HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Dezbateri Filosofie

Acest subforum este destinat dezbaterilor filosofice. Pentru discutii religioase va initam sa vizitati subforumul Universul Credintei.

 
Reply to this topicStart new topic
> Yoga Si Hamburgheri
Figaro
mesaj 12 Jun 2003, 01:36 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



New Age (Noua Era) nu reprezinta o religie de sine statatoare, ci un amestec de credinte si practici religioase diverse. Iata cateva articole interesante privind aceasta miscare, un amestec de orientalism si monoteism:

QUOTE
Începând cu miscarea hippie, civilizatia occidentală a încercat diverse căi de a contrabalansa accentul excesiv pus pe politică, tehnică si economie, recuperând în felul său dimensiunea spirituală a fiintei umane. Curentele de idei si atitudini în sprijinul ridicării individului la rang de Persoană si a naturii la rang de Constiintă au devenit tot mai contagioase. Ele poartă acum o etichetă : NEW AGE. Aparitia sa vulcanică acum peste un sfert de secol a primit un sprijin decisiv de la savantii din fizică, stiintele medicale, biochimie, psihologie, filosofie etc. Noua optică socială cuprinde ideologii si metode extrem de diverse, dar cu un scop declarat profund umanist : să ne împrietenim cu Natura-mamă, să optimizăm relatiile dintre oameni, să ne găsim armonia lăuntrică.

Odată cu eliberarea din închisoarea ideologică comunistă, noi, românii, ne-am reînnoit entuziasti traditia bisericească, dar totodată ne-am deschis si spre informatiile culturale si fenomenele sociale inedite propuse de New Age. Iată o scurtă enumerare a câtorva aspecte noi, prezente în societatea românească :

Răspândirea terapiilor "blânde" de vindecare, complementare medicinei clasice " bioenergie, reiki, acupunctură, masaj, cromoterapie, homeopatie, meloterapie, aromoterapie, cristaloterapie, sacroterapie s.a. Tratamentul vizează întâi întregul organism si apoi organul bolnav, urmărind reechilibrarea generală a functiilor, purificarea de toxine, armonizarea energiilor. Pacientul este privit în integralitatea sa (holistic), ca trup, suflet si spirit.

Aparitia unor cursuri unde se predau tehnici de eliminare a stresului, obtinerea confortului psihologic, a dezvoltării mentale si comunicarea cu propriul subconstient " metoda Silva, radiestezie, Meditatie Transcendentală, programare neurolingvistică etc. Sunt tehnici preluate din gândirea yoghină, budistă, taoistă si adaptate vremurilor de azi. Unele vorbesc si despre manifestarea puterilor paranormale, comunicarea cu entitătile din planurile paralele, purificarea si evolutia spirituală. Aceste metode pot fi utile dacă sunt folosite cu discernământ si numai spre binele oamenilor

Înfiintarea scolilor Waldorf, privind problematica educatiei copilului dintr-un unghi cu totul nou, antroposofic.

Popularizarea fenomenelor paranormale, de multe ori apelând la studii serioase si obiective, conduse de specialisti de înaltă probitate profesională si morală. Aflăm că trăim într-o lume a misterelor, care sfidează orice gândire materialistă " miscarea obiectelor cu puterea mintii, transferul gândului direct de la creier la creier, vederea cu ochii legati, levitatia, poltergeist, răpirile organizate de extraterestri, dialoguri mediumnice sau prin mijloace electronice cu spiritele, acestea si multe altele sunt deja fapte cunoscute celor care se informează.

Proliferarea endemică a ghicitului (în tarot, cafea, astre etc) si a vrăjitoriei (amestec de autosugestie, hipnoză agresivă si maleficitate).

Aparitia unor indivizi înzestrati cu pretinse puteri mistice " "alesi", "iluminati" " precum si a unor grupări pseudo-religioase, bazate pe o logistică bine sponsorizată. Speculând unele doctrine abil alcătuite, acesti "binefăcători spirituali" îsi câstigă averile subjugând constiintele unor persoane vulnerabile. Să adăugăm aici si activitătile înfiorătoare ale sectelor satanice chiar si pe plaiurile mioritice...

Unii semeni de-ai nostri, coplesiti de această avalansă informatională, preferă să o respingă în totalitate, nedorind să înteleagă că bioenergia, spiritismul, hipnoza si satanismul sunt chestiuni total diferite. Dar, subiectul este extrem de complex si controversat, ca si vremurile în care trăim. Depinde ce vrem să vedem. Putem privi New Age ca pe un amestec hibrid si bulversant de doctrine diferite, chiar antagonice : invocarea divinitătii versus satanism, stiinta relaxării si autohipnoza versus utilizarea drogurilor, reiki versus vrăjitorie, armonizare cu natura versus homosexualitate s.a.m.d.

Putem privi însă aparitia sa în Europa Occidentală si America de Nord ca semn al necesitătii obiective a unei "revolutii spirituale". New Age-istul, desi recunoaste împrejurările vitrege ale Apocalipsei, în care deja trăim, vrea să creadă că efortul indivizilor constienti de a se îmbunătăti întâi pe ei însisi va duce în final la schimbarea lumii, fără convulsii sociale. Nu este acesta un ideal lăudabil ?!

Probabil că acest fenomen reprezintă o tendintă firească a societătii omenesti actuale. Să-l privim mai de aproape. Ce nu este New Age ? New Age se vrea altceva decât religiile si cultele crestine. Nu se identifică nici cu religiile asiatice, desi preia (mai mult sau mai putin eronat) unele elemente doctrinare. Ce este New Age ? Este, înainte de orice, un curent de gândire, o nouă spiritualitate. Acesta a inspirat aparitia a zeci de mii de grupuri si institutii; se pot umple cărti întregi numai cu listele asociatiilor Noii Ere si a mentorilor acestora ! "New Age" nu este o organizatie, ci mai mult o ETICHETĂ. Din miscarea fac parte nu numai Amnesty International (apărători ai drepturilor omului) si Green Peace (militanti ecologisti), ci si secta "Templul Poporului" a lui Jim Jones, care a socat opinia publică prin sinuciderile în masă din Guyana. Sub paravanul ideilor revolutionare ale "Erei Vărsătorului", tot felul de secte si culte cu scopuri venale sau chiar anti-umane momesc cu vorbe goale pe acei creduli dornici de a iesi din stresul si banalul cotidian sau de a găsi un grup cu care să împărtăsească aceleasi idei generoase.

Caracteristica principală a organizării New Age este lipsa de organizare. Cu alte cuvinte, grupurile s-au dezvoltat în retea, fără ierarhii, similar Internetului, chiar înainte de aparitia acestuia. De altfel, Internetul este azi liantul de bază al miscării. În aceasta constă si puterea ei ; dizolvarea unei grupări nu modifică cu nimic peisajul general (vezi cazul sectei "Templul Poporului"). Cine are interes de a manipula mediatic poate să-si continue nestingherit intoxicarea din chiar sânul miscării. Nu există autorităti, nici critică. Si chiar dacă ar fi date în vileag, n-ar afecta miscarea globală, care este prin definitie autonomă local, legată doar prin idei, nu prin programe comune, cu atât mai putin prin persoane sau institutii. S-ar părea că miscarea New Age este indestructibilă !

Dar, oare, această atât de complexă spiritualitate nu are si ea un "călcâi al lui Ahile" ?

În opinia noastră, o eroare a spiritualitătii New Age (explicabilă prin preluarea fără discernământ a învătăturilor orientale) este negarea dualitătii Bine-Rău. Se consideră că răul ce trebuie combătut de fiecare, prin dezvoltare personală, este IGNORANȚA SPIRITUALĂ, adică necunosterea esentei lăuntrice superioare. Suntem de acord cu acest imperativ, dar cunoasterea de Sine nu contrazice în nici un fel viziunea dualistă. Dimpotrivă, devenind mai sensibili la subtilitătile Naturii si ale Spiritului, învătăm marea lectie a înfruntării si echilibrului dinamic dintre contrarii.

Putem interpreta această eroare grosolană ca fiind ea însăsi un efect al conjuratiei satanice împotriva Creatorului. Dacă gândirea materialistă L-a exclus radical pe Dumnezeu din sfera preocupărilor umane, Noua Spiritualitate face un compromis viclean : nu-L neagă direct, ci doar elimină dualitatea Bine-Rău din învătăturile spirituale. S-o spunem franc : morala nu este o inventie pur omenească, ci un îndemn divin ! Omenirea nu poate stabili răul si binele decât prin prisma unui reper spiritual îngerii ne sfătuiesc si lucrează pentru bine, iar demonii, pentru rău. Prin urmare, noul mod subtil de a anula importanta Divinitătii constă în relativizarea principiilor morale la contextul geo-istoric si cultural.

New Age îl pune în centrul universului pe omul însusi. Se spune că, dacă esenta omului este spiritul, care este una cu Dumnezeu, înseamnă că, prin revelarea spiritului, omul devine Dumnezeu. Cât orgoliu si nesăbuintă ! El vrea să se auto-mântuiască, la fel ca în budism. Numai că budistul autentic (oricât de atee ne-ar părea nouă această doctrină) urmându-si religia, este ajutat de maestrii si spiritele protectoare ale Căii. În schimb, adeptul New Age nu se sprijină decât pe el însusi, eventual si pe colegii săi. "Un orb care conduce alti orbi". Să întelegem de aici cât de vulnerabil este el în fata atacurilor mentale ale entitătilor malefice si dezavantajul său fată de religiile ierarhizate canonic, unde învătătorii îsi pot îndruma ucenicii în situatii dificile pe baza traditiei patristice si a harului păstoresc.

Nimic omenesc pe lume nu este 100% bun sau rău. Unele lucruri bune au fost pervertite, iar altele rele au clarificat situatii confuze, ducând în final la victoria adevărului. Gândirea si miscarea New Age contine multe elemente valabile. Dacă am conveni că satanismul, drogurile, homosexualitatea si vrăjitoria nu apartin Noii Spiritualităti, după cum Inchizitia nu apartine spiritului crestin, poate că si cei mai acerbi critici ar deveni mai îngăduitori cu sustinătorii Erei Vărsătorului.

New Age a produs o nemaiîntâlnită efervescentă culturală si o sinergie a preocupărilor spirituale pe tot globul. A făcut cunoscute prin mass-media marile cunostinte esoterice, tinute secrete de atâta timp. Desi publicarea lor satisface curiozitatea generală, totusi nu garantează punerea în practică cu succes a acelor teorii. Lipseste know-how-ul tehnologiei spirituale, cunoscut doar în căile autentice. New Age oferă mii de metode si manuale esoterice, dar pentru cel care vrea o schimbare profundă si o mutatie de constientă, ele sunt doar primul pas, stimularea curiozitătii. Uneori, punându-le în practică, sunt suficiente în sine, până la un anumit nivel. Însă de cele mai multe ori ne cheamă la aderarea la un grup, un maestru, o disciplină, un cult. Si riscăm să găsim mai ales impostori ! Nu există criterii stiintifice care să ateste valabilitatea, bunele intentii sau c*rătenia sufletească a unui astfel de "magnetizor de constiinte;.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 09:59 AM
Mesaj #2


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Ortodoxia nu, desi exista tendinte. Din cate stiu protestantismul sufera de o comercializare crescanda.

Gio, cand ma refer la "yoga si hamburgheri" nu am in vedere spiritualitatea si religia tibetana, ci amestecul New Age, in care hamburgherii si yoga - vazuta mai mult ca practica terapeutica decat ca asceza - capata cam aceeasi importanta.



--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2003, 10:25 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Figaro @ Jun 19 2003, 10:34 AM)
- vazuta mai mult ca practica terapeutica ...

Yoga are si importante valente terapeutice.

De cand la tine "terapeutic" si "comercial" sunt sinonime?
Tu vorbesti de DEX?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 19 Jun 2003, 10:25 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 10:34 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE ("Gio19ro")

Romania exista o miscare yoghina importanta.
De fapt tu nu vrei decat sa discreditezi ideea de yoga.


Te inseli. Ideea este alta: consider yoga un sistem ascetic, nu un scop in sine. Asta inseamna ca nu despart procedeul de sistemul din care face parte. Mi-ar fi placut o discutie despre practicile budismului tibetan, despre cultul acestei religii, despre rugaciunile care se practica, despre riturile religioase budiste, despre practica ascetica (yoga), despre iconografia budista, despre felul de viata al unui budist sau al unui calugar budist.

In schimb gasesc un site in care il vad pe Hristos alaturi de o tanti cu un diamant in frunte. Nu o discutie la nivel de Forumla As vreau sa port. Sunt satul de ziarele si revistele colorate.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2003, 10:47 AM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



Nici ascetismul nu e un scop in sine dupa cum nici omul n-a fost facut pt Biblie ci Biblia pt om.

Daca vrei sa ne referim la budismul tibetan, el e unul de factura tantrica, chiar daca exista 2 ramuri mari de practicanti. Cei ce practica abstinenta sexuala si cei ce practica continenta sexuala.
Asta o spun pt ca nu inteleg ce intelegi tu prin termenul de ascetic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 10:55 AM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Ma bucur ca legam o discutie.

In ortodoxie ascetismul se practica pentru o comuniune mai buna cu Hristos, in timp ce budismul practica ascetismul pentru Iluminare, pentru apropierea de adevar. Cand ma refer la New Age spun ca atat practica ascetica budista cat si elemente din practica ascetica ortodoxa sunt luate in functie de o importanta imediata. Astfel devin simple practici terapeutice.

Asta inseamna ca nu doresc sa aflu doar despre yoga, ci despre intregul sistem care a generat yoga, despre cultul budist in asamblu, despre rugaciunile budiste, despre iconografia budista, ritualurile budiste.

In Romania apare cate unul care ia 80% yoga, 20% asceza ortodoxa, adauga un Hristos, putin budism, ceva zen, un Dumnezeu vazut ca persoana pe model monoteist, amesteca bine si rezulta un cocktail religios, care cu cat e mai dezlanat cu atat devine mai misterios si mai apreciat.



--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2003, 11:06 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



Comuniunea cu Hristos e de fapt o stare de iluminare ce difera de la individ la individ in functie de profunzimea comuniunii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 11:08 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Corect, dar nu asta am vrut sa spun. Am sa fiu direct. Doresc sa cunosc ritualurile relgioase budiste, iconografia budista, rugaciunile budiste. Putem discuta si altceva in afara de obisnuitele reviste colorate paranormale?


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 19 Jun 2003, 11:13 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Figaro @ Jun 19 2003, 11:30 AM)
Cand ma refer la New Age spun ca atat practica ascetica budista cat si elemente din practica ascetica ortodoxa sunt luate in functie de o importanta imediata. Astfel devin simple practici terapeutice.


Ar fi foarte bine daca New Age ar avea macar valente terapeutice, insa in marea majoritate a cazurilor nici macar aceste valente nu sunt prezente. Yoga nu e New Age cu toate ca new "ageri" preiau termeni si idei din Yoga.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 11:19 AM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



New Age nu reprezinta o miscare anume, clar definita, ci e un termen generic pentru o serie de amestecuri religioase in care elemente monoteiste sunt amestecate cu elemente orientale, cristaloterapie, fenomene paranormale, fantome, meditatii transcendentale, extraterestrii etc. E cazul siteurilor colorate in care apar dame cu raze pe cap, anse, povesti ciudate etc.

Prefer discutii gen Culianu sau Eliade in schimbul Bivolarilor, Formulelor As, Jurnalul Paranormalistilor Amatori etc. Prefer o discutie bine documentata, un studiu pe un text sacru, o analiza a unei practici religioase budiste, a iconografiei budiste, a religiei si spiritualitatii budiste. Maculatura colorata gasesc pe piata si pe net cu sacul, dar nu asta ma intereseaza.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 19 Jun 2003, 03:36 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Nu e vorba de un atac la adresa religiei budiste, ci de o delimitare fata de circul de pe tarabe, fata de revistutele cu coperti colorate.

Nu am nimic cu religia budista, ba chiar am dorit sa aflu mai multe despre:

1. Ritualurile religioase budiste

2. Iconografia si arhitectura sacra budista

3. Rugaciuni budiste sau alte practici ascetice.

4. Texte sacre budiste

Ma refer la budismul autentic, nu la clonele lui americanizate.


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 24 Jun 2003, 07:24 AM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (Figaro @ Jun 19 2003, 11:54 AM)

Prefer discutii gen Culianu sau Eliade in schimbul Bivolarilor

Cine-s Bivolarii?
Vai de mine, sa fie cumva postarea ta suspectata de atac la persoana? Parca tu ziceai ca nu faci asa ceva?

".......Jurnalul Paranormalistilor Amatori"
Ce inseamna paranormalisti amatori? Paranormalistii profesionisti sunt cumva preotii?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 25 Jun 2003, 11:11 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Imi cer scuze fata de dl. Bivolaru, desi parerea mea despre dansul nu e foarte buna. In legatura cu fenomenul New Age si de amestecul de religie orientala si crestinism nu am de ce sa-mi cer scuze.

QUOTE


Destructurarea lumii crestine

Catalin Stoian - psihosociolog -


Miscarea New Age (Noua Era) s-a afirmat in anii '50-'60, ca o reactie virulenta la neputinta valorilor umaniste de a impiedica razboaiele mondiale, pe fondul angoasei razboiului rece si al neputintei de a tine ritmul cu progresul stiintific. Radacinile ei le gasim insa in Renastere, in credinta in puterea nelimitata a omului.

Potrivit unor calcule astrologice ale adeptilor, vechea era a Pestilor, caracterizata prin rigorile invataturilor crestine, va fi inlocuita de era Varsatorului in care vor domni armonia, cunoasterea si eliberarea de normele traditionale.

New Age este o religie in voga, in fapt un ansamblu de amalgamuri spirituale al caror numar creste proportional cu dezvoltarea stiintei si cu accesul la cunoasterea diferitelor forme de religiozitate orientale si precrestine. Doctrinele ei au fost alimentate si de realizarea experimentelor cu substante psihotrope (mai ales L.S.D., inventat de Allen Gingsberg, devenit ulterior unul din corifeii miscarii) efectuate de unii psihologi si psihiatri si mediatizate puternic in societatea americana.

Anii '80 au consemnat un regres al miscarii New Age, urmare a interzicerii L.S.D.-ului si a campaniilor mediatice focalizate impotriva unora dintre grupuri, considerate sataniste si a problemelor psihice (soldate cu schizofrenie sau sinucideri) aparute printre adepti.

Dar, dupa 1993 (cand Internetul a devenit accesibil oamenilor obisnuiti) s-a produs o recrudescenta a fenomenului New Age. O data cu Internetul s-a nascut o noua ideologie. Conform acesteia, cand se vor conecta 10 miliarde de oameni in retea (se crede ca asta se va intampla in 2040), Terra se va trezi si se va produce conectarea la constiinta cosmica. Este un model de globalizare utopic, dar care gaseste foarte multi adepti in randul tinerilor. Paradoxal, dar Noua Era cuprinde atat pe adeptii zeului Internet, cat si pe adversarii vehementi ai tehnicismului. Din acest cocteil de discursuri ideologice, fiecare poate alege ce i se potriveste. New Age este un produs al societatii de consum si se comporta ca atare, incercand sa seduca pe toata lumea: pe cei aflati in impas existential, oferindu-le salvarea, pe singuraticii care simt nevoia afilierii la o comunitate, pe vechii pacienti ai ospiciilor care acum, sub obladuirea New Age, delireaza nestingheriti, pe psihologii nemultumiti pe buna dreptate de rigiditatea psihologiei academice, pe oamenii de afaceri care sesizeaza un nou mijloc de a-si spori averile.







--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 25 Jun 2003, 11:18 AM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



QUOTE
Jean-Louis Porquet - Franta Mutantilor

Calatorie în inima New Age-ului

Obscurantismul ca panaceu universal

Credeti în existenta unui Spirit, a unei Lumini, a unei Realitati Supreme, a unui Ordin Ascuns, a unei Forte Cosmice, a unei Energii Vibratorii, într­un cuvânt a unui Dumnezeu oarecum diferit de Dumnezeul religiilor traditionale?

Credeti ca trupul este un cosmos, o farâma de divinitate, un templu? si ca avem nu un singur trup ci vreo câteva (minimum trei: cel fizic, cel energetic si cel spiritual, dar eventual cinci, sapte sau chiar noua) trupuri suprapuse, de la cel mai grosolan pâna la cel mai subtil, corpul de lumina care formeaza aura"?
Credeti ca noi, occidentalii, ne­am tradat trupul care nu minte niciodata, preferându­i înselatorul, monstruosul mental"?
Credeti în caracterul evident, incontestabil" al reîncarnarii, compensatie ideala pentru toate frustrarile existentei: ceea ce nu ti­a fost dat sa ai în viata actuala îti este rezervat într­o viata viitoare sau ti­a apartinut într­o viata anterioara? Va consoleaza gândul ca migrenele rebele de acum sunt ecoul slab al caderii în cap care v­a curmat viata precedenta?
Credeti ca relatarile surprinzator de asemanatoare despre senzatiile placute pe care le aduce cu sine experienta mortii iminente" constituie dovada moderna si convingatoare ca mai exista ceva dupa moarte"?
Credeti ca fizica cuantica a confirmat conceptiile mistice orientale? Ca dincolo de universul nostru se ascunde universul implicat" a carui existanta a fost presupusa de David Bohm , ca este îndreptatita supozitia lui Karl Pribaum potrivit caruia creierul functioneaza ca o holograma si ca inexplicabilul mister al formelor vii poate fi explicat prin câmpurile morfogenetice" descrise de Rupert Sheldrake? Sau ca efectul Kirlian (o descarcare de electricitate statica face sa apara un fel de aureola iuminoasa în jurul unui obiect) dovedeste existenta aurei?
Credeti ca nimic nu este întâmplator, ca exista predeterminare, ca ne­am nascut atunci si acolo unde ne­am nascut, ni s­a pus un anumit nume si chiar avem un anumit numar de telefon pentru ca asa ne­a fost datul sortii" si ca trebuie sa învatam sa decriptam nevazutele hieroglife pentru a întelege mesajele invizibile care ne sunt adresate si pentru a ne conduce viata în acord cu ele? Ca merita sa încercam orice metoda ­ de la datul în carti pâna la numerologie si astrologie ­ pentru a afla adevarurile ascunse? Credeti ca, prin meditatie si experiente psiho­spirituale, vom ajunge sa stabilim contactul cu guru­ul din launtrul nostru (sau cu sanctuarul nostru interior, cu vindecatorul din noi, altfel spus cu Spiritul, cu Constiinta/Energie) si ca, în felul acesta, vom dobândi libertatea interioara si ne vom împlini pe plan spiritual, cultivându­ne totodata capacitati spirituale iesite din comun cum ar fi puterea de a ghici viitorul,, de a vindeca de la distanta, de iesi din propriul nostru trup, de a percepe starile interioare ale unor persoane aflate la mare departare?
Credeti ca exista posibilitatea de a comunica cu îngerii ­ fie ei din afara sau din launtrul nostru?
Credeti ca fiecare gând pozitiv, optimist, influnteaza în bine nu numai propria noastra stare psihica si fizica ci si universul în întregul lui, ca fiecare atitudine constructiva va diminua puterea fortelor destructive, ca fiecare zâmbet al unei fiinte umane va submina intentiile razboinice ale mai marilor lumii?
Credeti ­ asa cum ne cere James Lovelock, autorul ipotezei Gaia ­ ca planeta noastra este o fiinta vie, ba chiar o divinitate pe care trebuie s­o veneram, s­o îngrijim si careia trebuie sa­i intram în voie, pentru ca, daca o contrariem, ar putea sa ne elimine? Ca modul în care ea si­a creat atmosfera, a stabilizat proportia oxigenului în aer, a dozat salinitatea apei si si­a regularizat temperatura presupune prea multe coincidente si prea multa inteligenta pentru a fi accidental? Ca din ce în ce mai interconectati gratie retelelor de comunicatii vom forma în curând un sat planetar cu zece miliarde de fiinte (numar egal cu acela al neuronilor dintr­un creier uman) si cu o constiinta unitara? Ca omenirea îsi va da în curând seama ca este o entitate indivizibila si ca nu are nici un sens sa se mai lase dezbinata de tribalisme, de conflicte rasiale sau religioase si va renunta la razboaiele care a risca s­o împinga spre apocalips? Ca ne îndreptam spre pacea mondiala pe care o va asigura un guvern mondial?
Daca credeti în toate ideile, superstitiile si utopiile de mai sus sau macar într­o parte din ele, fie chiar si numai în acelea care nu jignesc bunul simt întrucât nu sunt decât prelungiri (eventual abuziv exagerate) ale unor nazuinte legitime, înseamna ca sunteti New Age. Ma tem ca numarul celor imuni la amalgamul de credinte si de atitudini al carui liant este demonetizarea mentalului", adica a mintii, a ratiunii, a judecatii cumpanite care conduce la concluzii adevarate pentru ca se întemeiaza pe fapte si sunt deduse în mod logic, este foarte, foarte mic si în continua descrestere. New Age a început ca o toana, o fandacsie, o razvratire, o copilareala si a ajuns una dintre cele mai rentabile afaceri, o marota­caracatita care creste exponential, stimulata si cocolosita din cele mai neasteptate directii. Dar ce este, la urma urmei, New Age, cum, cât si de ce s­a raspândit în cele mai diverse medii?
Ziaristul independent Jean­Luc Porquet a încercat sa gaseasca raspunsuri la toate întrebarile suscitate de aceasta scoala de gândire pe care unii o privesc ca pe un ghiveci de misticisme de balta, stupiditati si practici sarlatanesti, dar pentru cei mai multi este fagaduinta unei perceptii noi, atotcuprinzatoare, a universului, a unui panaceu universal, a autodepasirii si a iesirii din istorie. A folosit metoda pe care o experimentase cu succes pentru a­si scrie precedenta carte, La débine" (Mizeria"). Atunci, s­a documentat traind o iarna întreaga printre cei fara domiciliu fix". De data aceasta, a patruns în retelele noilor iluminati, a frecventat conferinte, stagii, tabere, comunitati, a participat la ceremonii bizare, a ascultat samani si vraci, îndrumatori spirituali si medii, s­a supus la masaje, a învatat dansuri rituale, a cântat imnuri, s­a straduit sa intre în transa, s­a cufundat cu totul în lumea celor carora li se pare ca este mai usor si mai satisfacator sa creada decât sa gândeasca, sa se lase mânati decât sa actioneze, sa simta enorm decât sa discearna. Rezultatul acestei anchete în care s­a investit fara rezerve si fara prejudecati este La France des mutants", cu subtitlul Voyage au coeur du Nouvel Age" (Flammarion, 1994), o carte precum se vede destul de veche. Fenomenul n­a stagnat de atunci încoace, probabil ca acum ar gasi o varietate si mai mare de ozeneuri ale spiritului si de locuri în care oamenii se duc pentru a le contempla.
Termenul New Age a patruns ca atare în vocabularul tuturor limbilor, asa cum intrasera cândva frantuzescul Art Nouveau sau nemtescul Gestalt sau italienescul Commedia dell'Arte. Numai francezii care împing ridicolul autismului lingvistic pâna la a schimonosi, francizând­o", pronuntarea numelor straine si a limbii latine în întregul ei (în acest ultim caz au totusi o scuza: nimeni nu stie cum suna limba vorbita la Roma, latinofonii au omis sa lase înregistrari audio), au gasit cu cale sa traduca sintagma. New Age (si nicidecum Nouvel Age sau Noua Era) este numele unui curent care a aparut în anii '70, în Franta a patruns si a început sa se extinda în anii '80, are din ce în ce mai multi adepti pretutindeni (românii nu fac exceptie, dimpotriva, par mai predispusi decât altii sa plece urechea la cele mai abracadabrante teorii si predici), dar foarte putini îsi recunosc deschis apartenenta la aceasta scoala de gândire sau macar simpatia pentru ea. Aderentii vin din multe directii si sunt în cautare de solutii pentru un mare numar de probleme aparent neînrudite între ele. Cu totii sunt însa frustrati, nu­si gasesc locul si rostul în mediul în care traiesc, nu adera la sistemul de valori care le este propus de societate, se simt neîntelesi si tradati. Neputinta religiilor traditionale de a satisface nazuintele lor spirituale, falimentul ideologiilor care s­au dovedit incapabile sa schimbe lumea, criza solidaritatii umane si exacerbarea individualismului ca urmare a crizelor economice, nepasarea cu care este distrus mediul natural, instiga la revolta, la cautarea frenetica a altor cai si solutii, a unor metode inedite, preferabil miraculoase, de remediere a tuturor relelor, carentelor, strâmbatatilor. Greu de imaginat un teren psihologic mai propice proorocilor si vracilor, lluminatilor cu vocatie mesianica si altor sarlatani.
In preajma anului 2000, New Age promitea solutia Mileniu: renuntând la mijloacele politice, la sprijinul stiintei si al tehnologiei, omul trebuie sa se schimbe, sa se purifice, sa se înnoiasca si necazurile vor disparea de la sine. Vor fi eliminate razboaiele si bolile, umanitatea îsi va pune în sfârsit în valoare întregul potential, va trai în deplina armonie cu muma­natura, va cunoaste iubirea deplina si neconditionata. Mai ceva decât rasa de stapâni preconizata de Hitler si decât omul nou pe care se straduia sa­l faureasca Stalin, atotputernic si inafailibil, omul lui New Age va sti sa foloseasca resursele pâna acum adormite ale creierului sau în fine descatusat, va reusi sa se detaseze de prea pamânteanul lui trup, sa ghiceasca viitorul, sa comunice pe cai extrasensoriale cu regnul animal, vegetal si chiar mineral, cu civilizatiile extraterestre, cu Spiritul rector al universului, îsi va vindeca singur bolile si se va înalta pe culmi nebanuite. Aceasta Mare Mutatie, cea mai radicala si mai rapida din istoria omenirii ­ scrie Jean­Luc Porquet ­ se va produce îndata ce o masa critica a fiintelor umane va fi înfaptuit mutatia, asa cum, într­o experienta nucleara, masa critica declanseaza o reactie în lant ireversibila."
Sintagma New Age" dateaza din anii '30. A fost folosita pentru prima oara de Alice Bailey (1880­1949), initial o discipola ferventa a doamnei Blavatsky, preoteasa teosofiei. Ulterior s­a despartit de mentora ei si a fondat o scoala proprie numita New Age. Cele doua cuvinte sunt nelipsite din titlurile numeroaselor ei scrieri despre care spunea ca i­au fost dictate telepatic de un învatator tibetan. Vreme de trei decenii, teoriile ei întemeiate pe astrologie au fost cunoscute doar de un cerc restrâns de initiati. Acum, însa, ele sunt reeditate în tiraje de masa. Fenomenul a proliferat începând din 1962, anul fondarii Institutului Esalen, din California, prezentat în carte ca Mecca lui New Age". Fondatorul lui, Michael MacMurphy, pasionat de hinduism, care mostenise o ferma în apropiere de San Francisco, a fost îndemnat de scriitorul englez Aldous Huxley s­o transforme într­un centru de dezvoltare a potentialului uman. Esalen, a explicat MacMurphy, doreste sa creieze echivalentul modern al omului Renasterii. Sa îmbine prejudecatile si tehnicile chinezesti cu cuceririle ciberneticii." S­au perindat pe acolo puzderie de celebritati, de la istoricul Arnold Toynbee pâna la Fritz Perls, inventatorul gestalt­terapiei. Era locul în care puteau sa­si dilate constiinta si sa­si exacerbeze perceptiile si senzatiile cu hasis si cu LSD, sa se îmbete cu vin alb, sa înoate goi sub clar de luna si sa renunte la orice înfrânare a poftelor sexuale. La Esalen si­a facut mâna si Carlos Castaneda, pe atunci tânar student la antropologie care îsi începuse, pretindea el, ucenicia pe lânga batrânul saman yaqui din Mexic, Don Juan. Mai târziu, între 1968 si 1972, avea sa dezvaluie, în patru sau cinci bestseller­e scrise cu incontestabil talent literar, misterele în care îl initiase samanul dupa ce­l învatase sa fumeze o anumita ciuperca halucinogena. Toate ar fi fost bune si frumoase daca nu si­ar fi luat, cu una dintre aceste carti, doctoratul în antropologie, pentru ca mai târziu sa fie demascat ca escroc: cercetarea lui stiintifica despre lumile paralele care se lasa explorate în starea de transa indusa pe aceasta cale era fictiune suta la suta: nu numai ca samanul nu exista, dar Castaneda nici nu frecventase locurile în care pretindea ca l­a întâlnit si i­a fost învatacel. Au trecut trei decenii de la prima mea întâlnire bataioasa cu opera foarte la moda a lui Castaneda, pe care m­am straduit s­o înfatisez ca pe o moneda calpa. Nu­mi puteam închipui ca, peste ani si ani, el avea sa fie citat într­o carte serioasa nu ca un impostor demascat, ci doar în calitatea sa de precursor al speciei samanilor venerati de tineri si de mai putini tineri din lumea occidentala de azi. Jean­Luc Porquet, care în 1968 avea doar vreo 12 ani, nu mentioneaza episodul darii în vileag a falsului prin care si­a adjudecat diploma, probabil ca a fost uitat demult.
Esalen a fost un laborator formidabil, modelul numeroaselor centre de dezvoltare" (growth centers) care practicau psihotehnicile" inventate la Esalen, un fel de terapii de grup menite nu sa vindece nevroze sau blocaje ci sa elibereze individul de orice autocontrol, sa­l determine sa se lase în voia impulsurilor. Miscarea hippy s­a nascut si ea tot la Esalen. A fost mosita de Alan Watts, popularizator al taoismului si al budismului Zen, dar mai ales zelos propagandist al halucinogenelor, la paritate cu Timothy Lear (deasemenea educat" la Esalen), cel care a întemeiat o religie bazata pe consumul de LSD. Dar zdrentarosii hippies, saraci si frugali, care se duceau în pelerinaj la Esalen pentru a­l asculta pe Alan Watts înainte de a­si continua migrarea spre India, Tibet sau Nepal, nu constituiau, ca succesorii lor New Age­isti, o clientela solida a societatii de consum. Adeptii New Age­ului cheltuiesc adevarate averi pe carti, casete, stagii si gadget­uri. Hippy­smul a sedus o anumita fractiune a tineretului american si a avut o viata scurta. Molima New Age a cuprins o buna parte a globului, a devenit endemica si, dupa mai bine de trei decenii, este departe de a regresa.
Raspândirea fara precedent în istorie a credintei în astrologie este probabil cea mai solida chezasie a perpetuarii fenomenului. Odata la 2160 de ani, soarele îsi schimba semnul zodiacal, a facut cunoscut francezul Paul Le Cour (1871­1954). In anul 2160 ­ ca mâine ­ omenirea va trece din zodia Pestilor (inaugurata îsi anul 1 al erei noastre) în zodia Varsatorului. O perioada de tranzitie de 216 ani va schimba treptat mentalitatile pentru a pregati proxima epoca de aur (sic!) care va dura nici mai mult nici mai putin decât 25290 de ani. Daca cifrele ni se par ametitoare si termenele prea îndepartate, nu este cazul sa ne descurajam. In cartea Copiii Varsatorului", aparuta în 1981 (Jean­Luc Porquet o considera întemeietoare"), Marilyn Ferguson a afirmat ca o revolutie invizibila a si început sa schimbe radical societatea americana. Ca o conspiratie blânda, ea strânge indivizi si grupuri organizate în retele care au cunoscut experiente interioare renovatoare. Este în pregatire Noua Era (New Age) care va fi martora aparitiei unei noi paradigme". Creat de specialistul înistoria stiintei Thomas Kuhn, termenul a devenit unul dintre cuvintele cheie ale lui New Age. O paradigma este un mod de întelege si de a analiza lumea, un cadru de gândire. Roata, scrierea, tipografia au provocat salturi spectaculoase în istoria omenirii. Acum este în pregatire o mutatie, o revolutie la scara planetara care va transforma radical constiinta umana, determinând­o sa accepte, pe post de adevaruri partiale, unele conceptii stravechi. Marylin Ferguson era convinsa ca aceasta schimbare de paradigma va dezbara omenirea de brutalitate si de alienare si va readuce Unitatea care este ideia centrala a New Age: unitatea umanitatii, a religiilor, a stiintei si a misticii.
Dispunând în 1980 de un sediu (Esalen), de un manifest (cartea lui Marilyn Ferguson) si de o viziune (inspirata de Alice Bailey), miscarea s­a raspândit. Popularitatea ei îi datoreaza enorm actritei Shirley Mac Laine. In noiembrie 1986, un film de televiziune de sase ore a retinut în fata micilor ecrane 28 de milioane de americani. Fusese filmat Kevin­ canalul de transmisie care, în stare de transa, debita ceea ce aveau de comunicat anumite entitati cosmice. Kevin îi slujea drept medium Fratelui John, calauza spirituala a actritei. Pe vremea aceea, Shirley Mac Laine recita toata ziua mantre hinduse, vizualiza, în orele ei de meditatie, lumini albe si, cu ajutorul acupuncturii pshice (!?) . îsi revedea vietile anterioare. Asta, afirma autorul cartii, a placut enorm publicului american si New Age a intrat în zodia marketingului. Pretutindeni întâlneai întelepti confuzi si terapeuti sarlatani, au facut avere toti cei care se pricepeau sa exploateze credulitatea publicului, senzationalul se vindea ca pâinea calda.
In prezent, Esalon nu mai este decât unul dintre multele centre de îndoctrinare. Are doar patruzeci de membri permanenti care primesc în fiecare an sute de stagiari. Franta a fost invadata dupa 1980. Jean­Luc Porquet distinge trei categorii de naivi francezi dispusi sa se lase sedusi de mirajul New Age: amatorii de esoterism ramasi fara colez" dupa disparitia revistei Planète" care declinase toate ocultismele, îi portretizase pe toti parapsihologii si clar vazatorii, fara sa­i scape vreun vraci voo­doo". Astrologia, tarotul, stiintele oculte si proorociile aveau însa nevoie de o publicatie în care sa­si etaleze productia (presa franceza nefiind nici pe departe atât de primitoare cu ocultismele ca eclectica presa româna care anunta mai în fiecare zi minuni de toata mâna) si în 1988, ultimul redactor­sef al bizarei dar de fapt simpaticei Planète" (îmi amintesc coperta ei galbena si aura de mister a textelor ei scrise cu îndemânare) a lansat Nouvelles clées", singura revista suta la suta Nerw Age distribuita prin chioscuri în anul aparitiei cartii.
Al doilea public avid de informatie specializata este format din fanaticii ecologiei, vegetarieni, adeptii medicinilor alternative si ai altor marote bio". New Age cu discursul sau despre noua constiinta planetara, deschiderea cosmica si medicina holostica a redat brusc ecologiei o putere de seductiee ambugua, o profunzime si un suflu pe care le crezuse pierdute."
Al treilea public este constituit din nostalgicii fostei generatii saizecioptiste, din cei care se delectasera cândva cu LSD si cu ciuperci halucinogene, se dadusera în vânt dupa Castaneda si efectuasera pelerinajul obligatoriu la Katmandu si, odata ajunsi la maturitate, nu­si pierdusera apetitul pentru esoterismul de larg consum. Piata le­a oferit tot felul de consolari care, dupa ce­au suscitat doze variabile de entuziaesm au cazut repede în desuetudine si au disparut lasând locul altor, mereu altor valuri de produse ademenitoare: containerul de izolare sensoriala, vasul magic" în care oricine putea sa­si exploreze oceanul interior", centrele de tanking".care au împânzit Franta dar au dat faliment dupa foarte scurta vreme, liotele de guru care paseau pe carbuni aprinsi sau propuneau alte experiente­limita, agentiile care ofereau calatorii în astral sau desprinderi ale sufletului de trup, etc. O seama de publicatii si osturi de radio si TV au gazduit si ele mesaje venite din zona inexplicabilului. Pe TF 1, emisiunea Mistere" care aborda tematica New Age clasica: experiente în pragul mortii , voiaje astrale, vieti anterioare, era urmarita de opt milioane de telespectatori, Radio Nova transmitea în fiecare dimineata de duminica muzica intergalactica. Lantul de magazine Virgin avea rafturi speciale pentru muzica New Age care reprezenta cinci la suta din cifra sa de afaceri. Pe Canal Plus, o animatoare se amuza testând diverse psihotehnici. Pe Minitel, sase sute de operatori îsi împarteau piata astrologiei si a clarviziunii. Librariile New Age (patru­cinci librarii de esoterism la Paris în 1975, peste douazeci în 1994, trei sute în întreaga Franta) ofereau, pe lânga Nouvelles clées", reviste specializate adresate initiatilor: Terre du ciel", Troisième millénaire", Lune­Soleil", Itinérance", etc. Autorul cartii enumera pletora de colectii puse în circulatie chiar si de marile edituri, pentru a nu mai vorbi de editurile de buzunar care nici nu se îndeletnicesc cu altceva. Vedete de tot felul si­au descris propriile experiente supranaurlale: creatorul de moda Paco Rabanne si­a povestit în volumul Trajectoire" calatoriile astrale si precedentele cinci încarnari, cântareata Sheila a facut, în Chemins de lumière", bilantul existentelor ei ca preoteasa egipteana, calugar tibetan si medic de stat al Marelui Consiliu al Atlantidei, ziaristul Pierre Jovanovic a publicat o Ancheta asupra existentei îngerilor pazitori". In alegerile legislative din martie 1993 a candidat (si a întrunit 33000 de voturi), un anume Benoît Frappé, reprezentant al partidului Legea naturala, emanatie târzie a Meditatiei transcedentale care a propus 33 de candidati. Programul lor prevedea crearea unei societati fara boli, fara Sida, fara poluare si fara puscarii, realizabila prin angajarea a sape mii de meditanti transcedentali remunerati de asigurarile sociale.
Pentru a întelege ce este în mintea clientilor tuturor acestor traficanti de iluzii, Jean­Luc Porquet a frecventat (contra unor onorarii, taxe de înscriere si alte cheltuieli considerabile) o serie de cluburi, tabere, stagii, cursuri, etc si a trait alaturi de ei experiente destul de nostime, uneori oarecum tulburatoare.




--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Figaro
mesaj 25 Jun 2003, 11:20 AM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.234
Inscris: 11 March 03
Forumist Nr.: 63



Articol pro New Age:

QUOTE

Dinu a fost angajat in mai multe organizatii New Age(Alternativ Netverk, Norsk Transpersonlig Forening), Stiintifice(European Transprsonal Psychology Association), si din experienta sa personala cit si din studiul de informatie de pe net ori din carti, crede ca poate sa spuna ceva despre perspectivele spirituale in noul mileniu, si eventual sa incerce sa intrevada  perspectivele romanesti.
Perspectivele Noului Val Spiritual in West

Ce se intimpla astazi in vest, practic asta incepind in America in urma cu 40-50 de ani, este un contact cu spiritualitatea din Asia, fie ea Buddhism, Hinduism, Taoism, ori Sufism. Contactul a fost initiat fie de misionarii Asiei, ori fie de valul de Turisti Spirituali din Vest, care au inceput sa colinde India, Japonia, Thailanda, Tibet, Nepal in cautarea de noi impulsiri de viata, in cautarea unui sens al vietii, etc. Procentual, acesti turisti spirituali nu sint multi, citeva procente, si in general apartin clasei de misloc, intelectuala, care intotdeauna a fost in cautare de nou, de exotic. Si de aici nu e de mirare ca majoritatea sint artisti, oameni care cauta o inspiratie mai exotica. Asta nu inseamna ca interesul lor este foarte adinc si serios, pur si simplu au bani sa calatoreasca, sint atrasi de fascinatia povestilor mistice si esoterice si vor pur si simplu sa experimenteze inca ceva nou, interesant(asta pentru ego, caci multi sint motivati de gratificatia ego-ului, si de aici toata Spiritualitatea lor este o iluzie generata de ego!)
Si ca sa intelegi si mai bine America, trebuie sa intelegi ca majoritatea sint de religie Protestanta, care nu are traditia mistica a manastirilor, si cu timpul lumea a pierdut contactul cu Spiritul, care este la baza scrierilor religioase, si majoritatea se multumesc numai cu nivelul superficial de a citi regulat din Biblie(ca metoda spirituala, a citi din Biblie poate fi suficient, DAR ce e important este intensitatea cu care citesti si cit timp investesti in citit!).
Ken Wilber- un teoretician american in Cultura Integrala, a indentificat  trei Valuri de spiritualitate in America, in ordine cronologica:
Valul 1 : 1960-1970- Perioada Drogurilor Psihedelice, LSD, Psychoglobin, Ayahuasca, in care rebelii miscarii Hipismului ,         motivati de exotic, de rebeliune si de Mari Ego-uri, fantazau Spiritualitatea ca fiind accesibila imediat, prin a deschide portile perceptiei prin droguri.
Valul 2 : 1970-1980- Perioada Cursurilor de Week-end, in care participantii erau introdusi la unele experiente mistice, spirituale, prin anumite tehnici yoga puternice, DAR care erau sporadice, si de scurta durata.
Valul 3 : 1980-1990- Perioada Urmarii unei Practici Spirituale Angajate Serioase- dupa 10-20 de ani de experimentari cu droguri si cu tehnici pshiho-spirituale, oamenii au inceput sa inteleaga ca a deveni Iluminat inseamna a-ti ridica nivelul perceptiei la un nivel superior, si ca asta cere schimbari structurale care iau timp, si pentru aceasta e necesar a se lucra serios, angajat cu toata fiinta in aceasta actiune de Evolutie a Constientei.
Valul 4 a inceput sa apara, si acesta este Valul Integral, care incearca sa creeze armonie intre toate nivelele, astfel lucrind la iluminare dar si la dezvoltarea societatii, organizata dupa noi legi mai umane, mai realiste. Si idealul este o persoana care este un om de stiinta cit si un mistic, calificat in ambele directii ale spectrului constientei, astfel intelegind importanta celor 4 dimensiuni ale Kosmosului. Aici linile de dezvoltare  nu sint clare inca, sint citeva incercari, citeva alternative in curs de formare.
Daca e sa compari vestul cu Romania in domeniul dezvoltarii sociale , s-ar putea spune ca vestul este cu citiva ani inaintea Romaniei, practic Romania va ajunge peste citiva ani unde se afla vestul. Dar practic, ce-a realizat vestul in domeniul dezvoltarii spirituale?  Prea multe nu a realizat, practic interesul este numai marginal, sub 5 % din vest este interesat de spiritualitate din Asia si ce s-a realizat, este stabilirea unor misiuni religioase din Asia in vest, prin asi construi temple si manastiri(de exemplu in Franta se afla sediul cel mai mare a misiunii buddhiste tibetane din vest, cu zeci de manastiri si temple, special in regiunea Dordogne). Dupa 30-40 de ani de cautari spirituale serioase, citeva sute de americani si europeni s-au iluminat, au descoperit Natura lor Reala, l-au descoperit pe D-zeu, si practic continua traditia indiana a guru-lui, care el este d-zeu, el este religia si biserica, astfel mici comunitati spirituale au inceput sa i-a fiinta in jurul acestor mistici din vest care urmeaza o politica proprie atit sociala cit si spirituala. Garantia data de aceasta noua generatie de iluminati din vest, nu e prea mare, si sint totdeauna riscuri de comflict cu legile sociale existente .
Problema libertatii de miscare si de a alege un Guru( Guru shoping, ca la supermarket, alegi marfa, fie ea chiar spirituala), este ca multi din vest colinda zeci de Guru, zeci de organizatii, mai mari ori mai mici, si motivati de egotism subconstient, nu pot accepta 100% invataturile Perceptorului Spiritual, si de aici nici un progres serios, si cind dau de greu, pur si simplu schimba Guru, crezind ca alta metoda e mai usoara si mai pe placul ego-ului lor!  Si aici e pericolul, caci Spiritualitate Adevarata inseamna, depasirea Egoului, care nu este usor singur, si aici e mare ajutor un perceptor spirituala care sa te sustina in acest efort, care nu se face fara probleme. A admira New Age modelul din vest, nu sint multe de admirat, si pentru a fi salvat de la o multime de " translatii" spirituale, e bine de a citi pe Ken Wilber, o persoana care stie ce spune in materie de dezvoltare spirituala, ori psihologica.  Vestul a fost bazat pe individualisti, acestia au emigrat in America in speranta de a ajunge mai bine, a avea un Ego si mai mare, si acestia au vazut spiritualitatea ca pe ceva de ai ajuta sa se imbogateasca mai repede si mai mult...si de aici au ales practicile Yoga care li se potriveau cu conceptul de dezvoltare , de acumulare +++, puteri, +++, enrgii+++,miracole,etc..., si acest exotic, misterios, apeleaza la stratul social intelectual artistic, ca o extindere a creativitatii artistice, DAR asta nu este Esenta Spiritualitatii, care este pur si simplu de a Intelege Realitatea, Adevarul Ultim, asa cum este el acum si aici, si nu in potential, intr-un rai indepartat, in ceruri...
Putini vor fi miscati de cuvintele lui Dinu de a se preocupa de Spiritualitate Adevarata, Serioasa, care este numai un act de Intelegere, de Re-cunoastere a Realitatii, si nu de a umbla a acumula tot felul de fantezii despre posibilitati distante, iluzorice!
 

Perspectivele Spirituale Contemporane pentru Romania

Americanii au ajuns acum la valul spiritual nr.4 , asta fiind viziunea integrala, care presupune o dezvoltare armonioasa a intregii fiinte, corp- minte-suflet -spirit, astfel ca aceasta viziune nu a fost posibila inainte, la valul 1-2-3, deoarece se pare ca este vorba de o evolutie culturala, in termeni tehnici, America a ajuns la a folosi telefonul mobil de generatia 4-5...

E oare bine, ori posibil  a se sari la valul 4 de la valul 1, ori e bine a se parcurge treptat , pas cu pas, val cu val?
Din observatiile din Norvegia, se pare ca diferite zone, si diferite persoane, vor urma diferite alternative, astfel nu exista un consens unic, nu exista o noua revolutie care sa puna toata lumea in aceeasi oala si sa o forteze sa inteleaga lucruri care sint pe un alt nivel de intelegere. Bine ar fi, idealist spus, ca toti sa fie destepti si buni, dar in mod realist, fiecare e Perfect precum este acum si aici, si de aceea, pentru unii se potriveste un val, pentru altii alt val, si cei care se afla pe un val mai avansat, vor respecta valul fiecaruia, intelegind organizarea universului...

Ken Wilber spunea ca pentru Rusia si celelalte tari fost comuniste, viitorul imediat ar presupune o intoarcere la Religia Crestina Ortodoxa, astfel a reinstala importanta religiei in societate, care printre altele are rolul de a asigura baza Morala, a da un sens just, moral, vietii sociale. Practic intr-o societate, Religia are rolul de a asigura baza morala ! Si asta ar putea dura inca ani buni... Lipsa de morala se poate vedea in coruptia care apasa din ce in ce mai greu asupra societatii romane, care este condusa de politicieni care nu au clar principiile morale, ce e bine si ce e rau, clar definit.


Acest topic a fost editat de Figaro: 25 Jun 2003, 12:05 PM


--------------------
Vreti sa vedeti ceva funny? Tastati alinalinuta in Yahoo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 25 April 2024 - 06:57 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman