Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Universul Cartilor _ Cărţi Scrise De Laureaţi Ai Premiului Nobel Pentru Lite

Trimis de: tontoi pe 6 Oct 2009, 10:46 AM

M-am uitat pe wikipedia si am gasit o lista destul de lunga cu laureati ai premiului nobel. As fi curios sa stiu ce parere v-au lasat cartile scrise de acesti mari manuitori ai condeiului.

Vreau sa venim cu exemple. In cazul meu. Citind romanul lui Grazia Deledda, Iedera, am ajuns la concluzia că-i destul de profundă tema (una socială în primă fază) aleasă pentru perioada în care a scris (începutul secolului 20). Nu am terminat IEDERA şi nu pot să spun prea multe.

Voi ce părere aveţi? Autorii au o literatură valoroasă? Pot intra în istorie cu ce au scris?


http://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Nobel_pentru_Literatur%C4%83

Trimis de: turbo trabant pe 8 Oct 2009, 01:11 PM

ai putea sa o incerci pe asta

http://www.zf.ro/zf-24/scriitoarea-de-origine-romana-herta-muller-a-primit-premiul-nobel-pentru-literatura-pe-2009-4972202/


Trimis de: nefertiti pe 8 Oct 2009, 01:23 PM

In lista aia sunt multe nume care merita atentie (H. Muller nu e deloc printre primii, daca ma intrebi pe mine). As zice intai Saramago, Hemingway, Canetti, Marquez, Neruda, Camus, Faulkner si multi-multi altii.

Trimis de: March pe 8 Oct 2009, 01:37 PM

In sfarsit avem si noi romanii un laureat cu care sa ne batem in piept. Svaboaica Herta Muller. Izgonita de securitate din tara in anii '80 !

Trimis de: turbo trabant pe 8 Oct 2009, 01:52 PM

QUOTE(March @ 8 Oct 2009, 01:37 PM) *
In sfarsit avem si noi romanii un laureat cu care sa ne batem in piept.

march, fii serios, batuta a fost pe laureata nu in piepul boborului sau a intelectualitatii cu stat la secu. o sa faca tot posibilul sa o ingroape in uitare.

http://www.signandsight.com/features/1910.html


Trimis de: nefertiti pe 8 Oct 2009, 02:00 PM

De fapt, a fost pe subiect, pentru ca tipa nu are un stil care sa poate fi numit memorabil. Sigur ca e chestie de gusturi, dar exista o multime de scriitori care au ramas in memoria omenirii prin talent si stil, nu doar prin subiectele abordate. Cei care se bazeaza doar pe un subiect de senzatie nu vor avea viata lunga in literatura, in general. Daca Muller ar fi scris despre orice altceva, cu stilul ei, crezi ca ar mai fi fost nominalizata? Eu ma indoiesc...

Trimis de: March pe 8 Oct 2009, 06:22 PM

QUOTE(nefertiti @ 8 Oct 2009, 03:00 PM) *
Daca Muller ar fi scris despre orice altceva, cu stilul ei, crezi ca ar mai fi fost nominalizata? Eu ma indoiesc...

Si chiar daca ar fi ramas in tara si ar fi scris aceleasi carti, nu ar fi luat niciun premiu Nobel.

Trimis de: Michelle pe 8 Oct 2009, 06:57 PM

M-am interesat astazi despre ce as putea citi din opera ei la cineva care detine o editura. Am inteles ca e o tipa foarte determinata ,militanta, care stie sa-si creeze relatiile si mai ales imaginea potrivita acolo unde trebuie si ca in fine e bine ca a primit premiu dar ca din scriitorii in viata care ar merita cu adevarat premiul Llosa ar fi fost cel mai indreptatit.Numai ca putin probabil sa-l mai primeasca in viata asta ,avind in vedere inclinatiile lui de dreapta si cunoscindu-se afinitatea juratilor pentru stanga politica.

Trimis de: nefertiti pe 8 Oct 2009, 07:55 PM

Da, Llosa e infinit mai bun, dar nici eu nu cred ca va lua vreodata Nobelul, din motive politice, e drept. Oricum, Nobelul pt literatura e din ce in ce mai politizat si nu prea mai are legatura cu valoarea literara.

