HanuAncutei.com - ARTA de a conversa!
Haine Dama designer roman

Bine ati venit ca musafir! ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Cāteva Sfaturi De La Eseistul Paul Graham, (şi nu doar eseistul)
denise
mesaj 2 Sep 2006, 02:28 PM
Mesaj #1


Domnitor
******

Grup: MembriOffBoard
Mesaje: 2.426
Inscris: 7 December 03
Forumist Nr.: 1.412



A scrie, pe scurt

Martie 2005, Paul Graham
Romanian translation
(originally - Writing Briefly)

(Multi oameni intreaba sfaturi in legatura cu scrisul. Cat de important este sa scriem bine, si cum poate cineva sa scrie mai bine? In procesul de a raspunde cuiva, am scris accidental un mic eseu pe aceasta tema. De obicei petrec saptamani asupra unui eseu. Acesta a luat 67 de minute -- 23 de scris, si 44 de rescris. Dar, ca un experiment, il voi publica online. Cel putin este extrem de dens.)

Cred ca este mult mai important sa scriem bine decat majoritatea oamenilor realizeaza. Scrisul nu doar comunica idei; el le genereaza. Daca scrii rau si nu iti place sa o faci, vei rata majoritatea ideilor pe care scrisul le-ar fi putut genera.

Cat despre cum sa scriem bine, iata versiunea pe scurt: Scrie o versiune 1 proasta cat mai rapid posibil; rescrie-o iar si iar, taie orice lucru inutil; scrie intr-un ton conversational; dezvolta un simt pentru scrisul prost, pentru a-l putea observa si fixa in scrisul tau; imita scriitorii preferati; daca nu poti incepe, spune cuiva despre ce doresti sa scrii, apoi scrie ce ai spus; asteapta 80% din ideile unui eseu sa vina dupa ce a fost inceput, si 50% din cele cu care ai pornit la drum sa fie gresite; fii suficient de increzator pentru a taia; pune prietenii de incredere sa citeasca eseul si sa spuna care parti sunt confuze sau prea stufoase; nu realiza (intotdeauna) sumar detaliat; rumega ideile cateva zile inainte de a incepe sa scrii; cara un laptop sau o foaie de hartie cu tine; incepe sa scrii cand te gandesti la prima propozitie; daca un deadline te forteaza sa te apuci mai devreme de asta, spune cea mai importanta propozitie prima; scrie despre lucruri care iti plac; nu incerca sa suni impresionant; nu ezita sa schimbi subiectul din mers; utilizeaza subsolul pentru a include digresiuni; utilizeaza punct si virgula pentru a suda propozitii impreuna; citeste eseurile cu voce tare pentru a vedea (a) unde te impotmolesti asupra frazelor ciudate si (b) care parti sunt plictisitoare (cele pe care te temi sa le citesti); incearca sa spui cititorului ceva nou si util; munceste in cuante mari de timp; cand reincepi, incepe prin a reciti ce ai pana acum; cand termini, lasa-ti ceva usor cu care sa incepi; acumuleaza note pentru subiecte pe care planuiesti sa le acoperi la sfarsit; nu te simti obligat sa acoperi vreunul din ele; scrie pentru un cititor care nu citeste eseul la fel de atent ca si tine, la fel cum cantecele pop sunt facute sa sune ok la radiourile de proasta calitate din masina; daca ai spus ceva gresit, fixeaza-l imediat; intreaba prietenii care propozitii le vei regreta cel mai mult; revizuie si calmeaza propozitiile dure; publica materiale online, deoarece o audienta te face sa scrii mai mult, si astfel se genereaza mai multe idei; printeaza ciorne decat sa te uiti la ele pe ecran; foloseste cuvinte simple; invata sa distingi surprizele de digresiuni; invata sa recunosti apropierea sfarsitului, si cand unul apare, insfaca-l.

___________________
sursa


--------------------
__________
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



RSS Versiune Text-Only Data este acum: 28 March 2024 - 07:54 PM
Ceaiuri Medicinale Haine Dama Designer Roman