HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Eveniment
Tink
mesaj 12 Feb 2004, 01:01 PM
Mesaj #1


Haiduc
**

Grup: Musterii
Mesaje: 70
Inscris: 8 January 04
Forumist Nr.: 1.742



Dupa succesul înregistrat de concertul Cesariei Evora, Fundatia cultural-artistica Aurel Mitran propune un alt eveniment foarte special: joi 26 februarie, ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului National, concertul celor 100 de viori - Budapest Gypsy Symphony Orchestra.

Argument

100 de viori - Budapest Gypsy Symphony Orchestra este fara seaman. Pâna la înfiintarea ei, în 1985, nimeni, niciodata, nu mai vazuse asa ceva.

Începutul tine de legenda. Punct de pornire a fost înmormântarea lui Sandor Jaroka, instrumentist si sef de orchestra exceptional, caruia a tinut sa-i aduca un ultim omagiu, întreaga comunitate a violonistilor din Budapesta. Dupa ceremonie, instrumentistii au început sa cânte si toata lumea a înteles imediat ca aceasta orchestra, constituita ad-hoc, este tulburatoare. Iar succesul de care se bucura, an de an, întrece orice asteptare.

Fiecare aparitie a celor "100 de viori" are un efect incomparabil asupra audientei. Energia, talentul, capacitatea de a improviza si instinctul lor viguros emotioneaza pe oricine. Schimbarile rapide de ritm, de culoare, armonie si stil se regasesc la fiecare piesa interpretata. Virtuozitatea acestor instrumentisti a determinat mass-media occidentale sa-i compare cu Paganini.

Programul se deruleaza dupa reguli si mecanisme fin reglate si este conceput în doua parti, minutios echilibrate, astfel încât instrumentistii sa nu-si tradeze nici radacinile, nici atasamentul fata de marii compozitori clasici. Prima parte, în care muzicienii apar în costume populare vii, este dedicata muzicii traditionale, printre care vom regasi, fireste, As a szep, dar si Dansurile ungare ale lui Johannes Brahms. Cea de-a doua, în smoching, apartine repertoriului clasic. Începând cu Franz Lizst si fara a-i omite pe Johann Strauss, tatal si fiul, 100 de viori - Budapest Gypsy Symphony Orchestra ne invita la o croaziera de lux pe Dunare, de la Viena la Budapesta si de la Budapesta în Bucurestii plini de farmec si energie ai "Ciocârliei" lui Grigoras Dinicu.

Despre fiecare component al orchestrei celor "100 de viori", descrisa de mass-media occidentale cu o abundenta de superlative, se poate spune ca este un virtuoz. Însa nume precum Berki, Lakatos, Lendvai Csocsi, Boross reprezinta elita muzicii maghiare de gen.

100 de viori - Budapest Gypsy Symphony Orchestra, la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, joi 26 februarie 2004. Un eveniment ce nu trebuie ratat.

Programul concertului de la Bucuresti


partea I-a

Jacques Offenbach : Orfeu în infern
Johannes Brahms: Dans Ungar nr.5
Jeno Hubay: Hullamzo Ballaton
Elemer Szentirmay: În memoria lui Bihari
Victorio Monti: Ceardas
Lazslo Berki: Vara la Paris
Aram Haciaturian: Dansul Sabiilor
Traditional: Az a szep
Gioacchino Rossini: Wilhem Tell - uvertura
Georges Bizet: Carmen

partea a II-a

Johann Strauss fiul: Liliacul - uvertura
Johann Strauss: Elyen a Magyar
Johannes Brahms: Dans Ungar nr.1
Frantz Listz: Rapsodia Ungara nr.2
Johann Strauss: Kaiser Walz
Hector Berlioz: Marsul lui Rakoczki
Grigoras Dinicu: Ciocârlia
Johann Strauss: Marsul Radetzky


Biletele s-au pus în vânzare la Teatrul National I.L Caragiale, Teatrul National de Opereta Ion Dacian, Teatrul Nottara, Ateneul Român, Sala Palatului, Magazinul Muzica si Librariile Carturesti.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 15 May 2024 - 04:56 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman