HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Iubec... iubec...!
cocosel
mesaj 28 Dec 2007, 10:13 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.933
Inscris: 20 December 06
Din: London/Bucharest
Forumist Nr.: 9.114




Literele lipsă sīnt uşor de īnţeles. La trei ani, Denis Paşcovici spune ceea ce spunem toţi: că iubim. Numai că noi avem mult mai mult timp la dispoziţie. De aceea rostim toate literele. Liftul opreşte la etajul 9. Cīnd se deschid uşile, te simţi ca īntr-o grădiniţă. O grădiniţă care se zbate să devină şcoală.
Zi după zi, noapte după noapte, cu īndīrjirea oamenilor şi cu īncăpăţīnarea hipertehnicii medicale, aici, pe etajul pediatric al Institutului Gustave Roussy, cel mai mare spital oncologic din Europa, există o singură dorinţă: ca mica armată de chelioşi simpatici, cu dinţii şi sănătatea măturate, să poată prinde următoarea aniversare.

Aici a īmplinit 3 ani Denis Paşcovici.
E īntins pe un fel de bancă, acoperită cu un prosop moale. A īnvăţat ritualul. Asistentele īl ung cu o cremă specială. Apoi marchează zonele unde va acţiona raza.
Stă cuminte. "Acum nu-l va durea", explică mama. Efectele apar după şedinţă..
Anul acesta, aniversarea a căzut īntr-o vineri. Denis şi-a īnceput-o la radioterapie. Folosită īncă de acum un secol, metoda a renăscut sub formă de radioterapie tridimensională. Razele ionizate īncearcă să lovească tumora şi zonele unde se poate extinde. Īn cazul lui Denis, fasciculul este īndreptat spre cap, coloana vertebrală şi torace.
Cei mai buni prieteni ai lui Denis sīnt Mateja, un băiat de 2 ani din Muntenegru, şi Matilde, o fată de 11 ani din Reunion. Mănīncă īmpreună şi luptă īmpreună.
Toţi suferă de cancer. "Matilde are cancer la ficat, dar medicii nu-i pot spune ceva concret īncă, iar Mateja are acelaşi tip de tumoră ca şi Denis, īnsă i s-a declanşat metastaza", povesteşte Ionela.(mama baietelului)
La 22 de kilometri de centrul Parisului, micuţul orăşel Villejuif este graniţa speranţei pentru orice suferind de cancer. Aici, la Institutul Gustave Roussy, cel mai important spital oncologic din Europa, vin zilnic mii de bolnavi de toate vīrstele. Cel mai dureros etaj e 9, cel al copiilor.

Īn prima lună, Denis a făcut chimioterapie. Tratamentul standard se administrează pe cale orală sau intravenos. Īn cazul lui, s-a apelat la perfuzii.
"A suportat 7 şedinţe de chimioterapie, 4 convenţionale şi 3 extrem de puternice", īncepe Ionela povestea. După fiecare şedinţă, globulele albe scad.

"Ale lui Denis au coborīt sub 4.000 de leucocite", explică un doctor romān, familiarizat cu procedurile. Asta īn ciuda injecţiilor cu globule albe, făcute pentru a-i īntări sistemul imunitar, īnaintea fiecărui tratament. Organismul a cedat. De două ori a intrat īn comă.

"Prima dată nu a rezistat chimioterapiei şi a stat īn comă trei ore, iar a doua oară a făcut convulsii şi s-a trezit abia după şapte ore. Plīngeam şi mă rugam la Dumnezeu! Doctorii au spus că Denis este foarte puternic", rememorează mama. Pentru că tratamentul chimo n-a avut efect s-a ajuns la radioterapie.La īnceput am plīns trei luni. Denis īmi zicea: «Mami, de ce eşti tristă? Nu mai plīnge!». Am hotărīt să nu mai cedez īn faţa lui, să nu-l demoralizez", zice Ionela.

Īl mīngīie. "Iubec, iubec!", zice micuţul. "Şi eu te iubesc, puiule, foarte mult. Şi tati la fel!", zice Ionela. "Ştie cīnd nu mă simt bine sau cīnd sīnt supărată. Are ceva probleme cu vorbitul, īnsă şi-a mai revenit. Īncă mai poceşte cuvintele. Dar e ultimul lucru care contează".
Vrrruuummm!", ţipă piciul. Are un cateter īn zona gītului. Locul pe unde īi sīnt administrate sīnge şi glucoză. Şi o cicatrice verticală de 10 centimetri īi brăzdează pielea din dreptul cefei pīnă aproape de creştetul capului. Părul i-a căzut de asemenea din cauza tratamentelor. E ceea ce īl deranjează cel mai tare.
După un an şi două săptămīni de stat prin spitale, Denis a slăbit de la 16 kilograme la 13.400. Se află la numai 400 de grame de limita minimă. "Dacă ajunge la 13 kilograme, trebuie să īi băgăm sondă gastrică pe nas pentru a-i administra minerale", explică ea.

Mănīncă doar o dată pe zi. Salată de pui, o prăjitură şi Cola. Plus siropul pentru dureri. După fiecare īnghiţitură se chinuieşte. "Are arsuri la tubul digestiv din cauza radioterapiei. Īl deranjează la īnghiţit. Īi dau sirop şi o să īi treacă".

Aici nu se vorbeşte despre şanse. Īn lumea de dincolo de geamuri, timpul se măsoară īn decenii. La etajul 9, legea o fac zilele.
"Acum ceva vreme, īncepuse să vomite foarte des, să aibă iar stări de somnolenţă şi lipsă de poftă de mīncare". După RMN, medicii au anunţat că răspīndirea cancerului īn corp este pe punctul de a se reactiva. Şi a īnceput radioterapia. "Tratamentul cu raze stopează dezvoltarea celulelor canceroase, dar īi afectează şi celelalte organe. Medicii mi-au spus că se poate face bine, dar şi că poate rămīne cu sechele. Poate avea disfuncţii locomotorii".

Cum ziceam, aici nu se vorbeşte despre şanse.

E ceva straniu īn felul īn care povesteşte. Fără asistenţă psihologică, fără alt suport decīt simţul ei de femeie, Ionela dă peste cap toate stereotipurile despre soţiile de fotbalişti. Boala băiatului ei a transformat-o pe tīnăra fragilă, pasionată de modă şi de distracţie, īntr-o mamă pentru care fiecare secundă contează.
Denis īşi pune costumul lui Spiderman. Un băiat cu o copilărie grea, care ajunge să capete abilităţi supraomeneşti. "O dată cu multă putere am căpătat īnsă şi multă răspundere", īi place lui Spiderman să spună īn film, ori de cīte ori se lansează īntr-o nouă aventură pentru cei cărora viaţa le-a dat puţină putere.

Denis a adormit.


Cuvintele mele nu mai au rost in fatza acestui articol...am considerat ca merita sa fie asezat aci...nu stiu ce s-ar mai putea spune decat ca acolo la etajul acela 9 (un numar fatidic) viatza nu se mai masoara...ci se pretuieste..

Sarbatori fericite!!!










--------------------
"Mć simt ca īntr-o barcć, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce īn ce mai departe de mal. Chiar dacć as striga "ajutor" nu m-ar auzi nimeni. Asa cć prefer sć tac si sć cred cć alunec printr-un vis. Spre ce? Habar n-am..."
Octavian Paler

" Truth may seen, but cannot be : / beauty brag, but'tis not she; / truth and beauty buried be."
W. S.
"GIVE me women, wine, and snuff / Untill I cry out "hold, enough!" / To No. 7, just beyond the circus day / A winding-sheet, ah ME! I must be away!"
John K.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 08:56 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman