Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ 2007. Romania si Uniunea Europeana. _ Stie Careva?

Trimis de: actionmedia pe 14 Nov 2006, 02:55 PM

M-am gandit sa deschid acest nou topic in care cei interesati sau oamenii care au intrebari concrete despre UE sa le puna, iar cei care cunosc raspunsul sau stiu unde sa il caute sa raspunda.

Incep eu cu intrebarile.

Stiu ca de la 1 ianuarie 2007 sau la o data ulterioara, punctele vamale de la granita cu UE (Ungaria) vor fi desfiintate.
Intrebarea mea este cum se va desfasura in aceste conditii comertul intre statele membre UE precum si circulatia persoanelor?
De exemplu, daca aduc o marfa de provenienta UE se mai face vama? Daca da, unde, cum si cand? Cand trebuie sa platesc TVA-ul de exemplu?
Stie cineva daca ne vom alinia la taxele vamale ale UE si care sunt acestea, de exemplu, pentru echipamente.

In caz de litigiu intre doua persoane juridice din tari diferite ale UE, la ce instanta se apeleaza?

Trimis de: nefertiti pe 14 Nov 2006, 06:07 PM

QUOTE (actionmedia @ 14 Nov 2006, 02:47 PM)

Stiu ca de la 1 ianuarie 2007 sau la o data ulterioara, punctele vamale de la granita cu UE (Ungaria) vor fi desfiintate.
Intrebarea mea este cum se va desfasura in aceste conditii comertul intre statele membre UE precum si circulatia persoanelor?

Poate īntr-un viitor foarte īndepărtat. Doar nu crezi că o să dispară peste noapte? N-a dispărut īncă nici un punct vamal, din cīte ştiu eu. De exemplu, īntre Ungaria şi Austria e bine-merci, la locul lui.

Trimis de: Uncle Sam pe 14 Nov 2006, 06:48 PM

QUOTE (Adina @ 14 Nov 2006, 05:59 PM)
Poate īntr-un viitor foarte īndepărtat. Doar nu crezi că o să dispară peste noapte? N-a dispărut īncă nici un punct vamal, din cīte ştiu eu. De exemplu, īntre Ungaria şi Austria e bine-merci, la locul lui.

Asa este, nu vor disparea peste noapte. Punctele alea vamale ramase nu vamuiesc marfurile ci doar verifica sa nu se faca trafic ilegal. Ca sa iti dau un exemplu, noi nu putem exporta anumite alimente in Europa pana in 2009. La vama se va verifica daca se respecta aceasta restrictie.
Apoi pe acolo trec si marfuri din afara Europei, si in tranzit. Asa ca punctele vamale nu vor disparea fizic.

Trimis de: Endgegner pe 15 Nov 2006, 10:09 AM

Intre Ungaria si Austria este "vama" pentru ca Austria este in spatiul Schengen, Ungaria nu este. Prin aceste vami se controleaza fluxul de persoane, de marfuri, etc. Mai ales chestia cu cele 90 de zile sedere maxima in spatiul Schengen.

Trimis de: andra_v pe 15 Nov 2006, 08:15 PM

Actionmedia, mi-ai luat vorba din gura. Uniunea Europeana are la baza libertatea toatala de circulatie a persoanelor, a serviciilor, a marfurilor si a capitalurilor.
Intre statele membre nu exista taxe vamale, bariere cantitative, sau orice alte restrictii.
In ceea ce priveste taxele vamale aplicate altor state terte, trebuie spus ca politica comerciala a Uniunii Europene este integral comunitarizata, deciziile in privinta comertului cu state terte fiind luate exclusiv de catre institutiile comunitare (in principal, Consiliul de Ministri).
Puteti pune in cadrul acestui topic intrebari punctuale in legatura cu dreptul la munca in UE, deschiderea unei afaceri, depozitele/creditele contractate la bancile din tarile membre, etc.

Trimis de: freeman pe 16 Nov 2006, 06:31 AM

Actionmedia ai pus pe tapet mai multe probleme, amestecand firmele cu persoanele.

pentru firme:
-nu se face vama la "importator" pentru ca esti in piata unica (UE) (daca aduci marfa de la Pitesti sau Amsterdam, nu faci vama);
-tva se deduce la importator (platesti daca e cazul luna urmatoare, pana pe 25);
-control vamal poti avea de la plecare la destinatie, oricand;
-tva-ul este o chestie foarte stricata si controlata central, la Bruxelles
-taxele vamale la produsele UE s-au aliniat mai demult (7-8 ani), sunt 0.
-litigiile se rezolva la instanta care e mentionata in contract

pentru persoane:
-se poate circula cu CI/Bi sau cu pasaport, daca pierzi una din astea, te duci la ambasada si iti da un pasaport temporar valabil 1 an.

Trimis de: actionmedia pe 16 Nov 2006, 10:43 AM

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Asa la nivel teoretic, stiu si eu cate ceva, dar sunt multe chestii practice, mai de amanunt pe care nu le stiu.

Sa luam studiu de caz particular:
Sa spunem ca eu sunt importator roman si import 2 marfuri X si Y dintr-un stat european S. De la 1 ianuarie 2007 va fi ca si cum le-as procura din Romania, din Suceava de exemplu si le-as transporta la Timisoara? Sau mai sunt unele proceduri care trebuie respectate?
In ceea ce priveste TVA-ul este clar ca se plateste in tara importatorului, in cazul acesta particular in Romania, adica voi plati 19% din valoarea de import a produselor. Daca inteleg eu bine Quantum, nu mai trebuie sa platesc TVA-ul la intrarea produselor in tara? Ca pana acum stiu ca asa se facea. Cand intrau produsele in tara, plateai taxele vamale si TVA. Acum se poate plati dupa depunerea decontului adica pana la 25 ale lunii urmatoare? Inca nu imi este foarte clar cum este cu TVA-ul.
Daca produsele pe care le import din UE au toate avizele tehnice, sanitare, etc. in tara de origine (mebru UE), mai trebuie sa obtin eu alte avize aici in Romania?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Trimis de: freeman pe 17 Nov 2006, 05:08 AM


Ti-am spus procedura, dar vad ca vrei sa iti repet:

pentru TVA faci doar o declaratie de impunere (te reglezi la plata urmatoare prin deducerea obisnuita + sau -, dar daca nu o platesti la timp, pe langa penalizarile obisnuite din Romania, o sa figurezi si in computerul european de TVA ca neplatitor la timp; la fel si daca iei marfa de la Iasi). Procedura e aceeasi ca atunci cand cumperi de la firma mea din Satu Mare, RO , tu fiind din Calafat.
Da, trebuie sa-ti obtii toate avizele, sau macar sa le inregistrezi (depinde de produs).

Daca nu crezi, asteapta si o sa vezi cam peste 2-4 luni cand se trezesc si functionarii respectivi...Vezi ca in Bucuresti raman doar doua vami (pentru non-UE), restul se desfiinteaza.

Trezirea baieti, chiar am intrat in UE!





Topicul ar trebui mutat la Afaceri & Economie...

Trimis de: andra_v pe 18 Nov 2006, 02:08 PM

Vreau acest topic in cadrul unei sectiuni juridice. Am terminat recent masterul de Dreptul Comunitar la Fac. de Drept, U.B., inca am materia proaspata, so, ma intereseaza un topic pe profil juridic.
In legatura cu avizele sanitar-veterinare, adaug ca statul roman nu are dreptul sa introduca o taxa discriminatorie fata de produsele autohtone pt. obtinerea avizelor sanitar-veterinara. De asemenea, poti da in judecata statul roman la CEJ chiar si in cazul unor taxe nediferentiate in functie de originea produsulelor, daca aceste taxe pun bariere vanzarii produselor importate din alte state comunitare.
Propun o sectiune drept comunitar, cu urmatoarele subforumuri: dreptul european al afacerilor, drept social european, legislatia europeana in privinta protectiei consumatorului,. Am avea ce vorbi.

Trimis de: Achernar pe 19 Nov 2006, 02:55 AM

QUOTE (Quantum @ 16 Nov 2006, 06:23 AM)
pentru persoane:
-se poate circula cu CI/Bi

ohmy.gif
Ce face ?!?

Trimis de: andra_v pe 19 Nov 2006, 07:02 PM

Ai citit bine. ohyeah.gif
Reinnoiesc rugamintea unu, politici comunitare, unde sa discutam exclusiv aspecte de ordin juridic legate de aderarea noastra la UE, separat de parlamentarile pro si contra Uniunii europene.

Trimis de: MIA pe 19 Nov 2006, 08:46 PM

QUOTE (Quantum @ 16 Nov 2006, 06:23 AM)

pentru persoane:
-se poate circula cu CI/Bi sau cu pasaport, daca pierzi una din astea, te duci la ambasada si iti da un pasaport temporar valabil 1 an.

hmm.gif

La nivel de UE sau la nivel de Schemgen doar ? rolleyes.gif

Trimis de: Achernar pe 19 Nov 2006, 11:00 PM

OK
"Toţi cetăţenii Uniunii, deci şi cetăţenii romāni, pot ieşi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii īn baza cărţii de identitate sau paşaportului, valabil, care atestă naţionalitatea acestora (īn acest moment, circulaţia pe baza cărţii de identitate nu este posibilă, pentru cetăţenii romāni, pentru că documentul romānesc de identitate nu prezintă suficiente elemente de securitate)".

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
SERVICIUL COMUNICARE PUBLICĂ
BULETIN INFORMATIV
Nr. 647 din 11.10.2006

http://209.85.135.104/search?q=cache:T2Y8X3IC6n0J:www.mai.gov.ro/Documente/Prima%2520Pagina/BI_conditii_de_calatorie_dupa_aderare_la_UE.pdf+circulatia+aderare&hl=ro&gl=ro&ct=clnk&cd=1


Trimis de: andra_v pe 20 Nov 2006, 11:02 AM

Desi nu are legatura cu subiectul, dar nu am unde sa-l incadrez, in legatura cu accesarea fondurilor europene de catre micii intreprinzatori, aveti la dispozitie site-ul www.animmc.ro
Consultantul juridic al acestui minister va ofera informatii utile si de calitate in doemniu.
Asta pt. ca mi s-au cerut informatii prin p.m. -uri.

Trimis de: freeman pe 20 Nov 2006, 05:23 PM

Achernar: np.

MIA: vezi Achernar smile.gif.

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)