HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Universul Credintei:

Mesajele cu caracter ateist sau care au ca scop denigrarea unei religii sunt interzise in cadrul acestui forum.

 
Reply to this topicStart new topic
> Sf. Maria - 15.august, Inaltarea la Cer a Sf. Maria
cactus
mesaj 13 Aug 2004, 10:28 AM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



Maica Domnului în Vechiul Testament
Sfânta Maria a fost culmea sfinteniei Vechiului Testament. Ea este arhetipul Bisericii. Dacă citim Scriptura cu ochii Sfintilor Părinti, găsim pe Maica Domnului peste tot: în tipuri, simboluri si analogii. Precum Hristos este ascuns în fiecare cuvânt si literă din Vechiul Testament, la fel este si Maica Sa. Astfel Biblia nu ar mai fi cuvântul lui Dumnezeu, ci ar deveni o simplă istorie a Evreilor. Paul Evdochimov scrie că: ''lumea a fost creată de Dumnezeu pentru a fi îndumnezeită în Sfânta Fecioară'' (Woman and the Salvation of the World, St. Vladimir's Press, N.Y., 1994, pg. 213).
Oriunde găsim pe Hristos în Scripturi acolo este si Maica Lui. Scriptura ne arată pozitia ei centrală, reală si activă în istoria mântuirii. De altfel, Sfântul Părinte Nicolae Cabasilas dă Mariologiei - adică teologiei despre Maica Domnului - o viziune cosmică. ''Maria,'' zice al ''este podoaba, harul si cosmosul fiintelor. Precum pomul există pentru roadă, la fel si creatia există pentru Fecioară ... Nu numai oamenii, ci si cerul si pământul si soarele, toate au venit la fiintă pentru fericita fecioară.'' (cf. Mitropolia Ardealului, Sibiu 1992, pg. 36). În viziunea lui Cabasilas întregul cosmos a venit la existentă pentru ca să poată apare Fecioara Maria. Si mai spune Cabasilas, în aceiasi Omilie la Adormirea Maicii Domnului, că atunci când Dumnezeu a privit creatia si a văzut că erau toate bune, El privea în esentă pe Fecioara, iar lauda creatiei întregi nu era de fapt altceva decât lauda Fecioarei. Putem conclude din viziunea acestui mare scriitor bizantin că lumea a fost creată pentru Adam, iar Adam reprezenta firea omenească, din care Dumnezeu a binevoit să ia pe mama Sa, pentru a se întrupa din sânul ei si a mântui obiectiv lumea. Iar la rândul ei firea omenească I-a furnizat Creatorului un instrument vrednic de a fi asociat la opera mântuirii, adică la Întruparea Cuvântului.
Fecioara În Vechiul Testament. Precum venirea lui Hristos este fructul unui lung proces al istoriei, în care Dumnezeu a dat omenirii Legea, Preotia si Profetii, la fel Sfânta Fecioară este încununarea a tot ce Dumnezeu a dat prin Israel pentru venirea Fiului Său. Eva dinainte de păcat - prima Evă, contine pe Maica Domnului ca un embrion. De aceea, în imnografia bisericii si în scrierile Sfintilor Părinti, se vorbeste de Maica Doimnului ca de a doua Evă, care a zdrobit capul sarpelui (cf. Facerea 3:15).
Prototipul Sfintei Fecioare este Sara, sotia lui Avraam, al cărei fiu născut prin făgăduintă a intrat în istoria mântuirii si nu Ismael cel născut din păcat (cf. Facerea, cap. 16); »Vezi si tâlcuirea duhovnicească pe care o dă Sfântul Pavel acestui episod, la Galateni 4:23-25, asemănând pe Fecioara cu Ierusalimul cel de sus, adică cu Biserica].
Scara lui Iacov (Facerea 28:12-19). În teologia sfintilor, în imnografie si în iconografie, scara văzută în vis de Patriarhul Iacov, care unea cerul cu pământul, este simbolul Maicii lui Dumnezeu; mai ales că, în versetul 19, Iacov numeste acel loc Betel, Casa lui Dumnezeu. În icoanele bizantine, Fecioara este pictată în vârful scării, având pruncul în pântecele ei, simbolizând încăperea sau casa lui Dumnezeu. Patriarhul a avut o viziune mistică a bisericii. De aceea, acest episod se citeste la vecerniile praznicilor în cinstea Maicii Domnului.
Marea Rosie (Iesirea, cap. 14). Sfântul Ioan Damaschin în Dogmatica Glasului 5, spune că ''În Marea Rosie, chipul Miresii cea neispitită de nuntă s'a scris. Acolo Moise despărtitor al apei, iar aici Gavril slujitor al minunii. Atunci Israel a trecut prin adânc cu picioare neudate, iar acum Fecioara l-a născut pe Hristos fără sământă. Marea, după trecerea lui Israel, a rămas neumblată, iar cea fără prihană, după nasterea lui Emanuil, a rămas nestricată.'' Vedeti cum în poezia mistică a veacului VIII, pururea fecioria Maicii lui Dumnezeu este asemănată cu Marea Rosie, Arhanghelul Gavril cu Moise iar Israelul cu Iisus Hristos.
Psalmul 44, care se cântă în biserici la toate praznicele Maicii Domnului este, prin anticipatie închinat Sfintei Fecioare de fii lui Core, o mie de ani înaintea nasterii ei. Versetul al 11-lea al acestui psalm este rostit de preot în altar, când taie o bucătică de prescură în cinstea Maicii Domnului si o asează la dreapta lui Hristos Euharistic: ''Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită, prea înfrumusetată,'' iar versetul 16 aminteste de cortegiul intrării ei în Biserică, asa cum e descris în Protoevanghelul lui Iacov si în icoana praznicului: ''Aducese-vor Împăratului fecioare în urma Ei.'' Versetele 20 si 21 îi priveste direct pe protestanti, nestorienii veacului nostru; ''Pomeni-voi numele tău în tot neamul si neamul. Pentru aceasta popoarele te vor lăuda în veac si în veacul veacului.'
Întelepciunea si-a zidit casă (Pilde 9:1). Acest capitol se citeste la praznicile Maicii Domnului, pentrucă, după toate comentariile biblice, Întelepciunea, Sofia sau Logosul este Însusi Iisus Hristos iar Sfânta Fecioară este casa pe care El Însusi Si-a zidit-o.
Maica Domnului, usa dinspre Răsărit a Templului (Iezechiel 44:1-3). În vedenie, Domnul l-a condus pe profet către o usa a Templului care era închisă si I-a zis: ''Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide si nici un om nu va intra prin ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a trecut prin ea si închisă va rămâne.'
Acest capitol se citeste la sărbătorile în cinstea Fecioarei, pentru a ilustra faptul că, după nasterea Mântuitorului, ea nu a mai avut copii, asa cum cred protestantii. În mod special apare Sfânta Fecioară în imnografia biserici cu toate simbolurile pe care ea le reprezintă în Scriptura veche: biserică si usă, locas si scaun al Împăratului ... Năstrapa sau vasul în care Evreii păstrau mana pentru zilele de sabat. (cf. Iesire 16:23-26). Toate acestea au iesit din interpretarea Scripturii Vechiului Testament de către Sfintii Părinti.
A fost necesară enumerarea textelor vechi, care contin pe Născătoarea de Dumnezeu în mod figurativ, pentrucă protestantii nu cred că aceste simboluri se referă la Maica Domnului. Ei tâlcuiesc scriptură ''ad literam.'' Ei cred că omenirea nu a pregătit pe Sfânta Fecioară; că Dumnezeu când s'a făcut om, a luat o fată oarecare, la întâmplare, iar după nastere, ea nu a mai avut nici un rol în mântuirea oamenilor. De aceea, zic ei, a devenit o femeie oarecare.
Ortodoxia însă nu desparte pe Fiul de Mama Sa nici în iconografie. Ea este întotdeauna însotită de Fiul ei; pentrucă ea reprezintă uniunea perfectă între Dumnezeu si om. Mariologia si Hristologia, aceste două discipline teologice sunt inseparabile. Una fără alta ar duce la o distorsiune a credintei. De aceea Sinodul din Efes (431) a elaborat formula ''Teotokos'' (Născătoare de Dumnezeu). Fără mentinerea Sfintei Fecioare în teologie, în tainile Bisericii si în rugăciuni, credinta în cele două naturi ale lui Hristos ar fi deformată.
(Din ''Rugul Aprins'', Nr. 2, 1998, rev. Mănăstirii ''Adormirea Maicii Domnului'' din Rives Junction, Michigan.)

Primit din partea unui coleg cu care mai dezbat teme religioase din cand in cand...


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decât tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
milimetru
mesaj 13 Aug 2004, 10:43 AM
Mesaj #2


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Cactus, citind cele de mai sus intrasem într-o mare admiraţie pentru "stilul" tău. Nu mică mi-a fost descumpănirea în final, cînd am văzut că e preluată (scuză-mă, te rog!)... Material interesant, altminteri...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 13 Aug 2004, 10:51 AM
Mesaj #3


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



De ce esti rautacios; am mai afirmat, nu o data, ca NU sunt teolog, dar sunt interesat de teme teologice. Am crezut ca se poate discuta pe temele astea, de aia le-am postat. Altfel stateam in banca mea...


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decât tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 13 Aug 2004, 10:51 AM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
milimetru
mesaj 13 Aug 2004, 11:13 AM
Mesaj #4


ex-caa
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.430
Inscris: 26 April 04
Forumist Nr.: 3.261



Nu doresc să fiu răutăcios, dar absolut deloc, cu doar 2 zile înainte de marea sărbătoare de duminică (îmi pare rău că scuzele mele nu au fost primite...). Nici eu nu sînt teolog, ba chiar nici nu ştiu dacă mă pricep la discuţii teologice (teologia ca ştiinţă) dar un genunchi pot ca să-l plec, dimpreună cu nevrednica mea frunte dinaintea Sfintei Maria...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 13 Aug 2004, 12:02 PM
Mesaj #5


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



Corect. Chestia este ca si eu l-am considerat material interesant; de aia l-am postat.


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decât tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Inorog
mesaj 13 Aug 2004, 12:49 PM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.182
Inscris: 9 May 04
Forumist Nr.: 3.435



Bucura-te Marie cea plina de har, Domnul este cu tine !


--------------------

A mai venit si-un inorog straveziu foarte speriat, foarte livid. Locuia intr-un viitor aramiu cu vedere la vid.
Nichita Stanescu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 13 Aug 2004, 01:34 PM
Mesaj #7


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Ave Maria ! Gratia plena
Dominus vecum.........
Am audiat astazi in interpretarea lui Nana Mouskouri, si taaaaaaaare era bine ....
Intamplator, la adio....

Acest topic a fost editat de contraste: 13 Aug 2004, 01:35 PM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 13 Aug 2004, 02:26 PM
Mesaj #8


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985




Ave Maria, gratia plena,
Dominus tecum,
Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui Iesus.
Sancta Maria mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc, et in hora mortis nostrae. Amen.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
noi
mesaj 13 Aug 2004, 02:32 PM
Mesaj #9


Dregator
*****

Grup: Membri
Mesaje: 762
Inscris: 15 December 03
Forumist Nr.: 1.513



Frumos Cactus! Pe mine nu m-a dezamagit de loc faptul ca ai postat un material care nu era al tau..chiar m-a incantat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cactus
mesaj 13 Aug 2004, 05:38 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.126
Inscris: 10 August 04
Din: nu spui; s-a schimbat
Forumist Nr.: 4.232



Ma bucur; eu primesc o gramada; am un singur coleg cu care mai "disput" da`noi nu stim sa ne certam; in rest....eventual pot sa le postez aici; oricum, singur nu le dau de capat...Pa, ca-s pe calculator de ieri de la ora: aproape 24....pana acuma, e cam mult... rofl.gif


--------------------
- "Help us, or else..!"
- "Or else what?"
- "Exactly!"

Nu e nimic mai trist decât tristeţea unui om vesel. (Armando Palacio Valdes)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 14 Aug 2004, 03:11 PM
Mesaj #11


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Si uite-asa ne completam unii pe altii ! Taaaaaaaaare bine e la han, nu-i asa TRI ?
Sper ca ai citit macar tu radio, nu-i asa ?

Acest topic a fost editat de contraste: 14 Aug 2004, 03:13 PM


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
TriRegnum
mesaj 14 Aug 2004, 03:28 PM
Mesaj #12


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.851
Inscris: 14 October 03
Forumist Nr.: 985



QUOTE
Si uite-asa ne completam unii pe altii ! Taaaaaaaaare bine e la han, nu-i asa TRI ?
Sper ca ai citit macar tu radio, nu-i asa ?

Ne completam unii pe altii, de fapt pentru asta sunt oamenii: sa traiasca ca fratii si sa se completeze unul pe celalalt.
Da, mi-am dat seama ca era vorba de radio.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
contraste
mesaj 14 Aug 2004, 03:32 PM
Mesaj #13


Forumista Poeta
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.500
Inscris: 20 April 04
Forumist Nr.: 3.171



Si cu totii sa fim " pro vobis ", OK ? Macar acum , ca tot e Olimpiada si ar trebui sa inceteze toate...


--------------------
Traieste ca si cum ai muri maine.
Invata ca si cum ai trai vesnic.

Indira Gandhi
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 14 May 2024 - 01:34 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman