Versiunea pentru tiparit a acestui topic

Click aici pentru a vizualiza acest topic in formatul original

HanuAncutei.com - ARTA de a conversa _ [Politica] [Arhiva] Romania - Electorale 2004 _ Va Avea Vreo Influenta Rezultatul Alegerilor

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 10:27 AM

Am deschs acest topic la politica pur si simplu, pentru ca subiectul nu poate fi inscris nici la politica interna si nici la politica externa.

Cand scriu aceste randuri, alegerile americane sunt in plina desfasurare si lupta este destul de stransa astfel incat sa nu se cunoasca inca invingatorul.

Asadar, ce parere aveti ? Vor influenta alegerile din SUA, alegerile din Romania ? Este o pura coincidenta ca alegerile din Romania sunt la o luna dupa cele americane ?

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 11:45 AM

Nu

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 12:12 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 10:27 AM)
Vor influenta alegerile din SUA, alegerile din Romania ?

Nu.
QUOTE
Este o pura coincidenta ca alegerile din Romania sunt la o luna dupa cele americane ?

Da.

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 12:18 PM

actionmedia:

QUOTE
Nu


Inseamna ca Romania este inzestrata cu ceva ce nu recunosti - liberul arbitru si nu este influentata de mediul inconjurator (unde as include cel mai puternic stat in momentul de fata ) ?

nefertiti:
QUOTE
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)


Asta inseamna ca o tara poate fi complet libera sau nu ?

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 12:32 PM

Nu.

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 01:17 PM

Buun, daca ne-am lamurit ca, dupa Salman Rushdie, avem libertatea de a respinge, dar nu avem libertatea de a alege, putem merge mai departe.

Iata un articol interesant scris de Octavian Andronic:

Efecte colaterale

Unii comentatori dau drept sigur faptul că rezultatul votului din America va avea o influenţă decisivă asupra celui din Romānia. Īn presă, săptămāna trecută, a făcut valuri intervenţia directă a lui Putin īn favoarea candidatului pro-rus de la Kiev. Ce efecte pot avea astfel de evenimente asupra altora īn curs de desfăşurare? A fost determinantă poziţia lui Putin pentru plasarea candidatului său pe prima poziţie īn primul tur? Va fi ea decisivă īn cel de-al doilea?

Există, deasemenea, păreri - mai mult sau mai puţin autorizate - că dacă Bush va cāştiga, unul dintre efectele colaterale ale acestei victorii va fi şi īntărirea poziţiei lui Năstase īn cursa pentru Cotroceni. Sau, dacă Bush va pierde īn faţa lui Kerry, acesta va constitui un semnal de schimbare, favorabil lui Băsescu.

Un analist de peste Ocean, implicat īn actuala campanie electorală din Romānia, nu este īnsă de acord cu aceste evalurări. Şi are suficientă experienţă (a fost activ īn cāteva campanii importante, din Bolivia pānă īn Israel) pentru ca punctul său de vedere să fie luat īn consideraţie.

Americanul crede că, dincolo de globalizarea politică, există un soi de orgoliu local al electoratului care refuză atāt sugestiile discrete, cāt şi īndemnurile directe, acesta preferānd să voteze aşa cum cred el şi īn funcţie de semnalele directe pe care le primeşte de la candidaţi şi le prelucrează īn laboratorul intelectual propriu.

Mergānd direct pe filiera efectelor colaterale ale politicii americane, omul nostru nu crede deloc că ceea ce se īntāmplă zilele acestea īn State va avea un efect direct, consumabil asupra a ceea ce se va īntāmpla la noi pe 28 noiembrie şi două săptămāni după aceea.

După părerea aceluiaşi, cei doi competitori principali la funcţia de preşedinte vor face o cursă 'cap la cap', cāştigătorul urmānd să se detaşeze doar īn urma cumulului de mici victorii īn confruntări intermediare, indirecte, din timpul campaniei.

Dacă lucrurile vor sta aşa cum spune el, vom avea cea mai echilibrată - şi mai incertă, īn acelaşi timp - rundă prezidenţială din toate cele cinci parcurse pānă acum.

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 01:23 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 02:17 PM)
Buun, daca ne-am lamurit ca, dupa Salman Rushdie, avem libertatea de a respinge, dar nu avem libertatea de a alege, putem merge mai departe.

E o interpretare a ta, pe care tare as vrea sa mi-o si explici. wink.gif

Cat despre restul, se stie ca exista o 'filiera' americana ce sustine campania pesedeilor si candidatura lui Nastase, dar nu are legatura cu presedintele SUA, oricare ar fi el. Ca exista unele jocuri de culise legate de NATO et. comp e altceva. Dar restul sunt speculatii si exagerari.

Trimis de: lordhunter pe 3 Nov 2004, 02:15 PM

Ok, ne-am convins, se poate si la ei ca si la noi... Probabil ca un efect va fi cel psihologic; daca s-a putut cu Bush, se poate si cu negustorul de oua. 50.gif

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 02:22 PM

QUOTE
E o interpretare a ta, pe care tare as vrea sa mi-o si explici.  wink.gif


Cu multa placere smile.gif Semnatura aleasa de tine, care banuiesc ca te atrage, caci in caz contrar nu o foloseai, spune ca omul nu este complet liber (are doar libertatea de a respinge). De aceea m-am mirat cand ai reactionat atat de vehement la topicul de fata, care mergea cam pe aceeasi linie - romanii nu sunt liberi 100% la alegeri ci vor fi cu siguranta influentati de o forta sau alta. Iar SUA nu e o forta tocmai de neglijat.

Ca o paranteza pot adauga ca eu cred in libertatea individului dar nu prea cred in libertatea maselor.

Oricum am privi lucrurile insa, intrebarea din topic sta in picioare. Chiar si numai prin faptul
QUOTE
Ca exista unele jocuri de culise legate de NATO



Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 02:36 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 12:18 PM)
Inseamna ca Romania este inzestrata cu ceva ce nu recunosti - liberul arbitru si nu este influentata de mediul inconjurator (unde as include cel mai puternic stat in momentul de fata ) ?

Romania nu poate fi inzestrata cu liberul arbitru pentru ca nu are constiinta. Nu este o entitate. Romanii pot avea liber arbitru virtual.
Faptul ca eu nu cred ca alegerile din america vor influenta decizia romanilor nu iseamna ca admit existenta liberului arbitru. Am spus ca nu o va influenta pentru ca majoritatea romanilor nu vor face deosebire ite un Republican si un Democrat, iar servicii secrete sau manipulari subtile nu cred ca se vor pune atat de repede in functiune. Fiecare dintre candidatii nostrii se va putea lega de rezultatul alegerilor din america pentru a-si promova propria imagine dar nu are importanta cine va iesi presedinte in America.
Concluzie:
Alegerile din America ar putea avea o influenta asupra alegerilor din Romania prin mediatizarea lor intensa si trezirea la realitate a unora dar si lehamite altora. Rezultatul alegerilor din America insa nu cred ca va avea influente notabile, adica romanului de rand ii este indiferent cine iese Preş in America. spoton.gif

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 02:40 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 03:22 PM)
Cu multa placere smile.gif Semnatura aleasa de tine, care banuiesc ca te atrage, caci in caz contrar nu o foloseai, spune ca omul nu este complet liber (are doar libertatea de a respinge).

Wrong. Ceea ce spune semnatura mi se pare foarte limpede: DOAR daca ai dreptul sa respingi ceva, esti liber. Ai inteles cu totul altceva.

Trimis de: abis pe 3 Nov 2004, 02:42 PM

Mie nu mi-este indiferent cine castiga in America (imi doresc in continuare sa piarda Bush), dar in nici un caz rezultatul de acolo nu-mi va influenta votul de aici. De ce ar face-o?!

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 02:45 PM

Abis tu nu esti un om de rand. Si intradevar nici eu nu vad de ce rezultatul scrutinului din SUA, ar influenta votul ciuva de aici.

Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 02:49 PM

Tocmai, sunt doua chestii paralele.

Trimis de: MIA pe 3 Nov 2004, 02:50 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 10:27 AM)
Asadar, ce parere aveti ? Vor influenta alegerile din SUA, alegerile din Romania ?

Alegerile noastre stricto senso nu prea cred - situatia din Romania insa aproape sigur ca da. rolleyes.gif

Trimis de: bogho pe 3 Nov 2004, 03:19 PM

Nu, alegerile din America nu vor influenta pe cele din Romania!
Si tot timpul in SUA alegerile au loc in prima zi de dupa prima zi de luni din noiembrie. Deci e doar o coincidenta ca alegerile din Romania sunt la 25 de zile difereanta.

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 03:21 PM

actionmedia:

QUOTE
Alegerile din America ar putea avea o influenta asupra alegerilor din Romania prin mediatizarea lor intensa si trezirea la realitate a unora dar si lehamite altora. Rezultatul alegerilor din America insa nu cred ca va avea influente notabile, adica romanului de rand ii este indiferent cine iese Preş in America.  spoton.gif


Dar daca, presedintele ales al americanilor, va veni la Bucuresti peste doua saptamani si va da mana cu Nastase ? (bineinteles ca prim ministru, nu ca si candidat)

nefertiti:
QUOTE
Wrong. Ceea ce spune semnatura mi se pare foarte limpede: DOAR daca ai dreptul sa respingi ceva, esti liber. Ai inteles cu totul altceva.


CINE iti da dreptul sa respingi ceva daca nu esti deja liber ? jamie.gif

MIA:
QUOTE
Alegerile noastre stricto senso nu prea cred - situatia din Romania insa aproape sigur ca da.  rolleyes.gif


Trebuie sa recunosc MIA ca aici sunt perfect de acord cu tine.

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 03:21 PM

QUOTE (bogho @ 3 Nov 2004, 03:19 PM)
Si tot timpul in SUA alegerile au loc in prima zi de dupa prima zi de luni din noiembrie.

Nu era mai simplu sa spui in prima marti din noiembrie? Sau la Americani sunt si alte zile care urmeaza imediat dupa luni? laugh.gif


Inorog:
QUOTE
Dar daca, presedintele ales al americanilor, va veni la Bucuresti peste doua saptamani si va da mana cu Nastase ? (bineinteles ca prim ministru, nu ca si candidat)


In cazul acesta nu are importanta cine iese presedinte in America. Sau poate stii tu ceva. Adica a promis Bush ca daca si numai daca iese el, doar el poate sa vina in 2 sapt si sa dea mana cu Nastase? De ce n-ar face-o si Kerry.
In alta ordine de idei, nu vad cum ar influenta asta decizia alegatorilor.


Trimis de: nefertiti-old pe 3 Nov 2004, 03:27 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 04:21 PM)

QUOTE
Alegerile noastre stricto senso nu prea cred - situatia din Romania insa aproape sigur ca da.   rolleyes.gif


Trebuie sa recunosc MIA ca aici sunt perfect de acord cu tine.

Mai concret?

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 03:30 PM

QUOTE
Nu era mai simplu sa spui in prima marti din noiembrie? Sau la Americani sunt si alte zile care urmeaza imediat dupa luni?  laugh.gif


Trebuie sa lamurim chestiunea. Bogho are dreptate. De pilda, daca intr-o luna ziua de intai este marti, nu se vor face alegeri pana in opt ale lunii, mai exact in prima zi de dupa prima luni.

QUOTE
In cazul acesta nu are importanta cine iese presedinte in America. Sau poate stii tu ceva. Adica a promis Bush ca daca si numai daca iese el, doar el poate sa vina in 2 sapt si sa dea mana cu Nastase? De ce n-ar face-o si Kerry.
In alta ordine de idei, nu vad cum ar influenta asta decizia alegatorilor.


Dupa calculele mele, nestiintifice smile.gif , sunt mult mai mari sanse ca Bush sa vina la Bucuresti anul acesta si nu Kerry.

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 03:40 PM

QUOTE (Inorog @ 3 Nov 2004, 03:30 PM)
Dupa calculele mele, nestiintifice smile.gif , sunt mult mai mari sanse ca Bush sa vina la Bucuresti anul acesta si nu Kerry.

Probabilistic vorbind tu spui ca realegerea lui Bush ar influenta mai tare alegerile din Romania decat alegerea lu Kerry. Pe mine unul nu ma incanta atat de tare venirea unuia sau altuia la Bucuresti, cu atat mai putin ca da mana cu Nastase sau cu Basescu (ca primar al capitalei). Si ce daca. Eu votez programul care imi convine. Altii probabil il voteaza pe ala care arata mai bine sau mai stiu eu ce criterii. Probabil ca vor fi cativa care se vor lasa influenti de discursul unui vizitator strain (cum ar fi presedintele SUA desi nu cred ca un presedinte al SUA isi va permite vreodata sa vina intr-o tara straina si sa spuna: "votati-l pe X" in plina campanie electorala). Dar la fel de bine vor fi altii dezgustati de aceasta "initiativa". Una peste alta nu vad influente majore ale rezultatului alegerilor din SUA in Romania.

Trimis de: Inorog pe 3 Nov 2004, 03:55 PM

QUOTE
Probabilistic vorbind tu spui ca realegerea lui Bush ar influenta mai tare alegerile din Romania decat alegerea lu Kerry


Nu, am spus doar ca probabilitatea este mai mare ca Bush sa se deplaseze la noi dupa alegeri. Probabilitatea ca Bush sau Kerry sa influenteze ceva in Romania este la fel de mare, sau la fel de mica, depinde cum o iei.

QUOTE
Eu votez programul care imi convine


Bravo, dar stii cat de putini oameni gandesc ca si tine ? Nu mai departe decat azi dimineata am vorbit cu o domnisoara care spunea ca totusi e prea urat Basescu ca sa il voteze. Era sa sar in sus mad.gif , numai politetea m-a impiedicat sa o fac.

QUOTE
nu cred ca un presedinte al SUA isi va permite vreodata sa vina intr-o tara straina si sa spuna: "votati-l pe X" in plina campanie electorala


In mod sigur nu va face asa ceva. Departe de mine astfele de ganduri. Doar Putin a actionat astfel.

Trimis de: lordhunter pe 3 Nov 2004, 04:15 PM

Eu zic ca e vorba strict de perceptia unei schimbari. Daca americanii ar fi schimbat, ar fi spus si multi dintre romani ca uite, la ei se poate, de ce sa nu se poata si la noi.

Trimis de: bogho pe 3 Nov 2004, 04:42 PM

QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 03:21 PM)
Nu era mai simplu sa spui in prima marti din noiembrie? Sau la Americani sunt si alte zile care urmeaza imediat dupa luni? laugh.gif

nu, fiindca nu e chiar asa
de exemplu daca 31 oct. cade luni, alegerile au loc marti 8 nov, si nu marti 1 nov.
la ei pe 31 oct. e sarbatoarea mortilor si nu vor ca alegerile sa fie imediat dupa. de fapt ziua de 1 nov e zi libera

Trimis de: ramona pe 3 Nov 2004, 05:00 PM

Normal ca alegerile din State ne influenteaza si numai pentru ca aseara s-a gasit un "destept" care sa puna la o emisiune titlul(citez aproximativ):"Cine va fi conducatorul planetei". Ce ziceti de asta? mad.gif

Trimis de: actionmedia pe 3 Nov 2004, 05:02 PM

QUOTE (bogho @ 3 Nov 2004, 04:42 PM)
QUOTE (actionmedia @ 3 Nov 2004, 03:21 PM)
Nu era mai simplu sa spui in prima marti din noiembrie? Sau la Americani sunt si alte zile care urmeaza imediat dupa luni? laugh.gif

nu, fiindca nu e chiar asa

Da m-am lamurit, la aspectul asta nu m-am gandit, imi cer scuze pentru confuzie.

Trimis de: lordhunter pe 4 Nov 2004, 09:24 AM

In ce a degenerat discutia asta... de parca intereseaza pe cineva calendarul alegerilor americane. Sunt eu primul care anunta? A IESIT BUSH!!! Taranii lor sunt la fel de numerosi si de inteligenti ca ai nostri.

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 11:10 AM

Acum, eu astept influenta aia asupra romanilor si a Romaniei. thumb_yello.gif

Trimis de: Inorog pe 4 Nov 2004, 11:56 AM

Iata ce scrie Evenimentul zilei de azi:

Noua administratie trebuie sa sprijine reformele democratice din Romania

Interviu cu Mark Percival, director general al Romania Think Tank
Este Romania avantajata mai mult de victoria lui Bush decit de varianta Kerry?
As spune ca rezultatul alegerilor din SUA nu influenteaza in nici un fel viitorul Romaniei. Cred ca relatiile romano-americane vor fi aceleasi indiferent de cistigator.
Dar nu a sprijinit republicanul Bush aderarea Romaniei la NATO, nu a fost el mai deschis catre Romania?
Cred ca asta se datoreaza doar faptului ca Bush era in functie. Kerry nu era intr-o pozitie in care sa poata face declaratii despre Romania. Se pare ca Bush a cistigat, iar prioritatea pentru noua administratie in relatia cu Romania trebuie sa fie, desigur, sustinerea Romaniei in NATO, dar, de asemenea, si o atentie acordata problemelor grave din Romania, precum coruptia, statul de drept ori libertatea presei. Este foarte important ca politica americana sa sprijine aceste obiective democratice pentru ca, daca Romania trebuie sa fie un puternic membru NATO si un aliat de nadejde, atunci trebuie sa fie o democratie bazata pe domnia legii si pe o economie de piata functionala. Iar Romania e inca departe de asa ceva.
Simtiti ca aceasta administratie pune accent mai degraba pe parteneriatul strategic si e mai putin preocupata de reformele din Romania?
Cred ca da. Tendinta lui Bush a fost de a sublinia parteneriatul strategic. Dar as spune ca sint foarte incurajat de citeva declaratii ale noului ambasador al Statelor Unite, Jack Dyer Crouch, care a spus ca e foarte preocupat de probleme legate de statul de drept si libertatile democratice. Sint destul de optimist ca viitoarea politica americana va tine cont de aceste teme. Nu vad nici o contradictie aici. Daca SUA vor ca Romania sa fie un aliat puternic, trebuie, de asemenea, sa incurajeze Romania sa fie o societate democratica, bazata pe domnia legii. Daca nu sint confruntate probleme precum coruptia, Romania va fi un aliat slab. (Gelu Trandafir)




Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 12:00 PM

Undeva in material e o afirmatie care spune tot: indiferent de papusa care ocupa postul de presedinte, politica lor externa fata de Romania, in acest caz, e cam aceeasi.

P.S. Si opinia ta care e, Inorog?

Trimis de: Inorog pe 4 Nov 2004, 01:29 PM

Trebuie sa recunosc ca am ramas in minoritate, probabil va trebui sa spun si eu ca si Mark Percival sau ca si voi toti ca rezultatul alegerilor din SUA nu va influenta alegerile romanesti.

Ce facem, inchidem topicul ? biggrin.gif

Sau mai asteptam sa vedem daca e vreo sansa sa se intample ceea ce am spus undeva mai in fata ? Adica sa vina Bush in Romania in urmatoarea luna si sa dea mana cu Nastase. cool.gif

Trimis de: abis pe 4 Nov 2004, 01:31 PM

Eu zic sa mai asteptam. Nu cred ca prima preocupare a lui Bush este acum sa vina in Romania. Si chiar daca ar veni, tot am dubii ca electoratul roman va vota PSD-ul din cauza asta.

Trimis de: nefertiti-old pe 4 Nov 2004, 01:36 PM

Atata timp cat mai este cineva care are ceva de spus, nu inchidem topicul. smile.gif

Tehnic:Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)