HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Pastele Crestine Versus Pastele Iudaice, Nou versus Vechi, Spiritual versus Moral
edinide
mesaj 26 Mar 2005, 03:11 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Pastele Iudaice isi au originea in eliberarea Evreilor din scalvia lui Faraon, si sint descrise in Cartea Exodului.

12 1 Domnul a zis lui Moise şi lui Aaron īn ţara Egiptului:
12 2 ,,Luna aceasta va fi pentru voi cea dintīi lună; ea va fi pentru voi cea dintīi lună a anului.
12 3 Vorbiţi īntregei adunări a lui Israel, şi spuneţi -i: ,Īn ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă.
12 4 Dacă sīnt prea puţini īn casă pentru un miel, să -l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, după numărul sufletelor; să faceţi socoteala cīt poate mīnca fiecare din mielul acesta.
12 5 Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied.
12 6 Să -l păstraţi pīnă īn ziua a patrusprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să -l junghie seara.
12 7 Să ia din sīngele lui, şi să ungă amīndoi stīlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde īl vor mīnca.
12 8 Carnea s'o mănīnce chiar īn noaptea aceea, friptă la foc; şi anume s'o mănīnce cu azimi şi cu verdeţuri amare.
12 9 Să nu -l mīncaţi crud sau fiert īn apă; ci să fie fript la foc: atīt capul, cīt şi picioarele şi măruntaiele.
12 10 Să nu lăsaţi nimic din el pīnă a doua zi dimineaţa; şi, dacă va rămīnea ceva din el pe a doua zi dimineaţa, să -l ardeţi īn foc.
12 11 Cīnd īl veţi mīnca, să aveţi mijlocul īncins, īncălţămintele īn picioare, şi toiagul īn mīnă; şi să -l mīncaţi īn grabă; căci sīnt Paştele Domnului.
12 12 Īn noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului, şi voi lovi pe toţi īntīii-născuţi din ţara Egiptului, dela oameni pīnă la dobitoace; şi voi face judecată īmprotiva tuturor zeilor Egiptului; Eu, Domnul.
12 13 Sīngele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sīngele, şi voi trece pe līngă voi, aşa că nu vă va nimici nici o urgie, atunci cīnd voi lovi ţara Egiptului.

Dupa invatatura lui Moise, Evreii si-ai taiat mielul sau iedul, au insemnat canaturile si pragul usii cu singele mielului si au scapat de urgia care a lovit Egiptul si care a dus la eliberarea lor din robie. De atunci incolo, au pastrat sarbatoarea in fiecare an ca si comemorare a eliberarii lor.
La o astfel se sarbatoare tinuta in Ierusalim s-a coborit Isus cu toti discipolii Sai, inainte de Cina Cea de Taina. Iudeii urmau sa sarbatoreasca Pastele prin sacrificarea mielului, Isus s-a dus pe Sine Insusi drept Miel de Pasti. Acel Pasti marcheaza pragul dintre Legea Veche si Legea Noua, si este originea Pastelui nostru de astazi.

Care este pentru voi semnificatia Primului Paste Evreiesc, semnificatia Primului Paste Crestin, semnificatia Pastelui Crestin Contemporan si semnificatia Pastelui Evereiesc Contemporan?

Acest topic a fost editat de edinide: 26 Mar 2005, 08:20 PM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria Luiza
mesaj 26 Mar 2005, 05:16 AM
Mesaj #2


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 372
Inscris: 13 February 05
Forumist Nr.: 5.695



QUOTE
Care este pentru voi semnificatia ACELUI Pasti, si care este pentru voi semnificatia ACESTUI Pasti?


Pentru mine 'Pastele' evreiesc nu are nici o semnificatie pentru ca nu l-am sarbatorit niciodata. Este o simpla istorie din Vechiul Testament si o sursa de informatie culturala. Pastele "nostru" are nu numai semnificatii religioase dar si traditionale, culturale, familiale. Inseamna mersul la biserica, trecut pe sub masa,impartasanie,post, pantofi noi, misterul aducerii de lumina, ciocnitul oualelor, mirosul de drob, fericirea de a fi cu cei dragi.....toate astea poate intr-o alta ordine dar toate si inca mai multe!


--------------------
Nu trimiteti copii la umplut cu sifoane.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 26 Mar 2005, 07:58 AM
Mesaj #3


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Paştele evreilor semnifică ceva iar Paştele creştinilor īnseamnă altceva. Eu nu văd aici decīt o coincidenţă de nume şi o mică legătură faptică. Nu cred că e bine să folosim cuvīntul "versus". Să lăsăm fiecare dintre credinţe cu Paştele propriu...

Eu personal agreez mai mult denumirea "Īnvierea Domnului" decīt "Paşte" aşa cum agreez mai mult denumirea de "Naşterea Domnului" decīt "Crăciun".

Mi-e foarte greu să spun ce īnseamnă pentru mine Īnvierea. Nici nu am cuvinte potrivite, nici mintea nu mă duce spre formulări satisfăcătoare. Atīt pot să spun că īnseamnă foarte foarte mult. Īmi cer scuze pentru neputinţă, īn Sīmbăta Mare catolică, īn care mă aflu, Īnvierea pare departe...

Domnul să ne lumineze!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 26 Mar 2005, 07:58 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
edinide
mesaj 26 Mar 2005, 08:18 AM
Mesaj #4


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Este o simpla istorie din Vechiul Testament si o sursa de informatie culturala.

ML,
Nici eu nu am sarbatori Pastele Evreiesc niciodata, dar o semnificatie tot are.
Atunci, era voba de a sacrifica pe Primul Nascut, nu din rindul Evreilor ci din rindul celorlalti. Ceilalti, nepreveniti, au sacrificat din rindul lor. Evreii, preveniti, au sacrificat din ce nu era al lor, din Primul Nascut al Animalelor. Este deci o punere in balanta a Primului Nascut Uman cu Primul Nascut Animal, sacrificiul Animalului tinind loc de Sacrificiul Omului. Singe Nevinovat tot a fost varsat, si anume Singele Animalului pe usiori, care a spalat astfel Singele Omului de dincolo de usa. Tot acest Singe de Prim Nascut pare a face trecerea de la Legea Veche la Legea Noua acum doua mii de ani.
Cu restul, ma gindesc ca ai dreptate.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1,618033
mesaj 26 Mar 2005, 07:36 PM
Mesaj #5


Cronicar
******

Grup: EmailInvalid
Mesaje: 1.500
Inscris: 6 May 03
Forumist Nr.: 267



Exact. Si sangele acelui miel prefigura Mielul care s-a dat de bunavoie pentru oameni, ca ei sa traiasca si sa nu fie distrusi de Nimicitorul, atunci cand va sa vie.
Iar omul are de facut un singur lucru: sa accepte acest sange pe care insusi Fiul lui Dumnezeu l-a dat pentru el. Sa stea si sa vegheze, asteptand venirea Sa. Si sa rasfranga lumina pe care a primit-o de la El, catre ceilalti oameni.

Usor de spus, greu de facut. Iata de ce oamenii se concetreaza din pacate asupra lucrurilor materiale "de facut" in aceste zile, gatind, cumparand, curatand si acumuland, dar uitand tocmai de Fiul, cel prefigurat de mielul pe care tocmai il mananca, an de an, in propriile farfurii.

Caci iudeii mancau mielul cu ierburi amare si cu suspin, nu cu banchete si betii...

Iar dimensiunea crestina a Pastelui evreiesc este simpla: primul Paste este implinit de ultimul, iar Mielul lui Dumnezeu ii adauga impartasirea din paine si vin, ca simbol al acceptarii jertfei Sale, cu mult mai mare decat jertfa unui miel fizic.

Deci cele doua sarbatori au o legatura extrem de bogata in semnificatii - care merge pana acolo incat neintelegerea primului duce la neimplinirea celui din urma...


--------------------
<span style='font-size:8pt;line-height:100%'>
An angel led me when I was blind
I said take me back, I've changed my mind
Now I believe
From the blackest room, I was torn
He called my name, a love was born
So I believe.

DM - Suffer Well (Playing the Angel)</span>
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 26 Mar 2005, 08:16 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Deci cele doua sarbatori au o legatura extrem de bogata in semnificatii - care merge pana acolo incat neintelegerea primului duce la neimplinirea celui din urma...

Cred ca tematica subiectului ar trebui redefinta: semnificatia Primului Paste Evreiesc, semnificatia Primului Paste Crestin, si semnificatia Pastelui Crestin Contemporan (sarind acum peste semnificatia Pastelui Evreiesc Contemporan).
Primul Paste Evreiesc este despre aceasta Lume. Evreii sint sclavii lui Faraon care-i pune la munci grele, vrea sa le controloze natalitatea dar este inselat si o scapa de sub control, vede pe sclavii lui imbogatindu-se zi de zi, iar bogatia inseamna Putere, etc. In aceste conditii apare Moise, care face Semne Mari, aduna pe Evrei in jurul lui si se opun cu totii lui Faraon care se vede nevoit a-i expulza din Egipt.
Primul Paste Evreiesc este despre Salvarea Vietii Somatice a Evreilor din Egipt, care sa se poata astfel duce catre Pamintul Fagaduintei al lui Avram. Primul Paste Crestin nu mai este despre Salvarea Vietii Somatice, deoarece El si-a dat Viata Somatica de bunavoie.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Mar 2005, 12:29 AM
Mesaj #7


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
dar uitand tocmai de Fiul, cel prefigurat de mielul pe care tocmai il mananca, an de an, in propriile farfurii.

Pentru Om, nu este greu a sacrifica un miel care nu este parte din tine. Unii, isi intorc fatza cin mielul este sacrificat, dar tot se bucura de friptura de mai tirziu. Mielul este Hrana Stomacala, desi mielul de Pasti ar trebui sa aiba o semnificatie dincolo de gastonomic. Pentru multi dintre noi, mielul de Pasti este doar un obicei gustos... Omul de azi nu mai face Sacrificii Materiale, cum faceau stramosii nostri, Arienii, grine, lapte si Soma, arse pe Focul Sacrificial, in timp ce se rugau lui Dumnezeu. Omul de azi nu mai face Sacrificii Materiale (nici chiar Evreii nu mai fac dupa demolarea Templului de la anul 68), dar nu mai face nici Sacrificii Spirituale.
Mielul lui Dumnezeu este pragul dintre Sacrificiul Material si Sacrificiul Spiritual.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Mar 2005, 01:17 AM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Pastele "nostru" are nu numai semnificatii religioase dar si traditionale, ... trecut pe sub masa, ... pantofi noi, ... ciocnitul oualor, ...

Romania este unul dintre putinele locuri ramase pe Tera unde Cultura Ariana, antica si preistorica, este ince prezenta in viata de zi cu zi. Acum 2000 de ani Crestinismul s-a raspindit fulgerator dar NU A INLOCUIT cultura multimilenara Romaneasca ci S-A SUPRAPUS PESTE cultura straveche, cu noi semnificatii. De aceea, Romania este singura tara din Lume in care exista "colinzi laice", care nu au nimic de a face cu Craciunul, si obiceiuri de Pasti care nu au nimic de a face cu Pastele, cum Luiza descrie mai sus.
Cracinul este aproape de Solstitiul de Iarna (Soarele cel mai jos la orizont, noaptea cea mai lunga, ziua cea mai scurta) iar Pastele sint aproape de Echinoctiul de Primavara (soarele la mijlocul inaltarii, ziua egala cu noaptea). Solstitiile si Echinoctiile au fost sarbatorite de stramosii nostri dintotdeauna, si Crestinismul S-A SUPRAPUS peste acele culturi stravechi. Asa s-a ajuns la datele pentru Craciun si pentru Pasti (date la care EXISTAU sarbatori traditionale deja acum 2000 de ani, carora Crestinismul le-a dat o noua turnura si semnificatie).
Ouale Rosii sint preluate din Sarbatorile Pagine de dinainte de Cristos, si semnifica natalitate, oul=nasterea, fiind asociat si cu "iepurasul", din motive evidente, puterea de proliferare, si cu Astartele. Oul Rosu a devenit apoi simbolul Renasterii, in sens Crestin, desi inital reprezenta fecunditatea, deci corporalitatea (Culturile Preistorice s-au pastrat numai in Estul Europei, in zona Carpato-Dunareano-Pontica care a fost leaganul Civilizatiei Europene din toate timpurile. Pe masura ce te indepartezei de aceasta zona, ramasitele Culturii Ariene sint tot mai slabe si mai diluate).
Oul Rosu a supravietuit culisarii culturii dinspre Corporalitate catre Spiritualitate.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Mar 2005, 03:48 AM
Mesaj #9


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Nu cred că e bine să folosim cuvīntul "versus". Să lăsăm fiecare dintre credinţe cu Paştele propriu...

mm,
Tu spui asta din Bunatatea Inimii tale dar Inima ta nu trebuie sa stea in Calea Adevarului. Isus le spune Evreilor: "taiati imprejur cu Trupul dar ne-taiati imprejur cu Inima". Din Bunatate, nu trebuie sa-ti ignori Aproapele si nici sa-l lasi in voia lui cind vezi ca paseste in laturi. Daca vezi un Leu lihnit de foame, nu-ti tai mina jos ca sa-l hranesti, asemenea lui Fat Frumos, deoarece te va minca cu totul daca prinde putere.
Inima Buna este pentru a nu face Raul si pentru a face Binele, dar nu pentru a nu face Binele cind Adevarul doare. Cu toata Bunatatea Inimii Lui, Isus nu i-a lasta in voia lor pe Iudei, de genul "fiecare cu Pastele lui", ci le-a spus mereu si mereu, iar unii au auzit, altii au avut urechile surde, unii au vazut, altii au avut ochii orbi, unii au simtit, altii au avut Inimile impietrite. Numai spunindu-le iar si iar, si dovedindu-si spusele, Isus a gasit Urechile Auzitoare, Ochii Vazatori si Inimile Iubitoare.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Mar 2005, 08:02 AM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Pasti Fericite tuturor celor care le sarbatoresc acum!

[FONT=Arial]Lumina Vietii fie cu voi vesnic!


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Mar 2005, 08:04 AM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Pasti Fericite tuturor celor care le sarbatoresc acum!

[FONT=Arial]Lumina Vietii fie cu voi vesnic!


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 30 Mar 2005, 08:15 AM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



Pastele la catolici
Circa 2,5 milioane de romāni au marcat īn noaptea de sāmbata spre duminica Īnvierea Domnului, alaturi de milioane de catolici de pe īntreaga planeta pentru care duminica a fost Pastele.
Crestinii ortodocsi si cei greco-catolici sarbatoresc Īnvierea Domnului la 1 mai, existānd o diferenta de cinci saptamāni īntre Pastele catolic si cel ortodox. Acest decalaj i se datoreaza diferentei de 13 zile dintre calendarul nou si cel vechi, īn functie de care se calculeaza data Pastelui. Un alt interval creat de regula dupa care se stabileste data este prima duminica dupa luna plina ce-i urmeaza echinoctiului de primavara. Anul acesta, luna plina a fost la 25 martie, astfel ca sarbatoarea cade la 27 martie.
Calendarul vechi va lua īn calcul urmatoarea luna plina, ce va avea loc pe 24 aprilie, asa ca Pastele calculat astfel cade la 1 mai. Diferenta de cinci saptamāni īntre Pastele la catolici si ortodocsi este cea mai mare care se poate īnregistra, īnsa exista si ani īn care datele coincid, o astfel de potriveala fiind īn 2007, cānd toti crestinii vor sarbatori Pastele la 8 aprilie.

Pai in 2007 io sa beau o singura data ???



--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decāt tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 30 Mar 2005, 08:46 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Pai in 2007 io sa beau o singura data ???

Daca le sarbatoresti si pe cele Evreiesti (ei maninca ceva amar de Pasti...), vei bea de doua ori, iar in anii buni, chiar de trei ori! O sa ma interesez de Pastile Mormonilor, poate mai ai inca o sansa...
Multumim de informatiile de mai sus. De ce trebuie sa fie Luna Plina?

Acest topic a fost editat de edinide: 30 Mar 2005, 08:48 AM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
abis
mesaj 30 Mar 2005, 09:00 AM
Mesaj #14


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 22.306
Inscris: 8 March 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 2.507



Cactus,
Esti foarte bine informat! Ai cumva idee si de ce la ortodocsi data Pastelui se calculeaza dupa calendarul vechi, iar data celorlaltor sarbatori dupa cel nou?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 31 Mar 2005, 06:12 AM
Mesaj #15


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Pastele si ... Astartele ?Astartele si numele lor poate fi intilnit peste tot in aria de raspindire a Arienilor antici, spatiul Carpato-Dunareano-Pontic unde se cunosc sub numele de "astarte", ajunse individualizate drept Venus la Romani, Afrodita la Ionieni, cunoscuta sub numele Ishtar in Babilonia, Astarta in Palestina, Evreii numind-o Ashtoreth, sotia lui Yahve (Iehova), etc. Numele Astarta este scris si in Biblia Iudaica, unde Ieremia o infiereaza drept o Credinta Pagina, de asemenea in I.Cronici 4.3, etc.: "3. A īndepartat altarele dumnezeilor straini si īnaltimile, a sfaramat stalpii idolesti si a taiat Astarteele." Astartele sint o dovada clara, printre multe altele, a interactiunii Ariano-Ebraice in Orient. Evreii nu numai ca aveau cunostiinta de Astarta, ci aveau si ritualuri care o contineau, care s-au reflectat si in Limba Ebraica antica.
Cum se leaga Astartele de Pasti? Erau sarbatorite mai ales primavara, in preajma Echinoctiului, cind Natura renaste si Viata revine din putrezirea Iernii. Crestinismul se raspindeste peste cultura antica si Pastele este tinut impreuna cu, sau in locul, Astartelor, la inceput fiind cumva si confundate una cu alta, Renasterea Crestina si Renasterea Pagina. Apropierea dintre aceste sarbatori este stralucit exemplificata in limba ... Engleza ! unde Pastele s-a raspindit sub numele de ... Astarta ! eglezii spunind la "pasti" Easter, numele Easter fiind anticul Ishtar, Ashtoreth, Astarta, Venus, Afrodita etc.
In limba Engleza avem o Sarbatoare Crestina cu un Nume Pagin !

Acest topic a fost editat de edinide: 31 Mar 2005, 06:14 AM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 20 Apr 2006, 02:35 AM
Mesaj #16


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Se pare ca a mai trecut un an...
Am pomenit in tematica de mai jos despre Mielul lui Moise fatza in fatza cu Mielul lui Dumnezeu, daca vreti, Pastele Vechi versus Pastele Nou, daca vreti Pastele Somatic versus Pastele Spiritual. Cum vedeti voi prezenta Mielului lui Moise in sinul Ortodoxismului contemporan? Este bine sau nu sa avem Pastele Vechi integrat in Pastele Nou?


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bolt
mesaj 20 Apr 2006, 08:05 AM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.458
Inscris: 15 June 05
Forumist Nr.: 6.455



Eu m-as lega putin de titlu. Nu e nici un versus intre cele doua.
Pastele iudeu a fost instituit de D-zeu si a avut menirea lui iar Pastele crestin e instituit de om si eu unul nu vad rostul lui specificat in NT.
Nu-l ignor ca obicei popolar dar nici nu-l vad ca o sarbatoare poruncita de D-zeu. Folosesc in schimb atmosfera lui pt. educatie specifica. Oricum, austeritatea Pastelui iudaic e superba prin comparatie cu dezmatul majoritarilor de azi.


--------------------
Ceea ce ajunge omul sa creada despre originea sa, va determina succesul sau esecul vietii sale.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bishop
mesaj 20 Apr 2006, 02:51 PM
Mesaj #18


Cronicar
****

Grup: Moderator
Mesaje: 460
Inscris: 28 November 04
Forumist Nr.: 5.003



@Bolt
QUOTE
Pastele iudeu a fost instituit de D-zeu

QUOTE
...Să ia din sīngele lui, şi să ungă amīndoi stīlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde īl vor mīnca...
...Sīngele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sīngele, şi voi trece pe līngă voi, aşa că nu vă va nimici nici o urgie, atunci cīnd voi lovi ţara Egiptului...

De ce nu citim printre randuri "voi cercetati-le pe toate dar luati doar ceea ce este bun"?
Halal institutie divina avea Dumnezeu asta al iudeilor! O poveste cruda a unui trib primitiv, cum au fost de altfel toate popoarele pamantului, este si astazi ridicata la rang de revelatie celesta. In ipoteza asta cu ce sunt mai prejos oamenii inceputurilor ce credeau in zeul suprem - stapanul animalelor? Sa punem la soare oasele animalului vanat si mancat in speranta ca zeul se va milostivi de noi si-i va reface carnea pe schelet ptr. a nu fi nevoiti sa vanam inca o data.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 20 Apr 2006, 04:06 PM
Mesaj #19


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Edinide,
QUOTE
Cum vedeti voi prezenta Mielului lui Moise in sinul Ortodoxismului contemporan? Este bine sau nu sa avem Pastele Vechi integrat in Pastele Nou?

Inteleg perfect unde vrei sa bati, insa si de data asta faci aluzii doar ca sa ataci ortodocsii si credinta lor... Unde ai vazut tu in dogma ortodoxa vorbindu-se de mielul lui Moise? Unde ai vazut tu acest miel in "sanul Ortodoxismului contemporan"?
Unde ai vazut tu la ortodocsi pastele vechi integrat in cel nou?
Tu in necunostiinta de cauza confunzi traditiile, superstitiile cu dreapta credinta in Hristos...
De Pasti, crestinul ortodox, sarbatoreste Invierea Domnului si nu are legatura cu alte traditii populare, multe cu influente pagane... La Cina cea de Taina, Iisus Hristos a instituit sarbatoarea Pastelui nou testamental, dupa porunca ce I-a fost data de Dumnezeu - doar pe aceasta o serbeaza ortodocsii adevarati...
Crestinul Ortodox se bucura ca Hristos a Inviat si a biruit, pentru El si pentru noi.
De Inviere se cade sa repetam cuvintele profetului Isaia: Unde-ti este, moarte, biruinta ta? Unde-ti este, moarte, boldul tau? (Osea 13, 14; I Corinteni 15, 55).
Ca sa cunosti si tu cate ceva despre credinta ortodoxa, inainte de a o ataca fara noima, afla ca ortodocsii cred in Inviere si cu aceasta credinta datatoare de viata, care ne da putere si biruinta, cantam impreuna, in Biserica dreptmaritoare a lui Hristos cantarea Invierii: "Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".
In Moartea lui Iisus Hristos sta mantuirea noastra, in Invierea Lui sta biruinta noastra, a celor in dreapta credinta.
Unde vezi tu aici Pastele Vechi integrat in cel nou? ohmy.gif (mai ales in sensul insinuat de tine...) Nu te-ai intrebat niciodata ce serbeaza de fapt ortodocsii de Pasti? Nu cumva Invierea Domnului? In Pastele vechi se traia Invierea lui Hristos asa cum traiesc ortodocsii astazi?


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 20 Apr 2006, 11:35 PM
Mesaj #20


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.098
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Am voie sa ma-mbat de Pasti?
Am voie sa ma-mbat de 2 ori, fiind jumate catolic, jumate ortodox? biggrin.gif
Mai astept Pastile cailor, asta DA varză rofl.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cļæ½nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 21 Apr 2006, 01:48 AM
Mesaj #21


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
Cum vedeti voi prezenta Mielului lui Moise in sinul Ortodoxismului contemporan? Este bine sau nu sa avem Pastele Vechi integrat in Pastele Nou? 

Inteleg perfect unde vrei sa bati, insa si de data asta faci aluzii doar ca sa ataci ortodocsii si credinta lor... Unde ai vazut tu in dogma ortodoxa vorbindu-se de mielul lui Moise? Unde ai vazut tu acest miel in "sanul Ortodoxismului contemporan"?
Unde ai vazut tu la ortodocsi pastele vechi integrat in cel nou? Tu in necunostiinta de cauza confunzi traditiile, superstitiile cu dreapta credinta in Hristos...

Incepi sa vezi fara ajutorul ochilor... Doamne ajuta-ti!

Acum, privind Pastele Pagin si Pastele Crestin, fie accepti ca Dacii se inchinau in felul lui Moise, ceea ce nu este cazul deoarece Dacii asteptau Viata Vesnica sub invatatura lui Zamolxe, fie ca Mielul Pagin al lui Moise a venit prin... Crestinism... Eu nu afirm ca Dacii ar fi fost crestinizati de Imperiul Roman, s-a intimplat mai inainte, dar chiar si asa, Constantinopolul a fost Centrul Crestin pentru peste 1000 de ani. Daca Constantinopolul ar fi realizat opozitia dintre Pastele Iudaic si Pastele Crestin, ar fi combatut orice Manifestare Pagina, cum este sacrificiul animalelor de Pasti. Nu numai ca nu l-a combatut, ci pare chiar bine ancorat in "Traditie".

Tu acum justifici prin Dogma, care nu prevede asa ceva. Eu am sa-ti justific prin Dictonul Decaderii, "fa cum spune Popa, nu cum face Popa". Te cred ca noi scrie in Dogma, dar degeaba nu scrie in Dogma, daca Popa are pe masa mielul lui Moise! Nu scrie, dar se face, ce altfel de confirmare astepti? Crezi ca Vorba este mai presus decit Fapta? Vorba poate fi infirmata prin Fapta, dar Fapta nu poate fi infirmata prin Vorba...

Problema nu este un biet miel, nevinovat, cu gitul taiat de catre Om. Problema este Spiritualitatea Crestina, mai bine zis lipsa acesteia, care rezulta din promovarea acestui Obicei Pagin. Omul care urmeaza pe Isus, asa cum Pavel o facea, rastignindu-se fatza de Lume, nu are nevoie de Singe nevinovat, deoarece Mielul lui Dumnezeu a singerat deja pe Golgota. Aceasta este problema, nu prezenta mielului ci absenta Mielului!

Mielul lui Moise combinat apoi cu Ouale Rosii ale Astartelor, simbol de Fecunditate la originea lui, asociat frecvent si cu... Iepurasul... tot pe acelasi motiv, cu conotatii sexuale, toate acestea facindu-se de Pasti, parca Invierea Mintuitorului este lasata pe planul secund, intre mirosuri de cozonaci, sarmale, fripturi, oua rosii si vin din belsug... Omul astepata Pastele dupa "traditie", dar este el, Omul, mai intarit in Credinta lui, Pasti de Pasti, sau este tot acolo unde a fost de la inceput?

Eu inteleg ca au fost Astarte, Iepurasi si Oua Rosii inca din vremuri pre-Crestine, dar unde sunt cei 2000 de ani de Ortodoxism?. La biserica cintam din versurile lui Ioan Gura de Aur, "cu Moartea pe Moarte calcind", dar inca renastem in Spiritul Astartelor... constient sau nu... cu Ouale Rosii pe masa... cu paharul de vin plin... ci mielul lui Moise in cuptor...

Orice ai spune de Dogma, Mielul Pagin se leaga din plin, prin fapte, de Ortodoxism.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 21 Apr 2006, 02:04 AM
Mesaj #22


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.098
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



@ edinide, o intrebare.
Vreau sa ma lamuresti un pic.
Care e diferenta dintre un Paste pagān si unul crestin?
Dupa cāt stiu eu, pagānii n-au avut Paste. unsure.gif
Este la fel o chestie paradoxa, cum ne numesc musulmanii "necredinciosi, ghiauri", dupa ce s-au trezit cu 600 de ani mai tārziu(?)
Te rog sa n-o iei la misto treaba, chiar ca ma intereseaza. Mersi smile.gif

Acest topic a fost editat de Cla: 21 Apr 2006, 02:09 AM


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de cļæ½nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 21 Apr 2006, 02:29 AM
Mesaj #23


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
...Să ia din sīngele lui, şi să ungă amīndoi stīlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde īl vor mīnca...
...Sīngele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sīngele, şi voi trece pe līngă voi, aşa că nu vă va nimici nici o urgie, atunci cīnd voi lovi ţara Egiptului...

Halal institutie divina avea Dumnezeu asta al iudeilor! O poveste cruda a unui trib primitiv, cum au fost de altfel toate popoarele pamantului, este si astazi ridicata la rang de revelatie celesta.

Bishop,
Exista o anumita evolutie in relatia Om-Dumnezeu, si mielul taiat este o etapa a acestei evolutii.

Pe Plan Spiritual, Iudaismul era o religie minora in veremea antica, mult mai important fiind Arianismul (Dacismul, Olimpianismul, Avestanismul, Vedismul etc.). In Arianism se gaseste toata Infrastructura Lingvistica a... Crestinismului contemporan: Ingerul lui Dumnezeu este mentionat in Veda, Anghiras; Iadul unde Sufletul Pacatosului merge, tot acolo... etc. Cu alte cuvinte, Infrastructura Spirituala a Crestinismului apare la Popoarele Ariene cu mii de ani inainte de Cristos: Dumnezeu, Suflet, Valea Mortii, Ingerul, Iadul, Raiul, etc.

Cu alte cuvinte, Dumnezeu s-a revelat Omului in general, nu numai Avramitilor... Ca lui Avram i s-a nazarit sa domine Lumea toata prin urmasii pe care-i va avea (nepotul lui, Iacob, care si-a ales numele spiritual de Israel, avea deja 12 baieti si nenumarate fete...), este propria lui nazarire, pe care urmasii lui au luat-o in serios si au actionat, si mai actioneaza inca, ca atare. In ce masura ne priveste asta pe noi, intreaba-l pe Popa, vezi daca stie...

Din cauza viselor de Marire Lumeasca pe care le avea Avram, pina la a domina toate Neamurile Pamintului, Dumnezeu a trimis in cele din urma un Mintuitor, ca sa-i intoarca din calea lor gresita. Stii si tu prea bine ce au facut si cu Mintuitorul... si cu Profetii pe care Dumnezeu i-a trimis inaintea lui Isus... Cine voia sa-i intoarca de la visul de marire al lui Avram, era omorit cu pietre.

In final, Mielul lui Dumnezeu a adunat in jurul Lui toate Neamurile Pamintului, care erau oricum pregatite a-L primi, dar nu i-a adunat tocmai pe... Avramiti, care-si continua Calea lor Lumeasca, asa cum stramosul lor i-a invatat. Lui Avram i s-a promis Palestina, care la vremea respectiva era deja populata de Arieni din vechime. Arienii din Palestina s-au dus de mult, Avramitii inca nu au promisiunea implinita, dar cu ajutorul Americii, pe care o au in mineca, incet, incet, vor implini ei ceea ce Avram i-a invatat.

Este istoria Avramitilor ultra-popularizata? Este istoria lor promovata chiar impotriva istoriei noastre? Este idilizat chiar ceea ce era decadere umana in acea istorie? Sunt numele noastre inspirate din istoria lor, mai degraba decit a noastra? Mincam noi azi, de Pasti, mielul lui Moise? Multe altele? Daca vrei raspunsuri, du-te la Popa Ortodox, deoarece toate aceste aspecte s-au instituit la noi prin mina Ortodoxismului, care in loc de a promova Crestinismul (menit a indrepta inainte de orice tocmai pe Neamul lui Avram), promoveaza Iudaismul, si pe Avram in sine!

Nu numai ca Neamul lui Avram nu s-a indreptat la venirea Mintuitorului, ci, prin Ortodoxism, Romanii sunt orientati catre traditiile lui Avram, pe care Isus a venit de fapt sa le indrepte. Nu numai ca noi nu suntem invatati catre Invatatura Divina a lui Isus, noi suntem invatati catre ceea ce Isus a venit sa indrepte! Ceea ce ni inpune noua, este un fel de Iudaismo-Crestinism, ca un fel de Amalgam Religios care nu respecta nici macar Invataturile Apostolice.

Ce poti tu face? Nu te lasa orbit de Lucirea Aurului de pa Vesmintele Popesti deoarece nu inseamna nimic, un simplu imprumut ieftin din Iudaism, ci cauta sa gasesti si sa obtii Lucirea Aurei reprezentata in Picturi si in Incoane, cum Ioan vede in Apocalipsa: "nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol, 18. te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatit prin foc, ca sa te imbogatesti, si haine albe, ca sa te imbraci cu ele, si sa nu ti se vada rusinea goliciunii ta"

Lasa-i pe ei sa se imbrace in Aur, dupa modelul lui Avram. Tu cauta sa te imbraci in Aura Spirituala, dupa modelul lui Isus Cristos.

Acest topic a fost editat de edinide: 21 Apr 2006, 02:44 AM


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 21 Apr 2006, 03:08 AM
Mesaj #24


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Care e diferenta dintre un Paste pagān si unul crestin? Dupa cāt stiu eu, pagānii n-au avut Paste.

Depinde ce sens dai acestui cuvint. In DEX sunt date mai multe sensuri. Unul dintre ele este "nume dat de Crestini celor care sunt de alta religie". Acelasi sens il avea in Latina. Paradoxal, Cezarul acuza pe primii Crestini de "paginism" deoarece refuzau ofrande lui Apolo!

Din acest punct de vedere, Iudaismul este Paginism, deoarece nu sunt Crestini si nu cred in Cristos. Iudaismul neaga Jugul Fiului ca fiind singura cale catre Jugul Tatalui, ei avind calea lor, de la Avram. Ei nu se boteaza cu Botezul Apei si nici cu Botezul Spiritual ci cu Botezul Trupesc al lui Avram. Ei se boteaza inca in Madularul lor, nu in Inima lor, cum Isus i-a certat de multe ori.

Avramitii aveau un Paste al lor, de la Moise ramas, prin care aduc Sacrificii Animale, mielul, catre Mintuirea Lumeasca. Acesta este Pastele Pagin la care m-am referit, un Paste inchinat catre Libertatea Lumeasca, dupa ce au fost sclavizati si apoi eliberati prin mijlocirea singelui mielului.

Isus a venit ca sa-i scoata din caile lor, si s-a adus pe Sine jertfa, pentru ca ei sa inceteze jerfele. Astfel, Isus s-a facut pe Sine insusi Mielul de Pasti, catre un Paste Spiritual, prin care Omul devine Una cu Aproapele, si astfel, cu Fiul Tatalui, spre a putea aspira catre Tatal Ceresc. Acesta este Pastele Crestin pe care l-am mentionat.

QUOTE
Este la fel o chestie paradoxa, cum ne numesc musulmanii "necredinciosi, ghiauri", dupa ce s-au trezit cu 600 de ani mai tārziu(?)


Crestinii numesc "necredinciosi" pe toti cei care nu sunt Crestini. Eticheta merge mai departe chiar, aplicata intre diverse Confesiuni Crestine...

Musulmanii (Arabii) neaga si ei pe Isus Cristos, vazind relatia Om-Dumnezeu asemanator cu fratii lor Evreii, dar nu prin Legea Mozaica (a lui Moise) ci prin Legea Mahomedana (Mahomed fiind "prorocul" lor, asemanator lui Moise, care le-a dat o suita de Invataturi Lumesti punctate din loc in loc cu "sa te supui lui Dumnezeu-Alah", si "mare este Dumnezeu-Alah"). Nu exista diferente spirituale intre Moise si Mahomed, numai diferente legislative, amindoua legile fiind Legi Lumesti.

Prin Semantica Crestina, si ei sunt "necredinciosi", cu sensul de "ne-Crestini". Acest atribut poate fi aplicat, din punct de vedere al Semanticii Crestine, oricarei alte religii in afara de Crestinsim. Deci, Musulmanii, sunt "ne-credinciosi"...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 21 Apr 2006, 08:19 AM
Mesaj #25


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Edinide,
QUOTE
Te cred ca noi scrie in Dogma, dar degeaba nu scrie in Dogma, daca Popa are pe masa mielul lui Moise! Nu scrie, dar se face, ce altfel de confirmare astepti?
Confirmare la ce? ohmy.gif
Din rautate si din dorinta de denigrare a Ortodoxiei si implicit a ortodoxilor, acum incepi sa faci si analogii stranii intre om si dogma... Inca nu ai inteles ca Ortodoxia nu se face cu forta, ca la talibani, ci se face cu sufletul prin credinta? Ce-mi spui tu aici despre popii aceia cu mielul lu' nu stiu cui pe masa, poate ori fi popi pagani yoghino-crestini de-ai tai... Preotii ortodocsi, chiar daca mananca miel nu este nici o problema, caci nu a fost interzisa niciunde cunsumarea carnii de miel.. Dar majoritatea preotilor ortodocsi adevarati nu consuma deloc carne caci sunt vegetarieni... Si atunci tu despre care miel vorbesti? Daca omul normal ar merge dupa logica ta stramba, cum ca iata exista si popi pe lumea asta, adica ar exista si preoti dar si ortodocsi care nu respecta dogma, aceasta ar avea de-a face cu Adevarul dogmei, ar insemna sa condamnam totul pe lumea asta, caci exista si presedinti de state criminali si desfranati, dar aceasta nu inseamna ca toti ar fi asa sau ca institutia presedintiala ar fi ceva rau, sau ca daca au existat germani nazisti, toti germanii ar fi criminali, sau ca daca exista musulmani teroristi, toti musulmanii ar fi teroristi, sau ca daca Iisus a avut si un apostol fur si tradator ,toti apostolii ar fi asa si poate si Cel ce i-a invatat... Stiu ca iti spun degeaba, ca de fapt tu ai alt scop si misiune aici, dar poate mai aude cineva mai putin informat, enormitatile ce le spui, si poate cade in greseala de a te crede...
Noi aici discutam despre dogme si nu judecam ce face unul si altul, aceasta nu este sarcina ta, ci Biblia ne spune clar cine este Judecatorul.... Deci, daca tot aduci aiurea in discutie dogma ortodoxa, spune unde se zice in ortodoxie ca ce serbeaza ortodocsii, adica Invierea, ar avea legatura cu ritualul pastelui iudaic sau cu mielul lui Moise...
Asta pe de o parte, pe de alta parte, unele traditii populare, trebuie respectate, caci traditia populara in general, nu este rea deloc ci reprezinta un act de cultura in primul rand dar si de bucurie...De ce sa renuntam la traditiile populare, daca nu incalca poruncile lui Dumnezeu? Sfanta Scriptura nu combate aceste traditii populare nevinovate, cum ar fi incondeierea oului de Pasti, mai ales, ca aceasta indeletnicire se inchina tot lui Dumnezeu.... Nu conteaza de unde au venit aceste traditii in cultura populara, important este ca daca acestea le aduc oamenilor bucurie in suflet si este si prilej de inchinare Domnului, care e problema?
A manca miel de Pasti, ca de altfel in tot cursul anului, nu este ceva rau si nici nu este interzis consumul de carne de Sfanta Scriptura.... Eu spuun ca doar taierea ritualica a animalelor nu este in regula, ca si cum ar fi o jertfa de sange.... Dar ce incerci tu sa afirmi la modul denigrator asupra unei religii, nu are nici o legatura cu realitatea ci sunt pure inventii sau frustrari de-ale tale...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 22 Apr 2006, 12:10 AM
Mesaj #26


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



Clopotel, sa ne vedem sanatosi dupa Pasti, cu Inimile capabile de mai multa Iubire, cu Sufletele capabile de mai multa Lumina, si cu Mintea capabila de mai multe Ginduri Sfinte decit pina acum!
Doar citeva ginduri de Pasti...

Coincidente?
Moise, facind ultima dintre minunile lui in fatza lui Faraon, sfatuieste pe batrinii lui Israel sa raspindeasca porunca ca tot Omul sa taie un miel tinar si cu singele lui sa insemne stilpii usii si pragul de sus al caselor unce locuiesc, ca astfel molima ucigatoare: "Eu voi vedea sīngele, şi voi trece pe līngă". Cu acest semn, Nimicitorului is se spunea "nu intra aici", ci mai degraba, "paseste mai departe". Sa observam, ca o coincidenta? asemaraea izbitoare intre cuvintele "paseste" si "paste". Sarbatoarea instaurata de Moise in rindul lui Israel, este denumita de la "a pasi mai departe", "paseste", si in final... Paste!

Pastele Crestin
Ducindu-se la unul dintre aceste Paste Iudaice, instaurat de Moise, Isus s-a facut pe Sine insusi Mielul de Pasti, pentru Pacatele noastre. El nu a mai sacrificat pentru noi un miel nevinovat, ci s-a sacrificat pe Sine, pentru ca Singele Lui sa ne curete pe noi. De acea sarbatoare, Pastele Pagin, de dinainte de Isus, a fost inlocuit de Pastele Crestin, instituit prin Mielul lui Dumnezeu. Tot atunci, Legea Veche a facut loc pentru totdeauna Legii Noi, care este Legea Iubirii: "Beti toti din el; 28. caci acesta este singele Meu, singele legamintului cel nou, care se varsa pentru multi, spre iertarea pacatelor"
Fa ca de acesti Pasti Nou, Noul Paste Spiritual, Moartea lui Isus pentru Lume sa devina Moartea ta fatza de Lume, Rastignirea lui Isus fatza de Lume sa devina Rastignirea ta fatza de Lume, iar Invierea Lui fata de Ceruri sa devine Invierea ta fatza de Ceruri!
Sarbatori fericite tuturor Fratilor intru Cristos, cu multa Iubire in Inimi si cu Sufletele pline de Lumina Dumnezeiasca!


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 26 Apr 2006, 07:01 AM
Mesaj #27


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
Te cred ca noi scrie in Dogma, dar degeaba nu scrie in Dogma, daca Popa are pe masa mielul lui Moise! Nu scrie, dar se face, ce altfel de confirmare astepti?

Dar majoritatea preotilor ortodocsi adevarati nu consuma deloc carne caci sunt vegetarieni... Si atunci tu despre care miel vorbesti?

Este pentru prima data in viata mea ca aud asa ceva. Pot de asemenea sa-ti ocnfirm ca nu am auzit niciodata vre-un popa Ortodox vorbind despre vegetarianism! Ce spui tu nu numai ca nu este adevarat, chiar sfideaza bunul simt comun cu privire la Popii Ortodocsi.
Aici se impune o precizare: cum se explica Talia Popeasca, cam dublul taliei nationale la Romani? Nici macar Camuflajul Popesc cu care se deghizeaza pentru Liturghie nu este capabil a le ascunde nerusinarea stomacala in care se complac in viata cotidiana, o burta care merge inainte lor cu multi pasi: prma data intra pe poarta Burta Popeasca, apoi intra restul popesc... Popa Ortodox nu este decit un apendice al propriei sale burti...

QUOTE
Stiu ca iti spun degeaba, ca de fapt tu ai alt scop si misiune aici, dar poate mai aude cineva mai putin informat, enormitatile ce le spui, si poate cade in greseala de a te crede...

Nici nu e nevoie de a fi crezut deoarece eu vorbesc despre fapte notorii, cunoscute de fiecare. Fac aici un apel la toti participantii la aceste discutii, sa confirme ca au cunostinta de orice Popa Ortodox care este vegetarian... sau care a pomenit vre-o data in viata lui de Vegetarianism...
Eu am sa-ti vorbesc de Popa Ortodox care a pus pe masa slanina afumata in plin Post, si pe care propriul lui copil il numeste derogativ "Burtosul"... Un copil de 13 ani vede adevarul mai bine decit tine...

QUOTE
spune unde se zice in ortodoxie ca ce serbeaza ortodocsii, adica Invierea, ar avea legatura cu ritualul pastelui iudaic sau cu mielul lui Moise... 


Tu vrei ca eu sa neg realitatea romaneasca? Cum asi putea-o nega cind mielul de Pasti este de acum un obicei national? Cum a ajuns a fi, daca nu prin Popii Ortodocsi?

QUOTE
De ce sa renuntam la traditiile populare, daca nu incalca poruncile lui Dumnezeu? Sfanta Scriptura nu combate aceste traditii populare nevinovate, cum ar fi incondeierea oului de Pasti, mai ales, ca aceasta indeletnicire se inchina tot lui Dumnezeu...


Problema este faptul ca Omul isi pune Gindul lui acolo une Faptele lui sunt. Nu poti taia beregata mielului fara sa ai in vedere Pastele. Nu poti incondeia Oul fara sa ai acelasi gind. Prin urmare, Gindul Omului este cu mielul si cu oul, crezind prin aceasta ca infatuieste Legea, pe cind Gindul Omului trebuie sa fie cu Aproapele si cu Fiul, spre a aspira catre Tatal Ceresc. Daca Omul faptuieste Fapte Exterioare, se poate intimpla ca nu infaptuieste Fapte Interioare. Aceasta este problema, Gindul ca mielul cel nevinovat este sacrificat poate in sta in calea gindului ca Mielul lui Dumnezeu este Viu.
Aici este problema, Crestinismul in varianta Ortodoxa apeleaza la Fapte Exterioare pentru ca ii lipsesc Faptele Interioare. Traditia nu este rea in sine, decit atunci cind incepe sa reflecte Goliciunea Interioara.

QUOTE
Nu conteaza de unde au venit aceste traditii in cultura populara, important este ca daca acestea le aduc oamenilor bucurie in suflet si este si prilej de inchinare Domnului, care e problema?


Crezi ca Astartele nu aduceau Omului bucurie? O aduceau, de aceaa au fost vii pentru mii de ani, si sunt inca prezente prin vechile simboluri. Au fost prezente si in viata Evreilor in antichitate, inainte si dupa Moise. Profetii le-au vazut efectul daunator si au continuat sa lupte impotriva lor de-a lungul istoriei. Popa Ortodox nu vede nimic rau un Iepuras, Miel si Oua Rosii...

Problema este ca Omul sa deosebeasca Bucuria Spirituala de Bucuria Lumeasca, altfel ramine numai cu aceasta din urma. Este bucurie in a incondeia ouale, a le ciocni etc. dar Omul trebuie sa ajunga a cunoaste Bucuria Spirituala a prezentei concrete a lui Dumnezeu in Fiinta sa, altfel ramine cu coaja, fara a mai percepe miezul. Iar aceste Simboluri Traditionale au o puternica influenta de coaja exterioara...

QUOTE
Deci, daca tot aduci aiurea in discutie dogma ortodoxa, spune unde se zice in ortodoxie ca ce serbeaza ortodocsii, adica Invierea, ar avea legatura cu ritualul pastelui iudaic sau cu mielul lui Moise...


Tu spui aici ca Teoria combate Practica... eu iti spun ca Practica anuleaza Teoria...
Ca in Legea Lumeasca, spune sa nu omori, dar tu accepti omorul cu seninatate, pe motiv ca "nu scrie ca poti sa omori"... Daca ma dedau la omor, degeaba sustin ca Legea mea nu permite omorul...

La fel ci mielul lui Moise, degeaba nu scrie in Dogma, daca tot omul o face sub binecuvintarea Popilor... Nici Moise nu este repectat in totul, dupa cum scrie in carte, dar nici Isus Cristos nu este respectat...

QUOTE
Asta pe de o parte, pe de alta parte, unele traditii populare, trebuie respectate, caci traditia populara in general, nu este rea deloc ci reprezinta un act de cultura in primul rand dar si de bucurie...


Ce spui tu este profund Anti-Crestin: [1 corinteni 3] "Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu." Daca Intelepciunea Lumeasca este Nebunie, cum este Cultura Lumeasca?

Fara nici un fel de intentie acum, ce spui tu este tipic Ortodox, un amalgam de Lumesc cu Ceresc, de Pagin cu Crestin, de Material cu Spiritual, de Iudaism cu Crestinism, etc. Dupa cum vezi, Ortodoxismul nu-si respecta nici propriile Canoane precum scrisoarea lui Pavel de mai sus, si multe altele... Ce vreau eu sa spun, este ca Ortodoxismul este O Cale, ca multe altele, dar nu este Calea si dincolo de indoiala ca nu este nici Cea Dreapta cum se pretinde in mod gratuit...

Dincolo de Principiile Catolice, departe de a fi Evanghelice, in manifestarile concrete, practice, si Catolicismul este mai aproape de Evanghelie decit Ortodoxismul.

QUOTE
Dar ce incerci tu sa afirmi la modul denigrator asupra unei religii, nu are nici o legatura cu realitatea ci sunt pure inventii sau frustrari de-ale tale...


Aici tu confunzi Practica cu Teoria... Nu conteaza ce scrie in Dogma Ortodoxa ci conteaza ce se face in Practica Ortodoxa. Nu scrie in Dogma ca Popa sa fie Burtos, dar Popa Ortodox este Burtos... Nu scrie in Dogma sa taie mielul lui Moise de Pasti, dar o face...

Cu alle cuvinte, tu aperi ceva ce nu exista in realitate, decit pe hirtie, la modul teoretic... Nu trebuie sa ne reciti teoria, ci sa ne areti Calea Practica prin care Teoria devine Realitate. Atunci, te voi crede cu totul.


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 26 Apr 2006, 08:56 AM
Mesaj #28


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Edinide,
QUOTE
Este pentru prima data in viata mea ca aud asa ceva. Pot de asemenea sa-ti ocnfirm ca nu am auzit niciodata vre-un popa Ortodox vorbind despre vegetarianism! Ce spui tu nu numai ca nu este adevarat, chiar sfideaza bunul simt comun cu privire la Popii Ortodocsi.
Pai am vazut ca sunt multe lucruri de care nu ai auzit niciodata, dar iti dai cu parerea despre ele ca si cum le-ai sti la perfectie... Ce spun eu este foarte adevarat.... Duhovnicul meu nu consuma carne, si nici eu, decat uneori mai consum peste... Apoi daca citesti si Vietile Sfintilor, care Sfinti in majoritate, au fost preoti, vei vedea ca nici eu nu consumau carne...
Dar iti repet: consumul de carne nu este interzis de Biblie... Si atunci care e problema ta: ca exista preoti grasi si poate pacatosi? ohmy.gif Pai cine esti tu sa-i judeci? Tu fa ce zice el nu ce face el, daca il consideri pacatos, asa cum porunceste Iisus la Matei 23:
3. Deci toate cate va vor zice voua, faceti-le si paziti-le; dar dupa faptele lor nu faceti, ca ei zic dar nu fac..
Tu de ce incalci porunca lui Dumnezeu judecand oamenii?
QUOTE
Tu spui aici ca Teoria combate Practica... eu iti spun ca Practica anuleaza Teoria...

Asta e logica yoghino crestina....
Cuvantul lui Dumnezeu nu poate fi anulat de practica pacatoasa a omului... Niciodata... E mare ratacire sa crezi asta...
Cum mare ratacire e sa crezi ca Sfanta Biserica, isi pierde sfintenia daca in ea intra oameni pacatosi sau chiar ar sluji preot pacatos, caci menirea Cuvantului si al Bisericii este tocmai aceea de a curatii omul de pacate...
QUOTE
Ce vreau eu sa spun, este ca Ortodoxismul este O Cale, ca multe altele, dar nu este Calea si dincolo de indoiala ca nu este nici Cea Dreapta cum se pretinde in mod gratuit...
Yoga ta asa zis crestina nu este tot o cale dupa gandirea ta? Ai dubii ca nu ar fi dreapta? Daca da, atunci pe buna dreptate..
QUOTE
Dincolo de Principiile Catolice, departe de a fi Evanghelice, in manifestarile concrete, practice, si Catolicismul este mai aproape de Evanghelie decit Ortodoxismul.
Acum ai ajuns sa faci grade de comparatie intre diferite religii vis a vis de Evangheliile, pe care singur arati ca nu le cunosti... Dar yoga ta crestina cu chakre & tot tacamu' cum e fata de Evanghelie? Sau tu nu vezi barna din ochiul tau?
QUOTE
QUOTE
Dar ce incerci tu sa afirmi la modul denigrator asupra unei religii, nu are nici o legatura cu realitatea ci sunt pure inventii sau frustrari de-ale tale... 

Aici tu confunzi Practica cu Teoria... Nu conteaza ce scrie in Dogma Ortodoxa ci conteaza ce se face in Practica Ortodoxa.

Asta e cea mai mare ratacire, sa lasi la o parte Cuvantul lui Dumnezeu si sa iei in calcul practica... Nu aicitit ce a poruncit Iisus?
QUOTE
Nu scrie in Dogma ca Popa sa fie Burtos, dar Popa Ortodox este Burtos... Nu scrie in Dogma sa taie mielul lui Moise de Pasti, dar o face...

Asta numai oamenii cu adevart decazuti fac, sa-i judece pe altii...Numai oamenii decazuti rau se smintesc de altii, asa cum faci tu.. Eu, de multe ori, cand intru in vreo Biserica, la iesire nici nu stiu cum arata preotul... Pur si simplu nu m-am uitat la el, caci ma concentrasem mai mult pe cuvantul Mantuitorului, si nu pe burta sau pantofii preotului ca tine...



--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 27 Apr 2006, 04:20 AM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
QUOTE
Nu scrie in Dogma ca Popa sa fie Burtos, dar Popa Ortodox este Burtos... Nu scrie in Dogma sa taie mielul lui Moise de Pasti, dar o face... 

Eu, de multe ori, cand intru in vreo Biserica, la iesire nici nu stiu cum arata preotul... Pur si simplu nu m-am uitat la el, caci ma concentrasem mai mult pe cuvantul Mantuitorului, si nu pe burta sau pantofii preotului ca tine...


Clopotel,

Pe undeva ai dreptate, dar... Ca sa meditezi la Cuvintul Divin, nu ai nevoie de Popa Ortodox. Daca tot de tuci la Biserica, atunci te astepti ca Popa sa-ti indrume pasii pe o Cale de le cunoascuta, prin care te rastignesti fatza de Lume si te injugi la Jugul cel Bun promis de Mintuitorul. Acum, daca mergi la Biserica si gasesti un Popa Burtos, care este un biet Rob al propriilor lui intestine, ce Cale poate el sa te invete? Esi mai citigat sa asculti la un Om de la tara, cu mult bun simt si Credinta in Inima, decit la acel Popa!

Nu este vorba de a-l judeca pe Popa, am mai spus-o pina acum, este vorba ca Popa ratacit fiind, te duce si pe tine in Ratacire! Acel Popa nu este demn de a propovadui Cuvintul deoarece el este un Rob care nu poate vorbi despre Libertate. Sa-ti arate ca el este liber de viscerele lui, ca el este liber the madularul lui, ca el are in Inima lui Iubirea Divina, si atunci vei sti ca te poate indruma pe Cale. Daca este Burtos si Pacatos, nu te duce la el ca te va pierde si pe tine, el necunoscind Calea.

QUOTE
Duhovnicul meu nu consuma carne, si nici eu, decat uneori mai consum peste... Apoi daca citesti si Vietile Sfintilor, care Sfinti in majoritate, au fost preoti, vei vedea ca nici eu nu consumau carne...


In acest caz, eu nu am vorbit despre Duhovnicul tau si nici despre Sfinti, ci despre Satana Decaderii care umple Bisericile Ortodoxe in ziua de azi. Ce au facut Sfintii, si ce face Duhovnicul tau, nu scuza si nu compenseaza Decaderea Lumeasca a Ortodoxismului de azi si de ieri.

A te feri de consumul de Carne din principiu, fara a-i realiza semnificatia, nu are nici un rost. Abia cind ajungi sa-ti fie straina prin simturile tale, de genul "ucid acest animal ca sa-i maninc trupul", ceea ce este de-a dreptul dezgustator, abia atunci te apropii de semnificatia gestului.

Mai exista un aspect, ceea ce face Substanta sub forma unui Porc, este o anumita Energie Vitala prin care Substanta reflecta natura unui Porc. La fel cu un Mar, numai Energia Vitala specifica Marului, face substanta sa fie dulce si zemoasa. Prin urmare, cind te hranesti dintr-un Mar sau dintr-un Porc, acea Energie Vitala specifica devine parte din tine, doar ai inghitit-o si te bazezi pe ea ca sa continui a vietui. Daca inghiti de ale Porcului, acesta devine intr-o masura parte din tine, si Porcul se manifesta prin Visceralitate si restul. Daca inghiti de ale Fructului, iti continui Existenta cu de ale Fructului...

Faptul ca tu esti temperat, si ca Duhovnicul tau este un model, nu scuza si nu compenseaza Popimea Decazuta care duce Omul in ratacirea lor proprie. Tu ce inveti de la Duhovnicul tau? Acum, Omul ce invata de la Popa Burtos si Libidinos? Aceasta este esenta problemei, Sistemul Popesc care prin Falsa Toleranta duce la pierzanie pe Fratele meu intru Cristos.

QUOTE
Dar iti repet: consumul de carne nu este interzis de Biblie... Si atunci care e problema ta: ca exista preoti grasi si poate pacatosi?


Grasimea Omului nu vine numai din carne, vine din Pofte Trupesti necontrolate, din Animalitate. Omul se poate ingrasa ca un Porc chiar fara sa manince slanina. Deci, Popa Burtos, sau daca vrei Popimea Burtoasa, nu este despre carne si restul, ci este despre Robia Trupeasca si despre Animalitate. Am vazut Ciine care a mincat pina a vomitat, am vazut Porc care a mincat pina a picat cu capul in troaca, am vazut sarpe care a crapat din halca inghitita, am vazut Leu care a mincat pina nu mai putea umbla. Aceasta este Animalitate, este felul in care Animalul isi asigura spravietuirea, si aceasta Animalitate este reflectata in Popimea Burtoasa. Aceasta este problema, nu cirnatii in sine, ci Animalitatea Popimii, pentru ca se rasfringe asupra Credinciosului.

Am stat de vorba cu un "Prea-Sfint", de la distanta nefireasca, din cauza Burtii Sfidatoare dintre el si mine... Ce-mi pasa mie ce vorbea acel "pre-sfint", cind ii vad Visceralitatea ascunsa sub imensele Poale Popesti, care abia il cuprind, cu o Cruce mare atirnind tihnit pe o Slanina Umana de citeva palme grosime, care vibreaza sub Presiunea Intestinala a purtatorului... Ce poti invata de la un Popa-Porcit, cind matzele lui sunt pline de poftele lui trupesti? Se invirteau Popii in jurul lui, il impodobeau ca pe un Paun in calduri, il incoronau ca pe Balaurul si Fiara de care vorbeste Ioan, mai ca nu-l scarpinau pe spate prin pielea lui groasa. El vorbea din Profunzimea Pintecoasa pe care o purta cu sine, precum ar purta Semnul Fiarei pe frunte.

Nu este vorba de consumul de carne sau de consulul de zahar, ci este vorba de Robia Somatica in care se scalda Popimea in ansamblul ei, Robi in propriul lor Pacat, care isi asuma roul de Pastori, fara a fi decit Pastorii Pacatului indiferent de circul si de vrajitoriile pe care numai se prefac a le face... Si apoi, este bietul meu Frate Crestin, ratacit sub Decaderea Popeasca...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Clopotel
mesaj 28 Apr 2006, 02:06 PM
Mesaj #30


Umil servitor la Han
******

Grup: Moderator
Mesaje: 4.051
Inscris: 2 December 03
Forumist Nr.: 1.345



Draga Edinide,
QUOTE
Pe undeva ai dreptate, dar... Ca sa meditezi la Cuvintul Divin, nu ai nevoie de Popa Ortodox.

Serios?! ohmy.gif Stii tu de ce am eu nevoie? Pai Cuvantul Divin mi-a fost mie talmacit de Preotii Ortodocsi si de Sfintii PArinti, caci eu sunt prost si nu l-am inteles din prima si nici din a doua... Fara ei eram pierdut... De aceea am mare nevoie de ei ca de aer... Dar tu esti destept nu-i asa... Tu intelegi singur Biblia... Pai si atunci de ce o interpretezei aiurea si pe dos? Nu-i asa ca atata "deteptaciune" strica, ca-ti da ganduri de marire?
QUOTE
Acum, daca mergi la Biserica si gasesti un Popa Burtos, care este un biet Rob al propriilor lui intestine, ce Cale poate el sa te invete?

QUOTE
Daca este Burtos si Pacatos,

QUOTE
si aceasta Animalitate este reflectata in Popimea Burtoasa

Se pare ca tu ai obsesie cu oamenii grasi...
Se pare ca tu cand te duci la Biserica, te duci sa urmaresti burtile preotilor si cheliile lor si probabil si alte chestii, in loc sa te concentrezi la rugaciunile catre Dumnezeu...
Fiecare cu preocuparile lui... Eu iti spun ca fiecare vede in aproapele sau proriile slabiciuni daca se uita dupa slabiciuni...
Aparatorii omului sunt ingerii Domnului, iar parasii sai sunt diavolii... Tu se pare ca esti unul din parasi, caci diavolii niciodata nu aduc faptele bune in fata, ci numai ca ala are burta mare si manaca mult, ala se destrabaleaza,ala nu stiu ce face... Banuisc ca ai o viata foarte ingrata, sa mergi pe strada si sa gandesti rau despre burtile oamenilor, dupa diversele lor slabiciuni... hh.gif
De ce nu privesti partea plina a paharului, ca slava Domnului e destula? Stiu nu e sarcina ta asta...
QUOTE
A te feri de consumul de Carne din principiu, fara a-i realiza semnificatia, nu are nici un rost. Abia cind ajungi sa-ti fie straina prin simturile tale, de genul "ucid acest animal ca sa-i maninc trupul", ceea ce este de-a dreptul dezgustator, abia atunci te apropii de semnificatia gestului.
Am inteles... Acum te gandesti sa dai sfaturi ortodocsilor despre post... Pai tu stii ce este ala postul ortodox? 1000 de sectari de-ai tai intr-un an nu sunt in stare sa tina un post cat tine un singur calugar ortodox, si te gandesti sa dai sfaturi...
Auzi principiu... Principiile sunt in yoga ta asa zis crestina, caci nici un ortodox, nu tin epost din principiu, ci postul e foarte bine randuit si se face numai cu binecuvantare de la duhovnic, nu e cura de slabire cu crezi tu...
Ca sa nu mai vorbesti prosti despre ortodocsi, si daca vrei sa vezi adevarat credinta ortodoxa si adevaratii duhovnici, si cateva cuvinte despre modul cum este privit in ortodoxie hrana trupului, mergi pe topicul de ortodoxie, caci o sa scriu acum vreo doua mesaje despre acestea...Stiu ca nu-ti vor folosi tie la nimic, dar... speranta moare ultima...


--------------------
Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre, zice Domnul.
Si cat de departe sunt cerurile de la pamant, asa de departe sunt judecatile Mele de judecatile voastre si cugetele Mele de cugetele voastre.

(Isaia 55:8.9)


Ortodoxia - Calea intru Hristos - pe pagina 1 indexarea tematica a subiectelor pt. o usoara urmarire...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
edinide
mesaj 1 May 2006, 06:09 AM
Mesaj #31


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.197
Inscris: 1 November 04
Forumist Nr.: 4.799



QUOTE
Se pare ca tu cand te duci la Biserica, te duci sa urmaresti burtile preotilor si cheliile lor si probabil si alte chestii, in loc sa te concentrezi la rugaciunile catre Dumnezeu...

Nici pe departe... Un Crestin care are Inima deschisa catre Dumnezeu, poate fi simtit ca atare, din apropiere sau de la distanta, este ca un fel de Prezenta Spirituala care se face simtita. Asa ar trebui sa fie Preotul, daca este un Preot Spiritual si nu un Popa Lumesc care citeste din carte ceva lipsist de substanta. Aici intervine Popa Burtos de care pomeneam: daca el umbla dupa viscerele lui, nu are cum sa umble dupa Inima lui, deoarece Inima lui este in matzele lui, cum se dovedeste in exterior, prin briul lui cu lungimea de doi metri. Problema nu este Burta Popii, ci este Inima Popii, care este umbrita de Burta Lacomiei lui. Aceasta este problema. Am intilnit Oameni de rind a caror Prezenta Spirituala este evidenta, plina de Calm Spiritual si de Iubire, ceea ce nu se simte de la Popa Burtos... Aceasta este problema, Popa Burtos, Popa Intunecat, Popa Impenetrabil, a carui prezenta in Biserica este o simpla Prezenta Fizica, ca un obiect fara Inima, care duce la Poticnire o intreaga comunitate de Crestini Rataciti in Dogma Stearpa si Ritual Gol.

Pricepi acum? Nu ma impiedic de prezenta Burtii Popii ci de lipsa prezentei Inimii lui, manifestata in exterior prin Pintecele Lacomiei. Si nu ma refer la Omul-Popa, un biet ratacit si el, ci la Sistemul Popesc prin care raspindita prezenta a Pintecelui Lacomiei confirma raspindita absenta a Inimii...


--------------------
Edinide
Cauta ceea ce ai si vei gasi tot ceea ce nu ai!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 April 2024 - 09:29 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman