HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

> Info

Subiectele de discutie dedicate cartilor vor fi mutate in cadrul subforumului Universul Cartilor

 
Reply to this topicStart new topic
> Odessa In Flacari
The Dude
mesaj 24 Jul 2011, 08:54 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: Membri
Mesaje: 9.057
Inscris: 24 August 06
Din: Bucuresti
Forumist Nr.: 8.595Am ezitat multa vreme in alegerea locului in care sa deschid acest topic.
Politica parea cel mai potrivit...insa dupa ce am revazut filmul de mai multe ori am inteles ca el are si o importanta dimensiune artistica.
Aceasta fabuloasa restituire, cu un destin absolut electrizant (pelicula era considerata irecuperabil pierduta) este dupa cei mai multi analisti un semn..
"Alegoria filmului este atat de straverzie incat e aproape incorect sa te obosesti sa o descifrezi.."
Filmul a fost proiectat pentru prima data dupa regasire la Rasnov cu ocazia festivalului din aceasta vara.
Cinematografia romaneasca a primit un dar nesperat.
De curand, presa italiana a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea intamplatoare in arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmuluiOdessa in flacari, considerat definitiv pierdut.

Odessa in flacari, realizat in anul 1942, intr-o coproductie romano-italiana este consemnat in istoria cinematografiei europene si nu numai, o capodopera a genului.

Despre el au ramas doar cronici, unele consemnari, fotografii si afise.

Avand ca subiect drama refugiatilor din Basarabia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca si a ororilor comise de trupele NKVD-ului, predecesoarea KGB-ului, filmul a fost interzis dupa ocuparea tarii de catre Uniunea S ovi etica, iar protagonistii acestuia aruncati in inchisori.

Depus in arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate intr-un cadru restrans, multi ani Odessa in flacari a figurat doar in registrul de evidenta al arhivelor, apoi a disparut din scripte.

Dupa decembrie 1989, unii cercetatori in istoria filmului au cautat zadarnic sa dea de urma peliculei, investigatiile ducand la concluzia ca ea a fost confiscata de “ consilierii s ovi etici” din perioada ocupatiei, dupa care a fost scoasa din evidente, de catre Directia presei si tipariturilor, fosta cenzura.

S-a mai descoperit ca Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste si “imperialiste” , dusmanoase “oranduirii socialiste”.

Capodopera cineatografica apartine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiti ai timpurilor sale.

Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu. “

Odessa in flacari” urma traditia inaugurata de primul mare film romanesc din 1912, care omagia victoria trupelor romane in Razboiul de Independenta din 1877.

“Odessa in flacari” este o pagina vibranta de istorie, aratand lumii, in 1942, la Festivalul de la Venetia – unde de altfel a castigat Marele Premiu – ce inseamna ocupatia bolsevica si teroarea stalinista.

Timp de mai bine de o jumatate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic !!


Doamnelor si domnilor va ofer ODESSA IN FLACARI

Acest topic a fost editat de The Dude: 25 Jul 2011, 06:38 PM


--------------------
"Te iubesc, Richard Parker. Vei fi mereu cu mine. Fie ca Dumnezeu să te aibă in grijă !"
<arraink@yahoo.com>
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 RSS Versiune Text-Only Data este acum: 20 April 2019 - 01:06 AM
Ceaiuri Medicinale Informatii despre Certificat Energetic