HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

2 Pagini V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Masina Turing Implementata In Jocul Life
Amenhotep
mesaj 25 Oct 2004, 03:54 PM
Mesaj #36


Cronicar
******

Grup: Moderator
Mesaje: 2.132
Inscris: 16 June 04
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 3.862



Axel, mai e un aspect peste care am trecut prea repede: acela că īn partea a doua a raţionamentului pe care l-ai propus consideri probabilitatea de apariţie a unui model ca output al unui automat finit (probabilist). Aşa cum a reieşit din discuţia ulterioară, te referi de fapt nu la un singur automat fixat, ci la o populaţie de automate (diverse şi felurite) şi vrei să determini probabilitatea de apariţie a unui şir peste īntreaga populaţie de automate. Corect?

Dacă da, iată care-i problema: tu iei īn considerare o populaţie formată din toate automatele posibile. Fiecare automat participă cu pondere egală īn socoteala ta. Cu alte cuvinte, tu zici "Pentru un automat generic (din mulţimea celor posibile), īn genere cam are loc: ...". Dar automatele astea sunt de fapt creierele umane care gāndesc şi "inventează" modele. Or, ele reprezintă o submulţime infimă faţă de mulţimea tuturor automatelor. Pe submulţimea asta (s-o numim B, de la "brains") s-ar putea să nu mai fie valabilă proprietatea statistică existentă la mulţimea mare (să-i zicem acesteia A, de la "automaton").

Mai clar: dat fiind că mulţimea A a automatelor este infinită, pe cānd mulţimea B a creierelor este finită, pentru a aplica raţionamentul tău la cazul real (ce se īntāmplă cu noi oamenii finiţi īn lumea asta) trebuie să selectăm un număr finit de automate din A şi cu ele să alcătuim mulţimea B. Dat fiind că īn raţionamentul tău nu se face referire la vreo proprietate specifică a automatelor pe care le consideri, eşti obligat să-mi dai voie să aleg eu. Ei bine, eu pot oricānd alege nişte automate īn aşa fel īncāt pe mulţimea lor să nu fie valabilă proprietatea statistică pe care tu o afirmi despre A. Īntrebarea este: ce garanţii oferă raţionamentul tău că mulţimea creierelor reale B (producătoare de modele) nu e cumva fix una dintr-aceasta, care inversează tendinţa statistică valabilă īn general pe A? Doar se ştie foarte bine că ceea ce e valabil pe o populaţie s-ar putea să nu mai fie valabil pe o subpopulaţie. Valabilitatea se păstrează doar dacă sub-populaţia e reprezentativă pentru īntreaga populaţie. Dar de ce crezi tu că mulţimea B este un eşantion reprezentativ pentru mulţimea A a tuturor automatelor posibile (inclusiv cele mai "tāmpe" şi mai "fără rost")? Mie mi se pare destul de clar că nu e aşa, mi se pare clar că structura statistică a mulţimii B a creierelor umane nu reflectă nici pe departe structura statistică a mulţimii A. Şi-atunci, ce te īndrepăţeşte să transferi concluziile statistice de la A la B?

(Atenţie, acest argument este distinct de contra-argumentele mele anterioare vizavi de valabilitatea tendinţei statistice pe A. Cu alte cuvinte, ce spun aici este "īn ipoteza că ai reuşi să demonstrezi valabilitatea tendinţei pe A" -- ceea ce n-ai făcut.)

a

PS: Acum văd că tu de fapt nu vorbeşti despre o proprietate statistică pe mulţimea A, ci faci o afirmaţie mult mai tare: zici că orice automat scoate şiruri lungi cu probabilitate mai mică decāt şiruri scurte. Dacă ai avea dreptate, atunci asta ar fi valabil şi pentru sub-mulţimea B, deci contra-argumentul din acest mesaj n-ar mai sta īn picioare. Dar deocamdată n-ai demonstrat nici afirmaţia mai tare, nici cea mai slabă (statistică)...

Acest topic a fost editat de Amenhotep: 25 Oct 2004, 04:11 PM


--------------------
Trebuie să facem ceea ce credem că e bine, dar nu trebuie să credem că ceea ce facem e bine.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 25 Oct 2004, 03:54 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 2 May 2024 - 10:51 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman