
Probabil din cauza prejudecatilor legate de dezgustul pe care l-am avut cand i-am citit poeziile.


Si, in prezent ai incercat sa mai citesti ceva de Eminescu? Nu de alta, dar
nu cred ca ai ramas cu un dezgust total si iremediabil. wink.gif

Trimis de: abis pe 6 May 2004, 02:11 PM

QUOTE (eclectic @ 5 May 2004, 12:34 AM)
Pentru mine, Mihai Eminescu este un nimic. Un poet de doi bani. Nu mi-a placut absolut nici o poezie scrisa de el pe care am citit-o. Din punctul meu de vedere, e o nulitate.

Nimeni nu poate spune ca ii plac toate poeziile lui Eminescu.
Totusi, ai putea fi mai specific. Spune-ne cateva titluri si ce anume ti-a provocat reactia asta aproape viscerala. Un mic comentariu "altfel", nu ca la scoala, ci un comentariu critic, se poate? Ai deplina libertate de a expune de ce nu iti place. Altfel, sa spui doar "pentru mine este un nimic", fara argumente, te caracterizeaza mai mult pe tine decat pe cel care face subiectul discutiei.


PS: Pentru tine, cu dedicatie speciala: Criticilor mei

QUOTE
Multe flori sunt, dar putine
Rod în lume o sa poarte,
Toate bat la poarta vietii,
Dar se scutur multe moarte.

E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai a spune,
Insirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune.

Dar când inima-ti framânta
Doruri vii si patimi multe,
S-a lor glasuri a ta minte
Sta pe toate sa le-asculte,

Ca si flori în poarta vietii
Bat la portile gândirii,
Toate cer intrare-n lume,
Cer vestmintele vorbirii.

Pentru-a tale proprii patimi,
Pentru propria-ti viata,
Unde ai judecatorii,
Nenduratii ochi de gheata?

Ah! atuncea ti se pare
Ca pe cap îti cade cerul:
Unde vei gasi cuvâtul
Ce exprima adevarul?

Critici voi, cu flori desarte,
Care roade n-ati adus
E usor a scrie versuri
Când nimic nu ai de spus.

Trimis de: Eclectic pe 6 May 2004, 04:28 PM

Hmmmm.... Ce de atacuri ! Nu e frumos. Nu am facut decat sa imi exprim o parere, fara a obliga pe nimeni sa op impartaseasca si fara a intra, initial, in polemica. Dar asa sunt unii. Sa va raspund...

QUOTE
QUOTE (eclectic @ 5 May 2004, 01:34 AM)
Pentru mine, Mihai Eminescu este un nimic. Un poet de doi bani. 


Eu ma ghidez dupa principiul "Cine zice, ala e!"


YoyoMan, eu am spus ca Eminescu e un nimic. Tu spui "cine zice, ala e". Doua observatii am. In primul rand, nu se pune virgula intre subiectiva si predicativa. In al doilea rand, acceptand rationamentul tau, tu spui ca eu sunt un nimic, pentru ca am afirmat despre altcineva ca e un nimic. Atunci, tu, care ma faci pe mine "nimic", ce esti ? Repet: in conditiile in care cine zice ala e. mwah1.gif

QUOTE
Din start asemenea judecati sunt gresite.
ohmy.gif

Exista si un argument pentru asta ? De ce asemenea judecati sunt gresite ?


QUOTE
Si, in prezent ai incercat sa mai citesti ceva de Eminescu? Nu de alta, dar
nu cred ca ai ramas cu un dezgust total si iremediabil.


Se poate sa ai dreptate. Doar ca prefer sa citesc autori sau teme care-mi plac, nu sa-mi pierd timpul, citind ceva ce, la inceput, nu mi-a placut, in speranta ca, de data asta, o sa-mi placa.

QUOTE
Spune-ne cateva titluri si ce anume ti-a provocat reactia asta aproape viscerala. Un mic comentariu "altfel", nu ca la scoala, ci un comentariu critic, se poate?


Abis, promit ca, aunci cand timpul mi-o va permite, o sa fac acest lucru. Sper sa nu treaca mult timp. Poate voi comenta chiar "Criticilor mei". tongue.gif

Trimis de: YoyoMan pe 7 May 2004, 11:07 AM

Ba se pune virgula. Asta a fost asa... la siktir. Adica vrei sa spui ca toata lumea scrie corect si fara pata tot timpul? Come on....

Da ce te zburlishi asa? Eu am facut o poanta cu chestia cu cine zice ala e. Te simti sau ce? rofl.gif


Cred ca ai facut afirmatiile astea ca sa contrariezi lumea de la Han. Mai ales ca stii asa bine gramatica ... inseamna ca ejti dajtept maaaaa ohyeah.gif


PS: nu ma mai pupa rofl.gif

Trimis de: Eclectic pe 7 May 2004, 06:34 PM

Sincer sa fiu, nu ma asteptam la un raspuns asa de penibil.

Trimis de: mogaldeatza pe 8 May 2004, 09:02 AM

@eclectic

Asta incercam sa iti spun- nu ti-a placut atunci, nu mai conteaza motivele,
dar mai acorda-ti aceasta sansa. Opera lui Eminescu, prin diversitatea ei in mod
sigur iti va oferi acel ceva care sa te faca sa iti schimbi parerea.

PS

N-ati vrea voi sa va continuati disputa fie pe PM ,fie la o bere? yeah.gif

............................................................
Parerea mea

Trimis de: Eclectic pe 8 May 2004, 07:30 PM

QUOTE
Asta incercam sa iti spun- nu ti-a placut atunci, nu mai conteaza motivele,
dar mai acorda-ti aceasta sansa.


Sa-mi acord mie o sansa ? Sansa de a...
Nu inteleg. Ma rog...

Cat priveste berea, imi aleg oamenii cu care o beau dupa anumite criterii. Nu dupa poetul preferat. tongue.gif
Un criteriu ar fi posibilitatea de a purta o discutie in contradictoriu, fara a jigni in lipsa unor argument. Imi placeau chestii de genul "cine zice ala e", dar prin clasa a doua.
Asta e...

Hmmm.... Ar trebui sa infiintez un topic care sa dezbata modul alegerii celor cu care bei bere. smile.gif)

Trimis de: YoyoMan pe 10 May 2004, 11:54 AM

QUOTE
Sincer sa fiu, nu ma asteptam la un raspuns asa de penibil.


Sincer sa fiu nu ma asteptam sa ramai fara replica tongue.gif

Ok! Nu am vrut sa fiu rau si sa supar pe nimeni. Poate cei care sunt mai demult pe la Han ma stiu mai glumet. Poate ca glumesc uneori si jignesc fara sa vreau. Dupa cum ziceam: nu am vrut sa te supar.... Dar parerea mea sincera e ca daca judeci atat de categoric vei mai primi astfel de replici si de acum inainte. Si sunt sigur ca ai mai primit...

Nu e vorba de discutie in cotradictoriu si chiar aici e toata problema: in momentul in care spui ca Eminescu e un nimic nu mai ai la ce discutii sa te astepti. Tu prin afirmatia aceea ai suprimat orice posibila discutie. Tot ce ai facut a fost sa contrariezi toata lumea care citeste acest topic... sau aproape toata lumea.



PS: Chestia cu clasa a doua nu o mai comentez tongue.gif

Trimis de: caa pe 14 Sep 2004, 09:06 AM

Mihai Eminescu a apărut brusc şi absolut neaşteptat în peisajul literar românesc. Dacă pînă la ora apariţiei lui "şeful" era Alecsandri oricine i-a citit pe cei doi îşi poate da seama de diferenţa calitativă dintre ei. Un prim merit al lui Eminescu este acela că a creat ceva remarcabil neavînd nimic "în spate", neputînd să profite de ceea ce au creat înaintaşii săi.

ME a creat o mare emulaţie în poezia românească, mult timp după el poeţii neputînd să se desprindă din "siajul" său. Ca şi creator de şcoală poetică, el are încă un merit.

Nu este cunoscut peste hotare decît de foarte puţini. Este neşansa unui mare creator care aparţine unei culturi cvasinecunoscute. Eu cred ca Holderlin (un exemplu la nimereală) ar fi fost absolut necunoscut dacă n-ar fi fost inserat în solida cultură germană.

Nu are nici un fel de relevanţă viaţa lui privată, deşi este interesantă. Numai că nu ea îl diferenţiază de alţii...

Eminescu este "poet naţional" în sensul că este net superior oricărui alt contemporan al său. Dar nu este reprezentativ, este unic, nimeni n-a mai reuşit să scrie ca el. Şi chiar în zilele noastre este unic. Nici un poet de azi nu poate crea poezii în maniera lui fără a cădea în derizoriu. Stilul eminescian a început şi s-a sfîrşit o dată cu el.

Este foarte hazardat, zic eu, să emitem păreri negative la modul brutal al exprimării. Măcar din respect pt atîta amar de lume care pur şi simplu l-a venerat, îl venerează şi îl va venera.

Sigur, cîteva simple opinii personale, fără nici un fel de pretenţie...

Trimis de: caa pe 17 Jan 2005, 05:20 PM

15 ianuarie 2005 - 155 de ani de la naştere...

ODĂ

(În METRU ANTIC)



Nu credeam să 'nvăţ a muri vr'odată;

Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,

Ochii mei 'nălţam visători la steaua

Singurătăţii.



Când de-odată tu răsărişi în cale-mi,

Suferinţă tu, dureros de dulce ...

Pân' în fund băui voluptatea morţii

Ne 'ndurătoare.



Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,

Ori ca Hercul înveninat de haina-i;

Focul meu a-l stinge nu pot cu toate

Apele mării.



De-al meu propriu vis, mistuit mă vaiet,

Pe-al meu propriu rug, mă topesc în flacări...

Pot să mai re'nviu luminos din el ca

Pasărea Phoenix?



Piară-mi ochii turburători din cale,

Vino iar în sân, nepăsare tristă;

Ca să pot muri liniştit, pe mine

Mie redă-mă!

Trimis de: March pe 29 May 2007, 02:14 PM

Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii : 10% dintre români http://www.amosnews.ro/index.php?name=News&file=article&sid=216190&titlu=10%_dintre_romani_nu_stiu_cine_a_fost_Mihai_Eminescu cine a fost Mihai Eminescu !!

Trimis de: andra_v pe 29 May 2007, 09:32 PM

March, doar stii cum se fac sondajele.

Trimis de: March pe 16 Jan 2008, 06:11 PM

Ieri 15 ianuarie , in timp ce Baselu si Taricelu isi aruncau in cap cu dosare de cadre, a fost ziua de nastere a lui Mihai Eminescu.

Iata o fata a poetului nevazuta foarte , foarte multi ani la rand . Pudibunzii sa se abtina de a citi mai jos

Poezii licentioase

Cand tu treci

"Cand tu treci atuncea murul
Fura-n umbra ta conturul,
Ah, cum nu sunt eu copilul
Tineretii tale, purul.
Mai putin platonic poate,
Ti-as musca cu dulce nurul
Pe genunchi te-as pune calare
Ti-as salta in sus eu curul
Deschizand din sponci corsetul
Eu i-as suge gurii nurul
Buburuzei tatei tale
I-as cata apoi cusurul
...
Sa pun sulita-mi aprinsa
Unde crapa-n doua curul"

Vin la neica

"Vin la neica ca sa-ti prinda
Roza ta pe-un fir de ghinda
Si sa-ti gadile-ncet negul
Cand ti l-a baga pe-ntregul"

Ia te-ntinde

"Ia te-ntinde draga-n tinda
Si izmana ti-o desprinda
Mainile-mpreuna in cap
De cracana sa incap
...
Dar asa, cu socoteala
Sa-ti scot p... la iveala"
In batjocura lautarilor
"Tot as f..., si-as f..., si-as f...
Ce n-am parale marunte
Asteapta pan ce-oi schimba
Si te-oi f... pan ce-i crapa".


Nunta lui Pepelea

"Demna-i de poetici pene
Dezlegarea de izmene.
Vrei sa scrii un bun roman?
P..a-ti scoate la meidan.
Are scriere vioaie?
Scriitorul are coa..e,
C-un cuvant, fara de-aceste,
Scriitorul prost imi este."

Trimis de: Afrodita pe 17 Jan 2008, 02:51 AM

Interesant mod de a-i sarbatori ziua de nastere...

Sa inteleg ca pe tine atata te duce capul? hmm.gif

Trimis de: March pe 17 Jan 2008, 11:09 AM

QUOTE(Afrodita @ 17 Jan 2008, 04:51 AM) *
Interesant mod de a-i sarbatori ziua de nastere...

Sa inteleg ca pe tine atata te duce capul? hmm.gif


Si ce-ai vrea ? Sa ma duca capul asa ? tongue.gif

Dusmanii lui Eminescu http://ziua.net/display.php?data=2008-01-17&id=231865 Chisinau si Cotroceni

Atac de Dambovita

Preluand din zbor dejectiile lui Horia Roman Patapievici despre Eminescu, asistentul la FSP Cristian Preda s-a detasat in corul detractorilor simbolului Romaniei intr-un numar special al revistei lui Andrei Plesu dedicat "demitizarii" poetului, jurnalistului si ganditorului national, "curatat" in "Dilema" de "cultura si politica".

Trimis de: Afrodita pe 17 Jan 2008, 12:28 PM

Mda...

Q.E.D. ....

Trimis de: marduk pe 17 Jan 2008, 02:08 PM

QUOTE(March @ 16 Jan 2008, 06:11 PM) *
Ieri 15 ianuarie , in timp ce Baselu si Taricelu isi aruncau in cap cu dosare de cadre, a fost ziua de nastere a lui Mihai Eminescu.
Iata o fata a poetului nevazuta foarte , foarte multi ani la rand . Pudibunzii sa se abtina de a citi mai jos

Orice poet, scriitor, etc. este pana la urma om si el trebuie luat ca atare nu idolatrizat, politizat, nu schimbat de dragul natiunii. Adevarul este ca dupa moartea sa, epigonii au profitat din plin fie de viata sa, boala sa, iubirea sa, tot ce tinea de Eminescu le-a adus unora castiguri frumoase.

Trimis de: Aramis pe 17 Jan 2008, 09:05 PM

Fiecare are dreptul la propria opinie vis-a-vis de Eminescu si de poeziile acestuia (referitor la postul lui March). Din punctul meu de vedere, nu este nimic socant sau revoltator la poeziile deocheate de mai sus (doar si Creanga are o poveste mai mult decat celebra).
Cat despre articolul din Ziua... e cam trist ca s-a ajuns la asa ceva si ca nimeni nu ia atitudine...

Trimis de: The Dude pe 18 Jan 2008, 11:11 AM

Pai daca:

QUOTE(Aramis @ 17 Jan 2008, 09:05 PM) *
Fiecare are dreptul la propria opinie vis-a-vis de Eminescu si de poeziile acestuia


atunci de ce:

QUOTE
... e cam trist ca s-a ajuns la asa ceva si ca nimeni nu ia atitudine...



Uite, eu unul iau atitudine. Parerea mea este ca Mihai Eminescu este un poet modest daca il raportam la poezia universala si mai ales ca el este unul foarte departe de titlul de cel mai mare poet roman al tuturor timpurilor. E doar o superstitie si o comoditate sa il pastrezi in fruntea listei. Romania a avut si inca mai are poeti extrem de talentati si e o uriasa jignire si o imensa greseala in ai lasa pe acestia sa evolueze si sa creeze intr-o ierarhie stramb alcatuita.

Eu unul consider demersul domnului Patapievici ca pe o incercare de a reparara mai multe nedreptati si de a restitui literaturii romane ordinea fireasca a valorilor.

Trimis de: Papadie_62 pe 18 Jan 2008, 02:47 PM

De fapt, cine stabileşte "ordinea firească" atâta timp cât "fiecare are dreptul la o opinie vis-a-vis de..."?
Părerile sunt împărţite, asemenea şi gusturile...
Însă ceea ce se întâmplă acum, cu dărâmarea de pe soclu a valorilor (indiferent care sunt acestea) numai pentru faptul că au fost declarate într-o altă epocă (comunistă şi... reprobabilă dacă vreţi) mi se pare decadent...
Eu cred că "Abia atingi covorul moale,/ Mătasa suna sub picior,..." sună la fel de romantic, indiferent în ce epocă sunt citite versurile...

Trimis de: The Dude pe 18 Jan 2008, 03:33 PM

Ordinea fireasca e stabilita de timp.

El este cel care cerne valorile si care apoi le aseaza pe locul lor dupa ce tumultul reactiilor spontane s-a domolit.

Asta nu are nicio legatura cu epoca, regimul politic sau cu decadenta. Are insa o legatura trainica si de nedesfacut cu valoarea.

Eu cred ca "A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva,/cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta." e o formulare mult mai incarcata de simbol si de poezie decat citatul tau....Ori "In datini scrise greu cu sange/m-or infasat a nu ma frange" sau poate "Nu îndrăznesc să-nchid o clipă ochii/ de teamă/ să nu zdrobesc/ între pleoape lumea,/ să n-o aud sfărmându-se cu zgomot/ ca o alună între dinţi.", sau "Si vin din patriile calde/ Cocorii toamnei ce trecu/ Si cuiburi si-au facut la stresini/ Si lânga mine nu esti tu/ Ninsori mai grave decât moartea/ Au fost si sunt si vor mai fi/ La mine-n suflet este vifor/ Si vin nebuni sa faca schi." pot sta alaturi de citatul tau fara sa se rusineze sau sa se simta in inferioritate, dar asta este intr-adevar o chestiune de gust.





Trimis de: Papadie_62 pe 18 Jan 2008, 04:10 PM

Eu nu am contestat pe nimeni, iar citatul nu l-am dat pt a oferi cuiva întâietate ("pot sta alaturi de citatul tau fara sa se rusineze sau sa se simta in inferioritate" a fost o afirmaţie total gratuită).
Când am facut referire, am facut la "valori" şi nu la... o valoare.
Se pare însă, că nu m-am exprimat pe înţeles.
Am întrebat, cine stabileşte ordinea firească atât timp cât părerile sunt împărţite.
Răspunsul "timpul" nu mă satisface pentru că nici măcar timpul nu are o unitate de măsură a valorilor. ... Iar "tumultul reacţiilor" este tot o chestie de gust.
Pt mine, de exemplu, au valoare cei din ale căror scrieri înţeleg mesajul, trăirea, şi la care vibrez sau găsesc coerenţă. Are valoare Eminescu, şi Nichita, şi Păunescu, Sadoveanu, Rebreanu, Teodoreanu, şi Vulpescu, şi multi alţii...
Pt tine, cât şi pentru alţii, au valoare cei pe care îi percepeţi poate după alte criterii...
Şi-atunci, iar întreb: cine stabileşte ordinea firească?

Trimis de: Merlina pe 18 Jan 2008, 04:30 PM

Eu cred ca este de bun simt ca Eminescu sa fie tinut in continuare in "fruntea listei", asa cum este de bun simt sa-ti onorezi stramosii... jamie.gif Nu cunosc nicio fiinta care sa fi aparut spontan, fara mama, fara tata, nici pe cineva care sa nu se fi servit de experientele predecesorilor.

Trimis de: The Dude pe 18 Jan 2008, 04:51 PM

...si eu iti raspund inca odata: timpul. El este cel care il condamna azi pe Eminescu.
Timpul e ceva mult mai putin abstract atunci cand vine vorba de confirmat sau de infirmat valori.

Cred Papadie, ca tu amesteci timpul cu moda...


Nici eu nu contest pe nimeni, si mai ales nu il contest pe Eminescu. Eu doar constat ca el ocupa un loc total nemeritat in poezia romaneasca si in constinta neamului romanesc; altfel il apreciez cu acelasi entuziasm cu care l-am apreciat inca de atunci de cand l-am cunoscut pentru prima data.

"Tumultul reactiilor" nu are nicio legatura cu gustul...Americanii il denumesc "heat of the moment", si taman asta e formularea cea mai elocventa. In caldura momentului nu poti sa judeci corect...pentru ca, la fel ca in sala de expozitie, : "e nevoie de distanta pentru a aprecia adevaratele valori".

Ce ar trebui sa iti ridice tie niste mari semne de intrebare este de ce Eminescu (in viata sau decedat...ciudat cuvant in acest context...ca si cum un poet ar putea muri..), de ce Eminescu, "ultimul poet romantic european" spuneam, nu a starnit atatea pasiuni ori recunoasteri internationale, pe cat au starnit ceilalti poeti romantici ai vremii: Novalis, Whitman, Byron, Goethe, Schiller, Emily Dickinson, Shelley, Heine, Keats ori Swinburne.

Asadar timpul, la nivelul constintei universale, ii pastreaza in actualitate pe Novalis, Whitman, Byron, Goethe, Schiller, Emily Dickinson, Shelley, Heine, Keats ori Swinburne si il condamna la uitare pe un Eminescu....

Pe Eminescu l-au citit la aceasta ora mai multe generatii de oameni, infinit mai multi oameni decat cei care au stabilit la un moment dat ca el, si nu altul este poetul national al romanilor. O regula elementara a evaluarii certifica corectitudinea si valoarea unui astfel de proces in relatie directa cu numarul de optiuni exprimate, si chiar daca pentru cei mai multi dintre romani, din comoditate sau din superstitie (mai exact incultura), Eminescu continua sa ramana pe primul loc pentru lumea de afara care ne priveste el nu intra nici macar in primele cinci pozitii ale clasamentului.

Trimis de: abis pe 18 Jan 2008, 04:56 PM

QUOTE(The Dude @ 18 Jan 2008, 04:51 PM) *
Ce ar trebui sa iti ridice tie niste mari semne de intrebare este de ce Eminescu (in viata sau decedat...ciudat cuvant in acest context...ca si cum un poet ar putea muri..), de ce Eminescu, "ultimul poet romantic european" spuneam, nu a starnit atatea pasiuni ori recunoasteri internationale, pe cat au starnit ceilalti poeti romantici ai vremii: Novalis, Whitman, Byron, Goethe, Schiller, Emily Dickinson, Shelley, Heine, Keats ori Swinburne.

Poate si pentru ca provenea dintr-o tara mica, scria intr-o limba care nu era de circulatie internationala...

Trimis de: The Dude pe 18 Jan 2008, 05:04 PM

...sau poate pentru ca scria pentru un popor ce se entuziasma prea repede si prea usor in lipsa altor repere culturale....

Trimis de: marduk pe 18 Jan 2008, 05:34 PM

QUOTE(Merlina @ 18 Jan 2008, 04:30 PM) *
Eu cred ca este de bun simt ca Eminescu sa fie tinut in continuare in "fruntea listei", asa cum este de bun simt sa-ti onorezi stramosii... jamie.gif

A pus cineva problema sa-l schimbam pe Eminescu din "fruntea listei"? unsure.gif

Trimis de: exergy33 pe 18 Jan 2008, 06:11 PM

QUOTE(The Dude @ 18 Jan 2008, 06:21 PM) *
Pe Eminescu l-au citit la aceasta ora mai multe generatii de oameni, infinit mai multi oameni decat cei care au stabilit la un moment dat ca el, si nu altul este poetul national al romanilor. O regula elementara a evaluarii certifica corectitudinea si valoarea unui astfel de proces in relatie directa cu numarul de optiuni exprimate, si chiar daca pentru cei mai multi dintre romani, din comoditate sau din superstitie (mai exact incultura), Eminescu continua sa ramana pe primul loc pentru lumea de afara care ne priveste el nu intra nici macar in primele cinci pozitii ale clasamentului.


lasind "incultura" la o parte, se naste totusi o intrebare (de bun simt) : pe ce criterii, lumea de afara rolleyes.gif, a facut clasamente ?... si cine sunt scriitorii care ocupa primele cinci pozitii?

,,, am obosit sa ma contrazic cu The Dude pe subiecte legate de Eminescu, mai ales ca am observat ca in textele pe care le posteaza lipste cu atita usurinta etichete ...

QUOTE
Eu doar constat ca el ocupa un loc total nemeritat in poezia romaneasca si in constinta neamului romanesc

... esti liber sa constati orice vrei, dar, din cind in cind, intreaba-te citi din romanii care traiesc in granitele Romaniei, si in afara ei, vor lua in serios ce spui tu ...

Trimis de: Papadie_62 pe 18 Jan 2008, 06:28 PM

QUOTE
Ce ar trebui sa iti ridice tie niste mari semne de intrebare....
"The Dude,
Ce te face să crezi că "afară" se stă strâmb şi se judecă drept?... De ce un juriu din afară?... De ce tot aşteptăm să ne dea nota cei de afară?
Iar tu, iartă-mi întrebarea, eşti sigur că ai înţeles sensul scrierilor celor pe care i-ai enumerat, ca să poţi emite ipoteza că ei, la rândul lor, au înţeles ceva din scrierile lui Eminescu? Cam asta este ceea ce-mi ridică mie semne de întrebare...

QUOTE
.... de ce Eminescu (in viata sau decedat...ciudat cuvant in acest context...ca si cum un poet ar putea muri..), de ce Eminescu, "ultimul poet romantic european" spuneam, nu a starnit atatea pasiuni ori recunoasteri internationale, pe cat au starnit ceilalti poeti romantici ai vremii: Novalis, Whitman, Byron, Goethe, Schiller, Emily Dickinson, Shelley, Heine, Keats ori Swinburne.
... Cine a făcut afirmaţia asta?... De unde iei statisticile?... Cine le face? ... Şi de ce are credit de credibilitate?

Stii, eu tind să-mi respect valorile neamului mai întâi (fără să fie o modă), apoi încerc să le înţeleg şi pe ale altora...


Trimis de: marduk pe 18 Jan 2008, 06:34 PM

Cu tot respectul, lasati-l pe Eminescu acolo unde-i este locul. Nu-l puneti in liste, nu-l comparati cu nimeni si nimic. Putem discuta despre Eminescu ca om cat doriti, dar ca poet, nu cred ca merita decat sa-i citim si recitim versurile, ori de cate ori simtim nevoia de a degusta o picatura din dulceata graiului romanesc.

Trimis de: Michaela* pe 18 Jan 2008, 06:42 PM

interesant acest topic...nu pot sa va spun decat ca eu iubesc poeziile lui Eminescu..si le iubesc cu tot sufletul...cuvintele lui s-au apropiat cel mai mult de inima mea...pentru mine Eminescu ramane un geniu al poeziei asa cum Caragiale este valoare incontestabila in dramaturgie

va invit sa recititi, daca doriti, o superba creatie eminesciana care pe mine ma tulbura de fiecare data

http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm

Trimis de: Merlina pe 18 Jan 2008, 07:16 PM


QUOTE(marduk @ 18 Jan 2008, 05:34 PM) *
A pus cineva problema sa-l schimbam pe Eminescu din "fruntea listei"? unsure.gif


Poate n-am inteles eu bine??... Citeste mai jos:

QUOTE(The Dude @ 18 Jan 2008, 04:51 PM) *
Nici eu nu contest pe nimeni, si mai ales nu il contest pe Eminescu. Eu doar constat ca el ocupa un loc total nemeritat in poezia romaneasca si in constinta neamului romanesc;

Pe Eminescu l-au citit la aceasta ora mai multe generatii de oameni, infinit mai multi oameni decat cei care au stabilit la un moment dat ca el, si nu altul este poetul national al romanilor. O regula elementara a evaluarii certifica corectitudinea si valoarea unui astfel de proces in relatie directa cu numarul de optiuni exprimate, si chiar daca pentru cei mai multi dintre romani, din comoditate sau din superstitie (mai exact incultura), Eminescu continua sa ramana pe primul loc, pentru lumea de afara care ne priveste el nu intra nici macar in primele cinci pozitii ale clasamentului.


Trimis de: March pe 18 Jan 2008, 07:33 PM

Toti i-au folosit numele . Legionarii il adorau pentru articolele sale antisemite, comunistii l-au preamarit ca pe un poet al clasei muncitoare ( poezia "Imparat si proletar" era studiata si rastudiata inca din clasele primare ), national-comunistii ii foloseau poeziile in disputa lor cu sovieticii ( brusc Ceasca si-a adus aminte ca el scrisese poezia "Doina" !) , altii ii dedicau articole de slava avand astfel de titluri ( sau lozinci ) : „Poetul nepereche a carui opera invinge timpul“; „Luceafarul culturii romanesti“; „Poet national si universal“; „Scriitorul total al literaturii romanesti“; „Geniul tutelar al culturii neamului“; „Fauritorul limbii literare“; „Boala care i-a adus moartea este nebunia specifica geniului“.

Astept anul asta aparitia la Editura Paralele 45 a lucrarii "Istoria critica a literaturii romane" a criticului Nicolae Manolescu sa vad daca el pune lucrurile la punct.

Trimis de: Merlina pe 18 Jan 2008, 07:59 PM

QUOTE(March @ 18 Jan 2008, 07:33 PM) *
Astept anul asta aparitia la Editura Paralele 45 a lucrarii "Istoria critica a literaturii romane" a criticului Nicolae Manolescu sa vad daca el pune lucrurile la punct.


Desi reprezinta o autoritate, n-ar fi decat o noua opinie. Ce este mai mult decat atat ma tem ca se cheama dictatura.



Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 09:53 AM

QUOTE(marduk @ 18 Jan 2008, 05:34 PM) *
A pus cineva problema sa-l schimbam pe Eminescu din "fruntea listei"? unsure.gif


MmmmmDa, istoria literaturii romane adaugita si revizuita.

QUOTE(exergy33 @ 18 Jan 2008, 06:11 PM) *
lasind "incultura" la o parte, se naste totusi o intrebare (de bun simt) : pe ce criterii, lumea de afara rolleyes.gif, a facut clasamente ?... si cine sunt scriitorii care ocupa primele cinci pozitii?


Trebuie sa vrea si ea sa fie lasata de-o parte. In general refuza asta cu indaratnicie si se tine ca scaiul de cei mai multi...De incultura vorbeam.

Ca principiu de baza arta refuza clasificarile, insa asta nu inseamna ca ele ar lipsi sau ca ele se impun mai putin in acest spatiu.
Raspunsul la intrebarea ta rezida intr-un calcul meschin: cat de citit mai este azi Eminescu ?? Cat de mult solicita piata lucrarile lui, cat de des este el citat, cat de actual a ramas el in constinta universala, care e pozitia lui in raport cu celelalte personalitati literare romane, si care ar fi acestea...
Am vazut ca si aici sunt mari probleme. Cineva a amintit de Caragiale si a avut mare dreptate: el este un titan. Altcineva de Rebreanu, Teodoreanu si Vulpescu care nici nu exista.
A fost uitat un Ionesco care iarasi e o forta uriasa.
Cum poti sa il asezi de pilda pe Eminescu intre Caragiale si Ionesco ?? Cum l-ai putea raporta la un Tzara ?? Le un Eliade ??? Stiu sunt domenii diferite, dar in lumea valorilor comparatiile asa se fac. Cred ca si Voronca il intrece la acest capitol si nu numai pentru ca romantismul ramane pueril si revolut

Daca Eminescu nu ar fi impus de programele scolare cine i-ar mai cumpara azi culegerile de poezii ??

Editurile evalueaza autorii dupa criterii de performanta. Pana la urma ele stabilesc ierarhiile si valoarea, pentru ca valoarea apare intotdeauna in discutie atunci cand vine vorba de o tranzactie.
Ca ne place sau nu cartile se vand si se cumpara. Si ele si autorul lor trebuie sa devina marfa ca sa poata ajunge la noi.


QUOTE(exergy33 @ 18 Jan 2008, 06:11 PM) *
,,, am obosit sa ma contrazic cu The Dude pe subiecte legate de Eminescu, mai ales ca am observat ca in textele pe care le posteaza lipste cu atita usurinta etichete ...


Cred ca s-a facut un an de cand ne-am contrat pe tema asta ultima data si tu te simti deja epuizat ??
Sa fie poate pentru ca in polemica asta ti-ai ales o pozitie greu de aparat, una care te consuma in asa masura ??
Cat depre etichete, ei bine nu fac asta cu usurinta. Nu o fac decat atunci cand am certitudinea ca afirmatia mea este corecta, iar sustinerile corectitudinii vin din multe ore de studiu si analiza. Raman totusi deschis oricarei alte pareri care sa aiba argumente mai convingatoare decat cele ce m-au convins pe mine la un moment dat sau la altul.

QUOTE(exergy33 @ 18 Jan 2008, 06:11 PM) *
... esti liber sa constati orice vrei, dar, din cind in cind, intreaba-te citi din romanii care traiesc in granitele Romaniei, si in afara ei, vor lua in serios ce spui tu ...


Sigur ca sunt...Nu era nevoie de acordul tau pentru asa ceva. Romanii a caror parere conteaza pentru mine in chestiunea asta, fie au dubii, fie gandesc la fel, fie sunt in opozitie totala...cred insa ca toti m-ar lua in serios , dupa cum i-au luat intotdeauna in serios pe cei care si-au sustinut convinsi, civilizat si argumentat o idee.

Trimis de: abis pe 21 Jan 2008, 10:01 AM

QUOTE(The Dude @ 21 Jan 2008, 09:53 AM) *
Cum poti sa il asezi de pilda pe Eminescu intre Caragiale si Ionesco ?? Cum l-ai putea raporta la un Tzara ??

Conform propriilor tale criterii, cati stiu astazi despre Tzara?

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 10:26 AM

QUOTE(Papadie_62 @ 18 Jan 2008, 06:28 PM) *
"The Dude,
Ce te face să crezi că "afară" se stă strâmb şi se judecă drept?... De ce un juriu din afară?... De ce tot aşteptăm să ne dea nota cei de afară?


Afara cazul asta se judeca detasat. Fara presiunea unei "datori nationale" fara angoase inisinuate in subconstient de profesorii primilor ani de scoala.
In general sunt de acord cu tine in ce priveste aprecierile din afara la care ne raportam cu atata usurinta sau nesabuinta, insa atunci cand discutam de marea cultura trebuie sa ne vedem cu atentie lungul nasului.
Europa centrala mustea de centre universitare in vremea in care romanii locuiau inca in bordeie ingropate in pamant si aveau mari probleme cu scrisul dar mai ales cu cititul.
Cate personalitati a dat Romania universalitatii in ce priveste cultura se pot numara pe degetele de la maini, iar contributia Romaniei la cultura universala poate fi evaluata doar cu balanta analitica...


QUOTE(Papadie_62 @ 18 Jan 2008, 06:28 PM) *
Iar tu, iartă-mi întrebarea, eşti sigur că ai înţeles sensul scrierilor celor pe care i-ai enumerat, ca să poţi emite ipoteza că ei, la rândul lor, au înţeles ceva din scrierile lui Eminescu? Cam asta este ceea ce-mi ridică mie semne de întrebare...



Sa fim seriosi. Eminescu e un poet mult prea simplu ca sa poata ridica pretentii macar de apartenenta la tagma "artistului neanteles".
Totul la el e ridicol de simplu, poate si din cauza curentului caruia i-a apartinut. Poeziile lui, daca le privesti mai atent sunt fie povestioare, fie povete ori cumul de constatari. Ramane desigur Luceafarul poeziei romanesti, insa cerul meu e plin de stele...de galaxii, de nebuloase...Luceafarul pe un cer ca asta devine chiar banal.

Vezi tu Papadia si eu am ajuns la un moment dat in timpul devenirii mele la Eminescu...L-am considerat atunci capatul unui drum. Poezia avea pentru mine aceasta ultima destinatie.
Mult mai tarziu mi-am dat seama ca am gresit. Eminescu nu era decat o etapa...
Cum sa iti zic...Eminescu mi-a ramas mic...Nu il mai puteam purta, pentru ca nu ma mai incapea...ii deslusisem toate tainele

QUOTE(Papadie_62 @ 18 Jan 2008, 06:28 PM) *
"Stii, eu tind să-mi respect valorile neamului mai întâi (fără să fie o modă), apoi încerc să le înţeleg şi pe ale altora...


Bravo, asa sa faci..
Sti, poti sa negi un lucru fara sa trebuiasca sa te consideri obligat a il murdarii si fara a rapi altora dreptul de a continua sa creada in el.

Nichita Stanescu a spus: "Patria mea este limba romana" n-ai sa gasesti ceva atat de viu la Eminescu.
Sunt un fan infocat a lui Stanescu, si pot spune prin asta ca si eu imi respect valorile neamului...Dar fac asta in ordinea lor fireasca thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 10:54 AM

QUOTE(abis @ 21 Jan 2008, 10:01 AM) *
Conform propriilor tale criterii, cati stiu astazi despre Tzara?


Criteriile nu imi apartin, dar intrebarea e foarte buna:

In lume, despre Tristan Tzara au auzit cu mult mai multi decat cei care au auzit vreodata de Eminescu.
E socotit fondatorul miscarii Dada, desi asta nu este intru-totul adevarat, iar curentul Dada a influentat covarsitor evolutia culturii universale de dupa primul razboi mondial..iar asta este intru-totul adevarat...


Desigur Nea Gica, cu Ion si cu Vasile nu au auzit inca de el, desi il stiu bine pe Eminescu...

Trimis de: March pe 21 Jan 2008, 11:07 AM

Un studiu recent

Cum a http://www.ziua.net/display.php?data=2008-01-21&id=232014 ucis Eminescu

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 11:51 AM

QUOTE(Michaela* @ 18 Jan 2008, 06:42 PM) *
va invit sa recititi, daca doriti, o superba creatie eminesciana care pe mine ma tulbura de fiecare data


Pai hai sa facem asta impreuna:


Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;


Banal si elementar…

Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;


Merci de sfat, pana sa-mi spui tu nici prin cap nu mi-ar fi trecut…

Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;


Chestia cu speranta nu prea imi vine bine.
Eu imi puneam "mari sperante" in ea, lasa ca e si una din cele patru virtuti teologice….


De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramâi la toate rece


Birrrrrrrrr..... Indemnul de la urma e foarte departe de o licenta poetica

Multe trec pe dinainte,
In auz ne suna multe,
Cine tine toate minte
Si ar sta sa le asculte?...
Tu asaza-te deoparte,
Regasindu-te pe tine,
Când cu zgomote desarte
Vreme trece, vreme vine.


Aici o zice bine. Poate totusi salveaza poezia pana la urma….



Nici încline a ei limba
Recea cumpana-a gândirii


Intortocheat, plus ca o cumpna cu limba nu da bine de loc.
Nici imaginea “gandului rece” nu e prea fericita in poezie.


Inspre clipa ce se schimba
Purtând masca fericirii,
Ce din moartea ei se naste
Si o clipa tine poate;
Pentru cine o cunoaste
Toate-s vechi si noua toate.


Aici e vorba de un fel de exercitu de logica din putul gandirii.
Iar nu pica bine pentru poezie, iar concluzia e inca odata in sfera banalului
.

Privitor ca la teatru
Tu în lume sa te-nchipui:
Joace unul si pe patru,
Totusi tu ghici-vei chipu-i,
Si de plânge, de se cearta,
Tu în colt petreci în tine
Si-ntelegi din a lor arta
Ce e rau si ce e bine.


Ma, n-as avea nimic cu strofa asta daca ea ar veni din paginile ziarului Romania Libera de exemplu.
Fa-te ca uiti de Eminescu si gandeste-te ca ar fi scris-o Vadim Tudor..Tot asa plina de miez ti-ar parea ??


Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat începutul
Cine stie sa le-nvete;


Mmmda, asta e iarasi foarte buna, insa suna tot ca o strigatura scapata la sezatoare


Tot ce-a fost ori o sa fie
In prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zadarnicie
Te întreaba si socoate.

Caci acelorasi mijloace
Se supun câte exista,
Si de mii de ani încoace
Lumea-i vesela si trista;


Aici suntem deja penibili. Devenirea e redusa la existenta constransa de mijloace.
Trecem peste ca e eminamente fals, ca nu e licenta poetica si nici macar nu suna bine, dar e si la fel de derizoriu ca si concluzia din ultimul vers.


Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atât de-adese
Nu spera si nu ai teama.


Ba eu zic sa ii lasam sa spere si sa se si teama poete.
Eu zic ca numai asa vor putea fi in viata, ca numai cunoscand sentimentele astea doua vor putea ei trai cu adevarat.


Nu spera când vezi miseii
La izbânda facând punte,
Te-or întrece nataraii,
De ai fi cu stea în frunte;


Sigur ei, dar te pot intrece tot asa in asociatie si savantii ori oamenii de cultura.
Nu cred ca e important sa ramai in primul rand ci mai degraba sa te acomodezi cu pozitia care ti-a fost harazita..


Teama n-ai, cata-vor iarasi
Intre dânsii sa se plece,
Nu te prinde lor tovaras:
Ce e val, ca valul trece.


Ba chiar din motivul asta as fi tentat sa ma prind tovarasi cu miseii.
Pentru ca daca la urma urmei totul va fi dat uitarii iar lumea miseilor privita de pe margine e atat de fascinanta, de ce sa nu o incerc ???
Nu degeaba e amintita in fiecare carte, si in fiecare opera majora de arta..Eu zic ca daca pana la coada tot trece valul poate ca ar merita traita si o experienta din asta…


Cu un cântec de sirena,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca sa schimbe-actorii-n scena,
Te momeste în vârteje;
Tu pe-alaturi te strecoara,
Nu baga nici chiar de seama,
Din cararea ta afara
De te-ndeamna, de te cheama.


Mai, zau daca stiu de e bine asa…Ma rog, e parerea ta si o respect, dare eu nu cred ca as face chiar asa.
Cu strofa asta iarasi lucrurile ar sta binisor, desigur daca reusesti sa treci peste stalcirea unor cuvinte.... din necesitati poetice..


De te-ating, sa feri în laturi,
De hulesc, sa taci din gura;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Daca stii a lor masura;


Chiar asa….La ce si mai ales cui i-ar folosi asemenea sfaturi ???

Zica toti ce vor sa zica,
Treaca-n lume cine-o trece;
Ca sa nu-ndragesti nimica,
Tu ramâi la toate rece.


De-a dreptul stupid..In lume au trecut un Seneca, un Lamartine, un Hegel, un Sartre, un Brecht…Doamne Dumnezeule si inca atati nenumarati colosi…
Ce viata ar fi aia in care ai trece pe langa ei fara sa indragesti pe niciunul…
Sau inca si mai rau ce viata ar fi aia prin care ai trecut fara sa indragesti nimica.
Jenant…



Tu ramâi la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te întreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.


Sigur ca da…Dupa aia du-te la piata de cumpara doua kile de ceapa, patlagele si pastrami..Mai ia si niste vin..ce mama ma-si suntem vii



Hai sa vedem cu ce ne-am chivernisit:

Zece sfaturi de doi lei, un amalgam de opinii controversabile, si vreo patru strofe bune...hai, le trecem la licente si zicem: foarte bune.
Cam putin pentru un poet national, nu-i asa ???

Trimis de: coconut pe 21 Jan 2008, 11:56 AM

QUOTE(marduk @ 18 Jan 2008, 06:34 PM) *
Cu tot respectul, lasati-l pe Eminescu acolo unde-i este locul. Nu-l puneti in liste, nu-l comparati cu nimeni si nimic. Putem discuta despre Eminescu ca om cat doriti, dar ca poet, nu cred ca merita decat sa-i citim si recitim versurile, ori de cate ori simtim nevoia de a degusta o picatura din dulceata graiului romanesc.



mwah1.gif hug.gif

Trimis de: coconut pe 21 Jan 2008, 11:58 AM

QUOTE(The Dude @ 21 Jan 2008, 11:51 AM) *
Pai hai sa facem asta impreuna:
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;


Banal si elementar…

Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;


Merci de sfat, pana sa-mi spui tu nici prin cap nu mi-ar fi trecut…

Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;


Chestia cu speranta nu prea imi vine bine.
Eu imi puneam "mari sperante" in ea, lasa ca e si una din cele patru virtuti teologice….


De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramâi la toate rece


Birrrrrrrrr..... Indemnul de la urma e foarte departe de o licenta poetica

Multe trec pe dinainte,
In auz ne suna multe,
Cine tine toate minte
Si ar sta sa le asculte?...
Tu asaza-te deoparte,
Regasindu-te pe tine,
Când cu zgomote desarte
Vreme trece, vreme vine.


Aici o zice bine. Poate totusi salveaza poezia pana la urma….
Nici încline a ei limba
Recea cumpana-a gândirii


Intortocheat, plus ca o cumpna cu limba nu da bine de loc.
Nici imaginea “gandului rece” nu e prea fericita in poezie.


Inspre clipa ce se schimba
Purtând masca fericirii,
Ce din moartea ei se naste
Si o clipa tine poate;
Pentru cine o cunoaste
Toate-s vechi si noua toate.


Aici e vorba de un fel de exercitu de logica din putul gandirii.
Iar nu pica bine pentru poezie, iar concluzia e inca odata in sfera banalului
.

Privitor ca la teatru
Tu în lume sa te-nchipui:
Joace unul si pe patru,
Totusi tu ghici-vei chipu-i,
Si de plânge, de se cearta,
Tu în colt petreci în tine
Si-ntelegi din a lor arta
Ce e rau si ce e bine.


Ma, n-as avea nimic cu strofa asta daca ea ar veni din paginile ziarului Romania Libera de exemplu.
Fa-te ca uiti de Eminescu si gandeste-te ca ar fi scris-o Vadim Tudor..Tot asa plina de miez ti-ar parea ??


Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat începutul
Cine stie sa le-nvete;


Mmmda, asta e iarasi foarte buna, insa suna tot ca o strigatura scapata la sezatoare
Tot ce-a fost ori o sa fie
In prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zadarnicie
Te întreaba si socoate.

Caci acelorasi mijloace
Se supun câte exista,
Si de mii de ani încoace
Lumea-i vesela si trista;


Aici suntem deja penibili. Devenirea e redusa la existenta constransa de mijloace.
Trecem peste ca e eminamente fals, ca nu e licenta poetica si nici macar nu suna bine, dar e si la fel de derizoriu ca si concluzia din ultimul vers.


Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atât de-adese
Nu spera si nu ai teama.


Ba eu zic sa ii lasam sa spere si sa se si teama poete.
Eu zic ca numai asa vor putea fi in viata, ca numai cunoscand sentimentele astea doua vor putea ei trai cu adevarat.


Nu spera când vezi miseii
La izbânda facând punte,
Te-or întrece nataraii,
De ai fi cu stea în frunte;


Sigur ei, dar te pot intrece tot asa in asociatie si savantii ori oamenii de cultura.
Nu cred ca e important sa ramai in primul rand ci mai degraba sa te acomodezi cu pozitia care ti-a fost harazita..


Teama n-ai, cata-vor iarasi
Intre dânsii sa se plece,
Nu te prinde lor tovaras:
Ce e val, ca valul trece.


Ba chiar din motivul asta as fi tentat sa ma prind tovarasi cu miseii.
Pentru ca daca la urma urmei totul va fi dat uitarii iar lumea miseilor privita de pe margine e atat de fascinanta, de ce sa nu o incerc ???
Nu degeaba e amintita in fiecare carte, si in fiecare opera majora de arta..Eu zic ca daca pana la coada tot trece valul poate ca ar merita traita si o experienta din asta…


Cu un cântec de sirena,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca sa schimbe-actorii-n scena,
Te momeste în vârteje;
Tu pe-alaturi te strecoara,
Nu baga nici chiar de seama,
Din cararea ta afara
De te-ndeamna, de te cheama.


Mai, zau daca stiu de e bine asa…Ma rog, e parerea ta si o respect, dare eu nu cred ca as face chiar asa.
Cu strofa asta iarasi lucrurile ar sta binisor, desigur daca reusesti sa treci peste stalcirea unor cuvinte.... din necesitati poetice..


De te-ating, sa feri în laturi,
De hulesc, sa taci din gura;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Daca stii a lor masura;


Chiar asa….La ce si mai ales cui i-ar folosi asemenea sfaturi ???

Zica toti ce vor sa zica,
Treaca-n lume cine-o trece;
Ca sa nu-ndragesti nimica,
Tu ramâi la toate rece.


De-a dreptul stupid..In lume au trecut un Seneca, un Lamartine, un Hegel, un Sartre, un Brecht…Doamne Dumnezeule si inca atati nenumarati colosi…
Ce viata ar fi aia in care ai trece pe langa ei fara sa indragesti pe niciunul…
Sau inca si mai rau ce viata ar fi aia prin care ai trecut fara sa indragesti nimica.
Jenant…

Tu ramâi la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te întreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.


Sigur ca da…Dupa aia du-te la piata de cumpara doua kile de ceapa, patlagele si pastrami..Mai ia si niste vin..ce mama ma-si suntem vii
Hai sa vedem cu ce ne-am chivernisit:

Zece sfaturi de doi lei, un amalgam de opinii controversabile, si vreo patru strofe bune...hai, le trecem la licente si zicem: foarte bune.
Cam putin pentru un poet national, nu-i asa ???



Îmi pare rău pentru dv., domnule Dudă, dar nu sunteţi cel mai în măsură să faceţi pe criticul... Sorry... mwah1.gif

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 12:14 PM

Mie insa imi pare bine pentru mine.. thumb_yello.gif

Poezia aia mi-a fost adresata si mie printre altii, asa ca am dreptul la opinie la fel ca oricine altcineva (...am vesti ingozitoare pentru tine: Ceausescuu a fost impuscat iar regimul dictatorial abolit !!!! rofl.gif )

Trimis de: March pe 21 Jan 2008, 12:26 PM

QUOTE(coconut @ 21 Jan 2008, 01:58 PM) *
Îmi pare rău pentru dv., domnule Dudă, dar nu sunteţi cel mai în măsură să faceţi pe criticul... Sorry...

Da cine detine monopolul asta ? unsure.gif


Trimis de: Superunknown pe 21 Jan 2008, 12:52 PM

Ca in fiecare domeniu, cind se exagereaza dintr-o parte, se raspunde cu o alta exagerare din cealalta parte. Daca pina de curind era o moda sa-l elogiezi pe Eminescu, mai nou a devenit o moda sa-l injuri. Multi aspiranti la titlul de poet/scriitor au impresia ca daca-l eticheteaza pe Eminescu drept "depasit", asta le creste lor in vreun fel "ratingul". Din pacate, in lipsa unei culturi literare solide, cei mai multi cad in ridicol cu criticile lor cu tot.

The Dude, nu e ceva personal, dar sa spui ca Eminescu e un "poet simplu", ca "ti-a ramas mic", ca "i-ai deslusit toate tainele" si in acelasi timp sa te declari "fan infocat" al lui... Nichita Stanescu(?) Asa ceva spui prin clasa a zecea cind vrei sa-ti impresionezi colegele cu stilul tau non-conformist.

E normal sa ai preferinte in domeniul literar, dar e mai cinstit sa spui "nu-mi place cutare poet, nu e genul meu", decit sa incerci sa-l desfiintezi cu instrumente de critic literar pe care nu le stapinesti, sau mai rau, de analist economic (un poet e bun pentru ca-l cere piata? blink.gif pai tocmai ai desconsiderat discernamintul pietei...).

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 01:19 PM

La mine insa e ceva personal in ce te priveste. Speram sa nu trebuiasca sa ti-o spun dar pentru ca ma provoci uite, iti marturisesc ca te consider un foarte periculos adversar al culturii pentru ca te-am inclus inca mai demult in categoria acelor infatuati plini de pretentii lipsite de orice fundament.

Din acest simplu motiv parerile tale nu ma ating.

Nu am sa port nicio disputa cu unul ca tine deoarece intro disputa ca asta ar avea de castigat numai cel care pierde, intrucat el are mai multe de invatat. Am declarat deja pe aici ca m-am saturat sa ma mai ocup de culturalizarea maselor...


Pentru tine asadar Eminescu ramane marele poet genial, ramai deci in aceasta companie si in aceast raport. Te prinde cel mai bine.

Cat despre celelalte aprecieri injositoare...nu ma cobor sa le comentez.

Starea poetica se deosebeste de empatia indusa ca florile naturale de cele artificiale: printr-un fel de mireasma inimitabila. Regret ca nu ai fost dotat cu instrumente care sa iti permita sa faci diferenta.

Nici nu te salut, si te rog ca pe viitor, spre binele acestui loc, sau din respect fata de el, sa ma ignori...voi face la fel.

Trimis de: Aramis pe 21 Jan 2008, 01:25 PM

Interesant schimbul de "focuri" de pe aici.
Eu am o curiozitate, de ce vi se par afirmatiile lui The Dude atat de jignitoare?
Personal niciodata nu am fost fana versului eminescian, sau a versurilor, in general, cu exceptia lui Blaga care m'a vrajit in clasa a 11-a sau a 12-a.
Eu tind sa ii dau dreptate lui The Dude, ok, Eminescu a fost un poet exceptional, dar mai sunt si altii ca el si nu stiu daca chiar e justificata pozitia de lider pe scara valorilor literaturii romane.

Trimis de: exergy33 pe 21 Jan 2008, 01:27 PM

QUOTE(The Dude @ 21 Jan 2008, 02:49 PM) *
Am declarat deja pe aici ca m-am saturat sa ma mai ocup de culturalizarea maselor...

... ohmy.gif wub.gif

Trimis de: cocosel pe 21 Jan 2008, 02:07 PM

QUOTE
Ordinea fireasca e stabilita de timp.


NU si daca timpul il vom cerne in site umilitoare...si vom uita ca a trai arta inseamna suprema arta. thumb_yello.gif
Conform legilor hermetice, a te lasa purtat de curentul potrivit inseamna sa rezonezi curentul potrivit....sa intelegi ca ramele din barca vaslesc pe un drum definit...

Stapanim noi timpul??....nu pentru ca el se afla dincolo de limitele ratiunii.

"Cu maine ziele-ti adaogi,
cu ieri - viatza ta o scazi...
si ai cu toate astea-n fatza
dea pururi ziua cea de azi."


QUOTE
Editurile evalueaza autorii dupa criterii de performanta. Pana la urma ele stabilesc ierarhiile si valoarea, pentru ca valoarea apare intotdeauna in discutie atunci cand vine vorba de o tranzactie.


A sti sa apreciezi frumosul ajuta la intelegerea timpului...Arta rascoleste sufletul si te face sa comunici cu ceilalti in deplina armonie..uitand ticaitul obositor al pendulei din perete...Emotia artistica stabileste legaturi pentru toti cei care o resimt.O admiratie ce ii va apropia pe oamenii mai mult decat interesele materiale directe...(tranzactii,carti vandute)..

QUOTE
Cat depre etichete, ei bine nu fac asta cu usurinta. Nu o fac decat atunci cand am certitudinea ca afirmatia mea este corecta, iar sustinerile corectitudinii vin din multe ore de studiu si analiza


Ceea ce nu am putut cunoaste candva ne lasa profund neimpacati.Dar, in fata unei enigme care isi asteapta dezlegarea (Eminescu),revolta nu este o solutie.Mai bine sa cercetam ..sa ne straduim sa intelegem ..sa punem mintea sa alerge..sa incercam.. jamie.gif

QUOTE
Cate personalitati a dat Romania universalitatii in ce priveste cultura se pot numara pe degetele de la maini, iar contributia Romaniei la cultura universala poate fi evaluata doar cu balanta analitica...


O opinie care ma face sa cred ca am trait degeaba prin prisma cartilor din raftul plin de praf..
Sper ca degetele alea sa fi fost ale mai multor maini... blink.gif pentru ca astfel pierdem notiunea reala.

QUOTE
Sa fim seriosi. Eminescu e un poet mult prea simplu ca sa poata ridica pretentii macar de apartenenta la tagma "artistului neanteles".
Totul la el e ridicol de simplu, poate si din cauza curentului caruia i-a apartinut.

Stiu exista o singura modalitate in care opera sa ar fi fost mai complexa...sa fi apartinut unei obediente... rofl.gif

Ca se existe ca si materie (opera) trebuie pentru inceput sa fie supusa unei putrefacti care o va ucide si o va face neagra ca un cap de corb ,apoi va fi sublimata eliberandu-i partea volatila sau etherica (stelele rofl.gif )apoi va fi spalata si se va obtine culoarea alba dupa care in sfarsit va fi calcinata pentru a o transforma in culoarea dorita (citeste luceafarul dorit.).. mwah1.gif

Sa nu mai denigram sistematic ceea ce nu cunoastem.Nici o convingere nu este de respins,caci nici una nu poate fi complet falsa.


Cine este Mihai Eminescu??
"Afirmarea unitatii romanesti eterne,groaza de cotropirea straina,care ucide o constiinta, impiedica o desfasurare, sfarma un viitor, lasa fara ingrijire un trecut, pentru a da in loc jaf si coruptie, oricare ar fi numele cotropitorului, al celui dintai dintre neamurile de cultura ori a celei din urma plebi asiatice....Dispretul pentru uzurparea conducerii de putinii care nu s-au ridicat macar prin inteligenta, cultura si munca lor..." (N.Iorga)

Eroilor martiri!!
Stati drepti,sublimi apostoli,
Lasa-ti inchizitorii sa-si faca datoria
Vedea-veti scris pe ziduri,cu slove de lumina,
In temnitele voastre:Traiasca Romania!!!



Inaripatul... rofl.gif





Trimis de: abis pe 21 Jan 2008, 02:26 PM

QUOTE(The Dude @ 21 Jan 2008, 01:19 PM) *
Am declarat deja pe aici ca m-am saturat sa ma mai ocup de culturalizarea maselor...

Uite cine vorbeste despre infatuare. Despre infatuarea altora... Superunknown a avut un mesaj echilibrat si decent, nu stiu de ce i-ai sarit la gat...

Daca piata stabilieste valorile, ar trebui ca Sandra Brown sa fie cel mai bun romanicer.

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 03:03 PM

QUOTE(cocosel @ 21 Jan 2008, 02:07 PM) *
NU si daca timpul il vom cerne in site umilitoare...


Sitele nu apartin cuiva, sau mai exact apartin in egala masura fiecaruia dintre noi. Nu pot fi masluite din interese de moment...

QUOTE
Stapanim noi timpul??....nu pentru ca el se afla dincolo de limitele ratiunii.


Putem fi si stapani ai timpului daca ne propunem asta si daca ne-o dorim indeajuns..oricum atat vreme cat l-am definit cu precizie si cat am inceput sa il studiem atent el a intrat in sfera rationalului.

"In efortul de combatere a minciunii si a ignorantei este necesar curajul de a spune adevarul, inteligenta de a il recunoaste, arta de a-l face utilizabil ca pe o arma, judecata indestulatoare pentru a ii alege pe cei in mainile carora adevarul poate fi eficient". Brecht

Desigur faptul ca adevarul scandalizeaza este fara indoiala unul din farmecele lui....

QUOTE
Dar, in fata unei enigme care isi asteapta dezlegarea (Eminescu),revolta nu este o solutie.Mai bine sa cercetam ..sa ne straduim sa intelegem ..sa punem mintea sa alerge..sa incercam.. jamie.gif


Nu cred sa existe vreun mister de solutionat aici. Poezia lui Eminescu nu a inteles ca a crea viata nu inseamna a copia din natura indivizi existenti. "Asemenea realism sau naturalism e mai putin valoros ca o fotografie proasta".

Omul avea o mare abilitate intelectuala, nu neg nici calitatea de geniu pe care altii i-au atribuit-o, pentru ca geniul nu este totusi chiar atat de rar, insa ca poet nu poate fi decat putin peste mediocru...si asta cu multa ingaduinta.
Nu ma ridic cu nimic ponegrindu-l; dinpotriva se pare ca imi atrag numai antipatii, insa asta e parerea mea si eu nu pot face altfel.

Pentru mine poezia este un mod de viata. Nu pot abdica de la ea si nici concesii nu pot face in numele ei de dragul unor aliante sau a unor simpatii.

QUOTE
Stiu exista o singura modalitate in care opera sa ar fi fost mai complexa...sa fi apartinut unei obediente... rofl.gif


Cred ca Eminescu ar fi dat un bun mason. Ceva s-a interpus insa in calea unui astfel de destin si amandoua partile, si ordinul, si omul au avut numai de pierdut. Marele Arhitect stie doar cum de a fost posibil asa ceva...si cred ca mai are si un motiv foarte bine intemeiat pentru asta.

QUOTE
Nici o convingere nu este de respins,caci nici una nu poate fi complet falsa.


Nimic mai adevarat prietene cocosel...nimic mai adevarat. Si mai ales sa nu ne lasam alunecand in eroare mai mult decat bunul simt ne-ar permite. De acord, dar numai cu conditia de a ne pastra libertatea de exprimare ferm si fara niciun fel de retinere sau constrangere. thumb_yello.gif


Abis mai bine taceai...
Desigur prin ochelarii aia ai tai nu se vede ca postul lui unknown este fix un atac la persoana.
La persoana mea, de la un cap la altul..Eu il atac pe Eminescu, iar el pe Dude...
Ce frumos era siteul asta pana ca oameni ca tine sa inceapa sa imparta dreptatea dupa bunul lor plac.

Trimis de: March pe 21 Jan 2008, 03:10 PM

Sa ne aducem aminte de acest text scris de Luminita Marcu in 2004 :

Astazi putem discuta intens despre poezia si activitatea publicistica a lui Eminescu. Tot ce putem afla, insa, cu adevarat despre omul Eminescu vine din marturiile celor care l-au cunoscut. Dincolo de festivisme si de mitizare, Mihai Eminescu este un personaj cu totul special al istoriei noastre culturale si un scriitor cu multe rezerve de interes actual.Depinde de cine , cum si ce citeste in textele sale. Iar cum a fost cu adevarat n-o sa ne spuna nici romantiosul Calinescu, nici naivul Cezar Petrescu, ci "martorii" Iacob Negruzzi , George Panu, si Ioan Slavici ,prietenii sai.

-Cum arata Eminescu ?

Portretul lui de la 18 ani ne bintuie tuturor anii de scoala. Apoi mai sunt portretele de "tineri voievozi"din poeziile lui cu care Eminescu trebuie neaparat sa semene, cu ochii mari, demonici si pielea de marmura. Slavici insa spune ca avea " ochii marunti" si ca l-a crezut persan : " Un tinar oaches, cu fata curata si rasa peste tot, cu un lung " clabatz" banatesc peste pletele negre, cu ochii marunti si visatori si intodeauna cu un zimbet oarecum batjocoritor pe buze ; un albanez - imi ziceam - poate chiar un persian".
( http://www.hanuancutei.com/forum/content-page/2090/Mihai-Eminescu/page/35/ )

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 03:19 PM

Desigur prietene March...

Sigur ca da: "Iti trebuie talent sa scri o poezie, dar iti trebuie talent si sa asculti una. Fara oamenii capabili sa asculte poezia poetii n-ar exista"
sau:

"In orice vers remarcabil al unui adevarat poet se afla de doua trei ori mai mult decat se spune; e de datoria cititorului sa suplineasca restul dupa ideile si dupa gusturile sale"


"Atunci cand vad ceea ce vad si atunci cand aud ceea ce aud...sunt fericit ca gandesc ceea ce gandesc"

....nu mai stiu cui apartin aceste ganduri, iar citatele sunt oricum aproximative..

Trimis de: Michaela* pe 21 Jan 2008, 04:13 PM

Ce comparatii faceti domnule Dude…bietul Eminescu..o poezie superba ca aceasta Glossa a ajuns disecata in acest mod smile.gif ..zambesc
Eu as interpreta cuvantul ’rece’ in cu totul alt mod..mesajul acestei poezii pentru mine este urmatorul:
”.. nu te framanta pentru ce ti se intampla ci ia viata asa acum este… bucura-te de ea cat poti..iubeste intr-un mod cuminte sau din contra cu mult patos, dar totusi nu uita de cumpatare....nu te lasa distrus si nu lasa ca suferinta sa-ti patrunda prea adanc in suflet”

Totul tine de interpretare..
Desigur..pentru fiecare dintre noi Eminescu inseamna cu totul altceva..Repet..pentru mine ramane poetul national cel mai reprezentativ…

Citesc cu mare placere Lucian Blaga sau Nichita Stanescu, dar consider ca Eminescu este poetul care a reusit sa ajunga cel mai aproape de interiorul sufletului romanesc

Generatia noua are tendinta de a contesta cam tot ce vine din urma..dar nu ma framant ..caci anii trec si timpul le aseaza..vom vedea

Feciorul meu provocat de curand la o discutie despre Eminescu a strambat din nas si mi-a raspuns in dodii…ceva de genul : ”bleah, Eminescu..nu imi place”..Dar l-am surprins apoi pe inserat citind discret din Eminescu… zambind, cu gandul dus si cu privirea-n gol….de incantare si placere smile.gif


Ador poezia eminesciana si cred ca atat simplitatea cat si complexitatea deopotriva o caracterizeaza..nu am insa pretentia ca cei din jur sa imi impartaseasca neparat opiniile..iata, de aceea exista forumuri...este chiar placut si constructiv


P.S. este minunat sa-l citim pe Seneca si multi alti colosi, dar este necesar sa coboram din cand in cand cu picioarele pe pamant…caci are rost si farmec …sunt convinsa ca mergem cu totii la piata pentru bucatele zilnice spoton.gif si tuturor ne place sa ne delectam din cand in cand cu un pahar de vin… suntem vii si ar trebui sa ne bucure acest fapt smile.gif

Trimis de: The Dude pe 21 Jan 2008, 04:32 PM

Ati scris frumos si la obiect.
Pacat ca useri ca dumneavoastra sunt atat de rari pe aici.

Va respect cu multa consideratie opiniile la randul meu, si fara sa va jignesc cred ca aveti si instrumentele si disponibilitatea si capacitatea necesare pentru a avansa in directia poeziei. Eminescu nu poate fi decat un blocaj de moment pentru o persoana ca dvs., unul ce se cere cat mai curand depasit...Avem atat de putin timp ....

Ar fi poate interesant de stiut cum ati putut atinge o astfel de interpretare a poemului ala, dar e lipsit de importanta; ce e important e ca el a putut sa declanseze in interiorul dumneavoastra starea poetica. O declansare atat de lejera nu poate fi decat de invidiat.

Nu apartin generatiei tinere, si sunt adeptul declarat al teoriei potrivit careia numai cunoasterea aprofundata iti poate permite sa emiti pareri competente. De aici vine poate si iritarea mea in fata unor interventii frivole si superficiale.

Ma bucur pentru fiul dumneavoastra si sunt convins ca el va avea un viitor poetic, de vreme ce interesul lui s-a starnit dintr-o simpla discutie.

Eu, ce-i drept nu sunt prea solid ancorat de pamant, insa va asigur ca starea de plutire in care ma aflu imi da satisfactii depline si ca nu am nicio nostalgie care sa ma imbie sa ma intorc pe pamant prea curand.

Cu deosebita stima: The Dude

Trimis de: Superunknown pe 21 Jan 2008, 11:07 PM

Iata-ma si "foarte periculos adversar al culturii" rolleyes.gif
Nu vreau sa adincesc prea mult controversa asta, trag nadejde sa depasesc si eu curind blocajul Eminescu si sa ma apuc de titanii seriosi ai literaturii, Tzara, Voronca, Apunake si altii.

Dac-ar fi sa aleg totusi ceva de la Eminescu cel depasit ar fi clarviziunea amara ce transpare din versurile astea:

QUOTE
Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi... orice-ai spune,
Peste toate o lopată de ţărână se depune.
Mâna care-au dorit sceptrul universului şi gânduri
Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scânduri...
Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare...
Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,
Nu slăvindu-te pe tine... lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă.
Ba să vezi... posteritatea este încă şi mai dreaptă.

Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?
Ei vor aplauda desigur biografia subţire
Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,
C-ai fost om cum sunt şi dânşii... Măgulit e fiecare
Că n-ai fost mai mult ca dânsul. Şi prostatecele nări
Şi le umflă orişicine în savante adunări
Când de tine se vorbeşte. S-a-nţeles de mai nainte
C-o ironică grimasă să te laude-n cuvinte.
Astfel încăput pe mâna a oricărui, te va drege,
Rele-or zice că sunt toate câte nu vor înţelege...
Dar afară de acestea, vor căta vieţii tale
Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale -
Astea toate te apropie de dânşii... Nu lumina
Ce în lume-ai revărsat-o, ci păcatele şi vina,
Oboseala, slăbiciunea, toate relele ce sunt
Într-un mod fatal legate de o mână de pământ;
Toate micile mizerii unui suflet chinuit
Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.

Trimis de: Michaela* pe 22 Jan 2008, 01:41 AM

Multumesc domnule ‚za’ Dude smile.gif ..si sper ca doza mea de umor sa nu deranjeze..daca cei asemeni mie ar lua avionul catre destinatii plutitoare iar cei asemeni dumneavoastra ar cobor cativa nori mai jos, cu siguranta am gasi o cale comuna de dialog amiabil si placut

Referitor la Eminescu trebuie sa constat ca, desi am umblat prin destinatii diverse, m-am reintors de fiecare data la acelasi Eminescu..Am sa incerc sa fac o comparatie (oarecum stranie in viziunea criticilor) intre modul in care oamenii obisnuiti l-au perceput pe Nichita Stanescu si modul in care aceeasi oameni l-au perceput pe Eminescu…fara a ma referi insa la o categorie anume

De as incerca sa tiparesc pe-o coala o poezie eminesciana, pe-o alta coala o poezie a lui Nichita Stanescu si de as indemna oameni pestriti din diferite medii sa lectureze in liniste versurile, nu m-ar surprinde sa observ un zambet, un gest de aprobare sau o privire ingandurata si nostalgica dupa lecturarea lui Eminescu… si-o alta mima oarecum nedumirita si intrebatoare dupa lecturarea lui N. Stanescu...Concluzia ar fi ca randul simplu eminescian a reusit sa sparga zidul inimii, pe cand randul profund dar prea elevat nichitian inca a ramas undeva la intrare

Iata si o mica poveste...e vorba despre o amintire legata de tatal meu..tin minte ca eram copil si il vedeam citind adesea dintr-un volum de poezii…o carte mica de grosime medie din colectia bpt(biblioteca pentru toti)…l-am intrebat intr-o seara ce anume citeste.. mi-a aratat pagina indoita la colt si-am reusit sa citesc titlul..scria Revedere
………
– Ce mi-i vremea, când de veacuri
Stele-mi scânteie pe lacuri,
Ca de-i vremea rea sau buna,
Vântu-mi bate, frunza-mi suna;
Si de-i vremea buna, rea,
Mie-mi curge Dunarea.
Numai omu-i schimbator,
Pe pamânt ratacitor,
Iar noi locului ne tinem,
Cum am fost asa ramânem:
Marea si cu râurile,
Lumea cu pustiurile,
Luna si cu soarele,
Codrul cu izvoarele.

…mare lucru n-am intels caci eram tare mica…stiu doar c-am remarcat umezeala din ochii lui, eveniment ce l-am inteles pe deplin abia cu multi ani mai tarziu, la maturitate..tatal meu s-a regasit in Eminescu si asemeni lui multi altii s-au regasit in cuvintele simple dar atat de abile in a descrie starea de fapt a lucrurilor ce ne inconjoara..Ani de zile mai tarziu, l-am rugat sa citeasca Nichita Stanescu..a citit, dar stiu ca fata i-a ramas mai mult surprinsa..si cam atat…caci bietul de el nu reusise sa se regaseasca prea mult in randurile acelea

aceasta este marea diferenta dintre Eminescu si ceilati poeti..pe mine tocmai aceasta simplitate ma uimeste..sa poti transmite atat de multe prin cuvinte usoare dar asa de maestru alese...o alta poezie simpla care m-a tulbura este Dintre sute de catarge…am ascultat-o de nenumarate ori in intrepretarea lui Ion Caramitru si de fiecare data am privit tacuta cu ochii uimiti de incantare..tot pe Caramitru l-am ascultat recitind Nichita Stanescu… un spectacol mirific..ce stil inconfundabil..din cateva strofe s-a nascut o adevarata piesa de teatru ..am realizat insa ca versul lui Nichita Stanescu spre a-si transmite mesajul are nevoie de ajutorul interpretului

referitor tot la Eminescu nu pot sa nu observ talentul de a trece de la stilul simplu la cel complex, caci intre Revedere si Epigonii de exemplu este o diferenta izbitoare..iar de ar fi sa facem saltul catre Sarmanu Dionis am observa cu admiratie cat de largi au fost orizonturile acestui poet de exceptie

iata de ce am ramas cumva blocata in Eminescu smile.gif ..dar timpul nu se stie ce evolutie imi va aduce, atat mie cat si celorlalti din jur

trebuia sa-mi apar cumva dragostea poetica..pai nu? smile.gif

Trimis de: The Dude pe 22 Jan 2008, 10:30 AM

Eu zic ca ne aflam deja in dialog indiferent de altitudinea la care credem ca evoluam si mai adaug ca ar trebui sa ne pastram amandoi nivelul de zbor actual pana la momentul in care unul il va convinge pe celalalt de adevarul lui.

In plus, dialogul pare angajat pe o directie interesanta...sa-i asteptam desfasurarea ulterioara.

Mie mi-ati amintit de bunicul meu care purta si el in loc de Biblie o culegere de poezii a lui Cosbuc.
Nu stiu cat de mult le citea, dar cartea era frumoasa, avea foita fina si imaculata, coperti din piele moale si cu imprimeu..
In plus Cosbuc are mult erotism, asa ca ori de cate ori imi cadea in mana profitam....peste timp am mostenit-o.

Spuneti ca ati facut un experiment cu poezia lui Nichita si cu cea a lui Eminescu ??
Desi ii admit rezultatul exercitiul nu este intru-totul unul corect. Simplitatea in poezie nu ar trebui sa fie un criteriu de apreciere favorabil. Sa nu uitam ca simbolul, metafora, parabola si alti membrii ai acestei onorabile familii sunt alaturi de vers si cursivitate principalele instrumente ale poetului. Cu cat ele sunt folosite mai inspirat, mai subtil si mai intens, cu atat opera va fi mai valoroasa, si asta indiferent de cat de accesibila va fi ea in forma finala.

O comparatie intre Nichita Stanescu si Eminescu, ar fi dupa parerea mea umilitoare si nedreapta pentru al doilea, macar si numai din cauza faptului ca cei doi reprezinta momente istorice si curente total diferite. Stiu ca sunteti la curent cu aceasta, insa gradul lipsei de sensibilitate, sau hai sa ii zicem gradul redus de perceptie poetica a celui neinstruit poate face ca un poet sa fie mai popular, insa nu il poate face sa devina unul mai valoros.

Ca veni vorba de Nichita, nu ii pot pomeni numele fara sa adaug imediat ca dupa parerea mea el este de departe cel mai important poet roman al tuturor timpurilor. As spune chiar ca el este poezia insasi dar mi-e tare teama ca o afirmatie ca asta i-ar putea deranja pe Rilke, pe Neruda, pe Verlaine, pe Bob Dylan, pe Kayam, pe Leo Cohen, pe Labis, pe Esenin, pe Bacovia, pe.......toti ceilalti.

Si iarasi dupa ce i-am amintit numele, nu pot trece mai departe fara sa reproduc aici o mica bijuterie:

DEZAMBLANZIREA

De mult negru ma albisem
De mult soare ma-nnoptasem
De mult viu ma mult murisem
Din visare ma aflasem
Vino tu cu tine toata
Ca sa-ntruchipam o roata
Vino tu fara de tine
Ca sa fiu cu mine, mine
O rasai, rasai, rasai
Pe infernul meu, un rai
O ramâi, ramâi, ramâi
Palma bate-mi-o în cui
Pe crucea de carne
Când lumea adoarme.


La Nichita totul e fascinant. Omul simplu, cel care se multumeste sa primesac totul de-a gata, totul deja mestecat de altul, se angreneaza mai greu in mecanismul poetic atata vreme cat acesta ii solicita in mod imperativ participarea. Dar oare nu e mai bine sa il fortam pe om sa intre in pas cu vremea lui mai degraba decat sa ii menajam ignoranta ???

Nichita, elev mediocru si putin golanas a facut pasul spre poezie, dupa cum singur declara tocmai datorita lui Eminescu. Era licean, era cu o fata, erau pe un camp si se plimbau..Dintr-odata a privit cerul instelat si imediat in minte i-au rasunat versurile pe care cu chiu cu vai fusese nevoit sa le invete pe de rost la scoala. La vremea cand le-a invatat nu a priceput nimic, dar acolo, in noaptea aia, pe campul ala, privind in sus si recitandu-si instinctiv in minte "un cer de stele dedesupt/ deasupra cer de stele,/ parea un fulger nentrerupt/ ratacitor prin ele" atunci, brusc Nichita Stanescu a devenit poet.

Pe mine ma hipnotizeaza pur si simplu si cateva din titlurile volumelor lui.
Adica "OUL SI SFERA"...cum poti pune aceste doua simboluri alaturea fara ca ele sa nu declanseze in tine o revolutie, fara sa nu apara in tine intrebarea spontana: Oare ce gandeste oul privind sfera, si mai ales ce crede sfera despre ou ??? E oul utilizat aici ca simbol al inceputului, iar sfera ca unul al implinirii ??
Sau poate imaginea trebuie luata in intregime ca o impacare intre doua elemente atat de departe si totusi atat de apropiate in planul semnificativ ??

Numai si acest titlu singur face cat o poezie intreaga..

Ce sa mai zic de "ROSU VERTICAL", "LEOAICA TANARA IUBIREA" care iar e devastator...

Nu poti sa ramai acelasi dupa ce l-ai citit pe Nichita Stanescu.....

Acum chiar cobor cativa nori mai jos si revin ontopic: Mihail Eminescu a fost la locul potrivit in momentul potrivit (cu oarecare aproximatie, sa nu uitam ca el a reprezentat romantismul cand acesta parasea sau parasise deja scena), Exista pe undeva, nu am timp sa caut, si nici nu cred ca se merita pentru mediul de aici, dau coordonatele doar pentru cei ce doresc cu adevarat sa se informeze mai atent de caz, exista spuneam mai multe comentarii acide din partea unor membrii ai academiei romane, contemporani cu Eminescu care ar trebui poate consultate de omul decent..

Michaela*, va multumesc,

Trimis de: The Dude pe 23 Jan 2008, 02:05 PM

Mi-am facut vreme aseara si-am recitit din Eminescu....In timp ce il citeam si el ma citea pe mine. Asa se intampla atunci cand legatura dintre scriitor si cititor reuseste sa se activeze..
Omul e slabutz rauuuuu...inca mai rau decat mi-l aminteam. Am vazut ca are si preocupare pentru posteritate si ca anticipa cumva si critica obiectiva la care urma sa ajunga mai devreme sau mai tarziu. Stia el ce stia...Vorba lui Abe: "Poti sa ii fraieresti pe cativa de mai multe ori, poti sa ii fraieresti pe toti o singura data, dar n-ai cum sa ii farieresti pe toti oamenii de fiecare data"

Totusi, cu paralela deschisa de Michaela proaspat in minte am observat o chestie interesanta.
Eminescu incearca sa te ademeneasca in starea poetica...te fura ususrel in ea, cu fiecare vers mai mult, si cumva iti pregateste si iesirea.
La Nichita nu e deloc asa. Nichita te absoarbe brusc in starea poetica...Iti da branci in ea, fara sa-i pese cum ai sa mai iesi de acolo.

Raman la parerea ca o comparatie intre cei doi e nedreapta...insa aseara gandindu-ma mai bine mi-am amintit ca exista si un Nichita popular..un Nichita pentru toate buzunarele ca sa zic asa.. Uite doua piese usoare:


"Cea mai scumpă de pe lume"

Spune-mi care mamă-anume
cea mai scumpă e pe lume?
Puii toţi au zis de păsări,
zarzării au zis de zarzări,
peştişorii de peştoaică,
ursuleţii de ursoaică,
şerpişorii de şerpoaică,
tigrişorii de tigroaică,
mânjii toţi au zis de iepe,
firul cepii-a zis de cepe,
nucii toţi au zis de nucă,
cucii toţi au zis de cucă,
toţi pisoii, de pisică,
iară eu, de-a mea mămică.
Orice mamă e anume
cea mai scumpă de pe lume!





Bunicul (despre cele patru rase)

Rasa galbenă, se ştie,
Are piele argintie
Şi părul extrem de lung
Şi lucrează la un strung!
Rasa neagră, cum se ştie,
Are pielea alburie
Şi părul extrem de lung
Şi lucrează la un strung!
Rasa albă, cum se ştie,
Are pielea vişinie
Şi părul extrem de lung
Şi lucrează la un strung!
Asta este, dragi nepoţi,
Toţi sunt oameni,
Oameni toţi!

Trimis de: Michaela* pe 24 Jan 2008, 10:52 AM

"Totusi, cu paralela deschisa de Michaela proaspat in minte am observat o chestie interesanta.
Eminescu incearca sa te ademeneasca in starea poetica...te fura ususrel in ea, cu fiecare vers mai mult, si cumva iti pregateste si iesirea.
La Nichita nu e deloc asa. Nichita te absoarbe brusc in starea poetica...Iti da branci in ea, fara sa-i pese cum ai sa mai iesi de acolo.

Raman la parerea ca o comparatie intre cei doi e nedreapta...insa aseara gandindu-ma mai bine mi-am amintit ca exista si un Nichita popular..un Nichita pentru toate buzunarele ca sa zic asa.."
................................................................................
.......

buna dimineata domnule Dude si bine v-am regasit
am citit comentariul..mi-a atras atentia paragraful pe care l-am selectionat mai sus..intr-adevar ati remarcat o subtilitate..Eminescu ademeneste si te introduce usor-usor in starea poetica, te mentine intr-o stare de transa si-ti da voie sa iesi lin smile.gif ...pe cand Nichita este dur

cu siguranta Eminescu a reusit sa atraga in mrejele lui toate categoriile...si tocmai pentru ca poetul national trebuie sa fie 'un poet pentru toate buzunarele' , Eminescu a obtinut acest titlu ( folosesc aceasta comparatie deoarece este sugestiva)......

dar vin si intreb:
- oare, la un moment dat Nichita/sau un altul, nu cumva va fi considerat ca avand aceeasi abilitate?..ma refer la viitor..in perspectiva... se stie ca lumea este in miscare..se schimba...cititorii se vor schimba la un moment dat..deja profilul psihologic al multora dintre noi s-a modificat

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 09:52 AM

Buna dimineata si dumneavoastra, desi e vorba de o cu totul alta..

Credeti ca poetul national trebuie sa atinga o anumita cota de popularitate pentru a putea emite pretentii la titlulul pe care il detine ??
In vremea lui Eminescu oamenii aveaau putine momente de mondenitate iar pentru clasa medie cel mai comun era cititul presei. Sa ne amintim de scena in care Jupan Dumitrache comenteaza alaturi de Chiriac articolul din "Vocea Patriotului Nationale". La fel citeau si poeziile din "Timpul".
"Bravos domne...combate-adanc !!" isi ziceau probabil musterii.
Dar acel popor care se entuziasma in numar mare la Eminescu, este acelasi care mai ieri asculta ca pe o slujba emisiunile de muzica populara de Duminica dimineata de la Radio Bucuresti, si care mai tarziu incremenea in fata televizorului cu sufletul la gura in asteptarea ultimului episod din Dallas, iar care astazi se da in vant dupa manele si dupa manelisti.

In tot acest timp, de fapt aproape dintotdeauna , cel care a vrut sa fie in pas cu vremea a mers la biblioteca, la teatru, la spectacole in loc sa citeasca ziarul dupa masa in familie. Sunt convins ca si Eminescu facea asa.

Eu sustin totusi ca Eminescu nu a fost numai un produs media, dar a mai si umplut un gol in constinta nationala, un spatiu liber destul de mare lasat printre Cosbuc (poetul taranimii) si Alecsandri (poetul revolutionar), si revin la o afirmatie mai veche: "a fost omul potrivit la momentul potrivit". Omul momentului altfel spus

Totusi, pe cei pe care nu a reusit sa ii atraga in mreje cu farmecul sau (remarcabil de altfel) i-a atras prin siretlic. Raspandirea prin poeziile sale, intocmai ca printr-un buletin de stiri, a ultimelor descoperiri relativiste (La steaua, Luceafarul) sau a celor mai moderne teorii filozofice (Schopenhauer-Umbre pe panza vremii) ori intuirea impactului proletcultist (Imparat si proletar) il facea pe poporan sa creada ca toate astea ii apartin poetului, de vreme ce ele ii parveneau prin el.

QUOTE
dar vin si intreb:
- oare, la un moment dat Nichita/sau un altul, nu cumva va fi considerat ca avand aceeasi abilitate?..ma refer la viitor..in perspectiva... se stie ca lumea este in miscare..se schimba...cititorii se vor schimba la un moment dat..deja profilul psihologic al multora dintre noi s-a modificat


As fi inclinat sa raspund ca DA.
La urma urmei Eminescu ii succede la domnie lui Alecsandri prin abdicarea eleganta a acestuia: "E vreunul care canta mai bine decat mine ???,/ Cu-atat mai bine tarii si lui cu-atat mai bine !!", si nu are nicio vina ca nu a pasat stafeta mai departe din cauza ca s-a ratacit (imbolnavit) s-au din cauza ca nu a avut cui.

Pe planeta asta toate lucrurile trec, lumea se schimba iar reperele asisderea..Intr-o buna zi eu insumi va trebui sa trec...
As fi inclinat sa cred ca un astfel de pericol il asteapta in viitor si pe Nichita, si ca asta ar fi un curs normal al lucrurilor, dar ce ma fac cu Seneca, cu Platon si cu Socrate...Astia par eterni indiferent de context.

Asadar poate ca Nichita va fi inlocuit de generatiile viitoare...sau poate nu; cert este pentru mine ca, la acest moment, Eminescu nu mai poate detine prima pozitie.

Toate lucrurile trec pe planeta asta...sau "Vreme trece, vreme vine"

La Eminescu aceasta remarca are conotatii pedagocice ..Curios ea apare cam la fel la Boby Dylan : "The times they are a-changin'..." unde insa este doar o constatare. O luare la cunostinta, pentru ca Dylan se adreseaza unei generatii care doreste sa redescopere singura lumea numai prin mijolacele ei si in cele mai mici detalii ale ei. Titlul lui Dylan s-ar putea traduce: "Vremurile sunt in schimbare", numai ca atunci cand chiar face asta, Florian Pittis isi pune amprenta sa poetica si zice : "Vin la rand, vin alte vremuri" conferind observatiei o nota de amarciune si tristete...Are scanteie si Pittis asta..

Iata pe scurt un demers poetic actualizat si readaptat altor conditii...In esenta acelasi mesaj, insa producand stari diferite

Trimis de: milimetru pe 25 Jan 2008, 10:01 AM

QUOTE(Michaela* @ 22 Jan 2008, 01:41 AM) *
iata de ce am ramas cumva blocata in Eminescu smile.gif ..dar timpul nu se stie ce evolutie imi va aduce, atat mie cat si celorlalti din jur

trebuia sa-mi apar cumva dragostea poetica..pai nu? smile.gif


smile.gif Ai nimerit cuvintele! Si eu is "blocat in Eminescu" si pentru mine el este "dragostea poetica". La inceput l-am citit silit (deh, scoala...). Mai tirziu l-am "devorat" pe indelete, fara stimul din exterior.
Nichita a "aparut" mai tirziu, m-a turtit si el, e absolut genial dar... deja eram blocat si... indragostit smile.gif

Comparatia pe care ati facut-o voi (Dude si Michaela) mai sus e deosebit de interesanta. Grazie! smile.gif

Trimis de: albina pe 25 Jan 2008, 10:27 AM

QUOTE
Raspandirea prin poeziile sale, intocmai ca printr-un buletin de stiri, a ultimelor descoperiri relativiste (La steaua, Luceafarul)


Nu vrei sa detaliezi putin ce informatii stiintifice a raspindit prin aceste poezii?

Trimis de: exergy33 pe 25 Jan 2008, 11:01 AM

QUOTE(The Dude @ 23 Jan 2008, 03:35 PM) *
Omul e slabutz rauuuuu...inca mai rau decat mi-l aminteam.

... uite, de abia acum inteleg si eu de ce le vine unora citeodata ... sa dea cu cutitul in piatra smile.gif.
Mai lipseste putin sa afirmi ca Eminescu e cel mai "slabut" poet al romanilor; ca daca el ar fi fost mason, cum au fost Nichita si Blaga - spre exemplu, cred ca ai fi spus cu totul altceva.
Nu ar strica putina obiectivitate. rolleyes.gif



Trimis de: marduk pe 25 Jan 2008, 11:16 AM

QUOTE(The Dude @ 23 Jan 2008, 02:05 PM) *
Mi-am facut vreme aseara si-am recitit din Eminescu....In timp ce il citeam si el ma citea pe mine. Asa se intampla atunci cand legatura dintre scriitor si cititor reuseste sa se activeze..
Omul e slabutz rauuuuu...inca mai rau decat mi-l aminteam. Am vazut ca are si preocupare pentru posteritate si ca anticipa cumva si critica obiectiva la care urma sa ajunga mai devreme sau mai tarziu. Stia el ce stia...Vorba lui Abe: "Poti sa ii fraieresti pe cativa de mai multe ori, poti sa ii fraieresti pe toti o singura data, dar n-ai cum sa ii farieresti pe toti oamenii de fiecare data"

Romanii au si alti poeti mari pe care tu i-ai amintit si pentru care eu am un mare respect. Totusi cand vine vorba de Eminescu, pot sa spun ca m-am lasat "fraierit" si asa voi ramane pana la moarte. Poezia mea favorita este :

La steaua

La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.


Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmareste înca.


(1886, 1 decembrie)

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 12:12 PM

Marduk si albina, poezia asta e buna, dar ea a facut mare impresie la data respectiva pentru ca punea la curent un popor neinstruit cu o teorie absolut noua care bulversa tot ce se stia pana atunci despre spatiu si timp...Nu "bulversa", ca nici acum nu face asta: punea sub semnul intrebarii, insa efectul era acelasi.

energy, nicidecum. Unde am zis eu ca e cel mai slabutz ??? Am afirmat ca are geniu, ca are un farmec remarcabil si ca stapaneste arta de a transpune cititiorul in starea poetica intr-un mod magic. Ramane insa slabutz fata de imaginea lui, cu pozitia care i-a fost atribuita si in raport cu marea literatura, sau cu marea poezie, cum vrei s-o iei. Romania a fost perceputa si acceptata de marea cultura cu un Eminescu situat pe pozitia 5 sau 6 intre poetii pe care i-a dat, si asta inseamna obiectivitate. Tu oricum nu poti fi obiectiva in problema asta....sau nu esti romanca ???

Nichita a fost mason ???

Trimis de: albina pe 25 Jan 2008, 12:13 PM

Daca tot e vorba de "La steaua", sa va supun atentiei o poezie scrisa de un poet elvetian, poezie aparuta in volumul "Gesammelte Gedichte" in 1883. "La steaua" e o traducere a acestei poezii, plus inca o strofa.

Siehst du den Stern
Gottfried Keller

Siehst du den Stern im fernsten Blau,
Der flimmernd fast erbleicht?
Sein Licht braucht eine Ewigkeit,
Bis es dein Aug' erreicht!

Vielleicht vor tausend Jahren schon
Zu Asche stob der Stern;
Und doch steht dort sein milder Schein
Noch immer still und fern.

Dem Wesen solchen Scheines gleicht,
Der ist und doch nicht ist,
O Lieb', dein anmutvolles Sein,
Wenn du gestorben bist!

Trimis de: abis pe 25 Jan 2008, 12:41 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Jan 2008, 12:12 PM) *
Marduk si albina, poezia asta e buna, dar ea a facut mare impresie la data respectiva pentru ca punea la curent un popor neinstruit cu o teorie absolut noua care bulversa tot ce se stia pana atunci despre spatiu si timp...

Teoria relativitatii a fost elaborata, totusi, ceva mai tarziu. smile.gif

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 01:10 PM

Cred ca vrei sa zici de teoria relativitatii restranse, de cea a lui Albert care a aparut prin dezvoltarea teoriei relativitatii generale


...sau poate vrei sa insinuezi ca Eminescu, in clarviziunea lui stia mai dinaintea lui Einstein de viteza lumini, de comprimarea timpului alea, alea rofl.gif

albina, asta e chiar revoltator. Regret ca nu stiu germana..

Trimis de: marduk pe 25 Jan 2008, 01:16 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Jan 2008, 01:10 PM) *
Cred ca vrei sa zici de teoria relativitatii restranse, de cea a lui Albert care a aparut prin dezvoltarea teoriei relativitatii generale
...sau poate vrei sa insinuezi ca Eminescu, in clarviziunea lui stia mai dinaintea lui Einstein de viteza lumini, de comprimarea timpului alea, alea rofl.gif

Cred ca te referi la teoria Kant-Laplace care era la moda in timpul lui Eminescu.

Trimis de: milimetru pe 25 Jan 2008, 01:23 PM

Despre "La steaua" vizavi de G Keller:

QUOTE
Din comparaţia textului original şi a celor două traduceri menţionate (Leo Bachelin şi Gh. Pop) puse toate faţă în faţă cu versiunea lui Eminescu, putem uşor constata superioritatea artistică şi independenţa creatoare a poeziei eminesciene. Eminescu nu a tradus, după cum s-a afirmat de unii, poezia lui Keller, el a reuşit să creeze operă originală şi superioară textului german, care nu i-a servit desigur decât ca model îndepărtat. După poezia lui Eminescu s-au făcut numeroase traduceri în franţuzeşte, nemţeşte şi ungureşte


si

QUOTE
Aşa cum spune G. Ibrăileanu „traducerile” lui Eminescu după opere literare cunoscute de el, probabil şi la Viena, sunt creaţii proprii: Foaie veştedă ( după Lenau), Memento mori ( după Eichendorff), La steaua ( după Keller), Făt-Frumos din tei (după Geibel), Floare albastră (este de amintit poemul cu acelaşi titlu a lui Eichendorff, ca şi romanul Heinrich von Ofterdingen de Novalis), Epigonii ( este inspirat de fabula cu acelaşi titlu de Geibel şi romanul Epigonii de K.Immermann, care oferă o amplă frescă istorică de la epoca napoloniană la revoluţia din iulie 1848)” – Alexandru Popescu – Viena românească.
Această tratare a unor subiecte preluate de la romanticii germani, a făcut ca la aproape trei ani de la moartea sa, Alexandru Grama - un profesor din Blaj, să scrie cartea „Mihail Eminescu – studii critice” în care pur şi simplu îl acuză de plagiat.


sursele: http://www.centrul-cultural-pitesti.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=112

http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/Eminescu%20de%20JMC.htm

Iar in "La steaua" nu e vorba numai de teoria relativitatii si de instruirea poporului, oameni buni! blink.gif

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 01:31 PM

Nicidecum om bun...dar tot ce ai postat confirma afirmatia mea:

QUOTE
Raspandirea prin poeziile sale, intocmai ca printr-un buletin de stiri, a ultimelor descoperiri relativiste (La steaua, Luceafarul) sau a celor mai moderne teorii filozofice (Schopenhauer-Umbre pe panza vremii) ori intuirea impactului proletcultist (Imparat si proletar) il facea pe poporan sa creada ca toate astea ii apartin poetului, de vreme ce ii parveneau prin el.



Deci nu scopul educativ era cel vizat ci castigarea empatiei a cat mai multi dintre cei care il citeau

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 01:32 PM

QUOTE(marduk @ 25 Jan 2008, 01:16 PM) *
Cred ca te referi la teoria Kant-Laplace care era la moda in timpul lui Eminescu.


Probabil ca da....

Trimis de: March pe 25 Jan 2008, 01:34 PM

QUOTE(albina @ 25 Jan 2008, 02:13 PM) *
Daca tot e vorba de "La steaua", sa va supun atentiei o poezie scrisa de un poet elvetian, poezie aparuta in volumul "Gesammelte Gedichte" in 1883. "La steaua" e o traducere a acestei poezii, plus inca o strofa.

I-auzi domne' !! ohmy.gif Hai "nemtii" de pe aici , ia verificati cu poezia poetului " national "

Trimis de: Energie pe 25 Jan 2008, 01:36 PM

QUOTE(milimetru @ 25 Jan 2008, 01:23 PM) *
Din comparaţia textului original şi a celor două traduceri menţionate (Leo Bachelin şi Gh. Pop) puse toate faţă în faţă cu versiunea lui Eminescu, putem uşor constata superioritatea artistică şi independenţa creatoare a poeziei eminesciene


Putem constata usor/iese in evidenta/se vede clar = nu am argumente, dar cred cu tarie. rolleyes.gif

Trimis de: albina pe 25 Jan 2008, 01:39 PM

QUOTE
Eminescu nu a tradus, după cum s-a afirmat de unii, poezia lui Keller, el a reuşit să creeze operă originală şi superioară textului german, care nu i-a servit desigur decât ca model îndepărtat.


Daca nu stii germana, ar merita sa inveti pentru asta, ca sa poti judeca singur in ce masura seamana.
Parerea mea strict personala e ca asemanarea dintre cele 2 poezii e izbitoare. Aia cu "model indepartat" e chiar buna! ohyeah.gif

Trimis de: marduk pe 25 Jan 2008, 01:50 PM

QUOTE(albina @ 25 Jan 2008, 12:13 PM) *
Daca tot e vorba de "La steaua", sa va supun atentiei o poezie scrisa de un poet elvetian, poezie aparuta in volumul "Gesammelte Gedichte" in 1883. "La steaua" e o traducere a acestei poezii, plus inca o strofa. Siehst du den Stern Gottfried Keller

A traduce o poezie e una, a transpune intr-o limba o pezie e alta, (daca asta a facut Eminescu). Cred ca este vorba de muzicalitatea cuvintelor, limba, rima, etc. Nu stiu germana, dar tare as fi curios, sa vad o traducere facuta de un roman vorbitor de germana.

Trimis de: abis pe 25 Jan 2008, 01:53 PM

QUOTE(The Dude @ 25 Jan 2008, 01:10 PM) *
Cred ca vrei sa zici de teoria relativitatii restranse, de cea a lui Albert care a aparut prin dezvoltarea teoriei relativitatii generale
...sau poate vrei sa insinuezi ca Eminescu, in clarviziunea lui stia mai dinaintea lui Einstein de viteza lumini, de comprimarea timpului alea, alea rofl.gif

Nu insinuez decat ca inainte de a sari cu ROFL ar fi bine sa verifici.... Nici teoria relativitatii restranse, nici cea a relativitatii generalizate nu aparusera in acea vreme. Bine, ca nici aia restransa nu a aparut din dezvoltarea celei generalizate, ci invers, dar asta-i alta discutie. smile.gif

Oricum, banuiesc ca nu multi au priceput mare lucru, in epoca, din textele respective.

Trimis de: The Dude pe 25 Jan 2008, 01:53 PM

abis, inoportun asa cum ne-ai obisnuit...Bine ai dreptate, e cum spui tu

Marduk Sincer, si eu mi-as dori.

Trimis de: exergy33 pe 28 Jan 2008, 09:47 AM

QUOTE(Superunknown @ 22 Jan 2008, 12:37 AM) *
Nu vreau sa adincesc prea mult controversa asta, trag nadejde sa depasesc si eu curind blocajul Eminescu si sa ma apuc de titanii seriosi ai literaturii, Tzara, Voronca, Apunake si altii.


... nu stiu in ce masura ai vrut sa pari ironic, dar oricit de ciudat ar suna, Tristan Tzara este foarte cunoscut peste hotare, mai cunoscut decit Eminescu ... pe vremuri, cind eram mai tinara si nestiutoare, dar mai ales nestiutoare smile.gif, am avut prilejul sa constat singura acest fenomen.
Numele lui este pomenit chiar si in albumele de pictura, arta fotografica sau cinematografie.
E unul din cei mai importanti, daca nu chiar cel mai important fondator al dadaismului si pacat ca romanii il marginalizeaza.

In legatura cu Nichita Stanescu si masoneria citisem ceva pe site-ul www.granlodge.com ... dar vad ca articolul respectiv a disparut. Am reusit sa gasesc in cache ceva, insa e nesemnificativ smile.gif
http://64.233.183.104/search?q=cache:0NRDVHp9cMMJ:www.grandlodge.ro/ro/istoric.html+stanescu+nichita+mason&hl=ro&ct=clnk&cd=20

in orice caz, poezia lui Nichita Stanescu e scrisa pe un registru ermetizat axat pe simboluri masonice.

Ma uimeste faptul ca cei care au o atitudine "contra" in ceea ce-l priveste pe Eminescu se fac ca nu observa Scrisorile. Dupa parerea multor critici acestea ar fi cele mai bune texte eminesciene, dupa Luceafarul.
Eminescu a dat limbii romane o noua forma, una moderna. Sau poate ca vreti sa contestati si acest fapt?

... pentru ca tot s-a vorbit de plagiat smile.gif, nici Einstein nu a fost scutit de eticheta de plagiator, mai ales ca celebra formula E=mc^2 a fost publicata anterior de Samuel Tolver Preston.

http://home.comcast.net/~xtxinc/emc2.htm
arxiv.org/pdf/physics/0608289

Trimis de: March pe 28 Jan 2008, 10:31 AM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jan 2008, 11:47 AM) *
... nu stiu in ce masura ai vrut sa pari ironic, dar oricit de ciudat ar suna, Tristan Tzara este foarte cunoscut peste hotare, mai cunoscut decit Eminescu

Sigur ca da. Intr-o clasa superioara dintr-un liceu din Occident din 10 elevi cel putin 2-3 ti-ar spune ceva despre Tzara si toti nimic despre Eminescu.

Trimis de: The Dude pe 28 Jan 2008, 03:05 PM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jan 2008, 09:47 AM) *
in orice caz, poezia lui Nichita Stanescu e scrisa pe un registru ermetizat axat pe simboluri masonice.


Mie nu mi se pare deloc asa. Admit ca in anumite perioade ale creatiei sale poezia pe care o scria era ceva mai greu accesibila, dar ermetic nu mi-a parut niciodata; cat despre simbolurile masonice iarasi nu gasesc nimic axat pe ele. Sunt aduse in discutie ocazional si din necesitati poetice, nu ca pe un scop ravnit.

Pe vremea lui Nichita Masoneria Romana nu exista. Era ceva in exil, dar nu prezenta vreo forta si nici vreo tentatie. Sa fim foarte clari aici: Masoneria Romana nu a fost interzisa de comunisti, iar masonii romani nu au fost prigoniti de politia politica decat in masura in care aveau si alte calitati pe care regimul comunist le vana. Despartirea s-a facut amiabil, masonii au constatat ca intr-o organizare de tip socialist, sau ma rog comunist, nu vor putea functiona si au decis sa intre in adormire, adica sa isi intrerupa temporar activitatea.

Am motive foarte intemeiate sa cred ca Nichita nu a fost mason, desi este foarte posibil ca cineva sa il revendice ca fiind unul.

QUOTE
Ma uimeste faptul ca cei care au o atitudine "contra" in ceea ce-l priveste pe Eminescu se fac ca nu observa Scrisorile. Dupa parerea multor critici acestea ar fi cele mai bune texte eminesciene, dupa Luceafarul.


E foarte probabil sa fie asa. In orice caz sunt mult mai muncite decat poezelele cu care ne obisnuise.

Eu unul le gasesc insa la fel de searbade..Ba mai mult imagini de o mare reusita cum e scena luptei din scrisoarea a III a sunt imediat anulate in totalitate de prestatii mult mai slabe cum este cea pe care personajul Mircea o are in fata lui Baiazid. Chiar felul in care e prezentat Mircea: "Un barbat atat de simplu, dupa vorba, dupa port" ori contravine legendei, ori arunca asupra acestuia o aura de adanca perfidie. Pentru ca vedem in scenele urmatoare ca bosorogul amarastean si modest e dat dracului si cam sterge pe jos cu Baiazid..
Da el mai zice: "de-o fi una de-o fi alta, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate de e pace de-i razboi" Haida de....Sau poate omul zice adevarat si este un sadic convins care gaseste placere si bucurie intr-un loc in care cei mai multi nu vad decat oroare si groaza.
Iar "eu imi apar saracia si nevoile si neamul" imi pare iarasi o stupiditate fara margini. Cum sa aperi saracia si grijile ??
Orice om intreg la minte s-ar dori descotorosit cat mai urgent de ele.

Asadar perfid, sadic sau doar stupid ?? Nimic din toate astea sau mai bine zis cate un pic din fiecare...Cu certitudine insa un personaj nereusit.

QUOTE
Eminescu a dat limbii romane o noua forma, una moderna. Sau poate ca vreti sa contestati si acest fapt?


Da, contestam si asta...As zice ca taman de la asta pornim in a il contesta.

QUOTE
... pentru ca tot s-a vorbit de plagiat smile.gif, nici Einstein nu a fost scutit de eticheta de plagiator, mai ales ca celebra formula E=mc^2 a fost publicata anterior de Samuel Tolver Preston.


..si s-a gresit ??? unsure.gif

Trimis de: exergy33 pe 28 Jan 2008, 07:11 PM

QUOTE(The Dude @ 28 Jan 2008, 04:35 PM) *
Da, contestam si asta...As zice ca taman de la asta pornim in a il contesta.

... cine inainte de el a scris intr-o limba romaneasca mai frumoasa si mai moderna?

QUOTE
Iar "eu imi apar saracia si nevoile si neamul" imi pare iarasi o stupiditate fara margini. Cum sa aperi saracia si grijile ??

... pentru ca de multe ori saracia implica pretul platit pentru onoare,libertate sau mindrie (in sensul pozitiv al cuvintului) smile.gif.

Trimis de: marduk pe 28 Jan 2008, 07:47 PM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jan 2008, 09:47 AM) *
... pentru ca tot s-a vorbit de plagiat smile.gif, nici Einstein nu a fost scutit de eticheta de plagiator, mai ales ca celebra formula E=mc^2 a fost publicata anterior de Samuel Tolver Preston.

Exista alte ipoteze care sustin ca ideea i-a apartinut de fapt sotiei sale.

QUOTE(March @ 28 Jan 2008, 10:31 AM) *
Sigur ca da. Intr-o clasa superioara dintr-un liceu din Occident din 10 elevi cel putin 2-3 ti-ar spune ceva despre Tzara si toti nimic despre Eminescu.

Eminescu este greu pentru cei care nu sunt romani, care nu au invatat romaneste, de la familie, de la mama, care nu au invatat cu este sa simti romaneste.Poate ca este mai bine asa, sa avem ceva care nu poate fi copiat de nimeni. Cum bine zicea un alt mare poet, Eminescu este "Poetul nepereche" .

Aramis - Am unit cele doua mesaje, avand in vedere ca au fost postate la cateva minute distanta unul de celalalt, un simplu edit in cadrul primului reply la topic fiind mai indicat decat 2 mesaje consecutive.

Trimis de: The Dude pe 30 Jan 2008, 04:22 PM

QUOTE(exergy33 @ 28 Jan 2008, 07:11 PM) *
... cine inainte de el a scris intr-o limba romaneasca mai frumoasa si mai moderna?


Foarte multi altii...De pe la Ienachita Vacarescu incoace limba e intr-o continua transformare, iar Eminescu nu poate fi decat cel mult reprezentativ pentru o etapa in aceasta devenire...Eu cred ca nici macar atat..
Nichita in schimb a inventat "necuvintele" cea ce il califica cu siguranta ca reprezentativ pentru una din etape.


QUOTE
... pentru ca de multe ori saracia implica pretul platit pentru onoare,libertate sau mindrie (in sensul pozitiv al cuvintului) smile.gif.


De acord, dar numai pentru situatiile in care cel ce are de facut obtiunea nu gaseste o solutie intermediara: una care sa nu ii lezeze onoarea sau libertatea ori mandria, si care sa nu ii produca nici importante prejudicii materiale. Omul inteligent gaseste intotdeauna si a treia solutie, iar daca el nu reuseste asa ceva, asta nu inseamna ca ea nu exista..

Trimis de: The Dude pe 30 Jan 2008, 04:45 PM

QUOTE(marduk @ 28 Jan 2008, 07:47 PM) *
Cum bine zicea un alt mare poet, Eminescu este "Poetul nepereche" .


Mai, era deosebit, de acord si cu asta..Dar Calinescu o zbarceste rau aici: cum adica "nepereche" ??
Sa inteleg ca toti ceilalti poeti pana la el veneau la pachet, cate doua bucati de fiecare ?? Poate ca si la promotie "doi la pret de unul" ...


Acu, daca lucrurile stau asa Paunescu cu cine se dadea ??...S-a livrat cu Blandiana la pachet..?? Labis cu Goga ??...

Si pe Nichita cu cine il imperechez ??


Din cate stiu eu, in afara unui singur caz*, toti poetii sunt unici, ireversibili si irepetabili...De aia, consider etichetarea aia injositoare si lipsita de esenta.

marduk, iti respect parerea la fel ca tuturor celor de pe aici, insa asa cum am mai afirmat eu traiesc poetic si nu pot lua lucruri de-a gata atunci cand ele imi vin din aceasta directie: imi afecteaza modul de viata. Sunt convins ca in timp, in confortul cabanei tale, mult mai aproape de cer, si cu desprinderea pe care ti-o da intotdeauna realizarea unui vis indelung ravnit ai sa te poti intoarce cu fata la poezie cu mai multa libertate in ganduri thumb_yello.gif


*cazul Veraline-Rimbaud, cei doi poeti nascuti din absint care s-au imperecheat de nenumarate ori si care au fost amandoi foarte patrunsi de aceasta situatie a lor...

Trimis de: exergy33 pe 30 Jan 2008, 10:13 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Jan 2008, 05:52 PM) *
Foarte multi altii...De pe la Ienachita Vacarescu incoace limba e intr-o continua transformare,

parca inainte de Ienachita Vacarescu ... si alti Vacaresti, a fost in "continua" stagnare?!!!

QUOTE
iar Eminescu nu poate fi decat cel mult reprezentativ pentru o etapa in aceasta devenire...Eu cred ca nici macar atat..


de unde nu este obiectivitate ... nimeni nu cere smile.gif.

Eminescu e cel care a reusit ca sa aseze mantia modernismului peste arhaismul limbii romane si totusi sa le puna in evidenta pe ambele.
Vocabularul eminescian, sintaxa propozitiilor, alaturarea de neologisme si arhaisme, ... toate astea chiar nu-ti spun nimic? ... sau au fost scrise cu o cerneala invizibila?!





Trimis de: marduk pe 30 Jan 2008, 10:53 PM

QUOTE(The Dude @ 30 Jan 2008, 04:45 PM) *

QUOTE
Mai, era deosebit, de acord si cu asta..Dar Calinescu o zbarceste rau aici: cum adica "nepereche" ??
Sa inteleg ca toti ceilalti poeti pana la el veneau la pachet, cate doua bucati de fiecare ?? Poate ca si la promotie "doi la pret de unul" ...
Acu, daca lucrurile stau asa Paunescu cu cine se dadea ??...S-a livrat cu Blandiana la pachet..?? Labis cu Goga ??...

Era deosebit, era unic, era Eminescu. Exista aceasta eticheta la umanii, ca ala e mai bun decat celalalt, sau decat celalalt, un top. Umanii simt nevoia de topuri, de comparatii, poate ca asta a dus la dezvoltarea umanilor. Totusi in fiecare top exista nr. 1, eu cred ca Eminescu il merita din plin.
QUOTE
Si pe Nichita cu cine il imperechez ??

Pe nichita nu-l imperechez il pun pe locul doi.
QUOTE
Din cate stiu eu, in afara unui singur caz*, toti poetii sunt unici, ireversibili si irepetabili...De aia, consider etichetarea aia injositoare si lipsita de esenta.

Corect, fiecare cu poetul sau, dar asta nu inseamna ca daca nu-ti place Eminescu, il critici deoarece iti place Nichita.
QUOTE
marduk, iti respect parerea la fel ca tuturor celor de pe aici, insa asa cum am mai afirmat eu traiesc poetic si nu pot lua lucruri de-a gata atunci cand ele imi vin din aceasta directie: imi afecteaza modul de viata. Sunt convins ca in timp, in confortul cabanei tale, mult mai aproape de cer, si cu desprinderea pe care ti-o da intotdeauna realizarea unui vis indelung ravnit ai sa te poti intoarce cu fata la poezie cu mai multa libertate in ganduri thumb_yello.gif

Cum traiesti poetic, scri poezii? Eu cred ca traiesti mai mult pentru critica, dar in opinia mea poezia nu poate fi criticata, este prea aproape de suflet iar sufletul este greu de criticat, daca nu imposibil.

Trimis de: The Dude pe 31 Jan 2008, 10:14 AM

Am mai auzit asta aici...S-a mai spus pe undeva...treaba cu critica vreau sa zic.

Cineva pe aici, la fel ca tine, crede in mod gresit ca orice critica ar trebui sa se supuna unor norme si unor regulii specifice bine definite si unanim acceptate.

Nu este nici pe departe asa. Critica este libera si acceasibila oricui. Calitatea ei poate fi pusa in discutie desi daca o critica reuseste sa fie eficienta nici asta n-ar trebui sa conteze in vreun fel. Totusi este adevarat ca din comoditate si poate si din snobism ne-am obisnuit sa facem o ierarhizare si in critica, nu ca ea n-ar exista: fiecare judeca prin prizma culturii lui, a educatiei de care a avut parte, a sistemului de valori pe care si l-a construit: insa NIMENI nu are dreptul de a impune un anume mod de critica, si mai ales nimeni nu se poate erija in critic absolut.

De la suporterul infocat care urla scuipandu-si plamanii "HUUUUUA Arbitrul" si pana la revistele literare cu opiniile si teorii savante in paginile carora oameni plini de talent isi exprima pareri elevate, critica e una singura si ea nu poate fi valoroasa decat atunci cand are dreptate: nu atunci cand se prezinta intr-un ambalaj mai frumos sau mai elegant.

Spui ca traiesc mai mult pentru critica ??? Nu este deloc adevarat, aici pe acest topic fac numai critica insa in alte parti tot pe aici am si initiative constructive, si demersuri pedagocice sau culturale. Sunt un om complet si ma manifest plenar.

Il critic pe Eminescu pentru ca eu cred ca el ocupa locul altcuiva pe nedrept
Fac asta in doua scopuri: fie pentru a imi revizuii scara de valori in cazul in care partenerii de dialog sunt in masura sa imi dovedeasca ca ea e gresita, fie pentru a repara eroarea in care la acest moment continui sa cred.

Cineva poate trai poetic fara a fi poet...de fapt e impropriu spus, sau chiar gresit : poet e si cel care scrie poezia si cel care o citeste cum trebuie in egala masura. Am mai zis si asta.
Nu, nu mai scriu poezie iar perioada in care am avut cateva incercari este atat de departe incat eu o socotesc deja ca inexistenta.

Dar traiesc poetic pentru ca atunci cand alunec in poezie, si aceasta alunecare mie mi se intampla foarte des, si din te miri ce, atunci:

"...văd în faţă mov şi verde,
coloarea care mă perde,
corcov văd cu veselie,
coloarea ce nu se ştie,
mai aud şi-un sunet sus
care nu a fost adus
în timpan de oameni vii,
în a fi şi a nu fi,
când îmi cade umbră lungă
pe sub ochii grei cu pungă
.
"

Si, asa ".. m-apuca o mila de tot"., pentru ca uite-acuma, cand acestea scriu dorind sa fac ceva mai bun din fiecare/ "pentru un om sub soare-i prea tarziu/ un om macar ireversibil moare/" si imi vine atunci spontan si manios sa fac ceva, dar pentru ca nu pot, si pentru ca nu imi sta in putere, incerc doar "sa fac cu gura focul cel facea arsura" si "sa cant din coasta mea,/ din vertebra ca o stea"....ca e tot ce pot sa fac "pe sub orizontul rece unde totul sta sa plece" si "e tot ce mai pot face ca sa fie totu'n pace": sau poate "mai vrednic oare e decat sa rabzi in cuget a vitregiei prastii si sageti: fierul sa-l ridic asupra marii de griji ce-s date carnii si sa le curmi: sa mori, sa dormi ..."

ori....sa fiu si sa raman, in ciuda a tot ce se intampla "eu insumi colo si aici/ in lucrurile mari si-n cele mici" atunci cand constat ca "timpul s-a scurs, si vremea s-a dus" si cand "ma intreb unde naiba eram cand timpul trecea/ unde-am fost eu cand trecea viata mea??"

De aceea bunul meu marduk, atunci cand umblu cu o fata eu nu ma harjonesc cu ea, eu nu mi-o trag cu ea si eu nu ma babardesc cu ea...Eu ma iubesc cu ea "iubire pura/ floare rosie pe gura", si de aceea lumea mea e mai plina de culoare si mai plina de traire si mult mai bogata este...Pentru ca cel care vede intr-o piatra un lucru deosebit acela e inconjurat peste tot de bogatii

Sigur ca fiecare traim poezia in felul nostru si poate ca asta explica cel mai bine modul diferit in care ii percepem pe poeti, ii judecam si ii ierarhizam.. thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 31 Jan 2008, 05:14 PM

Iarta-ma energy, dar de abia acum ti-am zarit postul.

QUOTE(exergy33 @ 30 Jan 2008, 10:13 PM) *
parca inainte de Ienachita Vacarescu ... si alti Vacaresti, a fost in "continua" stagnare?!!!


Exact, dar daca vrei sa fim foarte rigurosi a fost intr-un progres atat de incetinit incat abia il puteai remarca.

QUOTE
Eminescu e cel care a reusit ca sa aseze mantia modernismului peste arhaismul limbii romane si totusi sa le puna in evidenta pe ambele.
Vocabularul eminescian, sintaxa propozitiilor, alaturarea de neologisme si arhaisme,


Nicidecum asa ceva. Inceputul secolului XIX gaseste intreaga Europa intr-o efervescenta creatoare cum ea saraca nu mai cunoscuse vreodata. Tot ce se intampla in lume in primii ani ai acelui secol e devastator pentru traditie.
Ascensiunea si prabusirea lui Napoleon, formarea imperiului austriac, primul festival oktoberfest si construirea Hanului lui Manuc, Webster publica primul dictionar, Beethoven cucereste lumea iar fratii Grimm pregatesc o generatie cu totul noua mult mai dispusa la visare decat oricare alta, asta in timp ce Livingstone impinge granitele geografiei cunoascute pana aproape de ultimele ei limite; in Anglia Byron, Walter Scott si Pye dau tot ce au ei mai bun, SUA se razboieste pentru independenta, Stephenson inventeaza locomotiva iar misonarii ajung pana in insulele Noii Zeelande...Keats, Baudelaire, de Mussete, Blake, Flaubert, Dostoevski...rascoala lui Tudor Vladimirescu..revolotia din 48...

In Romania, pana sa se afirme marele poet, Andrei Mureseanu, Vasile Carlova, Eliade Radulescu, fabulistul Alexandrescu, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo dar si marea trupa cu Kogalniceanu, Balcescu, Baritiu in Transilvania, Anton Pann..si cati multi altii ii pregateau terenul.

Cam asta e contextul, de fapt o parte neansemnata din el, in care a aparut Eminescu si este o mare exagerare, ca sa nu ii zic altfel, sa afirmi ca el a aparut pe un teren viran unde a plantat pentru prima data arhaismul si modernismul deodata sau amestecat


QUOTE
toate astea chiar nu-ti spun nimic? ... sau au fost scrise cu o cerneala invizibila?!


Nu, imi staau scrise in fata cu litere de-o schioapa si imi spun pe sleau ca Eminescu nu a fost decat o portavoce retransmitand pe un ton propriu stirile din marele univers, la care el avea acces iar cei mai multi nu. Le si filtra putin cei drept...dar le dadea in nume propriu.


QUOTE
de unde nu este obiectivitate ... nimeni nu cere
..

Nici asta nu e asa..Unde nu e obiectivitate ea trebuie sa apara cumva si ca sa o tragem afara de urechi de acolo de unde se ascunde acum, tot ce ne trebuie este sa utilizam argumentul...atunci cand il avem.

Trimis de: March pe 31 Jan 2008, 05:18 PM

QUOTE(The Dude @ 31 Jan 2008, 07:14 PM) *
Vasile Alecsandri,

Io il iubesc pe acest boier poet. Si nu-l vad cu nimic mai prejos ca Eminescu.

Trimis de: marduk pe 31 Jan 2008, 10:47 PM

QUOTE(The Dude @ 31 Jan 2008, 10:14 AM) *

QUOTE
Nu este nici pe departe asa. Critica este libera si acceasibila oricui. Calitatea ei poate fi pusa in discutie desi daca o critica reuseste sa fie eficienta nici asta n-ar trebui sa conteze in vreun fel. Totusi este adevarat ca din comoditate si poate si din snobism ne-am obisnuit sa facem o ierarhizare si in critica, nu ca ea n-ar exista: fiecare judeca prin prizma culturii lui, a educatiei de care a avut parte, a sistemului de valori pe care si l-a construit: insa NIMENI nu are dreptul de a impune un anume mod de critica, si mai ales nimeni nu se poate erija in critic absolut.

Ai dreptate si sunt de acord cu punctul tau de vedere.
QUOTE
Spui ca traiesc mai mult pentru critica ??? Nu este deloc adevarat, aici pe acest topic fac numai critica insa in alte parti tot pe aici am si initiative constructive, si demersuri pedagocice sau culturale. Sunt un om complet si ma manifest plenar.

Ma refeream la critica fata de poezie in general si fata de Eminescu in special. Eu cred ca poezia nu ar trebui criticata, e ceva care vine din "sufletul" celui ce scrie poezie. Eu consider ca tocmai critica poeziei pune stavila creatiei si o canalizeaza asa cum vor criticii.
QUOTE
Il critic pe Eminescu pentru ca eu cred ca el ocupa locul altcuiva pe nedrept
Fac asta in doua scopuri: fie pentru a imi revizuii scara de valori in cazul in care partenerii de dialog sunt in masura sa imi dovedeasca ca ea e gresita, fie pentru a repara eroarea in care la acest moment continui sa cred.

Eminescu isi ocupa locul lui, nu al lui Nichita, Paunescu sau Vadim. El are locul lui.
QUOTE
Cineva poate trai poetic fara a fi poet...de fapt e impropriu spus, sau chiar gresit : poet e si cel care scrie poezia si cel care o citeste cum trebuie in egala masura. Am mai zis si asta.
Nu, nu mai scriu poezie iar perioada in care am avut cateva incercari este atat de departe incat eu o socotesc deja ca inexistenta.

Eu cred ca te-ai speriat tocmai de acea critica, pe care te asteptai s-o primesti din parte celor ce urmau sa te citeasca, sa te critice.
QUOTE
Dar traiesc poetic pentru ca atunci cand alunec in poezie, si aceasta alunecare mie mi se intampla foarte des, si din te miri ce, atunci:

Frumos, mi-au placut sincer versurile tale, nu degeaba se spune ca tot romanul este poet.

QUOTE
De aceea bunul meu marduk, atunci cand umblu cu o fata eu nu ma harjonesc cu ea, eu nu mi-o trag cu ea si eu nu ma babardesc cu ea...Eu ma iubesc cu ea "iubire pura/ floare rosie pe gura", si de aceea lumea mea e mai plina de culoare si mai plina de traire si mult mai bogata este...Pentru ca cel care vede intr-o piatra un lucru deosebit acela e inconjurat peste tot de bogatii
Ai dreptate, cel ce vede in piatra din fata sa, statuia din mintea sa, inseamna ca are imaginatie bogata, daca mai si stie sa ciopleasca statuia, atunci cu siguranta este bogat.
QUOTE
Sigur ca fiecare traim poezia in felul nostru si poate ca asta explica cel mai bine modul diferit in care ii percepem pe poeti, ii judecam si ii ierarhizam.. thumb_yello.gif

Tocmai de acea nu sunt de acord cu criticarea poeziei, a poetilor, pentru ca fiecare individ simte poezia in mod diferit. Nu poti ierarhiza, judeca poetii si versurile lor, fiecare individ este poet in felul sau. Imi plac foarte mult versurile din cimintirul de la Sapanta, naivitatea acelor versuri ma face fericit atunci cand le citesc.

Trimis de: Michaela* pe 1 Feb 2008, 12:25 AM

am revenit hiya.gif smile.gif ..vreau sa va scriu o clasificare a poeziei romanesti, pe care mi-am facut-o singurica..asaaaa, dupa gustul meu rolleyes.gif ..so:
1. Mihai Eminescu..intotdeauna
2. Lucian Blaga
3. Nichita Stanescu

mai citesc cu deosebita placere: Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Ion Minulescu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Adrian Paunescu..

nu suport Vasile Voiculescu..asta e smile.gif

Trimis de: The Dude pe 1 Feb 2008, 01:21 PM

Nu poti face asa ceva marduk, sunt perfect de acord cu tine.
Am zis-o mereu: Arta exclude ierarhizarile !! Arta refuza si sa le admita si sa le ia in seama pentru ca asa cum spui si tu nu poti lua si eticheta poetii lipind pe ei preturi mai mari sau mai mici.
Fiecare este unic, ireversibil si irepetabil...Ma repet aici, dar spun si sustin acelasi adevar ca si tine.

Si totusi...

Am zis mai de mult tot aici o ierarhie exista. Ea e impusa de faptul ca un poet, pentru a putea ajunge la cititorul sau, trebuie sa treaca prin lumea comerciala.
Spuneam atunci ca o carte trebuie sa ajunga marfa (vanduta si cumparata asadar) pentru a putea sa se intalneasca cu cititorul ei.

"Lumea comerciala/ ce minte si inseala/ ne vrea geambasi de gala/ cu pret urat ./Se vand la bursa neagra/ tari ce mai au pelagra, /fete ce-n pat alearga/ vai ce pacat/"

O ierarhie exista si ea l-a propulsat deja pe Eminescu pe una din pozitii, pardon, pe cea mai importanta dintre ele.

Putem combate impreuna situatia care a condus la aceasta stare de lucruri si nu starea in sine. Pana la urma in organizarea mea interioara Eminescu are un loc a lui, si cum ea e una eminamente artistica ea nu cunoaste ierarhii aici. Asadar in launtrul meu intre Eminescu, Villon, Tomozei, Dante, Shakespeare si Voronca..si absolut toti ceilalti, nu exista decat diferente de trairi care ii fac pe rand pe fiecare dintre ei cei mai importanti la un moment dat, in functie de starea in care ma aflu.

Lumea exterioara ce tine cont de alte imperative a stabilit insa ierarhia, iar eu pe ea o combat si de ea spun ca e gresita.

Am citat mai sus dintr-o poezie a lui Paunescu; nu ma pot abtine sa nu dau si o continuare din ea:

Steaua ce lumineaza/ si tine lumea treaza/ are simtire raza si-are instinct./ Steaua care uneste/ nadejde, deznadejde/ ne minte omeneste fagaduind.../

E vorba de steaua: SOARE.

PS. Versurile din mesajul meu anterior nu imi apartin. Am pus ghilimele dar nu am anuntat poetii. Ei erau Esenin, Stanescu, Shakespeare, Ada Milea, Ibsen, Paunescu si Voltaire. Traiesc poetic pentru ca in fiecare lucru care mi se intampla gasesc in mintea mea cate un corespondent artistic, un vers sau o zicere, care il face sa devina brusc mai placut sau mai interesant

PS. Nu teama de critica m-a facut sa abandonez scrierea de poezii, ci faptul ca pe masura ce inaintam in cultura am vazut ca nu mai exista niciun loc liber la care macar sa pot aspira. Orice as fi scris si orice as fi facut se scrisese deja mai inainte si se spusese deja mai inainte atat de bine incat nu as fi avut nicio sansa.

Trimis de: marduk pe 1 Feb 2008, 01:54 PM

QUOTE(The Dude @ 1 Feb 2008, 01:21 PM) *

QUOTE
O ierarhie exista si ea l-a propulsat deja pe Eminescu pe una din pozitii, pardon, pe cea mai importanta dintre ele.

Eu consider ca daca Nichita sau oricare alt poet roman, ar fi castigat premiul Nobel, tot nu ar fi putut ocupa locul lui Eminescu.
QUOTE
PS. Nu teama de critica m-a facut sa abandonez scrierea de poezii, ci faptul ca pe masura ce inaintam in cultura am vazut ca nu mai exista niciun loc liber la care macar sa pot aspira. Orice as fi scris si orice as fi facut se scrisese deja mai inainte si se spusese deja mai inainte atat de bine incat nu as fi avut nicio sansa.

Aici te contrazic. Nu exista in acest univers, un "punct" care sa poata fi ocupat in acelasi timp si spatiu de doua entitati sau indivizi. Fiecare are locul sau, numai ca unii renunta prea usor la pozitia lor, atunci altii ocupa locul lasat liber. In rest sunt de acord cu afirmatiile tale.

Trimis de: The Dude pe 5 Feb 2008, 09:50 AM

Marduk sigur ca fizica nu minte, dar ea si cu poezia nu prea stau bine una alaturi de alta..
Nu am mai scris pentru ca am fost sigur ca orice as fi spus, altcineva inaintea mea ar fi avur deja o formulare mai buna..E bine sa iti mai vezi si lungul nasului din cand in cand...

Aflu de http://ro.wikisource.org/wiki/Coresponden%C5%A3%C4%83_Mihai_Eminescu_-_Veronica_Micle ca Eminescu insusi avea o parere critica despre poeziile lui. E vorba de corespondenta poetului cu Veronica Micle, aceasta Monica Columbeanu "avant la lettre" , in dialog cu care poetul se simte in siguranta si deci poate fi onest. Citez:

"Scrisoarea de la 5 am primit-o în 7. Te rog să-mi spui dacă primeşti regulat scrisorile mele, căci şi mie îmi vine ideea să le numerotez ca vestita femee din romanul francez. În scrisoarea de ieri, preocupat de gelozie, am uitat să-ţi zic că tu eşti Momoţi a mea - numai a mea, că eşti gingaşă ca un crin şi albă ca şi el, dar nu aşa de cuminte.
Titus îmi propune să-mi editez versurile şi am şi luat de la el volumul 1870-71 din "Convorbiri" unde stau "Venere şi Madonă" şi "Epigonii". Vai Muţi, ce greşeli de ritm şi rimă, câte nonsensuri, ce cuvinte stranii! E oare cu putinţă a le mai corija, a face ceva din ele? Mai nu cred, dar în sfârşit să cercăm
."



QUOTE
Chiar felul in care e prezentat Mircea: "Un barbat atat de simplu, dupa vorba, dupa port" ori contravine legendei, ori arunca asupra acestuia o aura de adanca perfidie. Pentru ca vedem in scenele urmatoare ca bosorogul amarastean si modest e dat dracului si cam sterge pe jos cu Baiazid..
Da el mai zice: "de-o fi una de-o fi alta, ce e scris si pentru noi, bucurosi le-om duce toate de e pace de-i razboi" Haida de....Sau poate omul zice adevarat si este un sadic convins care gaseste placere si bucurie intr-un loc in care cei mai multi nu vad decat oroare si groaza.



Una alt punct de vedere in ce il priveste pe Mircea cel Batran ne vine de la profesorul universitar de la arhitectura din Bucuresti dl. Alexandru Andries:

"Din punct de vedere al varstei vorbind
Mircea era batran si putin suferind
Dusmanul prin spate incet susotea
Ca ii tremura mana pentru ca-i placea sa bea
Cert e insa ca parul i se cam albise
Si ca pe la tample i se cam rarise"
.

Trimis de: marduk pe 5 Feb 2008, 03:14 PM

QUOTE(The Dude @ 5 Feb 2008, 09:50 AM) *

QUOTE
Marduk sigur ca fizica nu minte, dar ea si cu poezia nu prea stau bine una alaturi de alta..
Nu am mai scris pentru ca am fost sigur ca orice as fi spus, altcineva inaintea mea ar fi avur deja o formulare mai buna..E bine sa iti mai vezi si lungul nasului din cand in cand...

No comment. Despre Eminescu eu nu pot vorbi decat cu respect, orice ar spune criticii sai. Eu sunt bolnav de Eminescu, dar sunt unul pozitiv nu negativ, asa ca nu comentez parerile altora referitor la Eminescu, pur si simplu nu le aud si nu le iau in seama.

QUOTE
Una alt punct de vedere in ce il priveste pe Mircea cel Batran ne vine de la profesorul universitar de la arhitectura din Bucuresti dl. Alexandru Andries:

Mare artist, mare poet, un om deosebit care merita respectul meu. Ascult cu placere, multe din melodiile sale din anii 80. Facand o comparatie intre Andries si Paunescu poti observa usor ce inseamna sa fi om adevarat, sa-ti pastrezi principiile, sa fi modest si smerit.

Trimis de: cocosel pe 20 Feb 2008, 03:23 AM

QUOTE
Eminescu incearca sa te ademeneasca in starea poetica...te fura ususrel in ea, cu fiecare vers mai mult, si cumva iti pregateste si iesirea.
La Nichita nu e deloc asa. Nichita te absoarbe brusc in starea poetica...Iti da branci in ea, fara sa-i pese cum ai sa mai iesi de acolo.

Raman la parerea ca o comparatie intre cei doi e nedreapta...insa aseara gandindu-ma mai bine mi-am amintit ca exista si un Nichita popular..un Nichita pentru toate buzunarele ca sa zic asa


Offf Dudule. rolleyes.gif ..ai omis ce era mai important .Sa nu faci clasamente si sa desparti unu cu doi si asa mai departe..sau unu cu zece..

Un poet nu poate fi mai bun decât alt poet. Un poet poate fi mai bun decât sine însuşi sau mai slab decât sine însuşi....pentru cei care incearca anumite delimitari...oare cine a spus acest gand..sa fie oare insusi Nichita??? jamie.gif

Părerea mea este că poetul nu are o epocă a lui; epoca îşi are poeţii ei şi, în genere, epoca îşi vede singură poeţi.

Iata ce bine spune maestru.. mwah1.gif


La buna revedere!!!...

Trimis de: The Dude pe 20 Feb 2008, 09:41 AM

Ai perfecta dreptate ...si atentia mai putin distributiva.

Cu numai doua posturi inainte am reafirmat ( a cata oara pe acest topic ??) urmatoarele:

Am zis-o mereu: Arta exclude ierarhizarile !! Arta refuza si sa le admita si sa le ia in seama pentru ca asa cum spui si tu nu poti lua si eticheta poetii lipind pe ei preturi mai mari sau mai mici.
Fiecare este unic, ireversibil si irepetabil...Ma repet aici, dar spun si sustin acelasi adevar ca si tine.

Si totusi...

Am zis mai de mult tot aici o ierarhie exista. Ea e impusa de faptul ca un poet, pentru a putea ajunge la cititorul sau, trebuie sa treaca prin lumea comerciala.
Spuneam atunci ca o carte trebuie sa ajunga marfa (vanduta si cumparata asadar) pentru a putea sa se intalneasca cu cititorul ei.


Mai sunt si alte considerente care impun ierarhi in lumea artei dar cred ca am aluneca mult prea mult in afara topicului daca le-am lua in discutie aici.

PS. Citatul ala cu pisica neagra...e dintrun film, dar nu reusesc sa imi amintesc nici macar pe departe din care. O mana de ajutor ceva...se poate ???

Trimis de: brendyca pe 20 Mar 2008, 04:37 PM

Eu m-am lecuit de Eminescu din liceu;aveam ca diriga o rusoaica,care preda....cum altfel,limba rusa.Printre altele, ne-a citit "Demonul" de Lermontov.Va asigur ca e o lectura instructiva si nu lasa loc dubiilor, ce ti-e si cu inspiratia asta.....Demonul=Luceafarul

P.S.Lermontov a trait inaintea lui Eminescu thumb_yello.gif

Trimis de: The Dude pe 21 Mar 2008, 08:54 AM

...si era mult deasupra lui...


E posibil sa mor chiar maine si pe pamant n-o sa mai ramana nimeni care sa ma fi inteles intru totul.

Cativa vor spune ca eram un om bun, altii ca am fost o canalie. Dar amandoua

aceste opinii vor fi la fel de gresite.“ (Lermontov, „Un erou al timpului nostru“)



Este acest citat cel care a cauzat si declansat Epigonii...altfel, o diluare a esentei si nimic mai mult.



Trimis de: alexei pe 21 Mar 2008, 10:24 AM

Sunteti extraordinari, mad.gif pana si pe Eminescu il murdariti cu noroi.... sorry.gif


Trimis de: The Dude pe 21 Mar 2008, 11:37 AM

Nu-i facem frate nimica noi...Atat, avem si noi parerile noastre rolleyes.gif

Trimis de: alexei pe 21 Mar 2008, 12:06 PM


GLOSSA


Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
Ce e rau si ce e bine
Tu te-ntreaba si socoate;
Nu spera si nu ai teama,
Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamna, de te cheama,
Tu ramâi la toate rece.


Multe trec pe dinainte,
In auz ne suna multe,
Cine tine toate minte
Si ar sta sa le asculte?...
Tu asaza-te deoparte,
Regasindu-te pe tine,
Când cu zgomote desarte
Vreme trece, vreme vine.


Nici încline a ei limba
Recea cumpana-a gândirii
Inspre clipa ce se schimba
Purtând masca fericirii,
Ce din moartea ei se naste
Si o clipa tine poate;
Pentru cine o cunoaste
Toate-s vechi si noua toate.


Privitor ca la teatru
Tu în lume sa te-nchipui:
Joace unul si pe patru,
Totusi tu ghici-vei chipu-i,
Si de plânge, de se cearta,
Tu în colt petreci în tine
Si-ntelegi din a lor arta
Ce e rau si ce e bine.


Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat începutul
Cine stie sa le-nvete;
Tot ce-a fost ori o sa fie
In prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zadarnicie
Te întreaba si socoate.
[/size]

[size="2"]

Caci acelorasi mijloace
Se supun câte exista,
Si de mii de ani încoace
Lumea-i vesela si trista;
Alte masti, aceeasi piesa,
Alte guri, aceeasi gama,
Amagit atât de-adese
Nu spera si nu ai teama.


Nu spera când vezi miseii
La izbânda facând punte,
Te-or întrece nataraii,
De ai fi cu stea în frunte;
Teama n-ai, cata-vor iarasi
Intre dânsii sa se plece,
Nu te prinde lor tovaras:
Ce e val, ca valul trece.


Cu un cântec de sirena,
Lumea-ntinde lucii mreje;
Ca sa schimbe-actorii-n scena,
Te momeste în vârteje;
Tu pe-alaturi te strecoara,
Nu baga nici chiar de seama,
Din cararea ta afara
De te-ndeamna, de te cheama.


De te-ating, sa feri în laturi,
De hulesc, sa taci din gura;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi,
Daca stii a lor masura;
Zica toti ce vor sa zica,
Treaca-n lume cine-o trece;
Ca sa nu-ndragesti nimica,
Tu ramâi la toate rece.


Tu ramâi la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama:
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te întreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
Toate-s vechi si noua toate:
Vreme trece, vreme vine.

(1883, decembrie


Trimis de: alexei pe 21 Mar 2008, 12:08 PM

pare a fi scrisa in zilele noastre... thumb_yello.gif

Trimis de: alexei pe 21 Mar 2008, 12:56 PM

ma doare cand vad cu,cata usurinta discreditam OAMENI,ARTISTI,TRADITIE,CULTURA,ISTORIE.De ce nu intelegeti ca sunt simboluri ale unui neam,neamul nostru romanesc,am crescut cu aceste simboluri,as vrea sa cred ca si copii nostri vor fi mandri ca sunt ROMANI.

Trimis de: The Dude pe 21 Mar 2008, 01:23 PM

no offence my friend...si eu sunt un mare adept al simbolurilor..am scos si un topic pe tema asta...
Doar ca eu consider ca lumea care se sprijina pe simboluri fabricate, ori false, ori contrafacute sau impuse, este o lume nesigura si eu am nevoie vitala de stabilitate in domeniul asta. Intreaga mea fiinta evolueaza pe acest postament. Nu-mi pot permite niciun compromis aici fara sa imi pun in pericol intregul univers

E lesne sa il iei pe Eminescu de acolo de unde l-ai gasit si sa mergi cu el mai departe.
E mult mai complicat sa il dai jos (sa il pui unde ii e locul in opinia mea), pentru ca in situatia asta ai mare nevoie sa pui altceva in loc.

Ce stim noi despre Istorie, Cultura, Traditie, Artisti ?? Ce, si mai ales cat stim noi pana la urma despre oameni ??

Cand eram in strada la revolutie am fost convins ca eu si cei ca mine l-am dat jos pe Ceasca.
Dupa niste ani am aflat insa ca nu am fost decat un figurant modest, dintr-o piesa proasta, scrisa in alta parte si regizata lamentabil.

Toata Istoria e asa...Oamenii care au trait-o au perceput-o intr-un fel; oamenii care au analizat-o la rece dupa aceea au vazut-o altfel...

Traditia ?? Cine stia de Valentine's Day acu' 15 ani ?? Cati serbau asta ?? O mana de oameni ???
Peste 20 de ani de acum inainte sarbatoarea asta are sa fie la fel de vie, daca nu cumva chiar mai vie decat e azi martisorul..

Asta este draga prietene...Panta rei...totul curge, totul merge inainte, iar timpul netezeste lucrurile si le aseaza pe fiecare la locul lui.

Din pacate el, timpul, nu il poate face scapat pe Eminescu.
Reciteste acest topic si apoi mai gandeste-te.
Sunt prea multe lucruri evidente pe care nu ai cum sa le pastrezi in sfera coincidentelor oricat de mult ai dori asta, iar despre calitatea poeziei eminesciene, incearca sa te apleci mai atent asupra altor autori. Nu zic sa il lasi deoparte pe Eminescu, ci doar sa citesti mai mult din poezia de calitate.
Fa exercitiul asta si vezi ce iese....Pana la urma lumea asta e mult mai mica decat pare thumb_yello.gif

Trimis de: brendyca pe 26 Mar 2008, 10:06 AM

@alexei: Daca toata lumea spune sa ridici mainile in aer,eu sunt ala care ma intreb intai de ce.Au trecut vremurile cand "adevarurile"erau inghitite de masa,doar pt.ca asa TREBUIA. Spiritul de turma nu-l agreez, chiar exista liberul arbitru.Invata sa tolerezi parerea altora,chiar daca nu-ti convine, in fond valorile se schimba. In lume nimic din ce e impus cu forta, nu poate beneficia de prezumtia de .....de ce vrei tu.

Cu stima!

Trimis de: Michaela* pe 26 Mar 2008, 11:13 AM

QUOTE(alexei @ 21 Mar 2008, 12:06 PM) *
Vreme trece, vreme vine,
Toate-s vechi si noua toate;
.....................

mwah1.gif poezia mea preferata


Trimis de: Michaela* pe 26 Mar 2008, 11:18 AM

QUOTE(brendyca @ 26 Mar 2008, 10:06 AM) *
@alexei: Daca toata lumea spune sa ridici mainile in aer,eu sunt ala care ma intreb intai de ce.Au trecut vremurile cand "adevarurile"erau inghitite de masa,doar pt.ca asa TREBUIA. Spiritul de turma nu-l agreez, chiar exista liberul arbitru.Invata sa tolerezi parerea altora,chiar daca nu-ti convine, in fond valorile se schimba. In lume nimic din ce e impus cu forta, nu poate beneficia de prezumtia de .....de ce vrei tu.

Cu stima!


liberul arbitru..prin el ne exprimam (liber) gustul iar rezultatele pot fi spectaculoase..in sensul de bine..sau de rau..ehhh..am facut un mic sondaj printre tinerii din jur..noua generatie… pentru multi dintre ei Eminescu nu inseamna mare lucru.. tinerii nu se mai regasesc in poeziile eminesciene.. schimbare, vremuri noi, timpuri ce aduc alt val , alta gandire, alte valori…usor, usor, redefinim scara valorilor..viata merge inainte ..recunosc ca mi s-au umezit ochii..de intristare si nostalgie…am ramas cu sufletul undeva printre antichitati smile.gif ..nu ma deranjeaza dar nici nu ma bucur pentru noul suflu interior al celor ce urmeaza..ii simt prea duri…sunt glasuri ce sustin ca poezia eminesciana ar fi simpla …naiva chiar...da, este oarecum simpla...dar ce placut e sa fi simplu cand emanciparea apasa si aproape zdrobeste… iar sunt analitica, nostalgica si visatoare..cam asta este dragii mei

Trimis de: Leonardo pe 26 Mar 2008, 07:29 PM

Eminescu a fost un poet remarcabil si are destule creatii cu nimic mai prejos decat ale altor poeti celebri.

am vazut postata o poezie despre o anumita stea si-mi permit sa pun una eminesciana cu acelasi subiect, remarcabila (parerea mea) atat ca si versificatie, cat si ca simbolistica si cunostinte stiintifice uimitoare pentru un umanist al acelor vremi. smile.gif

LA STEAUA

La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmareste înca.
......................

sau Luceafarul, in special aceasta parte fenomenala, as putea spune impecabila...admirabile melodicitatea, tensiunea crescanda, imaginile ce sunt transmise miraculos prin simpla lectura...devii captiv, devii fara sa vrei partas, te simti atras intr-o spirala vertiginoasa spre centrul creatiei si in spatiul infinit, un drum initiatic catre Creator...

Porni luceafarul. Cresteau
În cer a lui aripe,
Si cai de mii de ani treceau
În tot atâtea clipe.

Un cer de stele dedesupt,
Deasupra-i cer de stele –
Parea un fulger nentrerupt
Ratacitor prin ele.

Si din a chaosului vai,
Jur-împrejur de sine,
Vedea, ca-n ziua cea de-ntâi,
Cum izvorau lumine;

Cum izvorând îl înconjur
Ca niste mari, de-a-notul...
El zboara, gând purtat de dor,
Pân’ piere totul, totul;

Caci unde-ajunge nu-i hotar,
Nici ochi spre a cunoaste,
Si vremea-ncearca în zadar
Din goluri a se naste.

Nu e nimic si totusi e
O sete care-l soarbe,
E un adânc asemenea
Uitarii celei oarbe.


si o strofa incredibila, o recitesc si sunt uimit de fiecare data de sintetismul ei, de antagonismul celor doi termeni (chaos/repaos, o rima remarcabila iarasi) ce se complementeaza incredibil intr-o descriere absolut superba a locului creatiei, acolo unde totul e in continua transformare si agitatie insa unde nimic nu exista inca, totul e atemporal, in repaos.

'Din chaos, Doamne-am aparut
Si m-as întoarce-n chaos...
Si din repaos m-am nascut,
Mi-e sete de repaos.'
..................


Sigur ca opera eminesciana abunda in poezii de dragoste, sigur ca nu totul e la superlativ, dar fie si munai aceste cateva poezii il fac sa fie mare.
Eminescu a avut dezavantajul unor traduceri proste in alte limbi si de aceea e mai putin cunoscut. Am vazut insa de curand niste traduceri reusite in engleza; vedeti aici in paralel in limba romana, in traducerea recenta a lui Adrian Sahlean si in traducerea regretatului Corneliu Popescu, un tanar care era considerat ca fiind cel mai bun traducator eminescian in engleza: http://luceafarul.com/Pages/sbsflightcmp.html

La fel ca si la Eminescu se intampla si cu poezia lui Paunescu de ex., nu totul e super-valoros, dar sunt cateva poezii remarcabile.

Comparatia cu Tzara nici nu intra in discutie din moment ce ultimul a activat si s-a consacrat pe alte meleaguri. De fapt putini il considera a fi roman. La fel cum e considerat si Eugen Ionescu francez de mai toti strainii. Locul creatiei da nationalitatea creatorului pentru public.




Trimis de: The Dude pe 27 Mar 2008, 09:04 AM

Leonardo, nu traducerile l-au omorat pe Eminescu ci sentimentul de "deja vu", ca sa ma exprim in cea mai eleganta forma posibila, pe care cititorii din alte culturi il aveau citindu-i opera.

Cand a fost comparat aici cu Tzara si cu Ionescu comparatia s-a facut intre personalitati recunoscute si ea este perfect valabila.
Eminescu nu a reusit sa fie adoptat de vreo cultura desi a luat contact cu mai multe.
Niciuna nu l-a bagat in seama pentru ca nu avea un nivel minim care sa impuna asta. Ionescu in schimb.....ca sa nu mai zic de altii.

Cat despre "La Steaua", daca ai sa parcurgi topicul cu mai multa atentie, poate ai sa afli mai precis in ce consta contributia eminesciana la popularizarea acestei poezii fara indoiala remarcabila. Nici aia cu haosul nu ii apratine...

Dar nu-i nimic, Eminescu e un prim pas necesar pe calea devenirii poetice pentru orice roman..E bine ca avem un punct de reper care sa ne indice drumul, dar e dramatic sa ne oprim la inceputul lui fara sa il parcugem macar cativa pasi acolo....

Trimis de: Leonardo pe 27 Mar 2008, 10:31 AM

The Dude: n-am spus nicaieri ca trebuie sa ne oprim la Eminescu, incercam sa spun ca are destule creatii remarcabile.
n-am spus ca e original in 'teoria haosului' dar remarcam felul admirabil in care, de ex., a sumarizat intr-o strofa o definitie destul de complexa.

Eminescu nu se poate compara cu Ionescu si Tzara sub nicio forma.
In timp ce ultimii doi sunt creatori de genuri literare, primul este un romantic intarziat influentat de catre scoala germana (de unde si senzatia de 'deja vu', dar care nu mi se pare esentiala totusi in a defini valoarea).
E normal ca Ionescu si Tzara sa fie foarte cunoscuti in literatura universala in timp ce Eminescu apare ca fiind unul dintre altii.
Asta nu inseamna insa ca Eminescu nu are valoarea sa indiscutabila.

E si chestie de gust, romantismul nu e latura definitorie a societatii mileniului 3 si asa precum spui Eminescu sta la coada in asteptarea cititorilor straini. Nu e prima optiune. Traducerile mai putin inspirate il lasa cu atat mai mult acolo in asteptare.

Altfel poezia (si chiar si proza clasica) e din ce in ce mai putin 'vandabila', lumea moderna are prea putina rabdare in a sta si a cugeta.
E aproape imposibil pentru Eminescu sa-si mai castige acum un loc de top in universalitate, dar asta nu inseamna ca e neglijabil. Parerea mea.

Altfel imi plac si Nichita Stanescu si Adrian Paunescu. thumb_yello.gif
Desi favoritii mei sunt Bacovia si Poe (asta ca sa fie clar si de ce-l apar pe Eminescu). sorry.gif

Trimis de: The Dude pe 27 Mar 2008, 12:02 PM

QUOTE
The Dude: n-am spus nicaieri ca trebuie sa ne oprim la Eminescu, incercam sa spun ca are destule creatii remarcabile.


Aici suntem perfect de acord thumb_yello.gif
...Cu mentiunea ca nu are atat de multe incat sa isi poata pastra titlul de poet national, "luceafar al poeziei roamnesti" ar mai merge asa metaforic, dar poet national...E revoltator!

QUOTE
Eminescu nu se poate compara cu Ionescu si Tzara sub nicio forma.


Ba da. Ca personalitati ale culturii romanesti...Dar desigur se pot compara in nenumarate alte forme: ca masculi, ca oameni de cultura, ca oameni de litere, ca apartinatori ai unor curente filozofice, ca reprezentanti ai acleiasi specii...Te-ai pripit aici:rolleyes:


QUOTE
este un romantic intarziat influentat de catre scoala germana (de unde si senzatia de 'deja vu', dar care nu mi se pare esentiala totusi in a defini valoarea).


Am anuntat ca "deja vu" e un mod elegant de a denumi un act grav in literatura; se pare ca nu pot ocoli insa termenul, asdar citeste: "plagiat".
Apoi du-te inapoi pe topic si vezi varianta originala a poeziei "La Steaua", scrisa de altcineva si publicata cu ceva vreme mai inainte. Apoi du-te la citatele din Lermontov, Blake, Longfellow....

QUOTE
E si chestie de gust, romantismul nu e latura definitorie a societatii mileniului 3 si asa precum spui Eminescu sta la coada in asteptarea cititorilor straini.


Si are unul din ultimele locuri. Biletele se vor termina cu mult inainte ca el sa ajunga macar la jumatatea cozii.

Intreaga poezie este in declin, ceea ce nu este echivalent cu decesul ei, cel pe care il proclama tot mai des unii.

Am mai spus-o aici de mai multe ori, nu poti compara poetii ce apartin altor curente intre ei fara sa nu comiti o mare nedreptate fata de cei ce apartin unor miscari anterioare. Eu cand spun ca Eminescu este un poet slabutz ma refer strict la pozitia lui in interiorul romantismului, si inchid ochii aspura faptului ca el s-a luat la tranta cu acest curent cand el cam daduse coltul...Daca fac nedreptatea de a il compara cu Nichita Stanescu atunci Eminescu nici nu exista..

Altfel poezia (si chiar si proza clasica) e din ce in ce mai putin 'vandabila', lumea moderna are prea putina rabdare in a sta si a cugeta

Asa e din pacate...insa eu observ cu optimism un lucru ce ma face sa sper. Desi se publica tot mai putin, desi are o cautare tot mai redusa poezia care se face azi e din ce in ce mai buna...Poate va reveni..Eu sunt convins ca va rabufni in forta mai devreme sau mai tarziu, asa cum a mai facut asta si in alte dati..

QUOTE
Altfel imi plac si Nichita Stanescu si Adrian Paunescu.
Desi favoritii mei sunt Bacovia si Poe (asta ca sa fie clar si de ce-l apar pe Eminescu).


Patru alegeri in fata carora nu pot decat sa imi scot palaria....

QUOTE
E aproape imposibil pentru Eminescu sa-si mai castige acum un loc de top in universalitate


...si iata cum pe carari atat de diferite si din motive atat de opuse in esenta lor am ajuns amandoi la aceiasi concluzie... thumb_yello.gif




Trimis de: Leonardo pe 27 Mar 2008, 12:40 PM

Concluzia comuna era evidenta si trasa de la inceput. smile.gif

recunosc sportiv ca nu stiam despre La Steaua ca e traducere dupa Keller.
am cautat acum rapid si am gasit o critica interesanta a lui Garabet Ibraileanu despre 'Influenţe străine şi realităţi naţionale' in literatura romana, unde mentioneaza ca La Steaua si Sonet venetian nu au fost publicate sau asumate vreodata de autor, ci au fost gasite in scrierile sale si considerate ca fiind ale lui.


'Dacă la poeţii anteriori poţi cita uneori şi poeziile străine care le-au influenţat unele bucăţi -- la Eminescu acest lucru nu mai e cu putinţă. Detractorii au încercat -- cu Heine, cu Lenau, cu Platen -- să arate că Eminescu "a copiat", dar a fost în zadar. (La steaua..., după Gottfried Keller, Sonetul Veneţiei, după Cerri, nu le-a publicat Eminescu. S-au găsit în hârtiile lui. El nu a spus că sunt originale.) În Eminescu e influenţa unui curent literar, cum am văzut, şi nu imitarea unor modele străine. Nici Floare albastră, în care e "floarea albastră", simbolul ro mantismului, şi care reclamă un nume, pe al lui Novalis, nu este o poezie imitată.'
http://ro.wikisource.org/wiki/Influen%C5%A3e_str%C4%83ine_%C5%9Fi_realit%C4%83%C5%A3i_na%C5%A3ionale

deci nu poti sa-l acuzi de plagiat, dar respectivele poezii ar trebui reconsiderate si autorii repusi in drepturi. E grav ca eroarea nu a fost corectata in timp.

Trimis de: Aramis pe 27 Mar 2008, 03:33 PM

Michaela si Alexei, bine ati venit pe "plaiurile" Universului Cartilor!
Va doresc un dialog cat mai placut si va rog ca, pe viitor, sa nu mai postati 2 raspunsuri consecutive, la interval mai mic de 24 de ore. Va invit sa utilizati cu incredere butonasul de EDIT care permite (dupa cum sugereaza si numele, de altfel) editarea raspunsului anterior.

Trimis de: Michaela* pe 27 Mar 2008, 07:37 PM

QUOTE(Aramis @ 27 Mar 2008, 03:33 PM) *
Michaela si Alexei, bine ati venit pe "plaiurile" Universului Cartilor!
Va doresc un dialog cat mai placut si va rog ca, pe viitor, sa nu mai postati 2 raspunsuri consecutive, la interval mai mic de 24 de ore. Va invit sa utilizati cu incredere butonasul de EDIT care permite (dupa cum sugereaza si numele, de altfel) editarea raspunsului anterior.


am inteles smile.gif ..ma voi conforma regulilor

Trimis de: March pe 15 Jun 2009, 01:55 PM

Azi , 120 de ani de la moartea lui Eminescu.

Cum si unde a http://ziarero.realitatea.net/1245047896-Cum_si_unde_a_murit_Eminescu poetul

Trimis de: dascalita pe 15 Jun 2009, 03:14 PM

"Nu e pacat /Ca sa se lepede / Clipa cea repede /Ce ni s-a dat?"

Numai EL putea sa o spuna asa de bine...

Trimis de: Felina pe 4 Mar 2010, 07:31 PM

Din intamplare am dat de topicul asta si ce bucurie! De doua zile citesc aici printre picaturi la servici. O incantare! Mi-e dor de Dude, unde umbli omule? smile.gif


Si cateva versuri planse de un suflet depresiv (cine a fost acolo intelege)


Ce suflet trist...

Ce suflet trist mi-au daruit
Parintii din parinti,
De-au incaput numai in el
Atatea suferinti?

Ce suflet trist si far' de rost
Si din ce lut inert,
Ca dup-atatea amagiri
Mai spera in desert?

Cum nu se simte blestemat
De-a duce-n veci nevoi?
O, valuri ale sfintei mari,
Luati-ma cu voi!

Trimis de: Marduk pe 6 Mar 2010, 03:47 PM

QUOTE(March @ 15 Jun 2009, 01:55 PM) *
Cum si unde a http://ziarero.realitatea.net/1245047896-Cum_si_unde_a_murit_Eminescu poetul

Nu stiam de acest articol, l-am citit abia azi. Un lucru este sigur daca mai era nevoie, mai ale pentru cei care considera ca Eminescu nu poate fi numit poetul nepereche. Aceste versuri cat se poate de simple si totusi cat de pline de realitate.

"Pana ce mor,
Pleaca-te ingere
La trista-mi plangere
Plina de-amor.
Nu e pacat
Ca sa se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat."

Parca-l citesc pe Nichita, desi multi sunt de alta parere.

Trimis de: Marduk pe 15 Jan 2015, 07:38 PM

Trei Ingeri

Trei ingeri zboara-n asfintit
Doi tac, si unul a grait:
“ E linistea atat de mare,
Aud cum se deschide-o floare!”
Trei ingeri zboara-n asfintit,
Doi tac, si unul a soptit:
“ E linistea atat de sfanta,
Aud cum stelele isi canta!”
Trei ingeri zboara-n asfintit,
Toti tac, si unul a gandit:
“ Ce zgomote infricosate...
Aud o inima cum bate!...”

Mihai Eminescu

Trimis de: DDS pe 26 Jan 2015, 09:08 PM

QUOTE(Marduk @ 15 Jan 2015, 06:38 PM) *
Trei Ingeri

Trei ingeri zboara-n asfintit
Doi tac, si unul a grait:
“ E linistea atat de mare,
Aud cum se deschide-o floare!”
Trei ingeri zboara-n asfintit,
Doi tac, si unul a soptit:
“ E linistea atat de sfanta,
Aud cum stelele isi canta!”
Trei ingeri zboara-n asfintit,
Toti tac, si unul a gandit:
“ Ce zgomote infricosate...
Aud o inima cum bate!...”

Mihai Eminescu


Excelent Marduk! Bravo (si pentru postarea aceasta si pentru cea anterioara)!

Trimis de: Marduk pe 27 Jan 2015, 10:50 AM

Multumesc si bine ai revenit printre noi.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)