Trimis de: Erwin pe 8 Oct 2009, 10:01 PM

http://bauade.blogspot.com/2008/10/hertha-muller-rateaz-premiul-nobel.html

nu pricep, pe site la Nobelprize e ea trecută. unsure.gif

Trimis de: nefertiti pe 8 Oct 2009, 10:33 PM

Pai linkul tau e la o postare din 2008...

Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 09:17 AM

Un articol care spune multe :
Cistigatoarea premiului Nobel, http://www.inpolitics.ro/articole/47768/Cistigatoarea-premiului-Nobel-alungata-de-Patapievici-anul-trecut-din-Institutul-Cultural.html de Patapievici anul trecut din Institutul Cultural



@ Erwin,
Din 1999 a fost propusa de trei ori pentru premiu Nobel din partea Germaniei .

Trimis de: Michelle pe 9 Oct 2009, 09:47 AM

Ce manipulare cu titlurile astea de articole! devil.gif
Una citesti in titlu si alta iti spune continutul articolului...pai, daca a alungat-o Patapievici cum naiba ca tot ICR -ul a incurajat-o sa participe la Stockholm in vara asta la un congres, care se pare ca a fost hotaritor pentru decizia fundatiei Nobel. Scrie chiar.http://www.cotidianul.ro/doina_uricariu_despre_proza_hertei_muller_e_o_proza_aspra_ca_o_cadere_de_ghiloti_in_nici_un_caz_o_proza_barbie-100428.html lui Nistorescu

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 10:12 AM

dar unde este titanii literaturii romane de azi sa se bucure ca o laureata nobel are ceva legaturi cu romania? sau nu are, intrucat nu mai mananca salam cu soia si este sasoaica?

epigonii ce zice sau e inca tristi ca e inca in viata ? abonatii de o viata la fundulete prezidentiale si oda in ritm isteric de cenaclu nu grohaie pe la televizor nimic? s-au ascuns toti in coteturile lor sperand sa treaca si chestia asta? academicienii si unionistii de la uniunea scriitorilor nu isi umfla piepturile patriotice ? hai baieti puteti sa o ingropati in noroi cum faceti de obicei, e doar o femeie si voi niste titani...

"Ca o concluzie pe azi. La început au iubit-o pe Herta pentru că e româncă. După aceea nu au iubit-o destul pentru că nu era destul de româncă. După aceea s-a aflat şi că e obsedată de comunism şi de o Romania gri si ceausista. Si nimeni nu mai vrea trecut. Cred ca pînă mîine dimineaţă o vom urî sincer…"


Trimis de: nefertiti pe 9 Oct 2009, 10:19 AM

Ca de obicei, iei din ce se scrie doar ce iti convine. Multi o felicita sincer, inclusiv pe net. Dar alea ti-e greu sa le vezi, probabil.

Personal, nu ma incanta, pt ca e un premiu politic si nu imi place stilul ei. La fel cum nu imi place Patapievici sau altii mult laudati.

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 10:25 AM

QUOTE(nefertiti @ 9 Oct 2009, 10:19 AM) *
Multi o felicita sincer, inclusiv pe net. Dar alea ti-e greu sa le vezi, probabil.

deloc nu e greu de vazut cum este felicitata sincer de oameni de buna credinta, unii care nici macar nu au auzit de ea pana ieri. dar probabil iti este greu sa iti dai seama ca nu la oamenii de buna credinta ma refeream ci la acei epigoni ajunsi monstri sacri ai culturii romanesti si care sunt "un pic " jenati. istoria se repeta din nou.

Trimis de: Michelle pe 9 Oct 2009, 11:15 AM

QUOTE(turbo trabant @ 9 Oct 2009, 11:12 AM) *
dar unde este titanii literaturii romane de azi sa se bucure ca o laureata nobel are ceva legaturi cu romania? sau nu are, intrucat nu mai mananca salam cu soia si este sasoaica?



cica e svaboaica... as fi curioasa si eu , poate ne zice vreun banatean, care e diferenta intre sasi si svabi?

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 11:56 AM

QUOTE(Michelle @ 9 Oct 2009, 11:15 AM) *
cica e svaboaica... as fi curioasa si eu , poate ne zice vreun banatean, care e diferenta intre sasi si svabi?

asa e, am gresit.

sunt 2 grupe de colonisti proveniti din 2 landuri separate din germania asezati in 2 regiuni separate vorbind dialecte separate. Cla te poate super lamuri.

Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 12:00 PM

Svaboaica, sasoaica, chestia e ca nu-i romanca ! A luat premiul pentru opera scrisa in germana , in Germania.

Uite http://cotidianul.ro/cum_i_a_dat_securitatea_premiul_nobel_hertei_m__ller-100461.html un interesant articol : Cum i-a dat Securitatea Premiul Nobel Hertei Müller

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 12:13 PM

coane march , doar nu vroiai sa scrie in romana in germania. si spre deosebire de anumite talente romanesti (get- beget) de export nu a uitat de unde a plecat.
este o scriitoare svaba originara din romania emigranta in germania si care scrie despre romania si minoritatea germana din romanica. este la fel de romanca ca toti svabii si sasii emigrati din romania.


Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 12:19 PM

QUOTE(turbo trabant @ 9 Oct 2009, 01:13 PM) *
coane march , doar nu vroiai sa scrie in romana in germania. si spre deosebire de anumite talente romanesti (get- beget) de export nu a uitat de unde a plecat.
este o scriitoare svaba originara din romania emigranta in germania si care scrie despre romania si minoritatea germana din romanica. este la fel de romanca ca toti svabii si sasii emigrati din romania.


A luat premiul pentru ca a scris in germana , in Germania. Sustinuta de comitetul de propuneri german. Daca scria aceleasi carti in romana sau chiar germana in Romania , nu lua nimic ! Aveau grija patapievicii s-o sunteze !

N.B. Premiul i-a fost acordat nu pentru carti scrise despre minoritatea germana din Romanica, ci despre regimul represiv comunist si securitatea lui.


Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 12:23 PM

QUOTE(March @ 9 Oct 2009, 12:19 PM) *
Aveau grija patapievicii s-o sunteze !

ai pus punctul pe i dar as inlocui patapievicii cu majoritatea potentatilor culturii romanesti.


comitetul nobel zice http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2009/speedread.html

Trimis de: marduk pe 9 Oct 2009, 12:26 PM

QUOTE(nefertiti @ 9 Oct 2009, 11:19 AM) *
Personal, nu ma incanta, pt ca e un premiu politic si nu imi place stilul ei.

Adica cum este un premiu politic?


Trimis de: marduk pe 9 Oct 2009, 12:31 PM

QUOTE(March @ 8 Oct 2009, 07:22 PM) *
Si chiar daca ar fi ramas in tara si ar fi scris aceleasi carti, nu ar fi luat niciun premiu Nobel.

Pai romanii (comunistii) nu au fost in stare sa-l sprijine pe Nichita sa ia Nobelul, cum sa o sprijine pe Herta?

Trimis de: Michelle pe 9 Oct 2009, 12:33 PM

Sunt curioasa ea (Herta Muller) cum se defineste ! unsure.gif

Trimis de: nefertiti pe 9 Oct 2009, 12:39 PM

QUOTE(marduk @ 9 Oct 2009, 01:26 PM) *
Adica cum este un premiu politic?


Am zis deja de doua ori. Si, daca te uiti la cine a luat Nobelul pt literatura in ultimii ani, poate ca o sa intelegi si mai repede.

Pazea, ca e inca o ocazie pt turbo sa denigreze tot ce are legatura cu Romania. rofl.gif
Cred ca nu mai scriu la Han decat la jocuri si alte alea, ca pe unde te invarti, hop, turbo cu balacarelile. Nu ca Hanul ar mai fi ce a fost...

Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 12:40 PM

O singura carte i-a fost tradusa in lb româna:"Regele se-nclina si ucide", in care face o paralela intre comunism si religie, afirmând ca in mod paradoxal, ambele sunt asemanatoare, pentru ca folosesc aceleasi metode (atunci cand pot!), sunt de fapt in competitie pentru acelasi "segment(sector) de piata": oameni sarmani, si la propriu si la figurat. Concluzia ei e ca atât religia cât si comunismul urasc acelasi tip de indivizi: spiritele libere, deci pentru toate astea (si altele) se urasc atat de mult…

La ce editura a fost tiparita cartea asta ?

Trimis de: nefertiti pe 9 Oct 2009, 12:44 PM

Are cel putin trei traduse in romana, nu una. Mai plimbati-va prin librarii, nu doar pe internet...

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 12:46 PM

QUOTE(nefertiti @ 9 Oct 2009, 12:39 PM) *
Pazea, ca e inca o ocazie pt turbo sa denigreze tot ce are legatura cu Romania. rofl.gif

normal daca ma bucur ca a castigat cineva cu legatura cu romania si care scrie despre o epoca "interesanta"...

o lume nebuna. putin imi pasa ca a castigat politic sau nu, ca stilul place sau nu , ca politrucii epigoni dezbat daca e romanca sau nu, ca acum locuieste in germania daca cartile alea sunt despre romania. orice bizon cu fitze de pe planeta asta va cumpara cartea ca e trendi si o va citi (poate) si asa va descoperi romanica.




Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 12:51 PM

QUOTE(nefertiti @ 9 Oct 2009, 01:44 PM) *
Are cel putin trei traduse in romana, nu una. Mai plimbati-va prin librarii, nu doar pe internet...

Pai, spune-le tu . smile.gif Eventual si editura .

Pana atunci iata ce declara Hertha Muller in 2008 :

“Dacă aş trăi în România de acum, aş http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/799363/Herta-Mller-Daca-as-trai-in-Romania-de-acum-as-innebuni-a-doua-oara/ a doua oară”

Trimis de: marduk pe 9 Oct 2009, 01:00 PM

QUOTE(nefertiti @ 9 Oct 2009, 01:39 PM) *
Am zis deja de doua ori. Si, daca te uiti la cine a luat Nobelul pt literatura in ultimii ani, poate ca o sa intelegi si mai repede.


Nu sunt de aceias parere, daca tie nu-ti plac ce-i care au luat PNptL in ultimi anii, asta nu inseamna ca oamenii aia nu merita premiul sau ca acesta ar fi atribuit politic, mai de graba as fi de acord ca PNptL s-a acordat in ultimii ani pentru literatura militanta, relevanta in ceea ce priveste politica unor guverne la o anumita data, dar ca au fost acordate politic?

Trimis de: nefertiti pe 9 Oct 2009, 01:00 PM

Nu o sa iti ia mai mult de doua minute sa le gasesti pe google.

Mie imi pare ca tipa e un pic dusa... dupa ce am citit interviul ala.

@marduk, pai nu e acelasi lucru, doar ca tu ai formulat altfel?

Trimis de: Michelle pe 9 Oct 2009, 01:11 PM

Nora Iuga i-a tradus cartile in limba romana , din cite stiu eu celelalte sunt Animalul inimii (Polirom), In coc locuieste o dama (Vinea) si Vulpea era vanatorul (Univers)

Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 01:18 PM

QUOTE(Michelle @ 9 Oct 2009, 02:11 PM) *
Nora Iuga i-a tradus cartile in limba romana , din cite stiu eu celelalte sunt Animalul inimii (Polirom), In coc locuieste o dama (Vinea) si Vulpea era vanatorul (Univers)


Dupa asta ultima, parca Gulea a facut filmul Vulpe vanator ?! unsure.gif

Trimis de: March pe 9 Oct 2009, 01:30 PM

Romanca sau nemtoaica ? Cititi asta, e interesant :

DILEMĂ “Scriitor german de origine română” înseamnă http://www.gandul.info/news/este-nobelul-hertei-m-ller-si-al-romaniei-cum-raspund-manolescu-goma-plesu-ctp-si-cartarescu-4972220 şi scriitor român?

Este Nobelul Hertei Müller şi al României? Cum răspund Manolescu, Goma, Pleşu, CTP şi Cărtărescu

Trimis de: turbo trabant pe 9 Oct 2009, 05:44 PM

http://mariusmioc.wordpress.com/2009/10/09/securitatea-romana-despre-herta-muller/

Trimis de: tontoi pe 10 Oct 2009, 12:33 PM

Un articol bine scris de OVIDIU PECICAN...

http://www.romanialibera.ro/a167026/anul-acesta-nobelul-s-a-nascut-in-banat.html

P.S: Poate corecta cineva titlul?

Trimis de: Aramis pe 13 Oct 2009, 08:44 PM

Titlul a fost corectat cu succes biggrin.gif.

Trimis de: Michelle pe 7 Oct 2010, 01:17 PM

QUOTE(Michelle @ 8 Oct 2009, 07:57 PM) *
M-am interesat astazi despre ce as putea citi din opera ei la cineva care detine o editura. Am inteles ca e o tipa foarte determinata ,militanta, care stie sa-si creeze relatiile si mai ales imaginea potrivita acolo unde trebuie si ca in fine e bine ca a primit premiu dar ca din scriitorii in viata care ar merita cu adevarat premiul Llosa ar fi fost cel mai indreptatit.Numai ca putin probabil sa-l mai primeasca in viata asta ,avind in vedere inclinatiile lui de dreapta si cunoscindu-se afinitatea juratilor pentru stanga politica.


In sfarsit, i s-a facut dreptate si lui http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7901756-peruanul-mario-vargas-llosa-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura-2010.htm! Suedezii au tinut sa-si spele pacatele.

Trimis de: nefertiti pe 7 Oct 2010, 01:34 PM

Da, în sfârşit! wub.gif

Trimis de: kikki dee pe 17 Oct 2013, 10:48 AM

La noi a fost tradusa doat o carte a acestei scriitoare Prea multa fericire - recunosc ca nu mi-a placut in mod deosebit


Câteva lucruri despre Alice Munro, scriitoarea de proză scurtă și câștigătoarea din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură:

1.
Numele ei de naștere a fost Alice Ann Laidlaw.
2.
S-a născut pe 10 iulie 1931 chiar lângă municipiul Wingham, Ontario, despre care vorbește frecvent în poveștile sale.
3.
Tatăl ei, Robert Laidlaw, a fost un descendent direct al lui James Hogg (1770, Scoţia – 1835), autor al The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner (Memoriile personale şi confesiunile unui păcătos cu temei)
4.
A declarat că a început să se refugieze în cărți după ce mama ei (profesoară) a fost diagnosticată cu o formă neobișnuită de Parkinson când Alice, cel mai în vârstă dintre cei trei copii, avea doar 10 de ani.
5.
A câștigat o bursă pentru jurnalism la University of Western Ontario, unde s-a susţinut financiar donând sânge și culegând frunze de tutun, printre alte job-uri.
6.
Şi-a publicat prima poveste, The Dimensions of a Shadow (Dimensiunile unei umbre), ca studentă, în 1950.
7.
Cu primul ei soț, Jim Munro, a deschis o librărie, Munro’s Books, care funcţionează şi astăzi în Victoria, Columbia Britanică. Stocul librăriei lor era format în cea mai mare parte din ediţii paperback, într-un moment în care cele mai multe librării tradiționale dispreţuiau volumele în acest format.
8.
Al doilea soț al ei, geograful Gerry Fremlin, a fost un vechi prieten din perioada studenţiei. S-au reîntâlnit și, după ce-au băut niște pahare de martini, au decis să se căsătorească.
9.
Când a câștigat premiul internaţional Man Booker Prize în 2009, autoarea Jane Smiley i-a descris lucrările ca fiind “practic perfecte”.
10.
Este primul cetățean canadian care câștigă Premiul Nobel pentru Literatură. (Saul Bellow s-a născut canadian, dar a obţinut cetățenia americană în 1941, cu 26 de ani înainte să câştige Premiul Nobel)."

Sursa: The Guardian

Trimis de: exergy33 pe 18 Oct 2013, 09:02 AM

Astazi am cativa stropi de timp liber, deci voi porni in cautarea cartilor ei.
Recunosc ca nu auzisem anterior de Alice Munro si de aceea faptul ca i s-a atribuit Premiul Nobel a constituit o surpriza pentru mine.

Voi reveni dupa ce voi reusi sa citesc ceva scris de dansa.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)