HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mario Vargas Llosa In Bucuresti, la invitatia editurii Humanitas
Mihai
mesaj 13 Sep 2005, 01:12 AM
Mesaj #1


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



MARIO VARGAS LLOSA īn BUCUREŞTI la invitaţia EDITURII HUMANITAS

QUOTE
BUCURESTI, 09 Septembrie 2005 - Unul dintre cei mai mari romancieri contemporani, Mario Vargas Llosa, se va afla īn Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas, īn zilele de marţi, 20 şi miercuri, 21 septembrie 2005.

Marţi, 20 septembrie 2005, va avea loc la Complexul Expoziţional Romexpo, Sala Nicolae Titulescu, Conferinţa Microsoft cu titlul Chipuri ale răului īn lumea de azi – Mario Vargas Llosa īn dialog cu Gabriel Liiceanu. Intrarea este liberă.

Miercuri, 21 septembrie 2005, ora 11:30 va avea loc o conferinţă de presă la sediul Institutului Cultural Romān (Aleea Alexandru, nr. 38).

Īn aceeaşi zi, la ora 17:00, la Librăria Cărtureşti (Str. Pictor Verona, nr. 13) Mario Vargas Llosa inaugurează expoziţia de fotografii realizate de fiica sa, Morgana Vargas Llosa, cu prilejul documentării pentru romanul Paradisul de după colţ şi are loc prezentarea seriei dedicate operei lui Mario Vargas Llosa de către Editura Humanitas.


Comunicat de Presa @Humanitas.ro


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nefertiti-old
mesaj 16 Sep 2005, 09:47 PM
Mesaj #2


Coffee woman
******

Grup: Membri
Mesaje: 8.981
Inscris: 7 September 03
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 721



Pe tvr1 e acum un interviu cu el. smile.gif


--------------------
"Libertatea de a respinge e singura libertate." (Salman Rushdie)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carrad
mesaj 16 Sep 2005, 09:50 PM
Mesaj #3


care este oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.061
Inscris: 27 September 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 4.566



ce pacat ca nu pot veni la bucuresti! cry.gif


--------------------
prietenia e o chestiune de opinie!
"cine se iubeste se (auto)tachineaza" (carmelita)
oPsedatii stiu de ce :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 16 Sep 2005, 09:50 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Mihai
mesaj 22 Sep 2005, 12:52 AM
Mesaj #4


Gazda Hanului
******

Grup: Admin
Mesaje: 8.578
Inscris: 22 February 03
Din: Hanu Ancutei
Forumist Nr.: 1



Llosa: „Sa ne ferim de utopii”

Mario Vargas Llosa in dialog cu Gabriel Liiceanu

Celebrul scriitor peruan paraseste astazi Romania

Scriitorul Mario Vargas Llosa paraseste azi Romania, dupa un sejur de cinci zile in care a primit, la Neptun, un premiu din partea Uniunii Scriitorilor, a participat la o conferinta alaturi de Gabriel Liiceanu si si-a lansat sau relansat cele 12 carti aparute la Humanitas. Impresionat, la prima vizita in tara noastra acum zece ani, de semnele totalitarismului comunist al lui Ceausescu, Llosa a explicat ca ideologiile utopice trebuie sa ramana doar in sfera literaturii.
Dupa ce a luat, luni, un premiu literar la Neptun, marti scriitorul peruan a fost in dialog cu Gabriel Liiceanu, la Romexpo, intr-o conferinta despre „Chipurile raului in lumea de azi”. Ieri dupa-amiaza, Llosa a acordat autografe si a participat, la libraria Carturesti, la vernisajul expozitiei fiicei sale, Morgana, cu fotografii realizate in timpul documentarii pentru romanul „Paradisul de dupa colt”.

„Un roman minte intotdeauna”

„Literatura transpune un adevar ciudat, care tine de pulsiunile scriitorului”, a spus Llosa ieri, intrebat cat adevar si cata minciuna se afla in romanele sale. Minciunile din romane lupta impotriva neajunsurilor vietii, de aceea atat scriitorul, cat si cititorul au nevoie de „adevarul minciunilor” din literatura.
Llosa a explicat ca cea mai buna literatura a lumii s-a nascut in societatile oprimate, dar a precizat ca utopiile scriitorilor nu trebuie transformate in ideologii. „Sa ne ferim sa credem ca utopiile pot deveni realitati”, a adaugat Llosa.
In romanul „Tentatia imposibilului”, aparut zilele acestea pentru prima data in limba romana, in traducerea Marianei Sipos, Llosa reafirma ca unele dintre cele mai teribile pasiuni care se pot insufla maselor este tentatia pentru imposibil si crezul intr-un absolut care nu poate deveni realitate.

Disciplinat si prolific

Scriitorul a explicat ca reuseste sa fie un autor atat de prolific datorita unui program de lucru disciplinat. El a povestit ca isi scrie romanele pornind de la experiente reale si ca nu se lasa in totalitate prada fictiunii. In acest sens, experienta de jurnalist din tinerete l-a ajutat, dar a specificat ca prin literatura a depasit „limbajul functional” specific jurnalisticii.


Sursa: Evenimentul Zilei





Conversatie la Institut

Mario Vargas Llosa a vorbit ieri la Institutul Cultural Roman, intr-o intilnire cu presa moderata de Gabriel Liiceanu, despre Dumnezeu, literatura, politica, aplicarea utopiilor si despre… fotbal.

Dupa prima sa vizita in Romania, din 1995, Vargas Llosa a criticat dur, in ziarul „La Nacion“, fervoarea religioasa si monarhismul pronuntat al intelectualilor romani. La zece ani de atunci si dupa inca o vizita, parerile scriitorului peruan sint mai putin radicale: „La prima mea vizita am fost surprins, pentru ca intelectualii pe care ii frecventez nu sint credinciosi, iar monarhia nu entuziasmeaza de obicei. In aceasta a doua vizita, va pot spune ca am auzit vorbindu-se mai putin de Dumnezeu si de monarhie. Impresia mea este ca procesul de democratizare a avansat intr-o tara care a trait comunismul poate mai dur decit celelalte din zona“.

Jurnalism si literatura

Ca practicant al ambelor genuri, Llosa a explicat diferenta dintre jurnalism si literatura, sublinind ca, desi limbajul presei este cel al realitatii imediate, pentru un scriitor care activeaza si in presa (cum este si cazul sau), pericolul sta in clisee si stereotipii, in timp ce limbajul unui autor de literatura ar trebui sa construiasca un univers propriu. „Totusi, o literatura care este exclusiv rodul fanteziei nu-mi place. Ideea scriitorului din camera captusita cu pluta, care traieste in fantasmele sale, nu-mi place. De aceea, modul meu de a ma afla in realitate este jurnalismul“, a nuantat scriitorul peruan.

El a vorbit si despre media contemporana, in special despre televiziune, atragind atentia ca „excesul de informatie poate face la fel de mult rau ca si lipsa lor“ si ca existenta unor puncte de vedere diferite asupra unui eveniment este fundamentala.

Marea literatura este expresia nefericirii

Mario Vargas Llosa a avut insa cele mai multe lucruri de spus despre carti, despre greutatile si tensiunile interioare ale unei vieti dedicate scrisului, dar si despre ce inseamna pentru el marea literatura: „Pentru mine, marea literatura nu este expresia fericirii, ci a nefericirii. Ea a aparut in tari marcate de antagonisme, de conflicte si de inegalitati“, crede scriitorul peruan. El a aratat ca „acolo unde problemele au disparut, unde s-a instalat democratia, literatura este nesemnificativa, de multe ori un simplu joc intelectual“. „A aparut o literatura care se joaca, mult mai superficiala, desi stralucitoare, ingenioasa“, a completat scriitorul, care a indicat, totusi, citeva exceptii in literatura contemporana de limba spaniola.

Fotbalul, societatea perfecta

Intrebat, Vargas Llosa nu s-a ferit nici sa vorbeasca despre fotbal, joc pe care l-a practicat in tinerete si despre care are o parere buna, in pofida cliseelor „intelectuale“ care dezavueaza sportul: „Exista o prejudecata ca trebuie sa te tii departe de sport, daca esti intelectual, si ca sportivul este un animal, caruia viata spiritului i se refuza. Eu cred, dimpotriva, intr-o teorie a sociologului brazilian Roberto D’Amata, care spune ca entuziasmul pentru fotbal reprezinta, in tari unde domina nu legea, ci arbitrariul, visul unei societati perfecte. Exista reguli simple, respectate de toti, care asigura un comportament echitabil si democratic, iar cei care nu le respecta sint sanctionati sau chiar eliminati. E o teorie foarte frumoasa“.

Utopiile aplicate duc la masacre

Provocat de Gabriel Liiceanu, aflat pe postul de moderator al intilnirii de la Institutul Cultural Roman, sa raspunda la o intrebare despre pericolul utopiilor promovate de literatura de a deveni realitate, cu dramatice consecinte, Vargas Llosa a explicat ca utopia nu trebuie sa aiba de-a face cu viata sociala si politica, ci trebuie sa fie aplicabila doar individului: „Ori de cite ori s-a incercat constructia unei societati perfecte, a avut loc un masacru, o hecatomba“, a afirmat scriitorul. Autorul „Conversatiei la «Catedrala»“ a oferit exemplul puritanismului religios al Inchizitiei, cel al intolerantei rasiale a nazismului sau cel al pretentiilor egalitariste ale comunismului, toate utopii care, aplicate, au avut consecinte dramatice. „Utopia face totusi parte din conditia umana. In arta, si uritul si frumosul sint lafel de frumoase. Cind un individ isi traieste imaginar utopia, nu face rau nimanui, chiar daca e vorba despre o fantezie singeroasa. Civilizatia nu trebuie insa sa ne interzica sa traim in imaginatie, in «minciuna» literaturii. A crede ca literatura este responsabila de ce e rau in lume inseamna sa confunzi efectul cu cauza“, a fost de parere romancierul, convins ca literatura trebuie sa reflecte si calitatile remarcabile, dar si abjectia si abisurile sufletesti ale fiecaruia dintre noi.

Sursa: Cotidianul.ro


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 22 Sep 2005, 03:14 AM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



frusty.gif frusty.gif Am ratat ocazia...


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 04:25 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman