Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ Cartea de Bucate a Hanului _ Retete Vegetariene, De Post Si Garnituri De Legume

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 05:29 AM

Salata de conopida
=gand=

-1 conopida;
-100 ml maioneza;
-zeama de la 2 lamai;
-5 lg ulei;
-1 leg marar, sare, piper.
-eventual usturoi

Conopida se desface buchetele, se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Zeama de la lamai se freaca cu uleiul, sarea si piperul. Cand conopida e fiarta, se strecoara, se pune intr-o salatiera si se toarna sosul pregatit anterior si maioneza. Se presara marar verde, tocat.

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 06:36 AM

Orez cu fasole - stil cubanez (Congri)

Pentru fasole:

1 cana fasole uscata (rosie de preferat)
2 litri apa
1/2 ceapa mica (netocata)
1/2 de ardei verde (bucata intreaga)
2 catei de usturoi (intregi)
2 fire de coriandru verde (sau patrunjel daca nu e coriandru)
1/2 lingurita chimen pisat

Pentru orez:

1 1/2 cani orez, spalat in cateva ape
2 cani cu ceapa tocata
3 linguri de ulei (de preferat de masline)
1/4 cana cu ardei verde sau gogosar, taiat cubulete mici
1/2 lingurita chimen
1/2 lingurita maghiran faramitat

Pentru fasole:
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cat sa o acopere cu vreo 5 cm., pentru 4 ore sau peste noapte. Se scurge, se pune in 2 litri de apa cu restul ingredientelor si se aduce la fiert pe foc mare, apoi se micsoreaza focul la mediu. Se fierbe acoperit, amestecand din cand in cand, pana cand fasolea e fiarta (50 de minute). Se sareaza si se strecoara de zeama, care se pastreaza si ea. Se arunca ceapa, usturoiul, ardeiul si firele de coriandru.

Pentru orez:
3-4 cani de zeama de la fasole se da in fiert intr-o cratita pe foc mediu. Se pune orezul si se da in fiert. Se reduce focul la mediu-mic, se acopera si se fierbe 20 de minute, pana cand aproape tot lichidul este absorbit. Se "desface" (dezlipeste) orezul cu o furculita.


Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare pe foc mediu-mare. Se pune ceapa, ardeiul, usturoiul, chimenul si maghiranul, se soteaza pana cand ceapa se aureste, cam 5 minute. Se adauga orezul si fasolea, se lasa sa se incalzeasca totul, inca 5 minute, se sareaza si pipereaza dupa gust.

Se serveste cu orice friptura de porc sau pui.

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 07:21 AM

VARZA DE BRUXELLES

500 gr varza de Bruxelles
o felie de costita
1 lingura de ulei
vegeta sau supa de pui

Varza de curata de cotoare si foile tari de la suprafata, se spala si se usuca. Se taie jumatati, si jumatatile in fasii de 2-3 mm.
Se incinge o lingura de ulei si se prajeste costita taiata in fasiute subtiri, apoi se adauga varza, se caleste cateva minute amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de vas. Cand devine usor translucida se pun cateva linguri de supa de pui si se caleste pana se evapora lichidul. Se potriveste de sare, se pune un strop de piper si se serveste ca garnitura.

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 07:28 AM

PLACINTA DE CARTOFI
=Halcyon III=

Ingrediente:cartofi,oua,sare,faina,piper,ulei
Mod de lucru:se curata cartofii de coaja si se dau prin razatoare (mare sau mica, cum vreti) si se pun intr-un bol mai maricel. Peste ei se adauga ouale,sare,piper,faina cat cuprinde si se amesteca pana cand se obtine un aluat-pasta omogen. atentie cartofii nu se scurg de apa si amidon!!! Se pune o tigaie pe foc cu ulei in ea (nici prea mult nici prea putin) si dupa ce uleiul s-a incins, se pune cu o lingura o cantitate din pasta de cartofi si cu ajutorul lingurii se intinde astfel incat sa se acopere suprafata tigaii. Dupa ce prima parte s-a copt se ia cu un cutit si se intoarce cu grija pe cealalta parte si se lasa sa se friga!
Pofta mare!!!!

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 08:20 AM

Supa de legume
=TriRegnum=

eu si mama ne-am gandit sa pregatim ceva de mancare...si cum ea fiind ortodoxa si la ei este post, am spus sa facem o ciorba de legume, cu toate ca invoca pretextul ca eu nu stiu si s-o las pe ea.
Si acum sa incep reteta(o dau numai pe cea de ciorba, ca eu am facut-o, restul va descurcati cu felul II si desert):

Masurarea se face ochiometric
Puneti la calit 3 cepe taite marunt, apoi dupa ce s-au calit se adauga doua fire de praz sper a fi si ele calite(tait rondele subtiri), se adauga pentru un gust mai bun tot la calit 5-6 catei de usturoi(maghiar ca de ala am avut, dar prefer cel romanesc care pishca) si morcovi taiati rondele mici si se pune capacul pentru a se inmuia toate legumele, apoi se adauga 3-4 cartofi taiati cubulete, lasandu-se la foc potrivit. Apoi se adauga ardei gras(macinat cu sare, eu asa pun pt iarna) vreo 3 lingurite mari si apoi tot asa se adauga fasole verde in bulion(tot asa pun pentru iarna) cam 5-6 linguri mari si se mai lasa cat se crede de cuviinta la calit. Apoi se toarna apa fiarta(ce se fierbe in paralel cu pregatirea legumelor) pana acopera legumele cu mai bine de o palma. Se lasa sa fiarba bine(o gospodina, un bucatar isi da seama cand e gata) si apoi se adauga telina frunze taiate, putine boabe de mustar(1/2 lingurita) si bineinteles bulion dupa preferinte si se lasa la fiert pana este gata.

Dupa preferinte se poate servi simpla sau cu smantana de bivola

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 08:53 AM

Taboulé
=mamour=

350g de griu concasat (bulgur)
3 manunchiuri de patrunjel
1 manunchi de menta proaspata
3 rosii frumoase si carnoase
cozile la 1 manunchi de ceapa si v'o doua cepe noi
ulei vreo 3-4 linguri, sare ( cam o lingurita), zeama de la 2 lamii si niste otet de mere. variatii: ulei de masline, otet de vin (numai o lingurita)

pai se ia si se toaca tot si se amesteca cu griul concasat care a fost inmuiat cu apa fierbinte inainte ( a stat cam 10-20 minute numai acoperit cu apa fierbinte, nu inecat) si scurs bine.
se da la frigider o ora macar si se termina pina in 3 zile. e o minunatie!! proaspat, plin de vitamine, nu ingrasa si are fier si magneziu!!

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 09:20 AM

vinete prajite
=gio19ro=

Vanata poate fi taiata in diverse moduri (cubulete, rondele sau pe lung functie de ce mai manaci cu ele) si frecata cu sare si apoi lasata sa scurga apa. Dupa 15min se prajesc (cu coaja cu tot) in baia de ulei fierbinte. Daca uleiul nu e fierbinte absorb ulei.
Acum depinde ce mai manaci cu vinetele alea prajite. De aici imaginatia culinara poate sa zburde.

Trimis de: Mistinguett pe 24 Feb 2005, 09:23 AM

Vinete chinezesti

Reteta care o stiu eu e cu vinete taiate in cuburi. Daca rondelele erau micute erau probabil vinete japoneze (subtiri si lunguiete si de o culoare mai deschisa). Eu iti dau reteta daca vrei sa incerci.

2 linguri de ulei de susan sau 1 lingura de ulei de susan si 1 lingura de ulei vegetal se incing (in wok de preferat, altfel intr-o cratita mai larga). 3-6 ardei iuti rosii si uscati se prajesc in ulei pana se simte aroma. Se adauga vinetele taiate in cuburi si usturoi (iar, dupa gust). Se prajesc pana se inmoaie vinetele, 10 min.
De la inceput pana la sfarsit se "muta" ingredientele in cratita de colo-colo la cel mult cateva secunde odata - asta e conceptul de stir-fry, probabil i-ai vazut pe chinezi gatind asa. Ideea este sa nu se prinda sau sa se maroneasca (ceea ce stim noi de prajeala).

p.s. se inlatura ardeii iuti inainte de a se servi.

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:24 PM

Tabouleh
= Jazz =

Nu stiu daca ati incercat vreodata salata tabbouleh (din middle eastern ). Eu una nu credeam ca poti manca atat de mult patrunjel verde deodata! E delicioasa ....

Va trebuie doua-trei legaturi de patrunjel verde taiat marunt, o rosie mare taiata in cubulete mici, un castravete taiat, si el, in cubulete mici, bulgur (sau cracked wheat, e grau pisat pe care cred ca il gasiti la super-market) spalat bine, sucul de la doua lamai, ulei (puteti sa puneti de masline sau de care aveti la indemana), putina menta taiata marunt (sau cam o lingurita, chiar doua de menta uscata), piper si putina sare. Amestecati totul si lasati-o in pace pentru o ora ca sa se inmoaie graul.

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:27 PM

Conopida cu sos de rosii
= Scarlett =

Conopida , suc de rosii putin indulcit ( cam o cana ) , branza tofu ( 150 g , cea afumata , are gust mai bun ) , sare si putin ulei ( cam o ceasca ).Se spala conopida si se fierbe .Se scurge si se aseaza intr-o cratita unsa cu ulei .Se torna sucul de rosii si se adauga branza .Se coace la cuptor cam o jumatate de ora .

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:30 PM

Placinta cu mere
= denise =

- de post, destul de usor de facut:
Ingrediente: o cana gris, o cana zahar, 1 cana faina, un pachet margarina, 1,5 kg mere rase (merg si nerase, daca nu aveti timp, doar taiate bucatele), zahar vanilat , scortisoara.
Se amesteca intr-un vas grisul, faina si zaharul.
Se unge tava, se tapeteaza cu faina si se presara o cana cu amestecul de mai sus. Deasupra se pune o jumatate din cantitatea de mere rase (in care s-a pus zahar vanilat si scortisoara) apoi o alta cana de gris , faina si zahar, apoi restul de mere iar la urma ce a mai ramas din amestec.
La sfarsit , deasupra, se pune margarina, taiata cubulete. Se da la cuptor la foc potrivit si se lasa pana se rumeneste crusta de deasupra. Se taie bucati si se presara cu zahar pudra. Lasata pana a doua zi este mai gustoasa

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:32 PM

Mincare de prune ca in Dobrogea
= Diana-Maria =

1/2 kg prune uscate
2 cepe mici sau una "teapana"
3-4 linguri cu virf de zahar tos.
1 ceasca orez
1 praf de scortisoara
4-5 linguri de ulei
Delikat, Vegeta, Knorr sau "Secretul gustului" .

Prunele se spala bine si se lasa la inmuiat vreo 5-6 ore.
Se caramelizeaza zaharul , se adauga 1 cana de apa rece si se lasa sa se topeasca. Se adauga ceapa taiata fi de tot si uleiul, Delikat-ul si se lasa sa fiarba linistit la foc mic pina e capa inmuiata bine. Se pun 4 cesti de apa,praful de scortisoara, prunele si orezul si se lasa sa fiarba la foc mic, aproape pilpiit , fara a amesteca prea mult,pina scade bine de tot , sa nu fie micarea de prune prea zemoasa.
Pofta buna!

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:35 PM

Ciuperci si usturoi pe paine prajita
= Jazz =

Iti trebuie: 6 linguri de unt, 2 catei de usturoi sfaramati(mie imi place usturoiul si adaug intotdeauna cantitatea dubla din retete), cam juma' de kil de ciuperci taiate marunt, o felii de paine, patrunjel tocat, sare si piper.
Topeste untul intr-o tigaie, adauga usturoiul si amesteca constant cam 30 de secunde. Adauga ciupercile si lasa la gatit cam pentru cinci minute, nu uita sa mai amesteci din cand in cand... . Pune painea in toaster sau la cuptor, pune-le pe o farfurie daca s-au rumenit. Pune si patrunjelul peste ciuperci si amesteca bine, adauga si sarea si piperul. Pune amestecatura peste painea prajita si papa imediatamente.

Trimis de: Mistinguett pe 20 Mar 2005, 10:38 PM

Uite ca reteta lui Jasmine mi-a adus aminte de bruschetta (n-am mai dat eu reteta pe undeva? )

Tot asa, se prajeste painea unsa cu un pic de ulei de masline si fierbinte fiind se freaca cu un catel de usturoi (taiat in jumatate, sa lase zeama pe paine).
Deasupra se pune un amestec de rosii taiate cubulete mici, date cu s&p si amestecate cu patrunjel si lasate sa stea o juma' de ora sa lase un pic de zeama.

Risotto cu ciuperci

6-8 cani de supa de legume (calda)
200 gr ciuperci
2 linguri de ulei de masline
o ceapa mare
2 cani de orez (de preferat arborio)
1//2 de cana de vermut alb

Se soteaza ciupercile taiate felii pentru 5 minute (pana se evapora zeama care o lasa).
In alt vas, se caleste ceapa pana se inmoaie, apoi se pune orezul si se caleste pana devine translucent, 3-5 minute. Se pune vermutul, si se amesteca pana se evapora. Apoi se pune supa cate o cana o data, amestecandu-se pana se absoarbe. Se repeta cu cate o cana de supa, si nu se adauga urmatoarea pana nu se absoarbe precedenta. Dupa 20 de minute, orezul ar trebui sa fie fiert dar nu "pasta". Daca nu e fiert inca, se mai adauga supa. Se adauga ciupercile (si in mod normal, parmezan, dar ai stricat postul atunci) si sare si piper.

Acum ca am scris asta, mi-am adus aminte si de pilaf sarbesc. Tot asa se soteaza ceapa, orezul, si apoi se pune supa, iar dupa 10-15 minute se pune un ardei gras si rosii taiate (pot fi si de la conserva), si se mai fierbe 5-10 minute, sare si piper.



Trimis de: nefertiti-old pe 19 Jul 2005, 06:34 PM

Dovlecei cu branza


1 kg dovlecei, 200 g branza de oaie, 3 oua, 250 g smantana, 2 catei de usturoi, cimbru, sare, piper

Dovleceii se curata si se taie rondele rotunde. Usturoiul pisat se amesteca cu sare si piper, dupa gust. Ouale se bat si se amesteca cu smantana, iar in ele se incorporeaza usturoiul. Intr-un vas termorezistent, uns cu ulei, se pune un strat de dovlecei, unul de branza si se continua asa, pana se termina cu unul de dovlecei. Deasupra se toarna compozitia de oua cu smantana. Se coace la foc potrivit cca 45 de minute.


Eu o experimentez azi rolleyes.gif .

Trimis de: cri-cri_d'Amour pe 25 Jul 2005, 09:48 AM

PRAJITURA CU MERE
aluatul poate fi folosit si pentru prajitura cu branza.
Pt aluat: 10 linguri de lapte
9 linguri de ulei
10 linguri de zahar
1 plic de zahar vanilat si unul de praf de copt
faina cat cuprinde
coaja de lamaie.

Se face un aluat cu toate ingredientele si se imparte in 2. se intinde o foaie si se pune in tava unsa cu margarina sau ulei. Se pune un strat de gris subtire, stratul de mar (branza dulce)si cealalta foaie. Se pune la cuptor si se scoate in aprox 1 ora sau se urmareste sa fie foaia de desupra rumenita. dupa ce se scoate se unge cu putina margarina/unt.
Merele se rad, storc si calesc in margarina. Se pune zahar si scortisoara.

Trimis de: cri-cri_d'Amour pe 25 Jul 2005, 09:54 AM

SALATA DE MORCOVI
morcovii cruzi se rad(pe razatoarea mica) si se storc. Se rade usturoiul (tot pe razatoarea mica), se amesteca cu morcovii si maioneza si se pune putin marar taiat marunt, + sare.
e super!

Trimis de: Jazz pe 26 Jul 2005, 02:58 AM

Cri-cri,
Salata ta mi-a adus aminte de o salata de morcov thai: morcovi rasi, alune, putin patrunjel, un strop de paprika si zeama de lime (nu lamaie, lime-ul e mai putin intens la gust decat lamaia) sau de ce nu, zeama de lamaie diluata cu apa. Este foarte buna pe timp de vara cand vrei sa mananci ceva usor. smile.gif

Trimis de: Mistinguett pe 15 Aug 2005, 08:51 PM

SALATA CU SPAGHETE SOBA

Soba sunt spaghete japoneze facute din grau negru si grau, sau grau si faina de cartof dulce. Au o textura deosebita, sunt mai elastice si raman al dente.

150 gr. soba fierte cum spun instructiunile (de obicei 6 minute in apa clocotita)
1 lingura seminte de susan, usor prajite
1 lingura ulei vegetal
100 gr. (1 1/2 cana) de castravete taiat julienne (bete de chibrit)
1 ardei rosu (1 cana) taiat julienne
3 cepe verzi (1/2 cana) -"-
1 cana de dressing: 3 linguri zahar
1/4 cana sos de soia
1/4 cana otet de orez
6 Linguri ulei de susan - se bat bine cu telul sau furculita
*optional - frunze de menta sau coriandru

Se poate adauga carne (eu o fac de obicei cu creveti la gratar, reteta originala este cu carne de rac) - pui la gratar taiat fasii merge bine.

Semintele de susan se prajesc 1 min.
Se fierb spaghetele, se scurg, se pun in apa cu gheata (ca sa opreasca gatitul), se scurg, se pun intr-un castron.
Se pune uleiul si se amesteca.
Se adauga castravetele, ardeiul rosu, ceapa, dressing, semintele de susan, carnea si ierburile. Se amesteca usor.

*Cana e cana de masurat in bucatarie, 250 gr. standard.
Daca nu ma insel, 1/4 cana sunt 4 linguri (lingura tot standard de masurat in bucatarie).


Trimis de: Mistinguett pe 16 Sep 2005, 01:17 AM

SALATA DE CONOPIDA

* a se respecta cantitatile, balanta de arome e cruciala biggrin.gif

1 filet de ansoa taiat f fin
2 linguri de capere taiate f fin
1 catel maricel de usturoi zdrobit cu sare (ca la mujdei)

Se amesteca toate, apoi se adauga 1 1/2 lingura de zeama de lamaie batandu-se cu un tel sau o furculita, se pune piper dupa gust si 1/4 cana de ulei de masline in suvoi subtire, batandu-se in continuare.

Se fierbe o conopida mijlocie taiata in florete, in apa sarata data in clocot, pentru 5 min. Se scurge si se amesteca cu cele de mai sus. Cand s-a racorit se pune patrunjel dupa gust.



Trimis de: Kyklos pe 26 Nov 2005, 09:26 PM

Omleta Teriaky

-2 oua
-faina
-o ceapa
-un morcov
-jumatate vinata
-un ardei gras
-un cartof

Se curata legumele si se taie in feliute subtiri. Se adauga 2 oua, sare, piper si faina cit cuprinde(citeva linguri) pentru a fi un aluat care sa nu curga. Se ia cate o lingura din compozitie si se prajesc in uleiul incins citeva minute pe ambele parti.

Trimis de: skrningrid pe 28 Nov 2005, 06:22 PM

Mincare de gutui
Se curata 3 sau 4 gutui de marime medie
200 ml undelemn
50 ml vin alb
doua linguri faina, miere, sare
Gutuile se taie felii de grosimea unui deget. Feliile se pun intr-un vas in care s-a turnat untdelemnul si vinul
se lasa 10 minute apoi se pune la foc se adauga sare dupa gust. Faina se amesteca cu putina apa
se toarna peste gutui. Se mai lasa la fiert 10 minute, dupa care se adauga o lingura buna de miere.
Se serveste calda linga un orez fiert, cus-cus .

Trimis de: Kyklos pe 28 Nov 2005, 06:47 PM

Salata cu cuburi de soia

Ingrediente
100 gr.cuburi de soia
3 linguri de otet din vin+3 linguri de apa
1 lingurita de miere de albine
1 morcov (aproximativ 100 gr.)
1 ceapa mica (50-6o gr.)
2 linguri ulei de masline
1 lingura de mustar
1 lingura susan
1 varf de cutit de scortisoara
4 linguri de mazare verde
2 linguri de porumb
2 linguri de varza verde taiata fideluta
sare numai daca este nevoie
putin piper

Cuburile de soia se pregatesc dupa indicatiile de pe ambalaj.Se scurg bine de apa,iar apoi se lasa sa se raceasca.Taiem ceapa rondele si adaugam peste ea otetul diluat cu apa,mierea de albine .Lasam la macerat aproximativ 20 de minute la temperatura camerei.Adaugam morcovul taiat rondele foarte fine,apoi mai lasam la macerat inca 10 minute.Din ulei si mustar facem un sos,apoi adaugam susanul.Amestecam toate ingredientele: mazarea, porumbul, varza si soia.Adaugam sosul de mustar cu susan .Se serveste intr-un interval de cateva ore.Nu se pastreaza pentru a doua zi pentru ca nu mai este aspectuasa.

Trimis de: Kyklos pe 11 Dec 2005, 01:21 PM

Salata de catofi

cartofi
masline fara samburi
sare
piper
otet
patrunjel
castraveti murati
2 cepe potrivite
Porumb
1 mar .

Mod Preparare

Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie cubulete potrivite. Castravetii se taie cubultete. Ceapa se taie julian. se amesteca tot ce am mentionat mai sus, intr-un bol mare, cu sare, piper, 2-3 linguri de otet (dupa gust), masline ,porumb si patrunjelul taiat marunt , se rade un mar la final peste toata salata .

Trimis de: Kyklos pe 11 Dec 2005, 04:16 PM

Pentru CLA
CARTOFI FRANTUZESTI

Ingrediente
700-800 g cartofi
4 oua
200-300 ml smintina
50 g unt
30 g pesmet
sare.
Mod de preparare
Cartofi de marime mijlocie, bine curatati si ne curatati de coaja se fierb acoperit cca 30 min, in apa clocotita cat sa-i cuprinda. In apa se pune o lingurita de sare ca sa nu se zdrobeasca. Dupa ce s-au fierb se taie in felii de cca 1/2 cm. Ouale se pun intr-un vas si se fierb cu o lingurita de sare cca 5-6 min, apoi se curata de coaja. Intr-un vas de 1-2 l uns bine cu unt se pune jumatate din cantitatea de cartofi peste cartofi se pun 2 oua taiate felii rotunde presarand o jumatate de lingurita de sare fina. Se procedeaza la fel si cu jumatatea de cartofi, oua si sare. Deasupra se distribuie jumatatea din cantitatea de smantina, pesmetul care a fost infierbintat, un minut cu untul.Preparatul se introduce in cuptor sa se infierbinte cu 15 min, inainte de servire.Dupa ce sa scos din cuptor se pune restul de smantina.

Cla poti pune si carne daca vrei ,dar eu sunt ovo lacto vegetarian .

Trimis de: Kyklos pe 11 Dec 2005, 05:47 PM

Da ....oua, lapte + verdeturi

Orez oriental

Ingrediente
500 gr. orez
1 lingura sare
100 gr. fistic
100 gr. alune
50 gr. prune uscate
coaja de la 2 portocale
2 cartofi
2 lingurite suc de lamaie
200 ml ulei de masline
1/2 lingura coriandru
Mod de preparare
Se foloseste orez cu bobul lung. Orezul se acopera 4 cm. cu apa si se lasa peste noapte. A doua zi se da la foc orezul 8 minute. Intr-o tigaie se inabusa cartofii (de prefera fierti) cu condimentele. Intr-un vas se pun cartofii, 1/3 din orez, fructe uscate, apoi inca un strat de orez si unul de fructe, ultimul fiind de orez. Se acopera cu un prosop, se pune capacul deasupra si se lasa 40 de minute.

Trimis de: Kyklos pe 14 Dec 2005, 10:56 PM

Pizza din cartofi

Ingrediente
Pentru aluat:
500 gr. cartofi fainosi
1/2 lingurita de sare
2 linguri de ulei de masline
40 gr. faina alba
200 gr. pasta de rosii
sare, piper
busuioc
100 gr. masline
un ardei
100 gr alune
2 cartofi fierti
300 gr. ciuperci
200 gr porumb
200 gr mazare
Mod de preparare
Se fierb cartofii cca 20 de minute in apa sarata, se curata de coaja si se preseaza prin sita. Se amesteca cu sarea, o lingura si jumatate de ulei de masline si faina, se framanta un aluat. Se formeaza 8 placintute (de dimensiunea unei farfurioare), care se pun pe o tava unsa cu unt si se coc la cuptor 30 de minute.
Pentru umplutura:Pe fiecare placintua se pune un strat de pasta de rosii se condimenteaza cu sare, piper si busuiocul tocat. Se taie cartofii ardeiul si ciupercile. Se curata maslinele de samburi. Se pune deasupra mazarea ,porumbul ,ciupercile ,ardeiul si alunele .

Trimis de: Kyklos pe 18 Dec 2005, 02:28 PM

Ardei umpluti

2 cepe
2 morcovi
1 telina
vegeta
500 g orez
2 linguri faina
4 ardei murati
100 gr soia *se fierb dupa instructiunile de pe punga*
100 pasat

Ceapa se toaca marunt, morcovii se dau prin razatoare. Se calesc toate în putina apa cu vegeta . Se adauga bulion si se fierbe pana se formeaza un sos. Orezul pasatul si soia , se adauga la legumele fierte amestend mereu pentru a nu se prinde de fundul vasului.
Pentru ca compozitia sa nu se desfaca se adauga faina alba si se amesteca pentru omogenizare se ia de pe foc si se adauga sare. Cu aceasta compozitie se umplu ardeii care se pun la fiert în apa cu bulion.

Trimis de: Kyklos pe 19 Dec 2005, 06:28 PM

Salata verde cu ansoa

Ingrediente

file de ansoa în ulei
100 g parmezan ras
2 salate verzi
3 felii de paine alba
3 linguri unt
2 catei de usturoi
6 linguri ulei
2 linguri otet
2 linguri zeama de lamaie
5 linguri apa,
1 lingurita mustar
2 lingurite miere
piper , sare.

Preparare:
Se spala bine frunzele de salata, sub jet de apa rece, se scurg, se rup suvite si se pun intr-o salatiera. Separat, se taie feliile de paine cubulete si se rumenesc intr-o tigaie cu putin unt topit, apoi se pun la cuptor pentru a fi crocante.
Se bat energic într-un castron: uleiul, otetul, zeama de lamaie, apa, mustarul, zaharul, piper si sare, dupa gust, preparandu-se un sos . La sfarsit, se adauga cateii de usturoi zdrobiti. Peste salata se adauga fileurile de ansoa, scurse de ulei, taiate bucatele, crutoanele crocante, parmezanul ras. Se asezoneaza cu sosul si se serveste imediat.

Trimis de: Kyklos pe 23 Dec 2005, 09:20 PM

Orez sarbesc

Ingrediente

500gr orez
patrunjel
1 cub delikat
ulei de masline
sare piper
usturoi

legume:
1 ceapa
2 ardei grasi
2 morcovi
2 rosii

Mod de preparare

Se taie cubulete legumele. Intr-o tigaie se toarna putin ulei si se prajesc legumele (doar pentru a fi putin rumenite). Se toarna intr-o oala, se adauga si orezul, amestecand. Se acopera cu apa, in care se pune si cubul de delikat. Se fierbe la foc mic. In timpul fierberii se adauga usturoi si mirodenii dupa gust.
La servire se presara frunzulite de patrunjel.

Trimis de: Kyklos pe 23 Dec 2005, 09:22 PM

Icre de post
1 ceasca de gris
3 cesti de suc dulce de rosii
3 cepe
200 ml ulei de masline
sare, piper

Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.

Trimis de: Kyklos pe 23 Dec 2005, 09:25 PM

Cartofi ciprioti

Ingrediente:
1 kg de cartofi taiati in lungime
100 ml ulei de porumb
100 gr de pesmet
sare
condimente oregano

Mod de preparare:
Se curata cartofii, se taie in doua, in lungime, si se asaza in tava cu fata in jos. Se taie fiecare cartof inca o data, in forma de cruce. Se presara sarea, uleiul, pesmetul si condimentele. Se dau la cuptor la foc potrivit, pana se inmoaie suficient.
Nu se adauga nici un pic de apa!

Trimis de: Kyklos pe 23 Dec 2005, 09:27 PM

Crema de zarzavat

Ingrediente:
3 morcovi
3 radacini de patrundel
3 teline mici
3 cepe
6 cartofi
1 conopida mica)
3 linguri de unt
marar
patrunjel
sare, piper

Mod de preparare:

Se curata zarzavaturile, se fierb in apa cu sare. Dupa ce fierb foarte bine, se dau prin sita se adauga zeama care s-a scurs de la fiert. Untul verdeata, sarea si piperul se adauga inainte de a se servi.

Trimis de: Kyklos pe 1 Jan 2006, 02:43 PM

Orez cu ciuperci

Ingrediente:

500 gr orez
3 cani de apa
500 g ciuperci
3 ceape
3 linguri ulei de masline
sare
300 gr unt
100 gr vegeta

Mod de preparare:
Curatam si spalam bine ciupercile.Prajim putin ceapa taiata marunt, adaugam ciupercile, apoi orezul fiert in prealabil cu untul .Turnam apa, sarea si vegeta.Dupa ce a dat cateva clocote, acoperim vasul, il bagam in cuptor la un foc potrivit aproximativ 30 minute .
Se serveste cu gogosari murati .

Trimis de: Kyklos pe 1 Jan 2006, 02:47 PM

Porumb cu ciuperci

Ingrediente :
500 gr ciuperci
500 gr cutie porumb
2 cepe
sare, piper.

Mod de preparare:

Curatam si spalam ciupercile.Taiem marunt ceapa, pe care o prajim cateva minute in putin unt .
Ciupercile taiate feliute, le prajim inca 2 minute, dupa care adaugam porumbul, amestecam, dam intr-un clocot, acoperim vasul si tinem la cald pana-l servim .


Trimis de: Kyklos pe 4 Jan 2006, 08:56 PM

Fasole cu mujdei de usturoi

Ingrediente

500 gr fasole uscata
10 catei de usturoi
100 gr unt
100 ml otet de miere
sare piper

Se pune fasolea la inmuiat de cu seara .Dupa ce s-a inmuiat ,se fierbe circa o ora , arunci apa cu care s-a fiert prima data fasolea si se pune iar la fiert circa o jumatate de ora . Dupa ce s-a fiert fasolea se rumenesc apoi cu usturoiul pisat cu sare , smatana , otet si unt .

Trimis de: Kyklos pe 4 Aug 2006, 01:19 PM

Cuş-Cuş a la Colimator

Ingrediente:
500 grame de cuş cuş
500 grame unt
10 bucati cirnaciori
200 grame sunca
1 legatura ceapa verde
200 grame ciuperci

Mod de preparare

Se fierbe cuş cuşul in apa cu doua lingurite de sare, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se scurge si se spala cu apa rece. Cirnaciorii, sunca, ciupercile si ceapa se taie felii subtiri si se prajesc usor in unt.
Se adauga putina apa calda si se lasa cratita la foc mic, sa fiarba in citeva clocote. Dupa ce sosul a scazut, se adauga cuş cuşul . Se amesteca incet, lasind cratita pe foc foarte putin timp, pina ce compozitia devine omogena.






Trimis de: Michelle pe 4 Aug 2006, 07:37 PM

Io n-am auzit sa se fiarba asa de mult cous-cous- ul! unsure.gif Asta care circula in comert la noi poti pune si apa rece peste el si tot se umfla;nu vad de ce l-ai fierbe...
si se scurge si se spala cu apa rece??? blink.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Aug 2006, 07:39 PM

Ca tot veni vorba de el, voi unde pusca mea gasiti cus-cus, ca io de cand am plecat din SM n-am mai gasit?? In Bucuresti am cautat si in Cora, si in Carrefour, si in magazine mici... degeaba. Aici la fel. mad.gif

Trimis de: Michelle pe 4 Aug 2006, 07:43 PM

La Cora si la Carefour gasim, la raionul de preparate exotice;cred ca ultima oara am luat si de la Mega Image si chiar de doua granulatii...

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Aug 2006, 07:45 PM

Adica problema e, de fapt, ca io sunt aiurita si nu l-am vazut??? Oare de ce nu ma mir? laugh.gif

Trimis de: Kyklos pe 4 Aug 2006, 08:37 PM

QUOTE (Michelle @ 4 Aug 2006, 08:37 PM)
Io n-am auzit sa se fiarba asa de mult cous-cous- ul! unsure.gif Asta care circula in comert la noi poti pune si apa rece peste el si tot se umfla;nu vad de ce l-ai fierbe...
si se scurge si se spala cu apa rece??? blink.gif

rofl.gif NU SUNT FULGI DE PORUMB ...cand apa clocoteste pui cous-cous-ul ...se trec prin jetul cu apa ca sa nu se adune.
Sper ca m-am facut inteles

Trimis de: Mistinguett pe 4 Aug 2006, 08:51 PM

1- Michelle are dreptate cu prepararea couscousului. Deasemeni couscousul se fierbe chiar inainte de a fi servit.
Recomand sa incercati si couscousul perla (granulatia mare) care se pregateste un pic diferit, se prajeste usor si apoi se fierbe cu un pic se supa de legume sau pasare. Apoi se adauga diverse la el, in functie de reteta.

2- Cat despre reteta lui Colimator, la cat ma pricep eu la gatit jamie.gif o sa iasa un pasat cu carnati, incercati-o pe proprie raspundere.

3- cred ca trebuie sa renunt la rugamintea sa faceti comentariile pe subiectul de comentarii, nu? hh.gif

Trimis de: Cla pe 4 Aug 2006, 08:55 PM

Ce probleme aveti? cous-cous e doar un griş mai mare smile.gif

edit, pt ca post simultan: de acord cu Misti.

Trimis de: Kyklos pe 27 Aug 2006, 01:31 PM

Orez fara carne

Ingrediente

500 g unt
300 g orez
3 cani apa
o legatura de patrunjel
o legatura marar
1 ceapa
1 morcov
un ardei dulce
o rosie
sare si piper

Mod de preparare

Se pun la fiert 3 cani de apa intr-o cratita ,impreuna cu untul ,se adauga: morcovul dat prin razatoare,ceapa taiata marunt,ardeiul taiat marunt.
Cand apa fierbe se adauga orezul spalat,se amesteca,se da focul mic.
Dupa 15-20 min. se adauga: rosia taiata felii apoi mararul si patrunjelul,tocate fin si sarea si piperul dupa gust.Se amesteca toate lasand pe foc ica un minut.
Poate fi servit cu salata verde

Trimis de: Mistinguett pe 25 Oct 2006, 06:39 PM

Reteta: Kristin

TARTA CU CEAPA SI BACON:

Adica asta:

user posted image

Pentru aluat:

1 cana lapte,
1 galbenus,
1 lingura ulei,
2 lingurite de zahar ,
2 lingurite de sare,
1 lingura de drojdie
500 gr de faina

Pentru umplutura:

5 cepe mari
2 feliute branza topita
2 oua
200 gr. Branza feta
200 gr bacon
4 linguri cu varf de smantana
Sare
Piper

ALUATUL:

Se amesteca drojdia cu zaharul, pana ce se obtine o pasta, care se amesteca cu: laptele caldut, sarea, uleiul si galbenusul, apoi toate acestea se amesteca cu faina:

user posted image

obtinandu-se un aluat care se lasa la cald aprox. trei sferturi de ora, pana ce arata cam asa:

user posted image


UMPLUTURA:


1. Se pregatesc toate ingredientele, adica: ceapa taiata fidelutza, bacon-ul maruntit, Feta rasa, ouale batute, smantana, sarea si piperul, precum si 2 felii de branza topita taiata bucatele (in poza e intreaga):

user posted image

2. Se caleste cu putin ulei baconul:

user posted image

3. Apoi se adauga ceapa, calindu-se si ea, cat sa devina aurie:

user posted image

4. apoi se amesteca acestea cu restul ingredientelor:

user posted image

COACEREA:

1. Se intinde aluatul intr-o tava in care am pus o hartie de copt, se toarna compozitia in aluat:

user posted image

2. Se da la cuptorul incins in prealabil, cam o ora, aratand apoi asa:

user posted image

3. Se scoate din tava, din hartie si se haleste !

user posted image

Trimis de: Kristin pe 27 Oct 2006, 06:10 PM

RULADA CU CIUPERCI

Foaie:
100 g faina
100 ml ulei
500 ml lapte
5 oua
1 lingurita rasa sare
un servet curat de bucatarie

Umplutura:

- 500 gr. ciuperci maruntite;
- 2 cepe tocate,
- 1-2 oua,
- patrunjel si/sau marar,
- sare si piper.

1. Se amesteca faina cu uleiul intr-o craticioara de 1 l. Arata ca untura la temperatura camerei. Se adauga laptele clocotit. Se pune pe foc si se amesteca continuu la foc mic pana incepe sa se desprinda de pe vas si se aduna in mijloc ca o bila (dureaza cam 10 minute):

user posted image

2. Se bat albusurile spuma tare:

user posted image

3. Se lasa putin sa se raceasca compozitia de la 1. si se adauga pe rand cele 5 galbenusuri, sarea si albusurile. Se amesteca cu atentie de jos in sus avand grija sa nu se lase. Se pune hartie de pergament in tava. Se intinde compozitia pe toata suprafata tavii. Se da la cuptor la 150-170°C aproximativ 20 minute:

user posted image

4. Intre timp, se pregateste umplutura: se calesc in putin ulei ciupercile, ceapa, apoi se amesteca cu sare, piper, patrunjel/marar:

user posted image

5. Cand este coapta, foaia arata cam asa:

user posted image

6. Se ia un servet curat de bucatarie si se uda cu apa rece. Se stoarce FOARTE bine si se intinde pe masa. Foaia fierbinte se ruleaza in prosopul umed unde va sta 10 minute. Atentie! Foaia trebuie pusa cu dosul (partea de jos) pe prosop; daca o intoarceti, se lipeste. Apoi, se desface din servet:

user posted image

7. Se intinde foaia si se umple cu ciupercile. Se ruleaza.:

user posted image

Pofta buna !

Trimis de: Kristin pe 31 Oct 2006, 04:06 PM

PLACINTA CU VARZA (ca la bunica acasa)

Pentru aluat:

1 cana lapte,
1 galbenus,
1 lingura ulei,
2 lingurite de zahar ,
2 lingurite de sare,
1 lingura de drojdie
500 gr de faina

Pentru umplutura:

Varza murata taiata f. fin
Piper
putin ulei

1. Se face aluatul exact ca la tarta cu bacon si ceapa, adica: se amesteca drojdia cu zaharul, pana se obtine o pasta, apoi se adauga laptele caldut, sarea, uleiul si galbenusul, apoi se incorporeaza faina. Se lasa la cald aprox. trei sferturi de ora:

user posted image

2. Se caleste varza in care am turnat piper din belsug.

3. Se intinde aluatul, se taie in patrate (aprox.), care se umplu cu varza calita, apoi se formeaza placintele (nu ma intrebati cum, ca niciodata nu am stiut sa le dau o forma ca lumea), se asaza in tava in care am pus hartie de copt, dupa care se ung cu ou:

user posted image

4. Se lasa la cuptorul preincalzit aprox. trei sferturi de ora (depinde de cuptor), pana ce sunt coapte si se rumenesc:

user posted image

user posted image

Cred ca merge de minune un vin rosu. Cred ca observati ce vin am pastrat pentru asa niste placinte. Si nu sunt in RO.

Trimis de: Kristin pe 16 Nov 2006, 02:13 PM

SOTE DE MORCOVI

Avem nevoie de:

1 kg de morcovi
1-2 lingurite de zahar (optional)
zeama de carne (cam 150 ml.)
2 linguri unt
putin usturoi zdrobit
sare, piper
o lingurita zeama de lamaie.


1.Morcovii se curata, se spala si se rad pe razatoarea mare (sau robot).
Zaharul se pune intr-o cratita mai inalta, la foc mic, sa se "arda" putin, cat sa aiba o culoare de caramel:

user posted image

2. Se adauga untul si se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste:

user posted image

3. Se adauga morcovii, se amesteca bine cu untul si zaharul topite, se adauga zeama de carne si se lasa vreo 10 minute pe foc, acoperind cratita, pana ce se inmoaie.
Apoi, se adauga usturoi, sare, piper si zeama de lamaie dupa gust, se amesteca bine si e gata.

user posted image

Se serveste de sine statator sau, de exemplu, cu chiftelute din peste cool.gif
(postez imediat si reteta lor)

Pofta mare !

Trimis de: Kristin pe 27 Nov 2006, 11:15 AM

CARTOFI IN COAJA, LA CUPTOR

Se spala foarte bine cativa cartofi, se fierb cu apa in care s-a adaugat putina sare (insa nu se fierb mult, numai cat sa se inmoaie putin), dupa care se asaza intr-un vas termorezistent, cu putin ulei si oregano.

Se da vasul la cuptor, pana ce cartofii sunt copti si s-au rumenit frumos:

user posted image

Se servesc ca garnitura la diverse mancaruri sau de sine statatori smile.gif

Trimis de: Kristin pe 7 Dec 2006, 11:40 AM

CARTOFI COPTI IN FOLIE DE ALUMINIU, CU SOS DE CAMEMBERT

INGREDIENTE:

- 4-5 cartofi de marime medie
- 200 gr. branza camembert;
- 3 linguri smantana;
- marar;
- piper.

1. Se spala foarte bine cartofii si apoi se invelesc, fiecare, in folie de aluminiu:

user posted image

2. Se tin in cuptor, la 200 grade, pana ce s-au copt:

user posted image

3. Intre timp, se face un sos din branza camembert taiata bucatele, smantana si marar (intr-o cratita, la foc mediu), in care se adauga putin piper.

user posted image

4. Cand sunt gata cartofii, se scot din folie, se taie in jumatati si se toarna peste ei sosul fierbinte:

user posted image

OBS.: Se pot servi chiar in folia de staniol, desfacuta pe jumatate. Ca si sosuri, se mai pot face: sos de smantana cu Roquefort, de smantana cu branza de vaci/oi cu marar sau cu chimion, de iaurt gras cu marar si usturoi, sau doar cu unt si piper + sare.

POFTA !

Trimis de: Gabici pe 18 Sep 2007, 10:28 AM

MANCARE DE VINETE LA CUPTOR

Se taie rondele cantitati egale de vinete, morcovi si patrunjel radacina. De asemenea, rosii taiate cubulete o junatate de parte (adica pe jumatate din cantitatea de vinete de exemplu).

Se prajesc morcovii si aptrunjelul in ulei pana sunt caliti bine. Se scot, se face la fel cu vinetele.
Se ia un vas termorezistent in care se aseaza alternativ cate un strat de legume.
Deasupra se termina cu rosiile. Bineanteles intre straturi se mai adauga sare si putin ulei dupa gust. Se acopera vasul si se lasa la cuptor la foc potrivit circa 40-50 de minute. Sunte delicioase!

MANCARE DE FASOLE VERDE
Fasolea verde curatat si taiata bucati se opareste, se scoate si se pune deoparte.
Se taie cubulete o cantitate cu ceva mai mica de rosii si ceapa. De asemenea se taie marunt frunzele de la una-doua teline si circa o caopatana de usturoi.

Se aseaza in straturi intr-un vas deasupra terminanad cu rosii si usturoi. Se toarana ulei si apa pana aproape sa le acopere. se acopera cu un capac si se fierbe pe aragaz la foc moderat.

Trimis de: leirn pe 26 Sep 2009, 01:38 PM

SALATA DE ALGE MARINE

***INFO ***
Algele se pot procura de la magazinele cu produse naturiste, plafar. Costa 3-4 lei pachetul, din care se prepara cam 4 portii.
Recomandari:
-imunitate
-astenie
-anemie
-rahitism
-insuficienta tiroidiana
-dureri articulare
-celulita
-tulburari digestive
-constipatie
-tulburari de menopauza etc.
Algele sunt folosite atat ca aliment, cat si in industria farmaceutica sau cosmetica

Continut:
-Minerale (24-25%)
-Oligoelemente (iod, brom, magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fier, fosfor, sulf, zinc etc.)
-Celuloza (6-12%)
-Vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP etc.)
-Acizi aminati , clorofila etc.

Inainte de consum se pun la inmuiat in apa rece 45 min. pentru a asigura prospetimea. Apoi se pot consuma prajite, fierte, inabusite sau preparate la rece cu ceapa, ghimbir, usturoi, zahar, otet, sare, sos de soia, ulei de salata etc.


Aja...acu' salata. biggrin.gif

Ingrediente:

- 1 ardei mic ;
- 1 ciuperca Champignon;
- cateva fire de alge marine;
- 1 ou fiert;
- un fir marar;
- zeama de lamaie dupa gust.

Ardeiul si ciuperca se calesc in ulei, apoi se amesteca cu algele tocate(eu prefer sa fie bucati mari), oul fiert tocat, mararul si zeama de lamaie.
Se poate adauga si peste, preparat in functie de gust(prajt, fiert, calit, din conserva etc.)




Trimis de: exergy33 pe 3 Jul 2015, 10:45 AM

QUOTE(skrningrid @ 28 Nov 2005, 07:22 PM) *
Mincare de gutui
Se curata 3 sau 4 gutui de marime medie
200 ml undelemn
50 ml vin alb
doua linguri faina, miere, sare
Gutuile se taie felii de grosimea unui deget. Feliile se pun intr-un vas in care s-a turnat untdelemnul si vinul
se lasa 10 minute apoi se pune la foc se adauga sare dupa gust. Faina se amesteca cu putina apa
se toarna peste gutui. Se mai lasa la fiert 10 minute, dupa care se adauga o lingura buna de miere.
Se serveste calda linga un orez fiert, cus-cus .

E o varianta pe care pana acum nu am incercat-o smile.gif ... dar imi suna suficient de tentant ca sa o gatesc cu prima ocazie cand voi face rost de gutui.

Trimis de: Cla pe 15 Jan 2024, 07:30 AM

Eu stiu ultimativa reteta vegetariana: E o vaca care a mâncat doar iarba spoton.gif
Se fierbe cu legume si catei de usturoi. Nu stiu de ce le zice "catei", ca doar cateii nu manânca iarba, numai dupa ploaie când îi doare burta...

Dar acum fara glume, ati gatit vreodata Romanesco ? E ca un Broccoli sau conopida, numai ca arata mai frumos.
Se face cu un sos Bechamel si cartofi. Muchos Appetitos mwah1.gif


Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)