HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Au Cunoscut Dacii Pe Dumnezeu ?, religia dacilor si cea crestina
Au cunoscut dacii pe Dumnezeu ?
Nu puteti vizualiza rezultatele sondajului inainte de a vota. Va invitam sa va logati si sa votati pentru vizualizarea rezultatelor.
Nr. Voturi: 11
Musafirii nu pot vota. Va invitam sa va logati / inregistrati. 
Rex_Pelasgorum
mesaj 27 Nov 2006, 09:46 PM
Mesaj #1


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 76
Inscris: 23 September 06
Din: Sarmizegetusa
Forumist Nr.: 8.714



Cine a facut cercetari atente asupra izvoarelor istorice, poate trage lesne concluzia ca stramosii nostrii daci au avut o religie monoteista, norme, valori si invataturi ce au precedat crestinismul cu cateva secole. In plus, sa nu uitam, alaturi de religia evreilor, si de cea crestina, religia zalmoxiana a fost singura religie persecutata la modul cel mai evident de catre Imperiul Roman, preotimea dacica a fost efectiv "vanata", etc.

Cunoasterea unor percepte crestine de catre geto-daci , cum ar fii "viata de apoi", "monoteismul", "mantuirea prin sacrificiu", "abtinerea de la poftele trupesti si asceza", etc. Aceasta cunoastere a ajutat totodata la rapida increstinare a poporului dac, si la sincretizarea credintelor pagane cu cele crestine, in ceea ce noi numim astazi "crestinism cosmic". wink.gif



--------------------
Pe cānd nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici sāmburul luminii de viatć dćtćtor,
Nu era azi, nici māine, nici ieri, nici totdeauna,
Cćci unul erau toate si totul era una.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 28 Nov 2006, 03:13 PM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Rex

Daca iei ca autoritate Biblia, votul tau este ceva strict inutil, pt. ca raspunsul la intrebare este chiar in Romani 1:" 18Mīnia lui Dumnezeu se descopere din cer īmpotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi īmpotriva oricărei nelegiuri a oamenilor, cari īnăduşe adevărul īn nelegiuirea lor.

19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit īn ei, căci le -a fost arătat de Dumnezeu.

20Īn adevăr, īnsuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui vecinică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, dela facerea lumii, cīnd te uiţi cu băgare de seamă la ele īn lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot desvinovăţi;

21fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţămit; ci s'au dedat la gīndiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s'a īntunecat.

22S'au fălit că sīnt īnţelepţi, şi au īnebunit;

23şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor īntr'o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi tīrītoare.

Mai bine citesti cu atentie Biblia. Acolo gasesti raspunsuri la orice.
Succes.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abureala
mesaj 28 Nov 2006, 03:59 PM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.191
Inscris: 24 September 03
Forumist Nr.: 835



Vorbesti despre Zamolxe , cel caruia ii aduceau sacrificii umane? Asta este pentru tine Dumnezeu? L-au cunoscut si s-au inchinat Diavolului, asta au facut. Erau pagani, pana in maduva oaselor. Cultul mortii , asa se numeste (vezi cultul lui Kali).


--------------------
"Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci să primească adevărul."

Petre Tutea
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 28 Nov 2006, 03:59 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Clopotel
mesaj 28 Nov 2006, 06:46 PM
Mesaj #4


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Rex,
Voi spune aici cateva pareri personale, dar cu care multi, poate, nu or sa fie de acord... Recunosc insa, ca nu sunt foarte convins de ceea ce voi spune, ci doar sunt niste pareri obtinute prin studiul, nu foarte amanuntit, al unor documente istorice si tratate la care am avut acces...
QUOTE
Cine a facut cercetari atente asupra izvoarelor istorice, poate trage lesne concluzia ca stramosii nostrii daci au avut o religie monoteista, norme, valori si invataturi ce au precedat crestinismul cu cateva secole.
De acord, cu singura observatie, si am precizat, ca cercetarile mele aici, desi sunt atente smile.gif sunt sumare...
QUOTE
In plus, sa nu uitam, alaturi de religia evreilor, si de cea crestina, religia zalmoxiana a fost singura religie persecutata la modul cel mai evident de catre Imperiul Roman, preotimea dacica a fost efectiv "vanata", etc.

Si aici sustin aceasta...
QUOTE
Cunoasterea unor percepte crestine de catre geto-daci , cum ar fii "viata de apoi", "monoteismul", "mantuirea prin sacrificiu", "abtinerea de la poftele trupesti si asceza", etc. Aceasta cunoastere a ajutat totodata la rapida increstinare a poporului dac, si la sincretizarea credintelor pagane cu cele crestine, in ceea ce noi numim astazi "crestinism cosmic".
Si aici asa este, insa dupa mine propozitia: "Cunoasterea unor percepte crestine de catre geto-daci " nu suna prea bine... Pentru ca desi dacii faceau ceva asemanator unor percepte crestine, asta nu inseamna ca ei cunosteau perceptele crestine, sau ca faceau ceea ce faceau, incercand sa urmeze niste percepte crestine...Iar in chestiunea cu: "mantuirea prin sacrificiu", "abtinerea de la poftele trupesti si asceza", etc desigur si alte religii, mai ales orientale, le sustineau...
Cu toate acestea insa, spiritualitatea dacica era foarte inalta, si indraznesc sa spun: lucratoare, spre deosebire de cea romana, despre care nu pot spune acelasi lucru. Oricum, nu pot si nici nu doresc sa intru in amanunte, cert este ca acea credinta lucratoare a dacilor dpdv crestin poate fi considerata vrajitorie, insa avand in vedere unele aspecte, cum ar fi de ex: "mantuirea prin sacrificiu" (evident mantuire cu alte conotatii) si oricum sacrificiu personal (nu in inteles de sinucidere), eu nu pot sa afirm categoric ca ar fi chiar vrajitorie in sensul uzual de vrajitorie... Oricum e de discutat, si ar fi interesant de auzit si parerile celor ce au studiat mai in amanunt aceasta problema...
In ceea ce priveste intrebarea din chestionar: "Au Cunoscut Dacii Pe Dumnezeu ?", parerea mea este ca nu "au fost si ei ca ceilalti pagani", dar nici nu pot sustine ca "L-au cunoscut pe Dumnezeu dar nu in totalitatea Revelatiei Sale"... Daca stam sa ne gandim, dpdv crestin, nici despre iudei nu putem spune ca-L cunosc pe Dumnezeu in totalitatea Revelatiei Sale, insa nici nu vreau sa se inteleaga ca dacii il cunosteau mai bine pe Dumnezeu decat Moise, de ex. Repet, parerile mele, pe care chiar doresc sa mi le schimb, daca este cineva mai informat care sa ne spuna mai multe...


Draga Zexelica,
QUOTE
23şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor īntr'o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi tīrītoare.

rofl.gif Iti inteleg stradania ta impotriva icoanelor, insa e chiar penibil sa interpretezi tu Biblia, astfel incat sa intelegi cuvinte din ea cum ar fi chip cu icoana cinstita de ortodocsi, acolo unde iti convine tie...
Textul corect tradus, care sa dea o intelegere corecta, este: 23 Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al tārātoarelor. (Romani 1)
Unde nici vorba de icoana cinstita de ortodocsi, asa cum iti place tie sa zici... In acel vers, cuvantul icoana, care de fapt este chip, se refera la chipul omului stricacios, muritor daca vrei, insa nicidecum nu se refera la icoana ortodoxa, caci noi avem si icoana Mantuitorului si Acela nu este stricacios, Doamne fereste!... Prin urmare sublinierea ta este inutila...
PS... Nici nu remarcam asta, daca nu vedeam ca citatul tau nu are legatura cu discutia de fata (lucru obisnuit tie), ci doar ca l-ai bagat ca sa te mai legi putin de icoanele ortodoxe...

Acest topic a fost editat de Clopotel: 28 Nov 2006, 07:32 PM


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 29 Nov 2006, 01:40 PM
Mesaj #5


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



clopo

QUOTE
23 Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al tārātoarelor. (Romani 1)
Unde nici vorba de icoana cinstita de ortodocsi, asa cum iti place tie sa zici... In acel vers, cuvantul icoana, care de fapt este chip, se refera la chipul omului stricacios, muritor daca vrei, insa nicidecum nu se refera la icoana ortodoxa, caci noi avem si icoana Mantuitorului si Acela nu este stricacios, Doamne fereste!...


Care este cuvintul grecesc folosit in text si care tu l-ai tradus "chip" in loc de "icoana"?Nu mai imi spune tu la ce se refera versul. Adu-mi VERSURI care explica versul acela.

Acest topic a fost editat de zexelica: 29 Nov 2006, 01:45 PM


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 29 Nov 2006, 02:00 PM
Mesaj #6


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Zexelica,
Eu doream sa stiu care au fost motivele pentru care ai inreosit si ai scos in evidenta cuvantul icoana? Ce legatura are citatul tau cu discutia de fata? Faci tu vreo legatura intre icoana omului stricacios cu icoana Mantuitorului? Repet icoana inseamna chip... Ce legatura are cu discutia de fata si cu dacii?

Edit:
QUOTE
Adu-mi VERSURI care explica versul acela.
Versul acela se explica prin el insusi... E foarte clar..Nu este necesar ca sa-ti aduc alte versuri care sa explice acest vers, si apoi alte versuri ca sa explice explicatia la aceste versuri... Cine intelege intelege din prima, mai ales cand e limpede... Dar repet: ce legatura au cu discutia de fata... Daca vrei sa comentezi acele vesrusri sa mergem la Discutii despre Doctrine

Acest topic a fost editat de Clopotel: 29 Nov 2006, 02:04 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 29 Nov 2006, 03:42 PM
Mesaj #7


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



clopo

QUOTE
Textul corect tradus, care sa dea o intelegere corecta, este: 23 Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al tārātoarelor. (Romani 1)
Unde nici vorba de icoana cinstita de ortodocsi, asa cum iti place tie sa zici... In acel vers, cuvantul icoana, care de fapt este chip,


Ai facut o afirmatie MINCINOASA, daca nu o poti sustine cu probe.

Ce cuvint grecesc sustii tu ca este tradus gresit "icoana" si trebuia tradus "chip"?



--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 29 Nov 2006, 05:31 PM
Mesaj #8


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Zexelica,
Ti-am raspuns aici.

Sa revenim la subiect...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 30 Nov 2006, 11:40 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



QUOTE (Clopotel @ 29 Nov 2006, 05:23 PM)
Sa revenim la subiect...

Ar fi si cazul...

@ Rex si Clopotel - sunt si eu de acord DAR datzi si mie un link de unde sa rezulte persecutarea preotilor daci ca eu nu-l stiu.
@ Clopotel "....Si aici asa este, insa dupa mine propozitia: "Cunoasterea unor percepte crestine de catre geto-daci " nu suna prea bine... Pentru ca desi dacii faceau ceva asemanator unor percepte crestine, asta nu inseamna ca ei cunosteau perceptele crestine, sau ca faceau ceea ce faceau, incercand sa urmeze niste percepte crestine...Iar in chestiunea cu: "mantuirea prin sacrificiu", "abtinerea de la poftele trupesti si asceza", etc desigur si alte religii, mai ales orientale, le sustineau..."
De acord. Ar trebui definita epoca de cand se poate folosi fara putinta de greseala notiunea de "crestin" - cred ca ar trebui pusa in legatura cu etimologia cuvantului. Aici, zic eu, Clopotel are dreptate...

Si ar mai fi ceva - prea multe, mult prea multele dispute dintre istoricii de toate orientarile si-au pus amprenta. Nu cad ei (istoricii consacrati) de acord nici macar asupra istoriei economice si politice a locuitorilor antici ai acestui spatiu dar-mi-te asupra vietii lor spirituale.... Peste cate generatii se va scrie ceva unitar si corect ? Dovezi - eu cred ca deja sunt mai mult decat suficiente. Istorici ? Or fi fiind dar...Dar, foarte bine, pot sa gresesc eu...Om vedea


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decāt tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 30 Nov 2006, 03:07 PM
Mesaj #10


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



@cactus

QUOTE
Si aici asa este, insa dupa mine propozitia: "Cunoasterea unor percepte crestine de catre geto-daci " nu suna prea bine... Pentru ca desi dacii faceau ceva asemanator unor percepte crestine, asta nu inseamna ca ei cunosteau perceptele crestine, sau ca faceau ceea ce faceau, incercand sa urmeze niste percepte crestine...


Nu este vorba numai de geto-daci. Toti oamenii, indiferent de religie, chiar daca sustin ca sunt atei, recunosc in sinea lor ca exista un Dumnezeu.
18Mīnia lui Dumnezeu se descopere din cer īmpotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi īmpotriva oricărei nelegiuri a oamenilor, cari īnăduşe adevărul īn nelegiuirea lor.

19Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu, le este descoperit īn ei, căci le -a fost arătat de Dumnezeu.

20Īn adevăr, īnsuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui vecinică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, dela facerea lumii, cīnd te uiţi cu băgare de seamă la ele īn lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot desvinovăţi;

21fiindcă, măcar că au cunoscut pe Dumnezeu, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţămit; ci s'au dedat la gīndiri deşarte, şi inima lor fără pricepere s'a īntunecat.

22S'au fălit că sīnt īnţelepţi, şi au īnebunit;

23şi au schimbat slava Dumnezelui nemuritor īntr'o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi tīrītoare.

Abel si Cain nu erau crestini, dar ofereau jertfe deja imediat dupa creatie. Deci existenta SA a fost descoperita oamenilor.
Singura problema nu este ca oamenii nu cred in Dumnezeu, ci ca NU-L PROSLAVESC (,) CA DUMNEZEU.
Dacii, ca oricare oameni care nu au Cuvintul lui Dumnezeu (Hristos=Dumnezeu) ca autoritate, nu conteaza daca aveau ritualuri care SEAMANA cu cele crestine sau nu.
Ei nu-L proslaveau ca Dumnezeu, neavind Cuvintul Sau.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 30 Nov 2006, 03:17 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



QUOTE (zexelica @ 30 Nov 2006, 02:59 PM)

Nu este vorba numai de geto-daci. Toti oamenii, indiferent de religie, chiar daca sustin ca sunt atei, recunosc in sinea lor ca exista un Dumnezeu.

sorry - "Au cunoscut dacii pe Dumnezeu ?" parca asta e titlul- esti off topic; Erai mai aproape de titlul acestui topic (?) daca discutai despre monoteismul sau politeismul dacilor. Si...dupa retragerea Aureliana - au mai fost daci (puri) in fost provincie Dacia romana ? SI, dincolo de culmea cea mai inalta a muntilor Carparti (v. la vlahutza), adicatelea mai spre nord si nord-est si est, trebuie avut in vedere ca nu a avut loc nici un fel de romanizare.
Citatele din Noul Testament ....nu stiu daca isi au locul la tema asta. Atunci modificati titlul si scrieti "Au cunoscut dacii scrierile Sfintilor Apostoli si ale Parintilor Bisericii ? "


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decāt tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 30 Nov 2006, 03:33 PM
Mesaj #12


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Dar cind altii scriu "Patapievici zice..." e OK?
La "Comunitatea Credintei" este normal sa ne referim la Biblie.
Daca te deranjeaza Cuvintul lui Dumnezeu, nicio problema. Treaba ta. Dar nu poti spune ca sunt off-topic la Com. Cred. sa dau citate din Biblie.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 30 Nov 2006, 07:22 PM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



QUOTE (zexelica @ 30 Nov 2006, 03:25 PM)
Dar cind altii scriu "Patapievici zice..." e OK?
La "Comunitatea Credintei" este normal sa ne referim la Biblie.
Daca te deranjeaza Cuvintul lui Dumnezeu, nicio problema. Treaba ta. Dar nu poti spune ca sunt off-topic la Com. Cred. sa dau citate din Biblie.

Up to you; be blessed...


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decāt tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
March
mesaj 30 Nov 2006, 08:06 PM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 18.844
Inscris: 30 January 04
Din: EU
Forumist Nr.: 2.042



Bre onorabililor,
Luminati-ma si pe mine. Care era Dumnezeul pe timpul dacilor ? unsure.gif Si ce zice Napoleon in privinta asta ? unsure.gif


--------------------
Un prost gaseste intodeauna unul mai prost , care sa-l admire

Nicolas Boileau


Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 30 Nov 2006, 09:35 PM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



QUOTE (March @ 30 Nov 2006, 07:58 PM)
Bre onorabililor,
Luminati-ma si pe mine. Care era Dumnezeul pe timpul dacilor ? unsure.gif Si ce zice Napoleon in privinta asta ? unsure.gif

nix wissen brother; se pare ca altzii stiu. hh.gif OK; io m-am retras din arena asta.


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decāt tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 1 Dec 2006, 12:38 AM
Mesaj #16


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



Īntrebarea e puţin ambiguă, desigur. Rex, cred că la ce te-ai gāndit tu era să īntrebi dacă religia monoteistă a dacilor a avut destule similitudini cu religia creştină şi dacă nu cumva aceste similitudini au fost de aşa natură īncāt creştinismul să fie adoptat de la sine de către oamenii acestor locuri atunci cānd el s-a răspāndit īn Europa central-europeană pornind de la Constantinopole şi Bizanţ (pentru că abia de la Constantin cel Mare īncoace putem spune că avem de-a face cu o răspāndire pe scară largă a creştinismului)...

cactus:
QUOTE
Si ar mai fi ceva - prea multe, mult prea multele dispute dintre istoricii de toate orientarile si-au pus amprenta. Nu cad ei (istoricii consacrati) de acord nici macar asupra istoriei economice si politice a locuitorilor antici ai acestui spatiu dar-mi-te asupra vietii lor spirituale.... Peste cate generatii se va scrie ceva unitar si corect ? Dovezi - eu cred ca deja sunt mai mult decat suficiente.


Problema este că după războaiele daco-romane avem prea puţine dovezi istorice clare ca să putem aprecia evoluţia spiritualităţii pe aceste meleaguri şi dacă ne bazăm pe tradiţiile populare şi mituri care eventual au păstrat ceva din vechime este greu de stabilit cu certitudine īn ce proporţie aparţin dacilor, traco-geţilor sau se datorează altor influenţe... dacă am avea suficiente dovezi n-ar mai exista dispute īntre istorici şi mă gāndesc că ceea ce lipseşte sunt dovezile scrise, celelalte fiind mai puţin echivoce...

Acest topic a fost editat de Erwin: 1 Dec 2006, 12:41 AM


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 4 Dec 2006, 05:19 PM
Mesaj #17


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Erwinica

QUOTE
dacă am avea suficiente dovezi n-ar mai exista dispute īntre istorici şi mă gāndesc că ceea ce lipseşte sunt dovezile scrise, celelalte fiind mai puţin echivoce...

Da' Biblia nu-ti ajunge? Scrie clar acolo, ti-am dat citat.
Crezi istoricii care sunt partinitori. Daca intrebi un istoric maghiar despre Ardeal si un roman despre acelasi lucru, obtii doua raspunsuri diferite.
Asa Dumnezeu iti zice clar, fara ocolisuri cum sta treaba. Numai ca ce spune EL nu convine, pt. ca ne-o zice pe fata.

Mai degraba credem o biserica sau un Patapievici si dam citate din ei. Cu Dumnezeu mai subtire.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Erwin
mesaj 4 Dec 2006, 09:58 PM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Admin
Mesaje: 5.082
Inscris: 26 December 05
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 7.531



eu vorbeam despre altceva, Biblia e altă poveste, acest subiect n-are de-a face cu credinţa noastră a celor de azi. Este vorba despre daci şi dacă īl putem identifica pe Zamolxe ca un nume al dacilor pentru Dumnezeu sau nu.


--------------------
pantha rhei
Universul Fractal
The universe appears to be fractal, cyclic and self-regenerating. Implied is that it is eternal and infinite.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 5 Dec 2006, 02:49 PM
Mesaj #19


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



erwin

Pai io tocmai ti-am dat versurile unde Dumnezeu spune ca nu exista nimeni care sa nu-i cunoasca existenta, numai ca nu l-au cinstit ca Dumnezeu.
Si cum Zamolxe nu este Dumnezeu, atunci n-are rost sa mai investighezi ce zic istoricii.
Daca dacii il cinsteau pe Dumnezeu ii spuneau Dumnezeu, nu Zamolxe si aveau Legile scrise in VT care la acea vreme era Legea Sa si le respectau.
Daca nu au facut asta, inseamna ca se inchinau la un alt dumnezeu numit Zamolxe, Baal, Moloh, etc....


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 5 Dec 2006, 03:25 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



sigur ca l-au cunoscut!

totusi biblia a aparut dupa +300. asa s-ar naste intrebarea " inainte de biblie unde era dumnezeu?"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 5 Dec 2006, 03:44 PM
Mesaj #21


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Quantum
Biblia a aparut in 1447 i.d.H., in forma VT cind Dumnezeu i-a dictat lui Moise si s-a completat in jurul AD 95 odata cu ultima pagina din NT.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pribeagul
mesaj 5 Dec 2006, 11:43 PM
Mesaj #22


Musteriu
*

Grup: Musterii
Mesaje: 17
Inscris: 21 November 06
Forumist Nr.: 8.974



Tu vorbeşti de textele separate, dar reunirea documentelor cuprinse īn Noul Testament şi stabilirea canonului biblic rămas pānă azi au fost făcute din porunca lui Constantin, deci pe la 300 d.Chr.


--------------------
Īntr-un sistem totalitar nu poţi vorbi īmpotriva guvernului, iar īn sistemul corporativ īmpotriva sponsorului.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zexelica
mesaj 12 Dec 2006, 03:35 PM
Mesaj #23


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 994
Inscris: 17 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.564



Asta nu inseamna ca inainte de Moise nu exista Dumnezeu. Dar Cuvintul Sau a fost COMPLETAT in AD 95.
Constantin si sinodul de atunci n-au facut ce i-a taiat pe ei capu'. Dumnezeu este in control TOTAL. Si nimeni nu-i poate sta impotriva vointei Sale. Ce au pus in Biblie atunci n-a fost ideea lor 100%.


--------------------
8Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo īnfăţişare a lucrurilor cari sīnt sus īn ceruri, sau jos pe pămīnt, sau īn ape supt pămīnt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 8 May 2024 - 02:17 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman