HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info Psihologie

Va invitam la dezbateri pe teme diverse, avand in centrul lor Omul. Domeniu umanist complex, relativ greu de surprins in ecuatii sau teorii unice, psihologia va fi si un pretext pentru a discuta despre emotii, minte si suflet.

 
Reply to this topicStart new topic
> Testele Proiective, De incredere ?
mothman
mesaj 6 Dec 2006, 04:07 AM
Mesaj #1


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



O parte considerabila din testele psihologice sunt cele numite proiective, care prezinta subiectului un stimul ambiguu, cu ajutorul caruia acesta releva ceva din personalitatea sa. Testele proiective au la baza metoda asociatiei libere, propusa de Freud, unde individul era lasat liber sa spuna orice ii trece prin cap. Pentru ca se pleaca de la premiza ca de cele mai multe ori omul se cenzureaza si lasa sa se vada doar o particica din latura sa mai mult sau mai putin intunecata, testele de acest fel sunt priectate tocmai pentru a pacali intr-o oarecare masura constientul; subiectul expundandu-se oarecum inconstient.

Cele mai des folosite teste priective sunt urmatoarele : Rorschach, Szondi, TAT (Testul aperceptiv tematic), Rosenzweig, Testul arborelui si Luscher (testul culorilor). La acestea se mai adauga fel si fel de variante care pot sa inceapa cu Eu sunt..., Mie imi place sa..., urmand ca subiectul sa completeze in continuare cu ce anume ii corespunde lui.

Problema pe care testele acestea o ridica este cea a validitatii lor. Asadar, in ce masura putem spune ca sunt valide ? Ca un test sa fie valid, trebuie sa masoare ceea ce isi propune. Mare parte din ele ridica semne serioase de intrebare, cum ar fi de exemplu testul Szondi, care s-ar parea ca in afara a cam pierdut teren. Testul Szondi foloseste 48 de figuri, dispuse in 6 serii de cate 8, care infatiseaza persoane care sufera de tulburari psihice. Cerinta este relativ simpla. I se cere subiectului sa aleaga din fiecare serie doua persoane care ii plac si doua care nu-i plac, urmand ca alegerile acestea sa fie notate. Se pleaca de la premiza ca subiectul alege una din figuri (una placuta, sa zicem), deoarece se identifica intr-un fel sau altul cu persoana respectiva (subiectul se regaseste). Acesta ar face alegerile in functie de tendintele pe care el le are spre una din acele afectiuni psihice, cu alte cuvinte.

Cat de valid credeti ca poate fi un astfel de test ?

Rorschach (cel al petelor de cerneala) si TAT par sa se bazeze pe niste chestii mai logice, desi si acestea se preteaza intr-o oarecare masura la critica. Rorschach este util in psihologia clinica, pentru ca poate evidentia foarte bine unele aspecte patologice, mai ales in diagnosticarea schizofreniei. Desi, s-ar parea ca si acesta ar scoate pe multi indivizi normali, ca fiind bolnavi psihic. S-ar parea ca cea mai mare problema este cea a metodei de interpretare...

In schimb, TAT, si Rosenzweig au ca stimuli scene ambigue, asupra carora subiectul lasa frau liber imaginatiei si isi imagineaza o continuare la o scena (Rosenzweig), sau chiar creeaza o mica povestioara, cu intriga, punct culminat si deznodamant. Observati o chestie interesanta. Cu cat testul e mai "logic", sa zic asa, adica cu cat pare sa se bazeze pe niste chestii elementare, de bun simt, cu atat pacaleste mai putin constientul. La un TAT sau Rosenzweig subiectul realizeaza ca ar putea construi ceva compromitator si, in consecinta, poate disimula dupa bunul plac.

S-ar parea ca popularitatea lor a inceput totusi sa mai scada (cel putin in afara), ajungandu-se la concluzia ca informatiile obtinute prin intermediul lor pot fi "culese" si altfel si intr-o masura chiar mai mare. De altfel, aceste teste au capatat mai degraba numele de "tehnici proiective", datorita grelei interpretari a rezultatelor (2 persoane acreditate in testarea cu Rorschach, de exemplu, pot sa evalueze aceasi persoana in mod diferit). Ce-i drept, in psihologia clinica se folosestc baterii de teste, in nici un caz doar tehnici proiective. Rezultatele tuturor testelor fiind coroborate si valoirificate...

Bun. Propuneri, sugestii, reclamatii tongue.gif


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alysoft2003
mesaj 6 Dec 2006, 05:27 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.160
Inscris: 14 February 06
Din: www
Forumist Nr.: 7.859



Luscher test online


--------------------
Nu te pune cu prostul caci are mintea odihnita!Al dracului de odihnita!
user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
calfa
mesaj 10 Dec 2006, 03:27 PM
Mesaj #3


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.894
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.410



QUOTE
Ce-i drept, in psihologia clinica se folosestc baterii de teste, in nici un caz doar tehnici proiective. Rezultatele tuturor testelor fiind coroborate si valoirificate...


Aici cred ca e prima parte a oricarui raspuns la intrebarile tale. Testele proiective din cate stiu sunt nu numai publicate si studiate dar si utilizate cu destul succes. Am vazut unele "in actiune", mi s-a povestit de altele si am citit pe sarite dintr-o carte care cred ca se numeste chiar asa.

Sa incerc o analogie. Daca vrei sa prinzi un mistret, poti sa ii intinzi o cursa, de exemplu o groapa. Poti sapa groapa si astepta. El poate sau nu sa intre in ea. Te poti gandi sa adaugi si niste hrana care sa il atraga in groapa. Cresc sansele de al prinde, desi tu il poti prinde cu groapa, nu cu hrana. wink.gif Te gandesti sa-ti iei si o pusca, pentru a-l "rezolva" cand il prinzi. Iti iei dar nu te simti atat de sigur, asa ca te urci intr-un copac. Iti iei si franghii, si multe alte elemente de siguranta, eventual faci in asa fel incat de dincolo de locul unde stii ca traieste sa se auda zgomot mare, sa il impinga catre tine. Ei bine, doar cu groapa poti astepta mult si bine. Cat despre hrana, franghii, zgomote, etc., luate separat nu ai nici o sansa sa faci ceva.

Cam asta e si cu testele. biggrin.gif Cel putin pentru incepatori, cred ca cu cat e bateria mai mare si mai diversa sansele de a "prinde" intr-un diagnostic pacientul sau intr-o evaluare pe cel evaluat, cresc. smile.gif

Insa mi se pare evident ca in final, un evaluator/diagnostician, cu cat are mai multa experienta si chemare, se foloseste din ce in ce mai mult de astfel de procedee greu de verificat experimental si de repetat. Intuitia si empatia evaluatorului/diagnosticianului cred ca poate creste caliatea diagnosticului/evaluarii, dincolo de simpla interpretare a unor date statistice. smile.gif Parerea mea ...


--------------------
... incertitude in certitude ... independence in dependence ... insight in sight ...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 10 Dec 2006, 03:27 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
mothman
mesaj 17 Dec 2006, 04:54 PM
Mesaj #4


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 783
Inscris: 30 July 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 4.160



QUOTE (calfa)
Intuitia si empatia evaluatorului/diagnosticianului cred ca poate creste caliatea diagnosticului/evaluarii, dincolo de simpla interpretare a unor date statistice.


Pai este o necesitate. De exemplu, cand un psiholog da testul rorschach unui subiect, el isi noteaza si reactiile pe care subiectul le are la situatia de testare. Daca este cooperant, etc. Se spune ca mai multa informatie este "extrasa" in felul acesta decat este prin test in sine. Admitand ca testele acestea nu sunt valide absolut deloc, zic eu ca niste informatii tot pot fi obtinute. De altfel, din orice activitate umana se pot trage niste concluzii, se poate spune ceva despre o persoana...din punctul asta de vedere eu nu neg cu vehementa ca testele proiective ar fi lipsite de orice fel de valoare. Vorba ta, cu cat apelezi la mai multe procedee de diagnosticare, cu atat ai sanse mai multe sa surprinzi personalitatea/tendintele subiectului intr-o masura mai buna. Ideea e ca unele sunt chiar dubioase, cum ar fi Szondi si Testul culorilor, carora nu le vad logica. La astea mi se pare ceva putred la mijloc.

In fine, ramane sa ma mai lamuresc in privinta lor. Ceea ce ma intriga este faptul ca am citit ca exista cercetari ce arata ca stau prost la capitolul validitate dar, cu toate astea, psihologii clinicieni care le folosesc spun ca sunt cat se poate de valide. Na, acum ma gandesc si eu ca or stii astia ce-or stii, caci folosind baterii de teste, pot observa masura in care evaluarea obtinuta de ele corespunde cu cea a altor teste. Se stie ca o metoda de validare a unor teste este accea de a compara rezultatele testului a carei validare se are in vedere, cu cele obtinute de un test despre care se stie sigur ca este valid.


--------------------
The decision to build artilects or not, will be the toughest decision that humanity will ever have to make.
Personally, I'm glad to be alive now
- Hugo de Garis
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 08:39 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman