HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Luminita De La Capatul Pumnalului, de Mircea Cartarescu
Felina
mesaj 23 Aug 2005, 01:53 PM
Mesaj #1


bulina
******

Grup: Membri
Mesaje: 10.490
Inscris: 19 January 05
Forumist Nr.: 5.473



Luminita de la capatul pumnalului (de Mircea Cartarescu)

"Am sa plec peste doua luni in Franta ca "mesager al culturii romanesti", intr-un grup de doisprezece scriitori romani. Colegii mei sunt buni scriitori, perfect comparabili cu oricare altii din lumea larga.

Sunt produsele de lux ale unui instinct national care nu si-a abandonat niciodata complet, indiferent de erorile si ororile istoriei, traseul european, sentimentul ca e parte organica din acest continent spiritual si din lumea civilizata.

Toata marturia noastra in acest sens nu va face insa doi bani, pentru ca ea nu va reusi sa schimbe o iota dintr-o alta marturie, care ne preceda penibil, idiot, nespus de dureros, sosirea in Franta. E ca si cand acolo vom fi treisprezece, intre care unul cu o voce incomparabil mai puternica decat a celorlalti, pentru ca e vocea nebuniei, a fanatismului si a crimei.

In ochii lumii, Luminita Solcan e de o suta de mii de ori mai romanca decat mine.


Pentru lumea decenta, ea e adevaratul "mesager al culturii romanesti". Uneori simt ca m-am saturat de soarta mea pana peste cap. Pur si simplu nu vreau sa merg in Franta purtand masca asasinei de la Taize, mi-a ajuns si mi-a rasajuns sa fiu privit ca zdrentarosul, barbarul si descreieratul Europei!

La ora aceasta suntem, in ochii lumii, un popor de douazeci de milioane de asasini ai fratelui Roger. Sa nu ne facem iluzia ca lucrurile stau altfel.

Femeia care s-a apropiat pe la spate de calugarul de 90 de ani, unul dintre cei mai buni si mai sfinti oameni de pe pamant, si care i-a-nfipt cutitul intre omoplati, lipsindu-l astfel de o moarte blanda in patul lui, putea sa fie de orice natie, dar ea n-a fost nici suedeza, nici gaboneza, nici chiliana, nici sarboaica, nici rusoaica.

S-a-ntamplat sa fie dintr-un popor despre care francezul mediu deja stia ca si-a tinut copiii orfani, bolnavi de SIDA, in conditii de exterminare.

Un popor care a pacalit Occidentul cu o revolutie trucata, care imediat dupa aceea a invadat continentul cu o scursura ce a pradat si-a asasinat pretutindeni, care si-a perpetuat retelele mafiote securisto-comuniste pana-n ziua de azi, care are cea mai mare coruptie si cel mai scazut salariu minim pe economie din Europa.

Un popor care inca mai practica exorcisme samanice chiar in sanul bisericii nationale, crucificand si torturand. Sa nu ne imaginam ca, pe merit sau nu, suntem altfel vazuti in lume.

Puteti spune ca e un caz izolat, care va fi uitat dupa o vreme. Ca femeia era nebuna inainte de a fi romanca. Sunt absolut de acord, cu exceptia faptului ca incidentul va fi cu adevarat uitat. Ceva va ramane. Si nu legat de femeia din Iasi cu nebunia ei cu tot, ci de fiecare dintre noi.

Fapta ei, intolerabila si monstruoasa oricum ai lua-o, va intari exponential imaginea noastra umilitoare, ne va face sa iesim in lume si mai contaminati de acel damf fetid pe care multi dintre noi nu-l merita.

Luminita Solcan a pretins ca ea n-a vrut decat sa atraga atentia parintelui Roger. Si cum sa atragi mai bine atentia decat infigind un cutit in spate? Poate ca si romanul care-a asasinat-o pe sotia insarcinata cu doi gemeni a vamesului elvetian a vrut doar sa-i atraga atentia.

Poate ca si cei mai instariti oameni din fiecare sat, care si-au facut, din furturi si talharii, palate cu turnulete de tabla si cu BMW-uri in curte sunt bieti oameni frustrati care vor sa atraga atentia lumii. Poate ca asta e modul romanesc de a cere atentie, prin minciuna generalizata, prin dispretul legii si al vietii...

Caci ii las acum pe occidentali, cu idiosincraziile lor intemeiate sau nu, in pace si ma-ntreb daca nu cumva ar trebui sa ne-o asumam pe Luminita Solcan.

De unde-a iesit ea? Din ce lume, cu ce valori? Ce forte coplesitoare au actionat asupra ei facand-o sa treaca de teribila poarta interioara pe care scrie "Sa nu ucizi"? Ar fi o copilarie sa negam ca, macar unele dintre aceste forte, sunt presiunile lumii noastre romanesti, presiuni pe care, chiar daca n-am devenit ucigasi, le simtim foarte bine cu totii: blestemul anonimatului, al saraciei, al

numelui rau, al lipsei de perspective. Cioran era vitriolat de faptul de-a apartine unui neam obscur. Intre timp, neamul romanesc, doar obscur pe atunci in ochii lumii civilizate, s-a transformat intr-un neam suspect, daca nu odios de-a dreptul. Si pare ca merge din rau in mai rau.

De cincisprezece ani asteptam sa zarim luminita de la capatul tunelului. Ni s-a dat in schimb, pe neasteptate, cu o ironie demiurgica intr-adevar cioraniana, doar Luminita de la capatul pumnalului...

Ma-ntreb daca nu e singura pe care o meritam. "

Ce parere aveti? meritam, nu meritam?


--------------------
"Be kind, for everyone you meet is fighting a hard battle."
Never asume.
A friend told me I was delusional. I almost fell off of my unicorn.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Superunknown
mesaj 23 Aug 2005, 04:45 PM
Mesaj #2


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 911
Inscris: 15 February 04
Forumist Nr.: 2.236



Intii de toate, eu nu inteleg cine l-a facut pe acest idiot frustrat Cartarescu "mesagerul culturii romanesti". Dupa parerea mea, are tot atita drept sa reprezinte cultura romana cit are Adrian Copilu Minune. Amindoi sint produse "la moda" ale societatii de consum, diferenta e ca fanii lui Cartarescu sint mai pretentiosi (nu neaparat mai inteligenti) decit ai lui ACM.

In al doilea rind, nu pot sa nu observ si eu ca Luminita Solcan este etichetata obsesiv, nu doar in strainatate ci si in mass-media din tara, drept "romanca". Da, este romanca, dupa cum este si catolica, si bolnava psihic. Orice om "decent" intelege ca ea a comis o crima pentru ca era nebuna, nu pentru ca era romanca. La fel, mi se pare ciudat ca se trece cu vederea faptul ca respectiva este de confesiune catolica. De ce nu se generalizeaza acest aspect de catre mass-media? E cu atit mai ciudat cu cit totzi s-au grabit acum doua luni sa declare incidentul de la Tanacu drept reprezentativ pentru ortodoxie. Insusi Cartarescu in articolul de fatza se lamenteaza ca "practicam exorcismele samanice in sinul bisericii nationale".

Iar daca Cartarescu (scuzati cacofonia, a fost intentionata) simte ca povara de a fi compatriot cu Luminitza Solcan e prea grea pentru umerii sai fragili de pseudo-intelectual fandosit, n-are decit sa-si gaseasca un alt popor mai putin blestemat si o alta cultura careia sa-i fie "mesager".


--------------------
"Screw you guys, I'm going home" (E. Cartman)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cociuba
mesaj 23 Aug 2005, 05:28 PM
Mesaj #3


Cavalerul nedesavarsit
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.548
Inscris: 25 April 04
Forumist Nr.: 3.251



-si eu am sentimentul ca spoton.gif cartarescu e doar un alt produs de ocnsum... wink.gif


--------------------

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 23 Aug 2005, 05:28 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
carrad
mesaj 23 Aug 2005, 06:53 PM
Mesaj #4


care este oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.061
Inscris: 27 September 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 4.566



o fi asa....dar se pare ca parerea lui conteaza intr-o oarecare masura...
sau ma-nsel?


--------------------
prietenia e o chestiune de opinie!
"cine se iubeste se (auto)tachineaza" (carmelita)
oPsedatii stiu de ce :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Olaf
mesaj 23 Aug 2005, 07:25 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.591
Inscris: 22 September 03
Forumist Nr.: 826



In ce sens conteaza? Pentru cine?
Conteaza in masura in care cei care il citesc se apuca sa se simta prost pentru niste chestii de care nu sunt responsabili si nu le-ar fi putut impiedica in nici un fel... Si numai pentru ei.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 24 Aug 2005, 03:02 AM
Mesaj #6


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Asta e alta fateta a romanismului "ce zice lumea".
Faptul ca cineva a comis o crima iar eu (si Cartarescu) ne-am nascut pe aceleasi plaiuri cu ea nu imi scade mie (sau lui Cartarescu) din valoare. Iar daca un strain m-ar dispretui pe mine pentru faptele concetatenilor mei, scuze, dar am dreptul atunci sa-mi fac si eu o parere despre el (si implicit si despre natia lui).


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
black ice
mesaj 24 Aug 2005, 10:23 AM
Mesaj #7


blue-eyed dreamer
******

Grup: Moderator
Mesaje: 1.367
Inscris: 14 April 03
Din: Cluj / Bucuresti
Forumist Nr.: 192



Chiar nu inteleg cu ce nu sunteti de acord din articolul de mai sus...

Maretule Super Necunoscut, nu stiu daca ai observat, dar 'mesagerul culturii romanesti' era o sintagma pusa in ghilimele, lucru ce spune multe.
Pe de alta parte sa-l numesti 'idiot' pe unul din cei mai buni scriitori romani [inca in viata] iarasi spune multe...


--------------------
"Mai bine o noapte eternă decât o zi fadă, mai bine obscuritatea decât o lumină ştearsă" (E. Cioran)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nico
mesaj 24 Aug 2005, 11:17 AM
Mesaj #8


Fairy
*****

Grup: Membri
Mesaje: 733
Inscris: 17 March 04
Forumist Nr.: 2.633



Mie mi se pare putin exagerata reactia lui, desi in principiu sunt de acord cu ideea ca ceea ce s-a intamplat poate afecta imaginea noastra afara. Dar pana la urma toate natiile au uscaturile lor, iar mass media abunda de astfel de cazuri abominabile. Cred ca pe mine nu trebuie sa ma preocupe faptele altora atat de mult si sa ma simt umilit fara a avea nici o vina, ci as spune ca, mai degraba, ar trebui sa ma preocupe modul in care pot dovedi eu ca sunt civilizat. Iar Cartarescu, ca si ceilalti scriitori, nu ma indoiesc, poate arata acest lucru, desi impactul vizitei in Franta va fi mult mai mic...

Daca un autor este placut de public, nu inseamna neaparat ca este "produs de consum" iar alte afirmatii, absurde, nici nu merita comentate.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mistinguett
mesaj 24 Aug 2005, 07:12 PM
Mesaj #9


Cea Mai Impaciuitoare Forumista din 2003
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.395
Inscris: 25 April 03
Forumist Nr.: 240



Blakie, eu personal nu-s de acord cu articolul de mai sus pentru ca nu inteleg sentimentul de vinovatie aproape isteric al romanilor (Cartarescu nu este singurul care se simte vinovat/jenat/umilit pentru crima Luminitei).
QUOTE
ceea ce s-a intamplat poate afecta imaginea noastra afara

Crime ca cea comisa de Luminita s-au mai intamplat si nu-mi aduc aminte ca sa fi auzit ca poporul caruia ii apartinea criminalul sa fie "pedepsit" cu vreo generalizare.
QUOTE
De unde-a iesit ea? Din ce lume, cu ce valori? Ce forte coplesitoare au actionat asupra ei facand-o sa treaca de teribila poarta interioara pe care scrie "Sa nu ucizi"? Ar fi o copilarie sa negam ca, macar unele dintre aceste forte, sunt presiunile lumii noastre romanesti, presiuni pe care, chiar daca n-am devenit ucigasi, le simtim foarte bine cu totii: blestemul anonimatului, al saraciei, al numelui rau, al lipsei de perspective. Cioran era vitriolat de faptul de-a apartine unui neam obscur. Intre timp, neamul romanesc, doar obscur pe atunci in ochii lumii civilizate, s-a transformat intr-un neam suspect, daca nu odios de-a dreptul. Si pare ca merge din rau in mai rau.

Este oare Luminita produsul societatii romanesti? Este ea reprezentativa pentru problemele si neimplinirile - majore dealtfel - ale economiei romanesti? Nu cred.
Mult mai daunatoare imaginii romanilor si Romaniei sunt nenumaratele ne-crime care se intampla zi de zi in viata romanilor: copiii strazii, neseriozitatea oamenilor (de afaceri sau nu), indiferenta lor fata de ce se intampla cu proprietatea comuna si (din pacate) inca multe altele.
Si comportamentul compatriotilor inafara granitelor Romaniei ma ingrijoreaza - hoardele de hoti/talhari/neciopliti, dar nu o singura persoana care a comis o crima.
Articolul lui Cartarescu confunda un pic importanta faptelor unui popor si a unei persoane, si uite de-aia nu-s de acord cu el.


--------------------
Life is what happens to you while you're busy making other plans.
"An eye for an eye makes a blind world" - Ghandi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cociuba
mesaj 24 Aug 2005, 07:23 PM
Mesaj #10


Cavalerul nedesavarsit
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.548
Inscris: 25 April 04
Forumist Nr.: 3.251



-mie mi se pare ca articolul e chiar prost facut:pai ce germanii toti sunt vinovati pentru crimele de razboi (le pare rau urmasilor,dar ei nu sunt vinivati) ,sau daca cineva e tigan automat el trebuie sa se simta vinovat pentru neamul sau... hh.gif e ciudat felul asta de a gandi, eu unul nu sunt nici fericit dar nici dezamagit ca sunt roman... wink.gif
-sunt mandru pentru ceea ce am facut eu,nu pentru crima facut-o (scuzati-ma) de o proasta (pai e ca si cum as fi eu vinovat pentru toate idioteniile de la ora 5 ),in acest articol Cartarescu a demonstrat ca are el o problema,nu Romania,si anume ca ii e rusine ca e ''roman''...nici o problema atati asi atatia oameni de cultura au plecat din tara pentru a se consacra peste hotare...


ps:cartarescu a devenit un simbol al culturii de consum,de aceea nu toate operele sale trebuiesc neaparat considerate de geniu... blink.gif (@nico-acum am observat postul tau-nu e nimic in neregula de a fi autor de consum... wink.gif )


--------------------

user posted image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ilie
mesaj 25 Aug 2005, 12:41 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.816
Inscris: 16 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.605



Cartarescu e de consum, incercand acum sa scrie intr-un fel voalat cum scria Patapievici acum 10 ani.
Lui ii e rusine ca e roman..., astfel e un prost care vrea sa epateze ca sa se vanda (exact cum s-a comentat mai devreme, cum ar fi ca la germani sau brazilieni sa le fie rusine de ceea ce sunt, sau la martieni de exemplu sa le fie rusine ca sunt verzi sau cum or fi...!!!)
Dar orice roman poate reprezenta Romania, in arta etc.

A fost (sau mai este inca) la Viena (acum) o expozitie mondiala cu arta moderna actuala;
cum e reprezentata Romania?: pe cine au trimis cei de la cultura?
pe unul Knor (nu e supa) care a facut o opera fabuloasa: pe 20 de mp, o camera vopsita in negru, neluminata, in care e scrijelit cu cuiul: 10 (zece fix), 9 (noua fix)...etc pana la 0 (cifre si litere), am mai deslusit o chestie mica cu rol de cuier nefolosit si doua usi, pe una intri...
asta e toata "opera" la care se da si o explicate in exterior: autorul a lucrat 3 ani la ea si reprezinta contributia romanilor la umanitate...

Tot asa e si Cartarescu: sa-mi spuna cineva ce carti mari a scris (nu cateva fraze sau titluri comerciale, bine alese).
Acestuia i se da prea multa importata (cred ca in special de cei nemultumiti sau de ratati) fata de valoarea lui reala.

Pentru cine are urechi de auzit: nici un artist mare nu i-a fost rusine de faptul ca s-a nascut in India, Argentina sau Norvegia. Nici marii dizidenti din Rusia sau China nu au facut asta, ei au criticat doar sisteme sau dictatori.

Acesti artisti stupizi ar trebui sa vada, daca ar calatori prin Europa, ca nu este o diferenta intre cetatenii europeni si cei romani cum cred ei cu mintea aia bolnava si mai si spun la altii, unii uitandu-se in gura lor ca altii la rasarit,
diferenta asta o face mintea lor slugarnica, necunoscatoare, puturoasa si dornica de senzational (ziaristii comercianti din ei), precum si situatia materiala (saracia din pacate afecteaza pe oricine de oriunde, si asta stie orice cetatean european...care stie...).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PIT-a-PAT
mesaj 25 Aug 2005, 02:16 AM
Mesaj #12


Vataf
***

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 102
Inscris: 20 February 04
Forumist Nr.: 2.295



aaa....ce-a facut Luminita Solcan ? ca am spus ca nu ma mai tampesc cu tembelizorul vacanta asta biggrin.gif.

In rest mi se pare puntin exagerata reactia lui Cartarescu. Cred ca a avut un moment de furie si s-a descarcat. Toti cred ca avem momente d-astea.
Iar pe Cartarescu chiar nu-l consider de consum. E chiar culmea afirmatia asta. Adica omul a mai scris prin ziare, a devenit o persoana mai publica, mai cunoscuta..si gata...e de consum. (pana la urma stiu ca si Adrian Copilul Minune a zis ca-l citeste in draci pe Cartarescu...cata reclama! ).
Nu cred ca ii e rusine ca e roman ci doar a fost iar dezamagit. (cati romani nu ne dezamagesc zi de zi....)


--------------------
Doi copii numarau o bila.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bdl
mesaj 25 Aug 2005, 04:51 AM
Mesaj #13


Cel Mai Amuzant Forumist
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.642
Inscris: 15 March 03
Din: Unde e cald si bine
Forumist Nr.: 86



Nu generalizati fratilor.....si Nero a dat foc Romei, asta nu inseamna ca italienii sint piromani....Si Ciociolina a facut filme porno, asta nu inseamna ca toate italiencele inghit....si Brincusi a facut Pasarea maiastra....asta nu inseamna ca orice roman care pune mina pe o piatra e sculptor....poate vrea sa sparga un geam.... wink.gif


--------------------
user posted image
-
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 25 Aug 2005, 07:24 AM
Mesaj #14


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



1. Cărtărescu e inconsecvent şi ilogic ( ca să mă exprim delicat wink.gif ) - face generalizări imbecile la români, deşi, în mod normal ( mai ales dacă e vorba de "minoritari" ) se dădea de ceasul morţii să condamne generalizările. rofl.gif
Involuntar probabil, articolul e foarte bun din acest punct de vedere şi iată de ce : se poate considera că "ruşinea" cu pricina e doar un reflex al unei sensibilităţi exagerate, de artist, a lui Cărtărescu. Dar dincolo de asta - ca om care s-a fâţâit ceva prin străinătate în ultima vreme - el clar că el descrie o reacţie pe care a observat-o şi resimţit-o şi - atenţie ! - nu oriunde, ci în cercurile culturale elitiste internaţionale, multiculturaliste, deschise şi promotoare ale noului, bla, bla ... smile.gif
Ori dacă în astfel de cercuri din state dezvoltate şi civilizate se practică astfel de raţionamente ... mă înţelegeţi ... devil.gif

2. Ca părere pur personală despre poetul Cărtărescu : el face parte din poeţii ... să le zicem disidenţi, cărora înlăturarea lui Ceauşescu şi prăbuşirea comunismului le-a cam redus drastic publicul amator de "şopârliţe conotate" ( altceva cică nu se putea, pe când acuma ... poţi să înjuri pe cine vrei ) şi le-a luat pituţa de la gură. Apropo - se pare că nu era tare greu să faci disidenţă de un anumit tip în România de vreme ce, cu doar două zile înainte de Congresul al XIV-lea, el citea într-un cenaclu literar pamfletul "Păpuşarii" - fără să-l popească nimeni după asta. unsure.gif Şi na ... se reorientează omul ... ce să facă ... rolleyes.gif

QUOTE (Superunknown @ 23 Aug 2005, 05:45 PM)
La fel, mi se pare ciudat ca se trece cu vederea faptul ca respectiva este de confesiune catolica. De ce nu se generalizeaza acest aspect de catre mass-media? E cu atit mai ciudat cu cit totzi s-au grabit acum doua luni sa declare incidentul de la Tanacu drept reprezentativ pentru ortodoxie. Insusi Cartarescu in articolul de fatza se lamenteaza ca "practicam exorcismele samanice in sinul bisericii nationale".

Exact la asta m-am gîndit şi eu. Aproape nimeni nu a menţionat mai mult decât în treacăt că asasina era de confesiune catolică.
Dacă era cumva botezată ortodox cred că se declanşa isteria ... ce mai ... era deja un semn de război confesional ... tongue.gif

Acest topic a fost editat de MIA: 25 Aug 2005, 07:52 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nico
mesaj 25 Aug 2005, 08:50 AM
Mesaj #15


Fairy
*****

Grup: Membri
Mesaje: 733
Inscris: 17 March 04
Forumist Nr.: 2.633



QUOTE
Dar dincolo de asta - ca om care s-a fâţâit ceva prin străinătate în ultima vreme - el clar că el descrie o reacţie pe care a observat-o şi resimţit-o şi - atenţie ! - nu oriunde, ci în cercurile culturale elitiste internaţionale, multiculturaliste, deschise şi promotoare ale noului, bla, bla ... 
Ori dacă în astfel de cercuri din state dezvoltate şi civilizate se practică astfel de raţionamente ... mă înţelegeţi ... 

MIA a pus punctul pe i. Lui Cartarescu nu ii e rusine ca este roman. E greu de explicat ce simti atunci cand, pe seama unor conationali ca in exemplele lui, remarci atitudinea si dispretul occidentalilor. Oare cum ar trebui sa reactionezi? Sa fii indiferent, sa te faci ca nu observi?

De curand am remarcat pe propria piele cum este sa constati ca in Spania toti cersetorii, cei pe care i-am vazut eu, si chiar si hotii din Barcelona, sunt tigani romani. Mi-a fost jena... dar nu pentru ca eram romanca (ma uitam la mine si prietenii mei si eram absolut in regula, ba chiar mai civilizati decat unii "europeni") insa ma gandeam la cum ar putea interpreta lucrul asta spaniolii si cei care venisera acolo in vacanta si nu ca sa plece cu buzunarele golite.

Cartarescu este o personalitate controversata, dar este o personalitate smile.gif

Acest topic a fost editat de Nico: 25 Aug 2005, 08:51 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Achernar
mesaj 25 Aug 2005, 09:16 AM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.907
Inscris: 11 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.553



"In 1989 Marc Dutroux este condamnat la 13 ani si 6 luni de inchisoare pentru infractiunile de rapire, viol si agresiune savarsite, in 1985, asupra mai multor minori. In 1992, dupa executarea a 6 ani din pedeapsa, beneficiaza de eliberare conditionata. In urma unei calatorii pe care o face cu sotia sa, Michelle Martin, in Slovacia, mai multe tinere slovace vor vizita domiciliul celor 2 soti. In 1994, cu ajutorul somniferelor, o va adormi pe una din ele si o va viola, filmand in acelasi timp ce se intampla, fara ca ea sa-si dea seama de nimic. In 1996 sotia sa ii devine complice: e obligata sa dizolve somnifere in cafeaua oferita celor 2 slovace venite in vizita si apoi sa paraseasca domiciliul conjugal. Din nou, Marc Dutroux o violeaza pe una din cele 2 tinere – deja adormite – si filmeaza scena."

Marc Dutroux e cetatean belgian. Concluzia 'logica' : toti belgienii-s niste jeguri pedofile. Propun ca de-acum inainte nici un cetatean belgian sa nu poata intra pe teritoriul altor state daca nu are tatuat mare pe frunte 'posibil pedofil periculos'. De asemenea ar trebui sa se interzica prin lege belgienilor sa se apropie de un minor la mai mult de 10 metri.
p.s : unui oarecare Jean Dubois din Bruxelles i-o fi 'rusine ca e belgian' ? Presupun ca nici nu mai iese din casa de jena ...
In plus, nu mi se pare normal ca actoul Van Damme sa se fataie prin Romania fara sa fie strict supravegheat. Fiind belgian la origine se presupune ca are inscrise in codul genetic inclinatii ... periculoase.

Cat despre neamtul ala homo de si-a ucis si mancat amantul ... Am de ales : fie nemtii-s canibali, fie pidosnicii-s canibali. Uupss ... fac discriminare sexuala. Incalc drepturile (h)om(o)ului ... E clar ca-s roman, adica prin definitie inapoiat.

Acest topic a fost editat de Achernar: 25 Aug 2005, 09:40 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Eclectic
mesaj 25 Aug 2005, 10:39 AM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.926
Inscris: 6 April 04
Forumist Nr.: 2.950



Cred ca M. Cartarescu face parte din randurile frustratilor care simt, alternativ, mandria sau rusinea de a fi roman, incapabil sa se vada pe sine si sa-i vada pe cei din jur prin prisma individualitatii.
Mie nu are de ce sa-mi fie rusine ca o romanca a ucis, la fel cum nu am motive de mandrie pentru rezultatele excelente obtinute de elevii romani pe la olimpiadele internationale.
Din pacate, se pare ca va mai trece o vreme pana la constientizarea acestui fapt.


--------------------
Nu semnez.
I love flowers.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michelle
mesaj 25 Aug 2005, 02:46 PM
Mesaj #18


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 3.750
Inscris: 8 January 05
Din: ???
Forumist Nr.: 5.402



cine sa constientizeze frate?tu,Cartarescu,poporul roman sau intreg universul?


--------------------
Life is about having the mixture of the curiosity of an older person and the imagination of a child
Daphne Guiness

Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti, decit iubit pentru ceea ce nu esti!
Anatole France
Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonsays
mesaj 25 Aug 2005, 04:33 PM
Mesaj #19


Batranel oPsedat
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.074
Inscris: 15 January 04
Forumist Nr.: 1.836



Imi pare rau ca a murit un individ (de care pana ieri-alaltaieri nu aflasem, si de care multi nu aflasera, pana la acest nefericit incident) caruia i se atribuie atatea calitati si merite deosebite. Dar.. nu inteleg dece ar trebui sa imi para rau ca sint roman, din cauza nationalitatii unui singur specimen (nici chiar unui grup de specimene). Poporul german se simte vinovat ? Rusii ? Japonezii ? AMERICANII ??
Instinct national .. poate gresesc, dar "instinctul national" ar trebui sa fie mai degraba o MANDRIE, decat o jena.. si, daca tot este cultivat, plivit, udat... macar sa fie facut bine.
Ce stie francezul mediu despre Romania.. hmm.. daca este adevarat ce spune Cartarescu, inseamna ca francezul mediu este analfabet; nu poti emite o parere despre o tara doar pe baza unor jurnale tv care alearga dupa public cu limba scoasa; deci, in afara de alanfabet, este si prost. Apai, draga domnule Cartarescu, mi se falfaie daca prostul mediu din alta tara are impresii gresite despre mine; nu pot sa mai pun un procent la impozit, pentru ministerul invatamantului din Franta.
Poporul roman a pacalit occidentul cu revolutia ? nu cred... cred ca marii maestri din spatele cortinei au facut-o; si romanii au fost prostiti, la fel ca si occidentul.
De zeci de ani asteptam sa vina americanii; au venit rusii, si ne-au inrosit curul, de inca ne mai ustura; au venit rusii, si nici acum nu au plecat. Daca Mircea Cartarescu spune ca ASTEAPTA luminita de 15 ani .. apai, stimabile, esti reprezentativ pentru segmentul de populatie care sta cu palma in c*r, si .. asteapta ! Mai sint si altii care pun mana, si fac cate una alta. Prefer sa fac parte din a doua categorie. Domnia voastra poate face parte din prima; si atunci da, o meritati pe Luminita. Va reprezinta.

Eu unul.. ma simt bine in pielea mea. La mine in tara. In oras. In casa mea. Cred ca cei care ne reprezinta, si care nu au fost trimisi de noi acolo, ar trebui schimbati, daca le este rusine. Prefer un idiot entuziast, decat un carturar mohorat.


--------------------
-- de aceea pentru mine muntele - munte, se zice, de aceea pentru mine iarba - iarba, se spune, de aceea pentru mine izvorul - izvoreste, de aceea pentru mine, viata - se traieste --
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carrad
mesaj 25 Aug 2005, 05:35 PM
Mesaj #20


care este oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.061
Inscris: 27 September 04
Din: Timisoara
Forumist Nr.: 4.566



asta de care zice cartarescu e o kestie tipic romaneasca sau, ma rog, un anumit mod de a te vedea pe tine...poate specific acelor culturi care se resimt marginale....vorbeam odata cu un occidental de kestia asta si imi zicea ca ii pare foarte rau ca noi ne privim asa, ca, din punctul lor de vedere nu e asa....
ma doare capu' si nu mai am kef sa ma gandesc acum la toti tampiteii care fac tot felul de "giumbuslucuri" (inclusiv voteaza din motive total aiurea!!!), da' nu vad de ce ar trebui eu sa ma identific cu alti romani/sarbi....imi ajung prostiile pe care le fac eu....nu sunt nici sfant, nici misionar si nu cred ca e cazul sa-mi asum vreo actiune a semenilor mei.....sunt om si asta e suficient....e deja prea mult hh.gif


--------------------
prietenia e o chestiune de opinie!
"cine se iubeste se (auto)tachineaza" (carmelita)
oPsedatii stiu de ce :D
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MIA
mesaj 25 Aug 2005, 08:31 PM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 3.320
Inscris: 21 April 04
Din: Timisoara, Romania
Forumist Nr.: 3.188



QUOTE (Nico @ 25 Aug 2005, 09:50 AM)
MIA a pus punctul pe i. Lui Cartarescu nu ii e rusine ca este roman. E greu de explicat ce simti atunci cand, pe seama unor conationali ca in exemplele lui, remarci atitudinea si dispretul occidentalilor. Oare cum ar trebui sa reactionezi ? Sa fii indiferent, sa te faci ca nu observi ?

Mai degrabă cred că în această situaţia vina e împărţită fifty-fifty. rolleyes.gif

Cărtărescu are probabil frustrările lui ( care nu le avem ? tongue.gif şi plus de asta poeţii tind să dea aşa ... o interpretare "cosmică" şi cauze naţionalo-continentalo-globale la asta laugh.gif ), dar şi ăia au o problema în a face astfel de generalizări pe care, plus de asta, le critică de zor când le fac alţii. devil.gif

"Conştientizarea" unilaterală oricum nu ajută la mare lucru. rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 15 May 2024 - 10:45 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman