HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Sarea Buna Sau Rea?, Sarea buna sau rea?
necromanc
mesaj 10 Apr 2003, 06:08 PM
Mesaj #1


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 475
Inscris: 8 April 03
Forumist Nr.: 171



Acest aliment uni oameni spun ca este bun alti ca nu .

Eu nu stiu ce sa fac sa mananc sare sau sa nu mananc.Normal sarea o mananci vrei nu vrei , deoarece este continuta in fel si fel de produse alimentare.

Dar eu acum vorbesc de sarea fina pe care o pui in mancare , sau care o presari pe o felie de margarina si salam.

Uni oameni spun ca sarea este daunatoare , si daca mananci prea multa te imbolnavesti de rinichi. Alti dimpotriva spun ca sa mananci sare ca iti creste rezistenta si ca e buna.

Eu am auzit intr-o dimineata la radio ca chinejii mananca in fiecare zi cel putin 10-20 grame de sare.Si ca aceasta ar fi una din ingredientele lor secrete din mancarurile lor excelente.

Sunt intr-o dilema , din care as vrea sa ies cat mai curand posibil ! smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Daphne
mesaj 13 Apr 2003, 02:35 PM
Mesaj #2


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 144
Inscris: 17 March 03
Forumist Nr.: 92



Cel mai bine este sa nu consumi sare in exces. De fapt orice produs trebuie consumat cu masura...Din cate stiu eu, sarea iodata este benefica pentru organismul uman, dar asta nu inseamna ca trebuie sa abuzezi de ea.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
necromanc
mesaj 13 Apr 2003, 03:19 PM
Mesaj #3


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 475
Inscris: 8 April 03
Forumist Nr.: 171



Am vrut asa sa stiu si eu pentru cultura mea generala.

Odata stiu cand aveam meciuri de fotbal am incercat sa iau cate o doza mica de sare inainte de meci si am constatat ca imi marea rezistenta.O fi adevarat sau nu.Nu stiu sigur dar mi se parea ca imi creste rezistenta !


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Promo Contextual
mesaj 13 Apr 2003, 03:19 PM
Mesaj #


ContextuALL









Go to the top of the page
 
Quote Post
Daphne
mesaj 19 Apr 2003, 05:15 PM
Mesaj #4


Vataf
***

Grup: Membri
Mesaje: 144
Inscris: 17 March 03
Forumist Nr.: 92



laugh.gif Doza mica de sare?? laugh.gif Atat timp cat avea efect ce mai conteaza? Daca era "o doza mica" nu cred ca iti putea face rau.

Eu, de exemplu, iau "o doza mica" de ciocolata inainte de o lucrare importanta, examen. A devenit deja superstitie wink.gif Si cu ciocolata, parerile sunt impartite...sigur e ca ingrasa sad.gif , dar eu voi continua sa iau pentru ca imi poarta noroc wink.gif .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chatonel
mesaj 14 May 2003, 12:11 PM
Mesaj #5


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 382
Inscris: 14 May 03
Forumist Nr.: 298



sarea e si buna si rea smile.gif nu trebuie folosita in exces dar este necesara organismului.
Ciocolata este si ea la fel: a se consuma cu moderatie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gio19ro
mesaj 31 May 2003, 08:52 AM
Mesaj #6


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.656
Inscris: 6 March 03
Forumist Nr.: 21



QUOTE (chatonel @ May 14 2003, 12:34 PM)
sarea e si buna si rea smile.gif nu trebuie folosita in exces dar este necesara organismului.
Ciocolata este si ea la fel: a se consuma cu moderatie.

Sarea e buna, da' aia nerafiata. Daca chiar esti atat de gingas si nu suporti sarea grunjuoasa, cumpara-ti din aia marina. Aia e si fina si sanatoasa.
Sarea extrafina, adica aia rafinata, care-i place la ruman atat de mult, ca orice aliment extrarafinat de altfel(faina, zahar, orez, ulei), NU e buna.
Cat despre meciul tau de fotbal...ai descoperit America. biggrin.gif Sarea ajuta la retinerea apei in organism, asa ca atunci cand fugi, faci efort si transpiri si ai luat sare inainte.....
Cred ca te-ai prins! Te dezhidratezi mai greu!
Chiar si in lunile toride, cand esti expus la calduri puternice, e bine sa bei un iaurt sau kefir putin sarat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
(Dianna)
mesaj 14 Jun 2003, 05:35 AM
Mesaj #7





Guests






necromanc, am o carte mare, plina de retete si preparate chinezesti. Nicaieri nu scrie sa adaug mai mult de o jumatate de lingurita de sare. Daca ar fi adevarat, atunci n-ar trebui sa mancam sare deloc; nu vezi ce mici de statura sunt ei? Poate ca sarea iti opreste dezvoltarea. biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iarina
mesaj 23 Jun 2003, 04:26 AM
Mesaj #8


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 308
Inscris: 3 April 03
Forumist Nr.: 160



Eu cred ca avem nevoie de sare, asa cum avem nevoie si de zahar luat din natura (nu ma refer la ala pus in prajituri) dar nu prea multa totusi, atat cat sa dea gust mancarii. cand ma duc la pizza si vad cata sare si cat piper isi pun unii mi se face rau 6.gif


--------------------
Success usually comes to those who are too busy to be looking for it.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 28 Dec 2005, 03:49 PM
Mesaj #9


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



De obicei sarea e folosita pentru conservarea hranei , deci are un efect pozitiv ..la fel sarea iodata care e puna pentru gusa .


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
axel
mesaj 28 Dec 2005, 06:28 PM
Mesaj #10


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 6.255
Inscris: 3 October 03
Forumist Nr.: 899



Si nitrat/nitrit de sodiu tot pentru conservarea hranei este bun. Prin urmare dupa logica lui Plutah, are un efect pozitiv biggrin.gif
Poate Pluta doreste sa se documenteze un pic in privinta nitratului si nitritului de sodiu si despre efectele sale nocive wink.gif

In plus, banui ca si cianura este foarte buna la conservarea hranei. Totusi oamenii nu folosesc wink.gif


--------------------
Azi avem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 28 Dec 2005, 08:26 PM
Mesaj #11


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Importanta sarii asupra organismului uman nu ar trebui minimalizata.
Trebuie sa se faca distinctie intre sarea gema care contine zeci de elemente minerale si NaCl (clorura de sodiu ) , adica sarea rafinata care este considerata aproape o otrava.

QUOTE
Le sel est absolument indispensable à la vie physiologique de l'homme... (7, p.5)

Sarea este absolut indispensabilã vietii fiziologice a omului.

Fără să ştie de Na şi K, prin observaţii de toată ziua, ţăranii din străvechea antichitate ştiau că fără sare nu există viaţă.

Numai aşa se explică textul din Evanghelia după Matei 5/13: Voi sînteţi sarea pământului. Capra cu trei iezi aduce pentru ieduţii ei drob de sare la spinare, iar în basmul Sarea în bucate morala este: fără miere şi fără zahăr poate omul să trăiască, dar fără sare nu (!!)

Ceea ce ştiau ca ţărani, au uitat după ce s-au făcut domni şi au fost şcoliţi prin universităţi domniile lor istoricii şi lingviştii din diverse timpuri şi locuri.

Să cităm în context şi două referinţe americane:



            a. Without salt, the body goes into convulsions, paralysis, death (Fãrã sare, corpul intrã în convulsii, paralizie, moarte) (9, p.381)

    b. Over many generations, only those humans survived who could carefully conserve enough sodium for good health. The rest perished (10, p.136)

a. Fãrã sare, corpul intrã ìn convulsii, paralizie, moarte.

b. Dupã multe generatii, numai acei oameni au supravietuit care au putut sã-si pãstreze cu grijã destul sodiu pentru o bunã sãnãtate. CEILALTI AU PIERIT (subl. ns.)



Cu mult înainte de articolul menţionat (6), noi scrisesem, în colaborare, partea de fiziologie a nutriţiei pentru o enciclopedie practică de artă culinară (11), ocazie cu care ne-am încredinţat de rolul covîrşitor al celor 15-16 oligoelemente (oligo = oleacă, puţin) anorganice care, deşi se găsesc în cantităţi mici sau foarte mici în organismul uman, sînt indispensabile pentru realizarea funcţiilor vitale minimale ale organismului.

Între celelalte, sodiul (Na) şi potasiul (K) sînt implicaţi în metabolismul muşchiului inimii, în realizarea şi păstrarea tonusului, prin rolul lor în producerea excitaţiei neuromusculare, a tuturor muşchilor, inclusiv a celui cardiac, la păstrarea echilibrului acido-bazic, la realizarea presiunii osmotice intraorganice etc.

Concluzia: deşi ponderea Na şi K în organismul uman nu reprezintă mai mult de 0,5 - 0,6% din masa corpului (un corp de 70 kg conţine cca 245 g K (0,35%) şi 105 g Na (0,15%), fără ele viaţa de tip uman nu este posibilă.

În tabelul 2.7 din cartea amintită (11) noi am pus K şi Na pe două coloane alăturate astfel că se observă uşor că, la lapte şi produse lactate, cantităţile de K conţinute sînt de cca 2-3 ori mai mari decît cele de Na; la carne şi produse din carne, acelaşi raport variază în genere de la 1/2 la 1/4-1/5 în favoarea potasiului. Cam acelaşi raport se regăseşte şi la peşti şi alte vietăţi acvatice etc. Însă, la produsele cerealiere, legume şi fructe, disproporţia dintre Na şi K este foarte mare, Na putînd reprezenta 1/10 faţă de conţinutul de K, dar ajungînd în unele cazuri şi 1/100 sau chiar 1/200.

Concluzia: cantitatea de K de care organismul are nevoie se obtine din alimentele ingerate, ìn timp ce nevoile de Na ale organismului nu pot fi asigurate prin alimentatie.

Fãrã o alternativã la aceastã situatie limitã, mamiferele superioare, inclusiv omul, ar fi fost sortite disparitiei. Alternativa au reprezentat-o depozitele de sare gemã. Cel mai bogat continent ìn resurse de sare ste Europa, urmatã de America de Nord. Cele mai dezavantajate continente sìnt Asia, Africa si America de Sud.

România este spaţiul cel mai favorizat de pe glob, atît în ce priveşte cantitatea de sare, cît şi calitatea sării şi mai ales prezenţa unor masive de sare la suprafaţa solului


QUOTE
Încă din Neolitic în curtea fiecărui ţăran exista un bolovan de sare pe care, când se-ntorceau de la câmp, vaca, oaia etc. îl lingeau, luându-şi raţia de sodiu pe care le-o cerea organismul. Când plecau în transhumanţă cu turmele de oi, la iernatic, ciobanii carpatici duceau cu ei, pe măgăruşi, cantităţi suficiente de sare pentru ei şi pentru oi, ca să le ajungă pînă-n primăvară, pînă la revenirea acasă, în Carpaţi, singura sursă de sare la suprafaţă în tot spaţiul transhumant pericarpatic.


QUOTE
Necesarul minim de sare este stabilit astfel, în lucrările de specialitate: 1g/zi la copii sub un an, 10 g/zi la cei între 1 şi 14 ani, 25 g/zi la adulţi, la muncă uşoară, şi 35 g/zi la muncă grea, în zona temperată.

Cifrele medii de consum de sare variază de la ţară la ţară. În practică rezultă o cantitate medie de cca 7,5 kg/an.persoană.

Pentru animale sînt necesare: 10-30 g/zi de vacă care de lapte (în ultima vreme se preferă furaje sărate), 7-15 g/zi de oaie, 5-10 g/zi porc etc.

În industria alimentară se folosesc: 2-2,5% sare la unt şi margarină, 1,75-3,25% la brânzeturi, 1,5-2% la legume conservate, 3-20% la legume murate, 2-6% la mezeluri şi carne conservată, 10-30% pentru conservarea peştelui etc.


QUOTE
Transportul la distanţe din ce în ce mai mari nu era scutit de dificultăţi şi de pericole, riscuri care trebuiau plătite. De aceea, sarea era scumpă, ajungînd în unele momente, în anumite zone, monedă de schimb. Din această situaţie s-a născut expresia a fi (prea) sărat = a fi (prea) scump, referitor la un bun, o marfă. De asemenea, avem expresia dacă se varsă sare iese ceartă, justificată numai de raritatea şi preţul ridicat al sării în acele timpuri.


QUOTE
Fiind un produs de mare preţ, sarea făcea parte, în unele zone, dintre produsele care se aduceau ca daruri la altarele diverselor divinităţi.

QUOTE
Ca simboluri ale alimentaţiei, ale condiţiilor minimale de existenţă, la Români, şi numai la Români, oaspeţii dragi erau şi sînt primiţi cu pâine şi sare, în semn de prietenie şi de ospitalitate.


Extrase din lucrarile lui Gheorghe Gabriel












--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazz
mesaj 29 Dec 2005, 03:21 AM
Mesaj #12


Haiduc
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.002
Inscris: 17 January 04
Din: Ann Arbor
Forumist Nr.: 1.865



Warnings over salt intake
Sodium in diet
Salt warning for children

Enjoy! tongue.gif

Acest topic a fost editat de Jazz: 29 Dec 2005, 03:24 AM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 29 Dec 2005, 08:48 AM
Mesaj #13


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Jazz

Am vorbit de sarea gema sau de sarea naturala (din salina sau cea de mare ) care contine numeroase elemente minerale necesare metabolismului si nu de sarea rafinata care contine numai clorura de sodiu si cantitati mici de iod (adaugate ulterior ) .

Iata un extras dintr-un articol publicat in Formula As nr 646:
QUOTE
SAREA

     Intr-un basm romanesc, o fata de imparat ii spune tatalui ei ca-l iubeste ca „sarea-n bucate”. O declaratie ciudata in aparenta, dar care ascunde un adevar, pe care medicina populara il stie demult: sarea este un element esential al vietii. Cu conditia sa fie neaparat naturala si sa nu fie folosita in exces
     Ca mancarea n-are nici un gust fara ea se stie. Dar ca sarea este si un medicament redutabil mai stie azi cineva? Cu toate astea, nelipsita sare-n bucate este unul dintre cele mai vechi remedii din lume, cuprins in celebre tratate medicale ale Antichitatii, intens studiat apoi de alchimistii Evului Mediu, apreciat in medicina populara ca leac de capatai. Toate astea pana la inceputul veacului al XX-lea, cand trufia medicamentelor atoatevindecatoare au impins-o in uitare. Cine sa creada astazi ca praful acesta alb, superprocesat, combinat cu antiaglomeranti, numit „sare de masa” are proprietati vindecatoare? Nici n-are! Vindecatoare cu adevarat este doar sarea naturala, sub forma de cristale mari, care erau macinate inainte vreme in casa. O sare care contine mai mult de 80 de substante minerale, pe langa clorura de sodiu, si care avea o multime de proprietati terapeutice. Un vechi tratat medical chinez (Peg-Tzao-Kan-Mu), scris cu 2700 de ani inainte de Hristos, mentiona nu mai putin de 40 de tipuri de sare, fiecare cu indicatiile sale, cu modul de administrare si cu efectele sale specifice. Ei bine, taranii romani merita sa figureze in cartea recordurilor. In medicina noastra populara sunt mentionate peste o suta de utilizari terapeutice si, mai ales, magice ale sarii, care era considerata un adevarat panaceu impotriva spiritelor rele si a impregnarilor malefice ale obiectelor, locurilor sau fiintelor. O zona extraordinara de investigatie, pe care va propunem sa o cercetam impreuna.

Terapia interna cu sare

(toate recomandarile privesc exclusiv
sarea naturala, grunjoasa, numita si sare gema,
si nu sarea „fina” de masa)

     
Digestie dificila, constipatie, slabiciune corporala subponderalitate) - se consuma hrana condimentata cu sare gema sau sare marina (se gasesc in comert), care au un gust mult mai intens. S-a constatat ca sarea naturala are un efect mult mai puternic de stimulare a secretiei de sucuri gastrice si ca este un excelent activator al peristaltismului gastrointestinal, fireste - cu conditia sa fie consumata cu moderatie. De altfel, inca de acum 500 de ani, celebrul medic si alchimist al Evului Mediu Paracelsus observa intr-un tratat ca digestia si excretia sunt mult perturbate de absenta sarii din alimentatie.


Citeste si :

http://www.tribunes.com/tribune/sel/worm.htm
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/salt.htm
http://www.saltinstitute.org/28.html (merita de citit pe indelete)

Enjoy ! cool.gif

Si sa nu uit:

LA MULTI ANI ! si un An Nou ...ca sarea in bucate. rofl.gif

exergy33

Acest topic a fost editat de exergy33: 29 Dec 2005, 08:57 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 29 Dec 2005, 04:34 PM
Mesaj #14


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.096
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Cred ca o sa ma inec in Marea Moarta. Daca reusesc sa ma scufund... rofl.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazz
mesaj 29 Dec 2005, 11:19 PM
Mesaj #15


Haiduc
******

Grup: Membri
Mesaje: 1.002
Inscris: 17 January 04
Din: Ann Arbor
Forumist Nr.: 1.865



Energy
De acord cu tine... Insa eu cred ca am pus niste link-uri cu informatie mai de actualitate.... unsure.gif
De altfel am uitat sa adaug ca nu este necesar sa punem sare la bucate pentru ca mai toate legumele au sare in continutul lor. Eu una sunt de parere ca sarea nu face decat sa mascheze adevaratul gust al unei mancari proaste. tongue.gif
Promit sa vin si cu o sursa. wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 30 Dec 2005, 12:55 AM
Mesaj #16


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.096
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Nu exista mancare proasta, doar bucatari prosti tongue.gif
Alle Köche sind beschissen, die sich nicht zu helfen wissen spoton.gif
Pe româneste: Pommes Fritz cu fotbal nu se pune la nevasta rofl.gif


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 30 Dec 2005, 07:37 AM
Mesaj #17


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Jazz

Putina lume stie de moartea a milioane de indieni saraci (din lipsa de sare ) in perioada cind India a fost colonie britanica.
Acest fenomen a fost numit "salt starvation".
Din cauza preturilor prea "sarate " pe care le avea sarea , acest produs alimentar era considerat o marfa de lux si nu putea fi cumparata de patura saraca a populatiei.
Unul dintre dezideratele lui Mahatma Gandhi a fost si anularea taxelor vamale pentru sare .
QUOTE
Similarly, throughout history the essentiality of salt has subjected it to governmental monopoly and special taxes. Salt taxes long supported British monarchs and thousands of Britishers were imprisoned for smuggling salt. French kings developed a salt monopoly by selling exclusive rights to produce it to a favored few who exploited that right to the point where the scarcity of salt was a major contributing cause of the French Revolution. In modern times, Mahatma Gandhi defied British salt laws as a means of mobilizing popular support for self-rule in India. In recent years, the promotion of free trade through the World Trade Organization has led to abolition of many national monopolies, for example, in Taiwan.
QUOTE
Salt Starvation in British India – Consequences of High Salt Taxation in the Bengal Presidency, 1765 to 1878.

Roy Moxham

Little seems to have been written by modern historians about the physiological consequences of salt deprivation that might have resulted from the high Salt Tax in British India. Occasionally, there are brief references to salt being “a basic necessity of life” (Brown 1989, 236), but without amplification. Writers on famine in British India seem generally to have ignored salt intake as a nutritional factor. The indexes to Bhatia’s Famines in India (Bhatia 1967), and Seavoy’s Famine in Peasant Societies (Seavoy 1986), for example, have no references to salt.


In 1930 Gandhi impreuna cu alti 80 de oameni face un mars de 240 de mile pentru a ajunge la ocean - cu scopul de a extrage sare din apa sarata si de a o distribui populatiei sarace si bolnave de acea boala numita astazi "salt depletion".
Britanicii stiau foarte bine ca lipsa sarii duce la slabirea fiziologica a individului ...si chiar la moarte.
Istoricii au demonstrat ca prin impunerea de taxe vamale excesive englezii au urmarit in mod constient exterminarea populatiei bastinase sarace.
Un articol pe aceasta tema a fost publicat recent de BBC (noiembrie 2005)

http://www.britishexpat.com/BE_Newsletter_..._200.841.0.html

Lectura placuta. cool.gif
PS. Numele meu e exergy nu energy cry.gif .

exergy33

Acest topic a fost editat de exergy33: 30 Dec 2005, 07:39 AM


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 30 Dec 2005, 07:49 AM
Mesaj #18


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.096
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



exergy, respect hug.gif
O sa invat si urdu... Persana o stie mâtza mea. In fiecare dimineata la 5. Zbiara de numa'
Sa vezi ce fain imi baga ghearele-n picioare... rofl.gif

Acest topic a fost editat de Cla: 30 Dec 2005, 07:56 AM


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kyklos
mesaj 26 Aug 2006, 06:25 PM
Mesaj #19


Ex-Colimator
******

Grup: Membri
Mesaje: 2.439
Inscris: 25 November 05
Din: Cosmos , Cetatean al Cosmosului
Forumist Nr.: 7.332



Am vazut un documentar pe Discovery legat de sare...daca doriti cafeaua mai dulce...ar fi de indicat sa puneti cateva lingurite de sare la fel se aplica si in cazul sucului tonic...atunci cand pui sare il faci mai dulce

Acest topic a fost editat de Colimator: 26 Aug 2006, 06:26 PM


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 20 Sep 2007, 04:47 PM
Mesaj #20


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763




Sarea si un crampei de istorie

http://www.livrare.ro/news/0096_sarea_si_u..._de_istorie.hrm


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mutulica
mesaj 22 Sep 2007, 11:15 AM
Mesaj #21


piticanie oPsedata
******

Grup: Membri
Mesaje: 7.280
Inscris: 7 January 04
Din: ***
Forumist Nr.: 1.726



eu am auzit ca expresia sarea in bucate defineste ceva ce nu trebuie sa lipseasca. de aia de cite ori am cunoscut cite o bucata, i-am facut cadou sare (am gasit cutii cu sare colorata), si bucata in genere a apreciat gestul. uneori atit de mult ca m-a invitat si pe mine sa particip la operatia de sarare ...

am ramas totusi cu o nedumerire... sarea nu ajungea in bucata, ci pe bucata... deci se pare ca ceva nu e tocmai in regula cu expresia respectiva. mai cercetez ... pina atunci, parerea mea e ca sarea pe bucata e foarte buna, dar depinde cit de bucata e cea pe care se aplica sarea...

cert este ca oricum o dai, e de preferat o bucata sarata decit una nesarata


--------------------
Viitorul tau depinde de visele tale. In consecinta nu pierde timpul, du-te si te culca.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 22 Sep 2007, 12:43 PM
Mesaj #22


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



80% din romani consuma sarea proasta de import

Peste 80% din romani consuma sare de proasta calitate, importata din Ucraina si Belarus. Ea este adusa in conditii ilegale, dar la jumatate din pretul sarii romanesti. Aceasta in timp ce Societatea Nationala a Sarii Salrom exporta sare de calitate, extrasa din zacaminte renumite, pentru a fi folosita la deszapezire.
Pe piata, doar 20 la suta din sare este romaneasca
Salrom produce anual 2,5 milioane tone de sare, din care 1,7 milioane sub forma de saramura pentru industria petrochimica. O cantitate de 700.000 tone de sare gema merge la export, iar 7-10 la suta este comercializata pentru consumul alimentar. Aceasta inseamna nu mai mult de 70.000-80.000 tone de sare pe an, ceea ce reprezinta 20 la suta din piata interna.

Desi exporta peste 80% din productie: 100.000 tone in Germania, 100.000 tone in Serbia, 30.000 tone in Bulgaria si 180.000 tone in Ungaria, incasarile Salrom sunt mici. "Sarea este un produs greu si ieftin. Pretul la export este de 1.500 lei/kg, dar acestuia i se adauga inca 50 la suta transportul", a declarat, ieri, Marcel Nicolaescu, directorul general al Salrom.

Tarile importatoare folosesc sarea pentru deszapezire pe timpul iernii. Aceasta in timp ce romanii consuma sarea de proasta calitate importata din Ucraina si Belarus. "Sarea romaneasca este de calitate superioara, cu o puritate de 99%, dar populatia nici nu stie".


http://www.hotnews.ro/articol_34070-80-din...a-de-import.htm


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 27 Jan 2008, 09:34 PM
Mesaj #23


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



QUOTE(necromanc @ 10 Apr 2003, 06:08 PM) *
Acest aliment uni oameni spun ca este bun alti ca nu .

Eu nu stiu ce sa fac sa mananc sare sau sa nu mananc.Normal sarea o mananci vrei nu vrei , deoarece este continuta in fel si fel de produse alimentare.

Dar eu acum vorbesc de sarea fina pe care o pui in mancare , sau care o presari pe o felie de margarina si salam.

Uni oameni spun ca sarea este daunatoare , si daca mananci prea multa te imbolnavesti de rinichi. Alti dimpotriva spun ca sa mananci sare ca iti creste rezistenta si ca e buna.

Eu am auzit intr-o dimineata la radio ca chinejii mananca in fiecare zi cel putin 10-20 grame de sare.Si ca aceasta ar fi una din ingredientele lor secrete din mancarurile lor excelente.

Sunt intr-o dilema , din care as vrea sa ies cat mai curand posibil ! smile.gif

margarina si salam?
Salamul mai merge, in fine, dar margarina, chiar si aia pe care scrie ca n-are colesterol, e o adevarate otrava caci are radicali liberi.
Daca n-ai hipertensiune, sarea nu dauneaza prea mult.
Eu o evit desi tensiunea e OK.

Acest topic a fost editat de ben_gal: 27 Jan 2008, 09:42 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 27 Jan 2008, 09:46 PM
Mesaj #24


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



QUOTE(Daphne @ 19 Apr 2003, 05:15 PM) *
laugh.gif Doza mica de sare?? laugh.gif Atat timp cat avea efect ce mai conteaza? Daca era "o doza mica" nu cred ca iti putea face rau.

Eu, de exemplu, iau "o doza mica" de ciocolata inainte de o lucrare importanta, examen. A devenit deja superstitie wink.gif Si cu ciocolata, parerile sunt impartite...sigur e ca ingrasa sad.gif , dar eu voi continua sa iau pentru ca imi poarta noroc wink.gif .

ciocolata incurajeaza creierul sa produca un surplus de serotonin.
Sarea accelereaza bataile de inima si permite performante sportive superioare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 27 Jan 2008, 09:50 PM
Mesaj #25


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



QUOTE(gio19ro @ 31 May 2003, 08:52 AM) *
Sarea e buna, da' aia nerafiata. Daca chiar esti atat de gingas si nu suporti sarea grunjuoasa, cumpara-ti din aia marina. Aia e si fina si sanatoasa.
Sarea extrafina, adica aia rafinata, care-i place la ruman atat de mult, ca orice aliment extrarafinat de altfel(faina, zahar, orez, ulei), NU e buna.
Cat despre meciul tau de fotbal...ai descoperit America. biggrin.gif Sarea ajuta la retinerea apei in organism, asa ca atunci cand fugi, faci efort si transpiri si ai luat sare inainte.....
Cred ca te-ai prins! Te dezhidratezi mai greu!
Chiar si in lunile toride, cand esti expus la calduri puternice, e bine sa bei un iaurt sau kefir putin sarat.

Sarea - NaCl, da tensiune. De ce? "Sarea ajuta la retinerea apei in organism", dar asta creste volumul de singe si tensiunea creste.
Alta sare - KCl face numai bine.
Si da - NaCl e important in zilele toride caci corpul pierde sare prin transpiratie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 27 Jan 2008, 09:56 PM
Mesaj #26


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



QUOTE(Cla @ 29 Dec 2005, 04:34 PM) *
Cred ca o sa ma inec in Marea Moarta. Daca reusesc sa ma scufund... rofl.gif

alege alta mare.
Sarea de acolo nu fashe bine la stomah.
(Apropo, acolo e KCl si nu NaCl).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ben_gal
mesaj 27 Jan 2008, 09:59 PM
Mesaj #27


Vornic
****

Grup: Membri
Mesaje: 320
Inscris: 25 November 06
Forumist Nr.: 8.994



QUOTE(Kyklos @ 26 Aug 2006, 06:25 PM) *
Am vazut un documentar pe Discovery legat de sare...daca doriti cafeaua mai dulce...ar fi de indicat sa puneti cateva lingurite de sare la fel se aplica si in cazul sucului tonic...atunci cand pui sare il faci mai dulce

si cu zahar devine sarata.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 27 Nov 2008, 07:30 PM
Mesaj #28


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



QUOTE(ben_gal @ 27 Jan 2008, 10:56 PM) *
Sarea de acolo nu fashe bine la stomah.
(Apropo, acolo e KCl si nu NaCl).


informatiile date de ben_gal sunt incomplete.
KCl, adica clorura de potasiu, reprezinta doar 4.4% din sarurile existente in apa Marii Moarte, in timp ce clorura de magneziu ( MgCl2) reprezinta 50.8%.

" These results show that w/w% composition of the salt, as anhydrous chlorides, was calcium chloride (CaCl2) 14.4%, potassium chloride (KCl) 4.4%, magnesium chloride (MgCl2) 50.8% and sodium chloride (common salt, NaCl) 30.4%. In comparison, the salt in the water of most oceans and seas is approximately 97% sodium chloride."


Acest topic a fost editat de exergy33: 27 Nov 2008, 07:36 PM


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
exergy33
mesaj 17 Apr 2010, 05:43 PM
Mesaj #29


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 4.959
Inscris: 9 August 05
Din: marginea viselor
Forumist Nr.: 6.763



Mai multe informatii despre sare, exploatarea sarii in diverse perioade istorice si importanta strategica a depozitelor de sare se pot descarca de aici :
http://www.cimec.ro/arheologie/sarea/index.html

Am citit :
Vestigiile arheologice privind exploatarea sării pe teritoriul României în epoca bronzului Valeriu Cavruc, Horia Ciugudean, Anthony F. Harding (pdf)
Exploatarea sării în spaţiul Carpato-Dunărean în perioada post-romană şi cea a marilor migraţii Doina Ciobanu (pdf)
Izvoare documentare din cadrul Tezaurului Arhivistic Naţional al României referitoare la istoria exploatării, transportului şi comerţului cu sare Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor Covasna (pdf)


--------------------
*_*_*

Pierdut în Geometria Uitării
Căutând Ipote(nu)zele Fericirii -
Trecătorul -X-

https://exergy33.wordpress.com/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cla
mesaj 18 Apr 2010, 10:08 PM
Mesaj #30


Cla
******

Grup: Membri
Mesaje: 16.096
Inscris: 7 May 04
Din: Noris Rock City
Forumist Nr.: 3.415



Am gustat multe sari. Fie sare cu iod, fara iod, din Marea Moarta, din Mediterana, din America, Africa, egal.
Dar niciuna nu se compara cu sarea din zona Sibiului. Nu stiu ce minerale are, dar are GUST. Un gust inegalabil de sare buna.


--------------------
Cea mai buna inventie e dormitul, de c�nd au fost obositii.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 17 April 2024 - 01:07 AM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman